Inisalini ile maʻisuka: aiseā tatou te manaʻomia ai le iniseti?

O le maʻi suka (DM) o se faʻamaʻi o le endocrine polokalama lea e faʻalavelaveina ai le pancreas o se tagata. O le iʻuga, e amata ona faʻapipiʻi sina mea taua taua e pei o le inisalini, poʻo le taofia atoatoa o lona gaosiga. Ona o le le lava o le inisalini, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e teuina i taimi uma i se tulaga maualuga, lea e mafua ai se lamatiaga i le ola o le tagata. O le maʻisuka e aʻafia i tausaga taʻitasi le sili atu o tagata. Na te le faasaoina fanau laiti, pe o tagata matutua ma tagata matutua. Ona o le le lava o le inisalini, e le mafai e le tino ona gaosia le gaʻo gaʻo mai meaai, ma e le maua e muso le aofaiga tatau o le malosi mo le galue masani.

O le matafaioi o le inisalini i le maʻi

E tusa ai ma fuainumera, i totonu o tagata matutua uma e maua i le maʻisuka, e tusa ma le 30% e faʻaaogaina le inisalini. Ua iloa e fomaʻi i le taimi nei le taua o le puleaina atoa o le maualuga o le suka, o lea ua le mafai ai ona latou mumusu ma ua masani ona faatonuina le inulinia o le tui i o latou gasegase.

O le insulin e fesoasoani i le tino e faʻaaogaina ma faʻaaoga, mo lona faʻamoemoega, o le kulukose e maua mai i gaʻo gaʻo e maua mai i meaai. A maeʻa ona 'ai e se tagata ni meaʻai gaʻo pe inu avainu suamalie, e amata ona tulaʻi toto maualuga o suka. I le tali atu i peta beta i le pancreas, ua maua ai faailo e uiga i le manaʻomia mo le faʻasaʻoina o le inisalini i le plasma toto.

O le matafaioi a le pancreas, le inisalini faʻasologa

O le galuega o le inisalini e maua mai i le pancreas e mafai ona faʻamatalaina o se auaunaga taʻavale. Talu ai e le mafai e le kulukosese ona ulu saʻo i sela, e manaʻomia e ia le avetaavale (inisalini) ina ia maua iina. A maua e le pancreas le insulin e faʻaaogaina ai le kulūkose, o le suka toto e faʻaitiitia le tino pe a uma ona 'ai, aʻo sosoʻo i totonu o le tino e "suavaia" ma le kulukose ma galue malosi. E tusa ai ma tagata atamamai, ei ai le isi auala e faʻamatalaina ai le galuega o le inisalini: o le ki lea e mafai ai e le glucose ona ulu atu i siama o le tino. Afai o le pancreas, ona o le tele o aʻafiaga, e le mafai ona taulimaina le tuufaatasiga o le lava o le inisalini, pe afai foi e mafai ona faʻamalosi siaki i ona aofaiga masani, atonu e talafeagai le folasia mai fafo ina ia faʻamautu ai le suka.

Tausiga o le Maʻisuka: Inulinable Insulin

I aso nei, o le maʻisuka, lea e taua o le insulin-faalagolago, e togafitia i le tuiina o le inisalini. I le taimi nei, e tele ituaiga inisalini i le lalolagi. Latou te eseese i le vave ona latou galulue pe a latou oʻo atu i le pito i luga o le faʻamalosi, ma le umi o latou aafiaga. O nisi nei o faʻataʻitaʻiga:

  • E amata ona galue se fualaau fai fua i totonu o le 15-30 minute, ae o lona aafiaga e le sili atu i le 3-4 itula,
  • O le inisalini masani poʻo se fualaau faʻataʻitaʻi e amata ona galue i totonu o le 30-60 minute, o le aafiaga e mafai ona oʻo i le lima i le valu itula.
  • O le vailaʻau faʻataʻitaʻi e amata ona galue i totonu pe tusa ma le lua itula, e oʻo i le peʻa pe a uma le fa itula.
  • O le inisalini umi na amata ona galue i totonu o le itula talu ona maeʻa le pulega, o le a oʻo i le 24 itula.
  • O le inisalini umi na amata ona galue i totonu o le itula talu ona uma le pulega, o lona aafiaga e mafai ona oʻo atu i le lua aso.

O loʻo i ai foʻi faʻatasi fualaau faʻasaina e aofia ai se vailaʻau faʻataʻitaʻi faʻatasi ma se fua o le inisalini masani, pe o se paluga o le inisalini o le vavave ma vave faia.

Totoina o le suka i fualaau faasaina

O le faʻataʻitaʻiga masani mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e faʻaaogaina le insalini basal i lea aso ma lea aso, ma e mafai ona umi se umi poʻo se fualaau umi. O le inisalini ose anapogi e masani ona faaopoopo faatolu i le aso faatasi ai ma taumafataga. O le aofai o se vailaʻau faʻatau fua e mafai ona faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le toto ma le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai taumafa.

Ae peitai, o le faʻaaogaina o le inisalini mo tagata uma e maua i le maʻisuka o le a eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e maualuga le suka i le toto e tusa lava pe maeʻa le anapogi umi, o le a aoga tele fualaau faasaina. Afai o le mamafa o le suka toto e masani lava, ae e alu aʻe vave pe a uma ona 'ai, ona faʻateleina lea o fualaau oona.

O le tagata gasegase ma le fomaʻi e tatau ona faʻamalamalamaina le malosi o suiga i le suka o le toto e fuafua ai le taimi o le puleaina o le inisalini ma lona fua, puleaina:

  • pe a faʻaitiitia le toto kulukose,
  • lona taimi pito i luga (pe a oʻo le maualuga o le fualaau faasaina),
  • umi o le aafiaga (pe o le a le umi e faaauau ai e le vailaʻau ona faaitiitia le suka o le toto).

E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le ituaiga saʻo o le inisalini e filifilia.

O le tuufaatasiga o le inisalini ma meaʻai, o le faʻaogaina o le faʻaoga

E taua foi mo le fomaʻi ona iloa le ituaiga olaga o le tagata, e iloilo ai le masani masani ina ia mafai ai ona filifili ni sauniuniga ole inisalini.

E le pei o isi fualaau oona, lea e masani ona i ai i ni pepa, e tui le inisalini. E le mafai ona avea o se piliki, aua o le hormones o le a talepeina i lalo e elemene i le taimi o le otaotaina, e pei lava o isi meaʻai. E tatau ona folasia i le plasma ina ia galue le fualaau faasaina i le auala tutusa e pei o le inisalini masani na faia i le tino. Ae ui i lea, e leʻi leva talu ai, na faʻamaonia le inisalini. I tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1, o lenei fomu fou e tatau ona faʻaaogaina ma le inisalini umi ma faʻamalosia i le 'ai. E le gata i lea, o le inisalini ile inhalation e le mafai ona faʻaaogaina e se tagata ua maua i le fomaʻi poʻo le COPD.

E i ai foi tagata e faʻaaogaina se pusa insulin, e mafai ona faʻamalosi le inisalini, faʻaauau pea i se fuainumera autu, poʻo le faateleina o le toʻotoʻo toʻatasi pe a taumafa se tagata. O nisi tagata e maua i le maʻisuka e sili atu i pamu insulin i luga o inisiua.

Injections ma faafitauli

E tele tagata e manaʻomia le faʻaaogaina o inisalini, ma e mafai ona mafua ai le mataʻu i nila ma le tui. Ae o masini faʻaonaponei faʻaonaponei e itiiti lava, e tutusa ma peni moli, ma olala e matua manifinifi. O le tagata gasegase e vave aʻoaʻo e tuʻuina atu inisiua.

O se tasi vaega taua o le faʻaaogaina o le inisalini o le maua lea o le fua saʻo. Afai e tele, maualalo le toto toto poo le hypoglycemia e mafai ona tupu. E ono foliga mai pe sili atu le maualuga o le inisalini pe a uma ona faʻafefiloi mea taumafa, pe a faʻapipiʻi faʻatasi ma vailaʻau o le hypoglycemic e aunoa ma le faʻaleleia o fua.

O mataupu autu o togafitiga

E le faigata mo se fomai tomai faapitoa ona fuafua le maʻisuka.

O le suʻesuʻega e faia i le maea ai o le tele o suʻega:

  • toe faia suʻesuʻega toto mo le suka,
  • suega faʻamalosi mo le suka ma le acetone,
  • suesuega o le inisalini.

Afai o nei suʻesuʻega e maua ai se taunuuga lelei, ona tuʻu lea o le maʻi i le falemaʻi mo le filifilia o togafitiga.

O galuega autu i le togafitiga o le maʻisuka o:

  • Faʻasalalauga o le mamafa o le tino
  • taui o le carbohydrate-lipid metabolism,
  • puipuiga o faʻafitauli.

E mafai ona e taui mo le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate ma le fesoasoani o se meaʻai fuafua lelei, lea o le a tutusa le aofaʻi o mea inu gaʻo i totonu o le tino ma taumafataga taʻitasi. Po o le faʻaaogaina o togafitiga faʻasolosolo insulin.

I aso nei, o le maʻisuka e togafitia i fualaau o le toto ma le toto o le toto ma le inisua. Soʻo se vailaʻau ma togafitiga o togafitiga e filifilia taitoatasi e le endocrinologist pe a uma ona matauina le tagata maʻi i le falemaʻi ma taitaia le tele o suʻega, ma mafaufau i lona matua, mamafa, faʻavae i luga ole auala e maua ai le maʻi. E le taliaina togafitiga a le tagata lava ia i soo se tulaga, pe a lamatia e le maʻisuka le olaga o se tagata.

Muamua, o le maʻisuka e suia le taumafataga. O le faʻaaogaina o le suka e matua vavaeeseina. O loʻo i ai se taumafataga e taʻua "le laulau numera 9 togafiti," lea ua fuafuaina mo le maʻisuka. O le faʻamoemoe o lenei taumafataga o le faʻasaʻoina o le gaʻo gaʻo.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o mea taumafa e taua tele, talu ai e mafai ona faʻaaoga e aloese ai mai le hyperglycemia ma le hypoglycemia. O le meaai e faʻavae i luga o paleni o palatini, gaʻo ma gaʻo. O vailaau faʻataʻavalevalea faigofie, lea e vave faʻafefeteina ma faʻaosofia ai le oso i luga o le suka i le toto, ua faʻaumatia atoa.

O le autu autu o le togafitiga o le maʻisuka o le iunite o le falaoa (XE), o le fuataga lea "U" ma e tutusa ma le 10-12 kalama o meaʻai. O le aofaʻi o meaʻai gaʻo e tatau ona tumau i le aso atoa, e tusa ma le 12-25 XE. Ae eseese e fuafua i le gaioiga faaletino a se tagata ma lona mamafa o le tino. E tasi le taumafataga e le sili atu i le 7 XE, ae e sili atu le tutusa o le XE tutusa mo taumafataga uma.

E tatau ona i ai sau meaʻai e taʻua o meaai, lea e faamaumau ai taumafa uma, fua o le toto i luma ma pe a maeʻa taumafa, o le tele o meaʻai gaʻo e 'ai. O lenei mea e mafai ai e oe ona suʻe mafuaʻaga o vaega o le hypoglycemia ma le hyperglycemia. O lona uiga e mafai ai e le fomaʻi ona filifili se togafitiga talafeagai ile inisalini poʻo le filifilia o fualaau oona.

O maʻi suka e tatau ona 'aina faʻaluaina, e sili atu le taumafaina o le taumafa i le taimi e tasi, i le aofaiga lava e tasi i le tau. E tatau ona iai ni meaʻai i le va o meaai autu. O se mea taumafa o se vaega itiiti o meaai (o se fasi meaai, meaʻai po o fualaau faisua). O meaʻai e manaʻomia e puipuia ai le hypoglycemia (o se paʻu mataʻutia i le suka o le toto).

O meaai i mea taumafa e kukaina e pei o muamua vasega. E tuʻuina atu e tuʻuina atu le pipi, susu o le susu, gaʻo lapiti, susu o fualaau aina. Aua le faʻaoga pulou, aua o ni mea mamafa mo le manava ma le pancreas.

I le avea ai o se ipu lona lua, ua faʻaaogaina paluga mai falala, karite karite, saito, ma oats. E mafai ona e 'aina meaʻai susu, gaʻo meaʻai. Mai fualaau faisua, kukama, pauka, tamato, lau, o fualaau faisua lea e tele lava mea e gaosia ai le suka, e tatau ona faʻaumatia. Mea lava e tasi ma fua. O fua suamalie ma vine e faasaina: aso, faʻi, fig, vine. Ae o apu suamalie ma manaia, pears, plums e mafai ona faʻaumatia, ae i ni tapulaa faʻapulaʻa.

Mai meainu e mafai ona e inuina le kofe ma le lauti ma le susu e aunoa ma le suka, susu-susu susu, o le sua o le rose vao, vai inu. E sili atu le le faʻaaogaina o meaʻai, ulaula sisi, iʻa fagota, margarine, mayonnaise, ketchup.

I le tepa muamua, atonu e foliga mai o le taumafa mo le maʻisuka e matua mausali ma le leai se aoga. Ae e le o lea. O sina mafaufauga laitiiti ma e mafai ona e kukaina oe lava meaai maloloina ma maloloina i aso uma.

Inisalini togafitiga

Ole togafitiga o le maʻisuka ile inisalini e foia ai le faafitauli o le gaosiga o le gataifale. O faʻamatalaga mo le faʻaaogaina o le inisalini: o le maʻitaga ma le fananau mai ma le maʻisuka faʻamaʻi, ituaiga maʻisuka ituaiga 1, MODI, faʻasalaga ona o le le lelei o togafitiga ma fualaau oona i le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2, le nephropathy o le maʻisuka.

Afai o loʻo maua le maʻisuka ona o le le lava o le inisalini, ona togafitia lea o le togafitiga i le faʻaitiitia o le suka o le toto i le tui. O le inisalini e tui faʻafuaseʻi i ni tui, peni tui, poʻo se pamu insulin. I le leai o togafitiga, e vave ona pa'ū le maʻi ile maʻi suka ma maliu ai.

Ituaiga o Inisalini

I le taimi nei, faʻatasi ai ma togafitiga o inisalini, e tolu ituaiga autu o inisalini e faʻaaoga, e eseese i le umi ma le saoasaoa o gaioiga. O insulini o loʻo maua i le 3 ml peni peni, i luga o le pipiʻi muamua o pen ma i le 10 ml ipu.

  1. Faʻamataʻu fai insulin. E faʻafeiloaʻiina muamua aʻo leʻi faia se taumafataga pe vave ona maeʻa. E mataʻituina le aafiaga 15 minute pe a uma le tui, o le pito i luga o le gaoioiga e pau ile 90-180 minute pe a uma le pulega. O le umi o le gaioiga o insulin e faalagolago i le fuataga e faʻatonutonuina: o le tele o vaega o loʻo faʻatinoina, o le togafitiga o le a tumau le umi, i le averesi, o lona umi e 8 itula.
  2. Laititi le inisalini. E faalua ona faia i le aso (taeao ma afiafi). O le gaoioiga e amata i le 2 itula pe a uma le iniseti, o le pito i luga o le faʻaaliga e tupu i le taimi mai le 4 i le 8 itula, o nisi taimi mai le 6 i le 12 itula. O le aafiaga e mafua mai i le 10 i le 16 itula.
  3. Lagolagosua-faʻasaina insulin. E amata ona latou gaoioi 5-6 itula pe a uma le pulega. O le pito i luga o le gaoioiga o le faʻaalia e tupu ile sefulufa itula i le maea ai o le tui. O le aafiaga e sili atu nai lo le aso.

Inisalini e galue i luga o tagata taʻitoʻatasi taitoatasi. O le mea lea, e tatau ona e faʻaauau pea ona e siakiina le toto toto. O le autu autu o le inisalini o le totogi lea mo le maʻisuka, faʻaitiitia le ono mafai ona iai ni faʻafitauli.

Ole fua ole fua e fuafua ile mamafa o le tagata. E tusa ma le 0.1 i le 1 le iunite o le inisalini i le kilokalama o le mamafa o tagata. O le iniseti e tatau ona faʻaalia ai le faagasologa o le togafitiga o le inisalini e le pancreas, o lona uiga, o le pulefaʻatasia o le inisalini, faʻapea foi ma le pito i luga o lana pule faitalia. O le tui e tatau ona faʻaogaina uma glucose ulufale.

O insulin lapopoa e faia faalua i le aso i se taimi atofaina i le taeao ma le afiafi, poʻo le tasi i le taeao. Latou te manatu o le faʻasaʻolotoina o le insalini basal. Pupupuʻu puupuu e faia muamua pe vave loa ona uma se taumafataga. O latou fuainumera e fuafua e tusa ai ma se mea faapitoa ma eseese e fuafua i le maualuga o le suka aʻo leʻi 'ai, o le tele o meaʻai gaʻo e' aina.

Ole fua ole inisalini e fesuisuiai e fuafua i le malosi o le inisalini e talepe ai le kulukose. I le taeao, aoauli ma le afiafi i le 1 XE manaʻomia se numera ese o iunite. I le taeao e sili atu le maualuga o lenei faailoilo, i le afiafi e faʻaititia ai.

Ole aofaiga o le inisalini mo meaai e tatau ona fuafuaina. O lona uiga, o le iloa o le aofaʻiga o le XE o le a 'aina i se taimi, o le fuainumera o iunite o inisalini e fuafuaina. Aʻo le i ai se taumafataga, pe a fuaina, o le mita e faʻaalia ai le faateleina o le toto toto, ona tatau lea ona e fuafuaina le insulin poplite. E masani lava, o le ulavaʻa e 2 isi iunite.

Laʻau insulin

O le pomu insulin o se ituaiga o masini faaeletonika lea e maua ai le iniseti o le inisalini i le faasologa o le iniseti o le insulin faatasi ai ma se taimi pupuu po o le le umi foi o gaioiga i gaioiga laiti. E le manaʻomia e le tagata ona faia inisiua i taimi uma. O le pomu insulin e fautuaina mo le faʻaaogaina i tamaiti e maua ai le maʻisuka, pe a fai o mea taumafa, faamalositino ma le masani masani o le inisalini ma syringes e le maua ai le mea e manaʻo ai, ma masani ai hypoglycemia.

Pump insulin lerapy e mafai ona faia i ni auala se lua. Faʻaauauina le faʻaauau o le inisalini i microdoses (basal rate). E saoasaoa le bolus lea e toso ai e le tagata gasegase le metotia ma le taimi o le pulega o le inisalini. O le tulafono muamua e faʻaaogaina ai le gaosiga o le insulin e ala i se pancreas maloloina. O le tulafono lona lua e tatau ona tatau ai aʻo le i 'ai poʻo le faʻateleina o faʻamaufaʻailoga faʻapitoa. O le tuufaatasiga o metotia e mafai ai ona e vavalalata vavalalata le galuega o le tino o le pancreas.

O lenei metotia ua manatu e sili ona lelei, talu ai o le inisalini e faia i le aso atoa, e faʻamaonia ai le puleaina o le insulin. O lenei mea e aloese mai le faʻaofiina o le hormone e faʻaaoga ai tui. O le faʻafitauli o le, o le nila o loʻo i ai pea i le tino. E faigata foi ona faʻaoga le masini i le tino ma filifili lana galuega.

Inisalini Togafitiga o le Maʻisuka

O le mea pito sili ona taua i le togafiti o le maʻisuka o le iloa lea o le siakiina o le tagata lava ia ma vaifofo masani poo inisini injections o le faavae lea mo le lelei o le maʻisuka ma le puipuia o ona faafitauli. E tatau i se tagata ona malamalama i le auala e puipuia ai episodes o hypo- ma hyperglycemia, mafai ona fua tutusa le maualuga o le kulukose toto, fetuunai le fualaau o fualaau faasaina e fuafua i le maualuga o le suka ma le tele o le faaaogaina o le XE. E tele ituaiga o togafitiga o le inisalini, ae sili atu ona taatele le lua:

Tusitusi faavae

O se tagata soifua maloloina i luga o se manava gaogao ei ai le tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto, lea e maua mai i le basal (basal) maualuga o le insulini hormone. O se tasi o vaega o le insulin e tumau ai le maualuga o le suka i le va o taumafataga, ma isi taofiofi ma taofia ai le oso i le kulūkose pe a uma taumafa. A maeʻa ona 'ai, ona faʻamalo lea e le pancreas le tui o le inisalini mo le 5 itula, o lona uiga o le faʻasaʻoina muamua o se fua muamua o le homone. O lenei gaioiga e tupu seia oʻo ina maua uma kulūkose ma meaʻai ma faʻafefiloi i siama uma ma siama o le tino. Ae i le taimi lava e tasi, o hormones counterregulatory foi e faia, lea e le faatagaina ai le suka e paʻu i se tulaga ogaoga.

I totonu o se faʻavae autu, e tatau ona tuʻuina ile inisalini ile inisalini umi ile taeao ma le afiafi (Protafan, Biosulin, Monotard, Lantus, Levemir, Glargin). Ma aʻo leʻi faia taumafataga taitasi, o loʻo faia ai insulin o le gaioiga puupuu poʻo le faʻasolosolo (Actrapid, Insuman Rapid Humalog, Novorapid, Apidra). Ole faasologa ole inisalini ole tufatufaina ile faasologa o mea nei: 40% o le hormone e faia ao lei faia le taeao, 30% aʻo lei oo i le aoauli ma le totoe 30% ao lei faia le aiga.

Aʻo lei faia taumafataga taʻitasi, e manaʻomia le fuaina o le maualuga o le suka ma, e tusa ai ma lenei mea, fetuunai le fua o le insulin o loʻo faʻatonuina. E masani ona faʻaaogaina lenei togafitiga mo togafitiga o le inisalini, ae o nisi taimi e fesuiaʻi e fomaʻi e faalagolago ile tino o le maʻisuka ma le maʻi. O lenei polokalame e sili ona vavalalata i le gaioiga masani o le paʻu o se tagata soifua maloloina.

O nisi taimi o inisalini o gaioiga eseese e fefiloi i le tasi tui. O lenei metotia e mafai ai ona faʻaititia le numera o inisiua i le 2-3 i le aso. Ae i le taimi lava e tasi, o le togafitiga o le manava o le hormones, e le o faʻataʻitaʻiina, o le mea lea o le maʻisuka e le mafai ona totogiina atoatoa.

Faʻavae masani

E faʻavae i luga o le puleaina o le inisalini i se fua saʻo i le taimi e tasi. O le tagata maʻi e fautuaina e faʻaaoga pea le tutusa ole XE. Faatasi ai ma lenei togafitiga, e leai se fetuunaiga fetuutuunai o le togafitiga o le insulin i le tele o meaʻai gaʻo, taumafa faaletino ma fesuiaiga i le toto suka. O lona uiga, o le maʻisuka e aʻafia i tui o inisalini ma meaʻai. E masani lava, lua injections o inisalini pupuu ma le tui e faaluaina i le aso, pe o le faʻafefiloi o ituaiga inisalini o loʻo faia i le taeao ma ao le i momoe.

O togafitiga faapena e sili atu ona faigofie ona faia nai lo le malosi, ae o le faaletonu o le le mafai ona maua le taui o le maʻisuka i le toeitiiti atoa le 100% o mataupu. Ma o lona uiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi ona atinaʻe, faʻaletonu ma vave maliu mulimuli ane.

O le aganuu masani o loʻo faʻaaoga i mataupu nei:

  • o le maʻisuka ei ai se maʻi o le mafaufau
  • e le mafai ona ia pulea le kulukose o le toto,
  • matua gasegase, o loʻo maualalo lona ola,
  • o le tagata maʻi e manaʻomia le tausiga i fafo, lea e le mafai ona tuʻuina atu.

O le maʻisuka ituaiga 2 e ese mai le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o siama e maua ai le insulin e le oti. Ae latou te maua mai le "le lelei" le inisalini, lea e le mafai ona talepeina ai gaʻo vailaau. O le siama o siama e le faʻavaivai i aʻafiaga o le inisalini, e tupu ai le inisalini. I le amataga, fesoasoani fesoasoani mo togafitiga, faatasi ai ma le fesoasoani o le metabolism o le gaosiga masani, o le lagona lelei o le tino i le latou inisalini e faateleina. Ae ui i lea, i le aluga o le taimi, ao faasolosolo pea le maʻi, o meaʻai e laiti, e tatau ona e faʻaaogaina fualaau o le suka, ma mulimuli ane liliu atu i togafitiga insulin.

Faʻaaogaina o le Hypoglycemic

E tusa ai ma le masini o le faʻaalia ma le tuufaatasiga, o nei vailaʻau o loʻo vaevaeina i biguanides ma sulfonamides.

  • O Sulfanilamides o ni mea e maua mai i le sulfanylureas faatasi ai ma faʻaopoopoga faʻaopoopo lea e faʻaofiina i totonu o le faavae. O le faiga o le aʻafiaga o le maualuga o le suka i le toto e fesoʻotaʻi ma le taofiofia o le kullucagon synthesis, faaosofiaga o le gaosiga o inisalini, ma le faʻalauteleina o le lagona lelei o le tino ia latou inisalini. O nei vailaʻau e faʻaaogaina pe afai o le togafitiga e le totogiina ai le maʻisuka. Togafitiga o le maʻisuka e amata i ni nai fua o fualaau faasaina. Ituaiga ituaiga sulfonamides: Chlorpropamide, Carbutamide, Tolbutamide, Glipizide, Glimepiride, Gliclazide, Glibenclamide, Glycvidone.
  • Biguanides e maua mai i le guanidine. E lua vaega o vailaʻau: Metformin (dimethylbiguanides), Adebit, Silubin (butylbiguanides). O nei vailaʻau e le faʻaleleia ai le inisalini, ae e mafai ona vaʻaia ona aʻafiaga i le tulaga o le talipupuni. Biguanides e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le tuinanau ma le mamafa. O le togafitiga e amata i nai tootoo ma faateleina pe afai e le totogiina le maʻisuka. O nisi taimi o biguanides e faaopoopo i le sulfanilamide togafitiga pe a le maua e le vaega mulimuli le aoga. Biguanides o loʻo faʻamatalaina i le i ai o le maʻisuka ma le gaʻo. Ae o lenei kulupu o vailaau faʻasaina ua faʻamaonia ma le lapataiga i le i ai o suiga o le siama i le myocardium poʻo isi totoga ona o le ono mafai ona maua ai le hypoxia.

Aua neʻi galo e uiga i aʻoaʻoga faaletino. O se togafitiga faʻapitoa, lea i le 90% o mataupu, faatasi ai ma se taumafataga e maualalo le palapeti, fesoasoani i le maʻisuka ituaiga 2 e tausisia ai le maualuga o le suka i le toto e aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini. I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, e tusa lava pe itiiti ifo le pa'ū o le mamafa o le tino e mafai ona faʻaititia le toto toto, lipids ma le toto. A maeʻa le mamafa o le mamafa, i nisi tulaga e leai se mea e manaʻomia e faʻaaoga ai vailaʻau faufau malosi.

O le inisalini e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2 ua faʻataʻitaʻiina mo le faʻamalosia o le faʻamaʻi ma le le atoatoa o togafitiga faʻapitoa ma le au tautala, mo faʻafitauli o le maʻisuka lea e oʻo atu ai i le vave faʻaitiitia o le tulaga. O le ketoacidosis, o le le lava o le inisalini, taotoga, faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻamalolo. I le taimi lava e tasi, e lagona e le tagata maʻi le toʻa ma talitonu e le manaʻomia ona sui i le inisalini. Ae ui i lea, o le setete o le soifua maloloina o le taufaasese, pe afai o le togafitiga ma fualaau e le maua ai le manaʻoga, ma e le alu se tagata i le fomaʻi mo le fetuunaiga o togafitiga, ona mafai ai lea ona mafua le le atoatoa po o le oti foi.

O le togafitiga o le maʻisuka o le olaga atoa, o le faʻamaʻi e avea ma se tagata soifua ma o le a ia faʻalagolago i ai. E leai se tulaga e tatau ai ona e le mautonu, o tekinolosi e le tumau pea ma o le taimi nei o le ola o le maʻisuka e sili ona faafaigofieina e masini faaonaponei lea e faigofie ai ona e pulea lau maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga