Le masani o le cholesterol toto i fafine ma alii i tausaga

Cholesterol o se vaega taua o lo tatou tino. O lenei faʻalavelave faʻapitoa o loʻo maua i totonu o meaola uma ma okeni a se tagata. A aunoa ma lenei mea, e matua le mafai lava ona maloloina. O le fua o le cholesterol i le toto o se faailoga o le lipid metabolism. O faʻavaega mai masani e aʻafia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia faʻapitoa, e pei o le atherosclerosis, osofaʻi o le fatu, stroke, ma isi.

Cholesterol Myths ma le Moni

O le a le cholesterol? O le toatele oi tatou, i le faʻalogoina o le upu cholesterol, ua matua mautinoa o lenei mea e leaga, ma e na o faafitauli e aumaia ai. Matou te faia le mea sili tatou te mafaia e faʻaumatia ai cholesterol, sau i meaai eseese, teena le tele o meaʻai ma ola faʻatasi ma le mautinoa o lenei "muck" i totonu oo tatou tino e mautinoa lava e le o iai, ma o tatou tulaga masani o le cholesterol.

Ae ui i lea, o nei mea uma e matua sese lava. I meaai, na o le 20-30% o le cholesterol e ulu atu i le tino o le tagata. O isi mea e maua mai i le ate. Cholesterol e aʻafia ai i faiga uma o le tino, ma e matua taua lava mo le gaosia o hormones o feusuaiga. Ae ui i lea, e le o le cholesterol uma e aoga. O se mea lelei e taua o le cholesterol alpha. O le tuufaatasiga lenei o loʻo i ai le maualuga tele ma e le mafai ona faʻapipiʻi i puipui o toto toto.

O le cholesterol leaga e leaga tele. E feʻaveaʻi solo i luga o le toto i le taʻaloga ma lipoproteins maualalo. O nei vailaʻau e mafai ona afaina ai vaʻa, ma afaina ai le soifua maloloina o tagata. O le tuufaatasiga o nei cholesterol e lua, o le numera atoa lea, ae o le togafitiga o faʻamaʻi poʻo le suʻesuʻeina o aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli, e tatau i fomaʻi ona suʻeina le maualuga o le cholesterol i le toto o mea taitasi.

O fea e sau mai ai cholesterol leaga

E le toatele tagata e iloa o le cholesterol lava ia e le matautia mo o tatou tino. O le lipoproteins maualalo maualalo e faʻaleagaina. O fualaau ia e lapopoa ma tetele. O latou, felauaiga o le cholesterol, e faigofie ona faʻamalosia ma pipii i puipui o toto toto. O le sili atu o nei siama e tupu i totonu o le tino ona o le lipid metabolism disorders. I le faaopoopo atu i ai, o le toto toto e afaina ai le teuina o pusa cholesterol.

Afai o puipui o vaʻa e le o lafoaʻi pe faʻamaina, o loʻo i ai iina o le a faaputuputu mai ai cholesterol matautia.

O lea, e mafai ona tatou fai atu o mafuaʻaga autu e mafua ai le faateleina o cholesterol leaga:

  • O se meaʻai le paleni e faʻaleagaina ai le gasegase o le lipid.
  • O amioga leaga e faaleagaina ai toto toto.
  • O se olaga le tumau e fesoasoani e faʻavaivaia ai le tino vascular systems.

O le tele o cholesterol leaga e afaina foi i le maualuga o le suka. O tagata e maua i le maʻisuka e masani ona feagai ma le maualuga o le cholesterol. E le gata i lea, o le mamafa ma le cholesterol-free diets e afaina ai le soifua maloloina. O nei mea taumafa e faʻaosofia ai le ate e maua ai cholesterol faʻamalosi. Mo lenei mafuaaga, o meaai paleni i tagata e maualuga le cholesterol e tatau ona faapaleniina ma aoga, ae le o le faamoemoe e aveese atoatoa gaʻo, ae i le faamalolosia o toto toto ma toe faʻafoʻi le metabolism lipid.

O le a le maualuga masani o le toto cholesterol i se tagata maloloina? O lenei fesili e le mafai ona taliina ma le manino. Pe a iloiloina le soifua maloloina o se tagata maʻi, e taua le mafaufau i tausaga, matua, mamafa, ma e tusa lava pe o soifua. I aso nei, e faʻaaoga e fomaʻi le faasologa lenei o le toto cholesterol i le matua:

Tulaga masani o le cholesterol i tausaga o se tamaloa:

TausagaTulaga masani o LDLHDL masani
5-10 tausaga1.62-3.65 mmol / L.0.97-1.95 mmol / L.
10-15 tausaga1.65-3.45 mmol / L.0.95-1.92 mmol / L.
15-20 tausaga1.60-3.38 mmol / L.0.77-1.64 mmol / L.
20-25 tausaga1.70-3.82 mmol / L.0.77-1.63 mmol / L. 25-30 tausaga1.82-4.26 mmol / L.0.8-1.65 mmol / L. 35-40 tausaga2.0-5.0 mmol / L.0.74-1.61 mmol / L. 45-50 tausaga2.5-5.2 mmol / L.0.7-1.75 mmol / L. 50-60 tausaga2.30-5.20 mmol / L.0.72-1.85 mmol / L. 60-70 tausaga2.15-5.45 mmol / L.0.77-1.95 mmol / L. Mai le 70 tausaga2.48-5.35 mmol / L.0.7-1.95 mmol / L.

Tulaga o Cholesterol fafine:

TausagaTulaga masani o LDLHDL masani
5-10 tausaga1.75-3.64 mmol / L.0.92-1.9 mmol / L.
10-15 tausaga1.75-3.55 mmol / L.0.95-1.82 mmol / L.
15-20 tausaga1.52-3.56 mmol / L.0.9-1.9 mmol / L.
20-25 tausaga1.47-4.3 mmol / L.0.84-2.05 mmol / L.
25-30 tausaga1.82-4.25 mmol / L.0.9-2.15 mmol / L.
35-40 tausaga1.93-4.5 mmol / L.0.8-2.2 mmol / L.
45-50 tausaga2.0-4.9 mmol / L.0.8-2.3 mmol / L.
50-60 tausaga2.30-5.40 mmol / L.09-2.4 mmol / L.
60-70 tausaga2.4-5.8 mmol / L.0.9-2.5 mmol / L.
Mai le 70 tausaga2.5-5.4 mmol / L.0.8-2.4 mmol / L.

E tatau ona manatuaina o nei faailoga e na o le latalata. O le masani mo tagata maʻi taitasi e tatau ona fuafuaina e le fomaʻi. E tatau foi ona e manatua o le maualuga o le cholesterol i le toto e taua tele le mataʻituina pea. E toʻatele e talitonu o nei suʻega e tatau ona na o le sili atu o le mamafa poʻo le matua. Ae ui i lea, o fomaʻi i aso nei e fai mai o le maʻi cardiovascular e mafua mai i le maualuga o le cholesterol o loʻo faasolo ina laiti i tausaga uma.

Mo lenei mafuaʻaga, e manaʻomia le siakiina o le cholesterol toto i tagata matutua taʻitasi i le tausaga.

E faʻalogo foʻi tagata popoto i le faʻailoga e uiga i le faateleina o le cholesterol toto i tamaiti. O le le lelei ma le ola masani o le fasiotia oa tatou pepe. O le tulaga ua faateteleina i le anoanoai o meaai pisapisao e fiafia tele iai tamaiti. O se taunuuga o le taumafaina o se aofaiga tele o meataalo, hamburgers, pizza ma isi laʻau suamalie, ua maua e le tamaititi ni gasegase tuai, lea e masani ona iu i le atinaʻeina o maʻi matautia. O le fua o le cholesterol i tamaiti e fuafua taitoatasi ma e tatau i tina taʻitasi ona mataʻituina nei faailoilo i lana tama ina ia mafai ai ona iloa se eseesega i le taimi.

Faʻasalaga ma faʻafitauli

O le a le masani o le cholesterol i totonu o le toto? Ma le lelei, o lau auiliiliga e tatau ona fetaui i se laulau o fuainumera taua. Ae ui i lea, o tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia ma nai mea laiti e masani ona le manaʻomia le faʻasaʻo. Afai o faʻamaoniga a se tagata ua matua vavaeeseina mai tulafono masani, e tatau ona faia ni mea faanatinati e faʻamautuina ai. O le toʻatele oi tatou e iloa o le faateleina o le cholesterol atoa e lamatia ai le ola maloloina, ae e le o malamalama le toatele o le maualalo o lenei vailaʻau i totonu o le toto e lamatia ai le ola maloloina. O le natura ia mautinoa o totonu o le tino o le tagata o mea uma lava sa i ai i se paleni tutusa. Soʻo se eseesega mai lenei faapaleni e aofia ai aʻafiaga le lelei.

Toto

O le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto e sili ona lamatia mo se tagata matua. E faʻaaogaina uma lava le faʻalogo i fautuaga e faʻaitiitia ai lenei vailaʻau i le toto, ae leai se tasi e manatuaina o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le cholesterol e mafai foi ona mafua ai le atinaʻe o faʻamaʻi matautia.

O le masani o le cholesterol o se faailo o le soifua maloloina o tagata, pe a faʻaitiitia le pa, atonu o le atinaʻeina o patho nei:

  • Manatu o mafaufauga.
  • O le atuatuvale ma le atuatuvale osofaiga.
  • Faʻaitiitia le libido.
  • Faʻafitauli
  • Osteoporosis
  • Hemorrhagic stroke.

Mo lenei mafuaʻaga, e manaʻomia le totogi faapitoa i le tele o le cholesterol i le toto, aua o le faʻaitiitia o le maualuga e faʻaosoosoina ai e le au gasegase i latou lava i ituaiga uma o meaʻai ma le olaga sese. A leai se cholesterol i totonu o le tino, o le a avea ma vaʻaia o vaa, o le tino mafatia o le tino, e le toe gaosia ia hormones o feusuaiga ma le tulaga o ponaivi o loʻo mamafa.

E le gata i lea, o mafuaʻaga e faʻaitiitia ai le cholesterol o le toto atonu e:

  • Taumafa le lelei.
  • Faʻailoga o le ate.
  • Faʻafitauli matuia.
  • Faʻafitauli faʻapitoa.
  • O lou maʻi maʻi.
  • Faʻamaumauga.
  • Aumai ni vailaau faapitoa.

Afai ei ai lou totola cholesterol maualalo, e muamua ona e toe iloilo lau meaʻai. E manaʻomia lou aofia ai o meaʻai gaʻo sili atu i au mea taumafa. Afai e le o se meaʻai, e tatau ona e siaki le ate ma le vavae. Faʻatasi ai ma maʻi o le ate, e le mafai e le tino ona faʻapipiʻi le cholesterol i totonu, ma faʻamaʻi ile maʻi, e le gauai le tino i meaʻai. O togafitiga e tatau ona taulai i le faʻamavaeina o le faʻamaʻi faʻamaʻi ma aumai ai faʻamatalaga i le tulaga e tatau ona i ai le cholesterol i lou tausaga.

Faʻasa i luga

E masani ona taliaina e faapea, o le faateleina o le cholesterol e faalagolago i luga o le meaʻai a se tagata, ae o lenei mea e matua le moni lava. O le maualuga o le cholesterol e mafai ona tupu mo ni mafuaaga eseese. O le tele o taimi, o lenei suiga e mafai ona faʻaalia i tulaga nei:

  • Taumafa le lelei.
  • O le mamafa.
  • Soifuaga tuusaʻo.
  • Faʻamaumauga.
  • Aumai ni vailaau faapitoa.
  • O le maʻi suka.
  • Faʻi maʻi.
  • O lou maʻi maʻi.
  • Toto fatu.

O le tele o tagata gasegase e talitonuina afai latou te maua le maualuga o le cholesterol, o le mea lea o le a mafua ai ona oso i le fatu poʻo le taʻavale. Ae ui i lea, e le tatau ona galo se tasi e iai isi tulaga lamatia o le atiina ae o maʻi cardiovascular. E manaʻomia foi ona e manatua e mafai ona tupu nei faʻamaʻi pe a masani le taua o le cholesterol i totonu o le toto.

O le mea moni, faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol, o aʻafiaga e ono tupu, ae e le o se mafuaaga lea o le fefe ma le teena atoa o meaola o manu.

O le a le mea e le mafai ona faia pe afai o le aofaʻi masani o le cholesterol e faʻateleina i le toto o se tagata:

  1. E le mafai ona teena le faʻaogaina o meaʻai manu. O meaai e tatau ona maualalo tele-kapipi, ae le o le meaʻai. Afai e te musuina meaai ma gaʻo, o le ate lava ia o le a amata ona maua atili cholesterol.
  2. E le mafai ona e fia 'ai ma inu i le po.
  3. E le mafai ona e 'aina fatuga atoa, e tele a latou mea inu.
  4. E le mafai ona e 'ai tele fualaau aina - o se punavai o gaʻo.
  5. E le mafai ona faʻaitiitia le mamafa mamafa.

O nei gaioiga e masani ona faia e tagata ua sili atu i le maualuga o le faatagaina o le cholesterol. Ae ui i lea, i le faia o lea mea, latou te mafua ai le afaina tele o latou tino, aua o le fili autu e le o gaʻo, ae o gaʻo gaʻo!

Le faʻaitiitia o le cholesterol

E talitonuina o le taumafa maualalo e mafai ona faʻaititia ai le cholesterol i tagata matutua ma tamaiti. Ae ui i lea, o suʻesuʻega talu ai nei ua faʻamaonia ai o le teenaina o gaʻo manu e le aoga i le faʻaitiitia o le cholesterol toto. O le faailo e le gata o le a faʻaitiitia, i nisi tulaga e oʻo lava ina amata ona tupu, aua o le ate e amata ona gaosia le mea o loʻo misi. Ua faʻamaonia foi o le faʻaaogaina o le margarine nai lo le pata e mafua ai le tele o aʻafiaga o le atiaʻe o maʻi cardiovascular.

Ina ia mafai ai ona faʻaitiitia le cholesterol, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  • E tatau ona e iloa tonu pe o le a le fua o le cholesterol i totonu o le toto e mo oe. O lenei faailoga e tatau ona taʻu atu ia te oe le fomai.
  • Manaoga faaletino e manaomia. E fia se aso e faia ai taʻaloga e tatau ona fuafuaina e se fomaʻi. O le fua faatatau o vasega o le 30-60 minute i aso uma.
  • Taofi le gasegase pala.
  • Faʻatapulaʻa lau meaʻai gaʻo.
  • Tuuina atu masani leaga. Mo i latou e le ulaula pe faʻaaogaina le ava, o le cholesterol e tele lava ina masani.
  • Taumafa tele fiber, lea e mafai ona faʻatagaina i se taumafataga maualalo.
  • Ia mautinoa e 'ai le iʻa iʻa. O le cholesterol lelei ma lona masani e faʻalagolago i le taumafaina o gaʻo omega 3 i totonu o le tino.

E le gata i lea, o le toto e taulia mo le cholesterol, o lona masani e faalagolago i le matua, e mafai ona faʻaleleia i oloa nei:

  • Nati (peʻapeʻeseʻesega, pipi).
  • Sea iʻa.
  • Leafy greens.
  • Avaka
  • Olive olive.

E toʻatele tagata gasegase i aso nei e filifili e faʻaititia le cholesterol i isi metotia. Ae ui i lea, e leai se tasi o fua mo tagata uma o le a aoga. E le gata i lea, o le toʻatele oi latou e iai aʻafiaga ogaoga. E le mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma le faʻatagaga a le fomaʻi auai. Afai o meaʻai lelei ma taʻaloga e le faʻaleleia ai le tulaga, o le a faatonuina oe i vaifofo i le faitalia a le fomai.

O le toʻatele oi tatou ua faʻalogo i le taua o le faʻaitiitia o le cholesterol, ae o mea uma lava e tatau ona i ai se fuataga ma se manatu autu. O le mea autu i lenei faafitauli atoa, o le ua tatou sauni e inu vailaʻau ma e le manaʻo e mumusu mai mea e leaga ae masani ai i tatou. Manatua, naʻo se soifua maloloina lelei, o se paleni taumafa ma le gaioiga faaletino o le a fesoasoani ia te oe ia mataala ma maloloina mo le tele o tausaga.

O le a le cholesterol ma aiseā e manaʻomia ai io tatou tino?

O le a se averesi, tagata masani e aunoa ma se aʻoga faafomaʻi e uiga i le cholesterol? E aoga le fai atu i soo se tasi, o le taimi lava e faia ai ni faʻatulagaga masani, tusi faʻataʻitaʻiga ma iloiloga vave. Cholesterol e mafai ona lua ituaiga: "lelei" ma le "leaga", o le cholesterol o le mafuaaga o le atherosclerosis, talu ai ona o le a faaputuputu i luga o pa o toto toto ma fai ni pusa. I luga o lenei mea e le gata i le faigata o le malamalama o se tagata faatauvaa.

O le fea o nei malamalama e moni, na o le taumatematega, ma o le a le mea e le o taʻua?

O le a le cholesterol?

E toaitiiti tagata latou te iloa lelei le mea o le cholesterol. Ae ui i lea, o le valea e le taofia ai le toatele mai le manatu o se mea sili ona matautia ma matautia i le soifua maloloina.

Cholesterol o se mea inu malosi. I totonu o le fale ma i galuega faafomaʻi mai fafo, o le isi igoa mo le vailaʻau e faʻaaoga - "cholesterol". O le matafaioi o le cholesterol e le mafai ona sili atu ona maualuga. O lenei vailaʻau o loʻo iai i totonu o siama o manu ma e nafa ma le tuʻuina atu ia i latou o le malosi.

O le tele o le cholesterol e aʻafia i le fausiaina o membrane erythrocyte (pe tusa ma le 24%), o siama o le ate e 17%, o le mafaufau (mea paʻepaʻe) - 15%, ma le lauulu o le mafaufau - 5-7%.

O aoga aoga o le cholesterol

Cholesterol e taua tele mo o tatou tino:

O le Cholesterol e matua aʻafia i le gaioiga o le faagasologa, talu ai e aunoa ma le gaosia o sesa ma mea suamalie e le ate e le mafai.

O le isi galuega taua o le cholesterol o le auai lea i le tuufaatasia o hormones o alii ma tamaitai (testosterone, estrog, progesterone). O se suiga i le maualuga o le ava malosi i totonu o le toto (i luga ma lalo) e mafai ona oo atu ai i le le lelei o le gaioiga.

Faʻafetai i le cholesterol, e mafai ona faʻaleleia le gaosia o le cortisol, ma o le vailaʻau D o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o fausaga faʻamalositino. O suʻesuʻega ua faaalia ai o le solia o le maualuga o le cholesterol i le toto e mafua ai le faʻamaloloina o le puipuiga ma le tele o isi faaletonu o le tino.

O le tele o le vailaʻau e gaosia e le tino (e tusa ma le 75%) ma e na o le 20-25% e sau mai meaai. O le mea lea, e tusa ai ma suʻesuʻega, e mafai ona fesuisuiai tulaga maualuga o le cholesterol i le tasi itu poʻo le isi, e faalagolago ile taumafa.

Cholesterol "leaga" ma "lelei" - o le a le eseesega?

Faʻatasi ai ma se taamilosaga fou o le faʻamaʻi o le cholesterol i le 80-90, na amata ona latou talanoa mai itu uma e uiga i le leaga o le ava malosi. O loʻo i ai faasalalauga i le televise o uiga lelei, suʻesuʻega pseudoscientific i nusipepa ma mekasini, ma manatu o fomaʻi maualalo. O le iʻuga, o le faʻasolosolo o faʻamatalaga faʻasalalau na taia ai le tagata, ma faia ai se ata matua sese. O le talitonuga talafeagai e faapea o le faaitiitia o le maualuga o le cholesterol i le toto, o le sili atu lea. E moni ea lenei mea? E pei ona i ai, leai.

Cholesterol e tele sona sao taua i le galue malosi o le tino o le tagata i lona tino atoa ma ona tino. O le ava malosi e masani ona vaevaeina i le "leaga" ma "lelei." O se faʻavaega tulaga lenei, talu ai o le mea moni o le cholesterol e le "lelei," e le mafai ona "leaga". E i ai se mea e tasi ma se fausaga e tasi. E faʻalagolago lava i le feaveaʻiga o le porotini e faʻafeiloaʻi ai. O lona uiga, o le cholesterol e lamatia i se tulaga patino, ma e le o se saolotoga.

"Leaga" cholesterol (poʻo le cholesterol maualalo) e mafai ona nofo i luga o puipui o toto toto ma faia ni papa maʻalaʻau e ufiufi ai le lumena o le toto toto. A faʻapipiʻi faʻatasi ma le apoprotein proteins, o le cholesterol e faʻaaogaina LDL complexes.Faatasi ai ma le faateleina o sea cholesterol i totonu o le toto, o loo iai le lamatiaga.

I le ata, o le gaʻo-protein o le LDL e mafai ona faʻatusalia e pei ona taua i lalo:

Cholesterol "lelei" (maualuga o le cholesterol poʻo le HDL) e ese mai le cholesterol leaga i le fausaga ma le galuega. Na te faʻamamaina puipui o toto toto mai le "leaga" cholesterol ma auina atu mea leaga i le ate mo le gaosiga.

Le fua o le cholesterol i le toto i le matua

Aofaʻi cholesterol

E silia ma le 6.2 mmol / l

LDL cholesterol ("leaga")

Lelei mo tagata e maualuga le lamatiaga o maʻi fatu.

Lelei mo tagata ei ai se vailaau faʻapitoa i le maʻi pipisi

E sili atu i le 4.9 mmol / l

HDL cholesterol ("lelei")

E itiiti ifo ile 1.0 mmol / l (mo tane)

E itiiti ifo i le 1.3 mmol / l (mo tamaitai)

1.0 - 1.3 mmol / L (mo tane)

1.3 - 1.5 mmol / L (mo fafine)

1.6 mmol / L ma le maualuga

Luga 5.6 mmol / L ma luga

Tulaga masani o le toto cholesterol i fafine i tausaga

4.48 - 7.25 mmol / l

2.49 - 5.34 mmol / l

0.85 - 2.38 mmol / L

I tamaitai, o le maualuga o le cholesterol e mausali ma e tutusa lava i le taua tutusa seia oʻo i le misa, ona faʻateleina lea.

Aʻo faʻamatalaina taunuuga o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe, e taua le mafaufau e le gata o le alii ma le matua, ae o le tele foi o isi mea e mafai ona suia tele ai le ata ma taitai ai se fomaʻi e le o malamalama i faaiuga sese:

Taimi. E faʻatatau i le taimi o le tausaga, o le maualuga o le vailaʻau atonu o le a faʻaitiitia pe faateleina. E iloa lelei lava, i le tau malulu (i le tau o le tautotogo-taumalulu), o le faʻatupulaia e faʻatupulaʻia e tusa o le 2-4%. O le vavalalata i lenei tulaga taua e mafai ona avea o se tulaga faʻapitoa.

Le amataga o le taamilosaga. I le afa muamua o le taamilosaga, o le vavalalata e mafai ona latalata i le 10%, ma o se tulaga faʻale-tino. I taimi mulimuli o le taamilosaga, o le faateleina o le cholesterol o le 6-8% o loʻo matauina. E mafua lenei mea ona o mea taua o le faʻasiga o gaʻo gaʻo i lalo ole aafiaga o hormones o feusuaiga.

Le fanauina o le tamaititi. O le maʻitaga o se tasi lea mafuaʻaga mo se faʻaopoopoga taua o le cholesterol ona o se eseesega o le malosi o le gaʻo. O se faʻaopoopoga masani o le 12-15% o le masani.

Maʻi O faʻamaʻi pei o angina pectoris, o le maualuga o le maualuga o le toto i totonu o le gasologa o le gasegase (ogaoga episodes), o siama gasegase ogaoga e masani ona mafua ai le paʻu tele i le toto o le cholesterol toto. O le aafiaga e mafai ona tumau mo se aso poʻo se masina pe sili atu. O le faʻaitiitia o loʻo matauina ile 13-15%.

Malifa neoplasms. Tuʻu atu i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le mamafa o le ava malosi. O lenei faagasologa e mafai ona faʻamatalaina e ala i le tuputupu ae malosi o mea faʻaleagaina. O lona fausiaina e manaʻomia ai le tele o vailaʻau, e aofia ai le gaʻo gaʻo.

Cholesterol i fafine pe a mavae le 60 tausaga

60-65 tausaga. O le masani o le cholesterol atoa e 4.43 - 7.85 mmol / l, LDL cholesterol e 2.59 - 5.80 mmol / l, HDL cholesterol 0.98 - 2.38 mmol / l.

65-70 tausaga. O le masani o le cholesterol atoa e 4.20 - 7.38 mmol / L, LDL cholesterol - 2.38 - 5.72 mmol / L, HDL cholesterol - 0.91 - 2.48 mmol / L.

Ina ua mavae le 70 tausaga. O le masani o le cholesterol atoa e 4.48 - 7.25 mmol / L, LDL cholesterol - 2.49 - 5.34 mmol / L, HDL cholesterol - 0.85 - 2.38 mmol / L.

Tulaga masani o le toto cholesterol i alii i le matua

3.73 - 6.86 mmol / l

2.49 - 5.34 mmol / l

0.85 - 1.94 mmol / L

O le mea lea, o nisi o faaiuga e mafai ona tosina. I le aluga o taimi, o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e faasolosolo malie (o le malosi o loʻo i ai le natura o se sootaga tuusao tutusa: o le tele o tausaga, maualuga le cholesterol). Ae ui i lea, o lenei faagasologa e le tutusa mo ituaiga eseese. I tane, o le maualuga o le ava malosi e oʻo atu i le 50 tausaga, ona amata ai lea ona faʻaitiitia.

Aiga

I le vaitau o le 60-70, na talitonuina e faapea o le mafuaaga autu o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto o se taumafa le talafeagai ma le faʻaleagaina o meaai "leaga". E oʻo atu i le 90, na faʻapea o le le paleni o meaai e na o le "pito o le aisa" ma e tele naua mea e ese mai ai. O le tasi o ia mea o le tino mautu tonu o le metabolism.

E faapefea e le tino o le tagata ona faʻapitoa tuusaʻo nisi mea? Faʻalagolago i le faʻamaoni. O le matafaioi e faia e uiga o le metabolism o le tama, ma uiga o le metabolism o le tina. Tagata "maua" ni seti chromosome e lua. I le taimi nei, o suʻesuʻega ua faʻaalia ai e tusa ma le 95 genes e nafa ma le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto.

O le aofaiga e tele, talu ai o le mea moni o faʻafitauli le lelei o se tasi poʻo le isi gene e masani ona maua. E tusa ai ma fuainumera, o tagata uma e lima selau o loʻo i le lalolagi e tauaveina se tasi pe sili atu faʻaleagaina gaʻo (mai i na 95) e nafa ma le gaosia o le ava malosi. E le gata i lea, e sili atu ma le afe le fesuiaiga o nei kenera e lauiloa. E tusa lava pe tulaʻi mai se tulaga e maua mai ai se gaʻo masani mai se tasi o matua ma se gaʻo ua afaina mai le isi, o le aʻafiaga o faafitauli ma le faʻamalama o le cholesterol o le a tumau maualuga.

E afua ona o le natura o le gaʻo le atoatoa. I totonu o le tino, e avea ma puleʻaga, ma o ia lea e nafa ma le auala ma uiga o le gaosiga o le cholesterol.

O le mea lea, afai o se tasi poʻo matua uma e toʻalua na i ai faafitauli i le cholesterol, ma e iai le avanoa e 25 i le 75% o le a maua ai e le tamaititi lenei vaega o le metabolism ma o le ai ai foi ni faafitauli i le lumanaʻi. Ae ui i lea, e le tupu i taimi uma.

Mea taumafa, e ui lava e le o se vaega taua i le faiga o le malosi o le cholesterol i totonu o le toto, ae e matua aafia ai lava. Faatasi ai ma meaai, e pei ona fai mai, e le sili atu ma le 25% o le ava malosi. O le a le ituaiga cholesterol e alu i ai e mafai ona fai atu e fuafua i meaai e tutusa ma uiga o le metabolism. O se oloa lava ia e maua i le cholesterol (fuamoa, moa), 'ai ma meaai gaʻo (mayonnaise, sausages, ma isi mea), faatasi ai ma se maualuga maualuga o le mea e ono tupu i le LDL cholesterol.

E tutusa lava le aafiaga pe a fai e maua e se tagata se gaʻo le atoatoa. I le i ai o se gaʻo le atoatoa (po o kenera), o le a tupu lava le mea lava e tasi e tusa lava pe leai se mea e faʻaaogaina i le auala. O le mafuaaga o le ate e le maua se faailo e faʻaitiitia ai le gaosiga o lana lava cholesterol, ma o loʻo faʻaauau pea ona gaosia le gaʻo susu. O le mafuaʻaga lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata e iai le metabolism e le fautuaina ina ia sili atu ma le 4 fua i le vaiaso.

Totogi mamafa

O le finauga tele o le fesili o le matafaioi o le mamafa o le mamafa i le siitia o le cholesterol toto. E le o manino atoatoa le mafuaaga, ae o le a le taunuuga. Peitai, e tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 65% o le mamafa o tagata ua i ai faafitauli i le maualuga o le ava malosi i le toto, ma lona "leaga" ituaiga eseese.

Faʻalētonu o lauroid

O le aʻafiaga o le tikeri o le faagaoioia o le lauroid gland ma le maualuga o le cholesterol i le toto e tutusa. O le taimi lava e faamutaina ai e le thyroid gland ona taulimaina lelei ana galuega tauave, o le faateleina o le ava malosi e faateleina ai le toto. I le taimi lava lea e tasi, pe a maualuga le cholesterol, ma o le fesuiaiga o lauroid muamua sa lelei le galuega, e mafai ona sui. O le tulaga lamatia o nei suiga i le gaioiga o le thyroid gland e toetoe lava a le maua, aʻo suiga o le toto i le okeni ua uma ona tupu.

O le mea lea, o tagata e masani i le malosi o le malosi o le cholesterol e tatau ona faaeteete i le lauroid, ma siakiina e le aunoa, ma o le taimi lava e amata ai ona iloa muamua faailoga o le hypothyroidism (vaivaiga, moe ma vaivaiga, ma isi), ona vave faafesootaʻi lea o se endocrinologist.

O nisi ituaiga o fualaau

Ole tele o vailaau faʻasaina mo le togafitiga o faʻamaʻi fatu cardiovascular e mafai ona i ai sona aafiaga i luga o le faʻateleina o le cholesterol i totonu o le tino. O le mea lea, o beta-blockers (Verapamil, Diltiazem, ma isi) e siitia maualuga ai le maualuga o le gaʻo gaʻo. Hormonal faʻamaʻi e faʻamalo ai aʻa ma isi e mafua ai le aafiaga tutusa.

O le tele atu o numera o aʻafiaga e mafai ona mafua i le talafaasolopito o se tagata maʻi faapitoa, o le tele foi o le iai o le tele o le cholesterol i totonu o le toto.

O le cholesterol le mafuaʻaga autu o le atherosclerosis?

Mo le taimi muamua, o le talitonuga o le cholesterol o le mea sili ona taua i le atiaʻe o le atherosclerosis na faia e N. Anichkov i le amataga o le 20 seneturi (1912). Na faia se suʻesuʻega mataʻutia ina ia faʻamaonia ai le manatu.

Mo sina taimi, na faʻaofiina ai e le saienisi se vaifofo o le cholesterol ma tumu i le lapiti. O se taunuuga o le "taumafataga," na amata ai ona fausia ni pusa o le ava malosi i luga o pa o toto toto o manu. Ma o se taunuuga o le suia o le meaai i mea masani, na tutusa mea uma lava. Ua faʻamaonia le manatu. Ae o sea ituaiga faʻamaoniga e le mafai ona taʻua e le mafaamatalaina.

Pau lava le mea na faʻamaonia e le suʻega - o le faʻaaogaina o le cholesterol-o loʻo i ai oloa e afaina i herbivores. Ae ui i lea, o tagata, e pei o le tele o isi meaola, e le o ni mea e faʻaleagaina. O se suesuega talitutusa na faia i luga o taifau e leʻi faamaonia ai le manatu.

O se vaega taua i le fuga o le faamaʻi o le cholesterol sa faia e fomaʻi vailaau. Ma e ui lava i le 90 tausaga na aloaia ai le talitonuga e le sao, ma e le o fefaasoaaʻi e le toatele o saienitisi, na aoga mo popolega e faia ai faamatalaga sese e maua ai le fiaselau miliona tala i luga o le mea ua taʻua statins (fualaau e maualalo ai le cholesterol o le toto).

Ia Tesema 2006, i totonu o le tala o le Neurology, o le koluse i luga o le talitonuga o le cholesterol o le amataga o le atherosclerosis na iu lava ina tuu i lalo. O le faʻataʻitaʻiga na faʻavae i luga o se kulupu e pulea tagata soifua i lalo o le 100-105 tausaga. E pei ona i ai, toetoe lava oi latou uma e maualuga le maualuga o le cholesterol i le toto, ae leai se atherosclerosis na matauina.

O le mea lea, o le sootaga tuusao i le va o le atiaʻe o le atherosclerosis ma isi maʻi cardiovascular ma le maualuga o le cholesterol i le toto e leʻi faʻamautuina. Afai o le matafaioi o le cholesterol i totonu o le masini o loʻo i ai, e le o manino ma ei ai lona lua, pe afai e le mamao, taua.

O le mea lea, o le matafaioi a le cholesterol i le atinaʻeina o maʻi fatu cardiovascular e leai se mea e sili atu nai lo le tala lelei ma le faifaʻasolopito!

Vitio: auala e faʻaitiitia ai cholesterol? Auala i le Lower Cholesterol i le Fale

Aoga: Tipiloma o le Rusia State Medical University ua faaigoaina mulimuli ane N. I. Pirogov, faapitoa "Vailaau Aoao" (2004). Nofo i Moscow State Medical and Dental University, diploma i le "Endocrinology" (2006).

25 lelei masani e tatau ona maua e tagata uma

Cholesterol - faʻaleagaina poo se faʻamanuiaga?

O le mea lea, o le cholesterol e leai se aoga aoga i le tino. Ae ui i lea, o i latou e fai mai o le cholesterol e le saʻo le saʻo? Ioe, e saʻo, ma o le mafuaaga lena.

Ua vaevaeina uma le cholesterol i ni ituaiga autu se lua - o lenei lipoproteins maualuga (HDL) poʻo le mea e taʻua alpha-cholesterol ma lipoproteins maualalo (LDL). O ituaiga uma e lua ei ai o latou toto masani.

Cholesterol o le ituaiga muamua e taua "lelei", ma le lona lua - "leaga." O le a le uiga o upu? O le mea moni o le lipoproteins maualalo maualalo e masani lava ona teuina i puipui o toto toto. E mai ia i latou e faia ai ni atherosclerotic plate, lea e mafai ona tapunia ai le lumenia o vaa ma mafua ai ni maʻi ogaoga o le fatu cardiovascular e pei o le fatu fatu fatu, fatu fatu ma le stroke. Ae peitai, e naʻo le mea e tupu pe afai o le "leaga" o le cholesterol e sili atu i le toto ma o le masani o ona anotusi ua sili atu. E le gata i lea, o le HDL e nafa ma le aveesea o le LDL mai vaa.

E taua le matauina o le vaevaeina o le cholesterol i le "leaga" ma le "lelei" e foliga mai o se mea e sili ona lelei. E oʻo lava ile LDL e matua taua lava mo le gaioiga o le tino, ma afai e te aveesea mai ia mea, ona le mafai lea e le tagata ona ola. E naʻo le mea moni e sili atu le lamatia o le LDL nai lo le HDL. O se mea taua e pei oaofaʻi cholesterol - le aofaʻi o le cholesterol lea e faʻaaoga ai ona ituaiga uma.

E faapefea ona muta le cholesterol i totonu o le tino? E feteenai ma talitonuga masani, o le tele o le cholesterol e gaosia i le ate, ma e le ulufale i le tino i meaai. Afai tatou te mafaufau i le HDL, o le ituaiga lipid lenei e toetoe lava o totonu o lenei totoga. Ae mo LDL, e sili atu ona faigata. Pe a ma le tolu vaefa o le "leaga" cholesterol o loʻo faia foi i totonu o le ate, ae 20-25% moni e ulufale atu i le tino mai fafo. E foliga mai o se mea itiiti, ae o le mea moni, afai ei ai se tagata e maualuga le cholesterol leaga e latalata i le tapulaʻa, ma i se faaopoopoga o le tele o mea e sau ma meaai, ma le maualuga o le cholesterol lelei, e mafua ai ni faafitauli tetele.

O le mafuaʻaga lea e taua ai i se tagata ona iloa le mea e maua e le cholesterol, o le a le mea e tatau ona ia faia. Ma e le gata na o le cholesterol, HDL ma le LDL. O le Cholesterol o loʻo iai foi lipoproteins maualalo maualalo (VLDL) ma triglycerides. VLDL ua faʻapipiʻiina i totonu o le inumaga ma e nafa ma le felauaiga o gaʻo i le ate. O i latou o vailaʻau faʻasolo o le LDL. Peitai, o le i ai o lenei ituaiga o cholesterol i totonu o le toto e leai se aoga.

O le tigetcerides o le esters o gaʻo gaʻo maualuga ma glycerol. O latou o se tasi o gaʻo sili ona taatele i le tino, o loʻo taʻalo i se vaega taua tele i le metabolism ma avea o se punavai o le malosi. Afai o la latou numera o loʻo i totonu o le masani, e leai se mea e popole ai. O le isi mea o lo latou faasiliga. I lenei tulaga, e tutusa lava le lamatia ma le LDL. O se faʻaopoopoga i faʻamaʻi i totonu o le toto e faʻaalia ai o se tagata e sili atu lona malosi nai lo le mu. O lenei tulaga e taua o le maʻi gasegase. I lenei tulaga, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faateleina, o le a oʻo mai le mamafa ma le gaʻo.

O le tuʻuina atu o faʻataʻitaʻiga e mafai ona fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi, hyperthyroidism, ma le vailaʻau C. VLDL o se ituaiga o cholesterol e taua tele. O nei lipids e aofia ai foi i le afaina o toto toto, o lea e taua ai le faamautinoa o le numera e le sili atu nai lo le faatapulaa o tapulaa.

Auala e pulea ai cholesterol

E taua le siakiina e le aunoa le tele o le cholesterol i totonu o le toto. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina le toto mo le cholesterol. E masani lava o lenei faiga e faia i luga o se manava leai. 12 itula ao lei faia le auiliiliga, e te le tau taumafa i se mea, ma e mafai ona e inu na o vai manino. Afai e maua fualaau oona e fesoasoani i le cholesterol, ona tatau lea ona lafoaia i le vaitau lenei. E tatau foi ona e mautinoa o le vaitaimi ae leʻi pasia suega o le a leai se popolega faaletino poo le mafaufau.

E mafai ona suʻe suʻega i le falemaʻi. O le toto i totonu o le 5 ml e ave mai se vein. E i ai foi meafaigaluega faʻapitoa e mafai ai ona e fuaina le cholesterol i le fale. Ua faʻapipiʻiina i fasi pepa faʻataʻitaʻi.

O fea vaega o aʻafiaga o se suʻega o le toto cholesterol e sili ona taua? O nei tagata e aofia ai:

  • alii pe a mavae le 40 tausaga
  • tamaitai pe a maeʻa le misa
  • gasegase e maua i le maʻisuka
  • maua o le fatu fatu poʻo le taʻavale,
  • mamafa pe mamafa tele
  • e taʻitaʻia ai se olaga ola solo,
  • tagata ulaula.

E faapefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto?

E faʻapefea ona faʻaitiitia lou toto cholesterol oe ma ia mautinoa o le maualuga o le cholesterol leaga e le sili atu i le masani? Muamua lava, e tatau ona e mataituina au meaʻai. E tusa lava pe maua e se tagata le cholesterol masani, e le tatau ona lafoaia mea lelei e tatau ai. E fautuaina ina ia faʻaitiitia meaʻai e aofia ai le "leaga" cholesterol. O nei meaai e aofia ai:

  • manu gaʻo
  • fuamoa
  • pata
  • kulimi mumu
  • gaʻo kulimi gaʻo
  • fulufulu
  • caviar
  • falaoa pata
  • pia

O le mea moni, o meaʻai e tatau ona tatau ona talafeagai. A uma, o fuamoa tutusa ma oloa susu e aofia ai le tele o palatini aoga ma elemene mo le tino.O lona uiga, i le faʻamaoni e tatau lava ona faʻaumatia. O iinei e mafai ona e tuʻuina atu i ai mea e sili ona lelei i ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, meaʻai susu ma se mea maualalo maualalo. E fautuaina foi ina ia faateleina le fua o fuālaʻau fou ma fualaau aina i le taumafataga. E lelei foi le aloese mai meaʻai falai. Nai lo lea, e mafai ona sili atu lou kuka kuka ma fufulu ipu.

O meaʻai talafeagai o se mea tāua lea e fesoasoani ai i le faatumauina o le "leaga" cholesterol i le masani, ae leai lava le mea e tasi. Leai se aafiaga itiiti i le tulaga o le cholesterol e faʻamalosi i le gaioiga faaletino. Ua maua ai o le tele o taaloga taʻavale e faʻamumu lelei ai le "leaga" cholesterol. O le mea lea, a uma ona 'ai mea taumafa e maua i le cholesterol, e fautuaina e auai i taʻaloga, faʻamalositino. I lenei itu, e oo lava i auala faigofie o le a aoga. I le auala, o le gaioiga faʻaletino e faʻaititia ai le "leaga" cholesterol, aʻo faʻalauteleina le faʻateleina o le "lelei" cholesterol.

I le faaopoopo atu i auala masani e faaititia ai le maualuga o le cholesterol - meaʻai, faamalositino, e mafai e le fomai ona faatonuina ni vailaau faapitoa i lalo o le cholesterol - statins. O le taʻiala o la latou gaioiga e faʻavae i le taofia o enzymes e maua ai le cholesterol ma faateleina ai le gaosiga o le cholesterol lelei. Ae ui i lea, e tatau ona ave ma le faʻaeteete, ona o le mea moni e leai ni aʻafiaga e aʻafia ai ma faʻailoga.

O le sili ona lauiloa o le cholesterol e maualalo ai fualaau faasaina:

  • Atorvastatin
  • Simvastatin
  • Lovostatin,
  • Esetemib
  • Nicotinic acid

O le isi vasega o fualaau faasaina mo le faatonutonuina o le cholesterol o le fibrin. O le taʻiala o la latou gaioiga e faʻavae i le faʻamaʻiina o gaʻo i totonu o le ate. E le gata i lea, o le faaitiitia o le cholesterol, o fualaau faasaina ua faatonuina e aofia ai gasegase gaʻo polyunsaturated, complexes vitamin.

Ae peitaʻi, pe a faʻaaogaina fualaau e faʻamautinoa ai le maualuga o le cholesterol, e tatau ona manatuaina latou te le faʻaaogaina le mafuaʻaga autu o maualuga maualuga o le cholesterol - o le manuʻa, o le ola le lelei, o amioga le lelei, diabetes, etc.

Low cholesterol maualalo

O nisi taimi e mafai foi ona tupu le tulaga faʻafeagai - faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le tino. O lenei tulaga o mataupu foi e le lelei le sosoʻo. O le vaivai o le Cholesterol o lona uiga e leai se mea e maua ai e le tino se mea e gaosia ai hormones ma fausia ai sela fou. O lenei tulaga e sili ona lamatia mo le popolega o le tino ma le faiʻai, ma e mafai ona oo atu ai i le atuatuvale ma le le mafaufau. O mafuaʻaga nei e mafua ai le maualalo o le cholesterol maualalo:

  • anapogi
  • cachexia
  • malabsorption syndrome,
  • hyperthyroidism
  • sepsis
  • ogaoga mu
  • ogaoga o le ate
  • sepsis
  • tuberculosis
  • nisi ituaiga o anemia,
  • ave faʻamalosi (faʻamaʻi MAO, faʻafefe, estrogens).

Ina ia mafai ona faateleina le cholesterol, o nisi meaʻai e mafai foi ona faʻaaogaina. Muamua lava, o le ate, fuamoa, fuluisa, caviar.

Filifili se suʻega toto mo le cholesterol

Iloiloina le maualuga o le cholesterol e fesoasoani i le toto toto talafeagai e taua o le lipid profile. E faʻamautuina ai le faʻaalia o le tele o le cholesterol (OH), ae o isi foi ituaiga (e aofia ai le HDL, LDL ma triglycerides).

O le iunite o fua o le cholesterol e millimol i le lita o le toto (mmol? /? Liter).

Mo faailoilo taʻitasi, e 2 faʻamanuiaga ua faʻamautu - o le laʻititi ma le maualuga.

E le tutusa ia tulaga masani ma o lo latou tele e faalagolago i tausaga ma kenera.

E leai se faʻamaoniga tonu, lea e tutusa le tutusa o le aofai o le cholesterol. Ae ui i lea, o loʻo i ai fautuaga e uiga i le vaitaimi lea e tatau ona i ai lona tulaga i se vaitaimi o le ola i se tagata maloloina. O nei faailoilo e eseese lava mo alii ma tamaitai.

O le alu atu i tua atu o lenei vaitaimi e masani ona faʻaalia ai le iai o se faʻamaʻi. I le tulaga o le faateleina o le cholesterol, e tupu ai le hypercholesterolemia. O lona i ai e faailoa ai se lamatiaga o le vave amataina o le atherosclerosis. O le Hypercholesterolemia e mafai ona mafua mai i togafitiga, ae masani ona aliali mai ona o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.

Faailoilo o le maualuga o OX (luga o le lipid profile) e manatu e masani pe afai o loʻo iai i le va o le 3.11-5.0 mmol / lita.

O le maualuga o le "leaga" cholesterol (LDL) i luga aʻe o le 4.91 mmol / lita mautinoa o le atherosclerosis. E manaʻomia e faʻapea e le sili atu i lenei vaitau mai le 4.11 i le 4.91 mmol / lita.

O le maualalo o le HDL e faʻaalia ai foi o le tino o le tagata e aafia i le atherosclerosis. O se maualuga o le itiiti ifo ma le tasi le millimole i le lita o le toto ua manatu e masani.

Triglycerides (TG) e taua foi. Afai e sili atu le maualuga i le 2.29 mmol / lita, ona ono faailoa lea o le iai o faʻamaʻi eseese, e aofia ai:

  • CHD (faʻamaʻi fatu fatu),
  • pancreatitis
  • maʻisuka malosi
  • hypothyroidism
  • hepatitis ma le cirrhosis o le ate,
  • toto maualuga
  • afaina
  • gout.

O se faʻaopoopoga i le TG e tupu foi pe a tupu mai le maitaga, faʻamaʻi faʻamataʻu pe o fualaau oona.

Ae o se tulaga maualalo o le TG e mafai ona mafua mai i le le lava o taumafa, faaleagaina o le fatu fatu, faafitauli masani o le tino, ma le hyperthyroidism foi.

E tusa ai ma le lipid profile, o le tuufaatasiga (index) o le atherogenicity (Ia) ua fuafuaina. O loʻo faʻaalia ai le maualuga o le ono mafai ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi ma fatu. E fuafua i le fua faʻatatau:

O le matua tele i lalo o le tolu o lona uiga o le aofaiga o le "pai" cholesterol i le toto o se tagata e lava lea e faaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

Ole aoga o le faailo i le va o le tolu i le fa (faʻatasi ai ma se tapulaa pito i luga o le 4.5) o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lamatiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi poʻo le iai foʻi.

O le alu i tua atu o le masani ma se maualuga maualuga o lona uiga o le i ai o se faʻamaʻi.

O le faia o le auʻiliʻiliga, o le toto vevela e faʻapipiʻiina i le taeao i luga o se manava gaogao. O meaai e tatau ona a itiiti ifo i le ono i le valu itula ao leʻi faia le taʻaloga. E le gata i lea, o le gaioiga faaletino ma gaʻo meaʻai e solia.

Tulaga masani o le cholesterol i alii

Ole suiga o tulafono ole cholesterol e suia i le lima tausaga. Aʻo laʻititi, na o le faʻaaliga lautele e fuaina. A maeʻa ona oʻo i le lima tausaga, e faʻamaonia uma "lelei" ma le "leaga" cholesterol. O le tuaoi o tulaga o mea i totonu o le tino ua faateleina le taimi. E tupu lenei mea seia oʻo i le limasefulu tausaga: ona paʻu le maualuga o le cholesterol.

O fua masani o le cholesterol e pei ona taʻua i lalo:

  • aofaʻi cholesterol - mai le 3.61 i le 5.21 mmol / lita,
  • LDL - mai le 2.250 i le 4.820 mmol / lita,
  • HDL - mai le 0.71 i le 1.71.

O le Pusa 1 o loʻo aofia ai faʻamatalaga i luga o tuaoi o le faʻaʻailoga i le taimi sili ona aoga o le olaga o se tagata: mai le sefululima i le limasefulu.

O le siʻitia i le cholesterol e mautinoa lava e matua taufaamatau lava. I le aso, o lona taumafaina e le sili atu i le tolu selau kalama. Ina ia aua le sili atu i lenei tulaga masani, e tatau ona e tausisi i meaʻai nei:

  • Taumafa naʻo le aano o aano o manu, meaʻai susu (gaʻo maualalo).
  • Sui le pata i fualaau faisua.
  • Aua le 'ai meaʻai ma meaʻai vela.
  • Taumafa fualaau e tele pe a mafai. Aemaise lava, o fualaʻau suamalie e aoga tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vine e sili ona aoga i le faʻaitiitia o le cholesterol. Afai e te 'ai i aso uma, ona oʻo lea i ni nai masina e mafai ona faʻaitiitia lenei fuainumera e tusa ma le valu pasene.
  • Faʻaaofia ai laumei ma le oatmeal i le taumafataga - o le a latou fesoasoani i le faʻamaʻiina o le cholesterol.
  • Taofi le ulaula. O e alolofa i le asu e vave lava ona faaputuputuina le "leaga" cholesterol io latou tino ma tuu le "lelei". O le ulaula i lea aso ma lea aso e faaleagaina ai puipui o toto toto lea e amata ai ona faaputuputu nei mea leaga.
  • Faʻaitiitia le inu ava malosi ma faʻaitiitia ai le kofe.

I le lautele, afai e te tausisi i se taumafataga tatau ma paleni, e mafai ona e maua se faʻaitiitia o le cholesterol e sefululima pasene.

Tulaga masani o le cholesterol i fafine

E pei ona taua i luga, e faalagolago le maualuga o le cholesterol i le alii ma le matua ma suia i le olaga atoa. E taua foi le setete o le ola maloloina. O le fafine e masani ona maualalo ifo nai lo le tane.

O fua faʻatatau o le cholesterol o loʻo faʻaalia i le laulau 2.

Iloiloga e noatia i le aofaʻi o cholesterol, maualuga ("lelei") ma le maualalo ("leaga").

Afai o le aofaʻi o le cholesterol e masani ma maualuga le LDL, o le faateleina o le toto e mafai ona tupu. O le maualuga lenei o le avanoa o fusi toto e faia i totonu o vaʻa toto.

O le faailoga o le "leaga" cholesterol e le tatau ona sili atu i le 5.590 mmol / lita, a leai o le ai ai se lamatiaga i le olaga. A oʻo i le faʻamaoniga o le sili atu i le 7.84 mmol / lita, o le a amata ona faʻaosoina faʻamaʻi i totonu o le tino.

E le manaʻomia le faʻaleleia "lelei" cholesterol i lalo ifo o le masani. A maeʻa, ona lagona ai lea e le tino lona le atoatoa ma o le ai ai se taufaʻamataʻu o le fausia o pupuni toto i totonu o vaa.

O le metabolism i le tino talavou e sili atu le saoasaoa, ma ona o le laʻititi o le fafine, o le latalata atu lea i lona tulaga masani o le cholesterol. Seia oʻo i se taimi, e le faʻaputuina le toto tele, ma o mea taumafa mamafa (e aofia ai meaʻai gaʻo ma meaʻai vevela) e sili atu ona faigofie ona eli.

Ae ui i lea, o le cholesterol e tulaʻi mai i le talavou, pe afai oi ai ia faʻamaʻi:

  • maʻisuka malosi
  • foia le ate
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi i le faiga o le endocrine.

Faailoga o cholesterol, lea e manatu e masani ai, o loʻo faʻaalia i le laulau 3.

O tamaʻitaʻi cholesterol maualuga e siʻitia laʻititi sopoia le 30-tausaga le maualuga (laulau 4).

O le tulaga o le faateleina o le aofai o le cholesterol e sili atu i tamaitai e le o manatu i le ulaula ma ave ni mea e fai ai le fomaʻi i ni pepa. A maeʻa le 30, o le a sili atu le talafeagai o meaʻai. O le mea moni, i le fa lona sefulu, o metabolic processes e leʻi vave tele. E manaʻomia e le tino se mea e sili atu nai lo le gaʻo gaʻo ma gaʻo, ma e sili atu ona faigata le faʻasolosolo o meaʻai o loʻo i ai nei mea. O le iʻuga, o lo latou faʻateleina o le a faʻapupula, lea e faʻaosofia ai le faateleina o le cholesterol toto. O le mea lea, i le itu, e tau atu ai i le paʻu o le fatu.

Ina ua mavae le 40 i fafine, o le gaioiga o le gaioiga e faasolosolo malie lava ona mou atu, o hormones o feusuaiga (estrogens) e maua i ni vaega laiti. Ae o i latou e puipuia le tino o le fafine mai ni oso i luga o le cholesterol.

A maeʻa le fasefululima tausaga, ua latalata mai le moa. O le maualuga o le estrog o loʻo vave ona paʻu. O loʻo i ai se faʻalauteleina o le cholesterol, o le mafuaʻaga o le tulaga o le tino o le tino.

E pei lava o alii, e tatau i tamaitai ona gauai faapitoa atu ia latou meaʻai. E tatau ona e faʻaeteete e 'ai i fuamoa, meaʻai susu, aano o manu. E fautuaina e 'ai le tele o iʻa o le gataifale, e aofia ai le gaʻo. Fualaau faisua ma fualaau aina e tatau ona fausia ai le faavae o taumafataga i aso uma. Ae maise lava le mataala ia i latou lava e tatau ona avea ma tamaitai o loʻo mafatia i nisi pauna, faʻagasolo sina mea itiiti ma e le mafai ona teena le sikaleti.

Cholesterol i le mavae ai o le 50 tausaga i alii

Vaʻaia e aunoa ma ni suʻega talafeagai e fuafua ai le maualuga o le cholesterol e le mafai. Ae ui i lea, i alii pe a oʻo atu i le limasefulu tausaga, o uiga taua e mafai ona aliali, e aofia ai:

  • angina pectoris, o lona uiga o le vavalalata o fatu o le fatu,
  • o le faʻaalia o paʻu o le paʻu o loʻo i ai i totonu e latalata i mata,
  • tiga o le vae i le gaioiga laiti faaletino,
  • tamai pisi
  • toilalo fatu, puupuu le manava.

A maeʻa le toalimasefulu o tagata ulufale atu i se taimi e lamatia ai le ola. O le mea lea, ua na o le naʻo le mataʻituina o le maualuga o le cholesterol. O ona tulaga masani e faapenei:

  • 51-55 tausaga: OH - 4.08-7.16 / LDL - 2.30-5.110 / HDL - 0.721-1.631,
  • 56-60 tausaga: OH - 4.03-7.14 / LDL - 2.29-5.270 / HDL - 0.721-1.841,
  • 61-70 tausaga: OH - 4.08-7.09 / LDL - 2.55-5.450 / HDL - 0.781-1.941,
  • 71 ma le maualuga: OH - 3.72-6.85 / LDL - 2.491-5.341 / HDL - 0.781-1.941.

Cholesterol i le 50 tausaga i tamaitai

A maeʻa le limasefulu, o le siʻitia o le aofaʻi o le cholesterol e masani lava. I lenei tulaga, e tatau ona totogi le tausiga faapitoa ile LDLV.

O tulaga masani o le cholesterol i matua matutua ma matutua matutua e faapenei:

E pei ona mafai ona iloa mai le laulau, o le vaitau lea o loʻo maualuga ai le tulaga masani o le cholesterol. Ae ui i lea, aua le faatagaina le sili atu i tuaoi ua faatulagaina.

I tamaitai matutua ua oʻo i le onosefulu tausaga, o le maualuga o le toto o le cholesterol atoa e mafai ona oʻo atu i le 7.691 mmol / lita. E manaia le nofo ai i luga o lenei fuainumera e oo i le 70 tausaga, e ui lava o se laʻititi laʻititi (e oʻo atu i le 7.81 mmol / l) e mafai ona faatagaina.

"Lelei" cholesterol e le tatau ona pau i lalo 0.91, ma le "leaga" e le tatau ona alu i luga aʻe 5.71.

I tausaga matua - ina ua mavae le fitusefulu tausaga - o loʻo i ai se uiga e faʻaitiitia ai le cholesterol:

  • aofaiga - 4.481 i le 7.351,
  • "Leaga" - 2,491 i le 5,341,
  • "Lelei" - 0.851 i le 2.381.

O le faʻateleina o tulaga faatauaina masani o se vailaau o se mea taufaamatau e le gata i le soifua maloloina o se tamaitai, ae faapena foi i lona olaga.

O faamalositino, meaʻai talafeagai, le lava o masaniga leaga, suʻesuʻega masani - o mea ia o le a fesoasoani e tausia le cholesterol i le tulaga talafeagai. Aua neʻi galo o lenei mea e tele mea aoga (mo se faʻataʻitaʻiga, antioxidant), faʻapea foʻi ma le malosi e faʻapipiʻi ai mea feusuaʻi. O le mea lea, o le i ai o le "lelei" cholesterol o le a fesoasoani ia tumau le soifua maloloina ma faʻamalosia le matagofie.

Tuua Lau Faamatalaga