Tusa 2 maʻisuka inisalini injections

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e amata i totonu o le 90% o mataupu uma o le gasegase o le maʻisuka. O le mafuaʻaga o le amataina o le maʻi o le faʻamalosia o le inisalini, pe a le maua e le tino o le tino le lagona o le inisalini. Ae i tulaga sili atu, o le pancreas e mafai ona taofia le faia o le homone atoa.

E le gata i lea, o se olaga le galue e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, lea e oʻo atu ai i le gaʻo ma le solia mulimuli ane o le gaosiga o gaʻo. Ona faʻateleina pea lea o le faʻatupulaia o le kulukose, lea ei ai lona aʻafiaga i luga o le pancreas ma ona pene sosolo.

Mo nisi mafuaaga, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e mafai ona avea ma insulin. Ae o a tulaga e tatau ai ona i ai le taua o le hormone?

O afea le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia i le inisalini?

E masani lava ona tupu lenei ituaiga o siama pe a mavae le 40 tausaga. E le gata i lea, i le faagasologa o le atiaʻeina o le maʻi, o le tagata gasegase e vave ona maua le mamafa. I le taimi nei, o le le lava o le inisalini e atiaʻe, ae o le uiga o le maʻisuka e le mafai ona faʻaalia.

E faasolosolo malie lava, ua faʻaitiitia le tele o peta na gafa mo le gaosiga o le inisalini. O le mea lea, o togafitiga e aʻafia ai le puleaina o le hormone.

Ae i le tele lava o tulaga, e pulea le faamaʻi e aunoa ma le iniseti e faʻaaoga ai vailaau oona, meaʻai, ma gaioiga faaletino. Ae afai e le tausisia e se tagata nei tulafono uma, ona oʻo lea i le taimi o le a le mafai ai ona maua e le pancreas le fuamoa i le aofaiga manaomia. Ma afai e te le injections mai le maʻisuka, ona matua faateleina lea o le toto toto, lea o le a mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

O le tele o taimi, o le inisalini e faʻapipiʻiina i tagata gasegase o loʻo taʻitaʻia se olaga masani. O lona uiga, latou te filifilia le taʻaloga poʻo le inisalini togafitiga.

Ae ui i lea, o le gaioiga faaletino o se metotia sili atu ona lelei e faʻafefe ai le faʻamaʻi, aua e faʻaleleia ai le ono gasegase o siama i le inisalini. O le mea lea, afai o le maʻisuka e amata ona taʻitaʻia se olaga ola saʻo, ona faʻaalu lea o le taimi o le a faʻaitiitia ai le fualaau o le inisalini pe o le a le manaʻomia foi le inisua.

E le gata i lea, o le tui e tatau mo tagata e le mulimuli i se taumafataga. O lea ituaiga taumafa e aofia ai le maualalo ole taumafa o meaʻai gaʻo, lea o le a mafai ai e oe ona teena injections pe faʻaititia le fua i se mea maualalo. Ae ui i lea, oi latou e mananao e leiloa le mamafa o le a tatau foi ona faaititia le aoga o le polotini.

Ae mo nisi o maʻisuka, e manaʻomia le inisalini mo mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina, aua a faʻapea o le a maliu le maʻi mai faʻafitauli o le maʻi. O le gau o le Renal, gangrene poo le fatu fatuga e oʻo atu ai i le oti.

Eseese o le inisalini

O insulini ua faʻaofiina i totonu o le tino o le tagata e mafai ona eseese i le umi o le gaioiga. Ole vailaʻau e filifilia i le tagata lava ia mo maʻi taʻitasi.

E le gata i lea, o fualaau faasaina e iloga mai i le amataga:

  1. Tulimanu e maua mai le paʻu o povi. Le faʻaleagaina - masani ona mafua ai mea faʻafefe. O ia tupe e aofia ai le Ultralente MS, Insolrap GPP, Ultralente.
  2. O le insulin e tutusa lelei ma le tagata, e mafai foi ona faʻaosofia ai se mea faʻafefe, ae tele lava taimi e le masani ai. E masani ona faʻaaoga le Insulrap SPP, Monosuinsulin, Monodar Long.
  3. Inisinia faʻainisinia inisalini ma mea tutusa o le IRI tagata. O nei ituaiga o meaola e maua mai Escherichia coli pe mai le pancreas. O sui lauiloa mai le vaega o Insulin Actrapid, Novomix ma Humulin, Protafan.

Faʻavasegaina i le taimi ma le umi o le aafiaga e mafai foi ona eseese. O lea la, e faigofie lava le insulin, lea e galue i le 5 minute, ma le umi o le aafiaga e oʻo ile 5 itula.

O le inisalini puupuu e amata ona galue pe a uma le pule pe a uma le 30 minute. E maualuga le maualuga o le concentration pe a uma le 2.5 itula, ma o le umi o le aafiaga e tumau i le 5-6 itula.

O fualaau faʻatau fua e faʻamautu ai le maʻi o le maʻi mo le 15 itula. E maua i latou i le lua itula talu ona maeʻa le faʻatonuga. O se aso e te manaʻomia e fai 2-3 inisiua mai le maʻisuka.

Lagolagoina-faʻasaʻo le inisalini e faʻaaogaina e avea ma hormone faavae. O vailaau faapena e aoina ma faaputuputuina ai le hormone. I le 24 itula, e tatau ona e faia i le 2 injections. O le maualuga sili ona maualuga e oʻo atu i le 24-36 itula.

I totonu o le vaega o fualaau faasaina e iai se aafiaga umi, e taua le faailoaina o le leai o ni insulin, talu ai e vave ona latou gaoioi ma e le afaina ai le faigata. O fualaau lauiloa mai lenei vaega e aofia ai Lantus ma Levemir.

Faʻaopoopoina tupe faʻapitoa i le afa itula pe a uma le tui. I le averesi, o le aafiaga e na o le 15 itula. Ma o le maualuga o le faʻamoemoe e fuafuaina e le pasene o le hormone i totonu o le vailaʻau.

O le fua ma le numera o injections ua faʻatonu e le fomaʻi. I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o inisiua e mafai ona faia i le falemaʻi poʻo i luga o se falemai, lea e faʻamoemoe i le tulaga o le maʻi.

Le faʻaaogaina o le inisalini mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona taʻua o le insulin-tutoatasi. Ae o le taimi nei, ua faʻamautuina e toetoe lava o tagata uma e maua i lenei ituaiga o suka suka manaomia le inisalini i se tulaga faapitoa o le maʻi. I le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o le mea autu e le o le misia o le taimi ma faatonuina le insulin i se taimi talafeagai.

I le lalolagi atoa, o le togafitiga o le inisalini o le togafitiga sili lea mo le maʻisuka. E fesoasoani i le faʻaleleia lelei o le soifua manuia o le maʻisuka, faʻatuai le amataina o faʻafitauli ma faʻaʻumiʻumi le ola.

O le maʻisuka ituaiga insulin ua fautuaina mo:

  • mo sina taimi - ia saunia le tagata maʻi mo taotoga poʻo i le tulaga o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi,
  • i taimi uma - faatasi ai ma le leai o se aoga o le suka i lalo o fualaau oona.

O le umi o le vaitaimi mai uluaʻi faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 i le manaʻomia mo le faʻaauauina pea o le inisalini e faalagolago i le 2 itu. O lona uiga, mai le faʻaititia o le faʻaogaina o suauu beta ma faʻateleina le faʻamalosia o le inisalini. E taua tele le faʻaitiitia o le umi o lenei vaitau, o le setete o le hyperglycemia tumau.

I se isi faaupuga, o le leaga o le tagata e puleaina le maʻisuka ituaiga 2 (e pipii atu i se meaʻai ma faʻaaogaina fualaau o le suka), o le saoasaoa vave o le inisalini.

Mo le maʻisuka, o loʻo i ai le tele o mea e faʻaleleia atili ai le inisalini: faʻamaʻi faʻamaʻi, le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma le faʻaleagaina o le gasegase, maualalo o le tino, maualalo o le tino, faʻalavelave masani ma popolega. Faʻatasi ma le lipo - ma le kulūkose, latou te faʻateleina le faʻaitiitia o le peta cell performance i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Faailoga mo togafitiga insulin

Faatasi ai ma se faʻaitiitia o le faʻaititia o le puletini beta-cell ma le leai o se aoga o fualaau e maualalo ai le suka, ua fautuaina le inisalini i le monotherapy poo le faʻatasi ai ma fualaau faʻasaina o le suka.

Faailoga atoatoa mo le pulega o inisalini:

  • faailoga o le le lava o le inisalini (e pei o le gau o le mamafa, faailoga o le taufaasese o le maʻisuka ituaiga 2),
  • o le i ai o le ketoacidosis ma (poo) kososis,
  • soʻo se faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2,
  • faʻateleina o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻafitauli matuia macrovascular (stroke, gangrene, fatu fatu), le manaʻomia mo togafitiga faʻapitoa, faʻamaʻi pipisi,
  • o le maʻisuka ituaiga 2 na maua i le maʻisuka, lea eo mai faatasi ma le suka maualuga i le ao ma i luga o se manava gaogao, le le amanaia le mamafa o le tino, tausaga, fuafuaina le umi o le maʻi,
  • faatoa maua le maʻisuka ituaiga 2 i le i ai o allergies ma isi faʻasalaga i le faʻaaogaina o vailaʻau mai sugar i papa. Contraindications: faʻamaʻi pipisi, togafiti o gaioiga ma le ate o galuega,
  • maʻitaga ma lactation
  • ogaoga leaga o le gaioiga o le fatu ma le ate,
  • leai se pule lelei o le suka i le togafitiga ma le maualuga o doses o fualaau aina e maualalo i le suka i totonu o tuufaatasiga talafeagai ma vailaau, faatasi ai ma le malosi faaletino,
  • muamua, coma.

O le togafitiga o insulin e mafua mai i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i vaega nei:

  • anapogi toto suka maualuga maualuga atu i luga o le 15 mmol / L i tagata mamaʻi masalomia o le maʻisuka
  • o le concents plasma o le C-peptide e lalo ifo i le 0.2 nmol / l i le maea ai o se suʻega ogaoga ma le 1.0 mita o le glucagon,
  • e ui lava i le faʻaaogaina o le maualuga o aso taitasi o sauniuniga o le suka i luga o le suka, o le anapogi o le toto glucose maualuga e maualuga atu nai lo le 8.0 mmol / l, pe a uma ona taumafa maualuga atu i le 10.0 mmol / l,
  • o le maualuga o le hemoglobin glycosylated e maualuga lava i luga atu o le 7%.

O le aoga sili o le insulin i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o lona aafiaga i vaega uma o le pathogenesis o lenei maʻi. Muamua lava, e fesoasoani i le taui mo le le lava o le gaosiga o le gaosiga o le homulini insulin, lea o loʻo matauina ma le faʻaitiitia o le faʻaogaina o suauu beta.

Faʻavae o gaioiga ma aʻafiaga o le inisalini

O le faʻamalosia o insulin e faia e faʻaitiitia ai le gaʻo o le kulūkose ma fetuutuunai le gaioiga o gaioiga o vela beta ma le hyperglycemia toharite. I le taimi muamua, o le le afaina o suauu peta i totonu o le pancreas ma le gaosia o le inisalini e mafai ona toe suia. O le gaosiga o le inisalini ua toe faʻafouina ma le faʻaitiitia o le suka i tulaga masani.

O le amataga o le puleaina o le inisalini e pipiʻi ai le maʻisuka 2 o se tasi lea o togafitiga ma le le atoatoa o le pulea i le tulaga o le maliu ma le faʻamalositino, faʻasese ai le tulaga o sauniuniga papa.

O lenei filifiliga e sili ona lelei mo tagata maʻisuka e sili atu le togafitiga o le inisalini, nai lo le faʻaaogaina o fualaau o le suka. Ma faʻamaʻi foʻi i tagata gasegase ma le masalomia o le maʻisuka autoimmune latiti i tagata matutua.

O le faʻaitiitia o le faʻaititia o le ate o le kulukose i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le taofiofia o le 2 masini: glycogenolysis ma le gluconeogenesis. O le puleaina o le inisalini e mafai ona faʻaititia ai le glycogenolysis o le hepatic ma le gluconeogenesis, faʻapea foi ma le faʻalauteleina o le lagona o le tino i le inisalini. O se taunuuga, e mafai ona lelei le "toe faaleleia" o metotia uma o le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2.

Lelei lelei o togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka

E i ai tulaga lelei o le inuina o insulin, e aofia ai:

  • anapogi ma le maeʻa-taumafa o le suka,
  • faateleina le gaosiga o le inisalini pancreatic e tali atu i le faʻaoʻoina o le kulukose po o le taumafa o meaai,
  • faaitiitia le gluconeogenesis,
  • gaʻo glucose gaosiga
  • le faʻamaina o le pulelaʻau glucagon pe a uma ona 'ai,
  • suiga i le talaaga o lipoproteins ma lipids,
  • taofiofia o le lipolysis pe a uma ona 'ai,
  • faʻaleleia atili o suʻesuʻega o le olevabic ma le goto,
  • faʻaitiitia i le glycation o lipoproteins ma pulu.

O le togafitiga o le maʻisuka e mafua tonu lava i le ausia ma le umi o le tausia o faʻatulagaga o le totogia o le hemoglobin glycosylated, faʻavaveina toto toto ma pe a uma ona 'ai. O le taunuʻuga o le a faʻaititia ai le mafai o le atinaʻe ma le alualu i luma o faʻafitauli.

O le faʻaofiina o le inisalini mai fafo e iai sona aafiaga lelei i le gaʻo, masini ma le gaʻo gaʻo. O lenei hormone e faʻamalosia ai le teuina ma faʻalavelave ai le gau o le kulukose, gaʻo ma amino acids. E faaitiitia ai le maualuga o le suka e ala i le faateleina o le felauaiga agai i le ogatotonu o le cell e ala i le pa puipui o adipocytes ma myocytes, faapea foi le taofia o le galu glucose (glycogenolysis ma gluconeogenesis).

E le gata i lea, o le inisalini e faʻaosoina ai le lipogenesis ma faʻalavelave ai le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo maualalo i le malosi o le metabolism. E taofia ai le muscle proteolysis ma faʻalautele ai le gaosiga o le protein.

Inumaga o le insulin

Filifiliga o se fualaau o le fualaau faasaina e matua patino lava. E faʻavae i luga o le mamafa o le maʻisuka, o le falemaʻi ma le faʻailoga o le glucose i aso taitasi. O le manaʻomia mo lenei hormone e faʻatatau i le maualuga o le inisalini ma le faʻatagaina o le secretory o suauu beta, faʻaititia ona o le gaʻo o le kulukose.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka ma le vevela oona e manaomia ai le maualuga o le inisalini nai lo isi e maua ai le pule. O le numera o injections ma le fua o le insulin i aso taitasi e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le tulaga lautele o le maʻisuka ma le taumafataga.

O le tele o taimi, e fautuaina ai le togavao o le bolus insulin. O le taimi lea e faʻatautaia ai faʻatasi le inisalini ole inisalini (poʻo le inisalini pupuu) i le tele o taimi i le aso. O se tuufaatasiga o inisalini pupuu ma le umi (2 taimi i le aso poʻo le taimi e momoe ai) poʻo se mea tutusa o le insulin (faʻaaogaina ao lei momoe) e mafai.

O le pulus insulin o le togafitiga e sili ona masani ona faʻatulagaina pe a masani ona faʻaaogaina le inisalini (pe o le inisalini o le inisalini) i le aso. O se faʻalavelave o le inisalini puupuu ma le vavalalata (aʻo le i momoe pe 2 taimi i le aso) poʻo le tutusa o le inisalini faaumiumi (i le taimi e momoe ai) e mafai.

Inisalini pulega

O le fofo o le inisalini e faʻapitoa ona faia. O le nofoaga o tui e tatau ona faʻamaʻi muamua. O nofoaga o tui e tatau ona suia i aso uma.

O le tagata maʻi na te faia le tuiina o ia lava, aua o lenei Spitz faapitoa ma se fagu manifinifi poʻo se peni tui. Afai e mafai, e tatau ona tuʻuina atu i le peni.

Le faʻaaogaina o se peni:

  • o loʻo i ai se fagu manifinifi manifinifi, o le faʻaaogaina e mafua ai le inisiua o le inisalini toetoe lava a leai se aoga,
  • compactness - o le masini e faigofie ma faigofie ona tauaveina,
  • o le inisalini i totonu o le tui suauu e le faʻaumatia, e puipuia mai aafiaga o le vevela ma isi mea tau siosiomaga,
  • o le masini e mafai ai e oe lava ia saunia ma faʻaaoga se paluga o sauniuniga o inisalini.

E le sili atu ma le 30 minute e faʻaalu i le va o le inisalini ma le faʻaaogaina o meaai. E faatagaina e ulufale atu i le silia ma le 30 iunite i le taimi.

Ituaiga togafitiga: monotherapy ma le tuufaatasiga o togafitiga

Mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, e lua ituaiga togafitiga: insulin monotherapy ma le tuufaatasiga faatasi ai ma fua o le suka i lalo i fualaau. O le filifiliga e naʻo se fomaʻi e mafai ona faia, e faʻavae i luga o lona silafia ma le poto masani, faʻapitoa foi i uiga o le tulaga lautele o le maʻi, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma togafitiga faafomaʻi.

Aʻo le monotherapy faʻatasi ai ma meaʻai e maua ai le suka e le maua ai le puleaina o le maualuga o le suka toto, faʻatasi ai ma le inisalini ma fualaau faʻasaina o loʻo faʻatulagaina. I le avea ai o se tulafono, ua faʻapipiʻiina nei: insulin ma le sulfonylurea, insulin ma meglitinides, insulin ma biguanides, insulin ma thiazolidinediones.

O faʻaopoopoga o le tuufaatasiga o polokalame e aofia ai le faʻalauteleina o le lagona o le gasegase o le tino i le inisalini, le vave faʻaumatiaina o le kulūsese, ma le faateleina o le gaosiga o le inisalini.

Monotherapy ma le ituaiga 2 inisalini ile maʻisuka e tusa ai ma se faʻalapotopotoga masani poʻo le faʻamalosi. O le alualu i luma taua i le endocrinology e fesootaʻi ma le tele o inisalini, lea e mafai ai ona faamalieina uma manaʻoga o le maʻi. Mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona taliaina soʻo se tulafono o le inisalini, lea e mafai ai e oe ona lelei le puleaina o le toto suka ma puipui oe mai le hypoglycemia e le manaʻomia.

Faʻaauau le puleaina o insulin

O le filifiliga o tulafono faatonutonu o le pule o le insulin e faʻatatau i le matua o le maʻi, gasegase faʻatasi, o lagona mo togafitiga, i luga o tulaga faʻalapotopotoga ma mea gafatia.

O le aganuu masani e aofia ai se taumafa malosi mo le maʻisuka, faapea foi ma meaai tutusa i aso uma e tusa ai ma le taimi o le taumafa ma le aofaʻi o gaʻo. O le faʻaaogaina o inisua o inisalini e faʻamautu i le taimi ma le fua.

I lenei tulaga, e ono le fuaina e le tagata maʻi le toto toto. O le le lelei o lenei polokalame o le leai lea o ni fetuutuunaiga fetuutuunai o le aofaiga o le insulin i le suia o le maualuga o le suka.O le tagata gasegase e faʻapipiʻi i se meaʻai ma se mea e tui ai, lea e taofia ai o ia mai le taitaia o se olaga sologa lelei.

O le togafitiga masani o inisalini e faʻaaoga i vaega nei:

  • tagata matutua maʻisuka
  • gasegase e le mafai ona faʻaaogaina le mita ma faʻafoe a latou suka,
  • Maʻisuka o loʻo mafatia mai maʻi o le mafaufau
  • gasegase e manaʻomia le tausiga i fafo atu.

O le faʻalauteleina o le fuafuaga e faʻamoemoeina, e ala i le tui, e faʻataʻitaʻi ai le masani masani o le inisalini. E tele ona lelei o le faʻaaogaina o lenei faiga mo le maʻisuka, ae o le faʻaaogaina e sili atu ona faigata.

O mataupu faavae o le faʻateleina pulega o le inisalini:

  • faavae-bolus auala o togafitiga insulin,
  • se meaai mama, fetuunaiga o fualaau taʻitasi o le inisalini i se meaʻai patino ma le tele o meaʻai gaʻo taumafaina,
  • o le manaʻoga e fuafua le suka i le tele o taimi i le aso.

Faʻafitauli o le togafitiga o Inisalini

O nisi taimi ei ai faʻafitauli i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2:

  • afaina o le tino
  • tulaga o le hypoglycemic
  • lipinsulin lipodystrophy.

Faʻalavelave faʻalavelave, e masani lava ona o le le tausisia o tulafono mo le pulega o inisalini.

O le sini autu o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o le faatumauina lea o se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto, faʻatuai ai faʻalavelave, faʻatuputeleina le faʻamoemoe o le ola.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O nei mea uma e mafai ona ausia ma faʻamaonia le faʻasologa o togafitiga insulin. O vailaʻau faʻaonapo nei ua faʻamaonia lo latou aoga ma le saogalemu i le faʻamalosia oi latou e oo lava i ni ogaoga o le maʻisuka.

Inisalini Inisalini

Inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas. O ia e nafa ma le faatonutonuina o le suka toto. A oʻo mai le inisalini i totonu o le tino, faʻagasologa auala e faʻaaogā ai le oxidative: amataina le glucose i le glycogen, protein ma gaʻo. Afai o le le lava o lenei hormone e ulufale i le toto, o le maʻi e taʻua o le maʻisuka ua maeʻa.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, e manaʻomia e le tagata maʻi ona taui mo le faaletonu o le hormone tumau e ala i le tui. Faʻaaoga lelei, o le inisalini e na o se aoga, ae e tatau ona filifili ma le faaeteete lona fuainumera ma le taimi e faʻaaoga ai.

Aisea e manaomia ai e le maʻisuka le inisalini?

Ole inisalini o se hormone e mamanuina le maualuga ole kulukose toto. Afai o nisi mafuaaga e avea ai ma mea laiti, o le maʻisuka ua fausiaina. I le tulaga lona lua o lenei maʻi, e le mafai ona toe totogiina le leai o ni fualaau faisua pe naʻo meaai lelei. I lenei tulaga, o le inisalini o inisua ua faatonuina.

Ua mamanuina e toe faʻafoʻisia le tulaga masani o le faʻatonutonuina o faiga faʻavae, lea e le mafai ona toe tuʻuina atu e le mea ua faaleagaina. I lalo o le aʻafiaga o aʻafiaga le lelei, o lenei okeni e amata ona vevela ma e le mafai ona toe maua ni homoni. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Faʻataʻatia se faʻavavega e mafai:

  • O le tulaga e le o tulaga masani o le maʻisuka
  • Fua maualuga maualuga o le kulukose - maualuga i luga 9 mmol / L,
  • Aveina o vailaʻau faʻasaina sulfonylurea i fuainumera tetele.

Faailoga mo le inisalini

O le mea o le a fai ai le pancreatic o le mafuaaga autu lea e faamalosia ai tagata e tui le inisalini. O lenei okeni o le endocrin e taua tele mo le faamautinoaina o faiga masani i metabolic i le tino. Afai e le toe aoga pe faia foi, o le toilalo i isi totoga ma mea e tutupu.

O peta beta e laina ai le pancreas ua mamanuina e maua ai le inisalini masani. I lalo o le aafiaga o le matutua poʻo isi faʻamaʻi, ua faʻaumatia ma feoti - e le mafai ona toe gaosia le inisalini. Ua matauina e tagata tomai faapitoa i tagata ei ai le ituaiga maʻisuka muamua pe a mavae le 7-10 tausaga, e iai foi se manaoga mo togafitiga faapena.

O mafuaaga autu mo le faatonuina o inisalini e faapenei:

  • Hyperglycemia, lea e maualuga ai le suka toto i luga o le maualuga o le 9 mmol / l,
  • Pancreatic vaivai poʻo faʻamaʻi,
  • Tina i se fafine e maua i le maʻisuka
  • Faʻamalosia togafitiga fualaau faʻasaina ma fualaau faʻasaina o loʻo iai le sulfonylurea,
  • Faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi e aafia ai le pancreas.

E le gata i lea, o lenei hormone e fesoasoani i le faʻafefeina o faʻataʻitaʻiga i totonu o le tino o soʻo se natura ma le leai o se faʻaletonu. Injections injections ua faʻamaonia mo tagata ei ai le neuropathy, lea eo mai faatasi ma tiga ogaoga, faʻapea foʻi ma le atherosclerosis. Ina ia faatumauina le galue masani a le tino, o le togafitiga o le inisalini e faailoaina mo le maitaga ma le lacting women.

Ona o lo latou lava valea, o le tele o tagata gasegase e taumafai e aua nei amataina togafitiga insulin i le umi e mafai ai. Latou te talitonu o le uiga lea o le leai o se toe foʻi mai, lea e taʻu mai ai se maʻi faʻapitoa. I le mea moni, e leai se mea sese i na ituaiga inisiua. Inisalini o le mea lea o le a fesoasoani i lou tino galue atoatoa, ma e tatau ona e faʻagaloina lou maʻi faʻamaʻi. Faatasi ai ma le masani ai, o le a mafai ona e faʻagaloina faʻaaliga le lelei o le maʻisuka ituaiga 2.

Ituaiga o inisalini

O loʻo faʻagasolo nei e le kamupanī fualaau fualaau fualaau faasaina e faavae i luga o le inisalini. O lenei hormone e faʻamoemoe mo le tausiga o le maʻisuka. E tasi le taimi i totonu o le toto, e fusifusia ai le kulukose ma aveese mai le tino.

I le taimi nei, o le inisalini o ituaiga nei:

  • Gaoioiga faʻavave-faiva - e galue toetoe lava vave,
  • Gaoioiga pupuu - ese i le sosoʻo atu ma le faʻafefeteina o aʻafiaga,
  • Taimi le umi - amata ona galue 1-2 itula i tua o le pulega,
  • Umi-galue - o le masani masani, lea e mautinoa ai le galue masani o le tino mo le 6-8 itula.

O le uluai inisalini na gaosia e tagata i le 1978. O le taimi lena na faamalosia ai e saienitisi Peretania E. coli e gaosia lenei hormone. O le tele o gaosia o ampoules ma le fualaau faasaina na amata i le 1982 faatasi ma le Iunaite Setete. Seʻi oʻo i lena taimi, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 na faʻamalosi e tui le inisalini puao. O le togafitiga e masani lava ona mafua ai aʻafiaga i le ituaiga o gasegase ogaoga. I aso nei, o inisalini uma o se mea faʻapitoa, o lona uiga o le vailaʻau e le mafua ai ona aʻafia uma.

Faʻatulagaina togafitiga o Inisalini

Ae e te lei alu i le fomaʻi e tusi se togafitiga o le inisalini, e tatau ona e faia se suʻesuʻega malosi o le toto suka.

Ina ia faia lenei mea, i aso uma mo le vaiaso e tatau ona e foai atu le toto mo le kulukose.

A maeʻa ona e mauaina taunuʻuga o le suʻesuʻega, e mafai ona e alu i se fomaʻi. Ina ia maua le tele o taunuuga moni, aʻo lei ave le toto mo ni nai vaiaso, amata ona taitaia se olaga masani ma sao.

Afai, mulimuli i se taumafataga, ole a manaomia pea e le pancreas se tui faaopoopo ole insulin, ole a le mafai ona aloese mai togafitiga. Fomaʻi, ina ia mafai ai ona faʻataʻitaʻi saʻo le aoga o le inisalini, ia tali fesili nei:

  1. Ou te manaʻomia injections ile inisalini i le po?
  2. Afai e tatau ai, e fuafua le metotia, pe a uma ona fetuutuunai le fua ole aso.
  3. Ou te manaʻomia se inisalini umi i le taeao?
    Ina ia faia lenei mea, e tuʻu le tagata maʻi ile falemaʻi ma faia suʻesuʻega. Latou te le avatu ia te ia le 'aiga o le taeao ma le malologa o le aoauli, latou te suesue i uiga o le tino. A maeʻa, mo le tele o aso i le taeao, faʻaaogaina le inisalini, pe afai e tatau ai, o le fuainumera e faʻafetaui.
  4. Ou te manaʻomia injections o le inisalini aʻo leʻi 'aʻai? Afai o lea, o muamua e manaʻomia, ma o le a le o le mea muamua.
  5. O le amataina o le inisalini pupuu i taimi e leʻi faia ai taumafa.
  6. O loʻo faia se suʻega e fuafua ai le tele o le inisalini e te manaʻomia e tui ai aʻo leʻi 'ai.
  7. O le tagata maʻi e aʻoaʻoina e faʻauluina le insulin ia i latou lava.

E taua tele le auai o se tausisoifua tausi soifua maloloina i le atinaʻe o togafitiga o le insulin. O le fua saʻo ma le taimi o le faʻatulagaga e faʻatatau faʻapitoa mo tagata maʻi taitasi. O nisi oi latou e manaʻomia le inisiua i le po po o le taeao, aʻo isi e manaʻomia le togafitiga faifai pea.

Faʻaauau togafitiga insulin

O le maʻisuka ituaiga 2 o le gasegase faasolosolo faifai pea o loʻo mafai ai ona faʻaititia le maualalo o peta paneta e maua ai le inisalini. E manaʻomia ai le faʻaauau pea o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina ina ia mafai ona faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto. Mafaufau. E tatau ona fetuutuunai i taimi uma le fua o le mea galue malosi - e masani ona faʻaopopo. I le aluga o taimi, o le ae oʻo i le tele o fualaau. O le tele o fomaʻi e le fiafia i lenei fua, aua o taimi uma e mafua ai le ogaoga o faʻafitauli i le tino.

A oʻo ina maualuga atu le tui o le inisalini nai lo le piliki, o le a iu lava ina tuʻuina atu oe e le fomaʻi i inisiua. Ia manatua o lenei mea o se togafitiga tumau lea o le a e mauaina mo le taimi o totoe o lou olaga. Ole fua o le fualaau faasaina o le a sui foi, e pei ona vave faʻaaogaina le tino i suiga.

Na o le pau lava le mea e fai pe a fai e masani ona faʻaauau e se tagata se meaai faapitoa.

I lenei tulaga, o le fua o le insulin o le a aoga mo ia mo le tele o tausaga.

E masani lava, o lenei mea matautia e tupu i totonu o tagata na maua i le maʻisuka i le vave lava. E tatau foi ona i ai ni mea masani o le pancreatic, ma o le gaosiga o le beta-cell e taua tele. Afai o le maʻisuka na mafai ona toe faʻafoʻi lona mamafa i le masani, e 'ai lelei o ia, taalo i taʻaloga, faia mea uma e mafai ai ona toe faʻafoʻi le tino - e mafai ona ia faia i ni nai inumaga ole inisalini. Taumafa lelei ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina, ona e le tatau lea ona faʻaauau pea le tui ole inisalini.

Maualuga o le sulfonylurea

Ina ia toe faʻafoʻi le gaoioiga a le pancreas ma tamaʻi teine ​​e iai pene beta, o loʻo faʻatulagaina sauniuniga o sulfonylurea. O lea faʻapena e faʻaosofia ai lenei okeni endocrin e maua ai le insulin, ona o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo tausia i se tulaga sili ona lelei. O lenei mea e fesoasoani e faatumauina lelei ai tulaga uma o le tino. E masani lava, o vailaau nei ua faatonuina mo lenei faamoemoe:

O nei vailaʻau uma o loʻo i ai se aafiaga malosi faʻaosofia i luga o le pancreas. E taua tele le matauina o le vailaau na filifilia e le fomaʻi, talu ai ona o le tele o le sulfonylurea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaumatia o le pancreas. Afai o le togafitiga o le inisalini e faia e aunoa ma lenei vailaʻau, o le a faʻaaogaina atoa le galuega i le naʻo ni nai tausaga. O le a tumau ai lona gaioiga mo le umi e mafai ai, o lea e le tatau ai ona e faateleina le tui ole inisalini.

O vailaʻau fuafuaina e tausia ai le tino ma le maʻisuka ituaiga 2 e fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o le pancreas, faʻapea foʻi ma le puipuia mai aafiaga faʻaleagaina o mea i fafo ma totonu. E le gata i lea, ina ia ausia le sili ona lelei, e tatau ona e mulimuli i se meaai faapitoa. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le a mafai ona faʻaititia le aofaʻi o le suka i totonu o le toto, faʻapea foi le ausia o le paleni aupito sili ona lelei o puipuiga, gaʻo ma gaʻo i totonu o le tino.

Le faʻamalositino o le inisalini

O le insulin o se vaega taua o le olaga mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. A aunoa ma lenei hormoni, o le a amata ona latou aafia i le ogaoga o le le mautonu, lea o le a oʻo atu ai i le hyperglycemia ma sili atu le ogaoga o taunuuga. Ua leva ona faʻatulaga e fomaʻi o le togafitiga talafeagai o le inisalini e fesoasoani e faʻamalolo ai le tagata maʻi i faʻamatalaga le lelei o le maʻisuka, faʻapea foʻi le faʻalauteleina o lona ola. Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei hormone, e mafai ona aumaia le maualuga o le kulukose o le hemoglobin ma le suka i le tulaga talafeagai: i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.

Inisalini mo le maʻisuka e na o le pau lea o le auala e fesoasoani latou te lagona ai le lelei ma faʻagaloina o latou maʻi. Filifilia tatau togafitiga e mafai ona taofia le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻapea foi ma le puipuia o le atinaʻeina o faʻalavelave matuia. Ole inisalini i le sao ole tui e le mafai ona afaina ai le tino, ae ui i lea, e mafai ona maua le tino, hypoglycemia ma le hypoglycemic, lea e manaʻomia ai togafitiga faanatinati. O le togafitiga ma lenei hormone e mafua ai le togafitiga mulimuli:

  1. Faʻaitiitia le suka o le toto pe a uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao, faʻamalosea le hyperglycemia.
  2. Faʻaleleia le gaosia o le hormone i le pancreas e tali atu ai i meaʻai.
  3. Faʻitiʻitia le auala auala, poʻo le gluconeogenesis. Ona o lenei mea, o le suka e sili atu ona vave faʻaitiitia mai non-carbohydrate constituents.
  4. Faʻaitiitia lipolysis pe a uma ona 'ai.
  5. Faʻasoʻitia le puipuiga o le tino ile tino.

O le togafitiga o le inisalini o loʻo faʻasolosolo lelei e afaina ai le gaioiga o le tino i le tino: lipid, carbohydrate, protein. Ma le isi, o le inisalini e fesoasoani e faʻagaoioia ai le taofiofia ma le tuʻuina atu o suka, amino acids ma lipids. Faʻafetai i le inisalini, e mafai ona ausia le gaʻo gaʻo gaʻo. O lenei mea e faʻamautinoa ai le faʻaitiitia o le lipine saoloto mai le tino, faʻapea foʻi ma le faʻavaveina o le gaosia o palatini i totonu o maso.

I le masani ai, o le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o le insulin-tutoatasi tutoatasi o le maʻi. O le mea moni, e le o se mea tonu lea. O le tele o tagata gasegase o loʻo i ai se faʻafitauli e le gata e sili ona lelei, ae e taua foi le faʻaaogaina o analogues o le hormone tagata ina ia maua ai se taui mautu ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻalavelave ogaoga.

A manaʻomia le inisalini ile maʻisuka ituaiga 2

I le taimi nei, o le tele o gasegase ma fomaʻi o loʻo faʻatuai ona faʻatuai le amataga o le puleaina o le inisalini i fafo. Ma ei ai mafuaaga patino mo lenei mea. E ui lava i lea, i le taimi nei, o loʻo saga mafaufau loloto saienitisi e uiga i le faigofie o se suiga muamua i togafitiga faʻamalolo mo tagata mamaʻi. O le mea moni, o taunuʻuga o togafitiga faʻatino e faʻaalia ai o le taimi talafeagai o le togafitiga o le inisalini e mafai ona faʻaleleia atili ai le lelei o le ola o le maʻisuka, e mafai ai ona e faatumauina lau lava pule faitalia o se hormone taua mo le tele o tausaga.

E masani lava, o ia togafitiga e faʻaaogaina i ni tagata maʻisuka talafeagai e le o iai ni faafitauli e sili atu le mamafa, ae o loʻo aʻafia i faʻamaʻi tuga e fesootaʻi ma se ala le lelei o se gasegase tumau. O le isi mafuaaga mo le faatonuina o le injections o le le atoatoa lea o sui o le hypoglycemic, pe a le masani ai le faaaogaina o fualaau faasaina e le maua ai se taui lelei. E le gata i lea, o lenei tulaga ua faateteleina le masani.

O togafitiga e manaʻomia e le tele o tagata o loʻo i ai se faʻamaumauga malosi o se maʻi faʻalavelave. Fai mai tagata suesue Amerika e faapea, pe a mavae le 10 tausaga, e toatele tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ole fesili i le fomai: "pe faapefea ona togafitia le maʻisuka?", Ua fautuaina e amata ona faia le inisalini masani. E tusa ma le 30% o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 mo le sili atu ma le 10 tausaga o loʻo i ai moni le faalagolago i le insulin.

O nisi taimi o le mafuaaga autu mo le tofiaina o hormones o se uiga o le ketoacidosis, e masani lava e le o uiga o lenei vaega o tagata gasegase. O se faailo taua i le amataga o togafitiga togafitiga o se suiga tele i le tulaga, o le foliga mai o faailoiloga o le maʻisuka (fiainu, profuse diuresis, o le gutu malogo, gau o le mamafa ma le faateleina o le manao).

Faailoga atoatoa: galuega taotoga, gasegase pisapisao matuia, faamaʻi pipisi, faaletonu o le tino ma le ate. O fafine maʻitaga o loʻo iai se suʻesuʻega na maua muamua e le mafai ona faʻaaogaina le laulau i taimi o le gaioiga (ua solia), o le mea lea ua tuʻuina atu ai mo sina taimi i le inisiua.

Aisea e teena ai e tagata maʻi le togafitiga o inisalini

O le mafuaaga autu mo le teena o togafitiga talafeagai o le fefe faaletagata lava ia.O faʻataʻitaʻiga i le sosaiete e faʻateleina se uiga le lelei i le inisalini, ma e te manatu e le mafai lava ona teena le iniseti. O le mea moni, o lenei faʻamatalaga e moni na o le maʻisuka ituaiga 1. O le maʻisuka ituaiga 2 e ese lona natura, ma o le mea lea e tali ese atu ai i le puleaina o le inisalini i fafo. E masani lava, o ia togafitiga o se mea le tumau (mo se faataitaiga, 3 masina), lea e mafai ai ona faʻasalalau ia faailoilo ma telegese ai le alualu i luma o le maʻi.

O le isi mafuaaga o le fefe o le lamatiaga o le hypoglycemia, lea e masani ona faʻaaoga e tagata e faʻaaogaina le inisalini. O le mea moni, o le le lava o le pulea e le tagata lava ia, o aʻafiaga o loʻo i ai, ae o loʻo lelei tele ma, faatasi ai ma le ala saʻo, o se mea laʻititi laʻititi ona aʻafia.

E masani lava, o tagata matutua ua le mafai ona suia le fualaau o le fualaau faasaina, faagalo le faia o le iniseti masani po o le vaai leaga (e masani ona i ai ni faafitauli i le seti o tui i penisini) e teena ai togafitiga insulin. E le gata i lea, o lenei vaega o tagata gasegase e masani lava ona le faaalia ai ni faitioga faapitoa, e mafua ai le tele o faʻaaliga o le maʻisuka i le "matua".

O le le lava o le manaʻo e fai se suʻesuʻega le tagata lava ia, o se faʻafitauli e masani ai i le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, aua o le soifua manuia o nei tagata e toetoe lava a le afaina i le maʻi, o lea e sili ai ona faigata ia i latou ona talitonu i le manaʻomia mo togafitiga ma pulea lelei.

E faʻapefea ona togafitia le inisalini mo le maʻisuka 2

I le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o ia lava inisulini e faʻaaoga e pei o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1. E masani lava latou te fautua mai puupuu ma faʻamalosi (lispro, aspart) mo laumei mo meaai, o mea faʻalauteleina, moliuila ma mea e teu ai, ona latou te faʻatagaina oe e vave faʻasalalau le metabolism o le gaʻo ma e agamalu.

I le taimi nei, e tele polokalame na faʻaaogaina lelei mo le faia o se mea tutusa fafo o le hormone pancreatic lava ia i tagata mamaʻi e maua i le suka.

• O se fesuiaiga atoa i togafitiga faafomaʻi o le inisalini, pe afai o le taumafataga, fua o le suka, ma isi metotia o togafitiga o le maʻisuka na foliga mai ua le mafai ona totogi. O le polokalame e mafai ona fesuiaʻi tele mai se tasi tui 1 taimi i aso taitasi i togafitiga malosi e pei o le maʻisuka ituaiga 1.

• Faʻatasia tulafono: injections ma hypoglycemic fualaau faʻatau e faʻaaogaina i le taimi lava e tasi. Filifiliga faʻatasi i le mea nei e patino lava i tagata taitoatasi, filifilia faʻatasi ma le fomaʻi. O lenei faiga e sili ona aoga. E masani lava, faʻalauteleina inisalini (1-2 taimi i le aso) ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa e faʻaitiitia ai le toto suka. O nisi taimi ao leʻi faia le taumafataga o le taeao, o le faʻaofiina o inisalini milo ua filifilia, talu mai le taeao e manaʻomia mo hormones e le o toe poloka i papa.

• Suiga lē tumau i tui. E pei ona uma ona maitauina, o lenei auala e talafeagai i taimi o togafitiga faafomaʻi ogaoga, tulaga ogaoga o le tino (fatu fatuga, taʻavale, manua), maitaga, faʻaitiitia le malosi o le lagona o le inisalini, ma le malosi o le hemoglobin glyc.

Uluai togafitiga o le inisalini: lamatiaga poʻo le pau le tali saʻo

Talu ai o taunuuga lelei o le taui mo le maʻisuka ituaiga 2 i luga o le inisalini e faamalosia ai fomaʻi ina ia fautuaina malosi i se auala e togafitia ai le maʻi, o le tele o gasegase, ma fomaʻi, latou te feagai i se tulaga faigata: "O le a le taimi e faatonuina ai le inisalini?". I le isi itu, o le fefe ma le malamalama atoatoa i le tagata maʻi na mafua ai ona tolopo e fomaʻi le taimi, i le isi itu, o le alualu i luma o le soifua maloloina e le mafai ai ona tolopo le togafitiga o le inisalini mo se taimi umi. I tulaga taʻitasi, o le filifiliga e faia taʻitasi.

Manatua, soʻo se metotia o togafitiga mo pathomasite endocrin e mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa feutagai ma lau fomaʻi! O le faʻamalosi o le tagata lava ia e mafai ona lamatia.

I le filifilia o le inisalini, togafitiga o le inisalini ma lona faʻatusatusaga ma fua o le suka

Mo le togafitiga o le maʻi suka o le muamua ma le lona lua, o le inisalini e masani ona faʻaaogaina. O lenei hormone e totogi mo le solia o le gaosiga o le carbohydrate, e faʻaitiitia ai le ono tulai mai o faʻafitauli.

O tagata maʻi ua faʻamatalaina fualaau faasaina e tusa ai ma fuafuaga taʻitasi. O le a le uiga o le insulin ma le inisalini togafitiga, o le a taʻu mai e le tusiga.

Aisea e tatau ai ona togafitiga le inisalini e togafitia ai le maʻisuka?

Afai ei ai i le tagata le malosi o le inisalini, ona toesea lea o sela o totoga o latou gafatia e gauai ai le kulukose ma amata ona iloa le fiaai. O lenei mea leaga e afaina ai le faʻaogaina o mea uma: o le ate, thyroid gland, gaʻo, ma le faiʻai e amata ona pagatia.

O le maʻisuka e aafia ai totoga uma

O le faʻasaina o le maʻisuka e oʻo atu ai i le le atoatoa, maʻi, ma le oti.. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, pe a le mafai e le pancreas ona maua le inisalini, o le faʻaopoopoga o le hormone e taua tele.

Faʻaaoga vailaau o mea uumi ma le pupuu. O le tele o le injections, o le sili atu foi lea e mafai ona toe faʻaaogaina le gaioiga o le gaosiga o le gaʻo, lea e talitutusa ma le physiological.

Faailoga atoatoa ma fautuaga

I le taimi nei, e silia ma le 30% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua tuʻuina atu i inisalini injections. O faʻamaoniga lelei mo togafitiga o:

O le tele o le maʻisuka latou te mumusu e talia togafitiga insulin. Ae o le ituaiga muamua o gasegase e leai se filifiliga: mo le soifua maloloina masani, e tatau ona togafitiga i le olaga atoa.

Tulafono ma taʻiala o togafitiga insulin i le maʻisuka

Soo se vailaʻau e iai aʻafiaga.

O le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamalologa le lelei i tua o inisua inisua e faʻapupula i fua le talafeagai, solia tulaga o le teuina o le oloa.

O le tagata gasegase e mafai ona maua le hypoglycemia, lipodystrophy, allergies, ma le leaga o le vaai. Ina ia faʻaitiitia le leaga o le togafitiga o le insulin, e tatau ona e iloa mataupu faavae ma mulimuli i tulafono o togafitiga.

I le maʻisuka ituaiga 1

O le vavalalata vavalalata i le suka i le toto i le tino e mafai ona mafai e ala i le mulimuli i nei tulafono ma taʻiala:

  • o le averesi o aso taitasi e tatau ona fetaui ma le gaosiga masani o le inisalini e le pancreas,
  • tufatufaina le fualaau e tusa ai ma lenei polokalame: 2/3 i le taeao, o le aoauli ma le afiafi, 1/3 i le po,
  • faʻafesoʻotaʻi le inisalini puupuu e faʻalautele,
  • inisiua e fautuaina aʻo leʻi faia taumafataga,
  • aua le sili atu i le 16 iunite o fualaau faasaina.

Faʻatasi ma le maʻisuka i tamaiti

Ina ia faʻateleina le ola o se tamaititi, e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga ole faʻamaʻi, e taugata:

  • faʻafesoʻotaʻi le inisalini puupuu ma se vailaʻau umi,
  • faia faʻataunuʻu o le hormones o le umi o le umi lua pe tolu taimi i le aso,
  • tamaiti e sili atu ma le 12 tausaga le matutua e faʻamalosia le togafitiga,
  • fetuutuunai le fualaau i vaega,
  • ma le maualuga o le mafaufau, prick faʻamavae faʻamalosi.

E faigata mo se tamaititi e maua i le maʻisuka e faʻamaeʻaina se fuafuaga a le aoga: injections o vailaau e tatau ona tuʻuina atu i se taimi. Ina ia faafaigofie le togafitiga, ia nana le maʻi mai isi tamaiti, filifili pomafana togafitiga. O le pamu e faʻasaʻo faʻafuaseʻi le hormone i totonu o le tino pe a tulaʻi le maualuga o le suka.

I le taimi o le maitaga

I le taimi o le maʻitaga, e mafai ona tupu le maʻisuka gestation. O le manaʻomia mo le inisalini i totonu o se fafine i le gasologa o le gaioiga faʻapupula.

Ina ia faatumauina le soifua maloloina lelei, e tatau ona mulimuli i nei tulafono:

  • masani ona fetuunai togafitiga (i lenei tulaga, o le metabolism e mafua ona o le le mautonu),
  • fesuiaiga i le inisalini o le tagata (faʻaleagaina o mea e afaina ai e tupu tele atu i ai nai lo puaa po o vine),
  • e puipuia ai le hyperglycemia, ave lua inisiua i le aso,
  • faʻaaogā faʻaoga, poto, faʻatau fualaau,
  • ina ia leai se suka i le po, ao le i alu e moe, e tatau ona e tuiina se fualaau umi,
  • E le mafai ona e faʻateleina le faʻatonutonuina o fualaʻau suka.

O le filifilia lelei o le fualaau oona ma le tulafono o le puleaina o le insulin o le ki lea mo le manuia o le maʻisuka.

O vaega o le malosi, basal bolus ma le pamu o le inisalini togafitiga

Faʻaaoga fomaʻi faʻasoa, basal-bolus ma pamu-gaioiga gaioiga mo le faʻaaogaina o le hormone pancreatic e togafitia ai tagata mamaʻi. O le auala muamua e faʻavae i luga o le faʻataʻitaʻiga o le puleaina o le hormone i le gasologa o le aso.

O le faʻatupulaia o le auala e faʻaalia i uiga taua:

  • e tele ni inisiua e faia i le aso,
  • e masani ona faaaoga se fualaau faasaina,
  • umi faʻasolosolo fualaau faʻasaina i tamai atopa i le ituaiga o tui tui,
  • o le taimi o le tui e filifilia e fuafua i le taimi e fuafua ai le tagata e 'ai.

O le uiga ese o le togafitiga autu o le taeao po o le afiafi, ua afaina ai le inisalini faaumiumi po o le puupuu. O le mea lea, o se faʻataʻitaʻiga o le gaioiga masani o le pancreas ua ausia. O le tasi vaega o le hormone o loʻo tumau pea le maualuga o le inisalini, o le lona lua e puipuia ai le maualuga o le suka.

O vaega o le pamu o le insulin o le:

  • e faʻafefiloi ituaiga uma o le hormone i le tasi tui,
  • faaitiitia le numera o inisiua
  • puleaina fualaau faʻamaʻi
  • le le mafai ona faataitai le galuega masani a le pancreas.

O le a le ituaiga togafitiga e sili atu ona fetaui mo le tagata maʻi, e filifili le fomaʻi i luga o le faavae o le suʻega.

E tatau ona tui tui ile inisalini pe a masani ai le suka?

I le maʻisuka ituaiga 2, o le pancreas e mafai ona gaosia se vaega faapitoa o le hormone taua. O le mea lea, o nisi taimi o le tagata e maualuga le maualuga o le suka.

Afai o le anapogi glycemia e 5.9, ma pe a uma ona 'ai e le sili atu i le 7 mmol / l, ona mafai loa lea ona faʻaaoga le inisalini mo sina taimi.

Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona e mataʻituina le tulaga ma pulea le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto ma fasi pepa.

O le a le mea e fai pe afai e te misia se tui?

E tupu se tagata ua galo e tui inisalini. O le algorithm mo nisi gaioiga faʻalagolago i le tele o taimi i le aso e faia ai e le tagata maʻi ni inisiua:

  • pe afai e misi se tasi o fualaau pe a tui le hormone lautele i le faalua i le aso, e aoga le fetuutuunai o le glycemia i le isi 12 itula e sosoo ai ma se fualaau pupuu. Po o le faateleina o le gaioiga faaletino ina ia faʻaaoga ai le kulūkose masani,
  • afai e togafitia le vailaʻau i lea aso i lea aso, ona maeʻa lea o le 12 itula mai le tui na misia, faia se inumaga i le afa,
  • pe a oso le bolus insulin, e tatau ona faia le vailaau i le taimi lava e uma ai se taumafataga. E mafai ona e faʻatupulaia le gaioiga faaletino ma siaki le maualuga o le suka. Afai o le glucometer e faʻaalia ai le glycemia o le 13 mmol / l, o lona uiga e tatau ona faʻaofiina le 1-2 iunite o le hormone puupuu.

Adrenaline ma le inisalini e lua faʻafeagai i mea e fai.

E tusa ai ma le Nofoaga o Suesuega Endocrinology o Rusia, o le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i le 2 mmol / l, ma le 1 ml o le adrenaline e taofia atoa ai se osofaiga o le hypoglycemic.

E tāua le mafaufau o le inisalini (adrenaline) e ese lona galue i luga o le maʻisuka: o le faʻalagolago i le matua, mamafa, gaioiga faaletino o se tagata e maua. O le mea lea, o fualaau oona e aafia ai tamaiti laiti ma le maaleale, o tamaiti e sili atu le malolosi.

Ina ia malamalama i le tele o vaega ole inisalini e faʻaitiitia ai le suka, ma pe faʻapefea ona faateleina lona adrenaline, e mafai e ala i faataitaiga.

O le a se mea e tatau ona ou iloa e uiga i inisiua mo le maʻisuka?

Injections mo le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona faia i le faʻaaogaina o ni tui faʻaoga faʻapitoa. I o latou luga ei ai faailoga e iloa ai le aofaʻi o fualaau faasaina.

Ae peitai, i le leai o tui tui o inisalini, e masani ona faʻaaogaina 2 ml suauu faʻaaogaina. Ae i lenei tulaga, o le tui e sili ona faia i lalo o le taʻitaʻiga a se fomaʻi.

E le tatau ona teu i totonu o le pusaaisa, ma tatala i le vevela, ona o le malulu e vaivai ai le gaioiga o le hormone. O maʻi suka e mafai ona tuʻuina atu i le:

Ae peitaʻi, o le mea sili ona lelei e maua pe a fai o le iniseti ua faia i totonu o le manava, lea e sili atu ona atiaʻe ai le porokalame. Ae tatau ona suia ia nofoaga, ma o ese atu mai le vaega o le tui mulimuli i le 2 cm. A leai, o le a faʻapipii faʻamau i luga o le paʻu.

Aʻo leʻi amataina le faʻagasologa, fufulu ou lima i le fasimoli. O le vaega o le folasaga ma le tapuni faʻapipiʻi ua soloia i le ava malosi (70%).

E masani lava i le taimi o le faʻatumu o le suauu, e alu i ai sina ea, lea e mafai ona afaina ai le metotia. O le mea lea, e taua le suesue i faatonuga mo le saʻo.

Muamua, e aveesea pulou mai le suauu, pe a maeʻa ona aoina le ea i se aofaiga e tutusa ma le tele o le inisalini. Ma le isi, o le nila ua faʻaofiina i totonu o le voli ma le vailaau faʻasaina, ma ua faʻasaʻo le ea. O lenei mea e le mafai ai ona maua se masini mimiti e gaosia ai i totonu o le fagu.

E tatau ona uʻamea le tui, ma uu lou tamatamailima i le alofilima o lou lima. Ona, faʻaaogaina lea o le piston, e tatau ona tusi i le suauu 10 iunite e sili atu nai lo le fua manaʻomia.

A maeʻa le piston, ona toe sasaa atu lea o le sooupu sili i totonu o le fagu, ma aveese le nila. I lenei tulaga, e tatau ona tausia le suauu saʻo.

E tele taimi e maua ai le maʻisuka latou te faia ni injections astral oris. O le faʻaogaina o le metotia o le le lava lea o le manaʻoga e faʻatumu le tui ma le faʻafitauli faigata o le faʻamalosi.

Afai o le Protafan insulin e faʻaaogaina, o le auala e faʻatumu ai le sisiʻo e laʻititi ese lava. O lenei vailaʻau e iai le umi o le gaioiga o gaioiga, o loʻo avanoa foi i fagu.

O le NPH-inisalini o se mea manino ma se fulufulu lanu. Aʻo leʻi faʻaogaina, o le fagu faʻatasi ma le oloa e tatau ona tuʻuina e tufatufa ai le palapala ile vai. A leai, o le aʻafiaga o le fualaau faasaina o le a le maluelue.

Ua faatofuina le nila i totonu o se fagu faatasi ai ma vailaau i le auala ua faamatalaina i luga. Ae a maeʻa, e tatau ona sasaina le vial pe tusa o le 10 taimi ma o le fofo e tatau ona ave i le suauu e sili atu. Afai e toe sasaa atu le suavai i totonu o le fagu, e aveeseina le suauu i le itu i luga.

Fuafuaina o Meaʻai ma le Totoina o le Glucose Monitoring

E taua mo se tagata matua ma se tamaititi ua maua i le maʻisuka e mulimuli ai i se taumafataga maualalo maualalo. Fua faʻatatau o meaʻai paleni:

  • taumafataga o le taeao (4 XE) - o se vaega o le falaoa falai, o se ipu susu,
  • afaina (1 XE) - fua
  • 'aiga o le aoauli (2 XE) - aano o manufasi, fualaau faisua, palu pateta,
  • aoauli aoauli (1 XE) - fua
  • taumafataga (4 XE) - falaoamata ma salati, iʻa tao,
  • ao le i momoe (1 XE) - se fasi keke falaoa atoa ma le lauti.

O oloa e faʻaseseina:

Latina le fua o le insulin

O maʻisuka uma e tatau ona resitalaina i le endocrinologist. O loʻo ia i latou le aia tatau e maua ai le inisalini mo le leai o se totogi.

O se fua latini ua tuʻuina mai e foliga foliga faapenei:

  • Rp: Insulin 6 ml (40 ED - 1 ml).
  • Taʻo numera Nu. 10.
  • Ini 10 ED (0.25 ml) i lalo o le paʻu 3 taimi i le aso 20 minute aʻo leʻi 'aʻai.

O a mea sili ona lelei o inisalini?

O aso nei ma masani ona faʻaaogaina inisalini o:

  • Humalogist. O le vailaau pito sili lea ona lelei. E faaitiitia ai le suka i totonu o le 15 minute. E aofia ai le inisalini o le tagata. Faʻaauau le maualuga o le kulukose maualuga mo le 3 itula,
  • Gensulin N. Fualaau faasaina itiiti. Faʻaitiitia le glucose ile itula e tasi pe a uma le pulega mo le 20 itula. E tusa ai ma faʻatonuga, o loʻo i ai ni mea e sili ona leaga,
  • Lantus. O le umi lenei o vailaʻau. Valivali mo le 40 itula.

Injections injections poo pills: o le fea e sili atu?

O le maʻisuka ituaiga 1 e togafitia faʻatasi ma le inisalini. O maʻi e maua i le ituaiga lona lua e mafai ona faʻaaogaina fualaau poʻo le injections.

E sili atu ona faigofie le faʻaaogaina o le capsule ma faʻaaogaina le kulūkose masani. I le taimi lava e tasi, o aʻafiaga leaga e afaina ai le gaioiga o le ate ma fatuga.

Faʻatasi ai ma le toesea o fua, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atinaʻeina o faʻafitauli o le cardiovascular. Injections i lenei itu e sili atu le saogalemu ma e mafai ona suia le 100% i le galuega a le pancreas.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2 i le vitio:

O le mea lea, o le maʻisuka e togafitia i fua o le suka poʻo le inisalini. O le filifiliga muamua e talafeagai mo na o maʻi o le ituaiga lona lua. Ole togafitiga ole inumaga na o le pau lea ole auala mo tagata ei ai le ituaiga muamua o togafitiga.

Faʻaauau ile Inisalini ma le ituaiga 2 Maʻisuka

O le tausiga o le soifua maloloina e ala i le faatelevaveina o le saoasaoa o le salalau o le maʻisuka i le salafa o le lalolagi.E le gata i lea, o loʻo atiaʻe e le atunuʻu atinaʻe ma tamaoaiga le faʻamaʻi tutusa.

I le faaopoopo atu, e le gata o tagata matutua e mafatia i le maʻisuka. E sili atu ma sili atu o le maʻi e aliali mai i tamaiti ma tamaiti.

Aua neʻi galo o le maʻi suka (DM) o loʻo avea ma eleele lafulemu mo le atiina ae o le fatu ma maʻi faʻafomaʻi i le lumanaʻi.

E aʻafia faapefea le maualuga o le toto suka?

E talitonuina o le maualuga o le toto toto e afaina ai le masini microvascular ma le faaitiitia o lenei faailoga e mafai ona avea ma se fesoasoani tele i le atinaʻeina o le nephropathy ma le retinopathy o le maʻisuka. O le maualuga o le suka, poʻo le hyperglycemia, o nisi taimi e faigata ona pulea ma i le tele o tulaga o le ausia o numera masani e le ausia.

O lenei faʻalavelave e mafua mai i le le mautonu o le gaioiga o suauu peta pancreatic. O le mafuaʻaga lea e mafua ai ona maua e tagata mamaʻi le faʻamaʻi ituaiga 2 maʻisuka e leai ni aʻafiaga lelei pe a faʻaaogaina le suka.

Ole numera tele o le hyperglycemia e le faʻasaʻoina, e leʻo faʻamalosia le togafitiga o le hypoglycemic. I lenei tulaga, o le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi e tele taimi.

O le a le inisiua o le tino?

O le faaupuga "inisia clinical" e faatatau lea i le leai o se faʻasologa ma le faʻamalosia o togafitiga i le i ai o faʻamatalaga o le falemaʻi. O lenei tulaga e sili ona faalauiloa i le faʻaaogaina o tapenaga o le inisalini.

O le mafuaʻaga lea, ina ia faʻaleleia togafitiga togafitiga ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faʻafitauli, e tatau ona sili atu le mataʻituina o le tulaga glycemic.

O le vave faʻaaogaina o le inisalini, o le mea lea, e mafai ona tauamiotonuina.

O le a le mea e tatau ona e sailia mo le ausia o le normoglycemia?

E tolu ituaiga o pathophysiological e manaʻomia ona faʻavae i luga mo le pule lelei:

  • Laititi o Inisalini
  • Faʻafouina insulin
  • Faʻaleagaina o le gaioiga o le inisalini.

E naʻo le insulin e mafai ona gaoioi lelei ma faʻaaoga uma nei vaega e tolu.

Se faʻamatalaga o le faʻamalosia o le inisalini ma le aoga tutusa ole inisalini

O sosoʻo faʻatatau, mo se faʻataʻitaʻiga, gaʻo po o maso, e teteʻe i le inisalini ona o le le lelei o le inisalini na maua i luga o latou luga pe ona o le faʻaleagaina i le atigipusa.

O le mea lea, o le faateleina o le suka o le toto e tupu, ma peta beta o le pancreas (pancreas) e tali atu i le hyperglycemia ma le faateleina o le inisalini. Ae ui i lea, o nei gaioiga e le aumaia ai ni taunuuga lelei.

I le aluga o taimi, o le aofaʻi o le synthesized insulin e faʻaitiitia - e tupu ai le le atoatoa o le inisalini. I lenei tulaga, o le hyperglycemia o le a na ona faateleina.

O lenei mea moni ua taʻu mai ai o le pule lelei ma lelei o le glycemia o le a aloese mai le tele o faafitauli i le taimi o le atinaʻe o le maʻisuka.

Ua amataina le togafitiga muamua o le inisalini, o le faigofie foi ona pulea le maualuga o le glycemia i tagata mamaʻi i le maʻi ituaiga 2 maʻisuka. O loʻo i ai ni talanoaga vevela ma ni felafolafoaiga e uiga i le taimi ole inisalini togafitiga.

E leʻi mafai ona oʻo mai i se ituaiga o fofo lelei.

Auala e tui

Aʻo leʻi faia ni inisiua mo le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e faʻagasolo se fagu o le vailaau faʻasaina ma le 70% o le ava malosi. E tatau foi ona e solo le vaega o le tino o le a faia ai le inisiua.

E tatau ona pipiʻi le paʻu i ou tamatamailima e maua ai se kalu, lea e te manaʻomia e faʻaofi ai le nila. O le inisalini e faʻatautaia e ala i le faʻapipiʻi o le paʻu. Ae e le tatau ona vave aveeseina le nila, aua e mafai ona galo le fualaau faasaina. I lenei tulaga, o le manogi o Metacrestol o le a lagonaina.

Ae peitai, aua e te toe ulufale i le fualaau faasaina. E na ona e manaʻomia le tusiina o le gau i le tusi o le pulea o oe lava. E ui o le mita o le a faʻaalia ai le maualuga o le suka, o le taui e manaʻomia pea ona faia pe a oʻo ina uma le aafiaga o le inisalini.

O le vaega o le paʻu lea na faia ai le inisiua atonu e paʻu. Le faʻamamaina o suauu toto mai le tino ma lavalava, o le faʻaaogaina o le hydrogen peroxide e fautuaina.

E taua le iloa o le faaopoopo atu i le inisalini mo le maʻisuka, o injections o le Actovegin ma le vaitamini B e masani lava ona faʻatulagaina (iniseti poo le iniseti). O nei mea mulimuli e faʻaaogaina o se vaega o togafiti faʻapitoa mo le polyneuropathy. Ole mea e tatau ona fai i le tulaga o le diabetic encephalopathy, lea o loʻo faʻatonutonuina IM, iv pe o tautalagia tautala i le pepa.

E taua le maitauina o le auala i / m o le pulega e toetoe lava leai se eseesega mai mea faʻapitoa. Ae i le mataupu mulimuli, e te le manaʻomia le faia o se paʻu paʻu.

Ua faʻaofiina le nila i le itu taumatau i totonu o le musele i le ¾. E tusa ai ma le auala faʻafefe, o sea faagasologa e tatau ona faia e se fomaʻi poʻo se tausisoifua poto. Ae o iv injections e seasea faia pe a maʻi le tagata maʻi.

E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2, o le thioctic acid e masani ona faʻaaogaina. E mafai ona faʻaofiina i totonu o le tino i totonu o le pusa poʻo le ave i ni pepa.

Inisalini sailia

Sa tatalaina le insulin i le 1921 i le aai o Toronto. O se tasi lea o mea e sili ona taua ma aupito sili ona taua i vailaau mo taimi uma o lona soifuaga.

Ina ua uma le mauaina, na faamamaina le inisalini ma ua mafai ona faaaoga i totonu o tagata. O le maʻi muamua o Leonard Thompson, o le na mauaina le insulin mama i Ianuari 11, 1922 i se falemaʻi i Toronto.

Ina ua mavae lena, o le gaosiga o fualaau faasaina na faia ai le faamamaina faapitoa na faavaeina.

O lenei inisalini na mafua mai i meaola, na i ai se gaioiga pupuu, ma mai le 3 i le 4 injections i aso taitasi e manaʻomia mo le masani o togafiti.

I le 1980, na faʻatūina ai le gaosiga o le inisalini. Ae ui i lea, o lenei inisalini e le mafai ona tuʻuina atu i le tagata le tutoatasi aʻiaʻi i le togafitiga o le maʻisuka, o lona uiga o analogues o le inisalini o le tagata na faia ai le eseesega o gaoioiga na faia.

O fualaau faasaina ua maua ai avanoa faapena:

  • O le inisalini pupuu e tatau ona maua ai le pito i luga o le gaioiga, lea na faʻapipiʻiina ma le taumafaina o meaai,
  • O le inisalini umi taimi na tausia ai se tulaga tumau.

I lalo o le physiological conditions o le tino, toetoe o le afa o le inisalini faalilolilo o loʻo i totonu o le gafa uumi. O le tupe na totoe o loʻo maua mai e insulin lemu, lea e maua mai i le tali atu i meaʻai.

Faʻaaliga mo togafitiga insulin i le maʻisuka ituaiga 2

E tusa ai ma fomaʻi a Europa, o le togafitiga o le inisalini e le tatau ona amata vave ma e le o tuai.

E le o se manua, ona o le le atoatoa o le faalilolilo e mafai ona avea ma tulaga lua i le inisuasi o le inisalini, ma ona o le lamatiaga o le hypoglycemia.

E le o tuai, aua e tatau ona ausia le talafeagai lelei o le pulea lelei.

E faʻapefea ona faʻaauau togafitiga o le insulin i le togafitiga?

Ituaiga 2 maʻisuka faʻamaʻi i lagona uma, o le alualu i luma o le puleaina o le inisalini ua na o se taimi o le taimi.

I le taimi nei, e manatu o se aga masani le faʻamautuina o fualaau e lua o le suka. A maeʻa le 10-15 tausaga o suʻe fualaau, latou te oʻoi le mea mulimuli - inisalini togafitiga.

O le tuai i lenei togafiti togafitiga o loʻo faʻamatalaina foi i le mea moni e tatau ona inisiua, e mafai ona atiaʻe le hypoglycemia, ma o le tagata gasegase e mafai ona maua le mamafa. Ae ui i lea, o le tele o tagata gasegase e talitonu o le taunuuga e le maluelue, maualalo le lelei.

O se aafiaga le manuia o le tagata lava ia e faʻagesegeseina ai le togafitiga pe afai o togafitiga le talafeagai e mafua ai ona faʻaleagaina taimi faʻapitoa.

E tatau ona maitau o le tofiaina o se togafitiga puupuu o le inisalini i le amataga o le faamai e mafai ona oo atu ai i le faaumiumi o le faamagaloga ma le faatusatusaina o le glycemia e aunoa ma le manaomia mo le faaaogaina mulimuli o fualaau faasaina.

Ae ui i lea, o le tele o tagata galulue i le endocrinologists e le faamaonia lenei auala ma fautuaina le laasaga o togafitiga. O le mea moni, ei ai tulaga e matua talafeagai ai le amataina o le puleaina o le inisalini.

Mo se faʻataʻitaʻiga, faatasi ai ma le le aoga o le faʻaititia o le suka i le amataga, o loʻo faʻamautuina ai le insulin. Mai lenei fualaau, o le lelei o le olaga ma le faamalieina o maʻi ma togafitiga e faʻaateleina ona faʻaleleia.

E tele suʻesuʻega ua faaalia ai o le hyperinsulinemia o le faʻapogai lea i le atiaʻe o le atherosclerosis. E le gata i lea, o le vave faʻaaogaina o le inisalini e avea ma vailaʻau e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o maʻi fatu fatu (CHD). Ae o le taimi nei, e leai se faʻamatalaga saʻo ma le mautinoa e uiga i lenei fesoʻotaʻiga.

Aʻo leʻi amataina le togafitiga o le inisalini, e tatau ona fuafua ma mafaufau i mea taua ma uiga e mafai ona aafia ai lenei metotia. Tatou te faailogaina mai ia i latou:

  • mamafa o le tino
  • fuafuaga o le olaga
  • o le i ai, o le matuia o suiga o le microvascular,
  • toilalo o togafitiga muamua.

Ina ia mautinoa o le togafitiga o le inisalini e tatau ai, e tatau ona fuafua le maualuga o le gaioiga o suauu peta pancreatic e ala i le fuafuaina o le aofaiga o le C-peptide synthesized.

E manaʻomia lou amataina o togafitiga insulin mo le maʻisuka ituaiga 2:

  • ma le maualuga o le hyperglycemia i le maualuga ma le maualuga o doses o fua o le suka-lowering drugs,
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • maualalo le maualuga ole C-peptide.

O se togafitiga lē tumau, ua faʻamautuina ai le insulin pe afai e tatau ona faʻaitiitia le faʻamaʻi o le kulukose ma le maualuga o le toto. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le togafitiga o le inisalini e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atinaʻe ni faʻalavelave faʻaanatura.

Faamanuiaga i le Polokalame Muamua o Inisalini

I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini togafitiga o loʻo i ai uiga lelei ma lelei lelei nei:

  • e faʻaitiitia ai le vevela o le kulukose o le toto,
  • o le faʻaofiina o le inisalini i le amataga o le faʻamaʻi e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o le faʻamagaloga,
  • Ole suʻesuʻega vave o le glycemia e mafai ai ona e pulea lona tulaga i aso taitasi,
  • ma le alualu i luma o le maʻisuka, e tatau ona toe faʻafoʻi le maualuga ma le maualuga o le inisalini i totonu o le toto,
  • o se taumafaiga a le tagata lava ia i togafitiga o inisalini e maua ai le saogalemu mo le maʻi mai le tulai mai o le hypoglycemia ma le maʻisuka.

Tusa 2 maʻisuka faʻamalolo: togafitiga ile inisalini

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e tupu i le olaga atoa. I tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2, o le gaioiga o le peta paneta e maua ai le inisalini e paʻu pe a ma le 5% i le tausaga mai le taimi e maua ai le maʻi.

O le mea lea, i le aluga o taimi, o le lelei o togafitiga o le soifua maloloina, faʻamalositino ma togafitiga ma fualaau o le suka e faaitiitia ai le suka ma ua oʻo mai ai le faaiuga e faamalosia i latou e faia inisua insulin.

A e amata i se tuufaatasiga o le inisalini ma le fualaau oona Metformin, pe sui atoa i le togafitiga o le insulin.

I totonu o lenei tusiga o le a tatou mafaufau faapitoa i le togafitiga o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 2 i le inisalini.

O le a le mea e fai e faʻaitiitia ai le tui o le insulin o loʻo faʻatonutonuina?

O le faʻaaogaina tele o taumafa o gaʻo e mafua ai le toto maualuga, lea e manaʻomia ai le tuiina o le inisalini. Ae ui i lea, o le tele o le hormone ua tui e mafai ona faʻaititia le maualuga o le kulukose, lea o le a oʻo atu ai i le hypoglycemia, lea e aʻafia ai ona aʻafiaga.

O le mea lea, e tatau ona e mataʻituina le tele o meaʻai gaʻo, faʻaaogaina le fualaau o le vailaʻau. Ma o lenei mea o le a mafai ai e oe ona faʻatautaia lelei le faʻaogaina o le suka i le toto.

E tatau ona sui fusi carbonate i faʻamaʻi, lea o se mea faamalieloto lelei, ma gaʻo fualaʻau maloloina. I le vaega o oloa faʻatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2 o:

  1. sisi
  2. meaʻai suamalie
  3. fuamoa
  4. sea ​​sea
  5. soya
  6. fualaau faisua, sili ona lanu meamata, ae le o pateta, ona e mauoa i mea oona,
  7. nati
  8. kulimi ma pata i se vaega itiiti,
  9. le kulupu ma le nonot yogurt.

Cereals, sweets, food starchy, e aofia ai fualaau faisua ma fua, e tatau ona aveese mai le meaai. E taua foi le lafoai o le kisi falaoa ma le susu atoa.

E taua le matauina o na aʻafiaga e faʻapupulaina ai foi le maualuga o le kulukose, ae i se aofaiga laitiiti. O le mea lea, o na oso i luga e mafai ona vave faʻaumatia, lea e le mafai ona taʻua e uiga i meaʻai gaʻo.

E taua foi i le olaga o le maʻisuka o lē e le manaʻo e faʻalagolago i le inisalini e tatau ona avea o se taʻaloga. Ae ui i lea, o mamafa e tatau ona filifilia le faʻamalolo, mo se faʻataʻitaʻiga, o se vaʻaia manuia faapitoa. E mafai foi ona e alu e aau, tietie uila, tenisi pe faamalositino i le faletaalo ma maualalo le mamafa. O le faʻaaogaina o le inisalini o le a taʻu ma faʻaalia le vitio i lenei tusiga.

O auala autu i togafitiga insulin

O le sini o le togafitiga o le inisalini o le faʻamautuina lea o le kulūkose o le toto ina ia oʻo lava i le gaʻo glycemic daily.

Pe a fuafuaina le fualaau o le insulin, o le aso muamua o le maʻi mo le inisalini e fuafuaina. I se tagata soifua maloloina, o le manaoga i aso taitasi e tusa ma le 30-70 U / aso, ao le pulefaʻatasiga o le inisalini o le 1 U / h.

I le taimi o se taumafataga, o loʻo faʻapupula le ulu i le inisalini - pe a ma le 1-2 iunite mo le 10 g o meaʻai gaʻo. I le taimi lava e tasi, o loʻo iai se paleni faʻapitoa i le va o le faʻateleina o le insulin i le toto ma le manaʻoga mo le tino o le tagata.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le manaoga o aso taitasi e faʻatatau tonu i le tagata lava ia, ma mafaufau i le olaga o le tagata.

O faʻataʻitaʻiga nei o ata faataitai:

-o le i ai o le masani poʻo le faʻaititia o le gaosiga o le inisalini, 0.3-0.8 U / kg,

-o le i ai o se mea itiiti o le gaosiga o le inisalini i tagata e maua ile maʻi umi, ole 0.7-0.8 U / kg,

- mo le maʻisuka faatoa maua - 0.5 U / kg,

- pe a uma ona totogi, e faʻaititia le fuainumera i le 0.3-0.4 U / kg.

Ae tatou te toe fai atu o nei mea uma e faʻatatau tonu lava i le tagata lava ia.

I togafitiga ma le inisalini, e lua ituaiga o togafitiga o le maʻisuka e mafai ona iloga:

Faʻasologa o togafitiga inisalini e aofia ai inisiua i aso uma 2 taimi i le aso o ituaiga 2 inisalini (faʻaopoopoga ma puupuu) aʻo leʻi faia le taeao ma ao leʻi faia le aiga o le afiafi.

E tatau ona fetuutuunai taimi e tatau ai i le taimi o le inisalini ma e tatau ona matua tausisia.

I lenei tulaga, o gasegase e faʻafefiloi ma faʻasolosolo le iniseti (2/3 o le manaʻoga) 30 minute aʻo leʻi oʻo i le taeao ma 15 minute aʻo leʻi faia le aiga (1/3 o le aso).

Afai e te faʻaaogaina le faʻaaogaina o le inisalini, ona mafai loa lea ona e faia injections saʻo ao leʻi 'aʻai. Ia mautinoa e te vaʻai i le maualuga o le suka.

I le taimi lava e tasi, latou te faia fetuunaiga mo le olaga soifua, o le i ai o gaioiga faaletino ma le tele o meaai (o le aofaʻi o gaʻo i le XE).

Afai ei ai se gaioiga faaletino, e tatau ona faʻaitiitia le fualaau o le inisalini aʻo leʻi 'ai ni meaai ina ia aloese mai le lamatiaga o le hypoglycemia (faʻaitiitia o le suka o le toto).

E masani lava, o togafitiga masani e le lava e faasaʻo ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ona toe maua lea faʻalautele togafitiga. Faatasi ai ma lenei ituaiga togafitiga, e gasegase ai e le au gasegase ile inisalini puupuu 3 taimi i le aso ao lei oo i le taeao, le aoauli ma le afiafi, ma le 2 taimi i le aso latou te maua ai le inisalini o le gaoioiga faaumiumi i le taeao ma ao lei momoe (masani i le 22-23 itula).

Ole fua ole inisalini puupuu o le a fesuisuiaʻi e fuafua i le tuufaatasiga o meaai ma le kulukose aʻo leʻi 'aʻai. O nei mea, e tusa ma le 60-50% o le fua o aso taitasi e pa'ū i insulin-short acting (vaevaeina i le fuaina o mea taumafa) ma 40-50% pa'ū i insulin umi (2/3 i le taeao ma le 1/3 i le afiafi).

O togafitiga ogaoga ua talitonuina e sili atu ona faʻaleleia le maualuga o le kulukose o le toto nai lo togafitiga masani.

I se isi itu, o insulin faʻataʻitaʻi ma gaioiga pupuu e mafai ona faʻafefiloi ma faʻatautaia 2 taimi i le aso ma faʻafefete taumafa i le taimi ole tui. O se tui se tasi e tauamiotonuina i le maualuga o le glucose ma le faʻaitiitia o aso manaomia mo insulin (itiiti ifo i le 30-40 U / aso). E masani lava, 2/3 o le togafitiga e faia aʻo lei faia le taeao ma le 1/3 ao lei faia le aiga.

E tele fuafuaga mo le puleaina o insulin ma o le fomaʻi e filifilia i latou taitoatasi.

- ao lei faia le taumafataga o le taeao, e 7 iunite o le inisalini pupuu e faia,

- i le aoauli - 10 iunite o inisalini puupuu,

- aʻo leʻi faia le 'aiga o le afiafi e 7 iunite o insulin insulin.

I le taimi lava lea e tasi, e 10 iunite o inisalini e fai i le gaioiga e ulagia i le taeao ma 6 iunite i le afiafi. I lenei tulaga, ia mautinoa e matamata i le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao. Afai i le taeao na ola aʻe ai o ia, ona:

- faatasi ai ma le kulukose 11-12 mmol / l-i luga o le 2U faateleina le fua o le inisalini pupuu i le taimi o taumafataga,

- i le 13-15 mmol / l-i luga o le 4 vaega o le inisalini puupuu,

- i le 16-18 mmol / l-on 6 iunite o le inisalini puupuu,

- i luga aʻe o le 18 mmol / l-i luga o le 12 iunite o inisalini o gaioiga pupuu.

E tatau ona manatuaina o le fua o le inisalini faaumiumi i le ao e tatau ona 2 taimi maualuga atu nai lo itula o le afiafi ina ia aloese mai le hypoglycemia i le aoauli. Aua e te alu e moe i le maualuga o le suka i le 5.6 mmol / L pe maualalo - i lenei tulaga e te ono maua ai le hypoglycemia. I lenei tulaga, o le fua o le insulin e tatau ona laʻititi ma o se mea e 'ai.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona pulea a latou kulukose pe a latou faia i le maʻisuka ituaiga 1 - a itiiti ifo ma le fa taimi i le aso (o nisi taimi e tele taimi).

O le isi fautuaga aoga: a maeʻa le tuiina o le insulin pe a uma le 2-3 itula, e tatau ona i ai se mea e te 'ai, ma a maeʻa le tuiina o tui inisalini e tatau ona faia i le 4 itula, o le taimi mulimuli 1-2 itula aʻo lei momoe.

O faʻavae o le inisalini mo togafitiga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tutusa lelei lava ma i latou o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, ae o loʻo i ai pea feeseeseaiga i le amanaia o le puleaina o le insulin.

Ma ia manatua: naʻo se fomaʻi o le a fesoasoani ia te oe e filifilia se togafitiga talafeagai talafeagai!

Fautuaga mo le siakiina o le maʻisuka o le a tatou iloiloina i se tasi o mataupu o loo i lalo.

Mataʻituina ma le faaeteete lou toto toto ma ia maloloina lelei!

Tomai o le maʻisuka

O togafitiga mo le maʻisuka e aofia ai le tofiaina o togafitiga o fualaau faasaina, o le faʻaaogaina o meaʻai, faamalositino ma taumafataga Nu.9. O meaai e tatau ona faʻaaoga ma paleni. O meaai e tatau ona ave a itiiti ifo ma le fa taimi i le aso.

Tomai mo togafitiga mo le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e masani lava ona faʻasolosolo i taimi uma se faasologa o le tele o injections o le inisalini. E moni lava lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 1, talu ai ona ua manatu ole insulin-faalagolago. I le maʻisuka ituaiga 2, o le togafitiga o le inisalini e le faʻaaogaina i tulaga uma. E naʻo le sui mulimuli e mulimuli i le endocrinologist o loʻo auai i le tofiaina o le inisalini, e faʻavae i luga o le maualuga o le kulukose, o uiga o togafitiga ma isi mea taua.

Inisalini autu autu

Taimi o tuiItuaiga o inisalini
I le taeao, aʻo leʻi 'aiGaoioiga pupuu ma faaumiumi
Talofa fiafiaGaoioiga pupuu
I le afiafi, ao leʻi faia le 'aiga o le afiafiGaoioiga pupuu
Ae leʻi alu i le moegaGaioiga umi

E mafai ona e suʻe pe faʻapefea ona e faʻatatau sao le inumaga o le insulin i tulaga taʻitasi mai le vitio:

Tusa 1 maʻisuka inisalini togafitiga

O le togafitiga o insulin mo le maʻisuka ituaiga 1 e suitulaga atoa ai le puleaina o lemoni o hormones e maua mai i le pancreas. I le avea ai o se tulafono, faʻapipiʻiina le insalini ile lua i le aso, ma ave le bolus ao leʻi 'ai. O loʻo i ai le faʻamalosia o le inisalini o aʻafiaga eseese:

Ituaiga o inisalini Igoa o fualaau faasainaFaʻapitoa
Gaioiga lemuHumalog, Apidra, NovorapidE amata ona galue vave, pe a maeʻa le 20 minute. Maea maualuga i le itula e tasi. O le taunuuga e tusa ma le 3-5 itula.
Gaoioiga pupuuPule o le Humulin Regulator, Antrapid, RapidE amata ona faigaluega i le afa itula. Tausaga maualuga - 2-4 itula. O le taunuuga e mai le 6 i le 8 itula.
Faigā umi-umi"Inosia", "Inisiua", "Humulin NPH"E aoga pe a maeʻa le 60 minute. Maea maualuga pe a maeʻa le 4-12 itula. O le taunuuga e maua i le averesi mai le 16 itula i le aso.
Gaioiga umiLevemir, LantusO le aʻafiaga e tufatufa atu i luga o le 24 itula. E tatau ona e ulufale i le 1-2 taimi ile aso.
Faʻauʻau faʻatauMikstard, Humulin M3, Humalog Mix 50, 25, Insuman-Kombi 25O le amataga o le faʻaalia e tupu pe a uma le 30 minute. Maea maualuga pe a uma le 1-2 itula. O le taunuuga e maua mai i le 6 i le 18 itula.

O le tele o taimi, o le inisalini togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina e lua i le taimi lava e tasi i le aso atoa. O lenei mea e maua ai le tino ma le enzyme tatau, ona o le faʻatulagaina o le galuega o faiga uma. O le togafitiga o togafitiga e filifilia i tulaga taʻitasi. Injections e faia i le faʻaaogaina o se fagu manifinifi poʻo se pamu faapitoa.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le togafitiga o le inisalini e le o faʻasalaina i taimi uma. Muamua lava, o le tagata maʻi e faʻaaoga fualaau oona. Afai ei ai se manaʻoga mo le inisalini, ona faʻaaogaina malie lea, i ni togi laiti.

Ia mautinoa ia faʻaaoga le ituaiga o fualaau faasaina. Inisalini ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻamaonia mo se taimi le tumau - ma faʻamaʻi ma aʻo leʻi taoto.

E masani ona faʻatalanoaina pe afai e leai se aoga o le faʻaititia o le suka ma fualaau.

O le fua ma le umi o le togafitiga o le insulin e fuafuaina e le endocrinologist. Faʻaaliga e mafai ona aofia ai mea nei:

  • o faʻafitauli o le le lava o le insulin (o se toso malosi o le mamafa o le tino, ma isi),
  • le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • maʻisuka faigata
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • fomaʻi faʻafefe i fualaau,
  • maʻitaga ma susu susu,
  • se maualuga maualuga o le kulukose i le toto toto.

E mafai ona e aʻoaʻo atili e uiga i foliga o togafitiga insulin mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 mai le vitio:

Itū'āiga 1 Tisuka o Maʻisuka

Mo le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le faavae o togafitiga o togafitiga insulin. Ae i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, o fualaau nei e mafai ona faʻatulagaina:

  1. Ina ia faʻasaʻoina le toto maualuga ma puipuia ai aʻafiaga leaga o le tagofia o isi vailaʻau, o loʻo faʻamatalaina le inhibitors ACE.
  2. Sauniuniga mo le toe faʻafoʻisia o le vaega o meaʻai. E mafai ona avea ma Tsurekal, Erythromycin, ma isi.
  3. Levastatin ma isi mea e faʻaaoga e faʻaitiitia ai le cholesterol ma puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis.
  4. Pills e faʻamalosi ai le kesi cardiovascular. Mo se faʻataʻitaʻiga, Cardiomagnyl.
  5. Painkillers
  6. "Dialek" - ia faʻamaonia le faʻatinoga o le pancreas.

Tusa 2 Pusa o Maʻisuka

I uluai laasaga o le atinaʻeina o le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le togafitiga e faia i taumafa. Ae ui i lea, e oʻo mai le taimi e tatau ai ona faʻaaogaina fualaau o le suka, lea e vaevaeina i ni vaega:

  1. Sulfonylurea. O lenei vaega o loʻo galue i togafitiga o le maʻisuka mo le 50 tausaga. E vave faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i le laulau. O lona uiga, latou te faia i luga o peta peta e maua ai le inisalini. Talu ai ona o lenei mea, o le a tuʻuina atu ma lafoina i totonu o le toto. Sulfonylureas e puipuia ai foi le tino ma le toto. E i ai foʻi le faʻafitauli o le kulupu: faʻaopopo le mamafa, vela. E ono tulai mai se faʻafitauli faʻafefe ma e mafai ona atiaʻe le hypoglycemia. O oloa sili ona lauiloa e aofia ai Maninil, Glycvidon, Amaryl, ma le Diabeton.
  2. Meglitinide vaega e faatatau i auala o se tupulaga fou. Faʻatupulaia le gaosia o le inisalini masani. O togafitiga e mafai ona mafua ai se faʻafitauli leaga i foliga o tiga i totonu o le manava, allergies ma le manava. Laupepa sili ona lauiloa: Starlix ma Novonorm. E na o tulaga taʻitasi e filifilia ai le fua.
  3. Biguanide Group e puipuia le faʻasaʻoina o le kulukose mai le ate. Fesoasoani i le suka e salalau atu i sela ma masini, ae le o le toto. Ona o lenei, o le maualuga o le kulukose i le toto toto ua faaitiitia. Contraindications - toe faʻalaʻau ma le fatu o le fatu. Fualaau sili ona aoga: Metformin ma Siofor. Faʻaopopo faʻaitiitia le mamafa o le tino, faʻafefe le suka i totonu o le inumaga.
  4. Thiazolidinediones galue e pei o le vaega muamua, ae le faʻaaogaina mo le tele o meaʻai, ao latou saofagā i le mamafa o tupe maua. E i ai le tele o faʻailoga ma faʻasagaga leaga. O fualaau sili ona lauiloa o Avandia ma Aktos. E le gata i lea, latou te faatelevaveina le metabolism, faateleina le lagona o le tino ma siama i le inisalini, ma faagesegese le taua o le suka i le ate. E tele naua a latou tau.
  5. Alpha-Glucosidase Inhibitor Group. O le gaioiga autu o le taofia lea o le gaosiga o enzymes o le intestinal lea e faʻamaʻapeʻa ai gaʻo vailaʻau. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻagasologa o le faʻataʻitaʻiina o polysaccharides. Faʻaitiitia faʻaitiitia le toto suka, ia i ai le faʻaitiitia o mea le lelei ma faʻalavelave. O le vaega e aofia ai i le tupulaga fou o fualaau faasaina. Laupepa sili ona lauiloa: Miglitol ma Glucobay.
  6. O le isi vaega o se tupulaga fou, Faigatā, faʻamoemoe e faʻavave le gaosiga o le inisalini masani i totonu o le pancreas. I se isi auala, o lenei vaega o loʻo taua o le inpeptors dipeptidyl peptidase. Pusa e faʻalauteleina le tuʻuina atu o le kulukose mai le ate. O fualaau sili ona lauiloa o Januvia, Saxagliptin ma Galvus. E matua tele naʻo papa maa e lava le ave i ai i le aso. Tatalo e leai se faʻailoga ma aʻafiaga itu.

E mafai ona maua se lisi atoa o fualaau aina iinei.

Faiga faʻavae

E mafai ona faʻaaogā togafitiga faʻasolo mo le maʻisuka (type 1 ma le ituaiga 2). O le autu autu o le taofia lea o le atinaʻeina o faʻafitauli ma faʻaleleia atili le soifua maloloina o le maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, e talafeagai pe afai e le aumaia e le monotherapy le taunuuga faamoemoeina.

O le mea e masani ai, o se vailaʻau faʻapitoa o vailaʻau e faʻaaogaina e faʻatasi ai i le taimi lava e tasi le faagasologa o le inisalini o le gaosiga, faʻasaina o le suka ma le maualuga o le faʻalogoina o le tino i le inisalini. Le faʻasologa sili ona manuia o fualaau oona i le faʻamalosia faʻatasi:

  1. Sulfonylurea tapenapenaga ma sooupu mai le group biguanide.
  2. Tetele o sulfonylureas ma se vaega o thiazolidinediones.
  3. Falemaʻi ma se vaega o thiazolidinediones.
  4. Glinides ma biguanides.
  5. Biguanide vaega o papa ma vailaʻau.
  6. "Acarbose" ma soo se vailaʻau mai se faasologa o le suka-faʻaitiitia.

Aʻo leʻi faʻataʻitaʻiina le faʻamalosia o togafitiga, o le endocrinologist e faʻapupulaina le fua o vailaʻau faʻatasi ai ma le monotherapy. Afai e leai se aʻafiaga, o se fofo mai se isi vaega o le a faasolosolo malie ona faʻafeiloaia, ae i se fua faatatau masani. Afai i lenei tulaga o le taunuuga e le lelei, o le a faateleina le fua. O nisi taimi o le tuufaatasiga e aofia ai le 3 vailaʻau.

E le mafai ona toe malosi atoatoa mai le maʻisuka, o lea e taua ai le faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist pe a oʻo mai uluaʻi faailoga. O lenei mea o le a faʻatagaina ai oe e faʻamaonia saʻo fualaau, taofi le faʻaleagaina o togafitiga ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga