E faʻapefea ona faʻaitiitia le inisalini o le toto

O le tele o tagata gasegase latou te fiafia i le fesili e tasi e uiga i le faʻaitiitia o le insulin.

O le inisalini o se hormone lea e natia e le pancreas. E tatau ona faʻamautinoa le saʻo lelei o le tino i le tino. O le mea lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e masani lava e le sili atu nai lo le masani. A maua mai i le tele o mea, ona tupu aʻe lea o le hyperglycemia, faʻapea foʻi ma le tele o isi faʻaʻailoga.

Atonu ei ai se tulaga e tele naua le inisalini i totonu o le toto. I ia tulaga, o aʻafiaga leaga e aliali mai e afaina tele ai le tulaga o se tagata. O le tele o taimi, maualalo le suka i le hypoglycemia.

O le tino, o lenei tulaga e faigofie ona fuafua ona o faʻamaoniga pei o:

  • vaivai le tumau
  • vaivai faifai pea
  • vave le matua o gaioiga i totonu ma faiga uma,
  • fafo, o le tagata gasegase foi e sili atu lona matua nai lo lona matua.

E tatau foi ona maitauina o le tele o le homone i totonu o le toto e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o se numera tele o faʻamaʻi tumau.

Afai e maua le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, ona tatau lea ona maua vave le mafuaʻaga moni o lenei tulaga i le vave e mafai ai ma faʻaitiitia.

O fea meaai e sili atu?

I le lautele, o faitau masani o lenei hormone i se tagata soifua maloloina e mafai ona suia mai le 3 i le 25 mcU / ml i se tagata matua. Ae i se tamaititi, e tatau ona i ai i le va o le 3 i le 20 mkU / ml.

O lenei faailoga atonu e ese i fafine maʻitaga, i lenei tulaga e mai i le 6 i le 27 mkU / ml, ma mo penisini mai le 6 i le 35 mkU / ml.

E iloa e mafai ona faʻaititia le maualuga o le insulin i se meaai faapitoa. Legumes ua faaopoopo i le taumafataga, faapea foi ma isi cereals. Ae le o tulafono uma nei. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le insulin i le tino, e tatau ona e usitaia ia fautuaga:

  • aua nei 'ai pe a uma le ono i le afiafi,
  • o le aofaiga autu o meaai e tatau ona e 'ai i le afa muamua o le aso,
  • o le meaai e tatau ona aofia ai mea taumafa ei ai se faasinomaga o le insulin.

Ina ia saʻo le faʻatusatusaina o le faasino igoa i luga o oloa taitasi, e tatau ona e faʻaaogaina le fesoasoani a se fomaʻi. E masani lava, o le fomaʻi i le maeʻa ai o le faʻamaonia talafeagai e faʻamatalaina i le maʻi se meaʻai faapitoa, lea e faʻaititia ai le aafiaga i le hormone. E masani lava o lona uiga o tulafono nei:

  1. Se numera tele o fualaau faisua. E lē gata i lea, e mafai ona faʻapala pe faʻasa.
  2. Ia mautinoa i le faʻaaogaina i aso taitasi o fatu atoatoa, faʻapea foʻi fatu ma fatu.
  3. O oloa gaosi susu uma e tatau ona maua e le tagata gasegase ma le itiiti ifo o le gaʻo.
  4. Mai ituaiga uma o aano o manufasi, e sili atu ona tumau i luga o le manulele, mo se faataitaiga, e mafai ona avea ma pipi ma le maʻisuka ituaiga 2.

E tatau ona maitauina o le tele o fualaau faisua e 'ai e se tagata, o le saoasaoa o le a mafai ona faʻaitiitia le maualuga o hormones na gaosia e le tino. Broccoli, meaʻai, salati ma pulupulu Brussels e sili ona aoga i lenei tulaga.

E taua le manatua e naʻo le fomai e mafai ona faʻamaonia po o fea metotia e sili ona faʻaaogaina ina ia faʻaitiitia ai le maualuga o le insulin i le toto.

E le mafai ona e faia se mea e oe lava, a leai e mafai ona sili atu lou leaga i lou soifua maloloina.

O le a le mea e manatua pe a taitaia le puleaina o le inisalini?

E tatau ona malamalama o le fale e mafai ona e pulea lelei le maualuga ole inisalini ile toto. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e mulimuli ai i se aoga tulagalua. O mea taumafa e tatau ona matua paleni, e taua o le calcium, magnesium ma le chromium e tatau ona aofia ai i le taumafataga. E i ai so latou aoga aoga i le gaosiga o le inisalini.

E tatau foi ona e mulimulitai i se tulaga manino o togafitiga fualaau faasaina. E taua le faia o se suʻega atoa aʻo le i faia togafitiga saʻo. Afai o le suka e masani ma o le inisalini e matua maualuga lava, o lona uiga o loʻo i ai ni faʻafitauli matuia ma faʻamaʻi faʻamaʻi i le tino. O le mea lea, o le mea muamua e taua le faailoaina o nei faʻamaʻi ma faʻaauau i latou togafitiga, ma na o le faasolosolo saʻo lava i le inisalini.

O nisi taimi e tulai mai pe a le lava le togafitiga o fualaau faasaina, o le fea tulaga e tatau ai ona e amata togafitiga faʻapitoa, o le ae manaʻomia se togafitiga faʻapitoa. O le taotoga e faʻatinoina i tulaga e maua ai le tagata maʻi i le insulinoma, lea e manatu o se tumo. O lenei leoplasm ei ai lona uiga faʻasalalau.

Ole tumutumu lenei e masani ona mafua ai le hypoglycemia. E le mafai ona vaʻaia e ono leaga le tumo.

Togafitiga ma togafiti a tagata

E mafai foi ona faʻaititia le maualuga o le inisalini i totonu o le toto faatasi ai ma le fesoasoani a togafitiga faʻalotu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o mea lelei lelei e lauiloa i totonu o le gaugala, lea e saunia mai siama o sana. Ina ia saunia, e te manaʻomia le selau kalama, o nei lava mea e tasi, o le sima, faʻapea foi ma se ipu vai manino.

O mea nei e tatau ona faʻafefiloi ma faʻapalaina. A uma lea ona faʻafefiloi le paluga mo le tele o itula.

O le faʻaitiitia o le inisalini e maitauina i tagata o loʻo ave se teuteu o le fefete. Ina ia saunia, e te manaʻomia le fasefululima kalama o le fefete mago ma le vai. Latou te manaʻomia le fefiloi ma faʻafefiloi. A maeʻa ona faʻaogaina le gauga mo le afa itula, e mafai ona ave. E tatau ona faia lenei mea ina ua uma ona 'ai.

Ae, o le mea moni, o tulafono faavae e faʻatatau i le faʻaitiitia o le inisalini o le toto:

  • faʻanatinati faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se suʻega atoa,
  • afai e maua se maʻi, e tatau ona e togafitia togafitiga uma ma togafitia le maʻi,
  • aloese mai tulaga faigata uma, faapea foi ma le tele o gaoioiga faaletino,
  • mataʻituina lau meaʻai (e tatau ona sao ma faʻamaonia).

O mea taumafa o loʻo i ai i gaʻo meaʻai e tatau ona vavaeeseina mai le taumafataga. E faʻapea foʻi ma meainu malolosi. E tatau ona e taʻitaʻia se olaga ola maloloina, faʻapea foʻi ma le lafoaʻi o amioga leaga leaga.

Ole faʻamalositino masani o le a fesoasoani i le faʻamaonia o faiga faʻavae i le tino. Ae maise lava pe afai e faʻaopoopoina i latou i meaai lelei ma vailaʻau poʻo le faʻaaogaina o metotia eseese o togafitiga.

I le vitio i lenei tusiga, o le autu o le faʻaitiitia o le inisalini i le toto e faʻaauau.

O auala autu e faʻaitiitia ai le televave

E tusa ai ma fuainumera, e sili atu ma le 2 miliona tagata e maliliu mai le maʻisuka ma faʻafitauli e mafua mai i lenei maʻi. I le leai o se togafitiga, o le maʻisuka e amata ona alualu i luma vave, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le faʻaogaina o totoga o le tino ma tino.

O maʻi e maua i le maʻisuka e masani ona liliu atu i tagata le atoatoa. Ina ia faaitiitia le ono tulai mai o ni mea e le manaomia, e tatau ona e iloa pe faapefea ona faatulaga le faateleina o le inisalini. E tolu auala e faʻatonutonu ai le gaosiga o le hormone:

  • faʻafetaui meaʻai,
  • gaioiga faaletino,
  • fualaau faasaina
  • le faʻaaogaina o meaʻai a tagata.

Afai o le maualuga o le hormone e le o se mea tele e vavae ese mai le masani, e mafai ona faʻamavaeina togafitiga e ala i le mulimuli i se meaʻai ma isi suʻega. Ae i tulaga sili atu, o le tulaga e mafai ona faasaʻo i le na o le tagofia o fualaau. E tatau ona manatua i le mafaufau e naʻo se fomaʻi e tatau ona faʻamaonia fualaau e faʻaititia ai le insulin.

Faʻasologa o meaʻai

E mafai ona e faʻaititia le inisalini i totonu o le toto e ala ile suia o lau meaʻai. O lenei metotia o le faʻamautuina o le maualuga o le hormone o le sili lea ona saogalemu. E le gata i lea, o le faʻasaʻoina o meaʻai e fesoasoani i le faatea ese o paʻu faaopoopo, lea e aʻafia ai le gaioiga o gaioiga uma ma tino.

Afai e fautuaina e le fomaʻi le tuʻuina atu o le inisalini i lenei auala, o le faavae o le meaai a le tagata maʻi e tatau ona avea ma meaai ma ipu e maualalo i le fuainumera o fuainumera (o le fua o le faateleina o le suka i le toto pe a uma le taumafa e faalagolago i lenei faailoga).

O tagata maʻi e maualuga le maualuga o le insulin e fautuaina e faʻaaogaina meaai nei:

  • fualaau faisua. E mafai ona 'aina le fou, fuʻu poʻo le kuka. O le mea e sili ona aoga mo tagata o loʻo mafatia i lenei faʻalavelave o fualaau lanumeamata: meaʻai, pepa lanumeamata, artichokes, pi,
  • fua e le i fafagaina (i le faaogaina),
  • fualaau fou. E mafai ona faʻauluina i latou fou, ma saunia foi i luga o la latou fualaʻau ma le fulufulu,
  • buckwheat, oatmeal, falaoamata saito,
  • meaʻai aano (povi, tamaʻi mamoe, lapiti) ma moa,
  • iʻaʻai ma iʻa. O le mea aupito sili ona aoga mo le faateleina o le insulin o se iʻa ma meaʻai papaʻe: pollock, pike, pike perch. E le gata i lea, o gasegase e maua mai i le hyperinsulinemia i se vaega itiiti e mafai ona maua ai le mumu mumu (e aofia ai le tele o antioxidants, lea e faʻatonutonu ai le gaosia o le hormone),
  • musika
  • falaoa atoa o le falaoa e aunoa ma le faaopoopoina o falaoamata papaʻe mama,
  • moa ma moa fuamoa,
  • meaʻai susu ma le itiiti ifo i le% gaʻo gaʻo.

O oloa uma e saunia e ala i le kuka, fufuluina poʻo le taoina. E lelei tele le mumusu e fulu (e faʻatagaina meaai frying i mea e seasea tupu ae na o le faʻaopopoina o le suauu manogi ma le vaitau). Ina ia maua le maualuga o le hormone i le masani, e tatau ona e lafoaia le taumafaina o ia oloa:

  • meaʻai suamalie ma suamalie,
  • falaoamata oloa
  • oloa faʻapipiʻi
  • falaoa falaoamata maualuga maualuga,
  • fualaau 'aina ma le maualuga o le suka (vine, melon, watermelons),
  • saisi (kuka ma ulaula).

E le gata i lea, faatasi ai ma le hyperinsulinemia, e taua le faaitiitia o le taumafaina o pateta, talu ai o lenei faatoaga ua tumu i le maso ma ua i ai se mea e sili ona maualuga i le kalori. O le tele o lona faʻaaogaina e ono afaina ai le mamafa o le mamafa ma le faʻaitiitia o le maualuga o le hormone.

Gaoioiga faaletino

Mo le gaioiga faʻale-tino, e taua foi mo le faʻaitiitia o le inisalini ma le tino. E tatau ona manatua i le mafaufau o gaoioiga faaletino e tatau ona faʻaalia, e le maualuga. Ole tele o toleniga mo maʻisuka e matua faʻasaina, aua e ono afaina ai lou soifua maloloina atoa.

O le filifiliga pito sili ona talafeagai mo tagata mamaʻi e mafatia i le tele o inisalini o vaʻavaʻaleʻa malamalama, taʻele ma savali uumi i le ea fou. O ia gaioiga o le a fesoasoani e aveesea le mamafa, maua ai se aafiaga lelei i fiva musika ma le fatu fatu.

Faaaogaina o vailaʻau

Afai o le faateleina o le gaosiga o le inisalini e fesootaʻi atu i le maʻi o le pancreatic poʻo se faʻamaʻi pipisi, o le maʻi o loʻo faʻamatalaina fualaau.

I se tulaga faapea, e le mafai ona faʻaitiitia le faʻaititia o le insulin i se meaʻai. E taua le manatuaina o le faʻamaʻoina o mea taumafa o loʻo i ai le aafiaga lelei pe a fai o le punavai autu o le togafitiga o loʻo i ai i faʻafitauli o le tino.

O le ituaiga ma le fua o fualaau faasaina, faapea foi ma le umi o le pulega, e filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi. I lenei tulaga, e tatau i le fomaʻi ona amanaʻiaina uiga o le tino ma le malosi o le togafitiga. O fualaau taatele mo le tuʻuina atu o le insulin i le fale o Glucofae ma Siofor.

O vaega taua o nei vailaʻau e faʻaleleia atili ai le tino i le inisalini. E le gata i lea, o le faaaogaina o fualaau faasaina e afaina ai le gaioiga o le pancreas, ona o le tino e tali saʻo i le maualuga o le suka i le toto toto. "Glucofae" ma le "Siofor" ua i ai se aafiaga o le hypoglycemic ma ua fesoasoani i le faaitiitia o le fiaai, lea e mafua ai le paʻu vave o le paʻu.

Isi vailaʻau

E mafai ona vave faʻaitiitia le maualuga o le inisalini ma togafitiga faʻaleaganuʻu. E mafai ona e faʻaaoga isi suʻega pe a uma le suʻega atoa ma le faʻatagaina o le endocrinologist. E taua le mafaufau o nisi o togafitiga o vailaau faʻasaina e faʻasaina ma, pe afai e le tusitusi, e mafai ona afaina ai le soifua maloloina.

O le faʻaititia o le inisalini i le na o le fesoasoani a togafitiga faʻaleaganuʻu e le aoga, o teuteuga ma mea faʻaleagaina e faʻaaogaina faapitoa lava e pei o togafitiga faʻapitoa. E mafai ona maua se faʻamaoniga lelei i le aveina o ia tupe:

  • sua o le paluga (ua onā 3-4 taimi i le aso i le va o meaai autu),
  • sua pateta (e tatau ona e inu i le 100 ml i le taeao ma le afiafi ao leʻi 'aʻai),
  • teuteu o laʻau bay,
  • sukalati (ave faalua i le aso, 50 ml.),
  • buckwheat ma lefir (ua aina i luga o se manava leai). Ina ia saunia le meaʻai, e tatau ona e sasaa atu le 50 g o le katepeti tapuni faʻatasi ma se ipu kefir ma fagu mo le 10 itula,
  • teuteu o sigā saito. E tatau ona fufuluina ma olo 100 gr. salu, sasaa atu ia i latou 500 ml. tafe vai ma tuu e faʻafesoʻotaʻi mo se aso. O le mea e maua mai ai le gaʻo e tolu taimi i le aso, 50 ml.

Tuua Lau Faamatalaga