Faʻasologa o Metabolism Acceleration Methods

O metabolic processes e faʻaauau ona tutupu i totonu o le tino ua taua o le metabolism. O meaʻai e maua mai i mea taumafa e aofia i meaola. Pe a vaeluaina, o le malosi e tatau ona tuʻuina atu i le tino. I le iloa o le ala e vave ai le metabolism, e mafai ona e aloese mai le faaputuputuina o gaʻo i le tino, faaitiitia le mamafa, aveesea le mamafa.

E faʻafefea ona aʻafia le foliga faʻapitoa i foliga vaaia

  • Faatasi ai ma se ituaiga osofaʻi o le metabolism, e mafai ona e 'ai i soʻo se mea e te manaʻo ai. O le mauaina o mea taumafa e vave ona gaosia ma e faʻaaogaina e aunoa ma le faʻapogai o le maua o le gaʻo. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le hypermetabolics e vaivai, malosi, e pei o le gesticulate. O lenei ituaiga e aofia ai le tele o alii.
  • O tagata e masani ona fausia e masani ona avea ma sui o le ituaiga masani o le metabolism. Afai e te le ova, o le atoatoa e le taufaamataʻu ia i latou.
  • Faʻasolosolo ona faʻagasolo lemu, e pei o le hypometabolics, o se vaega o le tele o taumafa e tatau ona teu i le ituaiga o gaʻo. O le faʻaitiitia o le mamafa i lenei ituaiga o metabolism e sili ona faigata.

O le fua o metabolic reactions ua faaitiitia i le matua. O se tasi o aʻafiaga e faʻaaogaina i le faʻaitiitia o le maualuga o le estrogen i le tino o le tino, faʻapea foi ma le tino ma le matua.

O horne horne e iai sona aafiaga taua i le metabolism. I le tulaga lelei atoatoa, latou te faatelevaveina auala o metabolism, proteins, fat. O le tino e faʻateleina le okesene e aʻafia e fusi.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le gaosiga o le hormone, i se isi itu, ua mataʻituina le faanatinati, gasegase vave vave, o le a faasolosolo lemu, ma o le a sili atu le leaga o le atamai. O le malosi o metabolic processes e faaitiitia, gaʻo amata ona faaputuputu.

Faʻafefea ona vave faʻavaveina le metabolism o aʻoga faaletino ma le faʻamaʻaʻaina

O le taua o le faatelevaveina o auala o le metabolism o carbohydrates, proteins, fat, minerals can moderate exercise. O le faamalositino i taimi uma, e mafai ona e faʻamoemoe i le aveesea o le mamafa ma le susunuina o gaʻo. O le tino musika e maua ai lo latou nofoaga.

O le tino e faʻamaonia le maualuga o le adrenaline, lea e faʻatele ai le toto. O le gaioiga o vaʻa toto e osofia, o le mafuaʻaga lea e toe foʻi ai le maualuga o le toto mumu,. Gymnastics gaoioiga o se puipuiga matagofie o le atherosclerosis, faʻaitiitia le maualuga. O mamafa o mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial, faʻafitauli eseese o le mafaufau.

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona taugofie e vave ai le metabolism o loo savali. O lenei ituaiga o aʻoga faʻapitoa e sili ona aoga mo se olaga ola solo. Latou te puleaina e suʻe le taimi talafeagai i luga o le auala e faigaluega ai poʻo le fale.

E sili le amata i se savali malie i se mamao e oʻo atu i le 2 kilomita, faʻatino pe a ma le 70-90 laasaga i le minute. Faatasi ai ma le tuputupu ae o le malosi, e mafai ona e faateleina le saoasaoa i le 90-120 laasaga. Faʻateleina le umi o le ala i le afa kilomita, aumai i le 5-8km fautuaina.

I le matua, i le tulaga o le fatu poʻo gasegase vascular, e tatau ona mataʻituina le fatu o le tino e pulea ai le soifua manuia. E le sili atu i le 200 tausaga le matua.

O polokalame eseese gymnastic mo musele o le ua, o le tauau, o lima, ogalaau, manava ma vae e fesoasoani i le saoasaoa ma le faateleina o le metabolism.

O galuega e faia i luga o le simulator, o le faia o se avega faʻamalosi, e fesoasoani foi i le faʻavaveina o le metabolism i le tino, tuʻuina atu le aofaʻiga talafeagai ole fegasoloʻiga, fesoasoani e aveesea le mamafa. Calories e faʻaauau pea ona faʻaaogaina pe a maeʻa aʻoaʻoga faaletino mo le afa aso.

O se taunuuga, o le tino e fetaui ma le faateleina o le tino faaletino.E le gata i lea, o le tele o calories e susunuina i totonu o musika, o loʻo i ai se faʻaleleia atili ma le saoasaoa o le metabolism i totonu o le tino.

E mafai ona faʻavavevave ma faʻateleina faiga faʻavae e ala i le faʻamalosi. O se taunuuga o le masani ona faʻaalia i le malulu, mafanafana, ea, vai e talafeagai lelei le vevela, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina, ma le tetee atu i faʻamaʻi eseese.

Faʻaauau le vevela poʻo le malulu o loʻo iloa e paʻu o le paʻu ma faʻaleleia i le nofoaga autu o le hypothalamus. O le iʻuga o le faʻamalositino, o le cardiovascular, respiratory systems e matua aʻafia ai, o le mafuaʻaga lea ua faatelevaveina ma faateleina ai le metabolism. E foliga mai o le maualuga o le vevela o le tino i le naʻo le 1C, o le malosi o gaioiga faʻasolosolo faʻavavevave e vave pasene e fitu pasene.

Pe a faʻamaʻaʻa, faʻafefete ma faifai pea e talafeagai, suia le aʻafiaga o le vevela, malulu, vai, le la. I le tulaga o nisi faʻamaʻi, faʻaaogaina faʻapitoa faiga faʻapitoa i le lotoifale.

Faʻaleleia le faʻamalositino o meaʻai talafeagai

O le auala lelei o metabolic process is affected by the composition of the food. O le tele o polotini i meaai (paluga pipi, iʻa e maualalo le gaʻo) e fesoasoani e vave faʻavave ai le metabolism. O le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, i le isi itu, faʻaitiitia le saoasaoa o faiga faʻavave.

O vailaʻau eseese e aofia i aʻafiaga faʻasolosolo. A aunoa ma la latou lava gaosiga, o le tuputupu ae masani ma le totoina o okeni e faʻalavelave, aemaise lava i le taimi o le faʻavaeina o le tino.

  • auai i le faatonutonuina o faiga o le paʻu o le paʻu, mucous membranes, respiration o le tino, o le gaioiga o suauʻu endocrin.
  • O le vailaʻau C e le o gaosia i le tino ma o lea e tatau ona faʻamalosia i meaai e oo i le 50 mg i le aso. E fesoasoani i le faʻavavevaveina o le metabolism i faʻamaʻi eletene. Faʻamālōlō vave, faʻamalosia le faʻamalosi.
  • Vitamin B1 (thiamine) e aofia i le fesuiaiga o gaioiga o vailaʻau amino, gaʻo faʻatoʻaga i le metabolism o gaʻo. E maua i le pata, falaoa atoa, legumes, ma le puaa.
  • Vitamin B2 (riboflavin) e aofia ai i le porotini, gaʻo gaʻo ma gaʻo (e aofia ai le cholesterol) metabolism, faagasologa o le alualu i luma. E tele naua i le fefete, meaʻai susu, fuamoa, ate, aano o manu, falaoa.
  • Vitamin B6 (pyridoxine) e faatonutonuina ai le faagasologa o le gaʻo gaʻo i le ate, o le fatuga o le hemoglobin, ma e aoga i togafitiga ma le puipuia o le atherosclerosis. Faʻaaoga i fatu, ate, moa.
  • taua mo le gaioiga o le faia o le toto, o le faʻavaeina o meaola o le nucleic i le tino, gaʻo gaʻo lelei i le ate. E iai i totonu o le ate ma le aano o manufasi, iʻa, meaʻai susu.
  • , auai i le metabolism o protein ma gaʻo, e fesoasoani i le faʻafefeina o gaʻo, faʻapea foʻi ma vitamini A ma D. O lona mea e sili ona maualuga i fuālaʻau fuālaʻau: cottonseed, corn, ma le sunflower.

Ina ia faʻavaveina le metabolism, ia feagai ma le manaʻoga mo le taumafa atoatoa o loʻo i totonu o fualaau 'aina mata ma fualaʻau.

Muamua, i tamato. O fua e sili ona aoga mo faʻamaʻi fatu fatu, e faʻamaonia le cholesterol ma le toto. E aoga le faʻaaogaina e oo atu i le 300 g fualaau aina i aso uma po o se ipu malamalama ua saunia fou ma le meli, tufatufa atu ile tele o atopa.

Faʻafouina le faʻaleleia o le palukiniki i le tino. E aoga le ave o se ipu faʻamalama e leʻi maeʻa ona faia i le taimi fou i le aso.

Mo le faʻatonutonuga ma le toe faʻaleleia o metabolic processes, e aʻafia ai mai le fesoasoani, faʻasologa, atherosclerosis, maʻi fatu fatu, e aoga le ave o le suauu i le 1 s. 2-3 taimi i le aso.

Ina ia faʻamautuina ni gasegase faʻasolosolo, faʻateʻa ese mea leaga, e aoga le suauu fennel.

I le tulaga o le faaletonu o le gataifale, e aoga le faia e faʻaleleia ai le gaioiga o gutu o le endocrin. O le tama foi e aoga i le tulaga o le anemia, atherosclerosis, ma le gaʻo.

Mo le aveesea o le mamafa ma faʻaitiitia faʻafitauli o le tino, e aoga le ave gooseberries.O vine e fesoasoani i le tulaga o faʻamaʻi o fatugaʻo, vevela, fualaau oona, anemia. E le mafai ona faʻaaoga fualaʻau mo maʻi faʻamaʻi pipisi, faʻapea foi ma le maʻisuka, aua latou te faateleina le kulukose o le toto.

Le faʻaleleia o le metabolism e aoga. I aso tuai sa taua ai o le "rejuvenating" berry, sa faaaoga mo, ma le rumati ma le gout.

Faʻaleleia togafitiga faʻasolosolo fesoasoani e fesoasoani ai i le suamalie faʻamalosi e faʻaalu le afa afa i le aso. Mo se faamoemoega faapena, e aoga tele le 'aina o le tele o strawberries pe a mafai i le vaitau.

I le faʻaopoopoga i le faʻaaogaina o oloa e faʻateleina ai le metabolism, e manaʻomia e le tino le lava o le vai. I le tulaga o le leai o se mea, o le soloia o mea oona o le a faifaimalie, o le faagasologa o le faatumauina o le vevela lelei o le tino, le faaleagaina o meaai ma le aveeseina o mea leaga e faaleagaina.

Faʻavaveina o le metabolism e ala ile faʻamamāina o le tino

O le auala aupito sili ona lelei o metabolic process is disrupted ona o se taunuuga o le faaputuputuina o mea leaga i le tino. Afai e te le faʻaumatia i latou mai lea taimi i lea taimi, faʻaopopo le mamafa o le tino, faʻaitiitia le faʻamaʻi, ma faʻaalia maʻi eseese. O aso anapogi, faapea foi togafitiga faa-aganuu, e aoga mo le faamamaina o le tino ma toe faaleleia ai le saoasaoa o gaioiga tau feusuaʻiga.

Aso anapogi

Ina ia faʻamamaina le tino, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le mamafa ma le faʻateleina o le metabolism, e faʻaaogaina le 500-600 g o le sisi falaoa e leai ni gaʻo i le aso atoa. E 'ai i le 5-6 faʻasalaga. Aʻo faagasolo le vasega, e mafai ona inu le tele o le vai. I le tulaga o le "kefir" anapogi i le aso, e oo atu i le 1.5 lita o le talomu oloa e manaomia.

O le faʻamamaina faʻatasi ai ma meaʻai susu e faia faʻa-tasi i le tasi i le lua vaiaso.

Faamamaina o le tino ma vailaʻau vailaʻau

Totoga 1. Faʻafefiloi fugalaau, faʻamaina o meaʻai, fugalaau fugalaau i vaega tutusa.

Brew 3.. faʻafefiloi ma se lita o vai inu, faʻasolosolo se itula ile vevela. Fai se ipu tioata faatolu i le aso, tasi le itula pe a uma ona 'ai.

Fua. 2. Brew 3s.l. aʻa ma se ipu vai inu, e tumau pea le 3 itula, aʻa. Ave se tsp 5-6 taimi i le aso o se faʻaleleia o le tino mo le faʻamamaina o le toto.

Totoga 3. Vaʻaia vao ma le faʻaaogaina o le lauti, faʻavaveina o le gasegase, 50ml tolu taimi i le aso e faʻamamā ai le tino ma faʻataʻitaʻi ai metabolic reactions.

Fua fua 4. Mo le leiloa o le mamafa ma le faʻavasegaina o le gaʻo gaʻo, faʻafefiloi i le tutusa o le mutia o loʻo taatele ma yarrow. Brew 2.. paluga faatasi ma ni ipu tioata se lua, faʻafefiloi i totonu o se vai vai taele mo le 15 minute, aʻa. Ave se afa tioata 3-4 taimi i le aso.

Fua 5. Fua le 2sl o aʻa o le paʻu o le paʻu ma se ipu vai inu, tuʻu mo le 2 itula i totonu o se vai vevela. Faʻaalu 3 taimi i le aso, 0.5 kapu e pei o se anti-inflammatory drug, faʻaleleia faiga faʻavae, faʻafefete i le masima masima.

Ituaiga o le gasegase

Metabolism o se metabolic process cell-level. E i ai le tele o ituaiga o metabolism, o ia mea uma o loʻo faʻamatalaina i nisi uiga. E tatau ona e iloa nei ituaiga ina ia mafai ai ona malamalama i le mataupu faavae o la latou galuega.

E aofia ai:

  1. Puipuia . O loʻo faʻaalia i le vave faʻavevelaina ma le faʻaalia o le gaioiga sosoʻo o le tino. O tagata e iai lenei ituaiga o metabolic process e taumafai e aloese mai mea e masani ai ona o le masani ai ma le malosi o le fiaaai. O tagata o loʻo umia le protein o le metabolism e popole ma vevela. Latou te malolosi i foliga, ae masani ona lagona le vaivai. E masani ona latou taumafa i mea taumafa o le protein, ae o le lafoaia atoa o gaʻo o mea e le manaomia.
  2. Carbohydrate . I lenei tulaga, o le faʻamaʻiina o mea e faʻafuaseʻi ona tupu malie, ma o se gaioiga tele o loʻo matauina i le tino popole popole. O tagata faapena latou te le lagonaina le naunau mo le suamalie, latou te le lava le fiaʻai, ae i le taimi lava e tasi latou te taumafaina le tele o kofe. O se meaʻai gaʻo e aoga mo o latou tino, ae e tatau ona manatua o le mafuaʻaga o lea mea, e mafai ona e maua le mamafa ma faʻaosoosoina ai le atinaʻe o faʻafitauli o le soifua maloloina. O le mea lea, e tatau ona atiaʻe e se fomaʻi.
  3. Faʻafefiloi . Faatasi ai ma lenei ituaiga, o foliga o uluaʻi ituaiga e lua atonu e foliga mai, ae latou te le o malosi tele. O i latou e umia sea metabolism e faʻaalia i le masani ona vaivai ma popole. E i ai foi lo latou naunau tele mo lauusiusi, ae le masani ona mafatia i le faafitauli o le mamafa.

O ituaiga autu ia o le metabolism o loʻo maua i tagata. O latou foliga e tatau ona amanaʻiaina ina ia aloese ai i le soifua maloloina.

Faailoga o Vavega

O le tele o gaoioiga poʻo le faʻagesegese o metabolic process can lead to certain changes in the functioning of the body. Mai nei suiga, e mafai ona e iloa pe o le metabolism e masani.

Afai e le afaina, ona o le a faaitiitia pe faʻaopoopoina ai lona gaioiga, o faʻamaoniga e pei ole:

  • eleelea o lauulu ma fao,
  • faafitauli gastrointestinal
  • mimiti
  • faafitauli o le paʻu
  • tofo ma le pala,
  • se suiga tele i le mamafa, i luga ma lalo,
  • matuai galala
  • fia ai pea
  • tulaga le lelei i tamaitai.

O nei foliga e ono faʻaalia ai e le gata o faʻalavelave i le faiga o le metabolic, ae faʻapea foi isi faafitauli ile tino. O le mea lea, pe a maua, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi.

Vitio i faʻafitauli o le tino - o le a le mea e tupu i totonu o le tino?

E faʻafefea ona faʻavavevave le metabolism?

E talitonuina o le faateleina o le metabolism e mafai ona faʻaitiitia ai le mamafa, o lea la o tagata e mananao e aveesea le manaʻoga mamafa e faʻanatinatiina. E mafai ona e faʻaaoga metotia eseese mo lenei mea.

Ae e tatau ona e malamalama o le i ai o se metabolism faʻavaveina e le o taimi uma e maua ai se faʻaitiitia o le mamafa o le tino, ma o nisi taimi e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese. O le mea lea, aʻo leʻi taumafai e faʻasalalau le metabolism, e aoga le feutagai ma se fomaʻi e uiga i le talafeagai o ia ituaiga o gaioiga.

O auala e mafai ona faʻaleleia ai le gaioiga o gaioiga e aofia ai:

  1. Taumamafa i meaʻai e fesoasoani e faʻateleina ai le metabolism. O vaega o le taumafataga e mafai ona aʻafia ai faiga faʻaleagaga. O oloa e faʻateleina a latou gaioiga e aofia ai:
    • iʻa
    • totoʻa manu
    • apu
    • oloa susu
    • lanu meamata
    • fualaau suamalie
    • oloa gaosi atoa.

E tatau ona faʻaaoga i aso uma. Ina ia mafai ona faʻaleleia le aoga, e tatau ona e 'ai meaai i ni vaega laiti, faʻapea foʻi le inumia o vai.

  • Le faʻaaogaina o meainu faapitoa. Faatasi ai ma le fesoasoani o le inupia, e mafai foi ona e faʻagasoloina faiga faʻavaomalo. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga:
    • vai (e faʻaleleia ai le gataifale, e sili ona aoga pe a toe fafagu),
    • lanu meamata (o loʻo i ai mea manogi mu ma faʻamamaina)
    • susu (e faʻamalosia ai le gasegase o gaioiga ona o le calcium o loʻo aofia ai),
    • kofe (o lenei mea inu e faaitiitia ai le fiaai).

    E tatau ona e iloa o lenei metotia e aoga i le faʻatasi ma isi. Ae o le faasaunoa e mafai ona matautia.

  • Le faaaogaina o vitamini. O le faʻaogaina o lenei metotia e faʻatagaina pe a maeʻa ona talanoa i se fomaʻi. O le tuʻuina atu o le tino faʻatasi ai ma elemene na misi, e aoga e le gata mo le metabolism, ae mo le soifua maloloina i le lautele. Ae e tatau ona e iloa tonu mea o loʻo misi, ona o le tele o vitamini e mafai foi ona afaina. O se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani e iloa lenei mea. O le tele lava o taimi, ia vave le fesuiaiga, e tatau ona e faʻaaoga:
    • o le suauu iʻa, aua e fesoasoani e aveesea le tele o le cholesterol,
    • lipine acid, lea e fesoasoani e faʻamalosia ai le tino puipuia,
    • vitamini mai kulupu A, B, C ma le D, aua latou te faʻasaʻoina le maualuga o le insulin.

    O nei mea totino o nei vitamini e fesoasoani i le saoasaoa o faiga faʻavae.

  • Faatoaagaina i fualaau faasaina. E tele naua fualaau e mafai ona faʻavavevaveina ai le metabolism, ae e tatau ona e faʻaaogaina naʻo le faʻasologa o lau fomaʻi ina ia le afaina ai lou ola maloloina. E i ai a latou faʻailoga, e mafai foi e fualaau nei ona mafua ai aʻafiaga. O le mea lea, e tatau ona e feutagai ma se fomaʻi faapitoa.Ma e tusa lava pe a maua le faʻatagaga, e le tatau ona faʻaleagaina i latou.
  • Le faʻaaogaina o vailaau. O nisi o gafa e iai foʻi le malosi e faʻaosofia ai le metabolism. E aofia ai:
    • ginseng
    • se faasologa o
    • rose lapisi
    • lemongrass,
    • echinacea
    • fualaau faila.

    O togafitiga o fualaau faʻapitoa e faʻamoemoeina e saogalemu ona o latou natura masani. Pau lava le aʻafiaga e fesootaʻi ma lo latou faʻaaogaina e ono tupu mai ai ni mea na tutupu. O le mea lea, e le tatau foi ona faʻaleagaina i latou, ma feutagai ma se fomaʻi aʻo le i amata togafitiga.

  • Faia o taga. A aunoa ma le tino, o isi metabolic auala vave e masani ona le aoga. O le mea lea, muamua lava, e tatau ona e amata taʻalo i taʻaloga, lea e mafai ona lagolagoina e le malosi o isi metotia.
  • E fautuaina le faʻaaogaina o auala ua taua i luga ina ia faʻateleina ai le metabolism i se faʻalavelave ina ia le faʻaalia le tino i le tele o faʻaaliga i soʻo se tasi fofo, lea e sili ona matautia. Ae muamua e tatau ona e mautinoa o loʻo manaʻomia le i ai o ia faiga.

    Vitio e uiga i auala e vave faʻavave ai le metabolism:

    O le a lenei mea

    O le metabolism o se faʻaogaina o vailaʻau faʻasolosolo e tutupu i le va o le intercellular ma totonu o sela o le tino o le tagata lava ia. O ia gaioiga e fesoʻotaʻi:

    • ma le faagasologa o na meaʻai e maua mai i meaai,
    • faatasi ai ma lo latou suiga i nai vaega laiti faigofie,
    • faatasi ai ma le tatalaina mai o sela mai elemene eletise,
    • faatasi ai ma le tuʻuina atu o sela e faʻaaogaina ai meafaitino.

    O nai mea laiti laʻitiiti e maua mai i meaʻai e mafai ona ulu i sulu o le tino o le tagata. I le taimi lava e tasi, latou te faʻamalolo le malosiaga e tatau ai mo lona masaniga galue.

    I se isi faaupuga, o le metabolism o se metabolism e patino mo tagata taitoatasi. O lona faavae na faavae i luga o se tuufaatasiga o mea eseese. E aofia ai le genetic predisposition o se tagata, o lona itupa ma le matua, mamafa ma le maualuga, tino maso, ituaiga olaga, atuatuvalega, aʻafiaga o le siosiomaga, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi.

    Faʻavave ma faʻagesegese le faʻafefe

    O le gasegase le gasegase o lona uiga o le metabolism i le tino o le tagata lea e maua i se tau maualalo. O lona uiga e sili atu ile calories e susunuina, ma o le faagasologa o le liua o meaʻai i le malosi e faagesegese. O le mafuaʻaga lenei o le faʻagasolosolo o le faʻaaogaina o metabolic processes i se tulaga e sili atu le mamafa e mafua ai le tolopo o calorie uma e leʻi mu. O se tagata ua gaʻo le gaʻo i luga o le tino, ma o le vaega pito i lalo o foliga e maua ai siama faaopoopo.

    Afai tatou te mafaufau i se metabolism vave, o lona uiga la o lenei metabolism e le mafai ona maua se mamafa sili ona lelei mo oe lava. E mafai e se tagata ona 'aina soʻo se meaʻai, ae e le mafai ai e ia ona lelei. Vitamini ma elemene aoga e sau ma meaʻai e le o aʻafia. O se taunuuga, e le lava ni enzymes taua, o le toesea o le a faʻaitiitia ai le faʻatinoga o le sili ona taua o le tino. O se tagata e tupuga mai lona tino i le maualuga o le vave ona lagona le leaga, ua faʻavaivaia lona puipuiga, lea e faʻaitiitia ai le tetee atu i faʻamaʻi faʻavaitau.

    Faʻasoloina o le gasegase: mafuaʻaga

    Metabolism o le faiga faavae lea e fuafuaina ai le gaioiga o le tino o le tagata. Afai o le a faʻaaogaina le gaioiga i le tulaga o le cellular, o le faaleagaina o siama olaola e mataituina. A maeʻa lenei mea, e amata ona osofaia e tagata ituaiga uma o faʻamaʻi matautia. Pe a maitauina le le atoatoa o le mafaufau i totonu o totoga o le tino, o le a taʻitaʻia ai i se suiga i galuega o la latou galuega, lea e fesoasoani i se fesoʻotaʻiga sili atu ona faigata ma le siosiomaga.O se taunuuga, o le gaosia o hormones ma enzymes e manaʻomia e le tino o le faʻaitiitia, lea e mafua ai faʻamaʻi ogaoga mai le gaosia ma le endocrine.

    E masani lava ona matauina le le atoatoa o le faʻafitauli o le gasegase ona o le anapogi ma suiga i meaʻai. I le avea ai o se mea e ave i ai le faamuamua, o tagata e taumafa i le mativa e avea ma afaina. O le le paleni o meaai e tutusa lava le matautia e pei o le taumafa.

    O aso uma lava, e tatau ona aofia ai le galala ma aniani, ma o le pulupulu o Brussels ma le fatalupo, broccoli, kāloti, pepa logo, meaʻai.

    O aso uma i le taumafataga e tatau ona i ai le aano o manu, lea o se puna o polotini. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pipi, pipi, moa le paʻu, vela.

    Ina ia tineia lou fiainu, e sili ona lelei le tuuina atu o le fiafia i le lanu lanumeamata, suasini lanu moana, cherry, rimoni, fualaau faisua.

    O meaai i aso uma e tatau ona aofia ai fatu ma fatu. O le vaega mulimuli e tatau ona faʻamaloloina ma faʻamaloloina.

    O meaʻai ma laʻau e tatau ona i ai i le taumafataga. Mo se faʻataʻitaʻiga, pasili, turmeric, cinnamon, faʻailoga, cardamom, basil, cloves.

    Taumaʻa o le Faʻasolo o le Paʻu na saunia e Jillian Michaels

    Talu ai nei, o se toleniga mai Gillian Michaels na taʻua o le Banish Fat Boost Metabolism ("Burn Fat, Accelerate Metabolism") ua sili ona lauiloa i tagata e mananao e aveesea le mamafa.

    O le faʻataʻitaʻiga o le vitio o loʻo faʻamatalaina ai galuega e fesoasoani ia te oe e aveesea ai le mamafa. O le tusitala o lenei polokalame ua tuʻuina atu faʻamatalaga auiliili mo vasega, lea e faigofie ai ona ausia le mea e manaʻo ai.

    Aʻoaʻoga Gillian Michaels e faʻavae i luga o le mea moni o suauʻu mumu e faʻaolaina ai le okesene. Afai e te faatumauina se fua o le fatu i se tulaga patino, ona faʻapupulaina loa lea o metabolic processes. Mo lenei mafuaʻaga, o le vaega autu o le taʻaloga e tuuto atu i gaioio faamalositino, lea e maua ai le gaʻo meaʻai ma le okesene. O le polokalama e aofia ai faʻalautelega ma malosi malosi. Latou te faʻamalosi uma le corset muscle, ma o le ata i le taimi tonu lava o vasega e faia i se otootoga manino.

    Afai e te filifili e amata aʻoaʻoga i lalo o le polokalama Gillian Michaels "Faʻaitiitia le mamafa, Faʻavaveina le Metabolism", e tatau ona e manatua ni nai tulafono faavae:

    • vasega e tatau ona faia i seevae, lea o le a puipuia ai le tapuvae ma vae mai manuaga,
    • e tatau ona e faʻaʻalositino i taimi uma (ua na o le pau lea o le auala e ausia ai mea e te manaʻo ai),
    • E leai se mea e mafai ona e faʻaititia ai le paʻu na faʻatuina e le tusitala o le taʻaloga.

    Sa e sailia se polokalama lelei mo se taimi umi e fesoasoani ia te oe e aveesea ai le mamafa? Gillian Michaels aʻoaʻoga e te manaʻomia! O le aoga o le polokalame ua faʻaalia i le tele o iloiloga lelei.

    0 9573 1 le tausaga talu ai

    O le metabolism o le atoaga lea o metotia uma o le tino i le tino o le tagata. E tele sona sao i le tuputupu ae o le maso maso ma le vaevaeina o le tino. E tele taimi e feagai ai tagata ma le mea moni o lo latou gaosiga o le tino e faʻagesegese, lea e oʻo atu ai i le maua o mea maualalo. I totonu o lenei tusiga, o le a tatou taumafai e iloa pe faʻapefea ona toe faʻafoʻi le metabolism, ma o a aʻafiaga e aafia ai faiga faʻavavelaʻau i le tino o le tagata.

    E mafai e se faʻafitauli ole gasegase ona afaina ai le mamafa?

    - O le faʻavae o lou malosi faaletino ma le faʻatinoga. O le televave o le metabolism, o le faigofie ia te oe ona faʻamuina le gaʻo pe maua le maso maso. Afai o le metabolism ua faʻagesegese, o le a sili atu ona faigata mo le tino ona faʻagasolo le faʻaaogaina o meaai i le malosi, ma o le a "faʻaagaga". O lenei mea o le a taʻitaʻia ai le tupu aʻe o le tino. E le gata i lea o lenei "kiona" o le a na o le tupu. O le maualuga o le pasene o le gaʻo i totonu o le tino, o le tele foi o le metabolism o le a faʻagesegese. O le faʻagesegeseina o le metabolism, o le tele foi lea o le malosi o le tino o le a faʻaputuina e avea ma mea faʻapipiʻi. O le a le mea e fai ina ia aua nei pauu atu i lenei mailei?

    E faigofie le tali: faigata ona toleni. O tagata ei ai le maualuga o maso maso ma e maualalo i le gaʻo gaʻo e maua ai le maualuga o le metabolic i le tino.O le mea moni o le tino maso e manaʻomia ai le malosi faaopoopo mo lona faʻatinoga. O taʻavale taʻitasi e tuʻuina atu faatasi ma le tele o calorie e sili atu nai lo se tagata e leai ni tino.

    E le gata i lea, o le metabolism o le a faʻagesegese ai le matua. O le mafuaʻaga lea i le gasologa o tausaga o le a atili ai ona faigata mo oe e faʻaumatia ni paʻu faaopoopo. E le gata i lea, o faʻafitauli o le tino e masani ona faʻaalia i le leaga o le paʻu, lauulu ma fao, fulafula ma le le lelei o le soifua maloloina.

    Mafuaaga o le gasegase gasegase

    Meaʻai le lelei o le mafuaaga autu lea o le faʻaitiitia o le metabolism. O le mea taua e le o le tele o meaʻai latou te 'ai e fai ma mea e' ai, ae o lau 'ai masani. Mo se faʻataʻitaʻiga:

    • Fainuina o se vai itiiti,
    • Faʻaaogā masani o taumafa gaʻo mamafa, lea e tau atu i le poloka ma le leai o se manaʻoga,
    • Fafagaina poʻo le faʻafefeina o meaai (meaai le talafeagai),
    • Se vaega itiiti ole fiber, vitamini, minerale ma antioxidants i le taumafataga.

    O nei mea uma e mafua ai le faʻaitiitia o le metabolism. O isi mafuaaga atonu e aofia ai mausa leaga, maualuga le mamafa o le olaga, se olaga le talafeagai, leai se faamalositino, leai se moe, po o ni mea e afaina. Ma o se mafuaʻaga masani o faʻasologa i le endocrin system ma le faʻaaogaina o fualaau faʻamalo. O le mafuaʻaga lea e feagai ai le toʻatele o fafine ma faʻalavelave faʻaleaga faʻafuaseʻi pe a uma le fananau mai.

    O le isi tulaga masani o se faʻaleagaina o le gasegase pe a uma se taumafataga. A e manaʻo e leiloa le mamafa, e faʻaititia le calorie ma faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o nisi o meaʻai. I le aluga o taimi, o lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia o le fua o metabolic process in the body. A maeʻa pe a maeʻa i luga o se meaʻai ma 'ai ai i soʻo se mea e te manaʻo ai, o le a taʻitaʻia ai taunuuga: atonu o le ae sili atu le gaʻo nai lo le taimi na e amata ai le mamafa.

    E faʻapefea ona toe faʻafoʻi le faʻasaina?

    Le ki i meaʻai lelei. O le mea muamua lava e fai o le aveeseina o mea uma mai le meaai. O le tele o le faʻaaogaina o soʻo se mea e gaosia ai falaoamata ma falaoamata, meaʻai falai suamalie, suamalie suamalie ma oloa e aofia ai gaʻo susu. O le isi laasaga o le faʻatuina lea o se meaai. O le tele o mea taumafa e taua tele mo le talafeagai o le metabolism. E le o se mea e ofo ai le faʻagesegese o lau metabolism, ma e sili atu le mamafa pe afai e te faalua i le aso: i le taeao ma ao le i momoe, ma i le va oi latou o loʻo i ai se aso atoa o le anapogi ma. O le masani ona e 'ai, o le lelei. Ina ia mafai ona maualuga le maualuga o le metabolic processes i le tino, ia fautuaina e 'ai i ni vaega laiti i 2-3 itula. Se aofaiga atoa o 6-8 taumafa i le aso.

    O le maualuga o lau tupe faʻaalu, o le a vave ona faʻagasolo le faagasologa o metabolic. E le mafai ona faʻavavevave le metabolism e aunoa ma le faʻaleleia o le tino faaletino. Afai ei ai sau uiga le mautonu o le galuega ma masani lava o se olaga le taua, e te manaʻomia lava ni taʻaloga. O le alu i le faletaalo, aau, taʻavale poʻo isi ituaiga o taʻaloga cardio e tatau ona avea o se vaega taua o lou olaga. O lenei mea o le a faʻaleleia le susunuina o gaʻo, ma o le a sili atu le televave o suiga manaʻomia.

    Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le metabolism e faʻaaoga ai le meaʻai paleni?

    O le tele o tagata fai meaʻai e mafaufau i se auala lelei e toe faʻafoʻi ai le metabolism. I se aotelega, o le mataupu faavae autu o lenei auala i meaʻai o le 'ai lea i ni vaega laiti, ae taumafai e fai lenei mea i taimi uma e mafai ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o lau mea i le aso i le taimi o le susunuina o gaʻo e 1600 calories, vaevae lau taumafa uma ile taumafataga ile 5-7 taumafa. O vaega o le a laiti, ma o le a le afaina ai le gastrointestinal tract, ae o le tino o le ai ai pea i totonu o se setete - pe a lava meaʻai mo le olaga masani.O lea o le a sili atu lou malosi mo gaioiga aoga, galuega ma isi gaoioiga i aso taitasi nai lo oe e ai le taumafa tutusa mo 2-3 taimi, ma i le va o nei faʻasagaga o le ai ai se malologa o le 5-6 itula le umi.

    I le faʻaopoopoga, o meaʻai paleni ei ai le tele o mataupu taua:

    1. Lautele Auaunaga E le fautuaina e 'ai le sili atu i le 200-250 kalama o meaai i se pepa saunia i le taimi. O lenei mea tutusa tutusa ma se pusa palasitika. Afai e te vaʻai ua tele naua le vaega, tuʻu le faasiliga seia oʻo i le isi taimi.
    2. Faʻafiafiaga kalori. O taumafataga taitasi e tatau ona aofia ai 200-300 kalori. Ua lava lenei mea e toe faʻatumu ai le maualuga o le malosi. Ae peitaʻi, afai e te lagona le manaʻoga mo se malosi faaopoopo, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maeʻaeʻa le aʻoga poʻo le taeao, e mafai ona e faʻalauteleina le kalori i nei 'aiga ma faʻaititia ai le kalori mea o isi. O le mea autu e le tatau ona sili atu nai lo le mea na fautuaina i aso taitasi.
    3. Faʻataʻoto fualaau. Ina ia mafai ai ona faʻamalosia le taumafa ma ia vave ona faʻanoanoa le tino, e tatau ona aofia ai i totonu o taumafataga taʻitasi.

    Faʻafefea ona vave faʻafouina le metabolism i le faʻaaogaina o meaai paleni?

    I le avea o se vaega o se isi taumafataga, e tatau foi ona e 'ai soo, ae o le taua taua iinei o le mea tonu lea e te' ai. O lenei taumafa e faʻavae i luga o le manatu o le fetaui lelei o oloa. O meaʻai eseese e faʻafefeteina i auala eseese; manatu faʻamalosi latou e manaʻomia se taimi tele ma ni fuamomo meaʻai. Afai e te 'ai faʻatasi i le taimi e tasi le meaʻai e iai le eseesega o le masini ma le fuaina o le faʻaogaina o otaota, o le a faʻapouliuligia uma le gastrointestinal tract. Afai o le tele o meaai e lapopoʻa tele, o le auala e pala ai meaai e mafai ona amata saʻo i totonu o le isophagus. I le aluga o taimi, o lenei mea e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le metabolism ma le mamafa.

    Ua faamaonia e faapea, mo le gaogao o le polotini, o le siosiomaga o le manava e talafeagai. Meaʻai o le protein e aofia ai ituaiga uma o aano o manufasi ma moa, iʻa ma iʻa, fuamoa ma meaʻai susu. Totoina o mea taumafa e maua mai i gaʻo (gaʻo eseese, pateta, falaoa, pasta, fualaau faisua, fualaau aina, ma isi mea) e manaʻomia ai se siosiomaga alkaline. Afai o gaosia elemene ma alkaline o loʻo gaosia i le taimi lava e tasi, o le taumafa o meaʻai e faʻavaivaia. O le mea lea, o le mataupu faavae autu o le isi mea taumafa e pei ona taua i lalo: o palatini - eseese, o mea gaʻo - eseese.

    O le autu autu o lenei manatu o le faafaigofieina lea o le galuega o le gastrointestinal tract i le tele e gata ai ma ia faia mea uma ina ia vave ona gaosia le meaai e le tino i le vave e mafai ai. O le mea lea, o se vaega o se isi taumafataga, e le fautuaina e faʻafesoʻotaʻi ituaiga ituaiga o protein poʻo gaʻo i le taimi e tasi i se taumafataga e tasi. I le tulaga lelei, e tatau ona e 'ai na o le tasi le oloa (o se punatini protein po o se punavai o gaʻo). E tatau foʻi ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo, talu ai o le gaʻo e iai le malosi e teu ai puipui o le manava, lea o le a faʻalavelave ai i le gaosiga o le suka. O se taunuuga, o le a sili atu le leaga o mea taumafa ma o le a faʻagesegese ai le gaosiga.

    O mea taumafa tutusa i aso uma mo tagata faʻasau i vaega o meaʻai paleni e pei ona taʻua i lalo:

    Ioe, o le numera o taumafataga i lenei mea e le faatapulaaina. E faʻatatau i au sini, e ono fesuisuiaʻi. O lenei mataupu faavae o meaai paleni e mafai ona faʻaaogaina i le taimi o le mamafa o le mamafa ma maua le maso maso. Faʻavaveina o le gasegase o le a faafaigofie ai le tasi ma le isi galuega.

    E faʻapefea ona toe faʻafoʻi le metabolism i auala o tagata?

    O se tasi o auala sili ona taatele e toe faʻaleleia ai le metabolism o le faia lea o adaptogens. O mea masani ia e mafai ona faʻatau i soo se fale talavai. O le sili ona lauiloa i tagata taʻaleʻa o vaega laiti ia o le ginseng, lemongrass, Rhodiola rosea, Leuzea ma Eleutherococcus. O nei otootoga o loʻo i ai se faʻamalosiaga o le faʻaleleia o aʻafiaga, lea e mafai ai ona e faʻaaogaina sili atu le lelei ma faʻaalu atili le malosi. O lenei mea o le a taʻitaʻia ai le faʻaleleia o le metabolism.

    O le isi vailaau faʻaaogaina o le faʻaaogāina o le vai Ua faʻamaonia o asiasiga masani i le bathhouse poʻo le sauna atoa, ei ai sona aoga aoga i le soifua maloloina o le tino. O sea avega e faʻaleleia ai le tino o le cardiovascular, aveese le toxins ma faʻaleleia ai le fua o le vai ma suauu. Afai e leai sou taimi e asiasi ai i le taele, e mafai ona e taumafai e toe faʻafoʻi le metabolism i le fale. O le eseesega o le vai (aliali o le vevela ma le malulu) e fesoasoani i le faateleina o le tafe o le toto i maso, ona o lo latou mauaina o meaʻai sili atu ona taua. Ma afai o lelei maso ua lelei lelei ma faʻapipiʻiina mea uma e tatau ai mo le toe faʻaleleia ma le tuputupu aʻe, ona faʻateleina lea o le metabolism.

    E fautuaina foi le faʻaaogaina o oloa e faʻafoʻi ai le metabolism. O nei mea e aofia ai fua o le citrus, walnuts, garlic, pumpkin, vine rose fruit ma currant currant. O nei oloa e masani ona faia ai teuteuga ma mea laiti. O latou aafiaga e talitutusa ma le aʻafiaga o adaptogens i le tino.

    Faʻapefea ona maua le mamafa?

    O nisi tagata e popole e uiga i le le mamafa, ae le mamafa. O lenei mea mataʻutia ua manatu foi o se faafitauli ma e mafai ona taʻitaʻia ai i le tino. O le mea lea, o nisi taimi e fiafia le tagata e faʻaitiitia le faiga o metabolic, aua e manaʻomia ona maua le tele.

    O taga nei e mafai ona fesoasoani:

    1. Suia le faasologa o meaai. E sili atu le taua o le taumafaina o meaai, lea o le a faʻamalosia ai le tino e faʻagesegese ai le faʻagasologa o lona faʻamaʻi.
    2. Faʻatau meaai e aofia ai gaʻo vailaʻau. O lo latou vaeluaina e tele se taimi e alu ai.
    3. Le musu e inu kofe ma le lauti lanumeamata. O nei meainu e tele lava ina vave faʻateleina le metabolism, pe afai e te le inu, o le a faʻaalia le faʻafeagai.
    4. Taʻu umi le moe. I se miti, o le faifai pea o mea uma e tutupu i totonu o le tino ua matauina. E faatatau foi lenei i le metabolism.
    5. Faʻaitiitia le faʻaogaina o kalori meaai. I lenei tulaga, o le a faamalosia le tino e faʻaleleia le malosi.

    O le aoga o nei gaioiga e mafua mai i le mea moni e feteenai ma tulafono o se taumafataga maloloina. Faatasi ai ma lo latou faʻaaogaina, e mafai ona faateleina le mamafa o le tino, pe a manaʻomia. Ae e le aoga foi le faʻaaogaina o na amioga - ona o le solia o se olaga ola maloloina.

    I le leai o se manaʻoga mo lo latou faʻaaogaina poʻo le leai foi o le vaavaaiga faafomai, e mafai ona latou faia ni suiga e le mafai ona suia i faiga faʻapitoa. O le taunuʻuga o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o le mamafa, ona o le tele o faafitauli tau le soifua maloloina.

    O lona uiga e talafeagai le faʻaaogaina o metotia ua taʻua o le faʻataʻotoga faʻasoasili pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi. Afai e fai mai se fomaʻi e uiga i le manaʻoga mo le tele o tupe maua, ona faʻaaoga lelei lea.

    Ae e oʻo lava i lenei tulaga, e tatau i le tasi ona tausisi i fautuaga manino ina ia mafai ona taofia ai suiga tetele. E le manaʻomia le amataina o se faʻavavevave poʻo le saoasaoa o le metabolism ia oe lava.

    Vitio i le auala e maua ai le mamafa:

    O le toʻatele o tagata e leai se malamalamaaga talafeagai mo lenei mea, e le gata i lea, e faigatā mo i latou ona suʻe le tulaga o latou tino ma fuafua ai le manaʻomia o le mamafa o le mamafa poʻo le mamafa o le tupe maua. Ma e tusa lava pe iai se manaʻoga faapena, e tatau ona e amanaʻia uiga taʻitasi, o lea e tatau ai ona e maua ni fautuaga faapitoa mai le fomaʻi, e taulai i le mataupu faapitoa.

    Latou te tautala ma tusitusi tele e uiga i le tofo ma le metabolism. Po o le a lava le mea e maua ai le malosi, o se tusitusiga i luga o le metabolism. Ua na o le tele lava o tala e tumu i fuaitau faasaienisi ma tusia i se gagana e faigata tele mo se tagata faigofie ona iloa faamatalaga. O le mea lea, o le asō o le a tatou talanoa e uiga i le mea e faʻaaoga ai le metabolism, ae na o ni faaupuga faigofie.

    O le synonym mo le metabolism o le manatu o metabolism . O mea nei e tutupu i le tino o soo se mea ola i luga o la tatou paneta. O le tagata e le o se tuusaunoaga. Latou te saunia le tino.

    O le tele o vailaau e manaʻomia mo gaioiga faʻasolosolo, tatou te maua i meaai, inu ma manava. O lenei:

    • Meaʻai.
    • Oxygen
    • Suavai.
    • Minerale
    • Vitamini

    Mea uma na lisiina sau i foliga masani e le o aʻafia e le tino. O le mea lea, o le tino e amataina se faasologa o faagasologa e talepeina ai elemene autu i ni mea faigofie faigofie e faigofie ona maua. O vaega fou e alu i manaoga pito sili ona taua o le tino: toe faʻaleleia o mea, faʻamautinoaina o le galue masani o totoga ma isi.

    E i ai le manatu sese e faapea o le metabolism e faʻaalia lava na o ia pe a maua e se tagata le gaioiga faaletino. O le mea moni, o metabolic processes io tatou tino e le taofia ai mo se taimi lona lua, ona o le faʻaaoga masani o mea fou uma e manaʻomia i taimi uma.

    Metabolism e aofia ai auala autu e lua:

    Metabolism i le tino o le tagata

    O se faʻavae lenei o vailaʻau faʻasolosolo e maua ai le taua ma le tuputupu aʻe o le cell. O le metabolism o le a le faavae o se mea ola, o le fesuiaiga i le va o le kemikolo a le tagata ma le siosiomaga.

    O vailaʻau faʻamaʻi ma elemene natura - proteins, gaʻo ma meaʻai gaʻo - auai i faiga faʻasolosolo o le tino. Faatinoina o vaega taʻitasi - proteins, fatuina o meafaitino o fale, ma gaʻo i gaʻo gaʻo, faʻatonutonuina o le paleni o tau o le malosi - faʻaalia manino ma felagolagomaʻi ma isi. Latou te o mai i le fesoasoani o minerale ma vitamini e faʻaleleia ai le siosiomaga faʻapitoa.

    Metabolism e aofia ai itu e lua:

    1. Faʻapuʻupuʻu - faʻaleagaina, faʻaleagaina o meaʻai.

    2. asiasiga - o le faʻasinomaga, fatuga ma le faʻasiliina o mea fou e le tino.

    O nei faagasologa e faʻafefea tutusa i le olaga atoa. O laasaga nei e iloga:

    1. Faʻaleleia o meaʻai

    2. Aveesea mai latou mai le vaega o meaʻai

    3. Lafoaʻiina ma le faʻasiliina o meaʻai (vaega o meaola)

    4. Faʻasalaga o toega o le pala o oloa e le mafai ona gauai i le tino

    O gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino e vave ma malosi, e ui lava o le tino e le maualuga le mamafa ma le vevela. O lenei saoasaoa ua saunia e ala i le auai o enzymes ma isi mea.

    Matafaioi faʻasolosolo

    O le metabolism e tatau ona vaʻaia lelei. A uma, o le tuʻuina atu oa tatou sela ma mea aoga e faalagolago i lana galuega faʻatulagaina. O le faavae o le metabolism o vailaau faʻasolosolo e tutupu i le tino o le tagata. O mea e manaʻomia mo le ola o le tino tatou te maua i meaai.

    E le gata i lea, tatou te manaʻomia le tele o okesene, lea tatou te manava faatasi ai ma le ea. Ma le mea lelei, o le paleni e tatau ona matauina i le va o auala o le fausiaina ma le pala. Ae ui i lea, o lenei faapaleni e mafai ona faʻalavelaveina ma e tele mafuaaga mo lenei mea.

    O le metabolism autu ma mea e aʻafia ai

    O le a le autu o le gasegase? O lenei fuaitau e faatatau i le numera o kalori e susunuina e le tino e lagolago ai le ola. O nei faʻamatalaga fefaʻatauaʻiga e oʻo atu i le 75% o calorie uma e faʻaaogāina e le tino. O mea nei e aʻafia ai faailoga o le metabolism:

    • Paulo I tane, i lalo o tulaga tutusa, o le maualuga o le metabolism e maualuga atu nai lo tamaitai, talu ai e sili atu le maso maso.
    • Fausaga o le tino. O le tele o maso, o le vave le metabolism. O le pasene maualuga o le gaʻo, i le isi itu, faʻagesegese i lalo.
    • Tuputupuʻe. O le maualuga atu, o le maualuga o le maualuga o le metabolism.
    • Tausaga. O le maualuga maualuga o metabolic processes i tamaiti, ma o le matua e faʻagesegese.
    • Gaoioiga faaletino. O faamalositino faifai pea e fesoasoani e susunuina ai le gaʻo ma faateleina ai le maso, lea e fesoasoani e faatelevave ai le metabolism.
    • Meaai. O le taumafa ma le masani ona anapogi e le afaina ai le metabolism, faʻagesegese ai.

    Faʻafitauli pipisi: o le a

    O le faʻasaina o le tagata e aʻafia ai le gaosia o mea uma talafeagai i totonu o lona tino. O faʻalavelave i faiga faʻapitoa e mafua ai faʻafitauli eseese o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa ma le gaʻo.

    I tagata, o faiga faʻasolosolo e sili atu ona malosi nai lo tamaitai. O le eseesega e tusa ma le 20%.O le mafuaʻaga o lenei mea o le tino o le tane e sili atu ona musele ma skeleton.

    O faʻaletonu i faiga faʻapitoa e mafai ona faʻaalia e le tele o itu: o le le paleni o meaai, endocrine ma isi faʻamaʻi, masani leaga, faʻalavelave faʻavaivai, mea tau le siosiomaga ma isi.

    Faʻafitauli o le gasegase, i le tasi itu ma i le isi itu, faʻaosofia suiga i le gaioiga o le tino. E mafai ona latou faʻalogona i latou nei i uiga nei:

    • lauulu lauulu ma fao, faafitauli o le paʻu, pala o le nifo,
    • matelaina po o leinu
    • se faʻatupulaia tele pe faʻaitiitia le mamafa mo le leai o se mafuaʻaga,
    • mafutaga faifai pea poʻo ni faʻavalava vavalalata.

    O nei uiga e ono faʻaalia ai e le gata o faʻafitauli o le tino, ae faʻapea foʻi ma faʻafitauli faʻalesoifua maloloina, o lea e tatau ai ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist mo suʻesuʻega ma suʻesuʻega.

    O le metabolism i se faaopoopoga i mea masani e mafai ona faatelevave pe faatelegese. Faʻavave le gaosiga - o le a lea? I lenei tulaga o le tino, o le malosi o le faagasologa o le liuaina o meaʻai e ulufale i totonu o le tino e maualuga tele. Ona o le faʻagesegese o metabolic process, e le o calorie uma e ulu i totonu o le tino ua susunuina, lea e mafua ai le fausiaina o le tele o gaʻo.

    Afai tatou te talanoa e uiga i le faʻavaveina o le metabolism, ona le mamafa lea o se tagata i lenei mataupu, ma e le mafai ona maua le mamafa e oʻo lava i meaʻai malolosi, talu ai o vaega e ulu i totonu o lona tino e le oʻo atoatoa. E foliga mai e leaga lenei mea? Ae ui i lea, o se tagata ei ai se faʻafitauli e ono lagona ai le vaivai pea lava pea, e leai se puipuiga ma e ono mafai ona faʻaogaina i ituaiga eseese o faʻamaʻi pipisi. E masani lava o le mafuaʻaga o lenei tulaga o laurotoxicosis - o se maʻi o thyroid.

    Auala e faʻagesegese le faʻavaveina o le metabolism

    E toaitiiti na tagata, ae, e ui i lea, ei ai i latou e vave faʻafefe i le tino pe a le mafai ona latou maua le mamafa ma feagai ma le le lelei o le soifua maloloina mo lenei mafuaaga. O lenei tulaga e le o vaʻaia foi le masani, ma i nisi tulaga, e tatau ona faʻagesegese ona faʻagasolo faiga faʻavae. Ina ia faia lenei mea, o faiga nei e faʻaaogaina:

    • Ina ia faatelevave le metabolism, e fautuaina e lava le moe. Ae ia faagesegese, e mafai ona e moe laitiiti teisi (ae le o le tele, ona o le leai o se moe e afaina i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina). Le tele o le moe e faateleina ai le maualuga o le cortisol i le tino, lea e faʻagesegeseina ai le metabolism.
    • O le taeao e le fautuaina i le taimi lava e ala i luga, ae i se taimi mulimuli ane, talu mai le vave o le taeao e faʻaosoosoina le fefaʻatauaiga.
    • Teu e faʻamalosi ma faʻateleina le metabolism, o le mea lea ua fautuaina ai i latou e manaʻo e toe maua mai e le mafai ona ave ese
    • E sili le lelei o le taumafa ma le tele o mea - e iloa e tagata uma o le vaega vaevaega o mea taumafa e faʻaleleia ai le gasegase.
    • O mea e pei o mea manogi, fualaau suamalie, lanu lanumeamata, puluvave faʻavevesi faiga faʻavavelaʻau, o lea e le tatau ona e faalagolago ia i latou.
    • Taumafai e 'ai meaai maualuga-kalori.
    • Inu le vai e le malulu, e pei ona i ai i lenei tulaga o le a faʻaalu e le tino le tele o le malosi i lona mafanafana.

    Faʻavave le gaosiga: o le a le mea e fai?

    O le faʻagasoloina o metabolic processes o le mafuaʻaga lea o le tele o faafitauli, ma e le na o le mamafa, ae o faʻamaʻi tigaina foi, e pei o le maʻisuka.

    O le mea lea, e taua le iloa pe faapefea ona vave, ma o fea auala e saogalemu mo lenei mea. Ina ia faatelevave le metabolism, e tatau ona e gauai atu i fautuaga nei:

    • Faagalo i le fiaaai ma meaai mama. O nei mea uma e faʻagesegese ai le metabolism. E fautuaina ina ia 'ai faʻatasi - e masani lava i ni vaega laiti. O lenei faiga lea e fesoasoani e faʻasalalau le metabolism ma faʻateleina ai le mamafa o le mamafa o le mamafa.
    • E taua le lava o le moe ona o le leai o se moe e faʻagesegeseina ai le gasegase faagasologa. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea o le tino, i le tulaga o le faateleina o le mamafa, ua amata ona laveaiina le mana ma faagesegese le metabolism. E le gata i lea, o le le lava o le moe e faʻaosofia ai le gaosia o le hormone, ma e iai foi sona aafiaga le lelei.
    • O le gaioiga faaletino o se tulaga taua mo le masani ai le metabolism. E fesoasoani i le faʻateleina o le musika, i le faasologa, o le metabolism ua faʻavave.
    • E aoga tele aʻoaʻoga vavave. O se faʻataʻitaʻiga sili lea e vave faʻavave ai le metabolism.
    • O uta eletise e aoga foi, e le gata mo alii, ae faapea foi mo tamaitai. O le a latou fesoasoani e tausisia lelei maso, ma o le tino o le a faʻaalu atili le malosi.
    • E fautuaina e faʻaitiitia meaʻai e faʻagesegese ai le metabolism i le taumafataga. O nei mea e masani lava faigofie faigofie gaʻo, gaosi, meaʻai vave ma isi mea leaga. Vaavaai mo se isi auala aoga mo i latou.
    • O oloa e faʻavaveina ai faiga faʻasolosolo, e taua le faʻapipiʻiina o proteins, lanu meamata, kofe uliuli, mea manogi, kaluka, faʻapea foʻi fatu, fatu, fualaau 'aina, fualaau faisua, greens. O nei oloa e manaomia ai le tele o le malosi, i le faasologa, o le metabolism ua faatelevaveina.
    • E masani lava ona le maua le gaʻo o gaʻo, o se mea sese, ona o lo latou le lava e mafua mai i le faʻalavelave faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o le tino. E tatau ona e filifilia o latou aoga aoga - fuālaʻau fuālaʻau, avocados, iʻa ma isi.

    O lenei ua e iloa le metabolism ma le auala e faʻafaigofieina ai. Faʻaaogā tulafono faigofie, e mafai ona e faia e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina.

    E uiga i le gasegase i le vitio

    O le toʻatele o tagata e talitonu o le metabolism ma le fua o le 'aina o meaai e faʻamaonia, ae o le mea sese lenei. Matou te tuʻuina atu le faʻamalamalamaga saʻo i le metabolism ma malamalama pe o le a lona saoasaoa e faalagolago i ai poʻo po oa foʻi faʻafitauli ma faʻaletonu e mafai ona taʻitaʻia.

    Metabolism (lea e taua o le metabolism) o le faavae lea o faiga taua e tutupu i le tino. I lalo o le metabolism ua malamalama uma i taualumaga o meaola oona o loʻo tutupu i totonu o siama. O le tino e tausia e le aunoa ia lava, faʻaaogaina (poʻo le tuʻuina atu o mea faʻapitoa) o mea na maua mai, vitamini, minerale ma elemene elemene e faʻamautinoa ai galuega uma a le tino.

    Mo le metabolism, lea e pulea foi e le endocrinological ma le popole, polokalama o hormones ma enzymes (enzymes) e taua tele. I le masani ai, o le ate ua manatu o le tino sili ona taua i le gataifale.

    Mo le faʻatinoga o ana galuega uma, e manaʻomia e le tino le malosi, lea e maua mai i le protein, gaʻo ma gaʻo gaʻo e maua mai i meaai. O le mea lea, o le faʻagasologa o le taumafaina o meaai e mafai ona avea o se tasi o tulaga talafeagai mo le metabolism.

    Faʻafou le otometi. O le mea lenei e mafai ai e siama, okeni ma tisipenisione ona toe faʻafoʻosaʻoina pe'ā maeʻa le aʻafiaga o nisi o mea i fafo atu poʻo ni faaletonu i totonu.

    Tulaga o metabolic processes i totonu o siama o le tino

    Metabolism (metabolism) e aofia ai faiga e lua e le fesoʻotaʻi faʻatasi i le tino o le tagata: catabolism ma anabolism, lagolagoina homeostasis - le tumau o le siosiomaga i totonu.

    O le Catabolism o le malosiaga faʻafouina, o lona tulaga e tupu i ni vaega se tolu:

    1. 1. Sauniuniga - le suiga o mea faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa na oʻo mai o se vaega o mea taumafa i mea faigofie: o aʻafiaga e avea ma mea amino, gaʻo i gaʻo gaʻo ma glycerin, polysaccharides i monosaccharides, acidic acid i totonu o nucleotides. O nei gaioiga e tutupu i totonu o le gastrointestinal tract i lalo o le gaoioiga catalytic o enzymes. O le malosiaga tuʻufua ua liua i le vevela ma le faʻaitiitia. E le gata i lea, o le tuufaatasiga o meaola ninii ua fausia o le oxidation poo le auai i le tuufaatasia o mea e manaomia mo le tino.
    2. 2. O le okesene-leai (faʻamaʻi faʻamaʻiina) - faʻaalia i le toe faʻapalaina o vailaʻau faʻasaina e aunoa ma le okesene. O le punavai autu o le malosi i totonu o le masini o le kulukose. O le faagasologa ole oxid-free oxidation o le kulukose e taua o le glycolysis.
    3. 3. Lavea (faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi) - faʻasolosolo faʻamalolo o loʻo aʻafia ai le okesene, e oʻo atu ai i le fausia o le carbon dioxide ma le vai.

    Anabolism (assimilation) o se faagasologa lea e aofia ai tali o le liua o mea faigofie faigofie na maua mai o se taunuuga o le catabolism i ni mea faʻavavelosi faʻavaomalo.

    O le malosi na maua i le taimi o le catabolism e manaʻomia mo le faʻamaʻiina, maua ai le fausiaina o enzymes. O le vaega mulimuli e avea o se faʻaaogaina o gaioiga faʻasolosolo e tutupu i le taimi o le catabolism. O le malosi na faʻamalolo i le taimi o le faʻaleagaina o vailaau faʻasaina e leʻo faʻaaogaina i le taimi nei, ae o loʻo teuina i le foliga o le ATP (adenosine triphosphate). O le masini komepiuta o le ATP ua faʻatumu i le faagasologa o le manava.

    O le biology o le metabolism e pulea e faiga faʻavae: popole ma le hormonal, e aʻafia ai le faʻasalalauga o enzymes saʻo poʻo le suia o le permeability o siama i le pito i luga.

    Le fuaina o le fua faatatau ole metabolic

    Mo tagata taitoatasi, o le biochemistry o metabolic process is individual. O le fua faatatau ole gasegase e atagia ai le numera manaomia o calorie mo le gaioiga o le tino ma e faalagolago i mea taua:

    O galuega a tagata i le gasologa o le aso e faatonutonuina ai le fua o le kalori.

    O le faʻamaufaʻailoga o mea tau gataifale - o le numera o kalori e manaʻomia i le aso - ua fuafuaina e pei ona taʻua i lalo:

    Matou te fuaina le faʻamaufaʻailoga o le metabolic o se tagata e 40 tausaga le mamafa e mamafa le 92 kilokalama ma e itiiti lava lona galue faaletino

    DCI = (92x10 + 180x6.25-40x5 + 5) x1.2 = 2220

    O le fuafuaina o le BMI (numera o le tino) o loʻo faʻaalia e pei ona taʻua i lalo:

    E masani lava, e tatau ona itiiti ifo ma le 25 iunite. O maualuga maualuga e maua ai le gaʻo.

    Mo a tatou faʻataʻitaʻiga, o le tino numera index o le:

    O le paleni o Hormonal ma le tulaga o mafaufauga o se tagata e aafia tele ai le metabolism. Afai e maua e le thyroid gland le le lava o thyroxin e faʻamautinoa ai le metabolism o le carbohydrate, o sea solitulafono e faʻaititia ai le faʻaogaina o kalori mai meaʻai, tuuese le mamafa o le mamafa i le gaʻo o le tino.

    Protein Exchange

    A aunoa ma ni puipuiga, e le mafai e le tino ona galue masani. I le taimi lava e tasi e manaʻomia ai eseese ituaiga o puipuiga: laau ma manu . O voluma uma o polotini na maua e se tagata mai fafo e muamua lava faʻamaʻiina i mea amino, ona faʻaopoopoina lea i ni mea fou. I lenei tulaga, o le paleni e tumau i le maualuga o le 1: 1. O lona uiga, o mea uma lava e maua mai ai le protein o le a galue.

    Carbohydrate metabolism

    Carbohydrates e tuʻuina atu io tatou tino le tele o le malosi. O se aganuu le vavaeeseina oi latou e faigofie ma faigata.

    Muamua e aofia ai fatu, pata, falaoa suamalie, fualaau faisua ma fua. Mai nei oloa, e maua ai e se tagata ni vailaʻau faʻamalosi lelei, lea e faʻafeoloolo lemu, o lea latou te maua ai le pamu talafeagai i le malosi mo se taimi umi.

    O le lona lua e tatau ona aofia ai suka, pusa mai le falaoamata lelei, meainu suamalie. Latou te tuʻuina atu vailaʻau gaʻo vave, ma e sili lava. E pei ona tatou taʻua i luga, o le tino e vave ona teuina le tele o le malosi i le gaʻo. O le tino o loʻo i ai le gaʻo vailaʻau faʻamalosi e aoga i le tasi itu -. O le mea lea, o le mamafa o mea mamafa e faatagaina ai i latou lava e inu i le mea e gaosia ai le gaʻo i le taimi o le toleniga.

    Gaʻo gaʻo

    Pe a ulu atu meaʻai manu ma fualaʻau i le tino, ona faʻatoʻilaloina muamua lea e le tino i le glycerin, ona faʻatasi ai lea ma le fesoasoani o le gaʻo, o le a toe liua i le gaʻo, lea e faʻapupula i le tino gaʻo. O le gaʻo e taua tele mo le tino, e pei o se faleteuoloa o le malosi lea e manatu le tino e teu i soo se avanoa. Ae peitai, faatasi ai ma le tele o gaʻo tino, gaʻo e amata ona afaina tagata. Aemaise lava, o meaʻai gaʻo o le visceral i totonu, faatasi ai ma a latou mea e sili atu, e faʻamalosi ai totoga o le tino, faʻalavelaveina ai a latou galuega masani. I le auala, o siaki visceral e maua i tagata pagatia, o se faailoga o le gaʻo gaʻo gaʻo.

    Vai masima ma masima

    O le vai o le vaega sili ona taua o le tino o le tagata. O lona tino i le sili atu ma le 70% o le mamafa o le tino. Suavai i totonu o soʻo se tagata. E manaʻomia mo le masani masani o metotia o meaola i totonu o le tino.

    O le toʻatele o tagata i ona po nei e masani ona maua le vai, ae aua neʻi masalomia. O le ulu o le ulu, le lelei o le faatinoga, le faʻaleagaina, latou te faʻaalia le popole, e ui o le mea moni lava leai se vai . O le masani o le taumafaina o le suavai mo se tagata lautele e 3 lita. E aofia ai le susu i meaai.

    O le faʻasoa o suauu oona i le tino o le tagata e taua foi - 4.5% o le aofaiga atoa. O salts o ni mea e faʻaaogaina i le tele o metabolic process, o loʻo faʻaaogaina e fausia ai tino o le tino, ma avea ma taʻitaʻifaga o loʻo i le va o siama. A aunoa ma latou, o le gaosia o le tele o hormones taua e le mafai.

    Le lava o masima e mafai ona mafua ai ni maʻi ogaoga o le soifua maloloina.

    E le pei o isi elemene e ulu atu i le tino mai fafo, o vitamini e le faʻaumatia. O le mea mulimuli lea na faʻaaoga e le tino e fausia ai sela. O le mafuaʻaga lena e matua faigata tele ai le vitamini, aua a aunoa ma ni galuega a le tino ua le toe galue.

    O le masani masani o vitamini e laʻititi ma e faigofie ona ufitia i taumafa masani. Ae peitai, lava, ae O meaʻai paleni e mafai ona aʻafia ai le vaitamini . O le mea lea, e tatau i se tagata ona faʻalauteleina lana taumafataga i le tele e mafai ai.

    Pe a faʻapipiʻi polokalame o meaʻai ma aʻoaʻoga, e masani ona faʻaaogaina e tagata tomai faapitoa le upu metabolism. E masani ona taʻua o le autu. O se faailoga o le malosi lea e manaʻomia e le tino mo galuega masani i le gasologa o le aso ma le malologa atoa. O lona uiga, o le metabolism faavae e faaalia ai le tele o le malosi o se tagata e faʻaaluina i le aso na o taoto i luga o le moega.

    E masani lava o tagata i lo latou naunau e aveesea le mamafa toso i luga o le talo ina ia maua lalo ifo o le kalo i lalo ifo o le fua faatatau ole metabolic. O le mea lea, o le a le toe maua e le tino autu le malosi talafeagai mo gaioiga masani. O lenei mea e afaina ai le ola maloloina. O le mea lea, e aunoa ma ni faʻatulagaga muamua, ia manatua: mamafa, faʻamaoniga o metabolism, tulaga o gaoioiga, e leai se meaʻai e mafai ona faia.

    Metabolism e mafai ona faʻagesegese ma faʻavave. I le tulaga muamua, o le tino e faʻaitiitia le malosi nai lo lona mauaina. Ona o lenei mea, o loʻo iai se seti o mea faʻapitoa. I le tulaga lona lua, o le tino e faʻaalu le tele o kalori nai lo le mauaina. O tagata e televave le metabolism e mafai ona 'ai atili meaʻai ae le maua le mamafa. I le taimi lava e tasi, latou te lagona le fiafia ma le fiafia.

    O le fua faatatau ole metabolic e faalagolago ile tele o mea:

    • Le itupa o le tagata. I tagata, o le tino e sili atu ona faʻamalosia, o lona uiga, o le latou tupe faʻaalu e tusa ma le 5% le maualuga nai lo tamaitai. E faamatalaina lenei mea i ni voluma tetele o mea maso, lea e manaʻomia ai le tele o le malosi. I fafine, o laʻititi o maso e itiiti ifo, o lea o le tau o le malosi e maualalo.
    • Le matua o se tagata. Talu mai le tolusefulu tausaga, o faʻatinoga faʻasolosolo i totonu o le tino ua faʻagesegese le tusa ma le 10% i le sefulu tausaga. O le mea lea, o le tagata matua, o le saoasaoa lea ua ia maua ai le mamafa o le mamafa. Ina ia foia lenei mea mamafa, ua fautuaina e fomaʻi ia tagata matutua ia faʻaitiitia le faʻaogaina o le kalori ma faʻalauteleina le gaioiga faaletino.
    • Le fua o le gaʻo i le maso. O musika o le tagata autu o le malosi i le tino o le tagata. Latou te manaʻomia le malosi o le malosi, e oʻo lava i le malologa. E tele lava le malosi e faʻaalu i le tausia o faleoloa gaʻo. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaalu e tagata taʻavale 15% sili atu kalori i le malologa nai lo tagata.
    • Meaʻai. Faʻaaogaina o kalori televave, faʻalavelaveina o le taumafa, o le tele o meaʻai gaʻo - o nei mea uma e mafua ai ona faʻaitiitia le faiga o gaioiga.

    Faʻasologa o le mafaufau

    Mafuaʻaga o faʻafitauli faʻapitoa faʻafitauli eseese faʻamaʻi lea e solia ai le masani ai o le gaioiga autu o le tino, faapea foi ma mea taua. Afai o le vailaau faafomai e tauivi ma le muamua, e le mafai ona afaina ai mulimuli.

    Faamolemole ia maitauina o le solia o le metabolic processes i tagata e masani lava ona le tupu ona o faʻamaʻi ma faʻafitauli faʻaleagaga, ae ona o le le lava o le 'aiina o amioga. O lona uiga, o tagata e faʻasalalauina, latou te le tausia se meaʻai, faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faatulaga meaaiʻai fia 'ai, nofo i luga o taumafataga maualalo-calori. Ioe, o faʻaaliga uma lava e iu lava ina le fiafia i le metabolism.

    O amioga le lelei e sili ona afaina i gaioiga faʻava-o-tino: ulaula ma le ava malosi . O le tulaga ua faateteleina pe afai o le e ona o amioga leaga e taitaia foi se olaga le ola.

    O nei manatu e lua e le mavavaeeseina. O lo tatou mamafa e faʻalagolago i le fua faatatau o le metabolic. O le maualuga o le saoasaoa, o le tele foi lea o le malosi o le tino e malolo ai.

    Mo tagata taitoatasi, o le maualuga o le metabolism e ese. E tasi le afe calories e lava mo se olaga masani, o le isi lua afe o le a le lava. I le taimi lava e tasi, o le a faʻamalosia ai se tagata e maualalo le metabolism e faʻamautuina ai le taumafa i tulaga o le kalori. Ma o lē o loʻo i ai le metabolism vave e le mafai ona taulimaina le faʻatagaina o mea taumafa. O le a le manuia lava o ia.

    E taua le malamalama o le tele o mea taumafa o le le ala sese i se ata tusi . O le a sili atu ona sao i le saoasaoa i luga o le metabolic processes.

    O le Metabolism e mafai ona sili atu

    O le lalolagi i nei ona po e aafia ai foi le tino o le tagata. I le 50-100 tausaga ua tuanaʻi, ua faamalosia le tino o le tagata e faʻaaoga i mea fou fou: o meaʻai gaosi vave, meaai kuka, meaʻai vave, GMO, ma isi. Sa amata ona 'ai atili tagata ma faʻaitiitia. Ma o le mea e leaga ai, o le genome, e le iloa pe faapefea ona sui vave.

    O le tino e taulai i le teuina o gaʻo, lea e le ogatusa ma meaai faʻaonapo nei, lea e aofia ai le toeitiiti 70% le gaʻo. O le mea lea, o loʻo i ai se faʻamaʻi moni o le gaʻo, maʻisuka, ma le maʻi fatu. Ae e mafai ona e faʻasaina le metabolism. Pau lava le mea e te manaʻo ai o le 'ai lelei lea ma faʻaleleia atili. O mea autu e tutusa: e tatau ona e 'ai faʻamalosi, atoa, ma gauai atu i vaega taʻitasi e tolu.

    Faʻatauvaga o le Metabolism: talafatu poʻo le moni?

    O le vaivai o le metabolism e le tupu, e mafai ona faʻavaivaia i tagata e maua i gasegase tuga. O le fua faatatau ole gasegase atonu e faʻagesegese, ma e faʻagesegese lalo ona o nisi mafuaaga. O gasegase gasegase o le a faʻagesegese ona o le leai o ni vaitamini po o le le lelei o le faʻaaogaina o protein-fat-carbohydrates. O le saoasaoa e toe foi i lona tulaga muamua pe a toe faʻaleleia tulaga. Leai se mea e tatau ona tauamiotonuina ai lo latou le gaoioi ma le fiafia i meaai e ala i le le lelei o le gataifale.

    Faatasi ai ma le matua, ua faaitiitia le metabolism. O se mea moni lenei. I le mavae ai o le 35 tausaga, e tatau ona faʻagasolo le gaioiga faʻaletino ma faʻaitiitia le tele o vaega. Aʻoaʻoina lelei tagata e 'ai tele ma aua le gaʻo. O le faatumauina o le musika o le tino e manaʻomia ai le malosi sili atu nai lo le gaʻo. O se tagata e atiaʻe maso e sili atu kalori e sili atu nai lo le tagata e gaʻo.

    O le a leai ni vavega e aunoa ma le tatau ai o meaai ma taaloga. E leai se ipu vai vevela i le taeao, e leai foi ni mea manogi i meaai o le a fesoasoani. Ioe, o le pepa e mafai ona faʻaleleia lau metabolism i le 50% e ala i le faʻateleina o lou fatu ma le tele o tupe faʻaalu. Ae o nei metotia na o le a le mafai ona e faʻamalo. E tatau ona e toleni ma 'ai saʻo.

    Tusitusiga: Olga Lukinskaya

    O LE UPU "METABOLISM" FAʻATASI LE FAʻAALIGA E AOAO MA LE LELEI, ae le o tagata uma e malamalama i le iuga pe o le a le metabolism ma pe o a tulafono e aoga ai. Ina ia malamalama i lenei mea, matou te fesili atu i taaloga talenia, o le sui o le International Association of Sciences Sciences (ISSA) Leonid Ostapenko ma le fomai suesue o le mafaufau, o le faavaeina o le Falemai o le Manuia o Anna Nazarenko, o le a le mea e te iloa e uiga i le metabolism, ma pe faapefea ona le faaleagaina lou tino i le taumafai e sui.

    Auala e Faʻavave ai le Metabolism - 7 auala

    1. Metabolism - o le a le gagana faigofie?
    2. Ituaiga o fua faatatau o le tino
    3.Faʻasologa o loʻo aʻafia ai le fua faʻatau
    4. Pe moni e i nisi tagata ua faʻavave le metabolism mai le fanau mai?
    5. Faailoga o faʻafitauli o le gasegase i fafine ma alii
    6. O le a le mea e faʻagesegeseina ai le metabolism?
    7. Meaʻai mama
    8. Meaʻai e faʻagesegese ai le gataifale
    9. Faʻapefea ona faʻavavevave le gaosiga?
    10. Lalo ma se kalori meaai
    11. Tulaga masani o le moe
    12. Faatupulaia o gaoioiga faaletino
    13. Atinaʻeina o Totonu o Vaʻalele (ITVI)
    14. Tau eletise

    Metabolism - o le a le gagana faigofie?


    Metabolism, poʻo le metabolism, o se vaitaimi lea e faʻamatalaina ai le atoaga o faʻamatalaga o meaola e tutupu i le tino. E lua ituaiga o gaioiga o uiga ia o le metabolism:

    catabolism - o le faagasologa o le faʻaumatia o meaola ninii ma le tuʻuina atu o le malosi,

    anabolism - o le faagasologa o le fatuina o meaola ninii tetele mai mea laiti e ulufale atu i le tino mai fafo.

    O meaai paleni o le faavae lea o mea uma o le gataifale. O nisi o molelaʻau e ulu atu i le tino ma ni meaʻai ma faʻafefete i totonu o le tino, tuʻuina atu le malosi. O lenei malosi e alu i le faʻasalalau o isi meaola e talafeagai mo le ola - proteins, acids nucleic, neurotransmitters, etc.

    Ae peitai o le gaioiga o meaola e ulu i le tino e ala i meaʻai o le e le gata i le tuuina atu o le malosi, ae faapena foi ia faʻamautinoa le faʻaaogaina o na mea uma e talafeagai mo le faʻapipiʻiina o meaola a le tino.

    O lona uiga, mo gaoioiga masani o le olaga, o le aofaiga tonu o elemene e pei o le carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, phosphorus, sulfur, calcium, potassium, sodium, zinc, ma isi mea e tatau ona tuʻuina atu i meaai. E faʻapitoa foi ma vailaau faʻamalosi - amino acids, fatty acid, o nisi o gaʻo, vitamini, ma isi.

    O totoga taʻitasi mai le endocrin e faʻafefete ai i lana galuega, e fuafua i le vave ona mafai ona maua e le masini. Ma o le sili atu ona malosi i le metabolism, o le maualuga o le puipuiga, puipuiga lelei ma le ola maloloina i feusuaiga, ola umi, ma isi.

    Ituaiga o fua faatatau o le tino

    Basal, poo le autu. Ole laʻititi laʻititi laʻititi lea e tupu pe a malolo atoa, mo se faʻataʻitaʻiga, i se tulaga moe.

    Telefoni lemu. E le moe se tagata, ae le alu - o loʻo taoto filemu pe nofo. E masani lava o lenei eseesega o le metabolism o tala mo le 50-70% o kalori e susunuina i le aso.

    Faʻaaogaina o le meaʻai. O le aofaiga lenei o calories e faʻaaluina e le tino i le teuina o meaai. O le tulafono, 10% o punaoa uma na susunuina i le aso.

    Le mafanafana o aafiaga o faamalositino. O le numera o kalori e mu i le taimi o le malosi o le tino.

    Lesemosese pei o le thermogenesis. Ole aofaʻi o kalori e faʻaalu ile gaioiga faʻaletino ole tino - faʻavave ona savali, tausia le tulaga o le tino, suia le tulaga.

    Faʻasologa o loʻo aʻafia ai le fua faʻatau

    Tausaga. O le matua o le tagata, o le faasolosolo lemu atu i le faiga o metabolic.

    Popo maso. O le tele o maso, o le vave le metabolism.

    Tino le tele. O le tele o le tagata, o le saoasaoa o lona tino e mumu ai calories.

    Felafolafoaiga o le vevela. O le vaivai, o le tele o calories e mu.

    Gaoioiga faaletino.

    Tulaga o le Hormonal. O le tele o faʻafitauli o mea faʻalauiloa e mafai ona matua suia ai le fua o le metabolic.

    E moni e i nisi tagata ua faʻavave le metabolism mai le fanau mai?


    Leai, e le moni. E tele lava taimi e faitio ai tagata o loʻo mamafa tele o latou gasegase e telegese lona natura. O lea latou te gaʻo ai i luma o tatou mata ma mai le ea. Ae mo i latou o loʻo i ai le mamafa masani o le tino, o mea uma e mumu, ona o le metabolism genetically ei ai le saoasaoa tele. O se taʻiala faigofie lava mo le tauamiotonuina o le tagata lava ia i le i ai o le mamafa mamafa. Ae e le o lagolagoina e le soʻo se mea. I le eseesega, ua maua mai faʻamaoniga e taʻu mai ai o le mamafa o tagata e tele lava ina iai le maualuga o le metabolic rate.O isi suʻesuʻega ua faʻaalia ai i tagata gasegase, o le fuafaatatau o le metabolic atonu o le a sili atu ona lemu nai lo a latou uo o le tino masani, ae le sili atu i le 8%.

    Meaʻai faigata

    E ui lava i le mea moni e faapea o saienitisi ua faamaonia o le faitauina o kalorie mo le leiloa o le mamafa o le tino e toetoe lava leai se aoga, e toatele tagata e faaauau pea ona faatiga ia i latou lava i meaai mama, faitauina o kalori ma aveesea ai le tele o meaʻai. Ma o se taunuuga, ia faʻagesegese le latou gaioiga faʻasolosolo.

    Aisea ua tupu ai lenei mea? E faigofie. Metabolism e faalagolago atoatoa i le taumafa o meaʻai. A aunoa ma i latou, o le gaosiga o le malosi ma le tuufaatasiga o molekamo o le tino lava ia e le mafai. Afai e faʻaitiitia le tele o calorie e ulu atu i le tino, ona i ai lea i le taimi e tasi e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai.

    O le susunuina o gaʻo i lalo o ia tulaga o le a faaitiitia e le tino, aua o le a iloiloina le tulaga e pei o le fiaai, lea e mafai ona oo atu ai i le oti. Ma o le a amata ona laveaʻi ia te ia lava, faʻaititia ai le malosi o le taumafa, o lona uiga, faʻagesegeseina o faiga faʻasolosolo.

    E le popole lou tino pe aisea e te le fafaga ai: ona e te manaʻo e leiloa le mamafa, pe ona o oe o loʻo i totonu o se 'aʻai puipuia. Na te silafia se mea e tasi - e le lava meaʻai. Ma, o le mea lea, e tatau ona tatou agai atu i le tamaoaiga sili ona lelei o punaoa uma, e aofia ai gaʻo tino.

    I le ala, o le mea tonu lava le faʻamalosia tele o calorie e ulufale i le tino i aso taitasi o se tasi lea o mafuaʻaga o le paluga i le taimi o le paʻu mamafa.

    Moega o le moe

    Le leai o se malologa e aafia ai le gataifale i le auala e tasi e pei o le leai o se meaai - e faʻagesegese ai. O le faamalamalamaga e toe faigofie. E talitonu le tino o loʻo i ai i tulaga o se avega lofituina, lea e mafai ona lamatia mo lona lava ola. Ma amata ona laveaʻi le mana, faʻaitiitia le faʻagasoloina o metabolic process. O le mea lea, afai e te iloa faʻailoga o se metabolism faʻagesegese, e tatau ona vave gauai atu i lau moe. Ma afai ei ai ni faʻafitauli manino i le po malolo, taumafai i auala uma e faʻasalalau ai. Mo le faia o lenei mea, e mafai ona e taumafai e faateleina le maualuga o le homone moe - melatonin.

    Faʻaleleia atili o gaoioiga faaletino


    O le tele o taimi, o faʻamaoniga o le faʻaitiitia o le metabolism e mafai ona maua i tupulaga talavou o loʻo taumafai e taʻitaʻia se olaga soifua maloloina ma ona o lenei mea latou te faʻasauā ai i latou lava i le tino. Ole aoga e aoga, e aofia ai le mamafa o le mamafa. E le mafai ona faʻafitia lenei mea. Ae na o le gaoioiga faaletino e tatau ona masani. O le faʻavevelaina e faʻagesegese ai le metabolism i le auala lava lea e tasi e pei o le le lava o le moe ma le vevela mate e faʻagesegese ai. O le tino foi ua mamafa ma amata ona laveaiina le mana.

    E le gata i lea, i le totoina i le toto, o le maualuga o le hormone cortisol ua faateleina. Ma e le gata i lea, o le faʻaitiitia o le malosi o le inisalini, e mafua ai ona maua le maua o le mamafa. O le mea lea, ia faʻavae se metabolism ma le maua ai le mamafa, faʻamalositino i le faʻalelei. I le mea sili ou te mafaia. O lona uiga, e te le manaʻomia le aʻoga pe ae leʻi toe maua mai le lesona ua mavae, pe a iai sou tiga matuitui, pe leai foi se malosi. Ma aua nei e tilotilo i uo ma uo teine ​​oe na suʻesuʻeina le taimi mulimuli faatasi ma oe, ma o le taimi nei o loo latou osooso lemu. E tofu le tagata ma a latou lava saoasaoa faʻaleleia.

    E faʻapefea ona suʻe lau fua faatatau o le tino

    E masani lava tatou te vaai i se tagata atoatoa e ai sina mea itiiti, ma vave ona iloa o ia: "E telegese le gasegase." Ae ui i lea, tatou te faia ni faanatinati faaiuga, talu ai e le mafai ona tatou faʻamasino le fua o le metabolic i lenei mea moni. E mafai e le tagata lava ia ona 'ai sina mea itiiti i lou auai. Po o le iai foi o loʻo iai ni faʻamaʻi faʻamaʻi e iai le aʻafiaga o le gaioiga o le gaʻo o le tino.

    O le mea lea, ia iloa le maualuga o lau metabolism, poʻo le, o le a le tele o le malosi o lou tino e faʻaaogaina i le aso, o loʻo i ai se fua faatatau lautele. O le iunite o fua o lenei malosiaga o le a fuafuaina i kilo calories.

    Tagata: (66 + (13.7 * mamafa) + (5 * maualuga) - (6.8 * tausaga) * 1.2

    Fafine: (655 + (9.6 * mamafa) + (1.8 * maualuga) - (4.7 * tausaga)) 1.2

    O le taunuʻuga na maua mai o se metabolism (BOV) poʻo se metabolic rate (BSM). O le fuainumera lea o calories e faʻaalu e se tagata i aso taitasi, ma mafaufau i gaoioiga i aso uma, ae sei vagana ai gaoioiga faaletino.

    O le mea lea, o le ae iloa ai le tele o kalori e te manaʻomia e faʻamalosi ai i le aso, ina ia aua le soona mamafa ma e le afaina ai oe lava. O le mea lea, e pei o le le lava o meaʻai, o le a tele naua le aʻafiaga o le metabolism ma faʻagesegese ai.

    O le a se mea e ono faʻaleagaina ai le metabolism

    Afai o loʻo faʻatapulaʻa au mea taumafa ma faʻaʻai meaai maualalo-calorie, o lona uiga atonu e te le maua le tele o meaʻai ma le malosi e manaʻomia faapitoa mo lou tino. O se taunuuga, o le tino o loʻo i ai le atuatuvale ma tuʻuina atu se faʻamaoniga i le faiʻai ua fuafuaina le tauʻai, ma o le mea lea, e tatau ona e teuina i meaʻai mo le lumanaʻi. Ma mo le lumanai, e mafai e le tino ona teuina le gaʻo. O le mea muamua lea e le lelei. O le lona lua o le mea moni o le tino faʻagesegese uma ona faagasologa, e aofia ai le metabolism, ina ia lava ai kalori e oʻo mai.

    E taua tele le 'ai soo i ni vaega laiti. E pei lava ona tatau ai ona totoina pea fafie i totonu o le umu e taofi ai le afi ma le vevela i se tulaga, o meaʻai e tatau ona ulu atu i le tino. O le faʻaaogaina o le faʻapalapala e faʻaalu foʻi le tele o le malosi i lona malepelepe ma le faʻamaʻi. Afai e te le mafanafana i lau metabolism mo se taimi umi, ona faasolosolo malie atu lea i se tulaga malolo ma o lona uiga o le taimi lenei e te faaaluina ai le itiiti ifo o kalori. E le gata i lea, o se taumafataga e tasi taimi e lamatia ai oe i le tele o gaʻo tino.

    Soifuaga masani

    E iloa e tagata uma o se tagata e taʻitaʻia se olaga ola malosi ma e alu i totonu mo taʻaloga e lelei ona 'ai ma i le taimi lava e tasi o se foliga sili, e le o manaʻo e maua se mamafa mamafa. Ma o nei mea uma e tupu ona, muamua lava, pe a malosi se tagata, e vave ona faʻavave lona fatu, o lona uiga o le toto e televavave atu le tino i le tino ma ulu atu i ni gasegase eseese. O se aofaiga tele o le okesene e ulu atu i le tino, i lalo o le aafiaga o le malepe o gaʻo susu o loʻo tupu i totonu o le toto. Ma le lona lua, o le tagata e alu mo taaloga e lelei, atigi atinaʻe ma o nisi taimi o se taua tele. Ma ua ou tusia soo e faapea o totonu o musele ua mu ai le gaʻo. E le gata i lea, o le sili atu o le maso o se tagata, o le sili atu foi lea o le maualuga o lona tino.

    Le lava vitamini ma minerale

    I o tatou taimi "faigata" e matua faigata lava ona faʻamautu le maualuga o vitamini ma minerale i le tino i le tulaga tatau. O a matou meaʻai ua amata ona faateleina le gaʻo, ma o na fualaʻau ma fualaʻau o loʻo maua i faleoloa ma maketi e le o iai ni mea aoga, pe aofia ai mea leaga, toxins ma le palapala. Soo se tagata taʻalo e iloa o le avea o le supplements supplements e matua taua lava le faatumauina o foliga lelei faaletino ma le malosi. Ma i se tulaga o le le lava o vitamini ma minerale ia tatou taumafataga, o le taumafaina o togafitiga faapitoa o fualaau aina e matua talafeagai lava.

    Suavai mo se tagata e taua tele, talu ai o se tagata e 80% o le vai lava ia. Ma o le leai o se vaiinu e mafai ona faitioina e le gata mo le soifua maloloina o tagata, ae mo lona ola foi. O a mea e mafai ona tatou fai atu e uiga i le metabolism. Metabolism, o lona uiga, o le liuaina o meaʻai mai le tasi setete i le isi, e tupu i le va o le intercellular fluid. O le mea lea, o le faapaleniina o le suavai e taua tele mo le fua faʻasolo.Soo se mea itiiti lava le solia o lenei faapaleni e afaina ai le tulaga o metabolic process in the direction of their slowdown.

    Auala e aloese ai mai faʻafitauli faʻapitoa

    • Taumafa masani - 2-3 itula uma
    • Taumamafa i meaʻai laiti - 200-250 kalama o loʻo tuʻuina atu
    • Taumafa paleni - 40-50% protein, 20-30% carbohydrates, 15-20% gaʻo
    • Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi e faʻatau atu i soʻo se fale talavai
    • Moega pe a ma le 7 itula i le aso
    • Inu ia le itiiti ifo i le 1.5 lita o le vai i le aso
    • Faʻesea le ava mai lau taumafataga

    Ituaiga o le gasegase

    E lua ituaiga o metabolism - anabolism ma le catabolism.

    O le Anabolism o se tuufaatasiga o metotia faʻatautaia e faʻatatau i le fatuina o sela fou ma masini i totonu o le tino. O se tasi o faʻataʻitaʻiga sili ona mataʻutia o le anabolism o le tuputupu ae o muso.

    Catabolism - o le faʻaogaina o le faʻaleagaina ma le pala o mea faigata i nai mea faigofie. I le faagasologa o le catabolism, i le avea ai o se tulafono, o le malosiaga ua tatala, lea tatou te faaaogaina e faamautinoa ai le masani ai. A tatou talanoa e uiga i le susunuina o gaʻo, tatou te talanoa foi e uiga i le catabolism, aua tatou te manaomia le malosi mo a tatou gaoioiga ia maua saʻo ona o le malepe o ituaiga uma o gaʻo o loʻo i ai i le tino o le tagata.

    O le a le fua faatatau ole metabolic?

    O le faailoga sili lea o le metabolism. Fuafaatatau o le metabolic - o le aofaiga lenei o le malosi e faʻaalu e lou tino e mautinoa ai galuega taua. E masani lava ona fuafua lenei fua mo le tasi aso ma e tutusa ma le aofai o kilokalo e manaʻomia e faʻaalu ai tau o le malosi. O le maualuga o lenei faailo, taʻitasi, le maualuga o le fua o lau metabolism.

    Metabolism ma le Susunuina o le Sua

    O le fua faatatau ole metabolic e fesoʻotai saʻo ma le manuia i le faagasologa ole leiloa o le mamafa. A uma mea uma, o le tele o calories e te faʻaaluina, o le saoasaoa e mafai ona e 'aveʻesea le gaʻo (faʻapitoa, i lalo o le calorie deficit). Ma i lenei tulaga, matou te fiafia i le gaʻo tino (lipid) metabolism, pe afai matou te manaʻo e aveesea le mamafa ona o le gaʻo, ae le o maso.

    E i ai tagata e televave le metabolism, lea, e pei o se tulafono, e mafai ona 'ai tele ma i le taimi lava e tasi e tumau pea le "mago". Ae o loʻo i ai foi tagata ei ai se gasegase lemu o loʻo 'ai ma le agavaʻa ae vave ona maua le gaʻo.

    Ae aua le faanatinati e fesootai oe lava i le tasi. O le mea moni, o le tele o aʻafiaga e aʻafia ai le fua o le metabolic (sili atu i lenei mea mulimuli ane), e aofia ai le ola ma masani ai. Ma e masani lava o i latou e faitioina le faifaimalie o le gasegase mo le mamafa o le mamafa o le mea moni lava e ai mea e sili atu nai lo le mea latou te manaomia ma taitai ai se olaga le mautonu.

    Metabolism ma Mass Gain

    O le toʻatele o tagata e talitonu o le fuafaatatau o le metabolic e taua tele mo i latou e mananao e aveesea le mamafa, ae e le o lea. I le tele o tupe maua, o itu uma e lua o le metabolism e taua tele. Talu ai i le isi itu, ina ia mafai ona tutupu le maso, e tatau ai ona faʻagasolo malosi le faiga o le anabolism. O le maualuga o le anabolism, o le maualuga o le faateleina o le masini. I le isi itu, e taua tele le faʻagesegeseina o le faagasologa o le catabolism, o lona uiga, ia taofia le malepe o le musika ina ia maua ai le malosi. O nei faiga uma e faʻatulafonoina e ala i le filifilia lelei o faigaʻai ma aʻoaʻoga faʻaleaʻoaʻoga.

    O mafuaʻaga autu e aʻafia ai le fua faatatau o le metabolic:

    Suavai - o le vai e aofia ai i le tino o gaioiga uma o le tino. E auai i le gaioiga, faʻasese meaʻai, aveese faʻamaʻi faʻamaʻi. O le faaiuga e manino lava: afai e le lava le vai, ona faʻagasolo malie lea o le faagasologa o metabolic.

    Gaoioiga faaletino - o le sili atu ona faigofie o lau olaga, o le faagasologa vave o metabolic i le tino e alu ai.

    Tino tino - ua tofu i tatou uma ma isi ituaiga o vailaʻau i se ituaiga o foliga. O nisi e sili atu ona vavalalata i le atoatoa, ae o isi e manifinifi. O lenei vaega e faʻaalia i tagata uma i le taimi na fanau ai.

    E tusa ai ma le talitonuga e lagolagoina e saienitisi mai atunuu eseese, e tofu le tagata ma lona lava mamafa sili ona lelei, lea e taumafai le tino e tausia i soo se itu. O le mafuaaga lea o se naunautaiga faifai pea pe sili atu ona lelei, o le vaega o le tino e mafua ai le tetee malosi, ma o le a ia faia mea uma e mafai e aumai ai le mamafa latalata i lona aoga masani. O le mea lea, 95% oi latou e leiloa le mamafa e toe maua ai le mamafa. O lo latou mamafa fou e maualalo le maualalo mo se "tulaga masani" o le metabolism. I le toatele o tagata, o le tetee o le tino ua sili atu le malosi i le itu o le paʻu o le mamafa nai lo le seti, o lona uiga, o le a taumafai pea lava pea e faasao fanua faasao. calorie o meaʻai ma e mafai ona faʻagesegese le fua o le metabolic i le 45%. Masalo o se puipuiga lea o le tino mai le matelaina.

    Peitai, e le o saienitisi uma e lagolago lenei manatu. Ma e ui lava latou te le feteʻenaʻi ma le talitonuga o le mamafa o le tino lelei, latou te talitonu o le metabolism e mafai ona suia e se tasi o mea taumafa ma gaioiga faifai pea, lea e tupu ai le maso maso, ma o le malepe o gaʻo o loʻo faʻafaigofieina. Ae o le mea muamua lava, e tatau ona iloa pe o le a le metabolism ma pe oa mataupu faavae o lana gaioiga.

    Metabolism - O vailaau faʻasolosolo lea e tupu mai le taimi o le taumafaina o meaʻai i totonu o le tino seia oʻo ina tuʻuina atu oloa faaiu o nei gaioiga i le siosiomaga. O se faʻalavelave faʻagasolo lea o le faʻaliliuina o mea taumafa i le malosi tele. O gaioiga uma e tutupu i totonu o suauu ola e aofia ai i le metabolism, o le taunuuga o lea mea o le fausiaina o le tino ma fausaga. O lona uiga, o le metabolism e mafai ona avea o se faagasologa o le metabolism i le tino o mea ma le malosi.

    O se potu ola o se tino faatulagaina lelei lea e aofia ai ni fausaga eseese, faapea foʻi ma enzymes faapitoa e mafai ona faʻaumatia nei fausaga. O macromolecules o loʻo aofia i totonu o le suauʻu e mafai ona pala i vaega laiti e ala i le suavai. I totonu o se sela, e masani lava e laitiiti tele ma tele le potassium, aʻo iai i se siosiomaga e itiiti ma tele le sodium, ma o le permeability o le kelatini e tutusa lava mo konateina uma e lua. O le mea lea o le faaiuga: o se masini o se tino e mamao ese mai le tau faʻamaʻi.

    Ina ia faatumauina se sela i se tulaga e le paleni, e manaʻomia e le tino ona faia ni galuega, e manaʻomia ai le malosi. O le mauaina o le malosi e faatino ai lenei galuega o se tulaga taua mo le suauu e tumau ai i lona tulaga masani ma le le mautonu le setete. I le taimi lava e tasi, o isi galuega e faia i suauu e fegalegaleai ai ma le siosiomaga, mo se faataitaiga: taitaia o aʻafiaga o le nasu i totonu o siama fao, musika vavaeina i sela maso, faʻaaogaina o le urine i siaki fatugaʻo, ma isi.

    Meaʻai, i totonu o le suauʻu, amata ona faʻafefeteina, pe maua ai le tele o fesuiaiga o vailaʻau ma fausia ni mea vaʻaia - metabolites. O le faagasologa o le metabolic i lona atoaga ua vaevaeina i ni vaega se lua: anabolism ma le catabolism . I le tali atu o le tino, o meaola lapopoa e mafua mai nai mole faigofie e ala i le biosynthesis, lea eo faatasi ma le faʻaalu o le saolotoga o le malosi. O suiga faʻapitoa e masani ona faʻafouina. I faʻalavelave faʻasaʻo, i se isi itu, o vaega faʻalavelave eo mai faatasi ma meaai ma o se vaega o le suauʻu ua vaevaeina i ni mole mole faigofie. O nei gaioiga e sili atu ona maua i le oxidative, faatasi ai ma le faʻasaʻolotoina o le saolotoga.

    O le vaega autu o calorie e maua mai i meaʻai e faʻaalu i le tausia o le vevela o le tino, faʻamaʻiina o meaai, ma gaioiga o le tino - o le mea lea e taua o le metabolism.

    O le punavai tuusaʻo o le malosi na faʻaaogaina e le cell e gaosia ai le galue, o le malosiaga lea o loʻo i ai i le molecule. adenosine triphosphate (ATP) . Ona o nisi o ona faʻavae, o le ATP o loʻo mauʻoa i le malosi, ma o le vaevaeina o vaega phosphate i le faagasologa o le metabolic ua faia i se auala e mafai ai ona faʻaaogaina le malosiaga tuʻuina atu. Ae peitai, ona o le faigofie o le gasegase, o le gau o le phosphate bonds o le ATP moliouleo o le a mafai ai ona maua le malosiaga e le mafai ai ona maua le cell, talu ai o le faagasologa o le metabolic e tatau ona aofia ai i taimi uma ni vaega se lua faatasi ai ma le auai o se oloa i totonu oi latou taitoatasi, a le o lea, o le malosiaga e faamatuu atu i le ituaiga o vevela ma gaoia. O le mole mole ole ATP e manaʻomia mo le toetoe lava o faʻaaliga uma o le gaioiolosi, o le mea lea, e le o se mea e ofo ai, o le gaoioiga o le ola ola, o le autu e faʻatatau i le ATP faʻasologa. O lenei gaioiga e aofia ai faʻasolosolo faasolosolo faasolosolo e ala i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosi o loʻo iai i totonu o mole.

    Anabolism e vavalalata vavalalata ma le catabolism, aua o mea fou fou e maua mai i le gau o fualaau o meaʻai. Afai o le anabolism e faʻatatau i le fausiaina o fausaga fatuga o sela ma masini, ona liua lea e le catabolism ia molelaʻau faigata i ni mea faigofie. O meaola mole faigofie e faʻaaogaina mo le biosysehesis (o le faʻavaeina o vailaau faʻasaina mai mea faigofie e faʻaogaina ai elemene o le biocatalyst), ma o loʻo faʻasalaina i se tulaga o mea e faʻaleagaina ai, e pei o le urea, amonia, carbon dioxide ma le vai.

    O le fua faʻasolosolo o tagata uma e ese. O le mea sili ona taua e aʻafia ai le fua o le metabolic o le mamafa o le tino, pe o le tuufaatasiga o le maso o maso, totoga o le tino ma ponaivi. O le sili atu o le mamafa o le tino, o le maualuga o le fua o le metabolic. O le faagasologa o gasegase i alii, o lona uiga, o le 10-20% le vave, e mafua ona o le i ai o le sili atu o le gaʻo i fafine, ao le tagata e sili atu lona musika. E tusa ai ma le au saienitisi, o le metabolism i tamaitai ua pasia le laina 30-tausaga ua faaitiitia e 2-3% i le isi sefulu tausaga. Ae ui i lea, e le gata o fafine, ae faʻapea foi tamaʻitaʻi ua matutua o loʻo aʻafia i le faʻaitiitia o le metabolism. I le avea ai o se tulafono, o lenei mafuaʻaga ona o le le lava o le afi ma le leai o se mea. E mafai ona faʻavavevave le metabolism ma le fesoasoani o meaʻai paleni. faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga o gaoioiga faʻaletino, e matua faʻagesegeseina ai le faiga ole gasegase - o le tino e sauniuni mo le fiaai ma amata ona faʻaputuina le gaʻo.

    E le gata i lea, o le metabolism e aafia tuusao i mea taua e pei o le agavaʻa ma le lauroid function. Faʻatasi ai ma le leai o se paʻu-o-thyroid i le L-thyroxine, o le metabolism e faʻaititia ma le iloga, o le mafuaʻaga lea e mafua ai le tele o le gaʻo. Faatasi ai ma le tele o lenei hormone, i se isi itu, o le metabolism ua matua faatelevaveina e mafai ona lamatia ai le vaivai o le tino. E taua tele i itu uma e lua, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻaleagaina o le malosi tele.

    E tusa ai ma suʻesuʻega, o le tulaga o lagona loloto e afaina ai le gaosia o hormones. I le laasaga o le fiafia po o le fiafia, o le hormone adrenaline ua tuʻuina atu i totonu o le toto, faʻapupulaina le fua o le metabolic. Ma i se setete, e faitau selau calories e susunuina i le aso. Ae ui i lea, tusa lava po o le a le mea e foliga mai e le o se mea e foliga mai e foliga mai, o le masaniga masani e tau atu i le oona tele. O le mea o le i ai i se tulaga o le atuatuvale, o le faʻavaveina o gland e tuʻuina atu ai le tele o le hormone cortisol i totonu o le toto, ma e fesoasoani i le faateleina o le suka toto, ma, afai e le faʻaaogaina le suka, e vave ona alu i faleoloa gaʻo.

    E toaitiiti tagata e pulea le faatumauina pea o latou mamafa i taimi uma oo latou olaga, o lona uiga o lona fesuisuiai i le tasi itu poʻo le isi - o le mea sili lea e ono tulaʻi mai ai le tulafono. Afai e te le faʻapipiʻiina le taua tele mo sina taimi puupuu, ole faʻatusatusaina lea o le faasologa o mea: i le 11-25 tausaga le mamafa, ole mamafa ole mamafa ma le maualuga ole malosi ole malosi, ole 25-35 tausaga le mamafa o le mamafa ma amata ona faasolo malie ile tusa ma le 65 tausaga, ona amata ai lea ona faʻaitiitia . Ae ui i lea, o se ata sili ona leaga, talu ai o tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia, ma o lona lava metabolic process e naʻo ia na o ia.

    Metabolism - o le ulufale atu lea i totonu o le tino o meaʻai ma suavai mai le siosiomaga, faʻamaʻalogaina, ave faʻatasi ma le tufatufaina o oloa.

    O meaola uma e ulu atu i le tino o le manu e maua ai suiga tetele i totonu. O nisi oi latou e faigofie, mo le tele o vaega, oloa e le o ni meaola, tuʻuina atu i le taimi lava e tasi le malosi e faʻaaogaina e le tino mo galuega musika ma failautusi ma popolega (soli). O oloa o lo latou faaleagaina o loʻo alu ese mai le tino. O isi vailaʻau e maualalo ai le loloto o le tino ma mai ia i latou o loʻo faʻapipiʻi mea e tutusa ma vaega o le tino (assimilation - assimilation). Mea fou ua gaosia pe liliu atu i elemene elemene o siama ma masini pe tuʻuina atu i se nofoaga faʻaagaga, avea ma punaoa e maua mai ai le malosi. O mea leaga e aofia ai i totonu o le gataifale lautele o le tino, e feagai ai ma suiga faigata faatasi ai ma mea ola, auai i faʻaaliga uma o le olaga.

    I vailaʻau ola uma ma gaʻo o le tino, i le tulaga toʻafilemu ma le taimi o le gaioiga, lua faʻafeagai e tutupu i le taimi lava e tasi: o le faʻamaogaina o le vailaʻau ma lona faʻasologa.

    O le metabolism e aofia ai faiga e fesoʻotai vavalalata vavalalata: avega ma le faʻamalo. O nei laasaga e lua e le gata i le taimi e tasi, ae e fesootai foi i se isi itu. Tasi e leai se isi e le mafai, ona e leai se galuega i totonu o le tino e mafai ona tupu e aunoa ma le malepeina o vailaʻau na faʻataʻatia muamua e le tino. I le isi itu, mo le faagasologa o le faaopoopoga i le tino, o le malosi e faasaolotoina i le taimi o le faaleagaina o mea e manaomia.

    O nei laasaga e lua e fausia ai le metabolism i le tino. O le gasegase e faʻaauau pea ma faaauau. O siama uma lava, o tino uma o le tino, e le aofia ai ia mea eleelea ma e foliga mai e le maluelue e pei o ponaivi ma le faʻaosoina o nifo, o loʻo i ai i se faagasologa faifai pea o le pala ma le faafouga. E faʻaaoga lenei mea i mea uma e lua ma mea faʻapitoa.

    Mafuaaga o faʻafitauli o le tino

    Faatasi ai ma mafuaʻaga muamua o le faʻafitauli o le tino, e mafai ona faʻamaonia ai le mafuaʻaga. E ui lava e le mafai ona faʻaaogaina, e mafai ma talafeagai e tau ai! E le gata i lea, o maʻi faʻaleagaina e mafai ona mafua mai i faʻamaʻi pipisi. Ae ui i lea, o le tele o nei faaletonu o le taunuuga lea o le le lelei o meaai.

    I le tele o meaʻai, ma o latou leai o se mea e afaina ai o tatou tino. Ma o taunuuga e mafai ona le mafai ona suia. O le tele o meaʻai e mafua mai ona o le taumafa tele o taumafa gaʻo, ma o le pa'ū e afua mai i le tausisia o meaʻai eseese mo le mamafa o le mamafa. O le meaai autu e masani lava o se taumafataga masani, lea e tau atu i le leai o ni meaʻai taua, i le itu, o le a mautinoa lava e taʻitaʻia ai le atinaʻe o faʻamaʻi eseese. O se allergy i le tele o meaʻai e mafai.

    Maʻi faʻasolosolo

    E tusa lava pe a maeʻa ona faapaleniina uma metabolic processes, ae tuʻuina atu le tino i fualaʻau misi, tatou te lamatia le maua o le tele o faʻamaʻi pipisi e afua mai i le leaga o oloa o tatou siama. Totogi oloa e ola ma tuputupu ae meaola, ma atonu o le sili lea ona matautia le fili mo lo tatou soifua maloloina. I se isi faaupuga, e tatau ona faʻamamāina le toxini i le tino i le taimi, pe o le a amata ona latou inuina. O le tumau pea i le sili atu, o mea leaga e mafua ai mafuaʻaga mafuaʻaga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻagesegese le galuega a le tino atoa.

    I tulaga o le gasegase o gasegase gasegase, ua tulai mai se gasegase tuga - o le maʻisuka, ma le le atoatoa o le gaʻo, cholesterol () e faʻapupula, mafua ai le fatu ma vascular diseases. O fualaau faasaina, lea ua amata ona faateleina, e saofaga i le tupuga o le maʻi mama.

    O le 'avaʻese o se aʻafiaga masani lea o faafitauli faʻaleaga. O lenei kulupu e aofia ai foi gout, maʻi oona, nisi ituaiga o maʻisuka, ma isi. O le le mautonu o minerale ma vitamini e mafua ai le faaleagaina o maso, ponaivi, ogaoga le atoatoa o le cardiovascular system.I tamaiti, o lenei mea e mafai ona oʻo atu i ni ogaoga ogaoga i le tulaga o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe. E taua le maitauina o le faʻaaogaina o vitamini e le o taimi uma e fautuaina, ona o lo latou televave e mafai foi ona i ai taunuuga le lelei.

    Puipuiga

    Ina ia faʻatonutonu faiga faʻavae i le tino, e tatau ona tatou iloa o loʻo i ai nisi mea e puipuia ai le faʻavaeina o toxins ma faʻaleleia le lelei o le metabolism.

    Muamua o le okesene. O le sili ona lelei o le okesene i totonu o masini e faʻagaoioia ai gaioiga metabolic.

    Lona lua, vitamini ma minerale. Faatasi ai ma le matua, o faʻagasologa uma e faʻagesegese, o loʻo i ai se fesuiaʻiga o toto toto, o lea e taua ai le pulea o le mauaina o se aofaiga talafeagai o minerale, carbohydrates ma le okesene. O lenei mea o le a faʻamautinoa ai le lelei o galuega o le masima masima vai o le cell, talu mai le vaʻaia o le taimi e mamae ai le cell ma ua le toe mauaina uma elemene talafeagai mo lona olaga. I le iloaina o lenei mea, e taua tele mo i tatou le fafagaina faalelei o vela matutua.

    E tele fautuaga ma fualaau faʻasaina e faʻatonutonuina ai le metabolism. I totonu o tagata faʻataʻitaʻiga, o le algae White Sea - fucus, na maua ai le lauiloa tele; o loʻo i ai se vaega taua o minerale ma fualaau aoga e manaʻomia e faʻaleleia ai le metabolism. Meaʻai talafeagai, o le faʻaaogaina o mea taumafa o loʻo i ai le cholesterol ma isi mea e afaina ai o se tasi lea o auala i le tino e galue ai i se mea e le lelei.

    Aoga: Moscow Institute Institute I. Sechenov, faapitoa - "Inisiua Fomai" i le 1991, i le 1993 "Maʻi o galuega," i le 1996 "togafitiga".

    I le taumafai e aveesea le mamafa pe maua le maso maso, e amata ona tatou o atu i ni vaega eseese o meaʻai: pe faapefea ona 'ai lelei, pe fia tele le macro-micronutrients e manaʻomia e ausia ai sini taʻaloga, o meaai sili atu ma sili atu ona leaga. Ae o le manino atoatoa i nei mataupu o le a le maua e aunoa ma se malamalama i le mea o le metabolism. I le tusiga o aso nei, o le a tatou iloiloina le auala e tupu ai le metabolism o meaʻai eseese ma o a aʻafiaga e aʻafia ai le fua o le metabolic.

    Metabolic process: o le a? Faʻamatalaga e fesoʻotai i ai

    I aso nei, e talanoa i le paʻu o le mamafa, e masani ona taʻua e fomaʻi le upu "metabolism". O le a le gagana faigofie? E faʻapefea tonu lenei faiga e fesoʻotaʻi ma le aveesea o le mamafa?

    I faaupuga faigofie, o le metabolism o se mea lea e pasi atu i le tino o mea ola uma lava. O le metabolic process foi o lona uiga o le saoasaoa lea e suia ai e le tino meaʻai i le malosi. Soo se lua lava, e sili atu ma le tasi le afe o gaioiga faʻavae e faia i totonu oo tatou tino. O la latou faʻasigaga o se metabolic process. E taua le matauina i alii, o le metabolism e sili atu le saoasaoa nai lo tamaitai. O le saoasaoa o lenei faiga e fesoʻotaʻi tonu lava e le gata i le itupa, ae faʻapea foi i le tino o se tagata. Mo lenei mafuaaga, i tagata ua mamafa tele, o le metabolism ua faʻagesegese. O le isi mea taua e aʻafia ai le metabolic process o le faʻalauteleina ma le tulaga masani o le tino o le tino. Afai e te matauina o le metabolism i lou tino na amata ona tupu lemu atili lemu, o le mafuaʻaga o lenei mea atonu o le meaʻai, popolega, gaioiga faaletino poʻo le tagofia o fualaau.

    Metabolic age

    O metabolic processes i tamaiti e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua. O lenei mea e mautinoa ai le tuputupu ae o le tino olaola. I le aluga o taimi, o loʻo i ai le faʻaitiitia o metabolic process due to physiology. Ma o le matua o le tagata, o le sili atu foi o le faaupuga o le vaivai. O le faʻatusatusaga o le faailoga o le basal poʻo le tausaga faʻa-le-gataifale, e atagia ai le tausaga e fetaui ma le metabolic body, o loʻo faʻatinoina e faʻaaoga ai le faʻataʻitaʻiga Ketch MacArdle:

    O le maualuga o le gaʻo o le tino e fuaina i le tele o le paʻu paʻu ma fuafua le ituaiga o tino:

    Fuataga e faia i se paʻu ma se centimeter tape.

    O se faʻataʻitaʻiga o le fuaina o le fua faatatau o le metabolic, ma mafaufau i le pasene o le gaʻo i le mamafa o le tino (e mafai ona fuafua e faʻaaoga le calculator i nofoaga o taʻaloga - mo lenei mea e tatau ona e tusia faʻamatalaga i le tele o laʻau paʻu o vaega eseese o le tino). Seʻi manatu o le gaʻo i la tatou faʻataʻitaʻiga e 10.5% o le mamafa o le tino:

    1. 1. Fuaina o le tele o gaʻo: 92 x 0.105 = 9.6 (kilokalama).
    2. 2. Fuafuaina o le gaʻo e leai se totogi: LBM = 92-9.6 = 82.4 (kilokalama).
    3. 3. Iloiloina o le taumafa masani ile kalori: BMR = 370 + (21.6 X 82.4) = 2149 (kcal).

    Faatusatusaga o taunuʻuga ma tausaga faʻavae mo le taumafaina o kalori:

    Iloiloga o taunuʻuga o faʻataʻitaʻiga ua maua e fesoasoani e fuafua ai le tausaga faʻavae.

    O le faʻaitiitia o tupe faʻaalu i le calorie e masani lava mo tagata matutua ua silia ma le 60 tausaga.

    O loʻo i ai i totonu o le vaega o meaʻai ma le ate, e leʻo totonu o le palapala faʻapipiʻi, ae o loʻo i totonu o totoga o le tino, ua taʻua o le gaʻo visceral. Latou te faʻaitiitia le fua faatatau o le metabolic.

    Afai o le tele o le faasinomaga e maualuga tele, ona sili atu lea o le mamafa. Ae afai i le taimi lava e tasi, o le tino atoa o loʻo vaivai, o loʻo taʻu mai ai le i ai o le gaʻo o le visceral.

    O le maualuga o Basal i luga o le mea moni e manaʻomia le fetuunaiga o le meaai i le itu o le faaitiitia o lona kalori, ma le gaioiga faaletino i le itu o le faateleina, ina ia faatelevave ai le metabolism.

    Tolu ituaiga o metabolism

    Matū ma le malosi e fesoʻotai vavalalata. O vaega taua ia o le metabolic process. E tolu ituaiga o metabolism:

    O le metabolism autu o le malosi lea e faʻaaluina e le tino i le tausiga ma le masani ai o le gaioiga o totoga taua. E maua ai le galuega o le fatu, mama, fatugaʻo, meaʻai, o le ate ma le cerebral cortex.

    O le gaioiga malosi o le malosi lea e manaʻomia mo gaioiga faaletino. E taua le iloa o le tele o le mea e alu ai se tagata, o le televave o le faagasologa o le metabolic e tupu i lona tino.

    O le gasegase o le digestive o le malosi lea e manaʻomia e le tino ona faʻanoanoa meaʻai na te maua. O meaai mama ma falai e sili atu le umi nai lo meaai maloloina. O le mafuaʻaga lenei, oi latou o loʻo mananaʻoe aveesea le mamafa, ae o le alofa e faʻafefiloi i latou i mea e tao ai, mea inu suamalie ma le tele o isi meaʻai, e tatau ona toe iloilo ma le vave a latou meaʻai.

    Faʻaiʻuga faʻasolosolo

    I le aluga o taimi, o oloa faaiu mulimuli i gataifale ma totoga e gafa ma le metabolism ua suia tele. O faʻataʻitaʻiga fiafiaga e fesoʻotaʻi tonu ma le gasegase. I mamame, o le fatuga lona tolu o loʻo iai i le tino - metanephros. O ia lea e auai i le fausia o oloa mulimuli.

    Ona o le metabolism, o mea mulimuli na maua - vai, uria ma carbon dioxide. O i latou uma mulimuli ane o ese mai le ala. O totoga ole gasegase o loʻo aʻafia i le faagasologa o le faʻamalosi o oloa mulimuli mai le tino:

    Puipuiga o le protein i le tino

    Protein o se tasi lea o vaega taua i totonu o tatou tino. E aofia ai i le fatuina o sela, masini, maso, enzymes, hormones ma le tele o isi vaega taua o o tatou tino. O palatini e ulu i le tino ua malepe i totonu o le manava. O iina e avea ai i latou ma amino acids ma o loʻo aveina atu i le ate. O le Metabolism e nafa ma lenei faiga taua mo tagata. E taua le taulaʻi atu i le mea moni e faapea, a oʻo ina faʻaaogaina se fuainumera tele o protein, e mafai ona maua le faʻamalatini. Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Malo le sili atu i le 75 kalama i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le aso.

    O gaioiga masani i le tino e taua tele i le soifua manuia o tagata. O le gasegase e aʻafia ai i le malepelepe o le gata aʻafiaga o aʻafiaga, ae faʻapea foi gaʻo gaʻo. Ona o lenei mea, fructose, glucose ma lactose ua faia i totonu o le tino. I le avea ai o se tulafono, o meaola gaʻo e ulu atu i le tino o le tagata i le tino o le malo ma le glycogen.Faʻatasi ai ma le matelaina o le carbohydrate umi, o le kulūkose e ulufale i totonu o le toto.

    O gaʻo gaʻo o le punavai autu lea o le malosi. Afai latou te le atoatoa i tagata, o lo latou gafatia galue o loʻo faʻaitiitia le faʻaitiitia ma o latou soifua maloloina e leaga. O vailaʻau faʻamalosi ia o se vaega tāua tele mo le faʻaogaina masani o le faʻaoga o le tino. I le tulaga e matauina e se tagata ia faailoilo e pei o le vaivaiga, maʻi tiga, fiva ma le gaogao, e tatau ona muamua gauai atu i ana meaai i aso taitasi. O le leai o ni meaʻai gaʻo e mafua ai le le lelei o le soifua maloloina.

    Metabolic syndrome

    O le gasegase metabolic o se faʻalavelave o faʻalavelave e matauina i le mamafa o tagata. Ona o le le lelei o le gasegase ma le gaʻo, e mafai e se tagata ona atiaʻe le tui puipuia o le inisalini. O se faʻamaʻi faapena e mafai ona faʻamavae pe mauaina. E taua le iloa o, faatasi ai ma le maʻi gasegase, o isi suiga i totonu o masini ma tino o le tino e tupu foi. Afai e mafai foi e le tagata gasegase ona iloa le oona i totonu. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular, diabetes and atherosclerosis. O le mafuaʻaga autu o le maʻi e sili atu ona faʻaalia i na tagata o loʻo 'ai le meaʻai vave pe' ai i le alu. E masani lava, o le maʻi faʻasolosolo e tupu i totonu oi latou o loʻo taʻitaʻia se olaga ola solo. Ua faʻamaonia e saienitisi o le mamafa tele e fesoʻotai tonu ma le maualuga o le tino mai ituaiga uma o kanesa.

    Ina ia mafai ona e iloa le maʻi pipisi, e tatau ona e gauai i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le faailoga muamua lava o le i ai o le gaʻo i le manava. O le tele o taimi, o le maʻi pipisi e fesootaʻi ma le toto toto. I tagata ei ai faafitauli faʻapitoa, e tulaʻi le talafeagai.

    Ina ia mafai ona faʻaumatia le maʻi pipisi, e tatau ona e muai aveesea le mamafa. Ina ia faia lenei mea, o le a manaʻomia ona e alu i le tele e mafai ai ma toe faʻaleleia au mea taumafa. E fautuaina mai e tagata faapitoa e faapea, o tagata gasegase e faitio i le maʻi faʻasolosolo e masani ona asiasi atu i le potu massage ma le vaitaele. O nei faʻatonuga e mafai ona faʻaleleia lelei le metabolism. E tatau foi ona manatua o le ava ma le ulaula e faʻaitiitia ai le metabolic process. I le tau faasaga i le faʻamaʻi, o masaniga leaga o le a manaʻomia ona lafoai.

    O le mafuaʻaga autu o le syndrome o syndrome o le mea sese lea. Muamua lava, e tatau ona e lafoai ma sui i latou i ni mea faigata. Ina ia faia lenei mea, tuu atu le fiafia i fatu, nai lo le falaoamata ma le suamalie. I le tau faasaga i le maʻi pipisi, o meaai e tatau ona lalo ifo. E taua le aofia ai fualaau aina ma fualaʻau i au meaʻai. Latou te tamaoaiga i vitamini ma minerale.

    Gastritis: faʻamatalaga lautele

    E masani lava o le solia o metabolic process is the cause of gastritis. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, o le tagata maʻi e afaina i le mucosa gastric. I aso nei, o gastritis o loʻo maua i tagata matutua ma tamaiti. O le faailoga muamua o le faʻaitiitia o le metabolism. O se taunuuga, o le maʻi o loʻo malepelepe ma leai se malosi. I le gastritis, o le tagata atonu ei ai le vaivai i totonu o le manava, o le manava, vomiting, bloating ma flatulence.

    I le gastritis, o le tagata maʻi ua solia:

    • meaʻai gaʻo
    • ava malosi
    • maai
    • mea inu gaʻo.

    I mea muamua o le gastritis, e tatau ona e faʻafesoʻotai lau fomaʻi. O le a le gata ina fautuaina e ia se meaʻai o le a faʻaleleia atili ai gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino, ae faʻataʻitaʻiina ai foi se fualaau o fualaau faasaina.

    Faʻailoga pancreatite

    O le pancreatitis o se faʻamaʻi lea e mafua mai i faʻafitauli o le tino. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le mumū o le pancreas ua matauina. O le pancreatitis aupito sili ona taatele e tupu i tamaitai o le vaitausaga matua ma luga atu. O faʻamatalaga nei e matauina i se tagata maʻi i le pancreatitis:

    • taʻavale
    • faaitiitia le fiaai
    • tiga i le manava
    • taʻavale

    Faatasi ai ma le pancreatitis, e tatau ona sui lau meaai ma aofia ai meaai maloloina i totonu. E le manaʻomia le 'ai o meaʻai ma meaʻai. E talafeagai le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai meaʻai kuka i totonu o le vaʻa poʻo le ogaumu. Pe a togafitia le gastritis, e tatau i le tagata maʻi ona lafoaia atoatoa amioga leaga.

    O le maʻi tigaina o le bowel. Faamatalaga lautele e uiga i le faamai

    O se faʻafitauli lenei o le faʻafitauli o le tino e tumau mo le 3 masina pe sili atu foi. O faʻafitauli o lenei faʻamaʻi o le manava o le manava, o le vevela ma le faʻavaveina o le fale. I le avea ai o se tulafono, o le gasegase o le bowel e sili ona taatele i tupulaga talavou e 25-40 tausaga. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi e aofia ai le le paleni o meaai, o se olaga e le toaga ma se suiga i le tulaga masani o hormonal.

    I le togafitiga o le maʻi pipisi o le manava, o le a fautuaina e se gastroenterologist ituaiga eseese o suʻesuʻega ma se meaai i le tagata maʻi. I le mulimuli ai i fautuaga uma, o le tagata gasegase o le a mafai vave ona faʻaumatia le faʻamaʻi.

    Faʻafefea ona vave faʻavave le metabolism?

    I le tau faasaga i le mamafa o le mamafa, matou te faaosofia ai le faʻaleleia o metabolic processes. Ae ui i lea, e le o tagata uma e iloa le auala e faia saʻo ai. E mafai ona e maua uma fautuaga talafeagai i la matou tusiga. E iloa lelei o le metabolism e televave ona tupu i na tagata o latou tausaga mai le 11 i le 25 tausaga. E toʻatele le au atamamai e finau e faapea o le metabolic rate saʻo e faalagolago i uiga o le tagata. E mafai ona iai se suiga ole gasegase ona o le iai o faʻamaʻi pipisi i le tino.

    Ina ia faʻasolosolo pe faʻavevesi le faiga o gasegase, muamua lava, e tatau ona e gaioi i se mea sili e mafai ai. Mo le faʻaleleia atili o le metabolism, ua fautuaina e faʻaopoopo le malosi ma le toleniga cardio. O afiafi savali e fautuaina foi. E le o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, aua o le taimi mulimuli ane e faʻaauau pea le faagasologa o gasegase i se miti.

    Ina ia toe faʻaleleia faiga faʻavae, o le tele o tagata tomai faapitoa e asiasi atu i le sauna ma le fale taele i vaiaso taʻitasi. Ona o lenei mea, oe, i le faʻaopoopoga i le faʻavaveina o le metabolism, faʻaleleia le tafe toto. Afai e te le maua le avanoa e asiasi ai i le fale taele ma le sauna, ona mafai lea ona e faia togafitiga faafomaʻi i le faletaele. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le vai i le vevela o le sili atu i le 38 tikeri.

    Ina ia faatelevaveina lau metabolism, e taua le toe iloilo lau meaʻai. E tatau ona inu le itiiti ifo i le lua lita o le vai i aso uma. E na o meaai paleni ma paleni e tatau ona iai i le taumafataga.

    E tauaofai

    E toʻatele e fiafia i le faʻatinoga. O le a lenei gagana faigofie, ma pe faapefea ona saoasaoa, e mafai ona e aʻoaʻo mai a matou tusiga. O le tele o taimi, o se gasegase o le gasegase lea e mafua ai le naʻo le mamafa o le mamafa, ae o le tele o faʻamaʻi. I faʻamaoniga muamua o se vavaeese mai le masani, ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi. Ia soifua maloloina!

    O le metabolism o se paso taua i le ata poʻo se mea taua i luga o le auala e fausia ai se paʻu o le mamafa o le mamafa poʻo le maua o maso maso. O le malamalama i le aʻafiaga o faiga faʻavae o le biochemistry, e sili atu ona faigofie le ausia o au sini, e tusa lava po o le a le tino. Mafaufau pe o le a - faamalamalama i ni upu faigofie, e aunoa ma le ulu atu i le vaitau faasaienisi.

    O le a le metabolism mai se manatu o le physiological - faʻamatalaga faigofie

    Sei o tatou toe liliu atu i le autu o paso. Afai e te manatu o le tino o se elemene elemene, ona avea lea o le metabolism o se masini e aoina ai auiliiliga i se ata tele ma aoga. O le metabolism lenei, o se faʻalavelave o faʻafitauli uma o meaola. Soʻo se totoga e tuputupu ae ma galuega tauave ona o le ulufale, suia ma le aveeseina o nisi mea. Metabolism e faʻatautaia le faagasologa o le liuaina o vaega e sau mai fafo. Faʻafetai i le "fesuiaiga" o loʻo fausiaina, o le fetuunaiga i mea moni fafo e mafai. A aunoa ma se faagasologa faavae, o le a faigata le olaga.

    Aʻoaʻoga Maualuga Aʻoaʻoga (ITVI)

    I le amataga lava o le XXI seneturi, na faamaonia ai e saienitisi lena mea O le tele o vaʻavaʻaʻiga o taʻaloga e sili atu ona sili atu ona lelei le faʻavaveina o le gataifale ma le maua ai le mamafa nai lo le tinomo se faʻataʻitaʻiga, aga masani masani a cardio. E mafua lenei mea i le tali o le hormonal lea e fai ai le tino i le tali atu i le gaioiga faaletino.

    E faʻapefea ona fesootaʻi le paʻu o le tino ma le tino?

    O le mamafa o le tino e faalagolago i luga o numera o tafaoga o le physiological ma le numera o kalori e 'aina. E i ai se manaʻoga malosi. E tofu tagata taʻitoʻatasi. O lenei manaoga e taua o le "vaega" i aso uma o le malosi (calories) e talafeagai mo le tino masani o le tino o le tino e malolo.

    Calories ua fuafua i fua faʻatatau - mo alii ma tamaitai. E manaʻomia e tane ona faʻaogaina le faʻasologa lenei:

    88.362 + (13.397 * mamafa / kg) + (4.799 * maualuga / cm) - (5.677 * tausaga)

    Faʻatau e tamaitai le mea lenei:

    447.593 + (9.247 * mamafa / kg) + (3.098 * maualuga / cm) - (4.330 * tausaga)

    O le taunuuga o le faʻatusatusaga o se ituaiga o le mea sese. I se taumafaiga e aveesea le mamafa, e tatau ona e faʻaitiitia le fua faʻatatau o kalori. O le mea e ese ai, e manaʻomia e le au suʻafaʻatasi le faateleina o le taunuʻuga i se mea taua.

    O le ute o le metabolism

    O le metabolic process is a transformation of chemicals. O tino ma masini e manaʻomia ni vaega ma se fausaga maualalo. Faatasi ai ma meaai, tatou te maua mea maualuga-mea e manaʻomia ai le vaeluaina.

    O le metabolism o ituaiga ia e lua o fesoʻotaʻiga o le tasi i le isi:

    • - vaevaeina o elemene taua i ni mea faigofie, o se taunuuga o le pala, o le malosi o gaosia
    • - o le faʻavaeina o mea e manaʻomia mo le tino mai vaega na maua mai fafo; o le mea e tupu, ua faia ni fou fou ma ni masini.

    O le polokalame o le kosi ma le suia o auala e matua faigata lava. Ae o se malamalamaga autu o mea uma e lua e taua mo le mamafa ma le tele o mea e maua.

    Gaʻo gaʻo

    Oona o se punavai taua o le malosi. Faʻatasi ai ma le faʻamalositino faaletino, o le malosi i totonu o maso e muamua faʻaaogaina. Faatasi ai ma se uumi faaumiumi, e maua e le tino le malosi mai gaʻo. Mai le malamalamaaga o foliga, o se faaiuga e taʻu mai ai ia lava - mo le gau o le gaʻo, o se galuega umi ma le malosi e manaʻomia.

    E taumafai le tino e tuua le tele o gaʻo i le faʻaagaaga. I le tulaga masani, e na o le 5% o le gaʻo e mafai ona faʻamalosi. O le lipid (gaʻo) le metabolism e vaevaeina i ni vaega se tolu:

    • vavaeina o elemene i le manava ma le vavae
    • fefaʻatauaʻiga vave
    • otaota faʻamavae

    Faʻaauau suiga o gaʻo i totonu o le manava. Ae o loʻo i ai le gaioiga e le lava. O le malepelepe o le lipids e tupu i le pito i luga o le iniseti laitiiti. O se mea lelei tele i le lipid metabolism e aofia ai le ate. O iinei, o se vaega o vaega e faʻamaʻiina, o se taunuuga o le malosi o gaosia. O le isi vaega ua vaevaeina i se faatulagaga o vaega o felauaiga ma ulu atu i le toto.

    Faateleina le fua faatatau o le toto

    Gaoioiga masini o soo se ituaiga: aʻoaʻoga faʻamalosi, malosi faaletino e fesoasoani i le fausiaina o musika. O le tele o le musele e manaomia ai le tele o le malosi e oʻo lava i le malologa, faateleina le saoasaoa o metabolic processes.

    O le manava malosi (o le igoa faasaienisi mo le toleniga cardio) Bodyflex, faia i aso uma mo le 15 minute, o le a fesoasoani i le saoasaoa vave ai i luga o le metabolism.

    O se paleni paleni taumafa e le faatagaina ai le fiaai ma le taumafa oona o le ai ai sona aoga aoga i le saoasaoa o faiga faʻavave. I le gaogao o meaai, ua faʻavaveina le metabolism, o lea e sili ai le 'ai tele i taimi uma, i ni vaega laiti.

    Faʻasologa o le mafaufau

    O le toilalo i le galuega a totoga nei e mafua ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi:

    • sulu
    • vevela
    • fuga
    • pituitary gland.

    Le atoatoa po o le tele o meaai paleni e iai se aafiaga leaga i metabolic processes in the body.I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se faʻafitauli i le faʻatonutonuina o le metabolism e le faʻalavelave popole: o le leo o le hypothalamus, lea e faʻafoe ai le fua faatatau o le fesuiaiga o le malosi, suiga, le teuina ma le fausiaina o faagasologa.

    I le tulaga o faaletonu o le lipid metabolism, o gaʻo e muta le masani ona paʻu i le ate, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le lipoproteins i le toto. Faʻaleagaina faʻaleagaga, mafua ai le taia, fatu fatu.

    Togafitiga ma le puipuia o maʻi faʻafitauli

    Ole masani ole taumafa paleni o se vaega taua i togafitiga ma le puipuia o maʻi le gasegase ile tino.

    Meaai e maua ai le vave gataifale:

    • polotini meaai
    • mea manogi manogi
    • lanu meamata
    • kofe
    • iodine-tamaoaiga meaʻai: seafood, seaweed.

    O le fuafaatatau o le gataifale ua faaopoopoina foi i meaʻai e aofia ai:

    Metabolism, poʻo e pei foi ona taʻua o le metabolism, e matua faigofie lava ona faʻavave, ae o le a manaʻomia ai le malosi ma sina taimi. O le vave o le metabolism i lenei auala e tau atu ai i le paʻu o le mamafa ma o se faʻaleleia atili i le tulaga o le tino.

    Man, pei o soʻo se mea ola, e tulaga ese. I totonu o lenei tusiga, tatou te fiafia i lona tulaga o meaola oona, aua o le metabolism o se metotia o meaola. O lona uiga o lona tino o loʻo fausia i se vailaʻau faʻasolosolo, lea e na o ia o se ituaiga o mea ola. O le mea moni, o loʻo i ai mea tutusa e pei o isi sui o le malo manu, ae e pei o puipuiga, e tulaga ese lava.

    Faapea ua e 'ai i le moa moa, o se oloa faʻateletini taua lea e malepe i vaega, pei o piliki, i le tino. O se polotini fou fou o loʻo faʻaputuina mai nei sootaga, lea e le toe avea ma uiga o moa, ae o le tagata. O lenei taʻiala faapitoa e aofia ai le tele o tali.

    O le mea lava lea e tupu i soʻo se oloa o loʻo i totonu o la tatou gastrointestinal tract. I le aotelega, e faitau fiaselau afe ia ituaiga fegalegaleaiga. Faʻatasi uma lava o se metabolism poʻo se metabolism. E maua mai ai le malosi, fausiaina o meaʻai, e tutupu faʻaauau, tusa lava pe tatou te vaʻai i miti.

    Metabolism e lua vaega:

    1. O le catabolism o se seti o tali o le vaevaeina o molelaʻau faigata i ni mea faigofie. E tuʻufaʻatasia ma le faʻasalaga o le malosi, lea e faʻaaluina i luga o faʻaaliga o le taua tele: vaeluaga o le tino, gaioiga o le musika, faʻapalaina o meaai, ma isi.
    2. O le Anabolism o le faafeagai o le catabolism, i totonu o lena mea taua faapitoa e patino i tagata e maua mai i mea tau gasegase. O le tele foi lenei o metotia o meaola, ae mo la latou auala, o le tino e faʻaaluina le malosi, o le mea lava lea na faʻasaʻolotoina i le taimi o le catabolism.

    I se isi faaupuga, o nei faiga e lua e fesootai, fetaui ma le tasi ma le igoa masani - metabolism.

    O le saoasaoa o nei tulaga faʻasolosolo e faalagolago i itu eseese:

    • tausaga
    • itupa
    • soifua maloloina
    • uiga patino o tagata taitoatasi,
    • tikeri o le gaʻo.

    Faʻamatalaga

    Mai se manatu o le physiological, o le metabolism o mea uma ia o le a tutupu i totonu o lou tino, e talafeagai mo le olaga masani. I le olaga i aso faisoo, o le metabolism e masani ona taua o le metabolism.

    O le a lenei gagana faigofie? Metabolism o auala uma lava e tutupu mo le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o nisi meaʻai. Matou te maua i taimi uma nisi o micro ma elemene elemene i meaʻai, vai, ea, ma isi. Ona o le metabolism, tatou te lafoai ai: tatou te faʻaaogaina e pei o le malosi, faaputuputu i latou i le tino o le tino, faʻatagaina i latou e toe maua mai manua manuʻa, ma sili atu.

    Faʻailoga (anabolism)

    O le faʻasalaga poʻo le anabolism o le fesuiaiga o vaega o le meaʻai o meaʻai e ulufale i totonu o le tino o le tagata mai i fafo atu o siosiomaga i totonu o siama, o lona uiga, o le suia o mea faigofie i ni mea faigata. O le iʻuga o le faʻasalaga, e tupu ai le tupu tele.O le laʻititi o le tino, o le sili atu foi ona faʻamalosi i le faiga o le faʻasaumalie o loʻo faʻaauau i totonu, faʻamautinoaina lona tuputupu ae ma le atinaʻeina.

    E faʻapefea ona fesootaʻi le paʻu o le tino ma le tino?

    E i ai se mea e pei o le metabolism basal. O se ituaiga o faailoga o le tele o lou tino e manaʻomia le malosi e malolo ai e tausia le ola masani. O le fuafuaina e faʻavae i lau itupa, tausaga, maualuga, mamafa ma le maualuga o le tino. Ae e te leʻi taumafai e maua le mamafa poʻo le mamafa o le mamafa, ia mautinoa e fuafua lau metabolism basal. Leai se mea e tatau ona e taofiofia i lenei vaomatua e aunoa ma le malamalama i le, pe faapefea ma pe aisea ua e faia ai.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, i le malologa, e manaʻomia e lou tino le 2,000 calories e faʻatino lelei ai galuega uma ma tausia le faʻatinoina o polokalama uma. Afai e te manaʻo e leiloa le mamafa, e tatau ona e faʻaititia sina calories. Afai e te manaʻo e maua le maso masoa - sili atu. Ioe, o nei mea uma ua na o se fuamatika, ma o lenei fuainumera e le o taimi uma e moni. Afai o oe o se alii talavou o se tino o le ectomorphic ma ua e maua se metabolism anapogi, o le ae le maua le sili atu o le mamafa, e sili atu nai lo lau masani. Afai ei ai sau metabolism lemu ma o se gaioiga masani e avea ma mamafa, o le faʻafeagai e moni.

    O le ute o le metabolism

    Ma o nei meaʻai uma tatou te faʻamaina e matua gauai uma lava i le tino, e tatau ona tuʻuina atu i ni mea faigofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tatou maso e le manaʻomia le protein e pei o le toe faʻaleleia ma le tuputupu ae. Matou te manaʻomia na o mea taʻitoʻatasi o le amino (22 i le aofai), lea e manaʻomia mo gaioiga maso. I le faʻagasologa o le faʻalaumalieina, o le porotini ua paʻu i totonu o mea amino taʻitasi, ma o le tino e faʻamalosia i latou mo ona manaoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e vave ona alu leucine ma valine e toe faʻafouina maso ua faʻaleagaina i le taimi o toleniga, o le tryptophan e alu i le faia o le dopamine, o le glutamine e alu i le tausiga o le tino, ma isi. O le vaevaeina o se mea taua i mea faigofie e taua o le anabolism. Faatasi ai ma anabolism, e maua ai e le tino le malosi i le ituaiga o kalori, lea tatou te faaaluina i gaoioiga faaletino. O le vaega muamua lenei o la tatou gataifale.

    O le isi laasaga o le metabolism o le catabolism. O le malepe o le musika o le tino poʻo le susunuina o gaʻo e masani lava ona fesootaʻi ma lenei mea uiga ese, ae o lona taua e sili atu ona lautele. I se tulaga lautele, o le catabolism o le faʻaaogaina o mea faigata mai mea faigofie. O le toe faʻafouina o le tino e fesoʻotai saʻo lava i le catabolism, tatou te vaʻaia lenei mea i le faʻamaloloina o manua, faafouina o le toto ma isi faiga e masani ona tupu i le tino e aunoa ma lo tatou iloa.

    Carbohydrate metabolism

    Carbohydrates o le "suauu" mo o tatou tino. Glucose, lea e talepe ai i lalo i le taimi o le metabolism, gaʻo ma maso i foliga o glycogen. O le glycogen e mafua ai ona susulu ma tumu le musele. Ua uma ona faamaonia o maso ua tumu i le glycogen e sili atu ona malosi ma sili atu ona malosi nai lo musika gaogao. O le mea lea, o le malosi atoatoa o le aʻoga i le falemaʻi e le mafai e aunoa ma le lava o le gaʻo i totonu o le taumafataga.

    A aunoa ma le gaʻo, o le ae le toaga, faʻalavelave ma momoe. O le mafuaʻaga lea, e masani lava i taimi o taumafataga maualalo, e faitio tagata taʻavale i le le lelei o le soifua maloloina ma le le mautonu. O loʻo i ai ni sukacara faʻatasi ma se faʻamaufaʻailoga maualuga maualuga (faigofie) ma le maualalo o le faʻasalalauga (faʻapitoa).

    O vailaʻau faʻamalosi faigofie e aofia ai mea suamalie uma, pastry, pastries, araisa paepae, tele o fualaau suamalie, suamalie ma isi meainu suamalie. O a latou fuainumera faʻamavae e eseese mai le 70 i le 110. O fualaau faʻapitoa e aofia uma cereals, pasta mai le saito o le kulimi, fualaau faisua, falaoa atoa o falaoa ma nisi fualaau mamago.

    O le metabolism o vailaʻau faʻamalosi ma faigofie e matua ese lava. O vailaau faʻavalea faigofie e taua foi o le vave, aua e vave faʻavaveina le tino i le malosi, ae o lenei malosi e le lava mo sina taimi puupuu. Ioe, e te lagona le faateleina o le gafatia galue, o le malosi o le malosi, o se faʻaleleia atili o le loto ma le faʻatonu, ae o le mea mulimuli mai le malosi o le 40 minute.O la latou fua faatatau o le soona inu, e vave televave, latou te vave paʻu i le kulukose. O lenei mea e mafua ai le malosi malosi o le inisalini, lea e fesoasoani i le faaputuputuina o le tino, ma afaina ai foi le pancreas. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o vailaau faʻataʻavalevaʻa i le tele o mea e matua pagatia uma ai le manaʻo, ma o lenei mea e taua tele i le vaitau o le mauaina o maso maso, pe a manaʻomia ona e 'ai faʻaselau faʻafitu i le aso.

    Ioe, o le faʻamavaega faaiu o soʻo se mea e gaʻo ai le kulukose. Ae o le mea moni o le i ai i gaʻo vailaʻau faʻalavelave e sili atu le umi - mai le 1.5 i le 4 itula. O lenei mea e le mafua ai le faʻaputuina o gaʻo, talu ai e leai ni osofaʻi mataʻutia i le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. O gaʻo gaʻo e tatau ona avea ma faavae o au meaʻai. Afai e lava ia mea, e mafai ona e galue malosi i le falemaʻi ma tua atu. A leai, o le a faʻaitiitia le lelei o lou olaga.

    O se vaega taua i le metabolism o gaʻo o loo faia e le ate. E avea o se ituaiga o faamama lea e pasia ai oloa o le malepelepe o gaʻo. O le mea lea, oi latou e le mulimuli i mataupu faavae o taumafa tatau, o faafitauli o le ate e masani lava. O le tele o gaʻo i au mea taumafa e tatau ona faʻamapulaʻaina. O le tele o tagata paleni oona e fautuaina le taumafaina e tasi le kalama o le gaʻo i le kilokalama o le mamafa o le tino. E le gata i lea, o le faamamafa e tatau ona faia i luga o gaʻo susu, lea e tamaoaiga i iʻa ma iʻa, nati, fuālaʻau fuālaʻau, avocados ma fuamoa. Latou te talia lelei le galuega o le cardiovascular system, ao latou saofaga i le faʻaitiitia o le cholesterol toto.

    E masani ona teuina le gaʻo e le gata i lalo o le paʻu, ae i le va foi o totoga i totonu, ma fafo o le tino e le mafai ona vaaia. E taʻua o le gaʻo visceral. O le faʻaumatia o ia e matua faigata lava. Faʻafitauli o le gaʻololo gaʻo e taʻitaʻi atu ai i le faʻaopoopoga o le gaosiga o gaʻo visceral. Ona o lenei mea, e itiiti ifo le okesene ma meaʻai aoga e tuʻuina atu ia i latou, ma o la latou gaioiga e faasolo ina faasolosolo malie, lea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

    Faʻatau atu vai ma suauu

    O le mea pito sili ona taua i taumafa ma meaʻai talafeagai e ese mai calorie, protein, gaʻo ma gaʻo. O le tino e le mafai ona i ai ma e masani ona leai se vai. O a tatou siama, totoga i totonu, maso, toto, lymph e toetoe lava a aofia atoa i vai. O le tele o tagata taʻalo e galo le taua o le faʻaaogaina o vaiinu ma le faʻafefea ona aafia ai lou lelei ma le gaosiga o le masima masima.

    Afai e te le lava ni vai, o le a masani ona e maua i le ulu o le ulu, toto maualuga, moe, lagona le fiafia ma faafitauli i le gastrointestinal tract. O lau mea e manaʻomia i aso taʻitasi o le 3 lita o le vai mama. O lenei mea e faʻamaonia ai le paleni-masima, faʻaleleia le lelei o fatugaʻo ma fesoasoani i le faʻavaveina o le metabolism.

    O le tele o vai ma vailaau oona mai fafo o le tino ma le faʻavave ma le afu. O le mea lea, i le faaopoopo atu i vai masani, e fautuaina e faʻaaoga le vai inu vai i luga o se faʻaauau pea. O le a aofia ai manaoga o le tino mo suauu moli ma isi micronutrients aoga. Afai e leʻo faʻatumu le masima, o le a faʻaitiitia le tulaga o sooga, ligaments ma ponaivi. O le faʻaogaina o suauu oona i vai eseese e ono eseese. Filifili le '' saʻo 'o le vai o le mineral lea o le a faʻaleleia ai lou soifua maloloina, e na o se fomai tomai faapitoa e mafai ona faavae i luga o auiliiliga.

    E faʻafefea ona sui le fua faatatau o le tino i le matua?

    O se taimi mama lenei, ae i le matua, o le toʻatele o tagata ua i ai le faʻaititia o le fua o le tino. E masani ona lauiloa lenei mea aʻo leʻi oʻo i le 30 tausaga. O tausaga taʻitasi, o le metabolism e faʻagesegese lemu. O le mea lea, o le matua o le tagata, o le maualuga atu lea o le malosi e maua ai le mamafa. Amata mai le 25 o ona tausaga, e tatau ona totogia le tausiga faapitoa i meaʻai lelei. O lau kalori, polotini, gaʻo, ma le gaʻo gaʻo e tatau ona manino le fuafuaina.O mea e fai mai lenei mea i le tasi itu poʻo le isi e mafai ona fai si laʻititi, a leai o le a faʻagesegese le metabolism, ma o le ae tele atu le gaʻo. E tatau ona e taumafai e 'ai i ni vaega laiti i le tele e mafai ai. O le faʻavae o lau meaʻai e aofia ai palatini o manu ma gaʻo vailaʻau faʻasaina ma le maualalo o faʻamaumauga. A maeʻa le 6-7 itula i le afiafi, e fautuaina e lafoai faʻamalosi uma gaʻo. Meaʻai e tatau ona matua gaogao, o le mea lea o le tele o le fiber i lau meaʻai, o le sili atu lea.

    E faʻapefea ona aʻafia le aʻafiaga o le gasegase?

    E sili atu ona maua e tagata le musika nai lo tamaitai. O lenei mea e faʻamalosia, muamua lava, e le malemoni molimau testosterone, e aunoa ma le tuputupu aʻe o musika e toetoe lava a le mafai. O le maualuga o le testosterone i totonu o se tagata soifua maloloina o le tele o taimi e maualuga atu nai lo se tamaitai.

    O le maso masini e manaʻomia ai le tele o le malosi e faʻatino ai. E tusa ai ma lea, o le metabolism basal i tagata o le a sili atu ona maualuga, aua o ou maso e faʻaalu ai le malosi e oʻo lava i se tulaga o malologa atoa. I se isi faaupuga, ina ia mafai ona sili atu le mamafa o le mamafa, o le a manaʻomia e le tamaititi ona 'ai atili ana kalo nai lo o se fafine.

    Mo tamaitai, e ese le tulaga. O le maualuga o le estrog levels e fesoasoani i le fausia o le tino o manu. O tamaitai e le o ni meaʻai ma e mamao ese mai le lalolagi o taʻaloga ma le malosi e masani lava ona vave maua le mamafa. O le gaʻo, e le pei o maso, e le manaʻomia se malosi faaopoopo mo lona gaioiga. O le mea lea, o fafine e leai se metabolism vave e pei o tane.

    E faʻapefea ona aafia le metabolism i taumafa?

    Ina ia mafai ona masani lau metabolism, ma ia faatelevave foi i le lumanaʻi, e tatau ona e tausisi i tulafono faigofie nei i meaʻai:

    Factor O le a le mea e fai ma pe faapefea ona afaina?
    MeaaiMeaʻai e tatau ona masani, taumafai e 'ai soo, ae itiiti. O le umi o le anapogi poʻo le faʻaauau pea o le taumafa o le a aʻafia ai le saoasaoa o lau metabolism.
    E le afainaO le tele o mea faʻafefete, suamalie, faʻamalosi ma le gaʻo e faʻaititia ai le fua o le metabolic, talu ai o le tino ma le gastrointestinal tract e faapitoa lava le manaʻomia tele o le malosi ma fualaau oona mo lona gaʻoina ma le faʻasili.
    Aga masani leaga (ava malosi, ulaula)Faʻaitiitia le faʻasologa o le protein, lea e faʻaitiitia ai le saoasaoa o metabolic processes.
    MalagaO se tulaga le mautonu ma le ola mama e faʻaitiitia ai le fua o le metabolic, talu ai e te le faʻaaluina le tele o kalori. O le auala sili e faʻaleleia ai lau fua faatatau o le tino, o le faʻamalosi lea i taimi uma.

    O loʻo i ai le tele o meaʻai e fesoasoani e faʻateleina ai le metabolism: fualaau suamalie, apples, nuts, greens, celery, kāpeti, broccoli, ma le lanu meamata. O le gasegase e vave ona vave ona o le maualuga o meaʻai o vitamini, minerale ma antioxidants i nei oloa. I le faʻaopoopoga, o kāpeti ma le broccoli o loʻo i totonu o mea e taʻua o mea le lelei-calorie. E manaʻomia e le tino le tele o le malosi e faʻaleleia ai i latou nai lo o loʻo iai. O le mea lea, e te fatuina ai le vaivai o le malosi, ma o le saoasaoa o le faagasologa o metabolic e faateleina.

    Faʻasologa o le mafaufau

    O metotia faʻavae e faʻalagolago i le tele o mea: genetics, galuega o le gastrointestinal tract, o le endocrin system, o le tino o totoga i totonu, o meaʻai ma aʻoaʻoga, ma le tele o isi.

    Ae ui i lea, o le mea e sili ona lautele o le faʻafitauli lea o le lē paleni. O le taumafa, fiaai, faʻaleagaina o meaʻai vave, o le tele o meaʻai gaʻo ma mea inu gaʻo faigofie i taumafa - o nei mea uma e oʻo atu ai i se gasegase lemu. O meaʻai uma lava e faʻamautinoa ai faʻamatalaga vave o le a taʻitaʻia ai. E tusa lava pe i ai muamua na e mauaina se ituaiga lelei lelei, pe a uma se meaai, o kilokalama uma e leiloloa o le a toe foi mai ma le fiafia, ma o le a toe faʻagesegeseina le metabolism. I taimi o le gasegase faʻavave, o toxins ma radical free e matua lamatia lava, talu ai e leai se taimi e faʻaumatia ai mai le tino.

    O faʻafitauli o le gasegase i le tele o mataupu o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

    1. O se faʻaitiitia faʻaitiitia poʻo le faateleina o le mamafa o le tino,
    2. O se lagona tumau o le matelaina po o le fiainu
    3. Faateleina le faʻaleagaina
    4. Taofiofia o le paʻu.

    Manatua: o le faʻalauteleina o le gasegase ma le gaʻo e gaʻo o se faagasologa uumi ma tiga. O lenei mea e le tupu i le vaiaso pe lua pe a le afaina i le soifua maloloina, lea e mafai ona faʻaalia i le faateleina o le tino, gaʻo, pa'ū o le paʻu, faʻaitiitia o le tumau o le maʻi ma le leaga i le tulaga o le lauulu.

    O tagata uma e fia faʻaitiitia le mamafa, o loʻo mafaufau pe faapefea ona faʻavave le faagasologa o le leiloa o le mamafa, pe a fai e nafa ma mea uma lava metabolism . O le a le metabolism i le tino o le tagata ma o le a lana matafaioi i le fausiaina o se tino ola maloloina i le telefoni feaveaʻi? E mafai ona faʻaleleia faiga faʻavae i auala faigofie ma taugofie. I le aʻoaʻoina o metotia o le faʻavaveina o metabolic processes, e mafai ona faʻagesegeseina le faʻapipiʻiina o mea oona ma faʻaitiitia le mamafa i le iai o le mamafa o le mamafa. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻesuʻe pe o le a le metabolic process.

    Metabolic processes, poʻo lona igoa lona lua, metabolism, o ni vailaʻau faʻasolosolo e faʻamautinoa ai le tuputupu ae o le cell ma le fesuiaiga o vaega kemikolo o se tagata ma le siosiomaga. O ia ituaiga o gaioiga e talafeagai mo le ola o le tino - o le ola o se tagata atoa. O mea uma lava o se vailaʻau ma natura natura e aofia ai i gaioiga faʻasolosolo, lea e aofia ai gaʻo, proteins ma gaʻo. Latou te faia uma lava ana galuega: o le protein e avea o se mea fale, ma gaʻo ma gaʻo e faia mo le tau o le malosi. E ui i eseesega i galuega, o nei vailaʻau e fegalegaleai ma isi.

    I le faagasologa, o faʻalavelave o minerale ma vitamini fesoasoani e faʻaleleia ai le siosiomaga faʻapitoa. Mai le tuʻuina mai e mulimuli mai o le metabolism poʻo le metabolism o se filifili faʻalavelave e le mafai ona suʻesuʻeina e se tagata fai mea faigofie. Ae i ni faaupuga faigofie, o le tulaga patino o mea o meaola oona e le faigata tele, o le mea lea, o le a faamatalaina mulimuli ane.

    O le metabolic process e aofia ai vaega e lua - faʻaleagaina ma le faʻasaga. O le faʻasamala o lona uiga o le faʻaleagaina o vailaau e fafaga ai le tino. Ae o le faʻasaumalie o le faʻavaeina o mea fou ma isi fesoasoani i le faʻamalosi. O faiga uma o fefaʻatauaiga e ogatusa ma le tasi i le isi i le soifuaga o se tagata ola.

    E tupu lenei mea i nisi o laasaga, lea e tuʻuina atu i le faasologa:

    • Muamua, o meaai e tatau ona faʻamalosia.
    • Ona oʻo mai ai lea o le fua o meaʻai, lea e aʻafia ai meaʻai.
    • A maeʻa lena, o le faagasologa o le tufatufaina atu ma le faʻasiliina o meaʻai i le vaega o le tino e amata.
    • Ma o lenei ua i ai i le faaiuga o loʻo i ai se filifiliga ma se faʻamalositino i se auala masani o na meaʻai e le o aʻafia e le tino.

    O nei gaioiga e tupu i le tino vave ma lelei, tusa lava pe leai se faʻaaliga i le vevela ma le mamafa.

    Faamolemole ia matau: O le fuafaatatau o le metabolic e maua i le gaioiga o enzymes ma isi elemene. Metabolism i le tino o le tino e maua ai sulu o le tino ma mea aoga. Ina ia mafai ai ona faʻaauau pea le faagasologa o le metabolic, ma o vailaʻau nei, e talafeagai le tuʻuina atu o le tino ma mea e manaʻomia ma maua e le tagata meaʻai. Ina ia faʻamalosia ai gaioiga, e manaʻomia le okesene, o se tagata e faʻatasi ma le ea.

    O se tulaga lelei o mataupu e mafaufauina pe a faʻagasolo le faiga o le fausiaina ma le paʻu i le auala lava lea e tasi, ma mataʻituina ai se tulaga tulaga ese. Ae tele taimi e faʻalavelaveina ai le faʻataʻitaʻiga ua faʻamatalaina mo soʻo se mafuaʻaga tele.

    Faʻasologa o le le faʻatuatua

    O le faʻafitauli ole gasegase i le tino e mafua mai ile tele mafuaaga. O le mea pito i sili ona taua o nei mea:

    • Vaʻaiga faʻasologa. O le mea sili lea ona faigata ona tau, ae e mafai ona e taumafai.
    • Toxicin poisoning.O metabolic processes e faatoa mafai lava ona toe faʻaleleia e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina masani o le faʻamalologa toxin.
    • Faʻafitauli o mea taumafa ma le faʻafefeteina o taumafa. O le le tausia lea o le faasologa o taumafataga, o se faiga malolo o le aso, o le faʻaaogaina o taumafa sili ona maualuga-kalori, meaʻai: o le faʻasesega i le va o le malosi o taumafa ma kalori e 'ai i le aso. O le ola umi ma le tutusa o mea taumafa o meaai maualuga-calorie e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino ona o le faaletonu o le gataifale.
    • Manatua. I le taimi nei, o se mafuaaga taatele lea o le tele o faʻamaʻi ma faʻafitauli o le tino i le tino. O le atuatuvale ma le le mautonu e masani lava ona "pipii", ma o se auala tuusao lea i le le atoatoa o le faagasologa o le le mautonu ma le ave faamalosi o loo faamatalaina i luga.
    • Le lava o faamalositino. O le tulaga o le nofo, o se tulaga atuatuvale o le manava ma le gaogao, faapea foi ma le toesea o le okesene e mafua ai le faʻalavelave faʻaleagaina.
    • Faaaoga masani o meaai. Afai o le tino e masani ona aafia i suiga i meaʻai, ona galo ai lea pe faʻapefea ona galue i le masani masani. O le le lava o se mea e tasi po o se tasi e mafua ai le faʻavevesiina o metabolic processes, aemaise lava le le lava o le taumafa.

    O nisi taimi e faʻalavelaveina ai metabolic ona o togafitiga faaumiumi ma ni vailaʻau faapitoa. O le iʻuga, pe a oʻo i le tulaga e aumai ai se fomaʻi, e tatau i se tasi ona talanoa e uiga i togafitiga na pasia.

    Maʻi faʻasolosolo

    Afai o loʻo faʻalavelave le faiga o le metabolic, e mafai e le tino ona maua le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi ona o le faʻaaogaina o le tino. O i latou nei o fili sili ona leaga o le tino o le tagata - o le tui e mafai ona oo atu ai i le oona. Afai e le faʻaumatia e le tino toxini i le taimi, o le a latou mafua ai le atinaʻega o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻagesegese le faʻatinoga o totoga.

    Faamolemole ia matau: O le solia o le gaosiga o le maʻisuka e mafua ai le atiina ae o le maʻisuka, ma le gaʻo - e taitai atu ai i le faaputuga o le cholesterol i le toto, e mafua ai faamaʻi o le fatu ma toto toto. O faʻamalositino faʻasalalau faʻatasi ai ma le le mafai ona faʻamalosi e mafai ona mafua ai le kanesa. Ae maise lava e le masani ai i lenei talaaga, o le meaʻai, le manava, gout e atiina ae.

    Le leai o minerale ma vitamini e oʻo atu ai i le faaleagaina o ponaivi ma maso, maʻi tuga o le tino cardiovascular. I tamaiti, o le le atoatoa o vitamini ma minerale e mafua ai le tuputupu ae ma le tolopoina o le taimi. Ole tele o vitamini e iai foʻi aʻafiaga le lelei.

    Fautuaga Faʻatonu

    Smirnov Victor Petrovich
    Nutritionist, Samara

    O le tele o le metabolism e aofia ai le lua faʻasagaga faʻamalosi, ae le fesoʻotai fesoʻotaʻiga: anabolism ma le catabolism. Anabolism o le faagasologa o le faʻaaogaina o mea palasikisi, fausiaina o ni fou fou ma masini o le tino, faateleina le maualuga, maualuga ma le mamafa. O le Catabolism o le faʻafeagai. O le mea lea, afai e manaʻo se tagata e faʻafaigofie lona mamafa, e mafai ona ia galue i nei lālā uma e lua. O le faʻagasolo i le faʻaitiitia o le faʻaleagaina o le tino e aʻafia ai le faʻaaogaina o meaʻai laiti-calories, ma o le faateleina o le catabolism o se faʻaopoopoga o gaoioiga faaletino.

    O ia ituaiga faʻaluaina i luga o "fua uma e lua" e oʻo atu ai i se vave ma sili atu le aoga. Ae e tatau ona e manatuaina ao le i faia oe i se tulaga tutoatasi i le paʻu mamafa ma taumafai i soo se meaʻai e faʻaopoopo i mataupu faavae o se olaga ola maloloina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi muamua lau fomaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le toʻatele o tagata ua faʻavaivaia le glucose toleni, lea e le o maua i le maʻisuka, ae mafai ona oʻo atu i lona atinaʻe i suʻesuʻega tutoatasi.

    Faʻafefea ona toe faʻaleleia faiga faʻapitoa

    Ina ia mafai ona auai i le faʻavaeina o metabolic processes i le tino, e tatau ona e faia se suʻega faafomaʻi e faʻagata ai faʻamaʻi pipisi.O le a le mea e manaʻomia ona faia e vave ai ona faʻagasolo faiga faʻavae? O lenei mea e manaʻomia ai le toe iloiloina o nisi o galuega taua ma le mataʻituina o le tausisia lelei.

    O nei taga e aofia ai:

    • Filifiliga o lau taumafataga.
    • Iloilo tonu meaʻai e faatagaina e faʻaumatia.
    • Iloilo le moe ma le ala.
    • Faamalosia le leo o musika.

    Meaʻai talafeagai i le metabolism

    Aʻo fesiligia pe o le a le mea e nafa ma le metabolism i le tino o le tagata, o le aufaipese e faapea mai - meaʻai. O meaai o le punavai autu lea o le malosi ma le fausiaina o meaola mo totoga uma ma tino o le tino. Faʻaauau le faʻafouina o le faʻafouina o le tino e manaʻomia ai le faʻaaogaina masani o meaʻai talafeagai.

    Faamolemole ia maitauina: O meaʻai ma le metabolism e vavalalata vavalalata, tasi e saʻo le faalagolago i le isi. O meaʻai talafeagai mo le faʻaaogaina o gasegase o le faʻaumatia o toxins ma otaota e le talafeagai mo o tatou tino, o le le lava o le malosi o le malosi. O le fua o le metabolic e faʻamautuina ma tausia i totonu o le tino ona o ni meaʻai laiti ma ni vaega laiti.

    O le taumafataga o le taeao e taua tele, o carbohydrates (falala, pasta, pancakes) e tatau ona i ai i le taumafataga, o le a latou maua le malosi mo le aso atoa. A maeʻa, o le fua maualuga maualuga o le gasegase e mafua mai i le 5-6 i le taeao ma tumau seia oʻo i le 12 i le aoauli. E manaomia le lagolagoina e se taumafataga o le taeao. E tatau ona e 'ai 6 taimi i le aso ma sina meaʻai ma aua le fiu i le taeao. I le aoauli, o le fua o le metabolic ua faaitiitia ma le 'aiga o le afiafi, o le mea lea, e tatau ona avea ma se malamalama e mafai ona mafai - e mafai ona aofia ai se polotini ma se meaʻai fualaʻau. E mafai ona e kukaina le kuka suamalie. E le gata i lea, e tatau ona maitauina o le taumafataga o le afiafi e tatau ona 4 itula ao le i momoe, ae o le itula ao le i momoe, e mafai ona e inuina se ipu susu o lefir kefe poo yogurt. Afai e te amataina le aso i le lelei o le taeao, ona susunuina lea o le gaʻo e 10%. O le mumusu e 'ai i le taeao o le a faʻagesegese ai le metabolism seia oʻo ina oʻo mai se taunuʻuga atoa. O le mea lea, e tatau ona ave meaai mo le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi, ma o meaʻai paleni e afaina ai le fua o le metabolic. O le gaosiga o meaʻai e oʻo mai e 10% o calories e faʻaaluina e le tino i le ao. O meaai masani e tausisia ai le tino i le galuega e aunoa ma le faalavelaveina pe faʻagesegese ai lana gaioiga. E fautuaina e fai se malologa i le va o 'aiga e le sili atu ma le 4 itula, faʻaaogaina le 300-400 kcal i le taimi. Ona le mafai lea ona gaʻo le gaʻo i luga o itu, ma e taua lenei mea mo le gau o le mamafa.

    E le mafai ona faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai ma faatulaga aso anapogi - e le afaina ai le fua faatatau ole metabolic. O ia ituaiga suʻesuʻega e faʻalavelave ai i le masani ai o le tino. O le faʻaaogaina o se vaega itiiti o meaai i totonu o le manava e maua ai e le tino se faʻamaoniga e teu ai le malosi. E itiiti ni calories e faʻaalu ma o se tagata e leiloa le mamafa i na aso muamua, ma faʻaopopoina ai le metabolism.

    Faʻafitauli faʻapitoa

    Ole fua ole fua ole fua ole soifua maloloina e faalagolago i le tele o vitamini, elemene elemene, ma mea e gaosia i meaola oona e maua i meaai. Vitamini ma elemene o loʻo maua i iniseti uma e faʻavave ai le gaioiga o le tino i le tino.

    Fautuaga lelei: O le mea lea, e fautuaina e 'ai fualaau faisua ma fualaau' aina, iʻa o iʻa, iʻa i aso uma. E i ai le tele o iodine i iʻa o le sami, lea e aʻafia ai le saoasaoa o metabolic processes. E maua foi i nisi o fualaʻau ma laau. E fautuaina faalua i le tausaga e faia se taʻaloga o le televase complexes.

    Mo le masani ole metabolism ma le fesuiaiga o vaega kemikolo, faʻapea foi ma le tausia o se ata laʻititi, e te manaʻomia se malologa e 7-itula. O nisi o faagasologa, e pei o le gau o gaʻo, e tupu i le po. Le tele o le moe e afaina ai le tele o le gaʻo ma le gaosiga i le lautele. O se taumafataga manaia e faʻafefe ai le gaʻo i le taimi o le moe. O le faʻaaogaina o le faʻaaogaina e pulea e le insulin, o le maualuga e tupu pe a uma ona 'ai. E le gata i lea, o le suamalie e saofaga i lana filifilia tele.O le mea lea, afai e tatau ona e 'ai i le afiafi, e sili atu ona lelei le' aina o fualaau faisua, cheese cheese, inu kefir. Seiloga o le faʻaitiitia o le inisalini e amata ona galue le hormone o le tuputupu ae, lea e malepe ai gaʻo. O le gaioiga faaletino e fesoasoani i le faʻalauteleina o le fua faʻasolosolo pe o se faʻaleleia atili i le metabolism. Faʻaaogāina masani faʻaletino, e mafai ona e susunuina gaʻo ma tausia lelei ou maso. E le manaʻomia le aʻoga i le falemaʻi, e mafai ona faʻatapulaaina oe lava i nai savali faigofie ma le taeao. O mea uma lava o loʻo i ou lima, e tatau lava ona e manaʻo i ai, ia e faʻapalepale ma faʻagesegese ona aafia i se olaga fou.

    Faʻatau atu vai ma minerale

    O le tele o le tino o le vai. O le taua o le metabolism i lenei tulaga e ave i luga o se uaina faalauiloa. O le faiʻai e iai le vai i le 85%, o le toto - i le 80%, maso - i le 75%, ponaivi - i le 25%, tino faʻapipiʻi - i le 20%.

    • e ala i le mama - 300 ml / aso (i le averesi),
    • e ala i le paʻu - 500 ml,
    • ma le urine - 1700 ml.

    O le fua o le vai e faʻaaogaina e faʻaaogaina. Afai o le taumafa e itiiti ifo nai lo le gaioiga, faʻalavelave faʻalavelave i le tino. O le masani o le taumafa vai i aso taitasi e 3 lita. O lenei aofaiga e lava lea e mautinoa ai le lelei o le gaosiga ma le manuia.

    O loʻo faʻafefeteina minerale i vai mai le tino. Mo lenei mafuaʻaga, e fautuaina e faʻaopoopo i vai masani. O se tasi lea o auala sili ona faigofie e faʻatumu ai le le lava o elemene talafeagai. E fautuaina ma le fesoasoani a se tagata tausi meaʻai e fuafua le fua o salts ma minerale ma tusi se meaʻai e faʻatatau i nei faʻatusatusaga.

    Mafuaʻaga ma taunuʻuga o faʻafitauli faʻaleagaina

    O le metabolism o se faʻalavelave lavelave ma le faʻaogaina. Afai o se toilalo e tupu i se tasi o laasaga o le anabolism poʻo le catabolism, o le mea atoa o le "fausia" o meaola. O faʻafitauli faʻapetetope e faʻaosofia e:

    • uiga faʻamaoni
    • sese olaga
    • eseese faʻamaʻi
    • nofo i se eria e le lelei le faʻaogaina o meaola.

    O le mafuaaga autu mo le toilalo o se le amanaiaina lea o lou tino. O le tele o meaai leaga o se sasa o lo tatou taimi. Le lelei le taumafa ma le le gaioiga e taitai atu I le taunuuga, o le tele o tagata e matua pagatia ma taunuuga uma.

    Faatasi ai ma uiga e taʻu mai ai o tulafono faatonutonu metabolic e tatau ona foia o:

    • faateleina pe faaitiitia le mamafa o le tino,
    • vaivai le tumau
    • faʻafitauli o le paʻu tino
    • eleelea o lauulu ma fao,
    • faateleina le faʻaleagaina, ma isi.

    E mafai ma talafeagai e taulimaina ai taunuuga o faʻafitauli faʻaleagaina. Ae o le faitauina i se taimi vave o le valea. O le mea lea, e sili pe a e le momoʻe. Ma afai o nei mea uma e tupu, e tatau ona e liliu i tagata tomai faapitoa ma ia e onosaʻi.

    Fua faatatau ole metabolic e faalagolago i le itupa, tausaga, taumafa

    O le fua faatatau o le gataifale e le gata ina faalagolago i mea o le gataifale ma le olaga, ae faapea foi i luga o alii ma tausaga. O le maualuga o le maualuga o le testosterone i tagata. Ona o lenei mea, o sui o le malosi malosi o feusuaiga e faigofie ona mauaina le maso maso. Ma o maso e manaʻomia le malosi. O le mea lea, o le metabolism i totonu o tagata e sili atu ona maualuga - o le tino e sili atu le tele o kalori.

    O tamaitai, i le isi itu, e sili atu ona faʻapitoa i tupe teu. O le mafuaʻaga e mafua i le tele o hormones sex sex - estrogen. O tamaitai ua faamalosia e sili atu ona mataituina a latou fuainumera, talu ai ona o le alu i tua atu o se olaga soifua maloloina e vave lava ona tali atu i tupe maua.

    I nei tulaga uma e lua, o loʻo i ai le tele o tuusaunoaga. E tele tamaloloa e faigofie ona maua le mamafa, aʻo le tele o fafine e mausali i lenei tulaga, e masani lava ona fafagaina. E mafua ona o le tele o mea e aʻafia ai le maualuga o le metabolism e fesoʻotaʻi lelei. Ae o le mea lautele, o le itupa e tele sona sao.

    I le tele o tagata, suiga o le metabolism ua suia i tausaga. E faigofie ona matauina lenei mea e ala i le matauina o suiga i foliga o se tagata poo foliga o tagata masani. E aunoa ma le taumafai e teteʻe le taimi, pe a mavae le 30-40 tausaga, poʻo le taimi muamua foi, e toʻatele tagata e amata faʻafefete. O lenei foi uiga o le ectomorphs. I le talavou, latou te le mafai ona toe faʻaleleia e tusa lava pe o le kilogram.Faatasi ai ma le matua, kilokalama eo mai lava. E tusa lava pe le o ni aofaiga e pei o meso ma endomorphs.

    Faʻafefea ona teena le suiga? Ia avea ma se tasi o le ola soifua maloloina - ia 'ai saʻo ma tuʻuina atu le tino faaletino. Faitau le calories e faʻalagolago i manaoga taʻitasi (faʻatonuga e fesoasoani ai), faamalositino, ma le metabolism o le a masani. Vagana ai, ioe, ei ai faafitauli o se ituaiga ese.

    Ma faʻapefea ona 'ai saʻo? Faʻasalaga tele i oloa e mafua ai ona faia saʻo galuega a le tino i le tino. O le meaai e tatau ona tamaoaiga:

    • fiva fualaʻau tele - kāloti, kapisi, ma isi,
    • fualaau suamalie
    • greens
    • totoʻa manu
    • sea ​​sea.

    E fautuaina e 'ai soo ma vaevaega, aua nei faʻamalo le taeao o taeao, ia manatua le fetaui lelei o oloa. E sili ona lelei le suesueina o le mataupu i se auiliiliga, pe saili se fesoasoani mai se tagata tomai faapitoa. Talu ai ona o le tino e galue ma mea na tuʻuina atu i ai, o se metabolism masani e na o le pau lava le mea e mafai ona faitauina pe afai e faʻafetaui le taumafa i manaoga o tagata taʻitoʻatasi.

    Faʻamalosia le eletise

    Pe a ulufale atu tagata mo le malosi, ma tusa lava po o le a le mafuaʻaga, latou te le matamuli ese mai le malosi. Ae o tamaitai ei ai lenei ituaiga o gaioiga faaletino e tele lava ina i ai faafitauli, talu ai e talitonu tamaitai e le gata ina latou manaʻomia ni avega eletise. E lamatia i latou, aua o le a latou taʻitaʻiina ai le faateleina o le tino ma le toe fetuunaiga o le tino e tusa ai ma le ituaiga tane. Ioe, o se mea sese. Ma e leaga tele. Talu ai ona e faʻafefe i vasega o le tino e fai le galuega latou te faʻamoemoe i ai, latou te vave faʻavaveina le gaosiga ma faʻateʻa ese le gaʻo tino tele.

    O le mea moni o lena mea e aunoa ma ni malosiaga, e matua faigata lava ona fausia le maso. Ma a aunoa ma se aofaiga tele o le maso maso, e le mafai ona ausia le saoasaoa i le gaosiga., talu ai o maso i le tele o itu, e maua ai le saoasaoa o le faagasologa o metabolic processes.

    O le mea lea, e tatau i alii ma tamaitai i vasega faʻale-tino ona gauai atu i le malosi o toleniga. Ma ina ia mafai e sui o le afa vaivai o tagata ona toe fausia i latou lava i le auala a alii, e tatau ona e ave fualaau faasaina. E le na o ia lava e galue.

    Afai e te manaʻo e faʻasalalauina le metabolism, e tatau ona e lafoaia lauusiusi ma gaʻo. Afai e le mafai ona soloʻesea suamalie, e tatau, a itiiti ifo, ia suia i se mea e sili ona leaga - stevia.


    Muamua lava, o fua nei o le protein., talu ai ona o loʻo i ai se aafiaga maualuga o le vevela ma o lea faʻavavevave ai le metabolism.

    Green tea ma le kofe natura uliuli - lua inu e lauiloa mo lo latou gafatia e faʻaleleia le metabolism.

    Ata, e pei o meaʻai o manufasi, ei ai lona aʻafiaga maualuga.

    Faʻamafanafana mea manogi - O mea nei o le faʻavaveina o le metabolism ma le gaʻo mu. Latou te faʻaalia foi uiga lelei faʻafofo. Onamamoni, togafiti, galuega faʻafefe.

    Meaʻai e maualalo le faʻaogaina o fuainumera, ae i le taimi lava e tasi e matua soona faamalieina. O fatu ma fatu, laumei, ituaiga uma o kapisi ma isi laulaʻau lanumeamata, tamato, ma le isalaʻelu.

    O nei oloa uma, aemaise lava o ni fatu, e fesoasoani i le atinaʻeina o le polypeptide PPY, lea e suitulaga i le manaʻoga o le tagata mo sasala ma isi mea gaʻo ma manaʻo e ai gaʻo. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o tupe teu oona e faateleina tele.

    O lenei gaioiga o le faʻafeagai lea o aʻafiaga o hormones fiaai, lea, i se isi tulaga, mafua ai ona 'ai e se tagata le tele o gaʻo.

    Metabolism e aofia ai vaega e lua: catabolism - o le faʻaumatiaga o mea faʻapipiʻi e ulufale atu i le tino, ma anabolism - o le faʻasologa o ana lava meaola. Ina ia mafai ona maualuga le maualuga o le metabolic, o mea uma e tatau ma malosi e tatau ona ulu atu i le tino. O le mea lea, mo se metabolism vave, e tatau ona e 'ai atoatoa, ma e le o nofo i meaai mama ma faʻasalaina oe lava i gaioiga faaletino. O le tele o meaai le lelei e mafai ona vave faʻaitiitia le metabolism. O le mea lea, o tagata uma e fia faʻavaveina e tatau ona aveese atoa nei mea leaga mai a latou meaʻai ma sui i oloa e faʻavave ai le gataifale ma faʻamautinoa le susunuina o gaʻo.

    E i ai pea fesili - fesili ia i latou iinei

    E te fiafia i le tusiga? Ona lagolagoina lea oi matou lolomi:

    O le a le mea e aafia ai le fua o le metabolic

    E tele taimi tatou te faalogo ai i le faaupuga "faʻagasolo lemu" po o le "metabolism vave": e masani ona latou uiga o le mafai ona tausia le fealofani e aunoa ma ni tapulaa i meaai ma gaoioiga faaletino, pe, i se isi itu, o le uiga e faigofie ona maua le mamafa. Ae o le fua faatatau ole metabolic e atagia mai e le gata i foliga vaaia. I tagata ei ai le metabolism anapogi, o le tele o le malosi e faʻaalu i galuega taua, e pei o le galuega o le fatu ma le faiʻai, i le taimi lava e tasi nai lo i latou e telegese le gaosiga. Faatasi ai ma tutusa tutusa, e mafai e se tasi tagata ona 'aina le taeao ma le aoauli i le aofaʻi o croissants, faʻaumatia uma calories na maua, ae o le isi o le a vave ona maua le mamafa - o lona uiga o loʻo i ai a latou fua faatatau ole metabolic. E faʻalagolago i le tele o mea, e tele naua e le mafai ona aʻafia.

    O mea e le mafai ona faasaʻoina e taua o le tulaga faʻateleina: o faʻamaoni, itupa, ituaiga o le tino, tausaga. Ae ui i lea, ei ai tulaga e ono aʻafia ai. O ia tulaga taua e aofia ai le mamafa o le tino, tulaga o le mafaufau-lagona, faatulagaina o meaai, le maualuga o le gaosia o le hormone, gaoioiga faaletino. O le tau fesuiaiga e faalagolago i le fegalegaleaiga o mea uma o loʻo i luga. Afai e saʻo le fetuunaiga o mea o le vaega lona lua, e mafai ona e faatelevave pe faʻagesegese le metabolism. O le taunuuga o le a faʻalagolago i uiga o genetics ma le faʻamautuina o le tino atoa o le tino.

    Faʻafitauli Pona

    O aʻafiaga leaga e maua i fua o fualaau (i falaoa, pateta, sana, pi, mung bean, pi, araisa, ma isi).

    Oona, e pei o proteins, i totonu o le tino o le tagata ei ai se palasitika ma le malosi. 1 g o le gaʻo, faʻamaʻiina i le tino i le i ai o le okesene, faʻasaʻo mai le 9.3 kcal o le malosi. E lua ituaiga o gaʻo: manu ma fualaʻau.

    Mo le tino o le tagata, o mea inu gaʻo e tele lava lona taua. Aemaise lava, pe a fai le galuega faaletino, o gaʻo meaʻai muamua o le vaeluaina ma le tuʻuina atu o nila, maso, aemaise lava maso ma le malosi talafeagai mo a latou gaioiga. I le taimi o le faʻamaʻiina o le 1 g o gaʻo i le i ai o le okesene, e 4.1 kcal o le malosi ua faʻasaoina. O gasegase e maua i le tele o meaʻai (i falaoa, pateta, fualaau aina, gourds) ma suamalie.

    Le tele o vai i totonu o le tino

    O le vai o se vaega o siama uma ma siama o le tino o le tagata. Faʻalagolago i mea faʻale-tino o meaola taitasi, o vai i totonu o loʻo i ai i le tele o aofaiga. 50-60% o le tino o le tagata matua o le vai; i totonu o le tino o tupulaga talavou, e sili atu le tele o le vai. O manaoga masani o le tino o tagata matutua i le vai e 2-3 lita.

    Le aʻafiaga o vai i luga o le tino

    Suavai e taua tele i le metabolism. Afai e le 'ai atoa se tagata, ae faʻafeinu le vai i se aofaiga masani, ona mafai lea ona ola i le 40-45 aso (seia oʻo ina faʻaitiitia lona mamafa o le tino i le 40%). Ae afai, i se isi itu, o le meaai e masani, ma e le inu le vai, ona mafai ai lea e le tagata ona oti i totonu o le vaiaso e tasi (ao lei paʻu le mamafa i le 20-22%).

    O le vai e ulu atu i totonu o le tino o se vaega o meaai ma i le ituaiga o meainu. E gauai mai le manava ma le toto i totonu o le toto, auai i faiga faʻapitoa i gaioiga ma masini, o lona vaega autu e faʻasalaina e ala i le manava, salu ma le mimiti.

    I le vevela vevela o le taumafanafana, e tele le leai o se vai i le taimi o le vevela ma le manava. O le mea lea, o le manaʻo o le tino mo le faateleina o le vai. I le fia inu ma se lagona o le malulu, e aunoa ma le inu i le tele o le vai, e tatau ona fufulu lou gutu, suavai suamalie (vai ma lemoni, vai oona) e faʻamalo ai lou fiainu ma sili atu ma le taimi e le faʻavaivai ai le fatu.

    O suauu minerale o se vaega o siama uma ma siama o le tino o le tagata. Eseesega i le va o macro ma microelements.

    Uu manava

    O le manava o le tino o le vaega mulimuli lea o le vaevaeina o vailaau oona i sulu o le tino lea e aofia ai le okesene ma o le carbon dioxide o loʻo faia.

    Le faamalamalamaina pe aisea, i le taimi o le manava o le tino, o mea e masani ona tetee i le okesene maso o le oxidized, o le manatu o le faʻamalosia o le okesene ua tuʻuina i luma. E talitonuina o le okesene e fai ai le peroxide, lea e vaʻaia ai le okesene malosi. O loʻo faʻaaogaina foi le hydrogen, lea e pasi atu mai le tasi mea i le isi, ona o se tasi o mea e foliga mai e sili atu le tamaoaiga i le okesene, o lona uiga, o le oxidized, ao le isi ua sili ona vaivai, o lona uiga, ua toe faʻaleleia.

    O le taua tele i le manava o le tino o pigments laiti ia e aofia ai le uʻamea ma o loʻo i luga o sela ma mea faʻamalolo. O le uʻamea o se tasi lea o mea sili ona malosi, e pei ona mafai ona vaaia i le faataitaiga o le hemoglobin toto. E le gata i lea, o loʻo i ai isi faʻalavelave e faʻateleina le fesiitaiga o le okesene poo le hydrogen. O nei mea, o le catalase enzyme ma le sikpeptide glutathione ua lauiloa, o loʻo aofia ai le sulfur, lea e fusifusia ai le hydrogen, faʻamaʻapeʻa mai mea e faʻamaʻi ai meaola

    O se taunuuga o vailaau, masini, suiga o le vevela i meaola oona o lo o aofia ai i meaʻai, o lo latou malosi gafatia ua liua i le vevela, masini ma le eletise. O totoga ma okeni e faia le galuega, o lelaʻo e faʻalauteleina, o a latou mea ua le toe faʻafouina, e tuputupu aʻe le totoga o le tino olaola ma faʻaleleia ona o lenei malosiaga faʻavae. O le mausali o le vevela o le tino o le tagata e faʻamautinoaina foi e lenei malosi.

    Nervous tulafono

    I meaola maualuga atu, o faiga faʻasolosolo e faʻatulafonoina e le faʻalavelave o le tino, lea e aafia ai le faagasologa o gaioiga uma. O suiga uma i le faagasologa o le metabolism e mafai ona vaaia e le vaega o le popole, lea i se auala faafouina e faaosofia ai le fausia ma le excretion o faiga eletise e faatino ai le faaleagaina ma le tuufaatasia o mea.

    Tulafono faʻavae mo tamaiti

    O metabolic processes e faʻalagolago foi i tulafono faatonutonu o mea tau tamaʻitaʻi, lea e fuafuaina e le setete o gutu o le endocrine. O gaioiga e faʻaaogaina ai totonu, aemaise lava o le pituitary gland, slander, vevela ma mea e masani ai - e tele lava ina fuafuaina le auala o le metabolism. O nisi oi latou e aafia ai le malosi o le faagasologa o le faʻamalo, aʻo isi e aʻafia ai le metabolism o nisi mea o gaʻo, minerale, carbohydrates, ma isi.

    O le matafaioi o le ate i le metabolism

    O le metabolism e ese foi i manu o vaitausaga eseese. I meaola laiti, o laasaga e talafeagai mo lo latou tuputupu aʻe e sili ona taua (i totonu ia i latou, o le sili atu nai lo le vevesi i le 4-12 taimi). I meaola matua, o faiga o le faʻasaumalie ma le faʻamaloloina e masani ona paleni.

    O le metabolism e gaosia e meaola e afaina ai foi le metabolism. O le mea lea, o le metabolism o se povi lactating o loʻo toe faʻaleleia i le faʻasalalau o mea faapitoa o le casein susu, susu suka. Mea mai le saite

    I ituaiga eseese o manu, e ese le metabolism, aemaise lava pe afai latou te 'ai meaai eseese. O le natura ma le tikeri o metabolic process is affected by the nature of nutrition. O le taua tele o le aofaiga ma le tuufaatasiga o protein, o le vaitamini, faapea foi le tuufaatasiga o meaʻai. O meaʻai faʻatasi ma soʻo se tasi o mea e faʻaalia ai, e naʻo le puipuia o meaola, e mafai e manu ona ola e oʻo lava i galuega maso. E mafua mai i le mea moni e faapea o palatini o mea uma ia o fale ma o se punavai o le malosi i totonu o le tino.

    Aʻo anapogi, e faʻaaogaina e le tino ona faʻaagaga avanoa, muamua le glycogen ate, ma gaʻo mai gaʻo susu. O le malepelepe o puipuiga i le tino ua faaitiitia, ma o le tele o le eletise i totonu o mea faalilolilo ua faaitiitia. O lenei mea ua iloa nei talu mai le aso muamua o le anapogi ma ua taʻu mai ai o le paʻu o le palatini o se natura faʻataʻitaʻiga, talu ai o loo tele pea meaʻai i totonu o le inumaga mo le aso poʻo le lua. Faʻateleina le matelaina, ua faʻatūina le metabolism ile tulaga maualalo. Naʻo le tuʻuina atu o gaʻo kulū ma gaʻo i totonu o le tino ua vaivai, pe amataina le faʻaitiitia o le paleni o aʻafiaga ma amata ona faʻateleina le tuʻuina atu o le nitrogen.O nei laʻautini o le punavai autu o le malosi mo le tino. E masani lava o se mea taufaasese e lata i le oti. O le manava o le manava i le amataga o le anapogi o le 0.9 - o le tino e mu tele lava gaʻo, ona paʻu lea i le 0.7 - o gaʻo ua faʻaaogaina, i le faaiuga o le anapogi o le 0.8 - o le tino e mumu ai le palatini o lona tino.

    O le matelaina atoatoa (pe'ā tago i le vai) e mafai ona tumau se tagata e oʻo atu i le 50 aso, i taifau - silia ma le 100 aso, i solofanua - e oo atu i le 30 aso.

    O le umi o le anapogi e mafai ona faʻaleleia i le taimi o aʻoga amata, talu ai ona ua mavae ni piriota pupuu o le anapogi, o le tino e teuina i se tupe e sili atu nai lo le masani, ma e faʻafaigofieina le anapogi lona lua.

    Autopsy o meaola na feoti ona o le matelaina o loʻo faaalia ai o vaega eseese ua faʻaitiitia le mamafa i suiga eseese. O le tino e le maua ai le mamafa, ona o le maso, paʻu, ma le gaogao oona, e le toe maualalo le mamafa, o gaʻo, fatu, ma le faiʻai e leai se sili atu nai lo le 2-3% o latou mamafa.

    Gaoioiga faaletino

    O le faʻasaina i le taimi o le faʻamalositino faʻatasi ai ma le faʻateleina o le faagasologa o le faʻamalologa ona o le malosi tele o le malosi o le tino.

    E oʻo lava i le malologa atoa, o le meaola e faʻaalu le malosi i le galuega o totoga i totonu, o le a le faʻaaogaina le gaioiga: o le fatu, musika respiratory, fatuga, gland, etc. O musika o le skeleton o loʻo i ai pea i se tulaga o le le mautonu, lea e manaʻomia ai foi se tupe alu malosi. E tele naua le malosi o manu e maua ai, eli ma eli meaai. O se solofanua e oo atu i le 20% o le malosi o meaai maua i lenei mea. Ae o le malosi faʻaalu i le taimi o le muscular galuega e faʻapupulaina atili, ma o le tele foi, o le faigata o le galuega ua faia. O le mea lea, o se solofanua, pe a taʻavale i luga o se auala eletise i se saoasaoa i le 5-6 kilomita i le itula, e faʻaalu 150 calories o le vevela i le kilomita, ma i le saoasaoa o le 10-12 km i le itula - 225 cal.

    Metabolic process

    Fesili mo lenei tusiga:

    O le upu metabolism poʻo le metabolism e masani i tagata uma o loʻo toese le mamafa pe taumafai e maua le mamafa. O se aganuʻu le malamalama i ai o se faʻalavelave o gaioiga faʻa-kemisi ma malosiaga malolosi e faia i le tino o le tagata. O le metabolism e fuafua tele le foliga mai ma le soifua maloloina o se tagata, le umi ma le lelei o le olaga.

    Soo se mea ola, e aofia ai le tagata soifua, o se fale suesue fainatura faigata. Vailaʻau e oʻo i totonu pe a 'ai, manava ma isi gaioiga e faʻaauau pea fegalegaleaiga faʻatasi ma molekula ma mamanu i totonu o le tino, o se taunuuga o le malosi e manaʻomia mo le galuega o totoga i totonu.

    O metabolic processes e aofia ai mea nei:

    • Faagasologa o vaega e sau i meaai
    • Liuaina oi latou i ni vaega faigofie,
    • Le faʻatagaina o elemene elemene mai sosoʻo o le tino,
    • Saturation o sela ma mea talafeagai.

    E le mafai ona ola le tino ola e aunoa ma le metabolism. E mafai ai e oe ona fetuunai i le faatosinaga o mea eseese mai fafo. O le poto poto na faia ai lenei gaioiga aunoa. Faʻafesuiaʻiga o faʻatagaga e mafai ai ona maua vave faʻataʻitaʻiga, okeni ma tisipenisione pe a mavae le faʻalavelave ma mea le lelei mai fafo. Faafetai i le metabolism, ua faamautuina le faagasologa o le toe faaleleia. O le tino o le tagata o se tino e sili ona faigata ona faatulagaina lelei lea e mafai ona faia tulafono faatonutonu a le tagata lava ia ma le faasaoina o le tagata lava ia, e avea ma vaega i le manava o le tino, i le toe faaleleia o mea, toe gaosia, tuputupu ae, ma isi.

    Afai e te alu faʻamalosi pe o le a le metabolism poʻo le metabolism o loʻo i ai i ni upu faigofie, o lona uiga o loʻo i ai i le gaosiga o vaega o vailaʻau ma liliu atu i le malosi. O nei laasaga e aofia ai ni laasaga se lua, lea e fesootaʻi:

    O nei faiga e lua e tutupu i le taimi e tasi, ae e matua ese lava. O le catabolism e faʻamalosia ai le vaevaeina o meaʻai e ulu i totonu o le tino, muamua i mea e gaosi ai meaʻai, ona tuʻuina atu lea i ni vaega faigofie.O se taunuuga o lenei faagasologa, ua faʻasaʻoloto le malosi, lea e fuaina i kilokalo. I luga o le faavae o lenei malosiaga, e fausia ai molimula mo siama ma gaʻo o le tino. Anabolism e aofia ai le faʻasalalauga o mea faigofie i ni mea faigata ma e manaʻomia ai le tele o tau o le malosi.

    O le malosiaga e tuʻuina atu ona o se gaioiga faʻasolosolo e alu i le gaioiga faʻaletino ma le tafe o gaioiga i le tino. E le gata i lea, e tusa ma le 80 pasene o le tupe faʻaalu i le vaega mulimuli, o le isi e faʻaalu i le gaioiga faaletino.

    E talia foi le vavaeeseina o le palasitika ma le malosi gaosi. O le gaioiga faʻamalosi e aofia ai gaioiga e mafua ai le fausiaina o fausaga fou ma le tuufaatasiga o le tino i totonu o siama.

    O le malosi o le malosi o le eletise o le suiga lea o le malosi, o se taunuuga, ona o le olaola o meaola, o le malosi lea e manaomia mo le ola o sela, okeni, tissu ma le tino atoa o le a faamatuu atu.

    Tuua Lau Faamatalaga