Le taua o masini ma microelements i le ola o laau

Faʻasologa o elemene O aʻuMicroelements (synonym: elemene o elemene, elemene o elemene)

elemene elemene o loʻo i ai i totonu o masini o tagata, meaola ma laau i le mea ua taʻua o le aofaiga (afe o le pasene pe itiiti ifo). O masini, o mea o loʻo i ai i totonu o fusi o mea ola e laʻititi ifo i le 10 -5 pauna% (auro, uranium, ma isi), ua taʻua o micronutrients. O elemene o elemene o loʻo taua foi o elemene o vailaʻau faʻasolosolo i totonu o vai, eleele, papa.

O le ola o le matafaioi a M. e fuafuaina e ala i lo latou auai i le toetoe lava o ituaiga uma o le metabolism o le tino, o ni mea e gaosia mai le tele o enzymes (Enzymes), Vitamini (Vitamini), E aofia ai hormones i le faagasologa o le hematopoiesis, tuputupu aʻe, toe gaosia, vavalalata ma le faʻamautuina o siama faʻamalosi, respiration o le tino, tali le tali atu ma le tele o isi gaioiga e mautinoa ai le galue masani a le tino.

E tusa ma le 70 elemene (e aofia ai elemene) na maua i le tino o le tagata, lea e 43 e taua (e le tatau ai). I le faaopoopo atu i le taua o M., o mea taua ia o mea taumafa paleni, o le faaletonu lea e mafua ai le tele o tulaga o le natura, o loo i ai le tuinanau o M., o mea autu ia e afaina ai le siosiomaga ma mafua ai faamaʻi ma le inu i totonu o tagata. I lalo o ni aiaiga patino, e manaʻomia ai e Mr. le faʻaalia o se mea oona, ma o nisi o mea oona o loʻo i ai i totonu o le fualaau o loʻo iai mea taua. O le manaʻoga o le tagata i M. fesuisuiai i totonu o tapulaa lautele ma mo le toatele o M. e leʻo faʻamautuina. M. e tupu mai i le tootoo, aemaise lava i le duodenum. M. ua alu ese mai le tino ma feeseeseaʻi ma urine. O se tasi o vaega o M. e faʻamalo e avea o se vaega o mealilo o laʻau o le exocrine, faʻatasi ai ma sela epithelial o le paʻu ma mucous membranes, faʻatasi ma lauulu ma fao. O elemene taʻitasi o loʻo faʻamatalaina i ni uiga patino o le faʻaaogāina, felauaiga, teuina i totoga ma gaʻo ma le faʻamalositino mai le tino.

O le toʻatele o M. e ulufale atu i le tino ma meaʻai e maua mai i fualaau. I le susu ma meaʻai gaʻo, o le content a M. e maualalo. 22 elemene o elemene, (manganese, zinc, cobalt, kasikoni, iodine, ma isi) sa maua i le susu o povi, ae o lo latou sao i le susu e maualalo. I mea e gaosia i aano o manu o loʻo i ai, molybdenum, kopa, titanium, zinc. O iʻa taumafa e aofia ai le telē tele o siliva, cadmium, fluorine, ma nickel.

O le lautele o le faaaogaina e le tagata i le natura ma le maualalo o le tagata e manaomia mo i latou e faamatala ai le faigofie ona tupu o tulaga faaletonu ona o le le lava po o le sili atu foi o taumafa a M. i le tino o le tagata. Ae peitai, o le le atoatoa, sili atu poo le le atoatoa i mea a M., ae maise lava i nofoaga e gata ai, e mafai ona taitaiina atu ai i le atinaeina o faamai, maʻi o le tino poo le tulaga faaletonu, faatasi ai ma le faaupuga "microelementoses." O nisi o faʻamaʻi, lea e faʻavae i le le atoatoa o le malosi o M., e mafai ona fuafua lelei. I le inumaga a M. e le gata i le tele o se fualaau, ae o le solia foi o le faiga o le suiga o se microelement ma lona aveesea mai se totoga e taua tele. O le matafaioi o le tele o mea taua i le tino o le tagata ua uma ona suʻesuʻeina lelei; e itiiti ni faʻamatalaga i luga o le auai o isi sui i le faiga o le metabolism ma le malosi, e ui lava o lo latou i ai i le tino o le tagata ua faamaonia.

Ina ia iloa le mea o loʻo iai i le tino, o auala e masani ona faʻaaogaina e mafai ai ona faia suʻega suʻega, lea e matua taua tele mo le soifua maloloina.O ia metotia e aofia ai le absorption o le atomomoli, o le spectroscopy o le elemene o le eletise ma le plasma i se isi itu, masalosalo. Faatasi ai ma i latou, elekene, X-ray fluorescence analysis, suesuega o le faʻamalosia o le neutron, ma le suʻesuʻeina o le photanoclear.

Bromine O le mea sili ona maualuga o loʻo iloa i totonu o le faiʻai o fatugaʻo, gaʻo vevela, meaʻai o le faiʻai, suauu pituitary. faʻatasi ai ma le tele o faʻalavelave faʻalavelaveina le galuega o le vevela, e puipuia ai le ulufale atu o iodine i totonu. O suauu o le bromine e i ai le aʻafiaga i le fatugalemu o le tino, faʻagaoioia le gaioiga faʻafeusuaiga, faʻateleina le tele o ejaculate ma le numera o sperm in it. Bromine o se vaega o le vai gastric, e aafia ai (faatasi ai ma le chlorine) luga. O aso taʻitasi mo le faʻataʻitaʻi o le 0.5-2 mg O faʻapogai autu o le faʻafefeteina i meaʻai a le tagata, o falaoa ma falaoa, susu ma meaʻai susu, ma leki. O plasma masani e tusa ma le 17 mmol / l falaoamata (pe a ma le 150 mg / 100 ml plasma toto).

Vanadium O le sili ona maualalo o loʻo maua i ponaivi, o nifo, mea faʻapipiʻi. Vanadium ei ai sona aʻafiaga, faʻafouina le faʻamaʻiina o phospholipids, e aafia ai paʻu mitochondrial, e faʻafefe ai le cholesterol. E faʻaleleia ai le faʻaputuina o suauu calcium i ponaivi, faʻapupulaina ai le tetee o nifo i taavale. Faatasi ai ma le tele o le faaaogaina o le vanadium ma lona tuufaatasiga, latou te faaalia ai i latou lava o ni mea oona e aafia ai le totoga o le tino, tino respiratory system, o le tino o le tino ma mafua ai ona afaina ai ma paʻu o le paʻu.

Omea O le maualuga aupito maualuga o loʻo iloa i le mumu toto, toto, ate, plasma toto. O se vaega o hemoglobin, enzymes lea e faʻamalosia le faasologa faasolosolo o le hydrogen poʻo elemene eletise mai le uluai foaʻi i le talia mulimuli, o lona uiga. i totonu o le vavalaʻau (catalase, cytochromes). Auai i ni mea e le mautonu, fegalegaleaiga o le immunobiological. Faatasi ai ma se faaletonu, e atiina ae ai, tuputupu ae o le tuputupu aʻe, tupuga mai le tino, gaioiga o le dystrophic i totoga. O le faʻaaogaina o le uʻamea ma meaʻai e mafai ona mafua ai, ma le solia o lona metabolism, faatasi ai ma le tele o le inu o le uamea saoloto i totonu o le toto, e mafai ona oʻo atu ai i foliga vaaia o le uʻamea uʻamea i vaega o parenchymal, le atinaʻe o hemosiderosis, ma le hemochromatosis. O le manaoga mo le uʻamea i aso taitasi e 10-30 mg, o lona autu autu o meaai o meaai, buckwheat, aano o manu. , fualaau, falaoa ma mea e gaosi ai falaoa. E masani lava, o le iron non-heminic e maua i le plasma i le faʻamasinoga o le 12-32 μmol / l (65-175 mcg /100 ml ), i fafine o mea o loʻo iai i le non-heminic iron i le plasma toto e 10-15% maualalo nai lo alii.

Iodine . O le maualuga aupito maualalo o loʻo maua i le thyroid gland (Thyroid), mo le gaioiga o le iodine e matua tatau lava. O le le lava o le taumafa o iodine i le tino e tau atu i faʻataʻitaʻi, sili atu meaʻai - i le atinaʻeina o le hypothyroidism a. O le manaomia i le aso mo le iodine e 50-200 mcg . O punavai autu o taumafa o susu, fualaau faisua, aano o manufasi, fuamoa, iʻa iʻa, ma iʻa. O le plasma masani e aofia ai le 275-630 nmol / l (3,5-8 mcg /100 ml ) iodine-polotini.

Cobalt. O le mea sili ona maualuga e iloa i totonu o le toto, pala, ponaivi, ovaries, pituitary, ma le ate. E faʻamalosia ai le faʻavaeina o le toto, auai i le faʻapipiʻi o le vitamini B 12, faʻaleleia le uʻamea i totonu o le iniseti ma faʻamalosia ai le fesuiaiga o le mea ua taʻua o le uʻamea faʻaoʻo i totonu o sela mūmū mūmū. Faʻaleleia le sili atu o le soona faʻataʻitaʻiina o le nitrogen, e faʻamalosia ai le faʻapipiʻi o mea e puipuia ai maso. afaina ai le metabolism gaʻo , Faʻamalosia le ponaivi ma le intestinal, catalase, carboxylase, peptidases, faʻalavelave ai le cytochrome oxidase ma le thyroxine (silasila i hormones thyroid). E mafai ona mafua ai le cobalt e mafua ai le cardiomyopathy, e i ai se aafiaga e afaina (seia oo i le maliu o le fetal). O le aso manaomia o le 40-70 mcg . O punavai autu o mea taumafa o susu, falaoa ma mea e tao ai falaoa, fualaau faisua, ate, ma leki. E masani lava, o le plasma toto e aofia ai le 20-600 nmol / l (0,1-4 mcg /100 ml ) palu,

O le efuefu o le konisini e aofia ai le meaʻai e mafai ona mafua ai le atinaʻe o silicosis, silicatosis, faasalalauina pneumoconiosis interstitial (silasila i le Pneumoconiosis). Organisilicon faʻasolosolo e sili atu ona oona.

O le manaʻoga i aso taʻitasi mo le Siʻo 2 kilokoni e 20-30 mg O lona faʻapogai o fualaau faisua foi. O le lē lava o le Silicon e taʻitaʻia ai le silicaosis. O le faateleina o le faʻaaogaina o le kasiketi e mafai ona mafua ai faʻalavelave i le phosphorus-calcium metabolism, o le fausia o maʻa urinary.

Manganese O le mea sili ona maualuga e iloa i ponaivi, ate, pituitary gland. O se vaega o le riboflavin, pyruvate carboxylase, arginase, leucine aminopeptidase, faʻaauau le phosphatases, α-keto acid decarboxylase, phosphoglucomutase. E aʻafia ai le atinaʻeina o le skeleton, toe gaosia, auai i le faʻaogaina o le immunoglobulins, respiration o le tino, le faʻasologa o le cholesterol, cartilage glycosaminoglycans, glycolysis o le pulu, le faʻamalosi o le ava. O le faʻaaogaina tele o le manganese i le tino e taʻitaʻia ai i lona faʻaputuina i ponaivi ma le faʻaalia i totonu o suiga e foliga tutusa i latou ma rickets (manganese). I le tulaga o le gasegase masani ma le manganese, e faʻapupulaina ai i totonu o totoga o le parenchymal, e ulu atu i totonu ma faʻaalia se vevela faʻalauiloa i le tulaga faʻaogaina o le mafaufau (Brain), o le mea lea, e mafua mai i le malosi o mea oona o le gaioiga masani. Faʻamatalaina i le manganese, pe afai o lona faʻaoʻo i totonu o le toto e sili atu i le 18.2 μmol / l (100 mcg /100 ml ), e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le manganese parkinsonism. Ole manganese faʻateleina i nofoaga o loʻo aʻafia ai le togitogi e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei togafitiga. O le faaletonu o le Manganese i le tino e seasea lava. o se synergist o le 'apamemea ma faʻaleleia lona faʻaaoga.

O le manaʻomia i le aso mo le manganese o le 2-10 mg autu autu o falaoa ma falaoa, fualaau faisua, ate,. O le plasma masani e tusa ma le 0.7-4 μmol / l (4-20 mcg /100 ml ) manganese.

Copper . O le maualuga pito i luga o le ate ma ponaivi. O se vaega o le enzymes cytochrome oxidase, tyrovinase, superoxide dismantase, ma isi mea. O loʻo faʻaleleia ai faiga faʻasolosolo i totonu o le tino, e aʻafia i le manava o le tino, ma le le faʻamalosia o le insulinase. E i ai le aafiaga o le hematopoietic pronoun: e faʻaleleia ai le faʻaputuina o le uʻamea o loʻo ufiufi, faʻamalosia lona faʻafefe atu i totonu, ma faʻaauau le matuitui o lela toto mumu. I le le atoatoa o le kopa, o le anemia e atiina ae, ma o le faʻaogaina o le mea faʻapipiʻi e vaivai (matauina). I tamaiti, o le leai o se kopa e faʻaalia i le tuai i le atinaʻe o le psychomotor, faʻasalalauga, faʻasalalauga, faʻamaʻiloga, anaemia, ma le faaleagaina o ponaivi. O le le atoatoa o le Copper e taoto i le fatu o Menkes faʻamaʻi - o se maʻi faʻapitoa lea e faʻaalia ai lava i tamaiti ei lalo o le 2 tausaga le matutua, ma o loʻo iai, e foliga mai, o se masini masini o le kopa i totonu ole inumaga. I lenei faʻamaʻi, faʻaopoopoga i faʻamaoniga o loʻo lisi atu i luga, o suiga o vavalaʻau vascular ma le tupu aʻe o le lauulu e lauiloa. O se faʻataʻitaʻiga masani o le paʻu o le paʻu kamea vaivai o Wilson-Konovalov (silasila i le Hepatocerebral dystrophy). E mafua ona o le le lava o le ceruloplasmin ma le faʻatuina o le tino leai se tino i totonu o le tino: o le faʻaitiitia o lona faʻamaualuga i le toto ma le faʻaputu i totoga. O le faʻaogaina tele o le 'apamemea i totonu o le tino ei ai lona aʻafiaga matautia, faʻaalia i le ogaoga o le siama o le tino, le gasegase o le tino, gastroenteritis, fiva, vevesi, afu tetele, bronchitis mataʻutia ma se vaʻaiga lanumeamata faapitoa.

O le faʻasologa ole kiliva ole aso ole 2-5 mg pe tusa o le 0.05 mg i luga o le 1 mg mamafa o le tino. O punavai autu o meaai paleni o falaoa ma falaoa, laula, laʻau, ate, nati, soya, kofe. O le plasma masani e aofia ai le 11-24 μmol / l (70-150 mcg /100 ml ) apamemea.

Molybdenum . O le mea sili ona maualuga o loʻo iloa i totonu o le ate, fatugaʻo, faʻamatalaga o le pigment epithelium. O se vaega vaega o le 'apamemea i mea ola. E faʻamalosia ai le tele o enzymes, aemaise lava flavoproteins, e aʻafia ai. I le le lava o le molybdenum, o le fausiaina o maʻa xanthine i fatugaʻo e faʻaleleia, ma o lona faasiliga e mafua ai le faateleina o le maualuga o le uric acid (uric acid) i le toto e 3-4 taimi pe a faatusatusa i le masani ma le atinaʻeina o le sooga molybdenum gout. O le maualuga o le molybdenum e fesoasoani foi i le faʻalavelaveina o le faʻasologa o vitamini B 12 ma le faateleina o le gaioiga phosphatase.

O le manaomia i le aso mo le molybdenum 0.1-0.5 mg (pe a ma le 4 mcg i luga o le 1 kg mamafa o le tino). O punaoa autu o falaoa ma falaoa, gaʻo, ate, fatuga. O le plasma masani e aofia ai le 30 i le 700 nmol / l (pe a ma le 0.3-7 mcg /100 ml ) molybdenum.

Nickel O le maualuga aupito maualuga o loʻo maua i le lauulu, paʻu ma okeni o le ectodermal origin. E pei o le cobalt, o le nickel e iai sona aafiaga aoga i le faagasologa o le totoina, faʻamalosia ai le tele o enzymes, e faʻasaina ai le toatele (silasila i mea faʻapitoa Nucleic). O le tele o le faʻaaogaina o le nickel i le tino, suiga o le vailaʻau i mea o le parenchymal, faʻalavelave o le cardiovascular, popole ma le faʻaogaina o le tino, suiga o le hematopoiesis, carbohydrate ma le metabolism, o maʻi o le thyroid gland and reproductive function ua maitauina mo se taimi umi. O tagata e nonofo i nofoaga e maua ai le maualuga o le nickel i totonu o le siosiomaga e maua i le keratitis, conjunctivitis, faigata i le ulupanui o le pene. E le i faʻavaeina le manaʻomia mo le nickel. E i ai le tele o nickel i meaʻai, meaʻai o le gataifale ma iʻa o le sami, ate, pancreas, ma le pituitary gland.

Seleniuma . O le tufatufaina atu o suʻavaʻa ma totoga a tagata e leʻi suʻesuʻeina. O le aʻafiaga o le aʻaini e ono aofia ai lona auai o se antioxidant i le faʻatonutonuina o faiga faʻavae radical free i totonu o le tino, ae maise lava o le lipid peroxyidation (silasila i le Peroxidation). O le maualalo o le selenium o le mea na maua i pepe faatoa fananau mai ma le faaletonu o le tino, le dysplasia bronchopmonary ma le maʻi o le manava o le tino, faapea foi ma tamaiti e maua i le tino. O le leai o le seleni ma le fuamini E ua manatu o se tasi o mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le anemia i pepe ua leva. O le maualalo o le seleni i totonu o le toto ma le tisipenisi o loʻo iloa i le faagasologa o faʻamaloathological. O tagata e nonofo i eria e maualalo le seleni i totonu o le siosiomaga e masani ona faʻalauteleina faʻamaʻi o le ate, okeni o le gastrointestinal tract, o loʻo i ai le soliga o fao ma nifo, paʻu, masani. O le faʻamalenoaga faʻamaʻi (Keshan maʻi) o loʻo faamatalaina. I le masani ai o le taumafa o le seleni i totonu o le tino, faʻamaʻi pipisi o le maualuga o le respiratory tract ma le bronchi, o gaʻo o le gastrointestinal tract e mafai. O faʻamatalaga e uiga i le anotusi o le seleni i meaʻai ma manaoga ma manaʻoga o tagata e leʻi lolomiina.

Fluoride. O le mea sili ona maualuga o loʻo matauina i nifo ma ponaivi. i le maualalo o le maualuga o le faʻaosoosoina o le nifo i le caries, e faʻaleleia ai le hematopoiesis, faʻataʻitaʻiga toe faʻafoʻi i ponaivi o le ponaivi ma tali tali, auai i le tuputupu aʻe o le skeletal, e puipuia ai le atinaʻe o le osteoporosis. Faʻaaogaina tele o fulufulu i totonu o le tino e mafua ai le fesuisuiai ma le taofiofia o puipuiga a le tino. Fluorine, i le avea ai ma se taʻavale, e faʻaitiitia ai le faʻaopoopoga o le strontium radionuclide i ponaivi ma faʻaitiitia ai le matuia o le faʻaleagaina o le radiation mai lenei radionuclide. O le le lava o le faʻaogaina o meaola i totonu o le tino o se tasi lea o mafuaʻaga o le oioio e mafua ai le atinaʻeina o nifo nifo, aemaise lava i taimi o le faʻasolosolo ma le gaogao. O le malosi o le vaʻaia e maua ai le fesuisuiai o le inu vai i se faʻatonuga o le fluorine e tusa ma le 1 mg / l . Fluoride o loʻo faʻapenaina i totonu o le tino e avea o se faʻaopoopoga i le sodium chloride, susu poo i le ituaiga pepa. O aso taʻitasi e manaʻomia ai le fluoride o le 2-3 mg Faatasi ai ma meaai, o fualaau faisua ma suasusu e sili ona lelei i le fluoride, e maua ai le 0.8 mg vine, o isi e tatau ona tuʻuina atu i ai vai inu. I plasma, e masani lava e tusa ma le 370 μmol / l (700 mcg /100 ml ) suamalie.

Zinc O le maualuga pito i luga o le ate, prostate, retina. E aofia i le enzyme carbonic anhydrase ma isi metalloproteins. E aʻafia ai siamoni taʻitoʻatasi e tolu (silasila i hormones pituitary), auai i le gaioioiga o le inisalini, maua ai lipotropic meatotino, faʻasaʻoina, faʻaleleia le maualuga o le paʻu o le tino i le tino ma puipuia ai le vevela o le ate. Auai i le hematopoiesis. E talafeagai mo le gaioiga masani o le pituitary gland, pancreas, o le seminal vesicles, ma le prostate gland. Faatasi ai ma meaai masani, o le hypocycosis i tagata e seasea ona atiaʻe. O le mafuaʻaga o le vaivai o le zinc e mafai ona avea ma se mea e sili atu le tele o meaʻai o le cereal i le taumafataga, lea e tamaoaiga i le vailaʻau o le tino, lea e faʻafefe ai le masini o sima sima i totonu o le inumaga. O le faaletonu o le Zinc e faaalia mai i le tuputupu ae o le tino ma le lagolagosua o maʻi i le talavou, o le anemia, o le gasegase o le tino, o le fausiaina o le ossification, alopecia. O le faaletonu o le sosolo i le taimi o le maitaga e oʻo atu ai i le fanau mai vave, oti o le fetal, poʻo le fanau mai o se pepe e le mafai ona faʻamagaloina ma faʻalavelave faʻalavelave faʻalautele. I pepe faatoa fananau mai, o le le atoatoa o le zinc e mafai ona fuafua lelei e ala i le masalomia o le inu o le zinc i totonu o le manava. E faʻaalia i le gasegase faifaipea, faʻamaʻi ma pustular peʻa, pisapisaitis, conjunctivitis, o nisi taimi - o le gaʻo o le kena, alopecia. O mea manaʻomia i aso taʻitasi mo le sinia o le (in mg ): i tagata matutua - 10-15, i fafine maʻitaga - 20, tina tausi maʻi - 25, tamaiti - 4-5, pepe - 0.3 mg i luga o le 1 kg mamafa o le tino. Ovi o povi ma puaa, povi, fuamoa moa, sisi, pi, falaoa ma mea e tao ai falaoa, o aano o aano o manufasi e sili atu ona maualalo i le zinc.

Isi elemene. O le matafaioi a isi uso e le itiiti ifo lona suʻesuʻeina. Na maua ai le faateleina o le siliva i totonu o le foo o le mumū ua faateleina, lea e foliga mai ona o lona aʻafiaga faʻapitoa. O le aluminium e aafia i le fausiaina o epithelial ma le fesoʻotaʻiga, toe faʻafouina o ponaivi, e aʻafia ai le gaioiga o le enzymes digestive. Boron faʻaleleia le gaioiga o le inisalini. O loʻo aofia ai le titanium i le fausiaina o le epithelial tissue, o le faia o le ponaivi, o le faia o toto. E i ai sona faʻamaufaʻailoga i luga o fatuga, o le tele tele o mea o loʻo i ai i totonu o vavae o mata.

Faʻafanua: Kovalsky V.V. Geochemical and life, M., 1982, bibliogr., Kolomiytseva MG ma Gabovich G.D. Microelements in medicine, M., 1970, Nozdryukhina L.R. O le faatinoga o le natura o mea taua i le tino o meaola ma tagata, M., 1977, bibliogr.

elemene elemene o loʻo aofia ai i totonu o masini o le tino i le faʻatonuina o le 1: 100,000 pe itiiti.

Meainu taua (.: Essential M.) - M., o le masani masani i totonu o le tino ma le vai ma (poʻo) mea taumafa e talafeagai e tausisia ai le galue masani o le tino, o se vaega o le enzymes, vitamini, hormones ma isi vailaʻau oona.

Mea taua taua - vaʻai E taua tele elemene elemene.

1. Faʻamatalaga faʻapitoa faʻataienisi. - M .: Medical Encyclopedia. 1991-96 2. Fesoasoani muamua. - M.: Big Russian Encyclopedia. 1994. 3. O le lomifefiloi Encyclopedias o fomaʻi. - M.: Soviet Encyclopedia. - 1982-1984

O Macronutrients o vailaʻau faʻasolosolo, o mea e aofia i totonu o le tino e sili atu i le 0.01%. O le mea moni, o nei mea o loʻo faʻaputuina ai le tino o soʻo se mea ola. A aunoa ma nei mea, e le mafai ona ola le ola.

Macronutrients - General Description ma Galuega

O nei vailaau e taua foi o mea e gaosia ai fualaau oona, fualaau oona ma avea ma vaega sili ona taua o tino ola.

O loʻo i ai se faʻalapotopotoga tele o meaola gaosi meaola e maua mai i meaola (DNA, RNA), protein, lipids ma gaʻo ua fausia. O mea taumafa o le Macronutrient e aofia ai:

O le autu o lenei tusiga o se isi vaega o macronutrients, o loʻo aofia ai i totonu o le tino i se aofaiga maualalo, ae e tatau foi mo le atoatoaga o le olaga ma le gaioiga o le tino.

O nei mea e aofia ai:

  • Vaʻalele
  • Potassium
  • Magnesium
  • Sulifoa
  • Kalaku
  • Sodium
  • Chlorine
O loʻo i ai le Macronutrients i le tino o tagata ma meaola e masani ona i ai i ni ions ma e manaʻomia mo le fausiaina o tino fou o le tino; o nei vaega o loʻo aʻafia i le faʻatonutonuina o le hematopoiesis ma le gaioiga. O faiga faʻalesoifua maloloina a le Setete o le tele o atunuʻu ua faʻalauiloaina tulaga faʻamaonia mo mea o loʻo faʻaogaina i meaʻai maloloina.

Faatasi ai ma microelements, macroelements ua fausia ai se manatu lautele - "mea oona." O Macronutrients e le o ni punavai o le malosi, ae o vaega ia o le toetoe lava o mea uma o le tino ma le telefoni feaveaʻi o le tino.

Maota faaletino ma vailaau

O le Macronutrients e eseese i mea tau vailaʻau ma mea faitino. Faatasi ai ma i latou, o metala (, ma isi) ma le le o ni metale (, ma isi) tu ese.

O nisi o mea faaletino ma vailaʻau o mea e gaosi ai meaʻai, e tusa ai ma faʻamaumauga:

Tulaga faaletino i tulaga masani

paʻu papaʻe paʻepaʻe

siliva paʻepaʻe siliva

matagi samasama samasama

siliva siliva

E maua ai le Macronutrients i soo se mea i le natura: i le palapala, papa, laau toto, meaola ola. O nisi oi latou, e pei o le nitrogen, okesene ma le carbon, o vaega ia o le atemosifia o le Lalolagi.

Faailoga o le Le Lava nisi o meaʻai i mea totō, e tusa ai ma:

Suiga o lanu lanumeamata o laulaau e paʻu lanumeamata, samasama ma enaena,

O le tele o lau o loʻo faʻaitiitia,

O lau e vaapiapi ma o loʻo i luga o se pito i luga i le ala,

Ole fuainumera o fualaau aina (fatu, fatu) e faʻaitiitia ai

Faʻasagaina pito o le lau lau,

Faʻavaeina o le lanu violē

Le afi mu

O le faʻamamaluina o le fatugaʻo apical,

Laʻau o le faʻamafanafana

O le lauusiusi o laulaau ua punou i lalo

O tafatafa o laʻau e faʻasolo i luga

Kepu paepae ma le faisualaʻau,

Kepu paepae ma le faisualaʻau,

Suiga i le malosi o lanu lanumeamata o laulaau,

Le lanu o laulaau e sui i le paʻepaʻe,

Le lava le malosi (le lava) o mea e gaosi i luga o laau

O faʻafitauli i fafo o loʻo faʻaalia manino ai le le lava o le tasi ma le isi macroelement i totonu o le palapala, ma, i se taunuuga, i totonu o le laau. O le maaleale o ituaiga laau taʻitasi i le leai o macrocells e matua patino lava, ae peitai, o loʻo i ai nisi o faʻaʻailoga tutusa. Mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le leai o le nitrogen, phosphorus, potassium ma le magnesium, o paʻu tuai o le pito i lalo e mafatia, e leai se paʻu, sulfur ma le uʻamea, totoga talavou, laulaau fou ma se tulaga tuputupu aʻe.

O le leai o ni meaʻai paleni faʻapitoa e faʻaalia i le maualuga o fua o fua.

Faʻaopoopoga o meaʻai i laau toto

O le tulaga o laau e afaina ai e le gata i se faaletonu, ae faapena foi i se tele o mea e gaosia ai fualaau. E faʻaalia lava ia lava i okeni tuai, ma faʻalavelaveina ai le tuputupu ae o laau. E masani lava o faailoga o le le atoatoa ma le sili atu o elemene tutusa e tutusa.

Faailoga o le tele macronutrients i laau, e tusa ai ma:

Totoina o laau i le talavou

I le tagata matua - o le faʻavaveina o le atinaʻe o le vegetative mass

Faʻaitiitia le gaosi, tofo ma le tausisia lelei o fualaau aina ma fualaʻau

Tuputupu ae ma le matua matua ua faatuai

E faʻaititia le faʻaitiitia o faʻamaʻi faʻamaʻi

Faʻateleina le faʻasaʻo toto

Chlorosis e atiaʻe i pito o laulaau ma salalau i le va o veins.

Ua maeʻa le aʻoga

I pito ma pito, o lau matutua ua amata ona lanu samasama pe enaena.

E foliga mai e leai se mea e tupu

Fuga o lau lau

Faʻaitiitia le tetee atu i faʻamaʻi faʻamaʻi

Faʻaitiitia le teteʻe atu i tulaga leaga fesuiaiga

O le tino e le o se mea e faʻaleagaina

Manua i laulaau

Lafoaʻi ma magoto ma pa'ū

Intervein chlorosis faʻatasi ai ma ni mea e le mama

O lanu e lanu pe iai ni mama faʻafiafia ua tumu i vai.

Le tuputupu aʻe o laʻau laʻau

Laititi ua faaitiitia

Puckering laulaau laiti

O pito o laʻau e tosoina ma oti

Lauteleina o laau

O le tino e le o se mea e faʻaleagaina

Chlorosis e atiina ae i le va o veins o laulaau laiti

O laumei e lanumeamata, mulimuli ane o le laulaau uma e samasama ma e lanu

Fautuaina mo le faʻaaoga i luga o le pata-podzolic, lanu vaovao paʻu, faʻapea foʻi ma le uʻamea. E mafai ona latou tuʻuina atu i le afa o le aofaʻiga o fua o le gaosiga maua mai le faʻamaina atoatoa o le mineral fertilizing (NPK).

E vaevaeina i le tele o vaega vaega o fualaau oona:

  1. . O salts nei o le nitric acid ma le nitrate. O le Nitrogen o loʻo i ai i totonu i foliga o le nitrate.
  2. ma ammonia fertilizers : tuʻu faʻamalosi ma le vai. E aofia ai le nitrogen i le amonia ma, e tusa ai, o le amonia.
  3. . O le eletise i le ammonium ma le nitrate. O se faataitaiga o le ammonium nitrate.
  4. Amide fomaʻi . Amide oona. O nei mea e aofia ai urea ma urea.
  5. . O le vailaʻau o le urea-ammonium, o se vaifofo o le urea ma le nitrate ammonium.

O le punavai o fomaʻi oona gaosi oloa o le ammonia synthetic, e faia mai i le elemene moleula ma le ea.

O vaʻaiga faʻamafanafana e vaeluaina i ni vaega:

  1. Suavai suavai - superphosphates faigofie ma faalua. O fuālaʻau fuālaʻau o lenei kulupu e faigofie ona maua i laau totō.
  2. O loʻo i ai, e le mafai ona faʻaaogaina i le vai, ae mafai ona faʻaaogaina i vai vaivai (i le 2% lemoni) ma se fofo alkaline o le citate ammonium. O nei mea e aʻafia ai le faʻafefe, faʻasolosolo, vevela ma isi. O loʻo maua avanoa faʻapitoa mo laau toto.
  3. O loʻo i ai, e le mafai ona faʻafefeteina i le vai ma e le mafai ona sosolo i vai vaivai . O fualaʻau atoatoa o nei mea tuufaatasia e mafai ona faʻamavaeina i na o mea malosi. O le ponaivi lenei ma le falaoamata. Ua manatu i latou o le tele o mea e le mafai ona mafai ona maua mai fualaʻau mo laau.

O faʻapogai autu o fugalaau faʻamalolo o le natura o le phosphorus ores (apatite ma le phosphorite). E le gata i lea, ina ia maua lenei ituaiga o fugalaau, o le gaʻo mauoa mai le metallurgical industry e faʻaaogaina (tatala-hearth slag, tomoshlag).

O le faʻaaogaina o lenei ituaiga o le faʻamalolo e fautuaina i luga ole eleele ma le faʻasalalauina ole vaega ole laititi, faʻapea foʻi ile eleele eletise ma le maualalo ole pala o le potassium. I luga o isi palapala ma se tamaoaiga maualuga o le pasela, o le manaomia mo nei mea faʻalevela e tulaʻi mai na o le faʻaleleia o fualaʻau pāmara. O nei aʻafiaga e aʻafia ai aʻa, fatu, silasila, fualaau 'aina, sunflower ma isi. O le uiga lelei o le aoga o fugalaʻau masini e sili atu le malosi, o le maualuga o le tuʻuina atu o laau totō ma isi meaʻai faʻapitoa.

Ua vaevaeina faʻamaʻi faʻasamala i:

  1. Mea e maua i totonu ole vailaʻau . O mea nei e le o ni mea e maua ai le pāmaʻa-o meaʻai e gaosi ai le potassium, quartz-glauconite sand, alumini alumini ma mea sima, fuālaʻau manogi. Ae peitai, o le faʻaaogaina o nei punaoa e le talafeagai. I nofoaga e teu ai mea e maua ai le potassium, o le a faʻavaivaia lo latou aʻafiaga, ma e le aoga le femalagaaiga mamao.
  2. Industrial Potash Fertilizers . Maua mai o se taunuuga o le gaosia o masima paluga e ala i metotia faʻalauiloa. O nei mea e aofia ai le chloride, masima-chloride, kalimagnesia, kalimag ma isi.

O le faʻapogai o le gaosiga o fugalaʻau o le faʻapena masani o suauu.

O le a le macro ma le micronutrients

O loʻo i totonu o le tino o le Macronutrients i se aofaiga taua (sili atu i le 0.01% o le mamafa o le tino, i se isi faaupuga, o latou mea i totonu o le tino o se tagata matua e fuaina i le kalama ma kilokalama). Ua vaevaeina le Macronutrients i:

  • elemene o meaola ninii, po o mea e gaosi ai meaʻai e fausia ai le fausaga o se tino ola. Latou te fausiaina ia meaola, gaʻo, gaʻo ma meaola o le nucleic. O mea nei o le okesene, eletise, hydrogen, carbon,
  • isi macroelements o loʻo i ai i le tino i le tele o mea: calcium, potassium, magnesium, sodium, sulfur, phosphorus.

O elemene e aofia ai: iron, zinc, iodine, selenium, copper, molybdenum, chromium, manganese, silicium, cobalt, fluorine, vanadium, silver, boron. Latou te auai i soʻo se gasologa o le soifuaga ma e avea ma faʻafofo mo gaioiga o meaola. O latou taumafa i aso taitasi e itiiti ifo ma le 200 mg, ma o loʻo i totonu o le tino i ni atopaʻu laʻitiiti (itiiti ifo i le 0.001% o le mamafa o le tino).

Malosiaga autu ma a latou matafaioi i totonu o le tino

Manatunatu i mea taua e manaʻomia, physiological ma o latou taua i le tino o le tagata.

O le kesi o le elemene sili ona taua o le tino. O se vaega o le musele, ponaivi ma le neura tino.

O galuega a lenei elemene e tele:

  • Faʻavae o le Skeleton,
  • Auai i le faiga o le faʻasoasoaina,
  • O le gaosia o hormones, le faʻasalaga o enzymes ma le porotini,
  • Muscle vavae ma soʻo se gaioiga afi a le tino,
  • Auai i le polokalama puipuia.

O aʻafiaga o le vaivai o le calcium e eseese foʻi: tiga o le muso, osteoporosis, fao fao, maʻi o le nifo, tachycardia ma le arrhythmia, gasegase ma le gasegase o le tino, oso i le toto, vevesi, vaivai ma le atuatuvale.

Faatasi ai ma le le lava o le calcium, o se tagata ua mou ese atu i mata, ua mou atu le lauulu, ma ua le lelei le lavelave. O lenei elemene e le o aʻafia e aunoa ma le vitamini D, o le mea lea, o sauniuniga o le calcium e masani ona tuʻuina atu faʻatasi ma lenei vaitamini.

O le kesi o le "fili" lea e fesoasoani i le faʻasaʻolotoina o lenei elemene mai le tino.

O le vaʻalele ua taʻua o se elemene o le malosi o le tagata ma le mafaufau.

O lenei metotisi o se vaega o mea eletise malolosi ma faia ai se suauu i le tino. E maua i le ponaivi, tino maso ma le toetoe lava o siosiomaga uma o le tino.

O le macrocell e aofia ai, o le popolega, faʻafoeina, afaina ai le faʻamalosia o le ponaivi. O le le atoatoa o le taulasea e mafai ona mafua ai le osteoporosis, faafitauli o le mafaufau, o le ulu o le ulu, migraines.

O le gasegase o le metabolism e aafia ai le metabolism o le calcium ma o le mea lea, i le tuufaatasiga o complexes-mineral complexes, o nei elemene e lua e masani ona tuu faatasi - i le ituaiga o le calcium glycerophosphate.

E manaomia le potassium mo le atoatoaga o le gaioioiga o totoga o gaioiga i totonu, maso, vascular system, vevela o le tino, tino o le faiʻai, ate ma gaʻo.

O lenei macrocell e faaosofia ai le faaputuputuina o le magnesium, lea e taua mo le galue malosi o le fatu maso. O le potassium e faʻapipiʻiina ai le fatu, e faʻasaʻo ai le paleni o le toto, e puipuia ai le faʻaputuina o masima sodium i totonu o toto, suia ai le okesene i totonu ole tino faiʻai, ma fesoasoani e faʻaitiitia aʻafia mai le tino.

Faatasi ai ma le sodium, o le potassium e maua mai ai le pamu pāla-sodium, ona o le faʻavaveina o musika ma le malolo.

O le faaletonu o le potassium e maua ai se tulaga o le hypokalemia, lea e faaalia i le vevesi o le fatu, maso, ma se faaitiitia o le mafaufau ma le faaletino. Faatasi ai ma le le lava o se elemene, o le moe ua faʻalavelaveina, tuinanau ma le tulaga le tumau o le tino ua faʻaitiitia, faʻaaliali foliga o le paʻu.

O le magnesium o loʻo i ai le coenzyme i le tele o metabolic process, faʻasolosolo le gaioiga o le tino, ma e aʻafia ai i le fausiaina o le skeletal system. O sauniuniga o le magnesium e maua ai le aʻafiaga i luga o le atuatuvalega popole, faʻaosofia le faʻaogaina o le tino, faʻamautuina galuega o le intestinal, galuega o le vevela ma le prostate gland.

O le le lelei o le magnesium e mafua ai ona gasegase maso, mimiti, tiga o le manava, faʻaleagaina ma le faʻaleagaina. Le mautonu le Mg ua maitauina i le epilepsy, maualuga maualuga. Ua maitauina e faapea, o le puleaina o saliki magnesium i tagata maʻi ma le kanesa e faʻagesegese ai le atinaʻeina o tino.

Suliful o se macrocell sili ona manaia, e nafa ma le mamā o le tino.

Faʻatasi ai ma le levasi, o le paʻu muamua lava o le paʻu: e maua mai ai se lanu le lelei, o laʻau, mea e taamilo ai ma eseese faʻafefe o loʻo iai i luga.

Sodium ma chlorine

O nei elemene ua tuufaatasia i le tasi vaega mo le mafuaaga latou te ulu saʻo ai i le tino i le tuufaatasiga o le tasi ma le isi - i le foliga o le sodium chloride, o lona fua o le NaCl. O le faʻavae o meaola uma o le tino, e aofia ai le toto ma le sua oona, o se vaifofo vaivai.

O le sodium na te faia le galuega o le tausisia o le musika, puipui puipui lapoa, ma maua ai le faʻasolosolo o le manava o le nerve, e faʻapipiʻi ai le paleni o le vai ma le toto.

O le le atoatoa o le sodium e masani lava ona maua i le va o vao ma tagata e le faʻaaogaina le masima laulau. O le le atoatoa o le gaogao o lenei mea e mafai ona mafua mai i le faia o togafitiga, vevela malosi, ma le mamafa o le toto. O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le maualuga o le sodium i le tino e faʻatasi ma le musele maso, vomiting, le mago le paʻu o le tino, ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino. Ae ui i lea, o le faateleina o le sodium e le manaomia ma mafua ai le fula o le tino, o le faateleina o le toto.

E maua foi le chlorine i le paleni o le toto ma le toto maualuga. E le gata i lea, o loʻo aʻafia o ia i le faʻamalositino o le eletise hydrochloric, e taua mo le faʻalaumalie. O mataupu o le le lava o le chlorine i le tino e le o tupu, ma o le sili atu o lenei elemene e le afaina ai le soifua maloloina.

Ia e muamua iloa e uiga i faʻalauiloa mai ma faʻaititia. Matou te le auina atu le vaʻalele pe auina atu imeli i isi vaega.

Macronutrients ma lo latou taua mo laau toto


O le elemene taua o loʻo aʻafia ai aʻa. E auai i le gaosiga o le photosynthesis, e faatonutonu ai le metabolism i sela, ma e faʻateleina foi le tuputupu ae o ni vaovao fou. O lenei elemene e taua tele mo laau i le vaitau o le tuputupu ae. Faatasi ai ma le le lava o le vevela, o le tuputupu ae o le toto e lemu pe taofi atoa, o le lanu o laulaau ma mata e avea ma paler. Ona o le sili atu o le vevela, o fualaau aina ma fualaau aina mulimuli ane ua atiae. O togalaau e fafagaina i le vailaʻau o loʻo i ai ni lanu lanumeamata lanumeamata ma ni aʻa e mamafa tele. O le taimi tuputupu ae o le faʻalautele. O le malosi malosi o le saturation i le nitrogen e tau atu ai i le oti o le laʻau i totonu o nai aso.


Auai i le tele o faagasologa e tutupu i laau. O loʻo tuʻuina atu le faʻaleleia masani ma le faʻatinoina o le aʻa, le faʻavaeina o mea tetele, e faʻateleina ai le fua o fua.

O le leai o ni fuamoa e aʻafia ai le aʻafia ma le matua. O fugalaau e laiti, o fua e masani ona le lelei. E mafai ona vali ni vali i se lanu mumu-enaena. Afai e sili atu le malosi o le maika, o le metabolism i totonu o siama e faasolosolo malie lava, o laau toto e mataʻituina i le vai, latou te tofoina meaʻai e pei o le uʻamea, zinc ma le potassium. O le iʻuga, o laulaau e lanu samasama, e paʻu'ū, e faʻaitiitia le ola o le laau.


O le pasene o le paluka i laau e tele atu faʻatusatusa i le calcium ma le magnesium. O lenei elemene e aofia ai i le faʻapipiʻi o le suka, gaʻo, proteins ma le sola. E puipuia ai mai le faʻamaʻavaina, faʻamalosia ai vaʻa, puipuia le tafe vave o fugalaau, faʻalauteleina le tetee atu o fualaau aina i vailaʻau eseese.

E mafai ona amanaia laau totō o le gaosiga-masima i itu oti o laulaau, lanu enaena ma o latou foliga. E mafua ona o le faʻalavelaveina o gaosiga o gaosiga, o le faʻaopoopoga i vaega lanu meamata o mea e pala, mea amino acids ma glucose. Afai e sili atu le malosi o le potassium, e matauina le faasolosolo malie o le gauaiina e le laau toto.O lenei mea e oʻo atu ai i le paʻu, faʻasologa o laʻau, chlorosis, ma, i tulaga maualuga, e lafoaʻi le oti. O le taumafa o le magnesium ma le calcium e faigata foi.

Auai i ni tali ma le faia o chlorophyll. O se tasi o ona elemene. Faʻaleleia le faʻapipiʻi o phytins o loʻo iai i fatu ma pectins. O le magnesium e faʻagaoioia ai le galuega o enzymes, faatasi ai ma le auai o le faʻavaeina o gaʻo, proteins, gaʻo, faʻamalosi tino. E auai i le felauaiga o meaʻai, faʻaleleia le vave o fua o fua, faaleleia o latou uiga lelei ma le tele, faaleleia atili o le lelei o fatu.

Afai o le laau e le lava le magnesium, e lanu samasama a latou lau, pe a faʻaumatia ia molelaʻau chlorophyll. Afai o le leai o le magnesium e le o fetaui lelei, o le a amata ona mate le laau. O le tele masnesium i laau e seasea. Ae peitaʻi, afai o le fua o le faʻalauiloaina o le magnesium o loʻo tele naua, o le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le calcium ma le potassium.

O se elemene taua o proteins, vitamini, amino acids cystine ma methionine. Auai i le faiga o le chlorophyll. Laʻau e maua i le matelaina o le fila e masani lava ona maua chlorosis. O le faʻamaʻi e afaina ai le tele o laulaau talavou. O le suauu e sili atu e alu atu ai i le samasama o pito o laulaau, latou te oso i totonu. Mulimuli ane, e maua e le pito i lalo se lanu enaena ma feoti. I nisi tulaga, e mafai ona taʻe lau i totonu o se paololala.

O se vaega taua o chloroplasts, e aofia i le gaosia o le chlorophyll, le fesuiaiga o le malosi o le eletise ma le sulfur, ma le faʻaleleia o le tino. O le uʻamea o se vaega taua o le tele o enzymes. O lenei uamea mamafa o le a sili ona taua le matafaioi. O ona mea i totonu o le laau e oo atu i le selau pasene o le pasene. O le faʻamalosi o le uʻamea e faʻavave ai le gaioiga o meaola.

Faatasi ai ma le le lava o lenei elemene, e masani lava ona gasegase laau ma chlorosis. O loʻo faʻavaivaia galuega a le respiratory, ua faʻavaivaia tali o le photosynthesis. O laʻau apical e faasolosolo malie ona paʻu ma faʻagogo.

Faʻasologa o elemene

O elemene autu o eleʻele: iron, manganese, boron, sodium, zinc, copper, molybdenum, chlorine, nickel, silikoni. O a latou matafaioi i le ola o le ola e le mafai ona manatu faatauvaa. Le leai o ni elemene, e ui lava e le oʻo atu ai i le oti o laau, ae aʻafia ai le saoasaoa o auala eseese. O lenei mea e aafia ai le lelei o tumutumu, fualaau aina ma fualaʻau lautele.

Faʻatonutonuina le faʻaleleia o aʻafiaga ma gaʻo, ma aafia ai le gaosia o chloroplasts ma le faʻaaogaina o le gaʻo. E tele sona sao i le fausiaina o puipui malolosi. O le maualuga maualuga o le konisini o loʻo vaaia i vaega matutua o laau. O laulaau tuai e 1% le kesi. O le kesi e faʻaosoina le galuega o le tele o enzymes, e aofia ai le amylase, phosphorylase, lehydrogenase, ma isi mea faapena. E faatonutonuina ai elemene faʻalauiloa o laau totō, e tali atu i tali masani i hormones ma mea faʻaleleia fafo.

Faatasi ai ma le leai o lenei elemene, o le mucosalization o suauu toto e tupu. E manino lava lenei mea i aʻa. Le lava o le calcium e oʻo atu ai i le faʻalavelaveina o le felauaiga o siama, faʻaleagaina o chromosomes, faʻalavelave o le vaeluaga o le vavaega. O le suposaturation o le kesi e mafua ai le chlorosis. Paʻu paʻu ma faailoga o le necrosis o loʻo i luga o lau. I nisi tulaga, o taʻaloga e tumu i vai e mafai ona matauina. O laau taʻitasi e tali atu i le tele o lenei elemene e ala i le faatelevaveina o le alualu i luma, ae o aʻa e foliga mai e vave maliu. Faailoga o le paʻu o le calcium e tutusa ma le tele o le uʻamea ma le magnesium.

E faʻamalosia ai le galuega o enzymes, e aʻafia ai i le faʻapipiʻiina o protein, o gaʻo, vitamini. O Manganese foi e aofia ai i le photosynthesis, respiration, carbohydrate-protein metabolism. O le leai o se manganese e mafua ai le susulu o lanu o laulaau, o foliga vaaia o vaega oti. O aʻafiaga e aʻafia i chlorosis, o loʻo iai o latou aʻa. I tulaga ogaoga, o lau e amata ona magumago ma paʻu ese ai, o pito o lala ua mate.

Faʻatautaia faiga faʻalelei. O se vaega o nisi o enzymes taua. Zinc e faʻaleleia ai le gaosiga o le sucrose ma le maso, o le mea o loʻo i totonu o vailaʻau masini ma proteins i fua. E auai i le ata o le photosynthesis ma faʻaleleia le gaosia o vitamini. Faʻatasi ai ma le leai o se sosolo, o loʻo totō laau e malulu ma malulu, o loʻo faʻaitiitia le maua o latou protein. O le matelaina o Zinc e mafua ai foi ona suia i le lanu o laulaʻau (latou te lanu samasama pe maua se lanu paʻepaʻe), o le faaitiitia o le fatuina o pulumu, ma le faaitiitia o fua.

I le asō, o lenei uiga o loʻo taʻua o se tasi o mea sili ona taua. Molybdenum e faatonutonu ai le gataifale oona, e faʻaitiitia ai le palapala. E aʻafia ai foi le metabolism o le hydrocarbon ma le phosphorus, o le gaosia o vitamini ma le chlorophyll, faʻapea foi le fua faatatau o faiga faʻalelei. Molybdenum e fesoasoani i le faʻamalosia o laau totō ma vitamini C, carbohydrates, carotene, ma proteins.

O le le lava o concentrations o le molybdenum e aʻafia ai le faʻaaogaina o metabolic processes, o le faʻaitiitia o le palapala, o le faʻavaeina o palatini ma mea amino o loʻo faʻasaina. I lenei tulaga, o le a maualalo le seleselega, o lo latou tulaga o le a faasolo ina leaga.

O se elemene o proteins e aofia ai le kopa, enzymes, auai i le photosynthesis, e faatonutonuina ai le felauaiga o polotini. O le copper e faʻaluaina le maualuga o le gaosiolosi ma fuamosa ma puipuia foi le chlorophyll mai le faʻaleagaina.

O le le atoatoa o le Copper e tau atu ai i le felafolafoaʻiina o lau laau ma le chlorosis. O le aofaʻi o fatu pollen e faʻaitiitia, faʻaitiitia le gaosiga, o le pale e tautau i laau.

Faʻafoe le metabolism o protein ma gaʻo. O se vaega taua o le faʻapipiʻi o le RNA ma le DNA. O Boron, e fesoʻotaʻi ma le manganese, o mea ia e faʻaalia mo le faʻataunuʻuina o tali i laau totō ua maua le maalili. E manaʻomia Boron mo faʻatoʻaga i laʻasaga uma o le taamilosaga o le olaga.

O le le atoatoa o Boron e afaina tele ai lau laititi. O le le lava o lenei mea e taʻitaʻia ai le faʻagasolo lemu o le pollen, o le fatu o le au.

O le vevela vevela e le manaomia foi, aua e tau atu i le susunuina o laulaau pito i lalo.

O se vaega taua o le iniseti, faatasi ai ma lona auai o le gasegase o mea e faaleagaina. I le tulaga, lea e maua mai ai le nickel lava, o le siama o loʻo maualalo ifo. E mafai foi e Nickel ona gaoioi nisi o enzymes, auai i le felauaiga o le eletise, ma faamautu le faatulagaga o ribosomes. Ona o le le lava o le nickel, o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe, o le tele o le biomass ua faaitiitia. Ma faʻatasi ai ma se faʻafefe o le nickel, o le a le mafai ona faʻamautuina ia gaioiga o photosynthesis, o faailoga o le chlorosis e aliali mai.

O le elemene autu o le suavai-masima masima o laau. Auai i le faʻaaogāina o le okesene e ala i le aʻa, faʻatinoga o le photosynthesis, faʻamalosi tino. O le chlorine e faʻaitiitia ai aʻafiaga o le faʻamaʻi ma le malie, osofaʻi le soona inu o le palapala.

Faatasi ai ma le le lava o le chlorine, o aʻa e tutupu puupuu, ae ua faafesootai, ma ua mamae laulaau. Kapisi, lea e le o maualalo i le chlorine, e le o se mea e manaia.

I le taimi lava e tasi, o le sili atu o le chlorine e afaina. Faatasi ai, o laulaau e laiti ma faigata, o nisi e foliga mai o lanu viole. O le aʻa foi e feololo. O le tele o taimi, o le faaletonu o le Cl e faʻaalia ma le le lava o N. Ammonium nitrate ma le cainite e mafai ona faʻasaʻo le tulaga.

O se ituaiga piliki o puipui o le cell, ma o lea e faateleina ai le tumau o mea totō aʻo leʻi oʻo i faʻamaʻi, gutu, faʻaleagaina, le lava o vai. O le elemene e afaina ai le faiga o metabolic faatasi ai ma le auai o fuakalama ma le oona, e fesoasoani e faaitiitia ai le vevela o metale mamafa. Silicon e faʻaolaina le atinaʻe o aʻa, afaina ai le tuputupu ae ma le atinaʻeina o laau totō, faʻaleleia le gaosiga o oloa, faʻalauteleina mea o gaʻo ma vitamini i fua. E le mafai ona iloa le le atoatoa o le kasikoni, ae o lona faaletonu o le a aʻafia ai aʻafiaga o fualaau aina i tulaga le lelei, o le atiina ae o aʻa, ma le atiina ae o fugalaau ma fua.

O mea laiti ma elemene e afaina ai le tasi ma le isi; o se taunuuga, o latou bioavailability mo suiga o le fugalaau.O le tele o fugalaau e mafua ai le le lava o le sinimina ma le fausia o phosphates o le'apamemea ma le uʻamea - o le le mafai ona faʻaogaina o nei metale i laau. O le sili atu o le sulfur e faʻaitiitia ai le digestibility o le molybdenum. Ole manganese faʻateleina e taʻitaʻi atu ai i chlorosis e mafua ona o le leai o se uʻamea. Maualuga maualuga faʻamavae e mafua ai le leai o se mea. I le leai o le B, o le gaogao o le calcium ua vaivai. Ma o se vaega lenei o faataitaiga!

O le mafuaaga lena e matua taua ai le totogiina o le le lava o le macro ma microelements, e faaaoga ai paleni paleni o fugalaau. Mo siosiomaga eseese, o loʻo i ai ni fatuga. E le mafai ona e faʻaaogaina le faʻamalositino i le eleele i hydroponics, aua o le a ese le tulaga muamua.

O le eleele o se ituaiga o teu. O loʻo aofia ai meaʻai seia oʻo ina manaomia e le laau. O le eleele lava ia e faatonutonu ai le maualuga o le pH, ae i totonu ole auala ole eletise o loʻo faʻalagolago atoa le faʻaaogaina o fuainumera i le tagata ma na vailaau faʻasaina lea na te faʻaaogaina ai le vaifofo paleni.

I le gaosiga masani, e le mafai ona iloa tonu pe toafia micronutrients o loʻo i ai i le lalolagi, aʻo faia i le hydroponics o le pH ma le EC o se vaifofo e mafai ona faʻamoemoeina e aunoa ma se faigata - faʻaaogaina o le pH mita ma le mita EC. O le suavai Hydroponic e sili atu ona aoga. Ae ui i lea, soʻo se toilalo iinei e sili atu ona ogaoga ona aʻafiaga mo togalaau. O le mafuaaga lena e tatau ai ona e filifilia lelei fomaʻi.

O le faʻafitauli sili ona lelei o macro- ma microelements e talafeagai mo mea taumafa o se laau totō o loʻo ola i le eleele o loʻo i ai se seti o faʻamaʻi Bio-Grow + Bio-Bloom. O le vailaʻau faʻateleina le faʻapupulaina o fugalaau ma mea totō, faʻateleina le gaosiga.

Mo le hydroponic laau, matou te fautua e filifili se seti o fugalaau Flora Duo Grow HW + Flora Duo Bloom na faia i Farani. O loʻo i ai se mea paleni e aofia ai mea uma o loʻo manaʻomia i laau i le gasologa atoa o le olaga. Flora Duo Grow promotes le alualu i luma o laulaau ma le fausia o ni malosi malolosi. Flora Duo Bloom ei ai phosphorus, lea e saunia ai laau mo le fuaina ma le fuaina.

Array (=> getIblockCode => getIblockId => getCreateDate => getPreviewImage => getPreviewImageDesc => getPreviewText => getDetailText => getDetailUrl => getByOldCode => getSectionByCode => __construct = Pload => load = load> Load => getPropData => getFieldTitle => getFieldsTitles => setProp => getList => add => delete => getByCode => getById => getID => getCode => getData => getField => exist => getFilterEnum => getName => getTitle => getDateCreate => className => getCreatedById => getActiveFrom => getActive => getReviewsCount => getError => disableStaticCache => clearStaticCache)

I le seneturi mulimuli, na maua ai e saienitisi mea e aafia ai le galuega o galuega eseese o laau. Faatasi ai ma le fesoasoani a nei mea, e mafai e faifaatoaga uma ona aʻafia le lio o le ola o se laau, faʻavave pe faʻagesegese lona atinaʻe. O ia mea e taʻua o meaola e tuputupu aʻe.

E i ai galuega eseese o elemene taua i le tino o le tagata i vaega eseese o le olaga. O le tele o ia mea o punavai o le malosi ma le mafai gafatia ona taitaia eletise eletise. Afai o le paleni eletise ua faʻalavelaveina, o faʻalavelave faʻalavelave i le cardiovascular system e mafai ona tupu, o le paleni-faavae paleni o le toto e mafai ona suia, ma isi suiga faʻaleaga.

Talu mai taimi anamua, i Rusia o loʻo i ai se masaniga e feiloai ai i malo ma falaoa ma masima, ma mo mafuaaga lelei. O se taumafataga, e aofia ai se taumafataga, e tatau ona aofia ai se aofaiga o minerale, ona o le leai o se mea e masani ona tupu ai faʻamaʻi eseese. O le mea lea, o manu e le mafai ona toe faʻaleleia mea faasao latou te manaʻomia, e le o toe umi ae oti. Laʻau e toso ai le masima mai le palapala, o ona uiga e masani ona aafia ai le tuufaatasiga o minerale o laau totino, lea e aafia ai le tino o le herbivores. Ae ui i lea, o le tele o nei vailaau e afaina foi i le le atoatoa o le soifua maloloina.

O mea uma o vailaʻau e masani lava ona vaevaeina i ni mea elemene ma elemene.

O minerale o vailaau elemene e le oona e aofia ai le tino ma o vaega ia o meaai. I le taimi nei, e 16 ituaiga elemene e taua e tatau ai. O minerale e taua i le tagata e pei o vitamini. E le gata i lea, o le tele o vitamini ma minerale e galulue i fegalegaleaiga vavalalata ma isi.

Manaoga o le tino mo macrocells - sodium, potassium, phosphorus, ma isi mea - e taua: mai le fia selau piliki mita i le tele o kalama.

O le manaʻoga o le tagata mo elemene o eleʻele - uʻamea, copper, zinc, ma isi mea - e matua laʻititi lava: ua fuaina i le faitau afe o le gram (micrograms).

Laulau: meaʻai i le tino o le tagata ma a latou matafaioi

O Macronutrients i le tino o le tino, o le potassium, sodium, calcium, magnesium, phosphorus, chlorine. O le ola o le matafaioi a le macronutrients, o le manaʻoga o le tino mo i latou, faailoga o le le atoatoa ma punaoa autu o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

O le laulau o macronutrients e aofia ai a latou ituaiga autu ma ituaiga, o nisi ia o mea sili ona taua. Faatasi ai ma le suʻesuʻeina ma le totoa o faʻamatalaga, o le a e malamalama i le matafaioi a le faʻatautaia i le tino o le tagata.

Laulau - O le matafaioi ma faʻapogai o mea e manaʻomia e le macronutrients, manaʻoga o le tino mo i latou ma faailo o le le atoatoa:

Macronutrients - General Description ma Galuega

O nei vailaau e taua foi o fualaau oona, o meaʻai e maua ai le tino ma avea ai ma vaega pito sili ona taua o tino ola. O loo i ai se vaega tele o macrocells o meaola (DNA, RNA), protein, lipids ma gaʻo ua fausia. O mea taumafa o le Macronutrient e aofia ai:

O le autu o lenei tusiga o se isi vaega o macronutrients, o loʻo aofia ai i totonu o le tino i se aofaiga maualalo, ae e tatau foi mo le atoatoaga o le olaga ma le gaioiga o le tino. O nei mea e aofia ai:

O nei mea faʻapitoa e ulu atu i le tino ma meaʻai: o le faʻasologa o fualaau o aso taʻitasi e sili atu nai lo le 200 mg. O loʻo i ai i le tino o tagata ma manu meaola, ma e manaʻomia mo le fausiaina o tino fou, o nei vaega o loʻo aʻafia i le faʻatonutonuina o le hematopoiesis ma le gaioiga. O faiga faʻalesoifua maloloina a le Setete o le tele o atunuʻu ua faʻalauiloaina tulaga faʻamaonia mo mea o loʻo faʻaogaina i meaʻai maloloina.

Faatasi ai ma microelements, macroelements ua fausia ai se manatu lautele - "mea oona." O Macronutrients e le o ni punavai o le malosi, ae o vaega ia o le toetoe lava o mea uma o le tino ma le telefoni feaveaʻi o le tino.

Toe i totonu o mea

Faʻasaina o le magnesium

O le tuufaatasiga ua vaevaeina i:

  1. Faigofie - ia na o le tasi le kulimi. O le magnesite ma le pa.
  2. Faigata - ia aofia ai ni meaʻai se lua pe sili atu. O nei mea e aʻafia ai le nitrogen-magnesium (ammonoshenite poʻo le dolomite-nitrate), phosphorus-magnesium (masima magnesium phosphate), potassium-magnesium (calimagnesia, polycarbonite carnallite), brass-magnesium (magnesium borate), keli (magnesium, dolomite) phosphorus ma le magnesium (magnesium ammonium phosphate).

O punavai o le gaosia o le magnesium-o loʻo aofia ai faʻamalosi tino. O nisi e faʻaaoga saʻo pei o punaoa o le magnesium, o isi ua toe faʻaaogaina.

E le faʻafefiloi faʻamalosi i le palapala, talu ai o le uʻamea e vave ona liua i ni ituaiga e le mafai ona ola e laau. O le tuusaunoaga o chelates - tuufaatasiga gaosi o le uʻamea. Mo le faʻamauaina o le uʻamea, o loʻo totōina laau i le sulfate uʻamea, vaivaiga vaivai o le ferric chloride ma le citric acid.

Mafuaaga ma taunuuga o le le atoatoa o macro-ma microelements

O mafuaaga mo le le lava o elemene e masani ona masani ai:

  • mea le talafeagai, le lelei po o le le talafeagai,
  • leaga le lelei o le inu vai,
  • tulaga le lelei o le siosiomaga e fesootaʻi ma fesuiaiga ma tulaga tau le siosiomaga,
  • tele le leiloa o le toto i se faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • o le faʻaaogaina o vailaau e faʻateleina ai le manava o elemene mai le tino.

O le leai o ni micro ma elemene elemene e taʻitaʻia ai suiga i le tino, faʻalavelaveina o le paleni o le vai, metabolism, faʻateleina pe faʻaitiitia le mamafa, ma le faʻaitiitia o faiga faʻa-kemisi.O suiga uma i totonu o sela e mafua ai le faʻaitiitia o le puipuiga, ma le faʻaalia mai o faʻamaʻi eseese: toto maualuga, dysbiosis, colitis, gastritis, faʻamaʻi o le cardiovascular system, allergies, oona, maʻi o le maʻisuka ma le tele o isi. O nei faʻamaʻi e mafua ai le faʻaitiitia o le gaioiga o le tino, o le faʻaitiitia o le mafaufau ma le faʻaleleia faaletino, lea e sili ona mataʻu i le laʻititi.

E tatau foi ona manatuaina o le sili atu o elemene faʻalauiloa meaola e leaga foi. O le toatele oi latou ei ai aʻafiaga i luga o le tino ma o nisi taimi e faamaonia ai o le a oti.

O le mea lea, e matua taua lava le mataʻituina o le taumafataga, ituaiga soifuaga ma, ioe, e tatau ona e iloa po o fea meaai e maua ai le tele o elemene e aoga mo le tausisia o mea taua uma.

Le lava o minerale aoga

I mea taumafa, vave pe mulimuli ane, e taʻitaʻia ai le faia o faʻamaʻi faʻamaʻi.

  • E tusa ma le lua piliona tagata i luga o la tatou paneta i aso nei e le o iai nei elemene micro ma elemene talafeagai ma talafeagai. O i latou ia o loʻo i ai le mafaufau faʻaletonu, ma le faaletonu o le vaai, o pepe faatoa fananau mai e maliliu e aunoa ma le ola i le tausaga.
  • O nei minerale e faʻamuamua lava i le fatugalemu o le tino, i se faaopoopoga, o lo oi ai le malosi e faʻaitiitia ai le numera o faʻalavelave masani faʻapitoa i le atinaʻe o le cardiovascular system.
  • O elemene Micro ma elemene ei ai sona aafiaga taua i le gaioiga o le puipuiga o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata e maua gaioiga talafeagai ma aoga i le tele o le aofaʻiga, ole malulu taimi ma siama faʻamaʻi e sili atu ona faigofie.

O faʻalavelave uma o mea laiti ma elemene e matua taua tele, talu ai o loʻo taʻitaʻia ei latou taʻitasi se tasi poʻo le isi vaega o lana gaioiga. O nei elemene, e pei o vitamini, e maua i le tele o meaʻai.

E le masalomia, i le vaitaimi o loʻo i ai nei e mafai ona gaosia micro - ma macro elemene i totonu o fale suʻesuʻe faʻapitoa, ae o le faʻaaogaina o elemene talafeagai ma aoga e maua ai se tagata e sili atu ona aoga nai lo le faʻaaogaina o mea faʻapitoa.

O le lamatiaga o le le lava o le tino

Afai o se tagata mo se taimi umi e le aveesea mai vaega o minerale mai meaai i le fuainumera manaʻomia, ona amata loa lea e le tino ona faʻaaogaina le tele o mea e maua ai le leitio ma mea eleelea eletise, e tutusa lelei ma le fausaga ia i latou e le oi ai.

O se taunuuga o lenei mea, e matua taua lava le tumau mausali i totonu o le tino, e ala i se taumafataga lelei ua filifilia ma ave supplements faalenatura, o le mea sili ona lelei o le aoga ma le aoga o micro ma elemene elemene, se pusa vitamini, e faaitiitia ai le mafai e le tino ona afaina elemene matautia mai se siosiomaga le lelei.

I le faaopoopo atu i lenei mea, o aʻafiaga o leitio, faʻamalositino X ma isi faʻamaʻi leaga o le a mautinoa ai le faʻaitiitia o le paleni o vailaau oona. O le tele lava o taimi, i lalo o le faatosinaga o ia mea, le leai o le konisini, zinc, iodine e aliali mai.

Micro - ma macronutrients - puipuia tagata!

E talafeagai le faia o ni fuataga e puipuia ai i tatou ma e pele ia i tatou mai aafiaga le tumau o le siʻosiʻomaga pe afai tatou te ola ai i ia tulaga, ma oa tatou okeni ma auala ua faʻaputuina le tele o nei mea leaga.

Ina ia mafai ona fesoasoani i totoga ma auala e lelei le galuega i le taimi nei, na galo ia i latou ua galo ma amata ona fausia ni mea fou aoga, suʻesuʻeina o latou aafiaga i auala fou.

Ua faʻalauteleina sauniuniga faʻapitoa i vailaʻau, faʻatautaia i le faʻaleleia o faʻamaumauga a le tino.
E le suia le galuega o vailaau, vailaʻau, supplements masani e fesoasoani ai i se tagata i le tau faasaga i le faamaʻi.

O vaega o minerale e tuusaʻo saʻo i mea uma, e aunoa ma se faʻasesega, gasegase o meaola i gaioioga, e aʻafia ai le fausia ma le tuputupu ae, o galuega o fefaʻatauaiga, respiration, ma hematopoiesis.

E vaevaeina i ni vaega taua se lua:

  1. Macronutrients - o loʻo aofia ai i le fausaga o tisipesa ma nonofo ai i se numera tele. O calcium, magnesium, potassium, sodium, phosphorus.
  2. Microelements - faʻaaogaina le avea o se mea e sili ona lelei o āu oona, ma e aofia i le faʻatulagaina o vailaʻau taua. E maua i totonu o masini i ni vaega laiti. O le mea pito sili ona taua e taua o meaʻai taua: o le uʻamea, kopa, zinc, seleni, chromium, molybdenum, iodine, cobalt, manganese.

Macronutrients mo le maʻisuka

I le maʻisuka, o le faʻaaogaina o meaʻai (e pei o le faʻaaogaina o vitamini, minerale ma soʻo se meaʻai) e maualalo ifo. Mo lenei mafuaʻaga, o le tele o le maʻisuka o loʻo faʻatulagaina i luga o fuataga o mea e faʻaogaina ai meaʻai. O vaega uma mai lenei vaega e taua mo le maʻisuka, ae o le magnesium ma le calcium o loʻo sili ona taua.


I le faaopoopo atu i le aoga lautele o le tino, o le magnesium i le maʻisuka e faʻaleleia ai le fatu o le fatu, faʻasaʻo le toto maualuga ma, sili atu ona taua, fesoasoani e faʻalauteleina le lagona o le tino ma siama i le inisalini. O lenei elemene i le tuufaatasiga o fualaau faasaina ua faatonuina mo le ogaoga poʻo le faʻamuamua o le inisalini e avea o se vailaʻau faʻasaina ma le faʻamalolo. O fualaau o le magnesium e taugata tele ma sili ona aoga. O fualaau sili ona lauiloa: Magnelis, Magne-B6 (faʻapitoa ma le vailaʻau B6), Magnikum.

O le maʻisuka alualu i luma e mafua ai le faaleagaina o le ponaivi, e mafua ai le osteoporosis. I le faaopoopo atu i le galuega o le kulūkose, o le inisalini e tuusao saʻo i le faia o ponaivi. Faatasi ai ma le le lava o lenei hormone, e aafia ai le gaioiga o le mineralization o le ponaivi.


O lenei faagasologa e faapitoa lava le faalauiloaina i tagata gasegase i le ituaiga o maʻi suka o loʻu talavou. Tagata e maua i le maʻisuka ituaiga II e afaina mai le vaivai o le fausiaina o ponaivi: o faʻalavelave i le ponaivi e tupu i le tusa ma le afa o tagata gasegase. I le taimi lava lea e tasi, o le aʻafiaga o gau ma manuʻa ma le faʻapitoa o le pipisi.

O le maʻisuka uma e fautuaina e tuʻuina atu i taimi taʻitasi ni gaʻo faaopoopo o le calcium ma le vailaʻau D i le tino. O loʻo matou talanoa e uiga i meaʻai e mauʻoa i le calcium ma le vaitamini D, faapea foi ma le taele o le la, i lalo o le aʻafiaga o loʻo faʻapipiʻiina ai le vaitamini i le paʻu. E mafai foʻi ona faʻatulagaina ni mea faʻapitoa o le calcium.

Manua pogisa poʻo se faʻamaʻi vailaʻau - faʻapefea ona fesoasoani le puaa e fesoasoani ai i le maʻisuka?

O fea gaʻo e faatagaina i le maʻisuka, ma o fea mea e sili ona aloese ai?

Faʻaiʻuga o le maʻisuka: taimi o le maʻi. E faapefea ona aʻafia le maʻisuka i nifo ma nifo?

Toe i totonu o mea

Macronutrients - oa mea?

E tatau i le tino o le tagata ona maua le 12 meaʻai. O nei mea, e fa e taʻua o mea olaola, talu ai o la latou numera i totonu o le tino e sili ona telē. O ia ituaiga o meaʻai e avea ma faavae o le ola o meaola. Latou te aofia ai sela.

Macronutrients e aofia ai:

E taʻua i latou o meaola olaola, aua o vaega taua ia o se mea ola ma o se vaega o le toetoe o mea uma o meaola.

O a ni elemene taua?

O masini ma elemene elemene e iloga i le mea moni e manaʻomia e le tino ni elemene taua. O le faʻaaogaina tele o latou i totonu o le tino ei ai sona aafiaga leaga. Ae ui i lea, o lo latou leai o se mafuaʻaga o faʻamaʻi.

O le lisi lenei o elemene taua:

O nisi o elemene, pe a afaina, e matua afaina lava, e pei o le mercury ma le cobalt.

O le a le matafaioi a nei mea e fai i totonu o le tino?

Mafaufau i galuega e faia e microelements ma macronutrients.

O galuega tauave na faia e nisi o elemene e le o malamalama atoatoa, ona o le itiiti ifo o le elemene o loʻo i ai i le tino, o le sili atu foi ona faigata le fuafuaina o auala e fai ai se vaega.

O le matafaioi o elemene o le tino:

O a meaai e manaomia e le tino?

Mafaufau i le laulau lea o lo oi ai i totonu oloa oloa gaosi ma le micronutrients.

Iti, moa, tamato, sisi, sana, fuamoa, apu, vevela

Apricots, peaches, blueberries, apples, beans, spinach, sana, buckwheat, oatmeal, ate, saito, nuts

Vaʻa, iʻa

Paʻu apricots, almonds, hazelnuts, vine, pi, peanutisi, laumei, pi, moa, pateta, sinapi, pine pine, alalaupapa

Aʻau (fugafiti, tuna, moa faʻatau, capelin, makala, hake, ma isi mea), fuamoa, sukaisa, pi, keke, masima

Meaʻai gaosiga, fualaʻau, nati, oatmeal, peas

MeataitasiMea
ManganeseBlueberries, nati, currants, pi, oatmeal, buckwheat, tea uliuli, bran, kāloti
MolybdenumPini, cereals, moa, gaʻo, ate
CopperPeanuts, avocados, soya, lentils, shellfish, salmon, vrayfish
SeleniumaNati, Peni, Seafood, Broccoli, Onions, Cabbage
NickelNati, gaʻo, broccoli, kapisi
VaʻaleleMilu, iʻa, selu
SulifoaFuamoa, susu, iʻa, aano o manu, nati, kerika, pi
ZincLafana ma fatu fatu, tamai mamoe, togafiti, pi, fuamoa
Chrome
SodiumO iʻa, moa, fuamoa
AluminiumE toetoe lava o oloa uma

O lenei ua e iloa toetoe o mea uma e uiga i macro-ma microelements.

Micro Accelerators

E pei ona e iloa, o le tele o vailaʻau faʻasolosolo e sili atu ona saoasaoa i le i ai o se faʻalavelave. Ma o microelements e aofia ai elemene e faia ai se matafaioi talitutusa i le faiga o meaola o meaola ola. O nei vaega, e pei ona uma ona tatou fai atu ai, o loʻo i totonu o tino o mea ola i se aofaiga itiiti.

O le tele o mea o le vaega o elemene e ulufale atu i le ola o le tino mai le siosiomaga mai fafo, ma e na o sina vaega itiiti lava e mafai ona toe faʻafouina e o tatou lava tino.

O a ni elemene taua, ma o le a le mea e tupu pe afai e le o aveina?

O elemene aupito sili ona taua o loʻo aʻafia ai auala taua o meaʻai taua ia (mea taua e tatau ai). Faʻamatalaga elemene e aofia ai:

O mafuaʻaga o le microelementosis e mafai ona ese. O le mea lea, o se osofaʻiga faifaipea o isotopes radioactive ma le faʻalauiloaina o le talafaʻasolopito e masani lava ona pamuina e le le lava o uiga o le tino o le tagata. O mea taua i le faʻaalia o lenei maʻi e aofia ai le le lava o meaai, leai se ea fou, malamalama faalenatura, vai inu le lelei, ma se olaga e le taua.

O se mea tāua e mafua ai le leiloloa o elemene o le faʻavaʻaina o le ava, ulaula, ma le faʻaaogaina o nakoti. O le tele lava o taimi, o se olaga le lelei e mafua ai le le maua o le calcium, zinc, seleni, iodine, magnesium. Mo le le lava o nei vailaau, o le tino e galue e tusa ai ma se algorithm na taʻua e tagata ola i meaola o le fesuiaiga o masini.

Aisea e manaomia ai meaai faaopoopo?

O le mea lea, e tatau ia i tatou taʻitoʻatasi ona faia le filifiliga sao, ma tuʻuina atu o tatou tino ma faʻaauau pea ona faʻaaogaina elemene talafeagai. Afai e leai se auala e sui tele ai lou olaga, e mafai ona e amata suia le meaʻai e ala i le faʻaopopoina o mea faʻalaʻau faʻapitoa.

Microelements e aofia ai mea uma e mafai ona faʻapipiʻi e fomaʻi faʻaonapo nei. O se faʻaopoopoga faʻaopoopoga meaʻai masani e tatau ona faʻamamaina ai le tino ma se alalaupapa o microelements talafeagai ma vitamini, faʻatele le leo, faʻamalosia le puipuiga.

O le faʻaauau pea o nei faʻaopoopoga e fesoasoani i le aveesea o leitio mai le toto mai i totonu o totoga o le tagata ma suia i elemene mausali.

Taunuʻuga o le Malosiaga o le Mineral

I le toesea po o le le atoatoa o le mauaina o micronutrients ma macronutrients faatasi ai ma meaai, okeni ma auala e taofi i le fausiaina ma le atinaʻe, metabolism, o le auala o le vavaega o le cell ma le faaliliuga o faamatalaga o le kenera ua le fiafia.

Le lava po o le tele o le mauaina o micro-ma elemene elemene o le a taʻitaʻia i taimi uma i le fausiaina o suiga le talafeagai ma, atonu, i foliga vaaia o faamaʻi faapitoa - microelements.

O lenei igoa e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi ma faʻamaoniga ua faʻamaonia e le le lava, sili atu poʻo le leai o se tulaga o elemene.
E le talafeagai le mauaina o elemene o se punavai (faʻavae i luga o le tulaga o le le lava po o le sili atu) i suiga o le physiological i totonu o le faʻavae o tulafono faatonutonu masani, poo le faʻailoaina o le faʻaleagaina o metabolic, poʻo le faʻaalia o maʻi faapitoa.

O se mea e le masani ai e tupu pe a le toe faʻamaonia e le tulafono tulafono le homeostasis.

E tatau ona i ai ni faʻamatalaga e uiga i mea autu o minerale, e uiga i oloa o loʻo latou i ai, e uiga ia latou numera numera. E tatau foi ona e iloa po o le a le leaga o le soifua maloloina o se faaletonu o se mea se tasi pe o se isi.

Kalaku - o le vaega tutotonu i le fausaga o nifo ma ponaivi. O lenei macrocell ei ai le gafatia e faamaopoopo ai le popole ma le musika, o mea taua o le vasoconstriction ma le vasodilation, manava o le endocrin gland, ma le hemostasis.

Ole masesium o se mea e le masani ai o se paaga e tatau ai ile gaioiga ile tino. Faatasi ai ma isi mea, o le macrocell e matua taua lava mo le fegalegaleaiga o galuega maso, faaliliuga o lagona o le nasu ma le faatonutonuina o le fatu fatu.

Seleniuma - o se elemene maua i puipuiga e maua ai enzymes e puipuia ai mai le leaga o aʻafiaga o radical free. O le le lava o lenei microelement aoga e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le fatu, faʻaititia ai le puipuiga, ma faʻafefe ai le gaioiga o le vevela.

Zinc - o se elemene taua tele mo le faʻatinoina lelei o le polokalame puipuia. O le tatau ai o le sinimina i totonu o le tino e faʻamalosia ai le gaioiga o le gaʻoina o meaʻai, o le a fesoasoani i le faʻavaveina vave o faʻaleagaga i le tino.

Iodine - elemene o le tootoo mo hormones thyroid - triiodothyronine ma thyroxine. Naʻo nei mea e fesoasoani e faʻafoe ai galuega faʻavae, faʻatautaia galuega faʻatupulaia, ma lagolago le faʻaleleia o le tino.

Copper - o le vaega tutotonu o enzymes e tatau ma taua mo le faʻatinoina o le tino o le tino, galueaina le auala o le gaosiga o le malosi ma isi gaioiga, ia fausia ni mea fesootai, ma le gaosia o le melanin.

Omea - O le faavae o le fausaga o meaola o le heme. O ia o se tagata e galue i le gaosiga o le okesene ma le faʻaumatia o elemene leaga. O le uʻamea o loʻo aofia i totonu o le mea e maua i le hemoglobin - o le porotini e aofia ai le toto mumu mumu. A aunoa ma le i ai o lenei mea aoga, o le a le mafai ona faia le manava o le tino i le telefoni feaveai.

Chrome - O le elemene o le elemene e faʻapupulaina ai le aafiaga o le insulin ma faʻamalosia le faʻapalepale o le kulukose. O faailoilo o le leai o chromium o loʻo faʻaalia i se faʻaitiitia o le faapalepale o faiga i le kulukose, le neuropathy.

Manganese - manaʻomia mo se tulaga soifua maloloina o le skeleton tagata, arteries, mo togafitiga sili atu o le tino ma le gaosiga o gaosiga. O Manganese o loʻo i ai i totonu o mea e aofia ai enzymes o loʻo aofia ai i fefaʻatauaiga ma puipuia ai i tatou mai le aʻafiaga o faʻamalosi saoloto.

O le matafaioi a le macro, o elemene mo le tino o le tagata e lelei. A uma mea uma, latou te faia se vaega malosi i le tele o faiga taua. Faʻasagaga o le le atoatoa o se elemene, e mafai ona feagai se tagata ma foliga o nisi faʻamaʻi. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona malamalama i le mafuaaga e manaomia ai le masini ma le micronutrients i le tino o le tagata, ma le aofai e tatau ona aofia ai.

Le taua o elemene o loʻo i totonu o le tino o le tagata

O le a le macro ma le micronutrients

O mea uma e aoga ma talafeagai mo le tino e faʻafeiloaʻi ai i meaʻai, mea faʻalaʻau faʻapitoa, ua fuafuaina e faʻaitiitia ai le le atoatoa o nisi mea. O le mea lea, o lau taumafa e tatau ona togafitia ma le tausiga sili.

Ae e te leʻi amata suʻesuʻeina galuega a micro ma elemene, e tatau ona e malamalama i la latou faʻamatalaga.

Ma o le taua o elemene o elemene e ese mai le macro i fua faʻatatau.O le mea moni, i lenei tulaga, o elemene elemene o loʻo i ai i se tulaga itiiti lava.

Malosiaga o le Macronutrients

Ina ia mafai e le tino ona galue ma toilalo e le tatau ona tupu i totonu o lana galuega, e tatau ona tausia le masani lelei o le faaaogaina o le macro ma micronutrients talafeagai. O faʻamatalaga e uiga i lenei mea e mafai ona vaaia i le faʻataʻitaʻiga o laulau. O le laulau muamua o le a faʻaalia manino ai le faʻaaogaina o le tele o elemene i aso taitasi mo se tagata, ma o le a fesoasoani foi e fuafua le filifiliga o punaoa eseese.

Igoa o le MacroelementAso fai asoPunaoa
Omea10 - 15 mgO oloa mo le sauniuniga o le falaoamata laititi, pi, aano o manu, ma nisi ituaiga o pulou sa faaaoga.
Fluorine700 - 750 mgMeaʻai gaʻo ma meaʻai, iʻa.
Magnesium300 - 350 mgFua o le falaoamata, pi, fualaʻau ma se lanu lanumeamata.
Sodium550 - 600 mgSuamalie
Potassium2000 mgPotatoes, pi, fualaau mamago.
Kalaku1000 mgMea gaosi susu.

O tulafono ua fautuaina mo le faʻaogaina o macronutrients, lea na faʻataʻitaʻiina muamua le laulau, e tatau ona mataituina, ona o le le atoatoa i lo latou faʻaogaina e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e leʻi faʻamoemoeina. O le laulau lona lua o le a fesoasoani ia malamalama i le tatau tatau o le ulufale atu o elemene i le tino o le tagata.
Le igoa o le elemeneAso fai asoPunaoa
Manganese2.5 - 5 mgSalati, Peni.
MolybdenumLe itiiti ifo i le 50 mcgPini, palu.
ChromeLe itiiti ifo i le 30 mcgMusika, tamato, meaʻai susu.
Copper1 - 2 mgSea iʻa, ate.
Seleniuma35 - 70 mgMeat ma iʻa.
Fluorine3 - 3.8 mgNati, iʻa.
Zinc7-10 mgCereals, aano o manufasi ma meaʻai susu.
Silicon5-15 mgGreens, vine, cereals.
Iodine150 - 200 mcgFuamoa, iʻa.

O lenei laulau e mafai ona faʻaaogaina o se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma o le a fesoasoani ia te oe e faʻaleleia le sauniuni o le lisi. O le laulau e aoga tele ma talafeagai i mataupu o le fetuunaiga o meaʻai e mafua mai i faʻamaʻi.

Le vaega o elemene

O le matafaioi o elemene o loʻo i totonu o le tino o le tagata, faapea foi ma macrocells e matua tele lava.

E toatele tagata e le mafaufau i le mea moni e latou te auai i le tele o faagasologa o le soifua maloloina, fesoasoani i le fausia ma pulea le galuega o ia faiga e pei o le taamilomilo, popole.

E mafua mai i elemene elemene o loʻo iai i le laulau muamua ma le lua ia metabolic processes e taua tele mo le olaga o se tagata, o le masima-masima ma le metabolism-base metabolism e mafai ona faʻatatauina ia i latou. E naʻo se lisi laitiiti o mea e maua e se tagata.

O le ola o le matafaioi a le macronutrients e faapenei:

  • O galuega a le calcium o le faia lea o le ponaivi. Na ia auai i le fausiaina ma le tuputupu ae o nifo, e nafa ma le toto toto. Afai e le ulu le elemene i le tele ole aofaʻiga, ole suiga ole suiga e mafai ona tupu i le atinaʻeina o rickets i tamaiti, faapea foi le osteoporosis, faoa faamalosi.
  • O galuega a le potassium e maua ai le suavai i sulu o le tino, ma avea ai foi se vaega i paleni-faavae. Faʻafetai i le paluka, faʻalauiloa le protein. O le vaivai o le potassium e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faamai. E aofia ai faʻamaʻi o le manava, aemaise lava, gastritis, maʻi o le fatu, fatu o le fatu, fatuga o fatugaʻo, ma le maʻi pipili.
  • Faafetai i le sodium, e mafai ona faatumauina le mamafa o le osmotic ma le paleni o le acid-base i se tulaga. Suauu e faʻatonuina ma mo le tuʻuina atu o le manaʻoga o le namu. Le tele o le sodium ua tumu i le atinaʻeina o faʻamaʻi. Faatasi ai ma i latou o ni musele maso, faʻamaʻi e aʻafia ai le mamafa.

Faafetai i le sodium, e mafai ona faatumauina le mamafa o le osmotic i se tulaga

  • O galuega o le magnesium i totonu o macrocells uma e sili ona lautele. Na ia auai i le faagasologa o le faia o ponaivi, o nifo, vavaeeseina o le talo, o le loto, le faamautuina o le tino, o le galulue faatasi o le loto e faalagolago i ai. O lenei elemene o se vaega o le vai o loʻo aofia i totonu o sela o le tino.Talu ai ona o le taua o lenei elemene, o lona le atoatoa o le a le amanaiaina, ona o faafitauli e mafua mai i lenei mea moni e mafai ona afaina ai le gastrointestinal tract, o auala o le vavae ese o talo, ma le foliga mai o le arrhythmia. E lagona e se tagata le vaivai masani ma masani ona pa'ū i se tulaga o le atuatuvale, lea e mafai ona afaina ai le moe.
  • O le galuega autu o fuakula o le liua lea o le malosi, faapea foi ma le auai malosi i le fausia o le ponaivi. O le aveeseina o le tino o lenei elemene, e ono feagai le tasi ma nisi o faafitauli, mo se faataitaiga, o le faaletonu i le fausia ma le tuputupu ae o le ponaivi, o le atiina ae o le osteoporosis, ma se tulaga faanoanoa. Ina ia aloese mai nei mea uma, e tatau ona faʻapipiʻi le faʻasao faʻasao.
  • Faafetai i le uʻamea, faʻaogaina o meaola, ona e ulu atu i le cytochromes. O le le lava o le uʻamea e mafai ona aʻafia ai le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe, faʻaleagaina o le tino, ma faʻaosofia foi le atinaʻeina o le anemia.

Faafetai i le uʻamea, faʻaogaina o mea faʻamaʻi.

O le aʻafiaga o aʻafiaga o elemene o le auai lea oi latou taʻitasi i le faiga o le tino. O le le lava o le meaʻai e mafai ona taʻitaʻia ai i le galuega a le tino atoa. O le matafaioi a micronutrients mo tagata taʻitoʻatasi e taua tele, o le mea lea, e tatau ai ona tausisi i le masani masani o latou taumafa, lea o loʻo i ai le laulau o loʻo i luga.

O lea la, o elemene i le tino o le tagata e nafa ma mea nei:

  • Iodine e manaʻomia mo le vevela. O lona le lava o le aoga o le a taitai atu ai i faafitauli i le atinaʻeina o le tino, hypothyroidism.
  • O se elemene e pei o le kekinolosi e maua ai le fatuina o ponaivi ma maso, ma o se vaega foi o le toto. O le leai o se kasiketi e mafai ona oʻo atu ai i le vaivai o le ponaivi tele, lea e faʻateleina ai le ono mafai ona afaina. O le manava ma le manava e afaina ai.
  • Zinc e taitai atu i le vave faʻamalolo o manuʻa, o le toe faʻaleleia o vaega o paʻu manuʻa, o se vaega o le tele o enzymes. O le leai o se mea e molimauina e ala i suiga i le tofo, toe faʻaleleia o le mea na faaleagaina o le paʻu mo se taimi umi.

Zinc e taitai atu i le vave faʻamalolo o manua

  • O le matafaioi a le fluoride o le auai lea i le faia o nifo nifo, o le ponaivi. O le leai o se mea e faʻaleagaina ai le faʻamafana o le nifo ma caries, o faʻafitauli na feagai ma le faʻagasologa o le faʻaogaina.
  • O le masina o Selenika e maua ai le faʻaogaina o le tino, ma e aofia i le gaioiga o le lauroid. E mafai ona talanoa e uiga i le leai o le seleni i totonu o le tino i le mataupu pe a feagai ma faafitauli i le tuputupu ae, o le fausia o le ponaivi o mea e maua, o le anemia e atiina ae.
  • I le faʻaaogaina o le kopa, e mafai ai ona gaoioi le electrons, faʻamaʻi o le enzyme. Afai e le lava le 'apamemea paʻu, e mafai ona atiaʻe le anemia.
  • Chromium o lo o aofia ai i le metabolism o gaʻo i totonu o le tino. O le leai o se aʻafiaga e aafia ai le suiga i le suka o le toto, lea e masani ona mafua ai le maʻisuka.

Chromium o lo o aofia ai i le metabolism o gaʻo i totonu o le tino.

  • Molybdenum e faalauiloaina le fesiitaiga o eletise. A aunoa ma lea mea, e ono mafai ona faʻaleagaina le nifo i le nifo ma le caries, o foliga mai o faʻalavelave o le tino.
  • O le matafaioi o le magnesium o le faia lea o se vaega malosi i le masini o le gaosiga o le enzymatic.

Micro, macrocells e ulufale i totonu o le tino faatasi ai ma oloa, o mea e faʻaaogā faʻalauiloa e faʻapitoa mo se tagata, ma faafitauli ma faʻamaʻi e mafua mai i lo latou le atoatoa e molimau i lo latou taua. Ina ia toe faʻafoʻi le paleni, e tatau ona filifili le meaai saʻo, ma tuʻuina atu le fiafia i na oloa e aofia ai le elemene talafeagai.

O Macronutrients e aofia ai le okesene, carbon, hydrogen, nitrogen, phosphorus, sulfur, potassium, calcium, sodium, chlorine, magnesium and iron. O mea muamua e fa o elemene ua lisiina (oxygen, carbon, hydrogen and nitrogen) e taʻua foi o le totoga, ona o latou o se vaega o le tuufaatasiga o meaola.O le manogi ma le sulfur o vaega foi ia o le tele o vailaau faʻasaina, e pei o puluvaʻa ma gasegase nucleic. E manaʻomia faʻaleleia mo le fausiaina o ponaivi ma nifo. A aunoa ma mea e totoe, e le mafai ona galue le tino o le tino. O lea, o le potassium, sodium ma le chlorine e aofia ai i le faagasologa o le gaioiolosi. E manaʻomia le kesi e faʻaigoa ai siama musika ma le tai. O le masesium o se vaega o le chlorophyll, o se pigmenti e maua ai le photosynthesis. Na ia faia foi se vaega i le biosynthesis o le polotini ma meaola o le nucleic. O le uʻamea o se vaega o le hemoglobin, ma e taua mo le faʻatinoina o le tele o enzymes.

Kalaku O le vaega autu lenei o ponaivi ma nifo, e talafeagai mo le totoina o le toto, e aofia ai i le faatonutonuina o le siama o le cellular permeability, i totonu o le mole mole masini o vavaega maso. O le kesi o se elemene vaivai. Ona o le le lava o le faʻaaogaina o le calcium poʻo le solia foi o lona malosi i totonu o le tino, o loʻo i ai se faʻamalosiaga tele mai i ponaivi ma nifo. I tagata matutua, o le osteoporosis e atiina ae - faʻasolosolo o le ponaivi, i tamaiti o le fausiaina o le skeletal ua vaivai, faʻalauteleina le uila. O punaoa lelei o le konisini o susu ma meaʻai susu, o fualaʻau eseese ma kisisisi, aniani lanu meamata, pasili, ma pi.

Magnesium E taua lenei elemene mo le gaioiga o se numera o enzymes autu, e aofia ai i le tausisia o le masaniga masani o le tino o le tino ma le muso o le fatu, ei ai lona aafiaga vasodilating, e faaosofia ai le puleaina o le talo, ma faateleina ai le faʻaogaina o le meaola. Faʻatasi ai ma le leai o le magnesium, ua faʻalavelaveina le nutimomoia, o le tuputupu ae ua tolopoina, ua tuʻuina le paʻu i totonu o puipui o vaʻa, o le tele o isi mea faʻapitoa faʻapitoa. O le tele o meaʻai e maua mai i le masnesium e maua mai i le magnesium: suauu o le saito, ituaiga o pata, legumes, apricot, apricots mago, pulu.

Potassium Faatasi ai ma isi masima, e maua mai ai le mamafa o le suavai, auai i le faatonutonuina o le masima-masima metabolism, paleni-faavae, fesoasoani e aveese vai ma toxins mai le tino, ma auai i le faatonutonuina o gaoioiga a le loto ma isi totoga. E lelei ona pipiʻi mai le iniseti, ma e vave ona aveeseina le sili atu o le pasela mai le tino ma le urine. O mea taumafa o loʻo maua ai fualaʻau o le potassium: apricot, prunes, vine, spinach, seaweed, pi, pi, pateta, ma isi.

Sodium. O loʻo aʻafia o ia i le faatumauina o le mamafa i le tino o le tino ma le toto, le masima vai masima, le paleni o le acid-base. O lenei mea lelei e faigofie lava ona afaina mai le inumaga. Oona o le sodium e mafua ai le fulafula o paloids. O le mea e masani ai, o konatela masini e ulufale atu i le tino ona o le sodium chloride - NaCl. Faatasi ai ma le tele o le faʻaaogaina o le sodium chloride, o le vai e taofia i totonu o le tino, o le gaioiga o le cardiovascular system e faigata tele, ma ua maualuga le toto. O se tagata matua e oʻo atu i le 15 g sodium chloride i aso uma. O lenei faailoga e mafai ona faʻaititia i le 5 g i le aso e le afaina ai le soifua maloloina.

Vaʻalele O lenei elemene e taua ai se vaega i faagasologa uma o le tino: tulafono faatonutonu metabolic, o se vaega o meaola o le nucleic, e talafeagai mo le fausiaina o le ATP. I totonu o le tino ma meaʻai, o le mumū o loʻo i ai i le ituaiga o le phosphoric acid ma ona tuufaatasiga o meaola (phosphates). O lona tino autu o le ponaivi lea o meaola i foliga o calcium phosphate. Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le phosphorus i meaʻai, faʻaititia le mafaufau ma le faaletino. O se aofaiga tele o fulukalama e maua i oloa o meaola, aemaise lava i le ate, caviar, faapea foi ma le pata ma leki.

Chlorine O lenei elemene e aofia ai i le fausiaina o le suka gaʻo, le fausiaina o plasma. O lenei mea lelei e faigofie lava ona afaina mai le inumaga. O le chlorine sili atu e maua i le paʻu. O aso manaʻomia mo chlorine e tusa ma le 5g. Chlorine e ulufale atu i le tino o le tino e masani lava i foliga o le sodium chloride.

Le tele o le macro ma micronutrients

Kalaku o le elemene taua o le ponaivi o mea, ma e manaʻomia foi ona faatumauina le paleni o le tino, e nafa ma le faʻamalosia o nisi o enzymes. O le tele o le calcium o loʻo maua i oloa susu, o lea e tatau ai i aso uma ona aofia ai le susu, sisi, kefir, susu susu, falaoa i luga o le lisi.

Vaʻalele auai i le malosi o le gaioiga, o se elemene faʻavae o mea iniseti, mea faʻapipiʻi. O iʻa, aano o manu, pi, falaoa, oatmeal, groats karite e tamaoaiga i fuafula.

Magnesium e nafa ma le metabolism o carbohydrates, malosi, lagolagoina le faagaoioia o le tino. E maua i le taua tele o ia oloa e pei o le kisi, nati, karite karite, fualaau faisua, pi, pi.

Sodium e tele sona sao i le faatumauina o paleni paleni, toto toto, maso ma le popole i mea faigaluega ma le faʻamalosia o le enzyme. O punavai autu o le sodium o falaoa ma masima.

Potassium - o se elemene o le tino e tumau ai le paleni vai-masima o le tino, e nafa ma le feteenai o maso o le fatu, e fesoasoani e faatumauina pea le mamafa o le toto. O meaʻai nei e mauoa i latou: laʻau, strawberries, peaches, kāloti, pateta, apu, vine.

Chlorine taua mo le tuufaatasia o le suka gastric, plasma toto, e faʻaagaoioia ai le tele o enzymes. E ulu atu i le tino o le tino e masani lava mai le falaoa ma le masima.

Sulifoa o se elemene taua o le tele o proteins, vitamini ma hormones. O meaola manu e mauoa i lenei elemene.

Omea e taʻalo taua tele i totonu oo tatou tino. O se vaega o le tele o enzymes ma le hemoglobin, o se porotini lea e maua ai le fesuiaiga o le okesene i totoga uma ma fusi o le tino. O le uʻamea e manaʻomia foʻi mo le fausiaina o mūmū mūmū ma faʻasalalau le toto toto. O lenei elemene e tamaoaiga i le lafumanu ma le puaa, fatugaʻo, fatu, greens, nuts, buckwheat, oat ma le karite paʻu.

Zinc e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le muscle vavae, toto totoga, e nafa ma le masaniga o le gaioiga o le musika. O le matagofie ma le soifua maloloina o le paʻu, fao ma le ulu e faʻatatau tonu lava i le zinc. Seafood, mushrooms, currants, raspberries, bran e aofia ai le tele o nei mea.

Iodine o se elemene taua mo le vevela vevela, lea e faamautinoa ai le galue masani o le muscular, popole, ma le puipuiga o le tino. O lenei elemene ua tumu i iʻa, chokeberry, feijoa, pi i palu, tamato, strawberries.

Chrome Faʻatinoina auala e fesoʻotaʻi ma le faʻasalalau o faʻamatalaga tuʻufaʻatasia, auai i le metabolism, e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka. O se vaega o mea nei: tamaʻi povi, fuamoa, fatu o saito, suauu o sana.

Silicon e gafa ma le galuega o sela o le paʻepaʻe, mea e gaosia ai le tino, fesoasoani e faʻamalosia toto ma paʻu, e aofia i le tausisia o le puipuiga ma faʻaitiitia le ono mafai ona maua i siama pipisi. Faʻaaogaina i le kapisi, kāloti, aano o manufasi, moa.

Copper auai i le faagasologa o le toto toto ma le manava. Ona o lona le lava, ua atiae ai le atrophy o le fatu. E maua i oloa e pei o le vine, aano o manufasi, cheese cheese, gooseberries, fefete a le paʻi.

O le mea lea, mo le soifua maloloina ma le masani ai o galuega a le tino, e tatau ona faʻalauiloa atu mea maloloina i totonu o le taumafataga. Ma i le taumalulu-tautotogo, e manaʻomia le faʻaaogaina o faʻalavelave ninii. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamalosia ai le puipuiga ma faʻaitiitia le malulu ma isi faʻamaʻi.

O le a le mea e faʻamalosi ai, e mautinoa lava, e faʻatusatusa i latou taʻitasi. O mea nei e taua tele mo mea ola. E taua ma taua. Ioe, i le tino o le tagata e le tele naua (sili atu i le 0.01%), ae o lo latou taua e tusa lava pe tele naua e taua tele. O lea la, o a nei mea, o fea e sau mai ai i le tino ma o le a la latou matafaioi?

Amataga ma lisi

O a la mea e faʻaogaina? O mea nei e avea ma faavae o le tino o meaola ola.E le mafaia e le tino o le tagata ona faʻapipiʻiina i latou lava, o lea e tatau ai ona latou sau mai vai mama ma meaai. O le le lava o le tasi le elemene e afaina i le le atoatoa o le tino ma faʻamaʻi.

Ua vaevaeina le Macronutrients i:

  • Biogenic. E taʻua foi i latou o elemene o meaola, poʻo ni mea e faʻaogaina. O loʻo aofia ai i le fausiaina o gaʻo, gaʻo, proteins, hormones, vitamini ma enzymes. E aofia ai le sulfur, fuluula, oxygen, nitrogen, hydrogen ma le carbon.
  • Isi. E aofia ai le potassium, calcium, magnesium, sodium ma le chlorine.

O le fautuaina i aso taitasi e sili atu ma le 200 mg. Ina ia tumau pea le paleni o mea e gaosi ai mea taumafa, e tatau ona e mataʻituina lau meaai ma fuafua se meaʻai. E taua tele le mauaina e le tino mea uma e manaʻomia.

O lea la, o le a le mea e sili ona lelei, ma manino. O le taimi nei e taua le faamatala puupuu e uiga ia i latou taʻitoʻatasi. Oxygen e le manaʻomia se manatu faapitoa, aua e aofia ai le 65% o le masini masini.

O lenei macrocell i le tuufaatasiga o soo se meaola e taʻalo taua tele. I le mea uma, o le okesene o se vailaau faʻasaina faʻavaomalo. A aunoa ma lea, o le aotelega o le adenosine triphosphate, lea o le punavai autu o le malosi mo mea uma e tutupu i le ola, e le mafai.

E faʻafetai i le okesene e faʻavaeina ai e le tino le malosi mai gaʻo, proteins, carbohydrates ma isi vailaʻau. O le mea e malie ai, i se tulaga toafilemu, e tusa ma le 2 kalama o lenei macrocell i minute taitasi ua faʻaaogaina. O lona uiga, e tusa ma le tone i le tausaga.

Aʻo talanoa e uiga i le a le mea e tasi, o le tasi e le mafai ona gauai faapitoa i lenei mea. O ia i le aofaiga o le 18% o se vaega o le masini siaki.

E ulu atu i le tino o le tagata ma meaai, e tusa ma le 300 g i le aso, faapea foi ma le carbon dioxide, lea e aofia i le ea (e tusa ma le 3.7 g).

O se mea e manaia ai o lenei mea, tusa lava pe o lona tino mama, e saogalemu mo tagata. O le gaioio galue, mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ma le 100 pasene le carbon. Ma o se malosi malosi, i le ala.

Ae e le manaʻomia ona e taumafai e toe faʻatumu lau paleni carbon i le inu i le tele o pamu koala i aso uma. E leai se tasi e le atoatoa lenei mea, talu ai o se vaega o meaʻai uma ma le ea.

O le 10% o le tino tele o le tino. O se mea taua tele lea. Malosiaga o le totoina o le Macronutrient o vailaau ola ma meaola ninii.

E fegalegaleai ma le tele o elemene, ma faʻaalia uma le faʻaitiitia ma le faʻamalosia o meatotino. I totonu o le tino o le tagata ma isi mea oona o le sulfhydryl ma vaega o amino e aofia ai i le faagaoioiga o meaola ola. E mafua mai i vailaʻau o le hydrogen e kopiina ai le DNA molecule.

Ma o le mea moni, e le mafai ona taʻuina atu o le hydrogen o loʻo aofia ai i le lisi o mea e faʻaogaina ai meaola e faʻaputu ai vai. E mafua ona o lona tali atu i le okesene. O lona uiga, o le vai e aofia ai le 60-70% o tagata.

O le toʻatele e faʻagalo e faʻafesoʻotaʻi le paleni o le tino io latou tino. Ae o lenei mea e faigofie lava - e lava le inu 1.5-2.5 lita o le vai i le aso.

O lenei vailaau e mafua foi i macrocells. E maua ai le 3% o le masini masini. O se vaega lenei o le uganogen o se vaega o le amino acids e fausia ai ni puipuiga. O loʻo iai foi i nucleotides - o le fale o le hemoglobin, hormones, DNA, neurotransmitters, vitamins ma isi mea.

Ona o le le lava o le malosi o le hau, musika o le muscular, immunodeficiency, tulaga le atoatoa o le tino, faaletonu faaletino ma faalemafaufau, atuatuvale ma leai se faamalositino e mafai ona tupu.

O le autu autu o lenei macroelement, o lana matafaioi e sili ona taua, o le meaai o le protein. Fuamoa, iʻa, aano o manufasi, meaʻai susu, legumes, nati, falaoa atoa o le falaoa ma le suāuu fuālaʻau.

O lenei vailaʻau, lea e ulufale atu i le tino i le aofaiga e 2%, e aʻafia ai foi i masini. O le mea lea e taalo ai o ia:

  • Auai i le faʻagasologa o mea faʻavaveiga o musika, galue i le fatu, faamaopoopo le fatu fatu.
  • Faia galuega o le fausia o mea e gaosia ai ponaivi ma nifo.
  • Auai i le faasalalauina o aʻafiaga o le nasu i le fatuga tutotonu, faʻamalosia ai le gaioiga o enzymes ia e aʻafia ai i le faʻaogaina o neurotransmitters.
  • Faʻatonuina le mamafa o le toto ma le sodium ma le magnesium.
  • Faʻaleleia le aafiaga o le vitamini K, lea e aʻafia ai le totoina o toto.
  • E afaina ai le mafai ona gafatia o siama, e aafia i le felauaiga o meaʻai.
  • Faʻaauau le puipuiga o le tino.

O le leai o se mea e tau atu ai i le hypercalciuria faʻaleaga, nephrolithiasis, faʻaleagaina o le intestinal absorption, hypertension, etc. E mafai ona e faʻatumu le paleni i le inu i se ala o le calcium. Pe na o le faaopoopo foi i ai o le kulimi, susu, kisisisi, sisi, meaola, pasili, pi, broccoli, pi pi, apples, apricot, apricots ua mama, iʻa, almonds suamalie i lau meaai.

O lenei macrocell ei ai ona lava uiga. O lana matafaioi o loʻo i lalo:

  • O se vaega o phosphorproteins ma phosphorlipids, o loʻo i totonu o le fausaga o membranes. E maua foi i totonu o mea faʻapitoa o loʻo aʻafia ai i le faagasologa o le vavaega o masini, faʻapea foi i le teuina ma le faʻaaogaina o faʻamatalaga faʻavae.
  • Liliu mai faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo i le malosi. O fuālaʻau o loʻo i totonu o fualaʻau o le adenosine triphosphate - o lona faaputuga.
  • Auai i le metabolism ma le faasalalauina atu o lagona tuga.
  • Faʻatinoina vitamini o vaega D ma le B.

Ona o le le lava o le maika, o le ponaivi ma le maso, tiga, vaivaiga vaivai, suiga o le myocardial, o le gasegase o le hemorrhagic, o le taimi o le maʻi, o le siakiina o siaki. O punaoa o lenei vailaʻau o fusi, susu, laʻau o le paluga, caviar sturgeon, oatmeal, fatu, walnuts, pumpkin, kāloti, kalaka, meaʻai ma kapisi.

O lenei elemene e patino foʻi i macrocells. E na o le 0.35% i le tino, ae o loʻo faʻatino galuega taua nei:

  • Faʻaauau pea le mamafa o le intracellular, auai i le paleni-sodium paleni.
  • E maua ai le faʻamavaega o musika talafeagai.
  • Faʻaauau le tuufaatasia o le vai i totonu o sela.
  • Faʻafeiloaʻi faʻasagaga masani.
  • E afaina ai le gaioiga o fatugaʻo, faʻaitiitia le faʻamalosi ma le fula.

Ona o le le lava o le potassium, faʻalavelave i totonu o le fatu, atuatuvalega, faʻavevesi, faʻasolosolo faʻamaopoopo, vaivaiga maso, moe ma le vaivai.

O loʻo i ai mea nei: o apricots mago, pi, suamalie, peʻa, laʻau, almonds, vine, walnuts ma pine pine, cashews, pateta, sinapi, lentils.

O le manuia lenei o lenei macrocell, lea e ulufale atu i le tino i le aofaiga e 0.25%:

  • O lenei vailaau e taua tele i le fausaga o le popole, ponaivi ma le cartilage, sela, fao, paʻu ma lauulu.
  • E alu o ia i le metabolism.
  • O se vaega o le tele o vitamini, amino acids, hormones and enzymes.
  • Faʻaleleia le faʻalavelave.
  • Faʻavasega le paleni o suka.
  • E iai se mea e faʻamaʻi ai.
  • Faateleina puipuiga.

Ma o se lisi laitiiti lenei. O le leai o le fiu i totonu o le tino e faʻaalia i fao fao, vevela lauulu, allergies, faʻaauau ona taofiofi, tiga i sooga ma maso, tachycardia, paʻu o le paʻu.

O Sulfur o se vaega o pusi moa ma puaa, iʻa, moa, fuamoa, fulufulu mālū, iʻa o le sami, shellfish, legumes and cereals, cereals, horseradish, mustard, faapea foʻi ma fualaau aina ma fualaau 'aina lanumeamata.

O lenei metotia o loʻo iai i le aofaiga e 0.15%. Na te faia galuega nei:

  • Tulafono faatonutonu o paleni vai.
  • Tulaga masani o le mamafa o le mamafa.
  • Faʻaauau le paleni o le acids.
  • Felauaiga o vailaau i luga o le paʻu o le siama.
  • Tulaga masani o le metabolism.
  • Totoina o mea taumafa (vaega o le gastric juice).

O le vaivai o le sodium e fai si faigata, aua e ulu mai i totonu o le tino ma masima - o le masima o le laulau ma e maua i meaai masani. O mea e maua ai e ulaula ma kuka kuka, fulufulu malo, soupasi fua, sauerkraut, sprats, tuna tuna, musele, vali, vavae.

Faʻaaogaina i le aofaiga tutusa e pei o le sodium - 0.15%.E taua tele i le vai-masima metabolism ma le paleni--faavae. E le gata i lea, o le chlorine e aofia ai i le osumegulation - o gaioiga e mafai ai e oe ona aveese vai e le manaomia ma salts mai le tino. Ma e faʻaosofia ai le tupu mai o le suka gaosia, puipuia mai le faʻamalolo ma faʻamaonia le tulaga o lela mumu.

O punavai autu o le chlorine o le masima, o le kulimi ma le falaoa paʻepaʻe, o le kulimi suamalie, pata, lafumanu, fatugao o le puaa, togafiti, pollock, hake, saury, capelin, oysters, 9 pasene leisi sana, olive, araisa, kefir.

O lenei macrocell i totonu o le tino o le aupito itiiti - 0.05%. Ae o loʻo aʻafia ai o ia i le sili atu ma le 300 ituaiga eseese o gasegase. E le gata i lea, e le maeʻa le gaosiga o le protein pe a leai. Ma o le magnesium e faʻateleina ai le fausiaina o le fale i le taimi o le tupu aʻe. E le gata i lea, e afaina ai le tuputupu aʻe o le ponaivi, o le fatu, toto toto, toto toto, ma avea o se vailaau aoga mo le tigaina faatasi ma le musika.

O le faʻapogai o le magnesium o cereals, cereals, kāpeti paʻepaʻi, pi, falaoamata soya, lemoni, fualaau aina, apricot, bananas, fig, apples, shrimps, cod, mackerel.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o nei mea uma o loʻo i ai se taua tele i le tino o le tagata. O le mea lea, e talafeagai le paleniina o lau meaʻai ina ia oʻo uma i latou.

O elemene taua (e ese mai elemene o meaola) o mea elemene ia e manaʻomia mo meaola ola ina ia mautinoa le ola masani. O elemene taua tele e vaevaeina i:

  • macroelements (o mea e aofia ai i mea ola e silia ma le 0.01%)
  • elemene o elemene (anotusi itiiti ifo i le 0.001%).

Elemene eletise:

  • Oxygen - 65%
  • Kamupani - 18%
  • Hydrogen - 10%
  • Nitrogen - 3%

O nei fuamini e taʻua o elemene biogenic (organogenic) poʻo macronutrients (Igilisi ole Igilisi). O vailaʻau e pei o proteins, gaʻo, gaʻo ma gaʻo nucleic o loʻo tele lava ina fausia mai macronutrients. Mo le faaigoaina o macronutrients, o le acronym CHNO o nisi taimi e faaaoga ai, e aofia ai igoa o elemene e tutusa i le laulau taimi.

O elemene autu autu

E tusa ai ma faʻamaumauga faʻaonaponei, e sili atu i le 30 laina elemene ua manatu e talafeagai mo le ola o laau toto, manu ma tagata. Faatasi ai ma i latou (i le faasologa faaalafapeta):

O le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le tino i totonu o le tino, o le sili atu ona faigata o le faʻatuina o le ola o le matafaioi a le elemene, ia iloa ai le tuufaatasiga i le faʻatulagaga lea e avea ma vaega. Faatasi ai ma le mea e le masalomia e aofia ai le boron, vanadium, lekinolosi, ma isi.

Le leai o ni elemene i le tino

O mafuaʻaga autu o le le lava o minerale:

  • Mea le lelei poʻo le meaʻai paleni, vai inu lelei.
  • O vaaiga faʻa-geologia o itu eseese o le lalolagi o ni mea e gata ai (le lelei).
  • Tele le leiloa o minerale ona o le totoʻa, Crohn's disease, ulcerative colitis.
  • Le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi e fusifusia pe mafua ai le leiloloa o elemene.

Malosiaga o meainu mineral

Macro
elemene
Mea taumafa
alii fafine
Kalaku Miliki ma Mea Lafumanu1000
mg
1000
mg
FNB 2500mg
Vaʻalele 700
mg
700
mg
FNB 4000 mg
Magnesium 350
mg
300
mg
FNB 350 mg
Sodium Fua masima550
mg
550
mg
FNB (leai se faʻamatalaga)
Potassium 2000
mg
2000
mg
FNB (leai se faʻamatalaga)
Macro
elemene
O aʻafiaga faʻapitoa i le tino O faʻamaʻi ono mafai ona iai ma le le lava o vitamini poʻo minerale Mea taumafa Faʻasologa o aso manaʻomia mo tagata matutua * O le aso e sili ona taliaina **
maʻitaga
ioe
tausimai
Kalaku Faʻasologa o le gau, faia o nifo, faʻavae toto, neuromuscular conductionOsteoporosis, faʻasalaga (tetany)Miliki ma Mea Lafumanu1000
mg
1200
mg
FNB 2500mg
Vaʻalele Vaega o mea faʻapitoa faʻamalosi, fofo puipui, fausiaina o ponaivi, suiga o le malosiFaʻasologa o le tuputupu aʻe, faʻaleagaga o ponaivi, rickets, osteomalaciaMilu, meaʻai susu, aano o manu, iʻa800
mg
900
mg
FNB 4000 mg
Magnesium Faʻailoga o meaʻai, faia o nifo, neuromuscular conduction, coenzyme (coenzyme) i totonu o le carbohydrate ma le palatini, o se vaega taua o le inu o le intracellularO le afaina, o le tigaina, o le gasegase o le muscular and cramps, o faamai o le gastrointestinal tract, o le fatuga o le fatu o le fatuO falaoamata falaoamata, nati, lekila, fualaau faisua310
mg
390
mg
FNB 350 mg
Sodium O le vaega sili ona taua o le va o le intercellular lea e lagolagoina ai le mamafa o osmotic, paleni o le acid-base, le faʻalauteleina o se manaʻoga namuVaʻavaʻa, tachycardia, musele masoFua masimaFNB (leai se faʻamatalaga)
Potassium O le vaega sili ona taua o le inu o le intracellular, paleni-faavae faavae, gaioiga o muscle, protein ma le glycogen synthesisMusika dystrophy, musele maso, faʻalavelave faʻalauiloaina o se manaʻoga o le namu, fua o le fatuFualaau Malu, Peni, Potatoes, IvaFNB (leai se faʻamatalaga)

Suʻe minerale

Micro
elemene
O aʻafiaga faʻapitoa i le tino O faʻamaʻi ono mafai ona iai ma le le lava o vitamini poʻo minerale Mea taumafa Faʻasologa o aso manaʻomia mo tagata matutua * O le aso e sili ona taliaina **
alii fafine
Omea 10
mg
15
mg
FNB 45 mg
Iodine 200
mcg
150
mcg
FNB 1.1 mg
Fluorine Aʻa, Soy, Hazelnuts3,8
mg
3,1
mg
FNB 10 mg
Zinc 10,0
mg
7,0
mg
FNB 40 mg
Seleniuma 30-70
mcg
30-70
mcg
FNB 400 mcg
SCF 300 mcg
Copper E le masani ona maua se anemia1,0-1,5
mg
1,0-1,5
mg
FNB 10 mg
Manganese Leloaloa2,0-5,0
mg
2,0-5,0
mg
FNB 11 mg
Chrome Carbohydrate metabolism30-100
mcg
30-100
mcg
FNB (leai se faʻamatalaga)
Molybdenum Legumes, cereals50-100
mcg
50-100
mcg
FNB 2 mg
SCF 0.6 mg
Micro
elemene
O aʻafiaga faʻapitoa i le tino O faʻamaʻi ono mafai ona iai ma le le lava o vitamini poʻo minerale Mea taumafa Faʻasologa o aso manaʻomia mo tagata matutua * O le aso e sili ona taliaina **
maʻitaga
ioe
tausimai
Omea I le avea ai o se vaega o le hemoglobin, o se vaega o cytochromes, o loʻo auai i faiga faʻaoʻo oxidative i selaFaʻalavelave faʻafuaseʻi o le erythropoiesis (faʻapipiina toto toto), anemia, faʻaleagaina le tuputupu aʻe, vaivaiLegumes, aano o manu, mushrooms, oloa gaosimea30
mg
20
mg
FNB 45 mg
Iodine O le vaega sili ona taua o hormones thyroidO le faʻamaʻi o Bazedov, faʻaitiitia ai le atinaʻeina o le fatugalemu o le tinoAʻa, gaʻo, algae, meaola manu, fuamoa230
mcg
260
mcg
FNB 1.1 mg
Fluorine Le faʻavaeina o le nifo enamel, o le ponaiviTigā o le tuputupu aʻe, faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagainaAʻa, Soy, Hazelnuts3,1
mg
3,1
mg
FNB 10 mg
Zinc Component (cofactor) o le sili atu ma le tasi le selau enzymes, faʻafefe o le carbon dioxide, faʻamautuina o meaola ola, faʻamaʻi manuʻaDysplasia, faʻamalositino manuʻa, leai se manaʻoga, faʻalavelave le tofoCereal grains, aano o manufasi, meaola manu, meaʻai susu10,0
mg
11,0
mg
FNB 40 mg
Seleniuma O se vaega taua o le faiga o le enzyme o le faʻaaogaina lea.
peroxidase, lea e puipuia ai meaola mai le aʻafiaga o aʻafiaga e aunoa ma se totogi, gaioiga galue, faʻamaʻi
Anemia, cardiomyopathy, faaletonu o le tuputupu ae ma le iviAʻa, aano o manufasi, meaola manu, nati30-70
mcg
30-70
mcg
FNB 400 mcg
SCF 300 mcg
Copper O faiga o le enzyme catalysis (biocatalyse), fesiitaiga eletise, fegalegaleaiga ma le uʻameaE le masani ona maua se anemiaFoʻu, legumes, seafood, products wholemeal products1,0-1,5
mg
1,0-1,5
mg
FNB 10 mg
Manganese O le faʻaogaina o le enzyme catalysis (biocatalyse)LeloaloaNati, cereal grains, legumes, leafy vegetables2,0-5,0
mg
2,0-5,0
mg
FNB 11 mg
Chrome Carbohydrate metabolismSuiga i le kulukose o le totoMeat, ate, fuamoa, tamato, oatmeal, letus, musigil30-100
mcg
30-100
mcg
FNB (leai se faʻamatalaga)
Molybdenum Faʻatinoga o le faʻaaogaina o le enzyme (Biocatalyse), fesiitaiga eletiseE le seasea ona solia le metabolism o le amino o le sulfur, ma o le gaogao o le gaʻoLegumes, cereals50-100
mcg
50-100
mcg
FNB 2 mg
SCF 0.6 mg

* - Faatatau aso masani mo tagata matutua: alii ma tamaitai e 25 i le 51 tausaga.O le laulau o loʻo faʻaalia ai tulaga faʻamaonia na fautuaina mai e le Siamani Sosaiete o Nutritionists (Deutsche Gesselschaft fur Ernahrung - DGE).
** - O le laulau o loʻo faʻaalia ai toso e fautuaina e le Komiti o Meaʻai ma Meaʻai (FNB) o le US Institute of Medicine ma le European Union Scientific Commitee on Food (SCF).

Le tala o mea taua i le tino o le tagata ma lo latou taua. O le ae iloa ai, faatasi ai ma microelements, o se vaega o sulu o le tino ma pe o le a le mea e faʻaaogaina. O le a ou faʻaali atu se laulau o mea o loʻo i totonu o mea autu o meaʻai ma taʻu pe aisea latou te faʻaaoga ai le suʻesuʻeina o le lauulu. Tatou o!

"Aisea na e aumaia ai lenei mauga o maa?!" - Na ita Ivan, taumafai e aunoa ma le aoga e ui atu i se faaputuga o maa mafiafia i le faitotoa i le potu moe o lana ava.

"O oe lava na e fai mai:" E manaomia e le ava vitamini ma minerale, "na faamanatu mai e le Serpent, o le tilotilo i ona tootoo. "Minerale, ae o vitamini i luga o moega."

Talofa uo! O le igoa "minerale" e masani ona faʻalogo ai e leʻo faʻamaoni pe a oʻo mai i mea o loʻo manaʻomia e faʻamautinoa ai le paleni o le tino o le tagata ma lo latou taua. Ina ia malamalama pe o le a le eseesega, ou te ofoina atu se malaga puupuu i le natura le atoatoa, e vavalalata vavalalata ma le ola lava ia.

Macro ma elemene o loʻo maua

O le laulau faʻavaitaimi ei ai le tele o elemene e taua tele mo le ola ola. Mo laau toto, manu ma tagata, matou te manaʻomia ni vailaʻau eseese e mafai ai ona matou faʻaaoga masani.

O nisi o nei sooga o loo faia ai sela o le tino ua valaauina macrocells aua latou te faia pe sili atu i le selau pasene o le tatou tino atoa. Oxygen, nitrogen, carbon and hydrogen o le faavae o le polotini, gaʻo ma gaʻo paluga, meaola faʻamalosi.

I le mulimuli atu ia i latou, e itiiti ifo le taua i le aofaiga, o loo i ai le tele o mea e taua mo le fausiaina o nila ola - chlorine, calcium ma le potassium, magnesium ma fulukalama, sulfur ma le sodium.

I le faʻaopopo atu ia i latou, o loʻo i ai le tele o elemene o loʻo i totonu ia i tatou i le itiiti ifo o le aofaʻi - itiiti ifo i le selau pasene o le pasene. Aisea e taua tele ai lo latou taua? O le televave po o le leai o se tino e aafia ai le tele o faagasologa o meaola o mea ola.

O ia sooupu ua valaauina - elemene taua . O a latou meatotino masani o le le faia lea i totonu o se tino ola. Ina ia faatumauina le paleni i totonu ole sulu, e tatau ona tuʻuina atu i ai ni meaai i ni aofaiga talafeagai.

Aua e te suʻe ni maʻa i se pusa

E iloa e le au fai togalaau uma o le a le tupu se laau e aunoa ma ni fugalaʻau masani. Mo ia, o se tamaloa sa teuina le "Humat 7", ae o le a le mea mo ia lava? Faʻaopoopoga meaʻai faʻapitoa.

O tagata faʻapitoa o faʻatau oloa ma faʻasalalauga e masani ona faʻaaoga le igoa sese: "o le vailaʻau-mineral complex." O le upu "mineral", mai le gagana ese, i le gagana Rusia o lona uiga o se tino masani ma se tioata tioata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le taimane o se minerale, ma o lona carbon constituent o se elemene.

O le a tatou le maua le masei i le igoa, ia fai mai e naʻo le tusa ai ma le faʻamatalaga faʻamaonia o loo i ai pe a ma le tolusefulu lua, ma e toʻafia o loʻo i ai pea i ni laʻasaga laʻititi e le mafai ona puʻeina soʻo se masini - e leai se tasi na te faia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se vaega o elemene e faʻalogo ai tagata uma:

Ma le tele o isi. A aunoa ma le seleni, o le a le mafai ona vaʻavaʻai lelei, ma e aunoa ma se uʻamea, e mafai ona i ai toto toto mumu e nafa ma le faʻaliliuina o le okesene io tatou sela. E manaʻomia e le neuracytes o tatou vaʻalele, ma o le le lava o le fulufulu o le a mafua ai faafitauli i nifo. O le masnesium e taua tele, ma o le leai o iodine e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o maʻi tuga. Ma oi latou uma e tatau ona i ai i la tatou meaʻai.

O fea na e alu i ai?

O le a le mea e taʻitaʻia ai le le lava o nisi macro-ma microelements? Talu ai ona o le tele lava o tulaga o meaʻai e nafa ma le ulu atu i le tino, o le leai o se mea e mafua mai i lona laʻititi.

Faatasi ai ma i latou o loʻo i ai faʻalavelave faʻalavelave e faʻalavelave i le fefaʻasoaʻi o le tasi i le isi (mo se faʻataʻitaʻiga, potassium ma le sodium).

I se tulaga aoao, o mafuaʻaga e mafai ona faapenei:

  • faʻalauteleina le faʻamalamaina, faʻateleina le manaʻomia mo nisi mea,
  • le lava vai vai,
  • tulaga faʻapitoa o le itulagi o le nofo ai (mo se faʻataʻitaʻiga, le maualalo o le iodine deficiency e mafua ai le tuai)
  • le paleni paleni, lalagaina o ipu,
  • faʻamaʻi e mafua ai le faʻaitiitia vave o faʻamalologa o nisi elemene mai le tino (faʻaʻataʻitaʻiga, maʻi faʻaoʻo le manava),
  • ma le toto toto i le tino,
  • , fualaau faasaina, mautinoa o fualaau faasaina lea e faalavelaveina ai le afaina o se numera o elemene, po o lena e noatia ai i latou,
  • maʻi faʻapitoa.

O le mea sili ona taua o nei mea o le ituaiga o meaai. Ona o le le lava o elemene tatou te manaomia i meaai e masani ona tatou maua ai o latou faaletonu. Ae sili atu le leaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sodium chloride e aofia uma ai le sodium ma le chlorine, ae afai e tele mea e mafai ona tupu, e mafai ona oʻo atu ai i le maualuga o le maualuga ma le fatu fatu.

Ae mo le a?

Ina ia faamanino atili pe aisea ua matua taua ai nei pefu o minerale, o le a ou tuuina atu ni nai faataitaiga:

  • fao e manaʻomia ai le calcium ma le phosphorus, a le o lea, o le a avea ma laʻau mafiafia,
  • o le eletise e faʻaitiitia ai le faʻalavelave o siama namu ma e aoga mo le atuatuvale, ae o lona sili atu e mafai ona faʻaumatia ai feusuaiga,
  • ae o le manganese,
  • apamemea e fesoasoani e gauai ai le uʻamea, avea ma vaega o nisi o enzymes,
  • chrome e manaʻomia mo totonu,
  • zinc o le faavae, faafesuiaiga tonu e faalagolago i ai,
  • cobalt e maua i le vitamini B12, lea e tatau mo le hematopoiesis.

E le o mea uma e maua mai ai ma vitamini e faʻatasi ma isi. O le tele o fualaau faasaina e taofiofia ai le faʻaaogaina o nisi mea aoga aoga. E tatau ona manatuaina lenei mea aʻo leʻi faʻatau mai "vailaʻau-minerale" i totonu o falemaʻi. E sili atu le faatonuina e le fomaʻi, e faʻavae i luga o manaoga faapitoa.

Le fuafuaina o le faaletonu o loʻo faʻaaoga nei le metotia o le suʻesuʻeina o le lauulu. O lenei faiga e leai se afaina, e na ona e manaʻomia e ositaulagaina ni nai tamai pusa. Ae o le a manino pe o aʻafiaga o le soifua maloloina e fesoʻotaʻi ma le leai o se mea i totonu o le tino.

Tuua Lau Faamatalaga