E afaina ai le cholesterol i le tino o le tagata?

O lo oi ai pea le finauga i luga o le televise ma le Initaneti i cholesterol, pe aoga pe leai foi. E tele fomaʻi e fai mai o le cholesterol o le mafuaʻaga o le atherosclerosis, o le fatu ma le stroke. Ae ui i lea, o suʻesuʻega talu ai nei o loʻo taʻu mai ai le leai o se faʻamaoniaga i le va o le hellesterol i le toto ma faʻamaʻi pipisi. I lenei tusiga, o le a tatou iloiloina auiliiliga pe o le cholesterol e afaina ai le tino o le tagata, o le a lona uluai galuega, ma o le a tatou aoao foi tala masani ma faamatalaga mai sailiga moni.

O le a le cholesterol?

Cholesterol o se tuufaatasiga masani mai gaʻo gaʻo masani. Aoao atili e uiga i mea tau vailaʻau i Wikipedia. O se tasi o poloka taua o fale e toetoe lava o potu uma i totonu o le tino. Afai tatou te mafaufau i le cholesterol mama, ona mafai lea ona faʻatusatusa lona tutusa ma le beeswax. O le mafuaʻaga autu e mafua ai ona aʻafia tagata i lenei tuufaatasiga o lona tino e mafai ona teuina i luga o puipui o toto toto, lea e mafua ai ona sasaina. O se taunuuga, o se tagata ua i ai le tele o aʻafiaga o le maʻi cardiovascular.

Aisea e manaomia ai e le tino le cholesterol?

  1. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le faʻavaeina ma le lagolago o siama faʻatagata e tupu. O le Cholesterol e talafeagai e taofiofi ai le faʻamaʻoʻoina o le gaosiola.
  2. Faafetai i le cholesterol, le tuufaatasiga o androgens ma estrogens - hormones sex sex.
  3. E mafai e siama siaki ona tumau le lelei o le permeability ona o le cholesterol talafeagai.
  4. Vailaʻau e mafai ona sosolo faʻamalolo A, D, E ma K e mafua ona o le cholesterol.
  5. Vitamin D ua faia ona o le la ma le cholesterol.
  6. O le talo i totonu o le tino o le tagata e mafua foi ona o le cholesterol.

E toatele tagata e mafaufau pe aisea e teuina ai cholesterol i luga o vaa. E ui lava i le lamatiaga o le tulaga, o lenei tuufaatasiga o le tuufaatasiga e na o le tasi lava le sini - ia puipuia le tino mai faafitauli na tulai mai. Cholesterol o se fusi o le gaʻo i le ate. Le lipoproteins maualalo maualalo e mafai ona tauaveina se vaega itiiti o le gaʻo, ma le lipoproteins maualuga maualuga e mamanuina mo le tele o avanoa e fesiitai ai. Afai e le lava le aofaiga o polotini i totonu o le tino, ona tuʻuina atu lea i le LDL galuega uma o le gaʻo gaʻo. Ona o lo latou le mafai ona feagai ma le tele o galuega, cholesterol, faatasi ai ma gaʻo, o loʻo teu i luga o puipui o toto toto, ma oʻo ai i le mea e tupu ai le toto ma le atherosclerosis.

Tulaga masani o le cholesterol i le toto

O le ate e nafa ma le gaosia o le cholesterol i totonu oo tatou tino. E sili atu i le 80% o le mea e manaʻomia ile aso e sau saʻo mai le ate. E faia e le tagata le vaega o loʻo misi e ala i meaai. O le mea lea, o mea taua o meaʻai lelei o aano o manufasi, moa, fuamoa, iʻa ma meaʻai susu. E masani lava e leai ni cholesterol, o le mea lea o le ola faʻatasi i meaʻai meaʻai e le lelei i taimi uma mo le soifua maloloina. Cholesterol e faʻatulafonoina e le ate. O lenei faagasologa e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina, o le mea lea, e toetoe a le mafai ona faʻaalia le sootaga i le va o meaʻai gaʻo ma le cholesterol. O Matagaluega o le Soifua Maloloina e iai ni faailoilo e faailoa ai le cholesterol toto mo alii ma tamaitai, faapea foi ma tagata matutua.

  • Laasaga fautuaina e itiiti ifo i le 200 mg / dl,
  • O le pito i luga e mai i le 200 i le 239 mg / dl,
  • Tulaga maualuga - 240 mg / dl,
  • O le maualuga o le maualuga e itiiti ifo ma le 5 mmol / l,
  • O se tulaga sili ona maualuga le maualuga - i le va o le 5 ma le 6.4 mmol / l,
  • O le maualuga maualuga - i le va o le 6.4 ma le 7.8 mmol / l,
  • Maualuga maualuga cholesterol - luga aʻe o le 7.8 mmol / L.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

O le mafuaaga autu o le toto maualuga o le cholesterol maualuga e le lelei le taumafa ma leai se gaioiga faaletino. O nisi o vailaʻau faʻaonapo nei e faʻateleina le cholesterol i totonu o le toto, aʻo latou aʻafia saʻo ai le ate. O nisi faʻamaʻi pipisi e mafua ai le maualuga o le cholesterol. Ae ui i lea, o na mea ofoofogia e seasea lava. Ole lisi o loʻo i lalo o se lisi o mafuaaga masani e mafua ai suiga i le cholesterol toto.

Taumafai le maloloina

O le maualuga o mea o meaʻai gaʻo ma le gaʻo i le taumafa a le tagata e ono mafua ai suiga leaga i le tino. O sitiva faigofie, e tele lava i faleoloa, o le tele o suka, margarini, pusa, meaʻai talafeagai - e taʻitaʻi atu i le tele o le cholesterol. E fautuaina e fomaʻi se taumafataga maualalo-carbohydrate i le tulaga o faʻafitauli i le cholesterol.

O se tasi o itu sili ona taua e aʻafia ai lamatiaga o le maʻi cardiovascular. O le faʻaitiitia o le mamafa o le sini a le tele o tagata faʻaonaponei, ae o le faʻaitiitia o le cholesterol e mafai e aunoa ma lea.

Soifua maloloina ma le leaga cholesterol

O loʻo i ai se vaevaega o le cholesterol e faʻapitoa ma leaga.

O gaʻo gaʻo tino poʻo lipoproteins o le maualuga (HDL) e manatu e aoga tele cholesterol. E mafai ona latou paʻu i le tino.

Ma leaga pe leaga - o le cholesterol - o lipoproteins maualalo maualalo (LDL). I le sili atu, lipoproteins ua alu ese mai le tino, poʻo le faʻaputuina o pusa cholesterol.

O le mea moni, o lenei vaevaega e matua faʻamalosia lava, talu ai o suʻesuʻega lata mai nei i le Iunivesite o Texas na faia e le polofesa Stevan Richman ua faamaonia ai e le sao le vaeluaga o le cholesterol ma le aoga. O le mea moni, e tutusa le taua o le cholesterol mo le lelei o galuega a le tino.

O le cholesterol leaga, e tusa ai ma le polofesa, e talafeagai, talu ai ona e auina atu se feau i le tino atoa e le lelei le gaioiga o se okeni. Afai ei ai ni maualuga maualuga o le cholesterol leaga, aua le popole, o lou tino ua na o se faailo e le lelei ma manaomia togafitiga.

E le gata i lea, o le cholesterol lamatia e fesoasoani i le tuputupu ae o le maso maso ma e aoga mo o tatou tino i le taimi o le malosi faaletino.

O le a le cholesterol lamatia?

Faatasi ai ma le tele o le cholesterol i totonu o le toto, e faʻamauina ai luga o puipui o toto toto ma fai ai pusa cholesterol. Papatusi e mafua ai le le atoatoa o le tino ma faamaʻi o le cardiovascular system, maʻi o le tino, faamaʻi o le fatu fatu, angina pectoris, infarction myocardial, cardiosclerosis, ma le taofiofia o le mafaufau.

O le cholesterol o se fasioti tagata?

E mafai ona mafaufau le cholesterol o se fasioti? E mafai e le tino tele cholesterol ona fasiotia oe? Leai, ona e leai se faʻamaoniga faʻamaoni e lavea ai cholesterol lamatia.

O suʻesuʻega fou a Texas saienitisi o loʻo taʻu mai ai o le leaga o le cholesterol e matua aʻafia lava i totonu o le tino.

E mafai ona tatou talanoa e uiga i mea e aʻafia ai, ona e mafai ai e se tagata ona tuʻuina atu lona soifua maloloina i tulaga lamatia.

Le tele o mea e fesoasoani i le faʻaleagaina ma le faaputuputuina o le cholesterol leaga:

  • Tausaga matua. Tagata e sili atu i le 45 tausaga o loʻo lamatia.
  • Taumafa maualuga-kalori - pe a 'ai e se tagata meaʻai gaʻo.
  • Kenera po o le vavaega o mea. O le uiga o le arthrosclerosis e mafai ona mauaina i luga o le tina ma le tama matua.
  • Mafuaaga I tagata ua mamafa tele, ua teuina le cholesterol, faia ai ni fusi toto.
  • Fuʻa. Vasoconstriction e fesoasoani i le le lelei o le toto, ma, o se taunuuga, i le faaputuputu o le cholesterol.
  • O se olaga e le masani ai, o tagata faigaluega e ono lamatia le ofisa e leai ni taʻaloga.
  • O le atuatuvale, atuatuvale ma le mafaufau e mafua ai le vasospasms ma faavaivaia ai le fatu - o le totoga autu o le toto, lea e mafua ai nisi faafitauli i le faaputuputu o le cholesterol.
  • Maʻi faʻamaʻi - maualuga maualuga, maʻi suka, gout, hypothyroidism.
  • Alcoholism ma le tele o le ava malosi. Latou te faia ni faafitauli mo le tafe toto i totonu o vaa. Vaʻa faʻavaivaia i le myocardium.

E mafai ona ou ola e aunoa ma le cholesterol?

E tutusa lava le fesili pe mafai ona e ola e aunoa ma ni meaʻai gaʻo? E mafai ona ola i loʻu olaga atoa i le na o se tasi o meaʻai e faavae i laau, e aunoa ma le lamatia o loʻu ola ma le soifua maloloina.

Ae ui i lea, o loo i ai se feeseeseaiga. E tusa ai ma saienitisi, o le cholesterol e puipuia i tatou mai faʻamaʻi matautia e pei o le kanesa. E mafai ona tatou oʻo atu i totonu o se fesoʻotaʻiga o le tele o tulaga lamatia matautia, taumafai e faʻamalo le lalolagi masani popolega o loʻo galue i cholesterol leaga?

E le mafai ona faʻamagaloina le faʻasalaga. E fetaui mea uma i lenei fuaitau ma le cholesterol. Matou te manaʻomia se paleni faʻatasi ma ia, ma na o le paleni o le a mafai ai ona matou le faʻafefe, taʻitaʻia se olaga ola maloloina, ma taʻalo i taaloga.

E leai se lagona e aloese ai mai le cholesterol seʻi vagana ua tele atu lou cholesterol faʻamaʻi i le toto (hypercholesterolemia).

Faʻaitiitia taumafa o le cholesterol

Afai o lau maualuga o le cholesterol leaga e maualuga atu nai lo le masani, ona mafai lea ona e faʻaitiitia ona o le meaʻai. Ina ia faia lenei mea, suia atoa lau lisi ma sui lou olaga.
O nisi nei o fautuaga:

  • Faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo manu o loʻo maua i aano o manu, iʻa, moa, sausage.
  • Faʻaitiitia le gaʻo hydrogenated i le margarine ma salalau mai le taumafataga, latou te saofagā i paʻu toto i maʻa.
  • Nai lo le pata masani, faʻaopoopo le olive i au meaʻai.
  • Ia mautinoa ia 'ai meaʻai e maua ai gaʻo polyunsaturated: walnuts, pistachios, suāuʻu manogi, suālaʻu, suauu ma le sesame.
  • Vagana fuamoa moa mai le meaai. E tele naua cholesterol. Afai e faigata ona tuʻu, faʻaititia malie le numera i le vaiaso i le 3.
  • Vaeva iʻa ma caviar mai le meaai, aemaise lava le tele o cholesterol i iʻa caviar - 300 mg i le 100 g.
  • Faʻesea le pata ma le faʻamalositino e faʻavae i luga o le meaai, aua o le pata o se puna o le cholesterol leaga.
  • Aloese mai le vevela, falai ma le gaogao. O meaai falai e fesoasoani i le faaputuputuina o le cholesterol, ma o le salima e fesoasoani e faaitiitia ai le metabolism.
  • Taumafa tele fua. Ona o le pectin ma le fiber o loʻo i ai i le tele o fua, ua faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol, ma o le tele o cholesterol e alu ese mai le tino.
  • Faʻaaofia laumei i lau meaʻai. O laumei uma: pi, lentils, pi, chickpeas, soya, mung bean e aofia ai foi le pectin.
  • Alofa alofa. O le lala o le oati, oatmeal, falaoa ma le oats - e faʻaititia ai foi le leaga o le cholesterol.
  • E leai se auala e aunoa ma sana. E le gata i lea, o loʻo i ai le paʻu sana i lalo o le cholesterol i le tino.
  • O fualaau avoka lau avoka e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol.

Le falemaʻi o taumafa faʻaonaponei poʻo le aʻafiaga o le cholesterol i luga o tagata

O se agaifanua o taumafa faʻaonapo nei e fesoasoani i le atinaʻeina o le oona, lea e fesoasoani i le tupu aʻe o faʻamaʻi ona o le maualuga o le cholesterol. E toʻatele tagata i le lalolagi e ola ma latou te le iloa o loʻo i ai lo latou toto maualuga o le cholesterol. E masani ona avea i latou ma faʻamaʻi o lenei faʻamaʻi. Ona o le maʻi cardiovascular, sili atu i le 17 miliona tagata maliliu i tausaga uma.

O se matafaioi taua i le faateleina o le lamatiaga o faamai e mafua mai i le tuputupu aʻe o le cholesterol e faia e faifaatoaga, tagata gaosiga o meaai gaʻo, faapea foi ma faalapotopotoga ua saunia ai.

Ole WHO (Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina o le Lalolagi) o loʻo vaʻaia e le au atamamai se faʻamaʻi o le faʻalauteleina o faʻamaʻi i le lumanaʻi mo atunuu lona tolu o lalolagi ia e le mafai ai e tagata ona maua le soifua maloloina lelei i le cholesterol ona o le mativa. Ae o sea faʻalavelave faʻafuaseʻi e le faʻafefe ai nuʻu ma atiina ae atunuʻu.

E mafai ona tatou faʻatali ma mafaufau pe o le a faʻataunuʻuina faʻamatalaga o tagata tomai faapitoa WHO.

O suʻesuʻega faʻaonapo nei na faʻaalia ai o le maʻi fatu cardiovascular e afua mai ona o le mumū masani o puipui o maʻa, lea o le taunuuga o se taumafa maualalo.

E leaga le gaʻo. Ata Nu 4. "style =" pito: 7px, tuaoi: 1px sol>

I le 2000, na tupu ai se fouvalega i le itu i sisifo o le lalolagi e uiga i faavae o meaʻai. E aliali mai o le gaʻo e le o se fili, ma e leai se fesoʻotaʻiga tuusaʻo i le va o le cholesterol i meaʻai manu ma le gaosiga o le cholesterol i le tino o le tagata. O saienitisi, o tagata o loʻo ola i meaʻai maloloina ma populist o taumafa o meaʻai e paʻu ai le mamafa, o loʻo aʻafia ai se faʻatuatua fou: o le taimi nei o fili autu o loʻo faʻaalia i mea maualalo (gaʻo fesuiaiga ma isi mea faʻaleagaina), faʻapea foi ma se skew o masaniga o mea taumafa i meaai maualuga-carb. O le mea e ofo ai, o le "faaaliga" fou na faʻaalia foi i luga o le ufiufi o le Taimi faatasi ai ma le valaau "'ai le pata. Sa taʻua e saienitisi o se gaʻo se fili. Aisea na latou faia ai se mea sese. "

E leaga le gaʻo. Ata Numera 5. "style =" pito: 7px, tuaoi: 1px sol>

"O le manumalo o le manatu e uiga i le fesoʻotaʻiga o le cholesterol ma faʻamaʻi pipisi i le cardiovascular ua oʻo atu ai i le faʻalauiloaina o meaʻai maualalo-gaʻo ma le fausiaina o fualaau faʻataʻitaʻi fou e mafua ai le faʻamaʻi o le mumu o le afi i aso nei. O vailaau faafomai na faia se mea sese matuia pe a fautuaina e lafoaia gaʻo tumu e fiafia i meaai e maualuga i omega-6 gaʻo. O le mea lea o le faateleina o le numera o faamaʻi fatu, ma le faia o isi "fasioti tagata filemu". "

O mafuaʻaga moni o le maʻi cardiovascular

O le tele o tagata fai meaʻai ma fomaʻi e tusitusi ma talanoa e tutusa lava ma le Dr. Lundell. Ae mai le laugutu o se cardiologist-fomai tipitipi o nei mea uma e foliga mai e pule. Aemaise lava mo tagata matutua.

O se tusiga ua taua o le "fomai tipitipi o le cardiologist e talanoa e uiga i le mea e afaina ai le fatu" (afuaga: O le fomai tipitipi o le loto e tautino i luga o le mafuaaga e tupu ai le fatu) e matua manaia lava mo i latou e le o matua naunau i faafitauli o faamai e fasiotia ai le sili atu ma le miliona tagata i tausaga uma O Rusia. Manatua: 62% o maliu i le 2010 na afua mai i siama cardiovascular.

O se otootoga lea o le tusiga. Dr. Dwight Lundell * o loo talanoa e uiga i le mea moni e faapea o le mafuaaga tonu o maʻi e le o le cholesterol ma meaʻai gaʻo, e pei o le tele o ana uo ua leva ona talitonuina. Ua faaalia i suʻesuʻega o maʻi o le cardiovascular e afua mai ona o le mumū masani o puipui o maʻa. Afai e le oi ai lenei mumū, o le a le mafai ona faʻaputuina le cholesterol i totonu o vaa, ae mafai ona faʻataʻamilo solo i totonu.

Ae tatou te faʻaosofia le mumusu o le mumū, muamua, i le le faʻaumatiaina o taumafa gaosia ma faamamaina, aemaise lava suka ma gaʻo, ma lona lua, e ala i le gaosia o gaʻo fualaʻau, lea e mafua ai le le atoatoa i le fua o omega-6 ma Omega-3 (fatty acids) (mai le 15: 1 i le 30: 1 poʻo le sili atu - nai lo le ratio sili ona lelei mo i tatou 3: 1). (O le a ou lolomia se tusiga e uiga i lamatiaga ma faamanuiaga o gaʻo susu i le vaiaso a sau).

O le mea lea, o le gasegase masani o le mumū, e mafua ai le osofaʻi o le fatu ma le sasa, e le mafua mai i le tele o le gaʻo o le gaʻo, ae o lauiloa ma "taʻutaʻua" meaʻai maualalo i le gaʻo ma maualuga i gaʻo susu ma gaʻo. O loʻo matou talanoa e uiga i le suauʻu fuālaʻau, faʻamaoa i omega-6 (soya, sana, sunflower) ma meaʻai e maualuga i gaosiga gaʻo faigofie (gaʻo, falaoamata ma mea uma na faia mai ia mea).

O aso uma lava, o le tele o aso i le aso, tatou te 'ai ai meaʻai e mafua ai mea laiti, ona sili atu lea o manuaga ogaoga o le tino, lea e tali atu ai le tino i le mumū tumau, lea e oʻo atu ai i le cholesterol deposits, ona faʻamaʻi ai lea o le fatu poʻo le stroke.

Faaiuga a le fomaʻi: e naʻo le tasi le auala e faʻaitiitia ai le mumū - o loʻo i ai ni oloa i lo latou "foliga masani". Tuuina atu le manaʻoga i vailaʻau faʻamalosi (mo se faʻataʻitaʻiga, fualaau aina fou ma fualaʻau). Faʻaitiitia le faʻaogaina o suauʻu mauka ma omega-6 e faʻaaogaina.

O le fomai tipitipi o le Cardiac e talanoa e uiga i mafuaʻaga moni o le maʻi fatu

O matou, fomaʻi ma se aʻoaʻoga taua, malamalama ma le pule, e masani lava ona maualuga tele le taua o le tagata lava ia, lea e taofia ai i matou mai le iloaina o matou sese. O le tulaga atoa lena. Ou te taʻutaʻu atu ma le faʻamaonia e sese aʻu. I le avea ai o se fomai tipitipi cardiac ma le 25 tausaga o le poto masani na faia le silia ma le 5,000 taotoga o le fatu, o le aso o le a ou taumafai e faasaʻo se mea sese e faatatau i se mea faafomai ma faasaienisi.

Mo le tele o tausaga, na aʻoaʻoina au ma isi fomaʻi maualuluga o loʻo "faia vailaau" i aso nei. I le lolomiina o tusiga i suesuega faasaienisi, auai i taimi uma i semina faaleaoaoga, matou te le mausali ai e faapea o le fatu fatu o le taunuuga lea o le toto maualuga o le cholesterol.

Pau lava le togafitiga talafeagai o le faatonuina o vailaʻau i lalo ifo o le cholesterol ma se meaʻai e matua taofia ai le gaʻo. O le mea mulimuli, e moni, matou te mautinoa, o le faʻaitiitia o le cholesterol ma puipuia ai faʻamaʻi fatu. O faʻasalaga mai nei fautuaga na faʻatatau i le pepelo poʻo le taunuʻuga o le faʻamalaloina o le soifua maloloina.

O nei mea uma e le aoga!

O nei fautuaga uma ua le o toe suʻesuʻeina faasaienitisi ma amiotonu. O se mea na maua na faia i le tele o tausaga talu ai: o le mafuaʻaga moni o le maʻi cardiovascular e mumu i le puipui o le faga. E faasolosolo lava, o lenei mauaina e mafua ai se suiga i le manatu o le tau faasaga i fatu fatu ma isi maʻi gasegase.

O fautuaga o taumafa na faʻaaogaina mo le tele o seneturi ua fesoasoani i le salalau o le faʻamaʻi o le gaʻo ma le maʻisuka, o ona taunuuga e faʻafefe ai soo se mala i tulaga o le olaga faitino, mafatiaga o tagata ma aʻafiaga tau tamaoaiga.

E ui i le mea moni e 25% o le faitau aofaʻi (USA. -Olaluga!) o fuainumera fuainumera taugata, e ui i le mea moni ua tatou faʻaitiitia le gaʻo o meaʻai i a tatou meaʻai, o le pasene o tagata Amelikasi oe maliliu i lenei tausaga mai le maʻi cardiovascular e maualuga atu nai lo se isi lava taimi.

Fuainumera mai le American Heart Association e faaalia ai e 75 miliona tagata Amerika o loʻo mafatia nei i le maʻi cardiovascular, 20 miliona o loʻo maua i le maʻisuka ma e 57 miliona ua muamua ona togafitia. O nei faʻamaʻi ua amata ona laʻititi i tausaga taʻitasi.

Faʻasalaga, afai e leai se mumu i le tino, e le mafai e le cholesterol ona faʻaputuina i le puipui o se vaʻa toto ma aʻafia ai i fatu fatu ma faʻamaʻi. Afai e leai se mumu, e alu saoloto le cholesterol i totonu o le tino, e pei ona mafua mai i le natura. O le afaina lea e mafua ai le teuina o le cholesterol.

E leai se mea e le masani ai i le mumū - o se puipuiga masani o le tino mai "fili" fafo e pei o siama, toxini poo siama. O le fulafula o le uila e puipuia lelei ai lou tino mai nei tagata osofaʻi ma viral invaders. Ae peitaʻi, afai tatou te faʻaali atu o tatou tino e toxins pe 'ai meaʻai e le talafeagai mo le gaioiga, o se tulaga e taʻua o le mumū tumau. O le afaina umi e tutusa lava le leaga e pei o le mumulu tele o le faamalologa.

O le a le tagata atamamai o le a masani ona ia faʻamalosi meaai poʻo isi mea e afaina ai le tino? Atonu o tagata ulaula, ae o le mea na latou faia lenei filifiliga ma le iloa.

O le toatele oi matou e na o le tausisia o se mea fautuaina ma faalauaitele meaai e maualalo i le gaʻo ma maualuga i gaʻo susu ma gaʻo, e aunoa ma le masalomia na matou manunuʻa o matou vaʻa toto i taimi e tele. O manua faifai pea e mafua ai le mumū masani, lea e oʻo atu ai i maʻi fatu, stroke, maʻisuka, ma le gaʻo.

Sei ou toe fai atu: o manua ma le mumunia oo tatou ipu toto e mafua mai i se meaʻai maualalo, e fautuaina mo le tele o tausaga e togafitiga masani.

O a mafuaʻaga autu o le faʻalaumalie o le afi? I le na ona fai, o le tele lea o le taumafaina o mea taumafa i luga o masini gaʻo (gaʻo, falaoamata ma mea uma e maua mai ia mea), ma le faʻaaogaina o gaosi omega-6, e pei o le soya, sana ma le sola, lea e maua i le tele o meaai gaosi.

Faʻaalu sina minute ma vaʻai pe o le a le mea e tupu pe'ā e faʻamamaina se paʻu paʻu ma se pulumu malosi mo sina taimi seia oʻo ina mumu uma lava, e aofia ai le malepelepe. Vaʻai faalemafaufau i le faia o lea mea i le aso, i aso uma mo le lima tausaga. Afai e mafai ona e onosaia lenei tiga, o le ai ai le toto, fulafula o le vaega ua afaina, ma o taimi uma lava o le a faatetele ai le manua. O se auala lelei lea e faʻaali ai le faʻaogaina o le faʻaogaina o mea e ono tutupu i lou tino i le taimi nei.

Tusa lava po o fea e faia ai le faʻaogaina o le afi, i fafo poʻo totonu, e maua mai i le mea e tasi. Na ou vaai i le fiaafe ma le faitau afe o fua i totonu. O le faʻamaʻi o le maʻi e foliga mai e ave e se tasi se pulumu ma faʻapipiʻi pea i luga o puipui o le faga. E tele taimi i le aso, o aso uma tatou te 'ai ai meaʻai e mafua ai ni manuaga laiti, ma avea ai ma ni manua ogaoga, ma o le taunuuga o le tino ua faamalosia e faʻaauau pea ma e masani ona tali atu i le mumū.

A tatou fiafia i le matagofie o le manava o se pa, o le a tatou tali atu ma le popole, e pei o se tagata faimalaga mai fafo ua taunuu ma faailoa mai le taua. Suauu tuai ma mea taumafa faigofie gaʻo, faapea foi ma mea taumafa na gaosia mo le teuina umi o omega-6 gaʻo, ua avea ma faavae o taumafa Amerika mo le ono sefulu tausaga. O nei meaʻai e faʻagesegese ona afaina tagata uma.

E faʻafefea la, e mafai e se apa manaia ona tupu le mumū, lea tatou te maʻi ai?

Vaai faalemafaufau o se sipuni e sasaa i luga o lau piano ma o le a e vaʻai i mea e tutupu i totonu o le masini. Pe a tatou 'aina faʻamalosi tino faigofie e pei o le suka, o le toto toto e vave ona tupu. I le tali, o le pancreas e faʻamaloloina le inisalini, o le autu autu o le tuʻuina atu o le suka i potu taʻitasi, pe a teuina mo le malosi. Afai ua tumu le potu ma e le manaʻomia le kulukose, e le aafia i le faagasologa e aloese mai le faaputuputu o le suka maualuga.

Afai e teena e lou tino atoa le glucose, e maualuga lou suka toto, e maua ai le inisalini, ma o le kulukose e liua i le gaʻo.

O le a le mea e fai e nei mea uma i le mumu? O le suka o le toto e matua vavalalata lava. O isi sukalaʻau o loʻo faʻapipiʻi i puipuiga eseese, lea e faʻaleagaina ai puipui o le toto toto. O lenei faʻaleagaina faifai pea e mafua ai le mumū. A e faʻaleleia lau suālaʻau i le tele o taimi i le aso, i aso uma, o le aʻafiaga e pei lava o le paʻu i le nusipepa i luga o puipui o vaʻa toto.

E ui lava e le mafai ona e vaai i ai, ou te faamautinoa atu ia te oe o lea. Mo le 25 tausaga ua ou vaai ai i lenei mea i le sili atu ma le 5,000 tagata maʻi na ou galue ai, ma o le mea lava lea e tasi o uiga uma oi latou - o le mumū i le au.

Seʻio tatou toe foʻi i le paʻu suamalie. O lenei mea e foliga mai e le mama e le na ona aofia ai le suka: e taoina le fa i se tasi o le tele o omega-6, e pei o le soya. O uʻamea ma fusi falai ua faʻafefeteina i le suauu pia, o meaʻai gaosi ua faia e faʻaaoga ai le omega-6 e faʻalautele ai le ola. E ui lava e taua le Omega-6 i le tino - o vaega ia o siama uma o loʻo pulea ai mea uma e ulu i totonu ma tuʻu ai le suauʻu - e tatau ona pale lelei lelei ma omega-3s.

Afai o le paleni e agai atu i omega-6, o le siama o le cell e maua ai vailaau e taʻua o cytokines e mafua ai le afaina.

O le taumafataga i Amerika i aso nei ua iloga i le matua le atoatoa o nei gaʻo e lua. O le le mautonu e sau mai le 15: 1 i le 30: 1 poʻo le sili atu e fiafia ai i omega-6. O lenei mea e mafua ai tulaga mo le tulaʻi mai o le tele o cytokines e mafua ai le mumū. O le sili ona lelei ma le soifua maloloina i totonu o se siosiomaga o meaai i aso nei o se fua faatatau 3: 1.

O le mea sili ona leaga, o le mamafa o le mamafa e te maua e ala i le 'aiina o nei meaʻai e maua ai le tele o sela gaʻo. Latou te faʻamalosi se aofaiga tele o vailaʻau faʻataʻi-ulamoa e faʻateleina ai le afaina e mafua mai i le toto maualuga. O le faagasologa, lea e amataina i se paʻu suamalie, e iu lava ina liua i se taamilosaga leaga e mafua ai le maʻi fatu, toto maualuga, maʻisuka, ma, mulimuli ane, o le maʻi a Alzheimer, ma le tulaga le lelei o le ola ...

O le tele o mea tatou te saunia ma saunia meaai, o le tele, i aso uma, o sina mea itiiti lava, matou te faʻafefe ai le mumu. E le mafai e le tino o le tagata ona gaosia meaʻai e maua i le suka ma kuka i le omega-6 o le tamaoaiga o le suauu - e le talafeagai mo lenei mea.

E tasi lava le auala e faʻaitiitia ai le afaina, ma o le suiga lea i le faʻaaogaina o oloa io latou foliga masani. Taumafa atili protein e fausia ai le muscle. Filifili vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa e pei o fua ma fualaʻau susulu. Faʻaitiitia pe faʻaitiitia fuamoa o omega-6 mai le taumafataga, e pei o kulimi ma soya fuālaʻau ma meaʻai gaosi na faia faatasi ma i latou.

E tasi le sipuni sipuni o le suālaʻau e aofia ai le 7280 milligrams o omega-6, o le soya e 6940 milligrams o omega-6. Nai lo lena, faʻaaoga le olive poʻo le pata o loʻo faia mai le susu o le povi, o meaʻai e totoina i le vao.

O gaʻo manu e itiiti ifo i le 20% omega-6, ma e itiiti lava le ono mafua ai le mumū nai lo le manatu o suauʻu maloloina e taʻua "polyunsaturated." Manatua le "saienisi" lea na tuleia i lou ulu mo le tele o tausaga. O le saienisi, lea e fai mai o gaʻo tumu e mafua ai le maʻi fatu, e le o se saienisi. O le saienisi, lea e faapea mai o gaʻo tumu e faateleina ai le toto cholesterol, e matua vaivai lava. Ona o lenei ua tatou iloa mautinoa o le cholesterol e le o le mafuaʻaga o le maʻi cardiovascular. O le popole e uiga i gaʻo tumu ua sili atu ona leaga.

O le aʻoaʻoga o le cholesterol na taʻitaʻia ai fautuaga mo le taumafaina o meaʻai maualalo, meaʻai e maualalo le gaʻo, lea, i le isi itu, na mafua ai le fatuina o meaai tonu lea o loʻo mafua ai le faʻamaʻi o le mumū. O togafitiga faʻapitoa na faia ai se mea sese matuia ina ua fautuaina tagata e lafoai gaʻo tumu e fiafia i meaai e maualuga i omega-6 gaʻo. O lenei ua tatou feagai ma se faʻamaʻi pipisi o le mumū e mafua ai le maʻi o le fatu ma mafua ai isi tagata fasioti tagata.

O le mea lea, e sili ona lelei le filifilia o meaʻai uma na faʻaaogaina eo tatou tinamatua, ae le o mea na faʻatau e o tatou tina i faleoloa e tumu i taumafa faletusi. I le faʻaaogaina o meaʻai '' inflammatory 'ma faʻaopopo meaʻai e tatau ai i au mea taumafa mai meaʻai e leʻi faʻamaonia, e amata ona e faʻaleagaina mea leaga na faia e Amerika masani i lau gaʻo ma le tino atoa mo le tele o tausaga.

* Dr. Dwight Lundell - O le sa avea muamua ma alii sili o le aufaigaluega ma le ulu o le Matagaluega o Tomai i le Banner Heart Hospital, Mesa, Arizona. I totonu o le taulaga lava lea sa i ai lona falemai falemai Cardiac Care Center. Na tuua talu ai nei e Dr. Lundell le taotoga e taulai atu i le togafitiga o le maʻi cardiovascular ma le togafitiga o meaʻai. O ia o le faʻavae o le Soifua Maloloina o Tagata soifua, lea e faʻateleina ai le aofaʻi o tagata soifua. O le faamamafaina o le fesoasoani lea i faalapotopotoga tetele e faaleleia le soifua maloloina o tagata faigaluega. O ia foi o le tusitala o The Cure for Heart Diseases and The Cholesterol High Cholesterol.

Faitau tala malie ma aoga i le fatafaitaulaga o Initaxa. Tusitusiga Esoteric i le lautele lautele.

Tausaga ma kenera

E tusa ai ma suʻesuʻega faafomaʻi, o tausaga o se tagata e fesoʻotai saʻo lava i le cholesterol. O le tagata matua, o le maualuga o lona toto. E toetoe lava a leai ni faafitauli i le fanau ma le cholesterol, e ui lava o lenei tulafono e iai ni tuusaunoaga. I le mavae ai o le 50 tausaga, e fautuaina le faʻaaogaina o meaai laiti-calori. I le 60, e mafai ona e faʻamaeʻaina lou tino i meaai cholesterol-free. O le a aoga foi i le faatagaina o le aveesea o mea oona mai le tino. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai ni eseesega o alii ma tamaitai. Seiloga e amataina e le fafine se misa, o le a maualalo ifo le maualuga o le cholesterol nai lo alii o le vaitausaga tutusa.

Aiga

O faʻamaʻi pipisi e seasea lava, ae tatau foi ona gauai atu. O le hypercholesterolemia aiga o se faʻamaʻi e aafia ai le cholesterol.

O le faʻaaogaina o vailaʻau e sili atu i le counter e mafai ona suia ai le maualuga o cholesterol. O le faʻatonuina o le lipid profile o loʻo aʻafia e corticosteroids, faʻamaʻi, faʻamaʻi faʻamaʻi.

Cholesterol le faaletonu: aʻafiaga i le tino

E mafai ona e finau mo se taimi umi i luga o le autu: o le cholesterol e aoga. Ae ui i lea, o lona le lava o le a taʻitaʻia atu ai i faafitauli sili atu nai lo le tele o tupe. Talu ai ona o le cholesterol o se tasi o poloka autu autu o siaki, o le latou galuega masani o le a faigata. O se taunuuga, o le a lagona e se tagata le tumau o le momoe, atuatuvale, vaivai. I lenei tulaga, o le a faʻaitiitia le faʻaogaina o fualaau oona ma le popole. Fuafua le leai o le cholesterol e ala i faailoga nei:

  1. Le lava le fiaʻai.
  2. Steatorrhea - ogaoga gaʻo.
  3. Faʻateleina o laupepa o le lymph.
  4. O lagona atuatuvale po o le ita tele.
  5. Vaivai vai
  6. Faʻaitiitia lagona.
  7. Faʻasalaina o faʻataʻitaʻiga.

Cholesterol: tala fatu ma le mea moni

Talaʻu 1. O le maualuga o le cholesterol o se mafuaʻaga tele o osofaiga o fatu ma le sasa.

E tusa ai ma le tele o fuainumera o fuainumera, o le afa o tagata na maua i le myocardial infarction na i ai tulaga masani o le cholesterol masani. I le taimi lava e tasi, o le tele o tagata e maualuga le cholesterol maualuga e ola i le matua, e le iloa le tele o faamai. O maʻi fatu cardiovascular e sili atu le mafuaʻaga nai lo le tele ma le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto.

Talaʻu 2. Afai o le toto e iai le cholesterol maualuga, ona amata lea ona teuina i puipui o toto toto.

A aunoa ma le cholesterol, o le tino masani o le tino o le tino e toetoe lava a le mafai. O le Cholesterol e mafai ona afaina pe afai e faʻamaʻiina e ala i le leai o se faʻamalolo. Afai tatou te mafaufau i se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis, lea ua faaleagaina ai puipui o le vaa, ona faʻaaogaina lea e le cholesterol se galuega puipui, toe faaleleia mea leaga na tupu.

Talaʻu 3. E tatau i le tino ona aoga tele le HDL cholesterol. LDL - cholesterol lamatia - e le tatau ona faʻamalosia.

O le lipoproteins maualalo maualalo (LDL), ma lipoproteins maualuga (HDL) o vaega taua ia o le tino o le tagata. Muamua e faʻaaogaina ai hormones ma vitamini, faʻafouina o le tino. O loʻo i ai nei mea puipui e puipuia ai le osofaʻi o le fatu ma le taʻavale.

Talaʻu 4. Afai e te faʻaaoga meaʻai maualalo, o le a faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol i le toto.

O le faʻateleina o le cholesterol i totonu o le tino o le ate. Afai ei ai le leai o lenei elemene, ona amata lea ona galue malosi le ate, taumafai e faʻatumu soʻo se va i faailoga. I se faaopoopoga, o le tele o oloa: fuamoa, pata, mea mumu mumu, susu - faateleina maualuga HDL, lea e sili ona aoga mo le tino.Afai o le sini o mea taumafa talafeagai o le faaitiitia o le LDL cholesterol, ona tatau ai lea ona mulimulitaia se taumafataga maualalo ma le gaosiga faaletino.

Talaʻu 5. E sili atu le 'ai o le margarine, aua e leai se cholesterol.

E tusa ai ma suʻesuʻega faafomaʻi, o le margarine o loʻo i ai le tele o gasegase pala. O latou ia o le mafuaaga autu o le maʻi cardiovascular. O le mea lea, pe a faʻapipiʻi meaai i aso uma, o le margarine, mayonnaise, meaʻai talafeagai, ma le fale gaosiga e tatau ona aloese. O le taumafataga maloloina e na o lau lava kuka e mafai ai.

O aoga o fuamoa i meaʻai

O tagata e fiafia i taʻaloga ua latou faalogo i le tele o fautuaga e uiga i aoga o yolks egg egg mo le tino. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se manatu mautu e uiga i se tele o le cholesterol, lea e mafai ona oʻo atu ai i le atherosclerosis. Ae ui i lea, o suʻesuʻega faʻaonapo nei ua leva ona faʻamaonia le faʻamatalaga mulimuli, faʻaalia saʻo le leai o se fesoʻotaʻiga i le va o le cholesterol o loʻo iai i le toto ma le cholesterol o loʻo i ai i oloa. O le cholesterol i le fuamoa fuamoa ua vaevaeina foi i le lelei ma le leaga. E i ai mafuaaga uma e finau ai e sili atu le lelei o le cholesterol e mafai ona maua nai lo le leaga.

I le aotelega, e mafai ona tatou taʻutino atu o faʻamatalaga sese uma e uiga i le cholesterol ma lona aafiaga ile foliga mai o le atherosclerosis e le mafaatusalia. O le a le mea e fai nei, ina ua e aʻoaʻoina lenei faʻamatalaga? Muamua lava, siaki le faʻateleina o le cholesterol i le toto e faʻaaoga ai metotia faʻaonapo nei. Afai e maualuga le faʻatinoga, suia atoa lau meaʻai. Teʻena meaai maualuga-kalori ma amata ona sili atu le gauai atu i meaai maualalo-kalori. I luga o la matou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai ni nai fua o loʻo lelei tele ma o le a fesoasoani e faʻaititia le cholesterol i ni nai aso. Ae ui i lea, aua e te aafia tele i meaʻai. Aua le galo le aoga o le cholesterol. A aunoa ma lea mea, o le a faʻaitiitia lou soifua maloloina ma mafua ai faʻafitauli i le tino.

E mafai ona e maua atili faʻamatalaga e uiga i le cholesterol, tala faʻasolopito ma mea taufaasese, fautuaga paleni mai lenei vitio.

Tuua Lau Faamatalaga