Maʻisuka microangiopathy

O le suka suka e masani ona tupu ai ni faʻafitauli, o se tasi o mea sili ona taatele o le maʻisuka macroangiopathy o pito pito i lalo. O le maʻi e tupu ina ua mavae le tele o tausaga o le togafiti o le maʻisuka, ma aafia ai le tino atoa o le tino. Afai e afaina ai capillani ma vaʻa, ona faʻavasegaina lea o microangiopathy, i le isi itu, faatasi ai ma lapoa tele, e atiaʻe le macroangiopathy. O le tele o taimi, o lenei faʻamaʻi ma le tele o isi e tulaʻi mai o se faʻalavelave o le maʻisuka. O le Macroangiopathy e mafai ona maua i so o se vaega o le tino ma mafua ai le ogaoga o faafitauli, e oʻo lava i le oti.

E TATAU ONA ILOA! E oʻo lava i le maʻisuka maualuga e mafai ona faʻamalolo i le fale, e aunoa ma se taotoga poʻo falemaʻi. Tau lava faitau le mea na fai mai Marina Vladimirovna. faitau le fautuaga.

O le a lenei faʻamaʻi?

Microangiopathy o le faʻaumatiaina o puipui o toto laiti, macroangiopathy faʻalavelaveina le gaioiga o vaʻa tetele, ma o soʻo se vaega o le tino o le tagata e aʻafia. O le atinaʻe ma le alualu i luma o le faʻamaʻi e mafua ai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi, faapea foʻi ma le ate i le maʻisuka. E masani lava ona maua e microangiopathy mea sili ona vaivai o se tagata. I le maʻisuka, o mata e le mafai ona afaina, o le toto toto o le mata o le mata e amata ona vevela ma paʻu, ma o le a vave ona pa'ū. Faatasi ai ma faamaʻi e mafua ai le faaleagaina o puipui o toto toto e:

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

  • fomaʻi faʻapitoa,
  • fibrinoids,
  • thrombosis
  • hyalinosis.
Toe foʻi i le laulau o mea

Etiology ma pathogenesis

O le Macroangiopathy i le maʻisuka o se mea e masani ona tupu; o le faateleina o mea e maua i le kulukose, lea e faʻaleagaina, e tafe i totonu o vaʻa toto. E taʻitaʻia ai i le faʻaleagaina, i se tasi nofoaga o le puipui e amata ona vevela ma pala, i se isi mea e mafiafia. Ona o le le lelei o le toto coagulability, afaina, thrombosis. O tui ma okeni e afaina i le le lava o le okesene (hypoxia), lea e mafua ai ona afaina ai le tele o tino.

O ia suiga e tupu i le tino ma le atinaʻeina o le faamai:

  • o puipui o vaa e eseese, faaleagaina,
  • maualuga le viscosity toto
  • o le saoasaoa o le felauaiga o le toto i totonu o vaa e lemu.

O le tino atoa e afaina i taunuuga, aemaise lava vaevaega laiti, o le tala mo le tele o le avega.

O mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  • uiga faʻamaoni
  • manuʻa i ni tikeri eseese (faʻatasi ma le maʻisuka, faʻamalolologa e tuai ma faʻafitauli),
  • toto ma faʻamaʻi pipisi,
  • inupia o le tino i fualaau faasaina,
  • toto maualuga
  • faʻaitiitia le faʻatinoina o le tino.
Toe foʻi i le laulau o mea

O le faʻaaliga o le maʻisuka micro-ma macroangiopathy

O le faʻaalia o faʻataʻitaʻiga e faalagolago i le maualuga o le faʻaleagaina o lapisi ma le maʻisuka. O le mea e sili ona faigata e togafitia o le faaleagaina o faiʻai, o le solia o le ligamentiga o felauaiga e mafua ai le siama, fatu fatu, lecephalopathy. Faʻasaga i tua o soliga, o le a faasolosolo lemu mai faailoga:

  • o le ulu o le ulu, o le aʻafiaga o le meaʻai e le aoga,
  • faaitiitia galuega o gaoioiga faalemafaufau,
  • vaivai,
  • faʻaaliga o le pau
  • feʻeseʻeseaʻiga e leʻi faʻaopoopoina
  • mafaufau le mafaufau.

O le maʻisuka microangiopathy o pito i lalo o loʻo i ai i isi vaega o le tino, talu ai o le tele o le avega ua tofia i ai. E i ai le soliga o le toto, i le amataga o le vae pito i lalo, o le sooga vae e tiga. A maeʻa sina taimi, o le tulaga e sili atu ona leaga, o le a atili faʻalauiloaina ia faailoga. O le uluaʻi faʻaaliga o loʻo mumu ma tiga pe a savali, ona oʻo ai lea o le tiga, e le mafai ona faʻalavelave. Laveʻa vae, i tulaga maualuga, uluaʻi maʻi manu.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

I le taimi o le suʻega, ua tosina atu e le fomaʻi manatu i faitioga a tagata gasegase, ae le lava lea e iloa ai le maʻi ma lona mafuaʻaga. O metotia faʻataʻitaʻi nei e faʻaaogaina:

Ina ia faʻamaonia pe faʻafitia le faʻaleagaina o le faiʻai, faʻaaoga i le MRI.

  1. Suʻesuʻega o le toto ma le urine. E manaʻomia lenei mea e pulea ai le kulūkose i le maʻisuka.
  2. Faʻamatalaga e faʻaaoga ai le ata o le Doppler. Faatasi ai ma lana fesoasoani, "siitia" ma o latou faʻaleagaina o le a faʻaalia. O le toto i lalo o tulivae e fuaina foi.
  3. MRI ma le mafaufau masalomia o le faiʻai.
  4. X-ray.
Toe foʻi i le laulau o mea

Togafitiga metotia

O le microangiopathy i le maʻi suka e aofia ai vailaʻau faʻaopopo e faʻaaogaina mo togafitiga. Ina ia foia le maʻi, e tatau ona e amata i se mea sili ona faigofie - lafoai masani leaga ma toe iloilo meaʻai i aso taitasi. O tofiga e faia faapitoa lava e le fomaʻi, o fualaau oona lava ia o le a faʻaleagaina ai le tulaga. Faʻaaogaina faʻatagaina o vailaau faʻasolosolo e faʻamalosia ai gaʻo gaʻo ma maua ai se aoga aoga i le myocardium. Ma, o le avega i luga o toto e tatau ona faʻavaivaia e ala i le faʻafefeina o le toto, mo le mea lea, o le a faʻataʻitaʻiina ai le heparin poʻo le acetylsalicylic acid.

Afai o le faʻamaʻi e aʻafia ai vae vaivai, o le a vave ona tupu ni manua, lea, ma le maualuga maualuga o le suka, ia toso atu ma le tiga. I lenei itu, o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi, talu ai o le tino o le tetee e maualalo. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni mea faʻapitoa, i lenei tulaga, afai o loʻo i ai se taufaʻatau i le soifua o le tagata maʻi, o le a filifili le fomaʻi e vavae ese le vaega o le pipisi, aloese mai le vavao. Ina ia mafai ona pasia se fatuga o le fatu, e tatau ona faia le siaki faifaipea e le gata i le maualuga o le suka, ae faapena foi i le toto maualuga. Faʻateleina, o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e maualalo ai le mamafa o loʻo faʻaalia. E taua le manatuaina o faʻamaʻi e faʻapupulaina i tua o le maʻisuka o se taunuuga.

Puipuiga

Mo se vave vave toe faʻaleleia, e tatau ona e faʻaaogaina le mafuaaga o le faʻalavelave o le maʻisuka, ma aua nei galo e uiga i auala o le puipuiga. O le puipuia o le faamaʻi e faigofie nai lo le faatoilaloina, o lenei mea e faatatau i le macroangiopathy. O le mamafa e le lelei mo le soifua maloloina atoa ma faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol. Mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma faʻaopopo le mamafa o le cardio mamafa: tamoe, oso i luga o le maea, faʻataʻitaʻiga o le rhythmic. O le faʻapipiʻiina o le iuga o le a fesoasoani i le faʻamalosi, lea o le a faʻaalia ai le tino ma faʻamalosia ai le tele o puipuiga.

Faʻailoga

Ina ia faia se faʻamautinoaga saʻo ma faʻatonu se togafitiga talafeagai, e le lava le faitioga o maʻi. Ina ia aoina se talafaasolopito atoa, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina ituaiga o suʻesuʻega ma meafaigaluega faʻapitoa:

  • Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe. O se suʻesuʻega lautele o le toto ma le urine o le a faʻaalia ai le maualuga o le kulukose e pei ona maualuga tele.
  • Suesuega e faʻaaoga ai masini saʻo. O le tagata maʻi e suʻesuʻeina i luga o se masini ultrasound e faʻaaoga ai le numera o le lanu o Doppler, lea o le a mafai ai ona e vaʻai i le toto totoina i totonu o vaʻa ma capillaries. O le mamafa i luga o le vae ma le upega poplite e fuaina foi. Talu ai nei, ua amata ona faʻaaogaina se ituaiga o faʻamaʻi - komipiuta komipiuta.

Mo le togafitiga manuia ole microangiopathy, muamua lava, e tatau ona tausisia uma faʻasologa o fomaʻi. O le faʻataʻitaʻiga poʻo le faʻavaivaia o fualaau faʻatauina i le uluai faailoga o le faʻaleleia atili e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafaafitia.

  • Muamua lava, e manaʻomia e le tagata maʻi ona lafoaia masaniga leaga, faʻaauau ona taʻalo i taʻaloga ma nai mea laiti, toe iloilo atoa le meaʻai. I le mamafa o le mamafa o le tino, faatulaga lou olaga i se auala e tupu ai le pa'ū vaivai.
  • I le togafitiga o soʻo se faʻafitauli o le maʻisuka, o le laasaga sili ona taua o le faʻasaʻoina o le kulukose i totonu o le toto. Afai o le maualuga e alu ese mai le masani, o le aoga o togafitiga e faaititia i le leai. Aua neʻi galo e uiga i le taumafa faapitoa - faʻaaogaina atoa meaʻai e mauagofie ai masini gaʻo.

O vailaʻau nei e faʻaaogaina e togafitia ai le faʻamaʻi:

  • Fualaau faʻamaʻi ei ai le aafiaga o le metabolic. E aofia ai ma le gentleronate, thiatriazolin ma isi. Pe a tago i nei vailaʻau, o meaʻai gaʻo e faʻamaʻiina, o le mea lea e faʻaleleia atili ai le kulukose o le kulukose i le myocardium.
  • Heparin, acetylsalicylic acid, vazaprostan o nei vailaau faʻamaʻi uma e vevela le toto. O le mamafa o le toto e afaina ai le toto ma le fausia o le microthrombi.
  • Ina ia aloese mai se fatu fatu poʻo se stroke, e tatau ona e siakiina pea le toto. O faailoga lelei o le 130 i le 85 mm Hg. Art. O le mea lea, faatasi ai ma aʻafiaga mamafa, e tatau ona e faʻaaoga fualaau faasaina e faʻamautuina ai lenei faʻamaoniga.
  • Afai o togafitiga, o le tagata maʻi e le maua i le maʻi suka, mumū, purulentions o nisi o vaega o le paʻu i luga o vae, o le vavaeina o le vae e tatau. O le faʻasolosolo ma le taotoga e mafai ona faʻagata ai le ola maʻi.
  • O le maʻisuka microangiopathy, o se faʻalavelave o le maʻisuka, e manaomia ai le mataʻituina ma le puipuia o mea. O togafitiga faʻamaʻi faʻamalositino e faʻapitoa ma le fomaʻi, magnetotherapy, laser ma le acupuncture. Faatasi ai ma lenei auala, o puipui o le vaa ua sili atu ona olaola, ua faaitiitia ai le lamatia o pupuni toto.

Faʻatasi ai ma togafiti talafeagai ma togafitiga, o le lamatiaga o le maua o le gangrene o le vae e faʻaitiitia i le tele o taimi.

Vaʻaia ma le puipuia o le maʻisuka macroangiopathy

O le soifuaga mai i le cardiovascular complications o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e oʻo atu i le 35-75%. O nei mea, i le tusa ma le afa o mataupu, o le maliu e tupu mai i le infarction myocardial, i le 15% - mai le gasegase o le cerebral.

O le ki i le puipuia o le maʻisuka macroangiopathy o le faatumauina lea o le maualuga o le kulukose o le toto ma le toto maualuga, paʻu, puleaina o le mamafa, lafoai o masani leaga, faataunuuina uma fautuaga faafomaʻi.

Micro ma macroangiopathies i le maʻisuka: o le a lea?

O le maʻisuka macroangiopathy o se faʻafitauli lautele ma le atherosclerotic lea e atiina ae i luga o laupega lautele pe tele foi ma se umi faaumiumi o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O se mea talitutusa faapena e leai se mea ae o le pathogenesis, e mafua ai le faʻaalia o maʻi fatu fatu, ma o se tagata e masani ona maualuga le maualuga o le toto, gaʻo o loʻo i luga o laʻau, ma o le gasegase o le cerebral e faʻalavelaveina.

Faʻailoa le faʻamaʻi e ala i le taitaia o le electrocardiograms, echocardiograms, faʻamatalaga o ultrasound, fatugaʻo, vaʻa vaʻaia, gaʻo o le limasefulu.

Togafitiga e aofia ai le puleaina o le toto, faʻaleleia atili o le toto, faasaʻoina o le hyperglycemia.

A maʻi se tagata i le maʻisuka mo se taimi uumi, o tamai capillaries, puipui ma veins i lalo o le faatosinaga o le tele o le kulukose e amata ona malepe.

O le mea lea o loʻo i ai se vevela malosi, faʻaleagaina, pe, i se isi itu, o le vavao lea o vaʻa toto.

Mo le mafuaʻaga lenei, o le tafe toto ma le metabolism i le va o tisipetope o totoga i totonu, ua faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le hypoxia poʻo le okesene ile matelaina o masini o loʻo siomia ai, faʻaleagaina ai le tele o totoga o le maʻisuka.

  • O le tele o taimi, o vaʻa tetele o pito i lalo ma fatu e aʻafia, e tupu lea i le 70 pasene o mataupu. O nei vaega o le tino e maua le avega silisili, o le mea lea e sili atu ona aʻafia le vaʻa i suiga. I le maʻisuka microangiopathy, o le mea masani e masani ona afaina, lea e maua e pei o le retinopathy, ma o mataupu masani foi.
  • O le masani lava, o le macroangiopathy o le maʻisuka e afaina ai le cerebral, coronary, toega, maualuluga lautele. O lenei mea o loʻo faʻatasi ma le angina pectoris, le faʻamaʻi o le myocardial, o le stroke o le ischemic, gangrene maʻisuka, ma le toto maualuga. Faʻasalaga faʻasalalau i vaʻa toto, o le aʻafiaga o le fatuina o maʻi fatu ma le stroke e faʻatupulaʻia faʻatolu.
  • O le tele o maʻi o le maʻisuka e oʻo atu ai i le arteriosclerosis o toto toto. O lea faʻamaʻi e maua i tagata e iai le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka na sili atu i le 15 tausaga muamua atu nai lo tagata mamaʻi. E le gata i lea, o se faʻamaʻi i le maʻisuka e mafai ona alualu i luma vave.
  • O le faʻamaʻi e faʻamamafa ai le paʻu o lalo o le palapala ma le tele o laʻau, lea o loʻo i ai ni pepa atherosclerotic mulimuli ane. Ona o le fuafuaina, faʻaaliga ma le siaki o paʻu, faʻapipiʻi toto i le lotoifale, faʻamalama le lumenia o vaa, o se taunuuga, o le toto e tafe i le nofoaga ua afaina ua afaina i le maʻisuka.

I le avea ai ma tulafono, o le macroangiopathy o le maʻisuka e aʻafia ai le matelaina o maliu, cerebral, visceral, fausaga lautele, o lea e faia ai e fomaʻi mea uma e puipuia ai ia suiga e ala i le faʻaogaina o puipuiga.

O le aʻafiaga o le pathogenesis ma le hyperglycemia, dyslipidemia, faʻamalosia o le inisalini, oona, toto maualuga, faʻateleina o le toto, faʻasalaga o le endothelial, faʻalavelave faʻamaʻavale, faʻafefeteina le tino e maualuga maualuga.

E le gata i lea, o le atherosclerosis e masani lava ona atiae i tagata ulaula, i le i ai o le le atoatoa o le tino, ma le gasegase o le inisua. I le lamatiaga o tamaloloa e sili atu i le 45 tausaga le matutua ma sili atu ile 55 tausaga.

E masani lava o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e avea ma se mea na tupu mai.

O le diabetic angiopathy o se talitonuga autasi lea e fai ma sui o le pathogenesis ma e aofia ai le solia o toto toto - laiti, lautele ma le lautele.

O lenei tulaga mataʻutia ua manatu o le taunuuga o le tuai ona faʻalavelaveina o le maʻisuka, lea e atiina ae pe a ma le 15 tausaga talu ona oʻo mai le maʻi.

O le maʻisuka macroangiopathy o loʻo faʻatasi ma syndromes e pei o le atherosclerosis o le aorta ma ario, o gaioiga poʻo gaʻo.

  1. I le taimi o le microangiopathy i le maʻisuka malosi, retinopathy, nephropathy, ma le maʻisuka microangiopathy o pito i lalo o loo matauina.
  2. O nisi taimi, pe a faaleagaina le toto toto, ua iloa ai le angiopathy lautele, o lona manatu e aofia ai le micro-macroangiopathy o le maʻisuka.

O le maʻisuka microangiopathy e mafua ai le solia o neura o le gataifale, lea e mafua ai le neuropathy o le maʻisuka.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le aorta ma gaʻo, e mafua ai le macroangiopathy o le maʻisuka pito i lalo ma isi vaega o le tino, o le maʻisuka e mafai ona iloa ai maʻi o le fatu, fatuga o le myocardial, angina pectoris, cardiosclerosis.

O maʻi faʻamaʻi o le fatu fatu i lenei mataupu e oʻo mai i se foliga faʻapitoa, e aunoa ma le tiga ma faʻatasi ai ma le arrhythmia. O lenei tulaga e matua lamatia, aua e mafua ai le maliu faʻafuaseʻi.

O le pathogenesis i le maʻisuka e tele lava ina aofia ai ni faʻafitauli faʻapitoa i le post-infarction i le avea o le anesysm, arrhythmia, thromboembolism, le mautonu o le cardiogenic, le toilalo o le fatu. Afai ua fuafuaina e fomaʻi o le macroangiopathy o le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le afaina o le myocardial, e tatau ona faia mea uma ina ia le toe osofaia le fatu fatu, talu ai e maualuga tele le lamatiaga.

A faʻaitiitia le faʻailogaina o le toto, o le maʻisuka macroangiopathy e faʻapogai ai le foliga mai o le maʻi pipisi o le maʻisuka i le maʻisuka i luga o vae.

Faʻamatalaga o le fuafuaina lea o le leaga o le gasegase, vaʻaia ma le gataifale.

Ina ia fuafuaina le auala ole suʻega e manaʻomia, e tatau i le tagata maʻi ona faʻatalanoa se fomaʻi.

O le suʻega e faia e se endocrinologist, o le diabetlogist, o le cardiologist, o le fomai tipitipi vascular, o se fomai tipitipi o le fatu, o se neurologist.

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o ituaiga nei o suʻega ua faʻatulagaina e iloa ai le pathogenesis:

  1. O le suʻeina o le toto e faia i le suʻega o le kulukose, triglycerides, cholesterol, platelets, lipoproteins. O loʻo faʻatinoina foi le suʻega toto.
  2. Faʻaauau le suʻesuʻeina o le cardiovascular system e faʻaaogaina ai le electrocardiogram, siakiina o le toto i aso taitasi, suega o le mamafa, se echocardiogram, faʻamatalaga faʻamalosi o le aorta, faʻamalolo o le faʻasalaga o le myocardial scintigraphie, faʻatalanoaga, faʻataʻitaʻiga o faʻasalalauga faʻapisinisi.
  3. O le aʻafiaga o le maʻi o loʻo faʻamautuina e faʻaaoga ai faʻamatalaga ultrasound o vaʻaia o le vavalaʻau, faʻamaloiloina faʻataʻitaʻiina ma faʻataʻitaʻiga o vaʻa gaosi.
  4. Ina ia suʻesuʻeina le tulaga o toto toto, o le a suʻesuʻeina vae i le faʻaaogaina o le suʻesuʻeina o ata, faʻamaloiloina o tala, talafaʻasolopito lautele, rheovasography, capillaroscopy, faʻasologa o meaola.

Ole togafitiga o le faʻamaʻi i le maʻisuka e aofia ai le tuʻuina atu o fuafuaga e faʻagesegese ai le alualu i luma o se faʻalavelave faʻaleagaina faʻafitauli, lea e mafai ona lamatia ai le maʻi ma le le atoatoa poʻo le oti.

O maʻi faʻamaʻi o le pito i luga ma pito i lalo o loʻo togafitia i lalo o le vaavaaiga a le fomai tipitipi. I le tulaga o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le togafitiga faʻamalosia talafeagai e faia. E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonu se togafitiga, lea e aofia ai le faʻamalosolo, le faʻamaʻalogaina o le gasegase o le cerebrovascular, faʻamavaega o le vaega ua afaina, pe afai ua maeʻa ona maua i le maʻisuka.

O mataupu faavae o le togafitiga e fesootaʻi ma le faasaʻoina o faʻamaʻi pipisi, lea e aofia ai le hyperglycemia, dyslipidemia, hypercoagulation, toto maualuga.

  • Mo le totogiina o le gasegase o le gaʻo i le maʻisuka, e faatonuina e le fomaʻi togafitiga o insulin ma le siakiina e le aunoa o le toto suka. Mo lenei mea, o le tagata maʻi na te faʻaaogaina lipine-faʻaitiitia o fualaau faasaina - fuainumera, antioxidants, fibrates. E le gata i lea, e tatau ona mulimuli i se togafitiga faapitoa ma le faʻasaina o le faʻaaogaina o meaai ma le maualuga o meaʻai o manu.
  • Afai ei ai se tulaga lamatia o le atiina ae o faʻalavelave faʻamaʻi, o fualaau faʻasaina ua faʻamaonia - acetylsalicylic acid, dipyridamole, pentoxifylline, heparin.
  • O le togafitiga o le antihypertensive i le tulaga o le siakiina o le maʻisuka macroangiopathy o le ausia lea ma faatumauina le maualuga o le toto toto o le 130/85 mm RT. Art. Mo le mafuaʻaga lenei, o le tagata maʻi na te faʻaaogaina le iniseti ACE, o le faʻapitoa. Afai ua mafatia se tagata i le faʻaleagaina o le myocardial, ua faʻamaonia ai beta-blockers.

E tusa ai ma faʻamaumauga, faʻatasi ma le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, ona o le cardiovascular complications o tagata maʻi, o le maliu e mafua mai i le 35 i le 75 pasene. I le afa o nei gasegase, o le oti e tupu i le faʻalavelave faʻaoga o le myocardial, i le 15 pasene o mataupu o le mafuaʻaga o se gasegase o gasegase ogaoga.

Ina ia aloese mai le atiina ae o le macroangiopathy o le maʻisuka, e tatau ona ave uma togafitiga. O le tagata maʻi e tatau ona siakiina e le aunoa le toto toto, fuaina o le toto, mulimuli i se meaai maloloina, mataʻituina lona lava mamafa, mulimuli i fautuaga uma faafomaʻi ma tuuese masani masani leaga i le tele e mafai ai.

I le vitio o loʻo i lenei tusiga, o faʻataʻitaʻiga mo togafitiga o le maʻisuka macroangiopathy o pito i tua.

Macroangiopathy i le maʻisuka malosi - mafuaʻaga ma auala togafitiga

Macroangiopathy i le maʻisuka malosi o se vaitaimi tuʻufaʻatasi lea e malamalama ai le atherosclerosis o maʻa tetele. O le maʻisuka e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi, lea e tuʻuina atu ma le faateleina o le kulukose toto. I lenei tulaga, o metabolic processes, e aofia ai le gaʻo gaʻo, e aʻafia. O lenei mea e mafua ai le fausia o ni atherosclerotic plate i luga o puipui tetele. Muamua, o le fatu, faiʻai ma vae e mafatia.

O le tele o itu e tau atu i le atinaʻeina o lenei maʻi:

  • Totogi mamafa
  • Uiga leaga - inu ma ulaula,
  • Maualuga maualuga
  • O le atinaʻeina o le faʻalavelave faʻamasino,
  • O le cholesterol toto maualuga,
  • Tausaga e silia ma le 50
  • Vaʻaiga faʻapitoa.

E le gata i lea, o loʻo i ai ni faʻamatalaga patino e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le atinaʻe o le maʻisuka. O nei mafuaʻaga e aofia ai mea nei:

  • Hyperglycemia,
  • Faateleina le maualuga o le insulin - o lenei tulaga e taua o le hyperinsulinemia,
  • Faʻafesoʻotaʻi i aʻafiaga o le hormone - o lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o le inisalini,
  • Maʻi fatu faʻatasi ma le maʻisuka
  • Umi taimi o le maʻi.

O le inisalini e faʻaalia ai foliga o le cholesterol ma lipoprotein taʻitasi. Atonu o se taunuuga o se aafiaga tuusao i luga o pa puipui poʻo se aafiaga i le lipid metabolism.

O le maʻisuka macroangiopathy e mafai ona i ai ni auala eseese atinae. O ituaiga uma o togafitiga o loʻo faʻaalia i nisi o vaega.

Faʻamamaina fatu o le loto, o loʻo tupu mai le angina pectoris. O lenei soliga e fesootaʻi ma le soliga o le gaosiga o le toto. E faʻaalia i le tino o le tiga i le sternum. E i ai foi se tulaga lamatia o le atinaʻeina o le faʻasaina o le myocardial ma le faaletonu o fatu fatu.

O lenei ituaiga o togafitiga o loʻo faʻaalia mai i na faʻaaliga:

  1. Lelaʻiina, susunuina, faʻapipiʻi tiga i le itu o le fatu ma le sternum. I le laasaga muamua o le atinaʻeina o le maʻi, latou te tulaʻi mai na o le faʻamalositino. A o atiina ae, o le le toʻa o loo i ai i se tulaga toafilemu e tusa lava pe a uma ona faʻaaogaina fualaau mai le vaega o le palapala.
  2. Umi le manava. I le taimi muamua, e naʻo lalo ifo o avega mamafa e matauina, ona i ai lea i se tulaga toafilemu.
  3. Sogi o vae.
  4. Galuega le lelei o le fatu.
  5. Faateleina le maualuga o le toto.
  6. Faʻasalaga fatu faʻafuaseʻi. O lenei togafitiga e masani ona matauina i le maʻisuka. E afua ona o se faaletonu o le nerve fibers.

O le faʻaleagaina o le vaʻaia o le gasegase ua taʻua o le cerebrovascular pathology. Faatasi ai ma lona atinaʻeina, o ia faʻaaliga o loʻo matauina:

  1. Tigā.
  2. Taunuuga o le faʻasalalau.
  3. Tesea
  4. Faavaivai vaivai.
  5. Tigāina I lalo o lenei vaitaimi ua malamalama o se solitulafono matuia o le gaioiga o le cerebral, lea e aofia ai le maliu o se tasi vaega.

O le maʻisuka macroangiopathy o le pito i lalo e aofia ai ia faʻaaliga:

  1. Paʻu i vae.
  2. Lapataiga Ulcerative. Pe a aliali mai, o le amio saʻo o le paʻu ua faʻavaivaia.
  3. Loto.
  4. Le oti o le masusu mumu. A oʻo mai le gangrene, o le vae ua liuliu ma ua leai atoa ana galuega.

O le sini o le togafitiga o lenei maʻi o le faʻaitiitia lea o le atinaʻeina o faʻalavelave matautia mai vaʻa, lea e ono mafua ai le le atoatoa o le maʻi poʻo le maliu. O le mataupu autu i le togafitiga o lenei faamaʻi o le faasaʻoina lea o aiaiga:

  • Faʻaogaina
  • Hyperglycemia,
  • Faʻasaʻo maualuga,
  • Dyslipidemia.

Ina ia faʻaleleia le tulaga o se tagata, o loʻo faʻatulagaina fualaau o le lipid-lowering. E aofia ai fibrates, statins, antioxidants. E leai se taua tele o le tausia o se taumafataga, lea e aʻafia ai le faʻasaina o le faʻaaogaina o meaola o manu.

Faʻamataʻu tele le lamatiaga o le thromboembolic, e aoga le faʻaaogaina o auupega. E aofia ai le heparin ma le pentoxifylline. E masani ona faatonuina e fomaʻi le acetylsalicylic acid.

O togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi ma lenei faʻamautinoaga o loʻo faʻataunuʻuina ina ia ausia ma faatumauina le faʻasao faʻasao. E tatau ona tumau i le maualuga o le 130/85 mm RT. Art. Ina ia foia lenei faafitauli, o loʻo faʻaaogaina le inhibitors ACE, captopril.

E manaʻomia foʻi lou faʻaaogaina o togafitiga - furosemide, hydrochlorothiazide. O maʻi na maua i le faʻamaʻi o le myocardial ua faʻamatalaina beta-blockers. E aofia ai atenolol.

O le togafitiga o maʻi o gaʻo o le pito i lalo e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomai tipitipi. I faʻalavelave faʻafuaseʻi ogaoga faʻafuaseʻi, o loʻo tuʻuina atu le tausiga matuia. Afai ei ai se faʻamaoniga, e mafai ona faia le taotoga.

O le taufaʻamataʻu o le macroangiopathy e sili atu ona faʻailoa i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O le aʻafiaga o le oti mai faʻalavelave faʻafuaseʻi o lenei maʻi o le 35-75%. I le afa o mataupu, o le maliu e mafua mai i le faʻaleagaina o le myocardial.

O se faʻafitauli le lelei o le taimi lea e tolu faʻalavelave vascular - o le faiʻai, vae, ma le fatu - e aʻafia i le taimi e tasi. E sili atu ma le afa o gaioiga uma o le faʻamavaeina o le tino e fesoʻotaʻi ma le macroangiopathy.

I le faaleagaina o vae, ua matauina ai faaletonu o le tino. O lenei mea e mafua ai mea e manaʻomia mo le fausiaina o le maʻisuka vae. I le faaleagaina o fiva namu, vaʻa toto ma ponaivi mea, e matauina ai le necrosis ma faʻaalia ai gaioiga.

O le faʻaalia o le maʻi o le gaʻo i le vae pito i lalo e mafua mai i le faʻamaʻi totoʻa i vaʻa afaina o vae. O le nofoaga sili ona taatele o gangrene o le lapoa tele.

O le tiga ma le foliga mai o le gangrene o le maʻisuka e le o faaalia tele lava. Ae a oʻo mai le molimau, e le aoga le tolopoina o le taotoga. E oʻo lava i se laʻititi laʻititi e tupu i le faʻamalolo umi o manuʻa. O nisi taimi e tatau ai ona faia se taotoga lona lua.

Ina ia puipuia le faʻaalia o lenei maʻi, e tatau ona maitauina le tele o fautuaga:

  1. Faʻaavanoa mo le maʻisuka
  2. Auai i se taumafataga e aofia ai le faʻasaina o meaʻai mai le polotini, mea inu gaʻo, masima ma meaʻai gaʻo,
  3. Faʻavasega le mamafa o le tino
  4. Vagana ulaula ma inu,
  5. Faʻatino se gaioiga faaletino, lea e le faʻaosofia ai foliga vaaia o le angina pectoris,
  6. O aso uma mo se savaliga i le ea fou
  7. Tuʻuina se suʻesuʻega malosi ole lipid content - tasi i le 6 masina,
  8. Faʻaauau le mataʻituina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto - o lenei faailoga e fuaina i le aso.

O le atinaʻeina o le macroangiopathy i le maʻisuka o se mea e masani ona taatele. O lenei togafitiga e afaina i foliga vaaia o ni taunuuga mataʻutia ma mafai foi ona oo ai le oti. O le mea lea, e taua tele le auai i lona puipuiga, ma afai e aliali mai, faʻafesoʻotai se fomaʻi vave.

O le a le maʻisuka macroangiopathy: o se faʻamatalaga o faʻaaliga o le maʻisuka

O le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga uma o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaleagaina ai le tulaga o se tagata ma aʻafia uma ai vaʻa ma okeni. O se tasi o nei maʻi o le maʻi o le maʻisuka.

O le aano o lenei faʻamaʻi o le faʻaaogaina o le vascular system atoa. Afai e na o ni nai vaa laiti ua faaleagaina, o lona uiga o le maʻi ua vaʻaia o le microangiopathy o le maʻisuka.

Afai e na o vaʻa tetele o le tino e osofaia, o le maʻi e taʻua o le macroangiopathy o le maʻisuka. Ae e le na o le pau lea o le faafitauli e ono maua e se maʻi suka. Faatasi ai ma le angiopathy, e aʻafia foi le homeostasis.

Faailoga Faʻaalia o le Maʻisuka Microangiopathy

Pe a mafaufau i faailoga autu o le microangiopathy, e tolu itu taua e le o taʻua, o le Virchow-Sinako triad. O a nei faailoga?

  1. O puipui o vaa e afaina ai suiga.
  2. O le totoina o le toto e vaivai.
  3. E faʻaitiitia le saoasaoa o le toto.

O le iʻuga o le faʻalauteleina o le platelets ma faʻapupulaina le maualuga o le toto, o le a sili atu ona mataʻituina. O vaʻa maloloina e i ai se lubricoa faapitoa e le faatagaina ai le toto e pipii i puipui. O lenei mea e mautinoa ai le talafeagai o le toto.

O vaʻavaʻaveʻa e le mafai ona gaosia lenei lubricant, ma o loʻo i ai le faʻaitiitia o le toto. O nei soliga uma ua taʻitaʻia e le gata i le faʻaleagaina o toto toto, ae faʻapea foi i le fausiaina o microtubus.

I le faagasologa o le atiina ae o le maʻisuka, o lenei ituaiga o suiga e aofia ai le sili atu o le tele o vaa. E masani lava o le vaega autu o le faaleagaina o:

  • totoga o faaaliga vaaia
  • myocardium
  • gaʻo
  • togafiti lautele
  • paʻu o le paʻu.

O taunuuga o nei soliga, o se tulafono, o:

  1. neuropathy
  2. maʻisuka nephropathy,
  3. cardiopathy
  4. dermatopathy.

Ae o uluaʻi faailoga o loʻo i totonu o pito i lalo, lea e mafua mai i le solia o toto i totonu o lenei vaega. O le resitalaina o ia mataupu e tusa ma le 65%.

O nisi fomaʻi e finau e finau o microangiopathy e le o se faʻamaʻi ese, o lona uiga, o se faailoga o le maʻisuka. E le gata i lea, latou te talitonu o microangiopathy o se taunuuga o le neuropathy, lea e tupu muamua.

Fai mai isi saienitisi o aʻafiaga o le nerve e mafua ai le neuropathy, ma o lenei mea moni e le o aʻafia ma le faʻaleagaina o vailaʻau. E tusa ai ma lenei manatu, o le maʻisuka na mafua ai le neuropathy, ma o le microangiopathy e leai se mea e faia ai.

Ae o loo i ai foi se talitonuga lona tolu, o loo finau mai le au tetee o le solia o le galuega popole o le a faaletonu ai le toto toto.

O le maʻisuka microangiopathy ua vaevaeina i ni ituaiga, lea e mafua mai i le maualuga o le faaleagaina ile pito i lalo.

  • Faʻatasi ai ma le maualuga o le leaga o le paʻu o le paʻu o le tino o le tagata ua le o iai.
  • Laʻasaga muamua - e i ai ni faaletonu laiti i luga o le paʻu, ae latou te le maua ni faʻaogaina o le tino ma e vavalalata lava.
  • I le tulaga lona lua, e sili atu le iloa o lino paʻu e mafai ona faʻaloloto ina ia latou faaleagaina ai manua ma ponaivi.
  • O le lona tolu o tulaga o loʻo faʻaalia i siama o le paʻu ma faailoga muamua o le tino maliu i luga o vae. O ia faʻafitauli e mafai ona tutupu i le vaʻaia ma le faʻaogaina o le tino, faʻamaʻi, edema, hyperemia, abscesses ma le osteomyelitis.
  • I le lona fa, o le gangrene o se tasi po o nisi tamatamailima e amata ona atiae.
  • O le lima o vaega o le vae atoa, poʻo le tele o ia mea e aafia i le galanrene.

O le vaega autu i le maualuga o le soifuaga o tagata mamaʻi ma le maʻisuka o le maʻisuka macroangiopathy. O le macroangiopathy e tele lava ina tupu i tagata mamai.

Muamua lava, e afaina tele le tele o vaʻa pito i lalo, ona o le mafuaʻaga o mafatiaga o le gaʻo ma le cerebral.

E mafai e le Macroangiopathy ona atiae i le faagasologa o le faateleina o le fua faatatau o le atinaʻe o le maʻi atherosclerotic. O le faʻamaʻi ua vaevaeina i ni vaega o atinaʻe.

  1. I le taimi muamua, i le taeao ua faateleina le vaivai o le tagata maʻi, tele le salu, vaivaiga, moe, lagona o le malulu i totonu o vae ma le itiiti o le numera. O lenei faailoilo taui i le gaioiga lautele.
  2. I le laasaga lona lua, o vae o se tagata e amata ona le mautonu, e tele lava lona togi, o le a amata ona malepe le pito o fao. O nisi taimi o le laessess e aliali mai i lenei taimi. Ona i ai lea o le tiga i vae, i le taimi e savali ma malolo ai. O le paʻu e paʻu ma paʻu. E mataʻituina maʻi i le galuega o sooga.
  3. O le vaega mulimuli o le gangrene i le maʻisuka o le vae, tamatamailima ma le vae maualalo.

Macro ma microangiopathy i le maʻisuka e faʻatusatusa tutusa. O le mea muamua lava e tatau ona faia e se tagata maʻi o le aumaia lea o metabolic processes o le tino i se tulaga masani. E tatau ona toe faʻaleleia le gaʻo o le carbonbohydrate, aua o le hyperglycemia o le mafuaaga autu lea mo le atinaʻe o le atherosclerosis o toto toto.

E talitutusa foi le taua i le togafitiga o le mataituina o le tulaga o le metabolism lipid. Afai o le maualuga o le lipoproteins e maualalo ai le mamafa o faailo na faafuaseʻi ona faateleina, ma o le maualuga o triglycerides, i le isi itu, ua faaitiitia, o loo taʻu mai ai ua oo i le taimi e aofia ai fualaau faasaina i le togafitiga.

O loʻo matou talanoa e uiga i fuainumera, fibrates ma antioxidants.Macro- ma microangiopathy i le maʻisuka malosi e togafitia ma le tatau ona aofia ai vailaʻau faʻasaina o gaioiga faʻasolosolo, mo se faataitaiga, trimetazidine.

O nei vailaʻau e fesoasoani i le gaioiga o le kulukose i le myocardium, e tupu ona o le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo. I le togafitiga o ituaiga uma o le faamaʻi, o tagata gasegase o loʻo faʻamaonia mai ai faʻamaonia.

O fualaau ia e fesoasoani e faʻamalu ai le toto i totonu o le toto ma faʻavaivaia le galuega o le platelet pe a faʻamaonia i le macroangiopathy.

Faafetai i nei mea, e le maua e le toto se mausali mausali ma o tuutuuga mo le taina o toto toto e le o faia. Anticoagulants e aofia ai:

  • Acetylsalicylic acid.
  • Tiklid.
  • Vazaprostan.
  • Heparin.
  • Dipyridamole.

Taua! Talu ai o le maualuga o le toto maualuga e toetoe lava o taimi uma e maua ai i le maʻisuka, e tatau ona faʻamautuina vailaʻau e faʻasaʻo ai le toto. Afai o lenei faailo e masani, e fautuaina pea e siaki pea.

I le maʻisuka, o tulaga aupito sili ona lelei e 130/85 mm Hg. O ia togafitiga o le a fesoasoani e taofia le atinaʻeina o nephropathy ma le retinopathy i se taimi tatau, faʻaitiitia le lamatiaga o le lavea ma le fatu fatu.

Faatasi ai ma nei fualaau faasaina, o le autūgonists o le calcium, o inhibitors ma isi fualaau faasaina ua iloga.

I le taimi o togafitiga, e tatau ona faʻamautuina faʻamaumauga o le autū o le homeostasis. Mo lenei mea, ua faatonuina e fomaʻi fualaau e faateleina ai le gaioiga o le sorbitol dehydrogenase. E tutusa lava le tāua i le faia o gaoioiga e faʻamalosia ai le puipuia o faʻasalaga.

O le mea moni, e sili ona lelei le puipuia muamua o le maʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e taʻitaʻia le soifuaga sao ma tausia pea lou ola maloloina. Ae afai e aliali mai faailoga o le maʻisuka, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O auala faʻaonapo nei o togafitiga o le maʻisuka ma le puipuia o le fesoasoani o le a fesoasoani i se tagata e aloese mai ia taunuuga leaga e pei o le macro- ma le microangiopathy.

Matamata i le vitio: Aisea e mafai ai ona maua mai le cystitis i le maʻisuka?


  1. O oe faʻamaʻi maʻi i fafine o le tausaga fanau. O se taʻiala mo fomaʻi, GEOTAR-Media - M., 2013. - 80 p.

  2. Dreval A.V., Misnikova I.V., Kovaleva Yu.A. Puipuiga o tuai o faafitauli i le macrovascular o le maʻisuka, GEOTAR-Media - M., 2014. - 80 p.

  3. Akhmanov M. Sweet e aunoa ma le suka. SPb., Tessa Publishing House, 2002, 32 itulau, faasalalauga 10,000 kopi.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga