O le fausaga, nofoaga ma le galuega a le pancreas

Pancreas o loʻo faʻafefiloi, e aofia ai vaega ole - ma exocrine.

I le vaega o le exocrine, o le vai pancreatic e gaosia (pe tusa ma le 2 lita i le tuitui), e aofia ai le lomiina. enzymes (trypsin, lipase, amylase, ma isi) ulufale atu i le gaioiga o le soʻo i totonu o le duodenum, lea o loʻo aofia ai elemene i le vaeluaina o aʻafiaga, gaʻo, gaʻo gaʻo i oloa mulimuli.

O loʻo fausia ai le vaega autu o le tele o lobili o le gland ma o se faʻalavelave faʻafefete mafiafia, e aofia ai vaega pito i tua (pancreatic acini) ma se faiga o mea e le fiafia ai.

1) Acini - faʻavae faʻavae ma galuega faʻatino. E lapotopoto (pei o se taga) po o foliga faʻalanuina ma se vavalalata vavalalata. O le telē e 100-150 micron. I le va o latou, o le tele o fiva, toto. capillaries, nerve. fiva, nerve. ganglia. Faʻatulaga e ituaiga 2:

a) Exocrine Pancreatocytes (acinocytes) (8-12pcs) - vaʻaiga lapopoʻa o foliga o le pyramid. Vaega lautele o le basal (vailaʻau tutusa) 'ua pisia i le basophilia, o se mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi - vaʻaia, suauu cytolemma fomaʻi.

Faʻasologa o mea faʻapitoa (zymogenic zone) o le oxphilic; e faʻapupulaina ai vailaʻau tetele o le zymogenic (e aofia ai le proenzymes), o le cytolemma forms microvilli, microfilaments ma microtubules o loʻo i ai.

O le nucleus e masani lava ona i ai i le vaega o le basal, e aofia ai le 1-2 nucleoli, CG i le va o paluga ma le elemene.

e) Vailaʻau faʻasalalau - laʻititi, faʻalanoa, faʻaogaina foliga o fetu, o le nofoaga e le lelei, o le cytoplasm lumanaʻi, e le lelei le atinaʻe o organelles. I totonu o le fale, o loʻo i totonu totonugalemu, faʻafefiloi i le alu ese mai ai, ma faia ai se taʻavale vaʻa.

2) O le faʻaogaina o vaʻavaʻa e aofia ai taʻavale vavalaʻau, taʻavale faʻapelu, vaʻaʻau faʻafefeʻau, ma le taatele masani.

a) faʻapipiʻi leketi - faʻapipiʻi uila e ufiufi i se tasi faʻalafolafola poʻo se kupita. epithelium

e) taʻavale - ua faia e avea ma se taunuuga o le fesoʻotaʻiina o faʻasalalauga, o loʻo faʻapipiʻiina i se tasi kupita. poʻo le maualalo. epithelium. Lisi o le RVST, lea e maʻi ai o ia. toto toto ma le neura. fiber.

i) tui vaeluala e taoto i totonu o mea faʻapipiʻi fesoʻotaʻiga i le va o lobili, faʻapipiʻiina i se taʻoto tasi. epithelium, o loʻo i ai ni ipu mafolafola ma finocrine eseese.

d) masani masani pasia le gland atoa, tatala i totonu o le duodenum i le itulagi o le papilla Vater. O loʻo faʻapipiʻiina i se tasi o vaega e sili ona maualuga le epithelium, o loʻo i ai foi sela ma le endocrin, lea o loʻo i ai lana lava paʻu ma vaega pito i lalo o le mucous gland.

DERMA. SKIN GLANDS.

Dermis - paʻu saʻo, mafiafia 0,5-5 mm, o le mea faʻapipiʻi vaega o le paʻu. o loʻo i lalo o le epidermis ma vavaeese ai mai le paʻu o lalo ifo. E vaevaeina i le 2 vaega:

1. O le papillary layer i le vaega o loʻo tuʻuina mai o se vaega o le papillae e ulufale mai i le epidermis. O loʻo tu tonu i lalo ifo o ia ma na fausia ai le PB neoform ST, faʻaalia pulu f-ju. O le toʻatele o tagata pule i luga o le paʻu o alofilima ma alofilima. O le CT o lenei vaega e aofia ai faʻalanuʻu manifinifi, filablasts ma fibrocytes, macrophages ma mast cells, Tlymph. E i ai ni siama musika lamolemole e fesootaʻi ma le aʻa o le lauulu - o le musele lea e sii ai le lauulu. O se numera tele o macrophages, basophilsis ma isi faʻamalosi e mafai ona faʻatagaina galuega puipuia puipuiga o puipuiga.

2. Faʻamau (o le vaega autu o le dermis) e fausia e le b Neoform ST ma o loo i ai se fesoʻotaiga e tolu-tolu o paʻu uumi malosi o filagene paʻu e fegalegaleai ma se fesoʻotaiga o fila. Faia galuega lagolago, e maua ai le malosi o paʻu. O elemene feaveaʻi o fibroblasts.

Paʻu o le paʻu - Taunuuga o le epidermis. Tuʻu le vevela, puipui le paʻu mai le faʻaleagaina, tuʻuina atu le faʻasalaga o mea faʻasolosolo mai le tino.

1. Sue glands maua i le toetoe o vaega uma o le paʻu. Aofaʻi sili atu i le 2.5 miliona. E tusa ma le 500-600 ml o le afu e faʻasaʻoina i le aso. I lona fausaga e faigofie faʻapipiʻi. Latou te aofia ai se uumi umi o le manava ma se pito umi le pito umi, ua fesuisuiai i foliga o se moli. Ole maualuga ole glomerulus 0.3-0.4 mm. O vaega pito i tua o loʻo i totonu o vaega loloto o le vaega faʻapitoa o siama i le tuaoi faʻatasi ai ma le tino o le tino, ma o le mea faʻapitoa e tatala i luga o le paʻu ma le mea e taʻua o le afu pala.

E tusa ai ma le faiga faalilolilo afu afu ua vaevaeina i le eccrine (merocrine) ma le apocrine.

A) Eseta Eccrine - faʻapipiʻi faigofie, o loʻo i totonu o paʻu o vaega uma (paʻu o le muaulu, foliga, alofilima ma alofilima), e tu loloto. maua manino le afu o le vaatau. Faʻaiʻu matagaluega e aofia ai ituaiga 2:

- faalilolilo pyramidal form, fausiaina se laulau i totonu, ua vaevaeina i:

moli malamalama - tele, i luga o le paʻu o lalo ifo, o loʻo i ai mitochondria ma glycogen, e nafa ma felauaiga i le vai

pogisa pouliuli laiti, mauoa i le GSP, ei ai pusa tioata, o vaega o le afu o le totoga o le okeni.

- myoepithelial sel faʻasalalau faʻasolosolo, aofia ai faʻataʻitaʻiga, auai i le faiga faasee.

Tatala fiafia - tuusao, e faia i le epilalaum bilayer cubic, 2 ituaiga o siaki:

- lautele - foliga o le polygonal, faatasi ai ma le taualuga, mitoch., Ribosomes,

- papaʻue-polygonal foliga, faatasi ai ma se mea e faʻasalaina, o loʻo le lelei le atinaʻe o organelles ma faʻaufilaments i le vaega apical

B) Vaʻalo Apocrin - mea faʻapipiʻi faigofie, e iai i nisi o nofoaga (i totonu o le pito i luma, muaulu, aus, genitals). mulimuli ane faia i le taimi o le talavou, o le afu malulu o loʻo natia faʻatasi ai mea faʻalautele.

Faʻamasinoga mulimuli: a) myoepithelial sel, b) faila faalilolilo o le oxyphilic, o le mealilo o loʻo faʻaputu i le vaega apical. Tatala fiafia - ua vavaeeseina i le tutusa lava o laulaau e pei o le pito i lalo o le eccrine.

2. Lauga vavalalata- faigofie, faʻanoanoa, faʻafeiloaʻi, masani ona fesoʻotaʻi ma folasia o lauulu, salalau solo i soo se mea, faia i le taimi o le matua.

Faʻamasinoga mulimuli - alveoli, ituaiga 2:

- basal - laiti, basophilic, mafai ona vaevaeina,

- sebocytes - lapoa, o loʻo i ai lipids, faʻaumatia, avea ma se mea lilo - sebum.

Tatalo fiafia - lautele, puupuu, faʻamalosi sikituselium.

Pancreas anatomy ma talafatu

I totonu o tagata, o lenei gland o loʻo i totonu o le lua o le manava, i tua o le manava ma laʻititi i le agavale. E i ai le foliga o se moli ma le lanu piniki-lanumoana.

O le uʻamea na maua lona igoa ona o mea faʻapitoa o le nofoaga i totonu o le tino: afai o loʻo taoto se tagata i lona tua, o le a na o lalo lava o le manava o le ai ai. E tolu vaega o le gland - le ulu, tino ma le siʻusiʻu:

  1. O le ulu e tu latalata tonu i le solofanua o le duodenum. I le pito o le ulu ma le tino o loʻo i ai se mea e malolo ai i totonu o le tino, o le vein portal e pasi iinei.
  2. O le tino o le okeni ei ai le foliga o se tu ma le manumalo. O le puipui pito i luma e tu lata ane i le pito i tua o le manava ma o loʻo faʻatonuina agai i luga. O le puipui pito i tua o loo feagai ma le pine. E fesoʻotaʻi ma vaʻa o le puʻu manava ma le plexus solar. O le puipui pito i lalo o loʻo i lalo o le faʻamatalaga o le kolone.
  3. O le siʻu o loʻo i ai foliga o se pi. O tafatafa ane o le faitotoʻao le vao.

O le toto o le toto e maua mai i le tele o punaoa. E maua e le ulu le meaʻai mai i le pito i luga ma le pito i luga pito o le pancreatodesodenal arteries. O le tino ma le siʻusiʻu e maua i le toto e lala o le uaea pala. O le vevela vevela e ala mai i le pancreatoduodenal vein, mai le mea e tafe atu ai le toto i le vein vein system.

O tulafono faatonutonu popole e faʻatinoina ona o le agaalofa ma le faʻaogaina o le tino. O le natura o le natura o le natura e fai ma sui o lala o le nerve vagone, e alofagia - e le celiac plexus.

O le fausaga o le tala o le okeni

O le fausaga o le talafaasolopito (o le tino) o le gland e matua faigata lava ma o loʻo i ai se natura faʻaola. O mea uma e aofia ai le okeni e vaevaeina i ni vaega laiti. I le va o lobili o toto toto ma neura. E le gata i lea, o loʻo i ai ni vaega laiti o le gland lea e aoina mai ai le pule faʻanatura.

E faʻatatau i faʻatulagaga ma faʻatinoga, o le okeni atoa e masani lava ona vaeluaina i ni vaega tetele se lua - endocrine ma exocrine.

O le vaega o le exocrine o le pancreas e aofia ai fusi o sela - acini. O i latou o se vaega o lobili. O le acini e fesoʻotaʻiina e se faiga e pei o se laau e foliga mai. O taotoga o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le interlonular, o i latou, i le isi itu, e tafe atu i totonu o le auala autu.

O le vaega endocrine o loʻo faʻatusalia e tamaʻitaʻi a Langerhans. O nei vaega o le pancreas o fuʻulaʻau ia o sela maso - inslocytes. E tusa ai ma le faʻaogaina o meaola ma galuega, o nei siama ua vaevaeina i le tele o subtypes - alpha, beta, delta, o-D, vailaau PP.

Pancreatic duct system

O le okeni o loʻo i ai se faʻalavelave tele o ala o loʻo aʻafia ai le sua i totonu o le vevela.

O le auala autu, o le uia o le totoga atoa, ua taʻua o Virsungova. O lenei tino o le pancreatic e tafe atu i le lumen o le duodenum. I totonu o lenei nofoaga o loʻo i ai se musika lamolemole lelei - o le sphincter, lea e puipuia ai le ulufale mai o le suka gao ma talo i totonu o le gland.

O le umi o le taʻavale mai le 16 i le 20 cm, o le lautele e ese mai le 4 mm i le ulu i le 2 mm i le paluga. O foliga o le pule e masani ona toe faia le foliga o le gland. Ae i nisi tulaga, e mafai ona faʻaaogaina se foliga o le S i luga poʻo le S.

I le isi itu, o le a tafe atu i lalo ia laina laiti-e vaʻavaʻai ma faʻapipiʻi. I totonu o le Kolisi, o le 30 i le 50 pito i tua o tamaʻi laiti e mafai ona tatalaina.

E masani ona faʻafeiloaʻi le pito i luga o le fale i le choledochus fafo. I nisi tulaga, o nei pu e mafai ona tu eseese i se mamao e 1-2 cm mai le tasi. O lenei mea faʻale-natura e le o se faʻaleagaina ma e tupu i le 20-30% o le faitau aofaʻi o tagata.

O se fesuiaiga o le fausaga faanatura atonu o le tuueseeseina o le Pule i totonu o lala e lua. E vavae ese mai le tasi ma le isi ma lua ni tatala tatala. O ia mea e foliga mai e le masani ai.

I le ogatotonu o le ulu o loʻo i ai se pule faaopoopo o le santorinium. I le tusa ma le tolu o le faitau aofaʻi o tagata, e mafai ona tatala tutoatasi i le lumenia o le duodenum ma fai ai se pulumu santorinia, lea o loʻo i ai le enzymes. Afai o le atrophy o le aoga autu e tupu, o le isi faaopoopo e avea ma ana galuega. I le va o le auala faaopoopo ma le lumen o le duodenum o le Helly sphincter. E taofia ai le suauu o le sua o le pani ma le iniseti i le lumenia o le taivai.

O le ulu o le gland ua faʻapipiʻiina i lana lava faiga o auala e le fiafia ai. E tolu ituaiga o latou - luga, lalo ma lautele. O laina maualuga e leai ni a latou lava gaioiga gaosia ma faʻafefiloi ma pito i lalo, e fai ai taʻaloga masani.

Auai i le faʻaogaina o meaʻai

O le exocrine (exocrine) o le gland o le gaosiga o enzymes digestive. O nei mea o meaola e masani ona faʻaaogaina e faʻateleina ai le faʻamavaeina o aʻafiaga, gaʻo ma gaʻo. O siama e maua ai le acini e maua ai le sua pancreatic, lea, faatasi ai ma le talo, e momotu ai mea taumafa i ona vaega pito sili ona faigofie ma faalauiloaina lona ave.

O fuainumera nei o loʻo maua i totonu o siama o le tino o le exocrine:

  1. Trypsin e faʻaaogaina e talepe ai aʻafiaga.
  2. Mo le malepelepe o gaʻo vailaʻau faʻamalosi - amylase, maltase, invertase, lactase.
  3. Mo le malepe o gaʻo - lipase.

O le taimi lava e maeʻa ai se meaʻai i totonu o le tino, o le gaosiga o nei enzymes e amata. O le faagasologa e amata mai i le 7 i le 12 itula.

O le aofaʻi o enzymes e maua mai tuusaʻo e faʻatatau i le lelei o mea taumafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a 'ai meaʻai gaʻo, lipotia o le lipase, ma isi.

Galuega Endocrine

O le mea e fai-secretory (endocrine) o le gaosia o hormones. E le pei o enzymes digestive, e leʻo faʻamalologa hormones i totonu o le faʻaogaina o meaʻai, ae tuusao i totonu o le toto, lea latou te salalau i le tino atoa ma aafia ai totoga ma tino. O siama taʻitasi e maua mai i le ituaiga o masini e le mafai ona faʻaaogaina:

  1. O faila o le Alefa e nafa ma le faʻasologa o le glucagon hormone.
  2. Vailaau Beta e maua ai le inisalini.
  3. O suauu Delta e nafa ma le gaosiga o le somatostatin.
  4. O fuatini D1 e maua ai le mea VIP (polypeptide vaso-intestinal).
  5. PP synthesize polypeptide pancreatic.

Inisalini ma le glucagon control le carbohydrate metabolism. O isi hormones o loʻo tuʻuina atu ai tulafono faatonutonu a le tino o le tino. O lenei metotia o le puleaina o le homeostasis o se tasi lea o mea sili ona faigofie ma alualu i luma muamua.

Faʻafitauli i le fausaga o le okeni

O le iʻuga o suiga i galuega a le parenchyma poʻo le faʻalavelaveina o le vaʻaia, o faʻamaʻi ogaoga o le faʻaogaina o meaʻai.

O le faafitauli sili ona taatele o le fesuiaiga o le auala autu poʻo le faʻaopopo. I lenei tulaga, o le a faʻalauteleina le lumanaʻi o le au. O le pancreatic juice e maua i totonu ia i latou, lea e mafua ai le faateleina o le avega ma le atinaʻeina o le gaioiga o le inflammatory.

Faatasi ai ma le faateleina o le lapoa o le Duga, o faamaʻi ogaoga e mafai ona tupu - mai le pancreatitis poʻo le neoplasms leaga.

Faʻailoga o le pancreas

O gasegase pancreatic e taatele i aso nei. Faatasi ai ma i latou, o se aganuu le iloagofie:

  1. Lapatai pancreatiti. O lenei faʻamaʻi e tupu mai o se taunuuga o le faʻateleina o le faʻamalositino o le vai inu ma le faʻalavelaveina o le vaʻaia. E mafua ai ona faigata i le faʻasaʻoina o enzymes i le duodenum. O le iʻuga, o le a amata ona faʻaogaina e le enzymes a latou lava gaʻo. Pachyyma edema e atiina ae. Na amata ona ia taʻalo i luga o le kapeni okeni. Faʻafetai i le lelei o le toto, o le faʻasalaga faʻalauiloa e vave lava ona salalau. O le faʻamaʻi faʻatasi ma le tiga o le fusi i le pito i luga. O le mafuaaga o le faamai e mafai ona avea o se mea e le paleni, taumafa ava malosi, maʻi gallstone.
  2. Pancreatic necrosis e mafai ona avea ma se faʻalavelave o le pancreatitis. O lenei tulaga e faʻailoaina i le atinaʻeina o auala faʻasolosolo i totonu o le gland tissue. E masani lava o faʻamaʻi e faʻatasi ma le peritonitis.
  3. Faʻasologa o le peritonitis o se faʻamaʻi pipisi. E mafua ona o le le atoatoa o le galuega faalilolilo o le okeni, o le gasegase o le galo ma le fausiaina o maʻa. O le faʻamaʻi e mafai ona faʻamuamua (tupu mai o le ava malosi o fualaau oona, meaʻai le paleni), lua - e le o aʻafiaga o isi faʻalavelave pipisi ma le faʻaogaina i totonu o le tino. Faʻasaga i tua o manuʻa, e mafai ona atiaʻe le pancreatitis post-traumatic.
  4. O afu o le glandular tissue e mafai ona i ai se eseesega na mafua mai ai - traumatic, inflammatory, parasitic.
  5. Tumama o le okeni e mafai ona avea ma hormone-malosi ma le toaga. Tumama i gaioiga faʻamalomoni - insulinoma, gastrinoma, glucagonoma - e seasea lava ona togafitia. E masani ona maua pe a maua se maʻi i le maʻisuka. O le tumutumu i le ulu o le gland e masani lava ona faaosofia ai le atinaʻe o jaundice faalavelave.

O se faʻalavelave o faʻamaʻi pipisi e mafai ona avea ma maʻi ogaoga o le endocrin - maʻisuka. O lenei togafitiga faʻapitoa e ogatasi ma faʻalavelave o le gaʻo ma gaʻo gaʻo. Ina ia iloilo le tulaga o le gland, e faʻaaogaina le ultrasound, faʻapea foi ma suʻesuʻega o meaola o le toto ma le urine.

Tuua Lau Faamatalaga