Tusa 2 le maʻisuka sugar masani

E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi, o laina toto toto mai le 3.3 i le 5.5 iunite. E saʻo lava, i le maʻisuka ma se tagata soifua maloloina, o le a le eseese ia faailoga o le suka, o le mea lea, o le maʻisuka, o le mataʻituina pea o le maʻisuka.

A uma ona 'ai, o le aofaʻi o le kulukose i le toto e faʻatupulaʻia, ma o le mea masani lenei. Ona o le taimi e tali mai ai le pancreas, o le gaosiga faaopoopo o le inisalini e faia, ma o le taunuuga o le glycemia e faʻapitoa.

I maʻi, o le gaioiga o le pancreas e faʻavaivaia, o se taunuuga o le le maua o le insulin (DM 2) poʻo le hormone e le maua uma (o le tulaga e masani lava mo le DM 1).

Seʻi tatou suʻeina le a le toto o le suka mo le maʻisuka ituaiga 2? Faʻafefea ona tausia i le tulaga manaomia, ma o le a se mea e fesoasoani e faʻamautuina ai i totonu o tapulaa talafeagai?

Maʻisuka Mellitus: Faʻailoga

A o leʻi sailia poʻo le a le suka e tatau ona i ai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona mafaufau i faʻamatalaga faʻapitoa o togafitiga tumau. I le maʻisuka ituaiga 1, o aʻafiaga leaga e vave ona alualu i luma, o faailoga e faʻapupulaina saʻo i totonu o nai aso, o loʻo faʻaalia e le mamafa.

E masani lava ona le malamalama le tagata maʻi i mea o loʻo tupu i lona tino, o le mea lea e sili atu ona leaga ai le ata i le maʻi o le maʻisuka (leai se mafaufau), ua maeʻa le maʻi i le falemaʻi, lea latou te maua ai le maʻi.

O le DM 1 o loʻo maua i tamaiti, talavou ma tupulaga talavou, o le matutua o tagata gasegase ua oʻo i le 30 tausaga. Faʻaaliga faʻapitoa:

  • O le fiainu lava. O le tagata gasegase e mafai ona inu i le 5 lita o le vai i le aso, ao le malosi o le fiainu o loʻo malosi pea.
  • O se manogi faapitoa mai le vavagana o le tautala (manogi pei o le acetone).
  • Faʻateleina le manava i se talaaga o le paʻu o le mamafa.
  • O se faʻaopoopoga o le mamafa o le urine i aso taitasi e masani ona faʻaogaina ma faʻamalosi ai urination, aemaise i le po.
  • E le faʻamalolo manuʻa mo se taimi uumi.
  • Paʻu o le paʻu, o le faʻapupula o maʻi.

O le maʻi o le ituaiga muamua e iloa 15-30 aso talu ona mavae ni maʻi viral (rubella, flu, etc.) poʻo se tulaga ogaoga faigata. Ina ia faʻamautinoaina le maualuga o le suka o le toto i le talaaga o le maʻi endocrine, e fautuaina le tagata maʻi e taitaia le inisalini.

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka e amata lemu ile lua pe sili atu tausaga. E masani lava ona maua i maʻi e sili atu i le 40 tausaga. E masani ona lagona e le tagata le vaivai ma le le fiafia, o ona manua ma le le mautonu e le toe malolo mo se taimi umi, ua faaletonu le vaai vaaia, ua iloa le mafaufau le mafaufau.

  1. Faʻafitauli i le paʻu - vela, vevela, soʻo se manua e le faʻamalolo mo se taimi umi.
  2. Maʻeu fia feinu - e oo i le 5 lita i le aso.
  3. Faʻasolosolo faifaipea ma faʻaaogaina, e aofia ai le po.
  4. I fafine, o loʻo i ai le veveve, lea e faigata ona togafitia i fualaau.
  5. O le taimi tuai e faʻaalia i le paʻu o le mamafa, aʻo tumau pea le taumafa.

Afai e matauina le togafitiga faʻataʻitaʻi, o le le amanaʻiaina o le tulaga o le a oʻo atu ai i lona faʻaleagaina, o se taunuuga o le tele o faʻafitauli o faʻamaʻi pipisi o le a faʻaalia i le taimi muamua.

O le maualuga maualuga o le glycemia e mafua ai le le iloa o le vaaiga vaaia ma le tauaso atoa, o le taʻavale, fatu fatuga, fatuga o fatuga ma isi aʻafiaga.

Faʻamataʻu ao lei 'ai

O le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o tagata e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le suka i le toto. O le iʻuga o lea suiga o le le lelei o le soifua maloloina, faʻavaivaia le vaivai, faʻalavelave i le gaioiga o totoga o le tino ma auala, o se taunuuga e mafua ai le ogaoga o faʻafitauli.

Le tele o le le atoatoa e le mafai ona taofiofia. O le galuega autu mo tagata maʻi ma le ituaiga o maʻisuka lona lua, o le maua lea o faailoga o le suka e latalata i le maualuga o se tagata soifua maloloina. Ae o le faʻaaogaina o le faiga o le faafitauli, o le mea lea, o le maualuga o le kulukose maualuga mo le maʻisuka e ese lava.

Ua toe teuteuina i luga. Ae e le o lona uiga o le eseesega i le va o le kulukose o se tagata soifua maloloina ma se maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona i ai ni nai iunite. Endocrinologists na o sina suiga itiiti e faatagaina ai. O le tele o le tapulaa pito i luga o le tulafono o le physiological faatagaina e tatau ona le sili atu i le 0.3-0.6 mmol / l.

Taua! Ole toto ole suka o le maʻisuka ituaiga 2 ua fuafua mo tagata taʻitasi taʻitasi ma ua taʻua o le "tulaga maualuga".

O le filifiliga e faia e le fomaʻi i luga o le faʻavae o faʻataʻitaʻiga nei:

  • le tikeri o taui mo le maʻisuka,
  • le faigata o le tafe
  • umi o maʻi
  • onosai tausaga
  • le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Taeao (anapogi) toto suka i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona latalata i le maualuga o le kulukose o se tagata soifua maloloina. I tagata e leai se gasegase o le metabolism carbohydrate, e 3.3-5.5 mmol / L.

I le avea ai o se tulafono, o le faʻaitiitia o le suka o le taeao mo le maʻisuka i le itiiti ifo o le maualuga maualuga e mafai ona talia, o se faʻafitauli tele lava. O le mea lea, o le tapulaa aupito sili ona faatagaina o le anapogi o le toto suka pe a togafitia le maʻisuka ituaiga 2 o se faailoga o le 6.2 mmol / L.

O faʻafitauli i le gastrointestinal tract e mafai ona aʻafia ai le maualuga o le toto toto i le ituaiga o le maʻisuka e le o le inisalini. Talu ai ona o le faʻamaʻi o loʻo tupu i nisi taimi o se tali i le vaivai o le kulukose. E tatau foi ona manatuaina o le suka masani mo le maʻisuka matutua atu nai lo le 60 tausaga o le a eseese. O le tulaga maualuga o tagata gasegase e ese si ese.

Le maualuga o le suka i le toto i le taimi o le ituaiga lona lua o le maʻisuka pe a maeʻa ona 'ai. O le faailo e faalagolago i le mea na 'ai e se tagata ma le tele o le carbohydrate o loʻo faʻaaogaina i meaai.

O le maualuga o le kulukose pe a uma le 'ai e tusia pe a maeʻa le 30-60 minute (e faʻalagolago lava i ipu e ofoina atu, o latou fatuga). Ae afai o se tagata soifua maloloina e maualuga le maualuga o le 10-12 mmol / l, o lona uiga o le maʻisuka o le a sili atu le maualuga.

I le toesea o le kulupu o le kullusese, o lona faʻasolosolo malie e faʻaitiitia ma oʻo atu i se tulaga o le physiological. I le i ai o togafitiga, o le maualuga o le suka o le toto pe a uma le 'ai e faaauau pea ona maualuga. O mea nei ole tulaga ole kulūkose e tatau i se tagata gasegase ile maʻisuka ituaiga 2 ona taumafai e maua:

  • 60 minute i le maeʻa ai - e le sili atu i lo le 10 mmol / l,
  • 120 minute pe a uma ona 'ai - leai se maualuga maualuga atu i le 8-9 mmol / l.

Le maualuga o le taui mo le maʻisuka

O le fua suka mo le maʻisuka ituaiga 2 e fuafua foi e le tikeri o taui mo le maʻi.

Gaʻo anapogiA maeʻa ona 'aiAe leʻi alu i le moega
Totogi lelei
4,5 – 6,07,5 – 8,06,0 – 7,0
Taui Maualalo
6,1 – 6,58,1 – 9,07,1 – 7,5
Le maʻisuka le mafaamatalaina
Sili atu i le 6.5Sili atu i le 9.0Sili atu i le 7.5

O le ofoofogia o le taeao

O le Morning Dawn Phenomenon o se vaitaimi faafomaʻi lea e natia ai le faateleina o le maualuga o le suka i le maʻisuka pe a uma ona ala i luga. E tupu lenei mea mai le 4 i le 9 i le taeao. I lenei taimi, o le faailo e mafai ona oʻo i le 12 mmol / L.

O lenei aafiaga e mafua mai i le faatelevaveina o le gaosiga o cortisol ma glucagon, o se taunuuga o le gaosiga o le kulukose i le ate o le ate ua faʻaaogaina. O faʻamatalaga nei e masani ai mo le ata o le taeao o le taeao:

  • lagona le lava
  • faʻasoesa
  • faʻanoanoa vaaia
  • matuai galala
  • tele o le gasea, o nisi taimi o le vomiting.

Faʻataunuʻu le taeao o le toto suka e aunoa ma le faʻaaogaina o le mea e tupu e le galue. I lenei tulaga, e manaʻomia e le maʻi ona faʻafesoʻotaʻi se tagata e finau, e faʻapea foi le toe faatulaga o fualaau ile taimi mulimuli ane. Aemaise lava, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se tui ile insulin i se taimi mulimuli ane.

Fautuaga lautele

E faʻapefea ona faʻamausali le faitau o le kulukose? E tele fautuaga:

  • Mai i le lisi, e tatau ona e vavaeeseina atoa ia oloa e maua ai vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie. Latou maua i le susu sukalati, suti, suka, halva. O le taoina, sipuni, falaoa, pisa, meaʻai vave e mafai ona faʻaosofia ai osofaʻiga taua. O faʻamaʻi faʻasaina foi e faasaina semolina, araisa, fuālaʻau gaosi, pia, ulaula meaʻai, gaʻo manu, suamalie suamalie. Mai le taumafataga, e tatau foi ona aveese meaʻai gaosi ma meaai kuka.
  • O meaʻai e tatau ona aofia ai mea taumafa e maualalo le faʻaogaina o igoa. Fualaau faisua - kapisi, eggplant, zucchini, pepa logo, peʻa lanumeamata ma isi o le a fesoasoani e faʻasaʻo le suka. O le maʻisuka meaai e tatau ona aofia ai le tele o fuālaʻau fou pe a mafai. E manaʻomia le laʻititi o togafitiga faʻamafanafana, talu ai e faʻaateleina ai le GI o le oloa.
  • O le meaai e tatau ona aofia ai fualaʻau ma fualaʻau e mafai ona maua i le maʻisuka - apu ma laʻau lanumeamata, cherries, currants ma isi. Latou te manaʻomia foi ona 'aina le fou, talu ai ona o le vevela o togafitiga, o loʻo i ai le faateleina o le GI. O le faatelevave vave o le suka o le toto e mafua mai i suasusu fou ua suamalie.
  • Tulaga masani o le mamafa. I tagata gasegase e iai le mamafa masani, o le faʻamaoniaina o le sugar sugar o le sili atu ona lelei. O le mafuaaga lena e tatau ai i se tagata ona maua se gaioiga faʻavalea mafai. E maua iʻuga lelei i le aau, asiasi i le falemaʻi. Afai e le mafai lea, ona fai mai lea o fomaʻi e na o le savali savali. O le a aoga foi.

Taua! O le taumafa-maualalo o meaʻai e fesoasoani e faʻamautu ai le suka toto. O lenei filifiliga meaai e matua le mautonu lava.

I mea uma lava, e tatau ona e mulimuli ma le totoa i fautuaga a le endocrinologist, ave uma fualaau faasaina. Afai ole maualuga o le glucose i aso taitasi e 15 mmol / l pe sili atu i le faailo, ona faʻamalosi lea o le tagata maʻi, atonu o le a faatonuina le inisalini.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi matautia, e le gata ina faateteleina ai le lelei o le olaga, ae faapena foi lona umi. O le hyperglycemia taimi e afua ai ni faafitauli ogaoga. Ma naʻo le faʻamautuina o kulūkose o le a mafai ai e se tagata ona ola i se olaga umi.

Tusitusi masani ile kulukose

E i ai se tulaga ua taʻua o le prediabetes. O se vaitau lenei o loʻo tupu ai le faʻamaʻi ma faʻaalia i le maualuga o le suka o le toto maualuga nai lo le masani, ae le lava e faia ai se siama o togafitiga o le maʻisuka. I lenei tulaga, o tulaga maualuga o le kulukose o loʻo faʻaalia i le laulau (i le mmol / l).

FesoʻotaʻiSiliTulaga maualuga
Tagata matutua ma tamaiti mai le 5 tausaga5,66
Mai le tausaga i le 5 tausaga5,15,4
Mai le fanau mai i le tausaga4,54,9

Tau toto toto

Ole fua ole fua ole kulukose i le toto maualuga ma le vevela. Pe a ave mea mai se vein, o le a lauiloa i le aso e sosoo ai (umi atu nai lo le suʻesuʻeina mai se tamailima). O se taunuuga maualuga e le tatau ona taufaafefe, aua e oo lava i le 6 mmol / l e manatu o le maualuga o le suka mo tamaiti e sili atu i le 5 tausaga ma matutua.

Faaleleia o le suka i le tino

O le siʻitia o le aofaʻi o le kulukose e mafai ona faʻaleagaina (e mafua mai i tua o le faʻamaʻi) ma le physiological (faʻaosofia e ni mea faʻapitoa poʻo fafo, ei ai se mea le tumau, e le o se faʻaaliga o le maʻi).

O le maualuga o le toto o le toto e mafai ona avea ma taunuuga o mea nei:

  • tele faamalositino
  • tulaga faigata
  • ulaula
  • faia se vaitaimi eseese,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi,
  • tulaga o le muaʻi maʻi
  • se taimi puupuu pe a uma ona 'ai.

O le masani o le suka ma se ituaiga insulin-tutoatasi

O fua faʻatatau o le kulukose o le maʻisuka o se ituaiga insulin-tutoatasi e le eseese mai fuainumera o se tagata soifua maloloina. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e le o faʻaalia ai le malosi o fesuiaiga i faailo. I le tele o tulaga, e mafai ona aʻoaʻoina e uiga i le i ai o togafitiga pe a uma le pasia o suʻega, ona o uiga o le inisalini o le le mautonu o lagona le mautonu.

Falemaʻi mo le suka maualuga

Faailoga o le hyperglycemia i le maʻisuka e le o-insulin-toto, i le taimi muamua e tilotilo ai, atonu e ogatasi ma faʻaaliga o le ituaiga 1 pathology:

  • lagona o le fiainu
  • matagogo
  • polyuria
  • vaivaiga ma le vaivai,
  • moe
  • faʻagesegese le faʻaititia le gaioiga vaaia.

Ae o le falemaʻi e le o se mea taua tele i le tino o le maʻi. O le faafitauli pito sili ona tele, o le maualuga o le suka o le toto i luga aʻe o le masani, o le taunuuga lea o le gaioiga o le gaioiga o fatugaʻo, ogatotonu o le tino, toto totoga, mea e suʻesuʻeina ata, ma maskloskeletal system.

E tatau ona mataʻituina lelei le tino o le tagata, fuafua taimi e oso ai i le toto suka maualuga nai lo le masani. O se taimi maualuga e manatu o se taimi matautia pe a uma se taumafataga. I ia tulaga, e mafai ona e vaʻavaʻai i le i ai o faʻaaliga faaopoopo o togafitiga:

  • faʻasolosolo taimi e le faʻamalolo ai, manua i luga o le paʻu ma mucous membranes,
  • siama i tulimanu o le gutu
  • faʻateleina le toto o le toto
  • faaitiitia galuega
  • lagona le mautonu.

Tutu tuaoi

Ina ia aloese mai le ono mafai ona tupu aʻe ni faʻafitauli o le maʻisuka i faʻamaʻi pipisi 2, o maʻi e manaʻomia e le gata ina puipuia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia, ae faʻataʻitaʻiina foi le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o faʻamaumauga i lalo masani. O lona uiga, e tatau ona e faatumauina le kulūkose i totonu o se faʻapipiʻi mafiafia (i le mmol / l):

  • i le taeao ao leʻi oʻo i taumafataga - e oo i le 6.1,
  • ni nai itula pe a uma le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli, 'aiga o le afiafi - e le silia le 8,
  • ao lei alu i le moega-e oo atu i le 7.5,
  • i le urine - 0-0.5%.

Glycemia Measuring Mode

O maʻi uma lava e maua i se "maʻi mama" e mafai ona lagona le matuia tele o latou tulaga, lea e fesootaʻi ma oso i le kulukose. O nisi e faʻaalia i suiga o le taeao, e faalagolago i le taumafataga, ao isi e lagona le suiga aʻo lei momoe. Ina ia oʻo i luma suiga faʻafuaseʻi i le ituaiga 2 faʻamaʻi, e tatau ona e mataituina ia faailoilo i se glucometer:

  • mafai ona totogi taui faatolu i le vaiaso,
  • ao lei faia taumafataga taitasi i le tulaga o le togafitiga o le inisalini,
  • aʻo leʻi faia taumafataga taʻitasi ma ni nai itula pe a uma ona faʻaaogaina meaʻai o le suka,
  • pe a uma le faamalosi tino, aoaoga,
  • pe ae lagona le fiaai
  • i le po (pe'ā manaʻomia).

E fautuaina e faamaumauina iuga uma i se tusi a le tagata lava ia poo le kata, ina ia mafai ai e le endocrinologist ona mataʻituina le malosi o le maʻi. O iinei, tusi i lalo ituaiga o meaʻai e faʻaaogaina, malosi o le galue faaletino, o le aofaiga o le hormone injected, o le i ai o tulaga faʻalavelave ma faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi pipisi.

O le a le faiga o le faamaʻi?

O le maʻisuka ituaiga e mafua mai i le atinaʻeina o le faʻamaʻi i fafine maʻitaga. O lona uiga e oso i le suka toto pe a uma meaai ma fua masani o anapogi. A maeʻa le fanau mai, o le a faʻaaogaina le maʻi.

O le vaega faʻafitauli mo le atinaʻe e aofia ai:

  • tamaititi
  • fafine e mamafa tele le tino,
  • silia le 40 tausaga
  • i ai se faʻasologa o togafitiga
  • mafatiaga mai le polycystic ovary,
  • se talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga.

Le pulea o le i ai o togafitiga poʻo le faʻavaivaia o le lagona o tino o le tino i le kulukose i le maeʻa ai o le 24 vaiaso o le maitaga, ua faia ai se suʻega maʻoti. O se fafine e ave le toto toto i luga o se manava gaogao. Ona ia inu lea o le kullukose paʻu ua faʻafefeteina i le vai. Lua itula mulimuli ane, toe maua mai le mea. O le masani o le vaega muamua o le toto e oo atu i le 5.5 mmol / l, o le taunuuga o le vaega lona lua e oo atu i le 8.5 mmol / l. Afai e talafeagai, atonu e iai nisi suʻesuʻega faʻapitoa.

Tulaga lamatia mo le pepe

O le tausisia o le maualuga o le suka i totonu o le tulaga masani o se itu taua mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le pepe i le taimi o le ola o le ola. Faatasi ai ma le faateleina o le glycemia, o le lamatiaga o le macrosomia e faateleina. O se tulaga faʻaleagaina lea e iloa ai se seti o le tele o le pepe ma se faʻaopoopoga o lona tuputupu aʻe.O le faataamilosaga o le ulu ma le tulaga o le faiʻai e tumau i totonu o tapulaa masani, ae o isi faailoilo e mafai ona faatupuina ai faigata tele i le taimi e fanau ai se tamaititi.

O le taunuuga o manuaga o le pepe i le pepe, manua ma loimata i le tina. Afai o le suʻesuʻeina o ultrasound e fuafua ai le i ai o sea togafitiga, ona faia lea o se faaiuga i le mafuaʻaga o le fanau mai. I nisi tulaga, atonu o le a le maua e le tamaititi le taimi e matua ai e fanau mai.

Fautuaina le maʻitaga Glucose

Faʻaaloalo i mea taumafa, aloese mai le faʻamalositino, pulea e le tagata o ia lava oe e faʻafetaui le maualuga o le suka i le masani. A o faagasolo le vaitaimi, o le masani e pei ona taua i lalo (i le mmol / l):

  • maualuga aʻo leʻi 'aʻai - 5.5,
  • pe a maeʻa le itula ile tele - 7.7,
  • se maualuga o ni nai itula, aʻo lei momoe, i le po - 6.6.

Tulafono e pulea ma faasaʻo

O faʻamatalaga suamalie i le ituaiga 2 maʻisuka e faigofie lava ona faasaʻo, ae o lenei mea e manaʻomia ai le galue malosi o le tagata maʻi ia te ia lava, lea e aofia ai le matauina o le tele o tulafono. E mafai foi ona faʻaaogaina e avea ma puipuiga o se faiga o le togafitiga.

  • O meaai e tatau ona fai soo, ae i ni vaega laiti (i le 3-3.5 itula).
  • Aloese mai le falai, ulaula, ipu kuka ma le tele o mea manogi, meaai anapogi.
  • Aloese mai le malosi tele o le tino, faapaleni auala o gaoioiga faaletino ma malologa.
  • Ia i ai pea ia te oe nisi o fua o le a faamalieina ai lou fiaai i le tulaga o foliga mai.
  • Pulea le inu o meaʻai.
  • Faʻamau siaki faʻasalalau o fua o le suka i auala faʻapitoa i le fale.
  • Soʻo se 6 masina, asiasi i le endocrinologist ma siaki le faatinoga i le taimi atoa.
  • Faatapulaaina le aafiaga o tulaga faigata.

Po o le a lava le ituaiga o faamai, o le usitai i fautuaga a tagata tomai faapitoa o le a le gata ina faatumauina ai fua masani masani ma taofia ai le atinaeina o faafitauli, ae faaleleia foi le lelei o le olaga o le tagata maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga