Sulfanilamides - lisi o fualaau oona, faailoga mo le faʻaaoga, allergy

I le taimi nei taimi mo le maʻisuka fuaina o le suka-lowland sulfonamide ma bigowides o loʻo faʻaaogaina. E sili atu le aoga i tagata matutua ua gasegase i le atoatoa. E mafai ona faʻaaoga vailaʻau sulfonamide e faʻatasi ma inisalini injections i le maʻisuka maualuga i tupulaga talavou ina ia faʻaitiitia le numera o inisua o inisalini. I le tulaga o inisalini e puipuia ai le maʻisuka, o le faʻaaogaina o le sulfanilamide i nisi tulaga e maua ai le lelei, faʻaauau ai le gaioiga o le inisalini ma faʻaumatia ai le aʻafiaga o mea faʻasoesa ma inhibitors inisalini. I le maʻisama ma le tagata matua o le maʻisuka e maua i tulaga o le le atoatoa o le insulin, o le gaʻo o le sulfonamide o le suka e le aoga.
Le lelei taga o le faʻaitiitia o le suka-sulfanilamide e laiti tele, ae i nisi tulaga, o le faʻaitiitia o kela papaʻe, platelets ma neutrophils e mafai ona matauina i totonu o le toto.

O nisi maʻi maitau le faʻaalia o le nausea. E mafai ona faʻaalia faʻamaʻi. O le faʻaaogaina o le suka-lowering sulfonamide o fualaau faʻasaina ua solia i le maʻitaga ma le aʻoga amata, faatasi ai ma faʻamaʻi ogaoga ogaoga ma le cirrhosis. I le talavou ma le autalavou, o le televave o le aafiaga o le suka o STH. I nei tulaga, o le faʻaitiitia o le suka o le sulfonamide e mafai ona fesoasoani i le faʻaitiitia o le hyperglycemia ma e mafai ona tuʻu faʻatasi ma tapenaga o le inisalini.

I le taimi nei ua tuʻuina atu o sauniuniga e maualalo i le suka-lowering sulfanilamide: BZ-55 (fomaʻi, oranil, inepol, carbutamide, glucidoral, bukarban), D-860 (rastinone, tolbutamide, butamide, artosin, musicase, orabet, dolipol, etc.).

I le taimi nei ua tele suʻesuʻega na maua ai o le BZ-55 (nadizan ma ona analogues) ei ai le faʻaogaina o le maualuga o le suka i le faʻatusatusa i vailaʻau ole D-860. Ae ui i lea, o vailaau o le D-860 vaega (rastinone ma analogues) e le o se mea matautia.

Suga-faaitiitia o fualaau sulfa tofia le 0.5 g 1-2-3 taimi i le aso. E mafai ona e faʻateleina le inumaga i le 3 g i le aso. Ae e sili atu ona lelei le tausisia o metotia talafeagai ina ia aloese mai le aafiaga oona o le fualaau faasaina.
Le fualaau faasaina r-607 (chlorpropamide, diabenesis, oona) e faʻaaogaina i pusa e 250 mg. Le fua faatatau masani ole 250-500 mg. O le fualaau faasaina r-607 o le sili lea ona malosi pe a faatusatusa i isi fua o le suka ma le sulfonamide.

Cyclamide (K-386) i lona faʻatulagaga faʻatulagaina e latalata vavalalata (D-860).
Mo le faʻafofoga tautala maʻisuka togafitiga Faʻaaogaina i totonu o vaega e tolu: phenethylbiguanides (DWI, phenformin, dibotin), butylbiguanides (silubin, buformip, sikoa) ma le dimethylbiguanides glucofage, metformin). O le DVVI o loʻo maua i papa e 25 mg, o le dose i aso taitasi e 125 mg, o le maualuga maualuga o aso taitasi e 150 mg. O le glucopifa o loʻo tuʻuina i totonu o fualaau o le 0.5 g 2-3 taimi i le aso. Le maualuga o aso taitasi o le 3 g.

Fualaau butylbiguanide (silubin) e tuʻuina i totonu o fualaau e 50 mg. Laau o le aso i le 150 mg. Le fua maualuga o aso taitasi o le 300 mg. O le analogue o le silunaina o le fualaau faasaina Hungary. I le taimi nei, i Egelani, na maua ai se sauniuniga umi na faia - mo le 24 itula (Silubin retard).

Biguanides mafua ai le hypoglycemia, faʻamalosia le gaioiga o le inisalini. Faʻateleina le glucose e faʻaaogaina e siama. Faʻateleina mea o loʻo i le lactic ma pyruvic acid i le toto ma le faʻaofiina o le kulukose ma faʻaititia le gluconeogenesis. E le gata i lea, o biguanides e faʻateleina ai le phosphorylation oxidative i le mitochondria cell. O loʻo i ai mea e matauina e faʻateleina ai tagata mamaʻi i le maʻisuka, faʻapitoa i le meaʻai, faʻaitiitia le tele o le inisalini faʻasaʻoloto, faʻaitiitia le manava, ma faʻaititia le paʻu o le mamafa. E ese mai i le suka-faaitiitia o sauniuniga o sulfanilamide, o gaioola e aoga tele i le tauleʻaleʻa ma le maʻisuka aʻoga pe a faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini.

Aafiaga oona biguanides e ui i lea, e ui i lea, o le aisa, vomiting, o le tiga i le itu o loʻo i lalo. O nisi tagata gasegase e faʻaaoga umi le faʻaaogaina o le bnguanides na lauiloa vaivaiga, faʻaletonu mamafa. O togafitiga faʻatasi ma le inisalini e fesoasoani i le faʻasaʻoina o metabolic processes. O sauniuniga a Bnguanide e faʻatasi ma le suka-maualalo o fualaau o le sulfanilamide e maua ai se aafiaga lelei i siama o le maʻisuka e faʻasaʻo ai le inisalini.

Taulai i togafitiga retinopathy e tatau ona taulai i le taui mo le maʻisuka. E fautuaina togafitiga o le anabolic steroid, togafitiga o fuamini, lidase e faʻaleleia ai le mafai ona gafatia o vaʻa toto, ae e le fautuaina i le i ai o le pala. I nei tulaga, o le calcium chloride, kulutin, ma le vicalin ua faʻaalia. I le i ai o le retinopathy o le maʻisuka ma le maualuga o le toto maualuga, o le faʻaitiitia o le toto maualuga i fualaau faʻasaina o loʻo faʻaalia.

Faʻatasi ma le maʻisuka nephropathy E faigata tele ona totogi le maʻisuka, ona o le ono maua o tulaga faʻasolosolo. O le puleaina o togi laiti o le inisalini, faʻafoʻi faʻavae, e faʻavae i luga o le maualuga o le suka toto, talu ai e leai se suka i suʻesuʻega o le urine. I meaʻai, e tatau ona faʻafepulaʻa masima, gaʻo, aano o manufasi e tatau ona kuka. Mo le faʻaleleia atili o le protein, e faʻamautuina ai faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi (nerabol, retabolil, ma isi). I mataupu o le siama, gasegase oona, okesene, tui toto, ma fualaau oona.

I le togafitiga o le polyreaitis Fomaʻi togafitiga, massage, togafitiga o le physiotherapy e fautuaina. O le togafitiga o le inisalini, togafitiga o le vailaʻau (complex B1, B6, B12, ma C) faʻaleleia tulaga o tagata gasegase.

E i ai ni vailaau o le sulfonamides pe leai?

Ioe, o le sulfonamides o se isi vaega o vailaau faʻamaʻi, e ui i le amataga, pe a maeʻa le mea fou o le penisillin, e leʻi aofia ai i le faʻavasegaga. Mo se taimi uumi, na o mea na o le natura poʻo le tuʻufaʻatasia o mea faʻapipiʻi na manatu ua "moni", ma o le muamua sulfonamide ma ona mea na faʻapipiʻiina mai le talo o le koale e le o se mea faapena. Ae mulimuli ane na suia le tulaga.

I aso nei, o le sulfonamides o se vaega tele o vailaau faʻamaʻi o le gaioiolosi, gaioiga e faasaga i le tele o faʻalavelave faʻapitoa o faʻalavelave pipisi ma le faʻaogaina. I le taimi muamua, na masani ona faʻaaogaina i le tele o vailaʻau vailaʻau vailaʻau. Ae i le aluga o taimi, o le toatele oi latou ua leai se aoga ona o suiga ma le tetee o siama, ma i aso nei, o sooga tuufaatasi e masani ona faʻaaogaina mo faamoemoega tau togafitiga.

Faʻavasegaga o sulfonamides

E taua tele le maua o le sulfonamide o fualaau faasaina ma amata ona faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi nai lo le penicillin. O le togafitiga o nisi o mea tau pisinisi (aemaise lava le pronosyl poo le "streptocide mumu") na faaalia mai e le fomaʻi o German Gerhard Domagk i le 1934. Faafetai i lenei tuufaatasiga, o le malosi e faasaga i le streptococci, na ia faamaloloina lona lava afafine, ma i le 1939 na avea ai o ia ma se laureate Nobel Prize laureate.

O le mea moni, o le aʻaosiostatic aafiaga e le faia e ala i le vaega o le pateni o le pronosyl, ae o le aminobenzenesulfamide (aka "streptocide mausali" ma le mea aupito sili ona faigofie i le sulfonamides group) na maua i le 1935. Na mafua mai i lona fesuiaiga o isi sauniuniga uma a le vasega na faʻapotopotoina i le lumanaʻi lea e masani ona faaaoga i vailaau ma togafitiga fomai. I le i ai o se ituaiga tutusa o le antimicrobial action, e ese i latou i vailaʻau o le pharmacokinetic.

O nisi fualaau oona e vave ona gauai ma tufatufaina atu, ao isi ua gauai umi. E i ai se eseesega i le umi o le faʻamalositino mai le tino, e mafua ai ona iloga ituaiga o sulfonamides nei:

  • O se mea puupuu, o le afa o lona ola e itiiti ifo ma le 10 itula (streptocid, sulfadimidine).
  • Ole umi ole taimi, ole T 1 /210-24 itula - sulfadiazine, sulfamethoxazole.
  • Gaioiga umi (T i le afa-ola mai le 1 i le 2 aso) - sulfadimethoxin, sulfonomethoxin.
  • O le maualuga - sulfadoxine, sulfamethoxypyridazine, sulfalene - lea e sili atu le umi nai lo le 48 itula.

O lenei faʻavasegaga e faʻaaogaina mo vailaau tuʻufofoga, e ui i lea, ei ai sulwanlamides e le o faʻasalaina mai le gastrointestinal tract (phthalyl sulfathiazole, sulfaguanidine), ma le silver sulfadiazine foi e na o le faaaogaina muamua.

O se lisi atoa o sauniuniga sulfinlamide

O le lisi o vailaau o le sulimolamide o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau faʻaonapōnei i igoa tau fefaʻatauaʻiga ma o se faʻamatalaga o le ituaiga faʻamaumauga e tuʻuina atu i le laulau:

Gaioiga galue Igoa o fualaau faasaina Faʻasologa o foliga
SulfonamideStreptocideMalosiaga ma le suauu 10% mo le faaaogaina i fafo
Streptocid paʻepaʻeMalosiaga mai fafo sui
Setable streptocideLinene 5%
Streptocid-LekTPowder d / nar. talosaga
Streptocide o suauuVaʻaia fafo, 10%
SulfadimidineSulfadimezinPusa 0.5 ma le 0.25 g
SulfadiazineSulfazineTaofi. 500 mg
Silver sulfadiazineSulfarginSuauu 1%
DermazineLaʻau d / nar. 1% talosaga
ArgadinePaʻu fafo 1%
Sulfathiazole SilverArgosulfanTeu o Nini.
Sulfamethoxazole faʻatasi ma trimethoprimBactrimLafoaʻi otaota
BiseptolTaofi. 120 ma le 480 mg, faʻamalolo, tuʻufaʻatasiga d / sauniuniga o fofo fofo
TatalaPusa, masalosalo.
DvaseptolTaofi. 120 ma le 480 mg
Co-trimoxazoleTaofi. 0.48 g
SulfalenSulfalen200 mg tablets
SulfamethoxypyridazineSulfapyridazineTaofi. 500 mg
SulfaguanidineSulginTaofi. 0.5 g
SulfasalazineSulfasalazineTaofi. 500 mg
SulfacetamideSulfacyl Sodium (Albucid)Mataʻu mata 20%
SulfadethoxinSulfadethoxin200 ma le 500 mg papa
SulfaethidolOlestesinMea faʻaaoga faʻasaina (faʻatasi ai ma le benzocaine ma le suauʻu buckthorn)
EtazoleTaofi. 500 mg
PhthalylsulfathiazolePhthalazole0.5 g papa

O vailaʻau faʻamalosi uma o sulponeamide mai le lisi o fualaau faasaina o loo avanoa nei. O nisi punavai e taʻua ai isi fualaau o lenei vaega (mo se faataitaiga, Urosulfan), lea ua leva ona le toe faaauauina. E le gata i lea, o loʻo i ai le antifaiotio sulfanilamide na faʻaaoga faapitoa i vailaʻau faʻatoʻaga.

Le faiga o le gaioiga o sulfonamides

O le taofia o le tuputupu ae o pathogens (gram-negative and gram-positive microorganisms, o nisi o protozo) e mafua mai i le tutusa o le fausiaina o vailaau o le para-aminobenzoic acid ma sulfonamide. E manaʻomia le PABA mo le telefoni e faʻapipiʻi ai mea e sili ona taua ile atinaʻe - faʻafefete ma mea faʻapipiʻi. Ae peitaʻi, pe a suia le mole mole i le sulfinlamide, o le a faʻalavelaveina lenei faʻalavelave ma faʻagata le tupu o le pathogen.

O vailaʻau uma e faʻaaogaina i totonu o le vaega o meaʻai e iai fua eseese ma tikeri o le faʻamalosi. O i latou e le faʻasalaina i le vaega o meaʻai e faʻamaonia mo togafitiga o faʻamaʻi pipisi. O le tufatufaina atu o le tino e tutusa lava le toniga, o le metabolism e faia i totonu o le ate, excretion - e masani lava i fatugaʻo. I le taimi lava lea e tasi, o loʻo faʻafeiloaʻi ai le eleele o le sulfonamides (galue umi ma le uumi) i totonu o le lapoa tubules, lea e faʻamatalaina ai le umi o le ola.

Faailoga mo le faʻaaogaina o sulfonamides

O le taofia o le tuputupu ae o pathogens (gram-negative and gram-positive microorganisms, o nisi o protozo) e mafua mai i le tutusa o le fausiaina o vailaau o le para-aminobenzoic acid ma sulfonamide. E manaʻomia le PABA mo le telefoni e faʻapipiʻi ai mea e sili ona taua ile atinaʻe - faʻafefete ma mea faʻapipiʻi. Ae peitaʻi, pe a suia le mole mole i le sulfinlamide, o le a faʻalavelaveina lenei faʻalavelave ma faʻagata le tupu o le pathogen.

O vailaʻau uma e faʻaaogaina i totonu o le vaega o meaʻai e iai fua eseese ma tikeri o le faʻamalosi. O i latou e le faʻasalaina i le vaega o meaʻai e faʻamaonia mo togafitiga o faʻamaʻi pipisi. O le tufatufaina atu o le tino e tutusa lava le toniga, o le metabolism e faia i totonu o le ate, excretion - e masani lava i fatugaʻo. I le taimi lava lea e tasi, o loʻo faʻafeiloaʻi ai le eleele o le sulfonamides (galue umi ma le uumi) i totonu o le lapoa tubules, lea e faʻamatalaina ai le umi o le ola.

Alu i le sulfonamides

O le maualuga o le allergenicity o sauniuniga tuufaatasi o sulfanilamide o le faafitauli autu lea o lo latou faʻaaogaina. O nisi o faʻafitauli faʻapitoa i lenei itu, o le togafitiga o le pneumonia i le faʻamaʻi pipisi o tagata HIV, talu ai o Biseptol o le fualaau o filifiliga mo i latou. Ae peitai, o lenei vaega o tagata gasegase e ono mafai ona faʻaauau le faʻamalosi o reactions i le co-trimoxazole e faʻateleina le sefulu.

O le mea lea, faatasi ai ma se allergy i sulfanilamides, o le Biseptol ma isi sauniuniga tuʻufaʻatasia e faʻavae i le co-trimoxazole e faʻailogaina i le maʻi. O le le faapalepale e masani lava ona faʻaalia i se vevela laʻitiiti, e mafai foi ona tupu le fiva, ma o le tuufaatasiga o le toto (neutro- ma le thrombocytopenia) e ono suia. I mataupu sili ona ogaoga - faʻasologa o Lyell ma Stevens-Johnson, erythema multiforme, osofaʻi anaphylactic, Quincke's edema.

O se allergy i sulfonamides e manaʻomia ai le soloia o le fualaau faasaina lea na mafua ai, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina.

Isi aʻafiaga o le sulfonamides

O le tele o fualaau oona i totonu o lenei vaega e onisua ma e le lelei ona faapalepaleina, o le mafuaaga lea mo le faʻaititia o le latou faʻaaogaina pe a uma ona maua le penisillin. I le faaopoopo atu i allergies, e mafai ona mafua ai le faaletonu o le mafaufau, tiga o le ulu ma le tiga o le tino, le le fiafia, le neuropoiesis, le bronchospasm, polyuria, le atoatoa o le tino, le nephropathy oona, myalgia ma arthralgia. E le gata i lea, o le lamatiaga o le faatupuina o le crystalluria o le a faateleina, o lea e tatau ai ona e inu le tele o vailaau ma inu atili vai alkaline.

Fegalegaleaiga ma isi vailaau

E le o matauina le feteenaʻi ma isi vailaau faʻamalosi i sulfonamides. A faʻapipiʻi faʻatasi ma vailaʻau o le hypoglycemic ma le faʻaaogaina o mea e faʻaaogaina, e faʻaleleia ai o latou aʻafiaga. E le fautuaina e faʻapipiʻi faʻamaʻi-sulfonamides faatasi ai ma diuretics thiazide, rifampicin ma cyclosporine.

O le a le eseesega i le va o sulfonamides ma sulfonamides

E ui lava i igoa faʻasalalau, o nei vailaʻau faʻasolosolo e matua eseese lava. Sulfonamides (code for ATX C03BA) o ni togafitiga - togafitiga. O fualaau oona ua faatonuina mo le maualuga o le toto, o le valea, gestosis, ole maʻi suka, gasegase ma isi pathoces faatasi ma le faaputuputuina o le vai i totonu o le tino.

Sulfonamides

Sulfonamides - antimicrobial sogasoga, vailaau paʻu (π)-aminobenzenesulfamide - o se amide o le sulfanilic acid (para-aminobenzene sulfonic acid). O le tele o nei vailaʻau na faʻaaogaina e avea ma faʻamaʻi pipisi mai le seneturi lona luasefulu. se ulugalii-Minobenzenesulfamide - o le kulupu sili ona faigofie - e taʻua foi o le streptocide ma e faʻaaoga pea i vailaʻau. E sili atu le faigata i le fausaga, sulfonamide pronosil (red streptocide) o le muamua fualaau faasaina i lenei vaega ma, i se tulaga masani, o le uluai vailaau faʻasaina faʻasaina i le lalolagi.

I le 1934, na maua ai e G. se mea faʻamaonia.Domagk. I le 1935, sa iloa ai e saienitisi i le Pasteur Institute (Farani) o le vaega sulfanilamide o le mole lea na i ai le aafiaga antibacterial, ae le o le fausaga na maua ai le lanu. Na maua ai o le "mataupu faavae malosi" o le streptocide mumu o le sulfanilamide, lea e faia i le taimi o le metabolism (streptocide, streptocide mafiafia). Ua leai se aoga o le streptocide mumu, ma i luga o le faavae o le mole sulfinlamide, o se numera tele o ona mea na faʻapipiʻiina, o nisi na faʻaaogaina i vailaau.

Faʻataʻitaʻiga faʻamaloilo

O le Sulfanilamides e gasegase le gasegase, o lona uiga, latou te maua le togafitiga i siama na mafua ona o siama galem-positive ma siama-siama, o nisi o protozoa (pathogens of malaria, toxoplasmosis), chlamydia (ma trachoma, paratrachoma).

O a latou gaioiga e masani lava ona aʻafia ma le solia o le faʻavaeina e microorganisms o mea tutupu tuputupu aʻe e tatau ai mo lo latou atinaʻeina - meaola ma dihydrofolicids ma isi mea, o le mole lea e aofia ai le para-aminobenzoic acid. O le faiga o le gaioiga e fesoʻotai ma le faʻatulagaga tutusa o le fragi sulfanilamide ma se ulugalii-aminobenzoic (PABA) - o se vaega o le enzyme dihydropteroate synthetase, lea e synthesi le acid dihydropteroic, lea e oʻo atu ai i le faʻasaina o le dihydropteroate synthetase. O lenei, i le itu, e oʻo atu ai i se faʻalavelave i le faʻasologa o dihydropteroic dihydrofolate, ona oʻo ai lea i le tetrahydrofolate, ma o se taunuuga o se faʻalavelave i le faʻasologa o mea faʻapitoa o le nucleic i siama.

Ina ia maua se togafiti o togafitiga, e tatau ona faʻataʻitaʻiina i ni tui e lava e puipuia ai le avanoa o microorganisms e faʻaaoga ai le para-aminobenzoic acid o loʻo aofia i totonu o masini. O le le atoatoa o tui o le sulfonamide poʻo le faʻaumatiaina o togafitiga i le taimi vave e mafai ona oʻo atu ai i le tulaʻi mai o aʻafiaga faʻasaʻo o pathogens e le mafai ona gaosia atili le gaioiga o sulfonamides. O le tele o siama faʻasolosolo o loʻo aʻafia nei i le sulfonamides. E tatau ona manatua i le mafaufau o nisi fualaau oona, o le mole lea e aofia ai le totoe o le para-aminobenzoic acid (mo se faataitaiga, novocaine), e mafai ona i ai se aafiaga o le antisulfanilamide.

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻiga edit |

2.5.2.2. Sulfa fualaau faasaina

Sulfanilamides - antimicrobial agents, o mea e maua mai i le sulfanilic acid amide (streptocide mafiafia). O le latou sailiga na faʻamaonia ai le faʻamatalaga a P. Ehrlich e uiga i le ono mafai ona faʻaaogaina faʻataunuʻu i meaola ninii e ala i vailaʻau o le cytotoxic o se aafiaga toe faʻaola. Muamua fualaau faasaina o lenei vaega tuʻia (mūmūlū mūmū) puipuia le oti o isumu. faʻamaʻi i se fua faʻasefulu o fuataga o le streptococcus hemolytic.

I luga o le faavae o le mole sulfinlamide i le afa lona lua o le 30, o le tele o isi mea na tuufaatasia na tuufaatasia (norsulfazole, ethazole, sulfazine, sulfacyl, ma isi). O le tulai mai o vailaau faʻasaʻi ua faʻaitiitia ai le fiafia i sulfonamides, ae latou te leiloa le taua o le aoga, o lea ua masani ona faʻaaogaina le "umi-gaioiga" (sulfapyridazine, sulfalene, ma isi) aemaise lava o vailaʻau tuʻufaʻatasia (co-trimoxazole ma analogues, e aofia ai le trimethoprim e faaopoopo i le sulfonamide) . O fualaau oona e maua ai le tele o ituaiga o vailaau faʻamaʻi (siama siama ma siama-chlamydia, o nisi o protozooa - pathogens o le malaria ma le toxoplasmosis, gaʻo pathogenic - actinomycetes, ma isi).

Sulfanilamides ua vaevaeina i vaega nei:

2. Fualaau faʻamaʻi o loʻo gaogao uma i le gastrointestinal tract, ae faʻagesegese lemu i gaʻo (gaoioi umi): sulfamethoxypyridazine (sulfapyridazine), sulfonethoxin, sulfadethoxin, sulfalene.

O le vaega muamua ma le lua, o loʻo faʻaaoga lelei i le gastrointestinal tract, o loʻo faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi pipisi, o le lona tolu - mo togafitiga o faʻamaʻi pipisi (o fualaau oona e le o aʻafia ma galue i le lumen o le digestive tract), lona fa - topically, ma le lima (vailaʻau tuʻufaʻatasia ma trimethoprim) gaioiga ma faʻamaʻi pipisi o le manava ma le urinary tract, gasegase gasegase.

Faʻatinoga o gaioiga. Sulfanilamides mafua ai le bacteriostasis. O i latou o ni tauvaga tauvaga o le para-aminobenzoic acid (PABA), lea e talafeagai mo microorganisms e tuufaatasia ai le alofilima: o le mea mulimuli i totonu o le coenzyme form (dihydrofolate, tetrahydrofolate) e aofia ai i le fausia o faavae purine ma pyrimidine, ia mautinoa ai le tuputupu ae ma le atinaeina o microorganisms. Sulfanilamides e latalata i le vailaʻau faʻasaina i le PABA ma o lea ua puʻeina e se masini microbial nai lo le PABA. O le iʻuga, o le faʻapipiʻi o le mea faʻamalosi o le gaʻo e taofi. E le mafaia e tagata ona faʻapipiʻi le gaʻo pepa (e sau ma meaai), lea e faʻamatala ai le filifilia o le antimicrobial action of these drugs. Sulfanilamides e le aʻafia ai le siama na latou fausia ai le PABA. I le i ai o le pisa, toto, oloa faʻaleagaina o oloa e aofia ai le tele o PABA, o fualaau e le aoga. O vailaʻau faʻasaina e fausia ai le PABA ona o se taunuuga o le biotransformation (novocaine, dicaine) o le suauu sulfonamide.

Faʻatasi i fualaau faasaina: co-trimoxazole (siama, biseptol), sulfatone, lea, e faaopoopo atu i sulfa (sulfamethoxazole, sulfamonomethoxine), e aofia ai trimethoprim, o gasegase antibacterial malolosi. Trimethopriminhibiting the dihydrofolic acid reductase, e poloka ai lona fesuiaiga i le tino o le tetrahydrofolic acid. O le mea lea, faatasi ai ma le faʻaofiina o sauniuniga tuufaatasi o sulfanilamide, e le naʻo le faʻapipiʻiina o le siama gaosi, o lona liua foi i le coenzyme galue (tetrahydrofolate). O vailaau faʻasaina e aʻafia ai siama faʻamalosi e aʻafia ai siama siama ma siama.

O le auala autu o le pulega o sulfonamides e auala mai i le gutu. I totonu o le togafiti laiti, e vave lava ona gaʻo (sei vagana ai fualaau oona - phthalazole, phthazine, salazosulfanilamides, faʻataʻitaʻiina mo iniseti o le intestinal), e fusifusia i masini plasma i le toto, ona faʻagasolo malie lea ona faʻamalolo mai le noataga, amata ona faʻaalia le antimicrobial activity, na o le saolotoga vaevaega. E toetoe o sulfonamides uma e faʻamalosi lelei pa puipui, e aofia ai le hepatohematic, toto toto, placental. Ua faʻataʻotoina i totonu o le ate, o nisi o loʻo natia i le talo (aemaise lava taimi umi, lea e faʻaaogaina ma le manuia mo faʻamaʻi pipisi o le biliary.

O le auala autu o le biotransformation o sulfonamides o le faʻasaina. O gasegase acetylated metabolites latou te leiloa le gaioiga o le antibacterial, e le mafai ona solu, ma i le siosiomaga faʻaseʻi, o le urine e mafai ona faia ai tioata e faʻaleagaina pe afaina ai le tele o laina. I le tulaga o siama o le urinary tracts, o le sulfonamides o loʻo faʻamatalaina, lea e laʻititi lava le faʻasaʻoina ma ua faʻanofo i le urine i se faiga saoloto (urosulfan, etazole).

O le isi auala o le biotransformation o le kullucuronidation. O le tele o fualaau faʻamaʻi (sulfadimethoxine, sulfalene) e maumau ai le gaioiga e ala i le nonoa i le glucuronic acid. O mea e maua ai glucuronides e mafai ona solu (e leai se lamatiaga o le crystalluria).

Ae ui i lea, o lo latou tofiga i le popofou e matua lamatia tele lava, talu ai o le malosi o le glucuronyl transferase (catalyst catalyst catalyst) e tau atu i le faaputuga o le sulfonamide i le toto ma le inisua. O Sulfonamides ma a latou oloa faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻateleina i le urine. Faʻatasi ma faamaʻi fatu fatu, faʻavave ona faʻanoanoa - e mafai ona tutupu aʻafiaga.

E ui lava i le filifilia o le gaioiga, o fualaau faasaina o le sulfonamide e maua ai le tele o faʻafitauli: faʻamaʻi o le tino, faaleagaina o totoga o le parenchymal (fatugaʻo, ate), tino o le tino, toto ma toto totoga. O se faʻalavelave faifai pea o le crystalluria ona o le faʻamalamalamaina o sulfonamides ma a latou metabolites acetylated i fatuga, omea, ma le vevela urinary. A faʻaleleia, latou te faia le oneone, maʻa, faʻafefe ai le tino o le fatuga, afaina ai le urinary tract ma taʻitaʻia ai le tamaʻi tama. Mo le puipuia, o le tele o meainu ua faatonuina, ua faaitiitia le acidity o le urine (o citrates or sodium bicarbonate ua faatonuina ia alkalize urine). O le faʻaaogaina o faʻapotopotoga e aofia ai le 2-3 sulfonamides e aoga tele (o le tulaga o le crystalluria ua faʻaititia e 2-3 taimi).

O faʻafitauli o le toto e faʻaalia i le cyanosis, methemoglobinemia, anemia hemolytic, leukopenia, agranulocytosis.

O le Cyanosis e atiina ae ona o le poloka o le erythrocyte carbonic anhydrase, lea e aʻafia ai le toe foi mai o le carbon dioxide ma le oxygenation o le hemoglobin. O le faʻasalaina o le gaioiga o faʻamaʻi ma catalases e faʻateleina ai le faʻaopoopoga o peroxides i mūmū toto mumu ma le faʻaluaina o le hemoglobin iron (methemoglobin). O totoga mūmū mumu o loʻo iai le hemofalobin sulfa e faʻavaivaia ai le malosi o le toto ma e lysed (hemolytic anemia).

I le gaʻo ponaivi, i lalo o le aafiaga o le sulfonamides, o le faaleagaina o sela e maua ai le toto e mafai ona mataituina, lea e tau atu i le atinaʻeina o agranulocytosis, anemia anplastic.

O le faʻavaeina o elemene toto e tutupu mai ma le faʻatagaina o le auai o le gaʻo siaki, lea e maua e le tino i meaʻai, poo le avea o se mea taua o le vaʻalele microbial saprophytic o le intestine: sulfonamides e faʻasaina ai vailaʻau o le saprophytic microorganisms ma faʻaaoga faʻaʻumiʻumi, ma afai e le lava le faʻaaogaina o le gaʻo faʻatasi ma meaai, E mafai ona tupu le anemia aplastic.

O le tupu o leukopenia e mafua mai i le poloka o enzymes o loʻo i ai le sino, lea e maua i le tele o fualaʻau paʻepaʻe. O le aʻafiaga tuusaʻo o sulfonamides i luga o leukocytes e avea ma mea e maua mai ai le aniline e taua foi.

O le gaioiga o le sulfonamides i le ogatotonu o le tino e faʻaalia ai ia lava i foliga o le vevela, o le ulu, o le lemu, o le atuatuvale. Faʻaleagaina o le tino i le tino i le foliga o le neuritis, polyneuritis (hypovitaminosis B 1, faʻasologa o le choline acetylation).

Sulfanilamides, aemaise lava le siama, e le tatau ona faʻamatalaina i fafine maʻitaga, talu ai ona o nei fualaau oona ei ai lona tauatofiaga ma e ono lamatia ai le atinaʻe o pepe. E le tatau i tamaitai tausi tausimaʻi ona ave sulfonamides, talu ai ua faʻamalosi i le susu.

E ui lava o le taua o sulfonamides mo togafitiga faafomaʻi talu ai nei na teena ona o le tele o fualaau faasaina, o fualaau oona ua masani ona faaaogaina: maualuga antibacterial, o le tetee o loo tuputupu ae lemu, ma o le maualalo o le pasene o faafitauli. O loʻo faʻaaogaina mo faʻamaʻi o le urinary ma le intestinal, faʻamaʻi o le manava (bronchitis, otitis media, sinusitis), o le co-trimoxazole ua faʻamaonia mo tagata mamai o le AIDS ma le pneumocystic pneumonia, o le mafuaaga autu o le maliu o ia tagata.

A faʻaaogaina i luga, e tatau ona manatuaina o fualaau oona e naʻo totonu lava o se manua mama, talu ai o le i ai o le tulei, mea e le o le tino, ma le toto o loʻo i ai se aofaiga tele o le PABA, lea e aʻafia ai le antibacterial o sulfonamides. O le mea lea, e tatau ona muamua togafitia le manua, fufulu i le hydrogen peroxyide ma isi visevise, ona faʻaaoga lea o le fualaau faasaina. E le gata i lea, o le sulfonamides e taofiofi ai le fausia o meaʻai, o le mea lea, i le taimi o le faamalologa o le manua, e tatau ona suia i isi auala faʻalapotopotoga.

Tuua Lau Faamatalaga