Faʻavae faʻamaoni

O le pule i le ola o Oscar ma le au taaalo Robin Williams i le Aso Gafua na faateia ai le lalolagi.

O le faamasinoina e lipoti a le aufaasālalau, i le vaitaimi mulimuli o lona soifuaga, o Viliamu sa i ai i se tulaga leaga faalelagona ma "tauivi ma le atuatuvale tele."

E faitau miliona tagata matutua o Amerika o loo faaauau pea ona tauivi i lenei maʻi tumau.

O le mea e lelei ai, i le tele o tulaga, o vailaʻau ma togafitiga e fesoasoani e faʻaleleia ai o latou lagona ma sui ai la latou vaaiga i le lalolagi.

O nisi, e ui i lea, o le leai o se mea e alu i soo se mea, e tusa lava pe togafitiga. E tusa ma le 39,000 suicides ua faamauina i tausaga taʻitasi i Amerika, o le tele o ia mea e mafua mai i le atuatuvale, popole, poʻo le mafaufau.

O le a le mea e afaina ai le atuatuvale mo nisi tagata? Ma ei ai ni faailoilo lapataiga patino e mafai ona fesoasoani i tagata pele e faalavelave i le taimi?

Na tuʻuina atu e le WebMD le fomaʻi fesili i psychiatrist e toalua e faʻamatala atu o latou manatu i lenei mataupu. E leai se tasi o nei fomai na auai i togafitiga a Robin Williams.

O le a le mea e taatele ma e faigata ai ona togafitia le atuatuvale?

"O se mataupu o le olaga ma le oti mo nisi tagata, ae matou te le iloa pe aisea," o le tala lea a Dr. Lon Schneider. Dr. Schneider o se polofesa o fomaʻi, fomaʻi, ma faiva i le Keck School of Medicine i le Iunivesite o Kalefonia i Saute. I lona manatu, o le fuaitau "taufaatauvaaina o le atuatuvale" e saʻo lelei.

E ono faigata le faʻamaʻi ma, e tusa ai ma le fomaʻi, e mafai ona faia ituaiga eseese. O se tasi e i ai le faʻavaivai tumau, mo se faʻataʻitaʻiga, "o loʻo i ai i se tulaga pagatia le tele o le taimi." O se tasi pe a maeʻa le faʻavauvau o le atuatuvale atonu o le a i ai i se uiga tumau mausali, pe ono toe pauu atu i le atuatuvale. O le toʻatele o tagata e toe foʻi atu i le atuatuvale.

"O le atuatuvale o se maʻi sili ona faigata e togafitia, aua e fesootaʻi atu i faafitauli tau le gataifale ma le siosiomaga," o le tala lea a Dr. Scott Krakower. Dr. Krackover o se Pule Lagolago o Fomaʻi i le Zucker Hillside Hospital o North Shore LIJ Medical Group.

E tusa ai ma le Dr. Krakover, o le faavae o le atuatuvale e le o malamalama atoatoa.

O i latou e lauiloa, malosi, ma le manuia e le mafai ona puipuia mai le atuatuvale. "E mafai ona e faia se galuega maoae, maua se olaga manuia, ae e mafai uma ona e matua atuatuvale," o le tala lea a Krackover.

O le a se isi mea e mafai ona aafia ai le atuatuvale?

"O gasegase faaletino, aemaise lava se gasegase tumau (umi-taimi), e mafai ona sili atu le atuatuvale," o le tala lea a Dr Schneider. I le 2009, na maua ai e Robin Williams se taotoga fatu, e ui lava e le o iloa le auala na aʻafia ai lana tau faasaga i le atuatuvale.

Alcohol ma fualaau faasaina, o le tala a Schneider, e mafai foi ona afaina ai le atuatuvale. Ae na ia faaopoopo mai: "Ou te manatu e tatau ona taʻu manino atu e uiga i se tagata na fai ma vaisu le ava malosi poo fualaau faasaina i aso ua tuanai, e faapea o le ava malosi ma le cocaine na aumaia ai o ia i lena mea."

Robin Williams e saʻo, talanoa e uiga i lona toe faaleleia ma taumafaiga i le tau faasaga i le ava malosi ma fualaau faasaina. Ua lipotia mai na ia aveina a itiiti mai e lua malaga i nofoaga e toe faaleleia ai, o le mulimuli lea sa i le amataga o lenei taumafanafana.

"O le atuatuvale e mafai ona avea ma vaega o le maʻi pipili," o le tala lea a Schneider. O le maʻi pipili o loʻo faʻaalia i le tele o suiga i le tulaga o le loto, malosi ma le gaioiga. O tagata ei ai lenei faʻamautinoaga o loʻo i ai le tele o faʻafitauli e sili atu ona faʻavaivaia nai lo manic episodes. Ae na le iloa mautinoa pe na mafatia Williams i le maʻi pipili.

"E masani ona le tago faʻamaʻi vailaau. Fai mai tagata maʻi latou te le mananaʻo e aʻafia aafiaga o le fualaau faasaina. O tagata foi e le mananao ia faailogaina lenei mea e pei o le mafaufau, "o le tala lea a Dr Krackover.

"E tusa lava pe amata ona latou inu fualaau, o le taimi lava latou te lagona ai le lelei, latou te manatu e le o toe manaomia a latou vailaʻau. Talu ai ona ua latou le toe aveina i latou, o le a sili atu ona leaga pe afai e toe osofaia le atuatuvale, "o lana tala lea.

"O le lamatiaga o le ola e mafai ona faateleina pe a taofia e tagata le ave o faʻamaonia, e feteʻenaʻi ma taiala a le FDA. O nisi tagata gasegase e taofi le inu o a latou tui puipuia e mafai ona lipotia ai mafaufauga o le suicidal, "o le tala lea a Dr. Schneider.

Aisea e afaina ai le atuatuvale mo nisi tagata?

O le tiga ma le matuia o se gasegase mafaufau, lea e masani ona le malamalama i tagata soifua maloloina, e mafai ona le mafai ona gafatia. E tele gasegase e maua se lagona o le leai o se faamoemoe ma le leai o se aoga, aua e le mafai e isi ona malamalama i ai.

"O le atuatuvale tele e mafai ona na o le fasioti tagata. O nisi e filifili e pule i le ola e taofia ai le tiga i aso taitasi. E oo lava i togafitiga talafeagai i nisi o tagata gasegase, o nei lagona e tumau pea, o le atuatuvale e mafai ona tetee atu i fualaau faasaina. Ae mo i latou o loo i ai le atuatuvale o se vaega o le maʻi pipili, o se vave vave mai le fiafia i le faanoanoa e faateleina ai le lamatiaga o le ola, "o le tala lea a Krackover.

O le a se mea e mafai e tagata o le aiga o le maʻi ona faia e puipuia ai le atuatuvale mai le oti?

E tusa ai ma le Dr. Schneider, e oo lava i tagata tomai faapitoa e matua faigata lava ona vavalo po o fea o ona tagata maʻi ua faamoemoe e pule i le ola. Ae o loʻo i ai le tele o faailoilo mataʻutia e mafai ona taʻu mai ai ia faʻamoemoega o le maʻi.

O se tasi o faʻataʻitaʻiga matautia o loʻo talanoa e uiga i le oti poʻo le ola!

O isi faʻailoga mataʻutia o tagata tomai faapitoa i le American Prevention Fund e aofia ai:

1. Talanoa e uiga i le leai o se faamoemoe, leai se fesoasoani, leai se aoga
2. O le lagona o le saisaitia, le fiafia ma le atuatuvale
3. O le le mautonu ma le maualalo o lagona
4. Faateleina le ita ma le le fiafia
5. O le le fiafia i tagata pele ma i le olaga
6. Faʻamama le faʻamavae i tagata masani
7. Faʻalavelave moe

Ae o le faailoaina o se tagata ua faamoemoe e pule i lona ola, o le ogatotonu lea o le taua. E matua faigata lava ona taʻu tonu le taimi o le a ia faia ai se taumafaiga, ma sili atu ona faigata ona taofia o ia.

"E le o faʻataʻitaʻiga uma o le suʻeina o le tino ua fuafua lelei pe faʻapipiʻi. Taumafai e mafai ona le mautonu. E i ai se mea e faaletonu, ma o se tagata e talafeagai lona lagona e afaina ai o ia, "o le tala lea a Krackover.

O le a le mea sili e fai i lenei tulaga? Muamua, e tatau ona e faʻamalosia e maua e se tagata se fesoasoani talafeagai mai se fomaʻi.

O isi laasaga e mafai ona aofia ai:

1. Valaʻau leoleo poʻo le falemaʻi
2. Aua nei faatagaina se tagata e tuua na o ia.
3. Aveese uma auupega, fualaau faasaina ma isi mea e mafai ona afaina ai oe lava ia
4. Afai e mafai, ave le tagata maʻi i le falemaʻi lata ane ma faʻamalosi.

Tulaga maʻa

O le faʻasalaga faʻamaonia o se faaupuga lea ei ai se faʻamatalaga faigofie: "manatu e uiga i le pule," ae le gata i mafaufauga, ei ai isi faʻailoga ma faailoga o le popolega o se tagata e uiga i lenei autu. O nisi o nei faʻamaoniga o tulaga e fesoʻotai i ai, e pei o le leai o se mamafa, le lagona o le leai o se faamoemoe, malosi le malosi tele, le maualalo le taua o le tagata lava ia, tele le tautala, manao mo sini e le i taua muamua i se tagata, se lagona ua sese le mafaufau. O foliga vaaia o na ituaiga, pe faʻapena foi ma le le mafai ona faʻaumatia pe faʻafetaui ma i latou ma o latou aʻafiaga, faʻapea foi ma le mafai ona maua ai le mafaufau, o se tasi lea o faailo e mafai ona taʻu mai ai le tulaʻi mai o mafaufauga suicidal. O mafaufauga faʻatauvaʻa e mafai ona oʻo atu ai i popolega faʻapitoa, toe faia o mamanu o amio, ae mafai foi ona faʻafeagai - o le popole faʻalagona e mafai ona oʻo atu ai i mafaufauga o suioidal. O isi faʻamaoniga faʻaalia o mafaufauga suicidal e aofia ai:

  • lagona o le leai o se faamoemoe
  • Epedonia
  • le mautonu po o le vavao,
  • leai se fiaʻai po o le polyphagy,
  • Faʻafitauli
  • ogaoga popolega,
  • faʻalavelave faʻatonu,
  • osofaʻiga (lagona malosi lagona),
  • osofaʻiga faʻanoanoa
  • mamafa ma le tausalaina loloto.

Faʻasalaga faʻataʻoto |Maʻisuka ma le Faʻafitauli: Risks and Treatment

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

I le taimi nei, o loʻo i ai se faʻasaienisi faʻamaonia o le maʻisuka ma le atuatuvale. I le taimi o le atuatuvale, o le gasegase o le gasegase o le carbohydrate ua faateleina, ma o le maʻisuka-maʻisuka i le tele o gasegase ua mafua ai le faaitiitia o le lagona.

O lenei tuufaatasiga na muamua taʻua i tua i le 1684, ina ua faamatalaina e le tagata suesue o Willis le sootaga tonu i le va o le gaosiga o le gasegase o le gaʻo ma le le mautonu o le popole. Naʻo le 1988 na tuʻuina atu ai se manatu e faʻapea o se tulaga atuatuvale e mafai ona saofagā i le faʻaitiitia o le lagona o sela i le inisalini.

O le faʻamalenoaina o fuainumera o loʻo fautuaina ai e faapea, o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka, o le 26% oi latou e mafatia mai le atuatuvale ua maua. E le gata i lea, o se tulaga faʻavaivai e faʻaosoina ai le faʻalavelave o faʻamaʻi fatu cardiovascular.

O le mea lea, io tatou taimi e taua tele le taulimaina o lenei faafitauli, e le o se mea e fai mai ai tagata o maʻi uma e aliali mai ona o neura.

Faailoga o le Tamaoaiga

O le tulaga faʻavaivai o le maʻi e tulaʻi mai mo le tele o mafuaʻaga - lagona, faʻalapotopotoga poʻo le siosiomaga. Faʻaalia foliga faʻamaonia (MRI) e faʻaalia ai i tagata mamaʻi ma le atuatuvale, o foliga o le faiʻai e foliga ese lava nai lo tagata soifua maloloina.

O le mea sili ona faigofie i faʻafitauli o le mafaufau o tagata mamaʻi ia i le ituaiga lona lua o le maʻisuka. Afai e te le faia se gaioiga, o le mea lea e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga leaga. Ae o le atuatuvale ma le maʻisuka e togafitiina, faʻamalo le itiiti ifo ma le tasi le togafitiga, o le lona lua e tuʻuina atu ia lava ia manuia togafitiga. O mea nei o faailoga masani ia e tupu i le taimi o le atuatuvale:

  • faaitiitia le fiafia i se galuega po o mea fiafia,
  • faanoanoa, le fiafia, popole,
  • leaga le miti
  • vavaeese, le naunau e fesootai ma tagata,
  • leiloa po o le leai o se manaʻo,
  • faaitiitia le gauai
  • tumau le vaivai
  • le gasegase faaletino ma faalemafaufau,
  • mafaufauga leaga e pei o le oti, ola, ma isi.

Afai ua matauina e se tagata gasegase o le maʻisuka se tasi o faailoga ua taua i luga, e tatau ona ia faanatinati e faafesootai se fomaʻi mo le toe iloa. E leai ni suʻesuʻega faʻapitoa e fuafua ai le atuatuvale, e maua le siama pe a taʻu e le tagata maʻi ni uiga masalomia ma lona olaga. Peitai, o le vaivai e le mafai ona matauina e le gata ona o le tulaga faanoanoa.

Talu mai le punavai o le malosi - kulūkose e le ulu i totonu o sela o le tino, latou te "matelaina", o lea e lagona ai e le tagata maʻi le vaivai tele.

Le sootaga i le va o le maʻisuka ma le atuatuvale

E masani lava, o le atuatuvale i le maʻisuka e maua i le auala lava e tasi e pei o tagata soifua maloloina atoatoa. I o tatou taimi, o le aafiaga tonu o le "gasegase suamalie" i luga o le faʻaalia o le le atoatoa o le mafaufau e leʻi suʻesuʻeina. Ae tele manatu e fautua mai ai:

  • O le lavelave o togafitiga o le maʻisuka e mafai ona oo atu ai i le atuatuvale. Ina ia tumau le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau ona faia le tele o taumafaiga: ia pulea le kulūkose, tausisia meaʻai talafeagai, faamalositino, maitauina le inisalini togafitiga poʻo le inuina o fualaau. O nei manatu uma e tele se taimi e alu ai mai le maʻi, o lea e mafai ai ona latou faʻaleagaina se setete.
  • O le maʻisuka e aofia ai le faʻaalia o faʻamaʻi ma faʻafitauli e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o se tulaga faʻavaivai.
  • I le isi itu, o le atuatuvale e masani ona mafua ai le le amanaiaina o ia lava. O le iʻuga, o le tagata maʻi e faʻaleagaina lona soifua maloloina: e le mulimuli i se meaʻai, faʻamalo le gaioiga faaletino, ulaula poʻo le inu ava malosi.
  • O se tulaga atuatuvale e leaga le afaina o le gauai atu o le mafaufau ma mafaufauga manino. O le mea lea, e mafai ona avea ma vaega i le le manuia o togafitiga ma le pulea o le maʻisuka.

Ina ia foʻia le le atoatoa o le mafaufau i le maʻisuka, e faʻaleleia e le fomaʻi se togafitiga e aofia ai vaega e tolu.

O le tau faasaga i le maʻisuka. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e tosoina oe lava ma pipii i tulafono uma ina ia tumau le kulūkose i se tulaga masani.

Fefaʻatalanoaga ma se fomaʻi o le mafaufau ma se vasega o le mafaufau. Afai e mafai, e tatau ona e talanoa ma se tagata tomai faapitoa e uiga i ou faafitauli ma usitai i ana fautuaga uma.

O vailaʻau e faʻataʻitaʻiina saʻo e le fomaʻi, e le mafai ona e faia se togafitiga, talu ai o vaifofo taʻitasi e iai aʻafiaga e aʻafia ai.

Faʻamālōlōina Faʻasologa Faʻaleagaina

E mafai ona faʻaaogaina e se tagata suʻesuʻe le mafaufau auala eseese e foia ai le atuatuvale, ae o le mafaufau-amio le togafitiga ua manatu e sili ona lauiloa. Talu mai le taimi o le atuatuvale o le maʻi ua na o mea leaga uma ua ia silafia, ua ia atiina ae ni ituaiga o mafaufauga:

  1. "Mea uma pe leai." O lenei ituaiga o mafaufauga e aofia ai naʻo ni faʻamatalaga patino, e pei o le manumalo poʻo le leiloa. E le gata i lea, o le tagata maʻi e masani ona faʻaaoga upu e pei o le "leai" ma le "taimi uma", "leai" ma le "atoatoa". Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e 'ai se tagata maʻi i se ituaiga o suamalie, o le a ia manatu na ia faʻaumatia mea uma, o le a tulaʻi lona suka, ma o le a le mafai ona ia pulea le maʻisuka.
  2. Lagona o le nofosala po o le tele o mea e te manaomia ia te oe lava. O le tagata gasegase e faʻatulaga maualuga tulaga maualuga, mo se faʻataʻitaʻiga, o lona kulukose o le a le sili atu ma le 7.8 mmol / L. Afai na te mauaina ni taunuuga e sili atu nai lo ona faamoemoega, o le a ia tuuaia o ia lava.
  3. Faatali mo se mea leaga. O se gasegase e mafatia mai le atuatuvale e le mafai ona vaai lelei i le olaga, o le mea lea ua na o le mea sili ona leaga na te faamoemoeina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tagata maʻi o le a alu e vaai i se fomaʻi o le a manatu o le mea o loʻo maua i le hemoglobin glycini ua faʻalauteleina ma o le a le pine ae faasolosolo ina leaga lona vaʻai.

O le tagata tomai faapitoa e taumafai e tatala mata o le tagata maʻi i ona faafitauli, ma ia iloa i latou i se auala e sili atu ona aoga. E mafai foi ona e taumafai e aveese ou manatu le lelei.

Ina ia faia lenei mea, e fautuaina e matau la outou "manumalo" laitiiti, viia oe lava mo i latou ma tali atu i mafaufauga lelei.

Vailaau Mataʻutia mo le Maʻisuka

Ina ia tauivi lelei ma le faʻavaivai, o se fomaʻi e faʻamatalaina tricyclic antidepressants. O fualaau oona lea e aʻafia ai le faateleina i tulaga o le faiʻai o le serotonin ma le norepinephrine, e mafua ai ona sili atu le fegalegaleaiga o nasu faʻatasi ma isi.

Pe a faʻaleagaina nei vailaʻau, faʻalavelave le mafaufau, e fesoasoani faʻamaʻi fesoasoani e toe faʻafoʻi le paleni.

O vailaau masani o lenei ituaiga o:

O isi mea e faʻaaogaina. O latou igoa atoa o le filifilia o serotonin reuptake inhibitors (SSRIs). O fualaau nei e itiiti ifo aafiaga o aʻafiaga nai lo fualaau o le vaega muamua. E aofia ai:

O le isi ituaiga o vailaau faʻasaina o le serotonin ma le inoreta o le reuptake (SSRIs). Mai le igoa ua manino ai o nei vailaʻau e taofia ai le faʻaaogaina o mea e faʻavaivai i le vai. O tagata gasegase e masani ona faʻaaogaina ia ituaiga o vailaau faʻasaina:

E tatau ona e nofouta o le tutoatasi o le faʻaaogaina o nei vailaʻau e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli matuia.Tricyclic antidepressants e mafai ona faʻaalia ai faʻamaoniga e pei o le faaletonu o le vaʻai i le maʻisuka, vaovao ma le ulu, maʻi faʻalavelave, le lava le moe, faʻaleagaina, le galala lectile, faʻafefe, ma le faateleina o le fatu fatu.

O tagata maʻi e ave SSRI e mafai ona faitio i moe, moe, manava, ulu tiga, vevela, vevesi, vevesi i le feusuaiga.

O se vaega o SSRIs fualaau faasaina e mafai ona mafua ai foliga vaaia o mea e pei o le nausea, faamausali, vaivai, totogo, faateleina le toto toto, faateleina le vevela, faaleagaina i le erectile.

Ina ia aloese mai ni mea le lelei, e faatonuina e le fomaʻi ni togi laʻititi i le amataga o togafitiga ma faʻateleina ai le taimi. Aʻo leʻi ave le vailaʻau, e tatau ona e faitauina ma le faʻaeteete faatonuga, ona o le le talafeagai o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e le tagata gasegase e mafai foi ona mafua ai ni mea e le manaomia.

Fautuaga mo le feagai ai ma le atuatuvale

I le faaopoopo atu i le ave o faʻamaʻi pipisi ma le faʻamalositino ma se fomaʻi mafaufau, e tatau ona tausisi i le tele o tulafono faigofie e mafai foi ona faʻaleleia le tulaga o le tino ma le mafaufau o le maʻi:

Suʻe isi gaioiga faaletino ma le malologa. O le moe le lelei e faʻaititia ai le puipuiga a le tino, e faʻamaonia ai le tagata ma le le mautonu. O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona moe pe a ma le 8 itula i le aso.

I le faaopoopo atu, e aunoa ma le taaalo i taaloga, o le tagata maʻi e ono faigata ona moe. E tatau ona manatuaina o le moe lelei ma le faʻatinoga lelei o faʻamalositino sili ona lelei i le lalolagi.

  1. Aua le faʻasese oe mai le lalolagi i fafo. E tusa lava pe leai se manaʻoga e fesootai ma tagata pe faia foi se mea, e tatau ona e manumalo ia oe lava. Mo se faʻataʻitaʻiga, ia fai mea e te manaʻo e faʻaaoga (tusi, siva, ma isi), fuafua lou aso e ala i le auai i se mea ofoofogia, poʻo le alu e asiasi i se uo poʻo se tasi o lou aiga.
  2. Manatua o le maʻisuka e le o se faasalaga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloilo lelei lou tulaga o le soifua maloloina ma ia malamalama e le mafai ona foʻia atoa le maʻi. Ae i le taimi lava e tasi, e toʻatele tagata e nonofo i lenei faʻamautinoaga, faʻapea foʻi ma tagata soifua maloloina.
  3. Faia se fuafuaga maʻoti mo au togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi e manaʻo e aveesea le mamafa. Aua e le lava lenei manao e tasi, e manaomia le gaioiga. E tatau ona mafaufau i le tele o taimi o le vaiaso e manaʻo ai e taaalo i taaloga, oa galuega o le a ia faia, ma isi.
  4. E le tatau ona e taofia mea uma ia oe lava ia. E mafai ona e faʻasoa atu ou faʻafitauli i lou aiga poʻo ē pele ia te oe. O le a latou malamalama i le tagata maʻi e pei o se tasi. E mafai foi ona faʻafeiloai atu i tulafono o le inisalini togafitiga poo le faʻaaogaina o le mita o le kulukose toto. O le mea lea, o le a lagona e le tagata maʻi e le o tuua na o ia ma e mafai lava ona sailia se fesoasoani e mautinoa lava o le a ia maua.

Ma o lea, o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa lona soifua maloloina, aemaise lava lona tulaga o le mafaufau. Afai e maua ni faailoga faailoilo e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻe o le atuatuvale, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi.

O le togafitiga mo le togafitiga o nei maʻi e lua o le tele o tulaga lelei. Faatasi ai ma le felagolagomaʻi taimi o le tagata maʻi, le fomaʻi ma le fomaʻi, e mafai ona e ausia ni taunuuga lelei. Ia, o le lagolagosua a ē pele, o le aiga ma le lautele o le silafia e uiga i le faafitauli o le a fesoasoani foi i se sao vave mai le tulaga atuatuvale.

O le sootaga i le va o le atuatuvale ma le maʻisuka o loo faamatalaina i totonu o se vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga