Faʻasusu i le maʻisuka ma se faʻavevela i luga o le paʻu o le tino ma vae

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "o le maʻisuka, o le vevela i luga o le paʻu o le tino ma vae" faʻatasi ai ma faʻamatalaga a tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Paʻu o le paʻu i le maʻisuka: o se ata o le urticaria ma le pemphigus

Vitio (kiliki e taʻalo).

O foliga vaaia o le paʻu o le paʻu i le maʻisuka, o ona ata e mafai ona iloa i luga o le Initaneti, o se faʻataʻitaʻiga tutusa. Ae peitai, pe a foliga mai o se mea leaga i totonu o se tagata, e le mafai e le tasi ona talanoa e uiga i le atinaʻeina o se maʻi, talu ai o faailoga iloga o le faamai e tatau lava ona i ai pea - o le masani ona fai ma le lagona fiainu.

E taua tele le mataʻituina o le tulaga o lou paʻu, pe afai e te iloa ai ni mea masalosalo poo ni faʻafefe, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. I le uma, o le maʻisuka o se faʻamaʻi tele, lea e tele ona faʻaʻailoga.

O le paʻu o le paʻu e mafai ona faʻaalia i le amataga o le atinaʻeina o togafitiga, ma lona alualu i luma. E faʻalagolago i uiga patino o le tagata.

Vitio (kiliki e taʻalo).

I le maʻisuka, o le paʻu o le tagata e mamago ma vevela, o nisi taimi e faʻamalosi ai. I nisi o tagata gasegase, e lilo i le lanu mumu, ona aliali mai ai lea o le paʻu. O teine ​​ma tamaitai e afaina i le lauulu, aʻo avea i latou ma mea e palasi ma palasi. O lenei gaioiga e mafua ona o le faateleina o le lagona o le lauulu i totonu o maʻi faʻafitauli.

Afai o le tagata maʻi ua faʻasalalauina le alopecia, o lona uiga o le maʻisuka togafitiga e le aoga poʻo faʻafitauli e amata ona tupu. O le uluai laasaga o le faamai e le gata ina afaina ai le paʻu, ae e ala i le sasaina, susunuina, faamalolo umi o manua, fungal ma siama siama.

Paʻu o loʻo afaina i le maʻisuka e mafai ona mafua mai i mafuaaga eseese. O mea taua autu e aofia ai:

  1. Macro ma microangiopathy. Faatasi ai ma le atiina ae o togafitiga ma le faateleina o le faateleina o le toto toto, e le maua e capillaries le malosi talafeagai, o le mafuaʻaga o le kulukose. O le mea lea, o le paʻu e mamago ma amata ai ona sola. Ona aliali mai ai lea o pine ma aliali.
  2. Faʻaleagaina e le kulūkose molekone. O se mafuaaga e seasea tupu mai lenei faailoga. O loʻo i ai se avanoa e mafai ai e le suka ona ulu i totonu o ni paʻu paʻu, e mafua ai le faʻaleagaina o le loto ma microdamage.
  3. Maʻi faʻamaʻi pipisi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, ua faʻavaivaia puipui o le tino, o lona uiga o le maʻi e masani ona maʻi i le malulu. E le gata i lea, talu ai ona o le faʻafefiloi o le vevela i luga o le paʻu, o manua e aliali mai i le tele o faʻamaʻi pipisi, tuʻuina atu oloa gaosi o la latou gaioiga taua iina.

E le gata i lea, o le mafuaaga o le vevela e mafai ona avea ma togi o le okeni. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei maʻi, o le ate e masani ona pagatia.

O le iʻuga, e mafai ona aliali mai i luga o le tino le tele o fulufulu, lea e faʻaalia ai le televave o le toto toto.

A maeʻa ona faʻamautinoaina mafuaʻaga o le paʻu o le paʻu, e tatau ona fuafua a latou ituaiga, lea e mafai foi ona talanoa e uiga i le tulaga o le faʻamaʻi ma soʻo se faʻafitauli. Ma o lea la, o nei ituaiga o le paʻu o le paʻu ua iloga:

  1. Peraimeri E tupu ona o se faʻalautele faaumiumi o le kulūkose. O le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le tele o le faʻalogoina o le vevela.
  2. Maualuga O se taunuuga o le paʻuina o le fulufulu, manua e aliali mai i totonu o siama siama. Ae ui i lea, latou te le faʻamalolo mo se taimi umi. O le mea lea, e taua le ave o vailaʻau e faʻamalo ai le siama, ma e na o le maeʻa lava ona mafai ona foia le faafitauli o le paʻu o le paʻu.
  3. Aoga Maualuga. E mafua ona o le faʻaaogaina o fualaau.

I le faʻaopoopoga, o isi faʻamaoniga e tuʻuina mai e rashes i le tino e mafai ona:

  • Susunuina ma sasaina i le vaega o le vevela.
  • Paʻu o lanu o le paʻu, fulufulu mumu, mumu, lemu.
  • O le vevela atonu o le tino atoa, muamua lava, e aliali i pito pito i lalo. E mafua lenei mea i le mea moni o vae e mamao mai le fatu ma le tele o mea uma e leai ni meaʻai ma malosi.

Afai o nei suiga e maua i luga o le paʻu, e tatau ona faia se malaga i le fomaʻi, o ia o le a mafai ona faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi mo suʻesuʻega mulimuli ane.

Faʻasa i le faʻamalosia o le inisalini ma le faʻamaʻi totoʻa

I le tulaga o le solia o le lagona o le tino o sela i le inisalini, e mafai ona tupu se maʻi - acantokeratoderma. O le iʻuga, o le paʻu o le paʻu, i nisi nofoaga, aemaise lava i laupepa, o faʻamaufaʻailoga e aliali. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, o le paʻu paʻu i le vaega na afaina e avea ma enaena, o nisi taimi e maualuga ai le maualuga. E masani lava, o lenei tulaga e tutusa lava ma fusi e tutupu i totonu o le pusa, i totonu o le pusa, ma lalo o le pusa. O nisi taimi o ia ituaiga o faailoga e mafai ona iloa i luga o tamatamailima o le maʻisuka.

Acanthekeratoderma e mafai ona avea ma faailoga mo le atinaʻeina o le maʻisuka, o lea afai e te vaʻaia faailoga faʻapitoa, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. E le gata i lea, o le acromitaly ma Itsenko-Cushing syndrome e mafai ona mafua ai.

O isi faʻamaʻi tuga o le lipodystrophy o le maʻisuka, faatasi ai ma le atinaʻega o le tino ma le tino gaʻo i luga o le tino, o lima ma vae ua suia. O le pito i luga o le paʻu e matua manifinifi ma mumu. A faʻamaʻi le faʻavaa, o le manua e faʻamalolo lemu ona o le maualuga o le tele o faʻamaʻi pipisi e ulu atu i ai.

O le maʻisuka dermopathy o le isi faʻamaʻi lea e atiina ae ona o se suiga o le toto toto. O mea autu e mumu mumu, paʻu mimiti, faʻamalosi pea.

E tele gasegase e mafai ona mafatia i le faʻamalosi. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le paʻu o le paʻu i luga o tamatamai vae o lima. E le gata i lea, e fai konekarate ma avea ai ma sui. O le togafitiga o lenei togafitiga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le kulukose o le toto, ma e mafai foi e le fomaʻi ona faatonu mea teuteu e faʻafefe ai le paʻu.

O le isi soa o le faamaʻi e mafai ona faʻavevesi le xanthomatosis. Faatasi ai ma le maualuga o le insulin, o le gaʻo atonu e leʻo atoatoa mai le toto. O le faʻamaʻi e faʻaalia i pito i tua o lima, paʻu o vae, foliga, vae, papa.

O nisi taimi e mafai ai ona maua le maʻi suka, o ona uiga e paʻu i tamatamailima ma tamatamai vae, vae ma lima. O lenei faʻamaʻi o loʻo i totonu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ogaoga pe sili atu.

E le o faʻamaʻi uma e tupu mai i se "faʻamaʻi maʻi" na tuʻuina atu i luga. O lenei lisi o loʻo talanoa e uiga i patho masani taatele o le tele o maʻisuka e maua mai.

Faʻasaga i tua o le maʻisuka, o isi faʻamaʻi e mafai ona aliali mai. O le mea lea, o le paʻu paʻu e le faʻaalia i taimi uma le alualu i luma o se "maʻi suamalie."

O se fomaʻi atamai o le a mafai ona faʻaeseese le faʻavevesi i luma o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi e pei o le:

  1. Fua, vailaau mumu, afu, erysipelas. I le fuafuaina o le faʻamaʻi, o le i ai poʻo le leai o se maualuga o le suka e maua ai se vaega taua.
  2. Vaʻaia o le toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, ma le purpura thrombocytopenic, o se mea vevela mumu, e tele taimi e itiiti ifo nai lo na o le maʻisuka.
  3. Le i ai o vasculitis. A aʻafia le ulu, e aliali mai se mumu lanumumu i luga o le paʻu. Ina ia iloa togafitiga, e tatau i le fomaʻi ona suʻe ma le totoʻa le tagata maʻi.
  4. Fungal maʻi. Ina ia faʻamaonia saʻo, e tatau ona e faia se faʻataʻitaʻiga mo auʻiliʻiliga. E le faigata i se fomaʻi ona fuafua le malie, talu ai o se otootoga manino o le osofaiga e aliali i luga o le paʻu.
  5. Dermatitis i le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le urticaria e faʻaalia i se mumu mumu, pei o le maʻisuka.

Afai e masalomia e le fomaʻi le mafuaʻaga o le maʻi, pe o le maʻisuka poʻo se isi faʻamaʻi, na te faatonuina faʻataʻitaʻiga faaopoopo e faʻamautu ai le faʻamaonia saʻo.

O le vaega muamua o le foliga mai o le paʻu o le paʻu o le hyperglycemia - o le faʻapupulaina mausali o le suka o le toto. O le mea e tatau ona e tau ai, ma aumaia le kulukose i le masani.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se olaga malosi ma le malologa, 'ai le mea saʻo, siaki le siaki le maualuga o le suka ma ave vailaʻau e fuafua i le ituaiga o togafitiga.

I le faʻaopopo i le faʻasaʻoina o le maualuga o le suka, pe a oʻo mai ni faʻafitauli eseese, e mafai ona faʻaaogaina togafitiga nei:

  • anti-inflammatory drugs
  • vailaʻau faʻasaina,
  • anti-allergic ma antihistamines,
  • tiga gels.

I le taimi lava na maitauina ai e le tagata maʻi ua amata ona faʻavevelaina lona tino, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi. Atonu o se faailoga lenei o le atinaʻeina o le maʻisuka poʻo ona faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻapea foi ma isi faʻamaʻi tutusa tutusa ma faʻamaʻi e tatau ona faʻafefiloi. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻaalia ai le matautia o le paʻu i le maʻisuka.

I le faaopoopo atu i suiga e le vaaia e tupu mai i totonu o totoga ma mucous membranes i totonu o le tino, o loo i ai faailoga o fafo o le maʻisuka i luga o le paʻu, e faalagolago i foliga, tausaga o le maʻi, tausaga o le maʻi, le manuia (po o le le aoga) o togafitiga,

O nei faʻafitauli o ni faʻafitauli i foliga o le paʻu o le paʻu tino (muamua), poʻo le taʻitaʻia e le gata i le paʻu o le paʻu, ae faʻapea foi le aafia ai o le loloto o fale (lua, e fesootaʻi ma taunuuga o le maʻisuka).

E ui i le mea moni e faigata ona faʻamasino le loloto o suiga na tutupu i totonu o le tino mai ata mai le Initaneti, o le mea moni ua uma ona latou "lafoaʻi" (i luga ma lalo o le paʻu) latou faʻaalia le taua - ma le manaʻomia mo se fuafuaga fou - o se faiga e taofia ai se maʻi e le mafai ona pulea.

E le gata i le vaivai o le tino ma le malosi faifai pea, o le suamalie o le urine (ona o le i ai o le suka i totonu), o se tasi o faailoga muamua o le maʻisuka o le faamalolo, lea e faaalia i le fia inu ma tumau pea le pala, e ui lava i le inu tele.

O le i ai o nei faailoga e mafua ona o le ogaoga o le faʻalavelave o gaioiga o meaola oona, o se taunuuga o le vai e foliga mai e "tafe mai", ae le o le faʻavave i totonu o le tino.

O le Hyperglycemia (sili atu i le toto suka ona o le gaosiga o le gasegase o le gaʻo) o le tuuaiga lea mo le mea lea, e mafua ai le faʻaleagaina o le metabolism i totonu o le faiʻai i le faʻafuaseʻi o lona faʻaleagaina.

O le faʻaleagaina o togafiti togafiti o le faiʻai e faʻafefea ai le faʻalavelave i le gaioiga o le popole ma vascular system - o se taunuuga, o faafitauli e tupu mai i le toto ma le innervation o le tino, lea e mafua ai se faʻalavelave i totonu o la latou gaioiga.

Aʻo le le lava o mea taumafa, "lofia" i oloa gasegase oona lea e le o aveeseina i le taimi, o le a amata ona faʻavaivaia le tino ma faʻapala.

O foliga vaaia o le fesoʻotaʻiga e mafua mai i le faʻamaʻi e suia tele, ma maua ai le lagona o le faʻavalevalea ona o:

  • vevela le vevela o le paʻu, lea ua leiloloa lona malosi,
  • ogaoga o le tilotilo, aemaise lava le taua i le maʻila,
  • o foliga mai o le au valaau i alofilima ma alofilima,
  • tosoina o le paʻu, mauaina o se lanu samasama masani,
  • suiga i fao, o latou lafoaʻiga ma le mafiafia o papatusi ona o le maualuga o le hyperkeratosis,
  • lauulu lauulu
  • o foliga vaaia o le taufaasese.

Ona o le magoga o le pito i luga o le paʻu ma le mucous membranes, o le a le toe faʻataunuʻuina la latou matafaioi puipui, paʻu o le paʻu, e tau atu i le feteʻenaʻi (faʻamautinoa le faigofie o faʻamaʻi - pathogens e ulufale i totonu o le tino), o le maʻisuka e faigofie i faʻamaʻi faʻamaʻi - i talavou ma tagata talavou o nei mea,

  • folliculitis
  • pulupulu ma isi loloto o le pyoderma,
  • faaaliga a le au failautusi.

Ata o fusi masani i le maʻisuka:

O le faʻalavelave o le paʻu o le paluga o le vaega o le anufe e mafua ai le afaina o le afu ma lauulu vaʻaia (faatasi ai ma foliga vaaia o meaʻai ma tufatufa - lanu mo le ulu atoa - leiloa le lauulu).

O le tulaga o le ufiufi o pito i lalo e matua afaina - ona o le taua o le gaioiga faaletino i pito i lalo, o le malosi o maʻi vailaau e sili atu ona malolosi, ma le isi, o vae e toetoe lava o taimi uma e fai ai ma laei, lea e atili ai ona faigata le toto.

O nei mea uma e saofaga i le faʻaalia o se faanatinati, ona o le faʻatusatusaga ma aʻafiaga laiti e faigata ona faʻamalolo - ae i le taimi lava e tasi e ono oʻo i le faʻanofo.

O le suia o le pH o le maualuga o le fefaʻatauaʻiga e le gata ina faʻamalosia ai le faʻaofiina o faʻamaʻi pipisi i luga o le microbial, ae faʻamaonia ai le ola o le mycotic (floral) flora - candida (lefete-pei, e mafua ai le gaʻo) ma le laisene.

Faatasi ai ma ni faailoga muamua o le maʻisuka (aemaise lava i le vaega o le tino), o le umi o le faagasologa o le faamaloloina o manua laiti (abrasions, manua, abrasions), keratosis-acanthosis ma foliga vaaia o le laumatama o le eyelids, vaega e masani ai (aofia ai totonu o ogavae) o foliga vaaia o se togafitiga patino - maʻisuka:

O le faʻaaliga pito i fafo o faʻalavelave e tupu i totonu o le tino o le ala lea o le dermopathy o le maʻisuka.

E faʻaalia i foliga vaaia o papulesi o le lanu mai le lanu mumu e toetoe lava a enaena, o le laʻititi laʻitiiti (mai le 5 i le 10-12 mm), faʻapitoa i luga o vae, e masani lava i pito i luma o vae.

E mulimuli ane, ua liua i ni mea e sili ona lelei i luga o le faʻamalosia ma le faʻasalalauina, lea e mafai ona ola uma ma mou ese atu i le taimi lava e tasi i le mavae ai o le 1-2 tausaga (ona o le faʻaleleia o le microcirculation ma le faʻaitiitia o le mamafa o microangiopathy).

Latou te le afaina le aʻoga, latou te le manaʻomia togafitiga faʻapitoa, o le tele o taimi, o le mai o le maʻisuka ituaiga II i tagata e iai le "poto" tele.

O le mea taua, lea e avea o se faaauauina talafeagai o le faagasologa o loo i luga, faatasi ai ma le atinaʻe o le dystrophy-atrophy o le paʻu ona o le oti o ona elemene galue ma le suia o la latou sulu uila.

O se tulaga e sili atu ona masani ai i fafine nai lo alii, e faʻaalia lava i le 1-4% o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (e tusa lava po o le a le matua, ae masani lava i totonu ole 15-40 tausaga).

E leai se mea e tutusa lelei ma le faʻamatalaga o le faʻamaʻi (o faʻamaʻi e mafai ona muamua muamua i le falemaʻi lautele o le faʻamaʻi ma tupu faʻatasi i le taimi lava e tasi), e tutusa lelei lava ma le mamafa o le maʻisuka.

E tusa lava po o nofoaga o iniseti o inisalini, o le foci (tasi, ma le lautele o le mea e faaleagaina) o loʻo maua i luga o vae, i le amataga o le gaioiga e faʻaalia ai le faʻapipiʻiina o laʻau e faʻaleleia ile luga poʻo ni nodules maʻaleʻale faʻatasi ma se lauʻeleʻele mafolafola lelei.

E i ai la latou lanu uliuli-lanu piniki, o otootoga faataamilosaga poʻo le faʻamalamalamaina e ala i se vailaau oona o se tuaoi faʻamalamalama manino lea e alu atu i le itu i tua ao faʻatupulaia le taulaiga. O le iʻuga mulimuli o faʻatulagaga e matua masani lava ma e le manaʻomia ai le eseʻesega mai faʻapusaga tutusa (o le granuloma ma le tutusa).

O nei mea o le foci e faʻamaonia lelei mai masini vavalalata, e iai se foliga e faʻaloloa i le itu o le limo (oval pe polygonal).

O le faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu o le flammatory o se faʻataʻotoga e tutusa lelei (o le kuki cyanotic ma le peeling phenomena) e siosiomia ai le nofoaga tutotonu (lanu mai le samasama i le lanu samasama), e peiseai ua goto, ae o le mea moni o loʻo i ai le tulaga tutusa ma le paʻu o loʻo siomia ai.

Ata o paʻu o le paʻu ma le lipoid necrobiosis:

O le faʻaauauina pea o faiga faʻavae i le ogatotonu o le aʻoga e oʻo atu ai i foliga o:

  • telangiectasi,
  • agavaʻa malie,
  • ulugalii.

O le suiga i le fausaga o le paʻu e le mafua ai lagona faʻalogo, o le tiga e na o le amataga o le uluaʻi maʻi e aliali mai.

O isi suiga i le paʻu i ai faʻamaʻi pipisi e aofia ai mea nei:

  1. Lipodystrophy o le maʻisuka - atrophy (seia oʻo i le atoaga o lona maliu) o le gaʻo o le gaʻo e mafua mai i le mitiia o le paʻu, o foliga mai o "spider veins" - teleangiectasias, faʻaleagaina o le paʻu ma le faʻavaeina o maʻi pipisi.
  2. Xanthomatosis - o le faʻaalia o faʻamalama faʻapipiʻi laupapa, o loʻo faʻavasegaina, lanu mai le samasama i le paʻu enaena, e maualuga i luga aʻe o le paʻu (e masani lava i luga o le papa, tua, e le tele i luga o foliga, vae).
  3. Hyperkeratosis - sili atu le kinetiniini, e mafua ai le vevela o le paʻu o vae (ona o le faaleagaina o neura o le gataifale ma toto toto ona o le gasegase o le tino ma le innervation).
  4. Fungal ma microbial faʻamaʻi (faatasi ai ma le faʻavaeina o paʻulaʻau, karifacle ma se tino sili atu ona paʻu o le paʻu).
  5. Fugalaau e pei o le fuga-ufitia - ufiufi vae ma lima o le fulufulu, i luga o laina ogatotonu (mamanu).
  6. Mapalai o le maʻisuka.

O le maʻi o le maʻisuka (tagai i le ata) o le exfoliation o le epidermis na faia i le va o le vai ma le vai, ma e oʻo atu ai i le tulaʻi mai o se vaituloto e aofia uma lava i le ogaoga poʻo le vevela e fefiloi ma le toto - elemene. E ui lava i le tuufaatasiga o le vai i le vevela, e masani lava ona faʻamaonia.

E ui lava i le leai o se aoga o le faʻavaeina (o le i ai o le tele o millimeters poʻo le centimeters) na tupu i luga o le lima, tapuvae, toe lima poʻo le lima faʻafuaseʻi, e aunoa ma le mumu muamua, sosogi poʻo isi faʻaʻailoga, e manaia ma faʻanofo le maʻi, e le mafaamatalaina e foliga mai (i totonu o le 2-4 vaiaso).

O lenei vaega e aofia ai:

  • faʻamaʻi pipisi
  • fungal infections.

Ole faʻamaʻi pipisi o le paʻu ile maʻisuka e sili atu ona sili atu nai lo tagata gasegase e aunoa ma togafitiga ole endocrine.

I le faaopoopo atu i maʻi o le maʻisuka, lea e taʻitaʻia ai le manaʻoga mo le tosoina o le tino i le maualuga ma le gaʻo pe a faʻavae i luga o le vae, o loʻo i ai pea filifiliga eseese mo le streptococcal ma le staphylococcal pyoderma:

  • sikeripere,
  • pulupulu,
  • phlegmon
  • erysipelas,
  • panaritian,
  • paronychia.

O le iai o faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai ma faʻaogaina ai le tino, e oʻo atu ai i le faʻateteleina o le tulaga lautele o le maʻi, umi le umi o laasaga o le faʻamalosia o le maʻi, faʻapea foi ma le faateleina o manaoga o le insulin.

O aʻafiaga o le paʻu o le tino, o le au faʻataʻitaʻiga, e masani lava ona faʻaalia e le ituaiga o Candida albicans, e tumau pea le talafeagai.

O le mea e sili atu ona faigofie o le gasegase o tagata matutua ma le matutua, o gasegase e sili atu le mamafa o le tino, lea e avea ai vaega o paʻu paʻu ma vaega e sili ona fiafia i ai ile atunuʻu:

  • inguinal
  • vavalalata,
  • sublingual
  • i le va o le manava ma le pelvis.

E le itiiti ifo le "asia" e le manua o mucous membranes o genital and mouthral, ​​o le tuusaʻo tuusaʻo e mafua ai le atinaʻe o:

  • upuleaga ma agavaʻa,
  • paleni (balanoposthitis),
  • angular cheilitis (faʻatasi ai ma le localization i tulimanu o le gutu).

Candidomycosis, e masani lava ona avea ma faailoga o le maʻisuka, e tusa lava pe o le a le nofoaga, e faʻaalia ai o ia o se mea taua ma le faʻafefe, lea e mulimuli mai ai faʻamaoniga faʻaalia o le maʻi.

E pei ona mafai ona vaaia i le ata, o le maliu o le paʻu o se "moega" saunia mo le "lūlūina" o le gaʻo.

O le mea lea ua galo (ua mafua ona o le fausiaina o le stratum corneum) ile lanu eletise-paʻepaʻe, susulu ma susulu mai le suauu suamalie mai i luga ole palapala i lalo o le epidermis, e le gata i lea, e natia i le laupepa a le tino (e le tele le manaomia o le ea mo le fomaʻi o le fefete, ae o le vevela germination o spores ma le atinaʻeina o lenei ituaiga o meaola).

O le vaega o le tafia ma le tafe o le eleele e faataamilo i se vaega o le "screenings", lea e foia i nai mata laiti, i luga o le taimi e amata ai le eletise lona lua, e masani ona fusia ma (i le taimi e tasi) ia tuputupu aʻe ma le faalauteleina o le nofoaga e taulai i ai ma loloto i totonu o le "eleele".

Talu ai o le iai o se faʻamaʻi (maʻisuka), o mamanu mama e puipuia ai le paʻu o le mumū ma le pala, o le a le aumaia ai ni faʻamanuiaga.

Naʻo lo latou faʻatasi ma le faʻaaogaina o suālaʻau e maualalo ai le suka e talafeagai ma le ituaiga o faʻamaʻi e mafai ona maua ai se faʻamaliega lelei.

Ae ona o le i ai o le tele o nuances i le tulaga lautele o le faamai, faapea foi ma mea na i totonu o mataupu taitasi, faapea foi ma le manaomia mo le siakiina o fua o le suka, e tatau i le fomaʻi ona taitaia le togafitiga.

Vitio e uiga ile tausiga ole maʻi suka:

E leai se togafiti e faʻaaogaina ai metotia o "togafitiga faʻapitoa" e mafai ona suia ai togafitiga faafomaʻi agavaa - faatoa maeʻa ona faʻatagaina e le fomaʻi e togafitia i latou e mafai ona faʻaaogaina (i le faiga fautuaina ma le tausisia o le tele o taualumaga).

Faʻamataʻu lelei le paʻu, o faʻamalologa faʻapitoa e tumau le talafeagai:

  • mai le vaega o meainu oona - 2 pe 3% fofo o le methylene blue (blue), 1% diamond-grun (vaifofo oona "mea lanumeamata"), Fucorcin solution (Castellani composition),
  • pastes ma ointments ma se mea e aofia ai le 10% o le gaʻo.

I le tulaga o le microbial, fungal, poʻo le faʻamaʻi pipisi, ua filifilia ia fatuga e tusa ai ma iuga o suʻesuʻega suʻesuʻe ile suʻesuʻega - microscopic ma le pathogen inoculated on medium medium, sosoo ai ma le faʻamaonia o le pathogen culture ma lona aʻafia i vaega eseese o vailaʻau (antimicrobial or antifodal).

O le mea lea, o le faʻaogaina o auala "tagata" e le sili atu nai lo le tasi le auala e leiloa ai le taimi taua ma e sili atu foi le faʻaosoina o se paʻu paʻu i maʻi suka. E tatau i se fomai faapitoa ona taulimaina mataupu o lona faamalologa.

E le o se faʻalavelave faʻafuaseʻi i le maʻisuka: mafuaaga ma togafitiga

Faitau lenei tusiga

O le paʻu paʻu i le maʻisuka e mafai ona avea uma ma faʻaaliga muamua o le maʻi, ma se faʻalavelave i le talaaga o se maʻi umi o le maʻisuka. O le tele o mea e aʻafia ai i le faʻaalia o fuluʻi: metabolic (maualuga le kulukose, faʻamalosia o le inisalini), vascular (faʻaitiitia le permeability o lapopoa tetele ma laititi, capillaries), puipuia (faʻaitiitia le paʻu o le paʻu).

O le le lava o le pulea o le maʻisuka e oʻo atu ai i le mea moni e toetoe lava 3 taimi sili atu nai lo le maua o microbes i luga o le paʻu o tagata gasegase nai lo se tagata maloloina. O le toto maualuga o le toto e fatuina ai se eleele lelei e gaosia ai mo lo latou atinaʻe, ma o mea puipuia o le paʻu i le maʻisuka ua faʻaitiitia. Faʻasagaga i lenei tala, o le fomaʻi masani e mafua mai i le staphylococcal, faʻamaʻi pipiptococcal, o microflora fefiloi eseese.

O faʻaaliga o:

  • pustular fosh,
  • folliculitis (lūlū o fulufulu lauulu),
  • furunculosis.

Paʻu o le paʻu o le nofoaga lea o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleagaina, o le tele o faʻamaumauga. E ufiufi ai le pito i lalo o le eleele, axillary, ma tamaitai - o le lafu i lalo o le mammary glands, ma le tele o mea e aofia ai i le faagasologa ma le itulagi i lalo o le manava.

O se tasi o faʻamaʻi tino paʻu o le siaki kulimi. Atonu o le faailoga muamua lea o le maʻisuka ituaiga e le o iloa. Muamua, o le tasi pe sili atu nodules e aliali i luga o le tino, ma faasolosolo malie le faateleina i le tele. O latou lanu e mama mālū, pe mūmū poʻo le lanu violē. I le ogatotonu, o le paʻu e faasolosolo lava ina masani, ao le mama e faʻalautele ma e oʻo ile 2-5 cm le lautele. E le o iai ni faʻamaʻi pe o iai foi se mea itiiti e togiina, faʻavave.

Ma o loʻo i ai le tele o mea e uiga i le melanostimulating hormone.

O pito i lalo o le maʻisuka e sili atu ona faigofie i soo se faʻamaʻi, e aofia ai le paʻu. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea o vascular and neurological (angiopathy ma neuropathy) e aʻafia ai i le faʻafitauli o le tino.

I luga o le papa ma le pito i luma o le vae, e mafai ona maua ai xanthomas. O fua nei o se lanu samasama po o le mumu e oʻo i le 4 mm le lautele. E foliga mai o fatu laʻititi, ona fusia ai lea. Latou te fesootaʻi atu i le gaʻo gaʻo gaʻo, triglycerides ma cholesterol e sili ona maualuga i totonu.

Lipoid necrobiosis o le paʻu

I tagata matutua, o le lipoid necrobiosis e ono oʻo mai i le pito i luma o vae. I le taimi muamua e foliga mai o se tamai lanu samasama-lanu enaena, nodule poo se vaega e tupu aʻe i luga ae o le paʻu. Ona i ai lea i le ogatotonu o loʻo i ai le foci o le faʻalauteleina ma vaʻaia o vaʻa laiti e faʻaopopo ai le susulu i le paʻu. O le gauai i le tulaga o ia elemene e faʻaititia.

Faatasi ai ma se umi umi o le faamai, o foliga mai o le maʻisuka. O la latou lapoa e eseese mai le 2 mm i le 1-2 cm. E mafai ona i totonu uma o le paʻu ma luga o le fogaeleele. O le tele o taimi, o lo latou faʻasalalauga o le vae ma lalo vae. A maeʻa le 0.5-1 masina, ona mou loa lea o moli. E ono masalomia o le a aafia i le faʻalauteleina o le faʻamaʻi totoʻa.

O le tele o tagata i luma o le vae pito i lalo o loʻo i ai le foci o le 'ie. E mafai ona maua i le umi o le maʻisuka. O fuga e lanu piniki pe enaena i le lanu, o le tele e le sili atu i le 1 cm. A maeʻa ona mou ese atu, e tumau pea le focus ma le eseesega o pigmentation, e maua ai le paʻu o se mamanu.

O ia suiga ua taua o le dermopathy o le maʻisuka. O lona ala e le o faʻatasi ma le tiga poʻo le sasaina, ma o mea elemene e mou atu faʻafuaseʻi pe a maeʻa le 1-1.5 tausaga.

O se mafaufauga taufaasese o le soifua maloloina i se tamaititi e tupu pe a aliali mai se maʻi masani - rubeosis - foliga i luga o foliga. E mafua ona o le faateleina o le faʻalauteleina o tamai vaa ma o le tele o taimi e aliali mai ai i tamaiti ma tamaiti talavou e iai le faʻafitauli 1. E tusa ai ma lenei talaaga, e ono i ai ni fofo faʻapitoa, e pei o se vevela, mimiti o lauulu.

I le mavae ai o le 40 tausaga, o lanu mumu o ituaiga ma foliga eseese o loʻo i luga o alafau. Latou te tumau pea i luga o le paʻu mo le silia ma le 3 aso, ona mou atu ai lea ia latou lava. Faʻaopopo i foliga ma le ua i luga o lima ma lima. O latou foliga vaaia e ono le mafai ona faʻalogo pe lagona foi i foliga o sina lagona ootia.

I luga o foliga, e mafai foi ona faʻaalia foliga o le paʻu o le paʻu - vitiligo. E masani ona maua i le gutu, mata ma isu. O lo latou atinaʻe e mafua mai i le faʻaumatia o siama gaosia o puaa.

O le tele lava o taimi, o le vevela o le paʻu e ogatasi ma ituaiga o le maʻisuka. E tupu i le 0.5-5 tausaga aʻo leʻi faia le ata masani o le falemaʻi: fiainu, fiaʻai tele, faʻalauteleina le urination. O le tele lava o taimi, o lagona tiga e aliali mai i totonu o le gaʻo - fatu, manava, ulnar. Pe a oʻo i le neurodermatitis i nei eria, o loʻo iai le tele o nodules, faʻatasi ai ma le faʻamalosi pea. O nei faʻaaliga o uiga ia o le au failotu.

O se tasi o mafuaʻaga mo le faʻaauau pea o le paʻu o lona mamafa tele lea.. O lenei tulaga e masani lava o le pito i lalo o le vae pito i lalo o vae ma vae.. O le Microtrauma i lenei eria e masani ona avea ma faitotoa e ulu atu ai i siama. O le taamilosaga vevela ma le faʻaleagaina o le innervation e mafai ona fesoasoani i le fausiaina o se maʻi maʻi pepese i le nofoaga o le faʻaleagaina. O le mea lea, o le faʻaaoga masani o kulimi e faʻamamaina ma faʻamamaina mo le tausiga o paʻu e fautuaina.

O faʻataunuʻu o le paʻu i tamaiti e eseese:

  • faateleina le tulaga lamatia
  • se faanaunauga ia faateleina microbes,
  • faigofie le vavaeeseina o le epidermis (pito i fafo),
  • solo ma le mago.

I le maʻisuka, o le lipoid necrobiosis i le tamaititi e masani ona tupu, e tu i luga o lima, pusa ma le manava, paʻu o vae. O se faʻalavelave faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 1 o se vevela vevela ma le mumunukalo. O faʻasolosolo, e sili atu ona taatele tagata taʻutaʻua, e aʻafia ai i le va o vaʻa i tulimanu o le gutu (o le stomatitis angular).

Rashes, lea e mafai ona avea ma faʻaaliga, e tatau ona vaʻaia mai maʻi pipisi o le maʻisuka:

  • afaina o tamaiti (gaʻo, rubella, chickenpox, fiva vevela),
  • afaina o le tino, diathesis, meaai, fualaau faasaina,
  • iniseti e pipii
  • lapataiga i le mafaufau (maningite)
  • tui faʻamaʻi.

Talu ai o tamaiti e maua i le maʻisuka e latalata i se faʻafitauli ogaoga o faʻamaʻi, ina ia aloese mai faʻalavelave, pe a foliga mai o se faʻavevesi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi faʻatalanoa se fomaʻi, se endocrinologist.

Mo faʻamaʻi pipisi o le paʻu (dermopathy, annular granuloma, lipoid necrobiosis, siama o le maʻisuka, xanthomatosis), o togafitiga e faʻatino e ala i le faʻamautuina o le suka toto. Ina ia faia lenei mea, latou te toe faʻaleleia meaʻai, faʻatapulaʻaina le taumafa o gaʻo, gaʻo manu i totonu.

A oʻo ina faʻamalosia le inisalini e faʻateleina le fua o le hormone poʻo le taimi ole injections. Faʻatasi ai ma le gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻafeagai ma le talaaga o le tele o le paʻu o le paʻu, ae maise lava o le natura faʻapitoa, e mafai ona faaopoopo le inisalini i papa.

Pustular fosh, furunculosis e manaʻomia ai le tofiaina o se vailaau faʻamaʻi, ma mafaufau i aʻafiaga o le luluina. I faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faʻaaoga fualaau oona ma faʻaoga i le paʻu (Lamisil, Nizoral, Fluconazole).

Faʻatasi ai ma le lipoid necrobiosis, o vailaʻau vailaʻau (Xanthinol nicotinate, Trental), faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le gaʻo gaʻo (Essentiale, Atocor) e faʻaaogaina. O manogi ma hormones, troxevasin, o talosaga ma se vaifofo o le dimexide e ono mafai ona faʻatulaga i fafo.

Ma o le mea lenei e uiga i le maʻi o Rabson.

O se maʻi vevela ma le maʻisuka e mafai ona mafua ona o le faamaʻi lava (necrobiosis, dermopathy, vesicles), ma le faateleina o le tulaga o le maʻisuka i faʻamaʻi pipisi. O le tigaina o le paʻu e masani ona o faatasi ma fusi, o le uiga foi lea o le neurodermatitis, o le candidasis. I totonu o se tamaititi, e taua le vaʻavaʻai i le va o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka ma faʻamaoniga o maʻi matuia. O le taui o le maʻisuka ma le faʻaaogaina o vailaʻau i fafo ma totonu ole fale e manaʻomia mo togafitiga.

Mataʻituina le vitio i faʻamaʻi paʻu i le maʻisuka:

Lagolagoina o le maʻisuka e mafai ona tulaʻi mai i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi - fia inu, televave gaioiga. Lagolagoina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e mafai ona tupu na o se coma. O suʻesuʻega lautele ma suega o le toto o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai le mea e fai. Ae i soo se tulaga lava, e manaʻomia se taumafa.

O ituaiga togafitiga faʻapitoa e pei o le maʻisuka i fafine e mafai ona maua mai i le tala o le atuatuvale, faʻalavelave faʻafuaseʻi. Uluaʻi faailoga o le galala, gasegase tele, faʻamalolo. Ae o le maʻisuka, tusa lava pe a uma le 50 tausaga, e mafai ona natia. O le mea lea, e taua le iloa o le masani i totonu o le toto, auala e aloese ai. E toafia o loʻo ola i le maʻisuka?

E tutusa ma nisi o faʻamaʻi, e iai foi le maualuga o le lamatiaga o tagata mamaʻi, o le maʻi o Rabson, e le o se mea e masani ai. E matua le mafaamatalaina. O tagata maʻi ma le maʻi o Rabson-Mendenhall e seasea ola i le talavou.

E faatagaina e 'ai le currants i le maʻisuka, ma e mafai ona i ai i le ituaiga 1 ma le 2. Lanu mumu e itiiti ifo le maualalo o le vitamini C nai lo le paʻu. Ae ui i lea, o ituaiga uma e lua o le a fesoasoani e puipuia ai le puipuiga, faamalosia o puipui o toto toto. Le aoga tea foi e aoga.

E sili atu i le fomaʻi ona filifilia vitamini mo le tala faʻasolopito o se fafine e faʻavae i luga o se maketi ma auiliiliga. O loʻo i ai uma ni mea faʻapitoa mo le toe faʻaleleia, ma ua filifilia i latou taʻitoʻatasi e faʻasalalau le tulaga faʻasalalau o fafine.


  1. Zakharov, Yu. A. Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 / Yu.A. Zakharov. - M .: Phoenix, 2013 .-- 192 itu.

  2. Dedov I.I., Shestakova M.V., Milenkaya T.M. O le maʻisuka na maua: retinopathy, nephropathy, Mental Medicine -, 2001. - 176 p.

  3. Baranov V.G. Taʻiala i Vailaʻau Faʻaleleia. O faamai o le endocrin system ma le metabolism, Lolomiina o fale o lomiga faafomai - M., 2012. - 304 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega.O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga