O le hemoglobin glycated

A maua se maualuga maualuga o le hemoglobin glyc, e faia e fomaʻi se suʻega auiliili o tagata gasegase, lea e mafai ai ona faʻatuina pe le faʻatagaina le siama o le maʻisuka. Mo togafitiga o gasegase e maua i le maʻisuka, endocrinologists latou te faʻaaogaina fualaau faʻasolosolo fou e faʻaitiitia ai le kulukose toto, lea ua resitalaina i le Rusia. O mataupu ogaoga o le maʻisuka e talanoaina i se fonotaga a le Komiti Faufautua ma le auai o polofesa, fomaʻi o fomaʻi, ma fomai o le vaega sili ona maualuga. O le aufaigaluega faafomaʻi ua gauai atu i manaoga o maʻi.

Faailoga mo le tofiaina ma le taua o le auiliiliga

O le suʻesuʻega mo le hemoglobin glyculated o loʻo faʻatinoina i le faamoemoega lenei:

  • Faʻamatalaga o maʻi gasegase o le gaʻo (faatasi ai ma le hemoglobin glycated o le 6.5%, ua faʻamaonia le maʻi o le maʻisuka)
  • Mataʻituina o le maʻisuka (o le hemoglobin glycated e mafai ai ona e iloiloina le maualuga o le faʻamaʻi maʻi mo le 3 masina),
  • Iloiloina o le gauai ma le onosai i togafitiga - le tikeri o le fetusiaiga i le va o le tagata maʻi ma fautuaga na ia maua mai le fomaʻi.

O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycina ua faʻataʻitaʻiina i tagata mamaʻi o loʻo faitio i le galala tele, televave o le urination, vaivai, le lelei le vaai mamao, ma faʻalauteleina le gasegase i siama. O le hemoglobin glycated o se fua mai le taimi muamua o le glycemia.

Faʻalagolago i le ituaiga o maʻi suka ma le lelei o le togafitiga o le maʻi, o le suʻesuʻega o le hemoglobin glycini e faʻatonuina i le 2 i le 4 taimi i le tausaga. I le averesi, o tagata mamai e maua i le maʻisuka e fautuaina e foai atu le toto mo suʻega faʻaalua i le tausaga. Afai o le tagata maʻi ua maua i le maʻisuka mo le taimi muamua poʻo ua le manuia le fuataga, o le a toe faʻailoa e fomaʻi le auiliiliga mo le hemoglobin glyc.

Sauniuniga ma le tuʻuina atu o auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycated

O le auiliiliga mo le hemoglobin glycated e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa. E le manaʻomia le toto i se manava gaogao. A o lei totoina le toto, e le manaʻomia e le tagata gasegase ona faʻatapulaaina ia lava i mea inu, ia aloese mai faʻafitauli faaletino pe faʻalagona. Ole vaimaʻi e le afaina ai le taunuuga o le suʻesuʻega (sei vagana ai fualaau e maualalo ai le kulukose o le toto).

O le suʻesuʻega e sili atu ona faʻatuatuaina nai lo le suʻeina o le toto mo le suka poʻo se suʻega toleniga o le kulukose ma se "avega". O le auiliiliga o le a atagia mai ai le faʻatupulaia o le hemoglobin glycated i luga o le tolu masina. I luga o le pepa, o le a talia e le tagata maʻi i ona lima, o le a faʻaalia le iuga o le suʻesuʻega ma le masani o le hemoglobin glyc. O le faʻamatalaina o le auiliiliga i totonu o le falemaʻi o Yusupov e faʻatinoina e se fomaʻi poto poto.

Tulaga masani o le hemoglobin glyc i tagata matutua

E masani lava, o le maualuga o le hemoglobin glycated e eseese mai le 4.8 i le 5.9%. O le latalata i le maualuga o le hemoglobin glyc i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka i le 7%, o le faigofie foi ona pulea le maʻi. Faatasi ai ma le faateleina o le hemoglobin glycated, o le lamatiaga o faafitauli ua faateleina.

O le igoa o le hemoglobin glycated o loʻo faʻamatalaina e endocrinologists e pei ona taua i lalo:

  • 4-6.2% - o le tagata maʻi e le maua i le maʻisuka
  • Mai le 5.7 i le 6.4% - vaʻaia (le faʻavaivaia le kulūkose, lea e fesootaʻi ma se faʻalavelave maualuga o le maʻisuka),
  • 6.5% pe sili atu - o loʻo maʻi le maʻi ile maʻi suka.

O le faailo atonu e aafia i le tele o mea. I tagata gasegase e iai ni ituaiga o hemoglobin (tagata mamaʻi e pei o le toto mumu), o le maualuga o le hemoglobin glycated o le a faʻaititia. Afai e mafatia le tagata i le siama (pala o totola mūmū), anemia (anemia), gasegase ogaoga, ona mafai lea ona faʻaititia le iuga o ana suʻesuʻega. O fua o le hemoglobin glycated e sili atu ona maualuga i le leai o se uʻamea i totonu o le tino ma faʻatasi ai ma le faʻaliliu toto talu ai nei. Ole suega o le hemoglobin glycini e le o atagia ai suiga i le kulukose toto.

Laulau faʻamaonia o le hemoglobin glycated ma le maualuga o le kulukose plasma i aso uma e tolu masina talu ai.

O le hemoglobin glycated (%)

Faʻaiʻuga o aso taʻitasi o le glucose plasma (mmol / L)
5,05,4
6,07,0
7,08,6
8,010,2
9,011,8
10,013,4
11,014,9

Faateleina ma faʻaitiitia le hemoglobin glycated

O se maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycal o loo faailoa mai ai le faifai malie, ae o le faateleina le faateleina o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. O nei faʻamaumauga e le faʻaalia i taimi uma le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona faʻavaivaia le gasegase o le carbohydrate ona o le vaivai o le kulukose. O le a le saʻo i ai suʻesuʻega e le saʻo (pe a uma ona 'ai, ae leʻo luga o se manava leʻo).

O le maualalo o le hemoglobin e maualalo i le 4% o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto - hypoglycemia i luma o tume (pancreatic insulinomas), faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻaleagaina le glucose inlerance). O le maualuga o le hemoglobin glycini ua faaitiitia i le le lava o le faaaogaina o fualaau faasaina e faaitiitia ai le kulukose o le toto, o se meaai e aunoa ma le gaʻo, ma le mamafa o le tino, e oo atu ai i le faaitiitia o le tino. Afai e faʻalautele pe faʻaititia le maualalo o le hemoglobin meaʻai, faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist i le falemai o Yusupov, o le a faia se suʻesuʻega auiliili ma faʻamaonia ni suʻesuʻega faʻapitoa suʻesuʻe.

Auala e faʻaitiitia ai le hemoglobin glycated

E mafai ona faʻaititia le maualuga o le hemoglobin glycated e faʻaoga ai fua nei:

  • Faʻaopopo i le taumafa fualaau faisua ma fualaau aina e tele le fiva, lea e fesoasoani e faʻamautu ai le kulūkose toto,
  • Taumafa susu susu ma yogurt, lea e aofia ai le tele o le calcium ma le vitamini D, e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le kulukose o le toto,
  • Faʻateleina lou faʻaaogaina o nati ma iʻa, e aofia ai omega-3 oona gaʻo, lea e fesoasoani e faʻaitiitia le faʻasaina o le insulin ma faʻasaʻo le kulukose toto.

Mo le faʻaitiitia o le kulūkose, le vaitau ma le kinnamon, o lenamamoni, faʻapipiʻi au oloa i le lauti, fufuluina i fua, fualaau faisua ma meaʻai. O lenamamoni e fesoasoani e faʻaititia le kulūkose ma le maualuga o le hemoglobin glycated. E fautuaina e le Rehabilitologists ia gasegase i aso uma mo le 30 minute e faamaea ai se seti o faamalositino e mafai ai ona lelei le pulea o le kulukose ma le hemoglobin glycated. Faʻapipiʻi faamalositino faʻamaʻi ma anaerobic i le taimi aʻoga. O le malosi o le aʻoga e mafai ona faʻaitiitia ai le kulūkose o lou toto, ae o faʻamalositino (savavali, aau) e ono otometi ona faʻaititia lou toto suka.

Ina ia mafai ona faia se suʻega toto mo mea o loʻo maua i le hemoglobin glygia ma maua mai fautuaga mai le endocrinologist agavaa, valaʻau le nofoaga o fesoʻotaiga o le falemai o Yusupov. O le tau suʻesuʻega e maualalo ifo nai lo isi falemaʻi i Moscow, e ui lava i le mea moni e fesoasoani le au suʻesuʻe suʻesuʻe i fale suesue i le au suʻesuʻega o le hemoglobin glycated lata mai.

Tuua Lau Faamatalaga