Prediabetes o fua o le toto toto e mafai ona faʻamaonia le kulukose

Na tusia e Alla i le aso 18 o Mati, 2019. Faʻailoa i le maʻi suka

Preditebetes maua i le taimi fua o le sugar sugar e sili atu nai lo se tagata soifua maloloina, ae o lenei tulaga e maualalo tele e iloa ai le maʻisuka ituaiga 2. A aunoa ma togafitiga, o le ono mafai ona atiae le maʻisuka ituaiga 2 mai le prediabetes e maualuga tele. E mafai ona finauina e faapea, o le faʻamaoniaina o lenei vavave e taua tele aua o loʻo i ai pea se avanoa e suia ai le ala o le olaga ma puipuia ai le maʻisuka ma ona faʻafitauli.

Prediabetes le toto toto e pei ona fuafuaina

O le tulaga o le preditebetic ua faʻamatalaina o le glucose anapogi (IFG) poʻo le faʻavaivaia o le kulukose (IGT).

O se suega o le glucose anapogi ma se suʻega tautala (o le kullukose e faʻaalia i le tautala) mo le faʻapalepale o le kulukose (OGTT) e talafeagai mo le siama e faʻamaonia ai.

Suʻe suāsele o le kulūkose toto mo vailaʻau

Suʻega o vailaʻau
Afai o le glucose anapogi e oʻo i le 5.6-6.9 mmol / L (100-125 mg / dL)o se suʻega o le glucose tautala e faʻamatalaina.

Afai o le taunuʻuga pe'ā uma itula e lua e sili atu i le 140 mg / dl (7.8 mmol / L),IGF (insulin-like growth factor) o loʻo maua, o lona uiga, le masani ai le anapogi glycemia.

O se taunuuga, i le va o le 140 mg / dL (7.8 mmol / L) ma le 199 mg / dL (11.0 mmol / L)IGT ua maua, o lona uiga, o se tulaga o le le atoatoa o le kulukose.

O le IGF ma le IGT o loʻo faʻataʻitaʻiina ai togafitiga.

Afai o le suega o le kulukose i le maea o le lua itula e sili atu i le 200 mg / dl (11.1 mmol / L)ua maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Glucose toleni test

  • O le fua o le suka (i se isi faaupuga: o le glycemic curve, o le suʻega glucose load test, o le suega o le OGTT) o loʻo faia i tagata e masalomia le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga.
  • O le suega o le OGTT e aofia ai le fuaina o le toto toto, ona ave lea o se kulūkose ma toe siaki le maualuga o le kulukose - 60 ma le 120 minute pe a uma le suʻega muamua.
  • O le suka suka i le taimi o le maitaga e tatau ona faia a itiiti ifo faalua.

O le faʻamoemoega o le suʻega o le suʻeina lea o le tino mo le faʻafuaseʻi ona siitia i le suka o le toto. O le maʻisuka e mafai ona faʻaalia se taunuuga o le kulukose i le 2 itula.

Fua o le fua o le suka i le 2 itula

O le suāuʻu suʻega o se suʻega lea e faia i lalo o igoa eseese, e pei o le: glycemic curve, suʻega o le mamafa o le kulukose, OGTT, suʻega toleniga kullukose, suʻega o le faapaleni kulukose.

O le suega o le OGTT o se faʻapuupuuga mo le suʻega o le faapaleni o le glucose, o lona uiga "suʻega glucose test".

O le suʻesuʻeina o le suka suka o loʻo i ai se sao taua tele i le siama o le maʻisuka ituaiga ma fesoasoani e faʻamaonia le maʻisuka ituaiga 2.

Faataʻitaʻiga Suʻega o le Glucose

O se suega o le mamafa o le kulukose e fautuaina mo tagata e maualuga le taumafa toto toto.

Suga Sugar - Tulaga Faatauaina:

  • O le toto toto toto - itiiti ifo i le 5.1 mmol / L,
  • Sugar pe a maeʻa le 60 minute pe a uma le suʻega e laʻititi ifo i le 9.99 mmol / l,
  • Sugar pe a mavae le 120 minute pe a uma le suʻega e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega kulukose

  • O le suega o le kullukose e tatau ona faia i luga o se manava gaogao - e le muamua atu i le 8 itula i le maeʻa o le meaai mulimuli.
  • O le aso ao lumanaʻi le suʻega o le suka suka e tatau ona faʻatapulaʻaina i le faʻaaogaina o suti ma meaʻai gaʻo.
  • Ae ui i lea, e le tatau ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai i au mea taumafa - e sili atu le 'ai i meaʻai e te' ai i aso uma, e aunoa ma ni tapulaa.
  • E fautuaina e aua neʻi faʻaaogaina soʻo se tino malosi, ulaula pe inupia le ava malosi 24 itula ao leʻi faia le suʻega.

Preditebetes e aʻafia ai le toto suka

Iniseti (e oʻo lava i le malulu) e mafai ona faʻamaonia se taunuuga o le suʻega o le suka. O le faʻaaogaina o vailaau faapitoa atonu e aʻafia ai le taunuuga o le suega o le OGTT - ua fautuaina oe e taofi le faia o tui, togafitiu ma fomaʻi faʻamalosi i aso e tolu ao leʻi faia le suʻega o le OGTT (pe a uma ona e talanoa i lau fomaʻi).

O le tele o le popolega e mafai foi ona aʻafia ai le iuga (ona o le atuatuvale, e mafai e le tino ona tuʻuina atu le kulukose i le toto).

Vaʻaia o le mea e fai

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga e aofia ai:

  • maʻisuka ile maʻisuka i se maʻitaga talu ai,
  • sili atu i le 35 tausaga
  • ituaiga 2 maʻisuka i totonu o le aiga,
  • mamafa ma le ofoofogia,
  • maualuga maualuga aʻo lei maʻitaga,
  • polycystic ovary syndrome.

O le maʻisuka faʻamaʻi i le suega o le suā suka e maua pe a maualuga le maualuga o le sukū: 100 mg / dl (5.5 mmol / L) i luga o se manava gaogao poʻo le 180 mg / dl (10 mmol / L) 1 le itula pe a uma ona faʻaaoga se vaifofo o le 75 g glucose poʻo le 140 mg . / dl (7.8 mmol / L) 2 itula i le maeʻa ai o le 75 g o le kulukose.

Faailoga o le setete o le prediabetes

O se tasi o faailoga vaaia e mafai ona taʻu mai ai se tulaga o le predatebetic e sili atu le paʻu o le paʻu i luga o nisi o vaega o le tino, e pei o le faʻaofuofu, le ua, tuli, ma le vavae. O lenei mea mataʻutia ua taʻua o le keratose pouliuli (aukanthosis nigricans).

O isi faʻamaoniga e taatele mo vailaʻau muamua ma le maʻisuka ma o:

  • faateleina le galala
  • faateleina le 'ai
  • faʻaauau faifaipea
  • moe
  • vaivai
  • faʻanoanoa vaaia.

Leai se faailoga e tatau ona le amanaiaina. Afai oe popole e ono maua oe i le maʻisuka, faʻafesoʻotaʻi lau GP ma fai atu ia i latou e siaki le kulukose o le toto. E tatau foi i le fomaʻi ona suʻeina le tagata maʻi, lea o le a ia iloiloina ai tulaga lamatia mo le atiina ae o maʻi gasegase o le gaʻo.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻatautai

O tulaga lamatia mo le atinaeina o le maʻisuka e taatele i tulaga lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2.

O le siakiina e tatau ona faia i le 3 tausaga, i le sili atu o le 45 tausaga, i tausaga taʻitasi poʻo tausaga uma pe a iai nisi mea faʻafitauli, e pei o le:

  • maʻisuka e aafia ai se tagata o le aiga - matua, uso ma tuafafine,
  • mamafa poʻo le tele o meaʻai - BMI e sili atu ma le 25 kg / m2, o le siʻusiʻusi pito i luga atu o le 80 cm i fafine poʻo le 94 cm i alii,
  • dyslipidemia - o lona uiga, o se talaaga le lelei o le lipid - HDL concentration o 150 mg / dl 1.7 mmol / l,
  • maualuga maualuga (≥140 / 90 mmHg)
  • faafitauli o le maʻisuka ma le gynnecology i fafine, e pei o: maʻitaga ma le maʻisuka faʻamaʻi, o le fanau mai o se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama, maʻi faʻamaʻi o le ovarycyse (POCS),
  • maualalo le tino faaletino
  • moe uila.

Mafuaaga o le maʻisuka

Le mafuaʻaga tonu mo le atinaʻe o prediabetes e le o iloa. Ae ui i lea, o lenei aʻafiaga faaleaiga ma le gaioiga o loʻo faʻaalia o le vaega taua e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le tele o mea, aemaise lava le tele o meaʻai, faʻapea foʻi ma se olaga ola solo, e i ai se faatosinaga tele i le atinaʻeina o lenei tulaga.

Togafitiga

O le faʻalavelave sili ona faigata o le le amanaiaina o vailaau faʻasolosolo o le atinaʻe lea o le maʻisuka ituaiga 2 atoa. Suʻeina o se olaga ola maloloina i le tele o mataupu e fesoasoani e toe faʻafoʻi le maualuga o le kulukose o le toto i mea masani pe puipuia ai mai le maualuga i le maualuga o le maʻisuka. Ae ui i lea, i nisi tagata, e tusa lava pe suia suiga o le olaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e iu lava ina atiaʻe.

Fautuaga mo tagata ua maua i vailaʻau e aofia ai:

  • Soifua Maloloina - e fautuaina e faʻatapulaʻa meaʻai maualuga-kalori ma maualuga-kalori i mea taumafa e maua i le fiber.
  • I le avea ai ma meaai e faigofie ona faʻaaogaina i le olaga i aso faisoo, latou te faʻaaoga ai taumafataga Mediterranean,
  • faateleina i gaoioiga faaletino - o le sini o le 30-60 minute o gaoioiga faaletino i aso uma. E tatau ona e mautinoa o le malepe mai le gaioiga faaletino e le silia le 2 aso. E mafai ona e amataina i le sili atu i aso taʻitasi, uilaina poʻo le aau i totonu o le vaitaele,
  • o le le toe maua o pauna - o le gau o le mamafa e tusa ma le 10% e mafai ona faʻaititia ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2. Afai e te le maua le mamafa e oo lava i nai kilokalama, o le ae maua se loto maloloina, sili atu le malosi ma se manao e ola, sili atu le taua faaletagata lava ia.

Faʻatau togafitiga faʻapitoa - pe afai o se olaga suia e le aoga. O le filifiliga muamua lava o le metformin, lea, faatasi ai ma isi mea, e faʻalauteleina ai le lagona o le tino i le insulin o loʻo faʻasalalau i totonu o le toto, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, i le avea ai o se tulafono, e leai ni faailoilo o se lapataiga o se maʻoti o le maʻisuka. Ae ui i lea, i le maʻisuka ituaiga 2, o le prediabetes o le taimi lea e aliali ai faailoga o le popole. Afai e te masalomia tagata mamai, o lou suka toto e mafai ona fesoasoani ia te oe vave vave ona faia se suʻesuʻega, ma, e taua, e faʻamalosia ai oe e sui vave ma suia tumau lou olaga ma e faatuai ai pe taofia atoa ai le atinaʻe o le maʻisuka atoa. O i latou e le amanaiaina lenei lapataiga e foliga mai o le a faalagolago atoatoa i togafitiga o le insulin i se taimi lata mai.

Tuua Lau Faamatalaga