Tauvaʻa ma le Maʻisuka: O le Faailoga Muamua o se Maʻi Mataʻutia

O le maʻi suka o se maʻi ogaoga o le endocrine e aʻafia ma le le lava o le gaosiga o le insulin i le pancreas.

O le tele o tagata gasegase e faitio i le le mautonu o le moe: o nisi e matua le lavava i le ao, e le mafai ona momoe i le po. O le a le mea e fai pe afai e maua i le maʻisuka ma le le lava o moe, o le a taʻu mai e le tusiga.

Tauvaʻa pe a uma ona 'ai e fai ma faʻailoga o le maʻisuka ituaiga 2


O le palasi ma vaivaiga o ni soa faifaipea o le faʻasalaga o le endocrin.

O lenei uiga e sili atu ona taatele i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tupu e amata ona moe le tagata i le aoauli. O nisi tagata gasegase e momoe pea. Latou te lagona le vaivai e tusa lava pe a uma ona 'ai.

E le gata i lea, o le le fiafia, atuatuvale, le fiafia, ita o le le fiafia, faanoanoa e mafai ona matauina. O nisi taimi o le auga e malu. Ae i le aluga o taimi, o le ata o le falemaʻi ua atili manino.

Afai o loʻo faʻaauau ona matauina vaivaiga ma le moe, e fautuaina e siaki le faʻamasinoga o le kulukose i le plasma. Masalo o se tagata e maualuga lona suka.

Aisea e te lagona ai moe i le maʻisuka?


Afai ua faateleina e le tagata le malosi o le insulin, o le a ia moe pea pe a uma ona 'ai.

E faʻamatalaina lenei mea i le mea moni o le kulukose, o le ulu atu i le tino ma meaʻai, e le mafai ona ulu i totonu o sela ma e le ulu atu i le faiʻai. Ma o le kulukose mo le faiʻai o le punavai autu o meaai paleni.

E masani lava o le manaʻo e momoe pe a uma le 'aiga o le faʻailoga muamua lea o le atinaʻeina o le maʻisuka.

O faʻamanuiaga ma faʻalavelave o le moe i le ao mo le maʻisuka

O fomaʻi e le ioe i le aoga o le moe i le ao mo le maʻisuka. O nisi e talitonu e mo tagata e 25-55 tausaga, o le moe i le ao e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular. Ae i le matua, o le malologa faapena e mafai ona amata ai se afaina.

O le aoga o le moe i le ao o le toe maua lea o le malosi o le tino ile taimi puupuu:

  • faʻaleleia lagona
  • galue malosi galue
  • leo ua toe faʻaleleia
  • mafaufauga ua muta.

Ae maise lava o le malologa i le ao e aoga tele mo le maʻisuka ile vaitau, i le tautotogo ma le autumn.

A o faagasolo lea vaitaimi, ua vaivai le tino ona o le leai o se malamalama o le la, hypovitaminosis. Ma afai e te le moe i se taimi faapitoa i le aso, ona faʻaitiitia lea o le puipuiga.

Faamaonia ma le afaina o le moe i le ao mo le maʻisuka. O se suʻesuʻega o le soifuaga o le tusa ma le 20,000 tagata na faʻataʻitaʻiina lenei suʻesuʻega. E tele le taulaʻi na totogi i tagata o loʻo momoe pe tusa ma le fa taimi i le vaiaso i le ao.

E foliga mai a oʻo i le taimi e momoe ai i le ao, o faʻalavelave faʻaleaga faʻafuaseʻi e tupu i totonu o le tino lea e aʻafia ai le maualuga o le teteʻe o siama i le inisalini ma faateleina le maualuga o le suka i le plasma.

E faʻafefea ona taulimaina le malolo vaivai ma le le mautonu?

Ina ia foia le le mautonu ma le moe, o le maʻisuka e mafai ona fesoasoani i le afi, meaʻai lelei ma malologa. O faamalositino faaletino e faateleina ai le lagona lelei o sela i le inisalini, faʻaalia le tino ma faʻaleleia le lagona.

E le gata i lea, o taaloga e mafai ai ona e:

  • solo ese nisi pauna,
  • faaitiitia le avega i luga o sooga,
  • fomaʻi maso
  • ia faaleleia le tulaga o toto toto,
  • faatulaga le toto toto,
  • faia se miti.

O le savali i le ea fou e fesoasoani foi e aveesea le moe. E taua foi le taumafa: o tagata e maua i le endocrine o loʻo fautuaina e faʻaalu se aofaiga o vitamini ma le polotini, fiber. O le aofia ai fualaau faisua, fualaau ma laulaʻau i au mea taumafa, e mafai vave ona e faʻavaivaia le vaivai.

Mafuaaga o le le mautonu i le maʻisuka

O mafuaʻaga o le le mautonu i tagata e maua i le maʻisuka o:

  • popolega popole. O le maʻisuka e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le telefoni. O lenei mea leaga e afaina ai le tulaga o vae. E faigata ile maʻi ona savali, o tiga e tupu ile pito i lalo. Ina ia taofi se mea le lelei, e tatau ona e ave ni meaʻai. A aunoa ma se vailaʻau, e le mafai ona moe le tagata maʻi. A maeʻa sina taimi, ona tupu ai lea o mea ua fai ma vaisu: e manaʻomia e le tino ni fualaau malosi,
  • apnea E mafua ai le gaogao, le mafaʻatasi le moe: o le maʻisuka e ala i luga i taimi uma i le po,
  • faanoanoaga. E le o tagata maʻisuka uma ua saunia e talia ma talia le maʻi. O lenei mea e mafua ai le atuatuvale ma le le fiafia i le moe,
  • glucose plasma gutu. Faatasi ai ma le hyperglycemia ma le hypoglycemia, o le moe e le maualuga ma popole. A maualuga le suka, o le fiainu e aliali mai, ma aioi atu i le faletaele e sili atu ona masani. I le maualalo o le glycemia o le tagata, o le fiaaai ua pagatia. O nei mea uma e faigata ai ona moe
  • toto maualuga. Faatasi ai ma le maualuga o le mamafa, o le tiga o le ulu e foliga mai, popole i se osofaiga fefe. O lenei mea leaga e afaina ai le lelei o le moe.

Moega o le moe

E mafai ona faʻamaloloina le le mautonu e ala i le tuʻufaʻatasia o le faʻafitauli.

O le togafitiga e tatau ona filifilia e le fomaʻi. Ina ia iloa le mafuaʻaga o le soliga, o le maʻisuka ua faʻamatalaina le tuʻuina atu o suʻega o toto ma urine, suʻesuʻega ole plasma biomole, suʻesuʻega mo hormones ma hemoglobin, suega a Reberg. E faʻavae i luga o iuga o le suʻega, ua filifilia vailaau.

Ina ia faʻamaopoopoina le moe, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina mea leaga ma fualaau moe Melaxen, Donormil, Andante, Corvalol, Valocordin, motherwort poʻo valerian. O nei tupe e ave i le lua itula ao lei momoe.

Ina ia faatelevaveina le togafiti o togafitiga, ua fautuaina e lafoaʻi masani leaga, liliu i meaʻai ma faʻamalosia le mamafa. I le afiafi, e le tatau ona e matamata i ata tifaga ma polokalama i se galuega mamafa. E sili atu le savali i luga o le auala poʻo le faʻalogo i le musika malu.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le moe i le ituaiga 2 maʻisuka i le vitio:

O le mea lea, o le maʻisuka e masani lava ona faitio i le le mautonu. O lona mafuaʻaga o maʻi e le afaina i le endocrine ma o latou taunuuga. O le mea lea, ina ia faʻamaonia le moe, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma se endocrinologist ma ia faia suʻega fautuaina.

O le fomaʻi o le a filifili se togafitiga faʻapitoa mo le faʻaaogaina. Afai e tatau ai, e mafai ona faʻamaonia fualaau moe lelei. Ae e le mafai ona e faʻaaogaina ia fualaau: o loʻo i ai se tulaga lamatia o le tagofia o mea ua fai ma vaisu.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Faʻi i numera

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le iloa ai eseesega o tausaga. E mafai ona tupu mai i se tamaitai e 40 tausaga (po o le tagata)ma i totonu o se tamaititi e 5 tausaga le matua. O auala aoga e fofoina ai e leʻi maua i le taimi nei. E na o le togafitiga e lagolago ai le tagata maʻi i se tulaga ola ma galue.

I le lalolagi ua i ai nei 250 miliona tagata maʻisuka. E sili atu ma le afa oi latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2, na mafua mai ona o le le lelei o meaai, meaʻai, popolega ma isi mea leaga. O fomaʻi o loʻo vaʻaia e faapea i le 2030 o le numera o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o le a faʻaluaina.

O le a le maʻisuka ma faʻafefea ona afaina ai le moe

Maʻisuka - o se faʻamaʻi anamua na latou iloa e uiga ia te ia ma iloa le auala e iloa ai i Eleni anamua. O le igoa o le faamaʻi lava ia ua faaliliuina mai le upu Eleni o le "ui atu." Na tulaʻi mai ona o se tasi o uluaʻi faʻamaoniga o le maʻisuka: o tagata gasegase e masani ona lagona le fia inu ma naunau e faʻanatinati. E foliga mai e pasi mai le vai i totonu ia i latou ma e le o iai i totonu o masini.

O le lona lua o le maʻisuka e masani ona tupu i le aso. moe. E leai se siʻitia i itula o le moe i le po, poʻo le faʻatau mai o se mea fou mate, poʻo le faʻaaogaina o se tele o meaʻai caffeinated i le taeao e fesoasoani e foia ai le faafitauli. O le taimi lava e maua ai e le maʻisuka se taumafataga manaia, o le tino e vave ona taia e le tele o vaivaiga ma mafai ai e ona mata ona pipii faʻatasi.

E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o le gaioiga o le kulukose e faʻaaogaina e siama e faʻaleagaina. O le inisalini e fesoasoani e faʻaaogaina. Afai e le lava le gaʻo (ituaiga maʻisuka ituaiga 1) pe ua leai se lagona o le maʻisuka (ituaiga 2 o le maʻisuka), o le kulukose e le o gaioi ma ona o le tino e le maua ai le malosi e manaʻomia.

O lea la, o loʻo i ai le momoe i le ao, lea e masani ona taʻavale pe a uma se taumafataga. I le taimi lava e tasi, e tele le kulukose i totonu o le toto (latou te fai mai ua maualuga le suka i le toto), ma o sela o musele, sooga ma totoga o le tino "matelaina".

O le mea e fai i le momoe i le ao

O le mea muamua lava e fai pe afai e masani ona amata ona e nofo filemu i le ao i totonu ia te oe lava o le faia lea o se feiloaiga ma se endocrinologist ma foai atu le toto mo le suka. E le gata i lea, aua nei galo o le maʻisuka ituaiga II o le maʻisuka masani e masani ona mamafa tele. O lona uiga e manaʻomia lou faanatinati e alu i se taumafataga. E le mafai ona e faʻaaogaina! O loʻo i ai le maʻisuka tuʻituʻi i le faitotoa.

Na latou pasia se suʻega toto, ma e foliga mai o mea uma e masani ai ma le suka? Ona alu lea i le fomaʻi ma le neurologist. O le moe i le aso e mafai ona faʻaleagaina e le gata i le maʻisuka ituaiga 2, ae faʻapea foʻi mo nisi o mafuaaga: faʻasolosolo i le mama, faʻavauvau, ma isi. Vaʻai ia faia se suʻesuʻega atoa!

Afai e leʻi maua e fomaʻi ni faʻafitauli, e mafai lava ona e maua se moe lelei i le po. Ona tilotilo ai lea i le faʻatau atu o mattresses ma filifili se mea fou faʻapitoa! Mai le po muamua lava, o le a sili ona lelei le faʻaleleia o le lelei o lau moe ma fesoasoani ia e galo e uiga i le moe o le ao e faʻavavau.

Aisea e mafua ai ona moe oe i le maʻisuka?

O le maʻi suka o se maʻi tigaina o le endocrin, o le mafuaʻaga o le le lava o le inisalini. O le faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻafitauli o le tino i totonu o le tino, aemaise lava, o le gaʻo o le carbohydrate e mafai ona fai suiga.

Faatasi ai ma le atiina ae o togafitiga, o le pancreas ua le toe aoga ina ia maua ai le gaioiga talafeagai o le inisalini, o se taunuuga, o le maualuga o le kulukose i le toto e faateleina.

O faʻamaoniga muamua o le maʻi e mafai ona maitauina le tutoʻatasi. Faatasi ai ma uiga taua o loo i ai pea lava se lagona o le vaivai ma le malepelepe. Afai o nei faʻaaliga e sili atu ona faʻaauau, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Faʻaaliga o le maʻisuka

Ina ia faʻamaonia poʻo le vaʻaia le maʻisuka, e tatau ona faia se faasologa o suʻega pe a fai e moe le moe, vaivai, ma le galala tele.

O nisi taimi o le maʻisuka e foliga mai ona o le atuatuvale. O le lamatiaga o le atiaʻe o se maʻi e tupu tele i le faatupulaia o le tuputupu ae. E masani lava, o faʻafitauli o le hormonal, faʻapea foʻi ma le faʻamautinoaina o vailaʻau ma le soona inu malosi, avea ma ona mafuaʻaga.

Talu ai ona o faʻasalaga faʻasalalau, o le maʻisuka e masani lava ona maua i le leva o le maʻi.

O le faʻaalia o lenei maʻi e fesoʻotaʻi ma na tulaga:

  • mamafa tele
  • uiga faʻamaoni
  • talafaasolopito, ua mamafa i lalo o le toʻilalo o suauu peta lea e nafa ma le gaosia o le inisalini: togafitiga o gutu o le endocrine, kanesa o pancreatic, pancreatitis.

E mafai foʻi ona tupu le faʻamaʻi ona o:

  1. fulu
  2. lapisi
  3. afaina o le hepatitis
  4. moa moa.

Faʻalagolago i mafuaʻaga e mafua ai le faateleina o le kulukose i le toto o le tagata, o le maʻi ua vaevaeina i ni ituaiga se lua. O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i le faalagolago i le inisalini. I lenei vasega ole faʻamaʻi, ua aʻafia le pancreas, ua taofia ai le faia o le inisalini. E tatau ona faʻalauiloaina i totonu o le tino i se isi itu.

O lenei ituaiga o maʻisuka e sili ona taatele i se talavou. I le ituaiga lona lua o togafitiga, e leai se faʻalagolago i le insulin. O lenei ituaiga maʻi ua mafua ona o le le atoatoa o le insulin. I le avea ai o se tulafono, o lenei ituaiga o faʻamaʻi o uiga ia o tagata matutua ma matutua atu.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia, ma afai e te tausisi lelei i meaʻai ma faatino le tino faaletino, ona mafai lea ona e puipuia ni faʻafitauli eseese.

O le faʻaofiina o le inisalini i lenei ituaiga o togafitiga e faʻaalia i na o mataupu taʻitasi. E taua le manatua e masani lava o lenei ituaiga o maʻisuka e aʻafia ai faamaʻi cardiovascular.

O le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i uiga nei:

  • matuai galala
  • faateleina le maualuga o le urina ma le masani ai,
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • vaivai, vaivai, moe,
  • afaina ma le tingling o vae,
  • umi faʻamaʻi pipisi
  • tamaʻi povi,
  • faʻaititia le libido
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • faaitiitia i le vevela o le tino
  • maʻi pipili i luga o le paʻu,
  • vevela paʻu ma le vevela.

O le vaivai ma le moe i le maʻisuka o ni soa faifai pea o maʻi. Ona o faʻafitauli faʻaleaga, e leai se malosi o le tino o le tagata mai le kulukose. O le mea lea, vaivai ma vaivaiga e tupu. E masani ona manaʻo se tagata e momoe, e aunoa ma ni mafuaʻaga faʻamoemoe. E masani ona tupu lenei mea pe a uma ona 'ai.

E le gata i lea, ua suia le tulaga mafaufau. E masani ona lagona e se tagata:

  1. tolopoina
  2. faanoanoa ma le atuatuvale
  3. afaina o le le fiafia,
  4. le le fiafia.

Afai o nei faʻaaliga e matauina i taimi uma, e tatau ona e mafaufau e uiga i le i ai o le maʻisuka. I nisi o tulaga, o le a faasolosolo malie malie lava faailoga, o lea e le vave malamalama ai se tagata ua suia lona soifua maloloina.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka o le uluaʻi ituaiga, o faʻamaoniga e sili atu ona faʻailoaina, o le soifua maloloina o le tagata e sili atu le leaga ma vave faʻavaveina e masani lava ona tupu.

Afai o tagata faapena e le mauaina ni togafitiga faafomaʻi i se taimi talafeagai, o se maʻi suka e mafai ona atiina ae lea e ono lamatia ai le ola. Faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o le alualu i luma o le maʻi e mafai ona puipuia pe afai e faʻateleina le gaioiga faʻaletino ma faʻaitiitia le mamafa.

E mafai ona e talanoa e uiga i le maʻisuka i luga o le faavae o le faia pea o faaiuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Afai o meaai ma se soifua maloloina lelei e le aoga mo le faʻasaina o le toto suka i le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia togafitiga fualaau. Mo nei faamoemoega, o fualaau eseese o loʻo faʻaaogaina.

Metformin e masani lava o le fualaau muamua lea ua faatonuina mo le maʻisuka ituaiga 2. O fualaau faasaina e ala i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose e ulu atu i le toto mai le ate. E le gata i lea, o Metformin e sili atu ona maaleale i le insulin.

Pe a mamafa, Metformin masani ona faatonuina. E le pei o isi fualaau oona, e le faʻaleagaina ai le maualalo. I nisi tulaga, o le manava manava po o le taotoga e mafai ona tupu. O se faʻalavelave faʻaleagaina o togafitiga o fatugao.

O sauniuniga Sulfonylurea e faʻaleleia ai le tele o le inisalini e maua mai i le pancreas. O le mea taatele o:

O le maʻisuka e mafai ona faʻamatalaina se tasi o nei vailaʻau pe afai e le mafai ona ia faʻaaoga Metformin pe afai e leai se mamafa mamafa. I se isi itu, o sauniuniga Metformin poʻo sulfonylurea e mafai ona faʻamaonia pe afai e le lava le gaioiga a Metformin.

O nisi o taimi e faʻapipiʻi ai le sulfonylurea, e faʻaititia ai le lamatiaga o le hypoglycemia, ona o le faateleina o le inisalini i le tino. O fualaau nei e mafai ona mafua ai le manava, gaioiga mamafa, ma le taotoga.

O le thiazolidonides e faʻapupulaina ai le lagona o sela i le inisalini, e sili atu le glucose e alu i totonu o siama mai le toto. O auala e faʻaaoga faatasi ai ma le metformin poʻo le sauniuni o le sulfonylurea.

O se taunuuga o le tagofia o fualaau faasaina, o le maualalo o le mamafa o le mamafa ma le fula o le tapuvae e mafai ona tupu. Aua le faʻaaogaina le Pioglitazone mo le le atoatoa o le fatu po o se faʻamatalaga faʻapitoa i gau ma ponaivi ponaivi.

O le isi thiazolidonide, rosiglitazone, na aveesea mai le faʻatau atu i nai tausaga ua mavae ona o le mea moni na mafua ai le maʻi fatu. Aemaise lava, o lenei fualaau faasaina na fesoasoani i le fatuina o le faaletonu o le fatu ma le faaleagaina o le myocardial.

Glyptins e taofia le glucagon-pei o le polypeptide 1 (GLP-1) mai mea leaga. O le meafaigaluega e mafai ai e le tino ona maua le inisalini i maualuga maualuga o le suka, ae vave faʻaleagaina.

Gliptins e mafai ai ona puipuia le maualuga o le suka toto, ae e leai se lamatiaga o le hypoglycemia. O loʻo matou talanoa e uiga i meafaigaluega:

  1. Linagliptin.
  2. Saxagliptin.
  3. Itagliptin.
  4. Ildagliptin.

Gliptins e mafai ona faʻatulagaina pe afai e faʻasaina mo se tagata e faʻaaoga glitazones poʻo sulfonylureas. Gliptins e le faʻaosofia ai le meaʻai.

Exenatide o se mea faʻamalosi (agonist) o le glucagon-pei o le polypeptide 1 (GLP-1). O lenei fualaau faasaina e tui, e tutusa lelei ma le hormone masani GLP-1. O le fualaau faasaina e faaluaina i le aso, e faʻamalosia ai le gaosiga o le inisalini ma faʻaitiitia ai le suka o le toto e aunoa ma le lamatia o le hypoglycemia.

O le toʻatele o tagata e lipotia se laʻititi laʻititi o le mamafa ona o le faʻaaogaina o nei vailaʻau. I le avea ai o se tulafono, e faʻaaogaina faatasi ma Metformin, faʻapena foi ma sauniuniga o sulfonylurea mo le maʻisuka ma le oona tele.

O le isi GLP-1 agonist ua taua o le liraglutide. O le tuiina o lenei vailaau faʻasaina e faia i lea aso i lea aso. Liraglutide, pei o Exenatide, e masani ona faʻaaogaina i le sulfonylurea ma le Metformin mo le maʻisuka mamafa. E faʻatatau i suʻesuʻega a suʻesuʻega, ua faʻamaonia ai o le vailaʻau e mafua ai le paʻu o le mamafa.

O le acarbose e mafai ai ona puipuia le tupu malosi o le toto suka pe a uma ona 'ai. O le meafaigaluega e faʻaitiitia ai le fua faatatau o le liua o gaʻo i le kulukose. O fualaau faasaina ei ai aʻafiaga, e pei o le manava ma le poloka. O le vailaau faʻasaina ua faʻamaonia foi pe afai e le faʻaaloalo i isi fualaau.

Repaglinide ma le numera faʻagaoioia le gaosia o le inisalini e le pancreas. E le faʻaaogaina fualaau faʻaauau i taimi uma, e mafai ona aveina pe afai oi ai se soliga o le taumafataga. O le aafiaga e pupuu, o le mea lea, e tatau ona i ai ni tupe ao leʻi 'ai.

O fualaau oona ei ai ona aʻafiaga - o le hypoglycemia ma le mamafa.

Meaai taumafa

Afai e mafai, e tatau ona faia ni fuataga e toe faʻafoʻi ai le gaosiga o le gaʻo, o lona taui e tupu mai i le saturation o sela e iai le voluma manaʻomia o le inisalini, e faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi. E tatau ona taumafai e faʻamautinoa le faʻaaogaina o le inisalini i totonu o le tino, aua o le mea lea e manaʻomia ai le taumafa a le tagata lava ia.

A aunoa ma taumafa taumafa, o le togafitiga o fualaau faasaina o le a le aumaia ai taunuuga faamoemoeina. E tatau ona e iloa o nisi taimi, i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2, o togafitiga e gata lava i le togafitiga o meaʻai.

O tagata e pagatia i se faʻamaʻi tuga e tatau ona faʻatapulaʻaina i latou i le taumafaina o meaʻai e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo ma le kulukose. E le fautuaina e faʻaaoga:

  1. kuki, asikulimi, suamalie ma suka,
  2. fua suamalie
  3. zucchini, pateta,
  4. falaoa falai e faateleina ai le cholesterol,
  5. fualaau suamalie.

O le faʻafeiloaʻi i se taumafataga ma faʻamalositino le 'aiina o meaai maloloina e mafai ona faʻamaonia le maualuga o le kulukose o le toto ma aloese mai le moe ma le le toʻa.

O le maʻisuka e faʻalagolago i lona maʻi, lea e mafai ai e ia ona toe foʻi i lona ala masani.

Inisalini togafitiga

O le valea, vaivai ma le vaivai e tulai mai aua e le mafai e le tino o le tagata ona taulimaina le tuputupu ae o faailoga o le maʻi. E masani lava i le po, e faʻamalosi le tagata maʻi e alu i luga i le faletaele ma inu vai, lea e le saofaga i le moe atoa ma le malologa. O le mea lea, i le ao o loʻo i ai se malologa malosi.

O le togafitiga o le inisalini o se tasi lea o auala aupito sili ona lelei e taulimaina ai le moe o le uiga lea o se tagata ua maua i le maʻisuka. O le togafitiga e ala i le faailoaina o le inisalini i totonu o le tino o se mea tatau mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

I le taimi nei, o vailaʻau e tele naua fualaau oona e eseese i le umi o gaioiga, ua vaevaeina i:

O vailaʻau faʻasaina e aofia ai le inisalini e tatau ona faʻatulagaina e le fomaʻi i le maeʻa ai o togafitiga atoa ma suʻesuʻega.

Vaega o gaoioiga faaletino

O le faamalositino i le maʻisuka o se tasi lea o tulaga mo taui manuia o le maʻi. Faatasi ai ma le mamafa i maso ma tino uma o le tino, ua amata ona faʻaaogaina le kulūkose maualuga, lea e tuʻuina atu ma e leʻo poloka e insulin. O le mea lea o le a le toe i ai ni faʻafitauli le lelei o le maʻi: vaivai ma le moe.

Mo le ausia o le faʻamoemoega e faʻamoemoeina, e le mafai ona e faʻamalosia, aua o le tino ua faʻavaivaia e le maʻi. O se mea masani i le aso, o le a fesoasoani i le malepelepe o gaʻo, ua lava tele.

E le mafai ona faʻaopoopoina aʻoaʻoga faʻaauau i le faʻaaogaina o le ava malosi. I le avea ai o se tulafono, e fautuaina tagata e maua i le maʻisuka e faia togafitiga faʻasoifua maloloina. I se tulaga faapitoa, o le togafitiga e suitulaga i le insulin, e ui i lea, e le mafai ona totogiina atoa.

A leai se faʻafitauli o se tagata e maua i le maʻisuka, e mafai ona ia taitaia se olaga masani. O fomaʻi e fautua e asiasi i le falemaʻi i le tele o taimi i le vaiaso, faia ni taʻaloga i fafo, uila ma, pe a manaʻomia, faʻafeiloaʻi.

E aoga tele mo le maʻisuka ina ia auai i ituaiga ituaiga gaoioiga:

Ina ia tumau pea le lelei o le ola mo le maʻisuka, e tatau ona e faia lenei mea i se amio pulea ma le faautauta, i le tele o mataupu e faaaoga ai le malosi.

Togafitiga o le faamaʻi e aofia ai togafitiga i aso taitasi mo le maʻisuka ma le paleni o meaai, siaki masani e se fomaʻi i luga o le tulaga ma le faʻaaogaina o le inisalini togafitiga. Afai e te faia mea uma o loʻo i luga, o le a le lagona e se tagata le le fiafia, le maua le malosi ma le moe.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo tuʻuina mai fautuaga i auala e faʻafefe ai le moe.

E mafai e le maʻisuka ona inuina le uaina

  • Mataʻutia o le ava malosi
  • O le a le ituaiga uaina e mafai ona ou inu i le maʻisuka?
  • O mea autu o le uaina
  • E faʻapefea ona ave le uaina?

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

Ina ia mafai ona pulea le maʻi o le maʻisuka, e taua tele mo se tagata ei ai se faʻafitauli e faaleleia ai le suka. E faʻamautinoaina lenei mea e le gata i le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi, ae ona o le meaʻai. O le faavae o le meaai mo ituaiga uma o le maʻisuka o le teenaina o le ava malosi. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai ni tuusaunoaga, mo se faʻataʻitaʻiga, ua faatagaina le maʻisuka e fiafia i le uaina.

Mataʻutia o le ava malosi

O le inu ava malosi ma, aemaise lava, o le uaina e sili ona leaga. E mafua ona o le faʻaitiitia o le gaosiga o le kulukose. O lenei faagasologa, e tusa lava pe telegese, ae matua afaina ai le tulaga lautele o le maʻisuka, i nisi o tulaga e faavevesi ai coma ma isi suiga taua. Ona o le vaivai o le gaosiga o le kulukose, o le aʻafiaga o fualaau oona e malosi. O se taunuuga o lenei mea, i le i ai o le maʻisuka, o le maualuga o faailoga o le suka e faʻateleina, ma a maeʻa le fa i le lima itula latou te faʻaititia.

O le isi mea e aʻafia ai e tatau ona manatu o le tatau ona 'ai i se aofaiga tele. E pei ona e iloa, o le 'aveʻesega e le o se auala sili lea e aʻafia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le mea lea, o le faʻaaogaina o soʻo se ituaiga ava malosi e mafai ona manatu e le manaʻomia ao le i oʻo i luma. I le taimi lava e tasi, e uiga i le uaina, ou te manaʻo e tosina atu le mafaufau i le faʻaaogaina o lanu mumu ma le paʻepaʻe, mago ma suamalie.

O le a le ituaiga uaina e mafai ona ou inu i le maʻisuka?

O le faitioga e fuafua ai le taliaina o le faʻaaogaina o se oloa faapitoa, faapea foi ma le inu mo le maʻisuka, o le i ai o le suka i totonu. E faatatau foi lenei i le uaina ma le maʻisuka. E mafai ona e inuina, ae tatau ona e manatua o lenei vaiinu ua vaevaeina i ni vaega. O le mea lea, amata ona ave le uaina, e tatau ona mafaufau i lena:

  • ua mafai ona sili atu ona sili ona fiafia i ai uaina. E mafua ona o le inu e toetoe lava a leai se suka, ma o lea e mafai e le maʻisuka ona faʻaaogaina le uaina mūmū mūmū ma papaʻe,
  • igoa maʻoti-mago e faʻaalia i se maualuga maualuga o le suka. O lenei faʻatonuga e mafai ona ausia le 5%,
  • suamalie suamalie, lea e le o se mea e ofo ai, ua i ai le tele o suga. E masani lava o tatou talanoa e uiga i le 6-8%, ma o le mea lea e fiafia ai tamaitai i le inu,
  • igoa faʻamalosia o se vaega e eseʻese, lea e faʻaalia i le maualuga o le ava malosi. Pe a feagai ma le maʻisuka, e matua lamatia le inuina o lenei vai inu ma fua o le suka mai le 10 i le 15%.

Ma le mea mulimuli, o vine mama ma mata e aofia ai le tele tele o le mea faasaina. O le mea lea, o le i ai o le 30% o le suka i totonu o ia mea e faia ai na mea inu mo le maʻisuka e matua faʻasaina, tusa lava pe itiiti ifo.

Faʻavae i nei mea uma, na o le tasi lava le faaiuga e mafai ona tosina: o le uaina mama ma le maʻisuka o se tasi lea o nai ituaiga vaiinu e talia mo le taumafa.

Maʻisuka Glucose

O se faailo taua e mafai ai e oe ona iloa ni faʻalavelave i le gaosiga o gasegase o le kulukose, faʻatasi ai ma le maʻisuka o se taunuuga o ona oso, o le tele o taunuuga le lelei e mafai. O faʻataʻitaʻiga tetele e mafua ai le faʻamalūina o sela o meaola. O le iʻuga, o le suavai ua fufulu ese mai le tino ma le urine.

Taunuuga o Galuega Mataʻutia

  1. I nisi tulaga, o le enuresis e mafai ona o se taunuuga o le lofituina o glucose faitau.
  2. E faʻalavelave le mafaufau.
  3. O le kulukose maualuga e afaina ai toto toto.
  4. O le gaioiga ma le amiosaʻo o le tino o le tino e faʻaleagaina.
  5. Faʻafitauli o le faʻalapotopotoga - o le toto vaivai e alu atu i totonu o sela o le faiʻai. E tutusa lava mo le mascular system.

Mo le maʻisuka, e taua tele le mataʻituina o kulūkose i aso uma. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga fasi sikola poʻo glucometers. Ina ia mafai ona filifili le filifiliga sili ona mataituina, e tatau ona e faʻatalanoa se endocrinologist.

Hypo ma le hyperglycemia

E mafai ona maualuga le kulukose i le maʻisuka, ma mafai foi ona maua se matāua i lona faatinoga. O ia mea uma lava, ma o le isi tulaga e faʻatusa ai le lamatiaga. Faatasi ai ma le maualuga o le kulūkose, e matauina ai le hyperglycemia. O le tagata gasegase e matua fiafia lava, o se lagona o le fefe.

Faʻasalaga tele i le suka toto, e mataʻituina ai faʻalavelave faʻaleaga. E le gata i lea, o le toxins ua faʻasaʻoloto, lea e oʻo atu ai i le oona o le tino. O le maualuga o le hyperglycemia e le afaina ai le soifua maloloina, ae o le a le iloa ai faailoga leaga:

  • fia inu pea
  • o le paʻu o le a mago, e mafai ona maua mai i luga o le microcrack o se taunuuga,
  • faʻaauau faifaipea.

I tulaga ogaoga, o le hyperglycemia e tuʻuina mai ma faʻamaoniga nei:

  • taoto, vili,
  • manaʻo e fiamoe,
  • o le maʻisuka ua taofia.

E oʻo lava i le leiloa o le mafaufau, faʻapea foʻi ma taunuʻuga e sili ona leaga - o le hyperglycemic coma ma e oʻo lava i le oti.

Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le vevela, o le kulukose i totonu o le toto e faateleina le malosi. O nisi taimi e tupu ai se maʻi mama ona o se maʻi o le ate. Afai e umi le taimi o le hyperglycemia, o le maʻisuka e faʻavaivaia, afaina o le tino, ma le faʻaogaina o gaioiga ma foliga alualu i luma. E le gata i lea, o le gaioiga o gaioiga tino e faʻalavelaveina. E tutusa lava le mea e alu i le toto totoga o le tino. Faailoga mo le hyperglycemia e sili atu ma le lima ma le afa mmol / l. O le auiliiliga e tatau ona faia i luga o se manava gaogao.

O le hypoglycemia e mafai i mataupu pe a iai se mea e sili atu i luga o le inisalini i totonu o se okeni taua e pei o le pancreas. O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto e mafua ona o le maualuga o le inisalini. E mafua ai le mea moni o le iʻuga, o le inisalini e ulu atu i se voluma tele, o loʻo faʻaaogaina e le fulu le kulukose ma le hypoglycemia.

Faailoga mo le hypoglycemia e maualalo ifo i le 3.3 mmol / L. O se maʻi talitutusa tutusa e ono mafai ona o le i ai o se maʻi tuga i le paʻu. O le faʻaitiitia o le kulukose o le toto e mafai ona mataʻituina e tusa ai ma le talaaga o le i ai o gasegase taʻavale, faʻamaʻi tuga i totonu o le vavalo ma vaʻaia.

O le maʻisuka e mafua ona o le faateleina o le afaina ma le maualalo o le kulukose o le toto. E le gata i lea, o le maʻisuka ua matua faʻavaivaia, o le malosi o vae ma le tino atoa ua aliali mai. Coma e mafai. E taua ile maʻisuka ei ai pea se mea suamalie i le lima. Afai e leaga, e tatau ona e 'ai se fasi lole po o se fasi sukalati.

Feteenaʻi o le Toto o le Suka i le Tisuka

Faatasi ai ma le faaitiitia o le kulukose toto, 120 kalama o le sua suamalie le suamalieina o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o faʻasologa ma se foliga malie o le hypoglycemia. Ae o faʻamaoniga sili atu ona ogaoga, i lenei tulaga e tatau ona vave alu mai le sefululima i le luasefulu kalama o le gaʻo faigofie ma mulimuli ane - e matua faigata tele, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona avea o se fasi falaoa po o kuki masi mago.

Taeao i le taeao

Pe a oso aʻe le lā, e mafai ona tupu le taeao i le maʻisuka - o se tulaga e faʻavae aʻe ai kulūkose mai le fa i le taeao i le ono. O nisi taimi o le faateleina o le suka e matauina seia oʻo i le iva i le taeao. O se tulaga talitutusa e masani ona maua i se maʻi mama o se ituaiga o le insulin.

O mafuaʻaga e mataʻituina ai le vaveao o le taeao, e tatau ona faamamafaina mea nei:

  • le aso ao lei ola le maʻi suka i le atuatuvale,
  • meaʻai malosi ao lei alu i le moega,
  • i le afiafi, aʻo lei alu i le moega, na faia le inisalini i le sese, le lava le fua.

Mo togafitiga, o fautuaga taua e ao ona matauina:

  • ituaiga 1 o le maʻisuka e tatau ona siitia le fua o le inisalini mo le puleaina o afiafi,
  • faʻatonutonu le umi o insulin mulimuli nai lo mea masani,
  • faʻatonutonu le insulin i le taeao e puipuia ai le hyperglycemia.

E taua tele le pulea o le faaaogaina o fualaau faasaina, o le fomai, pe a tatau ai, fetuunai auala o togafitiga o le faamaʻi.

Somoji syndrome

O se tulaga talitutusa e tupu pe a tui e le maʻisuka le inisalini i le tele o tui. O lenei tulaga e mafai ona maua ma se ituaiga o maʻi mama 1. Ricochet hyperglycemia o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

  • osooso i le kulukose o loʻo matauina
  • hypoglycemia,
  • tino o le ketone - i totonu o le toto ma i totonu o le uila,
  • fiaaai i taimi uma
  • mamafa le mamafa o le tino.

I le faagasologa o le tetee atu i le tulaga ese o Somoji, e talafeagai le fuaina o le suka i taimi uma - i taimi masani. E tatau ona faia lenei mea i le po. E filifili e le fomaʻi le fua o le inisalini i tulaga taʻitasi, faʻamalosi taʻitasi. O le faʻaofiina o le inisalini, pulea o le kulukose - faatasi ai ma nei mea uma o le a fesoasoani i le ausia o taunuʻuga maualuga i le tau faasaga i le faʻamaʻi. O le maʻisuka e le o se faasalaga. E mafai ona e nofo faʻatasi ma ia mo se taimi umi. O le mea autu o le pulea o le suka ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga