Glycemic index of bread

Mai le glycemic Index (GI) o le oloa e faalagolago i le vave vave ona alu le maualuga o le suka i le toto pe a uma ona 'ai. GI e laʻititi (0-39), ala (40-69) ma maualuga (sili atu i le 70). I le maʻi suka, e fautuaina le faʻaaogaina o ipu i le GI maualalo ma le maualalo, aua latou te le faʻaosoina ai luga o le kulukose.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O le faʻasologa o le falaoa e faalagolago i le ituaiga o falaoamata, o le auala o sauniuniga ma le i ai o mea faaopoopo i totonu o le tuufaatasiga. Peitai, po o le a lava le mea e ono iloa ai, e taua le malamalama o le falaoa e le o mea taua mo le maʻisuka, pe a taumafaina, e tatau i se tasi ona matau le fua.

O le a le iunite falaoa?

Faatasi ai ma le faasino igoa, o le "meaʻai falaoa" (XE) e masani ona faaaoga e tuufaatasia ai menus ma fuafua ai uta o le carbohydrate. E masani lava, i lalo ifo o le 1 XE o le 10 g o gaʻo faʻamalosi mama (poo le 13 g o carbohydrates ma mea eleelea). Tasi fasi falaoa mai le falaoamata paepae e tusa ma le 20 g po o se fasi keke falaoa e mamafa le 25 g e tutusa ma le 1 XE.

E i ai laulau e iai faʻamatalaga e uiga i le aofaʻiga o le XE i totonu o le tele o oloa eseese. I le iloaina o lenei faailoilo, o le maʻisuka e mafai ona saʻo le faia o se meaʻai mo le tele o aso aʻo lumanaʻi ma, faafetai i le taumafataga, tausia le suka i lalo o le pule. E manaia tele nisi o fualaau faisua e itiiti lava ni meaola suamalie i le latou tuufaatasiga e naʻo le XE e na o le pau lava le meaʻai e sili atu i le 200 g. E aofia ai kāloti, celeri, beets ma aniani.

Paʻu falaoamata paepae

O lenei oloa e aofia ai le tele o vailaʻau faʻamalosi, lea e vave vave ona faʻamalo. Le lagona o le atoatoa ona o lenei mea e le umi. E le o toe mamao, ae manao le tagata e toe 'ai. Tuuina atu o le maʻisuka e manaʻomia ai ni mea taumafa lelei, e sili atu le tuʻuina atu o mea e fiafia ai i meaʻai maualuluga ma fiva gaʻo malulu faifai pea.

Manatua le falaoa

GI o le falaoa o le keke i le avefaitaimi - 50-58. O le oloa o loʻo i ai le avega o le carbohydrate, o lea e le faasaina ai ona faʻaaogaina, ae e tatau ona e faia lenei mea i se auala e teu ai. Faʻatasi ai ma le maualuga o le paleni o mea taumafa, o lona kalori o loʻo i luga - 175 kcal / 100g. Faatasi ai ma le faʻaaoga tatau, e le faʻaosofia ai le maualalo o le tupe ma maua ai se lagona umi o le nofo fiafia. E le gata i lea, o le falaoa falaoa e lelei mo le maʻisuka.

  • o le oloa e aofia ai le tele o le fiber, lea e puleaina ai le gaoioiga a le iniseti ma faʻamau ai ogaumu,
  • o ona vailaau kemini o mea amino, vailaʻau ma vitamini e manaʻomia mo le atoatoaga o galuega a le tino o le tagata,
  • Ona o le maualuga o mea o le uʻamea ma le magnesium, o lenei oloa e faateleina ai le hemoglobin i totonu o le toto ma faʻamaluluina ai le tino.

O le pogisa o le areto i le lanu, o le tele o le falaoamata o loʻo i totonu, o lona uiga o lona GI e laʻititi, ae o lona eletise e maualuga. E le mafai ona tuʻuina faʻatasi ma aano o manufasi, talu ai o sea tuufaatasiga e faʻapipiʻi ai le faagasologa o le faʻapalapala. E sili ona lelei le 'aiina o falaoa ma fualaʻau suamalie mama ma soupeti.

O se tasi o ituaiga o falaoamata o le falaoa o le falaoa Borodino. O lona GI e 45, e mauʻoa i vitamini B, macro- ma microelements. Ona o le maualuga o meaʻai o laʻau taumafa, o le 'ai e fesoasoani i le faʻaitiitia o le cholesterol toto. O le mea lea, mai le tele o ituaiga meaʻai faʻatau falaoamata, e masani ona fautuaina e fomaʻi le aofia ai o lenei oloa i le lisi o se tagata maʻi i le maʻisuka. O se fasi falaoa o Borodino e mamafa 25 g e tutusa ma le 1 XE.

Paʻu falaoa

O le faʻamatalaga faʻapitoa o falaoa falala falaoa o le 45. O se faailoga faigofie lenei, o le mea lea o lenei oloa e masani lava ona maua i luga o le laulau o le maʻisuka. Mo lana tapenapenaga faʻaaoga le falaoamata rye, faʻapea foʻi fatu ma bran. Ona o le i ai o fiva o mea taumafa i totonu o le tuufaatasiga, o lea falaoa ua paʻu mo se taimi umi ma e le mafua ai le fesuiaiga o fesuiaiga i le kulukose i le toto o le maʻi suka.

Mea aoga o le falaoa fala:

  • saturates le tino ma vitamini B,
  • gaioiga masani masani
  • faʻapupulaina le faʻamaʻi ona o antioxidants i lona tuufaatasiga,
  • tuuina atu mo se taimi umi se lagona o le atoaga e aunoa ma se lagona o le vaivai ma le afaina,
  • faʻaitiitia le toto cholesterol.

O le areto mai le falaoamata o le falaoamata ma le paranesi ua gaosia foi. E mafai ona faʻaaogaina sea ituaiga oloa mo le maʻisuka, pe a faʻapea o le gaosia o le falaoamata e le sili ona maualuga, ae 1 pe 2 tikeri. E pei lava o isi ituaiga o falaoa, o fala falala e tatau ona 'ai i totonu o faʻatapulaʻa talafeagai, e le sili atu i le aofaiga o aso e fautuaina e le fomaʻi.

Palu falaoa

GI falaoa atoa o le falaoa e aunoa ma le faaopoopo o le falaoamata e 40-45 iunite. E aofia ai le paranesi ma le germ o le saito e faʻapipiʻi ai le tino i fiva, vitamini ma minerale. E i ai foi le eseesega o falaoa o saito lea o lo oi ai le falaoamata o meaʻai - mo le maʻisuka e le tatau ona faʻaumatia.

O le vevela o le taoina o falaoa mai fatu atoatoa e seasea ona sili atu i le 99 ° C, o lea o le vaega o le microflora masani o le saito e tumau pea i le oloa ua maeʻa. I le tasi itu, o lenei tekinolosi ua mafai ai ona e faʻasaoina le tele o le aofaʻi o fualaau taua, ae mo le maʻisuka ma le "vaivai o le manava" lenei e mafai ona oʻo atu ai i luga o meaʻai. O tagata e iai faʻamaʻi masani o gaʻo o le gastrointestinal tract e tatau ona sili atu meaʻai falaoa masani e maua ai le tele o togafitiga faʻamafanafana.

Pisipisuka falaoa

O le falaoa GI e faalagolago i le falaoamata lea ua saunia ai i latou. O le maualuga lenei mo falaoa o le saito. E mafai ona oʻo atu i le 75 iunite, o lea la e sili atu le lelei o lenei ituaiga o oloa mo le maʻisuka. Ae mo le falaoa atoa ma le falaoa, o le GI e maualalo ifo - na o le 45 iunite. Ona o le mamafa o lo latou mamafa, e tusa ma le 2 vaega o fasi oloa o lenei oloa e aofia ai le X X.

O falaoa falaoa mo le maʻisuka e faia mai le falaoamata atoa, o lea la e tamaoaiga i fiber, vitamini, amino acids ma isi mea faʻapitoa faʻapitoa. E tele a latou porotini ma e na o ni nai mea inu gaʻo, o lona uiga, o lo latou faʻaaogaina i le taumafataga e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le toto suka. E masani ona le i ai ni fatufasi fuafasi i falaoa falaoa, o lea e mafai ai ona avea i latou ma filifiliga lelei mo tagata e tele le gaosiga o le kesi.

Glycemic Index Calculation

Palu falaoa atoa

I le atinaʻeina o se taumafataga, e le naʻo le taua o meaʻai o le oloa e amanaʻiaina, ae o le glycemic index (GI). O le aafiaga lenei o se oloa faapitoa i luga o le suka o le toto. GI e faʻavae i luga o le kulukose, lea ua tuʻuina atu i ai le faailoilo o le 100. O isi oloa uma i luga o le glycemic index e fuafuaina e faatatau i lenei faʻaaliga. E tatau ona e tilotilo i le maualuga ole maualuga o le suka pe a uma le 100 grams o le oloa, ma faʻatusatusa i le kulūkose. Afai o lenei faailo o le 50% o le kulukose, ona tuʻuina atu lea o le oloa ile index o le 50 ma isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le glycemic index of bread rye e 50, ae o le GI o le falaoa ua uma ona oʻo i le 136.

Meaʻai vave ma gese

E vaevaeina gaʻo i le "vave" ma le "faʻagesegese". O le mea muamua e maua i mea taumafa ma maualuga GI i luga atu o le 60. E vave ona liua i le malosi i le tino, ma afai e leai se taimi e faʻaumatia ai, o le vaega o ia mea o loʻo teuina faʻaagaga, o le tele lava i le ituaiga o gaʻo gaʻo. O le ituaiga lona lua o le carbohydrate e maua mai i oloa e maualalo le GI e oʻo i le 40. E faʻafefete lemu i totonu o le tino i le malosi, ma tufatufa atu.

Aʻo ulufale atu le gaʻo i totonu o le tino, o le maualuga o le suka e maualuga lona alualu i luma. Ae o le gaʻo gaʻo e mafai ona tuʻuina atu le tino i le malosi, o lona uiga o le maualuga o le sukū o loʻo tumau i se tulaga.

E manaʻomia e le tino le gaʻo susu i le olaga i aso faisoo, pe a le manaʻomia le tele o le malosi. O oloa e maualuga le GI e manaʻomia e tagata i taimi o faʻalavelave mamafa, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a taʻalo taʻaloga, galuega faaletino.

Glycemic index of various bread bread products

Meaʻai falaoa

Talu mai taimi anamua, o le falaoa o se vaega taua o mea taumafa a tagata. I vaitau eseese sa talanoaina ai ona uiga taua, o nisi taimi na finau ai, ma i isi taimi na latou faamaonia ai le taua tele. E ui lava i mea uma, e faigata tele i se tagata ona teena se ituaiga o mea lelei ma masani. O le toʻatele o tagata, e tusa lava pe latou te tausia lelei o latou foliga, aua le faʻaaogaina ma le loto i ai le le taumafaina o meaʻai. O nisi tagata latou te faatauina ni masini falaoa i fale e tao ai falaoa meaʻai e tusa ai ma a latou lava fua faatatau aoga e aunoa ma nisi faʻaopoopoga faaopoopo. Ae ui lava i lea, o tagata atamamai e lapatai mai i se uiga faʻaeteete i oloa gaosi falaoa.

O ituaiga uma o falaoamata o oloa ei ai se mea patino GI ma kalori.

  • Borodinsky falaoa - 45,
  • fatu atoa - 40,
  • faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le pala - 50.

O nei ituaiga falaoa e mafai ona faʻaumatia e tagata e maua i le maʻisuka ma le mamafa. Ae o le falaoa paʻepaʻe, pusi falai e sili atu ona faʻaaoga i ni tapulaa faʻapulaʻa pe aloese mai ia i latou, talu ai o loʻo i ai le GI o le 90-100. A e faʻatau le falaoa, e tatau ona e filifilia le tasi ma ni mea faʻaopopo.

Pe a faʻapipiʻi se meaai mo tagata i luga o se meaʻai mo mafuaaga eseese, e tele mea e manaʻomia ona mafaufauina. O le mea sili lea e faia e tagata tausi meaʻai, ae o loʻo i ai tulaga e tatau ona e faia ai se filifiliga i luga o se oloa. O le taimi lena e te manaʻomia ai le malamalama e uiga i le faʻasologa o igoa.

Tuua Lau Faamatalaga