Maʻisuka - fesoasoani ma togafiti

Afai e te le mafatia i le maʻisuka, ona pei lea o le toʻatele o tagata, atonu latou te le popole tele e uiga i se faʻalauiloa o le soifua maloloina e pei o le suka o le toto. Ma atonu o le ae teteʻi i le iloa o le faʻaaogaina o meaʻai e faʻatele ai le suka e faateleina ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular, e oʻo lava i tagata maloloina atoatoa. A uma, o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o toto toto ma le maualuga o le cholesterol. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le mafaufau e sili ona leaga ma o le lamatiaga o le atiaʻe o le kanesa ua faateleina. O suʻesuʻega talu ai nei i vailaʻau faʻatagaina e mafai ai ona tatou toe tilotilo i mea tatou te 'ai. O le mea e lelei ai, o faʻafitauli uma o loʻo i luga e le tupu i le po, e oo lava i suiga laiti i lau masani masani o le a fesoasoani ia te oe e puipuia lou soifua maloloina. E le gata i lea, o le a vave ona e lagona le malosi ma le malosi.

I le suia malie o ou uiga i meaʻai, o le ae maua ai le soifua maloloina, lagona lelei ma se ata lafoia.

Ae e te manaʻo moni i sisiva

Afai e te manao i se mea vave e ai, o le a sili atu ona e aʻafia ai sukalati, se sipuni, poʻo kuki. Ma o lenei mea e malamalama. O meaai suamalie ua vave ona faʻamaʻi, ma o le kulukose o loʻo aofia ai i totonu o le toto. O se taunuuga, e te lagona oe lava i le tulai mai. Ae peitai, o lenei tulaga o le a le umi se umi, e le pine ae e lagona le sili atu le vaivai nai lo le taimi muamua, ma o le ae toe maua le manao e ai se mea, e ui lava aʻo le i faia le taumafataga o le mamao lava lea. O le mea e leaga ai, o la tatou taumafataga o loʻo 'aina i laʻau suamalie, lea e taʻitaʻia ai aʻa i le suka o le toto. E le o se mea e ofo ai talu ai ona o na malosiaga malolosi, tatou te le lagonaina le malosi e pei ona tatou mananao i ai. E le gata i lea, o le malosi o le malosi e suia i le le mautonu ma le le fiafia. O le mea moni, o le mafuaaga autu tatou te le fiafia ai ia tatou foliga o loʻo taoto i le mea moni e tele mea tatou te 'ai ma siitia sina mea. Ae o le mea tonu lava lea o suiga tetele i le suka o le toto lea e avea ma amataga o le faʻafitauli o le tino, lea e oʻo atu ai i se seti o kilokalama e le manaʻomia.

E tusa lava pe a uma ona maua se fualaau o le kulukose pe a uma se taumafataga manaia, e mafai e le tino ona faʻavasegaina le maualuga o le suka i ni nai itula. E naʻo tagata e maua i le maualuga o le maʻisuka o nei fua faatatau e tumau maualuga mo se taimi umi. O le mea lea, mo le tele o tausaga, na talitonu fomaʻi e na o tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le taumafa o laʻau suamalie. O faʻamaoniga fou e taʻu mai ai o suiga vave i le suka o le toto pe a maeʻa le tele o taumafataga e amata ona iai se aʻafiaga e oʻo lava i se tino ola maloloina, e ui lava latou te le maua le maʻisuka. E i ai se auala e faʻaosofia ai lenei gaioiga? Ioe e mafai.

Tali faʻafofo i le faafitauli suamalie

E i ai se mea faigofie ae ofoofogia le faʻaaogaina o mea e sili atu nai lo le taulimaina o suiga faʻafuaseʻi i le suka. O lenei, aua e te ofo, o le keke sili ona taatele o le vineta. Acetic acid, o se vaega o le vinika lava ia, faapea foi ma pipi ma marinades, o loo i ai se meatotino ofoofogia. Sa faia e saienitisi se suʻesuʻega, o tagata auai i taeao taitasi e 'ai se tagala ma le pata mo le' aiga o le taeao (o le meaai lea ma le maualuga GI) ma fufulu i se ipu moli moli. I totonu o le itula, na maualuga ai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le suka suka. I le laasaga lona lua o le suʻega, o le sipuni tele o le apple cider vinegar (faʻatasi ai ma se suauu e faʻaleleia ai le tofo) na aofia i le taumafataga tutusa. I lenei tulaga, o le toto suka e faalua ona maualalo. Ona faia lea o le faataitaiga lava lea e tasi ma se paluga manogi o moa ma araisa, ma o le taunuuga e tutusa: a faaopoopoina le vailaau i le ipu, o le maualuga o le suka i tagata suesue uma na vaeluaina. O le a le mealilo o sea ituaiga o metamorphosis? Ua fautua mai e saienitisi o le vineta e taofia ai le malepelepe o filifili polysaccharide ma molimula suka e ala i fualaau oona, ona o le mafuaʻaga o le faanatinati o le sosolo malie, o lea o le glucose e alu malie i le toto.

O le isi faʻamatalaga o le gasegase o le acetic acid i totonu o le manava, faʻavave le faʻagasoloina o le faʻaogaina o le manava. E le gata i lea, o le acetic acid e mafai ona faatelevave le fesuiaiga o le kulukose mai le toto i tisipenisione, e aofia ai maso, pe a faaputuputu ai, o le a mulimuli ane e faʻaumatia i le malosi. E le taua tele pe o le a tonu le faiga o le gaioiga o le vineka ei ai, o le mea autu o le galue! Pau lava le mea e manaʻomia o le faaopoopo atu lea o le vine i se salati poʻo se isi ipu. O le suamati suamalie foi ei ai lona malosi malosi acidic e fesoasoani ai e pulea le toto suka.

Laititi faʻatau

* Nai lo o le mayonnaise, faʻaaoga le ulaula mo le salati, e aofia ai foʻi le vineka. E le gata i lea, o le sinapi e lelei atoatoa e pei o se vaitau mo ipu o aano o manu, moa ma leki.

* Tuʻu fasi kukama tipi i se sanuisi. O le vinika lea e tuʻuina atu i le palasiperi se tofo inu.

* I le fomu ua afaina, e le gata o kukama masani ma tamato e lelei, ae faapena foi kaloti, seleni, falanipelu, broccoli, mumu ma lanumeamata pepa. I se tasi taimi i totonu o se faleaiga i Iapani, ia gauai atu i le tele o fualaau falai, e pei o susulu.

* Liligi le suavai mai lalo o fualaau faisua e le faʻamaonia! O le mea moni, i le suamalie, e mafai ona e faʻamamaina lelei aano o aano po o iʻa, aemaise lava pe afai e te faʻaopopo sina suauu olive ma tipi vao fou.

* Taumafa sili sauerkraut. O le mea autu lava e le tatau ona sili atu le manaia.

* Susunu iʻa ma iʻa o loʻo i ai le sua o lemoni fou. O le suamati suamalie e maua ai le tofo vailaʻau i soup, stews, stews vegetable, rice and chicken. Mo se fesuiaiga, taumafai e suʻe meaʻai saunia ma le kulimi suamalie.

* Taumafa fua o le citrus, e pei o fualaau suamalie. E te le manaʻomia le avea ma se tagata tomai faapitoa e fuafua le tofo o lenei fualaau aina e tumu i le suka.

* Fiafia i falaoa falaoa. I lalo o le faatosinaga o le fefete oona i le suʻega, ua faʻamalolo ai le lactic acid, lea e le o ese mai le gasegase i lana gaioiga. E i ai foi aoga aoga i le suka o le toto.

* Kuki i le uaina. E i ai foi le suamalie ma e maua ai se manaia lelei i sauga, soupisi, falai ma iʻa. O se tasi o kulupu aupito sili ona faigofie i le uaina. Faʻasala i luga le sisiva i le suauʻu olive, faʻaopopo sina sina uaina. Tuu le iʻa ma faʻapipiʻi i luga ole vevela. Fafasi i le sua o le tipolo i le pito tonu lava.

* I le taumafataga o le afiafi e le o se agasala le inu i le uaina. Faʻaaogaina faʻavalea o se ipu uaina i le aso mo fafine ma e sili atu ma le lua tioata mo tagata e fesoasoani e tausia le maualalo o le insulin i le toto, lea e faʻaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka.

7 Auala e Faʻamaʻosaʻo ai le Suga Suauu

1. Filifili meaai e umi se taimi e teu ai. O le televaveina o le oloa, o le maualuga o lona faasinomaga (GI), o le faailoga e tasi lea e tatau ona amanaia pe a 'ai se mea taumafa lelei i le gaʻo. O meaai maualuga GI (alalaisa, pateta, falaoa paʻepaʻe) e maualuga le maualuga o le suka i le toto. O lo latou liua i le glucose e tele taimi e maualuga ai nai lo oloa e maualalo le GI o kapisi, pulou, ma karite.

2. Tuuina atu le fiafia i fatu atoa. O loʻo i ai le tele o le fiber, ma o le mea lea ua sili atu le lemu. Taumafai e faʻaaofia i latou i lau taumafataga pe tusa o le tolu taimi i le aso. O lenei taumafataga o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻeina o le maʻi cardiovascular ma le maʻisuka.

3. 'ai fualaau faisua ma fua. Latou te maualalo i gaʻo, ae tele vitamini, minerale, fiber ma antioxidants. Faʻaopopo fualaau aina ma fualaau faisua i meaʻai gaʻo gaʻo. O lenei mea o le a fesoasoani e faapaleni meaʻai ma faʻamautu ai maualuga o suka.

4. Leai se taumafataga e tatau ona alu e aunoa ma le polotini. Naʻo ia lava, o le polotini e le faʻaitiitia ai le faʻasologa o fuainumera o meaai, ae faamalieina ai le fiaai, ma puipuia ai le gaosia ma le fausia o isi pauna.

5. Faʻatapulaaina lau faʻaogaina o mea leaga, gaʻo tumu. O i latou nei o fili moni o se soifua maloloina lelei. I lalo o la latou faatosinaga, e itiiti le aoga o le tino i le puleaina o toto toto. Taumafai e suia i latou i le pito i luga ma gaʻo e leʻi faʻaaogaina, lea e faʻaititia ai le faʻasologa o le gaʻo o le ipu atoa.

6. Taʻu meaʻai. Talu ai e le tele lenei mea e uiga i mea taumafa e maua mai i gaʻo ma suga, ae o mea taumafa i le lautele, o le faʻataʻitaʻiga lea mo oe: ia mataala i le tausiga, e tusa lava pe e te 'ai meaai ma le GI maualalo.

7. Faʻalogo lelei i oloa e maua ai le tofo. O se ituaiga lea e le tutusa ai le suamalie, e mafai ai e oe ona taofia se fomaʻi malosi i le toto suka pe a uma ona 'ai.

Fuafuaina o le kulukose i totonu o le toto, faʻamaoniga o le maʻisuka

O le numera o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i atunuu uma o loʻo faʻateleina pea, ma e tusa ai ma saienitisi, mo sina taimi ua oʻo ile afaina o le maʻisuka i le tele o le faʻamaʻi: i tausaga taʻitasi ua faateleina le numera o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le 7 miliona maʻi fou.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau, ae o le mea sili ona lamatia e leʻo le faʻamaʻi lava ia, ae o ona aʻafiaga moni lava, lea e matua faaleagaina ai le lelei o le olaga ma e masani ona taʻitaʻia ai le le atoatoa. Mo se taimi umi, o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 (ma lenei vaega o gasegase e sili atu ma le 90% o tagata uma e maua i le maʻisuka) latou te le iloa le i ai o le maʻi ma e le o togafitia, lea e mafua ai le alualu i luma o suiga faaletonu i le tino na mafua mai i le maʻisuka. I ia tulaga, o se suʻesuʻega muamua o le maʻisuka ua avea ma se galuega taua tele.

I le avea ai o se auala talafeagai e suʻesuʻeina ai le maʻisuka, o le auala mo le fuafuaina o le kulukose o le toto ua faʻaaoga. O lenei metotia e faigofie ona fai, e le manaʻomia ai se sauniuniga faʻapitoa ma le faʻaaogaina o mea faʻapitoa. O le anapogi o le toto toto i tagata matutua ma tamaiti e fautuaina ina ia siakiina ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga, ma i tupulaga ma tagata e 45-50 tausaga, o lenei auiliiliga e fautuaina ina ia faia ia le itiiti ifo i le 2 taimi i le tausaga.

I le tulaga o le tagata maʻi e masalomia uiga e ono aʻafia ma le faateleina o le kulukose toto (ma o le fiainu, faateleina le urination, aemaise lava i le po, paʻu o le paʻu, gaʻo vave), o se suʻega toto mo le suka e faigofie ona faʻamaonia pe e faʻafitia ai le siama o le maʻisuka. Faʻamatalaga faalua o le maualuga o le maualuga o le toto glucose maualuga i luga atu o le 7.8 mmol / L o se molimau lava lea mo le siakiina o le maʻisuka.

O le anapogi masani o le maualuga o le kulukose toto e manatu mai e 3.4 i le 5.6 mmol / L. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le sugar sugar o se eseesega mai le masani ma e manaʻomia ai nisi faʻamautinoaga e iloa ai le mafuaʻaga na mafua ai le faateleina o le kulukose toto, talu ai o lenei tulaga i le tele o tulaga e manaʻomia ai le faʻasaʻo.

O le Hyperglycemia (o le faateleina o le kulukose o le toto) e mamao mai i taimi uma o se taunuuga o le maʻisuka. Suauu toto e mafai ona avea ma se mea faʻapitoa faaletino pe a mavae le matuia o le tino poʻo le mafaufau, popolega, ma manuʻa. E mafai foi ona maua mai i le Hyperglycemia mai nisi faʻamaʻi o le endocrin, pei o le pheochromocytoma, maʻi Cushing, thyrotoxicosis, ma le acromega. O nisi taimi o le maualuga o le suka toto o se faailoga lea o le pancreatitis ogaoga poʻo le gaʻo, faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, o le hyperglycemia e mafai foi ona iloa i taimi o togafitiga ma glucocorticosteroids, nisi o togafitiga, ma fualaau o le estrogen.

I nisi tulaga, o le anapogi o le suʻe toto toto e faʻaalia ai le maualuga o le aofaʻi o le kulukose toto, o lona uiga iuga e sili atu nai lo le 5.6 mmol / l ae le sili atu i le 7.8 mmol / l (mo le plasma toto). O sea suʻesuʻega e tatau ona mafua ai le faʻaeteete, o se faʻamatalaga mo se suega faʻamaʻi ma le kulukose (suega o le faapaleni kullucose). O se suega o le faapaleni o le kulukose e fautuaina i mataupu uma masalosalo: pe a maua le maualuga o le maualuga o le kulukose toto, aemaise lava i tagata gasegase e lamatia, i tagata mamaʻi e vaivai le vaivai, o se mea mamafa mamafa, mafatia mai le atherosclerosis ma le oona.

I le afiafi, i le afiafi o le suega o le toleniga o le glucose, e fautuaina se taumafataga malamalama, aʻo tatau ona fuafua le taimi o le taumafataga ina ia tusa ma le 10 14 itula mai le meaʻai mulimuli i le taimi o le suʻega. O le suʻega ole toleniga o le glucose e faia i luga o se manava gaogao. I le taimi o le suʻesuʻega, e 75 kalama o le kulukose ua faʻaumatia i le 200 300 ml o le vai e ave i le taimi e tasi. O le maualuga o le suka o le toto e faʻatonuina faalua: aʻo leʻi faʻaaogaina le kulukose ma le 2 itula i le maea ai o le suʻega.

O faʻamatalaga nei e faʻaaogaina e iloilo ai taunuʻuga (faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e tusa ai ma le ripoti a le Komiti Tomai WHO, 1981)

Glucose concentration, mmol / L (mg / 100 ml)

Tuua Lau Faamatalaga