Toto mo talaʻaga faʻapitoa: pe faapefea ona suʻe se suʻega o le maʻisuka?

O le a le talaaga glycemic? O tagata uma ua maua i le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i lenei maʻoti.

O le suʻesuʻeina o le Glycemic e faʻavae i luga o le tele o fua o fua o le kulukose i le aso e faʻaaoga ai se glucometer.

O lenei faiga e tatau mo tagata uma e gasegase mo le faʻatonuga atoa o faailo o le suka, o le faʻaalia o suiga taua (faateleina pe faʻaititia), faʻapea foʻi le faia o fetuunaiga i le fua o le inisalini.

O le a le manatu?

O le kulūkose i le tino o le tagata e suia i taimi uma.

O suiga i lenei faailo i se tagata soifua maloloina e ese mai i le tulaga masani o le tino.

O mea eseese e iai sona aafiaga i le suka o le toto.

O le maualuga o le kulukose o le toto i se tagata soifua maloloina e faalagolago i le aafiaga o aʻafiaga nei:

  • o le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le tino faatasi ai ma meaʻai (aemaise lava mo le maʻisuka o fesili ia e uiga i le igoa o le faasinomaga o meaʻai ma le auala e fuafua ai le faʻamatalaga glycemic of a product) ꓼ
  • malosi gasegase
  • le aafiaga o le galueaina o hormones e lagolagoina le galuega o inisalini
  • umi ma le mamafa o le faʻafitauli o le tino ma le mafaufau.

Afai o le maualuga o le maualuga o le suka o le faateleina o le alualu i luma ma o le a le mafai e suauu o le tino ona gauai le inisalini ua faʻamalolo i se voluma masani, o loʻo i ai se manaʻoga mo ni suʻesuʻega faapitoa. O se suʻega lenei mo faʻamatalaga glycemic ma glucosuric. O sea ituaiga suʻesuʻega e faʻatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2 ma mafai ai ona e fuafuaina le tulaga o le kulūkose i tamaitai ma alii.

O le talaaga faʻapitoa o se suʻega lea e faia i le fale, i lalo ifo o tulafono faʻapitoa. O le tagata suʻesuʻeina o le tagata maʻi lava ia. Afai e faatonu e le fomaʻi se talaaga faʻapitoa, e fautuaina e ia i le a le taimi ma taimi e tatau ai ona faia se suʻega toto mo le suka.

O le mea masani, o taimi o le taimi mo le fuafuaina o le kulūkose o:

  1. O le suʻega faʻataʻitaʻiina e tolu taimi i le aso - i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma le lua itula pe a uma le 'aiga o le taeao ma le aoauli.
  2. o suʻesuʻega e tatau ona faia i le ono taimi i le aso - i le taeao pe a uma ona ala ma i le lua itula i le maeʻa o taumafataga.
  3. o nisi taimi e tatau ona ave le toto e valu taimi mo le suka, e aofia ai le po.

O se fomaʻi faapitoa e mafai ona fuafua le numera o samples toto ma faʻapipiʻi vavao talafeagai i le va o taualumaga, faʻavae i luga o le atinaʻeina o le togafitiga o le maʻi.

Faailoga mo le auiliiliga


E ui lava i le mea moni o faʻamaoniga e mafai ona toʻatasi i le fale, e le fautuaina e le au atamamai fomaʻi lenei mea.

Faʻamatala faʻamaonia taunuuga na maua e naʻo le fomaʻi aoga, o ia lea e ona faʻamatalaga uma e uiga i le maʻi o le maʻi.

E naʻo le fomaʻi e filifili pe tatau ona faʻapena se faiga faapena.

O faʻamatalaga sili ona taatele mo suʻesuʻega faʻapitoa:

  • i le taimi o togafitiga o le inisalini,
  • afai ei ai masalosaloga o le maʻisuka faʻamaʻi i teine ​​i le taimi o maitaga,
  • afai o suʻega o le urine e faʻaalia ai le suka,
  • ia fuafua le tikeri o le atinaʻeina o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lua,
  • e iloa ai le iai o se faʻafitauli faʻapitoa i vaega muamua o lona faʻaaliga, pe a oʻo ina maualuga le maualuga o le kulukose i le toto pe a uma ona 'ai, aʻo faʻatautaia masani faamaumauga i le taeao,
  • fuafuaina o le aoga o togafitiga togafitiga.

O le suʻega glycemic e tuʻuina atu i le tele o taimi e pei ona tatau ai mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi, e fuafua i le tikeri o le atinaʻeina o le togafitiga.

Pe a taitaia faʻataʻitaʻiga, e tatau ona totogi le mafaufau i le faʻamalosi o itu nei:

  1. O suʻesuʻega Glycemic mo tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le inisalini e manaʻomia i le faasologa o taʻitasi taʻitasi o le maʻi.
  2. Mo lena vaega o tagata gasegase ua latou iloaina le amataga o le hyperglycemia, o le mafai o se suega e faʻaitiitia i le tasi i le masina. I lenei tulaga, o le togafitiga autu o le maʻi o le faʻamoemoe lea e tausisia le togafitiga o meaʻai.
  3. O tagata o loʻo faʻaaogaina vailaʻau e tatau ona mataʻituina le malosi o aso taʻitasi i le fesuiaiga o le suka ia le itiiti ifo ile tasi i le vaiaso.
  4. O le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka e mafai ona faia ituaiga lua o suʻega - i le faiga o le faapuupuuina (faia fa fa masina i le masina) pe atoa (tasi i le masina, ae tele fuataga) polokalama.

O le faʻamatalaga o taunuʻuga e faʻatino e ala i le mauaina o le fomaʻi, o le na faʻamaonia lenei suʻega i le tagata maʻi.

Vaega o le fuafuaina o le faʻailoga o aso taitasi

E faʻapefea ona tatau ona pasi ma oa tulafono, tulaga faataatitia mo le suʻega?

O le faʻamoemoeina o suiga o suiga ile maualuga o le kulukose o le toto i le taimi o le aso, o se suʻega ole glycemic daily.

O le tele o fuataga e faʻatinoina e tusa ai ma tulaga faʻapitoa ua atiaʻe.

Ole taimi o fuataga e tatau ona mulimulitai i tulaga nei:

  • sampling le mea e suʻe ai le suʻega pe a uma ona ala i luga o se manava gaogao,
  • aʻo leʻi faia le taumafataga autu,
  • ina ua mavae le lua itula talu ona 'ai,
  • i le afiafi, ao lei alu i le moega,
  • i le vaeluapo
  • i le afa o le tolu i le po.

E mafai foʻi e le fomaʻi ona faʻamatalaina sina auiliiliga puupuu, o le numera o fua o le suka lea e fa taimi i le aso - i le taeao i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.

O le sampling muamua o le toto mo le suʻesuʻeina e tatau ona tupu i luga o se manava gaogao. O le tagata gasegase e mafai ona inu vai manino, ae e faasaina ona fufulu ona nifo i se paʻu e aofia ai le suka ma le asu. O le suʻeina o vailaau e tatau ona malilie i lau fomaʻi, aua o le mea mulimuli e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamaonia o taunuuga o suʻesuʻega. E sili atu le lafoai o le faʻaaogaina o fualaau mo le umi ole suʻesuʻega faʻapitoa (pe a le avea lenei mea ma mea e lamatia ai le ola ma le soifua maloloina o le tagata maʻi).

Aʻo leʻi suʻeina oe, e le tatau ona e tosoina le tino i le malosi o le tino poʻo le mafaufau. E le gata i lea, e tatau ona e tausisia se meaai masani, aloese mai ipu fou ma oloa. I le noatia ma le fai fuafua i taumafa maualalo-calories, o le maualuga o le suka o le toto e mafai ona paʻu tele, o le mafuaʻaga lea o le a le sao ai lenei auala mo le mauaina saʻo o faʻamatalaga. E matua faasaina le inuina o le ava malosi a itiiti mai o le aso ao lumanai le suʻesuʻega.

A o leʻi foaiina atu le toto ma faia se suʻesuʻega, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  1. O le paʻu o lima e tatau ona atoatoa lelei e aunoa ma le toe totoe o kulimi poʻo isi mea tau tumama (fasimoli poʻo gel).
  2. E tatau ona faʻaaogaina se vailaʻau faʻaaogā i le taimi o le sampling toto. E sili pe a fai o se visepic containing alcohol. E tatau ona mago le nofoaga o le pupuʻu ina ia le fefiloi le susu ma le toto ma e le afaina ai le iuga mulimuli.
  3. E faʻasaina le faia o taumafaiga poʻo le sasaina o le toto, mo se lelei sili atu fafo, e mafai ona e faʻafefete lou lima i sina taimi vave lava aʻo leʻi oʻo i le afaina.

E tatau ona faʻamaonia faʻamaʻi ma le glucometer lava e tasi. Talu ai ona o ituaiga eseese e mafai ona faʻaalia ai faʻamatalaga eseese (faʻatasi ai ma mea sese). E le gata i lea, ole mita ole maʻisuka ma taulima e mafai ona lagolagoina ituaiga eseese ole suega.

E tatau ona faia faʻataʻitaʻiga faʻamalositino e faʻaaoga ai fasi sikola o le ituaiga lava e tasi.

Iloiloga ma faʻamatalaina o taunuʻuga


O le fomaʻi, i luga o le faʻavae o iuga na maua e le maʻi e uiga i le suʻesuʻega glycemic, ua faʻataʻatitia ai se lipoti faafomaʻi.

Pe a tusia se lipoti faafomaʻi, e tatau ona amanaʻia e le fomaʻi e le gata o faʻamatalaga na maua e ala i le fuaina o le suka o le suka, ae o faʻamaumauga foi na maua mai suʻesuʻega suʻesuʻega o le tino.

E le gata i lea, o faʻamatalaga na maua i taimi o suʻesuʻega faʻapitoa e tatau ona amanaʻia.

O faʻamaumauga o faʻamaoniga e mafai ona taʻu mai ai le i ai poʻo le leai o ni soliga:

  • o le talaaga glycemic varies mai le 3.5 i le 5.5, o ia tulaga faatauaina o tulaga masani ma ua faailoa mai ai le aofaʻi masani o gaʻo i totonu o le tino,
  • pe afai o le maualuga o le glycemia i le manava gaogao e mai le 5.7 i le 7.0, o ia fuainumera e faailoa ai le atinaʻeina o maʻi,
  • o le siama o le maʻisuka e mafai ona faia ma faʻamaoniga o le 7.1 mol i le lita.

Faʻalagolago i le ituaiga o togafitiga faʻaleaga, o le iloiloga o le suega glycemic o le a eseese ona faʻatinoina. Mo le ituaiga insulin-faalagolago o le faamai, o le fua o aso taitasi o sea faasino igoa e ono ono sefulu lita i le lita. I lenei tulaga, o se faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i le 30 g / aso. I le tulaga o le maʻisuka o le ituaiga lona lua, e leai se suga e tatau ona iloa i le siama o le maʻi, ma o le anapogi o le kulukose toto e tatau ona sili atu nai lo le ono mol i le lita, pe a uma ona 'ai - e le sili atu i le 8.3 mol i le lita.

O le faateleina o le kulukose o le toto i se maitaga maʻitaga o se lamatiaga i le olaga o le pepe ma e ono oo atu ai i le le mautonu pe vave fanau mai. O le mafuaʻaga lena, o le toto o se fafine i le taimi o le maitaga ua ave e aunoa ma se faʻalavelave. O le vaega o tagata o loʻo i ai se talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga o soo se ituaiga e faapitoa lava i le lamatiaga. O taunuʻuga o le suʻega e tatau ona fetaui ma faʻataʻitaʻiga nei:

  1. Ole suega o le toto e tatau ona faʻaalia ai se kulūkose e le sili atu i le ono mol i le lita ile manava gaogao ma le iva mol i le lita pe a uma se taumafataga.
  2. O se suʻesuʻega o le samples o le suʻega i le sefulu i le afiafi e tatau ona i lalo o le faailoga o le ono ilesi lita.

E le gata i lea, i le taimi o le maitaga, e tatau ona gauai atu i se faailoilo e pei o le maualuga o le hormone thyroid-stimulating. O ia lea e nafa ma faiga faʻavavelaʻau o lipids, proteins ma carbohydrates i le tino. O le masani o le TSH i le taimi o le maitaga o suiga uma lava, o lea o le laʻititi laʻititi poʻo le faʻaitiitia o le mea e masani ai.

O faʻamatalaga e uiga i le talaaga faʻapitoa o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga