O a suʻega e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka

O le soifuaga o se tagata e maua i le maʻisuka e vaevaeina i ni vaitau se lua: aʻo lei maua le maʻisuka ma mulimuli ane. O le mea e leaga ai, o uiga o le faʻamaʻi e faʻatonuina ai le tausisia o tulafono faʻavae masani - pe a ese mai le ono gasegase e maua ni faʻafitauli e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O le liʻo o nei tulafono e faʻatatau tonu i le ituaiga faʻamaʻi. O lenei tusiga o le a talanoaina ai le mea e tatau ona e vaʻavaʻai i ai pe afai e te masalomia se togafitiga ma le auala e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka.

O le a le mea e tatau ona e sailia muamua

Fai mai fomaʻi o le maʻisuka e masani lava ona maua i le taimi e asiasi ai se tagata i tagata tomai faapitoa i faʻamatalaga e leʻi faʻamoemoeina, mo se faʻataʻitaʻiga, o se fomaʻi poʻo se tagata suʻesuʻe. O lenei mea e masani ona faateʻia ai tagata mamaʻi, e pei o le toʻatele oi latou e le iloa o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i se faʻaaliga le lelei pe aafia ai le tulaga o le paʻu.

O le iloa e manaʻomia lou mataʻituina lelei o lou soifua maloloina ma faʻalogo i lou tino, o nisi taimi e tuai. Ae e mafai foi ona e maitauina faailoga muamua ma e oʻo lava i le fuafuaina o le maʻisuka e aunoa ma le asiasi atu i se fomaʻi. O tagata lamatia e manaʻomia ona iloa o nisi o faʻamaoniga o le a mafua ai ona popole. Mafaufau i mea e tatau ona e vaʻai i ai pe a e masalomia le maʻisuka, ma o fea o faʻamaoniga o le a fesoasoani e iloagofie ai le tasi ituaiga mai le isi.

Auala e iloa ai le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o le faʻaititia o le gaosiga o le inisalini pancreatic. O lenei hormone taua e tatau ona fesoasoani i le tino ma faʻaleleia le kulūkose, ae pe o le mea e maua mai i le tele o fuainumera pe ua matua leai lava, o le mafuaʻaga lea e tulaʻi mai ai toto suka ma o loʻo i ai se lamatiaga i le soifua maloloina o tagata ma le ola.

E tusa ai ma le WHO, o faʻamaʻi uma le maʻisuka lona sefulu e afaina saʻo mai le ituaiga muamua o faʻamaʻi. O le tele o taimi, o ona tagata afaina o tamaiti (i se tamaititi o le maʻisuka e mafai ona maua i le fanau mai), talavou ma tagata talavou. Mo le puipuia o le faateleina o le maualuga o tino o le ketone i le urine ma le kulukose o le toto, ua faamalosia ai i latou e faʻaaogaina pea lava pea i le inisalini.

Ina ia fuafuaina le maʻisuka ituaiga 1 i le fale, e tatau ona e gauai atu i le i ai o nisi o faailoga, lea o le a faʻaalia e pei ona taua i lalo:

  • malosi malosi malosi
  • maualuga le 'ai (i le taimi muamua),
  • masani ma sili atu le faʻaaogaina urination,
  • vaivai, vaivaiga ma le le fiafia,
  • togi mamafa (e oo i le 15 kilokalama i le 3-4 masina),
  • le atinaʻeina o le anorexia,
  • O le manava o le suavai (o se faailoga o le ketoacidosis o se mea e lamatia ai le gaʻo o le gaʻo),
  • tiga i le manava
  • taoto ma vili.

O le mea autu e faʻamalamalamaina ma faʻamaonia ai le ituaiga muamua o le maʻisuka, o suiga tetele ia i le maualuga o le kulukose o le toto, lea e masani ona mafua ai le solia o le toto ma e oʻo lava i le le mautonu. I tulaga sili ona ogaoga, o le oso i luga o le suka e afaina i le coma, o le mafuaaga lea e taua ai le gauai atu i faailoga o le faamai i le taimi ma pasia suega talafeagai i le taimi e mafai ai ona faamaonia le siama ma amata togafitiga.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga 2 e aafia ai tagata i le matutua, aemaise i latou o loʻo mamafa tele. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e ese mai le muamua i totonu o lea e atiina ae e oʻo lava i le talaaga o le gaosiga o le inisalini. Ae o le hormoni e leai se aoga, ona o le tino o le tino ua le toe maua ai le latou lagona.

O le fomaʻi mo le maʻisuka ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e sili atu ona lelei, talu ai latou te le o faalagolago i tui masani o le inisalini ma e mafai ona faʻaumatia faʻamalologa ma le taufaʻamataʻu o faʻafitauli e ala i le fetuunaiga oa latou meaʻai ma faamalositino. Afai e tatau ai, o fualaau e mafai ona faatonuina e faaosofia ai le pancreas ma faaitiitia le tetee atu o sela i le inisalini.

E faʻapefea ona filifilia le maʻisuka ituaiga 2 e ala i faailoga? Mo se vaitaimi uumi, atonu e le lelei le faʻaalia pe le atoa, e toatele tagata latou te le masalomia o latou siama.

O le faailoga pito i fafo o le hyperglycemia (maualuga maualuga o le toto) o le sasaina o pito ma tino. Mo lenei mafuaʻaga, e masani lava ona iloa e se tagata lona faʻamautinoaga i se taimi atofaina ma se tagata suʻesuʻe.

O se faʻamaoniga o le faʻamaʻi o le solia foi lea o le faʻafouina o le tino.

E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e oʻo atu ai i le retinopathy, o se faʻaletonu vaaia.

Talu ai ona o le maʻi e le o aliali mai i le taimi muamua, o loʻo maʻi o ia, o le a maua e le tagata i le tele o mataupu le suʻega o le toto, pe a maeʻa le fatu fatu poʻo le stroke, i le taimi o le fomai tipitipi mo faafitauli i ona vae ("maʻi suka).

A oʻo mai se tasi o faʻasologa o faʻamaoniga, e tatau ona e fetuunai le meaai i se taimi vave e mafai ai. I le vaiaso, o le faʻaleleia o le a faʻaalia.

O a suʻega e fai?

O faʻaʻailoga o le maʻisuka o se faailo mai le tino o le gaioiga o le suka o le suka e faʻavaivaia. Ina ia faʻamaonia le i ai o le faʻamaʻi ma faʻamaonia lelei lona ituaiga, e tatau ona pasia se numera o suʻega ina ia iloa ai faʻafitauli poʻo le vavaeeseina o latou mea tutupu i le lumanaʻi.

Laasaga muamua i le masalomia o le maʻisuka o le fuaina lea o lou kulukose toto. O lenei faiga e mafai ona faia i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. E masani lava, o le anapogi o le suka toto e tatau ona iai i le lautele o le 3.5-5.0 mmol / L, ma a maeʻa ona 'ai - e le maualuga atu nai lo le 5.5 mmol / L.

O se ata sili atu ona auiliili o le tulaga o le tino e mafai ona maua e ala i suʻega suesue, lea e aofia ai mea nei.

Urinalysis mo tino o le ketone ma le suka

O le i ai o le suka i le urini e fuafuaina pe a oʻo i lona maualuga i le toto e oʻo i le 8 mmol / L poʻo le maualuga, lea e faʻaalia ai le le mafai ona gafatia fatugaʻo e taulima ai le filiga o le kulukose.

I le amataga o le maʻisuka, o le suʻega o le toto e mafai ona i totonu o tapulaa masani - o lona uiga ua faʻapipiʻi e le tino lona faʻaoga i totonu ma e mafai lava ona ia gafatia. Ae o lenei tauiviga o le a le umi, o le mea lea, afai ei ai se tagata i fafo atu o le faamaʻi, e tatau loa ona ia faia se suʻega, e aofia ai tagata tomai faapitoa (endocrinologist, ophthalmologist, cardiologist, fomai tipitipi vascular, neuropathologist), o ia, o se tulafono, faamaonia le siama.

Ole aofaiga ole auiliiliga ole auala e iloa ai le ituaiga o maʻisuka e mafai ai ona e faia oe lava ma fai ni auala e faʻaitiitia ai le suka toto i se taimi puupuu lava. E le gata i lea, o le faailoaina o le faʻamaʻi i se taimi vave e mafai ona puipuia ai le tupu mai o ni faʻafitauli matuia.

Vaʻaia faʻafitauli o le maʻisuka e faalagolago i le inisalini ma le non-inisalini - pe faʻapefea ona fuafua le ituaiga o togafitiga?

I le avea ai o se tulafono, o fomaʻi e aunoa ma ni faʻafitauli faapitoa e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka i le maʻi.

O le tulaga ua faʻamatalaina i le mea moni o le tele lava o tulaga, e maua e tagata maʻi le fesoasoani mai tagata tomai faapitoa ua maeʻa pe a oʻo mai le maʻi, ma ua faʻaalia ona faailoga.

Ae e le tupu i taimi uma. O nisi taimi o gasegase, i le maitauina o faailoga muamua o le maʻisuka ia i latou lava poo a latou fanau, liliu atu foi i le fomaʻi e faʻamaonia pe faafitia o latou popolega.

Ina ia faia se suʻesuʻega saʻo, e faʻalogo le fomaʻi i faitioga a le tagata maʻi ma auina atu ia te ia e faia se suʻega auiliili, a maeʻa ona ia faia lea o se faʻamaoniga mulimuli.

E tāua le mafai ona iloa le eseesega o ituaiga o togafitiga. Faitau e uiga i foliga o ituaiga uma o le maʻisuka i lalo:

  • ituaiga 1 maʻisuka. O se ituaiga o le insulin e faalagolago i le faʻamaʻi lea e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le faʻaleagaina o le tino, faʻalavelave faʻalavelave, faʻaleagaina vailaau, faʻasologa o togafitiga ma se olaga ola le saʻo. I le avea ai o se tulafono, o le faʻamaʻi o loʻo iloa i le taimi o le laʻititi. I le avea ma tagata matua, o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini e tupu tele lava. O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa a latou suālaʻau ma faʻaaoga atisina injections i se taimi talafeagai ina ia aua neʻi faʻafeiloaʻi i latou i se gaʻo,
  • ituaiga 2 maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e tele lava ina atiaʻe i tagata matutua, faʻapea foʻi ma i latou o loʻo taʻitaʻia se ituaiga o olaga soifuaga pe o ni mea faʻafefe. Faatasi ai ma se maʻi faapena, o le pancreas e maua ai le tele o le inisalini, peitaʻi, ona o le leai o se lagona i hormones i sela, e faʻapupulaina i totonu o le toto, o le mea lea e le tupu ai le assimilation o le kulukose. O se taunuuga, o le tino e iloa le malosi o le fiaai. O le faʻalagolago ile insulin e le tupu i le maʻisuka,
  • maʻisuka faʻaogaina. O se ituaiga lenei o vailaau muamua. I lenei tulaga, e lagona e le tagata maʻi le lelei ma e le afaina i ni faailoga, lea e masani ona faaleagaina ai le ola o tagata mai le insulin. Faʻatasi ai ma le maʻisuka laʻitiiti, o le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto e faʻaititiaititi. E le gata i lea, e leai se acetone i le faʻamuʻi o ia ituaiga o gasegase,
  • gestation. O le tele o taimi, o lenei maʻi e tupu i fafine ua leva le maitaga. O le mafuaaga o le faateleina o le suka o le faateleina lea o le gaosiga o le kulukose, lea e talafeagai mo le atoaga o le gaioiga. E masani lava, afai o le maʻisuka faʻamaʻi e naʻo le taimi o le maitaga, o le a le toe i ai le maʻi o le maʻi e aunoa ma ni togafitiga faafomaʻi,
  • latese maʻi suka. E maua e aunoa ma ni faʻamaoniga manino. O le kulūkose o le toto e masani lava, ae o le faʻapalepale kulukose e faʻavaivaia. Afai e le o faia fua i se taimi talafeagai, o le fomaʻi e mafai ona liua ile maʻisuka atoa,
  • latese maʻi suka. O le maʻisuka Latent e amataina ona o le le lelei o le tino, ona o le tele o siaki o le pancreatic e le maua ai lo latou mafai gafatia atoatoa. O togafitiga mo le maʻisuka latene e tutusa ma le togafitiga faʻaaoga mo le maʻisuka ituaiga 2. E tāua tele le puipuia o le faʻamaʻi.

E manaʻomia suʻega o le fale suʻesuʻe e faʻamaonia lelei ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. Ae mo le fomaʻi, o faʻamatalaga na maua i le taimi o le talanoaga ma le maʻi, faʻapea foi i le taimi o le suʻega, o le a le itiiti ifo lona taua. O ituaiga taitasi ei ai ana lava uiga taua.

O mea nei e mafai ona faʻamatalaina le mea moni o le maʻi e atiina ae le maʻisuka ituaiga 1:

  1. o foliga e vave ona vave ma faʻaalia i ni nai vaiaso,
  2. Inisalini e faalagolago i le maʻisuka toetoe lava a le sili atu le mamafa. E i ai soʻo se mea laititi po o se mea masani,
  3. ogaoga galala ma le faʻaauau pea o le faʻasolosolo, paʻu o le mamafa ma le fiaʻai lelei, faʻaleagaina ma le moe,
  4. o le faʻamaʻi e masani lava ona tupu i tamaiti o loʻo i ai faʻasologa.

O faʻamatalaga nei e faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 2:

  1. o le atiina ae o le faamai e tupu i totonu o ni nai tausaga, o lona uiga e le lelei le faamatalaina o faailoga,
  2. tagata gasegase e mamafa pe mamafa,
  3. tingling i luga o le paʻu, paʻu, vevela, afaina o pito, vevela malosi ma asiasi soo i le faletaele, fiaʻai pea ma le fiaʻai lelei,
  4. leai se sootaga na maua i le va o genetics ma le ituaiga 2 maʻisuka.

I le avea ai o se tulafono, o tagata gasegase e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka e le afaina i ni gasegase tele e pei o le maʻisuka e faalagolago i le insulin.

I lalo o le taumafataga ma se olaga soifua lelei, e mafai ona toetoe lava a pulea atoa le maualuga o le suka. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, o le a le aoga lenei mea.

I taimi mulimuli ane, o le a le mafai e le tino ona taulimaina le hyperglycemia na o ia lava, ma o se taunuuga o lea mea e mafai ona tupu ai se pa.

I le amataga, o le tagata maʻi ua faatonuina se suʻega toto mo le suka o le natura lautele. E ave mai se tamatamailima pe mai se vein.

I le faaiuga, o le a tuʻuina atu i le tagata matutua se ata mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L (mo le toto mai le tamailima) ma le 3.7-6.1 mmol / L (mo le toto mai se vein).

Afai o le faailo e sili atu i le faailoga o le 5.5 mmol / l, o le tagata maʻi e maua i fomaʻi. Afai o le taunuuga e sili atu i le 6.1 mmol / l, e taʻu mai ai le i ai o le maʻisuka.

I le avea ai o se tulafono, e tusa ma le 10-20% o le aofaiga atoa o tagata gasegase e maua mai i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O isi uma e mafatia i le maʻisuka e le o le insulin.

E mautinoa e faʻamautuina ma le fesoasoani o auiliiliga poʻo le a le ituaiga o gasegase o loʻo maʻi ai le maʻi, e maua e tagata atamamai ni suʻesuʻega eseese.

Ina ia iloa le ituaiga o togafiti, o loʻo faʻaopopoina totoga faʻaopopo toto:

  • toto i luga o le C-peptide (fesoasoani e fuafua pe o gaosia le inisalini),
  • i luga o autoantibodies i pancreatic beta-sela ei ai antigens,
  • mo le i ai o tino keta i totonu o le toto.

I le faaopoopo atu i filifiliga o loʻo lisiina atu i luga, e mafai foi ona faia suʻesuʻega faʻaletausaga.

E tusa o a suʻega e tatau ona e ave mo le maʻisuka, i le vitio:

Mo se suʻesuʻega atoatoa o le ituaiga o mea e le masani ai le maʻisuka, e manaʻomia se suʻesuʻega auiliili. Afai e te maua ni faʻaumuaga autu o le maʻisuka, ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi. O le gaioiga masani o le a pulea le faʻamaʻi ma aloese mai faʻalavelave.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻasolosolo faʻaleagaina o le tino o le endocrine, lea e faʻavae i luga o le le lava o le inisalini, matua poʻo le aiga.

O le le atoatoa o le inisalini i le maʻisuka e mafua mai i le oti o peta sela, e nafa ma lona faasee, ma o le aiga e fesootaʻi ma se faaletonu i ana fegalegaleaiga ma le masini responsors (masani mo le maʻisuka ituaiga 2).

Mo le maʻisuka, o le faʻamatalaga o le hyperglycemia o le faailoga aupito sili lea e masani ona aʻafia ai le solia o le gaʻo i le tino. Aʻo togafitia le maʻisuka, o faʻamaoniga taua o le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto ma ona foliga mai i le urine. Faʻatasi ai ma le tele o meaʻai o le suka, o le tele o gaioiga o le urine e mafua ai le faʻamalolo ma le hypokalemia.

O mafuaʻaga mo le faʻateleina o le numera o maʻi o le maʻisuka e sili atu ona mafai ona iloa ma suʻesuʻega faaletino, o le faʻaitiitia o le soifuaga o pepe faatoa fananau mai mai mātua e maua i le maʻisuka, o le faateleina o le ola o le faitau aofaʻi ma le salalau o le oona.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi eseʻese mo mafuaʻaga mo lona tupuga ma mo faʻataʻitaʻiga o togafitiga ma togafitiga. Ina ia iloa le maʻisuka ma faia le faʻamaonia saʻo, e lua filifiliga e sili ona iloga: ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e tupu i le ituaiga o faʻaumatiaga o peta beta ma e taʻitaʻia ai le ola pea o le insulin. O ona ituaiga eseese o le LADA - latent autoimmune diabetes i tagata matutua ma idiopathic (non-immune) form. I le maʻisuka latent, o faailoga ma le kosi e fetaui ma le ituaiga 2, o auupega e faʻafeiloaʻi ai siama, e pei o le ituaiga 1.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e amataina i se talaaga o le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini, ae o le le lava o le lagona lelei - o le insulin resistance. O le tasi ituaiga o lenei maʻisuka o le MODY, lea ei ai se faaletonu o le tino i le gaioiga o suauu beta.

I le faaopoopo atu i nei ituaiga masani, atonu e ono:

  1. Eseesega ole inisalini poʻo ni faʻaleleia e fesoʻotai ma faʻafitauli o le tino.
  2. Pancreatic disease - pancreatitis, tumutumu.
  3. Endocrinopathies: acromegaly, Itsenko-Cushing syndrome, faʻasalalauina le toso oona.
  4. O le maʻi suka.
  5. Maʻisuka mafua mai siama.
  6. O faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le maʻisuka.
  7. Gesational diabetes.

A maeʻa ona filifilia le ituaiga o maʻisuka, o le suʻesuʻega e faia i le ogaoga o le maʻi.Faatasi ai ma se foliga vaivai o le maʻisuka, e leai ni suiga taua i le suka o le toto, o le sugar sugar is below 8 mmol / l, e leai se suka i le urine, pe oʻo i le 20 g / l. meaʻai e lava e totogi ai. O faʻamaʻi faʻaleagaina e le maua.

O le maʻisuka masani e mafua mai i le faateleina o le anapogi o le glucose i le 14 mmol / l, o le kulukosese i le urine i aso taitasi - e oo atu i le 40 g, ao faagasolo le aso e i ai fesuiaiga i le suka, o tino o le ketone i le toto ma le urine e ono aliali mai. O se meaai ma le inisalini poo fualaau oona ua faatonuina e faʻaititia le glycemia. Ua iloa le faʻaleagaina.

Faailoga o le maʻisuka malosi:

  • Glycemia anapogi i luga aʻe o le 14 mmol / L.
  • O suiga taua i le suka i le aso atoa.
  • Glucosuria sili atu ma le 40 g i le aso.
  • Ole fua ole inisalini e totogi ai luga ole 60 PIECES.
  • Le atinaʻeina o angio-ma neuropathies o le maʻisuka.

E tusa ai ma le maualuga o le taui, o le maʻisuka e mafai ona totogi pe afai e mafai ona maua le kulukose o le toto masani ma leai se mea i le faanatinati. Laasaga o faʻamavaega: o le glycemia e le sili atu i lo le 13.95 mmol / l, o le gau o le glucose o le 50 g pe itiiti i le aso. E leai se acetone i le faʻavave.

Faatasi ai ma le taufaasese, o faaaliga uma e sili atu i tala atu o nei tapulaʻa, ua fuafuaina le acetone i le faanatinati. E ono i ai se coma e tetee atu i le talaaga o le hyperglycemia.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafai ona tupu i soo se vaitausaga, ae sili atu ona aafia ai tamaiti, talavou ma tupulaga talavou i lalo o le 30 tausaga. O loʻo i ai tulaga o le maʻisuka, ma o faailoga i tagata ei le va o le 35 ma le 45 tausaga le matutua ua sili atu ona taatele.

O sea ituaiga o maʻisuka e mafua ona o le faʻamaogaina o siama e maua ai le insulin ona o se tali o le ituaiga autobet. O se liona e mafai ona mafua mai i siama, fualaau faasaina, vailaau, vailaau.

O nei aʻafiaga i fafo e avea o se faʻaauau mo le faʻafouina o kenera i nisi vaega o chromosomes. O lenei seti o kenera e fuafua ai fetaui lelei ma e faʻatoʻateleina.

I le taimi muamua o le faamai, o auupega e maua i peta suauu i lalo maualalo. E leai ni faʻamaʻi togafitiga o le faʻamaʻi, talu ai e le faʻavaivaia le faʻaaogaina o faʻasalaga o le insulin. O lona uiga, o le pancreas e faʻatoʻilaloina faʻaleagaina.

Ma, e pei o le faʻaumatia o tamaʻi motu o Langerhans, faʻapena ona atiaʻe:

  1. O le fulafula o le tino o le tino o le insulin o le autoimmune. O le antibody titer e faʻateleina, ua faʻaumatia pene beta, ua faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini.
  2. A oʻo mai le kulukose i meaʻai, o le inisalini e gaosia i le tele o mea. E leai se falemai, ae o mea e le masani ai ile suega o le kulukose e mafai ona iloa.
  3. E itiiti lava insulin, o loʻo faʻalauteleina se falemaʻi masani. I le taimi nei, e tusa ma le 5-10% o suauu malolosi na tumau.
  4. Inisalini e le o gaosia, ua faʻaumatia uma sela.

I le leai o le inisalini, o le ate, maso ma le tino o le tino e le mafai ona aʻafia le kulukose mai le toto. I le tino o le tino, o le malepelepe o le gaʻo ua faateleina, o le mafuaʻaga lea mo lo latou faʻalauteleina o foliga i totonu o le toto, ma palatini e paʻu i totonu o maso, faateleina le maualuga o mea amino. O le ate e liliu ai mea aoga ma amino acids i tino o le ketone, lea e avea o se punavai o le malosi.

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose e oo atu i le 10 mmol / l, o fatugaʻo e amata ona maua ai le glucose i le urine, ma talu ai ona e tosoina le vai ia te ia lava, o loo i ai le matelaina mataʻutia pe afai e le o toe fafagaina le suavai i le inu malosi.

O le leai o se suavai e faʻatasi ma le faʻaumatiaina o elemene - sodium, magnesium, potassium, calcium, ma chlorides, phosphates ma bicarbonate.

O faailoilo o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga se lua: o faailoga e atagia ai le tikeri o le taui o le maʻisuka ma faailoga o faʻafitauli o lona ala. O le maualuga o le suka o le toto e mafua ai le televave o le urine, ma le tele o le fiainu, pala, ma le mamafa o le mamafa.

Faatasi ai ma le faateleina o le hyperglycemia, suiga o le manao, vaivai le vaivai, e foliga mai o tino o le ketone, tiga o le manava, o le acetone e manogi mai le paʻu ma le ea. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafua mai i le faatelevaveina o fua o le leai o le puleaina o le inisalini, o lea o le uluaʻi faaaliga o le maʻisuka e mafai ona avea ma se ketoacidotic coma.

O le vaega lona lua o faʻamaoniga e fesootaʻi ma le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga: ole togafitiga le talafeagai, fatuga o fatugao, cardiomyopathy, faʻalavelave cerebrovascular, retinopathy diabetic, polyneuropathy, ketoacidosis, ma le maʻi suka.

O faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai foi e atiaʻe:

  • Furunculosis.
  • Sui Candisias
  • Faʻasologa o maʻi faʻamaʻi.
  • Toto
  • Eseese faʻamaʻi pipisi.

Ina ia faia se suʻesuʻega, ua lava lea e iloa ai faailoga masani ma faʻamaonia ai le hyperglycemia: i plasma e sili atu nai lo le 7 mmol / l, 2 itula pe a mavae le aoga o le kulukose - e sili atu i le 11.1 mmol / l, o le hemoglobin glycated e sili atu i le 6.5%.

O le faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 e fesoʻotaʻi ma se gasegase o gasegase ma maua ai faʻafitauli i foliga o le oona, atherosclerosis. O le atinaʻe e mafai ona mafua ai faʻamaʻi ogaoga faʻafuaseʻi, e aofia ai le pancreatitis, faʻamaʻi pipitaka, galalauina, aemaise lava le maualuga o meaʻai ma le leai o se faʻamalositino.

O le faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo ma le maualuga o le cholesterol, atherosclerosis, maualuga o le maualuga o le toto ma le maʻi fatu o le coronary o le a mafua ai ona faʻaitiitia le faiga o gasegase ma faʻaitiitia le lagona o le tino i le inisalini. I tulaga faigata, o le gaioiga o catechomines ma glucocorticoids e faateleina, lea e faateleina ai le kulukose toto.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le fesoʻotaʻiga i le va o suʻega ma le inisalini e faʻalavelaveina, i vaega muamua o le faʻamaʻi, faʻamaonia le pulelaa, ma e mafai foi ona faʻateleina. O le mea autu o le faʻateleina o le faʻamalosia o le inisalini e faʻalauteleina ai le mamafa o le tino, o le mea lea, pe a faʻaitiitia, e mafai ona ausia tulaga masani o le glucose i totonu o le toto ma se meaʻai ma meaʻai.

I le aluga o taimi, ua faʻaitiitia le pancreas, ma ua faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, lea ua alagatatau ai ona sui i le togafitiga o le insulin. O le avanoa e atiaʻe le ketoacidosis i le ituaiga lona lua o le maʻisuka e maualalo. I le aluga o taimi, o faailoga o le le atoatoa o le galueaina o fatugaʻo, ate, fatu, ma le popole o loʻo aʻafia ai ma faʻaalia masani o le maʻisuka.

I tulaga o le matuia, ituaiga 2 o le maʻisuka ua vaevaeina i:

  1. Mama: taui na o meaai poʻo le ave tasi o le laʻau o le fualaau faasaina i le aso.
  2. Tulaga maʻaleʻale: o le suka-down-tablets at a dose of 2-3 i le aso e faʻamaonia ai faʻaaliga o le hyperglycemia, angiopathy i le tulaga o le le atoatoa o galuega.
  3. Faiga faʻamalosi: faʻaopoopoga i pepa, e manaʻomia le inisalini pe o le tagata maʻi e faʻaaogaina atoa ile togafitiga o le inisalini. Malosiaga faʻamaʻi pipisi.

O vaaiga mataʻutia o le ituaiga 2 o le faʻateleina lea o le maʻisuka nai lo le ituaiga muamua o faʻamaʻi, ma o lenei ituaiga e masani ona iloa i le mavae ai o le 45 tausaga. O faʻataʻitaʻiga lautele e fesoʻotaʻi ma le hyperglycemia faʻaalia tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1.

E popole le tagata maʻi e uiga i le suamalie o le paʻu, aemaise lava o alofilima, vae, perineum, galala, moe, vaivai, paʻu o le paʻu, e masani ona auai i ai loʻucoses. I ia ituaiga o gasegase, o manuʻa e malolo lemu, lauulu e paʻu, aemaise lava i luga o vae, faʻapupula mai xanthomas i luga o laumata, o le lauulu mata e tupu tele.

O vae e masani ona le mautonu, afaina, i ai i tiga o ponaivi, sooga, vailaʻau, vaivai le fesoʻotaʻi mea e tafe atu ai i le vaʻavaʻaʻi ma le vaʻavaʻaʻi, gau ma le faʻaleagaina o ponaivi i le tala o le le maalofia o le ivi.

Paʻu o le paʻu e tupu mai i le ituaiga o leona o laʻau o le perineum, axillary ma lalo o le mammary glands. O le lafoina, lanu mumu ma le suppuration e popole. O le faʻavaeina o faʻamaʻi, o le kalapu o le uiga lelei lea. Fungal iniseti i le ituaiga o vulvovaginitis, paleitis, colpitis, faapea foi ma leona o avanoa avanoa, o le fao luga.

Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka ma le tau le lelei, o faʻafitauli e tulai mai:

  • Faʻafitauli faʻapitoa (microangiopathy ma le macroangiopathy) - o le faʻaogaina ma le palasi o toto toto ua faʻalauteleina, afaina o toto ma atherosclerotic plate i luga o le nofoaga o le faʻaumatia o le puipui.
  • O le polyneuropathy o le maʻisuka: faʻaleagaina o le tino i luga o le tino i le tulaga o le solia o ituaiga uma o lagona, gaioiga o le gaosiga o le tino, o le faʻavaeina o vaivaiga o le faʻamalolo umi mo le taimi umi, o le siama o le tino, e oʻo atu ai i le galanrene ma le vaevaeina o vae.
  • Faʻaleagaina o sooga - maʻi o le maʻisuka i le tiga, faʻaitiitia le gaioiga i sooga, faʻaititia le gaosiga o le ola o le synovial, faʻateleina lona maualuga ma le viscosity.
  • O le gasegase o le tino: o le nephropathy o le maʻisuka (protein i le urine, edema, toto maualuga). I le alualu i luma, o le glomerulosclerosis ma le fatu fatu ua atiae, e manaʻomia ai le vevela.
  • Maʻisuka ophthalmopathy - o le atinaʻeina o tioata tioata, o le vaʻaia o le vaʻai, faʻafefeteina, ufiufi ma sulu i luma o mata, retinopathy.
  • O le le mautonu o le fatugalemu o le tino i foliga o le diabetic encephalopathy: faaitiitia le mafaufau, tomai faalemafaufau, suia o mafaufauga, lagona o lagona, tiga o le ulu, vevela, asthenia, ma setete faanoanoa.

Ma o le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a faʻaalia manino ai le taua o le tulaʻi mai ma le atinaʻe o le maʻisuka.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea e fasioti tagata i le tausaga e 2 miliona tagata i le lalolagi atoa. Ma o le tele o nei ola na mafai ona faʻaolaina pe a fai o le maʻi na aloaia i le taimi. O le lamatiaga o le maua o le maʻisuka o se popolega mo i tatou uma lava. O le mea lea, e taua le fuafuaina i le taimi pe maua e le tagata le maʻisuka pe leai foi.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i se taimi vave, pe faapefea ona e iloa pe iai sau maʻi? Ioe, e sili atu ona faʻatuatuaina le alu i le fomaʻi ma pasia suega talafeagai. O lenei faiga e le faʻamaonia e maua ai le i ai o se faʻamaʻi i se tagata pe faʻasaʻo masalosaloga uma.

Ae ui i lea, o le faia o lenei mea i se taimi talafeagai e le o taimi uma e mafai ai. I lenei tusiga, o le a tatou iloiloina pe mafai ona iloa le i ai o le maʻisuka i totonu o se tagata i le fale, oa faailoga ma ituaiga o suʻega e mafai ona iloa ai lenei maʻi.

O le maʻisuka o se faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le gaioiga o le inisalini ma le faʻaaogaina o le kulukose e le tino. E lua ituaiga o maʻi. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O lenei ituaiga faʻamaʻi e mafua ona o le le lava o le inisalini - ona o le mea moni o le inisalini e le o gaosia e le pancreas, sili atu, e peta suauu o le pancreas. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le ituaiga o maʻisuka lona lua pe afai ei ai se soliga o fegalegaleaiga o le inisalini ma sela.

O le maʻisuka e matautia i le atinaʻeina o faʻalavelave e pei ole:

  • taʻavale
  • gangrene o vae,
  • tauaso
  • afaina o fatu ma fatuga fatu,
  • maʻi pipili
  • faaletonu mafaufau
  • fenumiai ona o le hypoglycemic coma.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e taua foi o le tamaititi - ona o le mea moni o le tele lava o latou mafatia mai tupulaga talavou ma tagata ei lalo ifo o le 30 tausaga. O le maʻisuka ituaiga 2 e atiaʻe pe a uma le 40 tausaga.

E mafai ona e iloa se faʻamaʻi faʻapitoa na maua e ala i ni faailoilo e pei:

  • e masani ona faia, aemaise i le po,
  • faateleina le galala
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • susu ma le paʻu paʻu
  • musele maso
  • vevesi o le gums, paʻu ma lauulu,
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • faʻavaeina o maʻi pipili, faʻavao ma maʻi pipili i luga o le paʻu,

Pe a suʻesuʻeina suʻesuʻega, o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le urine e mafai ona iloa, lea e mafai ai ona iloa le maʻisuka. A maeʻa ona maua le maʻi ma iloa lelei e le fomaʻi foliga o le maʻi, faatoa mafai lea ona amata togafitiga o le maʻi.

O ituaiga autu e lua o le maʻisuka e tupu eseese. Afai o le ituaiga muamua o le atinaʻe e masani ona televavave, ma o ni faʻafitauli iloga, e pei o le tele o le galala ma le masani ai e foliga mai e toetoe lava a le mafaufauina, ona tupu ai lea o le maʻisuka ituaiga 2 i se saoasaoa malie. I le taimi muamua, o le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e ono le mafai ona aliali, ma e le mafai ona malamalama o loʻo maʻi se tagata. Pe, o le faʻamaʻi e mafai ona tuʻu faʻatasi ma ni faʻamatalaga maʻoti:

  • vaivai le tumau
  • faʻaleagaina
  • tigā
  • vaivai o puipuiga,
  • vavao
  • ulu matua
  • lagona faifaipea o le fiaaai.

Ae ui i lea, o le maʻi e masani ona le malamalama i le mea o loʻo tupu ia te ia. Ma masani ona faʻaalia nei faʻaʻailoga i nisi faʻamaʻi, neurosis, matua tuai, ma isi.

A oʻo ina faʻalauteleina le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o faʻafitauli o vascular vascular, kidney and nerve damage ua faateleina. E mafai ona faʻaalia lenei mea i le aliali mai o faʻailoga pei o:

  • le faʻaalia o maʻi pipili i luga o le paʻu,
  • le faasalalauina o maʻi afaina o le paʻu ma le paʻu,
  • vaevaega faʻaleleia suiga,
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • ogaoga o le paʻu o le paʻu, aemaise lava i le itutino,
  • faanenefu vaaiga
  • tiga i vae, aemaise lava i le taimi o le malosi faaletino ma le savali.

I tagata, e masani lava o le faʻaitiitia o le libido, faʻafitauli ma le gafatia. O fafine e pagatia mai le gaogao.

E naʻo le maeʻa o lenei mea e mafai ona maua ai faʻamaoniga masani o le maʻisuka - o le faateleina o le galala ma le faateleina o le urination.

O le mea lea, e tele taimi e faigata ai le maʻi. E i ai i le maʻisuka ni faʻaʻailoga e pei o le le fiafia poʻo le maʻi tiga? E le mafai ona e fai saʻo pe faapefea ona iloa le maʻisuka i na o faailoga i fafo i se taimi vave. E leʻo taimi uma e mafai ai ona fuafua le ituaiga o faʻamaʻi. Talu ai o ia ituaiga mea e pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, o le vevela, vevela ma le vaivai e mafai ona tupu i faʻamaʻi eseese, e aunoa ma le faateleina o le suka.

Ae o loʻo i ai ni mea taua e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka. O lo latou i ai e tatau ona faʻatauvalea ai se tagata ma faia ai ni fuataga mo se faʻamautinoaga saʻo. O nei mea e aʻafia ai:

  • mamafa (e fuafua ai pe mamafa lou mamafa poʻo e le sili atu i le tapulaa o le masani, e mafai ona e faʻaaoga se faʻataʻitaʻiga faapitoa ma se laulau e amanaʻia le maualuga ma le itupa o le tagata),
  • leai se faamalositino
  • o le i ai o ni aiga vavalalata o loʻo mafatia i le faʻamaʻi (o se genetic predisposition e faʻamaʻi 2 faʻamaʻi o suʻesuʻega faasaienisi),
  • o le i ai pea o le atuatuvale,
  • tausaga e silia ma le 50 tausaga.

I fafine, o le maʻisuka maʻisuka aʻo maʻitaga o se faʻafitauli sili lea.

Ae peitai, naʻo le pau le auala e faʻalagolago ai pe o le faafitauli o le maʻisuka poʻo se isi mea o le siakiina o le toto mo le suka. Faatasi ai ma le fesoasoani o lenei auala, o le iai o le faʻamaʻi ua fuafuaina.

I le fale, e mafai ona iloa le maʻisuka ma se maualuga maualuga o le mautinoa. O lenei mea e manaomia ai meafaigaluega feaveaʻi e iloa ai le maualuga o le toto suka. O nei oloa o loʻo avanoa faʻatau pisinisi i falemaʻi ma e mafai ona faʻaaoga i le fale.

E tele ituaiga o ituaiga faiga:

  • faʻataʻitaʻi vave le siakiina o le suka toto,
  • glucometers
  • vaega o suega e iloa ai le i ai o le suka i le uila,
  • telefoni feaveaʻi mo suʻesuʻega ile hemoglobin glyc.

I le taimi nei, e masani ona faʻaaogaina glucometers. O mea ia e mafai ai e oe ona faia se suʻega toto mo le suka i le fale. O le tagata e faaaogaina le mita o le a ia iloa fua o fua i totonu o le minute e tasi, ma o nisi taimi i ni nai sekone.

O le auala mo le fuaina o suka ma se glucometer e faigofie. E tatau ona faʻaofi le fasi siaki i totonu o le masini e pei ona faatonuina, ona togi ai lea o le tamatamailima i se nila faapitoa. O le toto i se matāua itiiti e faʻaopoopoina i se nofoaga faapitoa i luga o le vaega o le suʻega. Ma a maeʻa ni nai sekone, o le iuga o loʻo faʻaalia i luga o le laupapa eletise. O tali e mafai ona teuina i le mafaufau o le masini.

E mafai ona e siaki le toto mo le suka i se ituaiga masini i ni nai taimi i le aso. O le mea e sili ona taua o le fuaina o lou kulukose toto i le taeao i luga o se manava gaogao. Ae ui i lea, e mafai ona e fuaina le maualuga i le maeʻa ona 'ai, e pei foi o ni nai itula talu ona' ai. E faʻaaogaina foi se suʻega mamafa - fua le maualuga 2 itula pe a uma ona inu se ipu malamalama ma le 75 g o le kulukose.O lenei fuataga e mafai foi ona iloa ai mea le talafeagai.

O suʻesuʻega vave e faia e tusa ai ma se faiga talitutusa, e ui i lea, e le faʻaaogaina masini eletise, ma o le taunuuga e fuafuaina e le suiga o le lanu o le suʻega.

O isi masini faʻaaoga mo le siamaina o le maʻisuka o masini ia e faʻamaonia ai le hemoglobin glycina A1c. O le maualuga o le hemoglobin glycated e atagia ai le maualuga o le mamafa o le kulukose i totonu o le toto i le past 3 months. O nei masini e sili atu le taugata nai lo mita o kulukose toto. E le manaʻomia e le suʻesuʻega se tasi o mataua o le toto, ae o ni nai pa'ū o loʻo aoina i se pipeti.

Faamatalaina o taunuuga o suʻega

TulagaSuafa anapogi, mmol / Lmaualuga le suka 2 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lmaualuga hemoglobin glycated,%
Norm3,3-6,06,0>11,0>6

Afai o se suʻesuʻega e faʻaaoga ai mea faigaluega feaveai e faʻaalia ai le sili atu o le maualuga o le suka maualuga, e le tatau ona le amanaiaina ia suʻega. Saili vave togafitiga. Ma o le a mafai ona ia faʻamaonia pe maʻi le tagata maʻi i le maʻisuka, pe afai ei ai sona isi faʻamaʻi.

O suʻega mo le siakiina o le urine mo le suka e sili ona lelei e le faʻaogaina, ae mo le mataituina o le maʻisuka ua maeʻa ona maua. A uma, o le suka i le mimiia i le amataga o le faʻamaʻi atonu e le oʻo mai. Ma i nisi tulaga, o le suka i totonu o le mimiia atonu e aliali mai i le leai o le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le toilalo.

Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o masini komepiuta uma e le o saʻo le faʻamaonia o suʻega suʻesuʻe. E mafai e glucometers ona faʻamalieina le taua moni o le suka i le 1-2 mmol / l, poʻo le le faʻaituau (lea e masani ona masani ai).

Mo faʻataʻitaʻiga, na o fasi pepa ma se olaga ola e le mafai ona faʻaaogaina e mafai ona faʻaaogaina. E tatau foi ona mataʻituina ma le faaeteete auala e suʻe ai. Totoina o le toto mai se paʻu o le paʻu o le paʻu poʻo le susu, o le toto i ni mea laiti e mafai ona matua faʻaseseina ai le taunuuga. E tatau ona amanaʻia le sese o le uiga o mea uma.

E le gata i lea, o nisi taimi e faigata ai ona iloa se ituaiga o faʻamaʻi mai le isi. Mo lenei mea, o loʻo manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo, ia naʻo tulaga suʻesuʻe ile suʻesuʻega, e fai ma faʻataʻitaʻiga, suʻesuʻega ile C-peptide. Ma o metotia o togafitiga o le ituaiga 1 faamai e mafai ona matua ese mai auala o togafitiga o le ituaiga 2. I totonu foi o tulaga suʻesuʻe, o suʻesuʻega faaopoopo e mafai ona faʻatinoina:

  • mo le cholesterol
  • toto, tulaga lautele ma meaola oona,
  • urine
  • Faʻailiina o totoga eseese ma toto toto.

O nei mea uma o le a mafai ai e le fomaʻi ona atiaʻe se fuafuaga sili ona lelei mo le faʻafefeina o le maʻi.

O le le lava o le vaivai, galala malosi, ma le tele o elemene e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka. E toatele tagata e le o taua tele i nei faailoga, e ui o suiga ua uma ona tutupu i la latou paʻu i lenei taimi. Pe a oʻo mai faailoga faʻaalia o le maʻisuka, e manaʻomia e se tagata ona faia ni suʻega faʻapitoa - latou te fesoasoani e iloa mea le talafeagai o lenei maʻi. I le faaopoopo atu, e aunoa ma se faʻamaoniga, e le mafai e le fomai ona faʻamaonia le saʻo togafitiga. I le faʻamautuina o le maʻisuka, o le tele o auala e manaʻomia e mataituina ai le malosi o togafitiga.

O se faʻamaʻi lenei o le endocrine, lea e faʻalavelave ai le gaosiga o le inisalini poʻo le lagona o le tino o le tino. O le igoa lauiloa mo le maʻisuka (diabetes) o le "maʻi mama", talu ai e talitonuina o le suamalie e mafai ona oʻo atu ai i lenei togafitiga. O le mea moni lava, o le manuʻa o se mea e lamatia ai le maʻisuka. O le faʻamaʻi lava ia ua vaevaeina i ni ituaiga autu se lua:

  • Tusa 1 maʻisuka (faʻalagolago ile insulin). O se faʻamaʻi lea e le lava le faʻasiga o le inisalini. O faʻataʻitaʻiga o uiga ia o tagata talavou i lalo ifo o le 30 tausaga.
  • Tusa 2 maʻisuka (e le o le inisalini faalagolago). E mafua mai i le atinaʻeina o le tino i le inisalini, e ui lava o lona maualuga i le toto e tumau pea. O le faʻamaʻi insulin e maua i le 85% o mataupu uma o le maʻisuka. E mafua ai le tele o meaʻai, lea e mafua ai ona aʻafia le gasegase o siama ile inisalini. O le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona faigofie i tagata matutua, ao faasolo malie le faʻaitiitia o le kulūkose ao latou matutua.

O le ituaiga 1 o loʻo atiaʻe ona o faʻamaʻi autoimmune o le pancreas ma le faʻaumatia o sosolo gaosia o le insulin. Faʻatasi ma mafuaʻaga masani o lenei faʻamaʻi o mea ia:

  • lapisi
  • vailaʻau vailaʻau o le hepatitis,
  • mamanu
  • afaina o fualaau faasaina, nitrosini poo vailaau e tineia ai manu faalafua,
  • genis predisposition
  • tulaga ogaoga masani
  • faʻamaʻi pipisi o glucocorticoids, diuretics, cytostatics ma nisi antihypertensive drugs,
  • gasegase tumau o le cortex.

O le maʻisuka o le ituaiga muamua e vave ona tupu, o le lona lua - i se isi itu, faasolosolo malie. I nisi o gasegase, o le faʻamaʻi e maua faalilolilo, e aunoa ma ni faʻaaliga manino, ona o le maʻi e iloa ai na o le toto ma le suʻega suʻega mo le suka poʻo se suʻega o le tupe. Faailoga o ituaiga maʻisuka e lua e ese si ese:

  • Ituaiga 1 maʻisuka. E sau faatasi ma le galala, gaioiga, vili, vaivaiga, ma le masani ai. O tagata mamaʻi e mafatia i le tele o le vaivai, le faʻaleagaina, o se lagona faifai pea o le fiaaai.
  • Ituaiga 2 maʻisuka. O loʻo faʻaalia i le paʻu o le paʻu, le vaaia o le tino, fiainu, vaivai ma le moe. O le tagata maʻi e le faʻamalolo lelei, paʻu o le paʻu, faʻalavelave ma paʻuʻese o vae o loʻo matauina.

O le sini autū o le faia o se faʻamaonia saʻo. Afai e te masalomia le maʻisuka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi poʻo se endocrinologist - o se tagata tomai faapitoa ma faʻamaonia mea e tatau ai poʻo suʻesuʻega suʻesuʻe. O le lisi o galuega faʻamaonia e aofia ai mea nei:

  • le fua saʻo ole inisalini,
  • mataʻituina o faʻaogaina o togafitiga faʻasolosolo, e aofia ai le taumafa ma le tausisia,
  • fuafuaga o suiga i le tulaga o le taui ma le taufaasese o le maʻisuka,
  • siakiina e le tagata lava ia tulaga o le suka,
  • mataʻituina le tulaga o le gaioiga o gaʻo ma le paʻu,
  • mataʻituina le togafitiga i le taimi o maitaga ma le maʻisuka faʻamama,
  • faʻamaoniga o faʻafitauli o loʻo iai ma le tikeri o le maʻi o le maʻi.

O suʻesuʻega autu mo le filifilia o le maʻisuka e aofia ai le tuʻuina atu o le toto ma le urine i tagata gasegase. O mea taua ia o le tino o le tino, lea e maitauina suiga eseese i le maʻisuka - ua faia suʻesuʻega e iloa ai. Na ave le toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose. O iloiloga nei e fesoasoani i lenei:

  • masani
  • vailaau oona
  • suega o le hemoglobin glyc,
  • C peptide test
  • suesuega i luga o le serum ferritin,
  • Glucose toleni test.

I le faaopoopo atu i suesuega o le toto, o suʻega suʻega ua faʻataʻitaʻiina mo le maʻi. Faʻatasi ai, o vailaʻau oona uma, elemene eletise, salts ma fausaga faʻapitoa matutu e faʻaaogaina mai le tino. E ala i le suʻesuʻeina o faʻamatalaga o le urine, e mafai ona iloa suiga i le setete o totoga o totonu. Ole suega autu mo le masalomia o le maʻisuka o:

  • falemaʻi lautele
  • alauni i aso taitasi
  • fuafuaina o le i ai o tino o le ketone,
  • fuafuaga o le microalbumin.

O loʻo i ai faʻamatalaga patino mo le siakiina o le maʻisuka - latou te pasi i le faʻaopoopoga i le toto ma le faanatinati. O ia suʻesuʻega e faia pe a masalosalo le fomaʻi e uiga i le siama poʻo le manaʻo e suʻesuʻe le faʻamaʻi i auiliiliga. E aofia ai mea nei:

  • Mo le i ai o fomaʻi i beta sulu. E masani lava, e le tatau ona latou i ai i le toto o le tagata maʻi. Afai e maua siama eletise i peta beta, o le maʻisuka po o se predisposition e faʻamaonia.
  • Mo vailaau faʻamaʻi ile inisalini. O i latou o ni autoantibodies e gaosia e le tino i lona lava glucose, ma faʻamaonia patino o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.
  • I luga o le faʻamasinoga o le inisalini. Mo se tagata soifua maloloina, o le masani o le maualuga o le kulukose o le 15-180 mmol / L. Tulaga e itiiti ifo nai lo le tapulaʻa maualalo e faʻaalia le maʻisuka ituaiga 1, luga aʻe o le maʻisuka pito i luga 2.
  • I le fuafuaina o auupega i le GAD (glutamate decarboxylase). O le enzyme lea o se puluvaga faʻatoʻilaloina o le tino popole. O loʻo i ai i ona sela ma peta beta o le pancreas. O suʻega mo le maʻisuka ituaiga 1 e fautuaina ai le faʻaaogaina o auupega i le GAD, e pei ona maua i le tele o tagata gasegase i lenei faʻamaʻi. O lo latou auai e atagia mai ai le faagasologa o le faʻaumatiaga o peta paneta. Aneti-GAD o faailoga patino ia e faamaonia ai le mafuaʻaga o le maʻisuka mai le maʻisuka ituaiga 1.

I le taimi muamua, o le suʻega o le toto e faia mo le maʻisuka, lea e aveesea mai le tamatamailima. O le suʻesuʻega e atagia ai le maualuga o faʻamatalaga lelei o lenei vai ola ma le aofaiga o le kulukose. Ma le isi, o le suesuega o le toto e faia ina ia mafai ai ona iloa maʻi o fatugaʻo, gasegase, ate ma le pancreas. E le gata i lea, o loʻo suʻesuʻeina le lipid, protein ma le gaʻo gaʻo. I le faaopoopo atu i suʻesuʻega lautele ma suʻesuʻega o meaola ninii, ua ave le toto mo nisi suʻesuʻega. O le tele o taimi e tuʻuina atu ai i le taeao ma luga o se manava gaogao, ona o le saʻo o le suʻesuʻega o le a sili atu.

O lenei suʻega o le toto e fesoasoani e fuafua ai faʻamaumauga tetele. Ole fesuiaiga o le maualuga mai tulaga masani e faailoa ai togafitiga faʻaleaga ile tino. O faailoga taʻitasi e atagia ai nisi soliga tulafono:

  • O le faateleina o le hemoglobin o loʻo taʻu mai ai le faʻamalolo, lea e mafua ai ona fia inu se tagata.
  • Pe a suʻesuʻe le platelet, o le thrombocytopenia (o le faateleina o le numera) poʻo le thrombocytosis (o le faʻaitiitia o le aofai o nei toto) e mafai ona maua. O nei eseesega ua faailoa mai ai le i ai o maʻi pipisi e fesootaʻi ma le maʻisuka.
  • O le faateleina o le numera o leukocytes (leukocytosis) e taʻu mai ai foi le atinaʻe o le mumū i le tino.
  • O le siʻitia i le hematocrit e faʻaalia ai le erythrocytosis, o le faʻaitiitia e faʻaalia ai le anemia.

O se suʻega toto mo le maʻisuka malosi (KLA) ua fautuaina ia ave a itiiti ifo ma le tasi i le tausaga. I le tulaga o faʻafitauli, o le suʻesuʻega e sili atu ona faʻateleina - e oʻo i le 1-2 taimi i le 4-6 masina. O faʻamaumauga a le UAC ua tuʻuina atu i le laulau:

Tulaga masani mo alii

Tulaga masani mo tamaitai

O le erythrocyte sedimentation rate, mm / h

O tuaoi o le limatopa,%

I le maʻisuka, o le suʻesuʻe masani masani o se suʻega o le toto. O le faʻatinoga e fesoasoani e iloilo le tikeri o le faʻaogaina o mamanu uma o le tino, e fuafua ai le lamatiaga o le amataina o le stroke poʻo le fatu fatu. I le maʻisuka, e maualuga atu le maualuga o le suka i le 7 mmol / L. Faatasi ai ma isi faʻafitauli e faʻaalia ai le maʻisuka, tu i fafo:

  • maualuga le cholesterol
  • faateleina le fructose
  • se faʻateleina o le faʻateleina o faʻamaʻi,
  • faaitiitia i le numera o protein,
  • faʻatele pe faʻaitiitia i le aofaʻi o lanu paʻepaʻe paʻepaʻe ma le mūmū (paʻepaʻe toto paepae, platelet ma lela mūmū mūmū).

O le biochemistry o le capillary poʻo le toto mai se vein e manaʻomia foi ona ave a itiiti ifo i le tasi i le ono masina. O le suʻesuʻega e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. Pe a filifilia filifiliga, e faʻaaogaina e fomaʻi tulaga faʻataʻitaʻi mo faʻamaoniga o le biochemistry toto:

Igoa o le faailoga

Tulaga masani masani

O le hemoglobin o lona uiga o le toto mumu mumu mumu, lea o loʻo i totonu o le toto mumu mumu. O lona gaioiga o le fesiitaiga o le okesene i masini ma le carbon dioxide mai ia i latou. Hemoglobin e iai ni vaega ninii - A1, A2, ma isi D. O nisi o ia mea e fusifusia i le kulukose i totonu o le toto. O la latou sootaga e mausali ma e le mafai ona faʻafefeteina, o lea ituaiga o le hemoglobin e taʻua o le glycated. Ua taʻua o le HbA1c (Hb o le hemoglobin, A1 lona vaega, ma c o le subfraction).

O le suʻesuʻega ile hemoglobin HbA1c e atagia ai le maualuga o le kulukose toto i le kuata mulimuli. E masani ona faia le faʻataʻitaʻiga i se taimi masani o le 3 masina, talu ai e tele vailaʻau toto mumu e ola. Aʻo tuʻuina atu le togafitiga, o le tele o nei auiliiliga e fuafuaina i auala eseese:

  • Afai e togafitia le tagata gasegase i le tui o le inisalini, ona tatau loa lea ona faia se suʻesuʻega o le maʻisuka i le fa 4 taimi i le tausaga.
  • Afai e le mauaina e le tagata maʻi nei vailaau, o le toto o foai e faatonuina 2 taimi i le gasologa o le tausaga.

O se suʻesuʻega o le HbA1c o loʻo faia mo le uluaʻi suʻesuʻega o le maʻisuka maualuga ma mataʻituina le lelei o ana togafitiga. O le suʻesuʻega e fuafua pe fia le tele o le toto e fesootaʻi ma kulūkose molekone. O le taunuuga e atagia i le pasene - o le maualuga, o le mamafa o le maʻisuka. O lenei mea e maua ai le hemoglobin glycated. O lona aoga masani i se tagata matua e le tatau ona sili atu i le 5.7%, i totonu ole tamaititi e mafai ona 4-5.8%.

O se auala saʻo tele lea e faʻaaoga e iloa ai le maualuga o le faʻaleagaina o le pancreas. C-peptide o se polotini faapitoa lea e vavaeese mai le mole o le "proinsulin" pe a faia le inisalini. I le faaiuga o lenei faagasologa, e ulu atu i le toto. Pe a maua lenei palatini i totonu o le toto, ua faʻamaonia le mea moni o le inisalini i totonu o loʻo faʻaauau ona faia.

E sili atu le lelei o le pancreas, o le maualuga o le C-peptide. O le malosi tele o lenei faailo o loʻo faʻaalia ai se maualuga maualuga o insulin - giprinsulinizm. O se suʻega C-peptide e tuʻuina atu i le amataga o le maʻisuka. I le lumanai, e le mafai ona e faia. I le taimi lava e tasi, ua fautuaina e fua le maualuga o le suka i le plasma e faʻaaoga ai se glucometer. Ole fua ole anapogi ole C-peptide 0.78-1.89 ng / ml. O nei suega mo le maʻisuka e mafai ona i ai taunuuga nei:

  • Laasaga maualuga o le C-peptide ma le suka masani. Faʻaalia le faʻamalosia o le inisalini poʻo le hyperinsulinism i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2.
  • O se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le kulukose ma le C-peptide o loʻo faʻaalia ai se maʻisuka-tutoatasi tutoatasi.
  • O se vaega itiiti o le C-peptide ma le maualuga o le suka e faailoa mai ai le leaga o le pacreatic damage. O le faʻamaoniga lea o le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga 1.

O lenei faailo fesoasoani e iloa ai le faʻamalosia o le inisalini. O loʻo faʻatinoina lana filifiliga pe a iai se masalosaloga o le i ai o le ania i le tagata maʻi - o le leai o se uʻamea. O lenei faiga e fesoasoani i le fuafuaina o faʻaagaga i totonu o le tino o lenei elemene - o lona le lava poʻo le sili atu. O faʻamatalaga mo lana amio e faapenei:

  • lagona le lava o le vaivai
  • Tachycardia
  • vaivai ma le faʻamalosia o fao,
  • afu, fagu, vomia,
  • tiga faʻatasi ma le fula
  • lauulu lauulu
  • mamafa vaitaimi
  • pale paʻu
  • tiga o le muso e aunoa ma le faamalositino.

O nei faailoga e faʻaalia ai se faʻalautele pe faʻaitiitia le maualuga o le ferritin. Ina ia iloilo le tikeri o lona faʻaagaga, e sili atu ona faigofie le faʻaogaina o le laulau:

Faʻasalaina iuga

Ferritin concentration, mcg / l

Vili faʻatau

O lenei metotia suʻesuʻe e atagia ai suiga e tutupu pe a fai o le avega i luga o le tino mai le tala o le maʻisuka. Fuafuaga o le taualumaga - ave toto mai le tamatamai lima o le tagata maʻi, ona inu ai lea e le tagata se vaifofo o le kulukose, ma a maeʻa le itula ona toe ave lea o le toto. O taunuuga e ono aliali mai i le laulau:

Glucose anapogi, mmol / L

Le aofaʻi o le kulukose i le mavae ai o le 2 itula talu ona faʻaaogaina se vaifofo o le kulukose, mmol / l

Totogi

Faʻaleagaina le kulukosese

Urine o se faailo e tali atu i soʻo se suiga i le faʻatinoina o le tino. E faʻavae i luga o vailaau faʻasaʻo i le urine, e mafai e se fomaʻi ona fuafua le i ai o se maʻi ma lona malosi. Afai e te masalomia le maʻisuka, o le tausiga faapitoa e totogi i le maualuga o le suka i le urine, tino o le ketone ma le pH (pH). O le faʻavasegaina oa latou tulaga taua mai le masani e faʻaalia ai e le gata o le maʻisuka, ae faʻapea foʻi ona faʻalavelave. E taua le maitauina o le iloa e tasi o soliga e le o faailoa mai ai le i ai o se faʻamaʻi. O le maʻisuka ua maua i le sili atu o le tele o faailoga.

Urine mo lenei auiliiliga e tatau ona aoina i totonu o se pusa mama, mea vevela. 12 itula aʻo leʻi aoina, e manaʻomia le tuʻuina atu o fualaau. Aʻo leʻi faʻamalosi, e manaʻomia lou mulumuluina o ou tino, ae leai se fasimoli. Mo le suʻesuʻega, ave se vaega o le urine, o lona uiga. o loʻo misi sina laʻititi i le amataga.E tatau ona tuʻuina atu le uumi i le fale suesue ile 1.5 itula. O le faʻasolosolo o le taeao, faʻapitoa i le physiologically i le po, ua aoina mo le faʻapipiʻi. O ia ituaiga mea e sili ona lelei, ma o taunuuga o lona suʻesuʻega e saʻo.

O le sini o se suʻega masani o le urine (OAM) o le suʻeina o suka. E masani lava, e le tatau ona i ai i totonu o le urine. E na o se vaega itiiti o le suka i le urine e faatagaina - i se tagata soifua maloloina e le sili atu i le 8 mmol / l. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le kulūkose e eseese lava:

Suga le maualuga i luga o se manava gaogao, mmol / l

Sugar pe a uma le 2 itula talu ona 'ai, mmol / l

Afai o nei tulaga masani e sili atu, o le a manaʻomia e le tagata maʻi ona pasia se suʻega o le urine i aso taitasi. I le faaopoopo atu i le mauaina o le suka, e manaʻomia le OAM e suʻesuʻe:

  • gaioiga galue
  • lelei ma le tuufaatasiga o le urine, o ana meatotino, e pei o le i ai o le palapala, lanu, tikeri o le manino,
  • vailaʻau faʻamaʻi o urine,
  • o le i ai o acetone ma proteins.

I le lautele, e fesoasoani le OAM e iloilo nisi o faʻamaoniga e iloa ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 ma ona faʻafitauli. O latou tulaga masani masani o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Urine Characterization

Ua misi. Faatagaina i le 0.033 g / l.

Ua misi. Faʻatagaina e 0.8 mmol / L

E oo atu i le 3 i le vaaiga o fafine, nofofua - mo alii.

E oo i le 6 i le vaaiga o fafine, e oo atu i le 3 - i alii.

Afai e tatau ai, ua faia e faamanino ai taunuuga o le OAM poʻo le faʻamaonia lo latou faʻamaoni. O le vaega muamua o le mimila pe a uma le ala ae e le faitauina. Ua i ai nei le aofaʻi mai le lua o aofaʻiga o mimi. I siama taʻitasi i le gasologa o le aso, o le urine e aoina i totonu o se apa mamago mamago. Teuina i totonu o le pusaaisa. O le aso e sosoo ai, o le urine e fefiloi, pe a uma ona sasaa atu le 200 ml i totonu o se isi apa mama mama. O lenei mea e ave mo suʻesuʻega i aso uma.

O lenei auala e le gata ina fesoasoani e iloa ai le maʻisuka, ae ia iloiloina foi le ogaoga o le maʻi. I le taimi o le suʻesuʻega, o faʻataʻitaʻiga nei ua fuafuaina:

Igoa o le faailoga

Tulaga masani masani

5.3-16 mmol / aso. - mo tamaitai

55% o le aofaiga o oloa gaosia i le gataifale o le adrenaline - hormonone

I lalo o tino o le ketone (i upu faigofie - acetone) i vailaʻau faʻapitoa e malamalama i fua o metabolic processes. Afai latou te aliali mai i le urine, o loʻo faʻaalia ai le i ai i totonu o le tino o le solia o le gaʻo ma le gaʻo gaʻo. E le mafai e le suʻega o le toto toto ona iloa tino o le ketone i le urine, o le mea lea, o iuga e tusi ai ua le o auai. Ina ia iloa le acetone, o le suʻesuʻega agavaʻa o urine e faʻatino e faʻaaogaina ai metotia maʻoti, e aofia ai:

  • Nitroprusside tests. O loʻo faia i le faʻaaogaina o le sodium nitroprusside - o se vailaʻau vasipilator sili ona lelei, o lona uiga vasodilator. I se siosiomaga faʻapitoa, o lenei mea e gaoioi ma tino o le ketone, e faʻapitoa ai le piniki-lilac, lilac poʻo le lanu viole.
  • O le suega a Gerhardt. E aofia ai i le faaopoopoina o le ferric chloride i le urine. Ketones lanu lona lanu vine.
  • Le auala a Natelson. E faʻavae i luga o le fesuiaiga o ketones mai le urine e ala i le faaopoopoina o le sulfuric acid. O se taunuuga, o le acetone ma le aldehyde salicylic e faia ai se mea mumu. Le mamafa o le lanu e fuaina i le photometrically.
  • Suʻega vave. O lenei mea e aofia ai vailaʻau faʻapitoa maʻoti ma kuki mo le vave faʻatulagaina o ketones i le urine. O ia sui e aofia ai le sodium nitroprusside. A maeʻa ona faʻamauina se laulau po o se meaʻai i le urine, e liua le lanu violē. O lona malosi e fuafua i le lanu lanu masani lea e alu i le seti.

E mafai ona e siakiina le maualuga o tino o le ketone i le fale. Mo le puleaina o faʻalauiloa, e sili atu le faʻatau i le taimi e tasi le tele o fasi siaki. Ma le isi, e manaʻomia ona e aoina taeao, ma pasi se vaega itiiti i le amataga o le urination. Ona tuʻuina lea o le taʻaloga i totonu o le urini mo le 3 minute, pe a maeʻa ona faʻatusatusa le lanu i le fua o loʻo sau ma le pusa. O le suʻega e faʻaalia ai le maualuga o le acetone o le 0 i le 15mmol / L. Ole a le mafai ona e maua numera saʻo, ae e mafai ona e fuafuaina le tau talafeagai mai le lanu. O se tulaga ogaoga o le taimi e lanu viole ai le paolo i luga o le fasi.

I le tulaga aoao, o le aoina o urine e faia e pei o le auiliiliga lautele. O le masani o tino o le ketone o lo latou toesea atoa. Afai o le taunuʻuga o le suʻesuʻega e lelei, ona avea lea o le aofaʻi o le acetone ma mea taua. Faʻalagolago i lenei mea, o le suʻesuʻega ua fuafuaina foi:

  • Faatasi ai ma se vaega itiiti o le acetone i le urine, ua iloa le ketonuria - o le i ai o ketones na o le urine.
  • I le maualuga o le ketone o le 1 i le 3 mmol / L, o le ketoneemia ua maua. Faatasi ai, o le acetone foi o loo maua i le toto.
  • Afai e maualuga atu le maualuga o le ketone, 3 mmol / L, o le siama o le ketoacidosis i le maʻisuka. O le solia lea o le gaosiga o le carbohydrate ona o le le lava o le inisalini.

O le maʻi suka o se maʻi endocrine e mafua mai i le faateleina o le kulukose toto ona o le le lava o le insulin. O le pancreas e le o toe gaosia le insulin, lea e aafia i le gaosia o le suka i le kulukose. O se taunuuga, o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le toto, ma ua faʻavaveina i fatugaʻo ma le urine. Faatasi ai ma le suka, o le tele o vai ua alu ese mai le tino. O le mea lea, o le faateleina o le suka i le toto e faateleina, ae o loo i ai le leai o nei mea i totonu o tisipenisione o okeni.

E masani lava ona faigofie le faailoaina o togafitiga, ona o le tele o tagata gasegase e liliu atu i le endocrinologist i le leva, pe a uma ona faʻaalia le ata o le falemaʻi. Ma e na o nisi lava taimi eo atu ai tagata i le fomaʻi pe'ā uma ona latou mauaina uluaʻi faailoga o le maʻi. Le auala e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka ma pe o le a le uiga e faʻalogo i ai o le a talanoaina atili.

Afai e te masalomia le maʻisuka, faʻafesoʻotaʻi se tagata e finau o le a faia se suʻesuʻega. O suʻega o le toto o le a fesoasoani e iloa ai le maualuga o le kulukose, aua o le faailoga sili lea ona taua o le ola maloloina mo le maʻisuka. O tagata maʻi e foaʻiina le toto mo suʻesuʻega, o lea e iloilo ai e le fomaʻi le tulaga o le gaosiga o le gaʻo.

Ina ia maua ni taunuuga maumaututu, muamua fuafua le maualuga o le suka, ona faia lea o se toto faataitai ma le mamafa o le suka (suega o le faapaleni kullucose).

O faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Taimi suʻesuʻeO le toto totoTau toto
Gaoioiga masani
I luga o se manava gaogaoe tusa ma le 5.5e oʻo i le 6.1
A maeʻa ona 'ai poʻo le faʻaaogaina o le kulukosepe a ma le 7.8e oo i le 7.8
Preditebetes
I luga o se manava gaogaope a ma le 6.1e oʻo atu i le 7
A maeʻa ona 'ai meaai poʻo glucose solupe a ma le 11.1seia oʻo i le 11.1
O le maʻi suka
I luga o se manava gaogaomai le 6.1 ma sili atumai le 7
A maeʻa se taumafataga poʻo se kulukosesili atu i le 11.1mai le 11.1

A maeʻa suʻesuʻega o loʻo i luga, e iai se manaʻoga e faailoa mai faailoga nei:

  • O le coefficient Baudouin o le fua faatatau lea o le maualuga o le kulukosesesefulu minute i le maea ai o le suʻega ole toleniga o le kulukose i le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao. O le fua faatatau masani e 1.7.
  • Rafalsky coefficient - le fua o le kulukose (120 minute pe a uma le gaʻo) i le maualuga o le sukū. E masani lava, o lenei tau e le sili atu i le 1.3.

O le faʻamoemoeina o nei tulaga taua e lua o le a fesoasoani e faʻatūina se faʻamautinoaga saʻo.

O le faʻafitauli 1 o le inisalini e faʻalagolago i le inisalini, ei ai se auala gaogao ma o loʻo tuʻuina atu i maʻi tuga. O le autoimmune poʻo le viral diacreatic leions e mafua ai le le lava o le inisalini i totonu o le toto. Ona o lenei, i nisi tulaga, o le maʻi suka poʻo le acidosis e tupu, lea e faʻalavelaveina ai le paleni o le acid-base.

O lenei tulaga e fuafuaina i faailoga nei:

  • xerostomia (faʻamago mai le mucosa),
  • fiainu, e mafai e se tagata ona inu i le 5 lita o le vai i le 24 itula,
  • faateleina le 'ai
  • e masani ona faia (e aofia ai i le po),
  • faʻailoa paleni mamafa
  • vaivaiga lautele
  • sasaina o le paʻu.

Ole faʻafitauli o se tamaititi poʻo se tagata matua ua faʻavaivaia, o le tagata gasegase ua faʻavaivai i faʻamaʻi pipisi. E le gata i lea, o le vaaia o le tino e faaitiitia, i tagata matutua, o le manaʻoga i feusuaiga ua faaitiitia.

O le maʻisuka tutoatasi tutoʻatasi o loʻo faʻaalia e le lava le pulefaʻatonu o le inisalini ma o se faaitiitia i le gaoioiga o sifi ß e maua ai lenei hormone. O le maʻi e mafua ona o le puipuiga o genes o gaʻo i aʻafiaga o le inisalini.

O le faʻamaʻi e masani lava ona iloa i tagata e silia i le 40 tausaga le matua ma le sili atu o le mamafa, o le a faasolosolo malie lava ona iloa. E leai ni faʻamatalaga e lamatia ai faʻafitauli faʻapitoa.

O faʻamatalaga nei e tatau ona mafaufauina e fuafua ai le maʻisuka ituaiga 2:

  • faʻafefe
  • mafaufauga mo taimi pupuu
  • fia inu, o le tagata inu e inu i le 5 lita o vai,
  • vave vave i le po,
  • manuʻa e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • vevela paʻu
  • faamai pipisi o fatuga eleele,
  • vaivai.

O maʻi nei e lamatia:

  • Vaʻaiga faʻapitoa i le maʻisuka,
  • O le mamafa
  • O fafine na fananau i pepe e mamafa le 4 kilokalama ma sili atu ma le kulukose i le taimi o le maitaga.

O le iai o ia faʻafitauli e faʻaalia ai e tatau ona e siakiina pea le toto suka.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ituaiga nei faʻamaʻi:

  • O le faiga o le maʻisuka o se ituaiga o maʻisuka lea e atiae i le maitaga. Ona o le le lava o le inisalini, o le faasiliga o le suka e faateleina. O faʻasologa e pasi tuusaʻo pe a uma ona fananau.
  • Latent (Lada) o se faʻaoga tumau o le maʻi, lea e masani ona faʻavasegaina e avea ma lona 2 ituaiga. O le maʻi lea e maua i le autoimmune lea e faʻailoaina e ala i le faʻaumatia o peta peta ia latou lava faʻamaʻi. E mafai e tagata maʻi ona leai se inisalini mo se taimi umi. Mo togafitiga, o fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaogaina.
  • O se maʻi moe poʻo se moe o le maʻi o loʻo faʻaalia i le toto kullukose masani. O le faapalepale o le glucose e le afaina. A maeʻa le utaina o le kulukose, o le maualuga o le suka e faʻaitiitia. O le maʻisuka e mafai ona tupu i le 10 tausaga. Ole togafitiga faʻapitoa e le manaʻomia, ae tatau i le fomaʻi ona mataʻituina pea le tulaga o le maʻi.
  • I le maʻisuka labile, o le hyperglycemia (o le faateleina o le maualuga o le suka) e suia i le hypoglycemia (o le faaitiitia o le kulukose) i le aso atoa. O lenei ituaiga faʻamaʻi e tele lava ina faigata i le ketoacidosis (acidosis), lea e liua i totonu o se maʻi o le maʻisuka.
  • Faʻasalaga. O le faamai o loo faamatalaina i le maualuga o le suka, le i ai o le kulukose ma le acetone i le urine.
  • Taaloga. O le maualuga o le suka e faateleina, o le acetone ua toesea i le urine, o se vaega o le kulukose e alu i totonu o le urinary tract.
  • O le maʻisuka insipidus. Mo lenei faʻasologa, o se tulaga le lelei o vasopressin (hormones antidiuretic). O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai i le faʻafuasei o le gaosiga (mai i le 6 i le 15 lita), o le fia inu i le po. I tagata gasegase, o le fiaʻai e faʻaitiitia, mamafa le paʻu, vaivai, faʻaleagaina, ma isi.

Afai e iai ni faailoilo, o le a faia se suʻega toto, pe a faʻaalia le faateleina o le maualuga o le kulukose, ona maua ai lea e le fomaʻi le maʻisuka ma faia togafitiga. E le mafai ona faia se faʻamaonia e aunoa ma ni uiga faʻaalia. E mafua ona o le hyperglycemia e mafai ona tupu ona o se faʻamaʻi pipisi, faʻaleagaga poʻo le atuatuvale. I lenei tulaga, o le maualuga o le sukū e faʻapitoa ona faʻatulagaina e aunoa ma se togafitiga.

O faʻamatalaga autu ia mo suʻesuʻega faaopoopo.

PGTT o se suʻega o le faapalepale kullukose. Ina ia faia lenei mea, muamua suʻesuʻe le toto o le tagata maʻi i luga o se manava gaogao. Ona inu ai lea e le tagata maʻi se vaifofo suamalie. A maeʻa le 120 minute, toe ave le toto mo suʻesuʻega.

O le tele o tagata gasegase latou te fiafia i le fesili pe o le a le mea e mafai ona maua mai i luga o lenei faʻatatauga ma pe faʻapefea ona faʻaalia. O le taunuʻuga o le PGTT o le toto maualuga o le suka i le 120 minute:

  • 7.8 mmol / l-glucose toleniga e masani lava,
  • 11.1 mmol / l - faʻapalepale e faʻavaivaia.

I le leai o ni faʻamaoniga, o le suʻesuʻega e faia 2 isi taimi.

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 20% o tagata mamaʻi e maua i le ituaiga 1 faʻamaʻi, isi ituaiga o maʻisuka ituaiga 2. I le tulaga muamua, faʻaalia foliga, o le maʻi e amata faʻafuaseʻi, sili atu le mamafa o le mamafa, i le lona lua - o aʻafiaga e le matua tele, o tagata gasegase e mamafa tele tagata mai le 40 tausaga ma le matutua.

Soo se ituaiga o le maʻisuka e mafai ona iloa i suega nei:

  • o se suega-c-peptide o le a fuafua pe a maua e suauu suauu le inisalini,
  • autoimmune antibody test,
  • auiliiliga i le maualuga o tino o le ketone,
  • fomaʻi faʻamaʻi.

Ina ia iloa pe o le a le ituaiga maʻisuka o loʻo i ai se maʻi, e taulaʻi fomai i manatu nei:

1 ituaiga2 ituaiga
Tausaga o le onosaʻi
itiiti ifo i le 30 tausagamai le 40 tausaga ma sili atu
Uma o le maʻi
lalo ifomamafa i le 80% o mataupu
Faʻamaʻi faʻamaʻi
maailamolemole
Talosaga o vaitau
pa'ū le taumalulusoʻo se
Vasega o le maʻi
ei ai taimi o le faʻavavevavemausali
Fuafuaga i le ketoacidosis
maualugaagavaʻa, o le aʻafiaga e faʻateleina i manuaga, taotoga, ma isi.
Suʻe toto
Glucose concentration e maualuga, o tino o le ketone o loʻo i aimaualuga maualuga, suka maualalo keneone
Suesueina o Urine
glucose ma le acetoneglucose
C-peptide i le plasma toto
maualalo le maualugamaualuga, ae masani ona faateleina, faatasi ai ma maʻi faaumiumi ua faaitiitia
Faʻafeiloaʻiga i? -Cells
iloa i le 80% o tagata gasegase i le 7 aso muamua o le maʻiua toesea

O le maʻisuka ituaiga 2 e seasea faigata ona maua i le maʻi suka ma le ketoacidosis. Mo togafitiga, e faʻaaogaina papapu, e ese mai i se faʻafitauli 1 ituaiga.

O lenei maʻi e afaina ai le tulaga o le tino atoa, o le puipuiga o le tino ua vaivai, malulu, o le niumonia e masani ona atiae. O faʻamaʻi pipisi o le tino o loʻo maua ai se ala masani. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻi pipisi, o nei faʻamaʻi e faʻateleina e le tasi le isi.

O le faʻamalositino o enzymes oona e maua ai le pancreas e faʻaititia, ma o le gastrointestinal tract ua faʻaumatia. E mafua ona o le maʻisuka e faʻaleagaina ai vaʻa toto e faʻamamafa ai meaʻai ma nalu e pulea ai le otaota.

O le maʻisuka e faʻapupulaina le ono mafai ona i ai siama o le urinary system (kidneys, ureters, vessder, etc.). E mafua ona o tagata mamaʻi ma faʻamausaliina le puipuiga o le tino e maua ai le neuropathy o le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, o pathogens e tupu ona o le faateleina o le kulūkose i totonu o le tino.

O tagata maʻi e lamatiaga e tatau ona mataala i le soifua maloloina ma, pe afai e iai ni uiga faʻaalia, faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist. O togafitiga mo togafitiga o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e ese. O le a fesoasoani le fomaʻi e faʻavae se faʻamaoniga ma faʻatonu togafitiga talafeagai. Ina ia aloese mai faʻafitauli, e tatau i le tagata gasegase ona mulimulitai i fautuaga faʻapitoa.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tutusa lava lea ei ai le fesuiaiga o le natura. O le faʻamautinoaga e faʻavae i luga o le mea moni o loʻo i ai se faaletonu i le tino o le tagata, e taʻitaʻia ai le maualuga o le kulukose i le tino. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni o le inisalini e gaosia i le le lava o aofaiga ma o lona gaosiga e le tatau ona tupu.

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka latou te le masalomia lenei mea, ona e masani ona le faʻaalia tele ia faailoga i se taimi vave o le maʻi. Ina ia puipuia oe lava, fuafua le ituaiga o maʻi ma maua mai fautuaga mai le endocrinologist, e taua le suʻeina o le toto ma le urine i le taimi e fuafua ai lou maʻisuka.

O i latou e leʻi feagai lava ma se faʻamaʻi e tatau ona iloa pea uiga autu o le amataina o le faʻamaʻi ina ia mafai ona tali atu ia i latou i se taimi talafeagai ma puipuia i latou lava.

O faʻamuamua muamua o le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • lagona o le fiainu
  • vaivaiga
  • paleni mamafa
  • faʻaauau faifaipea
  • vavao.

I le lamatiaga mo le maʻisuka ituaiga 1 o tamaiti ia na aafia o latou matua i le faʻamaʻi poʻo maua ni faʻamaʻi viral. I totonu o se tamaititi, o le paʻu o le mamafa ma le fiainu e faʻaalia ai le faaleagaina i le masaniga masani o le pancreas. Ae ui i lea, o uluaʻi faʻamaoniga i lenei faʻafitauli o:

  • naunau e ai le tele o mea suamalie,
  • fiaai pea
  • foliga mai o ulu ulu
  • le afaina o maʻi paʻu,
  • faʻaleagaina i le tino vaaia.

I alii ma tamaitai, o le maʻisuka e tutusa. E mafua ai ona foliga mai e le o galue malosi, mamafa, le paleni meaai. Ina ia puipuia oe lava ma amata le faagasologa o le toe faaleleia i le taimi, e fautuaina e te foai toto i le 12 masina e suesue ai le aofaʻi o kulukose i le tino.

Ina ia mafai ona fuafua le tele o le maʻi ma tusia se fuafuaga togafitiga i le taimi, e mafai e tagata tomai faapitoa ona faatonuina nei ituaiga o suʻega io latou maʻi:

  • Suʻega lautele o le toto, lea e mafai ai ona e maua na o le aofaʻiga o le dextrose i le toto. O lenei auiliiliga e sili atu ona fesootaʻi i le puipuia o mea, o le mea lea, faatasi ai ma le manino manino, e mafai e le fomaʻi ona faatonuina nisi suʻesuʻega saʻo.
  • Toto toto e suesue ai le faʻasoa o fructosamine. E mafai ai e oe ona suʻe faʻamaonia saʻo o le kulukose sa i totonu o le tino 14-20 aso ao leʻi faia le suʻega.
  • O le suʻesuʻega o le maualuga o le faʻafanoga, faʻatasi ai ma le toto sampling i luga o se manava gaogao ma le faʻaaogaina o le kulukose - glucose toleni texts. Fesoasoani e saili le aofaʻi o le kulukose i le plasma ma faʻamaonia ai faʻafitauli o le tino.
  • O se suʻega lea e mafai ai e oe ona fuafua le C-peptide, faitau fualaʻau e maua ai le insulin.
  • Fuafuaina o le maualuga o le maualuga o le eletise, lea e ono eseese ona o le atinaʻe o le maʻisuka.
  • Iloiloina o fatugaʻo. Faʻatagaina oe e fuafua le nephropathy o le maʻisuka po o isi maʻi o fatugaʻo.
  • Iloiloina o le tupe. I le taimi o le maʻi suka, o se tagata ua i ai se faʻafitauli leaga, o le mea lea e taua ai lenei faiga i le siama o le maʻisuka.

O teine ​​ua maʻitaga ua faʻamaonia se suega o le faapalepale kullusese e faʻaitiitia ai le ono mafai ona faateleina le mamafa o le tino o le fetal.

Ina ia maua le taunuʻuga sili ona moni pe a uma ona suʻe se suʻega toto mo le kulukose, e tatau ona e sau sauni muamua ma faʻatino lelei i le mea e mafai ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e 'ai i le 8 itula aʻo leʻi amataina le toto.

Aʻo leʻi faia se suʻega, e fautuaina oe e inuina vailaʻau faʻamalosi poʻo vai manino mo le 8 itula. E taua tele le tuʻuina atu o le ava malosi, sikaleti ma isi masaniga leaga.

E le gata i lea, aua e te auai i gaoioiga faʻaletino, ina ia aua le faʻaseseina ai taunuuga. O tulaga faigata e i ai sona aafiaga i luga o le aofaʻi o suka, o lea ao lei ave le toto, e tatau ona e puipuia oe lava i le tele e mafai ai mai lagona le lelei.

E faʻasaina le faia o se faʻataʻitaʻiga i taimi o faʻamaʻi pipisi, aua o ia tulaga e faʻapupulaina ai le kulukose. Afai e ave e le tagata maʻi fualaau aʻo leʻi ave le toto, e tatau ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea.

Mo alii ma tamaitai matutua, o fua masani o le glucose e 3.3-5.5 mmol / L pe a ave le toto mai le limatusi, ma 3.7-6.1 mmol / L pe a suʻe se suʻega toto mai se vein.

A oʻo i le sili atu i le 5.5 mmol / L, o le tagata maʻi e maua ile fomaʻi. Afai o le aofai o le suka "e taavale solo" mo le 6.1 mmol / l, ona fai mai lea o le fomaʻi le maʻisuka.

Ae mo tamaiti, o le maualuga o le suka i pepe ei lalo ifo o le 5 tausaga mai le 3.3 i le 5 mmol / l. I pepe faatoa fananau mai, o lenei faailoga e amata mai i le 2.8 i le 4.4 mmol / L.

Talu ai ona o le faaopoopo i le aofaʻi o le kulukose, ua fuafua e fomaʻi le maualuga o le fructosamine, e tatau ona e manatua ona faailoga masani:

  • I tagata matutua, latou te 205-285 μmol / L.
  • I tamaiti - 195-271 μmol / L.

Afai e maualuga tele faʻamau, o le maʻisuka e le vave ona mauaina. E mafai foi ona faauigaina o le manava o le faiʻai, le mautonu o le faiʻai.

O se suʻega faʻamaʻi mo masalomia o le maʻisuka e faʻamalosia. E mafua ona o le mea moni e faapea, i lalo o tulaga masani, e le tatau ona aofia ai le suka i le urine. O le mea lea, afai o iai, o loʻo faʻaalia ai se faafitauli.

Mo le mauaina o tali sao, e taua tele le tausisi i tulafono faavae ua faʻatuina e tagata tomai faapitoa:

  • Faʻesea fualaau suamalie, buckwheat, kāloti, tamato ma beets mai le meaai (24 itula ao leʻi faia le suʻega).
  • Tuʻu i luga le mimoli na faʻapipiʻiina e sili atu nai lo le 6 itula.

I le faaopoopo atu i le togafitia o le maʻisuka, o le suka i le uila e mafai ona taʻu mai ai le tupu mai o faʻamaʻi pipisi ma pancreatitis.

E pei ona iai i le suʻega o le toto, e tusa ai ma iuga o le siakiina o le mataupu o le urine, o tagata tomai faapitoa e fuafuaina le i ai o mea sese mai le masani. Afai oi ai, ona faʻaalia ai lea o faʻafitauli ua aliali mai, e aofia ai le maʻisuka. I lenei tulaga, e tatau i le endocrinologist ona faatonuina togafitiga talafeagai, faasaʻo le maualuga o le suka, siaki le toto ma le cholesterol, tusi fautuaga i luga o se taumafa maualalo.

E tatau ona faia le urinalysis ia le itiiti ifo i le tasi i le 6 masina. O lenei mea o le a fesoasoani i le amataga o le maʻisuka ina ia pulea le tulaga ma tali atu i soʻo se faʻalavelave i taimi talafeagai.

O loʻo i ai se faʻavae o le faʻataʻitaʻiga, lea e faia e tusa ai ma le metotia o lehstakanoy samples. E fesoasoani tele e iloa ai le afaina o le tino o le urinary system, faʻapea foi le fuafuaina o lona nofoaga.

Pe a suʻesuʻeina le urine, e tatau i se tagata soifua maloloina ona i ai iuga nei:

  • Lautele - 1.012 g / l-1022 g / l.
  • Le leai o pusa, faʻamaʻi pipisi, sigi, salts, suka.
  • Le manogi, paolo (urine e tatau ona manino).

E mafai foi ona e faʻaaoga fasi sikola e suʻesuʻe ai le tuufaatasiga o le urine. E taua tele le gauai atu i le leai o se tuai i le taimi e teu ai ina ia taunuʻu le taunuʻuga e mafai. O fasi pepa e taua o le kulupu. Mo le suʻega, e tatau ona e tuu i lalo le kulupu i le urine ma faʻatali mo ni nai sekone. A maeʻa le 60-100 sekone, o le a suia le lanu.

E taua le faatusatusaina o lenei iuga i le mea o loʻo taʻua i luga o le pusa. Afai e leai ni faʻafitauli o se tagata, e le tatau ona suia lona lanu.

O le mea sili ona lelei i le faʻaogaina o le faigofie lea ma faigofie. Ole laʻititi laʻititi e mafai ai ona tausia i taimi uma ia oe, ina ia, afai e tatau ai, e vave ona e faia lenei ituaiga o tusitusiga.

O suʻega suʻega o se meafaigaluega lelei tele mo tagata ua faʻamalosi e siakiina pea le tele o le suka i totonu o latou toto ma urine.

Afai ei ai ni masalosaloga a le fomaʻi e uiga i le siama, e mafai ona ia faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi e faia nisi suʻesuʻega loloto:

  • Ole aofaiga o le inisalini.
  • Faʻafeiloaʻiga i peta sela.
  • Faailoga o le maʻisuka.

I se tulaga masani i tagata, o le maualuga o le inisalini e le sili atu i le 180 mmol / l, pe afai o le fuainumera e faaitiitia i le maualuga o le 14, ona maua ai lea e le endocrinologists le maʻisuka ituaiga 1. A oʻo ina sili atu le maualuga o le inisalini, o loʻo faʻaalia ai le foliga mai o se ituaiga lona lua o faʻamaʻi.

E pei o auupega e faʻafeiloaʻi ai siama, latou te fesoasoani e fuafua se vavave i le atinaʻeina o le ituaiga muamua o le maʻisuka e oʻo lava i le taimi muamua o lona atinaʻe.

Afai ei ai se masalosaloga o le atinaʻeina o le maʻisuka, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi i le taimi ma faia se suʻesuʻega, o se taunuuga o le a maua ai e le fomaʻi se ata atoatoa o le soifua maloloina o le maʻi ma o le a mafai ona faʻamalosia togafitiga mo lona vave vave manuia.

O se matafaioi taua e faia iʻuga o le suʻega mo le hemoglobin glycated, lea e tatau ona faʻatinoina ia le itiiti ifo i le 2 taimi i le 12 masina. O lenei suʻesuʻega e taua i le uluaʻi suʻesuʻega o le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, e faʻaaoga foi e pulea ai le faʻamaʻi.

E le pei o isi suʻesuʻega, o lenei auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona faʻamaonia atili le soifua maloloina o le tagata maʻi:

  1. Saili le aoga o le togafitiga na faatonuina e le fomai pe a iloa le maʻisuka.
  2. Saili le lamatiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi (e tupu i le maualuga o le hemoglobin glycosylated).

E tusa ai ma le poto masani o endocrinologists, faatasi ai ma le faaitiitia taimi o lenei hemoglobin e 10 pasene pe sili atu foi, o loo i ai se avanoa e faaitiitia ai le lamatiaga o le fatuina o le retinopathy o le maʻisuka, e oo atu ai i le tauaso.

I le taimi o le maitaga, e masani lava ona faia lenei suʻega teine, aua e mafai ai e oe ona vaʻai i le maʻi suka ma puipuia le pepe mai le foliga mai o faʻamaʻi ma faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga