Suauu toto: o se faatulagaga na faatulaga e WHO mo tagata soifua maloloina

O le faaupuga "toto sugar norm" o le vateatea o le concentrated glucose plasma maua i le 99% o tagata soifua maloloina. Tulaga faʻale-soifua maloloina o loʻo i lalo.

  • Suauu toto (anapogi anapogi). E fuafuaina i le taeao pe a mavae le moe o le po, mai le 59 i le 99 mg i le 100 ml o le toto (o le tapulaa maualalo o le masani e 3.3 mmol / l, ma le pito i luga e 5.5 mmol / l).
  • Taʻo kulūkose saʻo pe a uma taumafa. O le suka o le toto e fuafuaina ile lua itula pe a maeʻa le taumafataga, e masani lava e le sili atu i le 141 mg / 100 ml (7.8 mmol / L).

O ai e manaʻomia le fuaina o le kulukose

Suʻega o le toto suka o loʻo faia i le maʻisuka. Ae o le kulukose e tatau foi ona pulea e tagata soifua maloloina. Ma o le a faʻatonu e le fomaʻi le tagata maʻi mo le auiliiliga i mataupu nei:

  • faʻatasi ai ma faʻamaoniga o le hyperglycemia - faʻafefeteina, vaivai, faʻanatinati faifaipea, fiainu, faʻavavega faʻavave i le mamafa,
  • o se vaega o suʻega faʻatalositino masani - aemaise lava mo tagata o iai le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka (tagata e sili atu i le 40 tausaga, mamafa poʻo le mamafa, ma le faʻasologa o mea e fai)
  • maʻitaga maʻitaga - ei ai le matua o le vaitausaga 24 i le 28 vaiaso, o le suʻega e fesoasoani i le iloa o le maʻisuka mitusitus (GDM).

Auala e fuafua ai le glycemia

O se tagata soifua maloloina e tatau ona mataʻituina le suka toto pe a ma le tasi i le tausaga. E mafai ona e siaki lau maualuga o suka i le fale ma se glucometer. I lenei tulaga, e mafai ona faia le suʻega:

  • i le taeao i luga o se manava gaogao - a itiiti ifo ma le valu itula e le mafai ona e 'ai ma inu mea inu sei vagana vai,
  • pe'ā uma ona 'ai - e faʻatonuina le faʻatonuina o le glycemic i le lua itula talu ona' ai,
  • i soo se taimi - ma le maʻisuka, e taua le iloa pe o le a le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e matauina i taimi eseese o le aso - e le gata i le taeao, ae i le aoauli, i le afiafi, e oo lava i le po.

Auala e faʻaaoga ai le mita

Mo le faʻaaogaina i fafo, faʻaogaina masini feaveaʻi faʻatau i le falemaʻi (Accu-Chek Active / Accu Chek Active pe tutusa) e talafeagai. Mo le faʻaaogaina o ia masini, e tatau ona e iloa pe faapefea ona saʻo le fuaina o le suka i se glucometer, a leai e mafai ona e maua se iʻuga le saʻo. O le algorithm e aofia ai laasaga e lima.

  1. Lago lima. Fufulu lima i luma o le suʻega. Sili atu le mafanafana, talu ai e malulu le vevela o le tafe toto, faʻalauteleina le faʻavave o capillaries.
  2. Lavea tapenaga. E talafeagai le saunia o se fagu (nila). Ina ia faia lenei mea, aveese le ufiufi mai le fasi, faʻapipiʻi le fagu i totonu. I luga o le uila e seti ai le tikeri o le loloto o le pupu. Afai e le lava mea, o le a le faia e le counter le faʻataʻitaʻiga, ma o le loloto o le loloto e taua tele ina ia maua ai se mataua volumetric o le toto.
  3. Faia se afaina. Manaomia le faia o se punipi i le tamatamailima. Aua nei fufuluina le tamatamailima o le tamatamai lima i le hydrogen peroxide, ava malosi po o se vailaau. E mafai ona aafia ai le iuga.
  4. Suʻe toto. O le faʻaitiitia o le pa'ū o le toto e tatau ona faʻaaogaina i le vaega o le suʻega sauniuni. Faʻalagolago i le ituaiga mita, e faʻaaogaina le toto pe i se fasi siaki muamua na faʻaofiina i totonu o le suʻega, pe i se fasi siaki na aveesea mai le masini aʻo leʻi suʻeina.
  5. Suesueina o faamatalaga. O lea e tatau ona e faitau i le suʻega o le suʻega, lea e aliali mai ile faʻaaliga pe a ma le sefulu sekone.

O se suega i le fale e le manaʻomia ai se sauniuniga faapitoa, e na o le pau lava le mea e manaomia ai le toto mai le tamatamailima. Ae e tatau ona tatou manatuaina o masini komepiuta e le o ni mea saʻo atoatoa. O le tau aogā o a latou fuafaʻese e mai le 10 i le 15%. Ma o faʻamaoniga e sili ona faʻatuatuaina o le glycemia e mafai ona maua i tulaga suʻesuʻe ile suʻesuʻega o le toto plasma e aumai mai se vein. O le faʻamalamalamaina o fua o le suʻega o le toto o loʻo tuʻuina atu i le laulau i lalo.

Laulau - O le a le uiga o le fua o le kulukose o le toto?

Tau faʻatatauFaamatalaina o Tali
61-99 mg / 100 ml (3.3-5.5 mmol / L)Le masani ai le toto toto i totonu o se tagata maloloina
101-125 mg / 100 ml (5.6 i le 6.9 mmol / L)Tesea le anapogi o le glucose (prediabetes)
126 mg / 100 ml (7.0 mmol / L) poʻo le maualugaO le maʻi suka (i luga o le resitalaina o sea taunuuga i luga o se manava gaogao i le maea ai o ni mea se lua)

O le a le taimi e manaʻomia ai le suʻega o le kulukose?

Afai e maua le hyperglycemia i faʻataʻitaʻiga toto i luga o se manava gaogao, o le a mautinoa ai e le fomaʻi se suʻega o le suālaʻau e faʻaalia ai pe mafai e le tino ona feagai ma se tasi o fua o le kulukose. O le auʻiliʻiliga o loʻo fuafua ai le mafai ona maua se faʻasologa o le tele o insulin.

O le suʻesuʻega e faia i le maeʻa o se "meaʻai suamalie": o le tagata suʻesuʻe na tuʻuina atu le 75 g o le kulukose i totonu o se ipu vai i le taeao. A maeʻa lenei mea, ona fuafua lea o le talaaga faʻapitoa - faʻafa taimi ile afa itula e fuaina le maualuga o le suka. Faamatalaina o taunuuga e ono maua mai pe a uma le 120 minute ona tuʻuina atu i luga o le laulau.

Laulau - Faʻaaogaina o taunuuga o le suʻega toleniga o le kulukose na maua mai i le 120 minute talu ona faʻatauina le suka

Tau faʻatatauFaamatalaina o Tali
E itiiti pe tutusa ma le 139 mg / 100ml (7.7 mmol / L)Glucose toleni
141-198 mg / 100 ml (7.8-11 mmol / L)Tulaga faʻasolosolo (o le faapaleni kullukose e le masani ai)
200 mg / 100 ml (11.1 mmol / L) poʻo le maualugaMaʻisuka

I le taimi o le maitaga

O le suega o le faapaleni o le kulukose e faʻaaogaina foi ina ia maua ai le maʻisuka maʻisuka. O fafine uma ua maitaga e auai i lenei suʻesuʻega, sei vagana ai i latou ua leva ona mafatia i le maʻisuka. E faia i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le maʻitaga poʻo le taimi muamua foi i fafine ei ai aʻafiaga lamatia mo le maʻisuka faʻamaʻi (aemaise lava, faʻatasi ai ma se numera o le tino e tutusa pe sili atu ma le 30, o le talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga). O le suʻesuʻega e faia i ni vaega se lua.

  • Muamua tulaga. Fua o le kulukose anapogi. O loʻo faia i totonu o se fale suesue, o le toto na aveesea mai se vein o loʻo suʻesuʻeina. E le faatagaina le faia o se suʻega e faʻavae i fuataga e faʻaaoga ai le glucometer ma le avega o toto, talu ai ona faʻaauau pea ona faʻaaogaina le kulūkose, e faʻaititia ai le 5-7% i totonu o le itula.
  • Lona lua tulaga. I totonu o le lima minute, e tatau ona e inu 75 g o le kulukose i totonu o se ipu vai. A maeʻa lenei mea, e tatau i le fafine maʻitaga ona malolo mo le lua itula. Vomiting poʻo le malosi faʻaletino e faʻalavelaveina ai le faʻamalamalamaga saʻo o le suega ma e manaʻomia ai le suʻega. O le toto faʻafouina toto e ave 60 ma le 120 minute pe a uma le utaina o le kulukose.

I le taimi o le maitaga, o le toto maualuga o le suka i fafine e maualalo ifo nai lo le faitau aofaʻi lautele. O le kulūkose o le anapogi i fafine maʻitaga e tatau ona lalo ifo i le 92 mg / 100 ml (mo le lautele lautele ≤99 mg / 100 ml). Afai o le taunuuga e maua i le va o le 92-124 mg / 100ml, e agavaa ai le fafine maʻitaga e avea o se vaega o aʻafiaga ma e manaʻomia ai se suʻesuʻega vave o le faapalepale kullukose. Afai o le mamafa o le kulukose toto e sili atu nai lo le 125 mg / 100 ml, e masalomia le maʻisuka ituaiga, lea e manaʻomia ai le faʻamaoniga.

Le fua o le suka toto e fuafua i tausaga

O suʻega o suʻega i vaitausaga eseese o le a eseese e oʻo lava i le tulaga o le soifua maloloina atoatoa o mataupu. O lenei mea e mafua mai i galuega faʻale-tino o le tino. Suauu toto i tamaiti e maualalo ifo nai lo tagata matutua. E le gata i lea, o le laʻitiiti o le tamaititi, o le pito i lalo o faʻamatalaga o le glycemia - o le maualuga o le suka o le toto i le pepe o le a ese mai i tulaga taua o tausaga aʻoga. O auiliiliga o le toto suka i tausaga taʻitasi o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Laulau - Faʻamaumauga masani ile faʻaaogaina o tamaiti

Taʻaloga o tamaitiGlucose toto, mmol / l
0-2 tausaga2,77-4,5
3-6 tausaga3,2-5,0
Sili atu ile ono tausaga3,3-5,5

I talavou ma tagata matutua, o le anapogi kullukose e tatau ona tutusa ma pe tusa ma le 99 mg / 100 ml, ma a maeʻa le taeao - lalo ifo o le 140 mg / 100 ml. Suauu toto i tamaitai matutua pe a maeʻa le faia o le misa e sili atu le maualuga nai lo tamaitai talavou, ae o la latou laasaga maualuga e 99 mg / 100 ml, ma faʻamautinoa maʻi e faamaonia ai lenei mea. I tagata matutua o loʻo maua i le maʻisuka, o le anapogi o le suka toto e tatau ona i le va o le 80 ma le 139 mg / 100 ml, ma a maeʻa taumafa e tatau ona i lalo ifo o le 181 mg / 100 ml.

O le fua o le suka o le toto i tane ma fafine i luga o se manava gaogao e masani ona maualalo ifo i le 5.5 mmol / l. Afai e sili atu le maualuga o lenei vaega, e tatau ona fefaʻatauaʻi i se fomaʻi ma mafaufau e uiga i le faʻasaʻoina o meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tulafono fou a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina (WHO) e fautuaina ai se faʻaititia o le taumafa o suga faigofie i lalo ifo o le 5% o le faʻaogaina o calorie i aso taitasi. Mo se tagata ei ai se tino masani o le tino, e naʻo le ono teaseti o suka i le aso.

Talofa. Sa ou filifili e tusi, o le a faafuasei lava ona fesoasoani i se tasi, ma atonu e le talafeagai le faia o mea e lamatia ai, ae i le fomaʻi, faʻamolemole iloilo, aua o mea uma lava e taʻitasi. I totonu o lo matou aiga o loʻo i ai se masini e fua ai suka, ma o lenei mea na fesoasoani ia te aʻu e taulima ai le tulaga. Mai suʻesuʻega i meaai paleni, na ou oʻo ai i le gasea ma le fulufulu tasi, mulimuli ane na ou lagona le leaga, na ou filifili e fua le suka ma e 7.4. Ae ou te lei alu i le fomai (na ou faia se avanoa ou te le iloa pe aisea) ae na ou faia lenei mea ina ua uma ona ou faitau i luga o le Initaneti e uiga i le maʻisuka, ma isi mea, o le meaai o le a laveaiina au. I le taeao sa ou 'aina se fuamoa mumu ma le lauti e aunoa ma le suka, i le lua itula mulimuli ane, o se fuamoa mumu ma le lauti e aunoa ma le suka. Ma i le taimi o le aoauli sa i ai meaai paleni, o se fasi aano o manu i le isi itu (falaoʻo) ma salati. O loʻu manatu, atonu o se mea sese, o le tuu i lalo o le suka i le taeao ma tausia i le faia lea o taumafa paleni mo le malologa, mo le 'aiga o le afiafi e faapaleniina foi, ae e tatau ona e faʻalogo ia oe lava. Ona ou le tagofia lea o fuamoa e 2. Faʻasalaina mo le tusa ma se vaiaso. Ua i ai nei laʻu 5.9

I fafine maʻitaga, e tatau ona faia se suʻega ole toleniga kullusese mo le maʻisuka faʻamaʻi ina ia maua ai. A aunoa ma le mea latou te le faia. Sa ou maua le suka 5.7, latou te fai mai o se mea maualuga, ae na ou teu i le masani mo fafine maʻitaga, ae ou te lei pasi le suega o le faapaleniu o le kulukose, 2 itula talu le glucose, o le suka sa maualuga atu nai lo le 9. Ona ou tago lea i le falemaʻi i aso taitasi, mai le 5.7 i le 2.0 i le ao. Na latou tusia le totogi o le maʻisuka faʻamaʻi, o le suamalie na faʻasaina, ae na totoe le laulau.

Tuua Lau Faamatalaga