VAEGA O SUGAR DIABETES

O le maʻi suka (Latina o le maʻisuka) o se vaega o faʻamaʻi pipisi e oʻo mai ona o le matua poʻo le faʻaletonu (faʻamalositino fegalegaleaiga ma sosoʻo taumatemate) le vaivai o le insulin hormone, ma o le mea lea e tupu aʻe ai le hyperglycemia - o le faʻaauau pea o le toto glucose. O le faʻamaʻi e faʻaalia i se ala masani ma le solia o ituaiga uma o metabolism: carbohydrate, gaʻo, polotini, minerale ma le masima-masima.

E i ai le tele o faʻavasegaina o le maʻisuka i auala eseese. Faʻatasi, ua aofia ai i totonu o le fausaga o le siakiina ma faʻatagaina ai se faʻamalamalamaga tonu o le tulaga o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

Faʻavasegaga o le maʻisuka e ala i le vailaʻau

I. Vaʻaia o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le "maʻisuka a le tamaititi", ae o tagata o soo se vaitausaga e mafai ona maʻi (faʻamafunaina o suauu-o le mea e tupu i le atinaʻeina o le le atoatoa o le insulin i le olaga atoa)

II. Ituaiga lua o le maʻisuka (faʻamaloloina le inisalini ma le faʻamalosia o le inisalini)

· MODY - faaletonu o le gaioiga i le gaioiga o e-sel.

III. Isi ituaiga o maʻisuka:

  • 1. faaletonu o le gaʻo (faʻaleagaina) o le inisalini ma / poʻo ona aʻafiaga,
  • 2. faʻamaʻi o le pancreas exocrine,
  • 3. faʻamaʻi o le endocrin (endocrinopathies): Inisko-Cushing syndrome, acromegaly, tufatufaina atu o le oona, pheochromocytoma ma isi,
  • 4. maʻisuka faʻamaʻiina fualaau,
  • 5. faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka
  • 6. ituaiga le masani ai o le maʻisuka puipuia,
  • 7. faʻasologa o gaʻo faʻatasi ma le maʻisuka.

IV. O le maʻisuka o le maʻisuka o se tulaga faʻaleagaina lea e faamatalaina i le hyperglycemia lea e tupu i le taimi o le maitaga i nisi o fafine ma e masani lava ona mou ese mai le taimi na fanau ai. O lenei ituaiga maʻisuka e tatau ona iloga mai le maʻitaga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

E tusa ai ma WHO fautuaina, o ituaiga o maʻisuka nei i fafine maʻitaga ua iloga:

  • 1. Taʻi 1 le maʻisuka na iloa muamua aʻo leʻi maʻitaga.
  • 2. Taʻi le maʻisuka ituaiga 2 i le maʻisuka aʻo leʻi maʻitaga.
  • 3. O le maʻi suka maʻisuka - o lenei faaupuga e tuʻufaʻatasia soʻo se faʻafitauli o le faapalepale kullukose na tupu i le maitaga.

E tusa ai ma le ogaoga o le faʻamaʻi o le maʻisuka e tolu tikeri o le tafe:

O foliga o le maʻi e maualalo i le 8 mmol / l i luga o se manava gaogao, pe afai e leai se fesuiaiga tele o le suka i totonu o le toto i le aso atoa, e le taua le glucosuria i aso taitasi (mai i le 20 g / l). O le taui e tausia e ala i togafitiga o meaʻai. Faʻatasi ai ma le maʻisuka vaivai o le maʻisuka, o le angioeuropathy o laasaga tuusaʻo ma faʻamalositino e mafai ona maua i se tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

Faʻasolosolo (II tikeri) le malosi o le maʻisuka, o le anapogi glycemia e tulaʻi, e fai ma tulafono, i le 14 mmol / l, fesuiaiga glycemic throughout the day, o glucosuria i aso taitasi e le sili atu i le 40 g / l, kososis poʻo le ketoacidosis faʻapitoa ona atiaʻe. O taui mo le maʻisuka e mafai ona maua e ala i taumafa ma vailaʻau o le hypoglycemic or insulin. I nei tagata gasegase, o angioneuropathies o le maʻisuka o tulaga eseese o le natura ma tulaga faigaluega e mafai ona iloa.

O le maʻisuka (III tikeri) o le maʻisuka e mafua mai i maualuga maualuga o le glycemia (i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le 14 mmol / l), o le tele o fesuiaiga i le suka i le aso atoa, maualuga le glucosuria (sili atu ile 40-50 g / l). E manaomia e tagata maʻi le togafitiga faifaipea o le inisalini. Latou te faʻaalia le tele o angioneuropathy.

E tusa ai ma le maualuga o le taui o le metabolism o le maʻisuka e tolu vaega:

  • 1. Vaega o totogi
  • 2. Laasaga o taui
  • 3. Laasaga o le taufaasese

O le malosi o le maʻisuka o se tulaga lelei lea o se maʻi lea e mafai ai e togafitiga ona ausia tulaga masani o le suka i totonu o le toto ma lona toesea atoa i le urine. I le ituaiga o le maʻisuka, e le mafai ona maua ni taunuuga maualuga, ae o le maualuga o le kulukose o le toto e le o ese mai le masani, o lona uiga, e le sili atu i le 13.9 mmol / l, ma o le leiloa o le suka i le urine e le sili atu ma le 50 g. I le taimi lava e tasi, acetone i le urine misi uma. O le tulaga sili ona leaga o se ituaiga o le maʻisuka, aua i lenei tulaga e le mafai ona faaleleia le metabolism o le gaʻo ma le maualalo o le toto suka. E ui lava i le togafitiga, o le maualuga o le suka e maualuga atu i luga aʻe o le 13.9 mmol / l, ma o le gau o le kulukose i le urine i le aso e sili atu i le 50 g, o le acetone e aliali i le urine. E mafai ona maua le gasegase faʻamalosi.

I le falemaʻi o le maʻisuka, o se aganuʻu le faʻamalamalamaina i le va o vaega e lua o faʻamaoniga: matua ma le lua.

Faʻavasegaina ole maʻi suka (WHO, 1985)

A. vasega ole falemai

I. Maʻisuka

1. O le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (ED)

2. O le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (DIA)

a) i totonu o tagata taʻitoʻatasi e iai le mamafa o le tino

b) i tagata gasegase

3. O le maʻisuka e aʻafia ma le leai o ni meaʻai

4. Isi ituaiga o maʻisuka e fesoʻotai ma nisi o tulaga ma faʻafitauli:

a) faʻamaʻi pipisi,

b) faʻamaʻi pipisi,

c) faʻafitauli e mafua mai i le tagofiaina o vailaau poʻo le faʻaalia i vailaʻau,

d) faʻalavelave faʻafuaseʻi o le inisalini poo lona talisapaia,

e) nisi faʻasologa o gafa,

u) setete oona.

II. Faʻaleagaina le kulukosese

a) i totonu o tagata taʻitoʻatasi e iai le mamafa o le tino

b) i tagata gasegase

c) fesoʻotai ma nisi o tulaga ma faʻafitauli (silasila i le palakalafa 4)

B. Tulaga faʻataʻatia o fuainumera faamauina (tagata taʻitoʻatasi e faʻapalepale glucose ae faʻapitoa i le tele o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka)

a) le faʻavaivaia muamua o le kulukose

b) gasegase vaivai o le kulukose vaivai.

Afai i le faʻavaeina na fautuaina e le komiti atamai o le WHO i le maʻisuka (1980), o le faaupuga "DIA - type I diabetes" ma le "DIA - type II diabetes" na faʻaaogaina, o le faaupuga "ituaiga I le maʻisuka" ma le "ituaiga II o le maʻisuka" "I luga o mafuaaga, latou te fautua mai le i ai o ni togafitiga faʻamaʻi faʻapitoa na mafua ai lenei tulaga faʻaleagaina (o le autoimmune mechanisms for type I diabetes) ma faʻaleagaina ai le inisalini faʻataʻitaʻiga poʻo lona gaioiga mo le maʻisuka ituaiga II). Talu ai e le o falemaʻi uma e mafai ona iloa le mamanu o le maʻisuka ma faailoga o le maʻisuka, o le mea lea, e tusa ai ma tagata tomai faapitoa o WHO, i nei mataupu e sili atu ona talafeagai le faʻaogaina o upu IZD ma le IZND. Ae peitai, ona o le faaupuga "ituaiga I o le maʻisuka" ma le "ituaiga II o le suka suka" o loo faaaogaina nei i atunuu uma o le lalolagi, ua fautuaina e mafaufau ia i latou o ni upu tutusa tutusa o upu IZD ma le IZND e aloese mai le fenumiai, ma ua tatou malilie atoatoa .

I le avea ai o se ituaiga tutoatasi o togafitiga (matua), o le maʻi suka e fesoʻotaʻi ma le le lelei o meaai. O lenei faʻamaʻi e masani lava ona maua i le atinaʻeina o nuʻu vevela i tagata ei lalo ifo o le 30 tausaga, o le fuainumera o tane i fafine e maua i le maʻisuka o lenei ituaiga o le 2: 1 - 3: 1. I le aotelega, e tusa ma le 20 miliona tagata gasegase i lenei ituaiga o maʻisuka.

O le mea sili ona taatele o le lua subtypes o lenei maʻisuka. O le muamua o le maʻi maʻisuka e pei o le fibrocalcule. Ua maua i Initia, Initonesia, Bangladesh, Pasila, Nigeria, Uganda. O faʻamaoniga o le faʻamaʻi o le faʻavaeina o maa i totonu o le tino o le pancreas ma le i ai o le fibrosis tele pancreatic. I le falemaʻi, osofaʻiga faʻafuaseʻi o le tiga o le manava, o le mamafa o le mamafa ma isi faailoga o le le lelei o taumafa. O le agavaʻa, ma le maualuga, hyperglycemia ma glucosuria e mafai ona faʻamavaeina naʻo le fesoasoani a le inisalini togafitiga. O le leai o le ketoacidosis o le uiga lea, lea e faʻamatalaina i le faʻaitiitia o le inisalini gaosiga ma le faʻamalositino o glucagon e le masini vaʻalele o le pancreas. O le i ai o maʻa i totonu o laina o le pancreas ua faʻamaonia e le iʻuga o le x-ray, retrograde cholangiopancreatory, ultrasound poʻo le faʻasologa o suʻesuʻega. E talitonuina o le mafuaʻaga o le maʻisuka faʻamaʻi o le gasegase o le faʻaaogaina o aʻa o le arava (tapioca, casasva) e aofia ai cyanogenic glycosides, e aofia ai le linamarine, lea e faʻamalolo mai ai le acid hydrocyanic i le taimi o le gasegase. O le faʻamavaeina ma le faʻaaogaina o vailaʻau o le amu sulfur, ma le le lava o meaʻai paleni, lea e masani ona maua i tagata o nei atunuu, e oʻo atu ai i le faaputuputuina o le cyanide i le tino, o le mafuaaga lea o le fibrocalculosis.

O le subtype lona lua o le maʻisuka o le pancreatic e fesootaʻi ma le faaletonu o le protein, ae e leai se faʻaopoopoga poʻo le fibrosis pancreatic. O lona uiga o le tetee i le atinaʻeina o le ketoacidosis ma le malosi o le insulin. I le avea ai o se tulafono, ua vaivai tagata maʻi. E faʻaititia le faʻaaogaina o insulin, ae le o se tulaga tele (e tusa ai ma le faʻamalositino o le C-peptide) e pei o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, lea e faʻamatalaina ai le leai o le ketoacidosis.

E leai se isi vaega lona tolu o lenei maʻisuka i totonu o lenei WHO o loʻo tuʻufaʻatasia - o le maʻisuka ituaiga J (maua i Jamaica), lea e faʻateleina le tele o faʻamaʻi pipisi e maua i le maʻisuka faʻatasi ma le faaletonu o le protein.

O le le lelei o le faatulagaga o WHO na faʻaaogaina i le 1980 ma le 1985, latou te le o atagia ai le aoga ma le faʻavasegaina o le maʻisuka. E tusa ai ma tu ma aga masani a le aiga, o le tuʻuina atu o maʻi o le maʻisuka e mafai, i la matou manatu, faʻaalia i lalo.

I. Fomaʻi o le maʻisuka

1. O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin (faʻapipiʻi loʻu maʻisuka)

siama-faʻaauau pe faʻapitoa (ituaiga IA)

autoimmune (ituaiga IB)

2. O le maʻisuka e le o le insulin-toto (ituaiga II maʻisuka)

i totonu o tagata taʻitoʻatasi e mamafa le mamafa o le tino

i tagata gasegase

i tupulaga talavou - MODY type

3. O le maʻisuka e aʻafia ma le leai o ni meaʻai

fibrocalcule pancreatic diabetes

polotini le maualalo le maʻisuka maʻi pancreatic

4. Isi ituaiga o maʻisuka (lona lua, poʻo le faailoga, maʻisuka sene):

a) Endocrine genesis (Theenko-Cushing syndrome, acromegaly, faasalalauina o le toxic guer, pheochromocytoma, ma isi)

b) faʻamaʻi o le pancreas (faʻamalama, mumu, liva, hemochromatosis, ma isi)

c) faʻamaʻi na mafua mai i mafuaʻaga e sili atu ona tupu (ave vailaʻau eseese, faʻasologa o le gasegase o le tino, le i ai o le inisalini le masani, faʻaleagaina galuega o le taliaina o le inisalini, ma isi)

5. Maʻi maʻi

A. Le ogaoga o le maʻisuka

E. Totogi totogi

B. Faʻamatalaga o togafitiga

1. Inisalini togafitiga - faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi, faʻalavelave anaphylactic, lipoatrophy

2. Oral hypoglycemic drugs - faʻamaʻi aʻafiaga, gasegase, afaina o le gastrointestinal tract, etc.

G. Faʻafitauli tele o le maʻisuka (masani ona o se taunuuga o le le atoatoa o togafitiga)

a) ketoacidotic coma

b) vailaʻau o le hyperosmola

c) lactic acidosis coma

g) hypoglycemic coma

D. Faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka

1. Microangiopathy (retinopathy, nephropathy)

2. Macroangiopathy (faʻalavelave o le myocardial, stroke, gangrene)

G. Laʻona o isi totoga ma tino - gasegase, gasegase, gasegase, osteoarthropathy, dermopathy, ma isi.

II. Faʻaleagaina o le kulukosesesesesesese - maʻisuka poʻo le maʻisuka latent

a) i totonu o tagata taʻitoʻatasi e iai le mamafa o le tino

b) i tagata gasegase

c) fesoʻotai ma nisi o tulaga ma faʻafitauli (silasila i le palakalafa 4)

III. Vasega po o vaega o mea faʻafuainumera fuainumera, poʻo prediabetes (tagata taitoatasi e maua ai le kulupu o le kulūkose, ae faʻateleina le aʻafiaga o le atinaʻe o le maʻisuka):

a) tagata na faʻaumatia le glucose toleni

b) tagata ei ai le gasegase vaivai o le kulukose.

E tolu laasaga e iloagofie i le falemaʻi o le maʻisuka: 1) gafatia ma le faʻavaivaia o le kulukose o le kulukose, poʻo le togafiti, ioe. vaega o tagata e iai tulaga taua o tulaga lamatia, 2) le faʻavaivaia o le kulukosesese, poʻo le maʻisuka le maʻisuka, 3) faʻamaonia poʻo le faʻaalia o le maʻisuka, EDI ma ADI, lea e mafai ona agamalu, agavaʻa ma ogaoga.

O le maʻisuka taua tele o se faʻalapotopotoga tele o faʻafitauli o faʻavae eseese, lea i le tele o tulaga e atagia i uiga o le falemaʻi o le maʻisuka. O eseesega faʻapitoa i le IDD ma le IDD o loʻo tuʻuina atu i lalo.

O le eseesega tele i le va o EDI ma ADI

Sign of type I type II type II ituaiga molimau

Tausaga e amata ai le talavou, e masani ona silia ma le 40

Faamai e oo atu i le 30 tausaga

Lafoga Aute Matutua

Tino Weight Faaitiitia I le tele o mataupu

Itupa: E masani lava, e maʻi tagata.

Tesea Sharp Faatagata

O le maʻi suka I nisi tulaga, labile Stable

Ketoacidosis O le agavaʻa i le ketoacidosis e masani lava ona le tupu

O maualuga o le Ketone e masani ona siitia maualuga.

Urinalysis Glucose ma masani ai Glucose

Taimi masani o le amataga E masani lava o le taumalulu-leai se leai

Inisalini ma C-peptide Insulinopenia ma le masani poʻo le hyper

plasma faaitiitia i le C-peptide insulininemia (inisalini

pese le tele, e masani lava

Tulaga Faʻaitiitiga Aofaʻi o Islets

vailaʻau o le pancreatic b, o la latou feeseeseaiga, ma le pasene

faaitiitia po o le toesea o le b-, a-, d- ma le PP i totonu

latou maua le inisalini, o se tamaʻi teine ​​i totonu o le vaitau

e aofia ai a-, d- ma PP-masani masani

Lymphocytes ma isi Tuʻu i le muamua E masani ona le oi ai

afaina i sela i vaiaso o maʻi

Vaʻalele i tamaʻitaʻi. E toetoe lava a mafai ona iloa.

pancreas i mataupu uma i le muamua

Faʻailoga faʻasinomaga Faʻatasi ma HLA-B8, B15, HLA genes e le

DR3, DR4, Dw4 e ese mai le soifua maloloina

Faʻaiʻuga i le itiiti ifo ma le 50% E sili atu i le 90%

O le maʻisuka na mafua mai i le itiiti ifo i le 10% E silia ma le 20%

O loʻu tikeri o le vavalalata

Tausiga o meaʻai, inisalini (faʻaitiitia),

Faʻasologa o faʻalavelave Faʻafiafia tele

Inisalini faalagolago i le maʻisuka (EDI, ituaiga I o le maʻisuka) o loʻo faʻaalia i le amataina o le iniseti, insulinopenia, o le faʻateleina o le faʻaauau le atinaʻeina o le ketoacidosis. E masani lava, o le maʻisuka o loʻu maʻisuka e tupu i tamaiti ma tamaiti, lea na masani ona fesootaʻi ma le igoa "maʻi suka", ae o tagata o soo se vaitausaga latou te ono maʻi. O le ola o tagata gasegase e mafatia i lenei ituaiga o suka suka faalagolago i le malosi o le puleaina o le inisalini, i le toesea o le a vave ona atiina aʻe ai se ketoacidotic coma. O le faʻamaʻi ua tuʻufaʻatasia ma nisi ituaiga HLA, ma faʻamaʻi faʻamaʻi i le antigen o Langerhans e masani ona maua i le toto toto. E masani ona faigata ile macro- ma microangiopathy (retinopathy, nephropathy), neuropathy.

O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin e iai lona faʻavae. O aʻafiaga mai fafo o loʻo fesoasoani i se faʻasologa o le maʻisuka e tele faʻamaʻi pipisi ma faʻafitauli o le autoimmune, lea o le a faamatalaina auiliili i lalo.

Le maʻisuka e le o le insulin (NIDA, ituaiga II o le maʻisuka) e tupu i nai faʻafitauli o le gasegase ole tino o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, o gasegase e faia e aunoa ma le inisalini oona, ma togafitiga o fualaau oona poʻo fualaau oona e maua ai le maualuga o le suka i le maualuga o le suka e manaʻomia e totogi ai le metabolism. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o le taui atoatoa mo le gaosiga o le gaʻofale e mafai ona maua na o le faʻaopoopoina o le fesoʻotaʻiga o inisalini malosi i le togafitiga. E le gata i lea, e tatau ona manatua i lalo ole tulaga faigata (faʻamaʻi, faʻalavelave, taotoga), e tatau ona maua e nei maʻi siama togafitiga insulin.I lenei ituaiga o maʻisuka, o mea e aofia ai le inisalini e le totogia i le toto, e masani lava, e maualuga pe (e seasea lava) maua le insulinopenia. I le tele o gasegase, o le anapogi i luga o le toto atonu e le o iai, ma mo le tele o tausaga latou te le o nofouta i la latou maʻisuka.

I le ituaiga II o le maʻisuka, o le macro-ma microangiopathies, cataracts ma neuropathy e maua foi. E tele ina tupu le faʻamaʻi pe a mavae le 40 tausaga (faʻalavelave tupu i le 60 tausaga), ae mafai foi ona tupu i se tausaga laʻitiiti. O le ituaiga lenei o le MODY type (diabetes type adults in young people), lea o loʻo faʻaalia e se ituaiga autasi o le tofi. I tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II, o le gaʻo o le carbohydrate metabolism e faʻamalieina i taumafa ma vailaau faʻalaʻau e maua ai le maualuga o le suka. IDD, e pei o le IDD, ei ai le faʻavae o le kenera, lea e sili atu ona faʻailoaina (o le tele o taimi masani o ituaiga o maʻisuka) nai lo IDD, ma o loʻo faʻaalia e se ituaiga autū o le tofi. O se vaega e mafua ai le iloa o se mea na tupu i lenei ituaiga o maʻisuka o le fafagaina, e mafua ai le atinaʻeina o le oona, lea e matauina i le 80-90% o tagata mamaʻi e mafatia mai le ADHD. O le gasegase o le Hyperglycemia ma le kulukose i nei gasegase e faʻaleleia ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino. O faʻasologa i faʻamaʻi o tamaʻitaʻi o Langerhans i lenei ituaiga o maʻisuka ua toesea.

Isi ituaiga o maʻisuka. O lenei kulupu e aofia ai le maʻisuka, lea e tupu i se isi togafitiga faafomaʻi, lea atonu e le o faʻatasi ma le maʻisuka.

1. Mala o le pancreas

a) i pepe faatoa fananau mai - o le toesea o tamaʻi teine ​​i le pancreas, le maʻisuka le tumau o pepe faatoa fananau mai, le mausali o le faʻaogaina o togafitiga o inisalini,

b) manuʻa, faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi oona o le pancreas e tupu pe a mavae le vaitau o le matua, maʻi mama, cystic fibrosis o le pancreas, hemochromatosis.

2. O faʻamaʻi o le natura o le hormonal: pheochromocytoma, somastatinoma, aldosteroma, glucagonoma, maʻi o le Itenko-Cushing, acromegaly, toso goiter, faʻateleina le pulepulega o progesin ma estrogens.

3. Tuutuuga e mafua mai i le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma vailaʻau

a) mea e gaosia ai meaola: ACTH, glucocorticoids, glucagon, hormones thyroid, hormone tuputupu aʻe, fomaʻi faʻamataʻu tautala, calcitonin, medroxyprogesterone,

b) vailaʻau faʻasolosolo ma faʻamaʻi faʻamalosi: furosemide, thiazides, gigroton, clonidine, clopamide (brinaldix), ethacrylic acid (uregite)

c) mea faʻapitoa e faʻapitoa i le mafaufau: haloperidol, chlorprotixen, chlorpromazine, tricyclic antidepressants - amitriptyline (tryptisol), imizin (melipramine, imipramine, tofranilili),

d) adrenaline, diphenin, isadrine (novodrin, isoproterenol), propranolol (anaprilin, obzidan, le lelei),

e) faʻamalositiga, antipyretics, vailaau faʻamaʻi-inflammatory: indomethacin (methindole), acetylsalicylic acid i mea maualuga,

e) togafitiga o chemotherapeutic: L-asparaginase, cyclophosphamide (cytoxin), megestrol acetate, etc.

4. Faʻasalaga o tagata na maua le inisalini

a) se faaletonu i le inisalini receptors - lipodystrophy o le tino, tuufaatasia ma le virilisation, ma le pigment-dystrophillar paʻu o le paʻu (o le acantosis nigricans),

b) faʻamaʻi faʻamaʻi i inisalini faʻapipiʻi, faʻatasi ma isi faʻafitauli faʻafuaseʻi.

5. Faʻasologa o le gasegase: faʻaaoga I glycogenosis, gasegase faʻasaina leʻo, Down syndrome, Shereshevsky-Turner, Klinefelter, etc.

Tuua Lau Faamatalaga