O le tamaititi o le suka o le toto

O mea e lomia mo faʻamatalaga, ma e le o se faʻamatalaga mo togafitiga! Matou te fautua atu ia faʻafesoʻotaʻi atu se tagata suʻesuʻe i lou falemaʻi!

Co-tusitala: Markovets Natalya Viktorovna, hematologist

Glucose (po o le suka) o se tasi lea o faailoilo autu o le tumau o le metabolism o le tino. E taua le iloa o togafitiga faʻapitoa e pei o le maʻi suka i se taimi tatau. O se suega kulūkose faifaipea o le a fesoasoani e iloa le faʻamaʻi ma puipuia ona aʻafiaga. E tatau ona siaki tamaiti taitoatasi ia le itiiti ifo ile tasi i le tausaga. O fomaʻi ma fomaʻi aiga e iloa lenei mea ma taumafai e tausisia taimi tapulaa mo suʻesuʻega.

O le faʻamatalaga o faʻamatalaga o le biochemistry i tamaiti ei ai ona lava uiga. E faatatau foi lenei i le kulukose. E tatau i matua taʻitasi ona nofouta i suiga o le suka o le toto e mafai ona "faʻafefe" le tamaititi i le olaga.

Faailoga o le kulukose numera i tamaiti

Ole fua o le suka toto i tamaiti, e le pei o tagata matutua, e le taualoaina.

O fuainumera, i le averesi, e faapenei:

  • mai le 2.6 i le 4.4 mmol / l - tamaiti e oo i le tausaga,
  • mai le 3.2 i le 5 mmol / l - tamaiti aoga faataitai,
  • mai le 3.3 ma le sili atu nai lo le 5,5 mmol / l - tamaiti aʻoga ma le tupulaga i lalo ifo o le 17 o latou tausaga.
TausagaGlucose level mmol / l
2 aso - 4.3 vaiaso2.8 — 4,4
4.3 vaiaso - 14 tausaga3.3 — 5.8
Mai le 14 tausaga4.1 — 5.9

Lisi o le kulukose i tamaiti, e faʻatatau i tausaga

Taua! O le suka maualalo i se pepe faatoa fanau mai o le masani lea. E mafai ona paʻu i le 2.55 mmol / L.

O le maʻitaga o se tulaga taua i le olaga o se tamaitai. O le tulaga lea o le tino pe afai o le faamaʻi lea e le i muaʻi faʻaalia pe maua mai i se pepa laititi e "tatala". O le mea lea, e matua taua tele le mataʻituina o suiga i le faatinoga o le tino, e aofia ai le kulukose. O le mea moni, o le iloa o togafitiga i le taimi o le ki lea i le puipuia lelei o faʻafitauli.

Glucose faʻaititia le faiga

Maualalo le kulūkose maualuga nai lo tagata matutua o loʻo i ai mafuaʻaga masani.

Muamua, o le tamaititi o loʻo i ai se metabolism ma se tuputupu aʻe tele. Ma mo gaioiga o le "fale", o le kulukose e manaʻomia i ni aofaiga tetele. O lona faʻaaogaina mo le faʻaaogaina o meaola o meaola o le tino. O le mea lea, o le kulūkose tumau e tumau pea i totonu o le toto - e alu uma i totonu o le tino.

Lona lua, o le toto e tafe i se tamaititi e amata ona galue tutoatasi. I totonu o le manava, o meaʻai uma ma elemene, e aofia ai le kulukose, na faʻaliliu atu i lona toto. A maeʻa le fanau mai, e le tupu lenei mea, ona o faʻavaega o le liua ma le faʻavaeina o le kulukose e amata ona fai na oi latou lava, ae e le o atoatoa ona atiaʻe. E umi se taimi. O le mafuaʻaga lea i le taimi o le suiga o le pepe i le toto o se tamaititi, o le suka e mafai ona faʻaititia.

Taua! Faʻateleina le suka o le toto i totonu o se tamaititi o se taimi e mafaufau ai e uiga i le lamatia o le maʻisuka ma faia se suega o le toleniga o le kulukose.

Glucose toleni test

O le suʻesuʻega e faia pe a:

  • maualuga le suka pe a uma ona 'ai e silia ma le 8 mmol / l,
  • taumafa taumafa - sili atu i le 5.6 mmol / l.

O le aano o le suega o le ave lea o le tamaititi i luga o se manava gaogao (poo le 8 itula pe a uma le taumafataga mulimuli), ona tuʻuina lea ia latou inu ia le itiiti ifo ma le 80 kalama o le kulukose ua faʻaleagaina i le 250 ml (vai tioata) o le vai. Latou te faʻatali mo le 2 itula, ona toe fuaina lea o le suka o le toto.

Taua! Afai a maeʻa le 2 itula o le kulukose e le itiiti ifo ma le 8 mmol / l, e mafai ona tatou talanoa saogalemu e uiga i le faʻapalepale kulukosese. Afai o loʻo maualuga le suka i le maualuga ma e le pa'ū i lalo ifo o le 11 mmol / l - o le maʻisuka ua manino.

Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga

O le kulūkose i le va o le 5.6 ma le 6 mmol / L o loʻo masalomia le tumau o le maʻisuka ma / poʻo le faʻaitiitia o le faʻapalepale o le kulukose.

E faʻapefea ona foai toto mo le kulukose i tamaiti?

  • O nofoaga na aumai ai mai le tamatamailima (80% o mataupu), mai le vein (i tamaiti matutua), mai le mulivae (i pepe fou).
  • O le auʻiliʻiliga faʻapitoa e faia i luga o se manava gaogao ina ia aua le faʻasese ia faailoilo.
  • Mo le faigofie ma le faigofie o le faʻaaogaina, e mafai ona faʻaaogaina se glucometer i le taimi muamua. Ae e taua le manatuaina e le suitulagaina ai se fuafuaga a le fale suesue atoa o le kulukose.

Toto toto mo le fuafuaina o le kulukose i se pepe

Mafuaaga mo le faateleina

O le mafuaaga muamua lava e tatau i se fomaʻi ona mafaufau i ai o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e mafai ona tupu i le vaitau o le tuputupu ae malosi o le tamaititi - mai le 3 i le 6 tausaga, faʻapea foi ma le 13 i le 15 tausaga.

O se tamaititi ua maua i le maʻisuka e faʻavae i luga o faʻamaumauga o loʻo taua i lalo:

  • anapogi glucose - sili atu i le 6.1 mmol / l,
  • glucose maualuga 2 itula i le maea ai ona faʻatauina i le siaki - sili atu i le 11 mmol / l,
  • le maualuga o glycosylated (faʻatasi ma le glucose) hemoglobin - mai le 6% pe sili atu.

Manatua 11 mmol / L o le mea lea e taua o le faitofa, o lona uiga. le faʻaogaina o le suka i totonu o le toto lea e "taofi ai" fatugaʻo e aunoa ma le aveesea mai le tino. Ma le isi, ona o le hyperglycemia ma le glycosylation o puipuiga, o le renal glomeruli e amata ona faaleagaina ma pasi le kulukose, e ui lava e le tatau ona masani.

Faʻaleagaina gaʻo i le maʻisuka

I vailaau, o le suʻesuʻega o le "hematuria" e faia pe afai, a maeʻa ona iloiloina le urine, ona maua ai lea o totola mumu mūmū - toto mumu mumu - i totonu. O le Hematuria i tamaiti e le o se gasegase tuga, o se faailoga e iloa ai o le tamaititi o loʻo i ai isi faʻamaʻi.

O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka i totonu o se tamaititi

E mafai ona masalomia le faamai i faailoga nei:

  • fia inu pea. E le gata ina inu le tamaititi pe a vevela, ae pe a malulu foi. E masani ona ala i le ogatotonu o le po e inu ai,
  • faʻavave vave ma faʻamalosi urination. O le urine e mama, toetoe lava manino. O le tino o loʻo taumafai i auala uma e aveesea ai le kulukose, e aofia ai fatugaʻo. Glucose e faʻafefeteina i totonu o le vai, aua o le auala sili e faʻamalosi ai le faigofie,
  • vevela paʻu. Ona o le faateleina o le excretion o le vai, o le paʻu e le lava le susu. Aua ua leiloa lana tauvaga

Manatua O le a le mafai ona faʻaolaina le kulimi mai le paʻu paʻu i le maʻisuka pe afai e le faʻaumatia le aʻa.

  • paleni mamafa. Ona o le le lava o le inisalini, o le kulukose e le mafai ona gauai atoa. O le mea lea o le le lava o taumafa o meaola ma le vevela,
  • vaivaiga ma le vaivai. Talu ai ua le lelei le tau o le kulukose, o lona uiga e le lava le malosi mo gaioiga galue. I le vaivaiga foi e faaopoopoina ai le le mautonu o le moe.

Faʻatasi ma le maʻisuka, e fia inu le tamaitiiti i taimi uma.

Vaʻaia o faailoga o le kulukose - o le a le mea e tupu i lenei mea?

O se mea e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi o le faʻaaloalo.

Taua! Afai o se tasi o aiga e maua i le maʻisuka po o matua, e mafai ona fai mai ma le maualuga o le a mafatia le tamaititi i le faʻaitiitia o le glucose toleni ma le hyperglycemia taimi.

E tupu lena glucose, i se isi itu, e maualalo tele. O lenei tulaga e taʻua o le hypoglycemia. O nisi taimi e sili atu le matautia nai lo le hyperglycemia.

O le hypoglycemia e masani ona tupu i tulaga nei (faʻamaʻi):

  • fia 'ai ma faʻamaʻi leaga i le ū,
  • afaina o le ate (faʻamaʻi pipisi o le hepatitis, faamaʻi pipisi, ma isi),
  • insulinoma (o se mailei mai le eria o le motu o le pancreas).

Soo se suiga o le faailo o le kulukose mai le masani e manaomia vave ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa ma se suʻesuʻega auiliili.

Tuua Lau Faamatalaga