Inosia le insulin ma pipii i le maʻisuka: o le a lea?

O maʻi suka e mafai ona faʻafuaseʻi ona leaga. E mafua ona o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto suka.

O aʻafiaga o le hyperglycemia e aofia ai mea nei: fiainu, maʻi tiga, vaivaiga.

O le hypoglycemia, o se tulafono, e ogatasi ma le tetete o lima, gatete, vevela, vaivaiga, i nisi tulaga - leai se vaaiga mamao.

O le a le uiga o le mai i le maʻisuka?

Coma i le maʻisuka o se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi. Latou te atinaʻe i se tagata gasegase e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka ona o tulaga e leʻi mafaufauina.

O le tulaga o le coma e mafua ona o le osooso malosi i le maualuga o le suka o le toto o le tagata maʻi, lea e sili atu nai lo le maualuga o faailoga o le suka, ma o le taunuuga lea ua atiae ai le le lava o le tino. Ketoacidosis o se faʻatusatusaga tutusa o faʻamaoniga e aafia ai le tino o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

Peitai, o lenei ituaiga o siama o le maʻisuka e le faʻagaoioia ai le gaosiga o tino o le ketone, o le mea lea, o le faʻasalaga o le faʻamaʻalo o le tino i le toto o le tagata maʻi e leai se faʻalauteleina. O le alualu i luma o le ketoacidosis i tagata mamaʻi e iai le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona le tupu.

O le maʻisuka ua sili ona matautia i le tele o faʻalavelave e fesootaʻi ma le gasegase o togafitiga, e aʻafia ai le soifua maloloina o le maʻi. O vailaau faʻaonapo nei e mafai ona puipuia ma le mautinoa le faʻamaʻi lenei maʻi, puipuia ai faʻalavelave mai le amataina o le atinaʻe ma oʻo ai ina aafia ai le tino.

Ole mafai lea ona mafai ona faia faatasi ma le togafitiga talafeagai o togafitiga ma le amio pulea a le tagata maʻi.

O mafuaʻaga sili ona talafeagai e faʻaosofia ai le ogaoga o taunuuga o le maʻisuka ua taua o le: togafitiga lē talafeagai o le maʻisuka, le lelei o le puleaina o meaʻai a le tagata maʻi, le faʻaaogaina o meaai faasaina, sili atu i le aofaiga faatagaina o meaai faatagaina. O taunuuga o nei soliga o se malosiaga malosi i le pasene o le kulukose, aʻo faaosofia ai le tele o faafitauli ogaoga. Afai e le avanoa le tausiga faʻapitoa faʻafuaseʻi, o loʻo i ai se tulaga maualuga o le oti.

E faʻavae i luga o taunuʻuga o suʻesuʻega na faia e U.S. Centres for Disease Control and Prevention, faʻatasi ai ma tagata e maua i le maʻisuka e masani ona aliali mai i le 60 tausaga poʻo le sili atu foi.

Aisea e saʻo ai i lenei vaitau? E masani lava ona tupu lenei mea ona o le vaivai o le lagona o le fiainu o se tagata matua, lea e avea o se faavae sili ona lelei mo le atinaʻeina o le vai.

O le toatele oi latou oe na mafatia e iloa lo latou maʻi, ae o le toatele oi latou e leʻi oʻo i se tulaga maualuga o le tino o le tino, ma e tusa ai ma lea, latou te leʻi maua togafitiga talafeagai.

O le tele lava o taimi, o le faʻamaonia o le faʻamaʻi i tagata ogatotonu ua faʻamautuina e ala i le malosi faifaipea o le fiainu, pala, ma le faʻasalaga urinary.

Faateleina le urination, o le faʻaalia o le malosi o luga o le kulūkose i totonu o le toto e faʻamalosi malosi ai le tino o le maʻi i se maʻi le mautonu. O le leiloa o se aofaiga tele o le suavai aoga o le a faʻaosofia ai le teʻi, o le mafuaaga lea e mafai ai foʻi ona maua se taunuʻuga leaga.

O le tulaga o le mea mulimuli, e tusa ai ma le faʻatonuina o le faʻatulagaga, faʻatasi ai ma togafitiga lē talafeagai e oʻo atu i le 48%.

O mafuaʻaga mo le tupu mai o le maʻisuka

O le maʻi suka e mafua ona o le le taliaina o le maualuga o le kulukose o loʻo i totonu o le toto o tagata uma. O se taunuuga, o le fua faatatau o le inisalini masani na maua i le pancreas e matua laʻititi lava.

I le faaopoopo atu i ai, o le le lava o se mea e faʻaleleia, fuafua lelei lelei, togafiti togafitiga le talafeagai, le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻavasega ai le maualuga o le suka i le tino, o nei mafuaʻaga o mafuaʻaga autu ia o tagata e maua i le maʻisuka.

Ituaiga o maʻi suka

Faʻafetai i le hormone inisalini, e maua ai le kulukosese i se gaioiga atoatoa o le gaioiga, talepe i vaega eseese. O loʻo i ai i lenei pepa e iai le tele o mea aoga.

O le toesea po o le leai o le inisalini e mafai ai ona le mafai ona fai le kulukose, o le maualuga o ona mea i totonu o le toto e oʻo atu i le maualuga tele.

O le tali a le tino o le faaletonu o le ate: o le tino, ma le talitonu e leai se gau o le kulukose, e amata ona gaosia e ia lava, taumafai e faʻaitiitia le le lava o mea aoga.

I le ogatasi ma lenei faagasologa, o le tino ua toe faʻatumu lelei i tino o le ketone. O le maualuga o le kulukose o le toto e fesootaʻi atu i le malie malie o tino o le ketone e taʻitaʻia ai le leiloa o le mafaufau, o le hyperglycemic coma e tupu. Afai ei ai se faʻaopoopoga tutusa i le mea o loʻo i totonu o le tino o le ketone ma le maualuga o le kulukose, e tupu mai ai se ketoacidotic coma.

O le faaputuputuina o le suka i totonu o le toto e masani ona o mai faatasi ma le tele o le toe faʻaleleia o lactates - o gaosiga o le metabolic process in the body body e leʻi oʻo atu i le faʻamasinoga mulimuli o faʻamaʻi. Pe a tulaʻi mai lenei tulaga, o le a maualuga se mea e ono tulai mai o le a tulai mai ai se coma hyperosmola, lea ei ai le lona lua - hyperlactacicic.

Faʻatasi ai ma se pa, lea e faʻavae i luga o le maʻisuka mafua, e i ai le tele o faʻailoga o loʻo i ai faʻaalia tutusa foliga i le va o le mamate o loʻo taʻua i luga.

E mafai ona faʻamalamalama faʻamaoniga o se ituaiga o fia e faʻaaoga ai suʻesuʻega suʻesuʻe a le suʻesuʻega ole suʻega.

O le faailoga autu mo le faʻavaeina o le maʻi suka o le toto maualuga o le suka i le sili atu i le 33 mmol / L (o le masani e 3.5-5.5 mmol / L).

Faailoga masani o se coma lata mai e mafai ona faamatalaina i le lisi lenei:

  • se lagona o le gaioiga (vomiting e mafai)
  • leai se naunau mo meaai,
  • faateleina le atuatuvale, moe,
  • tiga o le ulu ulu
  • vaivaiga o le tino atoa
  • faateleina le urination
  • matuai galala, gutu malulu.

E tatau ona totogi le taulaiga: pe afai, i le i ai o ia ituaiga o togafitiga, e leai ni fuafuaga talafeagai e tuuina atu ai fesoasoaniga sili atu mo le sili atu ma le lua aso, o se coma moni e tupu.

E le gata i lea, o le maaleale ua vavae ese uma lava mai meaola mai fafo, o le paʻu atu i se tulaga sili ona leaga o le au.

O se tagata tomai faapitoa, suʻesuʻeina le tagata maʻi mo le ono mafai ona maua ai se maʻi suka, mafai ona ia filifilia mea nei:

  • maualuga mago o le paʻu,
  • o le oral veve e amata ona fufulu ese se manogi e pei o apu mumu (acetone o se faailoga iloga o le hyperglycemic, ketoacidotic coma),
  • toto maualuga
  • o le malu o mata mata e matauina,
  • maualuga maualuga o le paʻu.

O le hyperosamola coma

E le pei o isi ituaiga o siama o le maʻisuka, o lenei fomaʻi o le faʻalavelave faʻamaʻi o loʻo i ai le saoasaoa lemu o le atinaʻe, e mafai ona tupu i totonu o nai aso pe lua i le tolu vaiaso.

O le lisi o faʻailoga o:

  • taua tele le leai o se tino,
  • faʻaititia le urination,
  • gasegase maso
  • afaina o le gagana tautala,
  • mataga le pulea o le mata
  • eseese faailoga o se natura o le neurology,
  • vaivai le vaivai o le tino.

O lenei fomaʻi o le maʻisuka e seasea lava e fesootaʻi ma isi ituaiga o siama e mafua mai i le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi. O mea sili ona taatele o faʻamaʻi o le hyperosmola o gasegase e iai togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

Muamua fesoasoani mo le maʻisuka

I foliga vaaia o ni faailoilo laiti o le au, o le tagata manua o loʻo nofo i ona tafatafa ina ia mafai ai ona vaʻavaʻai i lona lava luaʻi ma le faʻasalaga o le laulaufaiva.

E manaʻomia le faʻatautaia vave o le lauti suamalie ma lole, faʻapipiʻi le tagata maʻi i palanikeke, ma taumafai e faʻamafanafana ona vae.

A maeʻa le fesoasoani muamua, e masani lava ona manaʻomia le tausiga faʻafuaseʻi: e na o le au fomaʻi agavaa e mafai ona tuʻuina atu.

O le taimi lava e siitia atu ai le tagata maʻi i tulaga o le falemaʻi, ua maua o ia i se ituaiga o DS coma, ona maualuga ai lea o le kulukose i le tino, lea e faʻaaogaina ai le tui talafeagai o insulin. I le taimi lava lea e tasi, o le faasologa ole laʻau ma nisi o inisiua e faʻamautuina e ala i le faʻamalosia o togafitiga e faʻamaonia ai le tuufaatasiga o le eletise, faʻamamaina le toto, ma faʻafoʻi le paleni o le tino ile tino.

O le a le mea e fai pe a manaʻomia e se maʻisuka se fesoasoani?

Afai o le maualuga o le suka suka o le maʻisuka e faʻafuaseʻi ona tulaʻi, o lona uiga o le mea muamua lava e tatau ona e faia o le tuiina lea o ia i le inisalini. A maeʻa le 2-3 itula, e tatau ona fua le suka, pe a le faʻaitiitia le kulūkose, ona e manaʻomia lea e toe fai le tui.

I le hypoglycemia, muamua lava, e tatau ona e fuaina le suka i le toto o le maʻi. A maeʻa lena, e tatau ona e ave mai le 5 i le 15 kalama o meaʻai gaʻo. E maua i le sua ma le meli. E mafai foi ona e tago i le kulukose i totonu o fualaau. A maeʻa le 15 minute, toe fai le faiga: fua le suka, pe afai o le faailoga e maualalo, ave se isi 5-15 g o meaʻai gaʻo.

O le leai o se malamalama i le tagata gasegase o lona uiga e faanatinati le valaauina o se falemaʻi.

O aʻafiaga o le maʻi suka -

O le umi o le toesea o le inisalini i le toto o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le tele o taunuuga le lelei, mo se faʻataʻitaʻiga, i se maʻi o le maʻisuka. E mafai ona atinaʻe ona o se faʻaopoopoga o le kulukose, pe faʻatasi ai ma se faʻaititia o le suka.

A o leʻi talanoa e uiga i aʻafiaga o se maʻi suka, e tatau ona e mafaufau i faailoga iloga e muamua atu i faʻafitauli:

  • Tulaga faʻapitoa
  • Faateleina le fia inu i le tagata maʻi
  • Ootia ma vaivaiga o le tino atoa,
  • Nausea, lea e masani ona sau faatasi ma le vomiting,
  • Laititi o le toto maualuga
  • Faʻasolosolo, faʻapipiʻi i le filo.

I le aluga o taimi, o le gasegase o maʻi ma vaivaiga e faateleina. O le le atoatoa poʻo le le atoatoa o le mafaufau e mafai. I se tulaga ogaoga, o se tagata e manogi le acetone (overripe apples) mai lona gutu. Afai o le vaitaimi lea e le o saunia le tagata maʻi ma le fesoasoani uma na te manaʻomia, o taunuuga o le maʻi suka e mafai ona sili ona matautia - o le a na ona oti.

O le a se mea e mafai e le maʻi suka ona taʻitaʻia ai?

O le maualuga o le glucose o le toto e taʻitaʻia ai le fiaʻai. Mo lenei mafuaʻaga, e amata ona tutupu suiga faʻapitoa i le tino o le tagata:

  • Faʻamalalaina
  • O le tele o aso o le urine ua faateleina,
  • Faateleina le faʻaaogaina o le vai,
  • E ala i le faʻaitiitia o le maualuga o le toto o loʻo tafe i totonu o vaʻa, o le mamafa e paʻu malie. O lenei mea e mafua ai le vevesi o meaʻai e le gata i meaola ma totoga o loʻo i totonu, ae o le faiʻai foi,
  • E tupu le Hyperacidosis.

O le vave lava o le maʻi o loʻo i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi, o le saoasaoa ma sili atu ona manuia lona toe faʻaleleia o le a tupu.

Afai e tolopo le falemaʻi poʻo ole maʻi ole fesoasoani muamua, ole maʻi ole maʻi suka e mafai ona oʻo atu i le ceremaral edema ma e oʻo lava i le oti. O se coma e mafai ona ola i nai vaiaso, masina, ma e oʻo lava i le tele o tausaga.

E i ai se tulaga masani pe a nofo se tagata maʻi i le maʻi suka mo le silia ma le 40 tausaga. O le mea lea, e taua tele le tuʻuina atu i se tagata o fesoasoani talafeagai i se taimi tatau.

O le umi o le nofo o le tagata gasegase i se siama, pe a le mafai e le faiʻai ona maua le aofaʻi saʻo o le okesene ma meaʻai, o le a taʻitaʻia moni lava i le cerebral edema. Mulimuli ane, o le maʻi o le maʻisuka e avea ma mafuaʻaga o le faʻamaopoopoina o le faʻamaopoopoina o gaioiga, tautalaga, le tumau pe faaumiumi faʻamaʻi, faafitauli ma totoga i totonu ma le cardiovascular system.

O le a le mea e fai pe a maeʻa?

O le maʻisuka coma e le gata i suiga eseese i le tino o le tagata, ae e suia ai foi lona olaga.

I le faagasologa o le au, o le maʻi ua tele mea aoga aoga: macro-ma microelements, faapea foʻi ma vitamini.

I le ola o le maʻisuka, pe a uma ona faʻasao mai le falemaʻi, o le a vave ona tulaʻi mai tulafono uma e tatau ona mataituina ina ia faʻaitiitia ai taunuuga o le maʻisuka ma taofia ai lona toe faʻaauau:

  • Tumau ma le faʻaeteete i se meaʻai faʻapitoa,
  • Faʻasalalauga masani i falemaʻi mo faʻataʻitaʻiga suʻesuʻe suʻesuʻe,
  • Pulea oe lava
  • Faʻaaofiofia se olaga ola malosi ma gaioiga faaletino,
  • Mataituina o faʻafitauli e mafua mai i le maʻi suka
  • Faʻalēaogāina o fualaau faʻapitoa e ala i togafitiga faʻataʻitaʻi poʻo isi vailaʻau e leʻo faʻamatala e se fomaʻi,
  • Lafoina o tui inisalini.

O faʻamaʻi mai se maʻi maʻi suka mafai ona faaitiitia. O le mea pito sili ona taua o le manaʻoga o le maʻisuka e faʻafaigofieina lona olaga ma ia suia laitiiti ona masani. O lenei mea o le a mafai ai e se tagata ona taʻitaʻia le ala sili ona masani ai o le olaga, faʻatasi ai ma ni faʻamaumauga laiti e mafai ai e ia ona ola i se olaga umi ma mamalu.

O le maʻisuka (coma mo le maʻisuka)

O le tasi ituaiga o siama o le maʻisuka o le ketoacidotic coma hyperglycemic coma. O lenei foma e tupu mai i le tau o le maʻisuka.

O le tele o taimi, o le maʻisuka e faigata tele i le faʻatasi ma le le atoatoa o togafitiga o le insulin (o le le tatau ona filifilia), faʻafitauli o meaʻai e gasegase (faʻamaʻiina, ava malosi), o isi faʻamaʻi, faʻaleagaina tele (faʻataʻitaʻiga, pneumonia, maso o le tui). O nisi taimi o le coma atonu o le faailoga muamua lea e maua ai e le tagata le maʻisuka.

Faʻamatalaga o le maʻi suka

Mo le suʻesuʻega o le hyperglycemic coma, e taua tele le anamnesis. O le mea lea, e mafai e le aiga ona lipoti mai o loʻo maʻi le maʻi mo aso e gata ai, faitioga o vaivaiga lautele, vevela, fia inu pea, gaioiga, ma le vomiting. Sa masani ona ia faanatinati, o lona gutu na siʻosiʻu mai le acetone. Na faasolosolo malie lava ona toʻa le tagata maʻi, moe ma "taofi le ala i luga".

I le tulaga o meaola oona, i totonu o ia ituaiga gasegase o loʻo i ai le solia o le kulukose i le tino. O le faaputuputuina o suka i totonu o le toto e fesoasoani i le tuputupu ae o lana osmolarity. Suavai mai sulu e alu i le toto, lea e mafua ai le fia inu. O le glucose e sili atu nai lo le toto e mafua mai i fatugaʻo.

O le hyperosmolarity o le urine e puleaina ai le taofiofia o le suavai mai le tele o lapisi ma fesoasoani i le faateleina o le urination. O le tino e tele lava le suavai. I le taimi lava e tasi, o le fia ai le malosi e tupu i totonu o siaki ona o le le lelei o le faʻaaogaina o le kulukose, ma o faʻalavelave o le porotini ma le gaosiga o le gaosiga o le tino gasegase ua faʻalavelaveina. Faʻaputuina tino o Ketone, lea e "faʻamalosi" ai sela.

O le tele o le potassium e sau mai suauu i totonu o le toto, lea e mulimuli ane fesuiaʻi i le mimi.

Faailoga o le foma o eseese eseese o le loloto:

  • faailoilo o le suavai: faaitiitia le mamafa o le tino, paʻu vevela ma le mucous membrane, faaitiitia ai le paʻu o le paʻu, o le mata o mata, faaitiitia le maualuga o le paʻu o le paʻu, ma le faʻaitiitia o diuresis,
  • o le manogi o le acetone mai le gutu, o le manava o le manava o le toto, o le hypremia o foliga ("acidification" o le toto e fesoasoani i le faalauteleina o le lumena o tamai vaa, e mafua ai lo latou toto),
  • vevela ma le vomia ona o le aveesea o "mea 'aano' mai le gastrointestinal tract mucosa,
  • i totonu o suʻesuʻega falesuesue, o se faʻalauteleina o le toto maualuga o le sukū e faʻaalia, o le maualuga o le tapulaa maualuga o le masani (6.6 mmol / L) - o nisi taimi e oo atu i le 30-40 mmol / L ma le maualuga.E i ai le faʻaititia o le pH (e oo atu i le 7.2 ma lalo ifo), lea o loʻo faʻaalia ai le faʻamalosi o le acidosis. O le siʻitia o le faʻaoʻoina o le pasela i totonu o le toto e mafua ona o lona alu ese mai sela, pe a fai o loʻo i ai se toesega tele o lenei eletise. O tino o Ketone e aliali mai i le uila, lea e masani ona taʻuina e le "+" faʻailoga. O le faʻaopoopoga o tafaoga o le hemoconcentration (hematocrit, hemoglobin, polotini ma lela mumu) e faʻaalia ai le faʻamalolo.

Fesoasoani muamua mo le maʻisuka Coma

Fesoasoaniga muamua e aofia ai le saunia o mataupu faavae lautele mo togafitiga o tagata gasegase: pipisi le tagata maʻi i lona itu ma le vaega pito i luga tuu i lalo, faamama le vavao o le tautala ma puipuia le laulaufaiva mai le afaina poʻo le mimiti, puipuia o mea oona mai le ulufale i totonu o le manava.

Taʻi togafitiga o le maʻisuka Coma

Togafitiga o tagata gasegase ile falemaʻi e aofia ai:

  • sosoʻo lemu i lalo o le suka i le toto toto e ala i le faʻaofiina o laʻititi o tui o le inisalini (i le fua faatatau 0.1 iunite o inisalini i le 1 kg o le mamafa o le tino i le itula),
  • faʻataʻitaʻiga tutusa o le hypovolemia ma le faʻamalūlūina e ala i le malolo o vaifofo o le isotonic (sodium chloride, Ringer, acesol, ma isi mea) i volumes o le 4-7 lita i le aso (o le le atoatoa o le fua e fuafua i le fua faʻatatau e faʻaaoga ai le numera o le hematocrit),
  • faʻataʻitaʻiga lamolemole o le acidosis metabolic i lalo o le puleaina o faʻamatalaga CBS ma le sodium bicarbonate solution poʻo Trisamine,
  • le siakiina faifai pea o le maualuga o le pailala i totonu o le toto, ma pe a faaitiitia i le 4 mmol / l ma o le diuresis o le folasaga o le paluga o meaola e tausia i le fua faatatau o le 10-20 mmol o le potassium i le itula. I lenei tulaga, o le fualaau o le inisalini ua faateleina (i le amanaia o le maualuga o le glycemia),

Faataʻitaʻiga faʻasolosolo faʻamalositino:

  1. 5% fofo o le kulukose - 400 ml
  2. O se vaifofo o le potassium chloride 7.5% - 10 ml
  3. Inisalini - 12 iunite.
  4. Ulufale malie malie ile itula.

antibacterial therapy: e lua mo le faʻamoemoe o le togafitia o togafitiga faʻasolosolo faʻaalia, lea e mafua ai le faaleagaina o le maʻisuka, ma mo lona puipuia, talu ai o tagata gasegase ua matua vaivai le puipuiga. E masani ona faʻaaoga vailaau faʻasaʻi tele,

  • vailaʻau togafitiga - ia faʻaleleia le metabolism,
  • e tusa ai ma faʻamatalaga, o togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina mo vasodilating, nootropic, hepatotropic, cardiotrop mediators, ma isi.

I le tausiga o tagata mamaʻi i le falemaʻi, e tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete ia galuega a le physiological (respiration, toto toto ma pulupili, vevela vevela, vevela o le tino, mea o le urine, o le tui o le iniseti), e iloa ai le faʻaleagaina o le maʻi suka na mafua ai le faʻateleina o le maʻisuka ma togafitiga.

Hypersmolar coma

Tasi se filifiliga mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka o le hyperosmolar non-ketoacidotic coma, lea e maua i le hyperglycemia maualuga e aunoa ma ni faailo o le ketoacidosis.

O lenei faʻalavelave e tupu i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, e masani lava matutua atu, e aʻafia ai le tele o le leai o se vai (ma le manava, vomiting, mumu, tele vevela ma vailaʻau).

E mafai ona masalomia se coma hyperosmola e ala i le fuaina poʻo le fuafuaina o le osmolarity plasma.
O le faateleina o le osmusic plasma o le sili atu i le 320 musa / l, o le coma i le maʻi o loʻo taʻua o le hyperosmolar.

O le tulaga faapitoa o le togafitiga o ia ituaiga o gasegase o le togafitiga tele o le rehydration ma vaifofo o le sodium chloride (0.45%) ma le glucose (2.5%) faatasi ai ma le faasaʻoina o le glycemia e tusa ai ma le talaaga o le togafitia o le maʻi. E faʻasaina e faʻalauiloa ai le 4% o vaifofo o le sodium bicarbonate (soda), o le osmolarity e tolu taimi maualuga atu nai lo le osmolarity plasma!

Faʻaleagaina o le maʻisuka

O le maʻisuka o le maʻisuka e tupu i tagata mamaʻi ma le faʻataunuʻuina o le maʻisuka i luga o tua o le hypoxia (faʻaleagaina le manava i fafo po o le okesene-femalagaiga o le toto). I lalo o aiaiga o le okesene, ua poloka le phosphorylation i totonu o sela, ma o oloa faaiu o le manava o le anaerobic, lectic acid, ua faaputuputuina.

O mafuaʻaga masani o le hypoxia i ia ituaiga o gasegase e mafai ona maua i le niumonia, faʻavevela, anemia.
I le togafitiga o nei gasegase, i le faaopoopo atu i togafitiga masani ile hyperglycemia, muamua, faʻaitiitia le hypoxia:

  • fetuutuunai le galuega o le manava mai fafo (pe afai e tatau ai - faamaʻi masini),
  • faʻavae le faʻamalosia o le okesene (masini o le okesene, faleʻie, endonasal catheter, hyperbarotherapy, ma isi),
  • ave le maʻi mai le teʻi,
  • ma le ogaoga o le anemia - faia togafitiga toto,
  • puleaina antihypoxants (cytochrome C, sodium hydroxybutyrate),
  • faʻaitiitia le malosi o le metabolism cellular (faʻamaonia le vevela o le tino, faʻaaoga vailaau, antipsychotics, ma isi).

O le hypoglycemic coma

E le pei o muamua, e vave ona tupu: i totonu o le sefulu o minute. O le mafuaʻaga sili ona taatele o le faʻaofiina lea o se tui tele o le inisalini poʻo le solia o le taumafa (taumafa le lelei pe a uma le puleaina o insulin).

O se vaega o faʻaaliga o lenei coma o le faʻaalia o le faʻamalosia o le tagata maʻi, ua le atoatoa, ona le iloa ai lea, e masani lava ona ia faʻateleina faʻamafanafanaga. O nei faailoga e mafua ona o le le paleni o le faiʻai (e le pei o isi okeni, fualaau ole CNS e naʻo glucose e faaaogaina).

O le hypoglycemia (maualuga o le suka i lalo ifo o le 2 mmol / l) e mafua ai le faʻalavelave i lona galue (coma). O le hypoglycemia umi (sili atu i le 4-6 itula.) E ono mafai ona oʻo atu ai i le maliu e le mafai ona faʻafanoina o le faiʻai o le faiʻai ma lona oti faʻalavelave.

Faatasi ai ma uiga o le hypoglycemic coma o loo faamatalaina e se pallor o foliga, lea e ufiufi, e pei o le sau, ona. Talu ai e leai ni faʻalavelave faʻafitauli o le homeostasis i totonu o le tino, sei vagana ai le ogatotonu o le tino, e leai ni faʻafitauli o hemodynamics ma le masima vai masima i totonu o ia maʻi.

O le leo o mata mata ma le paʻu e faʻasaoina, o le laulaufaiva e susu. E le o faʻalavelave le vevela ma le toto maualuga. O le mānava e le o Kussmaulivsky, o le manogi o le acetone mai le gutu e le faʻalogo. Diuresis e le suia.

O lenei faʻafitauli faigata e faigofie lava ona faʻatuina le faʻamaonia saʻo, lea e faʻamaonia e le suʻesuʻega o le hypoglycemia.

O le mataupu autu o togafitiga mo nei gasegase o le saoasaoa o le faatulagaina lelei o maualuga o le suka. Ina ia faia lenei mea, ia togi le 20-40 ml o se vaifofo 40% glucose (pe toso 400 ml o le 5% glucose solution).

Faatasi ai ma le leai o se aoga o ia togafitiga, o le tagata gasegase ua faatonuina ia hormones contra-hormones: glucocorticoids (prednisone), rn adrenaline hydrochloride, glucagon.

O se tagata gasegase e oo lava ina aumai mai se poma hypoglycemic e tatau ona togafitiga i le falemaʻi maʻi tigaina mo se isi suʻesuʻega, faasaʻo ile homeostasis ma le puipuia o le mafai ona maua mai o le gasegase!

Coma mo le maʻisuka

O le Coma atonu o se tasi o faʻafitauli sili ona taua o le maʻisuka. O lenei tulaga e mafua ona o le tele o le gaioiose o le kulukose, o le soliga o le metabolism, faapea foi le le lava o le inisalini.

O le a le mea e fai pe a pa'ū se maʻisuka i se tulaga o le faʻamaʻi o le inisalini?

O le osofaʻi o Insulin e mafua mai i le ufitia o le mafaufau, pugnacity, dizziness, malulu, paʻu vevela, ma se pipi vave i le tagata maʻi.

O le faʻafuaseʻi o le inisalini (faʻasaina o le suka) e tupu pe a tele le suka poo le tele o inisalini i le tino o le maʻi. E masani lava ona tupu i tulaga e le o 'ai le tagata maʻi mo se taimi umi pe ua oʻo foi i le faʻalavelave masani.

Afai e te vaʻai i se tagata ei ai ni faʻailoga o lenei tulaga, e tatau loa ona e valaau i se fomaʻi. Afai e te iloa le faʻaaogaina o le glucagon ma iloa poʻo a aumaga e tatau ona faʻaaogaina, ia e faʻaaogaina lenei vailaau i le maʻi. I isi tulaga uma, ia avatu i le tagata maʻi se fasi lole po o se fasi suka i lona tino mama, pe faʻaitiitia le suka i totonu o se ipu vai ma ia inu e le tagata inu lenei paluga.

Manatua afai e leiloa le tagata maʻi, aua e te avatua ia te ia se mea e 'ai ma inu ai, ma faʻaigoa vave se fomaʻi!

Afai e te masalosalo i le mea na mafua ai le maualuga o le suka i le tulaga o le maʻi ma, i se isi itu, o lona faateleina, ia avatu i le tagata maʻi se fasi suka. Faʻatasi ai ma le teʻi o le inisalini, e mafai ona e faʻaolaina le ola o le tagata manua. I le maualalo o le kulukose, o lau gaioiga e le afaina ai le tagata maʻi.

Tele le suka i le tino o le tagata maʻi ma leai se inisalini e mafai ona mafua ai se maʻi o le maʻisuka.

O lenei tulaga e taufaasese i le sau filemu. O le maʻi suka e masani lava ona faʻaseseina i le inupia, aua eo mai faatasi ma le le fiafia ma le fenumiai. O isi faʻamaoniga e mafai foi ona maitauina: moe i le mafaufau, vevela, pupuu le manava, vevela vevela.

I le tulaga e te masalomia ua pa'ū le tagata maʻi i se maʻi suka, valaau loa i se fomaʻi. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi, tuʻu atu ia te ia ni meaʻai poʻo se vaiinu e iai le suka e faʻamalolo ai faʻamaoniga aʻo lei oʻo mai le falemaʻi.

Fautuaina o le Maʻisuka

Puipuiga o le afaina o le inisalini ma le maʻisuka e mafai ona na o le fesoasoani o le maʻisuka agavaa

Lalaga taulima e faʻaalia ai lou maʻi. O lea e mafai ai e tagata ese ona malamalama o loʻo iai oe i le maʻisuka ma, pe a oʻo i se osofaiga, ia e maua le fesoasoani talafeagai

Ave faʻataʻaleʻaleʻa faʻatasi ma oe ma aʻoaʻo lou aiga e faʻaaoga

Faʻaauau Ona Avea Punavai o Lauvao Anapogi

Coma hyperosmolar type

O le mafuaʻaga o le soʻo ua taʻua o le hyperosmola coma o le le lava o le inisalini. Faatasi ai ma mea e mafua ai le faaosoosoga o lenei tulaga e aofia ai:

  • fatu fatu
  • ituaiga uma o malala
  • totoga
  • faʻamaʻi.

O lenei ituaiga o misa ua mafua ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faapea foi ma se faaitiitia o le saturation o le tino i le vai. O le leai o ia mea e mafua ai le faʻaitiitia o le tafe toto i totoga eseese ma gaʻo.

O le mea muamua e fai ai le pu o fatugaʻo ia, talu ai o i latou e taofi le gasegase sodium. E le gata i lea, o elemene toto e amata ona tuufaatasia, lea e faʻaosofia ai le faʻaalia mai o le toto.

E masani lava, o lenei ituaiga o coma e atiina ae i totonu o nai vaiaso. I le laasaga muamua, o le gasegase o fia inu, le faʻavauvau e sili atu i le gutu, le tele le vaivai, faʻapea foi ma le paʻu tino le mago.

A maeʻa lenei mea, ua leiloa le mafaufau, o le mamafa e paʻu tele. O le vaivai o le manava, mata mata ma le faʻaitiitia o le taufetuli o paʻu o loʻo matauina. Masalo o faʻailoga sili ona faʻalauiloaina o lenei ituaiga o fati o:

  • vailaʻau vaʻaia,
  • le mautonu o le tino,
  • gaʻo fatugao.

Mo togafitiga, o le fesoasoani pito i sili ona aoga mo le coma e mafai ona maua i na o se falemaʻi, e ala i le auala e toe faʻaolaina ai. Fomaʻi toe faʻaleleia faletini glycogen i totonu o le tino, tui i le hypotonic cocktails, taofia le cerebral edema, faʻaitiitia le inisalini, toe faʻafoʻi paleni eletise, ma puipuia ai le thrombosis.

Faʻasologa faʻamaʻi

O aʻafiaga e aʻafia ai lona atinaʻe o:

  • le aofaiga sese o le inisalini
  • teena o injections o se homone,
  • siakiina o le faamaʻi i se taimi umi,
  • filifiliga le talafeagai o tupe o loʻo aofia ai inisalini.

A oʻo ina pa'ū le inisalini i lalo ifo o se tulaga sili ona taua, o le faʻaaogaina o le suka i sela e matua poloka, ona o le tino e amata ona pagatia i le fiaai. I lenei itu, ua ia taui atu mo le tulaga leaga, e faaaoga ai galuega faaopoopo. O le mea lea, o le faʻaoʻoina o le kulukose e faʻaopoopoina le le mautonu.

E faʻamaonia e le tino le tele o homoni i totonu o le toto. Latou te poloka ia aʻafiaga o le inisalini, faʻapea foi le adrenaline ma le cortisol. I lenei itu, o le maualuga o le sukū e maualuga atu, ma ua amata ona aliali faailoga o le hyperglycemia.

E ui lava i le siʻitia o le suka, o loʻo tumau pea le fiaai o sela, ma o le faʻagasologa o le pala o gaʻo gaʻo amata. Latou te talepe i lalo o le ketin substances ma mea gaʻo, lea e naʻo se punavai le tumau mo le musika ma le paleni o faiʻai. Ae ui i lea, talu ai ona o le tino ua mafatia ona o le le lava o le inisalini, o le aofaʻi o eletoni eletise e faateleina, lea e oʻo atu ai i le ketoacidosis o le maʻisuka.

O se taunuuga o lenei tulaga o le toilalo o le vai ma le metabolism electrolyte. O lenei mea e mafua ai le solia o le gaioiga o se numera o okeni.

O le atinaʻeina o le suka coma o lenei ituaiga e tupu malie, mo le le itiiti ifo ma le sefulufa aso. I le taimi muamua, o se tagata, e ui lava o ia e malamalama, ae ui i lea, e lagona le le mautonu ma le moe pea. E le gata i lea, e popole o ia e uiga i le naʻo, tiga o le manava, o le faʻasolosolo, tiga i le ulu.

I lenei tulaga, o foliga mucous mu ma le paʻu. Aʻo faʻaʻeleʻele, e mafai ona lagona le manogi manogi o le acetone. I le tulaga o le alualu i luma o le ketoacidosis, ua sili atu le malosi o faailoga o loʻo i luga.

Pe a tupu se tulaga ogaoga, e le iloa e se tagata, o lona manava e afaina, o ona tamaiti e faaitiitia, o lona paʻu e leai se aoga. I lenei tulaga, ua aliali mai le arrhythmia, o le urine e le afaina lava, ma ua toetoe lava a le afaina le pulupulu.

Fesoasoani i se coma e naʻo totonu o le falemaʻi e mafai. O iina, o le heparin e faʻatautaia i se tagata e puipuia ai le thrombosis, faʻaleleia le gataifale o le gaʻo, faʻaleleia faʻapitoa o kulukose, toe faʻafoisia le gaioiga o le fatu, faʻamautu le paleni o eletise, ma faʻavasegaina foi le paleni o alkalis ma acids.

Vaega o le hypoglycemic coma

O le siama o lenei ituaiga ua fausia ona o se faaitiitia o le maualuga o le suka i totonu o le toto. Faʻatatau mo ona foliga mai o:

  • tele faamalositino
  • inisalini luga
  • le lelei le taumafa pe a uma le puleaina o le inisalini.

E leai se mea e mafai e le nerve ona faʻaaogaina ai le kulukose, ma o le mea la lea e leai se malosi tele o le tino. O le iʻuga, e le mafai e sela ona maua le okesene i le aofaiga talafeagai. O le mea lea, o le okeni muamua e mafatia i lenei ituaiga o misa o le faiʻai.

O le hypoglycemic coma e vave ona tupu. E lagona e se tagata lagona vaivai e leʻi faamoemoeina, atuatuvale, lagona o le fiaaai. E le gata i lea, o le mamafa o le mamafa, ma o le afu e aliali i luga o le paʻu.

A maeʻa ona oʻo mai lea o le leai o se malamalamaʻaga, o le a oʻo mai le faʻasalaga. Ae ui i lea, o le mamafa e masani lava, ma e le lagona le manogi o le acetone. Ma e ui lava ina lelei foliga, o tamaiti e faʻateleina.
O ai e mafai ona faigofie ona puipuia lenei ituaiga i le taimi muamua e ala i le 'ai o se mea suamalie. E le gata i lea, e mafai ona puipuia faʻamaʻi i le tuiina o le kulukose i totonu o se vein.

Afai e maua i le maʻi tigaina, i le faaopoopo i le tui o le kulukose, o le tagata maʻi e faʻamaonia se seti o taualumaga:

  • puipuiga o le cerebral edema,
  • tino o le tino ma le adrenaline,
  • le faʻaofiina o corticosteroids
  • i le leai o se manava - vaʻaia o le tino.

E taua le taua o le gaʻo i le maʻi suka e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. E mafai e le faʻatuai faʻatauvaʻa ona taugata le ola o se tagata. E le gata i lea, o le togafitiga taimi o le ki lea i le puipuia o taunuuga sili ona leaga o sea tulaga.

Coma hyperlactacidemic type

O le lactic acidosis coma ua taʻua o le lactic acidosis coma e fausiaina i tua o le le lava o le inisalini ma le faaputuputuina o mea lactic i totonu o le toto. Faatasi ai ma mea e aafia ai foliga vaaia o lenei ituaiga o foma e aofia ai:

  • maʻi ate
  • faʻamaʻi fatu
  • fatu fatu
  • ava malosi
  • totoga
  • faʻamaʻi pipisi.

I lenei tulaga, o le mafuaaga autu o le tupu mai o le le lava o le okesene, mafua mai ona o le a maua ai le eletise. Ma afai o tagata soifua maloloina e liua i le glycogen, i le tulaga o le maʻisuka, o lenei faagasologa ua faʻalavelaveina, ma, o se taunuuga, o le acidosis e tupu.

O le alualu i luma o lenei tulaga e vave ona tupu. O le muaʻi vaevaega e mafua mai i le le mautonu o le faʻaogaina o le tino, tiga i le loto ma maso.Pe a tupu saʻo se coma, e le iloa e se tagata, faʻaitiitia le mamafa o le tachycardia, tachycardia e aliali mai. I lenei tulaga, o le manogi o le acetone pe a toesea.

Fesoasoani Muamua mo lenei ituaiga o sugar coma o le puleaina o le inisalini, faʻapipiʻi le tino i se vaifofo e fufulu ese ai le acidosis, faʻapea foʻi ma togafitiga faʻapitoa e faʻamalo ai le le atoatoa o le tino ma le fatu.

Mafuaʻaga o le maʻisuka, fesoasoani muamua ma le faʻataʻitaʻiga

O tagata gasegase e tatau ona faia taumafaiga i aso taitasi e faʻamalosia ai le faʻamautuina o metabolic processes i se setete e latalata i mea masani e mafai ai. O faʻasolosolo laʻititi o togafitiga e faʻaputuina ma iu ai ina oʻo atu i faʻafitauli o le maʻisuka.

Talofa O loʻu igoa o Galina ma ua ou le toe maua i le maʻisuka! Na na o le 3 vaiaso na ou aveina aiia aumai le suka i le masani ma aua nei avea ma vaisu i fualaau le aoga
>> E mafai ona e faitau i lau tala iinei.

I le leai o togafitiga po o sese ogaoga i le fua o vailaʻau, e tupu mai ai le maʻi suka. O se tulaga ogaoga, vave le alualu i luma, tulaga oti. E mafai ona atiina ae i ituaiga uma o faʻamaʻi, tusa lava pe faʻaaogaina le inisalini. I le le lava o lou gauai i lou soifua maloloina poʻo le vave faʻaletonu o le gaioiga o galuega, o le coma e mafai ona tupu e oʻo lava i le faʻamaʻi o le maʻisuka.

Mafuaʻaga o le Maʻisuka Coma

O le mafuaʻaga autu o le paʻu i le maʻisuka o se faʻafitauli matuia o le maualuga o le suka mai le masani, e lua agai i le faateleina o le maualuga - hyperglycemia, ma faʻaitiitia - hypoglycemia.

O nei faailo o le kulūkose e faʻasese ai faiga uma i le tino, lea e mafua ai i se tagata maʻi ona le toe faʻafoeina le tulaga, faʻaletonu le mafaufau, vave le atinaʻeina o le coma.

I le taimi nei, o le ola o le maʻisuka e faʻalagolago i luga o le sao a isi ma le saoasaoa o le tuʻuina atu i le falemaʻi.

Ona o le leai o se inisalini, o le suka e le mafai ona ulu mai i le toto i totonu o masini. I le tali atu i le matelaina o le masini, o le tino e amata ona aveese mai le kulukose ia lava mai le maso ma le gaʻo.

O se taunuuga o le malepelepe o sela gaʻo, e faʻaputuina ai le tino o le ketone, amata ona inu.

Le atoatoa o le inisalini ma gaioiga i totonu o le masini e faʻamaʻeseʻesea - faʻalavelaveina le kulūkose ma le gaosiga o oloa gaosi - lactates - ulufale i le toto.

Tusa lava pe o le a le mea e tupu i luga o le gasegase o le hyperglycemia, o tino o le ketone poo lactates o le a faaputuputu i totonu o vaʻa, o le pH o le toto ua sui, o le a sili atu ona malosi.

O le taimi lava e sili atu ai le malosi o le eletise i le tino, o le a amata ona malepe i lalo o le tino, o le a le maua ai e le enzymes a latou gaioiga, lea e mafua ai le faʻailoga o le cardiac, le faʻaleagaina o le tino o le tino ma le gastrointestinal tract seia oʻo i le oti.

O le manao o le tino e aveesea le sili atu o le suka i le aveesea lea i totonu o le urine e mafai foi ona mafua ai se tasi. O le faateleina o le gasegase e aunoa ma le lava o le vai e mafua ai le vevela tele ma le tafe toto i totonu o le faiʻai.

Hypoglycemia - o se tulaga sili atu ona leaga, talu ai ona o le faaitiitia o le suka, o le a pauu atu tagata i totonu o se paʻu i ni nai itula. O le maualuga o le soifua maloloina o le maʻisuka ona o le hypoglycemia e faʻamatalaina i le matelaina o le faiʻai, o ona sel muamua na te le toe faia a latou galuega, lea e faʻavevelaina ai le faʻaletonu o tino uma, ma amata ona oti.

O le tele o taimi, o le maʻi suka o mafua mai i:

  1. Le lava o le puleaina o le maʻisuka i le gaioiga o le maʻi, ona o manuaga matuia, faʻavalea poʻo le le mafaufau.
  2. Mea sese i le fuaina o le fua o le insulin.
  3. Le maua le inisalini ma le le lelei o le galue o lona faʻatomuaga.
  4. Meaʻai e masani ona fai i mea taumafa (meaai paleni mo le maʻisuka ituaiga 2), faʻaaoga tasi taimi o se fua tele o meaʻai gaʻo.
  5. Tigā faʻamaʻi, taotoga, maʻitaga ma le maʻisuka e aunoa ma le fuaina o fualaau, e aofia ai le insulin.

O a ituaiga o siama i le maʻisuka?

Faʻavasegaga o le maʻi suka e faʻatatau i le mafuaʻaga:

Faʻavaʻa - o se faʻateleina o le maualuga o le toto i luga aʻe o le 13 mmol / l, o nisi taimi e oʻo atu i le 55, tusa lava po o le a le mafuaʻaga o le siʻitia.

  1. Ketoacidotic - o se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o le acetone ma le keto fesoasoani. Coma e tupu i le leai o se inisalini, e masani ona tupu i le maʻisuka e faalagolago ile inisalini (faitau e uiga i le ketoacidosis).
  2. Hyperosmolar - fesuiaiga i le masima-masima metabolism ona o le faamalolo. E amata ona amata lemu, o uiga o le maʻisuka e le o le inisalini.
  3. Lactic acidosis - faaputuputu o lactate. E le masani ona taatele nai lo isi ituaiga o maʻi o le maʻisuka, e masani lava o se taunuuga o faʻamaʻi pipisi.

Ava - o le faʻaitiitia vave o le kulukose i le 2.6 mmol / l ma lalo. O lenei siama e sili ona leaga e iloa e gasegase, o le mea lea o le sili ona matautia. Faʻafeiloaʻi e le amio le talafeagai ma vave vave le malamalama.

E taua tele: Taofi e le aunoa le falemaʻi mafia. Endocrinologists tatou te faʻaaogaina le tupe i luga o fualaau aina pe a mafai ona faʻasaʻo le suka toto mo na o le 143 rubles ... >> faitau le tala ia Andrey Smolyar

O le ituaiga o le atinaʻeina o le coma e mafai ona faia i se tulaga tutoʻatasi pe afai e te iloa lelei uiga vaaia ma faʻaaoga meafaigaluega faigofie e iloa ai - o se glucometer ma se suʻega i luga o tino o le ketone.

Comatose symptoms ma faailoga

Faailoga masani mo ituaiga uma o le maʻi suka:

  • fenumiai,
  • tali le talafeagai i fesili
  • le fiafia po o le osofaiga,
  • le lelei le tuufaatasia o gaoioiga ma foloina,
  • faaitiitia le tali i leo leotele, malamalama, tiga,
  • leai se mafaufau.

Tagata taʻitoʻatasi e faʻasauāina le maʻi suka:

Ituaiga o comaFaailoga o le amataga o le maʻi suka
KetoacidoticTigā, vevela, paʻu ma manava ma le manogi o le acetone, faʻalavelave, faʻavevesi o maso o le manava ma tiga i totonu, aemaise lava pe a paʻu, faʻamaʻi leotele.
HyperosmolarO le galala malosi ma le faʻamaʻi i le 2 aso ua tuanaʻi, o le mucous dry membranes, o le paʻu faafuaseʻi o le paʻu, o le tele o le fatu, le maualalo o le toto, le gasegase o le muso, le gaogao i vae.
Lactic acidosisO le tiga i totonu o le fatafata, tiga i totonu o maso, e tutusa ma lagona o le tosoina, le manava o le manava, faʻanofo pea, limatusi lima, tolu tafatolu. E leai se manogi o le acetone. Tagai i le tusiga i luga o le acidosis lactic.
AvaO le fiaai tele, gatete i lima ma totonu o le tino, taotoga, vevela, le vaaia o le tino, vaivaiga, vevela, fefe leai se mafuaʻaga.

Vaega o le maʻi suka i tamaiti

Aʻo laʻititi, o le coma o le masani masani lea o le maʻisuka. I le faaopoopo atu i mafuaʻaga ua taua i luga, o le suka i luga o tamaiti e mafai ona mafua mai i fesuiaiga o fualaau oona ma popolega o le mafaufau.

O vaega o le amataina o le maʻi o le maʻisuka i se tamaititi e vave ona amata, o se saoasaoa vave ma aʻafiaga ogaoga, o le paʻu o le tino.

E le mafai e le tagata gasegase ona faamatalaina ona lagona, vave ona le iloa.

O le hyperosmolar ma le lactic acidotic forms of coma e seasea lava, i le tusa ma le 5% o mataupu.

O le tele o taimi, e tupu aʻe ai se coma i le vaitau o le saoasaoa o le tuputupu aʻe, mai le 7 tausaga ma le matua, faʻapea foʻi ma le talavou, pe a tuʻuina atu e tagata matutua le vaega o le puleaina o le maʻisuka i se tamaititi.

I tamaiti laiti, o le auala o se coma e mafai ona masalomia o le faifai pea o le urination, faamausali, matapeʻapeʻa gauai i le pusa, ma le faaitiitia o le gaʻo o le paʻu. O le faʻamaʻapeina o le paʻu e faʻamalosi mai le suka, lea e faʻateleina i le uila.

Faʻalogo: Afai e lagona e le tamaititi le le mautonu po o le momoe, o lona manava e afaina pe faʻaleagaina, e masani ona inu pe faitio i se gutu malulu, o le mea muamua e tatau ona ia fuaina o le suka. O se minute e faʻaalu ile siama e mafai ona puipuia ai le maʻi suka ma faʻaolaina ai le pepe.

Tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻi suka

O le algorithm mo faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le masalomia o le latalata mai o le maʻisuka:

  1. Valaau i se falemaʻi - muamua lava, aʻo leʻi faia uma mea na tutupu. Afai oi ai se faʻamaoniga e maua e se tagata le maʻisuka, taʻu i le tagata faʻatautaia.
  2. Tuu le tagata gasegase i lona itu e aloese ai mai le sophyxiation mai le laulaufaiva goto poo le vomit. Afai e amata le vailaau, taumafai e faʻamama lou gutu.
  3. Faʻaiʻu se ulugalii spoons o suka i totonu o se ipu vai poʻo faʻatau se vaiinu suamalie (faʻalogo i le tuufaatasiga, soda ma le suamalie o le a le fesoasoani)avatu se vai inu i le maʻi. I le hyperglycemia, o lenei fualaau o le a le matua faʻaleagaina ai le tulaga, ae faʻatasi ai ma le hypoglycemia, e mafai ona faʻaolaina ai le ola o se tagata. Aua le tuʻuina atu lole lole o le maʻisuka po o gaʻo suka. I se tulaga muamua, e sili atu ona vave le mateleina o le tino e sili ona vave nai lo le inu, ina ia mafai e le tagata maʻi ona tataʻi.
  4. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, siaki pea le i ai o le manava ma le fatu fatu, pe afai e tatau ai, amata le toe faaola ma faaauau pea seia oʻo i le faʻaleleia lelei poʻo seʻia oʻo mai le falemaʻi.

Ina ia mafai e isi ona saunia se fesoasoani muamua, o le maʻisuka e tatau ona faamasani i ona aiga, uo ma ana uo i nei tulafono, faapea foi ma le aoaoina o ia i le auala e faaaoga ai le mita.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le hyperglycemia, e le mafai e se fomaʻi ona faia e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga o le maʻi o le maʻi na o le falemaʻi.

O le hypoglycemia e oʻo i ma aofia ai le vaeluagalemu (e aunoa ma le leai o se malamalama) e mafai ona faʻasaʻo faʻapitoa e ala i le faʻaaogaina o le 10-15 gramu o le kulukose.

Coma togafitiga

Polokalame faʻamaonia mo le maʻisuka i le falemaʻi:

Tulaga o togafitigaFaʻapitoa
HyperglycemiaHypoglycemia
Toe faʻafoʻiina o le fatu ma le manavaToe faʻaolaina, faʻaogaina i se mea e faʻaleleia ai le faʻaleleia o meaola, hormones intramuscularly.
Glucose masaniFaʻaleagaina o le inisalini seʻia faʻamautuina le tulaga, ona faʻaopopoina lea o le kulukose i le tautala pe i foliga o ni meaola.Fugalaʻau ma le kulukose, o le inisalini e faʻatagaina pe a maeʻa ona maua le suka.
Faʻaaoga faʻamaoniaAlkaline droppers. Manaomia mo le lactic acidotic coma ma le ketoacidotic ogaoga.E le manaʻomia.
Toe faʻaleleia o le suavai ma le faʻaaogaina o eletise, faʻaumatiaina o oloa gaosiolosiSaline i voluma tetele, potassium chloride.
Faʻaitiitia o mafuaʻaga o le paʻuTogafitiga o faʻamaʻi pipisi, filifilia o le inisalini, faʻamalamalamaga ma tulafono mo le glucose correction i le maʻi suka.

O le manuia o le togafitiga e tele lava ina faalagolago i le saʻo o tausiga faʻafuaseʻi, o le saoasaoa o le tuʻuina atu o maʻi i le falemaʻi ma le malosi faʻapitoa o le tino. Afai e lelei mea uma, e tele aso e alu ai maʻi i le maʻi tigaina, ona tuʻuina atu lea i le ofisa o le togafiti.

Taunuuga talafeagai

E leai se okeni e tasi i totonu o le tino lea e pasi ai le maʻi suka e aunoa ma se siaki. O faʻalavelave sili ona lamatia o le cerebral edema, faʻaleagaina ai le fatu o le fatu, faʻamaʻi o se tino vaivai. Afai e afaina le faiʻai pe ogaoga le gasegase ogaoga i le tele o okeni, o le umi o le coma o le a faateleina, ma e foliga mai o se taunuuga leaga.

O taunuʻuga talafeagai mo le maʻisuka pe a uma ona alu ese mai se coma e faʻaleagaina le tautala, mafaufau, faʻamaopoopoina o gaioiga, vaeluaga poʻo le faʻamaʻi atoa.

Faamolemole ia matau: E te moemiti ea e faʻateʻa ese le maʻisuka i le taimi e tasi? Aoao pe faapefea ona foʻia le faʻamaʻi, e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau taugata, faʻaaogaina ... >> faitau atili iinei

Tuua Lau Faamatalaga