Tula toto i suka matutua ma tamaiti

O se suʻega o le toto mo le suka o se tasi lea o suʻega suʻega e masani ona faia. E malamalama lenei mea. E sili atu ma le 400 miliona tagata i aso nei o loʻo mafatia i le maʻisuka i le lalolagi, ma i le 2030, e pei ona valoia e le au atamamai WHO, o lenei faʻamaʻi o le ai luga o le lona 7 i le lisi o mafuaʻaga o le soifuaga o le faitau aofaʻi. O le faʻamaʻi e taufaasese: e atiina ae le soymptomatically mo se taimi uumi, ae le o le faʻamaonia muamua aʻo lei amataina faiga faʻaleagaina e le mafai ona faʻafefeteina i totonu o vaa, fatu, mata. Ia puipuia se tulaga ogaoga mo tagata uma. E tatau ona mataituina le maualuga ole suāuʻu ma fuaina fua o fua e tatau ona vave faʻavevelaina.

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa faʻasoifua maloloina ua faʻapupulaina le tamaoaiga i le suʻesuʻega o le faʻamaʻi i se taimi vave, pe afai o le tagata maʻi e mafai ona tumau lona soifua maloloina e ala i le fetuunaʻi o meaʻai ma le olaga. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o suega mo le fuafuaina o le maualuga o le suka i le toto, pe faapefea ona tofotofoina e aloese mai taunuuga sese, ma o le a le numera e taʻu mai ai le atinaʻeina o le maʻisuka ma isi faaletonu o le endocrine.

O le a le mea e faʻaalia ai se suʻega toto mo le suka

O le suka i le olaga i aso faisoo e taʻua o le kulukose, lea e faʻamaʻi i totonu o le toto ma faʻaliolio i totoga uma ma tino o le tino. E ulu atu i le toto mai le manava ma le ate. Mo tagata, o le kulukose o le punavai autu lea o le malosi. E sili atu ma le afa o le malosi uma e maua mai e le tino mai meaʻai, gaosi mea gaosi. Glucose e fafagaina ma maua ai sela mumu mumu, vela muso, ma sela o le faiʻai. O se hormone faapitoa - inisalini - lea e maua mai e le pancreas, e fesoasoani e faʻafefe ai. O le faʻatonuga o le kulukose i totonu o le toto ua taua o le maualuga o le suka. O loʻo iai le suāsusu toto aʻo leʻi 'ai. A maeʻa ona 'ai, ona tulaʻi loa lea, toe foʻi malie atu i lona tau muamua. E masani lava, o le tino o le tino e faʻapipiʻitinoina le maualuga i le tulaga lautele: 3.5-5.5 mmol / l. O le faailo aupito sili lea ina ia mafai ai ona maua le punaoa malosi i vaega uma ma okeni, ua matua gauai uma lava ma e le o sao i le faanatinati. E tupu i totonu o le tino o le glucose metabolism ua faʻalavelaveina. O ona mea i totonu o le toto e faʻaititia pe faʻaitiitia ai foi. O nei tulaga e taua o le hyperglycemia ma le hypoglycemia.

  1. Hyperglycemia - O se faʻaopoopoga o mea o le kulukose i le plasma toto. Faatasi ai ma le malosi tele o le tino i le tino, o lagona malolosi, popolega, tiga, afaina o le adrenaline, ua maualuga le maualuga, lea e fesootai ma le faateleina o tupe faaalu. O lenei siitia e masani lava ona i ai se taimi puupuu, o le a toe foi vave mai faailoga i tulaga masani. O se tulaga e manatu e le masani pe afai o le maualuga o le kulukose e teuina i totonu o le toto i taimi uma, o le fua faatatau o le faamalolo o le glucose e sili atu ona sili atu nai lo le tino lea e faʻafefe ai le tino. E tupu lenei mea, e fai ma tulafono, ona o faʻamaʻi o le endocrin system. O le taatele o le maʻisuka. E tupu mai o le hyperglycemia e mafua mai i faʻamaʻi o le mafaufau - o se vaega o le faiʻai lea e puleaina ai le gaioiga o le pito o le endocrin. I se tulaga e le masani ai, o le ate.

A maualuga maualuga atu le maualuga o le sukari nai lo mea masani, e amata ona pagatia se tagata i le fiainu, faateleina le numera o urination, pe a mago le paʻu ma le mucous membranes. O se faʻalavelave ogaoga o le hyperglycemia e tuʻuina atu i le nausea, vomiting, moe, ona mafai ai lea ona maua se gasegase hyperglycemic - o se tulaga e lamatia ai le ola. Faʻasolosolo pea le maualuga o le suka, o le tino puipuia o le tino e amata ona tupu ai ni faʻafitauli matuia, o le toto i le tino o mea e faʻalavelaveina, purulent inflammatory processes e tupu i totonu o le tino.

  • Hypoglycemia - O lenei mea maualalo o le kulukose. E sili atu le taatele nai lo le hyperglycemia. Fua o le suāuʻu pe a galue pea le pancreas i le tele o le gafatia, faʻatupuina tele le insulin. O lenei mea e masani ona fesootaʻi ma faʻamaʻi o le gland, o le faʻateleina o ona sela ma gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tumutumu eseese e mafai ona avea ma mafuaʻaga. Faatasi ai ma isi mafuaʻaga o le hypoglycemia o faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, ma gutu o le tino. Faailoga o faʻaalia e pei o vaivaiga, salu, ma le gatete i le tino atoa. O le loto o le tagata e vave televave, o le mafaufau e faʻanoanoa, faateleina le le fiafia ma o se lagona faifaipea o le fiaai e aliali mai. O le tulaga aupito sili ona leaga o le leai o se mea e iloa ai ma o se hypoglycemic coma lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti.
  • Faʻamaonia faʻasolosolo gasegase i se tasi ituaiga poʻo se isi mea e mafai ai ona suʻeina le toto mo le suka. Afai o le glucose o loʻo i lalo o le 3.5 mmol / l, e mafai e le fomaʻi ona tautala e uiga i le hypoglycemia. Afai e sili atu i le 5.5 mmol / l - hyperglycemia. I le tulaga o le aso mulimuli, o loʻo iai se masalosaloga o le maʻisuka, o le tagata maʻi e tatau ona faia se suʻesuʻega faaopoopo e faʻamautu ai se faʻamaoniga saʻo.

    Faailoga mo le tofiga

    I le faʻaaogaina o le suʻeina o le toto, e mafai ona e iloa lelei le maʻisuka, ae faʻapea foi isi faʻamaʻi o le endocrin system, ma faʻatūina se setete predatebetic. O se suʻega toto mo le suka e mafai ona ave i le loto, e aunoa ma le asiasi muamua i se fomaʻi. Ae ui i lea, i le faʻatinoga, e masani lava ona liliu atu tagata i le fale suesue, i le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi poʻo le endocrinologist. O faʻamatalaga sili ona masani mo le auiliiliga e faapenei:

    • vaivai,
    • pallor, faʻafefe, faʻafefe, faʻafefe,
    • se malosi malosi o le fia ai,
    • vave le mamafa o le mamafa
    • o le fia inu ma le susu
    • faʻaauau faifaipea.

    O le suʻega o le toto mo le kulukose o loʻo iai i totonu o le faʻatagaina mo se suʻesuʻega lautele o le tino. O le mataituina pea o le maualuga e fautuaina mo tagata e sili atu le mamafa ma le maualuga. I le lamatiaga o tagata gasegase ua maua o latou aiga i le gasegase o le metabolism carbohydrate. O le suʻega toto mo le suka e mafai foi ona faʻatinoina i se tamaititi. E i ai suega vave mo le faʻaaogaina o fale. Ae ui i lea, o le measina fua e mafai ona ausia le 20%. Naʻo le auala suʻesuʻe e matuā faʻatuatuaina. O suʻesuʻega suʻesuʻe ile potu suʻesuʻe e leai lava ni tapulaa, sei vagana ai suʻesuʻega faapitoa, lea e mafai ona faʻamaonia mo tagata e faʻamaonia le maʻisuka, fafine maʻitaga ma i le tulaga o le faʻavavevaveina o faʻamaʻi tumau. E faʻatatau i se suʻesuʻega na faia i totonu o se fomaʻi, e mafai ona maua ni faʻamatalaga e uiga i le maʻi o le maʻi ma tuʻuina atu fautuaga mo togafitiga ma meaʻai.

    Ituaiga o auiliiliga

    O le faʻamaʻiina o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi o le endocrine polokalama o loʻo faia i nisi o vaega. Muamua, o le tagata gasegase o le a iai se suʻega atoa o le suka i le toto. A maeʻa ona suʻesuʻe suʻesuʻega, ona faatonuina lea e le fomaʻi se suʻesuʻega faaopoopo lea e fesoasoani e faʻamautu ai manatu ma saili mafuaaga mo suiga i le toto kulukose. O le faʻamaʻi mulimuli e faʻavae i luga o se faʻataʻitaʻiga o suʻega faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma faʻamaoniga. E i ai le tele o metotia o suʻega falesuesue, o ia mea uma e iai ona lava faʻamatalaga mo le faʻaaoga.

    • Suʻega o le kulūkose toto. O le suʻesuʻega muamua ma sili ona masani ona suʻesuʻeina. O le suʻeina o le toto mo le suka o loʻo faʻatinoina ma se faʻataʻitaʻiga o mea mai se vela poʻo le tamatamailima. E le gata i lea, o le kulūkose masani i le toto vevela e laʻititi maualuga atu, e tusa ma le 12%, lea e faʻamalamalamaina e fesoasoani ile fale suesue.
    • Fuafuaga o le faʻasalaga o le fructosamine. Fructosamine o se tuufaatasiga o le kulukose ma se polotini (aemaise lava i le albumin). O le auiliiliga ua faatonuina ina ia iloa ai le maʻisuka ma iloilo le aoga o togafitiga. O se suʻesuʻega o le fructosamine e mafai ai ona mataʻituina iuga o togafitiga pe a uma 2-3 vaiaso. E na o le pau lenei o le auala e mafai ai ona e suʻesuʻeina lelei le maualuga o le kulukose i le tulaga o le tele o le gau o le toto toto: i le toto ma le maʻimoli. E leai se faʻamatalaga ma le proteinuria ma le maualuga o le hypoproteinemia. Mo le auʻiliʻili, e maua e se tagata maʻi le toto mai se vein ma faia suʻesuʻega e faʻaaoga ai se tagata suʻesuʻe faapitoa.
    • Fuataga o le maualuga o le hemoglobin glycated. O le hemoglobin glycated o se vaega o le hemoglobin e fesootaʻi ma le kulukose. O le faailoga e fuaina i le pasene. O le tele o le suka i totonu o le toto, o le sili atu lea o le pasene o le hemoglobin o le a faʻamalieina. E manaʻomia mo le faʻaauau pea ona mataituina le lelei o togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e fuafua ai le maualuga o le taui o le maʻi. O le suʻesuʻega o le fesoʻotaʻiga o le hemoglobin ma le kulukose e mafai ai ona tatou faʻatusatusa le maualuga o le glycemia 1-3 masina aʻo leʻi suʻeina. Ua ave le toto toto mo suesuega. Aua neʻi faʻaaluina i fafine maʻitaga ma tamaiti e oʻo ile ono masina.

    • Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga i le anapogi kullukose ma pe a maeʻa faamalositino pe a mavae le 2 itula. Ole suʻega e faʻatagaina ai oe e iloilo le tali a le tino i le faʻaaogaina o le kulukose. I le taimi o le suʻega, o le suʻega faufautua e fua le maualuga o suka i luga o se manava gaogao, ona oʻo lea i le itula ma le lua itula i le maeʻa o le kulukose. O le suʻega e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le suʻesuʻeina pe afai o le uluai suʻesuʻega ua uma ona faʻaalia se maualuga maualuga o le suka. O le auiliiliga ua faʻasalaina i tagata e leai se tino o le kulukose o le glucose o le sili atu i le 11.1 mmol / l, faʻapea foi ma i latou e leʻi leva ona faia le taotoga, faʻaleagaina o le myocardial, fanau mai. E ave le toto mai se maʻi mai se vein, ona tuʻuina atu lea ia i latou o le 75 kalama o le kulukose, o le toto e tosina pe a maeʻa le itula ma le 2 itula. E masani lava, o maualuga o suka e tatau ona tulaʻi ma amata ona faʻaitiitia. Ae ui i lea, i tagata e maua i le maʻisuka, pe a uma ona ulu atu le kulukose i totonu, o le a le toe i ai le taua i mea sa latou i ai muamua. E leʻo faia le suʻega mo tamaiti ei lalo o le 14 tausaga.
    • Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga ma le fuafuaina o C-peptide. O le C-peptide o se vaega o le mole o le proinsulin, o lona vaʻaia o le inisalini. Ole suʻesuʻega e faʻatagaina ai i tatou e faʻataʻoto le galuega o peta beta e maua ai le inisalini, e faʻasese ai le maʻisuka i le insulin-faalagolago ma le le o le insulin. E le gata i lea, o le suʻega e faia e faasaʻo ai togafitiga mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Faaaoga toto toto.
    • Fuafuaina o le maualuga o le lactate i le toto. O le maualuga o le lactate, poʻo le lactic acid, o loʻo faʻaalia ai le gaogao o le gaʻo i le okesene. O le auʻiliʻiliga e mafai ai ona e iloa ni faʻafitauli pipisi, faʻamaonia le hypoxia ma le acidosis i le fatu ma le maʻi suka. Ole lactate ole tino e faʻaosoina ai le atinaʻe ole lactic acidosis. E faavae i luga o le maualuga o le lactic acid, e faia ai e le fomaʻi se suʻesuʻega poʻo le filifilia o se suʻesuʻega faaopoopo. O le toto e aveesea mai se vein.
    • Glucose toleniga i le taimi o le maitaga. O le maʻisuka gasegase o loʻo tupu pe ua muamua iloa ile taimi o le maʻitaga. E tusa ai ma fuainumera, o aʻafiaga e aafia ai i le 7% o fafine. Pe a lesitala, e fautuaina e le fomaʻi suʻesuʻe se suʻesuʻega i le maualuga o le kulukose o le toto poʻo le hemoglobin glycated. O nei suʻega e faʻaalia ai le maʻisuka faʻaalia. O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia i se taimi mulimuli ane, mai le 24 i le 28 vaiaso le faʻataʻitaʻiga, sei vagana ua faʻamaonia mo uluaʻi suʻesuʻega. O le faʻatulagaga e talitutusa ma le faʻataʻitaʻiga o le faʻapalepale kulukose. O le toto samples e faia i luga o se manava gaogao, ona oʻo lea i le itula pe a maeʻa le 75 karamu o le kulukose ma pe a mavae le 2 itula.

    O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e fesoʻotaʻi tuusaʻo e le gata i le soifua maloloina o le tagata maʻi, ae faapena foi i lana amio, tulaga faʻalagona ma gaoioiga faaletino. Aʻo faʻataʻitaʻiina suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, o le sauniuniga saʻo mo le faʻataʻitaʻiga ma le usitaia o aiaiga faʻamaonia mo le tuʻuina atu o le biomaterial mo suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e taua tele. A leai, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga i le mauaina o se taunuuga e le mafuatiaina.

    Vaega o le foai toto mo le suʻeina o le suka

    O le tulafono autu e faʻaaoga i suʻega uma, sei vagana ai suʻesuʻega a le hemoglobin glyc, o le foai atu o le toto i luga o se manava gaogao. Ole vaitaimi o le aloese mai meaʻai e tatau mai le 8 i le 12 itula, ae i le taimi e tasi - e le silia le 14 itula! A o faagasolo lenei vaitau, ua faatagaina e inu vai. Ua matau e tagata tomai faapitoa le tele o isi mea e ao ona matauina:

    • Alu - e oʻo lava i se fualaau itiiti, inu i le aso na muamua atu, e mafai ona faʻasese ai taunuuga.
    • Fafaga meaai - A o lei faia se suʻesuʻega, e le tatau ona e faʻalagolago i luga o laufanua suamalie ma gaʻo.
    • Gaoioiga faaletino - O gaioiga faʻamalosi i le aso o le auiliiliga e ono mafua ai se maualuga maualuga o le suka.
    • Tulaga faigata - E tatau ona i ai se faʻamaoniga i se tulaga toʻa, paleni.
    • Faamai pipisi - a maeʻa le SARS, faʻamaʻi, tonsillitis ma isi faʻamaʻi, e manaʻomia le toe faʻaleleia ile 2 vaiaso.

    O aso e tolu ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona faalēaogāina meaai (pe afai ei ai), e le tatau ona vaʻaia mea e mafua ai le faʻamalaina, e tatau ona taofi vailaʻau (e aofia ai fomaʻi faʻamaʻi, glucocorticosteroids, vitamini C). Ole aofaʻi o suauu 'aina i le afiafi o le suʻesuʻega e tatau ona itiiti ifo ma le 150 kalama i le aso.

    E tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa ile suʻega o le kulukose. Talu ai latou te fautuaina se faʻaopoopoga faaopoopo o le kulukose i le taimi o le suʻesuʻega, e tatau ona faʻataunuʻuina le taualumaga i le na o le i ai o se tagata poto faapitoa. E taua le mafai e ia ona suʻe saʻo le tulaga o le maʻi ma filifili le aofaʻi o le "mea malosi" lea e tatau ona faʻaaogaina. O le mea sese i lenei mea e lamatia ai iʻuga e le mafaʻatuatuaina, ma i le mea sili ona itiiti ma le matuia o le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi.

    Faamatalaina o taunuuga: mai le masani i togafitiga

    O auiliiliga taitasi ei ai ona lava tulaga faatauaina masani, o mea eseese e faailoa mai ai se faamaʻi po o le atinaeina o maʻi tuga. Faʻafetai i suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, ua mafai foi e le fomaʻi ona iloilo le aoga o togafitiga faʻatulagaina ma faia fetuunaiga taimi.

    Suʻega o le kulūkose toto. O faʻamaoniga masani o le kulukose o loʻo tuʻuina atu i le laulau 1.


    Laulau 1. Toto o le kulūkose o le toto e faʻatatau i le matua o le maʻi (i luga o se manava gaogao)

    Tausaga o maʻi

    Tau maualuga tulaga masani, mmol / l

    O le a le kulukose, o ana galuega autu

    Glucose o se vailaʻau faʻamalosi faigofie, lea e maua ai e pu taitasi ia malosi e tatau mo le olaga. A maeʻa ona ulufale atu i le gastrointestinal tract, e faʻaleleia ma auina atu i le toto, lea e feaveaia ai i totoga uma ma gaʻo.

    Ae le o kullukose uma e sau mai meaai e liua i le malosi. O se vaega itiiti o ia mea e teuina i le tele o totoga, ae o le tele pito i tele o loʻo teuina i le ate e pei o le glycogen. Afai e tatau ai, e mafai ona toe momotu i totonu o le kulukose ma toe fai mo le le lava o le malosi.

    Glucose i le tino e faatino ai le tele o galuega tauave. O mea taua e aofia ai:

    • tausia le ola maloloina o le tino i le tulaga talafeagai,
    • suauu eletise,
    • vave faʻavave
    • tausia o faiga faʻavae,
    • malosi toe faʻafouina e fesoʻotaʻi ma mea maso,
    • faʻamaʻaloga i le tulaga o mea oona.

    Soʻo se eseesega o le suka toto mai le masani e taʻitaʻia ai le solia o galuega tauave o loʻo i luga.

    Le mataupu faavae o le faatonutonuina o le kulukose toto

    O le kulukosese o le malosiaga sili lea o le gaosiga mo masini uma i totonu o le tino, e lagolagoina ai uma metabolic mechanisms. Ina ia tausisia maualuga le maualuga o le toto i totonu o tapulaa masani, o siama o peta pancreatic e maua ai le hormone - inisalini, lea e mafai ona maualalo ai le kulukose ma faatelevaveina le fausia o glycogen.

    O le insulin e nafa ma le aofaiga o le kulukose o loʻo teuina. O se taunuuga o le le lelei o le pancreas, ua tupu ai le faaletonu o le inisalini, o le mea lea, o le suka toto e maualuga aʻe i luga masani.

    Toto toto o le suka

    Lisi o fua faʻatatau i tagata matutua.

    O le masani o le suka aʻo leʻi 'ai (mmol / l)O le masani o le suka pe a uma se taumafataga (mmol / l)
    3,3-5,57.8 ma le itiiti

    Afai o le maualuga o le glycemia pe a maeʻa se taumafataga poʻo se suka o le suka e mai le 7.8 i le 11.1 mmol / l, ona faia ai lea o se siama o le le atoatoa o le faapaleʻa o le carbohydrate (prediabetes)

    Afai ole sili atu le 11.1 mmol / l, o le maʻisuka lea.

    O le masani ai o le toto totoʻa

    Lisi o faʻataʻitaʻi masani ile tausaga.

    Tausaga

    Le fua ole kulukose, mmol / l

    Pepe fou (1 aso o le ola)2,22-3,33 Fanau fou (2 i le 28 aso)2,78-4,44 Tamaiti3,33-5,55 Tagata matutua i lalo ifo o le 604,11-5,89 Tagata matutua 60 i le 90 tausaga4,56-6,38

    O le masani o le suka toto i tagata matutua nai lo le 90 tausaga o le 4.16-6.72 mmol / l

    Toto mo le suka (glucose)

    Mo le auʻiliʻili, e manaʻomia le toto atoa mai le tamailima. E masani lava, o le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao, sei vagana ai le suʻega o le toleniga o le kulukose. O le tele o taimi, o le kulūkose e faʻamoemoe e le glucose oxidase method. E le gata i lea, mo le televave o suʻesuʻega i faʻalavelave faʻafuaseʻi, e mafai ona faʻaogaina i taimi o glucometers.

    O le masani o le suka toto e tutusa lava mo tamaitai ma alii. Glycemia e le tatau ona sili atu i le 3.3 - 5.5 mmol / L (ile toto toto).

    Glycated Hemoglobin (HbA1c)

    O lenei auʻiliʻiliga e le manaʻomia se sauniuniga faʻapitoa ma e mafai ona sili atu ona saʻo le faʻamalamalamaina o le fesuiaiga i le kulukose toto i le tolu masina talu ai. O le tele o taimi o lenei ituaiga suʻesuʻega ua faʻatulagaina e mataʻituina ai le malosi o le maʻisuka malosi poʻo le faailoaina o se vailaau i le faʻamaʻi (prediabetes).

    O le fua o le hemoglobin glycated mai le 4% i le 6%.

    Glucose tolerance test (GTT)

    I tagata lautele, o le "suka ma le avega" e faʻaaogaina e faʻamaonia ai vailaau faʻasolosolo (le gafatia le faapalepale i gaʻo). O le isi suʻesuʻega ua faʻataʻitaʻiina mo fafine maʻitaga e iloa ai le maʻisuka faʻamaʻi. O lona natura o loʻo taʻoto i le mea moni o le maʻi ua tuʻuina atu i le toto le lua, ma o nisi taimi e faatolu.

    O le faʻataʻitaʻiga muamua e faia i luga o se manava gaogao, o le 75-100 kalama o le kulūkose maso (faalagolago i le tino o le maʻi) o loʻo faʻaosoina i le vai o le tagata maʻi, ma a maeʻa le 2 itula e toe faia le suʻega.

    O nisi taimi e fai mai endocrinologists e saʻo i le tauaveina o le GTT e le 2 itula pe a uma le utaina o le kulukose, ae i le 30 minute mo le 2 itula.

    O le mea e maua mai le gau o le proinsulin e taʻua o le c-peptide. O le proinsulin o se mea muamua i le inisalini. E malepe i le 2 vaega - insulin ma le C-peptide i le fua faatatau o le 5: 1.

    O le aofai o le C-peptide e mafai ona faʻamasino faʻasalalaina le setete o le pancreas. O se suʻesuʻega ua faʻamatalaina mo le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka poʻo masalomia insulinomas.

    O le masani o le c-peptide 0.9-7.10 ng / ml

    E faʻafia ona e siakiina le suka mo se tagata soifua maloloina ma le maʻisuka

    O le taimi ole suʻega e faʻalagolago i lou soifua maloloina lautele poʻo le predisposition i le maʻisuka. Tagata e maua i le maʻisuka E tele lava ina manaʻomia le fuaina o le kulukose e oʻo i le lima taimi i le aso, aʻo maʻi ai le maʻisuka II e siaki na o le tasi i le aso, ma o nisi taimi i aso uma e lua.

    Mo tagata soifua maloloina, o lenei ituaiga o suʻega e tatau ona faia faʻa-tasi i le tausaga, ma mo tagata e sili atu ma le 40 tausaga, ona o faʻamaʻi faʻasalaga ma mo le faʻamoemoe o le puipuia, e fautuaina e faia lenei taimi i le ono masina.

    Faailoga o suiga o le kulukose

    Glucose e mafai ona faʻateleina faʻateleina i le le lava o le inisalini tuiina poʻo le iai foi o se mea sese i le taumafa (o lenei tulaga e taua o le hyperglycemia), ma atonu e paʻu i le maualuga o inisalini poo vailaʻau o le hypoglycemic (hypoglycemia). O le mea lea, e matua taua tele le filifilia o se fomaʻi atamai o le a faʻamatalaina uma faʻaaliga o au togafitiga.

    Iloilo taʻitasi taʻitasi taʻitasi.

    Hypoglycemia

    O se setete o le hypoglycemia e maua i le toto maualuga o le maualuga o le suka i lalo ole 3.3 mmol / L. Glucose o se mea e gaosia ai le tino mo le tino, ae maise lava o tino faiʻai e tali vave i le le lava o le kulukose, ma o iinei e mafai ai e se tasi ona mateina faailoga o se ituaiga maʻi.

    O mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le suka e lava, ae sili ona taatele:

    • inisalini luga
    • mamafa mamafa
    • faʻaleagaina o le ava malosi ma le mafaufau,
    • leai se tasi o meaai autu.

    O le falemai o le hypoglycemia e vave ona tupu. Afai o le tagata gasegase o loʻo i ai faʻauiga nei, e tatau ona vave logoina lona aiga poʻo soʻo se tagata e sopoia e uiga i lenei:

    • faʻavavevave faʻafuaseʻi
    • se maʻila tiga
    • malulu malulu le afu
    • le faʻavaivaia le vaivaiga
    • pogisa i mata
    • fenumiai,
    • se lagona malosi o le fiaaai.

    E taua le iloa o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e iu lava ina faʻaaogaina i lenei tulaga ma e le o taimi uma latou te iloilo ai ma le faʻaeteete lo latou soifua manuia lautele. O le mea lea, e tatau ona fua le fua o le kulukose toto e faʻaaoga ai se glucometer.

    E fautuaina foi ia maua uma e le maʻisuka se mea suamalie ma i latou, ina ia mafai ai ona taofia le leai o le kulukose ma le maua ai se malosi i le atinaʻeina o se faalavelave faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi.

    Hyperglycemia

    E tusa ai ma fautuaga lata mai a le WHO (Health Health Organization), o le iloiloga o le suʻesuʻeina o le maualuga o le suka e oʻo atu i le 7.8 mmol / L ma le maualuga i luga o le manava gaogao ma le 11 mmol / L 2 itula pe a uma le taumafataga.

    O le tele o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi - hyperglycemic coma. Mo le puipuia o le atinaʻeina o lenei tulaga, e tatau ona e manatua mea e mafai ona faʻaititia ai le toto suka. E aofia ai:

    • le faaitiitia le fua o le inisalini,
    • ma le le mautonu o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina faatasi ai ma le le faia o se tasi o tui,
    • taumafa o meaʻai gaʻo i le tele o meaʻai,
    • tulaga faigata
    • se malulu poʻo soo se faʻamaʻi
    • le faʻaaogaina o le ava malosi.

    Ina ia e malamalama pe ae manaʻomia se taʻavale, e manaʻomia ona e iloa faailoga o le atiaʻe poʻo le maualuga o le hyperglycemia. O autu autu e:

    • faateleina le galala
    • faʻaauau faifaipea
    • ogaoga tiga i totonu o malumalu,
    • vaivai,
    • tofo o apu manogi i le gutu
    • faʻanoanoa vaaia.

    E masani lava ona oʻo i le oti le faʻamaʻi faʻamalosi, e mafua ai ona togafitia ma le faʻaeteete togafitiga o le maʻisuka.

    Faʻafefea ona taofia le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi?

    O le auala sili e togafitia ai le maʻisuka faʻafuaseʻi o le taofia lea o lo latou atinaʻe. Afai e te matauina faailoga o le faateleina po o le faʻaitiitia i le suka o le toto, o le a le mafai e lou tino ona taulimaina na o ia lava faafitauli, ma ua uma ona vaivai le malosi faʻaagaga. O auala sili ona faigofie mo faʻafitauli e aofia ai mea nei:

    1. Mataitu le kulukose e faaaoga ai le mita o le kulukose toto. O le faʻatauina o se glucometer ma faʻataʻitaʻiga talafeagai o le a le faigata, ae o le a laveaʻiina oe mai iʻuga le lelei.
    2. Faʻaaoga vailaʻau faʻamalosi poʻo le insulin i taimi uma. Afai e le lelei le mafaufau o le tagata maʻi, e tele se mea e galue ai pe ua leai sona mafaufau, atonu e fautuaina e le fomaʻi ia te ia se tusi faʻamaumauga, o le a ia siakia pusa i tafatafa o le tofiga. Pe mafai foi ona e faia se faamanatu i le telefoni.
    3. Aloese mai le faaseʻeina o meaai. I totonu o aiga taitasi, o le tele o taumafataga faatasi poʻo taimiʻai e avea ma masani lelei. Afai e faʻamalosia le tagata maʻi e 'ai i le galuega, e tatau ona saunia muamua se pusa i ni meaʻai ua saunia.
    4. Lelei lelei. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona gauai atu i mea latou te 'ai, aemaise lava o meaʻai gaʻo-gaʻo.
    5. Soifua maloloina. Matou te talanoa e uiga i taʻaloga, mumusu e inu ava malosi ma fualaau faasaina. E aofia ai foi le valu-itula o le moe maloloina ma le faʻaitiitia o tulaga faigata.

    O le maʻisuka e mafai ona mafua ai faʻafitauli eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, vae o le maʻisuka ma faʻaitiitia le lelei o le ola. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai i tagata taʻitoʻatasi ona faʻaauau ona mataʻituina lona olaga, alu i auala puipuia i lana fomaʻi aoga ma i le taimi e tausisia ai ana fautuaga uma.

    Serum glucose

    O le maualuga o le suka o le toto e tutusa lava mo tamaitai ma alii. Mo tagata matutua uma, o nei faʻamaoniga e tutusa ma e le suia e tusa lava pe o le a le ituaiga olaga ma le tikeri o gaoioiga faaletino. I tane, o le maualuga o le kulukose e sili atu ona mausali, talu ai ona o le feusuaiga lelei, o le faʻaogaina o le vaega e suia i le taimi o le fanauina o le tama ma le moaopa.

    O lenei gaioiga e fesootaʻi ma se suiga i tulaga o le hormonal ma faʻateleina le atuatuvale i luga o le tino i le taimi o le maitaga. Pau lava le mea e aʻafia ai le fua o le suka o le matua o tausaga. O masani o le kulukose i totonu o le toto o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

    TausagaO le mea e maualalo le faʻatagaina, mmol / lO le faʻasalalauga aupito sili ona taliaina, mmol / l
    0-12 masina3,35,6
    1 tausaga - 14 tausaga2,85,6
    Mai le 14 i le 59 tausaga3,56,1
    Sili atu i le 60 tausaga4,66,4

    I le tulaga lelei, o le faailoga e le tatau ona sili atu nai lo le 5.5 mmol / L. O lenei kulukose maualuga e taʻu mai ai e le oi ai i se tagata ni gaioiga faʻaleagaina e fesootaʻi ma le suka.

    Tulaga masani i le taimi o le maitaga

    Talu ai ona o le tino o le fafine ua aafia i suiga matuia i le taimi o le maitaga ma ua sili atu ona faigofie ile inisalini, o le maualuga o le vaega ua tulai mai. Suauu toto i le taimi o le maitaga e le tatau ona sili atu i le 7.0 mmol / L ma e itiiti ifo i le 3.3 mmol / L.

    O se suʻega toto mo le suka i le taimi o le maitaga ua manatu o se tasi o mea sili ona taua, o lea e tatau ai ona faia ia le itiiti ifo i le 2 taimi. O le tele o taimi, o le toto sampling e faia i le 8-12 vaiaso, ona oʻo ai lea i le 30 vaiaso o le gaioiga.

    Faailoga mo le auiliiliga

    E masani lava, e fautuaina e fomaʻi le suʻeina o le toto i mataupu nei:

    • masalomia o le maʻisuka
    • sauniuniga mo taotoga, i le taimi o le a faʻaaogaina ai faʻamaʻi pipisi,
    • o le tagata gasegase o loʻo iai maʻi faʻamaʻi cardiovascular e pei o maʻi o le aluma, toto maualuga, atherosclerosis,
    • ate fatu
    • iloiloga o le aoga o togafitiga ua faatonuina mo le maʻisuka,
    • inupia o le tino ma vailaʻau ma le ava malosi.

    Ma o se suʻesuʻega i le ono masina e tatau ona faia e tagata e lamatia, o latou kulukose e mafai ona le mafaagao. O faaosoosoga o sea solitulafono e aofia ai:

    • faʻamaʻi o le gastrointestinal tract
    • mamafa tele
    • genis predisposition
    • tauaveina se tamaititi
    • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o glucocorticosteroids,
    • fulafula o le grenuala poʻo le pituitary gland.

    O fomaʻi e fautuaina le faia o se suʻega e fai ma faʻataʻitaʻiga pe a fai o loʻo taʻua i lalo mea nei:

    • televave o le mamafa o le mamafa po o le gaioiga mamafa o le mamafa ma le taumafa tutusa,
    • faifai pea le vaivai ma le le lelei,
    • o le faasolosolo i le vaaia o le tino ma le manino, o foliga vaaia o le nebula,
    • mūmū, faʻaleagaina ma le vevela tele o le paʻu,
    • faʻaoga faifaipea,
    • faʻavave faʻamalolo o le paʻu i manua,
    • mucous mata membranes.

    Faʻafefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

    Ina ia maua le sao sili ona saʻo, e tatau ona e iloa le auala e sauniuni ai mo se suʻega toto mo le suka. Sauniuniga mo suʻega e faigofie tele ma e le o faʻatasi ma faʻamaumauga mamafa. E tusa ai ma tulafono e tatau ona e tausisi i ai ao le i tuʻuina atu le biomaterial, e tatau ona e taʻu atu i le fomaʻi o loʻo faʻatonuina le suʻesuʻega. Afai e te le amanaʻia ia fautuaga, o le a faʻaalia le faʻafitauli sese.

    O tulafono mo le sauniuni mo le auʻiliʻili o le maualuga o le suka mai le veins e tutusa mo tagata matutua ma tamaiti:

    • le aso ao le i faia le taualumaga, e tatau ona tuuese tulaga faigata ma le le popole,
    • 2 aso aʻo leʻi oʻo i le toto sampling, e tatau ona e musu e asiasi i le falemaalo ma le vaitaele, faʻapea foʻi ma le aloese mai le faʻatupulaia o le tino,
    • le aso ao le i faia taualumaga, ua faasaina le taumafa ava malosi ma ulaula,
    • ave le toto mai se vein e faia i luga o se manava gaogao, o lea e tatau ai ona faia le taumafataga mulimuli ia le silia ma le 12 itula,
    • i le taeao o le aso o le auiliiliga, e faʻasaina le 'ai ma inu, fufulu ou nifo ma le gaogao.

    Afai e faia le tui toto i totonu o se tamaititi i lalo ifo o le 2 tausaga le matua, e na o le 3 tulafono e mafai e mātua ona matauina: aua le fafagaina le pepe mo le 8 itula, aua le tuʻuina atu fualaau a tamaiti, ma aloese mai le atuatuvale. Faʻasalalau fomai afai e faia le toto sampling e faasaga i se talaaga o le atuatuvale mataʻutia, mo se faataitaiga, pe a tipi nifo pe i luga o aso aso, o le taunuuga o le auiliiliga atonu e le mafai ona faʻatuatua.

    E faʻapefea ona faʻapipiʻi le faʻamaoniga o meaola

    Ina ia iloa le maualuga o le suka, o le toto e aveesea mai se vein. O le faʻatinoga e pei o lenei:

    • e manaʻomia e le tagata maʻi ona nofo i se nofoa ma ave se tulaga lelei,
    • toe faʻafefe lou lima ma tuʻu i luga o le laulau,
    • o le fale suesue fesoasoani e lolomi lima lima ma se tafaoga faapitoa i luga ae o le tulilima,
    • e manaʻomia e le tagata gasegase e faʻapipiʻi ma toso lona lima,
    • pe a manino lelei le vein, o le fomai o le a faʻapipiʻi se nila i totonu i se pusa faapitoa,
    • pe a maeʻa le taʻaloga ma le toto e ulufale atu i le paipa,
    • pe a oʻo ina aoina le toto saʻo i le suʻega suʻe, e tuʻu e le fomaʻi se solo solo i luga o le nofoaga o inisi ma aveese le taʻaloga.

    A maeʻa le suʻega, e fautuaina e 'ai se apu suamalie po o le sukalati. O lenei mea o le a fesoasoani i le vave faʻafouina o le malosi. O le alu atu e fautuaina pe a uma le 10-15 minute. O le faʻamauina o le iuga e le sili atu i le 2 aso, a maeʻa ai ona mafai e le fomaʻi ona faia se faʻamaoniga.

    Afai o le auiliiliga e faaalia ai o le maualuga o le kulukose e sili atu i le aoga o le 5.6 mmol / L., o le a fautuaina e le fomaʻi ia maua se suʻega faaopoopo - o le suʻega o le toleniga o le kulukose. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o sea maualuga o le suka o loʻo taʻua o le muaʻi maʻi suka ma e manaʻomia vave togafitiga.

    Mafuaaga mo suka maualuga

    O se tulaga lea e taʻua ai le faateleina o le kulukose o le hyperglycemia. O le Hyperglycemia o se faʻalavelave matautia lea e mafai ona afaina ai faʻalavelave faʻaleagaina, faʻapea foʻi ma faʻaosofia ai le faʻaleagaina o totoga o le tino ma le tino. O nei mea uma e tau atu i le gaosiga ma le taofiofi o toxins, lea e aʻafia ai le tulaga o le soifua maloloina.

    O le faateleina o le toto o le kulukose toto e sili ona fesootaʻi ma ia mafuaaga:

    • maʻisuka i tagata matutua ma tamaiti,
    • afaina o le ate,
    • pancreatitis o le eseesega o le matuia, maʻi o le pancreatic ma isi faʻamaʻi pipisi,
    • faʻamaʻi o le endocrin system, e pei o thyrotoxicosis, gigantism, maʻi Cushing,
    • gasegase tumau fatufatu
    • se fatu faʻafuaseʻi o le fatu fatu poʻo le taʻavale,
    • o le i ai i le toto toto o mea faʻamaʻi i le inisalini receptors,
    • aveina o glucocorticosteroids ma fualaau o le estrogen.

    O le Hyperglycemia e masani lava e le o ese atu i le va o ia ma e faʻatasi ma ia soliga:

    • masani o le ulu o le ulu o loʻo faʻapipiʻi mai ma le vevela,
    • susu ma le fiainu,
    • vaivai, leaga mea e fai, moe,
    • faʻanoanoa vaaia.

    O le tele lava o taimi, e maua ai tagata mamaʻi i le hyperglycemia o le physiological - o se mafuaʻaga e mafua mai i le malosi tele o le tino, popolega poʻo le le mautonu o lagona, le faʻasaʻolotoina o le adrenaline i totonu o le toto. Afai o le hyperglycemia e mafua mai i mafuaʻaga o le physiological, o le kulūkose o le a toe foʻi i lona lava tulaga, i ni nai aso talu ona faʻaumatia le mafuaaga.

    Mafuaʻaga o Suga Suavai

    O le faʻaitiitia o le concentrated sugar serum o se mea e seasea tutupu, lea e taʻua i le gagana faʻapitoa o le hypoglycemia. O le masani lava o le hypoglycemia e tupu mai i le talaaga o nei faiga faʻaleagaina:

    • o le faʻavaeina o le tino o le faʻaleagaina poo le leaga o le amataga i le pancreas,
    • hepatitis, faʻatasi ma le faʻavavevaveina o faʻamaʻi ate,
    • afaina o le tino,
    • gaioiolosi auala i gaioiga eseese,
    • faateleina le tino, gaʻo,
    • o le maualuga o fualaau oona ma le inisalini,
    • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o faʻamaʻi vai.

    O le maualalo o le maualuga o le kulukose e masani lava ona maua i pepe faatoa fananau mai.E masani ona tupu lenei mea pe a maʻi le tina o le pepe i le maʻisuka.

    O taunuuga o se suiga taua mai le masani

    Afai o le auʻiliʻiliga o le toto na faʻaalia o le glucose concentration e alu ese mai le masani, e tatau ona faia nisi faʻataʻitaʻiga, lea o le a fesoasoani e iloa ai poʻo le a le mafuaaga na mafua ai le solia ma faʻamaonia togafitiga talafeagai. E pei ona faʻaalia, o le tele o tagata gasegase maualalo le kulukose e le amanaiaina lenei tulaga aua latou te manatu e le lamatia.

    Ae o tagata popoto e lapatai mai o le faaletonu atonu e sili atu le matautia nai lo le maualuga maualuga o le suka ma e masani lava ona mafua ai le atinaʻeina o auala e le mafai ona suia.

    • o se maualuga e itiiti ifo i le 2.8 mmol / l - e mafai ona afaina ai amioga ma se faʻaitiitia i le mafaufau,
    • se pa'ū i le 2-1.7 mmol / l - i lenei laasaga, o maʻi i le gaioiga o le fatugalemu o le tino ua maua, o se tagata e lagona pea le vaivai,
    • pa'ū i le 1 mmol / l - o le tagata gasegase e atiina ae ni gaogao ogaoga, o faʻamaumauga o le encephagram e faʻalavelave ai i le faiʻai. O le faʻalauteleina o le faʻaalia i lenei tulaga e mafua ai se paʻu,
    • afai e pa'ū le suka i lalo ifo o le 1 mmol / l, e le mafai ona faʻaaogaina le gaioiga i le faiʻai, pe a maeʻa ona maliu le tagata.

    Ae mo le maualuga o le suka, o le tele o taimi e avea ma mafuaaga o le atinaʻeina o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. Ma o se soliga foi e mafai ona oo atu ai i le vaaia o le tino, faavaivaia o malosiaga puipuia, le afaina ai totoga ma tino.

    Faaiuga

    Afai o le suʻega o le glucose na faʻaalia ai se vavae ese mai tulaga masani masani i le tasi itu poʻo le isi, e tatau ona e asiasi vave atu i le endocrinologist ma maua se faʻamautinoaga atoa. A uma le suʻega, ole a filifili e le fomai mafuaʻaga e ono mafai ai ona faʻaaogaina ma faʻamautinoa se togafitiga talafeagai e fesoasoani i le toe faʻafoisia o le soifua maloloina ma puipuia ai faʻafitauli mulimuli ane.

    Glucose

    Mo tagata o soo se itupa ma tausaga, o tulaga maualuga o le kulukose i se faataitaiga o le toto vevela o le anapogi (mmol / l):

    • i le toto - mai le 3.3 i le 5.5,
    • serum - mai le 4.0 i le 6.1.

    Suʻesuʻeina o le suka i le toto mai se vela masani mo tamaiti io latou vaiaso muamua o le olaga:

    • toto - 2.5 - 4.1 mmol / l,
    • serum - 2.8 mmol / l i le 4.4.

    Faigaluega mai le auʻiliʻiliga

    O le tele o le masani o lona uiga o se tulaga o le hyperglycemia. Faailoga e sili atu nai lo le tapulaa pito i lalo o tulaga masani o uiga ia o le hypoglycemia.

    I le faʻatinoga, e masani ona e feagai ma le hyperglycemia. O lenei tulaga e amataina malie, masani mo se taimi umi e le o iloa.

    O le faateleina o le kulukose e maua i le amataga muamua i se foliga le tumau, e aunoa ma le faʻaalia o faʻalogona mataʻutia, alualu i luma i luga o le taimi.

    O le matua taua o le matua mo tamaitai e 45 - 50 tausaga, pe a mafua ona o le misaopao, o suiga leaga faʻafuasei e tutupu e mafai ona faatelevaveina le atinaʻe o le maʻisuka.

    Suʻega o le suālaʻau le lelei

    E tusa ai ma le WHO systematization, faʻalagolago i le maualuga o le masani, ua latou mauaina (mmol / l):

    • i iloiloga o le vevela, toto capillary,
      • prediabetes - 5.5 - 6.1,
      • maʻisuka - sili atu i le 6.1,
    • plasma toto
      • prediabetes - 6.1 - 7,
      • maʻisuka - sili atu ma le 7.

    I totonu o Europa ma Amerika, o se aga masani le fuaina o suʻesuʻega o le suka i mg / dl. O le mea lea, o le suka e masani ona pa'ū i totonu o le 60 mg / dl - 100 mg / dl.

    Faigaluega mai le masani (mg / dl):

    • toto atoa
      • prediabetes - 100 - 111,
      • maʻisuka - sili atu ma le 111,
    • plasma toto
      • prediabetes - mai le 111 i le 127,
      • maʻisuka - sili atu i le 127.

    Pe a sili atu i le 25 mmol / L po o le 455 mg / dl, o le mea lea e taʻua o le hyperglycemia ogaoga. O le faateleina o le suka o lona uiga o le atinaʻega o faʻalavelave lamatia o le ola, e aofia ai le ketoacidosis o le maʻisuka.

    Afai o le suka e itiiti ifo nai lo le masani

    O se tulaga pe afai o le maualuga o le suka i le tino e itiiti ifo nai lo le masani o le 3.3 mmol / L e taufaamatau ai le gaioiga o le faiai. Sugar itiiti ifo i le 2.2 mmol / L o lona uiga o le hypoglycemia ogaoga.

    O se faʻaitiitia o le kulukose e sili ona lamatia mo pepe ma tagata matutua, talu ai o faʻaaliga mai fafo o le hypoglycemia e le fetaui ma le ogaoga o suiga.

    O le tagata maʻi ua le mautonu, moe. O lea e le pa'ū ai o ia i se vailaʻau oona, e tatau ona e faʻamalosi le tagata manua e inu le lauti suamalie ma valaau "tausiga faʻafuaseʻi".

    E faʻamalosia, ona o le maʻi e masani ona le iloa le lamatiaga o lona tulaga, teena le fesoasoani. E avea foi ma se tasi o mea iloga o le maualuga o le suka.

    Maʻisuka Mate Mate

    I le taimi o le maitaga, o se vavaeese mai le masani e mafai i le itu o le faateleina o le kulukose i le tino, ma le atiina ae o le maʻisuka ituaiga. O le maʻisuka ituaiga e amata i le 16 i le 32 vaiaso i le 4 i le 6% o fafine.

    I fafine maʻitaga, o tulaga faʻataʻitaʻiina i se suʻega toto mo le suka mai se vela poʻo le tamatamailima e ese si ese. Faʻatasi ai ma se suʻega o le 5.1 mmol / L, ua uma ona fautuaina mai le maʻisuka maʻisuka ma o loʻo faʻatulagaina nisi suʻesuʻega.

    Ina ia le faʻamaonia le suʻesuʻega, e faia se suega o le faapalepale kullusese. O le maʻisuka faʻamamaina ua faʻamauina pe afai, a maeʻa ona inu se anapogi kullucose, o lona maualuga i le toto:

    • ina ua mavae le 1 h sili atu ma le 10 mmol / l,
    • ina ua mavae le 2 itula - sili atu i le 8.5.

    A maeʻa le fanau mai, o le anapogi o suega o le toto glucose e maua ai le toe foʻi i le masani, ae ui i lea, e tusa ai ma fuainumera, 20-30% o fafine e maua i le maʻisuka faʻamalosi mulimuli ane atiae le maʻisuka.

    Mafuaaga o le gasegase le masani

    Ole aofaiga ole suka i le tino e pulea e hormones:

    • siitia lona tulaga,
      • moa o meaola - adrenaline, cortisol, glucocorticosteroids,
      • pancreas - glucagon,
    • faaitiitia le maualuga o le inisalini.

    O mafuaaga mo le sili atu o le masani o le auiliiliga:

    1. Maʻisuka
    2. Faʻaitiitia le maualuga o le inisalini i pancreatitis, tumama pancreatic
    3. Faateleina le maualuga o hormones o le tino i le tino ma le thyrotoxicosis, Cushing's syndrome, acromegaly
    4. Faʻanoanoa, tiga le afaina, manua
    5. Faʻaaogaga faʻapitoa

    Faatasi ai ma le malosi faaletino, o le kulukose e maua mai le glycogen o loʻo teuina i maso e faaopoopo atu i le toto.

    Tuutuuga pe a maualalo le suka i le atiaeina o se taunuuga o le:

    1. Anapogi
    2. O maʻi faʻamaʻi pipisi o le Benign ma le leaga ma le maualuga o le inisalini
    3. Maʻi faʻamaʻi - cirrhosis, kanesa, inu ava malosi
    4. Faʻaitiitia o le gaosiga o hormones o le tino - hypothyroidism, faʻamaʻi Addison
    5. Faʻafitauli o le faʻasalaga o nisi o enzymes - faʻatagaina i le fructose, galactosemia, siama o Girke
    6. Gaoioiga faaletino sili
    7. Lapataiga o le tuilaʻau i le malabsorption syndrome
    8. Maualuga maualuga

    Faʻateleina o faʻamaumauga faʻapitoa e saofagā i:

    • ulaula
    • tagofia o vailaʻau - diuretics, adrenaline, glucocorticoids, morphine, fualaau faʻasaina-inflammatory,
    • le faaaogaina o kofe.

    O le faʻaitiitia o le kulukose i totonu o le tino e mafua mai i:

    • ave faʻamaʻi vai
    • togafitiga ma le peta-blocker Propranolol, Anaprilin,
    • ave le anti-Parkinsonian drug Levodopa,
    • amphetamine faʻaaoga.

    Faailoga o mea le talafeagai

    E mafai ona fautuaina le suka maualuga pe afai e matauina faailoga:

    • fia inu pea
    • sili atu ma le masani ona faia, aemaise i le po,
    • vevela paʻu
    • lagona le lava o le vaivai
    • umi e le faʻamalolo maʻi, vavae,
    • suiga e leai ni faʻamatalaga, suiga o le paleni o meaʻai,
    • masani ona faʻaleagaina paʻu
    • gasegase toto.

    E leai se mea e maua ai le suka i aʻa. O le tagata gasegase e manava lona manava, e fesuiaʻi ma le malosi o le tino, feusuaʻi le mafaufau.

    Manatua ma le atamai e mafatia mai le maualuga o suka. O le tagata maʻi e faitio i se lagona o le "tamoe fuʻa fufulu," tingling, faʻalavelave o vae. O le siama o vae ma le faʻaputuina o le vai i totonu o le manava o le uiga o le maualuga o le suka.

    Afai o le faasiliga e le taua, e ono le masalomia e le tagata maʻi ona maʻi. O le maualuga maualuga o le suka e masani ona iloa faʻafuaseʻi i le taimi o suʻesuʻega mo se isi faʻamaʻi poʻo le taimi o suʻesuʻega faafomaʻi masani.

    A oʻo i le va o le gaʻo vela i le va o le 5.9 ma le 6.1 mmol / L, o le tulaga o le "maʻisuka latent" e atiina ae i totonu o le toto.

    O le lamatiaga o lenei faamai o le toetoe lava o le soymptomatic, e aafia ai le toto toto o gaʻo, faiʻai, fatu.

    E le mafai ona faʻaaogaina e le Kapono, e avea ma mea e pala, e faʻapipiʻi. I le taimi e maua ai le maʻisuka, o le tagata maʻi e masani lava ona i ai le maualuga o le toto maualuga e afua mai i suiga faʻapitoa i totonu o vaʻa toto.

    Faailoga o se faʻaitiitia o le kulukose i le tino

    A maualalo le maualuga o le suka, o se tulaga matautia e taʻua o le hypoglycemic coma e atiina ae. O faʻamaoniga o lenei tulaga e manaʻomia mo tagata uma ia iloa, talu ai o le coma e vave ona tupu, ma o le olaga o se tagata e faalagolago ile tali saʻo a isi.

    Faailoga o le hypoglycemic coma e:

    • manava papaʻu
    • Faifaimalie le fatu
    • toto maualuga
    • paʻu malulu o vae,
    • leai se tali i le malamalama.

    O mafuaaga o le hypoglycemic coma e le gata ina le saʻo le inisalini i le togafitia o le maʻisuka, ae maualuga le malosi o le tino, gaioiga o le ava malosi.

    Aisea ua faatonuina ai le suega o le kulukose toto?

    O vailaau faʻamalosi uma, gasegase, lactose, faʻalavelave maltose e ulufale i totonu o le tino ma meaʻai ua liua i le kulukose. Ma mo le kulūkose mole mole e ulu i totonu o le masini, e tatau ai:

    • le i ai o le inisalini o le homone,
    • nuanua mo fegalegaleaiga ma le inisalini i luga o le paʻu o le cell.

    E tele naua tagata talitutusa i luga o le soifua maloloina o tagata. Afai o se vaega tele o latou toesea le mafai ona fegalegaleai ma le inisalini:

    • glucose tumau i totonu o le toto
    • e le maua e le potu se punavai o le malosi ma o loʻo fiaai.

    O le faateleina o le kulukose o le toto o lona uiga:

    • le faʻaititia o le inisalini
    • glucose toleni poʻo vailaʻau
    • solia o le glucose taumafa.

    O le faapalepale o le glucose e faʻateleina ai le faʻaleleia o fafine maʻitaga, talu ai o le suka e manaʻomia mo le tuputupu ae o le fusi.

    Faataʻitaʻiga mo suʻega toto

    Ina ia iloa le suʻela, o loʻo suʻesuʻeina le toto:

    • mai le vein
    • tamatamai tamatamai lima
    • faʻataʻitaʻiga plasma mai se vein,
    • vailaau faʻataʻitaʻi mai se vein.

    Plasma o le vaega toto o le toto lea e aveesea ai elemene elemene - totola mumu mumu, pepa toto, malaʻe paʻepaʻe. Afai o le fibrinogen protein e faʻasaʻoina ma faʻafoʻi faapitoa i le plasma, ona maua lea o le toto toto.

    O le maualuga o le kulukose i totonu o faʻataʻitaʻiga e eseese lava. Pe a faʻatusatusa i le toto atoa mai se vein, ona maua ai lea o le kulūkose:

    1. I le capillaries, pe a oʻo mai le faʻataʻitaʻiga mai le tamatamailima, o le maualuga e sili atu pe a uma ona 'ai, o le eseesega e 15 - 20%
    2. I le vevela - e sili atu le maualuga i le 11 - 14%
    3. I le plasma - 5% maualalo ifo nai lo le ogaoga, ae maualuga atu nai lo le toto toto atoa

    Tulaga taua mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, faʻamalosia e pulea glucose, o tulaga faatonuina mo le auʻiliʻiliga o le suka i le toto capillary i luga o se manava gaogao, faʻapea foi ma a latou faʻatusatusaga ma le auiliiliga o toto vevela.

    O le suega o le tamatamailima o le 0.1 mmol / L e maualuga atu nai le vein glucose analysis. O lona uiga o tulafono masani o le auiliiliga mo le suka i le toto capillary ma mai se vein e masani lava e le eseese.

    O le suauu o le a sili atu le maualuga i se suʻega toto mai se tamatamailima pe afai o le tagata maʻi ua i ai se faʻalavelave faʻaleagaina, o lona uiga, o le fesuiaiga o le lymph ma le toto i totonu o le tino. O le mea lea, o le anapogi o fua o le toto i le toto vevela e sili atu ona sao.

    O le toto o le toto na atagia ai le moni o le kulukose ma le aʻafia ai le aʻafiaga o le faʻavevesi o le microcirculation i le iuga.

    Pe a faatonuina le suka

    Puleaina maualuga le suka e le gata mo tagata e maua i le maʻisuka suʻe toto mai se vein tofia i le tulaga o:

    • taotoga lata mai
    • faʻateleina o faʻamaʻi pipisi o le fatu,
    • togafitiga o le gaʻo, atherosclerosis.

    O le faʻamaoniga o vavaega mai le masani e faia o se vaega o le suʻega faafomaʻi mo tagata uma ua oʻo i le 45 tausaga, faapea foi i latou o loʻo maua i le maʻisuka i totonu o le aiga.

    O se faʻataʻitaʻiga o veins e ave i le taeao i luga o se manava gaogao. Aʻo leʻi faia se suʻega toto mai se tamaʻi lima po o se vein, e le mafai ona e:

    • e 8 - 14 itula,
    • inu vai i le taeao
    • ulaula
    • ia popole pe faʻamalosi.

    O le a le suʻega suka?

    O le mea e lauiloa e taʻua o le suʻi, o fomaʻi e taʻua o le toto o le kulukose. O meaʻai gaʻo e faʻataunuʻuina e tagata ua faʻauʻuina i monosaccharides, 80% o nei kulukose (o le uiga lea o le talatalanoa e uiga i le suka o le toto). E maua i fualaau, vine, meli, sukalati, beets, kāloti, ma isi. E ulu atu i le toto mai le manava ma le ate. O le inisalini e fesoasoani e gaosi ai le kulukose. O lenei vailaau o loʻo i totonu o le toto aʻo le i ai, ae i se vaega itiiti. A maeʻa ona 'aʻai, faʻalautele lona maualuga, ona toe faʻaitiitia (seia oʻo i le isi taumafataga).

    Glucose e taua tele mo le soifua maloloina o tagata, aua o le punavai autu o le malosi, suauu mo sela, masini ma okeni. Glucose e maua ai le 50% o malosiaga uma e mafua mai i meaai.

    Glycemia o se fuataga o le glucose concentration. E matua afaina ai le ola manuia ma le ola maloloina o le tagata.

    Toto toto maualalo

    O se tulaga e maualalo ai le kulukose e taʻua o le hypoglycemia. E sau mai i le tino poʻo le faʻalagona lagona, le le tausisia o meaʻai, faʻamaʻi faʻamaʻi. I lenei tulaga, o le hypoglycemia i taimi puai e le afaina ai taunuuga.

    O tagata e maualalo le kulukose o le toto e tatau ona ave i taimi uma ni meaʻai poʻo ni meainu e vave ona maua ai le kulukose, e pei o le suamalie, suamalie suamalie, ma isi. E tatau foi ona e aloese mai le atuatuvale, popole, malolo atili, mataʻituina faiga masani ma meaʻai, 'ai itiiti faʻamalosi gaʻo.

    Faailoga o le hypoglycemia

    Afai ei ai se tagata e faʻaititia le toto toto, o lona uiga o se lagona malosi o le fiaaai taimi e manumalo ai ia te ia. Faʻaaliga - faʻavave, vevela - faʻalauteleina, tulaga o le mafaufau - leai se mea (faʻanoanoa, faʻaleagaina, popole le pulea). I se faaopoopoga, o le vaivai, vaivaiga, le mautonu e masani ona lagona, e leai se malosi mo le galue. O nisi taimi o loʻo i ai le vevela ma le faʻavaivaia.

    Toto maualuga toto

    O mataupu o le faʻateleina o le kulukose plasma - hyperglycemia - e sili atu ona taatele nai lo le hypoglycemia.

    Maualuga maualuga e le tumau ona o le mamafa ma le popolega e faatumulia ai le ola o se tagata faʻaonapo nei. Faʻatasi ai ma le faʻamautuina o le paolo ma le olaga, tulaga o le mafaufau, o le kulūkose toe foʻi mai i le masani, e aunoa ma le afaina tele o le tino.

    Faailoga o le Hyperglycemia

    Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, e pei o le hypoglycemia, vaivai ma le moe, o lagona le mautonu e lagona. E le gata i lea, o tagata e maualuga le maualuga o le kulukose pepa e mamago le gutu, lagona faʻalagona mafaufau, paʻu vevela, faʻavavevave le manava. O le manino o le faaaliga vaaia ua faaitiitia, o manuʻa e malolo ai, e foliga mai o le afaina o le paʻu i luga o le paʻu, ma ua mamafa le paʻu. O le Hyperglycemia e molimauina foi e ala i le masani ona faia, o le fia inu pea, ma le masani i faamai pipisi. I tulaga ogaoga, e matauina le taoto ma le vomiting.

    Mafuaaga o le le atoatoa i le toto suka

    O le hypoglycemia umi e mafua ona o le le paleni o meaai ma le faʻaaogaina o suti, tele o vailaau gaʻo avanoa. I lenei tulaga, o le pancreas e maua ai le tele o le inisalini, ma o le kulukose e faʻaputuina i totonu o masini.

    O faʻamaʻi o le hypothalamus, fatugaʻo, selu o le eleele e mafai foi ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia.

    O le mafuaʻaga e mafai foi ona solia ai le gaioiga o le gaosia o le inisalini i le pancreas poʻo lona tumo (talu ai o le faʻaopoopoga o siama ma fusi o le gland e fesoasoani i le tele o le gaosiga o le inisalini).

    O le hyperglycemia umi o loʻo taʻu mai ai faʻamaʻi o le endocrine polokalama e fesootaʻi ma le hyperthyroidism (o le fua o le faʻasaʻoina o le inisalini e maualuga atu nai lo le fua o le absorption), faafitauli o le mafaufau, o le faʻaauau pea o le faʻailoga i le tino, ma le faʻaititia o faafitauli o le ate. E masani lava o le hyperglycemia o se faailoga o le maʻisuka.

    Fautuaga mo sauniuniga mo le auiliiliga

    E pei ona maitauina, o se auiliiliga mo puipuiga e tatau ona tuʻuina atu i tagata uma ia le itiiti ifo ma le tasi i le ono masina.Ae peitai, afai ei ai ni faailoga o le hyper- poʻo le hypoglycemia, e tatau ona fuaina le maualuga o kulukose toto.

    Ina ia mafai ona atagia mai iʻuga o le tulaga moni o le soifua maloloina, ma i le tulaga o le le atoatoa i le kulūkose, e ono mafai ona faʻamaonia le saʻo togafitiga, e tatau ona tausisia nisi tulafono.

    O le toto mo le suka e masani lava ona tuʻuina i luga o se manava gaogao (mai se vein ma mai se tamaʻi tamatamai lima) pe a maeʻa le valu itula le faʻasaʻo mai meaai (maualalo). O le malologa e mafai ona oʻo mai i le 8 i le 12 itula, ae le sili atu i le 14, aua o meaʻai e mafua ai le faateleina o le kulūkose. E sili atu ona faigofie le foai toto i le taeao.

    Aʻo lei faia se suʻega, e le fautuaina e faalagolago i luga o laʻau suamalie ma luga o ipu mama i gaʻo vailaʻau (e le mafai ona suia lau meaai). E tatau ona lafoaʻia keke i aso e tolu.

    O aafiaga faalogona e aafia ai foi taunuuga o le auiliiliga, o lea e tatau ai ona e asiasi atu i se fomaʻi i se tulaga filemu, paleni.

    E tusa lava pe savali savali i le falemaʻi e mafai ona fesuiaʻi taunuuga, o le mea lea, o taʻaloga ma soʻo se ituaiga o taʻaloga e faʻaleagaina aʻo leʻi suʻeina: atonu e faʻaitiitia le maualuga, ma e le mafai ona fuafuaina le hyperglycemia.

    O amioga leaga e tatau foi ona lafoai: aua e te ulaula pe a ma le lua itula aʻo leʻi faia se auiliiliga, aua e inu ava malosi mo aso e lua.

    A maeʻa faʻamaʻi pipisi (mo se faʻataʻitaʻiga, SARS, maʻi, maʻitui) lua vaiaso e tatau ona pasia. Afai e te manaʻo e pasi le suʻega i le taimi muamua, ona e manaʻomia lea e lapatai le fomaʻi, le faufautua fesoasoani, ina ia faʻamalamalamaina lenei mea pe a filifili.

    E oo lava i le massage, x-ray, physiotherapy e suia ai laina i le auiliiliga.

    E tatau foi ona e lapatai atu e uiga i le tagofia o vailaau (e pei lava o vavalafo tautala), ma afai e mafai ona e teenaina mo sina taimi, e sili atu le aua neʻi ave i latou i le lua aso aʻo leʻi faia se suʻega.

    O se malaga uumi, o le galue i le suiga o le po e saofaga i se taunuuga sese. Manaomia le moe.

    O nisi fomaʻi latou te le fautuaina foi le fufulu o ou nifo ma le taofiofi, ona o le suka o loʻo i totonu o le tino e ala i le vavalo o le tautala, faʻalauteleina ai le mamafa o le kulukose.

    Vaega o lamatiaga

    O le vaega aʻafia e aofia ai tagata e sili atu nai lo isi le atinaʻeina o faʻamaʻi ua mafua ona o le faʻaititia pe faateleina le maualuga o le kulukose i le plasma toto.

    E aofia ai ma le mamafa o tagata mamaʻi ma i latou o loʻo mafatia i le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga). E le gata i lea, o tagata oo latou aiga (aemaise lava matua) ua maua i le gasegase o le gataifale ma le endocrin system o faafitauli e lamatia. I lenei tulaga, o le faʻavaeina o le tino e faia ai se matafaioi.

    O tamaitai i le tulaga e lamatia foi. I fafine maʻitaga, o tulaga masani o le suka mai se vein e ese mai le taliaina lautele.

    Faʻailoaina o taunuuga o le auʻiliʻiliga: fua o le sugar sugar mai se vein

    O faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago i tausaga, uiga o le toto ma metotia sampling. O tulaga maualuga o le suka mai le vein ma mai le tamatamailima e eseese, aua o le toto vevela e sili atu le mafiafia nai lo le toto toto, ma o lea ua sili atu ona tumu i le kulukose.

    Ole maualuga o le kulukose mai le vein e 3.5-6.1 mmol / l (millimol i le lita). O loʻo i totonu o ia vaega e fuaina ai le kulukose i atunuu o le Soviet Union muamua. Faʻamatalaga masani, o le glucose e alu i faʻalavelave uma ma okeni, e faʻaleleia, e le faʻasalaina i le urine.

    Afai e maualalo le maualuga i lalo o le masani o le toto mai le vela (3.5 mmol / L), ona iloa ai lea o le hypoglycemia, pe afai maualuga - hyperglycemia (maualuga atu i le 6.1 mmol / L - prediabetes state, maualuga atu i le 7.0 mmol / L - maʻi maʻisuka). Preditebetes o se tulaga lea e mafai ai e le tino anapogi ona faʻatonuina kulūkose i le inisalini, ma e leai. O lona uiga, e leai se maʻisuka, ae e aoga le faia o fua e faʻaitiitia ai le kulūkose.

    O le fuataga o le auiliiliga mo le suka mai se vein i tamaiti e ese. Mai le fanau mai i le tausaga, o le masani e 2.8-4.4 mmol / L; mai le tasi i le lima, 3.3-5.0 mmol / L; i tamaiti mai le 5 tausaga ma le matua, e tutusa ma tagata matutua . Mo isi suʻega, e tatau ona eseese le kulūkose.

    Pe a fuafua le maualuga o le fructosamine, o le masani o le anapogi vein sugar i alii ma tamaitai e 205-285 μmol / L, ma tamaiti 0-14 tausaga, 195-271 μmol / L. Afai o faʻamaoniga o loʻo faʻamatalaina i luga, e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka, manuʻa poʻo le maʻi o le faiʻai, o le faʻaitiitia o le gaioiga o le galue, ma afai e maualalo ifo, o le maʻi le nephrotic.

    Afai o lenei ituaiga o auiliiliga, e pei o se suega o le faapalepale kullusese, o faailoga e sili atu i le masani o le suka mai le vein ma fesuiaʻi i le va o le 7.8 i le 11.0 mmol / l, o lenei mea o le a solia ai le faapalepale o le glucose, ma afai e sili atu i le 11.0 mmol / l - e uiga i le maʻisuka.

    O le maualuga o le kulukose i le taimi o le suʻega mo le fuafuaina o C-peptides e 0.5-3 ng / ml aʻo leʻi i ai le uta, 2.5-15 ng / ml pe a maeʻa. Pe a fuafua le maualuga o le lactate, o le suka mai le vein i alii ma tamaitai e 0.5-2.2 mmol / l, i tamaiti e laʻititi maualuga. Faʻateleina faailoilo e faʻaalia ai le anemia, low - cirrhosis, toilalo fatu.

    I le tulaga lautele, o fua o le kulukose e le o faalagolago i le itupa, ae o le maʻitaga, e tatau ona sili atu le maualuga o le suka mai le vein - 4.6-6.7 mmol / l. Faʻailoga faʻamaonia i luga aʻe o faʻamaumauga, ua maua ai se siama - maʻisuka maʻisaga, e mafua mai i le maʻi o le endocrin. Afai e sili atu le maualuga o le faʻatulagaga, e manaʻomia togafitiga e tausia ai le ola maloloina o le tina ma le pepe, ma le siakiina pea o le toto.

    O le faʻateleina ma le faʻaitiitia o le plasma glucose concentrations e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi ogaoga ma oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga pe afai e le togafitia ma togafitia i le taimi. E mafai e tagata taʻitasi ona puipuia lenei mea i le na o le pasiina o se suʻega o le toto ma pulea lona maualuga.

    Tuua Lau Faamatalaga