Tryptophan - pe faʻapefea ona faia mo le amino acid deficiency

I le avea ai o se tulafono, ia siitia o latou lagona, e seasea ona liliu atu tagata i le taumafa o le polotini maloloina. E masani lava, o le fiafia e tuʻuina atu i le ava malosi poʻo ni nakoti.

Ae paga lea, e le o tagata uma e filifili mea e fiafia i ai, taʻaloga poʻo fesoʻotaʻiga ma tagata vavalalata e faʻaleleia ai o latou leo ​​lelei i aso uma.

O se tasi o metotia aupito sili e faʻaleleia ai ou uiga lelei o le faʻaaogaina o meaʻai faʻamalosi. O lenei mea e aunoa ma se uiga e iai le tryptophan i oloa.

O le au fiafia o meaʻai o le a fiafia i faʻamatalaga nei: o le vailaʻau e fesoasoani e faʻavae se mamafa masani. O le amino acid e faaitiitia ai le manao e 'ai i fualaau suamalie ma falaoamata, lea, mulimuli ane, ei ai sona aafiaga lelei i le mamafa.

O le tagata i luga o le meaai e masani ona ita ma ita. E faʻaititia lelei e Tryptophan nei faʻaaliga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e 'ai meaai e aofia ai lenei amino acid.

E i ai suʻesuʻega faasaienisi e faapea o le amino acid e faʻaititia ai faʻamaoniga ma faʻaaliga o le PMS i fafine.

O oloa o loʻo i ai pipi

E pei ona e iloa, e tatau ona maua mai le amino acids i meaʻai. I le taimi lava e tasi, e taua tele e le gata i le tele, ae faapena foi le fegalegaleaiga o le amino acid ma minerale, vitamini ma isi mea. Afai o le tino e le lava le vitamini B, zinc ma le magnesium, ona faigata ai lea ona aʻafia le mafaufau o le tagata.

Afai e te manaʻomia le faʻaleleia o lagona masani, o le suavai fou e pipiʻi e lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa ona inu le suamati, o le a vave faʻaleleia le ola maloloina. Aua nei galo i totonu o fualaau suamalie ma fualaau suamalie o loo i ai se aofaiga tele o vitamini, lea e fesoasoani i le gaosia o le serotonin.

Fualaau faisua ma fua

E taua le iloa o fea meaai e aofia ai le tryptophan.

O le tele o le vailaʻau o loʻo maua i algae, e aofia ai le laminaria poʻo le spirulina.

Ae o le auala pito sili ona faigofie o le tuʻuina atu lea o le tino i lenei amino acid e ala i le faatauina mai o se meaʻai fou po o se fuʻa i luga o le maketi.

E le gata i lea, o taumafa taumafa a le tryptophan e aofia ai:

  • pi
  • pasili lau
  • kapisi: broccoli, Beijing, paʻepaʻe, cauliflower ma kohlrabi.

Fualaau aina suamalie ma fua

O fua e maualalo le maualalo o mea, ae i le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se latou galuega e sili ona taua - tuʻuina atu le tino i vitamini.

Ina ia maua ai le serotonin i le toto, e tatau ona 'ai: Mo le maʻisuka, e taua le iloa pe faapefea ona faʻafefiloi fualaau mama ma le maʻisuka, ma o le a maua e le faʻamatalaga i la matou' upega tafaʻilagi i lenei mataupu.

O fatu e pei o pine pine ma peanuti e lauiloa mo a latou maualuga amino acid content. E itiiti le tryptophan e maua i pistachios, almonds ma cashews.

Cereals ma cereals

Mo le lelei o galuega a le tino, e taua le 'ai o le cereal. E eseese manatu o saienitisi e uiga i le saʻo o mea o lenei amino acid. E talitonuina i le pusa ma le oatmeal. I gaosiga, o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa e paleni le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E le gata i lea, o ia ituaiga o vailaʻau faʻamalosi e faʻamautuina tulaga o inisalini. E tuusao lava o ia i le felauaiga o le tryptophan, tuusao i le faiʻai.

Meaʻai Tasptophan Table

GaosigaTryptophan% o le masani i aso taitasi i le 1 auaunaga e mamafa 200g.
moli vevela960 mg192%
uliuli caviar910 mg182%
Tanu Dutch780 mg156%
peanesi750 mg150%
alimoni630 mg126%
otaota600 mg120%
sisi kulimi500 mg100%
pine pine420 mg84%
lapisi o lapiti, popo330 mg66%
halva360 mg72%
squid320 mg64%
solofanua solofanua300 mg60%
sunflower fatu300 mg60%
pistachios300 mg60%
se moa290 mg58%
pi, pi260 mg52%
togafiti250 mg50%
vela250 mg50%
lafumanu220 mg44%
samani220 mg44%
cod210 mg42%
tamai mamoe210 mg42%
gaʻo kulimi gaʻo210 mg40%
moa moa200 mg40%
polu200 mg40%
sukalati200 mg40%
puaa190 mg38%
o le sisi falaoa-maualalo180 mg36%
taavale180 mg36%
fuabut, pike perch180 mg36%
o le sisi falaoa-maualalo180 mg36%
buckwheat180 mg36%
millet180 mg36%
sami170 mg34%
meaʻai160 mg32%
Oat groats160 mg32%
mago apricots150 mg30%
musika130 mg26%
karite karite120 mg24%
penina penina100 mg20%
falaoa saito100 mg20%
palu falai84 mg16.8%
aso75 mg15%
tunu araisa72 mg14.4%
kuka pateta72 mg14.4%
falaoa rye70 mg14%
paʻu69 mg13.8%
greens (dill, pasili)60 mg12%
uʻamea54 mg10.8%
vine54 mg10.8%
kapisi54 mg10.8%
faʻi45 mg9%
kāloti42 mg8.4%
aufana42 mg8.4%
susu, kefir40 mg8%
tamato33 mg6.6%
apricots27 mg5.4%
Oranges27 mg5.4%
rimoni27 mg5.4%
vine27 mg5.4%
lemoni27 mg5.4%
peaches27 mg5.4%
siaki24 mg4.8%
strawberries24 mg4.8%
fugalaau24 mg4.8%
tangerines24 mg4.8%
meli24 mg4.8%
paʻu24 mg4.8%
kukama21 mg4.2%
zucchini21 mg4.2%
sima21 mg4.2%
vine18 mg3.6%
meloni18 mg3.6%
le malamalama15 mg3%
vine15 mg3%
apu12 mg2.4%
pears12 mg2.4%
pineapples12 mg2.4%

Tryptophan i Dietetics

I le taimi nei i soo se fale talimalo e mafai ona e faʻatau se vailaʻau o loʻo aofia ai lenei mea. Ae ui i lea, o fomaʻi ua atiaʻe se "taumafa taumafa."

O aso uma, e manaʻomia e le tino o le tagata le 350 kalama o mea taumafa i le vailaʻau. O le saienitisi o Luca Passamonti o se lagolago o lenei taumafataga, na ia fai mai e faaitiitia ai le malosi ma e fesoasoani foi i le puipuia o tagata e maua ai le tui, e ui lava e le o iloa le tele.

O le manaomia mo le tryptophan mo se tagata i le aso, i le averesi, e na o le 1 gram. O le tino o le tagata e le fatuina fua mai ai fuatala. Ae ui i lea, o le manaʻomia mo lea mea e sili ona lelei, talu ai o loʻo aafia i le fausaga o le polotini. E faʻalagolago i le polotini i tulaga o le a galue ai le tagata ma popole ai i le tino.

Ae peitaʻi, afai e tele se siakila o le a fai i le tino, ona ono aliali mai lea:

  1. Tuputupu ae tuputupu ae
  2. Paʻa mamafa: maua poʻo le leiloa,
  3. Faanatinati
  4. Faʻaleagaina
  5. Manua o le mafaufau
  6. Manua le mama
  7. Faʻaaogaina tele o taumafa leaga,
  8. Tigā.

Faamolemole ia matau: o le sili atu o le vailaau e afaina ma, i nisi tulaga, e sili ona matautia mo tagata. Paʻu i totonu o le muso ma le tele o le edema o pito i luga e masani lava. Fomaʻi fautuaina e ave le amino acid i meaʻai, ae le o fualaau.

E matua le tatau lava ona faʻaaoga naʻo na mea taumafa o loʻo i ai se aofaiga tele o le tryptophan. E paleni lelei le 'ai ma mataʻituina le lelei o meaai.

Tryptophan faamaumauga - laulau

O le amino acids o loo maua i oloa o meaola ma laau toto. Ae ae e te leʻi masani i punavai o le vailaʻau, matou te fautua atu e te fia iloa po o le a le mea e manaʻomia i aso uma. O lenei vaega e taua tele, talu ai ona o le le lava po o le sili atu foi o le tino i le tino e mafai ona oo atu ai i taunuuga le lelei.

O le fua o le amino i aso taitasi e mafai ona fesuisuiai e fuafua lava i tausaga, tulaga o le gaioiga, tulaga o le soifua maloloina ma le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi. E leai se maliega i le tulaga masani o le vailaau, o nisi tagata popoto e finau e faapea e le itiiti ifo ma le tasi le gram o le koniteina e tatau ona ulu atu i le tino o le tagata, ae o isi e fautua mai e fuafua le metotia i aso taitasi i le fua faatatau lea: 4 mg o le tryptophan i le 1 kg o le mamafa o le tino. Ma e aliali mai e tusa ma le 280 mg o le amino acids e tatau ona ulufale i le tino o se tagata matua ma le mamafa o le tino o le 70 kilokalama.

Ua autasi tagata tomai faapitoa i lo latou manatu e faapea, o le toe faʻatumuina o le faʻatau o se vailaau e tatau ona faʻavae mai i mea masani - meaʻai.

Faamaumau faamaumauga mo mea o le tuufaatasiga - aano o manu ma meaʻai, iʻa, iʻa. O le tele o vailaʻau i cereals ma cereals: palesi karite, karite, oat, millet, buckwheat.

Ina ia mafai ona toe faatumu iʻa faasao, e fautuaina e le au atamamai le faatamaoaigaina o meaai ma fualaau faisua ma fualaau suamalie: tipi, kapisi (kapisi paepae, broccoli, cauliflower, Beijing, kohlrabi), pi ma le paʻepaʻe pi, pasili, melons, oni ma faʻi. O le vailaʻau e aofia ai foi fualaau mamago - apricot mago ma timu.

O le isi taitai i le mataupu o mea taua o le amino oona o susu ma meaʻai susu. Ina ia mafai ona faʻamamaina le tino ma le vailatini, e fautuaina ai e faʻaaoga le susu, kefir, cheese cheese, sisiva gaosia. O le maualuga o le faʻalauteleina o oloa gaosi susu o loʻo maua ile sisi Dutch.

O le lapisi, moa, vela, ate pof, povi, manu o le turuki o ni punaoa maualalo o le elemene tatau. Faatasi ai ma iʻa ma meaʻai, o le maualuga o le amino acids e fiafia i le caviar uliuli ma le mumu. Ina ia mafai ona toe faʻaleleia nofoaga faasao o le koniteina, e fautuaina e faʻaaoga le uʻamea, solofanua solofanua, togafiti Atelani, salmon, pollock, cod, mackerel, perch, whabut, ma le carp. Laminaria ma spirulina e mauoa foi i mataupu.

Matafaioi ma Galuega

Lelei lelei, foliga matagofie, foliga lelei lelei faaletino, soifua maloloina lelei - o mea uma nei o le aoga o amino acids. O le faʻaaogaina o se aofaʻiga o le tino o le auala sili lea e faʻamaonia ai le moe, faʻaumatia le atuatuvale ma le popole.

E ui i le mea moni e le mafai e le tino ona gaosia se mea, e taua tele mo tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le gaosiga o le niacin poʻo le vitamini B3 e aunoa ma lenei faʻapotopotoga o le a taofi atoa. O le a avea ma faafitauli mo le tino le tuufaatasia o serotonin, o le hormone o le fiafia, lea e sili ona taua mo le popolega ma le gaioiga o le mafaufau.

O lenei vailaau e aafia i le tele o gaioiga o le tino ma e fesoasoani i:

  • faʻafouina o le hormone o le tuputupu ae,
  • mamafa tele
  • faʻatalanoaina o le faʻatinoga o le tino cardiovascular,
  • puipuia le tino mai aafiaga leaga o le nicotine,
  • faaitiitia le matelaina ma le masani ai tuinanau,
  • faaitiitia le fai ma vaisu i oloa gaʻo,
  • faʻavaveina le faagasologa o le moe ma mautinoa ai se moe lelei ma maloloina,
  • faaitiitia le tulaga o le le fiafia ma le malosi,
  • malologa atoatoa ma le faʻamamaina o lagona faʻalagona,
  • ulu o le ulu ma le agavaʻa,
  • faateleina o le galue galue ma le gauai atu o le mafaufau,
  • faatoilaloina le manao i le ava malosi,
  • faʻaitiitia le faʻaalia o le nicotine ma le ava malosi,
  • faʻamalolo le masima.

O meaai laiti, o masaniga leaga, o le faasaina o le suka, o le maʻisuka ma le hypoglycemia o mea ia e saofagā ai i le matematela. O lenei mea matautia e sili ona matautia mo le tino. O loʻo faamatalaina i le:

  • moe i le moe, atuatuvale,
  • gasegase ma le naunau mo oloa gaʻo,
  • faʻasolosolo tuputupu ae i tamaiti,
  • tupe mama po o le leiloa le mamafa,
  • le mafai ona taulai atu
  • le mautonu
  • faʻaleagaina
  • popolega
  • faanoanoaga faanoanoa.

E masani lava o le maʻi e faʻatasi ma le dermatitis, faʻalavelave fomaʻi ma le mafaufau. O le le amanaiaina o uiga le lelei e afaina i le faateteleina o le tulaga - o le atiina ae o fatu fatu, faapea foi ma se vaisu le maloloina i le ava malosi.

Ina ia mafai ona faia mo le le lava o se elemene, e tatau ai ona faʻamalosia le taumafa i oloa gaosi vailaʻau. I nisi tulaga, e faatonuina e fomaʻi vailaau ma le elemene talafeagai po o mea faʻapitoa e ola ai.

E tatau ona totogia lelei le gaioiga i le vailaʻau ma faʻamalosia le taumafa mo tagata o loʻo mafatia i maʻi faʻalavelave o le fatugalemu o le tino, faʻalavelave le faʻavaivai, gasegase, afaina o le vavalalata, maʻi tuga, tiga o le ulu, leona.

O le tele o le elemene e lamatia ai foi le ola maloloina. O le maualuga o le tryptophan e maua i taimi e itiiti ifo nai lo le leai. O se maualuga maualuga o le kulupu i le taumafataga e le faʻaosoosoina ai lona tele. O le sologa lelei o se vailaau e mafua mai i le faʻaaogaina o vailaʻau o vailaau o vailaʻau ma vailaʻau faʻasolosolo, poʻo le sili atu ona saʻo, faʻaleagaina o tupe poʻo le faʻaaoga tatau.

O le maualuga o le elemene (o le faaumiumi o le taumafaina o mea maualuga, sili atu i le 4.5 kalama) ua afaina i le foliga mai o le pupuʻu, tiga i totonu o le manava, paʻu, pala, vomiting, le fia ai. E le gata i lea, o le maʻi e mafai ona faʻatasi ma le ulu o le ulu, o le moe, o le vaivaiga ma le faʻavaivaia o tulaga, vaivaiga maso, fula o le pito i luga ma le pito i lalo ma le xerostomia.

O le faʻaaogaina o le tryptophan i se fualaau e sili atu i le 5 kalama faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e mafua mai i le atinaʻeina o le serotonin syndrome, e mafua mai i le faateleina o le vevela o le tino, faʻavevesi, faʻasalaga, ma nisi taimi. O le sili atu o le elemene e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o fomaʻi i le vevela.

Ina ia puipuia le foliga mai o ia ituaiga faailoga, e tatau ona pulea le faaaogaina o le tryptophan i totonu o le tino. E sili atu le maua o le elemene talafeagai e ala i meaʻai. Afai e foliga mai e foliga mai o se mea maualuga, e taua tele le sailia o se fesoasoani agavaa.

Le manatu o saienitisi

O saienitisi i le faagasologa o suesuega i luga o le vailaau ma ona aafiaga i luga o le tino na mafai ona latou sailia mea nei.

  1. Amino acid suia amio. O tagata na faʻavasegaina i latou lava e pei o le muimui, na tuʻuina atu le vailaʻau i se fualaau o le 100 mg i le tolu aso i le aso. Ina ua mavae sina taimi, na faamauina ai ni taunuuga lelei: o le amio a le au suesue na sili atu ona fiafia mo isi, o le naunau i fefinauaiga na matua faaitiitia, o mataupu faataitai na sili atu ona tausisia. Ae o se tasi o fuataga o le 500 mg o le elemene o le auala sili lea e aveesea ai le tupulaga talavou i le tele o le malosi o le faitio.
  2. Tryptophan o se pusa moe lelei. 1 gram o le tino fesoasoani e aveesea ai le siʻomaga, faʻaitiitia le moe ma faʻaitiitia le ala mai i le afiafi. Ua faʻamaonia foi o lenei amino acid e aoga i le faʻafefeina o le manava o le moe.
  3. Le vaifofo mo le ita. O le afaina, le faʻaleagaina, faʻafuasei o le suia o lagona, le vevesi o le taunuuga lea o le le atoatoa o le serotonin ma, o le mea lea, tryptophan. O se mea manaia, o le le lava o le fesoʻotaʻiga e aafia ai foliga vaaia - e mafua ai ona foliga foliga leaga.

I le taimi nei ua e iloa e uiga i le matafaioi, meatotino ma punaoa o se amino acids, e mafai ona e puipuia lona le atoatoa ma le sili atu, ma o le mea lea - ia tausia le soifua maloloina ma le mafaufau i le tulaga tatau. O tagata e faʻamaʻaina le tuufaatasiga i le tele o aofaiga latou te le fefefe i le atuatuvale ma le mafaufau i faafitauli. Tausia le faʻataʻitaʻiga o le elemene ma o le a lelei pea lou soifua maloloina ma le fiafia.

O le a le tryptophan ma aisea e manaʻomia ai?

E le mafai ona ola le tino ola e aunoa ma le polotini. Amino acids o se vaega o puipuiga, o latou nei faatulagaga, "piliki". Tryptophan o se tasi o mea taua. O lona uiga e le mafai e le tino ona faʻapipiʻiina ia lava ma e tatau ona maua lenei mea i meaʻai.

O meatotino aoga o le tryptophan o loʻo faʻaalia i le mea moni e talafeagai mo le faʻasalalauga o le serotonin - o le hormone o le fiafia lea e nafa e le gata mo se uiga lelei, ae mo le soifua maloloina o le tino. O le isi homone e manaʻomia se amino acids - melatonin, e maua ai le suiga o le tino i le suiga o le ao ma le po.

Tryptophan e aʻafia foi i le fausia o le vitamini B3 ma le hemoglobin, fesoasoani e faʻasaʻo le toto maualuga, ma faʻafoeina le faiga o le endocrine. O lenei vailaʻau e matua aʻafia lava i le metabolism - o le liua o lipids ma proteins, faʻapea foi i le toe faʻaleleia o gaioiga pe a uma le faʻamalositino ma aʻoaʻoga. O le mea lea, o le tryptophan e masani ona aofia ai i taaloga taʻavale.

Tryptophan - o le mealilo o uiga lelei

Talu ai ona o lenei vaega e nafa ma le gaosiga o le serotonin, ua faʻavasegaina o se antidepressant. Tryptophan ei ai se lisi atoa o uiga aoga:

  • aveesea le fefe, popole,
  • faagaeetia, tuuina atu le olioli, lagona o le fiafia,
  • faaleleia le lelei o le moe, faamaluluina le le mautonu,
  • faʻaitiitia le faʻafefe
  • faʻaitiitia le manaʻo ma manaʻoga mo lauulu suamalie, lea e taua pe a aveesea le mamafa.

Mo tamaitai, o se mea talafeagai lea, talu ai ona faʻaaogaina le faʻaalia o le PMS ma le faʻaleagaina, ma faʻaleleia le tulaga i le taimi o le misa. Amino acid e taua mo se uiga lelei, lea e taua tele pe a mate.

Fualaau faisua, fualaau aina ma fualaau mamago

I le matafaioi o le siitiaina o se meaʻai, o le apricots maroke ma aso e aoga. O fualaau faisua e tatau ona aofia ai pateta, greens, beets i le lisi autu. A maeʻa ia i latou ona sau lea o laʻau ma kāloti. O fua e aoga i le tino, o le tuufaatasiga sili ona maua i faʻi. O fualaau o le Citrus, avocados ma rimoni e tutusa le tele o le tryptophan, o apples e le lelei i lenei amino acid.

Laulau: meaʻai o le tryptophan i fua, fualaau faisua, fualaau mamago

O manaoga masani o le tino

Soʻo se mea e taua mo le tino e mafai ona aoga ma faʻaleagaina, e faʻalagolago lava i lona tele. E tusa ai ma le afa o meaʻai mo le tagata matua, o le manaoga i aso taitasi mo le tryptophan e 1 g. O le vaega lona lua o fomaʻi e manatu i le 250 mg o le mea i aso taitasi e fai ma masani.

Amino acid deficiency i le tino e mafua ai:

  • fualaʻau gaʻo B3,
  • leai se serotonin ma faʻalavelave faʻalavelave uma o le faʻalavelave o le tino mai le le mautonu i le atuatuvale,
  • ulavale, le lelei le faʻatinoga, vaivai le tumau,
  • dermatitis.

I tulaga ogaoga, o le le lava o le tryptophan i le meaʻai e mafua ai faʻamaʻi mafaufau, ma faʻatasi ai ma se faʻalavelave matuia o le magnesium - faʻamaʻi o le cardiovascular system. O le manaʻomia mo lenei faʻalapotopotoga e faateleina pe a taʻalo taʻaloga, aua e manaʻomia lou mauaina o maso maso, e aofia ai palatini.

E mafai ona faʻaosoina mea e sili atu ona maualuga:

  • moe
  • totogo, migraine,
  • fia inu pea
  • toilalo i totonu o le vaega o meaʻai.

O le mea lea e sili atu le matautia o le faʻaleagaina o se mea aoga faapena. O mea taumafa o loʻo faʻamalosi i le tryptophan e le mafua ai se sili atu o mea amino, o le mea matautia e mafai ona maua mai fualaau le pulea.

Trykinshan contraindications ma aʻafiaga itu

O vailaʻau faʻasaina ma se amino acids e faʻasaina i le taimi o le maʻitaga ma le lactation. Faʻasalaga ma na o le maeʻa ona faʻatalanoaina se fomaʻi, e ave mo faʻataʻitaʻiga, maʻi o le maʻisuka, ma le oncology o le vevela.

O aʻafiaga ma le maualuga o loʻo faʻaalia i le le mautonu o le maʻi (manava, gase, vomiting). I le aoauli, o le vailaau e mafai ona mafua ai le tele o le moe. O le mea lea, a maeʻa lau paluga ma lenei amino acid, e le mafai ona e alu. O nei faʻamaoniga e ono tulai mai pe a tago i vailaʻau, nai lo meaai.

Ina ia faatea ese le atuatuvale ma le le fiafia, e tatau ona e 'ai i meaʻai saʻo e maua i le tryptophan. O lenei vailaʻau e ofoofogia ma faʻalavelave. O le lisi o ipu o loʻo mauʻoa i amino acids e le o se mea puupuu - o le a mafai e tagata uma ona faia se lisi i mea latou te fiafia i ai.

O le a le tryptophan

O le paka alpha amino lea ei ai le tele o meatotino taua tele. O loo iai i totonu o le puipuiga o meaola ola uma. E taua tele, o lona uiga e tatau ona e faaaluina lou taimi ma saili po oa meaai e aofia ai le tryptophan. A aunoa ma lea, e le mafai ona ausia se metabolism atoatoa. O lona uiga, faatasi ai ma le le lava o lenei amino acid i le tino, o se faaletonu e tupu, ma o le a vave ona e lagonaina le le mautonu. E le gata i lea, o lenei mea o le a aʻafia ai totoga ma mamanu uma, o le a amata ona mou atu le matagofie, ma e mafai ona e faʻagalo atoa se uiga lelei.

Serotonin ma Tryptophan

E tusa ai ma le hormone o le fiafia o loʻo i ai i le sukalati ma le asikulimi, atonu o le toʻatele na faʻalogo. O le serotonin lenei, lea e masani ona faʻatulagaina mo le atuatuvale. Ua fautuaina e le fomaʻi e tusa ai ma fualaau faasaina "Prozac" ma ana analogues. Ae ui i lea, o le serotonin e 'ai e le tele sona fesoasoani, o le a faʻaumatia ao leʻi oo atu i totonu o le faiʻai. O le mea lea o loʻo tatou talanoa ai i aso nei e uiga i meaʻai o lo oi ai le tryptophan.

O le mea moni lava, e le o le "oloa o le fiafia" lava ia e sili atu ona aoga mo le tino, ae o lona mea e faʻamaʻaʻaina - o le tryptophan amino acids. I totonu o le faiʻai, e liua i serotonin. E pei o vitamini, e le o faʻapipiʻiina i le tino, ma e tatau ona e naʻo meaai.

Mealilo faalilolilo

I le tautala e uiga i mea aoga o lenei amino acid, e mafai ona faateia se tasi ona e le faatauina atu i falemaʻi e fai ma panacea mo maʻi uma. Ae faafetai i le tryptophan e mafai ona tatou lava le moe, malolo ma faʻasaʻo le atuatuvale popole, faʻaleleia o tatou lagona ma faʻaumatia le atuatuvale. Ae e le o mea uma. O le iloa o meaʻai e aofia ai le tryptophan, ma e masani ona 'ai ia i latou, e mafai ona e galue e aunoa ma le vaivai ma taulaʻi lou mafaufau, faʻagalo e uiga i tafaoga ma e faʻaumatia ai le faʻalagolago i le ava.

Tryptophan o le a fesoasoani ia i latou ua leai se manaʻoga, pe, i se isi itu, e manaʻo e faʻaitiitia le fiaai. Afai o lenei amino acid e lava i totonu o le tino, ona mafai lea ona e teena sitaili ma mufini e aunoa ma se faʻalavelave.

Meat ma iʻa

O lenei, seʻio tatou tilotilo i le auala e mafai ai ona tatou maua le gaselane, o meaai ia e sili atu ona maua ai le amino acids. Ma o le vaega muamua o le protein-tamaoaiga meaʻai. O nei lapiti (330 mg i le 100 g), popo (330 mg), moa (290 mg) ma vela (250 mg). O mea e sili ona faigofie ma natura, o lea ia sili atu lou faʻasoa ia i latou. O se aso, e manaʻomia e se tagata pe tusa ma le 200-300 g le gaʻo maualalo pe gaʻo meaʻai.

E tatau ona totogi faapitoa ile caviar mūmū ma le uliuli (960 mg), uʻamea solo ma le solofanua (300 mg). O oloa ia o loʻo i ai le maualuga o mea o le tryptophan, lea e manaʻomia le i luga o lau kesi i le vaitau o le sili atu o le mafaufau ma le faaletino. E mafai ona e suia le caviar i iʻa oona, e aoga foi.

Mea gaosi susu

Ma o lenei tatou te le o toe talanoa e uiga i le susu, ae e uiga i ona fua, o mea inu susu. Mafaufau pe o fea meaai e aofia ai le amino acid tryptophan, o le mea muamua e tatau ona tuʻuina i le kulimi masani. 100 g ei ai le 790 mita o lenei mea aoga. I le gasegase o le kulimi, e itiiti, e tusa ma le 500 mg. O le kulimi, kefir ma le cheese cheese e aofia ai pe tusa ma le 210 mg ia mea taitasi. O se taumafataga manaia ma lelei o falaoa o le cereal ma le sisi e mafai ona maua ai le afa o mea manaʻomia i aso uma, ma i le afiafi, faʻaopoopo lefir i le lisi.

Nati, Cereals ma Legumes

E tele isi oloa o le a tuʻuina atu ia te oe i le tryptophan. O a mea o lo o aofia ai i totonu o le tele o aofaiga mo o tatou tino, o le a faaauau pea ona tatou mafaufau i ai i aso nei. Faʻalogo totoʻa i fatu. O elemene ma cashews o ona punaoa taua ia, o lona 100 g e aofia ai le 700 mg o le amino acids. Peanuts e le o ni nati, ae o loo aofia ai le 750 mg i le 100 g. Ma o pine pine e le taua tele i lenei tulaga, ae o latou o se punavai o ni ituaiga o microelements e le gata ina mafai ona lagolagoina le puipuiga o le tino, ae faamalolo foi nisi faamaʻi. Tryptophan i totonu pe a ma le 400 mg.

Legumes o se punaoa taua tele o le polotini. E na o le 100 karamu o pi masani po o peas o le a avatu ia te oe le 260 mg o le tryptophan. Ae ui i lea, o soya i lenei itu o taʻitaʻi aloaʻia (600 mg). O le mea lea, o nei oloa (tofu, soya susu) e taua tele foi. Buckwheat o le mulimuli i lenei vaega. E aofia ai le 180 mg i le 100 g. Ae o fualaau faisua ma fualaau aina ma lenei amino acid e le mauoa. Ae o loʻo i ai se isi mafuaaga - o nei mea e le mafai ona faʻaaogaina o isi amino acids ma vitamini.

O le mea sili ona taua o le paleni

E mo lenei mea e tatau ona e iloa po oa meaai e aofia ai le tryptophan. O le laulau o le a mafai ai e oe ona siaki i soo se taimi ma malamalama pe paleni lau taumafataga. Ina ia mafai ona lelei le amino acid, e tatau ona sau i totonu o le tino ma meaʻai. Ae o le tryptophan natura e manatu vaivai, o lea e matua manaomia ai tagata malaga i foliga o vitamini B, o vailaau gaʻo ma minerale vave (magnesium ma le uʻamea).

Mai lenei mea e mafai ona tatou maua ai le faaiuga autu: o le meaai e tatau ona faapaleniina, ma ia tatau ona tuufaatasia saʻo ia oloa. O le mea lea, afai e te manaʻo e faʻamautinoaina o lenei amino acids ua lava i le taumafataga, e fautuaina e ai sisiisi sisi poʻo le pasese pasese mo le 'aiga o le taeao. O le au faipisinisi o meaʻai e ese mai ai e le malie i lenei mea, ae o loʻo i ai a latou sini. O le tuʻufaʻatasiga sili o amino acids, iron ma B vitamins. O le mea lea, afai e te manaʻo i le ate, ona faʻavelaina lea i taimi uma.

Tryptophan-fualaoa mauoa

O le keke keke e na o se faleteuoloa o lenei amino acid. Ina ia faia lenei mea, ave le 800 g o le ate, 2 fuamoa, 3 kāloti ma 2 aniani, se ipu falaoamata ma 200 g susu. Uʻu le ate i se mea faʻapipiʻi, faʻaopoopo mea uma (sei vagana ai fualaau faisua) ma tao i totonu o le suāuʻu manogi i le tino o pancakes. Ma fusi ese aniani ma kapota. Aoina se keke, taofi pancakes ma fualaʻau ma le mayonnaise.

Pea zrazy e mafai ona avea ma se mea vave vave, maloloina ma lelei. Ina ia faia lenei mea, ia kuka se ipu keke, pasi i totonu o se paluga, faaopoopo le kiliki ma le 2 sipuni tele o le semolina. I le faʻatumuina, o aniani ma pulou e lelei. Fafaga falaoa ma falai i le suauu. Ma o le buckwheat e talafeagai mo le teuteuina. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le faʻalauteleina o au mea taumafa ma mea amino e faigofie ma le taugofie.

Mea aoga

Tryptophan o se tasi o le amino acids o le tagata. Faʻatasi ai ma lona le lava, e faʻalavelaveina ai metabolic processes. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, ua faʻalauteleina le vaivai o le tino ma le mafaufau.

O faʻasalaga o le mafaufau loloto e fesoʻotaʻi ma mea nei:

  • Faʻaleleia le lelei o le moe e ala i le faʻateleina o le faagasologa o le moe.
  • Faʻaaogaina o le faʻaaoga.
  • Paʻu o le ulu.
  • Faaitiitia le naunau mo le ava malosi.
  • Faʻaitiitia le faʻaleagaina.
  • Faʻaleleia le gauai.
  • Faaitiitia le lamatiaga o le atuatuvale.

Manaomia mo le faʻaaoga lelei ma ona uiga. O le amino acid e faʻaititia ai le fiaai o se tagata ma faʻasaʻo ai le manaʻo. I le tele o faʻatagaga, e mafai ai ona maua vave, ma faʻaitiitia ai le manaʻoga mo gaʻo.

E toʻatele tagata atamamai e fai mai e mafai ona faʻaaogaina e avea o se paʻu moe saogalemu. O le faʻaaogaina o le tryptophan mo le moe e faʻaleleia lelei ai lona uiga lelei ma laveaʻi ai se tagata mai uluaʻi tikeri o le le mautonu.

E manaʻomia le tryptophan mo metabolic processes. E i ai sona aafiaga faʻaleleia i le tupu o tagata. E aʻafia ai galuega a toto toto ma fatu. E puipui ai foi se tagata mai aafiaga o le ava ma le nicotine.

O lona auai i meaʻai i aso uma e tatau ai, ae aua nei faatagaina le tele o le masani. E mafai ona oʻo atu i le tele o aʻafiaga leaga.

Afai, i se isi itu, o le le lava o le tryptophan e matauina, o faafitauli nei e mafai ona tupu:

  • Faʻalavelave moe.
  • Le foliga mai o le mamafa o le mamafa i le lotolotoi o vaisu i mea inu.
  • Fesuisuiaʻi taimi masani.
  • Le amanaiaina.

A o laʻititi, e mafai ona mataʻituina le tuputupu aʻe o le tupu. O le a le tryptophan? O lenei mea o se amino acids e manaʻomia mo tagata, i le leai o se faʻamatalaga leaga o le a tutupu.

Nati ma Pai

O le isi vaega taua o amino acids o fatu ma laumei. Tryptophan o loʻo maua i ni paʻu ma pine pine. I pistachios ma almonds, ua lava foi. Paʻu paepae ma le mumu o se punavai lelei o mea amino. O isi laumei, pi, o loʻo aofia ai foi, ae o ni mea laiti.

Tryptophan, serotonin ma meaai: o le a le masani?

Afai o lau maualuga o le serotonin i totonu o le faiʻai ua faʻaititia, o lona uiga o le taumafa e leai se meaʻai e maua ai le tryptophan.

O le serotonin o se tuinanau o le manaʻoga masani. E te lagona le faamalieina ma le faamalieina, e tusa lava pe leʻo manava le manava. Le iʻuga: 'ai le mea itiiti ma faʻaitiitia le mamafa. Faʻafefea ona ausia lenei mea?

  • O le serotonin lava ia e le maua i meaai, ae e maua mai i le amino acids. O le mea lea, e matua taua tele le iloa po o fea meaʻai taumafa e maua i le maualuga maualuga. O meaʻai ia e maualuga-protein, faʻapea foʻi meaʻai e maua i le uʻamea, vitamini B6 ma le B2.
  • E ui o mea taumafa maualuga i le tryptophan na o ia e le faʻateleina le maualuga o le serotonin, e fesoasoani ai gaʻo vailaʻau.
  • O le insulin i totonu o le tino e mafua mai i le taumafaina o se aofaiga tele o mea -ona. O ia foi, i le itu, e faaitiitia ai le fua faatatau o le osofaia o le tryptophan. Carbohydrates + tryptophan = serotonin pomu.
  • Afai e te manaʻo e faʻaleleia atili le maualuga o le serotonin, faʻafefiloi meaʻai ma le lanu enaena, ituaiga o oatmeal, falaoa atoa o le falaoa.

Serotonin e te lagona ai le atoatoa

Faailoga o le le lava ma le tele o tryptophan

O faʻamaoniga nei e mafai ona taʻu mai ai le leai o se vailaau oona:

  • Manatu
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • Faanatinati
  • Faʻafitauli
  • Taumafa mamafa / mea tele
  • Mafaufauga Le Mautonu Lelei
  • O le maʻi tigaina o le bowel
  • Vaʻaia o le faʻamuamua o le Premenstrual

O le sili atu o loʻo faʻaalia mai e ni mea taua e pei o:

  • Le mautonu
  • Faʻaleagaina
  • Tigā toto maualuga
  • Loto o le fatu
  • Faateleina le vevesi
  • Musipo mumu
  • Toto, vomiting
  • Gutu gutu
  • Feusuaiga

Afai e te matauina ni faʻamaoniga se lua pe sili atu foi, vaʻai lau fomaʻi.

O le atuatuvale ma le le mautonu e faaalia ai le leai o se tryptophan i le tino

Mina Glazed Salmon

Mo 4 fesoasoani:

  • 60 mililiters of mirin (vine tisi saisi a le Iapani)
  • 50 g suamalie susu
  • 60 mililiters o soya soya
  • 500 g lemoni
  • 2 sipuni tele le kuluka uaina
  • 1-2 aniani (taofi ma tipi i ni fasi ie laiti)

Kuka:

  1. Ia faʻafefiloi le mina, sukalanu enaena ma le soya saumalie i totonu o se papaʻu papaʻu, lea e aofia ai salmon uma, ma suʻapala i totonu o le ipu mo le 3 minute i le isi itu ma le 2 minute i le isi. I le taimi nei, vevela se pusa tele e leai se paʻu.
  2. Kuki le salu i totonu o se apa vevela vevela vevela mo le 2 minute, ona toe faʻafefete lea o le salmon, faʻaopopo i ai le kapuni ma faʻavela isi 2 minute.
  3. Tuu le iʻa i luga o le ipu o loʻo e faʻaaoga ai, faaopoopo le kulimi sukalati i se ogaumu vevela ma vevela.
  4. Liligi suamalie, suamalie, salty glaze i luga o saumoni ma teuteu i fasi fasi aniani lanu meamata.
  5. Auauna atu ma le araisa poo ni totulu pe a e manaʻo i ai, faʻaopopo i ai se tamaʻi lima.

Faleola fale

Mo 4-6 fesoasoani:

  • Oatmeal 200 g
  • 25 g lala
  • 75 g o le karite po o le keke o le rye (filifiliga, e mafai ona e faaopoopo i ai i luga o le tele o meaʻai)
  • 50 g lanu eletise
  • 50 g almond flakes
  • 50 g vine
  • 50 g mama apricots
  • 50 g fualaau mago

Tuua Lau Faamatalaga