Glucose o le toto pe a uma ona 'ai: masani vave ma a maeʻa le 2 itula

Pe a mataʻituina le glycemia, e tolu tulaga e iloga: aʻo leʻi 'aʻai (muamua-taumafataga), i le taimi o taumafataga (taimi ole taimi) ma le maeʻa o meaai (postprandial). O le vaitau pe a uma le 'ai e fesoʻotaʻi i taimi uma ma suiga i le metabolism ma le gaioiga. O nei suiga e mafai ona lamatia ona o lo latou faasee malie. O le tele o le suka pe a uma le 'ai o se avega tele i le tino, ma o le umi e tumau ai, o le sili atu lea ona lamatia mo se tagata.

Glucose i le tino

Suauu toto - o le taimifaʻaaogaina i upu faʻatalanoa e tutusa ma le manatu o le concentrated glucose plasma. E ui lava o le faʻamatalaga e faʻaaogaina e le gata i le gagana i aso faisoo, ae faʻapea foi i se tulaga o le physiological ma e oʻo lava i lomiga faʻapitoa, e le o atagia ai le moni. I le faaopoopo atu i le kulukose, o le toto e masani lava ona i ai isi sugars, ae, ona o le faatusatusaina o meaola o le tino i le tino, o lo latou maualuga o le taua mo le mataituina o le soifua maloloina e mafai ona le amanaiaina.

Glucose o le suka sili ona faigofie ma le metotia faʻasolosolo C6H12J6 ma o se tasi o mea sili ona taua mo tagata ma o se mea autu mo le lelei o le galueaina o le faiʻai, tino maso ma sela mumu. O lona autu autu o le suauʻu mo sela. E gaosia i le tino e ala i le malepe o gaʻo i totonu o le vaega o meaʻai ma e ulu atu i le toto i luga o puipui o le faʻasaʻo. Televave ma avanoa avanoa (glycogen) faʻapipiʻi i le ate ma maso.

O le faʻatonuina o le kulukose i totonu o le toto e matua faʻatonutonuina e le tino. O le faateleina o le soifua maloloina o lenei faailoga e mafai ona matauina i ni tulaga se lua:

I le tulaga muamua, o le aofaiga e vave ona oʻo mai ona o le faʻaaogaina o mea inu. I le lona lua, o loʻo i ai se osofaʻi malosi ona o le gaioiga o le tino, e faʻamoemoe i le vave saunia o le tino mo gaioiga e ala i le faia o se sili atu o punaoa malosi. Faʻaaogā le faʻaaogaina ona liua i glycogen, triglycerides ma isi vailaʻau. Mo le lagolagoina o le tatauga talafeagai, ua saunia e le tino le tulafono faatonutonu o le glycemia, o loʻo faia e ni mea faʻafefeteina faʻafefeteina na natia e le pancreas:

  • inisalini - e nafa ma le fesiitaiga o le kulukose mai le toto i sela,
  • glucagon - faia le faagasologa o le glucose faʻasaʻo mai glucagen.

E le gata i lea, o faailoga o le suka o le toto e aafia i hormones o le pituitary gland, thyroid coland and grenades, e pei o norepinephrine ma adrenaline, thyroxine, somatotropin, dopamine, somatostatin.

Tulaga masani masani

O le glycemia sili mo le tino e eseese mai le tagata i le tagata. O le masani masani mo le anapogi (fuataga e valu pe sili atu e aunoa ma se meaai) e i le va o le 65 i le 105 milligrams i le deciliter. I le tele o tagata, o le maualuga e alu aʻe pe a uma ona 'ai. O le masani o le suka toto pe'ā uma ona 'ai e mai le 135 i le 140 kalama i le deciliter.

O nei eseesega i luga o le manava atoa ma i se tulaga o le fiaaai e le o ni faʻailoga ma e atagia ai le faʻaaogaina ma le puipuia o le kulukose i totonu o masini. O le taimi lava e uma ai le 'ai, e faʻaumatia ai e le tino ia mea inu i meaʻai i ni mea faigofie (e aofia ai le kulūkose) lea e mafai ona gauai i le tootoo. O le pancreas e faalilolilo le insulin, faʻaleleia o meaʻai e gaʻo ai le suka ma lona metabolism (o se gaioiga e taʻua o le glycogenesis). O faleoloa Glycogen e faʻaaogaina e faatumauina ai le maualuga o le kulukose toto i le va o taumafataga.

O le faagasologa o le suʻeina o le suka mai faʻamaumauga e amata foi i le pancreas e ala i le natiaina o le kalu. O lenei hormone e faʻamalosia le liua o le ate glycogen i le glucose. Afai e le o lava le faaagaga o le tino, e maua ai lona lava glucose mai mea e le o le carbohydrate, e pei o amino acids ma glycerin. Laasaga faapena e aofia ai i le taimi o le malosi o le tino ma i le tulaga o le fiaai tele.

I nisi o faʻamaʻi, ua faʻalavelaveina ai le faiga o tulafono faatonutonu o le toto. I le avea ai o se tulafono, i ia tulaga, e le mafai e le tino ona maua le inisalini pe talia lelei foi. O faʻamaʻi ma tuʻutuʻuga e sili atu ona maualuga ai fesuiaiga glycemic i le masani:

  • maʻisuka
  • afaina, kanesa o le pancreatic,
  • afaina o le pituitary gland,
  • le lelei o le faʻaogaina o laufanua,
  • ave ni fualaau faapitoa
  • mafatiaga masani.

O le leiloa o le hormone e masani lava ona maua i le mamafa o le tagata poʻo le taʻitaʻia o se olaga le atoatoa. Mo se iloiloga faʻamaonia o tulaga faʻamuamua ma le puleaina o aʻafiaga o faʻafitauli masani i tagata e maua i le maʻisuka, o le suʻega suʻe e fautuaina 2 itula pe a uma le taumafataga.

O le faapalepale o le glucose o se faailoga taua tele o le faʻamaonia. O le suka i le maualuga o le 'ai i se tagata soifua lelei, pe a mavae le lua itula, e pei o se tulafono, e tatau ona faʻaitiitia. Afai e le tupu lenei mea, ona tatau lea i tagata uma e mamaʻi ma soifua maloloina ona mafaufau e uiga ia latou meaʻai. Vaʻaia ma masani (suka 2 itula pe a uma ona 'ai) pei foliga nei:

  • lalo ifo o le 135 mg / dl - masani mo se tino maloloina,
  • mai le 135 i le 160 mg / dl - faʻapalepale vaivai ile kulukose i tagata soifua maloloina, faʻamalieina mo le puleaina o le maʻisuka,
  • i luga atu o le 160 mg / dl - ua manatu e matautia ona o le lamatiaga o faafitauli masani mai le hyperglycemia.

Ina ia pulea le masani o le kulukose o le toto pe a uma ona 'ai, e masani ona faʻaaogaina se suʻega lea e suia ai le taumafataga atoa ma le 75 g o le kulukose ua faʻavaivaia i le vai.

O aʻafiaga o suiga mo vaʻa toto

O le faʻateleina o le faʻatulagaina o le toto i le toto o le kulukose o le toto, ei ai lona aʻafiaga i puipui o toto toto. O le Hyperglycemia e mafua ai se faasologa o gaioiga e afaina ai le paleni i le toto. I le isi itu, o le avanoa e tupu ai le tui toto e faateleina, ma i le isi itu, o le a oʻo lava i ai le tele o suiga: o lo latou tulaga e mafai ona faateleina, o nisi o faaputuga o lauulu, ma pusa atherosclerotic ua teuina i luga o puipui. Afai e le taofia lenei faagasologa, o le a le mafai ona vaʻaia uma vaa, lea o le a oʻo atu ai i le faʻaleagaina o meaola ua tausia.

E le gata i lea, o le toto maualuga pe a uma le 'ai e mafua ai faʻaopoopoga faʻaopoopoga e aʻafia tele ai galuega taua a le tino. I le taimi o le feiloaʻiga, o le faʻateleina o oloa faʻasolosolo ua faʻapupulaina le tele ona o se taunuuga o le metabolism e fesootaʻi ma le faʻamaʻiina. O lenei tulaga e taua o le atuatuvale.

Faatasi ai ma le faateleina o le suka o le toto, o le maualuga o oloa o gaʻo gasegase e afaina ai toto toto faateleina. Afai e le pulea uma nei faiga, o le taunuuga e mafai ona avea ma faafitauli ogaoga i fatugaʻo, fatugavale, fatu, vaʻa tetele ma isi totoga. Fuataga o le glycemia postprandial atonu e manaʻomia i faʻamaoniga nei:

  • faʻaauau faifaipea
  • fia inu le masani
  • faanenefu vaaiga
  • vaivai vaivai
  • faʻamaʻi pipisi
  • sosoʻo malie le lavea.

Faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga

E mafai ona e siakiina le toto o le toto i le fale ma se mita o le kulukose toto. O le auala sao o le faia lea o faitauga i le gasologa o le vaiaso ma isi mea eseese. Ina ia atiina ae le ala saʻo i meaʻai, e taua tele le suʻesuʻeina tutoatasi pe o le a le aoga o mea e sili ona e fiafia i ai pe masani ona faʻaaoga i luga ole suka.

O le saʻo ole suega e manaʻomia ai le anapogi muamua mo le 12 itula. O le mea lea, e faigofie ona fuafua se faʻatalanoaga i le taeao po o le aoauli i se fale faʻapitoa, pe a maeʻa le 'aiga i le afiafi. E taua le faatumauina o le saʻo i le taimi o le toto sampling ma ia mautinoa e fuafua se malologa pe a uma se taumafataga o le suʻega, aua e mafai ona faʻamalosia le ata o le suʻega.

Mo le sampling toto, e mafai ona faʻaaogaina se puʻupuʻu i le tamatamailima, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o se faʻataʻitaʻiga mai se vein (toto feʻai ma le ulu toto e eseese i le tuufaatasiga), e fuafua i le fomaʻi o le faʻataʻitaʻiga poʻo le potu suʻesuʻe. O taunuuga e masani ona le faʻatali oe mo le sili atu i le tasi pe lua itula.

O le maualuga o le taua o le sugar postline e mafai ona faʻaalia ai le ogaoga o le 'ai poʻo le maʻisuka. Ae e tusa lava po o le a le tele o le kulukose i totonu o le toto o le suʻega muamua, o le a le faʻaaogaina lava e fomaʻi se tasi o suʻega e suʻe ai le tulaga. O le mea e ono tupu, pe afai o le masalomia o le faapalepale o le kulukose, o isi suʻega o le a faʻamatalaina.

O a mea e aʻafia ai le suka

  • O maualuga o le suka i le toto e suia pea i le aso atoa. Afai e te faia se suʻega o le toto i le taimi lava e uma ai ma le 2 itula talu ona 'ai, o le a eseese ia faailoilo.
  • A maeʻa ona 'ai se tagata, toto maualuga le suka. O le faʻaititia o lea mea e faasolosolo malie lava, i le tele o itula, ma a maeʻa ona toe foʻi mai le kulukose i le masani. E le gata i lea, o le taunuuga o le suʻesuʻega e mafai ona suia i lagona faʻalagona ma faaletino.
  • O le mea lea, ina ia maua ai faʻamaumauga maumaututu pe a uma ona tuʻuina atu le toto mo le suka, o le suʻeina o le toto e faia i luga o se manava gaogao. O le suʻesuʻega e valu itula talu ona faia le taumafataga.

Ole fua ole kulukose o le toto pe'ā uma ona 'ai i fafine ma tamaʻitaʻi e tutusa ma e le faalagolago ile itupa male maʻi. Ae ui i lea, i fafine, ma tutusa le kulūkose i totonu o le toto, o le cholesterol e sili atu ona gauaʻi ma alu ese mai le tino. O le mea lea, o tane, e le pei o tamaitai, e tele la latou tino.

O fafine e mamafa tele i le faʻaalia o faʻafitauli faʻaleagamoni i le faʻaogaina o meaʻai.

Ona o lenei mea, o le toto maualuga o le suka i totonu o ia ituaiga tagata e masani lava i se maualuga maualuga, e tusa lava pe leai se meaʻai na ave.

Ole fua ole kulukose e fuafua ile taimi o le aso

  1. I le taeao, pe a fai e le 'ai le tagata maʻi, o faʻamatalaga mo se tagata soifua maloloina e mafai ona aofia ai le 3.5 i le 5.5 mmol / lita.
  2. Aʻo leʻi oʻo i le aoauli ma le 'aiga o le afiafi, o fuainumera e ese mai le 3.8 i le 6.1 mmol / lita.
  3. I le tasi itula pe a uma le taumafataga, o le suka e itiiti ifo i le 8.9 mmol / lita, ma le lua itula mulimuli ane, e itiiti ifo i le 6.7 mmol / lita.
  4. I le po, o maualuga o le kulukose e le sili atu nai lo le 3.9 mmol / lita.

I le tele o taimi oso i le suka i le 0.6 mmol / lita ma le maualuga, e tatau i le tagata maʻi ona suʻeina le toto ia le itiiti ifo ma le lima taimi i le aso. O lenei mea o le a fesoasoani e iloa ai le faʻamaʻi i le taimi ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

Faʻalagolago i le tulaga o le tagata maʻi, o le fomaʻi muamua na te faʻataʻitaʻiina se taumafataga maloloina, o se seti o faʻamalositino. I tulaga ogaoga, e faʻaaogaina e le tagata maʻi togafitiga o le inisalini.

Glucose o le toto pe a uma se taumafataga

Afai e te fuaina le kulukose toto pe a uma ona 'ai, e ono ese le fuainumera nai lo le' ai. O loʻo i ai se laulau patino e lisiina uma tulaga taua o le kulukose i se tagata maloloina.

E tusa ai ma lenei laulau, o le maualuga o le suka i totonu o le toto i le lua itula talu ona 'ai e mai le 3.9 i le 8.1 mmol / lita. Afai o le auiliiliga e faia i luga o se manava gaogao, o fuainumera e mafai ona maua mai le 3.9 i le 5.5 mmol / lita. O le masani, tusa lava po o le a le meaʻai, e amata mai i le 3.9 i le 6.9 mmol / lita.

E oʻo lava i se tagata soifua maloloina o le a maualuga le suka o le toto pe a latou 'ai. E mafua lenei mea i le mea moni o se aofaiga o calorie e ulu atu i le tino ma meaai.

Ae ui i lea, i totonu o tagata uma, o le tino e i ai le tali o le tagata lava ia i se itu faapena.

Toa maualuga pe a uma ona 'ai

Afai o le suʻega o le toto e faʻaalia ai numera o le 11.1 mmol / lita pe sili atu, o le a faʻaalia ai le faateleina o le toto suka ma le ono mafai ona i ai le maʻisuka. O isi taimi e mafai ai ona taʻitaʻia lenei tulaga, lea e aofia ai:

  • Tulaga faigata
  • Faʻatoʻa togafitiga
  • Loto o le fatu
  • O le atinaʻe o faʻamaʻi Cushing,
  • Faateleina le maualuga o le homone.

Ina ia faʻamaonia le mafuaʻaga ma faʻamaonia se faʻamaʻi mafai, e toe faia ai se suʻega toto. E le gata i lea, o suiga i fuainumera e mafai ona tupu i fafine o loʻo fanauina se tamaititi. O le mea lea, i le taimi o le maitaga, o le fua o le kulukose toto e ese mai faʻamatalaga masani.

Laititi maualalo pe a uma ona 'ai

E i ai se filifiliga e tasi le itula pe a maeʻa se taumafataga, faʻaitiitia le maualuga o le kulukose o le toto. I le i ai o sea tulaga, e masani ona maua e le fomaʻi le hypoglycemia. Ae ui i lea, o na ituaiga o togafitiga masani e tupu i le maualuga o le toto suka.

Afai o le suʻeina o le toto mo se taimi uumi e faaalia ai le lelei o taunuuga, ae a maeʻa ona 'ai le fuainumera i le tulaga lava e tasi, e faanatinati le fuafuaina o le mafuaʻaga o sea soliga ma faia mea uma e faʻaititia ai le suka.

O le maualuga o le inisalini o le 2.2 mmol / lita i fafine ma le 2.8 mmol / lita i tagata ua manatu e matautia. I lenei tulaga, e mafai ona maua e le fomaʻi le inisalini i le tino - o le tumo, o le mea e tupu mai pe a oʻo mai le tele o sela e maua ai le inisalini. O ia fuainumera e mafai ona iloa i le itula e tasi talu ona 'ai ma mulimuli ane.

Afai e maua se togafitiga, e maua e le tagata gasegase se suʻesuʻega faaopoopo ma pasia suega talafeagai e faʻamaonia ai le i ai o se mea e pei o le toto.

O le vave iloa o le solia o le tulafono o le a taofia ai le atinaʻeina atili o vaega ole kanesa.

E faʻapefea ona maua ni faʻamaumauga saʻo

O togafitiga faafomaʻi matou te iloa le tele o tulaga peʻa a uma ona tuʻuina atu i le toto ni fua le saʻo. O le tele o taimi, o le faʻalavelaveina o faʻamaumauga e mafua mai i le mea moni o le tagata e tuʻuina atu le toto pe'ā uma ona 'ai. O ituaiga eseese o meaʻai e mafai ona mafua ai maualuga maualuga o suka.

E tusa ai ma tulafono, e talafeagai le faia o se auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao ina ia le maualuga tele le faitau o kulukose. O le mea lea, ao leʻi asiasi i le falemaʻi e te le manaʻomia le 'aina o le taeao, e taua foi le le' ai o meaai maualuga i le suka i le aso na muamua atu.

Ina ia maua saʻo faʻamatalaga, e le tatau ona e 'ai i le po ma faʻaesea mai le taumafa meaʻai nei e aʻafia ai le kulūkose:

  1. Meaʻai falaoa, pies, roll rolls, pupuʻu,
  2. Sukalati, Jam, Honey,
  3. Puni, pi, beets, pineapples, fuamoa, sana.

O le aso ao leʻi asiasi i le fale suesue, e mafai ona e 'ai na o meaʻai e leai se aoga tele. E aofia ai:

  • Greens, tamato, kokoloti, kukama, meaʻai, logo pepa,
  • Fualaʻau, apu, vine, fualaau, oranni, lemoni,
  • Cereals i le ituaiga o araisa ma le keke.

O le suʻeina o suʻega mo se taimi le tumau e le tatau ona i ai i le gutu malulu, inu, fiainu, aua o le a faʻasese ai faʻamatalaga na maua.

Faʻafefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

E pei ona taua i luga, o le toto sampling e naʻo luga o se manava gaogao, e le itiiti ifo i le valu itula talu ona uma le taumafataga mulimuli. E taua lenei mea e iloagofie ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ina ia aloese mai mea sese, e tatau i le fomaʻi i le afiafi o se asiasiga i le fale suesue ona taʻu mai pe faapefea ona saunia lelei mo le foai toto mo le suka.

Lua aso ao leʻi pasia le suʻesuʻega, e le mafai ona e teena meaʻai ma mulimuli i se meaʻai, i lenei tulaga, e ono le faʻamaoni ia faailoga. E aofia ai le foai atu o le toto pe a maeʻa mea faʻafiafia, pe a faʻamaʻi e le tagata maʻi se aofaiga tele o le ava malosi. O le ava malosi e mafai ona sili atu i le sili atu i le tasi ma le afa taimi.

E le gata i lea, e le mafai ona e suʻesuʻeina vave lava pe a maeʻa se fatu fatu, maua se manuaga tuga, le malosi tele le malosi. E taua le malamalama o fafine maʻitaga, o le maualuga o le kulukose toto e maualuga lona alualu i luma, o isi laʻau faʻavae e faʻaaogaina i le iloiloga. Mo se suʻesuʻega saʻo, o le suʻeina o le toto e faia i luga o se manava gaogao.

O afea e maua ai le maʻisuka?

O le auala autu e iloa ai le faʻamaʻi o se suʻega toto, o lea e manaʻomia ai ona e suʻesuʻe e le aunoa i se suʻesuʻega e aloese mai ai i le atinaʻega o faʻafitauli.

Afai e maua e le tagata maʻi numera i le laina mai le 5.6 i le 6.0 mmol / lita, e mafai e le fomaʻi ona suʻesuʻeina le setete. I luga o le maua o faʻamaumauga maualuga, o le maʻisuka ua maua.

Aemaise lava, o le i ai o le maʻisuka e mafai ona lipotia mai i luga o faamaumauga maualuga, o:

  1. Po o le a lava le meaʻai, 11 mmol / lita pe sili atu,
  2. I le taeao, 7.0 mmol / lita ma le maualuga.

Faʻatasi ai ma se auiliiliga faʻapitoa, le leai o ni faʻamaoniga manino o le maʻi, ua faatonuina ai e le fomaʻi se suega faigata, lea e taua foi o le suega o le kulukose.

O lenei metotia e aofia ai laasaga nei:

  • O le auiliiliga o loʻo faia i luga o se manava gaogao e maua ai numera muamua.
  • O le kulukose mama i le aofaiga o le 75 kalama o loʻo faʻavevelaina i totonu o se tioata, o le vaifofo e maua ai ua onia e le maʻi.
  • O le iloiloga faifaipea e faia pe a maea le 30 minute, itula, lua itula.
  • I le va o le foai toto, e faʻasaina le maʻi mai soʻo se gaioiga faaletino, ulaula, 'ai ma inu.

Afai e ola maloloina se tagata, ao le i faia le fofo, o lona maualuga o le suka o le suka o le a masani pe lalo ifo masani. A faʻavaivaia le faapalepale, o se suʻesuʻega le tumau e maua ai le 11.1 mmol / lita i le plasma poʻo le 10.0 mmol / lita i se suʻega toto toto. A maeʻa le lua itula, o le faailoga e tumau pea i luga o le masani, e mafua mai i le mea moni o le kulukose e le mafai ona gauai ma tumau i totonu o le toto.

O afea ma le auala e siaki ai lou suka toto o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Sauniuniga mo foai toto mo le auiliiliga

O le toto e na o le taeao mai le 8 i le 11 itula e foaʻiina ai, o le mea lea o le a faʻaitiitia le fuainumera o fua. Aʻo leʻi suʻeina, e le fautuaina e 'ai, ma o le afiafi o le maʻi e le tatau ona' ai meaʻai, ulaula meaʻai, falai. Aʻo leʻi suʻeina, e mafai ona e inuina na o le vai, ina ia aua le faʻaseseina ai taunuuga.

E le tatau ona faʻataʻitaʻiina oe pe a fai e inu le tagata maʻi. Aʻo le i faia le faʻatinoga, i lenei tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a fautuaina e lafoai le vailaau mo le 2 vaiaso. Ole faʻatalanoaga e faia pe a maeʻa le faʻamamaina masani o le tino pe'ā maeʻa le tagofia o fualaau faasaina. O lenei vaitau e a itiiti ifo i le 7 aso talu ona le taliaina togafitiga ma le fualaau faasaina.

O le aso ao leʻi oʻo i le aoina o meaola faʻapitoa, e tatau i le tagata maʻi ona tuʻuina atu le ava ma le ulaula. E le mafai ona e popole tele, ia faia se suʻesuʻega pe a uma se vasega o le physiotherapy.

Ina ia iloa le aoga o togafitiga, e fautuaina e fomaʻi le ofoina atu o le toto i le taimi lava lea ma i totonu o le fomaʻi lava e tasi.

O le masani o le suka pe a uma ona 'ai, gaioiga lelei

Afai e te suʻeina se suʻega toto mai se tagata ao leʻi amataina, pe a uma ona 'ai, o le a ese. Aisea ua tupu ai lenei mea? O le maualuga o le suka i le tino o le taimi lea ao leʻi 'ai le taeao poʻo le taimi e leʻi' ai se tagata mo se taimi umi.

A maeʻa ona 'ai, o le kulūkose e amata ona tulaʻi, ma i totonu o le 60 minute pe a uma le' aiga o le taeao i le toto toto. E mafua mai lenei mea i gaʻo vailaʻau e maua i meaʻai ma kuka kuka.

Afai e ola maloloina se tagata ma o loʻo galue lelei le paʻu, o lona uiga o le kulukose e le sili atu i tulaga masani. A maua e le tagata le maʻisuka, e tatau ona tausia le suka i le 3 itula talu ona 'ai.

I le tulaga lautele, o fesuiaiga i le suka i le tino e faalagolago i le itupa, taimi o le aso, taimi o le 'ai, tausaga.

Faʻatatau le maualuga o le toto toto pe a uma ona 'ai:

  • 60 minute i le maeʻa ai: itiiti 8, 9 mmol i le lita o le toto.
  • 120 minute talu ona 'ai: a itiiti ifo 6, 7 mmol i le lita o le toto.

Le masani o le suka i alii

O le maualuga o le kulukose o le toto mo tane e manatu o ni tuaoi e ese mai 4, 1– 5, 9 mmol i le lita o le toto.

Faatasi ai ma le matua, o le toto suka i le masani ai pe a uma le 'ai. Mo tagata e sili atu i le 60 tausaga, ua faateleina i se vaitaimi o 4, 6 — 6, 4 iunite. I lenei tausaga, o tagata gasegase tane e sili atu ona faigofie i le maʻisuka ma e manaʻomia ona suʻesuʻeina e le aunoa ina ia vave iloa le amataina o le maʻi pe a manaʻomia.

Le masani o le suka i tamaitai

Afai tatou te faʻatusatusa tulaga masani o le kulukose o le toto pe a uma ona 'ai, ona latou tutusa lea i alii ma tamaitai.

O se eseʻesega tele i faʻasologa masani o loʻo faʻamaumauina i tagata gasegase o fafine e tusa ma le 50 tausaga.
I le taimi lea, latou te amata misa, o loʻo i ai se mea e leai se faʻafitauli. O le tau sili ona lelei mo tagata gasegase i le moapo o le tuaoi 3,8 — 5,9 mmol i le lita.

O latou tuaoi e mafai ona fesuisuiaʻi ona o le leai o se tulaga. Faʻailoa pe a mavae le 50 tausaga e fautuaina e foai atu le toto mo le suka pe a ma le tasi i le ono masina.

Le masani o le suka i fafine maʻitaga

O fafine ei ai le tamaititi e masani ona oso i totonu o latou toto suka. E tupu lenei mea ona o suiga i le tala o le tino i le tino o le tino i le taimi o le maitaga.

Afai tatou te mafaufau i masina muamua o le maitaga, o lona uiga o le suka i lenei taimi ua faʻaitiitia, ae amata ona tulaʻi i se aso mulimuli ane.

Mo tagata maʻi, e taua pe a siakiina e le fomaʻi le maʻisuka faʻamaʻi. O lenei tulaga e matautia mo le atinaʻe i totonu o le manava o se tamaitiiti tele, faʻafitauli i le faagasologa o le fanau mai. E mafua ai le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka pe'ā uma ona fanau mai.

Ole fua ole kulukose i le tino o fafine maʻitaga ina ua maeʻa ona 'aʻai pe a uma le itula e tasi e ese mai 5, 30 — 6, 77mmol i le lita. Aʻo faʻavaivaia le kulūkose ma faʻapenaina i le tino 2 itula pe a uma se taumafataga, e faʻaititia le fua faatatau mai 4, 95 — 6, 09mmol i le lita o le toto.

Le masani o le suka i tamaiti

E faʻaaogaina e tamaiti meaʻai e sili atu nai lo tagata matutua, tagata matutua ma fafine maʻitaga.

E ui lava i le tele o meaʻai i le meaʻai, o nei vaega o loʻo gaosia e le tino i le malosi, e aunoa ma le faʻatupulaia o le kulūkose i le tino.

At pepe fou tamaiti ma tamaiti laiti i lalo o le 12 tausaga le matua ua manatu o se tau faʻaalia mai le 2, 8-4, 4mmol i le lita.

Mo tamaiti matutua nai lo lenei tausaga ma ao lei oʻo i le 15 tausaga, o le tau sili ona lelei o faailoga i le vaitau 3–5, 6mol i le lita toto.

Aisea e maua ai le maualalo maualalo pe a uma ona 'ai?

I lenei sootaga, e mafai ona maualalo le suka i le toto nai lo le masani? O lenei tulaga e taʻua o le hypoglycemia. Faatasi ai, o le toto toto e paʻu lalo ifo i le 3, 3 mol i le lita o le toto. O lenei tulaga e le masani ai nai lo le suka maualuga, ae e mafua ai foi le le fiafia. E eseese mai le laʻititi i le ogaoga. O lona faʻaaliga matautia: hypoglycemic coma.

O faʻaaliga o lenei tulaga e faʻalagolago i le tausaga o le tagata maʻi, o le umi o le maʻisuka malosi lea na tulai mai i le tino, ma le fua o le faʻaitiitia o le kulukose toto.
O le maualuga o lenei vaega i le toto o le maʻisuka e mafai ona pa'ū ona o le tele o vailaʻau, insulin.

O se tulaga talitutusa e matauina pe afai e 'ai sina meaʻai po o le lemu o le taeao, le aoauli poʻo le' aiga o le afiafi. O gaioiga faaletino, faʻafitauli tau fatuga, ma se fesuiaiga o vailaʻau e mafai ona mafua ai se paʻu mataʻutia i le suka o le toto. E tele taimi e faʻaosofia ai lenei tulaga e ala i le faaopoopoina o tupe faaopoopo i le togafitiga autu e aunoa ma le faʻaitiitia o le fua o isi vailaʻau. O le hypoglycemic coma e mafai ona taitai atu ai i le faʻaaogaina o vailaau faʻasoifua vailaʻau poʻo meainu malosi.
O le falemaʻi o lenei tulaga e le eseese i tagata gasegase o vaitausaga eseese.
O se tagata e amata ona afu, e masani lava ona afaina ai tua o le ulu, le lauulu. O se tagata e masani ona popole, iloa le fiaaai faifai pea, e faigata mo ia ona maua.

O se tagata gasegase maualalo le kulūkose i totonu o le toto e mafai ona mafatia i migraines, e masani ona gatete, vaivaiga. O se tagata faapena e gaoi, o lona ulu o loo taamilo. O lona paʻu e paʻu. Faʻasalaga malosi i le suka, o se suiga o le agaga e matauina mai le le fiafia i le osofaʻiga, le mautonu le malamalama, o le tautala a le tagata e faagesegese, le faateleina le le fiafia i le avanoa.
O le maʻi e masani ona faitio i le paʻu o tamatamailima, laulaufaiva. E mafai e se tagata ona faigofie ona fenumiai ma se tagata onā, o nei faailoga e talitutusa.

E masani lava, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e paʻu i le po. O se tagata o loʻo taumafai e alu ese mai lona moega e manua pe a pa'ū mai se pito. E masani lava o lenei tulaga e mafua ai le moe i le fealualuaʻi faataamilo i le fale ma le mata ua tapunia. Ole sosolo maʻi ole malosi ile moe, mafai ona faia ni leo ese ma leo, ma i le taeao pe a maeʻa ona faʻasalaina lea e se migraine.
O le hypoglycemia i tamaiti e sili atu ona faigata ona matauina, ae e tatau ona e gauai pe a amata ona teena e le pepe meaai, faitioga o le tiga o le vae, o le tali e taofia.
Ma o fomaʻi foi e fautuaina e gauai atu i le faʻapupulaina o le paʻu o le ulu o le ulu, vaivai.

Puipuiga

Auala e faʻafeteina ai poʻo le faʻaitiitia o le kulukose o loʻo taofiofi ma le fesoasoani o meaʻai lelei poo se meaai faʻapitoa, ma le faʻaaogaina o vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi.

E taua foi le faʻaaogaina o le tino e avea o se faʻasologa. Afai o le tagata maʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1, ona fautuaina lea o le inisalini.

Ina ia pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e fautuaina le tagata maʻi e faʻaaoga se glucometer poʻo ni faʻataʻitaʻiga faapitoa. O ia ituaiga mea e tui ai le paʻu o se tamaʻi lima ma fua le maualuga o le suka i le toto i le fale. O lenei metotia e faʻaaogaina mo le siakiina e le tagata lava ia, e mafai ai ona e iloiloina le tikeri o le aoga o togafitiga.

O vailaʻau faʻasolosolo faʻapitoa e mafai ona avea o se auala puipuia mo le puleaina o toto toto. Ae e le mafai ona faʻaaogaina nai lo fualaau ma meaʻai. O ia sooupu e faʻaaogaina e fai ma faʻaogaina i togafitiga.

E faʻapea foʻi ma le tagata maʻi, mo le puleaina ma le puipuia o le maualuga o suka, e mafai ona e faʻaaogaina yoga, manava e tusa ai ma Strelnikova, aau, savali i le ea fou.

A maeʻa ona 'ai, e tatau i le maʻisuka ona i ai se suʻega toto

I le tino, o le suka o loʻo faʻapalaina ma fai ai le kulukose, o se mea e faigofie lava ona maua i le gaʻo. O ia o loʻo fafagaina sela o le tino atoa, faapea foi ma maso ma le faiʻai.

Ia mautinoa o mea uma lava e lelei ma lou soifua maloloina ma e mafai ona siakiina lou suka toto i se glucometer. O se masini faʻafomaʻi lea e faigofie ai ona fua i le fale.

Afai e leai se masini faapena, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau falemaʻi i le lotoifale i mea e tatau ai. O lenei iunite o se mea e sili ona taua mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. A uma mea uma, latou te manaʻomia le faia pea o le auʻiliʻili # 8212, i luga o le suka pe a uma ona 'ai ma aʻo leʻi' ai.

O le mea lea, mo le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faia i taimi uma i luga o se manava gaogao i le taeao ma luma o taumafataga taitasi, na o le 3-4 taimi i le aso. I le ituaiga lona lua, e tatau ona e faia lenei faalua i le aso: i le taeao ao leʻi faia le taeao ma ao lei faia le aiga o le afiafi.

O le faʻamaloloina o meatotino o laʻau o le suamalie o lona tamaoaiga i vitamini ma meaʻai.

E mafai ona inu le ava mo le maʻisuka? Suʻe le tali i lenei itulau.

O a faʻamanuiaga o beets tipi, faitau i inei.

O loʻo i ai se faʻavae masani o le suka toto, masani mo tamaitai ma alii, o le 5.5 mmol / l. E tatau ona manatuaina o sina faasiliga o le suka i le taimi lava e uma ai se taumafataga o le masani lea.

Le fua o le suka o le toto i taimi eseese o le aso

Afai ei ai se suiga faifaipea i le maualuga o le suka i le 0.6 mmol / L pe sili atu, e tatau ona faia ni fua faʻatatau i le 5 taimi i le aso. O lenei mea o le a aloese mai le faʻateleina o le tulaga.

Mo tagata o loʻo pulea le faʻamaopoopoina o lenei faailoilo ma le fesoasoani o se taumafataga faapitoa poo le togafitiga o le physiotherapy, latou te laki tele. I le uma, latou te le o faalagolago i inisua injections.

I le faia o lea mea, e tatau ona latou tausisi i fautuaga nei:

  • Mo le masina, fai se suʻega e le aunoa. E tatau ona faia le taualumaga aʻo leʻi 'ai.
  • E tatau foi ona mataʻituina le tulaga aʻo leʻi asiasi atu i le fomaʻi, 1-2 vaiaso ao lei alu i le tofiga.
  • Matau le mita i le vaiaso.
  • Aua nei teu i fasi siaki mo se glucometer. Sili atu ona lelei le faʻaaluina o tupe i luga nai lo le togafitiga o se maʻi faʻamaʻi.

Afai o le oso i totonu o le suka toto pe a uma ona 'ai, e manatu e masani (i totonu o faʻatapulaʻa tatau), a maeʻa ona' ai, o se taimi lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. A uma, e le mafai e le tino ona faʻaitiitia faʻaititia, e manaʻomia ai le faʻaofiina o le inisalini ma ave pepa faʻapitoa.

Faʻaaogā tatau o le faʻasologa o le propolis i le togafitiga o le maʻisuka.

Saili pe mafai ona maua le suka i le maʻisuka mai lenei tusiga. O loʻo faʻamatala auʻiliʻili pe oa ituaiga araisa ua faʻatagaina mo le faʻaaogaina e tagata mamaʻi.

Ina ia tumau le maualuga o le kulukose, mulimuli i tulafono:

  • Taumafa mea taumafa e umi le digestible (Igoa ole glycemic).
  • Taumafai e sui le falaoa faifaipea ma fatuga atoa - e tele naua le fiva ma e telegese lemu i le manava.
  • Faʻaaofia fualaau 'aina fou ma fualaʻau i au mea taumafa. E tamaoaiga i minerale, vitamini, antioxidants ma fiber.
  • Taumafai e 'ai le tele o le palatini, lea e faamalieina ai le fiaai ma puipuia ai le gasegase i le maʻisuka.
  • E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o le gaʻo tumu, e mafua ai le gaʻo o le maʻi. Sui i latou i gaʻo susu, lea e fesoasoani e faʻaititia ai le GI ipu.
  • Faʻaititia au auʻaunaga, e oʻo lava i meaai maloloina e le tatau ona faʻaleagaina. Faʻatasia faʻamalosi meaai faʻatasi ma le faʻatinoina o le tino.
  • O meaʻai ma se mea inu suamalie o se ituaiga o fesuisuiai i laʻau suamalie ma e le faʻafeiloaʻi faʻavavega i le suka toto pe a uma ona 'ai.

E te fiafia i le tusiga? Taʻu i au uo e uiga i ai.

Faʻamatalaga ma iloiloga

O le mea lea, o le urine acid lava ia e le o se mea matautia tele, ae o le tuufaatasiga ma le suka # 8212, # 8212, o se mea e maasiasi ai, ae ua uma ona ou aoaoina nei mea uma lava i totonu o le itu, i le mea o loo i ai pea le au fomai # 8230, ma e masani lava # 8212, latou te aina # 8212, puipuia le pancreas ma faia ai faamalositino. matua paie # 8212, na taʻu mai e le fomai loʻu agaga faafetai ia te ia. Ou te inu 0.5 siafora O MEA UMA MAI LE afa o le laulau E leai se mea e faʻatusatusa i mea e tupu i vaʻa toto pe a faʻamamaina i le suka ma le uric acid.

Na tusia e Irina le tele o faamatalaga taua. Ae na o le 50 pasene e mafai ona malamalama mai i mea na tusia. Irina, faʻamolemole faitau mea na e tusia na oe lava. Tou te malamalama i lena mea. Ina ia savali i totonu o le tusitusiga # 8212, le fefe le fefe, o ou mafaufauga o oso, e leai sou taimi e mulimuli ai. Ona o le faʻaaloalo ma le agaalofa mo tagata gasegase uma, ou te aioi atu ia te oe e toe faitau lau tusiga ma toe tuusao, ia faamanino. Ia faʻapea foi ona nofo faʻamalamalama atili i fualaau faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻega. O le mea e leaga ai, o le mea tusia # 8212 o le taimi nei o se faʻalogona ita. Ma o le a sili atu ona saʻo le taumafai e fesoasoani i tagata uma ma fefaasoaaʻi o latou malamalamaʻaga. Faafetai i le taimi muamua

Talofa, faʻamolemole taʻu mai pe faapefea? Aʻo leʻi oʻo i le taimi e moe ai, e 23.00 loʻu toto toto, mo se faataitaiga 6.2, aʻo ou le 'ai se mea ma ou moe. Ma i le taeao 08.00, toto toto 7.4
Faafetai

Anapogi 8.3, lua itula talu ona 'ai # 8212, 8.6. E faʻapefea ona iloilo lenei tulaga o le maʻisuka? Ou te 'ai tele fualaau faisua ma fualaʻau, ou te le' ai lava i meaʻai, leai se mea suamalie, vevela, gaʻo. E mafai ona mou atu atoa le maʻisuka pe mafai ona teuina le suka i le toto ma se ituaiga o meaai e tausia i luga masani?

I le lua masina talu ai, na ou foai atu ai le toto mo le suka mai le vein, 12.6 i luga o se meaai (e ui lava e le mamafa ma aveesea le suka ma le gaʻo), Na amata ona ou auai i aoaoga faaletino, e pei o le savali i luga o se simulator, o le taunuuga: i le lua masina sa ou aumaia le suka i le 5.5-6 ma e leai se fualaau faasaina # 8230, o le mea muamua lava e fai i le maualuga maualuga o le suka e na o le taumafai e taitaia se soifua maloloina soifua, taaloga ma meaai masani masani fesoasoani moni. Ou te manaʻo ia maua e tagata uma e maua i le maʻisuka le faʻavaivai, ae tau lava ia tausia oe lava ma o le ae fiafia.

O le a ou faaopoopo atu i le mea o loʻo i luga, ou te tuʻuina atu le falaoa paʻepaʻe ma i luga o le ala o nei masina e lua na leiloa ai le 6 kilokalama o le mamafa ma ao ou malamalama i ai, o le tele o le mamafa o le mamafa o le malosi o lou tino e tauivi ma le suka ae o le mea autu o le faʻamalosi oe ma tausi oe lava ia. ma ou te fiafia i le vaomatua # 8230, ou te le manao foi e alu i taaloga # 8230, ae na faigata tele i le amataga ma o lea ua ou faaaogaina ma ua ou lagona le sili atu ona lelei. Ou te toe manao foi ia manuia tagata uma ma le onosai ma le soifua maloloina.

Talofa, ua i ai le suka 12.5, na ou faʻafuaseʻi ona oʻo mai i se fomai fafine, o laʻu vaai i totonu o le afa tausaga, e le lelei uma, ou te vaʻai i mea uma i totonu o le puao, pe leai, ou te le o vaai i se endocrinologist, na faatoa pasia aʻu suʻega. meaʻai e aunoa ma le faitauina o se mea e uiga i le maʻisuka Mea uma e aunoa ma le masima ma le gaʻoina o suauu, masini vevela poʻo le gaʻo, se falala o le lanu meamata, kalapu, po o salati fou (kukama, tamato, ma zucchini fou, faʻavasegaina i le kisisisi) 0% 2 vaiaso ua mavae. O le suka nei e 5-5.5, pe a uma ona 'ai pe a uma le 2 itula 5.9-6.3

Toto toto pe a uma meaai

Talu ai o le maʻisuka e le o taimi uma e faʻalauiloa ai faailoilo e mafai ona avea o se faailoga matautia, e taua le nofouta i mea e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi.

Ina ia mafai ona malamalama i le tulaga o loʻo i ai nei, e tatau ona mafai ona iloagofie taunuʻuga masani o suʻega mai i latou e sili atu i le masani.

I le avea ai o se fua muamua, o suʻesuʻega masani o suʻega o le toto e le o se puipuiga faigata o soʻo se ituaiga o maʻisuka. O ia suʻega e tatau ona a itiiti ifo i le 6 masina.

Toto masani toto

E masani lava o le suka i le toto pe a uma ona 'ai e fuaina i le tele o taimi - peʻa uma le' aiga. O ituaiga uma o le maʻisuka ei ai ona lava numera o suʻesuʻega i le aso atoa. O maualuga o le suka e mafai ona tulaʻi ma pau i le aso atoa. O le masani lenei. A maeʻa ona 'ai, o le aofaʻi o le kulukose i le toto e alu maualuga, ona leʻo faʻaalia ai lea o le i ai o se faʻamaʻi. O le averesi masani mo tamaʻitaʻi uma e lua e 5.5 mmol / L. Glucose i le taimi o le aso e tatau ona tutusa ma ia faailoilo:

  1. I luga o se manava gaogao i le taeao - 3.5-5.5 mmol / l.
  2. Aʻo leʻi faia taumafataga mo le 'aiga o le aoauli ma ao leʻi faia le taumafataga - 3.8-6.1 mmol / L.
  3. 1 itula i le maeʻa o se taumafataga - e oʻo atu i le 8.9 mmol / L.
  4. 2 itula i le maea ai o se taumafataga, e oʻo atu i le 6.7 mmol / L.
  5. I le po - e oʻo atu i le 3.9 mmol / l.

Afai o le suiga o le maualuga o le suka i totonu o le toto e le fetaui ma nei faailo, ona tatau ai lea ona fuaina le silia ma le 3 taimi i le aso. Mataʻituina o kulūkose o le a maua ai se avanoa e faʻamautinoa ai le maʻi o le maʻi pe afai e faʻafuaseʻi ona maʻi. E mafai ona e aumaia le maualuga o le suka i le masani ai ma le fesoasoani i meaʻai lelei, faʻatinoga lelei ma inisalini.

Ina ia tumau le maualuga o le suka o le toto i le maeʻa ai, e tatau ona e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma fai mea uma e mafai ai ona puipuia oe lava. I totonu o le masina, e tatau i le tagata maʻi ona faia e le aunoa se suʻega toto. E tatau ona faʻatino le faʻatinoga aʻo leʻi 'ai. 10 aso ao leʻi asiasi atu i se fomaʻi, e sili ona lelei le tusi i lalo lau suka o le toto i se isi api. O lea o le a mafai e le fomaʻi ona iloilo le setete o lou soifua maloloina.

O se tagata gasegase masalomia o le maʻisuka e manaʻomia ona faʻatau se masini e fua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E fautuaina le faia o faʻataʻitaʻiga e le gata i le taimi e aliali mai ai le malaise, ae faʻapea foi mo taimi uma lava mo le puipuia, e siaki suiga. Afai o le suiga i le suka toto pe a uma ona 'ai e tumau i totonu o tapulaa talafeagai, ona le leaga lea. Ae o le malosi e oso i le kulūkose aʻo leʻi 'aʻai o se faʻalavelave e suʻe ai togafitiga vave faʻapitoa. E le mafai e le tino o le tagata ona feagai ma se suiga faapena, ma ina ia faʻaitiitia le aofaʻi o le suka, e manaʻomia le iniseti.

Tusa masani ai le toto toto pe a uma ona 'ai

O faʻataʻitaʻiga nei e manatu e masani:

  • glukose toto 2 itula pe a uma le 'aiina: 70-145 mg / dl (3.9-8.1 mmol / l)
  • anapogi toto glucose: 70-99 mg / dl (3.9-5.5 mmol / l)
  • toto kulluse i soo se taimi: 70-125 mg / dl (3.9-6.9 mmol / l)

A maeʻa taumafataga taʻitasi, o le maualuga o le suka o le toto e masani lava ona faʻaititia. I le toto pe a uma ona 'ai, e suia pea le suka ona o le mea moni o le tele o mea e aafia ai le tino. I le taimi lava e tasi, o aʻafiaga taʻitasi e iai lona lava fuataga o le fesuiaiga o meaʻai vaevaeina i totonu o le suka ma lona avega.

E faʻapefea ona faʻapipiʻi faʻamaʻi kulūkose i mea masani?

A maeʻa ona 'ai, o le suka e mafai ona toe foʻi i le masani pe afai e te tausisi i tulafono nei:

  1. Aloese i masaniga leaga. O le ava malosi o le puna sili lea o le kulukose e ulu atu i le toto ma e tauaveina i le tino atoa. E aoga foi le le aofia ai le ulaula tapaa.
  2. E faʻatatau i le maualuga o le suka na faʻaalia, e mafai ona fautuaina le tagata maʻi i se vasega o inisalini.
  3. E tatau ona faia i le togafitiga o se fualaau faasaina e faavae i luga o le pusa. E mafai ai ona e aumaia i totonu o se taimi pupuu taimi o faailo i masani pe a mavae se taimi pe a uma ona 'ai.

O le fua o le kulukose i totonu o le toto pe a uma ona 'ai e faalagolago lea i le meaʻai e faʻafeiloaʻi e se tagata.

E masani lava, pe a fai o meaai o le a aofia ai ia oloa:

O loʻo i ai se lisi o oloa e faʻasaina i le maʻisuka ma e le fautuaina i ni aofaiga tetele i tagata soifua maloloina. O lo latou faʻaaogaina e mafai ona aʻafia ai le fua faatatau tusa lava pe 8 itula.

O nei oloa e aofia ai:

  • suka ma meaʻai uma e aofia ai,
  • meaola manu,
  • sooga o so o se ituaiga ma metotia o sauniuniga,
  • laisa paepae
  • faʻi, aso, fig, apricots mago,

Afai e faʻaleagaina e tagata nei oloa i le olaga i aso faisoo, ona latou maua ai lea o le faateleina o le avanoa e maua ai le maʻisuka.

Toto toto pe a uma ona 'ai

O le tele o meaʻai e 'ai e tagata e aofia ai vailaʻau' oloʻo fesuisuiai. O lenei mea e mafua ai le maualuga o le suka toto pe a uma ona 'ai. O le faʻasalaga malie pe'ā uma ona 'ai e mafai ona masani, maualuga maualuga poʻo maualuga. E tatau ona e iloa fuainumera masani e iloa ai pe o le kulūkose ua matua tele naua le tele o taimi pe a uma ona 'ai meaai.

O le a le eseesega i le va o le anapogi ma le maeʻa ai o le suka toto?

I se tagata matua, o le glucose sili ona lelei o le toto e tusa ma le 3.3-5.5 mmol / L. O le glycemia sili ona maualalo e matauina i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao, i se taimi e gaogao ai le manava, pe pe a fiaaai se tagata. A maeʻa ona 'ai le tele o ipu ma meaʻai, o le kulūkose saturation o le toto e masani lava ona tulaʻi, ma le itula e uma ona' ai le faʻamaʻi kulūkose o le serum. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o oloa e aofia ai se aofaiga faapitoa o gaʻo. I nisi o ipu ma meaʻai, e itiiti, i isi - sili atu. O le meaai ua paʻu mo se taimi uumi, ma e masani lava, e tusa lava pe lua itula pe a uma ona 'ai, o le a faʻapupulaina ia faʻataunuʻu.

I se tulaga masani, o le maualuga o le suka pe a uma le fufuluina o ipu eseese e le mafua ai le le mautonu, talu ai lona maualuga e tulai mai i totonu o tuaoi. E mafua mai i le pancreas ma le gaosiga maloloina o le insulin, lea e pulea glycemia. O le le gasegase o le kulukosese poʻo le maʻisuka e fesoasoani i le mea moni o le maualuga maualuga o le toto suka pe a uma ona 'ai e 3 itula pe sili atu foi. I le faaopoopo atu, i le aluga o taimi, o nei gasegase o le a atiina ae uiga nei:

  • i le taimi muamua o se paʻu mamafa, ma le alualu i luma o le faʻamaʻi - mamafa tele,
  • fiainu
  • vaivai,
  • faʻaauau faifaipea
  • lagona lelei i ou tamatamai lima.
Toe foʻi i le laulau o mea

Galuega sili ona lelei

I tamaiti, a maeʻa ona 'ai, e suia foʻi le maualuga o le suka.

I se tagata soifua maloloina i vaitau eseese o le aso, e masani lava ona ese le suka o le toto pe a uma ona 'ai. O lenei fesuiaiga e tutoatasi mai le itupa poʻo le matua, o lona uiga, i tamaiti pe'ā uma ona 'ai le kulūkose saturation e faʻateleina i le auala tutusa e pei o tagata matutua. O le faʻateleina o aso ma le faʻaitiitia i le glycemia e mafua mai i le tele o mea taua: taumafaina o meaai, gaioiga o le pancreas ma le tino atoa i lona atoaga, i aso uma. O le mea lea, o le masani o le suka toto 1 le itula pe a uma se taumafataga e iloagofie mai numera glycemic i le taeao po o le afiafi. O le kulukose masani masani pe a uma ona 'ai ma aʻo le i ai, o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo.

O le masani o faʻataʻitaʻiga glycemic e faʻalagolago i le itupa ma tausaga

Tausaga e aʻafia ai le toto toto. E tusa ai ma lenei mea, o le suka i le maeʻa ai ona 'ai i tamaiti e ese mai i le maualuga o fuainumera mo le faʻamalieina o tagata matutua. O numera aupito iti i tamaiti ei lalo ifo o le 1 masina e 2.8-4.4 mmol / l. E oo i le 14 tausaga, o le toto glucose e 2.8-5.6 mmol / L. I tane ma fafine ei lalo ifo o le 59 o tausaga, o le kulūkose masani e 3.3-5.5 mmol / L, ae i le tuai o le suka e mafai ona faateleina i le 6.4 mmol / L. E ui i le mea moni e faapea o lenei mea e sili ona maualuga le faʻatagaina, o le aganuʻu le amanaʻia o le 3.3-5.5 mmol / l o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. E le gata i lea, i fafine maʻitaga, e mafai ona faateleina le maualuga o le glycemia i le 6.6 iunite, lea e manatu o le masani lea e le manaʻomia ai le faasaʻo. I le maʻisuka, o le anapogi glycemia e oʻo atu i le 7.5 mmol / L.

O a mafuaaga o le maualuga o le glycemia?

O tulaga faʻalavelave e mafai ona faʻaosoina ai le faateleina o le anapogi toto toto.

O le maualuga o le suka o loʻo tausia mo le tele o mafuaʻaga:

  • tulaga faigata
  • 'ai mea taumafa maualuga i gaʻo,
  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • gasegase gasegase ma le malosi o le inisalini,
  • le atinaʻe o le maʻisuka.

E mafai ona e fuaina le suka i lou fale. Mo lenei faamoemoe, o loʻo i ai se masini faapitoa - o se glucometer. Ina ia saʻo le fuaina o le suka i lenei mea faigaluega, e tatau ona faʻafoʻi faʻamaoniga o le glycemic i luma o le 'ai i se manava gaogao, faʻaopopo - mulimuli ane i le 1-2 itula i le maeʻa ai. Afai e te faia se siaki tutoatasi, e moni lava le iloa o le maʻisuka i le amataga ma puipuia lona alualu i luma.

Ae ui i lea, o le suʻega o suʻega toto mo le suka e manaʻomia e iloa ai pe a tulaʻi le maualuga o le glycemic e fai ma faʻaaliga o maʻi. O le toto mo le fuafuaina o le suka e maua mai i se tamaʻi lima poʻo se vein. O se auiliiliga e faia i le kuka i le taeao. E ala i le eseesega o gaioiga, e suʻeina ai le toto mo le glucose concentration. A maeʻa le suʻesuʻeina o le suka, e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai mo le 8-14 itula, e le o faʻamalositino, aua le ulaula pe inupia le ava malosi, ma aua foi nei inuina ni fualaau. E le gata i lea, o le hemoglobin glycosylated e toe fuaina. Ole siaki lenei e mafai ai ona maua se faʻamaoniga saʻo.

Afai ua pasia e le au gasegase le auiliiliga ma o lona taunuuga e faailoa ai le i ai o togafitiga, e tatau loa ona e faafesootai se tagata tomai faapitoa. I lenei tulaga, o le finocrinologist.

Faʻaitiitia le suka pe a uma ona 'ai

O faʻamaʻi pipisi e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o le hypoglycemia.

Hypoglycemia - o le maualuga o le kulukose o le glucose. O le faʻamaoniga o lenei maʻi o loʻo faʻavaeina i le mataupu pe a oʻo i le itiiti ifo o le tapulaa o le anapogi i le 3.3 mmol / L. I lenei tulaga, o le suka pe a uma ona 'ai e sili atu i le masani pe o loʻo teuina i le lautele e oʻo i le 5.5 mmol / L. O le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina e afua mai i faʻalavelave faʻalavelave, faʻaleagaina o le pancreas, ate ma le maʻi o le intestinal, faʻamaʻi pipisi, vailaʻau faʻasaina, ava malosi poʻo vailaau. Ae o meaai paleni ma le le paleni o le mea sili lea ona lautele le faʻaaogaina o masini i isi mea.

Ina ia faʻamaonia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le mea muamua e tatau ona e 'ai saʻo. E taua le aua le faʻaaogaina o mea suamalie, mea tao, ava malosi, pe a mafai, 'ai e pei o ni meaʻai gaʻo ma falai pe a mafai. E le gata i lea, o gaioiga faʻavaomalo lelei foi e afaina ai le maualuga o le glycemia.

Tuua Lau Faamatalaga