O taunuʻuga ma le lamatiaga o pancreatic pancreatitis

O le pancreatitis o se maʻi mumusu o le pancreas. O le mafuaaga autu o le solia lea o le tafe o le fualaau suamalie ma isi enzymes na gaosia e le pancreas i le tootoo laitiiti (duodenum). O le aʻafia o pancreatitis ma isi faʻamaʻi pipisi e faʻalautele i le lalolagi atoa. O lenei mea e mafua ona o le le lelei o mea taumafa, faʻavaleaina o le ava, faʻaleagaina o le siosiomaga.

I le tusiga, o le a tatou iloiloina auiliiliga: o le a le mea, o a mafuaʻaga autu, o faailoga ma faailoga muamua, faʻapea foi ma le togafitiga e faʻamaonia mo pancreatitis i tagata matutua, ma mea e tatau ona e iloa pe a tupu se osofaʻiga.

O le a le pancreatitis?

O le pancreatitis o se mea e le afaina ma le degenerative i totonu o le pancreas. Afai o sea ituaiga o faagasologa ua faʻaalia, ona avea lea o enzymes e maua mai e le pancreas e le ulufale ai i le duodenum. O le mea lea, ua amata ona latou gaoioi ma le maelega i le faʻalavelave, ma le faʻaleagaina.

O lenei faagasologa ua taua o le autolysis, lea, i le faa-Latina, ua taua o le "self-digestion." O lenei ua e iloa, i le tele o faaupuga masani, e uiga i le tino pancreatitis, o le a. Ua na o se osofaiga o vailaau, ma le suiga o le gland "i lona lava" i totonu o se vaega e le o faatafunaina.

O le pancreas o se tasi o tino sili ona faigata o le tino o le tagata, lea e toetoe a le mafai ona toe faʻaleleia. O le faʻaogaina o lenei gland e faʻatautaia ai le gataifale, faʻaleagaina masani.

O ana galuega autu o:

  • Faʻasalaga o enzymes mo le faʻaaogaina o vailaau faʻamaonia e maua mai i meaai i totonu o le togafiti laiti.
  • Fermentation o inisalini ma glucagon i totonu o le toto - hormones e faatonutonu ai le teuina ma le faʻaaogaina o le malosi e mafua mai i meaai.

O le pancreatitis i tagata matutua o se faafitauli sili ona taatele e mafai e tagata uma ona feagai. O mea faʻalavelave e fesootaʻi ma le vevela o le keke, faʻapea foʻi ma mea e 'ai (mo se faʻataʻitaʻiga, o le taumafaina o meaʻai ma meaʻai, popolega, faʻasologa o le gaʻo, ava malosi, ma isi) e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe.

O lona uiga, oi latou e faʻaleagaina le ava malosi ei ai le tulaga sili atu ona maualuga o le faatupuina o le pancreatitis. E tusa ai ma fuainumera, e masani lava ona atiina ae i tina maitaga ma tina talavou i le taimi o le vaʻalele. O le ki i le puipuia o le atinaʻe o pancreatitis o le auala saʻo lea i le fausiaina o se meaai.

O mea nei e mafua ai le pancreatitis:

  • taotoga i le biliary tract ma masani lava i luga o le manava,
  • afaina o le tino, manuʻa,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi, vailaʻau siama,
  • mumpe (mumps),
  • genis predisposition.

Fuainumera o le pancreatitis e ala ile mafuaaga

  • 40% o tagata uma e maua i le paʻu o le tino o le ava malosi. Latou te faʻaalia soo se tasi o le okeni o le okeni, poʻo ona faʻalavelave faʻaleagaina.
  • 30% o tagata gasegase o tagata gasegase ma le talafaasolopito o cholelithiasis.
  • 20% o tagata gasegase o tagata gasegase.
  • 5% o tagata gasegase o ni gasegase ua gasegase se okeni poʻo le inu o le tino, ma inu vailaʻau.
  • E itiiti ifo nai lo le 5% o tagata gasegase o ni gasegase e iai le gasegase o le gasegase, poʻo le mafatia i ni faaletonu o le tino i le atinaʻeina o le okeni.

Vaega o le faʻamaʻi

O le pancreatitis o se mumū o le pancreas, faatasi ai ma le gaioiga o le galuega o le exocrine. Lolo o le gland swell, o le Uaua o le a faateleina, lea e faaosofia ai le gaosia o enzymes mo le gaogao.

Afai e le togafitiga le faʻamaʻi, o le a amataina auala faʻapipiʻi i ni vaega mumū o le okeni, ma, faasolosolo malie, o le a latou ufiufi uma le pancreas.

O le aʻafiaga o fualaau oona ua faatonuina i le togafitiga o pancreatitis o le faamoemoe autu lava lea i le taofi o le pule faitalia o le enzyme. E na o le pau lenei o le auala e mautinoa ai le filemu atoatoa o le tino, faʻamalolo, ma toe faʻafoisia le faʻaaogaina i le tino.

O mataupu ogaoga o pancreatitis, faʻatasi ai ma faiga faʻaleagaina, e tele lava ina manaʻomia togafitiga faʻapitoa ma le vaeluaina poʻo le maeʻa atoa o le okeni.

Faʻafitauli o Pancreatitis

O nei ituaiga o pancreatitis, e aofia ai: purulent, ava malosi, biliary ma le hemorrhagic, e masani ona o faatasi ma se taunuuga matuia e pei o le pancreatic necrosis - o le oti o le tino o pancreatic cells. O lenei suʻesuʻega ua taʻua o le pathomorphological, o lona uiga, ua faʻamautuina e ala i le tatalaina o le tino o se maʻi ua maliu i le pancreatitis.

Faʻatasi ma le necrosis o le gland, o loʻo vaʻaia ai se vaega o le vaeluaga poʻo le oti atoa o sela. Tusavaevae e solo i lalo o le malosi o enzymes na gaosia e le gland. O lenei faagasologa e mafai ona faʻateleina i faʻamaʻi ma peritonitis.

O se faʻamatalaga manino o le mea e le o iai le pancreatitis ma pe faapefea ona lamatia le ola o fuainumera o le olaga faitino: e tusa lava pe o falemaʻi ile maʻi ile 50-70% o mataupu uma e afaina.

O le matautia o faʻalavelave faʻaleagaina o pancreatitis e faʻapea foi e le gata o le pancreas, ae o isi foi totoga oona e faʻaumatia. Muamua, o le a fufula le fuluʻi, toxia o loʻo tupu (toxins e ulufale i le toto o le tagata maʻi, inu ai le tino), ona amata ai lea o le alo ese i le okeni ma mea vavalalata lata ane, ma, mulimuli ane, amata ona pala le tino o le gland ma le retroperitoneal.

O se taunuuga lelei o le faʻamaʻi e mafai ona na o le taimi lava e faʻamaonia ai i le taimi muamua. I lenei tulaga, o le tagata maʻi ua faatonuina fualaau faasaina e taofi ai le gaioiga o le pancreas, ma o loo taumafai nei fomai i le taimi nei e fuafua lelei po o le fea itu o le okeni ua faia ai ni suiga faataumaoi.

O le ā le lamatiaga o le faʻamaʻi?

O faʻasolosolo mataʻutia ma le gasegase e matua matautia lava. Enzymes, gaosia e sili atu i se maʻi mama, faasolosolo malie lava ona solo lona tino. I le faagasologa o lenei "faʻaogaina o le tagata lava ia," o le a faasolosolo malie lava ona paʻu puipui o le gland, ma o se taunuuga lea e alu ese atu ai le enzymes i tua atu o le tino ma faʻasalalau solo i le tino atoa.

O le oʻo atu i totonu o le lua o le manava, o le eletise e faʻafefe ai le toto, e mafai ona mafua ai fistulas.

O se faʻamaʻi e afua mai i se tasi o le okeni o le digestive tract e mafai ona aʻafia ai vaega taua uma o le tino. O mea oona e mafua mai i le pala o le necrosis e ulufale i le toto ma e tauaveina i le tino atoa, oona uma mea uma: fatugaʻo, mama, ate, ma e oʻo lava i le faiʻai.

Pancreatitis ma faʻalavelave faʻaleaga (pe leai, pancreatic necrosis) e mafai ona avea ma mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o le cerebral encephalopathy. O le tulaga ogaoga o le necrosis oona e maua mai i le lautele o le tino o le tino, le malosi o le manava o le tino ma le tele o gaioiga o le okeni: e pei o le tulaga faigata ma le alualu i luma o le toxia, e afaina ai le faiʻai ma atiina ae le encephalopathy. I le silia ma le tolu o mataupu, e alu o ia i se coma.

Tuʻua le faʻamaʻi e aunoa ma ni vailaau tatau, ma o nisi taimi o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le tagata maʻi e lamatia tele. Faatasi ai ma taunuuga le mautinoa:

  • peritonitis ma le abscess,
  • purulent cholangitis,
  • cholestasis
  • toto i totonu
  • thrombosis o mesenteric, splenic, portal ma veins veins,
  • maʻisuka malosi. E pei ona uma ona taʻua, o le elemene na gaosia e sili atu le faasolosolo malie le pala o le pancreas. O le taimi lava latou te oʻo atu ai i sela e nafa ma le gaosia o hormones glucagon ma insulin (teine ​​o Langerhans), e mafai e se tagata ona faatofa atu i lo latou masani masani, ma faʻaaogaina
  • o se suʻesuʻega fou o le "inisalini faalagolago" poʻo seisi foi, maʻisuka
  • onosaʻi faʻafitauli. I ia tulaga, o le vaeluaga poʻo le maeʻa atoa o le gland e masani ona faia, e faʻatatau i le tele o le nofoaga na aʻafia ai le kanesa. A maeʻa se taotoga, e tatau i le tagata maʻi ona ave insulin ma le lipotropics mo le olaga.

O se tagata gasegase ua maua i le pancreatitis o loʻo i ai se puipuiga puipuia mai le puipuia o le puipuiga, ma o le a otometi ai ona avea o ia ma faʻamoemoe mo ituaiga uma o faʻamaʻi o se uiga faʻaleagaina ma viral.

O le faamaʻi e faʻaleagaina ai le gaioiga o le tino:

  • O le galuega atoa o le gastrointestinal tract ua le fiafia. O le inflammation e oʻo atu i puipui mucous o le esophagus ma le manava, ma o se taunuuga o le aliali mai o ni faaletonu e tupu i luga o le tino. O le tagata gasegase e masani ona maua le le toʻa i le manava ma le peritoneum.
  • Taunuʻuga o le faʻaleleia o le tino. Ona o le mamafa o le pancreas i totoga tuaoi, o le tagata maʻi e faigata ona manava. O totoga o totoga o le manava o le tino e paʻu ona o le faaputuputuina o vai i totonu oi latou.
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cardiovascular system. O faʻamaʻi pipisi e faʻalavelave i le tachycardia, o loʻo i ai le maualalo o le toto ma le matitiva faʻaleagaina. A o faagasolo pea le maʻi, ua matauina le vasospasm i tagata mamaʻi, totoina le hypoxia, ma le faigata o le toto.

Ole lisi o taunuuga o le faamai e le faatapulaaina i mea uma o loo i luga. O lenei faʻamaʻi e matua taufaasese lava, o lo o faʻaauau pea e fomaʻi ona faia ni suiga fou i lona ala. I sina masalosalo ole pancreatitis, e tatau ona e alu i le falemaʻi. E na o le pau lenei o le auala e taofi ai lona atinaʻe i se taimi talafeagai ma puipuia ai aʻafiaga leaga.

Faʻamatalaga lautele o le faʻamaʻi ma le faʻalavelave faʻafitauli

O le pancreatitis o se gaioiga mimilo lea e afaina ai le gase o le tino i tua o le manava i le itu o le retroperitoneal ma e latalata i le duodenum. O le galuega autu a le tino o le gaosia o le suamalie o le suamalie e aofia ai i le faʻaogaina o le faʻaogaina. O le masini o le pancreas o le felauaiga o enzymes ma le bicarbonates e ala i le pipisi fesoʻotaʻi i totonu o le inumaga laiti. O lenei faagasologa e talafeagai mo le faʻamalosiina o vailaʻau oona, fetaui lelei ma le faʻaaogaina o meaʻai e ala i le puipui o le tootoo laiti. O le sua o le fermented neutralizes le siosiomaga faʻamalosi o le manava gastric i totonu o le manava, e aofia ai i le faagasologa o le vaevaeina ma le gaosia o meaʻai e sau.

O le pancreatitis e tupu mai i le tala o le lolovaia o le vai o le pancreatic i totonu o le puʻu duodenal, lea e oʻo atu ai i le taofiga o enzymes lea e amata ona malepe ai mea o loʻo siomia ai, totoga lata ane ma toto toto. Faʻatasi ai ma le tuai ona tuai i le sua o le suamalie i totonu o le masini, o le faagasologa e amata ona alualu i luma i le natura, lea e tau atu i pancreatic necrosis. I le avea ai o se tulafono, o mataupu masani o pancreatitis e toetoe lava a le mafai ona faʻasalaina ma e masani ona iu i le oti. O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le taumafa tele lea o taumafa gaʻo ma le faʻaleagaina o le ava malosi.

O le vaega faʻafitauli, muamua lava, e aofia ai tagata e faʻaleagaina le ava malosi. O maʻi faʻatasi ma le cholelithiasis e ono aʻafia i faʻamaʻi ona o le fesuiaiga o le tafe mai o le pule faʻanofo mai le paʻu. O lenei mea e mafua ai le mumū. O le nofo i lalo o le atuatuvale faifaipea e mafai foi ona mafua ai le pancreatitis ona o le lelele duct dctionfunction.

Faʻavasegaga

Pancreatitis ua faʻavasegaina e faapea:

  1. maai
  2. televave faifaipea, faatasi ai ma le mafai ona toe faʻafoʻisia le gaioiga o le okeni,
  3. faʻasolosolo taimi masani ma le faʻaaogaina o mea faigaluega, lea e le faʻalavelave,
  4. taimi masani, ona o le faalavelaveina o alavai,
  5. ogaoga maualuga e leai se toe faʻafoʻisia o le gaioiga o le okeni,
  6. faʻasolosolo ma le faʻatusatusaina, o lona uiga, faatasi ai ma le i ai o salts i le pancreas.

O gaioiga gasegase ma le masani e faʻavasegaina e tusa ai ma taʻiala eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tolu tikeri o le malosi:

  1. O se tikeri maualalo e le afaina ai gaʻo ma e le afaina ai galuega.
  2. Umi - faʻaalia i le solia o le pancreas ma le faʻaopoopoga o faʻafitauli faʻale-tino.
  3. O se tikeri ogaoga e mafua mai i faigata ogaoga ma le ono mafai ona oti.

E i ai se faʻavasegaga mo mafuaʻaga:

  1. Meaai. Aumai mai le faʻaaogaina o gaʻo, mea manogi, ulaula, faʻapea foʻi ma le ava malosi. E mafai ona faʻaalia i le faʻaaoga pea o nei oloa, ma se tasi.
  2. Biliary. E atiina ae i le talaaga o faʻamaʻi o le ate, oona, pei o cholelithiasis ma cholecystitis.
  3. Ischic pancreatitis. E tulai mai i le talaaga o le solia o le toto i le pancreas.
  4. Gastrogenic. Faʻaalia i faʻamaʻi o le manava, e pei o se ulupo poʻo le gastritis.
  5. Toxic-allergic. Valaʻauina pe a fai se vailaʻau poʻo le taimi e tali atu ai i se tagata e faʻafeiloaʻi.
  6. Maʻi. E tupu i siama faʻamaʻi ma siama.
  7. Faʻaleagaga ona o se faʻalavelave i le manava o le manava.
  8. Faʻaauau, faʻavae mai maʻi faʻapitoa i le maitaga pe fesoʻotaʻi ma faʻafitauli faʻaanatura.

Ua vaevaeina le pancreatitis i ni vaega laiti se tolu: o le hemorrhagic, fatty and mixed.

O le pancreatitis le mafai ona vaevaeina i fomu nei:

  1. Faʻailoa taimi i le i ai o le faʻapipiʻiina o le uʻamea. O lenei pepa e sili ona taatele. O faʻamaoniga e faʻaalia e fuafua i le tele o le leona.
  2. O le pancreatitis gasegase faʻalavelave faʻalavelave e fesootaʻi ma le faʻafefe o le vai o le enzyme i le duodenum. E tupu ona o le i ai o maʻa i totonu o le talo poʻo le faʻavaeina o se paʻu i le paʻu.
  3. Pancreatic fibrosis - e tupu ona o le sui o vevela ma mea faʻafesoʻotaʻi ma a latou fusuaga mulimuli ane.
  4. Fibro-endurative - e tupu i suiga o fusi ma le faigata i le tafe o le vai inu.

Faailoga o Pancreatitis

O le faʻamuamua ma le ogaoga o faʻamaoniga o le faʻaalia o se maʻi tiga. O ituaiga o tiga e mafai ona ese, e mafua ona o le mafuaʻaga o le mea na tupu. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma foliga masani, lea e faʻalavelaveina ai le namu, faʻalauteleina le paʻu o le pancreas ma le solia o le paipa o le vai pancreatic, e tupu ai le tiga i le pito i luga. Faʻasolosolo le foliga o le liona, o le tiga e matua ogaoga lava e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le tiga. E masani lava ona manaʻomia le cardiologosis, e pei o faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma pancreatitis e faigofie ona fenumiai ma faʻamaʻi o le maʻi cardiovascular.

Taua! I le avea ai o se tulafono, o le tiga e fusi-e pei ma susulu mai le veveso o le manava i le tui.

O Pancreatitis foi ei ai ni faʻafitauli faʻapitoa, faʻamatalaina o le nausea, vomiting ma le dysbiosis (manava o le paʻu o le manava i le maitaga ma le vice versa). I le avea ai o se tulafono, o le maʻi e afua mai ile solia o le taumafa ma le amataina o fualaau faasaina.

O le faʻamalalaina o se tasi o faʻamaoniga o le maʻi. E faʻaalia ai lava ia i le le lava o le mamafa o le tino, galala, paʻu vevela, o le urination masani ma le suʻesuʻeina o le urine. I taimi mulimuli ane - fenumiai, maualalo o le toto, tachycardia, le lelei o le tautala, suiga matuia ma le matautia o le oti.

O le isi faailoga o pancreatitis o le pallor ma le samasama o le paʻu. E mafua lenei mea i le oomiina o le pancreas e le edema e mafua ai le le iva o le talo. I le tulaga o le le manuia o le tino, e ono aliali mai i le vaega o le tafatafa o le nasolabial, faʻapea foi luga o le manava.

Faʻailoga

O le amataga o pancreatitis e faigata ona iloa.O le mea lea, ia fuafua le faʻamaʻi e faʻaaoga ai le tele o falesuesue ma meafaigaluega.

  1. Suʻega o le suʻega lautele - ia fuafua le i ai o se mea e le lelei, o le maualuga o sela o le toto, sela mumu, ESR, ma isi.
  2. Sini biochemistry toto mo le i ai o le maualuga o le enzymes.
  3. Suʻe toto mo le suka.
  4. Urinalysis mo le i ai o le amylase.
  5. Iloiloina o le vevela o le tino.
  6. Gastroscopy, e fuafua ai liona o le duodenum.
  7. Panoramic x-ray - e iloa ai maʻa i totonu o laina ma le faʻatulagaina o le pancreas.
  8. Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy (ERCP). Cholecystocholangiography.
  9. CT
  10. Coprogram (suʻesuʻeina o fecesi mo le auai o le talo).
  11. Failautusi-cholecystokinin, suega Lund ma isi suʻesuʻega faʻatinoga.

Pancreatitis Treatment

O le filifilia o fualaau faasaina e faavae i luga o le tikeri, foliga, etiology ma faamaʻi fesootai o le tagata maʻi. O le togafitiga o se mea laititi e faia i na o tulaga tumau. I totonu o le pancreatitis, o se tulafono, o togafitiga nei ua faatonuina:

  1. Analgesics, antispasmodics, faʻamalosaga - e faʻafefe ai le tiga. Mo tiga tiga, e mafai ona faʻamaonia fualaau.
  2. Cytostatics - e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le faʻaogaina.
  3. Enzyme ma le faʻamalosolo faasee - e puipuia ai le faʻaogaina o le tino.
  4. Antibiotics - i le iai o faʻamaʻi pipisi.
  5. Vailaʻau eletise ma amino acid - ia faʻaitiitia le maualuga o le inisua.

O sui nei e faʻaaogaina e togafitia ai se foliga masani:

  1. I le tiga, ua faatonuina ai fualaau faasaina.
  2. O loʻo faʻaaogaina faʻamalositili o le pomu Proton e taofia ai le pule faitalia.
  3. Teuteuga o le Enzyme.
  4. O fualaau faʻamaʻi faʻamaʻi.
  5. Faʻatonuga faʻapitoa.
  6. Meaʻai

Togafitiga o tamaiti

Togafitiga o pancreatitis i tamaiti e fai i se falemaʻi. I le popofou, o le anapogi ua faatonuina mo le laueseina o le pancreas. A maeʻa meaʻai faʻafeiloaʻi, faʻaalia se meaʻai e le faʻamalosia ai le pule faʻanofo. Faʻasoa ni meaʻai suamalie, o le faʻaofiina o se vaifofo kulukose, inhibitors of enzymes proteolytic, pe'ā tatau - hemododesis ma plasma. O togafitiga o fualaau faasaina e aofia ai le faaaogaina o analgesics, antispasmodics, fualaau e faaitiitia ai le tulaga o le puleaina, faapea foi ma sauniuniga o le enzyme. E pei o togafitiga faʻapitoa, vailaau faʻamaʻi, antihistamines, corticosteroids, faʻapea foʻi ma vailaʻau e faʻaleleia atili ai le microcirculation.

Taua! O faʻafitauli faʻapitoa e naʻo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le pancreas poʻo le leai foi o togafitiga faʻasao.

Tomai matutua

I togafitiga o pancreatitis i tagata matutua, anti-inflammatory, antispasmodic drugs and drugs are aimed at reducing the level of pancreatic enzyme production. E le gata i lea, o fofo ua folasia mai e aveese ai faailoga o le inupia. O tagata o loʻo i ai le faʻasologa masani o le faʻamaʻi o loʻo faʻamatalaina ai se taumafa faʻaitiitia ma le tagofia o vailaʻau faʻamalosi, ona o lenei laasaga o le pancreatitis o le maualuga o le gaosiga o le enzyme ua faʻaitiitia. Afai e manaʻomia, o vailaʻau e ave ina ia faʻamaonia ai le vaega o meaʻai.

Forecast and Prevention

Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, o le togafitiga o togafitiga e lelei tele. Atonu ei ai ni faʻafitauli i le tagofia o mea ua fai ma vaisu i le ava malosi, ulaula tapaa ma le le atoatoa o togafitiga e manaʻomia ai togafitiga faʻapope.

E lua ituaiga o puipuiga: muamua (ia puipuia le amataina o le faamai) ma le lua (ia taofia le toe tupu). Mo le puipuiga muamua e manaʻomia:

  1. Faʻaiʻu uma le ulaula ma inu ava.
  2. Faaitiitia lagona atuatuvale ile tino.
  3. Tapulaʻa i le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma mea manogi.
  4. Vaʻaia le taimi o le pancreas ma totoga lata ane.
  5. Afai e talafeagai, ia faia sauniuniga e aofia ai enzymes.

Mo le puipuiga lua, e tatau ona tausisia tulafono nei:

  1. O le teena atoa o le ava malosi.
  2. Faʻaaogaina o le gaʻo maualalo.
  3. Fafagaina meaai masani.
  4. Puipui le tino mai siama pipisi.
  5. I le taimi e togafitia ai totoga e latalata i le pancreas.
  6. Ave ni vailaʻau faʻapitoa e puipuia ai le toe faʻafoʻi.

Meaʻai mo pancreatitis e leai ni tapulaa faapitoa. O le tulafono autu o le 'ai lea i le kuka, faʻafefe ma faʻamalolo.

I le 2 aso muamua, na o le vai poʻo le teuteu o le rosehip e faatagaina. I le aso 3, e le aofia ai meaai maualuga ma le masima. E tusa ai ma lea, o meaʻai uma lava, piʻo ma vevela e le aofia. O meaai e tatau ona tipi. A maeʻa ona faʻaitiitia le mumū, o le aano o aano o manu, cheese cheese, cereals, ma fualaau faisua (vagana ai kāpeti) e faatagaina. E mafai ona inu vai suamalie ma inu inu susu. E masani lava, o le ava ma le gaʻo o le a lafoaʻi mo se taimi umi. E fautuaina e vaelua le taumafataga i le 5-6 taimi.

Pancreatitis o se faʻamaʻi lea e faigofie ona togafitia, pe afai e te mulimulitaʻi i se meaʻai ma maua uma faʻamaumauga ole fomaʻi. Ae aua nei galo o le foliga masani e mafai ona oo atu ai i ni faafitauli matuia po o le oti. E taua le amataina o se olaga ola maloloina i le taimi, tausisia le lelei o meaʻai ma lafoaʻi amioga leaga.

Tausi se fesoʻotaʻiga i le tusiga, ina ia aua nei mou!

Lapatai pancreatiti

O le aotelega o le pancreatiti na o ia lava, e tusa ai ma lea, o le foliga lapopoa o le mumusu o le mumu lea e faʻaalia ai le pancreas. E masani ona atiaʻe i mataupu nei:

  • pe'ā tagofia le ava - e oʻo atu i le 70% o faʻafitauli uma o le faʻamaʻi (aemaise lava i alii talavou ma matutua),
  • i le i ai o cholelithiasis - e oʻo atu i le 25% poʻo le 30% (sili atu i tamaitai),
  • taotoga i luga o le manava po o isi totoga o le vevela-pe a ma le 4% pe sili atu foi.

O loʻo i ai vaega faapitoa o pancreatitis, lea o loʻo iloiloina i le faʻavae o lona foliga lapopoa:

  • enzymatic vaega (i totonu o le tolu i le lima aso),
  • laasaga faʻamautinoa (mai le 6 i le 14 aso),
  • vaega faʻasesega (mai le 15 aso),
  • le vaega ole iuga (mai le ono masina pe sili atu mai le taimi e amata ai foliga).

O foliga masani o pancreatitis

O le a lenei mea O le pancreatitis o se ituaiga o le faamai lea e alu lemu ai le mimiti, ae o galuega a le pancreas ua faasolosolo malie lava ona faaletonu. O le iʻuga, o le fibrosis o le pancreatic tissue e mafai ona tupu poʻo lona faʻatulagaina. O le tele o taimi e maua ai i fafine i le matua.

Mo le mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le mumū, o le pancreatitis e masani ona iloga:

  • toxic-metabolic (e aofia ai le ava malosi),
  • mataʻutia
  • faʻavae
  • autoimmune
  • faʻaauau
  • faʻalavelave.

E mafai ona e iloa le tulaga masani o le pancreatitis, le lua, lea e atiae ona o faʻamaʻi o le tino o meaʻai - cholecystitis, gastritis tumau, enteritis.

Uluai faailoga o se osofaiga

Afai o le tagata maʻi e iai ni faʻailoga o le tino pancreatite, o le a vave ona tupu lona tulaga. O le mea lea, e taua tele le vave sailia o fesoasoani faafomaʻi.

  • I le tino o le faʻamaʻi, o loʻo maua ai tiga i lalo o le sipuni i le pito i luga, i le tauagavale ma le sao i le hypochondria, pe a afaina uma gland, ona paʻu ai lea o tiga.
  • E le gata i lea, o le maʻi e atiina aʻe le vomiting i se paluga o le keke, e le aumaia ai ia te ia le toomaga, o le gutu malolo, o luko, o le nausea ma le belling.

O faailoga tutusa lava, e faʻaalia uma i le gasegase ma le gaʻo (i taimi o faʻasalaga) foliga o pancreatitis, e ogaoga, ogaoga tiga i totonu o le manava. Localization e faalagolago i le vaega o le pancreas o loʻo aʻafia i le faagasologa o le le fiafia.

Fesoasoani Muamua

Afai e te masalomia se osofaʻiga o pancreatitis o se fesoasoani muamua - malolo, nofo faʻatasi ma ou tulivae e lolomi i totonu o lou fatafata, vevela tele ma le kuata vai i 30 minute uma - itula, tuʻu le aisa i luga o le pancreas mai tua. O le manava le laititi o le a fesoasoani e faʻasaʻo se osofaʻiga.

E le tatau ona ave faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi-fuamoa, o le a matua faʻamalosia ai le siama.

Afai o le tiga e malosi, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina ni antispasmodics (No-shpa, Drotaverinum). Faatasi ai ma la latou fesoasoani, o le mumū i le pancreas ua faaitiitia ma, o se taunuuga, o le tiga ua alu.

I totonu o le falemaʻi, o togafitiga faasao o togafitiga e faʻaaogaina e togafitia ai le tino pancreatite. Aemaise lava, o le tele o fofo o loʻo faʻaaogaina i totonu o le toto - vaifofo saline, sauniuniga o le protein, glucose, lea e faʻatoʻilaloina ai le inisua ma le tiga. O le paleni o le acid-base e faʻapitoa foi.

Pancreatitis Medicines

  • Faʻasolosolo ona faʻaleagaina, o fualaau oona e faʻaaogaina e toe faʻafoʻi ai le paleni vai masima, mo se faʻataʻitaʻiga, "Suauu chloride solution".
  • Mo le toe faʻafoʻiina o le galuega o le digestive tract, o loʻo faia ai sauniuniga o le enzyme e sui ai enzymes pancreatic e le o iai i le taimi o le maʻi: "Creon", "Pancreatin", "Festal".
  • Vitamin Therapy. I le togafitiga o le pancreatitis, o le faaaogaina o vitamini - A o E, E, C, D, K ma le B e faʻamaonia.
  • Matua matua I faʻafitauli matuia o fualaau oona ma le le lelei o le 'aiina o meaʻai e le manava, o loʻo faʻatulagaina ai le tausiga o matua.

I le avea ai o se matua matua, e ala i le tolotolo faʻamalosi, o mea nei e masani ona faʻaaogaina:

  • Faʻafefiloi o amino amino taua (250-400 ml i le tasi): Alveein, Alvezin, Aminosol,
  • Vailaʻau eletise: 10% vailaʻau chloride solution (10-15 ml) ma le 10% o le kulutate gluconate (10 ml).

Togafitiga o le pancreatitis e masani ona aofia ai: dieting, painkillers, vitamins, togafitiga o le enzyme, togafitiga o le maʻisuka ma isi mafatiaga endocrin, togafitiga vave o le gallstone maʻi.

Tausiga togafitiga

O togafitiga togafitiga o loʻo faʻaalia i le tulaga o le atinaʻeina o le faʻafefeteina o le manua, purulent complications, faʻateleina le gaogao ma le faʻaumatia o le gallbladder ma le ala.

O gaoioiga nei e mafai ona tuʻuina atu:

  • Faalavelave faafuaseʻi. O loʻo faia i le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi. E mafai ona avea ma itula muamua ma aso. O tagata mamaʻi na maua mai i le enzymes ma le tino pancreatitis, na amata ona o le fugaina o le duodenum, ua faʻaaogaina vave.
  • Fuafuaina. O le fomai tipitipi amata amata ona gaoioi i luga o le tagata gasegase pe afai ua muta le mumū o le paʻu. Aʻo leʻi faia le taotoga, e suʻesuʻeina ma le totoʻa le tagata maʻi ina ia le toe amataina le osofaʻiga.

O le faʻavae o se faʻasologa manuia o togafitiga faʻaleagaina o lenei faʻamaʻi e mulimuli i se meaʻai. O taumafa i aso uma e fetuunai i le auala lenei: o le maualuga ole gaʻo ma gaʻo gaʻo i le taumafa ua faʻaitiitia ma ua faʻaititia le maualuga o le protein. O sauniuniga o vailaʻau e faʻamaonia. Ole aofai o taumafataga e tatau ona 5-6 i le aso e tasi.

I totonu o le pancreatitis, i le 2-3 aso muamua, e tatau ona matua teena atoatoa mea taumafa, ae na o le inu ava malosi e mafai ona faatagaina - vai o mineral, broth rose broth poo, i ni tulaga ogaoga, vai manino.

A maeʻa le faʻavavega o pancreatitis, e tatau ona e tausisi i tulafono faʻavae e pei o:

  1. O lipids, proteins ma gaʻo e tatau ona i ai i le taumafataga.
  2. Faʻaaogā vai vitamini ma suauʻu ma gaʻo-gaʻo.
  3. Teʻena meaai e aofia ai vailaʻau, aua e mafai ona latou faʻaitaʻiaina le mucosa o le intestinal.
  4. E le mafai ona e 'ai mea manogi, ulaula meaʻai, vevela.
  5. E sili ona lelei le kukaina o meaai mo se ulugalii, e teu muamua, atonu e te manaʻomia e olo.
  6. E tatau ona 'ai meaai lelei, ae le vevela.

A maeʻa ona mou ese atu faailoga o le pancreatitis, e tatau ona e 'ai le sufui, faʻanoanoa o aano o manu, iʻa, sina sisi kuka, ituaiga o meaʻai, fualaau faisua, e mafai ona inu vai inu, mai suamalie, tuʻuina atu i le meli, siama ma le pudding.

Uluai vasega
  • se ituaiga o fualaau faisua po o sou o le cereal, i luga o aano o aano o manu fasi e maualalo le gaʻo.
Lua vasega
  • pipi tunu, iʻa po o manulele, omeleti.
Gaʻo tui
  • pasta, cereals, falaoa.
Mea gaosi susu
  • nonfat susu, kefir, yogurt, pata
Fua, vine ma fualaʻau
  • e mafai ona tao pe taofi, e mafai ona kukaina fualaʻau.
Desserts
  • faʻaititia le faʻaaogaina o oloa gaosi vailaʻau faʻamalosi faigofie (i lalo ifo o le faʻatulagaga o le tino). E mafai ona e 'ai le meli, jam.
Meainu
  • sua, lauti ma susu.

Fofo faʻapitoa

I lalo ifo, ua matou aoina togafitiga lelei mo le pancreatitis, ae ao lei faʻaaogaina, ia mautinoa e feutagai ma lau fomaʻi.

  1. Umu mumu 1 lapisi lapisi (umi 25 cm) poʻo lua laupepa e paʻu ma tumu i le 700 ml o le vai. Palu i luga ole vevela vevela mo le 15-20 minute, ona tuu lea mo ni nai itula i se nofoaga mautu (e mafai ona e alu i le po). E manaʻomia lou faʻaaogaina o le fusi i se foliga mafanafana o le 25 ml (ao lei 'ai).
  2. Potato ma le sukalati. Skip 2 pateta ma le 1 kalo i totonu o se suʻi. Faʻaoga 2 taimi i le aso 30 minute aʻo leʻi 'ai, o le togafitiga mo tagata matutua e 7 aso, o le metotia e fesoasoani i le faʻamaoniaina o le' ailaina o otaota, faʻaitiitia faʻamaoniga o le tiga.
  3. O fualaau pancreatic e faʻaaogaina i le aoina ma o le tasi o ia mea e tatau ona aofia ai le leafrow grass, calendula fugalaau ma le chamomile. O vaega uma e ave i luga o se sipuni sipuni ma toso i totonu o se paʻu ma vai inu. A maeʻa le afa itula, e mafai ona e inu i le vaega muamua (100 ml), ma le 40 minute mulimuli ane, ia 'ai. E tatau ona inu le vailaʻau i le itiiti ifo ma le fa taimi i le aso, faʻapitoa aʻo le i 'ai.
  4. Mo se fua mo le pancreatitis, e te manaʻomia fugalaau ola, motherwort, St. John's wort, sasaa 200 ml o vai inu, uma ai le 30 minute, inu e tusa ma le tolu taimi i le aso aʻo leʻi 'ai.
  5. Nai lo le laʻau masani, faʻaaoga le lauti ma le mint ma le meli. E i ai i le mint se faʻauluuluga ma le faʻamalosia le tuʻuina atu o enzymes mai le pancreas.
  6. Propolis. O nai fasi vaega laiti e suaina ma le faaeteete i le va o taumafataga, o le metotia o se faʻataʻitaʻiga sili lea o le manaia o le homeopathy i aso nei ma faʻaitiitia ai osofaʻiga o le tiga, faʻamaonia le faʻamaʻiina.
  7. Mountain ash. O se sui sili ona lelei o le choleretic, lea e faʻaaoga uma i le togafitiga ma le puipuia o pancreatitis. E mafai ona faʻamaunuʻu fualaau eletise pe fou mo le faʻaaogaina i le lumanai.
  8. Mo le 10 aso e tatau ona e ave le 1 teaspoon o le suauu rosehip. Malologa mo le lua masina ma toe alu i le vasega. Fautuaina mo togafitiga masani.
  9. Sasaa se ipu vai o loʻo i ai se lita o vai, faʻaauau mo le 12 itula. Aumai le gauga i se mea e vevela ma faʻafefete i lalo o le tapuni mo le afa itula. Faʻapipiʻu le fagu i le susu, faʻasolosolo 12 itula, ona tosina lea ma faaopoopo vai i se voluma o le tasi lita. E ave e tagata matutua se mea teuteu faatolu i le aso, 100-150 ml i le afa itula ao lei faia se taumafataga. O le togafitiga o se masina.
  10. Rosehip. I le faasolosolo masani o pancreatitis, o le dogrose e mafai ona onā i luga o se faʻaauau faifaipea - e oo atu i le 400 ml i le aso. O suavai Rosehip ua sasaaina i le vai vevela (o le numera o vine e tutusa ma le aofaiga o le vai). I totonu o se mea e vevela ai le vevela e totoe mo ni nai itula, mulimuli ane e mafai ona faʻavave le inu.

Puipuiga

  • I le taimi muamua o le faasaʻoina o mea lamatia: o le ava malosi, faʻafitauli eseese ole gasegase.
  • E tatau ona e tausisi pea i se taumafataga. Taumafai e faʻaaloalo i mea e te 'ai, aua o le a le taʻalo i ou lima i le lumanaʻi. I taimi uma lava e mafai ai, 'ai fualaau faisua ma fua o le a faʻamalosia ai lou tino ma vitamini. Ole puipuiga e puipuia ai oe e le gata mai pancreatitis, ae mai isi maʻi.
  • E manaʻomia foʻi se faʻasalaga faifaipea o togafitiga. Ina ia faia lenei mea, e fautuaina e asiasi atu i se tagata gastroenterologist 2 taimi i le tausaga i le leai o se toe foʻi. Mo toe foʻi, e tatau loa ona e faʻatalanoa i se fomaʻi.

Ia, ua e iloa le mea o lenei maʻi ma pe faapefea ona maua e tagata matutua. Manatua o togafitiga amata i le taimi e mafai ai ona e aloese mai le masani o le pancreatitis ma faaitiitia le lamatiaga o faafitauli. Ia soifua maloloina ma mataʻituina lou ola maloloina!

O le a le pancreatitis ma pe faapefea ona togafitia?

Tatou o ese mai le pancreatitis ma taʻu atu ia te oe pe faapefea ona togafitia.

Togafitiga e mafai ona vaevaeina i le mamalu ma tagata.

O vailaau aloaia ua saunia e ofo atu:

  1. Ave faʻamaʻi e taofi le faʻamaʻi o le tiga. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai foi ona tuʻuina atu droppers.
  2. Le tofiaina o enzymes o se fualaau faasaina lea e toe faʻafoʻiina ai le tino.
  3. Taliaina o vailaau faʻasaʻi lautele e puipuia ai le gasegase o faʻamaʻi ma faʻamalolo le mumū.
  4. Faʻaaloalo i le taumafa. O le meaai e tatau ona matua vavalalata pe a uma le faoa faamalosi. O mea manogi, falai, mea vevela, vevela, salima, ulaula ma le kukaina e le aofia ai. O le faamamafaina o fualaau faisua, fualaau aina, susu, oloa susu, pata, legumes, ituaiga o meaola, iʻa ma meaʻai, ma isi.
  5. Faʻalēaogāina masani leaga. E le faatagaina le ulaula ma le ava.

O fomaʻi faʻapitoa e faʻatumu i fua o faʻalauiloa mai anamua. O ituaiga uma o mea teuteu, tiʻeli, mea laiti - o le mea lea, e tusa ai ma gasegase ma e oo lava i fomaʻi, fesoasoani e faaleleia le soifua maloloina o le tino. Ia manatua o mealilo a matua matua e le faʻateʻaina togafitiga faafomaʻi, ae latou te avea o se togafitiga faʻaopoopo, lea e tatau ona malilie i le fomaʻi.

  • O mea e teu ai le beekeeping: propolis ma susu susu.
  • Laʻau tapenapenaga: sophora, dandelion, fennel, violet, elecampane, valerian, yarrow, peppermint, calendula, vort St. John, ola ola, chamomile, tansy, ma isi.
  • Oona mai Brussels, sprout, pateta, ma isi.
  • Ofe ofe.
  • Buckwheat groats i totonu o le kefir.

O lenei ua e iloa le pancreatitis ma le auala e togafitia ai.

O se vaega tāua o le faʻafoʻisia o galuega a le gland o ni puipuiga, e aofia ai le tausisia o se soifua soifua maloloina. Faʻaalia le malologa, lelei moe, savali i le ea fou. O mea taumafa e tatau ona paleni, faʻamalosia ma eseese. E fautuaina ia 'aina le lima pe ono taimi i le ao. Auaunaga e tatau ona laʻititi.

E tatau ona e vaʻai i se fomaʻi pe tusa o le faatolu i le tausaga poʻo pe a oʻo mai ni faʻafitauli leaga. O le suʻega e faia e le fomaʻi, gastroenterologist ma le fomai tipitipi pe a oʻo ina ogaoga le pancreatitis.

Mafuaaga o le faafitauli

O le pancreatitis e taʻua o le mumu mumcreatic. O lenei faʻamaʻi e tupu mai i tua o le 'ai o meaʻai gaʻo poʻo meaʻai vevela, faʻaauau pea o le taumafa, ma le faʻaaogaina o le ava malosi.

O mafuaʻaga o le atiaʻe o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • faaleagaina o vaa o le pancreas,
  • manuʻa
  • gaioiga o le inflammatory i le manava o le manava,
  • faʻamaʻi pipisi.

Pancreatitis atonu e amata:

  • faatasi ai ma le faʻavae o oneone poʻo maʻa i totonu o laina o le gland,
  • ma faafitauli i le gallbladder,
  • ona o le mumū o papilla, lea o loʻo i ai le pule e faʻafesoʻotaʻi le pancreas ma duodenum.

E masani lava, e ese mai i le tala o le cholecystitis, o le pancreatitis e amata. O le a lenei maʻi ma pe faʻapefea ona faʻaalia e ia lava, e tatau i tagata uma ona iloa, aua o togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e le gata ina toe vave maua mai, ae ia puipuia ai foi se taunuuga e ono tupu.

Ata faʻaleleia

E mafai ona e masalosalo i se atinaʻe o faʻamaʻi pe afai e te iloa mea o loʻo aʻafia ai ma le pancreatitis ma le gaʻo. E taua le malamalama i le auala e tatau ai ona faʻatino togafitiga.

O le gasegase o le pancreatitis o se faʻamaʻi ola. O lona uiga autu o se tiga ogaoga, e maua i le pito i luga. E mafai ona ia toe avatu. I le faʻaopoopoga, o le faʻamaʻi e o mai faatasi ma isi faʻailoga - taʻavale, vomiting, fiva. O le tele o tagata gasegase e atiaʻe le jaundice.

O le tiga e mafai ona seleseleina pe faʻafefe, ma e le alu ese na o ia. A o faagasolo le maʻi, faʻalauteleina le faʻavauvau ma e mafai foi ona afaina ai le tiga. Afai e afaina uma le gland, ona faʻapipiʻi ai lea o lagona. E mafai foi ona maua uma i le itu taumatau ma le itu tauagavale o le hypochondrium.

Vomiting mo maʻi e le aumaia le toomaga, e ui i le mea moni e mafai ona masani. E mafai ona i ai le talo i totonu o mea. O faailoga faʻaalia o pancreatitis o le gutu malulu, o luko, o le selu. O le tulaga o se tagata maʻi ma le tino pancreatitis e vave ona mamafa. O le tagata gasegase e mafai ona faʻatupulaia le vevela o le tino, faʻaitiitia le mamafa, ma afu malulu foi e aliali. I totonu o le gagana e mafai ona e vaʻaia ai se faʻailoga tele. I lenei tulaga, o le paʻu ua paʻu, e oʻo mai i se lanu enaena lanu enaena, ua faʻapupulaina mata.

Isi ituaiga o le maʻi

E ui lava i le mea moni o le maʻi pancreatitis o se maʻi faʻamaʻi, e masani lava ona amata le toe faʻaleleia. Afai e le faʻaleagaina e le tagata le ava malosi, ona le paʻu ai lea o le fads tissues, ma e leai ni suiga e le mafai ona suia.

O nisi taimi o le tiga e mafai ona faʻaalia ai o loʻo faʻalauteleina se faʻamaʻi eseese. O le pancreatitis faʻapitoa foi e oʻo mai faatasi ma se lagona o le le mautonu, faʻalavelaveina o le faʻaogaina o le tino. I lenei tulaga, o le nofoa faʻamaʻa e faʻamamaina i le manogi pala. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le gau o le mamafa e mafai ona iloa, o faailoga o le leai o vitamini e aliali mai.

O se foliga masani o pancreatitis e ono mafua ai le maʻisuka. I le uma, faatasi ai ma ia, o sene e maua ai le inisalini e amata ona malepe. O lenei fomu e masani lava ona amata i le maeʻa ai o le gasegase o le faʻamaʻi e leai se togafitiga.

Fomaʻi eseese eseese tuʻufaʻatasia o le pancreatitis. O le a le ituaiga faʻamaʻi, e le mafai e tagata uma ona iloa e aunoa ma le feutagai ma se tagata poto faapitoa. A uma mea uma, e amata ona aʻafia i le talaaga o se maʻi gasegase o se isi okeni o le fualaau oona. O le mea lea, e mafai ona lūlūina faailoga, faʻafefiloi ma faʻailoga o isi faʻamaʻi.

Fuafuaina o foliga masani o pancreatitis

A asiasi se tagata maʻi i se gastroenterologist ma faitioga o le tiga, o le aisa, o le tino, o le a faatonuina e le fomaʻi se faasologa o suʻega. Siaki le maualuga o le elastase i feces, le i ai o le gaʻo e leʻi faʻaaoga. I le i ai o le steatorrhea, latou te talanoa e uiga i le malfunctions o le pancreas.

O faʻamatalaga faʻamalosi e faʻamaonia ai le faia o le faʻamaonia saʻo. Faʻamaonia pe teena le faʻasalaga i mataupu masalosalo o le a fesoasoani i faʻasalalauga. E le gata i lea, pe a talafeagai ai, o le suʻega e faia e faʻaaoga ai sauniuniga faʻapitoa e faʻatatau i le faaosofia o le pancreas. Tuuina atu o le masaniga masani o le maʻi e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka, e taua le siakiina o le maualuga o le kulukose i le toto toto. E tatau ona suʻe le tagata maʻi, e pei o faʻafitauli o pancreatitis e mafai ona atiaʻe.

Fesoasoani Muamua

O le lagonaina o le tiga mo le taimi muamua, e faigata mo ia lava ona faia se mea e iloa ai le pancreatitis. O le a le ituaiga faʻamaʻi o lenei, e pei o se tulafono, ua uma ona taʻu atu e le fomaʻi i tagata gasegase. Ae, o le iloaina o faailoga o le faamai, e sili atu ona faigofie le fuafuaina o auala o faatinoga.

Muamua lava, e tatau ona e lafoai meaai ma vai. Na o le pau lenei mea na atili ai ona afaina ai le paʻu. E tatau ona e iloa o le faʻaaogaina masani o antispasmodics poʻo analgesics i lenei mataupu e le aoga. E mafai ona e faaitiitia le faʻavauvau pe a e taumafai e malolo ma taoto i lalo. E mafai foi ona e faʻaaoga le malulu i se nofoaga tiga.

Faamolemole ia matau o le aveina o soo se vailaau e mafai ona faanenefu ai le ata o le falemaʻi ma faafaigata ai le siama.

I le foliga masani o le pancreatitis, lea eo faatasi ma osofaiga masani, e taua le manatuaina o le manaomia ona mulimuli i se meaʻai, aloese mai le atuatuvale ma faʻamalo atoa le ava malosi.

Suʻe togafitiga

E iai tulafono faʻavae e togafitia ai se faʻamaʻi. Muamua, e tatau ona toe faʻaleleia le pancreas. Faailoga ma togafitiga e fuafuaina e se gastroenterologist poto masani.

I le foliga lapopoa, e taua le matua teenaina o meaai mo le 3 aso. A o faagasolo lenei vaitau, e na o le vai lava e mafai ona faʻaaogaina, o le vai vaivai ma le pulupulu. E mafai ona e faʻamalolo le vevela ma le fulafula i se mea mafanafana mafanafana e faʻapipiʻi i le paʻu. E taua foi le matauina o le filemu atoatoa. E mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le tafe toto i totonu o totoga, e aofia ai le paʻu.

E mafai ona e faʻamafiesea le tiga ma le fesoasoani o talakalame nakoti. O vaifofo saline, plasma, Albumin, Reopoliglyukin e faia foi ma le le fiafia. I totonu o le vaitaimi vavave, o loʻo faʻatagaina le inhibitors o enzymes Gordoks ma Kontrikal.

O fualaau faasaina mo pancreatitis e pei o Omeprazole, Kvamatel ua faatonuina foi. Faʻatasi ai ma se purulent poʻo se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, ua filifilia ai aukilani. Cephalosporins poʻo fluoroquinolones e faʻaaogaina.

I nisi tulaga, o le togafitiga faʻapitoa e faʻaalia. O lenei mea e tatau ai mo pancreatitis matautia, o faailoilo o se gaioiga mimiti i totonu o le eleele ma i le leai o se taunuuga o togafitiga faasao.

Faʻailoga pancreatite: filifiliga togafitiga

Po o le a lava le ituaiga ma le ituaiga o faamai, e tatau ona togafitia i lalo o le taitaiga a se gastroenterologist. O se tasi o fautuaga autu o le lafoai lea o le ava ma le ulaula. O se togafitiga faapitoa o le fesuiaiga o le enzyme ua faʻamaonia foi. I le taimi muamua, pe a oʻo mai le tiga, e mafai ona e faʻaaoga le antispasmodics "Drotaverin", "No-shpa", "Sparex", "Duspatalin." O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻatau e faʻamamafa ai le gaosia o enzymes e le pancreas, mo se faʻataʻitaʻiga, "Octreotide", o loʻo faʻaalia. O se auala pupuu e mafai ona faʻaaogaina fualaau faasaina "Diacarb", "Omeprazole."

E taua le mulimuli i se olaga i le olaga atoa ma le le lava o meaʻai, meaʻai vevela, meaʻai falai. E faʻaalia foi pe afai ua atiaʻe le pancreatitis biliary chronic. O lenei faʻamaʻi o loʻo faʻamaonia i le mea moni e amata i se fesuiaiga i le vaeluaina o le biliary. Togafitiga i lenei mataupu e mafai ona faʻatinoina. Masalo o nei tagata maʻi e tatau ona aveese le gallbladder.

O le a le pancreatitis ma o le a?

O le igoa o le maʻi "pancreatitis" e sau mai le upu Eleni pancreatitis, lea, i le itu, e lua vaega: pancreas - pancreas ma ia - mumū. O le mumu o le pancreatic e mafai ona mafua ai se vaega atoa o faʻamaʻi, aʻo i ai i le togafitiga faʻapitoa e lua ituaiga pancreatitis - gasegase ma tumau. I tane, o le pancreatitis e sili atu ona maua nai lo tamaitai. E le gata i lea, o tagata matutua ma le mamafa o tagata o le a sili atu ona mai.

Lapatai pancreatiti - O se maʻi leaga lea o le pancreas e mafua mai i le enzymatic autolysis, poʻo le faʻamaʻiina o oe lava. Ona o le mumū, o le enzymes e gaosia e le gland e le mafai ona ulufale atu i le duodenum ma amata ona galue malosi i le paʻu lava ia, faʻaumatia ai. O le tele o taimi, o le tino pancreatite e faʻaalia mai naʻo le tino o le gaʻo ma le edema o se tasi poʻo le isi vaega o le pancreas, ae o nisi taimi e suia ai le fivarosis poo le atrophy, necrosis, suppuration, o le tele o hemorrhages ma abscesses.

Manatua

O le pancreatitis gasegase na vavae ese mai i le 1870 e E. Klebs, ma i le 1889, o le American doctor R. Fitz na muai mauaina le maʻi pancreatitis i le taimi o le maʻi.

Faʻailoga pancreatite sili atu ona taatele nai lo le taua: i Europa, o le numera o mataupu e 25 tagata i le 1000 i le tausaga. I lo tatou atunuu, e tusa ma le 60,000 mataupu ua faamauina i le tausaga. O le mea masani, o le pancreatitis chronic e iloa i totonu o tagata matutua poʻo matua matutua. O fomaʻi e vaʻaia ituaiga e lua o le pancreatitis chronic - primary and secondary. At muamua o le ituaiga o gaioiga o le inflammatory e muamua lava ona maua i totonu o le pancreas. Maualuga, poʻo le toʻa, pancreatitis e masani lava ona tupu i le talaaga o se isi faʻamaʻi - gastritis, maʻi o le peptic, maʻi gallstone, cholecystitis, gastritis ma isi.

I totonu o le pancreatitis, o le gaioiga o le pancreas e toetoe lava a toe faʻafoisia. I le masaniga masani o le maʻi, o vaitaimi o le faʻavavevave e ese mai i le faʻamagaloina, ae i se tulaga aoao, o le galuega o le pancreatic o le faʻaitiitia i taimi uma.

O le a le mea e leai se mea e maua ai le palatini?

O se ituaiga lea o le le faapalepale i nisi ituaiga o meaai. E tupu ona o le le lava o enzymes e nafa ma le faʻamavaeina o puipuiga, gaʻo ma gaʻo. O se taunuuga, o le gaioiga o le tino o loʻo faʻalavelaveina: o le tele o faʻamaoniga e aliali mai. I totonu o tagata, o lenei faʻamaʻi e masani ona maua i le tele o taimi nai lo le pancreatitis, ae i le aluga o taimi e mafai ona toetoe lava o le asymptomatic.

O le le atoatoa o le Enzyme e mafai ona faʻalavelaveina ma mauaina. Faʻafitauli le le atoatoa e tulaʻi mai ile talaaga o soʻo se gasegase o le tino lea e faalavelave i le masani ai ole gaioiga. Maua O le le atoatoa o le enzyme e masani lava o le taunuuga o le atinaʻeina o se faamai, ae o le tele o mataupu, o le mafuaʻaga o le maʻi o le pancreatitis, ona o le mafuaʻaga e tupu ai faʻalavelave faʻapitoa i le pancreas, e mafua ai ona atrophy ma fibrosis. O le pancreas o se taunuuga o le a faamutaina le tuuina mai o enzymes i le aofaiga manaomia (muamua, poʻo le exocrine, toilalo), pe mo nisi mafuaaga latou te le o faʻaagaoioia ai, i le taimi e tasi ile inumaga laiti (lua toilalo).

O faʻafitauli o le exocrine o le le lava o le enzyme e le gaogao, o ogaumu tele, o le i ai o ni faʻaogaina o meaʻai i le fale, e mafua mai i le le lava o numera o le enzymes pancreatic. E le gata i lea, ona o le atinaʻeina o le palatini-malosi, le lelei o le vaitamini, o le anemia ma le faamalolo. Masalo o le paʻu tele o le mamafa o le tino, o le foliga mai o le muʻamuʻu, leisa, afaina ma le vomiting.

O le le atoatoa o le Enzyme e aunoa ma le togafitiga lelei e mafai ona oo atu ai i le toilalo o le tino, ma i se tulaga e le masani ai, e oo lava i le oti.

O a ni faailoga o pancreatitis?

O ituaiga eseese o pancreatitis o loʻo faʻaalia foi i faʻamaoniga eseese.

I se foliga laititi o se taʻiala sili ma tumau e manatu o se malosi tiga i le pito i lugaae. Afai e afaina uma gland, ona oʻo lea i le tiga e mafai ona avea ma se sulu. O le vavalalata o le tiga i le itu o le fatu poʻo tua o le sternum e iai taimi e matauina ai. O le malosi o le tiga e faalagolago i le tikeri o le faateleina o le mamafa i le gaʻo o le pancreas ma i le pule masani o le ala, i luga o le maualuga o le ita o le au lepela. Ona o le tiga ogaoga, o le maʻi na tupu ai le popole ma taumafai e suia le tulaga o le tino e aunoa ma le mauaina o se toomaga.

E ui lava o le tiga o le faailoga autu, o lona malosi e le mafai ona faʻaaogaina e faʻamasino ai le tulaga o le faʻaleagaina o le pancreas, talu ai ona o le amataina o le necrosis o namu gataʻaga o le tiga e mafai ona faʻavaivaia.

O le faailoga lona lua o le pancreatitis taoto ma vilile le tuuina atu i le tagata maʻi se faaeega paia. I ana vaega muamua, o loʻo totoe meaʻai, ma i vaega mulimuli ane na o mea mucous o le manava ma le talo.

O le paʻu o le maʻi e masani lava ona paʻu, malulu, ufiufi i le afu paʻu. E masani lava, o le tino pancreatitis e faʻatasi ma foliga vaaia o faʻataʻavalevaʻa ona o le faʻaleagaina o le mulilua masani e ala i gallstones. O le vevela o le tino e tulaʻi mai ma le atinaʻeina o le maʻi. Masalo o le faateleina o le fatu, faateleina le mamafa.

I le pancreatitis e le masani ai o loʻo i ai le tiga i le itu o loʻo i lalo poʻo le itu tauagavale o le hychochorium, o nisi taimi e susulu i le pito i tua pe ave foi se sulu.O le malosi o le tiga e faateleina i luga o le tulaga maualuga, ma i nisi tulaga e alu i le tulaga o le nofoa ma se paʻu i luma agai i luma. E masani lava, o le tiga e susulu i le itu o le fatu, tuua le tauau o le tauau po o le tauau, faapea foi i le iliac region. O le natura o le tiga ma lona malosi e mafai ona ese: tiga faifai pea, tiga pe a uma ona 'ai poʻo paʻu paroxysmal.

E masani lava, i le faaopoopo atu i le tiga, o faaletonu o le mafaufau e tupu, aemaise lava o latou uiga o se tulaga faigata pe ogaoga o le maʻi. Faʻasalaga, faʻateleina le faʻamalolo, gase, vomiting, afaina. Ona o le atinaʻeina o le eletise vaivai, o se faʻaitiitia o le tino o le maʻi na tupu, ma i ni faʻalavelave matuia, faʻavauvau, hypochondria, ma isi faʻamaoniga e ono aliali mai.

Mafuaʻaga mafuaʻaga o pancreatitis

Lapatai pancreatiti e tulaʻi mai ona o le faaleagaina o le tino (e nafa ma le faʻasalalauga ma le faʻamalositino o enzymes digestive) faʻasologa o pancreatic, faʻateleina le pulelaʻau o le vai inu ma le faigata o lona tafe. O se taunuuga, o le enzymes o loʻo faʻaaogaina i le gland lava ma o le tino pancreatitis e tupu. Faʻaleagaina o siama e mafai ona mafua ona o le tatalaina poʻo le faʻamaʻaʻaina o le manava o le tino, togafitiga o taotoga i tino o le manava, mea oona, ogaoga faʻamaʻi ogaoga, faʻalavelave pipisi e mafua ai le gasegase ona o le gasegase, gaʻo, poʻo le faʻalavelave faʻavave.

I le faʻaopoopoga, o le pancreatitis e mafai ona mafua mai i faʻamaʻi o le talo, aemaise lava i le tuiina o le talo i totonu o le pacreatic duct. O le tele o le taumafa o mea taumafa e maualuga i gaʻo ma gaʻo e mafai ona mafua ai le maʻi. I le taimi lava e tasi, o le le lava o le protein meaʻai e mafua ai le faʻaumatia o siama suamalie, e oʻo lava i le tafe o le vai o le pancreatic.

I le tupuga o le pancreatitis, o le maʻi o le endocrine (maʻitaga, togafitiga faaumiumi ma corticosteroids), gasegase gaʻo gaʻo, ma nisi o faʻamaʻi pipisi ma le mamaʻi e mafai foi ona faia se vaega.

O le taʻitaʻi e leʻi faʻaaogaina i le lisi o mafuaʻaga chronic pancreatitiso le inu tele. I Rusia, o le pancreatitis e mafua mai i le ava malosi e maua i le tusa ma le 30% o tagata gasegase. E mafai foi ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o se ituaiga o pancreatitis:

  • pancreatic neoplasms,
  • duodenitis
  • o le paseudocysts o le pancreatic,
  • fuga o le papilla laposo lapopoʻa,
  • manuʻa ma taotoga faʻapitoa i luga o le pancreas.

E faʻapefea ona oʻo i le mumu o le maʻi?

O le suʻesuʻeina o pancreatitis e masani lava e le faigata, talu ai e masani lava ona faʻaalia ona faailoga. Ae ui i lea, mo se faʻamaoniga saʻo, e le o faʻamaonia e le fomaʻi le tele o suʻesuʻega.

Faʻamatalaga o pancreatitis e aofia ai:

  1. Suesuega faaletino: suʻesuʻeina ole laulaufaiva o le tagata maʻi, palpation o le puipui pito i luma o le vaega o le manava.
  2. Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe:
    • O le suʻega o le toto e suʻeina ai faailoilo o le mumū e ala i le faateleina o le ESR, toto o le toto paʻepaʻe, ma isi.
    • Aotelega o suʻesuʻega o le urine e fuafua ai le i ai o le amylase i totonu,
    • coprogram - suʻesuʻega o fecesi mo le i ai o mea e totoe e leʻi faʻaaogaina,
    • suʻesuʻega o le toto faʻamaʻi faʻasolosolo meaola e fuafua ai le maualuga o enzymes pancreatic,
    • suesuega o le bacteriological o le vevesi o le vaega o le manava (faia i le taimi o le taotoga).
  3. Faiga faʻavae: Iloiloina o le tino o le tino (complexes), faʻataʻitaʻiga o le magnetic resonance, faʻasologa o suʻesuʻega, radiography, celiacography, esophagogastroduodenoscopy, duodenoscopy, laparoscopy diagnosis - e tusa ai ma faʻamatalaga.

I le avea ai o se tulafono, e sili atu ona faigata le iloa o le pancreatite o le chronic pancreatitis nai lo le gasegase, o lea e taua tele ai e fomaʻi le faatalanoaina o le tagata maʻi, o le a mafai ai ona faia faaiuga e uiga i le natura ma le ituaiga o tiga, e uiga i le taumafataga ma le i ai o uiga leaga.

O le a le mea e fai i le pancreatic enzyme deficiency?

I totonu o le pancreatitis ma le faʻavavevaveina o foliga masani o le maʻi, o togafitiga e tatau ona faia i se falemai i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. I le laasaga muamua o togafitiga, o le tagata gasegase ua matua faasaina le 'aiina o meaai, puluʻi ma antispasmodics ua faatonuina e taofi ai le tiga. E le gata i lea, o le malologa atoa, e malulu i luga o le manava e fautuaina e faʻagesegese le gaosiga o enzymes digestive e le pancreas. I nisi tulaga, o le pamuina o mea oona o loʻo fautuaina e faʻaititia le avega i luga o le gland. I tulaga faigata, e faia se taotoga e oʻo i le aveeseina o le okeni na aʻafia. Faʻasalaga i le faʻafefe o le manava faʻanoanoa, faʻamaonia le mafai ona fai - aveeseina o maʻa mai le pancreatic ducts, faʻalauteleina o le tai i auala eseese.

Faʻalogo!

O le taliaina o sauniuniga o le enzyme i le vaitaimi o le pancreatitis ua faʻasoleina!

I le pancreatitis le tumau e aunoa ma le faʻamalosia ma le mafuaʻaga o le le atoatoa o le enzyme, o togafitiga e tatau ona taulai muamua i le lagolagoina o le malosi o le tino e gaosia atoatoa meaai. Mo lenei mea, o le tagata maʻi ua faatonuina sauniuniga o le enzyme e faʻavae i luga ole pancreatin containing protease, lipase, alpha-amylase, trypsin, chymotrypsin. E le mafai e le fesuiaiga o togafitiga ona toe faʻafoʻisia le pancreas, ae e mafai ona gafatia le galuega e le mafai e le gland ona taulimaina. Faatasi ai ma le fesoasoani o togafitiga faafouina o le enzyme, o le tino o le maʻi e mafai ona gaosi meaʻai mai meaai mo le tele o tausaga.

E le gata i lea, o le gaioiga o nei fualaau faasaina e mafai ai ona taofi malie le tiga o le tiga ona o le masini o le inisiua o le gaosiga o le enzyme: o le pancreatin i le fua o le tino e ulu atu i le lumenia o le duodenum, ma le protease e le galue ai i le cholecystokinin-releasing factor, lea e mafua ai le faaitiitia o le cholecystokinin blood and secretion secretion (by le mataupu faavae o "manatu faaalia"). Afai e le lava togafitiga faafomaʻi o le pancreatin, ona faʻaosofia ai lea o le gaosiga o enzymes e ala i le faʻaauau pea o le gland, faʻalauteleina le autolysis, faʻateleina le mamafa o le malosi ma le tiga.

E le gata na suia e le enzyme togafitiga le le lava o enzymes talafeagai, ae e faaitiitia ai foi le galuega faalilolilo o le pancreas, e maua ai le tino ma le malologa lelei.

E taua tele le faatea ese o masaniga e faʻaosofia ai le maʻi - mai le ava malosi, ulaula ma le le lelei o meaʻai.

E oʻo mai lava i le taimi nei, o le togafitiga o le le atoatoa o le enzyme o le tumau o se galuega faigatā, e manaʻomia ai se auala faʻapitoa. E fautuaina e le au fai togafitiga le faia o le togafitiga o togafitiga taʻitasi - ia amanaia le maualuga o le le atoatoa ma le ogaoga o le maʻi o le endocrine ma le tiga i le tagata maʻi. E na o le malamalama i mataupu faavae o le fomaʻi o fesuiaiga o le enzyme e le fomaʻi e mafai ai ona matou faʻalautele se togafitiga togafitiga ma fuafua le fomaʻi mo le maʻi.

Microbeads e fesoasoani i le vaivai o le enzyme

O se tasi o fualaau e totogi ai le le atoatoa o le enzyme o le Mikrazim®, lea e aofia ai le pancreatin o meaola e mafua mai i foliga o microgranules (pellets soluble) i lalo ifo o le 2 mm le tele. E maua i capsules ma se fua o 10,000 ma le 25,000 iunite.

O le mea galue malosi e tutusa ma le gaoioiga o enzymes digestive o le natura moni - lipases, amylases ma proteases, lea e fesoasoani i le malepelepe ma le gaʻoina o gaʻo, proteins ma gaʻo gaʻo ulufale i le gastrointestinal tract.

O gelatin glutini, lea o loʻo i ai le microgranules, e mafai ona pasi vave atu i luga o le mea e gaosia ai meaʻai nai lo papa ma tuʻuina atu le vailaʻau i le nofoaga o gaioiga. E faigofie lava ona faʻamavae le atigi pusa i le manava, faʻasaʻo microcranes ma le pancreatin.

Ona o le laʻitiiti, vave vave ma faʻafefiloi faʻatoʻa meaʻai ma ia ulu atu i le duodenum, ona oʻo atu ai lea i totonu o le togafiti laiti - o lona uiga tonu, i le mea tonu e fai ai enzymes masani. O palatini pancreatic o loʻo i ai i totonu o paluga o loʻo aofia i le faʻaogaina o le faʻaaogaina, ae o le maualuga o le gaioiga o le vailaau faʻasaina e faʻatulagaina ile afa itula pe a uma ona ulufale atu ile inumaga. A maeʻa ona fegalegaleai ma meaʻai, e le maua e le enzymes a latou gaioiga ma ua faʻaumatia mai le tino e aunoa ma le aafia i le toto.

O le faʻataʻitaʻiina o Mikrasim® ua fautuaina mo togafitiga faafomaʻi o le enzyme e mafua mai i le pancreatitis po o le aveeseina o le pancreatic, faatasi ai ma faʻafitauli pe a uma le faʻamaʻi, ma le vevela, le manava. E fautuaina foi e ave le fualaau faasaina i le tulaga o le solia o le faagasologa o le vaeluaina ma le afaina o meaʻai i le maea ai o le vavalalata o le manava, ina ia faasaʻoina ai le nutimomoia i mea sese i mea e le o iai ni faafitauli i le gastrointestinal tract, mo se faataitaiga, pe a fai meaʻai, leai se meaai.

Ae mo le faʻasaina, o le faʻaaogaina o Mikrasim® e tatau ona le aofia ai:

  • i le i ai o tagata taitoatasi le le faapalepale i vaega ia e faia ai lona tuufaatasiga,
  • i se ituaiga o pancreatitis,
  • ma le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani.

O le fualaau o le fualaau faasaina e filifilia taitoatasi e le fomaʻi, e faalagolago i le matua o le maʻi, o le ogaoga o faailoga o le maʻi ma le tuufaatasiga o le taumafataga. E tatau ona ave faʻatautaia le Micrazim® ma le lava o le vai. E le mafai ona malepe pe faimamago vailaau laiti - o lea e mafai ai ona e solia la latou puipuiga mai aʻafiaga o le gastric juice ma faʻaitiitia ai le togafiti.

* O le numera faamauina o le vailaʻau Mikrazim® i le Setete Resitara o Vailaau LS-000995 na tusia i le aso 18 o Oketopa, 2011, faafouina e le tumau i le aso 16 o Ianuari, 2018.O le vailaʻau o loʻo aofia i le lisi o Vital and Essential Drugs.

Tuua Lau Faamatalaga