Pancreatic cyst: mafuaaga ma faailoga, ituaiga togafitiga

O le cycreatic cyst (CSF) o se faʻavae lumpy o mea faʻafesoʻotaʻi ma mea inu vai, o loʻo i totonu o vaʻalalata e lata ane i le gland. O lenei mea e le masani ona maua mai i le pancreas (pancreas), o se tulafono, o le taunuuga o le afaina poʻo le faʻamaʻavale o le palanyma o le okeni. E le gata i lea, o kyuga e mafai ona avea ma parasitic i le amataga.

O faʻamaoniga o le CSF e faʻalagolago i le tele o le aofaʻi o le vai, o le solia o lona aoga ma le tikeri o le faʻamalosi e le uila o totoga vavalalata. O le tele o taga siaki e matua fesuisuiai ma e faʻalagolago i le etiology, faʻasalalauga o le faʻavae ma le i ai o mea faʻateleina. E mafai ona i ai se uila mai le 50 ml i le 7-8 lita o le vai ma alu i tua atu o le tino.

Faʻamatalaga faʻatau

E mafai ona aliali mai i totonu o tagata o vaitausaga taʻitasi ni kiona pancreatic. E mafai ona iai ni lapisi ma ni aofaiga tele i capsules o le tino. E mafai ona maua le polycystosis faʻapitoa pe afai e le na o le pancreas e osofaia, ae o ovaries foi, mafaufau, ate ma / poʻo gaʻo. O le uiga lea o se togafitiga faʻapitoa. O le pseudocyst e tulaʻi mai i le talaaga o se isi faʻamaʻi.

  • pupuʻu pupuu o le pulelele ma se maʻa (gallstone disease),
  • gasegase tino
  • faʻanoanoa o le pancreatic
  • afaina parasite na mafua mai i helminths - cysticercosis, echinococcosis,
  • pancreatic tumo process,
  • faamalosi o le pulelele i luga o se vaa,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi afi,
  • ituaiga 2 maʻisuka malosi.

O mafuaʻaga e mafai ona mafua mai i le faʻaalia o aʻafiaga i fafo, pei o le:

  • ava malosi
  • afaina e mafua mai i le gasegase lipid metabolism,
  • muaʻi faʻaaogaina o gaioiga i luga o so o se totoga o le vaega o meaʻai.

Faʻavasegaga

E lua ni vaega taua e faʻaogaina ai tumutumu uma e fausia i luga o le pancreas. I le uluaʻi ituaiga o faʻavasegaga, o maʻa e iloga i lo latou fausaga. O lea ei ai:

  • vailaau moni o le pancreatic cystic (o se maʻi faʻapitoa e maua i le glandular epithelial layer),
  • faʻasolosolo o le cycreatic cyst (faia pe a uma ona gasegase).

E le gata i lea, o faʻaogaina o le vavalalata e faʻavasegaina i le nofoaga o lo latou faʻatautaia i luga o le okeni. O le mea lea, e tolu nofoaga o le localization:

  • pancreatic tail sipuni (o lenei tulaga e le aʻafia ai totoga o loʻo siomia ai le pancreas),
  • o se tumutumu o le headcreatic head cyc (o se mea e le masani ai nai lo isi ma mafai ona tui le duodenum),
  • se uila i luga o le tino o le pancreas (tele lava, solia le tulaga o le manava ma le kolone) /

E ala ile natura o aʻoga iloga:

  • faʻapitoa
  • leaga
  • saʻo.

I le telē, o laʻititi e laʻititi ma tele. O tamaiti laiti e tele lava i le 20 millimita, o lapoa e mafai ona oʻo atu i le sefulu senitimita i le voluma.

O se uila i le pancreas e faʻagasolo i le tele o vaega o le faʻavaeina:

  • O le faʻavae muamua o le vaega o le aofia, e masani lava ona tupu lenei mea i le 1-1.5 masina talu le pancreatitis.
  • A maeʻa le 2-3 masina, ona aliali mai ai lea o se paʻu, ae o ona puipui o loʻo matuā lelava ma vaivai.
  • Pe a ma le ono masina, ua maeʻa ona fausia e le neoplasm ma ua i ai nei puipui tetele.
  • A maeʻa le 6-12 masina, ona vavae ese lea o le kapise ma le vai mai vaʻalalata lata ane ma avea ma se tutoʻatasi tutoʻatasi, mafai ona sui mai lona nofoaga muamua.

O le ata o le maʻi e faalagolago i le tele o le faʻavae. O le mea lea, faʻatasi ai ma sina laʻititi, e ono le lagona e le tagata maʻi se faʻaletonu, ma o le a faʻaalia i luga o le vailaau i luga o se faʻatautaia ultrasound. A o tuputupu ae le malosi o le siama, o faailoga nei e aliali mai:

  • paʻu o mea mamafa, vaivaiga, vaitau o fiva,
  • vevela, viliina, nofoa le aoga,
  • tiga le tumau i le itu i tua poʻo tua, faʻateleina le taimi mai le osofaʻiga i le osofaiga, aemaise lava pe a fai o le afa o loʻo i luga o le plexus solar,
  • e mafai e le uila ona sui vavae tuaoi (manava, gaʻo, ate) ma faʻalavelave ai a latou galuega,
  • faatasi ai ma le tele o le afa, e amata ona lagona e ala i le paʻu o le manava i le tulaga o se faasologa solo, e masani ona leai se tiga,
  • o se suiga tele i le natura o le tiga ma le tele o le faʻavaeina, o le osooso malosi i le vevela e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o se faʻalavelave faʻalavelave faigata,
  • pe a faʻapipiʻi tumutumu o le talo i le ulu o le gland, e aliali mai le jaundice.

Cyst Diagnosis

Faatasi ai ma le ultrasound, e mafai ona e suʻesuʻeina se uila o matagaluega uma o le pancreas - le ulu, tino ma le siʻu. Endoscopic ultrasound faaopoopo e faʻatagaina ai oe e fuafua le aʻoaʻoga leaga pe leaga.

O auala faʻamaʻi e eseese. I luga o le elemene o le suʻega o le tino, e mafai ona e filifilia le ata lafoia, o le tulaga e fetaui ma tuaoi o le afa. Afai e iloa se limite o le manava o le manava i le taimi o lenei suʻesuʻega, e masalomia foi le masalosalo.

O le faʻamaoni ma le faʻamaoni e faʻaalia ai taʻiala o le afa. Faʻasalaga, e mafai ona e mauaina ni tumutumu tetele e alu ifo mai le pito i lalo, polycystic pancreas, faʻatasi ai ma lala o le faʻalauga o le celiac, o tafaoga o kesi o soo se tele e manino lava ona iloa.

E faʻapefea ona togafitia se uila?

Le togafitiga o kesi popo ma togafiti togafitiga e faia pe afai:

  • o le faʻalavelave faʻaleagaina ua manino le tapulaa,
  • e i ai sona laʻititi laʻititi ma lona telē (e oo i le 2 cm le lautele),
  • naʻo le tasi aʻoaʻoga
  • e leai ni faʻailoga o le gasegase faʻamalosi ma tiga matuia.

I isi tulaga uma lava, togafitiga i togafitiga o togafitiga.

Mo le 2-3 aso muamua, o le meaʻai fiaʻai ua faʻamatalaina. Mulimuli ane, e tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo, falai ma le aano o meaʻai, aua e faʻaosofia ai le pulefaʻatasia o enzymes pancreatic ma faʻaleleia ai faʻaleagaga o mea (vaai i mea e mafai ona 'ai faʻatasi ma le pancreatitis). O le ava malosi ma le ulaula e tatau foi ona tuliesea. O le faʻatonuga o le maʻi o loʻo momoe (7-10 aso).

O vailaʻau o le Tetracycline poʻo le cephalosporins ua faʻatulagaina, lea e faʻamoemoe e puipuia ai le ulufale atu o se siama siama i totonu o le vailaʻau o le cyst ma faʻatumu ai i le tulei. A leai, e mafai ona liusuavai puipui ma faʻavave ona faʻasalalau le gaioiga e ala i gland ma vavalalata lata ane.

E mafai ona faʻaitiitia le paʻu ma faʻaititia le pule faʻanofo e ala i le faʻamaonia o le "popo faʻatoʻaga pamu" (OMEZ, Omeprazole, Rabeprazole, ma isi mea). Mo le faʻaogaina masani o gaʻololo ma gaʻo gaʻo, o le faʻamaʻi o le enzyme ua faʻamaonia - o vailaʻau o lo o iai Lipase ma Amylase, ae leai ni meaola (Pancreatin, Creon).

Faiga faʻavae

Afai e le aoga togafitiga faasao mo le 4 vaiaso, o le taotoga o loʻo faʻaalia. O vailaʻau faʻaonapo nei e aofia ai le aveeseina o tau ile faʻaaogaina o ni auala faʻaogaina. Ae ui lava i lea, e 92% o tagata gasegase ua faamalosia ina ia i ai i le falemaʻi mo le umi o togafitiga. E tusa ma le fitu filifiliga mo le taotoga.

Afai o le faʻaaogāina o loʻo faia i lalo o le vaavaaiga a se masini ultrasound, o lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli faigata. O loʻo faʻaalia pe a faʻatūina i le vaega o le tino o le okeni poʻo le vaega o lona ulu, talu ai i nei tulaga latou te tuʻuina atu le sili ona lelei. Ina ia faia le faʻatinoga, o le tagata gasegase e aʻafia i le itumalo faʻapitoa, e faʻapipiʻiina se nila pupuʻu (e fai ma filifiliga, se puʻe puʻevaʻava), pe a maeʻa ona aveese le afa.

O le togafitiga o le fomai tipitipi e faʻatatau i le tele o le faʻavae:

  1. Ole vaʻaia ole vaʻaia o le uila - pe a uma ona faʻamamā le vailaau o le uila mai le vai, ua faʻapipiʻiina se alavai (paʻu paʻu) i le faʻavae, lea e mautinoa ai le tafe mai pea o vai mamai mai le fausiaina. E le faʻaumatia alavai seia maeʻa le faʻamutaina o le suavai. O nei togafiti e manaʻomia mo le tutoatasi o le faaletonu (togi i le mea faʻapipiʻi). O sea taotoga e le faia pe a fai o le afa o loʻo i ai se voluma tetele (sili atu i le 50-100 ml) poʻo poloka poloka o le gland.
  2. Sclerosis o le faʻavae ua faʻavae i luga o le faʻaofiina o se vaifofo ma se galuega faapitoa. E faʻatautaia pe a uma ona faʻaogaina le tau. I le lumanaʻi, o le faagasologa masani o le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi e tupu ma ua faʻaaogaina ai le faaletonu.

Afai e le mafai ona faʻaogaina se faʻaogaina faʻafuaseʻi, ona tatau lea ona e alu i le laparoscopic version o le taotoga. E maua ai le faʻatinoina o ni mea se lua e le sili atu i le 2 cm le uumi, lea e faʻaaogaina ai meafaifaʻailoga faʻasolo i totonu o le vaega o le manava. O ia gaioiga e faʻaalia i le tele o faʻafitauli faigata, e ui lava i le tele o le osofaia. E aofia ai:

  1. Excision ma le faʻaaogaina o aʻoga. E mafai ona fai lenei taʻavale pe'ā le lelei le uila. I le faagasologa o le faʻatinoga, faʻapipiʻi le fomai tipitipi, faʻaaogaina faʻaaoga vailaau togafitiga faʻapitoa ma sutures o loʻo mau. E mafai ona faʻaaoga se electrocoagulator nai lo le nilala, peitaʻi, i lenei tulaga, e manaʻomia le faʻapipiʻiina o se paipa vai mo se vaiaso.
  2. Laparoscopic resection, lea e faia i luma o se faaletonu faʻalauiloa i totonu o le tino o le okeni. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le cyst o le ulu o le gland e i ai le 50-70 mm, ona ave lea o le ulu. E ui lava o lenei taotoga e sili ona leaga, o le aʻafiaga o le toe faʻafoʻi e laʻititi.
  3. O le faagaoioia o le Frey (aveeseina o le ulu o le gland ma le faia o pancreatojejunal anastomosis) o se tasi lea o suiga o le taotoga ua talanoaina i luga. E taua i le i ai o se faʻalautele malosi o le pule o le gland. O le auala mo le faia o lenei ituaiga o gaioiga o le faʻapipiʻi sao lea o le gland i totonu o le inumaga laiti. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻasalalau le faagasologa o le tuʻuesea o enzymes ma faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe le maʻi o le necrosis.

O le taotoga laparotomy o le mea aupito lata mai lea e mafai e le au fomai tipitipi ona o. Mo lona faʻatinoga, e manaʻomia le autopsy o le manava o le manava. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e tatau ona uia se vaitau umi o le toe faʻaleleia.

Laparotomy e mafai ona faia e tusa ai ma le mataupu faavae:

  1. Tatala vavalalata,
  2. E tusa ai ma le mataupu faavae o le faʻasalaga o le faʻavae ma ona isi alavai,
  3. O le faʻatautaia o le tauvaga - o se taotoga muamua na faia i le fitugafulu ma o le taimi nei e leiloa lona taua. O lana metotia o se mea muamua ma e aofia ai le tatalaina ma le faamamaina o le afa, pe a maeʻa ona puipui le puipui i le pito o le mea na tupu. Ma le isi, o le taotoina o le manua atoa e faia. O le faʻafitauli tele o lenei auala o le faʻaauau ona fausia o fuainumera.

I aso nei, o vailaau faʻaonapōnei e mafai ona foʻia lenei maʻi e aunoa ma ni faʻafitauli faʻapitoa. Pau lava le tulaga mo le faamautinoaina o le lelei o togafitiga mo togafitiga mo tau o le pancreatic o le avanoa talafeagai i fesoasoani fesoasoani.

Faʻaleleia o meaʻai

Soo se togafitiga o le pancreas e aofia ai se meaai. Afai ei ai se uila, e tatau ona tausia mo se taimi umi. I mataupu o faʻamaʻi faʻamaʻi, o le taumafataga ua faʻatulaga mo le ola.

Faasaina e faʻaaoga:

  • falai, ulaula, vevela,
  • meaʻai na gaosia
  • ava malosi
  • faʻasalaga,
  • gaʻo, gaʻo
  • sweets with cream (pastries, keke),
  • Fuga meaai fou
  • sau sau, mayonnaise,
  • vaitau.

E tatau i tagata maʻi ona ave:

  • falaoamata (buckwheat, rice, oat, semolina),
  • leai ni gaʻo
  • gaʻo susu gaʻo ma susu gaosiga susu,
  • fuamoa (e masani ona maua ai le protein),
  • kuka ma tao tao o moa, lapiti ma povi (e le o gaʻo),
  • soupe i luga o le vai.

I fafo atu o le vaega o le faigata, e mafai ona e faʻaaogāina puaa vela, palo o pelesa. O isi oloa e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi, o ai o le a fetuunai le lisi pe a manaʻomia.

O le faiga o le atinaʻe ma mafuaʻaga o tau o pancreatic cysts

O le pancreas e matua aʻafia i le faiga o le malepe ma le digestibility o gaʻo, gaʻo, pulu. O foliga vaaia o le okeni e fiafia tele i le fausia o faiga faalesilosi, lea o se taunuuga o le faaletonu o le gasegase i le faatulagaga ma le faagaioia o le pancreas, faapea foi ma mea taua lona lua.

O le atinaʻeina o le faʻavae e faʻavae i luga o le faʻaleagaina o le gaʻo ma le toe suia mulimuli ane. O faʻaputu tino e faʻaputuina i totonu ole laulau o le pancreas, o le tino e faʻamapulaʻaina le vaega o loʻo aʻafia mai siama maloloina, ma maua ai se paʻu. O le gasegase o gasegase ua fausia mai le mea o loʻo fesoʻotaʻi (fibrous), ua tumu i le faila faalilolilo.

O mafuaʻaga autu mo le faʻavaeina o tau i luga o pancreas e aofia ai:

  1. Faʻaleagaina o le faʻaaogaina o faasela ona o le taofiofia o alavai. O le faʻaleagaina o le tino e mafua mai i se faʻalavelave faʻapitoa,
  2. O le atinaʻeina o pancreatitis o se ituaiga eseese (faʻasolosolo, ava malosi, maʻi faʻamaʻi),
  3. Fausiaina o maa,
  4. Pancreatic necrosis, o se faʻamaʻi tuga lea o se faʻalavelave o le tino pancreatitis,
  5. Manuaga, manuaga, ootia o le gland,
  6. Faʻailogaina o le tino o le endocrine: maʻisuka, gaʻo,
  7. Faʻafitauli pipisi.
e aofia i le ↑

Sulu i luga o le ulu o le pancreas

O le uila i luga o le ulu o le pancreas o se mea e fausia ai se vavalalata ma se mea faalilolilo. O aʻoaʻoga faapena e le masani. O aʻafiaga e afaina ai le gaioiga o le gland, faʻalavelave ai le gaosia o hormones ma enzymes porotini. Faatasi ai ma lona tuputupu ae, e mafai ai ona tui le duodenum. O le faʻavaeina o le ulu o le okeni e faʻaalia i le tiga ma le le faʻavauvau, ona o le mamafa i vaʻavaʻa ma okeni lata ane.

Pancreatic tail cyst

O lenei ituaiga o faʻavae ua faʻatuina i le pito (siʻu) o le okeni. O vaega o lona nofoaga e mafai ai ona e le aʻafia ai i mea vavalalata ma totoga. I le tele o tulaga, o tau o lenei localization e tulaʻi mai o se taunuuga o le pancreatitis. O le a le o le mea na tupu i le siʻusiʻu o le okeni, o loʻo faʻavaeina i le siʻusiʻu o le okeni, o se faʻapipiʻiina o le faila faalilolilo, faʻatapulaaina e puipui o le kapupeni mai le mea faʻafesoʻotaʻi.

O aoga e vavaeina e tusa ai ma isi taiala:

  1. Natura o mea tutupu. O lenei fuaitau ua mafai ai ona tatou vaevaeina aʻoaʻoga i le moni ma le sese. O neoplasms moni o tumutumu o gasegase na fausia e avea o se taunuuga o mea e le masani ai i le atinaʻeina o se okeni i le vaitaimi o le vavave. I le tele o tulaga, o lenei ituaiga o faʻatulagaga e le faigofie i le tuputupu ae. O faʻatulagaga moni ua tumu i faʻamalosi, faʻasolosolo i sela epithelial.

O kese feteenai ua faia e avea o se taunuuga o faamaʻi ua tuanai. I le tele o tulaga (e oʻo atu i le 90%), o lenei ituaiga o faʻasalaga o se taunuuga lea o le pancreatic necrosis or pancreatitis. O se taunuuga o le atinaʻeina o nei maʻi, o loʻo faʻaleagaina ai le fland tissues. O le nofoaga ua afaina e puipuia mai siama maloloina e ala i le fausia o se paʻu o mea filogia.

O le taofiofi o le taofiofi i luga o le pancreas ua faia e avea ma se taunuuga o le faalavelaveina o le au. O lenei ituaiga o faʻatulagaga e faigofie i le tuputupu aʻe. O faʻalavelave faʻapitoa e mafai ona malepelepe ona o mea eseese.

O tumutumu parasitic i le tele o mataupu e faia pe a ulu atu i totonu o le tino pe a oo i vaega o le parasite (echinococcus, opisthorchus). O lenei ituaiga o faʻataʻitaʻiga e matua lamatia tele, e ono tutupu mai i le tuputupu aʻe vave, aʻafiaga leaga i mea vavalalata ma totoga,

  1. Le ala o togafitiga.O vaevaega ua vaevaeina i faigata (faatasi ai ma le tupu o fistulas, tulei, pusa, toto), faigata,
  2. Faʻavasegaina o Atlanta (vavaeesega o kesi e mafua mai i le pancreatitis):
  • O le foliga lapopoa - o faʻatonuga e vave tutupu, o okeni e mafai ona avea ma castic cyvities. O le fausaga o le uila e le manino,
  • O taimi faʻapitoa poʻo le faʻaaogaina - o faʻavaega e faia mai i se foliga lapopoa,
  • O le tele o le mumū o le faʻasolosolo o siama - o se fao, ua tumu le pusa o le cyst i mea o loʻo i luga ole pullenti.
e aofia i le ↑

Faailoga o se vailaau o le pancreatic cyst

O le tele o taimi, o le faʻavae e faʻapupulaina e pei o se isi. O le faʻaalia o faʻamaoniga o kesi pancreatic e mafua mai i le tele o le faʻavae, tupuaga, nofoaga. I tulaga o le fausiaina o fausaga e tasi, o le tele e le oʻo i le 5 cm, e le o iai ni uiga ogaoga - o faʻavae e le faʻavaveina ai totoga o loʻo latalata ane, e le faʻavaivaia. O le tagata maʻi e le oʻo i le faʻavauvau ma le tiga.

O le atinaʻega o aʻoaʻoga, o le siʻitia o le tele e maua ai faʻamatalaga faʻaalia. O le faʻailoga autu o se maʻi televise tele o le tiga. I lona natura, e mafai ona iloa le tikeri o le faaleagaina:

  • I mataupu o le atinaʻeina o kese sese, ona o le pancreatitis, ua tupu ai se maʻi tiga matuia. Ua salalau paʻu i le itu tauagavale ma le lumbar,
  • O tiga matuia ma le le mafai ona faʻavevela na tupu i le taimi lava e tasi, e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le fausiaina, o le malepe o le vailaʻau. O lenei tulaga i le tele o mataupu e o faatasi ma le faateleina o le vevela,
  • O le susunuina o le tiga i le pito i tua o loʻo taʻu mai ai se uila tele e faʻamalosi ai le plexus solar.

O aʻafiaga e fesootaʻi ma le tiga o:

  • Faʻasalaga o le gasea ma le vomiting,
  • Faʻaleagaina o le tuufaatasiga o feces: steatorrhea (pa'ū o gaʻo i totonu o le nofoa), faʻamalamalamaga (faʻalelei),
  • Urine discoloration - faʻapouliuli,
  • Faʻaitiitia le manaʻo
  • O faʻalavelave faʻaogaina o meaʻai, o se taunuuga o mea elemene e manaʻomia mo le tino e le lelei le gauaʻi, o le taumafa o meaʻai e faʻamapulaʻa, mamafa le mamafa,
  • E i ai le faateleina o le vevela.

O le atinaʻeina o faʻamalositisi i totonu o le gland e mafua mai i aʻafiaga ogaoga. O le lamatiaga o kiona o le pancreatic o loo i ai i lona uiga o le pa'ū i totonu o se maʻi mama. O le kanesa Pancreatic o se tulaga ogaoga e faigata ona faʻamalolo. O loʻo faʻaalia i le televave o le atinaʻeina ma le lautele o faʻasalalauga o metastases.

Faʻapitoa o le Benign e lamatia ai le ono mafai ona malepelepe faʻatasi ma le atinaʻe mulimuli ane o peritonitis.

O se tasi o faʻafitauli matuia o le faʻavaeina o fistulas. O foliga vaaia o fesuiaiga o fuaitau e fesoʻotai ma isi totoga, o le siosiomaga i fafo e faʻapupulaina ai le lamatiaga o faʻamaʻi ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi tele.

O le tele o vailaʻau faʻamalosi e afaina ai toto, totoga o okeni, faʻamalosi i totō latalata ane o le vevela. O aʻafiaga le lelei o taulaʻi e taʻitaʻia ai i le tele o aʻafiaga ogaoga:

  • Le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le Evagelia (jaundice). O lenei togafitiga e faʻavevesiina e ala i faʻatulagaga o loʻo i luga o le ulu,
  • Faʻasagaga o le vete vevela, lea e oʻo atu ai i le vevela tele, faigata ma le tiga o pito i lalo,
  • Faʻafitauli o le Dysuric e tulaʻi mai ona o le mamafa i le polokalama urinary. O tiga ma tiga e aliali mai i le taimi o le faagasologa o le urination, faʻaosoosoga masani, urinary incontinence, enuresis,
  • Faʻalavelave faʻamaʻi. O le faʻaleagaina o le tino e mafua mai i le tuiina o le faʻaogaina o le inisini. O lenei faʻalavelave e tupu faʻafuaseʻi ma o se taunuuga o le tele o cycreatic cysts.
e aofia i le ↑

Suʻega faʻamaʻi

O le suʻesuʻeina o kesi o pancreatic e aofia ai se asiasiga i se gastroenterologist. O le fomaʻi e suʻeina, faʻapipiʻi le vaega o le manava. O le lagona o lenei vaega e mafai ai e oe ona fuafua le taamilosaga faataamilosaga o se tulaga tutusa-e tutusa lelei ma tuaoi manino. O le tagata tomai faapitoa e faatalanoa le tagata maʻi, ma uaʻi totoʻa faapitoa i tulaga nei: tausaga, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, masani leaga, ituaiga olaga.

Faʻamaonia le faʻamalositino e faʻaaoga ai metotia o mea faigaluega ma suʻesuʻega faʻataʻitaʻi:

  1. Suesuega Laboratory: suesuega o toto, biochemistry. O le i ai o faiga faʻafomaʻi o le a atagia ai suiga i le ESR (erythrocyte sedimentation rate), faʻalauteleina le bilirubin, faʻateleina le faʻatoagaina o le phosphatase alkaline, faʻateleina le numera o le toto toto. O le afaina i le gasegase o le tino e atagia mai ai le i ai o sela papaʻe ma le aofaʻi o le protein i le urine,
  2. Faigaluega:
  • Iloiloga o tala, lea e mafai ai e oe ona fuafua le tele o aʻoaʻoga, nofoaga, localization, tikeri o le gasegase, faʻafitauli e tulaʻi mai,
  • Faʻaaliga faʻamaonia mageni (MRI) o loʻo faʻaalia auʻiliʻili auiliiliga o faʻavaega o le faʻaogaina o cystic, lapoa, le maualuga o le aʻafiaga i vaʻavaʻa ma faʻatusa,
  • Endoscopic cholangiopancretography o se metotia o suʻesuʻega maualuluga tonu lea e mafai ai ona e suʻesuʻe auiliiliga le fausaga o le afa, o foliga o lona fausaga, o le aafiaga i tisoa o loʻo siomia ai, o le fesoʻotaʻiga ma le taʻavale
  • Radionuclide imaging (scintigraphy). O le metotia e faʻaaogaina e avea o se auala faʻaopoopo suʻesuʻe e faamanino ai le nofoaga o le pancreas,
  • O se leitio lautele o le vaega o le iniseti ua faʻaaoga e fuafua ai tuaoi o faiga faʻavavelosi,
  • Biopsy O le suʻesuʻega o loʻo faia i le tulaga o le faamaninoina o le natura o mea o totonu o faʻavae. Iloiloga o loʻo faʻaalia ai le kanesa kanesa. O le biopsy e faʻatinoina i le taimi o suʻesuʻega faʻasolosolo poo lalo o le vaavaaiga a le ultrasound. O lenei ituaiga suʻesuʻega e faʻatagaina ai oe e faʻamaʻese le eseesega o faʻamaʻi pipisi, faailoa mai le maualuga o le tino o le tino, ma puipuia ai le atinaʻe o sela maso.
e aofia i le ↑

Togafitiga o le pisapisipolo

O togafitiga pancreatic e togafitia togafitiga, aua o togafitiga fualaau e le aoga. O le taotoga e le talafeagai pe afai o le faʻasolosolo o le siama e tasi ma lelei, e laitiiti lava (e oo i le 5 cm), e le afaina tele le gase i vavalalata lata ane ma okeni, ma e le o aʻafia i ni faʻaʻailoga ogaoga. O loʻo afaina ai le ogaoga o taulasea.

O faʻavae autu o faʻatinoga i luga o le vailaʻau o le pancreatic e aofia ai:

  • Suʻesuʻega - faʻaaogaina o faʻasologa o vailaʻau,
  • Neoplasm drainage (totonu ma fafo),
  • Laparoscopic metotia.

O suʻesuʻega e aofia ai le aveeseina o le vailaʻau faʻasolosolo ma isi itu o le pancreas.

O le faʻaleleia o le faʻaleleia o totonu o le cycreaic cyst e faʻatautaia e ala i le faʻaogaina o le tino o le uila ma le manava, laiti poʻo duodenum. O lenei ituaiga o taotoga o se metotia saogalemu, faatasi ai ma se mea itiiti e ono toe foʻi mai. O loʻo faʻaaogaina alavai faʻavaivai i faʻalavelave faʻavavelosi o le gasegase.

Laparoscopy o le auala aupito sili ona agamalu: o mea e fai ai taotoga e laʻititi, o le taimi sili ona vave faʻaleleia. O lenei ituaiga o togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina e aveesea ai le tele o faʻasalalauga.

Taumafa i meaʻai

O se vaega taua i le fausiaina o sulu i totonu o le pancreas e faia i togafitiga o meaʻai, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le ono lamatia o le toe faʻafoʻi, ia tausisia pea le galue masani o le okeni.

O le a le mea o loʻo i ai i se vaʻa pati? O ipu nei e tatau ona sili atu:

  • Laʻau suamalie fualaʻau e faʻaaogaina i se sipuni o le kulimi kulimi-maualalo,
  • Meaʻai e maualalo i le meaʻai mamae mamae, ma falala, oatmeal, rice, noodles, kāloti,
  • Lafulafu gaʻo po o iʻa fefete,
  • Lasa pe fufulu suamalie suamalie ma fualaau faisua,
  • E sili atu le inu i le inu o le supa, vaivai le teas i le susu. O sua o le saunia lelei e tatau ona faʻafefe i vai (1: 2),
  • Oat, buckwheat, keke araisa i luga o le vai,
  • Fuamoa vela po o omela fuʻa,
  • Meat dishes mai ituaiga meaʻai: lapiti, moa, turuki, veal. O le aano o le a gao pe kuka
  • Laʻau gaʻo susu-gaʻo,
  • Paʻu paʻu po o se falaoa paʻepaʻe.
e aofia i le ↑

Vailaau faʻapitoa

Togafitiga o suauu o le pancreatic faatasi ai ma togafitiga faa-Iutaia e tatau ona faia pe a uma ona feutagai ma le fomaʻi. O fua sili ona aoga e aofia ai:

  • Laʻau faʻamaina o le 3 vaega. Ua faʻafefiloi Calendula, yarrow ma celandine i tutusa tutusa. O le sipuniti o mea faʻaaoga e sasaa i totonu o se ipu vai inu. E faʻafefete le susu mo le 2 itula, faʻamaʻapeʻaina, faia faʻatalanoa ao leʻi 'ai,
  • Faʻasaga o mea e lima. Manaomia: laʻau fugalaau, lingonberries, blueberries, launi pīni, stigmas corn. O vaega uma e fefiloi i tutusa tutusa. O se sipuni sipuni o mea faʻaaoga e sasaa i totonu o se ipu vai inu. O le susu e ofi i le po atoa, ona faʻamaʻaloina lea. O le faʻasolosolo e ave faʻatalanoa ao le i fafagaina mo le 2 vaiaso.

I fualaau faʻapipiʻi, o meaʻai e faʻaaogaina e aʻafia, faʻamalosi, aʻafia ai le ita, faʻamalolo spasms ma fesoasoani ai i le tino o le pancreatic e vave ona vave maua.

Faiga faʻamalositino ma le puipuia o kiona o le pancreatic

O le faʻasolosolo saʻo lava e faalagolago i le mafuaaga mafuaʻaga na faʻaosofia ai le atinaʻeina o togafitiga, le taimi ma le le lava o togafitiga. O uulu e faʻaalia i le maualuga o faʻafitauli o faʻalavelave, e aofia ai le kanesa. I le maea ai o le vavalalata, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le toe faʻafoʻi, o le tupu aʻe o ni faʻavae fou.

O le tulaga masani o le olaga e faʻamautinoa e ala i le tausisia o fautuaga faafomaʻi, mataʻituina le tulaga o le thyroid gland, ma le faʻaaogaina o mea e tatau ai ma enzymes.

Ina ia taofia le toe faʻafoʻi, ia tausia se tulaga e le solia ai le lelei o le olaga, e tatau ai:

  • Mulimuli i tulafono o togafitiga o meaʻai mo faʻalavelave faʻafefiloi,
  • Aveese amio leaga (inu, ulaula),
  • Faia suʻesuʻega masani e se gastroenterologist.

Tuua Lau Faamatalaga