Glucose toleniga i le taimi o le maitaga: e tatau?

O le maʻitaga o se tasi lea o vaega sili ona faigata i le olaga o soo se tamaitai. E afaina ai lona soifua maloloina, talu mai lava i le amataga ma i le 9 masina atoa seia oo i le fanau mai, e tele gaioiga e faia i totonu o le tino o le tina faatalitali, ma o suiga i le pale o le carbohydrate e taua tele.

O le manuia o le tina ma le tamaititi e tele lava ina faalagolago i le saʻo o nei faagasologa. O le latou siakiina o fafine maʻitaga e masani ona faia le tele o suʻega, ma o le suega o le toleniga o le glucose e taua tele.

Aisea e fai ai?

O le toʻatele o tamaitai e fefefe i le tele o suʻesuʻega suʻesuʻeina fale suʻesuʻe. O se vaega lenei ona o le fefe mo le soifua maloloina o le pepe e leʻi fananau mai, ma o se vaega ona o le mumusu e gauai atu ia lava i suʻega e sosoo ai, e pei ona faatonuina e fomaʻi ma ua tele. Ae e ui lava i le faʻafefe faʻafefe GTT - o le suʻega o le toleniga o le glucose ua manatu e talafeagai mo fafine uma ua maitaga. E seasea ona iai ni tuusaunoaga pe afai e faia faʻamautinoa e tusa ai ma faʻamatalaga.

O le sini autū o le suʻega o le toleniga o le kulukose o le fuafuaina lea o le maualuga o le faʻasaina o le suka i le tino o se fafine maʻitaga.

O lenei suʻesuʻega e taua foi o se "suauu suka," aua e aʻafia ai le pulea o se aofaiga o kulukose i totonu. I le avea ai o se tulafono, o le auala tautala e faʻaaoga mo lenei mea.

O le tele o fafine maʻitaga e masani lava ona i ai le lagona sese o lenei suega e le o se mea e sili ona aoga pe a faatusatusa i le masani ai ole suʻega poʻo suʻega mo mea o le hCG. Mo lenei mafuaaga, latou te taumafai e lafoai. Ae ui i lea, i le faia o lea mea, e te le gata i lou soifua maloloina, ae o le lumanaʻi o lau pepe.

Soo se fafine i le taimi o le gasologa o le gasologa e otometi lava ona pa'ū i totonu o le vaega lamatia o tagata e mafai ona maua i le maʻisuka. I lenei tulaga, e taua foi o le maʻisuka ituaiga, ona ua faia ma ua atiae ona o le tele o suiga le pulea i le tino o le fafine.

Mo le fafine maʻitaga, i le avea ai o se tulafono, o lenei ituaiga o suka suka e le afaina. E le gata i lea, e pasi lava i le taimi lava e uma ai le fanau, pe a oʻo ina toe foʻi toto uma i le masani. Ae ui i lea, i le leai o se togafitiga talafeagai, o se faʻamaʻi e mafai ona afaina ai le fausiaina ma le atinaʻe atili o le pepe.

I nisi tulaga, o le maʻisuka faʻafesoʻotaʻi e avea ma ituaiga masani o le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, o le mea moni lava e tuʻuina atu mai le tina i le tamaititi.

O faʻamatalaga i fafine maʻitaga e uiga i lenei metotia suʻesuʻe e faʻamaonia ai e le manaʻomia se taumafaiga mai ia oe, e le afaina foi oe poo lau tama. E mulimuli mai E mafai ma e tatau ona faia se suʻega o le faapalepale o le kulukose i se taimi talafeagai, ae o le teenaina o lea mea e maua ai le soifua manuia o lou alo i le lumanaʻi.

O le a le umi?

E tusa ai ma togafitiga faafomaʻi, o se suʻega mo le faʻapalepale o le kulukose e faʻatino mo fafine uma ua maitaga i nisi o aso faʻasologa. I aso nei, o se aganuʻu le faʻamalamalamaina o laasaga taua e lua:

  1. O le vaega muamua e faʻamalosia mo tamaitai uma, aua e mafai ai e oe ona iloa faailoga ma mea lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga. E faia se suʻega mo soʻo se fafine maʻitaga mo se vaitaimi e oʻo atu i le 24 vaiaso i le asiasiga muamua i soʻo se fomaʻi faapitoa.
  2. I le laasaga lona lua, o se suʻega faapitoa e faia i se avega o le 75 kalama o le kulukose na faia i le tautala. E masani lava, o sea suʻesuʻega e faia mo le 32 vaiaso, i le averesi i le 26-28 vaiaso. Afai e masalomia le lamatiaga o le maʻisuka togafiti poʻo le lamatiaga o le soifua maloloina o le tamaititi, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maua le suka i le faanatinati o se fafine maʻitaga, ona mafai loa lea ona faatino muamua le taimi lona lua o le suʻega mo le faʻapalepale kulukose.

O le uluai suʻesuʻega, lea e faia i le taimi muamua, e aofia ai i se fuataga faigofie o le maualuga o le kulukose i le toto o se fafine maʻitaga ina ua mavae sina anapogi (tusa ma le 8 itula). O nisi taimi e suʻe suʻega e aunoa ma le suia o le meaai. Afai o se taunuuga o loʻo i ai sina laʻititi mai le masani, mo se faʻataʻitaʻiga, o le kulukose toto e itiiti ifo i le 11 iunite, o lea o nei faʻamatalaga ua manatu e aoga.

E masani lava o faailoga i le va o le 7.7 ma le 11.1 e le o se faailoilo manino o togafitiga. Ae ui lava i lea, e mafai lava ona latou talanoa e uiga i le faateleina o le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka togafiti, o le mea lea, o le laasaga lona lua o le suʻega e masani lava ona faia i ni nai aso o le PHTT (pe a uma le suʻega-toleniga).

I nisi tulaga, e faia faʻataʻitaʻiga i fafo atu o le taimi faʻatulagaina. E masani lava pe afai e masalomia e le fomaʻi le tele o le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka mo le fafine maʻitaga, poʻo le taimi o le gaioiga o loʻo i ai ni faʻafitauli faʻapitoa lea e ono afaina tele ai le paleni o gaʻo. O tulaga faapena e aofia ai mea nei:

  • O se fafine maʻitaga e mamafa tele. E masani lava e mafai ona fai lenei mea pe afai e sili atu le numera o le tino o le fafine i le 30. E oʻo lava i tulaga masani, i le leai o se maitaga, o le tele o mea faʻapitoa e faʻapupulaina ai le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka, o le mea lea, i le taimi o le gaioiga, lamatiaga.
  • Sueina o le suka i le taimi o faʻataʻitaʻiga. O le faʻamaʻesega o le sili atu o le kulukose e fatugaʻo fatuga o loʻo faʻamautu mai ai e iai ni faafitauli faʻapitoa i le faʻafefe o gaʻo i totonu o le tino.
  • O se fafine ua leva ona i ai se talaʻaga o le maʻisuka faʻamaʻi i le taimi o se maʻitaga muamua.
  • O matua o le tamaititi e leʻi fanau mai poʻo o latou aiga vavalalata, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tamā, matua o le tina, ei ai soʻo se ituaiga o suka suka.
  • O se fafine maʻitaga ua maua i se tamaʻi tamaʻi lapoa.
  • I nisi o maitaga na muamua, na maitauina le fanau mai o se tamaʻi lapoa pe tolopo.
  • Ina ua amanaʻia se fafine maʻitaga, o le suʻesuʻega o le kulukose o le toto na faʻaalia ai se taunuuga i luga o le 5.1.

E taua foi le maitauina i nisi tulaga, e teena e le fomaʻi le faia o sea suesuega. O loʻo i ai tulaga e mafai ai e le kulukose ona faʻaaogaina le aʻafiaga i se fafine maʻitaga poʻo lana tama.

O i latou uma lava ua manatu o le faʻailoga i le suega o le faapaleni o le kulukose:

  • vave toxicosis o se fafine maʻitaga,
  • o le tulaga o se fafine ile taimi e manaʻomia ai le moe,
  • o le talafaasolopito o se fafine ei ai faamai o le gastrointestinal tract, ma o se taunuuga o le faia o taotoga taotoga,
  • o le i ai o soʻo se faʻafitauli matuia poʻo le faʻamalosia o se faʻamaʻi pipisi o pancreatic,
  • le i ai o soʻo se faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi faʻatasi ma se gaioiga malosi o le gaioiga.

Faʻamatalaga sauniuniga

Ina ia aloese mai mea e le manaʻomia i totonu o le GTT faʻamaumauga, e tatau ona saunia lelei mo lona faʻatinoga. O le manuia o fomaʻi e faalagolago i le auala e fesootaʻi ai le fafine maʻitaga i lona soifua maloloina, o le mea lea, ao leʻi faia le auʻiliʻiliga, ua fautuaina tamaitai ua maitaga:

  • Meaʻai faʻamalosia faʻamaonia mo le itiiti ifo i le 3 aso ao leʻi faia le suʻega. E fautuaina e faapea o meaai i aso uma e aofia ai le itiiti ifo ma le 150 kalama o meaʻai gaʻo e faia ai le masani masani ile tino.
  • O le taumafataga mulimuli i luma o le GTT e tatau ona aofia ai pe tusa ma le 50-60 karaka o meaʻai gaʻo.
  • I le afiafi o le suʻega, pe a ma le 8-14 itula ao lei amataina le suʻesuʻega, e tatau ona faʻamaeʻa le anapogi. E masani lava o se mata o le po, aua o le suʻega e faia i le taeao. I le taimi lava e tasi, o le pulega o le ava e toetoe lava a le gata.

  • E le gata i lea, i le aso e sosoo ai aʻo leʻi faia suʻega, e tatau ona vavaeese le faʻaaogaina o vailaʻau uma o loʻo i ai le suka poo le kulukose mama i la latou fatuga. O le tele o glucocorticosteroids, beta-blockers, ma le beta-adrenergic agonists e le tatau foi ona ave. E sili atu le inu i nei vailaʻau uma pe a uma le GTT, poʻo le logoina lau fomaʻi e uiga i le ulufale mai ina ia mafai ona ia faʻamalamalama saʻo ia iuga o suʻega.
  • E tatau foi ona e logoina lau fomaʻi pe afai o loʻo e alu i le vailaau o le gaserone poʻo le vailaʻau e aofia ai.
  • I le tele o tulaga, e matua fautuaina lava e te faʻamaʻa le ulaula, faʻapea foi le faatumauina o le malolo seia oʻo i le faaiuga o le suʻega.

E faapefea ona faʻatino?

I le avea ai o se tulafono, ua faia le GTT i le anapogi o le toto toto. O mea uma e manaʻomia mai se fafine maʻitaga o le mulimuli i tulafono o sauniuniga mo le suʻega, taunuu i le fale suesue i le taimi e aoina mai ai le toto mai se vela, ona faʻatali ai lea mo iuga.

Afai ua i ai i le taimi muamua le maualuga o le kulukose o le toto ua fuafuaina, i le tulaga o fafine maʻitaga o nei fuainumera mai le 11.1 ma le maualuga, ona maeʻa loa lea o suʻesuʻega, ua uma ona togafitia le maʻi i le maʻisuka faʻasalalau ma ua auina atu mo se faʻatalanoaga ma le endocrinologist.

Afai o le suʻega e faʻaalia ai le itiiti ifo nai lo le tapulaʻa maualuga, o le a faia loa se suʻega o le faʻapalepale glucose. Ina ia faia lenei mea, e inu le fafine i le 75 kalama o le kulūkose malogo, muamua faʻaitiitia i le tusa ma le 350 mililiters o vai mama i le vevela o le potu, ma le itula mulimuli ane, e toe faia ai le suʻega o le toto. I lenei tulaga, e le faatagaina le sampling samoa mai se vein, ae mai se tamatamailima.

Faʻalagolago i faʻamaoniga, e mafai ona toe faia le suʻeina o le toto i nisi taimi, mo se faataitaiga, lua itula pe a uma le aoga o le kulukose, tolu itula mulimuli ane, ma isi. O le mea lea, e tele filifiliga mo GTT tautala, faʻalagolago i le taimi o le sampling samples: lua itula, tolu itula, fa itula, ma isi.

Faʻasalaina iuga

O le mea moni, talu ai o le maitaga o se faiga faigata, o le kulūkose o le tino o le a faʻalauteleina i soo se tulaga. Ae ui i lea, o loʻo i ai tulaga masani e tatau ona i ai nei faailoilo:

  1. 5.1 mmol / l. - ma le anapogi muamua,
  2. 10 mmol / l. - pe'ā faʻavasegaina le 1 le itula i le maeʻa ai o le glucose,
  3. 8.6 mmol / l. - 2 itula i le maeʻa ai o le kulukose,
  4. 7.8 mmol / L. - 3 itula pe a uma le utaina o le kulukose.

I le avea ai o se tulafono, afai e le itiiti ifo ma le lua o faʻamaoniga o loʻo i luga o fafo i le masani masani, o lona uiga o le fafine maʻitaga ua faʻaleagaina le kulukose. O le mea lea, atonu e masalomia e fomaʻi le maualuga o le lamatiaga poʻo le i ai foʻi o le maʻisuka faʻamaʻi.

Aua nei galo i nisi tulaga, o le suega lona lua e mafai ona afaina ai, talu ai o le utaina o le kulukose e mafua ai le iloga o le tali o le kulukose o se tamaitai.

O nei mea e aofia ai le vevela, leisa, faʻapouliuli i mata, vomiting, salu. Mo soʻo se tasi o nei faailo, falemaʻi poʻo le au falesuesue e tatau ona taofi le suʻega ma tuʻuina atu i le fafine maʻitaga muamua le fesoasoani i se masalosaloga lamatia o le hyperglycemic coma.

Mo le a ma pe aisea e tuʻuina atu ai se suega o le faapalepale kullusese i le taimi o maitaga, vaʻai i le isi vitio.

O le a le suega o le toleniga o le glucose?

Hormones faʻamalosi i le taimi o le maitaga e mafai ona faateleina le kulukose toto. O lenei mea ua fuafuaina lelei. O se taunuuga, o le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupula, ma e mafai ona toilalo. I tulaga maualuga, o tamaitai i le tulaga o le toto suka e tatau ona itiiti ifo nai lo le le maʻitaga. A uma, o le maualuga maualuga o le kulukose o loʻo faailoa mai ai o le tino o le fafine maʻitaga e le lava le insulin, lea e tatau ona faʻasaina le toto suka.

O le natura ua tausia lelei e puipuia le pani o le pepe lea e tupu mai i le suka maualuga. Ae ona o le masani masani a le fafine maʻitaga, i le avea ai ma tulafono, ua tumu i gaʻo meaʻai, o le tele lava o taimi ua leva ona i ai i le manava o le pepe o le paʻu o le pepe ua oʻo i le popole tele. Faitau se tusiga aoga i luga o laufofoga i le taimi o le maitaga >>>

O le a le suega o le toleniga o le glucose (GTT) na faia i le taimi o le maitaga?

E tatau ona iloa pe faʻapefea ona lilo le glucose i le tino o se fafine maʻitaga, pe afai ei ai ni soliga. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e faʻamaonia le faʻamautinoaina o le maʻisuka, e iloilo ai le lelei o le galueaina o le pancreas.

O le GTT na aofia i le 2013, iloiloga o aʻafiaga ma aʻafiaga e maua mai i le maʻisuka gestation mo se pepe faatoa fanau mai (le atoatoa gaioiga, hypoglycemia, ma isi) ma se fafine maʻitaga (preeclampsia, fanau vave, polyhydramnios, ma isi).

E talitonuina o le toʻatele o na fafine maʻitaga o ē na maua muamua le maualuga o le kulukose sa i ai faafitauli i le gataifale ma le faʻaaogaina o le suka ma le insulin aʻo leʻi amataina. Ae o ia soliga na avea ma mea e le talafeagai. O le mea lea, o le togafitiga o le maʻisuka faʻamaʻi i se taimi talafeagai e taua tele.

GTT e le o se mea manaia. O le suʻega e faia i le 24 - 28 vaiaso o le maitaga. I se aso mulimuli ane, o le suʻega e mafai ona afaina ai le fetus. Ua ofoina atu tamaitai e inu i se sua suamalie suamalie i le 75 g o le kulukose (pe tusa ma le 20 teaseti o suka) ma foai mai le toto mai se vein i le tele o taimi i le faagasologa. Mo le toʻatele, o le suʻega e avea ma suega moni, ma o vaivaiga, taoto ma le vevela e le umi.

Taua! O le fale suesue lea e faatino ai le GTT e manaʻomia e tuʻuina atu ai i le fafine maʻitaga se fofo kulukose. E naʻo lana fesoasoani o le a mafai ai ona maua ni taunuʻuga lelei. Afai e talosagaina se fafine e aumai le suka, vai, poʻo nisi ituaiga o meaai faʻatasi ma ia, e sili atu le vave tuʻuina atu o ia suʻesuʻega.

Faailoga ma le faʻasaʻoina o le GTT

Faʻaaliga mo le suʻega:

  • O le numera o le tino e tutusa ma le 30 kilokalama / m2 pe sili atu i lenei faailoga,
  • le fanau mai o se lapoa tele (sili atu i le 4 kilokalama) pepe i maʻitaga talu ai,
  • maualuga maualuga
  • fatu fatu
  • talafaasolopito o le fanau mai,
  • maʻisuka i totonu o se tasi o aiga,
  • maʻisuka gestation i le taimi ua tuanaʻi
  • fibroid, polycystic ovaries poʻo le endometriosis aʻo lei maʻitaga.

I le taimi lava e tasi, e le fautuaina le GTT i mataupu nei:

  1. Faʻamataʻu ile toxicosis i le taimi o le maitaga >>>),
  2. pe a uma le taotoga ile manava ona o le malabsorption,
  3. ma le gasegase ma le mumulu faifai pea o le mea oona,
  4. i se gasegase pisapisao poʻo le faʻaleagaina i le tino,
  5. ma nisi o faamai pipisi,
  6. pe a fai ni fualaau e suia ai le kulūkose.

Sauniuniga mo le suʻega ma le faʻatinoga

E fautuaina e faʻapea o fafine uma e leʻi maua le maualuga o le kulukose e sili atu nai lo le 5.1 mmol / l i lo latou toto mo le oʻo atu i le 24 vaiaso ina ia maua ai se GTT e puleaina ai le maʻisuka asymptomatic.

E faʻapefea ona saunia mo se suʻega toleniga o le kulukose i le taimi o maitaga? O se fafine maʻitaga e le tatau ona 'ai se mea e 8 itula aʻo lei faia le suʻesuʻega. I le taimi lava e tasi, e sili atu le lelei o le 'ai o se ipu o loʻo i ai ni vailaʻau masini i le po. Mo se faʻataʻitaʻiga, 6 sipuni tele o le falaoa po o le 3 fasi falaoa. Faʻaeteete e aloese mai le faʻalagona ma le faʻalavelave faaletino i le aso i luma o le GTT.

E faʻapefea ona faia le suega o le faapaleni o le kulukose i le taimi o le maitaga, e mafai ona e fesili i lau fomaʻi auiliiliga e uiga i faʻaaliga uma. I laʻititi laʻititi o faitioga (manava, malaise), e sili atu le tolopoina o le suʻega, aua o lenei mea e mafai ona faʻasese ai taunuuga. E tatau ona e taʻu i lau fomaʻi e uiga i vailaʻau o loʻo e aveina. Masalo e mafai foi ona aafia ai le auiliiliga.

E masani lava o le faiga faʻapenei: o se fafine maʻitaga e tuʻuina toto i luga o se manava gaogao. Teu ma le lauti e le aofia i le taeao! A maeʻa le suʻeina o le toto mo le auʻiliʻili, ua ofoina atu le fafine e inu ai le kulūkose. Faatasi ai ma se vaeluaga o le 1 le itula, o le fafine maʻitaga na foaʻiina atu faʻalua le toto.I le taimi lea, e le faatagaina le fafine e ai, inu, pe malosi faaletino, aua o nei mea uma e mafai ona aʻafia ai iuga mulimuli o suʻega. I fafine soifua maloloina, i ni nai itula talu ona maeʻa le kulupu o le kulukose, e tatau ona toe foʻi le toto i le masani.

Taua! Afai e matauina le faaletonu o le gasegase o le fafine i le taimi o le maʻitaga, pe ua maua i le faagasologa o le fanauina o se tamaititi, e sili atu le suʻeina o le kulukose i le 25 vaiaso.

E faʻapefea ona iloilo taunuʻuga?

I le faʻaaogaina o se suega o le faapaleni kullukose, e mafai ona e siaki suiga i le maualuga o le suka. Ma ei ai ni suiga i faailoilo uma. E fetaui lelei pe a maeʻa le suʻega o le kulukose, o le faʻatupulaʻia o le suka i le toto e faʻateleina le malosi, ae a maeʻa ni nai itula, e tatau ona oʻo i le vaega muamua.

O le maʻi maʻisuka maʻi e mafai ona masalomia pe a maualuga le glucose o le anapogi i le 5.3 mmol / L. O se fafine e pau i le tulaga lamatia pe afai, a mavae le itula pe a maeʻa le suʻesuʻega, o le faailoga lea e sili atu i le 10 mmol / L, ma a maeʻa le 2 itula e sili atu i le 8.6 mmol / L.

O le mea lea, o tulaga masani ole suega o le kulukose i le taimi o le maitaga o le a itiiti ifo nai lo nei faailo. O le faʻamaʻi mulimuli e faatoa mafai ona faia pe a uma le suʻega lona lua na faia i se isi aso. A uma, o le a le mafai ona faʻamagaloina ni faʻamaumauga sese pe afai o le sauniuni mo le GTT na faia sese.

O le a se isi mea e tatau ona e iloa e uiga i le suega o le toleniga o le kulukose i le taimi o le maitaga ao le i aveina? O taunuʻuga o le GTT atonu e le saʻo pe afai o loʻo iai sau galuega faʻafefeteina ole ate, o mea maualalo o le potassium i totonu o le tino poo iai maʻi patipati.

Fautuaga mo tina maitaga

Afai e saʻo uma suʻesuʻega, ma o loʻo faʻaalia pea e le fafine le maʻisuka faʻamaʻi, e le o lona uiga e manaʻomia lou faia o tui insulin. E tusa ma le 80 - 90% o mataupu, o fetuunaiga i meaʻai ma le olaga e lava tele. Faʻaaloalo i se taumafa, o mea taumafa ola maloloina i fualaau faisua fou ma fualaau aina, gaioiga faaletino, faʻaitiitia faʻaitiitia le toto suka ma aloese mai vailaʻau.

Mo meaai lelei, vaai i le e-tusi Faʻamatalaga o meaʻai talafeagai mo se tina i le lumanaʻi >>>

O le maualuga o faʻafitauli o le maʻitaga ma le fananau mai ona o le maʻisuka, e le i maua ona o se mafuaaga, e matua maualalo lava. Ae afai e iloa le suʻesuʻega, e leai, i nisi tulaga e ono afaina ai le tulaga o le fafine. O asiasiga masani i le falemaʻi ma suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e mafai ona afaina tele ai le soifua maloloina o le fafine maʻitaga.

E tusa ma le masina ma le afa talu ona fanau mai, e tatau i tamaitai ona toe suʻe le suʻega o le toleniga o le kulukose, lea o le a faʻaalia ai pe o le maʻisuka e na o se "tulaga manaia" e fesootaʻi ai. Suesuega e ono faʻamaonia ai o kulūkose e toe foʻi i le masani.

O a mea latou te faia mo

E masani lava, o tina o loʻo faʻamoemoe e fesili i fomaʻi pe aisea ua latou faʻamaonia ai se suega o le faapaleni kulukose pe afai latou te le o lamatia. Afai e maua le maualuga o le suka i le toto, o le tele o fuataga e taliaina mo le maitaga.

Tofi atu i tagata uma o se mea faʻapipiʻi

O le faʻaleleia o se tamaititi o se taimi o suiga tele i se fafine. Ae o nei suiga e le o taimi uma mo le sili atu. O loʻo aʻafia le tino i suiga tetele, e maua ai se pepe i le lumanaʻi.

Talu ai ona o le tele o avega o loʻo aʻafia i le tino atoa, o nisi o maʻi o loʻo maua i le taimi e faʻamoemoe ai le tamaititi. O nei faʻamaʻi e aofia ai le maʻisuka.

I nei tulaga, o le maitaga e avea o se mea faʻaosofia mo le faʻagasologa o le maʻi. O le mea lea, i le avea ai ma se puipuiga, o le auiliiliina o le GTT i le taimi o le maitaga e tatau ma taua.

O le a le mea matautia

O le auiliiliga e le afaina. E aoga lenei i le suega o le leai.

E tusa ai ma se suʻesuʻega na faia i le faʻamalositino, e mafai ona maua se "masalosalo" o le suka toto. E tupu lenei mea pe afai o se fafine maʻitaga ua i ai se maualuga maualuga o le kulukose, ae o le ai ai ni faailoga e taʻu manino mai ai le solia o le gaosiga o le gaʻo.

OGTTs e le o faʻatinoina pei o lena. I le taimi o le maitaga, e tofotofoina le avega i se maualuga e 2 taimi ma naʻo pe afai ei ai se masalosaloga matuia o le maʻisuka. E ui o le toto e ofoina atu i le tasi taimi e aunoa ma le toilalo, o le mea lea, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e mafai ona maua e aunoa ma se tau faaopoopo.

Fua fua eseese

E pei o soʻo se togafitiga faafomaʻi, o GTT o loʻo i ai le tele o faʻasolega, faʻatasi ai ma i latou:

  • maualalo pe maua mai le glucose le le faapalepale,
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi masani o faʻamaʻi (gastritis, faʻalavelave, ma isi),
  • vailaʻau faʻamaʻi pipisi (poʻo faʻamaʻi o se faʻalapotopotoga eseese),
  • ogaoga o le toxicosis.

I le toesea o faʻasalaga taitoatasi, o le suʻega e saogalemu e tusa lava pe maitaga. E le gata i lea, o le faʻamasinoina e iloiloga, e le tele sona faʻafitauli i le taimi o le amio.

O le luluina o le kulukose a se fafine ua faamatalaina o "naʻo le suamalie suamalie," lea e faigofie ona inu. O le mea moni, pe afai e le afaina le fafine ua maitaga i le toxicosis. O sina faʻaletonu vaivai e tuua ai le manaʻo e ave le toto 3 taimi i le lua itula.

Ae ui i lea, i totonu o falemaʻi faʻaonapo nei (Invitro, Helix), o le toto mai se vein ua ave faʻamaoni ma e le tuua ai ni lagona le lelei, e le pei o le tele o falemaʻi faʻapitoa. O le mea lea, afai ei ai se masalosalo po o se popolega, e sili atu le pasia o le auiliiliga mo se totogifuapauina, ae o le tulaga talafeagai o le mafanafana.

Aua le popole - o le a lelei mea uma

I le faʻaopoopoga, e mafai ona e ulufale i totonu o le kulūkose, ma mo lenei mea e tatau ona e toe tui. Ae e le tatau ona e inuina se mea. Glucose e faʻafeiloaia malie i luga o le 4-5 minute.

Mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matutua, o le auiliiliga ua solia. Mo i latou, e faia i le naʻo le ave o le toto e aunoa ma le mamafa o le avega o le kulukose.

O le tele o taumafa suamalie ua ave e ese foi. Afai o le tamaitiiti e mamafa ifo i lalo ifo o le 42 kilokalama, ua faʻaititia le fua o le kulukose.

O le mea lea, o le faia o le suʻega ma sauniuniga tatau ma mulimuli i faatonuga e le o se mea taufaamatau. Ma i le taimi nei, o le maʻisuka e le faʻamaonia e matautia mo le tamaititi ma le tina.

O le metabolism talafeagai, e aofia ai le metabolism o le carbohydrate, e taua mo le atinaʻe o le tamaititi ma mo le tino o le tina i le taimi o le gaioiga. O togafitiga e iloagofie e faʻapitoa i fetuunaiga, lea e mautinoa o le a faʻamatala mai e le tagata vaʻaia-fomaʻi suʻesuʻe.

O le i ai o le maʻisuka faʻateʻa e faʻaaogaina ai le ala o le maitaga ma le fanau mai i le lumanai. O le mea lea, e taua tele le lesitala i le laasaga muamua ma faia ni suiga e fesoasoani i le faʻamautuina o le maualuga o le suka ma faʻaitiitia le afaina mai le maʻi.

O le mea lea, pe a tuʻuina atu lenei auʻiliʻiliga i tina o le lumanai, e le tatau ona e popole, ae ia togafitia le suʻega ma le mafaufau lelei. A uma, o le puipuiga o le togafitiga aupito sili lea, aemaise lava pe a oʻo mai i le tasi le ola, ae lua i le taimi e tasi.

E uiga i le tusitala: Borovikova Olga

gynnecologist, ultrasound fomai, geneticist

Na ia faauu mai le Kuban State Medical University, o se galuega faataitai ma se tikeri i le Genetics.

Faamatalaga lautele

O le maʻi suka i totonu o fafine maitaga (gestational) e eseese a latou faʻatusatusaga ma le masani o le maʻi. Muamua lava, o lenei mea e aʻafia ai le fua faʻatatau o le suʻega - e faʻapea mo tagata e le o maʻitaga e fuafuaina le soliga o le gaosiga o le gaʻo, mo tina faʻamoemoe e mafai ona manatu i ai o le masani. O le mafuaʻaga lea ua faia ai se suʻega o le faapaleniina o le kulukose faapitoa e tusa ai ma le auala O'Salivan e suʻesuʻe ai fafine maʻitaga. O le auʻiliʻiliga e aofia ai le faʻaaogaina o le "gaʻo", lea e mafai ai ona faʻamaonia le togafiti o le kulupu i le tino.

Manatua: o tina faʻamoemoe o loʻo lamatia i le atiaʻe o le maʻisuka. O lenei mea e mafua mai i le toe fetuʻunaʻiina o metabolic processes i totonu o le tino, ma o se taunuuga o le solia o le faʻamalosia o le tasi poʻo le isi vaega e mafai. E le gata i lea, o le maʻisuka maʻisuka e mafai ona faʻaogaina mo se taimi uumi, o lea e faigata ai ona faʻamaonia e aunoa ma le GTT.

O le maʻisuka faʻamamafa mo se tasi e le o se lamatiaga ma fofo tonu ia lava ina ua uma le fanau mai o le pepe. Ae peitaʻi, afai e te le maua ni togafitiga lagolago e saogalemu mo tina ma pepe, o le aʻafiaga o faʻafitauli e faʻapupula. E le gata i lea, o le atinaʻe o le maʻisuka o le maʻisuka II e tatau ona faʻamavae mai i ni tulaga matautia mo se fafine.

O le maʻisuka faʻamamaina e maualuga le ono aʻafia o le oona, glucose toleni, ma le maʻisuka ituaiga 2 i le fanau 1.

Tuutuuga o le GTT i fafine maʻitaga

E tatau ona faia se suʻesuʻega o le faapaleni o le kulukose i le 16-18 vaiaso o le gaioiga, ae le silia i le 24 vaiaso. I le taimi muamua, o le suesuega o le a le malamalama, talu ai o le tetee (tetee) i le inisalini i le taimi e amata ai ona faatupulaia tina i le lona lua o masina. O se suʻega mai le 12 vaiaso e mafai pe afai o le tagata maʻi e maualuga lona suka i le suʻesuʻeina o meaola o le urine poʻo le toto.

O le laasaga lona lua o le suʻega e faʻatulaga i le 24-26 vaiaso, ae le sili atu nai lo le 32 tausaga, talu ai i le faaiuga o le tolu tausaga le mamafa o le suka e mafai ona lamatia mo le tina ma le tamaititi.

Afai o taunuʻuga o le auʻiliʻiliga e fetaui ma taʻiala mo le maʻisuka faatoa maua, o lona uiga o le tina o loʻo faʻamoemoe e tuʻuina atu i se endocrinologist e faʻamaonia le lelei togafitiga.

GTT ua faʻamaonia mo fafine uma ua maitaga e siaki mo le maʻisuka faʻamaʻi i le va o le 24-28 vaiaso o le gaioiga.

O se suʻega o le faapaleni o le kulukose e faʻataʻitaʻiina mo fafine maʻitaga mo le oʻo atu i le 24 vaiaso o loʻo paʻu i le tulaga lamatia:

  • o le i ai o le maʻisuka i totonu o se talafaasolopito o aiga,
  • atinaʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi i maʻitaga talu ai,
  • le sili atu i le sili atu o le 30 (oona tele)
  • tina e 40 tausaga ma luga atu
  • talafaasolopito o le ovary polycystic 2
  • aveina se tamaititi laititi (mai le 4-4.5 kilokalama) poʻo se talafaasolopito o le fanau mai o tamaiti laiti,
  • o suʻesuʻega muamua o meaola o le maʻisaga na maʻitaga na faʻaalia ai le faateleina o le maualuga o le kulukose,
  • o se suesuega o le toto na faaalia ai le maualuga o le suka i le sili atu i le 5.1 mmol / L, ae lalo ifo i le 7.0 mmol / L (ona o le anapogi o le glucose i luga atu o le 7 mmol / L ma le sili atu i le 11.1 mmol / L i se faataitaiga faataitai ua mafai ai oe ona vave maua le suka maʻisuka.)

Ole suega e le aoga i mataupu nei:

  • vave toxicosis ma faʻailogaina faʻamaoniga,
  • maʻi ate
  • pancreatitis (mumu o le pancreas) i se foliga lapopoa,
  • Papatic ulcers (faʻaleagaina i totonu o le faʻaogaina o le mea o loʻo i ai meaʻai),
  • pepatic ulcer, gastritis,
  • Crohn's faamaʻi (vailaʻau lapopoa o le digestive tract),
  • faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻateleina le gaioioiga o mea o loʻo i totonu o le manava i totonu o le manava),
  • o le i ai o faʻamaʻi, viral, infectious or bacterial diseases,
  • tuai le maitaga
  • pe afai e tatau ai, o le tausisia o le moega malolo e malolo,
  • i le maualuga o le kulukose o le glucose o le 7 mmol / l pe sili atu foi,
  • aʻo faʻaaogaina fualaau faasaina lea e faateleina ai le maualuga o le glycemia (glucocorticoids, hormones thyroid, thiazides, beta-blockers).

Totogi

Tauga o suʻegaNormGesational diabetesFaʻaalia le SD
1 (i luga o se manava gaogao)e oo atu i le 5.1 mmol / l5.1 - 6.9 mmol / LE silia i le 7.0 mmol / l
2nd (1 le itula peʻa uma le faʻamalositino)e oʻo atu i le 10.0 mmol / lsili atu ma le 10.0 mmol / l-
3 (2 itula i le faʻamalositino)e oo i le 8, 5 mmol / l8.5 - 11.0 mmol / Le silia ma le 11.1 mmol / l

Manatua: pe afai i le taimi muamua o le suʻega o le anapogi o le toto glucose maualuga e sili atu i le 7 mmol / l, ona faia ai lea o suʻesuʻega faaopoopo (fuafuaina o hemoglobin glycosylated, C-peptide), o le siama o le "ituaiga faapitoa o le maʻisuka" (ituaiga gesco type 1, ituaiga 2). A maeʻa lenei mea, o se suʻega tautala ma se avega e faʻasaina.

E i ai le numera o nuances o le suʻeina o le suʻega:

  • na o le vevela toto e faʻaalia (toto poʻo le toto suauu e le fautuaina)
  • o faʻamaufaʻailoga faʻamaufaʻailogaina e le suia i le tausaga faʻasolosolo,
  • pe a uma ona faʻatauina, e tasi le tau e faʻamaonia ai le maʻisuka faʻamaʻi,
  • i luga o le mauaina o ni mea fefiloi, o le suega e toe faia pe a uma le 2 vaiaso e le aofia ai se sese sese,
  • o le auʻiliʻiliga e toe faia pe a uma ona fanau mai e faʻamaonia pe faafitia le maʻisuka faʻamaʻi.

Faʻamatalaga e mafai ona aʻafia ai le iuga:

  • micronutrient deficiency (magnesium, potassium) i totonu o le tino,
  • faʻalavelave i le faiga o le endocrine,
  • faʻamaʻi pipisi
  • popolega ma popolega
  • gaoioiga faʻavalea faigofie (felauai solo i le potu i le taimi o le suʻega),
  • ave fualaʻau suka: tala taleni, vitamini, beta-blockers, glucocorticosteroids, sauniuniga uʻamea, ma isi.

O le tofiga ma le faʻamatalaina o le auʻiliʻiliga o loʻo faia e se fomaʻi, endocrinologist.

GTT tapenaga

Ina ia faia se suʻega o le faapaleni o le kulukose, o le totoina o toto samasama, o le mea lea, o tulafono sauniuni mo le vipipotoga o tulaga masani ia:

  • O le toto e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao (o se malologa i le va o taumafataga i le itiiti ifo i le 10 itula),
  • i le aso o le suʻega e mafai ona e inu naʻo le vai manino e aunoa ma le kesi, o isi meainu e faʻasaina,
  • e fautuaina e maua le taotoga i le taeao (mai le 8:00 i le 11.00),
  • i le aso e sosoo ai o le auiliiliga, e tatau ona lafoaʻi fualaau faasaina ma fualaau oona, e pei o fualaau faasaina e mafai ona suia ai le suega o le suega,
  • le aso ao le i faia le taualumaga, fautuaina e aua le soona galue i le faaletino pe faalelagona,
  • E faasāina le inuina o le ava malosi ma ulaula aʻo leʻi suʻeina.

Manaoga faʻalautele meaai:

  • 3 aso aʻo lumanaʻi faʻataunuʻuina e faʻasaina le mulimuli i meaai, aso anapogi, vai anapogi poʻo le anapogi, sui le meaʻai,
  • ma 3 aso aʻo lumanaʻi le suʻega, e tatau ona e taumafaina le 150 kalama. gaʻo popo i le aso, ao i le taumafataga mulimuli i le afiafi o le vevesi e tatau ona le itiiti ifo i le 40-50 g. gaʻo.

Suʻega i fafine maʻitaga

O le auala a O'Salivan e aofia ai se suega o le faapaleni kullukose ma se 3-sikuea avega.

Siata numera 1

30 minute ao le i faia le suʻega, e tatau i le tagata gasegase ona alu i se nofoa / taoto ma malolo atoa,

O le fomaʻi e maua ai le toto mai le vevela vein e ala i le pipipuncture, pe a maeʻa ona lafo vave atu le biomaterial i le fale suesue.

O taunuʻuga o lenei laasaga e mafai ai e le fomaʻi ona suʻesuʻeina le "maʻisuka maʻisuka" pe afai o le maualuga o le kulukose o le toto e maualuga atu i tulaga masani o le 5.1 mmol / L. Ma le "maʻisuka faʻamamafa faʻapitoa" pe afai ole sili atu i le 7.0 mmol / L. Afai o le suʻega e le o faʻamaonia pe o taunuuga na maua e le mautonu, ona e alu lea i le laasaga lona lua o le suʻega.

Siata numera 2

O le tino ua tuuina atu i ai le "avega" faapitoa i le ituaiga o se suka (75 g o le kulūkose malogo i le ipu vai mafanafana). I totonu o le 5 minute, e tatau i le tagata gasegase ona inu atoa le vai ma nofo i se nofoa (taoto) mo le itula. O le sugaryness o le inu e mafai ona mafua ai le gaioiga, o lea e mafai ai ona faʻaitiitia sina meaʻai i le sua o le lemoni. A maeʻa le 1 le itula, e faia se toto samisi.

Siata numera 3

2 itula i le maeʻa ai o le vaifofo, o le isi faʻataʻitaʻiina o le toto na faia. I lenei laasaga, e faʻamaonia pe teena e le fomaʻi le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga.

Ituaiga suega o le faapaleni kullukose

Sa ou nofofua i le tele o ituaiga o suʻega:

  • tautala tautala (PGTT) poʻo le tautala (OGTT)
  • feʻaveaʻi (VGTT)

O le a la latou eseesega taua? O le mea moni o mea uma o loʻo taoto i le auala e faʻaofiina ai gaʻo. O le mea e taʻua o le "glucose load" e faia pe a mavae ni nai minute pe a uma le sampling muamua o le toto, ma o le a talosagaina oe e inu suamalie suamalie poo se glucose solution o le a faia i se auala vavalalata.

O le ituaiga lona lua o le GTT e masani lava ona seasea ona tupu, ona o le manaomia o le faʻaofiina o gaʻo i totonu o le toto vevela ona o le mea moni e le mafai e le tagata maʻi ona inu sua suamalie. O lenei manaoga e le masani ona tupu. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le ogaoga o le vevela i fafine maʻitaga, e mafai ona ofoina atu se tamaitai e tauaveina se "glucose load" i se auala le fiafia.E le gata i lea, i na gasegase o loʻo faitio i le gastrointestinal upsets, pe a iai se soliga o le faʻaaogaina o vailaau i le faagasologa o meaʻai paleni, e tatau foi ona faʻamalosi le kulukose i totonu o le toto.

Faʻaaliga GTT

O gasegase nei e ono mafai ona maua i le maʻi, atonu e ono matauina le faʻafitauli o loʻo i lalo e mafai ona maua se faʻamatalaga mai le fomaʻi, fomai poʻo le endocrinologist:

  • masalomia o le maʻisuka ituaiga 2 (i le faagasologa o le siama), faatasi ai ma le i ai moni o lenei faamai, i le filifilia ma le fetuutuunaiga o togafitiga mo "maʻi suka" (pe a iloiloina ni taunuuga lelei po o le leai o togafitiga),
  • ituaiga 1 maʻisuka, faʻapea foʻi ma le amio o le mataʻituina o ia lava,
  • masalomia o le maʻisuka ituaiga poʻo lona i ai moni lava,
  • vaʻaia
  • gasegase gasegase
  • nisi o gasegase i gaioiga o loʻo mulimuli mai: pancreas, grenesland, pituitary gland, ate,
  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • afaina
  • isi faʻamaʻi endocrin.

O le suʻega na faia lelei e le gata i le faagasologa o le aoina mai o faʻamatalaga mo masalomia o faʻamaʻi o le endocrin, ae faʻapea foi i le amio pulea.

Mo ia faamoemoega, e matua faigofie lava ona faʻaaogaina le suʻeina o suʻe toto poʻo le mita o le kulukose o le toto. O le mea moni, i le fale e mafai ona suʻeina atoa le toto atoa. I le taimi lava e tasi, aua nei galo e mafai e soʻo se tagata suʻesuʻe suʻega ona tuʻuina atu se vaega o mea sese, ma afai e te filifili e foai atu le toto vevela mo suʻesuʻega suʻesuʻe, o le a eseese ia faailoga.

O le faia o le siakiina e le tagata lava ia, o le a lava le faʻaogaina o auiliiliga auʻiliʻili, lea, e aofia ai ma isi mea, e le gata ina atagia ai le maualuga o le glycemia ae o le maualuga o le hemoglobin glycated (HbA1c). O le mea moni, o le mita e sili atu ona taugofie nai lo se suʻega faʻapitoa o toto, e faʻalautele ai avanoa e faia ai le faʻatinoina o le tagata lava ia.

Faʻailogaina GTT

E le o tagata uma e mafai ona suʻe lenei suʻega. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai o se tagata:

  • tasi glucose masalosalo,
  • faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (e fai ma faʻataʻitaʻiga, ua sili atu le faigata o le pancreatitis masani),
  • ogaoga faʻaleagaina poʻo faʻamaʻi pipisi,
  • ogaoga matautia,
  • i le maea ai o le taimi faʻatonutonu,
  • le manaʻomia o le moe.

Faʻafanua o le GTT

Ua uma ona tatou malamalama i tulaga e mafai ona e maua ai se faʻamatalaga mo se suʻesuʻega o le faapalepale kulupose suʻesuʻe. Ua oʻo nei i le taimi e fuafua ai pe faapefea ona pasi saʻo lenei suega.

O se tasi o mea pito sili ona taua o le mea moni lea o le sampling muamua o le toto ua faia i luga o se manava gaogao ma le auala e amio ai se tagata ao le i tuuina atu le toto o le a aafia ai le iuga mulimuli. Ona o lenei mea, e mafai ai ona taʻua saogalemu le GTT o se "avega", ona e aafia ai i mea nei:

  • o le faʻaaogaina o ava malosi e aofia ai le ava malosi (e oʻo lava i sina inumaga o le 'ava e faʻamaonia ai taunuuga),
  • ulaula
  • gaioiga faʻaletino poʻo le leai (pe o taʻalo taʻaloga pe taitaia se olaga le galue),
  • pe faʻapefea ona e taumafaina meaʻai sugary poo vaiinu vai (masani masani e aʻafia ai lenei suʻega)
  • tulaga faʻalavelave (faʻalavelave faʻavaivai faifaipea, popole i galuega, i le fale ao ulufale atu i se aoga faʻaleaʻoaʻoga, i le faagasologa o le mauaina o le poto poʻo le suʻega suʻega, ma isi),
  • faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi pipisi o le tino, faʻalavelave mimiti viral infections, malulu poʻo le isu, maʻi, tonsillitis, ma isi),
  • tulaga faʻasolosolo (pe a toe malosi se tagata pe a uma le taotoga, e faʻatagaina o ia e fai lenei ituaiga o suʻega),
  • tagofia o vailaʻau (e aʻafia ai le mafaufau o le tagata maʻi, totoga o le suka, hormonal, metabolism-stimulating drugs and like).

E pei ona tatou vaʻai, o le lisi o tulaga e aʻafia ai iuga o le suʻega e umi lava. E sili atu le lapataʻia o lau fomaʻi e uiga i luga.

I lenei itu, e faaopoopo atu i ai poʻo se isi ituaiga o suʻesuʻega e faʻaaoga ai

E mafai foi ona pasi i le maitaga, ae mafai ona faʻaalia se taunuuga sese o le sogasoga ona o le mea moni o suiga vave ma matuia e tutupu i le tino o se fafine maʻitaga.

Metotia mo le suʻeina o le toto ma ona vaega

E tatau ona tatou fai atu i le taimi lava lena, e talafeagai le faʻamaonia o faitauga o le a iloiloina le toto na suʻeina i le taimi o le suʻega.

E mafai ona e mafaufau i le toto atoa ma le toto vevela. Ae peitai, o taunuuga e le eseese. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, afai tatou te tilotilo i le taunuuga o le auiliiliga o le toto atoa, o le a itiiti ifo nai lo na mea na maua i le faagasologa o le suʻeina o vaega toto na maua mai se vein (plasma).

Faatasi ai ma le toto atoa, o mea uma lava e manino: latou te togiina se tamailima i se nila, ave se mataua o le toto mo le suʻesuʻeina o meaola. Mo nei faamoemoega, e le tele le toto e manaomia.

O le vevela e ese lava: o le toto muamua sampling mai se vein e tuʻuina i totonu o se suʻega faʻamamafana (e sili atu le lelei o le faʻaaogaina o se masini vailaau, o le a le manaʻomia ai ni masini e puipuia ai le toto), lea e iai faʻasoa faapitoa e mafai ai ona e faʻasaoina le faʻataʻitaʻiga seia oʻo i le suʻega. O se vaega taua tele lenei, talu ai e le tatau ona faʻafefiloi vaega e le talafeagai ma le toto.

E masani ona faʻaaogaina le tele o faʻasalalauga:

  • 6mg / ml toto toto atoa fluoride

E faʻagesegese ai le faiga o le enzymatic i totonu o le toto, ma i lenei tulaga na toetoe lava a taofia i latou. Aisea e tatau ai lenei mea? Muamua, o le toto e le o maua fua i totonu o se suʻega suʻega. Afai ua uma ona e faitauina la matou tusiga e uiga i le hemoglobin glyc, ona e iloa ai lea i lalo o le gaioiga, vevelalolobin ua "suamalie", ae o le toto e iai le tele o suka mo se taimi umi.

E le gata i lea, i lalo o le aafiaga o le vevela ma faatasi ai ma le maua moni o le okesene, o le toto e amata ona "faʻaitiitia" vave. E faʻamaʻi, faʻapetele tele. Ina ia mafai ona puipuia lenei mea, i le faaopoopoina i le sodium fluoride, e faaopoopo le isi masini eletise i le suʻega suʻega.

E afaina ai le tui toto.

Ona tuu lea o le paipa i luga o le aisa, ma meafaigaluega faapitoa ua saunia e vavae ese le toto i vaega. E manaʻomia le palasi e faʻaaogaina ai se centrifuge ma, faʻamalieina mo le tautoga, faʻatoʻateleina le toto. O le plasma e tuʻuina i totonu o se isi suʻega suʻesuʻe ma ua amata ona faʻataʻitaʻiina saʻo.

O nei taufaasese uma e tatau ona faia vave ma totonu o le tolu minute minute. Afai e vavae ese le plasma i le maea ai o lenei taimi, ona mafai lea ona manatu le suʻega ua le manuia.

E le gata i lea, e tusa ai ma isi faʻataʻitaʻiga o le faʻaaogaina o le toto toto ma le vevela. E mafai e le fale suesue ona faʻaaoga auala eseese:

  • glucose oxidase metotia (masani 3.1 - 5.2 mmol / lita),

I le faigofie ma le faʻamalosi, e faʻavae i luga o le oxidation enzyme ma le kullukose oxidase, pe a faia le hydrogen peroxide i le gaosiga. I le taimi muamua, e le lanu le lapopoa, i lalo o le gaioiga o le peroxyidase, e maua ai se lanu vaivai. O le aofaʻi o meaola eleelea (lanu) "e tautala" i le glucose concentration. O le tele oi latou, o le maualuga o le kulūkose.

  • auala o le orthotoluidine (tulaga masani 3.3 - 5.5 mmol / lita)

Afai i le tulaga muamua ei ai se faiga o le oxidative e faavae i luga o se tali o le enzymatic, ona faia loa lea o le gaoioiga i se ituaiga o le aisio ma le malosi o le lanu e tupu i lalo o le aafiaga o se vailaʻau oona mai le ammonia (o le orthotoluidine). O se gaioiga faapitoa o le gaioioiga e tupu, o se taunuuga o lea mea ua faʻamaʻiina ai glucose aldehydes. O le satu o le lanu o le "vailaau" o le tali e maua mai ai o le aofaiga o le kulukose.

O le auala o le orthotoluidine e sili atu le sao, i le faasologa, e masani ona faʻaaoga i le faagasologa o le suʻeina o toto i le GTT.

I le lautele, e tele naua metotia mo le fuafuaina o le glycemia o loʻo faʻaaogaina mo suʻega ma ua vaevaeina uma i ni vaega tetele: lanu (auala lona lua, matou suʻesuʻeina), enzymatic (o le metotia muamua, matou suʻesuʻeina), reductometric, electrochimium, pepa faʻataʻitaʻiga (faʻaaogaina i glucometers ma isi suʻesuega faʻaaogaina), fefiloi.

Toto vevela 2 itula i le maeʻa ai o se uta o carbohydrate

le faʻamautinoagammol / lita
le masani toto atoa
i luga o se manava leai
le faʻamautinoagammol / lita
le masani3.5 — 5.5
vaivai le kulukose5.6 — 6.0
maʻisuka malosi≥6.1
pe a maeʻa se uta o le carbohydrate
le faʻamautinoagammol / lita
le masani 11.0

Afai tatou te talanoa e uiga i le kulūkose masani i tagata soifua maloloina, ona oʻo lea i fua o anapogi e sili atu nai lo le 5.5 mmol / lita o le toto, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maʻi gasegase, prediabetes ma isi faʻafitauli e mafua mai i le soliga o le gaosiga o le gaʻo.

I lenei tulaga (ioe, afai e faʻamaonia le faʻamaonia), e fautuaina e toe iloilo mea uma e te 'ai ai. E fautuaina le faʻaitiitia o le taumafaina o meaʻai suamalie, oloa gaosi falaoa ma faleoloa uma a pastry. Vagana ava malosi. Aua le inuina pia ma 'ai atili fualaau faisua (sili pe'ā aʻau).

E mafai foi e le gata i le endocrinologist ona faasino le tagata maʻi mo se suesuega lautele o le toto ma maua ai se ultrasound o le tino endocrine.

Afai o loʻo tatou talanoa e uiga i le maʻi muamua i le maʻisuka, o le a mafai ona eseese a latou fua. O le uiga masani, e pei o se tulafono, ua faasino i le faateleina o taunuuga faaiu, aemaise lava pe afai o nisi o faafitauli i le maʻisuka ua uma ona maua. O lenei suʻega e faʻaaogaina i suʻega suʻesuʻeina le tumau o le alualu i luma poʻo le faʻaitiitia o togafitiga. Afai o le faʻamaoniga e sili atu le maualuga nai lo le muamua (maua i le amataga o le siakiina), ona mafai lea ona tatou fai atu e le fesoasoani le togafitiga. E le maua ai le lelei tatau ma, atonu e ono mafai e le fomaʻi ona fautuaina se fuainumera o fualaau oona e faʻamalosia ai le faʻaititia o le suka.

Matou te le fautuaina faʻatau togafitiga faʻatau vave. O le mea sili, pe a faʻaitiitia le aofaʻi o falaoa (pe faʻasaʻo uma lava), faʻamaʻaʻaʻese uma mea suamalie (e le faʻaaogaina suamalie) ma mea inu suamalie (e aofia ai meaʻai "suamalie" i luga o le sukala ma isi mea suka), faʻalauteleina le gaioiga faaletino (pe a ia vaʻaia ma le totoa le glycemia muamua, i le taimi ma le maeʻa aʻoaʻoga: tagaʻi i le lisi mo le faʻamalositino). I se isi faaupuga, faʻatonu taumafaiga uma i le puipuia o le maʻisuka ma isi faʻafitauli ma taulaʻi atu i se olaga ola maloloina.

Afai e fai mai se tasi e le mafai e ia ona tuʻuina le suamalie, falaoamata, gaʻo, e le manaʻo e alu ma afu i le falemaʻi, susunu tele gaʻo, ona le manaʻo lea e ola maloloina.

O le maʻisuka e le faia ai ni fetuunaiga ma tagata soifua. E te manaʻo e ola maloloina? Ona avea loa lea oi latou nei! A leai, o faʻafitauli o le maʻisuka o le a 'ai oe mai totonu i fafo!

Maʻitaga suʻega toleniga kulukose

I fafine maʻitaga, e laiti lava mea, aua i le faagasologa o le fanauina o se tamaititi, o le tino o fafine e feagai ma le ogaoga o le popolega, lea e maua ai se tele o faʻasoaga o tina. E tatau ona latou tausisi i se meaai e maua i vitamini, minerale ma minerale, lea e tatau ona faatonuina e se fomaʻi. Ae e oo lava i lenei mea, o nisi taimi, e le lava ma e tatau ona faaopoopo i paleni paleni.

Ona o le fenumiai, o fafine maʻitaga e masani lava ona televave mamao ma amata ona faʻaaogaina se tele o oloa e sili atu nai lo mea e manaʻomia mo le atinaʻeina lelei o le pepe. O lenei mea e faapitoa le moni o mea inu 'oloʻo iai i totonu o se seti meaai faapitoa. E mafai ona afaina ai le malosi ole malosi o se fafine ma, ioe, e aafia ai le pepe.

Afai e matauina le hyperglycemia faaumiumi, ona mafai loa lea ona faia se suʻesuʻega muamua - maʻisuka maʻisuka (GDM), lea e mafai ai foi ona faateleina le maualuga o le hemoglobin glyc.

O lea la, o le a le mea e tupu ai lenei faʻafitauli?

GDM (maualuga toto kulukose o le toto)mmol / litamg / dl
i luga o se manava leai≥5.1 ae

Afai e te maua se mea sese, faamolemole filifili se fasipepa ma kiliki Ctrl + Enter.

Tuua Lau Faamatalaga