Le masani o le suka toto i tamaiti 11 tausaga: o se laulau o faʻamatalaga e oʻo i le matua

Glucose o se monosaccharide lea e tele sona sao i le tino. O se tasi lea o punavai autu o le malosi. O suiga i le suka o le toto o se tasi lea o faailoga autu o le gasegase o le gaʻo.

Afai e maua uma matua i le maʻisuka, ona oʻo lea i le 25% o mataupu o le a maua e le tamaititi lenei maʻi. A iloa e se tasi o matua le faʻamaʻi, o le aʻafiaga o le tofi e ave le 15%.

Suauu toto i tamaiti

O le suka o le suka i tamaiti e suia ao latou tuputupu aʻe. A o laʻititi, e laʻititi le masani nai lo tagata matutua. O le aofai o le kulukose e faʻalagolago foi i le taumafa o meaai.

Le masani o le suka toto i tamaiti

Suauu toto i le itula

TausagaAnava toto toto
E oʻo atu i le 1 masina1.7 i le 4.2 mmol / LLe sili atu i lo le 8.4 mmol / l
E oʻo atu i le 1 le tausaga2.8 i le 4.4 mmol / LLe sili atu i lo le 8.9 mmol / L
Mai le 1 le tausaga i le 5 tausaga3.3 i le 5.0 mmol / LLe sili atu i lo le 8.9 mmol / L
Mai le 6 i le 14 tausaga3.3 i le 5.5 mmol / LE le sili atu nai lo le 11.00 mmol / l

O le fua maualalo maualalo e matauina i pepe faatoa fananau mai, ona maualuga lea o le tulaga. O le masani o le suka o le toto i tamaiti o le 6 tausaga, faapea foi ma le masani o le toto toto i tamaiti o le 7 tausaga, o loo i le itu e 3.3-5.5 mmol / l. Faatasi ai ma le matua, o le a avea le tau ma se mea sili ona latalata i tagata matutua.

Suʻe suʻa toto

E mafai ona e fuafuaina le maualuga o le kulukose i le toto o se tamaititi i totonu o le fale suesue ma i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa (glucometer). Ina ia mafai ona saʻo le faailoilo, o le mea lea e ave i luga o se manava gaogao. O le toto mo lenei mea e aveesea mai se vein (i totonu o le laboratory conditions) poʻo mai se tamailima.

I le maʻisuka, o le siakiina o le kulukose i se glucometer e tatau ona avea ma masani ma avea ma tiute o le tamaititi. O le tamatamailima mo le suʻeina o le toto e tatau ona tuia mai le itu, aua o lenei eria e le maaleale.

O le aso ao le i faia le suʻega, e le mafai ona e 'ai le selu, meaʻai, meataalo ma fua o loʻo aofia ai le tele o suka. O le afiafi e tatau ona malamalama. E mafai ona e avatu i lau tama le falaoa, iʻa po o le aano o manu. E fautuaina e vavae ese pateta, pasta, falaoa. I le taeao, ao le i faʻataʻitaʻiina, e le mafai ona e fufulu ou nifo, talu ai o vaega o le toothpaste e faʻafefiloi e ala i le mucous membranes o le oral mouth e mafai ona aʻafia ai le iuga.

Mo le fuafuaina o le maualuga o le suka i le tamaititi e faʻaaoga ai se glucometer, e tatau ai:

  • mulumulu lima o le pepe i le fasimoli ma faʻamago,
  • siaki le sauniuni o le masini ma faʻaofi se fasi siaki i totonu,
  • punitia le itu o le tamatamailima i se fagu faapitoa,
  • faaaoga se aofaiga o le toto ua lava atoatoa i se vaega faapitoa o suesuega ua tuu i totonu o le masini,
  • taofi le toto ma le sipuni o le cotton.

O le taunuuga o le a fuafuaina i totonu o le minute. O le faʻataʻitaʻiga o le auiliiliga i lenei mataupu e faia tutoatasi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻesuʻe muamua i faatonuga mo le faʻaaogaina o le masini.

E mafai ona aʻafia taunuuga o auiliiliga e:

  • 'ai meaʻai, suāinu mea inu poʻo le tipi,
  • afaina o le tino
  • gaoioiga faaletino
  • o le faʻaaogaina o nisi faʻamalosi (corticosteroids, antihistamines, caffeine, antibiotic).

I le tulaga e iai se masalosaloga o le i ai o le maʻisuka, faia se suʻega faapitoa. Ua tuʻuina atu i le tamaititi se vai inu 50 poo le 75 ml o le kulukose (o le tau e faalagolago ile tausaga). A mavae le tasi ma le lua itula, ona faia lea o se iloiloga faaopoopo, lea e mafai ai ona fuafua le fua faatatau o le inisalini ma lona aofaiga.

Afai o se itula pe a uma le suʻega, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e sili atu i le 11 mmol / l, e faʻamaonia ai le i ai o le maʻisuka.

O afea e suʻe ai se suʻi

O le mamafa o le tamaititi na fanau mai e aafia ai le atinaʻe o le maʻisuka, o lea afai o le pepe fou e sili atu i le 4.5 kilokalama, o loʻo lamatia o ia. O le suʻega toto muamua mo le suka e faʻatinoina vave lava pe a uma le fanau mai.

Afai ei ai ou faʻaʻailoga e faʻaalia ai se maualuga o le kulukose, e tatau loa ona e faʻatalanoa i se fomaʻi poʻo se endocrinologist.

Afai e leai se mea e manaʻomia e le tamaititi mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ona toe faia lea o se iloiloga i le tausaga. I le lumanaʻi, ina ia mafai ona pulea le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le toto mo le suka e ofoina atu i totonu o le 3 tausaga.

O le tele o taimi, o le auiliiliga e mafai ona faʻamaonia i mataupu pe a iai ni mea e le talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e tusa ai ma le laulau o le toto maualuga o le suka i tamaiti o le 10 tausaga e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / l, ma o le mea moni o le tau e maualuga atu, o loʻo faʻaalia se suʻesuʻega e le faʻamaonia.

Mafuaaga o maualuga ma maualalo le suka i tamaiti

O le mafuaaga mo le faateleina o le suka i le toto atonu e:

  • tamaʻaiga, toto maualuga o le kulukose e mafai ona matauina i pepe faatoa fananau mai,
  • vailaʻau faʻamaʻi pipisi (misela, mumps, chickenpox, siama faʻamaʻi), lea e aafia ai le gaioiga o le pancreas,
  • le gaioiga o le afi, o se taunuuga lea e foliga mai ua sili atu le mamafa o le tamaititi,
  • e masani ona malulu, ona o loʻo i ai se soliga i le paʻu,
  • meaʻai paleni le talafeagai, taumafa o mea taumafa e maua i le gaʻo mea suamalie e faigofie ona lolo (sukalati, falaoamata oloa),
  • maʻi faʻamaʻi
  • gaioiga maualuga o laufanua.

Mo le puipuia o se tamaitiiti mai le atiaeina o faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e tatau ona puleaina ana meaʻai ma gaoioiga faʻaletino.

E maualalo le kulukose i tamaiti i mataupu nei:

  • matelaina po o le faʻamalaina,
  • maʻi faʻamaʻi
  • mea oona i le masima mamafa o masini mamafa, vailaau faʻamalosi, vailaau faʻasaina,
  • neoplasms e taʻitaʻia ai le fausia o le tele o inisalini,
  • o mea e le masani ai le faiʻai,
  • faʻamaʻi toto (leukemia, lymphoma).

Faailoga e faʻaalia ai faʻalavelave

E i ai le tele o faʻamaoniga e mafai ona taʻu mai ai le faateleina o le toto suka. E lua itula talu ona 'ai, e faʻamalolo le tamaitiiti, moe. E masani lava ona fia inu ma inu tele tele. E mago le paʻu, e aliali mai pustules. Ua i ai i le tamaititi se faʻalauteleina o lona uiga i laʻau suamalie ma pusa.

Isi faʻamaoniga talafeagai e manaʻomia ai le gauai mai matua:

  • o foliga vaaia o le le fiafia ma le le fiafia,
  • faateleina le 'ai, aʻo le lagona o le atoatoa e vave ona pasi,
  • paʻonu o le mamafa e ui lava e tele meaʻai,
  • urinary incontinence
  • totoga pe a uma le faʻamaʻaloga i le itutino,
  • o se faʻaopoopoga taua i le aso o le urine, e ono aofia ai le acetone poʻo le suka.

I le isi itu, faatasi ai ma le maualalo o le maualuga o le toto, o le tamaitiiti e fiafia ma le toʻa, ua amata ona afu malosi. E mafai ona ia talosaga mo sasala. Mulimuli ane, faʻalauteleina le ulu o le ulu ma le totoʻa. Afai e le faateleina le kulūkose i le tino, o le mafaufau atonu o le a faʻavaivaia ma faʻaleagaina ai le maʻi maʻi.

O le maʻi suka

O le maʻi suka e faʻaalia ai lava i tausaga eseese, o le maʻi e mafai ona faʻaalia i le natura. E masani ona iloa i tamaiti mai le 6 i le 9 tausaga (e aofia ai tamaiti e taʻi fitu tausaga ma le 8 tausaga), pe a tupu aʻe se tuputupu aʻe. E taua foi mo le atinaʻeina o le faamai o le 11 tausaga le matua - 13 tausaga.

I vailaau, o se aga masani le vaevaeina o lenei maʻi i ni ituaiga se lua:

  • Inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka (ituaiga 1), lea e le lava le inisalini e maua mai i le pancreas,
  • e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga 2), pe a le maua e sela o le tino lo latou gauai i le inisalini.

I le 90% o mataupu, e atiaʻe ai e tamaiti le ituaiga muamua o le maʻisuka.

Puipuia o le maʻisuka i tamaiti

Mo le puipuia o se tamaitiiti mai le atiaeina o faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e tatau ona puleaina ana meaʻai ma gaoioiga faʻaletino.

E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o laʻau suamalie ma pusi i le taumafataga, faʻapea foʻi ma le faʻamavae atoa mai le meataalo meaʻai, meaʻai, mea inu suamalie. Afai e mamafa le tamaititi, e manaʻomia le taumafa.

Pe a iloa le suka maualuga, matua, muamua lava, e manaʻomia ona faia se suʻesuʻega lona lua.

I le taimi nei, o se metotia e le i maua ai o le a fofoina uma ai le maʻi, o le mea autu o matua o le aoaoina lea o le tamaititi e pulea le maualuga o le kulukose i le toto, ia gauai atu i le soifua maloloina ma ia ulu atu i totonu o tui talafeagai o le inisalini.

I le maʻisuka, o le siakiina o le kulukose i se glucometer e tatau ona avea ma masani ma avea ma tiute o le tamaititi. O le tamatamailima mo le suʻeina o le toto e tatau ona tuia mai le itu, aua o lenei eria e le maaleale. I asiasiga taʻitasi i le fomaʻi, e tatau ona e faʻamaonia le faʻatinoga o le masini ma faʻamaumauga i le fomaʻi.

Afai ei ai ou faʻaʻailoga e faʻaalia ai se maualuga o le kulukose, e tatau loa ona e faʻatalanoa i se fomaʻi poʻo se endocrinologist.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio i le autu o le tusiga

Tatau fua a tamaiti

O se suʻega mo le kulukose i totonu o se tamaititi e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao, o lona uiga, ao lei faia se taumafataga. O le toto sampling e faia tuusao mai le tamatamailima. Aʻo le i maua le toto, e le mafai ona e 'ai e le itiiti ifo i le 10-12 itula.

Mo le auʻiliʻiliga e faʻaalia ai le sao saʻo, e le fautuaina e inu suamalie suamalie, fufulu ou nifo, siama aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. Faatagaina e inu vai mama mama.

O le fua o le suka toto e fuafua i tausaga o le tamaititi. Afai e faʻatusatusa i faʻataʻitaʻiga masani a tagata matutua, ona masani lea ona maualalo le maualuga o le kulukose i tamaiti, nai lo tagata matutua.

Lisi o faʻamatalaga masani o le suka i tamaiti, e faʻatatau i latou tausaga:

  • E oʻo atu i le tasi le tausaga, o faʻamaumauga mai le 2.8 i le 4.4 iunite.
  • O se pepe e tasi le tausaga le matua o le suka toto mai le 3.0 i le 3.8 iunite.
  • I le matua o le 3-4 tausaga, o le tulaga masani o le fesuiaiga mai le 3.2-4.7 iunite.
  • Mai le 6 i le 9 tausaga, o le suka mai le 3.3 i le 5.3 iunite ua taʻua o le masani.
  • I le 11 tausaga le matua, o le masani e 3.3-5.0 iunite.

E pei ona faaalia i luga o le laulau, o le toto maualuga o le suka i tamaiti o le 11 tausaga e eseese mai le 3.3 i le 5.0 iunite, ma toetoe lava a oʻo atu i faailo a tagata matutua. Ma amata mai i lenei tausaga, o faailoga o kullukose o le a tutusa ma tulaga faatauaina o tagata matutua.

E tatau ona maitauina e faapea, ina ia mafai ona maua ni taunuuga faatuatuaina o se suʻega toto, e fautuaina e usitaia tulafono uma e manaʻomia e suʻesuʻega. Afai na mulimulitaia uma fautuaga, ae o le vavae ese mai le masani o loʻo matauina i le tasi itu poʻo le isi, ona faʻamaonia lea o le pepe ua i ai faiga faʻaleaga.

O le faʻatonuga o le kulukose e faalagolago i le tele o mea ma mea tutupu - o le mea lea o meaai a le pepe, o le gaioiga o le vaega o meaʻai, o le aʻafiaga o nisi o hormones.

Vaʻaia o faʻamatalaga mai le masani


Afai ei ai se eseesega o le suka i se auala tele, ona maua ai lea o le maʻi i le maʻisuka. I se tulaga o le maualuga o le kulukose e sili atu nai lo le masani, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i se tulaga o le hypoglycemic.

I togafitiga faafomaʻi, e tele naua mea le lelei, mafuaʻaga ma tulaga e mafai ona mafua ai le maualalo o le suka i lalo o le masani.

O se tasi o mafuaʻaga o le le lelei o le tamaititi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o meaai e le maualuga-kalori, e le o seti le meaai, meaai pisapisao, malologa umi i le va o 'aiga ma isi.

O laʻititi le maualuga o le kulukose e mafua mai mafuaʻaga nei:

  1. Se fualaau tele o le inisalini.
  2. Gaoioiga malosi malosi.
  3. Masalo faalogona.
  4. Faʻaleagaina o le gaioiga o le ate, fatugaʻo poʻo le pancreas.
  5. Faʻamalalaina
  6. Na fanau mai le pepe na vave fanau mai.

O le hypoglycemic state e mafai ona mataʻitu i taimi uma, pe tutupu i nisi taimi. Faʻalagolago i le lagona lelei o le tamaititi i le suka, e ono iai ni faʻafitauli leaga o le kulūkose, pe leai foi se mea e iloa ai.

O se tulaga maualuga o le gasegase ua mafua ona o le faateleina o le suka i totonu o le tino, ma e mafai ona avea ma faailoga o tulaga nei po o faamaʻi:

  • Le ituaiga muamua poʻo le lua o le maʻisuka.
  • O nisi o pathologies endocrin (faʻaleagaina o le gaioiga o le thyroid gland, slander gland).
  • Faʻafitauli matuia, atuatuvale popole.
  • Gaioiga mamafa faaletino.
  • Uiga o lagona.
  • Tagofia o vailaʻau (togafitiga, fualaau faʻamalo-inflammatory, fualaau oona).
  • O se olaga le talafeagai, le lelei o meaai, aemaise lava, le faʻaaogaina o se fuainumera tele o mea inu gaʻo.

E tatau ona maitauina e mafai ona mataʻituina se tulaga o le hyperglycemicity i se vaitaimi umi, ma e mafai foi ona iloa i na o mataupu. I soo se tulaga, o le suka e faʻamalo e tatau ona matala matua, ma o se taimi lenei e asiasi ai i se falemaʻi.

E mafai ona faia se faʻamaumauga saʻo e se fomaʻi.

Le fua o le suka i tamaiti ma tagata matutua: o le a le mea e faʻalagolago iai lenei faailo?

Ona o le faʻaaogaina o le faʻamaʻiina o le kulūkose, o loʻo faʻamautu ai le malosi o le malosi o le malosi i totonu o sela. Glucose ma ona metabolites e masani lava ona i ai i totonu o sela o le toetoe o totoga uma ma totoga o le tino.

O punavai autu o le kulukose o le suauu ma le masini, amino acids ma glycogen faleʻoloa o ate ate.

O le suauu e faʻatulafonoina e le pancreas (insulin, glucagon), le pituitary gland (somatotropin, adrenocorticotropic), thyroid gland (thyroxine ma triiodothyronine), glancocorticoids).

Ole inisalini o le hormone autu e nafa ma le faʻaititia o le kulūkose toto, o le tele o hormones e feteʻenaʻi, o lona uiga, o le saofaga i le faateleina o le toto suka.

E tatau foi ona maitau o le maualuga o le suka i le toto vevela e masani lava ona maualalo nai lo le toto toto. O lenei eseesega e mafua ona o le faʻaauau pea o le kulukose mai le toto e masini.

Musika musika (musele skeletal, musika o le fatu) ma o le faiʻai e vave ona tali vave i le maualuga ole kulukose o le toto.

Faailoga mo le fuafuaina o le kulukose o le toto

E siakiina le maualuga o le suka i le toto pe a aliali mai faailoga o le hyperglycemia poʻo le hypoglycemia. E tatau ona maitauina i le amataga o le faʻamaʻi, o le maʻi atonu e naʻo ni nai faʻaʻailoga o se suiga i le suka o le toto. I lenei itu, o le vave ona maua o le solia o le kulūkose ma le faʻaitiitia, o le faʻaitiitia o le ono mafai ona tupu ni faʻafitauli matuia.

O faʻamatalaga mo le auiliiliga o le maualuga o kulukose o le toto o le i ai o le tagata maʻi:

  • faailoga o le hypoglycemia poo le hyperglycemia,
  • masalosaloga o le maʻisuka
  • afaina
  • ogaoga faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo,
  • faʻamaʻi e aʻafia ai le fuluʻi o le fulufulu lauulu, grenesal, pituitary gland,
  • masalomia le maitaga o le maʻisuka,
  • glucose toleniga faʻafitauli,
  • O se talafaasolopito o le maʻisuka i aiga vavalalata (o nei tagata maʻi e fautuaina ina ia tofotofoina mo le maʻisuka ile tasi tausaga i le tausaga),
  • ogaoga atherosclerosis,
  • faʻafitauli o le microcirculation,
  • gout
  • ogaoga maualuga
  • faʻasolosolo masani o siama poʻo le faʻaleagaina o mea,
  • pyoderma faifaipea (aemaise lava furunculosis),
  • fesuisuiaʻi masani, maʻi o le mai, etc.,
  • polycystic ovary,
  • masani faʻaleagaga faʻafefe.

E le gata i lea, o lenei auiliiliga o loʻo faia mo pepe fou ma fafine maʻitaga.O se faʻamatalaga faaopoopo mo le suʻesuʻeina o le kulūkose o le toto o le i ai o se fafine faʻatasi ai ma se tala faasolopito o le faʻanoanoa, fanau mai vave, faafitauli ma le mafaufau, maʻisuka maʻi maʻisuka, faapea foi le fananau mai o pepe matutua, pepe, tamaititi ma faaletonu atinae.

O le maʻi suka e seasea maua i pepe faatoa fananau mai, e ui i lea, o tamaiti uma e tele le mamafa, o le faatuai o le atinae, o le le mautonu o le embryogenesis, ma isi, e tatau ona siakiina mo le maʻisuka ma le hypothyroidism.

E le gata i lea, o tagata gasegase e sili atu i le fasefululima tausaga le matutua, o tagata e maua i le pancreatic disease (pancreatitis) ma i latou o loʻo faʻaaogaina le cytostatics, glucocorticoids ma le immunosuppressive therapy e mafai ona suʻesuʻeina e le aunoa.

Gaʻo maualalo i se tamaititi

O le faʻaitiitia o le toto i totonu o se tamaititi (hypoglycemia) e faʻaalia i foliga vaaia o:

  • faateleina le malosi, popolevale, fiafia ma le popole i amioga, le fiafia, loimata, leai se fefe,
  • sosolo malie,
  • fatu palpitations,
  • tetete o vae, faoa faamalosi,
  • pallor, paʻu lanu po o le paʻu,
  • tamaiti aoga
  • maualuga le toto maualuga
  • se lagona malosi o le fiaaai,
  • taotoga, vailaʻau le mafaagaloina,
  • ogaoga gasegase ogaoga
  • le fiafia, moe,
  • ua le atoatoa le tuufaatasia o gaoioiga,
  • ulu matua
  • le mautonu i avanoa ma taimi,
  • le lelei le malamalama o faamatalaga, le mafai ona taulai,
  • solia o le paʻu ma le tiga lagona,
  • se lagona oso i luga o loʻu paʻu,
  • mafaufau le mafaufau,
  • amio le talafeagai
  • le faʻaalia o le faalua faʻamatalaga
  • le faʻavaivaia, ma le malosi ma le alualu i luma o le hypoglycemia, coma e mafai ona atiaʻe.

Toto toto maualalo i se pepe faatoa fananau mai: faailoga

I le pepe faatoa fanau mai, maualalo le suka e mafai ona faʻaalia i le loimata, tagi faifai pea, lemoe, le mautonu, maualalo le maualalo o le tino, faʻaleagaina o le tino, faʻaitiitia le vevela o le tino, paʻu paʻu poʻo le cyanotic, paʻu o le tino ma le auvae, vaivai mafaufauga, gaogao, vomiting,

Faailoga ma faailoga o le maualuga maualuga o suka i tamaiti

O le faateleina o le maualuga o le suka (hyperglycemia) e ono tupu pe a:

  • fia inu pea (polydipsia),
  • e masani ona faia (polyuria), e mafua ai ona faʻalauteleina le faʻamalaina,
  • paleni o le mamafa, e ui i se manaʻoga lelei,
  • o le lelavava ma le lelava faifai pea,
  • faanenefu vaaiga, faaitiitia le faaaliga vaaia,
  • leaga le toe faʻafouina (e oʻo lava i faʻamalolo laiti e faʻamalolo mo se taimi umi)
  • siama kulimi mausali tumau,
  • vevela tele o le paʻu,
  • faʻaauau pea o le paʻu ma le mucous membranes,
  • faʻamaʻi pipisi faifaipea ma faʻaleagaina,
  • tulaga le mautonu
  • tagata faʻapitoa vavalalata,
  • faʻaauau otitis externa,
  • arrhythmias
  • vave le manava
  • tiga o le tino
  • acetone manogi.

E faʻapefea ona foai toto i tamaiti mo suka

E tolu suʻega e faʻaaogaina e iloagofie ai fua o le kulukose:

  • suʻesuʻeina le maualuga o le sugar sugar (suʻesuʻeina i le taeao, i luga o se manava gaogao),
  • Glucose toleni test
  • fuafuaina o fua o le suka i le aso.

Tamaiti e lalo ifo o le sefulu ma le fa tausaga e le faia se suega o le faapaleni kullukose.

O le anapogi o le toto suka e tatau ona fuafuaina i luga o se manava gaogao i le taeao. Talu mai le taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo ma le valu itula e tatau ona pasia.

Aʻo le i faia suʻesuʻega, faʻafitauli faʻalagona ma faaletino e tatau ona le aofia.

I totonu o le tolu aso ao le i faia le suʻesuʻega, e fautuaina, pe afai e mafai, ia taofi le faia o tui faʻamataʻu, thiazides, vitamini C, metopyron ®, corticosteroids, salicylates, phenothiazine ®, ma isi.

A itiiti mai o le aso ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona le aofia ai le ava malosi.

O a mea e mafai ona aʻafia ai taunuuga o le suʻesuʻega.

O taunuuga sese o le suesuega e mafai ona iloa i tagata gasegase e togafitia togafitiga ma glucocorticosteroids, hormone tuputupu aʻe, estrogens, caffeine, thiazides.

E le gata i lea, o maualuga maualuga o le suka e mafai ona iloa i tagata ulaula.

O le suka maualalo o le suka e mafai ona matauina i tagata o loʻo togafitia i togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi, propranolol ®, salicylates, antihistamines, inisalini ®, fualaʻau o le suka.

E le gata i lea, o le suka maualalo e mafai ona i ai i le tulaga o le oona i le chloroform poʻo le arsenic, i tagata gasegase e maua i le leukemia poo le erythrocythemia.

Le masani o le suka toto i totonu o se tamaitiiti - o se laulau i le matua

Ole fua o le suka i tamaiti e faalagolago ile tausaga.

O le masani o le suka o le toto i tamaiti 1 tausaga le matua o loʻo iai i le va o le 2.8 i le 4.4 mmol / L.

O le masani o le suka toto i se talavou mai le 3.3 i le 5.6.

Tulaga masani i le matua:

Tausaga Glucose maualuga, mmol / l
E oʻo i le fa vaiaso2, 8 — 4,4
Fa vaiaso i le sefulufa3,3 — 5,6
Sefulufa i le onosefulu tausaga4,1 — 5,9
Onosefulu i le ivasefulu tausaga4,6 — 6,4
Ina ua mavae le ivasefulu tausaga4,2 — 6,7

O faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka atonu e manatu e le itiiti ifo ma le lua taimi le fuaina o kulukose maualuga i luga atu:

  • fitu mo iloiloga anapogi,
  • 1- mo suega o le faapalepale o le glucose (120 minute pe a uma ona suʻeina) i tamaiti e sili atu i le sefulufa tausaga,
  • 1 ma le fuafuaina o le suka.

Mafuaaga o le Hyperglycemia

O le hypoglycemia e mafai ona tupu i tagata gasegase:

  • SD
  • o se faʻaopoopoga masani i le kulūkose (faʻalavelave, tino le mamafa, faateleina le adrenaline),
  • pheochromocytomas, thyrotoxicosis, acromegaly, maʻi Cushing, somatostatinomas,
  • cystic fibrosis, pancreatitis, maʻi mama, ma isi,
  • fatu fatu, taʻavale,
  • faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaalia o faʻalavelave faʻamaʻi i le insulin horptone receptors.

E iloa le hypoglycemia pe afai o le maʻi:

  • adrenogenital syndrome, hypopituitarism, hypothyroidism, afaina o Addison,
  • ketotic hypoglycemia (masani mo pepe fananau mai e fananau i tina e maua i le maʻisuka),
  • ogaoga o le ate,
  • o le kanesa o le manava po o le laufanua,
  • fiva
  • vaivai
  • fermentopathy
  • ogaoga faʻamaʻi
  • insulinomas, le lava le glucagon.

E le gata i lea, o le hypoglycemia e mafai ona tupu i pepe faatoa fananau mai ma se paʻu lapoa, faʻamaʻi pipisi, ma le le lava o le susu susu i le tina, ma isi.

O le a le mea e fai e faʻaitiitia ai le suka o le toto

Faʻasaʻoina o le kulūkose maualuga e tatau ona faʻataunuʻuina e se tagata poto faapitoa i le kulumacologist. O le togafitiga a le tagata lava ia e matua le taliaina ma e mafai ona mafua ai le afaina i le soifua maloloina.

O togafitiga e faʻatau taʻitasi, e faʻatatau i le mafuaʻaga o le siʻitia poʻo le faʻaitiitia o le suka o le toto.

I le maʻisuka ituaiga 1, o se meaai faapitoa e filifilia, o le inisalini o loʻo iai, faʻapea foi ma le faia o gaioiga faaletino.

Tomaʻi tagata matutua


O le mea e leaga ai, e pei ona faʻaalia i fuainumera o le soifua maloloina, o le maʻisuka i tupulaga talavou e 11-15 ua iloa i le taimi o faʻalavelave, pe a oʻo ina tupu le ketoacidosis poʻo le maʻisuka. O le matua o tamaiti e taʻalo taua i le togafitiga, e matua aʻafia ai.

O le mea moni e faʻapea, e le o faʻamalosia le togafitiga, e le o se mea lelei i taimi uma, o mea e maua ai e le o faʻamafanafanaga. O nei mea uma e taʻitaʻia ai le faʻamautinoa o le resitalaina o le siakiina, ma o masini mūmū e faʻavaivaia lo latou lagona lelei i le hormone.

I teine ​​talavou, o togafitiga e maua i le 11-15 tausaga le matutua, ma i tama e masani ona iloa i le 13-14 tausaga. E pei ona faʻataʻitaʻiga, o teineiti e sili ona faigata, e sili atu ona faigofie mo tama ona totogi le faʻamaʻi.

Togafitiga i le tauleʻaleʻa e faʻamoemoe e taui i le maʻisuka malosi, faʻamaonia le kulukose i le tau (maualuga le 5.5 iunite), ma faʻaitiitia le mamafa o le mamafa.

Mo lenei mea, ua fautuaina le togafitiga o le inisalini, o le fua o lea mea ua fuafuaina taitoatasi, ma e faalagolago i le ata faapitoa o le falemai, o le tausaga o le tamaititi, maʻi faʻamaʻi ma isi mea.

O tamaiti e le fiafia e vaʻavaʻai ma a latou uo, latou te le malamalama atoatoa i le uiga o latou maʻi, o le mea lea latou te le mulimuli ai i fautuaga a le fomaʻi, ua latou misia le faʻafeiloaʻiga o le hormone, lea e lamatia ai taunuuga:

  • Tupulaga ma le atinaʻeina.
  • I teineiti, ua solia le faasologa o le faasolosolo i luga o le tino, ma ua matauina ai le tino i siama, ua aliali mai maʻi patho.
  • Ua le lelei le leaga o le vaai.
  • Paʻu o le paʻu.
  • Faʻasologa o gasegase masani.

I tulaga ogaoga, o le toesea po o le le atoatoa o togafitiga e taʻitaʻia ai le mea moni o le tamaititi na te faia le ketoacidosis, pe a maeʻa le maʻi suka, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti poʻo le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2.

Aisea e foaiina ai le toto mo le suka

O le manaʻoga e pulea le kulukose e mafua mai i le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka. I tamaiti, o le maʻisuka e mafai ona tupu i se fomaʻi umi mo se taimi umi, ma faʻaalia i taimi o le tuputupu ae tele ma ao faagasolo taimi o le soifuaga.

Taulaʻi totoa i meaʻai a le tamaititi, o le faiga faʻaletino e tatau ona tuʻuina atu i vaitau o loʻo tuputupu ae ai le tamaititi. I le taimi lea, o loʻo i ai se faʻalauteleina o le gaosia o le hormone o le tuputupu ae, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose.

O le osofaʻiga o le tuputupu ae sili ona lauiloa o loʻo matauina i le 4 tausaga, 7 ma le 11 tausaga. O le faateleina o le mamafa o le tino o le a mafua ai le gasegase e faateleina le gaosiga o le inisalini e fetaui ma manaoga o le kulukose i sene.

Vaega o le maʻisuka i tamaiti

I tamaiti i le 90% o mataupu e sili atu i le masani, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka 1 e maua i le suʻega o le suka i le toto. O le maʻi e mafua ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini i le tino.

Talu ai nei, o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka 2 o loʻo maua i le tele o taimi i talavou, o le atinaʻeina o loʻo faʻafaigofieina e ala i le oona ma le leai o se gaioiga. I le maʻisuka 2, e maua ai le inisalini, ae i se aofaiga e le lava e mautinoa ai le tuʻuina atu o le kulukose i sene uma o le tino.

Le natura leaga o le maʻisuka 2 i se auala asymptomatic i se taimi vave. O le maʻisuka 2 e iloagofie i tamaiti i le tele o le 10 tausaga.

O loʻo faʻaalia i se tuufaatasiga ma le oona, toto maualuga, ma se maualuga maualuga o se faailoga o le mumu i totonu o le toto, o le maualuga o le C-reactive protein.

Faʻavae i luga o taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, o se faaiuga e faʻataʻatia e uiga i le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ma o faʻataʻitaʻiga faaopoopo ua faʻamaonia pe a talafeagai.

O le taimi muamua e faʻataʻitaʻiina ai se pepe fou mo le suka i le maeʻa ai o le fanau mai. Afai e le sili atu le auiliiliga i le masani, ma o le mamafa o le tamaititi e itiiti ifo i le 4.1 kilokalama, ona toe suʻesuʻeina lea o le kulukose pe a uma le tausaga.

Mulimuli ane, i tamaiti e maua le maualuga o le suka ma i le leai o se faʻasologa o le maʻisuka, o le suʻega suʻe e faʻatulagaina i le 3 tausaga.

Faatasi ai ma se pepe fou faatoa fuaina le 4.1 kilokalama, ua faateleina le lamatia o le maʻisuka, ma e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo mo le gaosiga o le kulukose.

Faʻafefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

O le toto toto mo le auʻiliʻili e maua mai se vein poʻo mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao i le taeao. E le tatau ona 'ai le tama i le 8 itula aʻo leʻi suʻeina.

E le tatau ona fufulu ona nifo pe inu lauti ae le i faia le suʻega. Faʻatagaina na o le faʻaaogaina o se vaega itiiti o vai mama.

E le mafai ona e faʻaaogaina le kuki, ia popole pe faʻamalosi e alu aʻo lei faia le suʻesuʻega.

Lapataiga faʻapena e talafeagai e maua ai se suʻega auʻiliʻili suʻesuʻega.

Suga sugar

O fua o le anapogi o le suka e itiiti le faalagolago i le matua ma le itupa o le tamaititi. Glucose o le malosiaga malosi tele mo le faiʻai, ma o lenei okeni e tuputupu ae malosi i le taimi o le tamaitiiti.

O nisi o eseesega i fua masani i totonu o faleʻaʻesuʻe eseese e ono mafua ona o le ituaiga o suʻega faataitai na faʻaaogaina. O fuainumera numera o le masani e ono fesuisuiaʻi e fuafua i le toto atoa, plasma, serum toto na faʻaaogaina mo le auʻiliʻili.

I luga o le itulau "Norm of glucose from veins" e mafai ona e faitau i se tusiga e uiga i nei eseesega i taunuuga o auiliiliga.

Lisi o tulafono mo le anapogi o tausaga o le suka i le toto atoa i totonu o tamaiti

TausagaValues, mmol / L
faʻataʻitaʻi toto toto2,4 – 5,3
pepe pepe1.2 – 3,3
pepe fou2.2 – 3.3
1 masina2.7 i le 4.4
mai le masina e oʻo atu i le 1 g.2,6 – 4,7
mai le 1 le tausaga i le 6 tausagamai le 3.0 - 5.1
mai le 6 i le 18 tausagamai le 3.3 - 5.5
tagata matutuamai le 3.3 i le 5.5

Afai o le faʻataʻitaʻiga e sili atu i le masani, e oʻo atu i le 5.6 - 6.9 mmol / l, o loʻo taʻu mai ai le vaʻaia. A oʻo i le sili atu i le 7 mmol / l le fua o le anapogi, e fautuaina le maʻisuka.

I tulaga uma e lua, o suʻesuʻega faʻaopoopo ua faʻamaonia, pe a maeʻa ona faʻamaonia pe faʻamaonia le maʻisuka.

A o se tamaititi 6-7 tausaga le matua ei ai le suka toto o le 6.1 mmol / L, lea e maualuga atu nai lo masani i luga o se manava gaogao, ona faatonuina lea o ia i se suega lona lua. O le faʻalavelave faʻafuaseʻi masani e mafai ona mafua mai i sauniuniga le talafeagai mo auiliiliga, vailaau poʻo faʻamaʻi pipisi.

I luga aʻe o le masani, o le suka i totonu o se suʻega toto i tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matua e mafai ona afua mai i siama faʻamaʻi. O lenei mea mataʻutia ua faamatalaina e le mea moni e faʻapea, i le i ai o parasite, e mafai ona sui le metabolism i le tino.

Afai o se tamaititi e 3-tausaga le matua e sili atu lona masani i le suʻega toto mo le sugar sugar, ma o fuainumera e sili atu nai lo le 5.6 mmol / l, ona faʻamaonia lea o suʻega:

  • luga o le hemoglobin glycated,
  • le i ai o parasite i le tino.

I tamaiti e 10 i le 11 tausaga le matutua, e sili atu i le maualuga o le maualuga o le toto suka o loʻo faʻaalia i le laulau atonu o lona uiga o le atinaʻeina o le maʻisuka 2. O le mea moni, e le mafai ona vave iloa se faʻamaʻi e ala i se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao.

E taua le faʻamautuina o le suka i le suʻega o le toto mo le faapaleni o le kulukose, pe a le sili atu nai lo le masani, aʻo leʻi faʻamaonia togafitiga poʻo le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

Iloiloga i le pepe

E matua faigata lava ona pasia se auiliiliga i se manava gaogao mo se pepe. Aua e te 'ai mo le 8 itula aua e le mafai ona fai se mimiti.

I lenei tulaga, e le faia le auiliiliga i luga o se manava leai. O le toto e siakiina 2 itula pe a uma le taumafataga.

A oʻo i tamaiti ei lalo ifo o le 1 tausaga le matua, o le toto toto i se suʻesuʻega e le sili atu ma le 2 iunite maualuga nai lo le masani, e le tatau i matua ona popole.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le pepe e 6.1 mmol / L pe sili atu pe'ā uma ona 'ai, e le o lona uiga o le maʻi.

Ae 6.1 mmol / L, e maua mai i se tamaitiiti i luga o se manava gaogao ma sauniuniga tatau mo le auiliiliga, faʻaalia le hyperglycemia ma le matautia o le maʻisuka.

Latou te iloa le maʻisuka i pepe pe afai o le taunuuga o le auiliiliga ile 2 itula talu ona 'ai e silia ma le 11.1 mmol / L.

Ina ia faʻamaonia le maʻisuka, e tuʻuina atu i le tamaititi se suʻega o le hemoglobin glyc. O lenei suʻega e le manaʻomia ai muamua le anapogi mo le 8 itula, ae manaʻomia le toto vevela mo le suʻega.

Pe a suʻesuʻeina le maʻisuka, faʻatasi ai ma le fuafuaina o le maualuga o le kulūkose, o le a faia se suʻega mo le faʻaogaina o le C-reactor protein.

Mafuaaga o le Siʻitia o le Glucose

E mafai ona faʻaleleia iuga o suʻega pe a oʻo i le afiafi o le suʻega na togafitia ai le tamaititi:

  • vailaʻau
  • togafitiga
  • vasoconstrictor agents
  • corticosteroids
  • non-steroidal anti-inflammatory drugs.

O le faʻateleina o le faʻateleina o le suʻega o le suʻega o loʻo maitauina i mataupu o loʻo maʻi ai le tamaititi i le SARS poʻo se faʻamaʻi pipisi.

O aʻafiaga e le maua i le maʻisuka o le maualuga o le suka e aofia ai faʻamaʻi pipisi e aafia ai le paʻu. E aofia ai faʻamaʻi e pei o le misela, chickenpox, hepatitis, ma mumps.

O le faasiliga o le suka e mafua mai i le faaitiitia o le inisalini gaosia i totonu o le tino. O se taunuuga maualuga o le auiliiliga o nisi taimi e mafua mai i se suiga i le tulaga o le hormonal, faateleina le gaosiga o le horrenone adrenocorticotropic.

O le faʻaaogaina o le inisalini e faʻaititia i faʻamaʻi:

Mafuaʻaga mo le maualuga o le suka

O le suka maualalo e le fesootaʻi ma le faʻavaeina o le maʻisuka. O lalo ifo o le maualuga o le kulukose e mafai ona taʻu mai ai faʻafitauli nei:

  • faamai pipisi o le vaega o meaʻai,
  • le lelei, fiaai,
  • le lava le aoga o le suavai
  • faiʻai manuʻa
  • arsenic oona, chloroform,
  • sarcoidosis
  • o le atinaʻeina o insulinoma - o le tumutumu o le gaioiga faʻasalaga faʻamalosi e maua ai le inisalini.

Faailoga o le Faateleina o le Sugar

E ono mafai ona iai ni suiga i le suka o le toto e ala i faʻaalia mai fafo o le hyperglycemia poʻo le hypoglycemia, le amio a le tamaititi. Ina ia puipuia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi mai le liliu atu i le maʻisuka, e manaʻomia e matua ona iloa faailoga o le hyperglycemia.

Faailoga o le atiaʻe o le maʻisuka lateni o:

  1. Manaomia, aemaise lava pe afai e faʻaalia i le ao atoa ma le po
  2. Le tele ma le faifai pea o le gaioiga
  3. Faateleina le urination i le po, e le mafua ona o se faʻamaʻi pipisi o le tino o meaʻai
  4. Matela le maʻi i luga o alafau, auvae, muaulu, eyelids
  5. Faateleina le manaʻo
  6. Faailoga o le faʻamalolo, faʻaalia i le paʻu paʻu, paʻu mucous membranes
  7. O le mamafa o le mamafa o le 5 - 10 kilokalama ma meaai masani
  8. Faateleina le vevesi
  9. Loto gatete
  10. Tulu malie

O soa masani o le maualuga o le kulukose i tamaiti o ni meaola pustular ma fulafula o le tino, paʻu o le paʻu, mea leaga faʻalelei, ma le gaʻo.

Paʻu paʻu o le paʻu, o foliga vaaia o le paʻu, faʻamaʻi o le mucous membranes o le vavagana o waha, o totoga faʻapitoa o fafo o se mea e asiasi ai i se endocrinologist.

Afai i tamaiti 7 - 8 tausaga o faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga pe a iloa le anapogi o le toto toto maualuga e maualuga atu nai lo le masani, o lea e le o se mafuaaga lea o le popole. O le faʻamaoniga e mafai ona sili atu ona maualuga ona o le sese o le mita lava ia, o meaʻai suamalie na 'ai ma inu i le aso na muamua atu.

O le sao o le mita e ono maualuga ma oʻo atu i le 20%. O lenei masini e naʻo le puleaina o le faʻaogaina o suiga i faʻamatalaga i tagata taʻitoʻatasi ua i ai se faʻamautuga ua maeʻa.

E le tatau ona e siakiina e le aunoa i se glucometer le tele o le suka o se tamaititi i totonu o lona toto, e pei o fua masani, e tatau ona faia se suʻesuʻega, togafitiga ua faatonuina. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e asiasi i se endocrinologist ma faia se suʻega i se fomaʻi.

Maʻi faʻamaʻi

Faʻamataʻu faʻamaʻi, o le uluaʻi faʻaaliga o le maʻisuka atonu o se maʻi maʻisuka mafua mai i maualuga maualuga o kulukose. O se tulaga e atiae ai le maualuga o le kulukose e sili atu i le 19.5 mmol / L.

Faailoga o se maʻi o le maʻisuka lata mai e mafua mai i le hyperglycemia o:

  1. I le uluaʻi laasaga o le faʻafefe, leisa, galala, faʻaoga masani, foliga mai o le manogi o le acetone mai le tino
  2. I le laasaga o le le lelei o le malamalama, pa'ū i le toto toto, le lava o le urination, vai vaivai, manava manava
  3. I le tulaga ogaoga o le le lava o le malamalama ma le urination, o le foliga mai o le edema, le gaioiga o le fatu

Faailoga o le Glucose Maualalo

O le kulukose i lalo o le masani i totonu o le toto o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga i tamaiti:

  • vavao
  • popolega
  • lagona o se malosi o le "manu" matelaina,
  • o le foliga mai o le tendon e mafaufau, pe a fai, mo se faataitaiga, i le tali atu i le tendon Achilles, o le vae e amata ona fai konekarate i le rhythmically.

I pepe laiti, o faailoilo o le fesuiaiga o le kulukose mai le masani e mafai ona fagua vave, se tagi.

O nisi o faailoga o le hyperglycemia ma le hypoglycemia e talitutusa. E aofia ai vaega o le gatete, salu.

Faailoga masani o se eseesega taua o le kulukose i totonu o le toto mai masani e aofia ai le leiloa o le mafaufau. Ae i le maualuga maualuga o suka, e muamua atu i le le puipuia, ma le faaitiitia o le suka - o se fiafia malosi.

Tuua Lau Faamatalaga