Faailoga o le hyperglycemia ma fesoasoani i le tulaga o gasegase

Hyperglycemia poʻo le maualuga maualuga o le toto suka o se tulaga lea e tele ai le kulūkose o loʻo salalau i le plasma toto. O le masani lava, o lenei toto maualuga o le suka e sili atu nai lo le 11.1 mmol / L (200 mg / dl), ae e ono aliali mai e oʻo lava i tulaga maualuga e pei o le 15-20 mmol / L (

250-300 mg / dl). Afai ei ai i le tagata le maualuga o le kulukose o le toto e masani lava i le va o le va

7 mmol / l (100-126 mg / dl), ua talitonu e iai lona hyperglycemia, ae o le kulukose o le sili atu nai lo le 7 mmol / l (126 mg / dl) ua leva ona maua i le maʻisuka. O le maualuga o le maualuga o le toto toto i luga atu o le 7 mmol / L (125 mg / dl) e ono mafua ai le faaleagaina o le okeni.

Tuutuuga Autu

O le Hyperglycemia ua taʻua o se maʻi ma se tulaga, ma mai le gagana Latina lea ua faaliliuina o se "faateleina o le kulukose toto." Aʻo leʻi talanoa e uiga i mafuaaga o soliga, e tatau ona malamalama i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Faafetai i le kulukose, e maua e le tino le malosi talafeagai mo auala eseese. Ina ia maua le tino i le malosi, o le kulukose e ulu atu i sela, e faalagolago i le tele o mea. O le pancreas e maua ai le inisalini, lea e fesoasoani i le kulukose e ulu atu i le masini. E le gata i lea, o nisi masini ua fausia i totonu o auala feʻaveaʻi e feaveaʻi glucose i totonu.

Afai mo soʻo se mafuaʻaga o loʻo i ai se faʻafitauli i le auala o felauaiga poʻo le faʻaaogaina o le kulukose e sili atu nai lo le taumafaina, ona oʻo lea i le taimi o le suʻeina o le toto o le a maualuga le maualuga o le suka.

O le toto maualuga o le suka e matua lamatia lava, aua o lona tele o le tele o le mea oona i soo se ituaiga o meaola.

O se numera tele o suʻesuʻega na faʻatautaia na fuafuaina ai le kulūkose masani. E masani lava, o le kullucose anapogi o le 3.4-5.5 mmol / L. E amata ona tupu le pala i le kulūkose i luga o le 7 mmol / L. Peitai, o tulaga faataatitia e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le fale suesue ma le falemai lea e faatino ai le auiliiliga.

E tolu laasaga o le faamai e masani ona iloga. E le gata i lea, o le tulaga o le muaʻi ma le coma e faʻaalia foi.

  • Malamalama - 6.7-8.3 mmol / L.
  • Faʻaaloalo - 8.4-11 mmol / L
  • Mama - 11-16 mmol / L.
  • Precoma - 16.5 mmol / L ma maualuga atu.
  • Malosiaga faʻamalosi - 55 mmol / L.

O nei fuainumera e ese ma i le tele o tulaga e naʻo se taʻiala mo le fomaʻi ma le sini o le faʻasaʻoina o togafitiga. O nisi o tagata gasegase ua i ai i le glucose o le 12-14 mmol / l e mafai ona i ai i se setete o le muaʻi vaʻaia poʻo le faʻamaʻi foi.

E le mafai ona e filifilia le maʻisuka e aunoa ma le faia o suʻega!

O le maʻisuka ua maua i le faateleina o le kulukose i luga o le 7 mmol / L. Ae peitaʻi, mo se faʻamaoniga saʻo o le maʻisuka, o isi suʻesuʻega ma suʻega e talafeagai.

Fegalegaleaiga ma isi faʻamaʻi ma vailaʻau

Glycemia e taatele mo soʻo se ituaiga o maʻisuka. E atiina ae i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, i fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka. O le faateleina o le kulukose o loʻo aliali mai foi i se maʻi o le maʻisuka ua lauiloa o le faʻavaivaia o le kulukose.

I le taimi lava e tasi, o le hyperglycemia syndrome i le talaaga o le maʻisuka e masani lava ona atiina ae i le leai o ni meaai. O le mea lea, o le hyperglycemia i le maʻisuka e mafai ona lua ituaiga: anapogi i le hyperglycemia (sili atu i le 7 mmol / l) ma le aoauli poo le hyperglycemia (post-protocol hyperglycemia) (silia ma le 10 mmol / l). Faʻasolosolo taimi i le maualuga o le kulukose o le toto, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka e maualuga.

O nisi faamai e mafai foi ona faaosofia ai le atinaʻeina o le faamai. O nei mea e aʻafia ai faʻamaʻi o le thyroid gland, grenal gland, pituitary gland. I le faʻaopoopoga, faʻaleagaga, tino o le tino, gasegase faʻapitoa (faʻagasolo mo taimi pupuu) e mafai ona mafua ai se tulaga o le hyperglycemic.

E le gata i lea, o le tagofia o vailaʻau e mafua ai le faateleina o le toto suka. O fualaau nei o fualaau faasaina mo le cardiovascular, autoimmune ma le neurological diseases. O le aveina o fualaau oona e mafua ai le siitia o le suka i se taimi puupuu. O nisi fualaau faasaina, e pei o fualaau oona, faatasi ai ma le faaaogaina puupuu e mafua ai le faateleina o le toto suka, ae afai e umi se taimi, e mafua ai le hypoglycemia (maualalo le kulukose).

O faʻamaʻi pipisi e pei o le stroke, fatuga o le fatu ma isi maʻi tuga e mafai ona mafua ai le faateleina o le suka, lea e mafai ona sese mo le faʻaalia o le maʻisuka. E masani lava, o le faateleina o le kulūkose i ia faʻamaʻi o se faailoga leaga lea o le gasegase o le maʻi. O le hyperglycemia e taʻua o le hyperglycemia e mafai ona tupu i le talaaga o lagona popole. O ia ituaiga o gasegase e iloa ile hypoglycemia i le nocturn, i se faaopoopoga, o le hypoglycemia nocturnes e masani ona tupu pe a uma ona faaaoga fualaau faasaina.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le mafai ona e faʻaaogaina le ava malosi - e ono faʻaleagaina ai le tulaga!

I le faaopoopo atu i mafuaʻaga ua taua i luga, o le tupu mai o le siitia le tumau e mafua ona o le tele o isi tulaga. O le faʻamafunaina o le tino i le uʻamea gaʻo e mafua ai le faateleina o le toto suka, ae o se mea le tumau lea. A uma ona taofi le mea oona, o le maualuga maualuga o le suka e faʻaitiitia foi. O tiga ogaoga e mafua ai le faʻamalolo o le adrenaline ma isi hormones o le atuatuvale, lea e mafua ai le malepelepe o gaʻo, palatini ma gaʻo i le kulukose, ma oʻo ai i le faʻateleina. O le maʻitaga e mafai foi ona mafua ai le siitia le tumau o kulūkose. I le taimi o le maʻitaga ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, o togafitiga ma le mataʻituina e matua lava i lalo o le vaavaaiga faafomai, ina ia oʻo i le maitaga ma le fanauina o le fafine e leai ni faʻafitauli faigata e ono lamatia mo ia ma le tamaititi.

Hypovitaminosis (leai o ni vitamini faapitoa) e mafai ona taʻitaʻia ai togafitiga. Aʻo faasaʻoina le maualuga o vitamini, o le kulukose e masani ona faʻatulaga. E le gata i lea, aua nei galo le mafuaʻaga o le soliga. Afai ei ai ni aiga o loʻo mafatia i le maʻisuka, o lona uiga e ono maualuga le maʻisuka i le isi augatupulaga.

O mafuaʻaga uma lava e faʻaalia ai ituaiga eseese o le hyperglycemia: o le anapogi i luga o le hyperglycemia, hyperglycemia e le maualalo, hyperglycemia ua maitaga, hyperglycemia faʻamalosi ma isi. E iai foi le hyperglycemia i pepe faatoa fananau mai, ua aafia ai le neonatologists i lenei ituaiga hyperglycemia.

Le malosi o faaaliga

Hyperglycemia seia oo i se taimi e le mafua ai ni uiga. Ae ui i lea, o le tele o taimi o le faateleina o le suka o le toto ua toe fai, o le a sili atu ona logoina ia faailoga. E fautuaina le faailoaina o faʻamaoniga i se taimi vave ina ia mafai ai ona aloese mai faʻalavelave ogaoga. Faailoga o le hyperglycemia faʻatasi ma le malosi o le maʻi.

O le hyperglycemia masani e iloa i le fia inu ma le susu. E amata ona inu se tagata i le tele o vai, ae i le taimi lava e tasi o loʻo i ai le fiainu. Faʻasolosolo laʻitiiti i le faʻamaʻi, o le maualuga o le vai e 5-6 lita i le aso, ma faʻamaʻi tiga - e oo atu i le 10 lita o vai. E masani ona faia le fomaʻi (polyuria) ona o le tele o vai.

I tulaga ogaoga o togafitiga ma le maʻisuka, o le manogi o le acetone mai le gutu e matauina. O se faailoga lenei o le ogaoga o le faaletonu o le carbohydrate, protein ma le gaʻo gaʻo. Glucose i lenei tulaga ua muta le afaina i sulu, ma ua iloa e le tino se faaletonu o le malosi. Ina ia mafai ona toe faʻatumu, e amata ona faʻaaoga e le tino maso ma puluvaʻa pei o le malosi, lea e mafua ai le faaleagaina ma le faʻavaeina o tino o le ketone, e aofia ai le acetone.

Faatasi ai ma le hyperglycemia, e ono lagona e le tagata maʻi le leai o se malosi ma le vaivai.

O le vaivai ma le vaivai e mafai foi ona o faatasi ma ia ituaiga o gasegase, talu ai o le tino o loo i ai pea le leai o se malosi. I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi, o le maʻi e maualuga lona manaʻo i taumafaiga e faia mo le le lava o le malosi. I le lumanaʻi, o le manava ua faʻaitiitia, ma o se faʻalavelave i meaʻai e mafai ona aliali mai.

Ona o le faʻaumatia o maso ma mea faʻapipiʻi, o le maʻi ua amata ona paʻu le mamafa. O le tagata gasegase e iai le gasea, vomiting ma le manava talu ai suiga i le metabolism. E le gata i lea, o le a faʻaleagaina le vaʻaia, o le faʻaitiitia o le paʻu o le paʻu, e foliga mai o le a foliga mai.

O le faʻamaʻi i laʻasaga mulimuli ane e oʻo atu ai i le faaleagaina o le fatu, mafua ai le faʻailoga. E le gata i lea, o le hyperglycemia e mafua ai le tingling i vae, faʻamalolo umi o faʻamaʻi, ma i tagata e mafai ona mafua ai le faaleagaina o erectile.

E tatau ona manatua o soʻo se tasi o nei faʻaʻailoga e mafai ona taʻitaʻia ai le vave faʻalauteleina o faʻalavelave ogaoga, o le mea lea, pe afai e tupu, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O faʻafitauli faigata

O aʻafiaga autu ma aʻafiaga o le hyperglycemia e fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o se faʻalavelave maualuga i le kulukose toto. O se faailoga e pei o le faifaipea faifai pea poʻo le polyuria e taʻitaʻia ai le faʻasaʻolotoina o le tele o eletise i le urine, lea e mafai ona tupu ai le cerebral edema i tulaga ogaoga.

Faatasi ai ma se maualuga o le suka i totonu o le toto, o le tino e taumafai e aveese i auala uma. O le mea lea, o le tino e faʻalūlūina le suka i totonu o le toto ma taumafai e aveese e fatugaʻo. Tuuina atu o le suka e mafai ona aveesea mai le tino i le vai, faʻavaveina le malo. E mafai ona afaina pe afai e le tatau ona faʻaaoga i le taimi.

Ketoacidosis o se faʻalavelave ogaoga e mafua mai i le faaputuputuina o tino o le ketone e mafua mai i le malepe o puipuiga ma gaʻo. O le Ketoacidosis e masani lava ona atiaʻe pe a maʻi le tagata maʻi.

Ketacidotic coma e atiina ae pe a uma ona toe faanua, vailaau o le manava, le mautonu, le mautonu. Faailoga o le gasegase o le gasegase - leiloa o le mafaufau, puʻeina o le tino, faʻalavelave faʻafuaseʻi. O mafuaʻaga mo le atinaʻe o le hyperglycemic coma tutusa ma le atiaʻe o le hyperglycemia. O le gasegase faʻapitoa o se faʻalavelave matautia, o le algorithm o gaioiga mo lea mea o loʻo faamatalaina i lalo. E mafai ona atiaʻe faʻasolosolo faʻamalosi ma le le talafeagai togafitiga.

O le tagata maʻi e tatau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto!

O le a le hyperglycemia?

  • O le kulukose maualuga, poʻo le hyperglycemia, e afaina ai tagata e maua i le maʻisuka.
  • Le agavale le togafitiga, o lenei tulaga e mafai ona oo atu ai i faafitauli masani, e pei o faʻamaʻi fatuga poʻo faʻamaʻi aʻa.
  • Le siakiina o le maʻisuka ma le siaki o le kulukose o auala lelei ia e puipuia ai le hyperglycemia.

O le kulukose maualuga poʻo le hyperglycemia e ono aʻafia ai tagata e maua i le maʻisuka i le aluga o taimi. E tele mea e mafai ona fesoasoani i le hyperglycemia, e pei o:

  • e tele atu mea e gaosi ai le gaʻo nai lo mea masani
  • itiiti le gaioiga faaletino nai lo masani

O le suʻeina o le toto i taimi uma e taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka ona o le toatele o tagata latou te le lagonaina le uiga o le maualuga o le toto suka.

Talosaga faasaʻoga

Fesoasoani muamua mo le hyperglycemia e faigofie tele, ae faʻalagolago i le tulaga o le ua afaina. Le togafitiga o le hyperglycemia e tatau ona faia i se tulaga lautele ma aunoa ma le faatali mo se taimi umi. O se mea mataʻutia o le hyperglycemia e faʻasaʻoina i le falemaʻi e le puleaina o le inisalini. Afai o le fomaʻi e masani ona faʻasolosolo, ona faia loa lea o le togafitiga o le hypoglycemic i le faiga o le inu ma le siaki pea o kulūkose.

I tulaga taitasi o le hyperglycemia, o le tagata maʻi e matauina e se endocrinologist. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona faia se suʻega faʻapitoa ma se nephrologist, cardiologist, ophthalmologist ma neurologist.

O le fua muamua mo le faasaʻoina o le hyperglycemia o le mulimuli lea i se meaai. E fautuaina e faʻaaoga sina vaega tele o mea inu. E fautuaina e faʻaaoga se fuainumera tele o fualaau faisua, kapisi, tamato, kukama. E fautuaina e 'ai sina kalu falaoʻa, pata, aano o manufasi, iʻa.

O fua e manaʻomia ona faʻaumatia i ni vaega laiti, aua e mafai ona mafua ai le malosi o le kulūkose. O le mea lea, e mafai ona e 'ai fualaau suamalie ma fua o fua.

Afai e le fesoasoani le taumafa i le faʻamautuina o kulūkose, ona faʻamaonia ai lea e le fomaʻi togafitiga, e aofia ai insulin. O le fua o le insulin e filifilia taitoatasi ma e na o se endocrinologist. Pe a tago i le vailaʻau, faʻaauau le mataʻituina o le suka toto. O le fualaau e faalagolago i le tele o mea, le ogaoga o le maʻi, o le tele o mea taumafa e 'aina, ma isi faʻaaliga o le maʻi. O le hyperperklycemia i tamaiti e faʻaalia i tutusa lava faailoga ma manaʻomia ai le fesoasoani muamua.

I le faaopoopo atu i togafitiga, o se maʻi e maua i le hyperglycemia e tatau ona mulimulitaʻi i se meaʻai malosi

Faailoga o le Hyperglycemia

O se tagata e maua i le maualuga maualuga o le toto e mafai ona aʻafia i faʻataʻitaʻiga puupuu nei:

  • fia inu tele
  • matagogo
  • mamafa tele
  • fai soo i le po
  • faʻaaliga vavalalata
  • faʻamaʻi le faʻamalolo
  • vaivai
  • paleni mamafa
  • faʻamaʻi faʻaauau e pei o le gaogao

Afai e te aʻafia i faailoga o le hyperglycemia, e taua le siakiina o lou kulukose toto. O le maualuga maualuga o le suka i le toto e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli masani, pei o faʻamaʻi o mata, fatugaʻo, fatu, poʻo le aʻafiaga o le aʻa.

O faʻaʻailoga o loʻo lisi atu i luga e mafai ona tupu i totonu o nai aso poʻo vaiaso. O le umi o lenei tulaga e tumau pea le le togafitiina, o le sili atu ona ogaoga o le faafitauli atonu. E masani lava, maualuga maualuga o kulukose o le toto i luga atu o le 10 mmol / L (180 mg / dL) pe a uma taumafa, poʻo le sili atu i le 7.2 mmol / L (130 mg / dL) aʻo leʻi 'aʻai, e manatu maualuga. Ia mautinoa e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi e suʻe lau suka toto.

Mafuaaga o le Hyperglycemia

Ole numera o mea lamatia e mafai ona fesoasoani i le atiaʻe o le hyperglycemia, e aofia ai:

  • E tele atu meaʻai e sili atu nai lo mea masani.
  • Faʻaitiitia le gaioiga faaletino.
  • Maʻi poʻo faʻamaʻi.
  • Tulaga maualuga maualuga.
  • Le fua saʻo o vailaʻau e maualalo ai le kulukose o le toto.
  • Faʻafitauli insulin i le maʻisuka ituaiga 2.

Glucose pulea

O se vaega taua o le puleaina o lou maʻisuka o le siaki soo lea o lou kulukose o le toto. A maeʻa siaki taʻitasi, e tatau ona e faamaumauina lona tulaga i se api, resitala o le kulukose toto, poo se fua o le suʻe toto e mafai ai e oe ma lau fomaʻi ona mataʻituina lau fuafuaga tau togafitiga. O le iloa pe a oʻo mai lau kulukose o lou toto, e mafai ona e faʻafoeina aʻo lei tulaʻi atu faafitauli ogaoga.

Gaoioiga faaletino

O gaioiga faʻamalositino o se tasi lea o auala pito sili ona lelei ma sili ona aoga e tausia ai lou kulukose toto i le mea saʻo. Afai e maualuga tele lou suka toto, e mafai ona e tuu i lalo i le faamalositino. Afai o loʻo e inisalini, ia mautinoa e talanoa ma lau fomaʻi e fuafua ai le taimi sili e faʻamalosi ai. Afai ei ai ni faʻafitauli e pei o le nerve poʻo le leaga o le mata, talanoa ma lau fomaʻi e uiga i gaioiga e sili ona aoga mo oe.

Taua Taua: Afai oe maua le maʻisuka mo se taimi umi ma o loʻo e faia le inisalini togafitiga, talanoa ma lau fomaʻi e suʻe pe iai ni tapulaʻa e faʻatatau i le faʻamalositino ma le suka maualuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o lau toto o le glucose e sili atu i le 13.3 mmol / L (240 mg / dl), e mafai e lau fomaʻi ona talosagaina oe e siaki lau urine mo ketones.

Afai ei ai ni ketones, aua le faʻamalosi. E mafai foʻi e lau fomaʻi ona faʻataga oe e faʻamalosi pe afai o le maualuga ole kulukose o lou toto e maualuga atu i le 16.6 mmol / L (300 mg / dl) e aunoa ma ni ketones. A i ai ni ketones i lou tino, o le faamalositino e mafai ona faʻaleleia lou kulukose toto. E ui i le mea moni o lenei mea e seasea lava i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e sili atu ona lelei le taʻalo saogalemu ma tumau i le itu saogalemu.

Faʻamaumauga o le Hyperglycemia

E le mafai e le hyperglycemia faʻasalalau ma faʻasalalau ona faʻalavelave tele. E aofia ai:

  • Nama faaleagaina poʻo le neuropathy o le maʻisuka,
  • Faʻatoʻaina o le fatu po o le nephropathy o le maʻisuka,
  • Faʻasalaga o Renal
  • Paʻi cardiovascular
  • Faʻamau o le mata poʻo le retinopathy o le maʻisuka,
  • Faʻailoga o le lapisi na afua mai i le faaleagaina o neura ma le le mautonu
  • Paʻu o le paʻu, e pei o siama faʻamaʻi ma fungal,
  • O le maʻisuka hyperosmolar syndrome (e masani lava ona maua i tagata matutua ma le maʻisuka ituaiga 2) - o le toto e sili atu ona loloto, lea e oo atu ai i maualuga maualuga o le satema ma le toto suka. O lenei mea e mafai ona faʻaititia ai le suavai ma faʻavaivaia ai le faʻamalolo. O le kulūkose o le toto e mafai ona oʻo i le 33.3 mmol / L (600 mg / dl). Afai o le a le togafitia, o le maʻi o le hyperosmolar e mafai ona oo atu ai i le lamatiaga o le ola ma le manava.

O le Hyperglycemia e ono oʻo atu i le ketoacidosis o le maʻisuka

E tāua tele le mataʻituina o le hyperglycemia, aua o lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave faigata e taʻua o le ketoacidosis o le maʻisuka, lea e ono afaina ai ma e oʻo lava i le oti. O le Ketoacidosis e seasea tupu i le maʻisuka ituaiga 2, o se tulafono, e tupu i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

O le maualuga o le kulukose o le toto o lona uiga o le tino o le tino e leai se kulūkose e maua ai le aofai tonu o le malosi. O se taunuuga o lenei mea, o le tino e nofo i le faʻaumatia o ana lava gaʻo ina ia mafai ai ona maua le malosi mai gaʻo gaʻo. O lenei faʻaumatiaga e oʻo atu ai i le faʻavaeina o ketones, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le toto.

O le ketoacidosis o le maʻisuka e manaʻomia ai togafitiga faʻasolosolo faʻafuaseʻi, ma faatasi ai ma le hyperglycemia ma ona faailoga, e faʻaalia ai e ia lava e faapea:

  • afu po o le vomia
  • tiga o le tino
  • fualaau suamalie pe a manava
  • moe po o le le mautonu
  • hyperventilation (manava a Kussmaul)
  • faʻamaʻi
  • leai se mafaufau

E mafai ona e iloa nisi faʻamatalaga e uiga i le ketoacidosis o le maʻisuka iinei - Diabetic ketoacidosis: mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga.

Puipuia o le Hyperglycemia

O le lelei o le maʻisuka ma le mataituina ma le faʻaeteete o le maualuga o le kulukose o le toto o ni auala lelei tele e puipuia ai le hyperglycemia.

  • Siaki lau kulūkose i taimi uma. Siaki ma siaki lou glucose toto i aso uma. Tuuina atu lenei faʻamatalaga i lau fomaʻi i asiasiga taʻitasi.
  • Pulea lau meaʻai gaʻo. Iloa le tele o le gaʻo meaʻai e te 'ai i taimi taʻitasi taumafataga ma meaʻai. Taumafai e teu i le tele o laʻau na fautuaina e lau fomaʻi poʻo le tagata fai meaʻai.
  • Fai se fuafuaga faʻatino. A oʻo i le maualuga o le kulukose o le toto i nisi o laʻasaga, ave le vailaʻau e pei ona faatonuina, fuafua i le tele o meaai e 'ai ma le taimi o le taumafataga.
  • Faʻaaoga se tau faʻataʻitaʻi mo le faʻamaonia. Afai e tulai mai se faafitauli ogaoga, o taulima faafomai po o ni asoa e mafai ona fesoasoani e faʻailoa atu le au tausi soifua maloloina e uiga i lou maʻisuka.

Hyperglycemia - o le a lea?

O le Hyperglycemia o se faʻafitauli o le falemaʻi, pe a sili atu le maualuga o le kulukose i totonu o le tino.

E tele tikeri o le maualuga o le tulaga o le hyperglycemic:

  • meli-hyperklycemia - 6-10 mmol / l,
  • ogaoga faʻamalosi - 10-16 mmol / l,
  • maualuga maualuga - sili atu i le 16 mmol / l.

O le taua o le glucose e tau atu i le setete o le muaʻi. Afai e oʻo ile 55.5 mmol / L, ona tupu ai lea o se coma.

O le faalagolago o le malosi o le mamafa e faavae i luga o mea taua e lua, o le aofaʻi o le maualuga o le glucose ma le fua faatatau o le faateleina o faailo. E le gata i lea, o le anapogi i le hyperglycemia e iloga pe afai, pe a maeʻa le 8 itula le anapogi, o le maualuga o le suka e sili atu i le 7.2 mmol / L, ma le postgrandial hyperglycemia (meaʻai), lea e sili atu i le 10 mmol / L..

Puleaina Glycemia: faʻavae ma mafuaʻaga o mea sese

O le suāuʻu maualuga e faʻamoemoe i tulaga suʻesuʻe i luga o le faavae o le suʻeina o le ulu poʻo le toto vevela poʻo le faʻaaogaina o se glucometer. O lenei masini e faigofie lava mo le siakiina masani o le faailo i le fale. Fuataga o le suka i le suka e faia i luga o se manava gaogao pe a uma le anapogi mo le 8-14 itula.

O tulaga masani mo vaitausaga eseese e eseese lava:

  • pepe e oo atu i le masina - 28.8-4.4 mmol / l,
  • tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga - 3.3-5.6 mmol / l,
  • tagata matutua - 4.1-5.9 mmol / l,
  • maʻitaga maʻitaga - 4.6-6.7 mmol / l.

O mafuaʻaga o le hyperglycemia e tele lava taimi o le endocrine. O nei mea e aofia ai le maʻi suka, pheochromocyte, glucagonoma, tereotoxicosis, acromegaly.

O le maʻi e tupu foi ona o se faʻafitauli o tulaga faʻalavelave, faʻamaʻiina, faʻamaʻi o meaʻai, i luga o faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi.

Afai e te masalomia le maʻisuka poʻo isi faʻafitauli o le gaosiga o gaʻo, o le a mafai ona faia se suʻega faʻapalepale. E aofia ai i le mea moni e faapea, a maeʻa se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, e tatau ona inu le 75 kalama o le kulukose i le lauti poʻo le vai, a maeʻa ona faia se suʻesuʻega faifaipea pe a uma le 1-2 itula.

I tagata matutua

O le i ai o le hyperglycemia i tagata matutua e mafai ona fuafuaina e uiga nei:

  • vevela ma le ulu
  • faʻaauau faifaipea
  • faateleina le galala
  • moe ma le vaivai faifai pea,
  • pallor
  • sosolo
  • faaitiitia le taimi o le mafaufau,
  • paleni mamafa
  • taʻavale
  • le le fiafia
  • vevela paʻu.

I tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o faailoga o le hyperglycemia e masani lava ona toesea, talu ai o le maʻi e agamalu. O faailoga e iloagofie lava i le ituaiga 1 faʻamaʻi. E masani lava o le tele o le galala ma le masani ai.


I tamaiti, o mea nei e mafai ona matauina:

  • vave le toto i foliga,
  • tiga o le ulu
  • matagogo
  • faanenefu vaaiga
  • vevela paʻu
  • puupuu le manava
  • taoto ma vili
  • moe ma le le mautonu,
  • fatu palpitations,
  • tiga o le tino.

I le taimi o le maitaga


I fafine maʻitaga, o nisi o faailoga o le hyperglycemia e mafai ona fenumiai ma faailoga o le maʻitaga, mo se faataitaiga, vave vave.

I le faʻaopopo atu i faʻataʻitaʻiga lautele, o tina faʻamoemoe e ono oʻo i le manava, o loʻo moe i le moe, faateleina le 'ai i le taimi lava e tasi o le paʻu o le mamafa, ma le tiga o le muso.

I nei tulaga, e manaʻomia le fesoasoani faafomaʻi faʻafuaseʻi. Faʻasaga i tua o le maʻi ma faʻavaivaia le puipuiga, o le ono mafai ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi ma isi faʻamaʻi e maualuga.

O le a le lamatiaga o le maualuga o le suka o le toto?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

O le faʻaleagaina o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga, o le mea lea e le taliaina le faʻailoaina o lenei tulaga, e tatau ona vave amata togafitiga.

O le a la le mea matautia?

Muamua lava, o le maualuga maualuga o le suka e mafua ai le soli o le gaosiga o le carbohydrate, mulimuli ane e iai faafitauli i le vai, protein, paleni lipid.

O le taunuuga o le a le lava le taumafa o sela, ona o le a amata ai ona sili atu ona leaga ma mate ai. Paʻu paʻu, paʻu, ulu o lauulu o le a faʻagesegese, faʻamaloloina maʻi, o le a atili ai ona mata. E mafai foi ona mataʻituina faʻafitauli faʻapitoa, atherosclerosis faʻalauteleina. Ona o le necrosis o le tino, o le lameness poʻo le gangrene e mafai.

Mo le tino musika, o le hyperglycemia e aumaia ai taunuuga e pei o tiga, gaogao, vevesi musika, vave le vaivai. O lenei tulaga e mafua ai foi ona le manava, o se toesega tele o le mamafa o le tino, e mafua mai ona o aʻafiaga o le endocrin system.

O maualuga maualuga o le kulukose e matua lamatia tele mo le tino o le tino, e mafua mai i le mea moni e faapea o le aafiaga e mafai ona maitauina pe a mavae se taimi umi. O le le atoatoa o le faia o le faiʻai e mafua ai le oti o nerve nerve, potu faiʻai, lea e mafua ai le afaina poʻo le edema.

Fesoasoani Muamua mo se osofaiga o le hyperglycemic


Pe a faailoa mai faailoga o se osofaiga o le hyperglycemic, o le mea muamua e fai o le fuaina lea o le maualuga o le suka i le toto.

Afai e maualuga tele le kulukose, o lona uiga e tatau ona vave amata ona e inu tele vai.

E manaʻomia e le tagata insulin-inisiua se iniseti, a maeʻa e tatau ona mataʻituina le faʻaitiitia o le kulūkose ma le faʻaalia o faʻamaoniga.

Ole tui e mafai ona toe faia pe a manaʻomia. O se tagata e le o le inisalini e faʻalagolago i le maʻisaga e manaomia le faʻafefeina o le eletise i le tino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻaaoga fualaau faisua, fualaau 'aina, vai oona, ae i laʻititi. Mo nei faʻamoemoega, e talafeagai le fofo o le susu. 1-2 lita o le suka e ave i le lita o vai.

A maeʻa ona faʻaaogaina sea vaifofo, e tatau ona inuina vai inu suamalie i le tele e mafai ai. Afai, e ui i tulaga maualuga o le kulukose, e lagona e se tagata le lelei, ona mafai lea e le faamalositino ona fesoasoani e faaitiitia i latou i se auala masani.

I mataupu e le maua ai ni fuataga, e manaʻomia le sailia o fesoasoani faʻapitoa, aemaise lava pe a oʻo mai le hyperglycemia ma le le mautonu poʻo le leai o se malamalama. E faatatau foi lenei i le tulaga o le tuaa. Aʻo leʻi oʻo mai le fomaʻi, o se solo ua faʻamaluluina i le vai mafanafana e tatau ona tuʻu i luga o le paʻu.

Taʻiala mo togafitiga


O le Hyperglycemia e tatau ona togafitia lelei, ae le o le fesoasoani a se fualaau faasaina.

O le galuega autu o le faʻaumatia lea o le maʻi lea na mafua ai le maualuga o le kulukose.

I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, e taua foi le tausisia o se taumafa faapitoa.

O isi metotia o togafitiga e mafai foi ona fesoasoani. E taua tele le mataʻituina e le aunoa. E tatau ona fuaina i le taeao, ao le i momoe, pe a uma ona 'ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau i le kapeneta vailaau ona iai se glucometer.

I le maualuga o le 10-13 mmol / l ua fautuaina e faia le gaioiga faʻavaomalo. Afai e sili atu i latou, ona le taliaina lea o le faamalositino, ae e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi.

Fomaʻi togafitiga


O le vailaau faafomaʻi e gata i lenei tulaga. Ole fualaau autu o le inisalini.

O lona faʻaaoga e tatau mo le maʻisuka ituaiga 1. Afai i totonu o le 20 minute e leai se faʻaitiitia o le maualuga o le suka, ona tatau lea ona toe ulufale mai.

Mo le maʻisuka o le ituaiga lona lua, e le manaomia le inisalini, ae o le a manaomia le fua o le suka. Mo lo latou tofiga, e manaʻomia ni feutagaiga ma se suʻega o le endocrinologist, o ai o le a faʻamaonia se sui lelei ma lona atinaʻe. I le faaopoopo atu i ai, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina vailaʻau mo le togafitiga o faʻamaʻi e afaina ai le gaosiga o le inisalini.

Taumafa mo Tisuka


O le faateleina o maualuga o le suka e sao lava i luga o le meaai, o lea e tatau ai ona faʻamalosia le fetuunaiga.

Mo togafitiga manuia, muamua ma sili ona taua, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate. E le aoga le lafoaia atoa oi latou, ae ui i lea, e tatau ona faaitiitia le aofaiga.

Soo se mea suamalie ma paluga e tatau ona faʻaumatia atoa.. O gaʻofale gaʻo faʻapitoa e pei o pasta, pateta, legumes, ma cereals e tatau ona faʻaaogaina i fua faʻatatau. E le taliaina le faaaofia ai o ni mea faʻafefete, faʻafefe, ulaula, meaʻai vevela i le taumafataga.

E tatau ona e 'ai e le itiiti ifo i le 5-6 taimi i le aso, ma o vaega e tatau ona laʻititi, e sili atu le faʻaleleia o numera o faʻasalaga pe a manaʻomia.

E tatau ona avea ma mea e ave i ai le faamuamua meaai ma fualaau faisua. E tatau ona e 'aina fua, ae naʻo le suamalie ma le manava ma le inu, mo se faʻataʻitaʻiga, apu, vine, fua o fua.

Fofo faʻapitoa e maualalo ai le suka o le toto

E tele naua metotia a tagata, e le pei o togafitiga fualaau. O sili ona lauiloa o mea nei:

  • fale 'oti. Faʻaosooso le susu i luma o le mafanafana ile vaega ole lita o le vai ma le 5 sipuni vaovao o le mutia. Inu i le afa o le ipu 4 taimi i le aso,
  • Iapani Sophora. Tinese ua saunia i totonu o le masina i le fua faatatau o le 0.5 l o le vodka ma le 2 sipuni tele o fatu. E tatau ona e inu faalua i le aso mo le 1 sipuni,
  • laʻau aʻa. Faʻamalosi mo le afa itula i le faʻatusatusa i se ipu vai inu ma se sipuni o mea e masani ai. O le susu e lava mo se aso e maua ai 4 taimi,
  • lilac buds. Faʻamalosia 6 itula i se vaega o le 400 ml o le vai inu ma se lua sipuni o fatugaʻo. E tatau ona e inuina i le 4 vae tuu.

Vitio faʻatalanoa

O faailoga autu o le hyperglycemia ma auala e faʻaitiitia ai le suka i le vitio:

O le mea lea, o le hyperglycemia e ogaoga ona taunuuga e aunoa ma se togafitiga talafeagai, o se taunuuga o nei faafitauli e mafai ona aafia ai le tele o okeni i le tino o le tagata. E taua le faailoaina o faailoga ile taimi ma saili togafitiga faafomaʻi. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona fua le fua o le kulukose o le toto.

Faʻasologa autu

O le gaioiga algorithm mo le taofia o le hyperglycemia i le maʻisuka e matua faigofie lava. Fesoasoani muamua e le manaʻomia ai ni mea tetele. Muamua lava, e tatau ona fua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻaaoga ai se glucometer, lea e tatau ona i ai i tagata uma e maua i le maʻisuka. O le faʻaaogaina e faigofie lava: e tatau ona e togiina le pito o lou tamatamailima, ave le mataua muamua o le toto ma se paʻu susu, ona faʻaaoga lea o le isi mataua i le suʻega. A maeʻa ni nai sekone, o le masini e faʻaalia le kulūkose.

Afai e leai se glucometer lata ane, e tatau ona e maua le avanoa e fua ai le kulūkose i auala eseese. Afai e leaga i le falemai, o le ofisa o le fomaʻi e masani ona i ai se mita faʻafuaseʻi.

Afai e sili atu le maualuga o le glucose i le 14 mmol / L ma faʻaalia ai le hyperglycemia, e tatau ona valaʻau se falemaʻi. Afai e ogaoga le tulaga, e tatau ona e tatalaina ou lavalava, tatala le fusi i luga o lou fusi, tatala pupuni e faaleleia atili ai le lele.

Afai e le iloa e le tagata maʻi, e tatau ona tuʻu le tagata manua i lona itu, ma ona foliga i lalo e aloese mai le faʻaleagaina o mama. Afai ua le iloa e le ua afaina, e tatau ona siaki le manava ma fua, pe afai e mafai, mamafa ma le fatu i nai minute uma ao lei taunuu mai le falemaʻi.

E naʻo le tuiina o le inisalini e mafai ona fesoasoani i le gaʻo hyperglycemic!

I le taunuu mai o le falemaʻi, o le a fuaina e le fomaʻi le maualuga o le kulukose ma faia ai le inisalini. O le fesoasoani muamua lenei mo le hyperglycemic coma. O le faʻamaʻi faʻamalosi e manaʻomia ai le falemai i le potu maʻi tigaina. E le mafai ona fai le inisalini e aunoa ma le faʻatalanoaina o se fomaʻi, talu ai e na o se fomaʻi e mafai ona fuafua le metotia manaomia.

O le tui i le taimi o le maitaga e tatau foi ona pulea e se endocrinologist, fomaʻi ma le neonatologist. I le taimi o le maitaga, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe, o le mea lea o lenei tulaga e manaomia ai le mataʻituina lelei o le siaki. E mafai ona tupu i le taimi o le maʻitaga pe a uma ona tuʻuina.

O le Hyperglycemia ma le hyperglycemic coma o se faʻamaʻi tuga lea e manaʻomia vave faʻasaʻo. Afai e iai ni faailoga o le hyperglycemia, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga