Auala e faʻaumatia ai le maʻisuka ituaiga 2 tagata e faʻavavau

O le maʻi suka o se maʻi taatele i tupulaga talavou ma tagata matutua. Ae ui i lea, o le tele o tagata gasegase ma fomai o loo sailia le tali i le fesili i le auala e aveese ai le maʻisuka ituaiga 2 e faavavau? O le manuia o le togafitiga e faalagolago i le tele o mea - o le umi o le maʻi, faʻafitauli faigata, o le gaioiga o le pancreas.

Ae ui i lea, e tatau ona taulimaina le faʻamaʻi. O fuainumera ua faaalia ai i le vaitau mai le 1980 i le 2016, o le numera o le maʻisuka na siitia mai le 108 i le 500 miliona. I le pasene, o le faʻateleina o le faʻamaʻi mai le 1980 i le 2016 na faʻatuputeleina mai le 4.7 i le 8.5%. O le siamupini i le atinaʻeina o "maʻi suka" o Initia (50.8 miliona), e leʻi mamao mamao atu Rusia, ma o le nofoaga lona fa (9.6 miliona).

E le gata i lea, 90% o maʻisuka uma e maua i le ituaiga lona lua o maʻi. Ina ia taofia le vave faʻalauteleina o le faamai, e tatau ona e iloa lona amataga, faailoga, metotia o togafitiga, faapea foi ma puipuiga.

Ituaiga o maʻi suka

O le maʻi suka o se maʻi faʻasologa o le endocrine. Faʻatasi ma le faʻafitauli 1, o le pancreas e faʻaleagaina, poʻo le sili atu foi, o ona peta beta e maua ai le inisalini. O se taunuuga, o le hormone ua faamutaina le atoatoa ona gaosia, ma o le maualuga o le suka i le toto o le tagata ua faateleina lona alualu i luma.

E tele taimi e maua ai le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti, o lona atinaʻe i le augatupulaga matutua e seasea lava ona tupu. O togafitiga o le faamaʻi e aofia ai le tele o vaega e pei o se olaga malosi, meaʻai, pulea o le maualuga o le kulukose i le toto ma le inisalini. O le mea e leaga ai, e le mafai ona faʻaumatia le maʻisuka ituaiga 1, aua e le mafai e le tino ona maua le inisalini.

Faʻasologa o togafitiga o le endocrine 2, e maua ai le inisalini, ae o loʻo i ai se faʻalavelave i le gaioiga o le faʻaleleia o sela e iloa ai lenei hormone. O se taunuuga, o le kulukose e le o aʻafiaina i sela o le tino ma e faʻapupulaina i totonu o le toto, lea e tau atu i faailoga masani.

E masani lava, o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e atiina ae i tagata e sili atu i le 45 tausaga le matutua o loʻo taʻitaʻia se olaga le atoatoa ma / pe o le a le fiafia.

E mafai ona e faʻamalosea le maʻisuka ituaiga 2, ae manaʻomia ai le tele o taumafaiga ma le tumau i le vaega a le tagata maʻi.

O mafuaʻaga o le faʻamaʻi

O tagata i le taimi nei ua amata ona nonofo umi i le galuega i le ofisa seia oo i le afiafi, latou te le maua se taimi mo taaloga ma kuka meaai maloloina. Nai lo lena, latou te tietie i ituaiga uma o taavale ma 'ai meaai vave.

I lenei itu, o le maʻisuka na aloaia aloaia o se faʻamaʻi o le 21 senituri. O mafuaʻaga autu mo le atiaʻeina o le faʻamaʻi e aofia ai mea nei:

  1. O le mamafa, lea e mafai ona mafua ona o le le tausisia o le taumafataga, faʻalavelave faʻafuasei poʻo le faʻaleagaina o mea.
  2. O se tulaga maualalo o le soifuaga lea e faʻapupulaina ai le avanoa e atiaʻe ai le mamafa ma le ogaoga o le manua.
  3. Tausaga tausaga. I le maʻisuka ituaiga 1, o le tupulaga talavou e mafatia, ma le ituaiga 2 - le matua.
  4. Fafagaina o meaʻai falaoa, meaʻai gaʻo o loʻo i ai le tele o kulukose.
  5. Vaʻaiga faʻasologa. Afai o loʻo mafatia matua i le maʻisuka, o le a mafai foi e le la tama ona atiaʻe lenei maʻi.
  6. Tigā faʻafitauli poʻo le maʻisuka faʻamaʻi, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le faʻamaʻi ituaiga 2.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi atonu o se vavae ese i le mamafa o le tino o le pepe fou pe afai e lalo ifo i le 2.2 kilokalama ma sili atu i le 4.5 kilokalama. Faatasi ai ma lenei mamafa, ua maua ai e le pepe se avanoa e le lelei ai le atinaʻeina o ana mea i totonu.

Faailoga ma Faʻafitauli o le maʻisuka

O le maʻi suka e aafia ai le gaioiga o le tele o totoga, o le mea lea, e tele ni faʻailoga, e pei o le: O le manava ma le naunau pea e fesoasoani i le manaʻoga, o ni mea taua se lua o le maʻi. Faʻafitauli o le faʻaogaina o meaʻai: lagona, manava, gase, vomiting. O le felafoaʻi, faʻalavelave, ma le tingling o vae ma lima.

Vaavaaiga vaaia (i taimi e le masani ai). Faʻaitiitia faʻaitiitia pe faateleina le mamafa. Faʻaleagaina o le faʻamaʻi umi. Le lava le vaivai ma le vaivai. Le masani ona lagona le fiaaai.

Afai e matauina e se tagata ia le itiiti ifo ma le tasi o faailoga o loʻo i luga i le fale, e manaʻomia ona ia faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e mafai ona faʻamatalaina nisi faʻamatalaga. Le togafiti togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga ogaoga:

  1. Hypersmolar coma, lea e manaʻomia ai faʻamaʻi falemai vave.
  2. Hypoglycemia - o le faʻaitiitia vave o le kulukose toto.
  3. O le retinopathy o se mumu o le retina na mafua ona o le faaleagaina o tamai vaa.
  4. O le Polyneuropathy o le solia lea o le lagona o le tino e mafua ona o le faaleagaina o neura ma vaʻa toto.
  5. O faʻasolosolo taimi ole maʻi ole gasegase ole tino e tupu ona o le solia o le gaosiga o gaʻo ma le gaioiga ole vaʻa toto.
  6. Erectile i le leʻofaʻi (i alii), o le tulaga e ono tupu mai i le 20 i le 85%.

O le leai o le maʻisuka togafiti e mafua ai le faʻafuaseʻi o le malulu ma faʻalavelave faʻafuaseʻi o vailaau faʻamaʻi pipisi i tagata ona o le faʻaitiitia o le puipuiga.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le alualu i luma o le faʻamaʻi

Le togafitiga o faʻamaʻi ituaiga 2 e faalagolago i le tele o mea e aafia ai le aoga o le toe faʻaleleia:

Aafiaga o le faʻamaʻi. O le televave o le maʻi ua maua i le faʻamaʻi, o le vave amataina o togafitiga. O le mea lea, o le avanoa o se vaifofo atoatoa i lenei tulaga e tele lava.

Le gaioiga o le pancreas. O le ituaiga o maʻisuka lona lua e mafai ona faʻamalolo pe afai e teuina le parenchyma pancreatic mo lona lava gaioiga lelei. Faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini, o le okeni e galue i se faʻaleleia atili o le tino ma vave faʻavave, o le taimi e mafai ai e suʻesuʻega ma togafitiga faʻapitoa ona mafai ona puipuia lona tulaga galue.

Le atinaʻeina o faʻafitauli. Afai o le tagata maʻi e leʻi maua i le maʻisuka retinopathy (mumunia o le retina), fatuga o fatugaʻo, poʻo le atuatuvale le popole, ona maua lea e ia le avanoa e faʻamaʻi ai le maʻisuka.

Ina ia aua le amataina le maʻi ma puipuia le atiina ae o ni aʻafiaga matuia, e tatau ona e mulimuli i nei tulafono:

  1. Sui lou olaga. Afai o le tagata maʻi ua tuʻuina ia lava le sini o le faʻaumatia atoa o le maʻisuka e faʻavavau, ona tatau lea ona galo ia te ia faʻapotopotoga umi i luga o le moega ma, mulimuli ane, alu i totonu mo taʻaloga. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e asiasi i le vaitaele, tamoe i le taeao, taalo i taʻaloga pe na o le savali mo le itiiti ifo ma le 30 minute i le aso.
  2. E tatau ona e faʻagaloina mea taumafa: meaai vave, sweets, mea inu faʻamaʻavale, ulaula ma meaʻai falai. Meaʻai talafeagai e aofia ai le 'aina o fualaau faisua ma fualaau e le faʻasalaina, o vailaʻau faʻamalosi, mea e maualalo le gaʻo ma meaʻai.
  3. Tausiga o togafitiga faʻapitoa, o lona uiga o le faʻaaogaina o le suka poʻo le inisua o le insulin. E taua foi le mataʻituina pea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O se mea tāua e iloa ai le toe manuia o se tagata maʻi, o lona naunautaiga ma le faʻamoemoe. E masani lava, o le maʻisuka, ae le o le ausiaina o taunuuga vave, e faʻavaivai.

O le mea lea, i le taimi o le togafitiga o le maʻi, o se matafaioi taua e faia e le lagolago a tagata vavalalata ia te ia.

Auala Faʻatau mo le maʻi suka

O isi vailaʻau faʻatasi ai ma le vaega autu o togafitiga e mafai ona maua ai se vailaau lelei mo le maʻi. O le mea moni, e le mafai ona teena vailaʻau i soʻo se mataupu, ae faʻatasi ai ma togafitiga a tagata e mafai ona e ausia ni faʻamanuiaga sili.

E le gata i lea, o le tele o vailaau masani e le gata o le maualuga o le suka, ae e faʻaleleia foi le puipuiga a le tino. Lalo o nai fua faigofie ia e fesoasoani e foia ai le maʻi:

  1. O le pulu lanumoana e taofia ai le vave o le soifua matua o le tino, faʻaleleia ai le mea e gaosi ai meaʻai ma fesoasoani ai e faʻaumatia le malosi. O le afa o le teaspoon o le pulupulu fualaau e tatau ona palu ma le meli (5 g). O lenei paluga e 'aina ao lei' ai le taeao. Togafitiga e tumau mai le 1.5 i le 2 masina. Afai o le tagata gasegase e afaina i le meli, e le tatau ona faʻaaogaina lona faʻaaogaina. I lenei tulaga, naʻo le paʻu e aina.
  2. Lemu peel ei ai sona aafiaga lelei i le gaioiga o le pancreas ma le ate. O sea ituaiga fua e mafai ona faʻaaogaina e ui lava o loʻo fanauina se tamaititi. Ina ia faia lenei mea, o le ae manaʻomia le lemon zest (100 g), pasili (300 g), kekeli (300 g). Tasi nei meaʻai ma se mea e gaosia ai meaʻai po o se mea e fai ai meaʻai e fai ai le paʻu. Ona tuu lea i totonu o se fagu tioata ma tauanau mo le lua vaiaso. O nei vailaau faafomaʻi e tatau ona faia faatolu i le aso afa ile itula ae leʻi faia se taumafataga.
  3. O le moli manogi e faʻaitiitia ai maualuga maualuga o suka. O sea oloa e le faigofie ona maua, ae o loʻo i ai sona aafiaga tele. E fautuaina e 'ai le 100 g oloni oona i aso uma, e tusa lava po o le a le meaʻai.
  4. O le atisikoke a Ierusalema o se "paʻu oneone," e pei ona fai mai ai tagata. O lea ituaiga oloa e faʻaititia ai le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, faʻaleleia faiga faʻafefete ma e iai sona aʻafiaga. Faaaoga 2-3 fualaau aina i le aso, e pei o se vaega o isi ipu, ma eseese.

Togafitiga ma togafitiga faa-aganuu e mafai ona faia uma i se tagata matua ma se tamaitiiti. O le mea taua o le iloa e uiga i ni mea le lelei, e pei o le faʻataʻitaʻiga, i le meli, ma faʻaesea ai mea e mafua ai le allergy-provoking.

Tuufaatasia o taunuʻuga ausia

A maeʻa le togafitia o le maʻisuka e maua ai le manaʻoga mo le maʻi, o lona uiga, ua toe foʻi le suka i le masani ma ua mavae atu faailoga o le maʻi, e taua tele le faatumauina o lenei tulaga. Ina ia faia lenei mea, mulimuli i fautuaga nei:

  1. Mai lea taimi i lea taimi, mataʻituina le maualuga o lou suka i le mita o le kulukose toto, aemaise lava pe afai e te toe lagona le fiainu pe afai ua e mamafa le mamafa o le tino.
  2. Faʻafoe lelei mea taumafa e aunoa ma le fafagaina o falaoamata ma mea suamalie, aua o loʻo aofia ai gaʻo ma gaʻo kulū faigofie.
  3. Faʻamalosi oe lava i le faʻatinoga lelei, e mafai ona avea ma se mea: Pilates, yoga mo le maʻisuka, aau ma sili atu.
  4. E tatau ona e 'ai e le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso, ae i ni vaega laiti.
  5. O le aʻafiaga e iai sona aoga i luga o le maualuga o le suka.
  6. Ia lava le moe, se isi malologa ma uta.

Ma o le mea lea, o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona foʻia atoa le faafitauli. E le o iloa e le vailaʻau o aso nei pe faapefea ona foia le ituaiga muamua o faʻamaʻi, ae o tausaga taʻitasi e faʻaalia ai mea fou o le maʻi. Masalo i le lumanaʻi lata mai, o le a mafai e tagata ona aʻoaʻoina pe faʻapefea ona aveesea le maʻisuka.

Faʻamataʻu vave togafitiga ma togafitiga taimi, e mafai ona galo ile maʻisuka ituaiga 2 mo se taimi umi. Ae ui i lea, o le tagata maʻi e tatau ona tausisia se meaai lelei, ola malosi ma ola i taimi uma o lona olaga. E tatau ona manatuaina o lagona le lelei e afaina ai le gasegase o le faamaʻi, o lea e tatau ai ona aloese mai ai. I le iloa pe faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e aloese mai le ogaoga o taunuuga o le faamaʻi ma mautinoa ai o se olaga atoa.

O mataupu faavae mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Togafiti

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

Aʻo leʻi togafitia le maʻisuka, e tatau ona e suʻeina le mafuaʻaga o ona foliga. I aso nei, e tele vailaʻau faʻasaina e faʻaoga uma i le puipuiga o le faʻamaʻi, ma le faʻamamaina o ona taunuuga ogaoga.

E lua ituaiga o maʻisuka, e manaʻomia uma e le tagata ia lava togafitiga.

E leai se insulin-tutoatasi-ituaiga 2 e tupu i le 90% o mataupu. E mafai ona ou faʻaumatiaina tumau le maʻisuka? O le a le auala e mafai ona togafitia ai se faʻamaʻi?

Boris Ryabikin - 11/26/2016

E oʻo mai i le taimi nei, e leai se togafiti togafiti o le a faʻamālōlōina oe i se faʻamaʻi mataga e pei ituaiga II maʻisuka. Ae i le tele o tulaga, faia na o ni nai suiga itiiti i lou ituaiga soifuaga - e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi ma faʻaitiitia le matautia o taunuuga e mafua mai i lenei maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se tasi lea o faʻamaʻi masani e masani ona i ai i le "sili atu i le 40+". E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai nei, e sili atu i le 422 miliona tagata i le lalolagi atoa e maua i le maʻisuka. Ma afai e te ulufale i lenei numera, e tele naua auala faigofie, e faʻaaogaina lea e le mafai ona galo i le maualuga o le suka i le maualuga o le toto, ae e mafua ai foi le ola masani e aunoa ma se aso inisalini ma glucometers.

"O mataupu faavae o se olaga ola maloloina - o meaʻai talafeagai, gaioiga faifai pea, ma le faʻaitiitia o lou lava mamafa - e tutusa lelei lava i le faʻataʻiina o le maʻisuka ituaiga 2 e pei o le tele o vailaʻau," o le tala lea a Sue McLaughlin, tagata poto faapitoa i meaʻai, ulu o aʻoaʻoga ma aʻoaʻoga American Diabetes Association.

E tusa ai ma suʻesuʻega a 'inisiua soifua maloloina ma le US Centres for Disease Control and Prevention, na maua ai e sili atu ma le 5,000 tagata e iai le maʻisuka ituaiga 2 na faʻaleleia lelei lo latou tulaga ile amataga faamalositino i taimi uma ma mataʻituina lau meaʻai.

E lima tulafono faigofie e fesoasoani ai ia te oe e tatuʻi le maʻisuka i taimi uma ma mo mea uma:

Inisalini togafitiga

E manaʻomia le togafitiga o insulin mo le maʻisuka ituaiga 1, ma e manaʻomia foi i nisi tulaga mo le maʻisuka ituaiga 2.

E lua auala nei: Lantus ma Levemir. O se inisalini umi lea. E leai se 8 itula, e pei o Protafan (avelaina ole inisalini), ae mo le aso atoa.

O lenei ituaiga inisalini ua tui i mataupu nei:

  • Faʻavasega le suka i luga o se manava gaogao.
  • Puipuia le atinaʻeina o se faamai o le ituaiga 1 pe afai ua uma ona iai le ituaiga 2.

  • Puipui le pancreas ma puipuia le faʻaumatia o sela beta.
  • Puipuia le atinaʻeina o le ketoacidosis, lea e ono afaina.

O nei fualaau oona ei ai se avega mamafa i luga o le paʻu nai lo le injections o le inisalini masani. E le faʻaaogaina e vave ona maua mai le suka i le masani. Latou te gaoioi lemu, ae ia maua se lelei sili ona lelei, aua o le suka e tumau i le mea masani mo se taimi umi. Ina ia vave faʻaitiitia le suka, e manaʻomia ona e faʻaaogaina le insulin.

O le a se mea sili atu e filifili i sauniuniga o inisalini? O vailaʻau uma - o Lantus ma Levemir - o le inisalini e fai i taimi umi.

Lantus e mafai ona teuina mo le masina, ma le Levemir mo le 1.5 masina, aemaise lava talu ai e taugofie ma e mafai ona faʻamalo. O le le lelei o le Levemir o lona manaomia lea e faaluaina i le aso, nai lo le tasi pe a faʻaaoga Lantus.

Analogues

Tofia i le 500-850 mg / aso i le 2-3 inumaga. E manaʻomia le vailaʻau e foia ai le teteʻe poʻo le faʻateleina o le aoga ile inisalini. Metformin ua solia ile:

  • maualuga maualuga o le atinaʻeina o le le toe faʻaleagaina poʻo le acidosis lactic,
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • Togafitiga
  • le faʻaaogaina o ofisa soʻo,
  • hypoxia
  • pancreatitis.

Ma le faaeteete tele, ua faʻatulagaina le metformin:

  1. ma le loto vaivai
  2. tagata matutua matutua
  3. i le inu malosi,
  4. faʻatasi ma tetracyclines.

I le 3 tautala, 25-100 mg i le aso i luma tonu o le 'aiga. E talafeagai lenei mea e taofia ai le faia o le hyperglycemia postprandial.

Ua faʻaseseina le Acarbose i:

  • ulcerative colitis
  • toe le manuia
  • vaeluaina o le manava,
  • afaina o le manava mumusu.

Tuua Lau Faamatalaga