Inisalini togafitiga mo le maʻisuka

O le faʻamalosia o insulin e faʻaalia mo le maʻisuka, pe a fai e le lelei le gaosia o le inisalini e le tagata maʻi pe leai foi. O lona uiga o le faʻaofiina i totonu o le tino o se hormonone o loʻo faʻaaogaina ai galuega o le gaosiga o gaʻo ma le faʻamautuina o le kulukose i totonu o le toto. O se metotia o le togafitia o le inisalini e iloa e aoga i le maʻisuka ma nisi o faʻamaʻi i le matata o le mafaufau.

E TATAU ONA ILOA! E oʻo lava i le maʻisuka maualuga e mafai ona faʻamalolo i le fale, e aunoa ma se taotoga poʻo falemaʻi. Tau lava faitau le mea na fai mai Marina Vladimirovna. faitau le fautuaga.

O le faasologa o togafitiga o le inisalini e faia tonu lava e tusa ai ma uiga o le maʻi.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faʻafitauli o le vaʻai, tulaga paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma oʻo ai i le paʻu o le tino! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

Le aano o le inisalini togafitiga mo le maʻisuka

A mamai se tagata i le maʻisuka, o le gaosiga o latou lava inisalini e faʻalavelaveina, liliu le glycogen i le kulukose ma aafia ai le metabolism gaʻo. O le togafitiga o insulin o se faʻavae o fuataga e fesoasoani i le totogiina o le le lava o le inisalini poʻo lona toesea atoa. O togafitiga e faʻaaogaina foi mo le filosofia ma isi faʻalavelave masani e iloa i le fomaʻi. E tele ituaiga togafitiga:

  • bolus faavae (faʻalautele),
  • tu masani
  • pamu.

O se vaega (basal) o le inisalini o loo i ai pea i le tino o le tagata. O le horusone (bolus) e faʻapipiʻiina e le pancreas i le taimi lava e amata ai ona 'ai le tagata ma totonu o le 5 itula talu ona' ai. I lenei tulaga, ua faʻatuina atu i le tino se biocomponent reserves. O se auala basal bolus o le tausiga o le hormone e totogi mo meaʻai ma se sauniuniga puupuu poo le umi o le insulin i le taeao po o le po. O le isi igoa talafeagai mo le auala ua faʻateleina.

O le masani masani o le togafitiga o le inisalini o le tuufaatasiga o ituaiga inisalini pupuu ma lautele i le tasi tui. Faʻaopoopoina lenei ituaiga i le faʻaitiitia o le numera o inisiua i le 1-3 i le aso. O le pito i lalo o le le mafai ona toe gaosia le galuega o le pancreas, o lona uiga, o le a le aoga le toe totogi atoa mo le toe faʻafoʻiina o le gaʻo gaʻo.

I le faʻaaogaina o se pamu insulin, e mafai ona e fetuunai le taimi ma le saoasaoa o le vailaʻau i le maʻi.

O mataupu faavae o togafitiga insulin i le faʻaaogaina o le auala o le pamu o le faʻaauau pea o sauniuniga puupuu-hormone i lalo o le paʻu e faʻaaoga ai se masini eletonika, o le mea e taʻua o le pamu. O lenei togafitiga e faaitiitia ai fualaau. O le eletise eletise e maua ai auala nei:

  • faʻaauau pea le maua o togi laʻititi o vailaʻau i le saoasaoa maualalo,
  • faʻaauau taimi faʻavae o tupe i le saoasaoa o le saoasaoa (faʻatonutonuina tutoatasi).
Toe foʻi i le laulau o mea

Ituaiga 1 maʻisuka

E le lava le inisalini e natia mo le fesuiaiga o le kulukose, pe o le pancreas e le maua mai uma lava i le maʻisuka ituaiga 1. O le mea lea, o lenei fomaʻi ua taʻua o le inisalini e faʻalagolago ma e manaʻomia le faaopoopoina o le hormone mai fafo. O le algorithm na faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 1 o le tuʻuina atu lea o le 1-2-taimi o le tuʻuina atu o le inisalini i se fua faatatau. Latou te faia mai i le 30 i le 50% o le aofaʻi atoa. E aofia ai foi le tuuina atu o se horus horus ao le i faia se taumafataga, o le aofaiga lea ua fuafuaina taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi.

Ituaiga 2 maʻisuka

I le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le inisalini e maua mai i le pancreas, ae e le fesootai ma sulu o le tino, o le mafuaʻaga lea ua taʻua ai foi o le inisalini. O le masani lava, o togafitiga e maua mai i le maualalo o le taumafataga o meaʻai, gaioiga faaletino, ma le suka. Inisalini togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia i tulaga faapena:

  • o le a oʻo mai le taʻavale
  • faʻafitauli i le ARI poʻo isi faʻamaʻi pipisi,
  • le aoga o vailaʻau e nafa ma le tuʻuina atu o le toto suka poʻo le faʻafefe ia i latou.

O le faʻamalosia o insulin e ono le tumau ma avea o se puipuiga poʻo se faʻaauau pea. E tui le insalini i le papa maʻa. Afai e faaopoopo i ai le sauniuniga mo le taimi muamua mo le taimi muamua, e tatau ona sili atu i le 10 IU le sili atu i le aso, e sili i le taimi e tasi. Afai e mamafa le tulaga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le togafitiga o le inisalini i se faʻaauau pea.

Fausia Fuafuaga

I le faagasologa o le faia o se togafitiga togafitiga, e tatau ona i ai ni faʻamatalaga e uiga i le mataʻituina pea o le suka toto o le maʻisuka, ma ia amanaʻia ana meaʻai. O le togafitiga o le a aoga pe afai e te mulimuli i se meaʻai maualalo. O tulafono mo le puleaina o tapenaga o le inisalini e aofia ai vaega nei:

Mo togafitiga talafeagai, e taua tele le fuafua pe o le a le metotia e manaʻomia le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina faʻalautele.

  1. Iloilo le manaʻomia mo se fualaau umi faaumiumi i le afiafi ma i le taeao.
  2. E fuafua le fua o le inisalini faaumiumi ma i aso o loʻo mulimuli mai e faʻatonutonu ai.
  3. Iloilo pe manaʻomia se inisalini puupuu aʻo leʻi 'ai. Afai o lea, muamua le meaai.
  4. Faʻataʻitaʻi le fua faatatau o fualaau faʻamalosi, mulimuli ane faia faasaʻoga.
  5. Seti le fua o se sauniuniga vave atonu e manaʻomia i le togafitiga o maualuga maualuga o kulukose.

O le auala sili ona vave e ulufale atu ai le fualaau faasaina i le tino ma le faʻaofiina o le inisalini i totonu o le manava.

E faapefea ona aoga le togafitiga?

O vaega o togafitiga o le inisalini, lea e faʻaaoga ai vailaʻau faʻapitoa, e aʻafia ai le tino i le auala lenei:

  • pancreas e faaosofia e le manava o le inisalini,
  • anapogi glycemia ma pe a uma ona 'ai,
  • o le liua o fulu o le ate i le kulukose e faaitiitia,
  • o le gaosia o se hormone e faʻapupulaina le glycemia pe'ā uma ona 'ai e faʻaititia.
Toe foʻi i le laulau o mea

Vaega i tamaiti

O le tino o le pepe e sili atu ona faigofie i le hormoni nai lo le tagata matua, o lona uiga o le maʻisuka ao laʻitiiti e manaʻomia se gaioiga faʻapitoa. O le polokalame taatele mo le togafitiga o le insulin i tamaiti e 2-3 taimi i le aso. Ina ia faʻaitiitia le numera o injections, o se vailaʻau faʻatauvaʻa faʻatasi ma le averesi. O vaega o togafitiga i lenei tausaga e aofia ai le mataʻituina pea o le tulaga o le pepe ma le fetuunaiga o fualaau ile 1-2 UNITS (maualuga - 4 UNITS). E fautuaina e aua nei suia le tele o le taeao ma le afiafi o le inisalini vave. Ole togafitiga ogaoga e mafai ona faia na o le 12 tausaga.

O faʻafitauli faigata

O aʻafiaga e fesoʻotai ma le le usitaia o mataupu faavae o le faʻamalositisiina o fualaau e mafai ona faapenei:

  • Glucose i lalo o le toto (hypoglycemia). E faʻaalia i lima gatete, vevela tele ma le manaʻo.
  • Lanu mumu i le lotoifale i luga o le paʻu i le nofoaga o tui. O le mafuaʻaga mo lenei faʻafitauli o le inisalini togafitiga o le le talafeagai lea o vailaʻau, olala le lelei, poʻo le maualalo o le vai insulin.

O faʻafitauli pe a uma le puleaina o le inisalini e mafai ona mafua mai i le maualuga o fualaau o fualaau faasaina po o le le talafeagai. Ina ia aloese mai se ituaiga faafitauli, puipuia le tausiga o le meafaigaluega ma le fesuiaiga o fualaau oona e tatau ona faia i taimi uma. E le gata i lea, e tatau i le tagata gasegase ona ave ni oloa insulin e pei ona faatonuina e le fomai.

E foliga mai e le mafai ona togafitia le maʻisuka?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le tau faasaga i le maualuga maualuga o le suka o le toto e le oi ai i lou itu.

Ma ua uma ona e mafaufau e uiga ile togafitiga ile falemai? E manino, aua o le maʻisuka o se maʻi sili ona leaga, lea, afai e le togafitia, e mafai ona iu i le oti. O le fiainu, vave vave, faanenefu le vaaiga mamao. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau se tusiga i togafitiga o maʻisuka o loʻo iai nei. Faitau le tusiga >>

Tuua Lau Faamatalaga