Le masani o le suka o le toto i le ao ma le afiafi

O le suʻega suʻega o se mea e tatau ai mo tagata e maua i le maʻisuka, faʻapea foi ma i latou o loʻo i ai le maʻisuka. Mo le vaega lona lua, e tutusa lava le taua o le faia e le aunoa o se suʻega toto i tagata matutua ma tamaiti ina ia puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi. Afai e sili atu le tele o kulukose o le toto, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. Ae ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le mea e tatau ona i ai i le tagata le suka.

Suesuega

Faatasi ai ma le matua, o le lelei o le inisalini ua taliaina le faʻaitiitia. O le mea lea, o tagata e 34 - 35 tausaga le matutua e tatau ona mataʻituina pea le fesuiaiga i aso uma i le suka, poʻo le itiiti ifo e ave le tasi fua i le aso. E tutusa foi le faatatau i tamaiti oe ua vavalo e taʻi 1 le maʻisuka (i le aluga o le taimi, e mafai e le tamaititi ona "sili atu," ae le lava le puleaina o le kulukose o le toto mai le tamatamailima, puipuiga, e mafai ona le tumau). E tatau foi i sui o lenei vaega ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi le fua i le aso (sili atu i luga o se manava gaogao).

O le auala pito sili ona faigofie e faia ai se suiga e mai le tamatamailima i luga o se manava gaogao e faaaoga ai le mita o le kulukose toto. Glucose i le toto capillary o le sili lea ona malamalama. Afai e manaʻomia lou fuaina o fuataga i se glucometer, faʻaauau e pei ona taua i lalo:

  1. Liliu le masini,
  2. Faʻaaogaina o le nila, lea ua toetoe lava a uma ona faʻaauupegaina, tui le paʻu ile tamatamailima,
  3. Tuu le faʻataʻitaʻiga i luga o le fasi siaki,
  4. Faʻaofi le suʻega i le masini ma faʻatali mo le taunuʻuga e aliali mai.

O numera e aliali mai o le aofaiga o le suka i le toto. O le puleaina o lenei metotia e matua malamalama lelei ma lava lelei ina ia le misia ai le tulaga pe a suia le faitau o le kulukose, ma o le masani i totonu o le toto o se tagata maloloina e mafai ona sili atu.

O faʻamatalaga sili ona faʻamaonia e mafai ona maua mai se tamaititi poʻo se matua, pe a fuaina i luga o se manava gaogao. E leai se eseesega i le auala e foaʻi ai le toto mo kulūkose faʻatasi i se manava gaogao. Ae ina ia mafai ona maua nisi faʻamatalaga auiliili, atonu e manaʻomia le foai atu o le toto mo le suka pe a uma ona 'ai ma / pe tele taimi i le aso (taeao, afiafi, pe a uma le' aiga o le afiafi). E le gata i lea, afai o le faailoga e sili ona faateleina pe a uma ona 'ai, ua manatu lenei mea o le masani.

Faʻailoaina o le iuga

O faitauga pe a fuaina i le mita o le kulukose o le toto, e matua faigofie lava ona faʻapipiʻi faʻapitoa. O le faailoilo e atagia ai le maualuga o kulūkose i totonu o le faʻataʻitaʻiga. Fuataga o fuamol / lita. I le taimi lava e tasi, o le tulaga maualuga e mafai ona fesuisuiai e tusa lava po o le a le mita e faʻaaogaina. I totonu o Amerika ma Europa, e eseese vaega ole fuataga, lea e fesoʻotai ma se faiga faʻaopoopo eseese. O ia meafaigaluega e masani ona faaopoopoina e se laulau e fesoasoani e faaliliu ai le maualuga o le suka o le toto o se tagata maʻi i iunite Rusia.

O le anapogi e masani lava ona maualalo ifo nai lo le 'ai. I le taimi lava e tasi, o se ata mai suka mai le vein o loʻo faʻaalia i lalo ifo o le manava o le tino nai lo se faʻataʻitaʻiga anapogi mai se tamatamailima (mo se faʻataʻitaʻiga, o le vavaeeseina o le 0, 1 - 0, 4 mmol i le lita, ae o nisi taimi o le kulukose toto e mafai ona ese ma sili atu ona taua).

Totoina e se fomaʻi e tatau ona faʻatino pe'ā faia ni faʻalavelave faigata - mo se faataitaiga, o le suʻega o le toleniga o le glucose i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai o se "glucose avega". E le o tagata uma e iloa le mea. E fesoasoani i le siakiina pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i se taimi pe a uma le aoga o le kulukose. Ina ia tauaveina, o le pa e faia aʻo lei mauaina le avega. A maeʻa lena, ona inu lea e le tagata maʻi 75 ml o le uta. A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻateleina le mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto. O le taimi muamua e fuaina ai le kulūkose pe a uma le afa itula. Ona - tasi le itula pe'ā uma ona 'ai, tasi ma le afa itula ma le lua itula talu ona' ai. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a faʻataunuʻuina pe faapefea ona toto le suka i le maea o se taumafataga, o le a le mea e taliaina, o le a le maualuga o le kulukose ma le umi e uma ai le taumafataga.

Faailoga mo le maʻisuka

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o le maualuga e suia tele. O le faʻatagaina faatagaina i lenei tulaga e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina. O faʻamaoniga e sili ona faatagaina i luma o taumafataga, pe a uma le 'ai, mo tagata maʻi taʻitasi e faʻalagolago i lona tulaga o le soifua maloloina, le maualuga o le taui mo le maʻisuka. Mo nisi, o le maualuga maualuga o le suka i le faʻataʻitaʻiga e le tatau ona sili atu i le 6 9, ma mo isi 7 - 8 mmol i le lita - o le mea masani poʻo le maualuga foi o le suka pe a uma ona 'ai pe i luga o se manava leai.

Faailoga i tagata soifua maloloina

I le taumafai e pulea lo latou tulaga i tamaitai ma alii, e masani ona le iloa e tagata gasegase le masani i se tagata soifua maloloina e tatau ona i ai muamua ma pe a uma ona 'ai, i le afiafi po o le taeao. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻamaopoopoga masani o le sugar sugar ma le malosi o lona suiga 1 itula pe a uma se taumafataga e tusa ai ma le tausaga o le maʻi. I le lautele, o le matua o le tagata, o le maualuga o le fua faatatau e taliaina. O numera i le laulau o loʻo faʻaalia ai lenei faʻasalaga.

Glucose faatagaina i le faʻataʻitaʻiga e matua

Tau tausagaI luga o se manava gaogao, mmol i le lita (maualuga le masani ma le laʻititi)
TamaititiO le faʻaaogaina o se glucometer e toetoe lava a le mafai ona faʻatinoina, aua o le suka toto o le pepe e le faʻavaivai ma e leai se mea e iloa ai
3 i le 6O le suauu e tatau ona i le va o le 3.3 - 5.4
6 i le 10-11Faʻamaumauga o Faʻamaumauga 3.3 - 5.5
Talavou ei lalo o le 14 tausagaO fua masani o le suka i le va o le 3.3 - 5.6
Tagata matutua 14 - 60O le mea lelei, o se matua i le tino 4.1 - 5.9
Seniors 60 i le 90 tausagaO le mea lelei, i lenei tausaga, 4.6 - 6.4
Tuai tagata e sili atu i le 90Tulaga masani mai le 4.2 i le 6.7

I sina mea itiiti o le maualuga mai nei fuainumera i tagata matutua ma tamaiti, e tatau loa ona e faafesootaʻi se fomai o le a taʻu atu ia te oe pe faapefea ona faatulaga le suka i le taeao i luga o se manava gaogao ma faatonuina togafitiga. O isi suʻesuʻega e mafai foi ona faʻataʻitaʻiina (pe faapefea ona faʻatalanoaina se auiliiliga e maua ai se faʻasalalauga lautele o le a logoina e le aufaigaluega soifua maloloina ma tuʻuina atu i ai se faʻamatalaga). I le faaopoopo atu i ai, e taua le mafaufau o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai foi le suka e manatu e masani. O le faʻamatalaga e uiga i le mea e tatau ona avea ma faʻamaoniga ma fuafua ai le fomaʻi.

E ese lava, e taua le manatuaina o le suka o le toto e 40 tausaga ma le matua, faʻapea foi ma tina maʻitaga, atonu e fesuisuiai ona o le leai o se tulaga. Ae ui i lea, a itiiti ifo ma le tolu mai le fa fua e tatau ona i totonu o tapulaa talafeagai.

Post-Meal Levels

Gaʻo masani pe a uma ona 'ai meaai i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina e ese. E le gata i lea, e le gata o le a le maualuga pe a uma ona 'ai, ae faʻapea foʻi le malosi o suiga i mea o loʻo aofia ai, o le tulaga masani i lenei mataupu e ese foi. O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga e uiga i le tulaga masani mo sina taimi pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina ma se maʻisuka e tusa ai ma WHO (faʻamatalaga matutua). E tutusa lava le lautele, o lenei ata mo tamaitai ma alii.

E masani ona 'ai (mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka)

Laʻau mimiti i luga o se manava gaogaoInitaneti i le 0.8 - 1.1 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaE faitau le toto i le 2 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaTulaga maʻi
5.5 - 5.7 mmol i le lita (masani le sugar sugar)8,97,8E maloloina
7.8 mmol i le lita (faʻateleina tagata matutua)9,0 – 127,9 – 11Faʻaleagaina / le lava o le faapalepale i kulūkose, faʻasologa ole gasegase (e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faia se suʻega o le toleniga o le glucose, ma pasia se suʻega lautele)
7.8 mmol i le lita ma luga (o se tagata soifua maloloina e le tatau ona i ai ni faailoga faapena)12.1 ma sili atu11.1 ma lugaMaʻisuka

I tamaiti, e masani lava, o le malosi o le digestibility o le carbohydrate e talitutusa, fetuutuunai mo se fua muamua maualalo. Talu mai le amataga o le faitauga na maualalo, o lona uiga o le suka e le mafai ona tulaʻi i luga e pei o se tagata matua. Afai ei ai le suka 3 i luga o se manava gaogao, ona siaki lea o le molimau 1 itula pe a maeʻa le taumafataga o le a faʻaalia le 6.0 - 6.1, ma isi.

Le masani o le suka pe a uma ona 'ai i tamaiti

I luga o se manava gaogao

(faʻaalia i se tagata soifua maloloina)Faailoga i tamaiti pe a uma ona 'aʻai (pe a uma le 1 le itula) mmol i le litaGlucose faitau 2 itula i le maea ai o se taumafataga, mmol i le litaSoifua Maloloina 3.3 mmol i le lita6,15,1E maloloina 6,19,0 – 11,08,0 – 10,0Glucose toleniga faʻasologa, faʻasolosolo 6.2 ma sili atu11,110,1Maʻisuka

E sili ona faigata le talanoa pe o le a le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e manatu e talia i tamaiti. Tulaga masani i tulaga taʻitasi, o le a valaau le fomaʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e sili atu nai lo tagata matutua, o vaʻavaʻaia o loʻo matauina, o le suka e tulaʻi ma e paʻu i le aso e sili atu ona malosi. O le tulaga masani i taimi eseese pe a uma le 'aiga o le taeao pe a uma le' aina suamalie e mafai foi ona fesuisuiai e fuafua i tausaga. O faʻamatalaga i masina muamua o le olaga e matua le mautonu. I lenei tausaga, e tatau ona e fuaina le suka (e aofia ai le maeʻa ona 'aʻai pe a uma le 2 itula poʻo le suka pe a uma le 1 le itula) na o le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

Anapogi

E pei ona mafai ona iloa mai i luga o laulau o loʻo i luga, o le suka i le taimi o le aso e faʻalagolago i luga o meaʻai. E le gata i lea, o le vevesi o le muscular ma le lagona o le mafaufau i le aso (taʻalo i gaioiga gaioiolosi i le malosi, o le mea lea e le maua ai e le suka le taimi e vave tulaʻi ai, ma lagona faʻalagona e mafai ona tupu ai oso). Mo lenei mafuaʻaga, o le suka i le maeʻa ai o se taimi faapitoa pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai e le o taimi uma e faʻamoemoeina. E le talafeagai mo le siakiina pe o tausia le masani a le suka i se tagata maloloina.

A fua i le po po o le taeao, ao leʻi oʻo i le taeao, o le masani o le mea aupito sili lea. A uma ona 'ai, e alu aʻe. Mo lenei mafuaʻaga, toetoe lava o suʻega uma o lenei ituaiga ua tuʻuina atu i se manava gaogao. E le o tagata gasegase uma e iloa lelei le lelei o se tagata e tatau ona i ai le kulukose i luga o se manava gaogao ma pe faapefea ona fua saʻo.

E faʻataʻitaʻiina se suʻega vave pe'ā uma ona alu ese le tagata mai le moega. Aua le fufulu o ou nifo po o le gaogao. Ia aloese foi mai le gaioiga faaletino, aua e mafai ona mafua ai le faaitiitia o le toto i se tagata (pe aisea e tupu ai lenei mea i luga). Ave le faataitaiga i luga o se manava gaogao ma faatusatusa taunuuga i le laulau i lalo.

Fua saʻo

E oʻo lava i le iloa o le a le mea e tatau ona i ai, e mafai ona e faia se faaiuga sese e uiga i lou tulaga pe afai e sese lou fuaina o le suka i luga o le mita (vave pe a uma ona 'ai, gaioiga faaletino, i le po, ma isi). O le tele o tagata gasegase e fiafia i le tele o suka e mafai ona ave pe a uma se taumafataga? Faʻaaliga o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona 'ai e masani ona tupu (pe faʻapefea ona faalagolago i le tulaga o le soifua maloloina o le tagata). O le mea lea, a maeʻa le taumafaina o le suka e le o malamalama. Mo le puleaina, e sili atu ona lelei le fuaina o suka aʻo leʻi 'ai i le taeao.

Ae e moni lenei mea mo tagata soifua maloloina. O le maʻisuka e masani lava ona manaʻomia le mataituina, mo se faʻataʻitaʻiga, pe o le maualuga o le suka o le toto i fafine e tausia pe a uma ona 'ai ao inu le suka poʻo le insulin. Ona manaʻomia lea e fua fua 1 itula ma le 2 itula pe a uma le kulukose (gaʻo gaʻo).

E taua foi le iloilo pe o fea e sau ai le faataitaiga, mo se faataitaiga, o le faailo 5 9 i se mea faataitai mai se vein e mafai ona mafaufauina e sili atu nai lo le mea muamua, ae o se faataitaiga mai se tamatamai lima o lenei faailoga e mafai ona manatu e masani.

Le masani o le suka o le toto i le aso

I vailaau faʻasoifua, o le toto toto e manatu o se iloiloga faʻamaonia taua. E tatau ona e iloa e uiga i ona faailoga i soo se matua. A oʻo mai le suka i le tino o le tagata, ua liua i le kulukose. Faʻaaogaina o le kulukose, o le malosi e tumu i potu faiʻai ma isi polokalama.

O le suka masani i se tagata soifua maloloina i luga o se manava gaogao o loʻo i le va o le 3.2 - 5.5 mmol / L. A uma le 'aiga o le aoauli, faʻatasi ai ma meaai masani, glucose e mafai ona sui ma e oʻo atu i le 7.8 mmol / h, e iloa foi lenei mea e pei o le masani. O nei tulaga faatauaina ua fuafuaina mo le suʻeina o le toto mai se tamailima.

Afai o le suʻe toto i luga o se manava gaogao e faia e se pa mai se vein, ona laʻititi lea o le ata. I lenei tulaga, o le maualuga maualuga o le toto o le toto e mai le 6.1 mmol / L.

Afai e le foliga mai ua lava le faatuatuaina o taunuuga, e tatau ona e tausia togafitiga faaopoopo. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e maua ni faʻamatalaga i suʻega a le fale suʻesuʻe mai le tamatamai lima ma mai se vein.

E masani ona faia se suega o le hemoglobin glycosylated. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona e fuafuaina ia faailoga autu e faatatau i le maualuga o le kulukose, e aofia ai pe aisea e maualuga ai i nisi taimi.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le kulūkose ao le i ai taumafa e tatau ona 4-7 mmol / L, ma le 2 itula i le maeʻa o se taumafataga - sili atu i le 8.5 mmol / L. I le maʻisuka ituaiga 2, o le kulukose aʻo leʻi 'ai e masani lava o le 4-7 mmol / L, ma a maeʻa ona' ai e sili atu i le 9 mmol / L. Afai o le suka e 10 mmol / l pe sili atu, o lenei mea o loʻo faʻaalia ai se faʻalavelave faʻaleagaina.

Afai o le faʻamaoniga e sili atu i le 7 mmol / l, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga 2.

O mea laiti laiti mai le masani e mafai.

Le matautia o le faʻaitiitia o le suka

E masani ona alu i lalo le kulukose o le toto. E taua tele lenei mea o se faʻafitauli i le tino e pei o le maualuga o le kulukose.

E tatau ona suʻe mafuaʻaga o nei faafitauli. O faʻaʻailoga e aliali pe afai o le suka pe a uma ona 'ai e 5 mmol / L poʻo lalo.

I le i ai o le maʻisuka, e le lava le suka e lamatia ai aʻafiaga ogaoga. O uiga masani o lenei maʻi o:

  • fiaai pea
  • faaitiitia le leo ma le vaivai,
  • tele le afu
  • faateleina le sao o le fatu
  • tingling pea o laugutu.

Afai o le suka e ala i le taeao ma faʻaititia i le afiafi, ma o sea tulaga e tupu i taimi uma, ona o se taunuuga, o le masani a le faiʻai masani a se tagata e mafai ona faʻalavelaveina.

Ona o le le lava o le suka i totonu o le tino, o le gafatia i le galue masani o le faiʻai ua leiloloa, ma e le mafai e se tagata ona fesootai lelei ma le lalolagi i fafo. Afai o le suka e 5 mmol / L pe maualalo, ona le mafai lea e le tino o le tagata ona toe faʻafoisia lona setete. A oʻo ina faʻaititia le fua, e mafai ona tupu faʻamafanafanaga, ma i nisi tulaga o le a tupu se taunuʻuga.

Tagata maʻi i le lamatiaga

E mafai ona pulea le suka i le fale i aso uma. Ina ia maeʻa lenei galuega, o le ae manaʻomia se glucometer. E mafai ona faʻatauina lenei iunite i soʻo se fale talavai. Fuaina o fua i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.

O lea faʻatonuga o le a faʻavanoa ai se taimi e iloa ai se atinaʻeina o maʻi Ma o le vave ona e sailia le fesoasoani, o le sili atu ona aoga o togafitiga e aunoa ma ni faʻafitauli ma faigata mo fomaʻi.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka, e tatau i le toʻatele o tagata ona pulea a latou suka pe a uma le 'aiga. Afai o lenei faailo i nisi o taimi e faaalia ai se tau e sili atu nai lo le 7 iunite, e tatau ona fafagu se alagao. Masalo ua amata ona tupu le maʻisuka i le tino.

  • mamafa tele tagata mamaʻi
  • tagata e maualuga le toto maualuga
  • maualuga tagata mamaʻi cholesterol
  • fafine na fanauina fanau ma le mamafa o le tino

Faamatalaga lautele

I totonu o le tino, o faagasologa uma o gasegase e tupu i le vavalalata vavalalata. Faatasi ai ma a latou soliga, o le tele o faʻamaʻi ma faʻaleagaina tulaga e tupu, ma o loʻo i ai le faateleina glucosei toto.

O le taimi nei o tagata e taumafaina le tele o le suka, faapea foi ma gaʻo vailaau faigofie. O loʻo i ai foʻi faʻamaoniga e sili atu le 20 taimi o lo latou taumafaina i le seneturi mulimuli. E le gata i lea, o le siʻosiʻomaga ma le i ai o se tele o meaʻai e le masani ai i le taumafataga ua vave ona afaina ai le soifua maloloina o tagata. O le iʻuga, o faʻalavelave faʻasolosolo e faʻalavelave i tamaiti ma tagata matutua. Lafoaʻi lipid metabolism, faʻalauteleina le mamafa i luga o le pancreas, lea e maua ai hormoneinisalini.

I le taimi o le tamaitiiti, o amioga masani le lelei o loʻo ola - o tamaiti e 'aina le suamalie suamalie, meaʻai vave, meaʻai, suti, ma isi. O se taunuuga, o le tele o meaʻai gaʻo e mafua ai le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le tino.O le taunuuga - o le maʻisuka faʻaalia e mafai ona tupu e oʻo lava i se talavou, aʻo muamua maʻisuka malosi Sa avea o se faʻamaʻi o tagata matutua. I le taimi nei, o faailoga o le faateleina o le toto suka e matauina i tagata i le tele o taimi, ma o le numera o mataupu o le maʻisuka i atunuu ua atinaʻe ua ola nei i tausaga taʻitasi.

Glycemia - O le mea lenei o le kulukose i le toto o le tagata. Ina ia malamalama i le natura o lenei manatu, e taua le iloa poʻo le a le glucose ma pe o le a le mea e tatau ona i ai i le kulukose.

Glucose - pe o le a le tino, e fuafua i le tele o se mea e faʻaumatia e se tagata. Glucose monosaccharide, o se vailaau o se ituaiga o suauu mo le tino o le tagata, o se mea taua tele mo le totoga tutotonu. Ae peitai, o lona sili atu e afaina ai le tino.

Suauu toto

Ina ia malamalama pe o loʻo faʻataunuʻuina faʻamaʻi ogaoga, e tatau ona e iloa lelei le maualuga o le maualuga o le toto i tagata matutua ma tamaiti. O le maualuga o le suka o le toto, o le masani lea e taua mo le masani ai o le tino, e puleaina insulin. Ae afai e le maua se aofaiga o lenei hormone, pe o le a le tali lelei le tino i le inisalini, ona faateleina ai lea o le suka toto. O le faateleina o lenei faailo e afaina i le ulaula tapaa, o se meaai le lelei, ma tulaga faigata.

O le tali i le fesili, o le a le masani o le suka i totonu o le toto o se tagata matua, na te tuʻuina atu i le World Health Organization. E i ai tulaga faʻamaonia kulukose. O le a le maualuga o le suka e tatau ona i ai i totonu o se manava gaogao e aveesea mai le toto toto (e mafai ona maua mai le toto mai se vein pe mai se tamailima) o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo. Faailoilo o loʻo faʻaalia i le mmol / L.

Tausaga Laʻasaga
2 aso - 1 masina2,8-4,4
1 masina - 14 tausaga3,3-5,5
Mai le 14 tausaga (i tagata matutua)3,5-5,5

O lea la, pe afai o lalo ifo o faʻamaufaʻailoga, o lona uiga o se tagata hypoglycemiape a maualuga - hyperglycemia. E tatau ona e malamalama o soʻo se filifiliga e lamatia mo le tino, talu ai o lona uiga o soliga e tupu i totonu o le tino, ma o nisi taimi e le mafai ona suia.

O le matua o le tagata, o le itiiti ifo lea o le lagona o lona tino i le inisalini e mafua mai i le mea moni e maliliu nisi o tagata faʻalogo, ma faʻaopopo foi le mamafa o le tino.

E masani ona talia e faʻapea, afai e suʻesuʻeina le toto ma le ita, o le taunuuga e mafai ona fesuisuiai. O le mea lea, i le fuafuaina o le masani o le kulūkose, o le taunuuga e sili atu ona maualuga le maualuga. O le masani o le toto vevela i le averesi o le 3.5-6.1, o le toto capillary e 3.5-5.5. O le suka e masani lava pe a uma ona 'ai, pe a lelei se tagata, e ese mai i nei faʻaʻailoga, e maualuga i le 6.6. I luga aʻe o lenei faailo i tagata soifua maloloina, e le faateleina le suka. Ae aua e te popole o le toto toto e 6.6, o le a le mea e fai - e tatau ona e fesili i lau fomaʻi. E mafai o le suʻesuʻega e sosoo ai o le ai ai sona taunuuga maualalo. E le gata i lea, afai o se tasi o taimi e auiliili ai, toto toto, mo se faataitaiga, 2.2, e tatau ona toe faia le iloiloga.

O le mea lea, e le lava le faia o le suʻe toto i le taimi e faʻamaonia ai le maʻisuka. E manaʻomia tele taimi e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le masani lea e mafai ona sili atu i taimi taʻitasi i vaʻaʻaiga eseese. E tatau ona iloilo le pusa o le faatinoga. E taua foi le faʻatusatusaina o taunuuga ma faʻamatalaga ma suʻesuʻega. O le mea lea, pe a maua le iuga o suʻega, pe afai e 12, o le a le mea e fai, o le a taʻu mai e se fomaʻi. E foliga mai o le kulukose 9, 13, 14, 16, o le maʻisuka e masalomia.

Ae afai e sili atu le maualuga o le kulukose o le toto, ma o faailoga i le auiliiliga mai le tamatamailima e 5.6-6.1, ma mai le vein e mai le 6.1 i le 7, o lenei tulaga ua faauigaina o le vaʻaia(faʻavaivaia le kulupu o le kulukose).

Faʻaiʻuga mai le vein o le sili atu ma le 7 mmol / l (7.4, ma isi), ma mai le tamatamailima - luga aʻe o le 6.1, ua tatou talanoa e uiga i le maʻisuka. Mo se iloiloga faʻalagolago o le maʻisuka, e faʻaaoga ai se suʻega - hemoglobin glyc.

Ae ui i lea, pe a taitaia suʻega, o le iuga o nisi taimi e faʻamoemoeina lalo ifo nai lo le masani mo le toto toto i tamaiti ma tagata matutua e maua. O le a le masani a le suka i tamaiti e mafai ona maua i le laulau i luga. Afai o le suka e laʻititi, o le a le uiga? Afai o le maualuga e itiiti ifo i le 3.5, o lona uiga o le tagata maʻi ua atiaʻe le hypoglycemia. O mafuaʻaga e maualalo ai le suka e mafai ona faʻatino, ma e mafai ona aʻafia ma maʻi faʻaleaga. O le suka o le toto e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻi ma iloilo pe faapefea ona lelei togafitiga o le maʻisuka ma le maʻisuka taui. Afai o le kulukose aʻo le i 'ai, a le o le 1 itula poʻo le 2 itula pe a uma taumafataga, e le sili atu i le 10 mmol / l, ona faʻamaonia lea o le maʻisuka ituaiga 1.

I le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, e faʻaaogaina ai ni iloiloga maʻaleʻale. I luga o se manava gaogao, o le maualuga e le tatau ona sili atu nai lo le 6 mmol / l, i le aso e le sili atu le maualuga o le faatagaga masani nai lo le 8.25.

E tatau i le maʻisuka ona fuaina pea a latou suka toto toto kulukose toto. Faʻataʻopiʻo le iloiloina o iuga o le a fesoasoani i le laulau o fuataga ma se glucometer.

O le a le masani o le suka i le aso mo se tagata? O tagata soifua maloloina e tatau ona faia lelei a latou meaʻai e aunoa ma le faʻaaogaina o suti, tagata gasegase e maua i le maʻisuka - ia mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi.

O lenei faailo e tatau ona taulai faapitoa i tamaitai. Talu ai o fafine ei ai ni uiga faʻapitoa o le physiological, o le masani o le suka i le toto e mafai ona fesuisuiaʻi. O le faateleina o le kulukose e le o taimi uma e fai ai togafitiga. O le mea lea, pe a fuafuaina le masani o le kulukose o le toto i tamaitai i le matua, e taua tele pe o le a le tele o le suka i totonu o le toto e leʻo fuafuaina i le taimi o le gafa. A o faagasolo lenei vaitaimi, e ono le faʻatuatuaina le auiliiliga.

I fafine ina ua mavae le 50 tausaga, i le taimi o le misaopaʻa, o faʻavavega faʻaleagaga matuia e tupu i totonu o le tino. I le taimi nei, o suiga e tutupu i le gaioiga o le metabolism. O le mea lea, o tamaitai e sili atu i le 60 e tatau ona i ai se malamalama manino e tatau ona siaki pea le suka, aʻo malamalama pe o le a le maualuga o le suka i le toto.

O le fua o le kulukose o le toto i fafine maʻitaga e mafai foi ona fesuisuiaʻi. At maʻitaga o se fesuiaiga o le masani e manatu o se faailoga e oo i le 6.3. Afai o le suka suka i fafine maʻitaga e silia ma le 7, o se taimi lenei mo le mataituina pea ma le tofiaina o suʻesuʻega faaopoopo.

O le masani o le suka toto i tane e sili atu ona mautu: 3.3-5.6 mmol / l. Afai e soifua maloloina se tagata, o le toto kullukose masani i alii e le tatau ona sili atu pe maualuga atu nai lo nei faailo. O le fua masani o le 4.5, 4.6, ma isi mea faapena. Mo i latou e fiafia i le laulau o tulafono mo alii i tausaga, e tatau ona manatua i totonu o tagata pe a mavae le 60 tausaga, e sili atu.

Faailoga o le Suga Sili

O le faateleina o le toto suka e mafai ona fuafuaina pe afai ei ai ni faailoga faapitoa o se tagata. O faʻamaoniga e faʻaalia i se tagata matua ma se tamaititi e tatau ona mataala i le tagata:

  • vaivaiga, malosi tele,
  • faʻamalosia tuinanau ma le mamafa o le mamafa,
  • fiainu ma lagona faifai pea o le gutu malulu
  • tele ma masani ona faia, o le malaga i le fale i le fale i le fale, e taua,
  • pustules, suauʻu ma isi liona i luga o le paʻu, o ia liona e le lelei le malosi,
  • faʻamatalaga masani o le sasaina i le tino, i totonu o le tino,
  • faʻaleagaina puipuigafaaitiitia galuega, malulu masani, allergyi tagata matutua
  • faʻafitauli le vaaia, aemaise lava i tagata ua silia ma le 50 tausaga.

O le faʻaalia o ia faailoga atonu e taʻu mai ai o loʻo i ai se kulūkose maualuga i totonu o le toto. E taua le mafaufau o faailoga o le toto maualuga maualuga e mafai ona faʻaalia na o nisi o faʻaaliga o loʻo i luga. O le mea lea, e tusa lava pe na o nisi o faailoga o le maualuga maualuga o le suka e maua i se tagata matua poʻo se tamaititi, e tatau ona e suʻe suʻega ma fuafua glucose. O le a le suka, pe afai e maualuga, o le a le mea e fai, - o nei mea uma e mafai ona maua e ala i le feutagai ma se fomaʻi.

Ole vaega o aʻafia mo le maʻisuka e aofia ai i latou ei ai se talafaasolopito o aiga o le maʻisuka, afaina, faʻamaʻi pipisi, ma isi. Afai ei ai se tagata i totonu o lenei vaega, o le mea e tasi e le masani ai ona le toesea le maʻi. A maeʻa, o le maʻisuka e tele lava ina maua e aunoa ma ni faʻamatalaga vaaia ma ni faʻamaoniga, e le faʻaalia. O le mea lea, e tatau ona faia nisi faʻataʻitaʻiga i taimi eseese, talu ai ona o le i ai o faʻamatalaga ua faʻamatalaina, o le a faʻalauteleina le anotusi.

Afai ei ai ni faailoga, o le toto toto e maualuga foi i le taimi o le maitaga. I lenei tulaga, e taua tele le fuafuaina o mafuaʻaga tonu o le suka maualuga. Afai o le kulukose i le taimi o le maitaga ua maualuga, o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai e faamautu ai faailoga, e tatau i le fomai ona faamalamalama.

E tatau foi ona manatua i le mafaufau e mafai foi ona maua se taunuuga lelei o auiliiliga. O le mea lea, afai o le faailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, 6 poʻo le toto toto 7, o le a le uiga o lenei mea, e naʻo le maeʻa ona faia suʻesuʻega faifai pea. O le a le mea e fai pe afai e masalosalo, filifili le fomaʻi. Mo suʻesuʻega, e mafai ona ia fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo, mo se faʻataʻitaʻiga, se suʻega o le toleniga o le glucose, suʻega o le suʻa.

E faʻapefea ona faia suʻesuʻega o toleniga o le glucose?

Faʻamatalaina Glucose toleni testu ua faia e fuafua ai le auala natia o le maʻisuka, ma o lona fesoasoani ua fuafuaina e le syndrome o le absorption absorption, hypoglycemia.

NTG (faʻavaivaia le kulupu o le glucose) - o le a le mea o le a faʻamatala auiliili e le fomaʻi o loʻo auai. Ae afai o le faapalepale e masani ona soli, ona oʻo lea i le afa o mataupu o le maʻisuka na ola i totonu o ia ituaiga tagata e atiina ae i luga o le 10 tausaga, i le 25% o lenei tulaga e le suia, ma i le 25% ua maeʻa atoa.

O le suʻesuʻeina o le faapalepale e mafai ai ona faʻamaonia le faʻaleagaina o le gaosiga o le gaosiga o gaʻo, e le gata ina natia ma manino. E tatau ona manatua i le taimi e suʻe ai le suʻega o lenei suʻesuʻega e mafai ai e oe ona faamanino le maʻi, pe a masalosalo.

O sea ituaiga o siama e taua tele i ia tulaga:

  • pe afai e leai ni faailoga o le faateleina o le toto toto, ma i le faanatinati, o se siaki e faʻaalia ai le suka,
  • i le mataupu pe a leai ni faʻaʻailoga o le maʻisuka, peitaʻi, e faʻaalia lava ia polyuria- o le tele o le mimiia i le aso e faateleina, ao le kulukose anapogi e masani lava,
  • faateleina le suka i le mimilo o le tina faatalitali ao faagasolo le vaitaimi o le fanauina o le pepe, faapea foi ma tagata e maua i fatu fatu fatu ma thyrotoxicosis,
  • pe afai o le suka e 5.5, pe a toe suʻesuʻeina e 4.4 pe maualalo, pe a 5.5 i le taimi o le maitaga, ae o faailoga o le maʻisuka e tupu mai) ,
  • pe afai o se tagata ei ai sona uiga faʻaanatura mo le maʻisuka, ae leai ni faailoga o le maualuga maualuga o suka,
  • i fafine ma a latou fanau, afai o le mamafa o le fananau mai o na mea e sili atu nai lo le 4 kilokalama, mulimuli ane o le mamafa o se tamaitiiti e tasi le tausaga le matua foi e tele,
  • i tagata e neuropathy, retinopathy.

O le suʻega, lea e fuafuaina ai le NTG (faʻavaivaia le glucose toleni), o loʻo faia i lalo: muamua, o le tagata o loʻo faʻataʻitaʻiina ua i ai se manava gaogao e ave ai toto mai capillaries. A maeʻa lena, e tatau i se tagata ona 'ai le 75 g o le kulukose. Mo tamaiti, o le fualaau i le kalama ua fuafua eseese: mo le 1 kg o le mamafa 1.75 g o le kulukose.

Mo i latou e fiafia i ai, 75 kalama o le kulukose o le aofaʻi maualuga o suka, ma pe leaga tele le taumafaina o le tele, mo se faʻataʻitaʻiga, mo se fafine maʻitaga, e tatau ona e manatu e tusa ma le aofaiga o suka e maua, mo se faataitaiga, i se fasi keke.

O le faapalepale o le glucose e fuafuaina 1 ma le 2 itula mulimuli ane. E sili atu ona faʻatuatuaina le taunuʻuga pe a uma le 1 le itula mulimuli ane.

Le iloiloga o le faapalepale o le kulukose e mafai ona i luga o se laulau faapitoa o faailoilo, iunite - mmol / l.

Iloiloina o le iuga O le toto toto Tau toto
Tausaga masani
A o lei 'ai3,5 -5,53,5-6,1
2 itula pe a uma le kulukose, pe a uma meaaie oo i le 7.8e oo i le 7.8
Prediabetes state
A o lei 'ai5,6-6,16,1-7
2 itula pe a uma le kulukose, pe a uma meaai7,8-11,17,8-11,1
O le maʻi suka
A o lei 'aimai le 6.1mai le 7
2 itula pe a uma le kulukose, pe a uma meaaimai le 11, 1mai le 11, 1

Ma le isi, fuafua le setete o metabolism. Mo lenei mea, e 2 fuainumera e fuafuaina:

  • Faʻavaʻa- faʻaalia pe faapefea ona fesoʻotaʻi le glucose i le 1 le itula pe a maeʻa le mamafa o le suka i le anapogi toto glucose. O lenei faailo e le tatau ona sili atu nai lo le 1.7.
  • Ava- faʻaalia pe faapefea ona fesoʻotaʻi le glucose i le 2 itula i le maeʻa ai o le suka i le anapogi o le toto glucose. O lenei faailo e le tatau ona sili atu nai lo le 1.3.

E taua tele le fuaina o nei fuainumera, talu ai i nisi tulaga, a maeʻa le suʻega o le toleniga o le glucose, e le fuafuaina se tagata e ala i le faʻamaonia o le faʻaleagaina, ma o se tasi o nei fuainumera e sili atu nai lo le masani.

I lenei tulaga, o le faʻamatalaga o se taunuuga masalosalo ua maeʻa, ona sosoo ai lea ma le maʻisuka o le tagata e lamatia.

O le hemoglobin glycated - o le a lea?

O le a le mea e tatau ona i ai le suka o le toto, e fuafuaina e laulau na faʻatuina i luga. Peitai, o loʻo i ai se isi suʻega e fautuaina mo le siama o le maʻisuka i totonu o tagata. Ua valaauina o ia suega o le hemoglobin glyc - o le tasi lea e fesoʻotaʻi ai le glucose i le toto.

Ua fautua mai Wikipedia o le auiliiliga e taua o le maualuga hemoglobin HbA1C, fuafua lenei pasene. E leai se eseesega o tausaga: o le tulaga tutusa lava mo tagata matutua ma tamaiti.

O lenei suʻesuʻega e faigofie tele mo le fomaʻi ma le maʻi. A uma, o le toto o foai e mafai ona faatagaina i soo se taimi o le aso pe oʻo foi i le afiafi, ae le o luga o se manava gaogao. Ole tagata maʻi e le tatau ona inuina le kulukose ma faʻatali se taimi. Ma le isi, e le pei o faʻasaina o isi auala e fautua mai ai, o le taunuuga e le faalagolago i vailaʻau, faʻamaʻaloga, malulu, faʻamaʻi pipisi - e mafai foi ona e faia se auʻiliʻiliga ma maua le faʻamaonia saʻo.

O lenei suʻesuʻega o le a faʻaalia pe afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka na te pulea lelei le kulūkose i le 3 masina mulimuli.

Ae ui i lea, ei ai tulaga le lelei o lenei suʻesuʻega:

  • sili atu le taugata nai lo isi suega,
  • afai o le tagata gasegase e maualalo lona maualuga o hormones thyroid, atonu o le a sili atu ona maualuga le taunuuga,
  • pe afai ei ai i le tagata le ania, maualalo hemoglobin, e ono mafai ona fuafuaina se mea sese,
  • e leai se auala e alu ai i falemaʻi uma,
  • pe a faʻaaoga e se tagata ni laasaga tetele vitaminiMa poʻo E, o le faʻaitiitiga o le faʻamaoniga ua fuafuaina, ae peitai, o lenei faalagolagoga e leʻo faʻamaoniaina.

O le a le maualuga o le hemoglobin glycated:

Mai le 6.5%E faʻamaonia muamua le maʻisuka, o le maitauina ma suʻesuʻega faifai pea e talafeagai.
6,1-6,4%O se tulaga lamatia maualuga o le maʻisuka (o loʻo taʻua i le preditebetes), e manaʻomia vave e le tagata gasegase se mea maulalo meaai
5,7-6,0E leai se maʻisuka, ae o le lamatiaga o le atiaʻeina e maualuga
Lalo 5.7Tulaga lamatia laiti

Aisea e maualalo ai le suka o le toto

O le hypoglycemia e taʻu mai ai o le toto toto e maualalo. O lenei suʻa maualuga e matautia pe afai e taua.

Afai o le mea taumafa a le okeni ona o le maualalo o le kulukose e le tupu, e tiga le faiʻai o le tagata. O se taunuuga, e mafai coma.

E mafai ona tupu aʻafiaga pe a pa'ū le suka i le 1.9 pe itiiti - i le 1.6, 1.7, 1.8. I lenei tulaga, e mafai ona gaogao, se afaina, coma. O le tulaga o se tagata e sili atu ona ogaoga pe afai o le maualuga e 1.1, 1.2, 1.3, 1.4,

1.5 mmol / L. I lenei tulaga, i le le lava o se gaoioiga, e mafai ona maliu.

E taua le iloa e le gata o le a le mafuaʻaga o lenei faailoga, ae o mafuaaga foi e mafai ai e le kulukose ona paʻu malie. Aisea e tupu ai e le suʻega o le kulukose e maualalo i se tagata maloloina?

Muamua lava, atonu e mafua ona o le faʻatapulaʻaina o mea taumafa. I lalo o le malosi meaai i totonu o le tino, o loʻo faʻagasolo malie ona faʻaputuina fale faʻaagaga. O lea, pe a fai e tele se taimi (pe a faʻalagolago i uiga o le tino), o se tagata e 'alofia le' ai, suka i totonu plasma toto faʻaitiitia.

O gaioiga faaletino e mafai foi ona faʻaititia le suka. Ona o le mamafa o le mamafa, o le suka e mafai ona faaitiitia e tusa lava pe masani ai.

Faatasi ai ma le tele o le taumafa o laʻau suamalie, o le maualuga o le kulukose e maualuga tele. Ae mo sina taimi puupuu, o le suka e vave ona paʻu.E mafai foi ona faateleina le susu ma le ava malosi, ona faʻaitiitia ai lea o le kulukose o le toto.

Afai e itiiti le suka i totonu o le toto, aemaise lava i taeao, e lagona e se tagata le vaivai, faʻatoʻilaloina o ia moefaʻaleagaina. I lenei tulaga, o le fua i se glucometer atonu o le a faʻaalia ai o le tau faʻatagaina ua faʻaititia - itiiti ifo i le 3.3 mmol / L. O le tau aoga e mafai ona avea ma 2.2, 2.4, 2.5, 2.6, ma isi. Ae o se tagata soifua maloloina, o se tulafono, e tatau ona i ai se masani masani o le taeao ina ia masani ai le suka o le toto plasma.

Ae afai e maua se tali a le hypoglycemia, pe a faailoa mai e le glucometer o le toto toto o le suka e faaitiitia pe a 'ai e se tagata, atonu o se faamaoniga lenei o le atinaʻe o le maʻisuka.

Maualuga ma le maualalo insulin

Aisea ua faateleina ai le inisalini, o le a le uiga o lenei mea, e mafai ona e malamalama, malamalama pe o le a le inisalini. O lenei hormone, o se tasi o mea sili ona taua i le tino, e maua ai le pancreas. O le inisalini lea ei ai lona aafiaga tuusaʻo i le faʻaitiitia o le suka o le toto, e fuafua ai le faagasologa o le fesuiaiga o le kulukose i tino o le tino mai le toto toto.

O le masani o le inisalini i totonu o le toto i tamaitai ma alii e mai le 3 i le 20 μEdml. I tagata matutua, o se togi maualuga o le 30-35 iunite ua manatu e masani. Afai e faʻaitiitia le aofaʻi o le hormone, e atiaʻe e le tagata le maʻisuka.

Faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, o le puipuia o le tuufaatasiga o le kulukose mai proteins ma gaʻo e tupu. O le iʻuga, o le maʻi e faʻaalia faailoga o le hypoglycemia.

O nisi taimi o faʻamaʻi ua faʻateleina le inisalini ma le suka masani, o aʻafiaga e mafai ona fesoʻotaʻi ma le tele o faʻafitauli faʻapitoa. E mafai ona faʻaalia le atinaʻe. Cushing faʻamaʻi, acromegaly, faʻapea foʻi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le gaʻo o le galuega.

Faʻafefea ona faʻaititia le insulin, e tatau ona e fesili i se fomaʻi faapitoa o le a faʻamaonia togafitiga pe a uma se faasologa o suʻesuʻega.

O le mea lea, o le suʻega o le kulukose toto o se suʻesuʻega taua lea e tatau ona mataʻituina le tulaga o le tino. E taua tele le iloa lelei pe faapefea ona foai atu le toto. O lenei auʻiliʻiliga i le taimi o le maitaga o se tasi lea o auala tāua e iloa ai pe masani le tulaga o le fafine maʻitaga ma le pepe.

O le a le tele o le suka o le toto e tatau ona masani i pepe faatoa fananau mai, tamaiti, tagata matutua, e mafai ona maua i luga o laulau faapitoa. Ae ui lava i lea, o fesili uma e tulai mai pe a uma se suʻesuʻega, e sili atu le fesili i le fomaʻi. E na o ia lava e mafai ona maua ni faaiuga saʻo pe afai o le suka toto e 9, o le a lona uiga, e 10 le maʻisuka pe leai foi, pe afai e 8, o le a le mea e fai, ma isi. O le mea lea e fai pe afai e maualuga le suka, ma afai o le faʻamaoniga lea o se maʻi, faailoa naʻo le tagata tomai faapitoa pe a maeʻa suʻesuʻega faʻaopoopo. A o faia se suʻesuʻega o le suka, e tatau ona manatuaina o nisi mea e mafai ona aʻafia ai le saʻo o se fua. Muamua lava, e tatau ona amanaia e faapea o se faʻamaʻi faapitoa poʻo le faʻateleina o faʻamaʻi masani o maʻi e mafai ona aʻafia ai se suʻega toto mo le kulukose, o lona masani e sili atu pe faʻaititia. O lea la, afai o le suʻesuʻeina o le toto mai se vein, o le faasinusili o le, mo se faataitaiga, 7 mmol / l, ona fai ai lea ma se faʻataʻitaʻiga ma se "avega" i luga o le kullukose e mafai ona faʻatulagaina. E le mafai foi ona iloa le faapalepale o le kulukose i le leai o se moe, popole. I le taimi o le maitaga, o le taunuuga ua faʻalavelaveina foi.

I le fesili pe o le ulaula e aafia ai le auʻiliʻiliga, o le tali e faʻamaonia foi: ia le itiiti ifo i le tele o itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le fautuaina le ulaula.

E taua le foai sao o le toto - i luga o se manava gaogao, o lea e le tatau ona e 'ai i le taeao pe a fuafuaina le suʻesuʻega.

E mafai ona e suʻeina pe faʻapefea ona valaʻauina le auʻiliʻiliga ma pe a faʻatino i se falemaʻi. O le toto mo le suka e tatau ona foai atu i le ono masina ia i latou e 40 tausaga. O tagata i lamatiaga e tatau ona foaʻiina le toto ile 3-4 masina.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le insulin-e faalagolago, e manaʻomia ona siaki le kulukose i taimi uma ae e te leʻi tuiina le inisalini. I le fale, o le glucometer feaveaʻi e faʻaaoga mo fua. Afai e maua le maʻisuka II, e faia le auiliiliga i le taeao, 1 le itula pe a uma meaai ma ao le i momoe.

Mo le tausia o tulaga masani o le kulukose mo i latou e maua i le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi - vailaʻau inu, pipii i se meaʻai, taʻitaʻia se olaga ola. I lenei tulaga, o le glucose indicator e ono mafai ona masani, masani ile 5.2, 5.3, 5.8, 5.9, ma isi.

E faʻaaogaina le maualuga o le suka

Ole aofaiga o le kulukose i le plasma toto ua fuafuaina i iunite o le "millimole lita". O fua masani o le suka i tagata e aunoa ma le maʻi ma le maʻisuka na maua i le ogatotonu o le seneturi talu ai e faavae i auiliiliga o le faitau afe o alii ma tamaitai.

Ina ia fuafua le tausisia o tulaga o le kulūkose o le toto, e tolu ituaiga o suʻega e faia:

  • anapogi fua o le suka i le taeao,
  • se suesuega na faia i ni nai itula ina ua uma se taumafataga,
  • fuafuaina o le aofaiga o le hemoglobin glyc

Manatua: o le faʻatagaina masani o le suka toto o se mea e tasi e le faalagolago i le itupa ma le matua o le maʻi.

Faʻasologa masani

O le afaina e aʻafia ai le kulūkose. A maeʻa ona 'ai mea taumafa i le maualuga o meaʻai, o le maualuga o le sugar concentrations e faʻapupulaina uma (e le gata i le maʻisuka) - o se mea masani lea e le manaʻomia ai le gaioiga.

Mo se tagata soifua maloloina, o le faateleina o le faʻalauiloa o le faʻaaliga e le afaina ona o le gasegase o sela i le inisalini - o lona lava hormone vave ona "aveesea" le sili atu o suka.

I le maʻisuka, o le faateleina o le kulūkose e mafua mai i aʻafiaga ogaoga, e oʻo atu i le maʻi suka, pe afai o se tulaga taua o le mea e nofo ai tumau mo se taimi umi.

O le faailo o loʻo tuʻuina atu i lalo o loʻo faʻamatalaina o le masani o le suka toto ma o se taʻiala tasi mo tamaitai ma alii:

  • ao lei faia le taeao - i totonu o le 5.15-6.9 milimili i le lita, ma i tagata gasegase e aunoa ma se togafitiga - 3.89-4.89,
  • ni nai itula pe a maeʻa se meaʻai poo se taumafataga atoa - o le suka i se suʻega toto mo le maʻisuka e le sili atu nai lo le 9.5-10.5 mmol / l, mo le malolo - e le sili atu i le 5.65.

Afai, i le leai o se lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka pe a uma se taumafataga maualuga-carb, o le suka e faaalia ai le aoga e tusa ma le 5.9 mmol / L pe a suʻe se tamatamailima, toe iloilo le lisi. O le faailo e faʻaleleia i le 7 millimita i le lita pe a uma ipu ma le maualuga o le suka ma le gaʻo faigofie.

O le kulūkose masani i le suʻega o le toto i le aso i se tagata soifua maloloina e aunoa ma maʻi o le pancreas, e tusa lava po o le a le matua ma le matua, o loʻo tausia i le faasologa o le 4.15-5.35 ma se paleni paleni.

Afai, faatasi ai ma se taumafataga saʻo ma le ola malosi, o le kulūkose e sili atu i le suʻega o le suka i totonu o se suʻega toto i se tagata soifua maloloina, ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi e uiga i togafitiga.

O afea e ave ai le auʻiliʻiliga?

Faailoga o suka i fafine, tane ma tamaiti ile plasma toto e suia i le aso atoa. E tupu uma lenei mea i tagata soifua maloloina ma tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O le laʻititi laʻititi e fuafua i le taeao pe a uma le moe, aʻo leʻi oʻo i le taeao. Afai o se auiliiliga i luga o se manava gaogao e faaalia ai le suka i le lautele o le 5.7 - 5.85 millimili i totonu o se lita o le toto - aua e te popole, ma le maʻisuka e le matautia.

O le suka i le taeao ua faʻamoemoeina i luga o le tulaga e le o 'ai le tagata maʻi mo le 10-14 itula ua tuanaʻi, o lona uiga o le masani i se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e tusa ma le 5.8. A maeʻa se meaʻai (e aofia ai sina mea iti), faʻalautele le kulukose i le tino o le tagata, lea e taliaina.

Mo le maʻisuka, o le masani o le suka i le plasma toto o loo i le va o le 7.1-8.1 mmol / l i ni nai itula pe a uma se taumafataga. O se maualuga maualuga (9.2-10.1) o se faailoga e taliaina, ae fautuaina e faʻaititia le faʻamasinoga.

O le maualuga maualuga o le kulukose (suka) i le plasma toto i fafine ma alii e maua i le maʻisuka e 11.1 mmol / l. I nei faailoilo, o le maʻi o le tagata maʻi ua le toe masani, ma ua ia mafaufau e uiga i mea e tatau ona fai e faʻaititia ai le kulukose.

E faʻapefea ona faia suʻega?

E lua auala e iloa ai le maualuga o le suka - faʻaaogaina o se glucometer feaveaʻi ma fale suʻesuʻe. O le suʻega a le masini e vave, ae le maua ai se taunuuga le mautonu. O le metotia e faʻaaogaina e fai ma faʻamuamua, aʻo leʻi faia le suʻesuʻega i le fale suesue. O le toto e aveesea mai se tamatamailima pe mai se vein.

E sili le ave o le meaola mai le tamatamailima: o le toto maualuga o le kulukose o le maualuga e sili atu le maualuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le suka e 5.9 pe a ave se faʻataʻitaʻiga mai se vein, o le suʻega tamatamailima i lalo o ia lava tulaga o le a sili atu ona taua.

I totonu o fale suʻesuʻe, o loʻo i ai se laulau o le kulūkose pe a fai ni suʻega mai le tamatamai lima ma mai se vein. Suauu toto i le lautele o le 5.9 mmol / l pe a fai se suʻega tamatamailima o se faailoga lelei lea mo le maʻisuka pe a tofotofoina i se manava gaogao.

Maʻisuka poʻo vailaʻau?

E maua i le siakiina o le gasegase pe a uma ona iloiloina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o tulaga taua e taliaina e tutusa lava i tamaitai ma alii. O le suka i le suʻesuʻega pe a uma ona 'ai e fuafua e faʻaaoga ai se laulau o tau ao laʻitiiti (faʻatatau fua). O le aofai o le kulukose pe a maeʻa se meaʻai e faalagolago i meaai e 'ai. O meaʻai maualuga-kapeti ma se maualuga maualuga o le suka e faʻaosofia ai le maualuga o le maualuga i le tulaga maualuga e tusa lava pe leai se maʻisuka e oʻo atu i le 7 mmol / L. Faatasi ai ma se fua paleni i se tagata maloloina (e tusa lava po o le a le itupa ma le matua), o le faailoga e le sili atu i le 5.3.

Faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai e maualuga le faʻamaoniga i faʻataʻitaʻiga nei:

  • i luga o se manava gaogao - mai le 5.8 i le 7.8,
  • pe a mavae ni nai itula i le maeʻa o se meaʻai - mai le 7.5 i le 11 mmol / l.

Afai i le tulaga muamua, o le toto toto e 5.8 po o le maualuga, e le o se mea masani i le leai o se siama, o lea ia fefaʻatalanoaʻi i se tagata suʻesuʻe.

Afai o se tagata soifua maloloina muamua e maualuga lona fua faatatau ma se paleni taumafa, o se suʻesuʻega maeʻaeʻa e manaʻomia.

O ia tulaga faatauaina o uiga ia o tagata o le a tupu muamua, o se tulaga o se taufaasese o le maʻi ma e tupu i tamaitai ma alii e sili atu i le 40 tausaga le matua, aemaise lava pe a e mamafa tele.

Afai o le taunuuga e sili atu le maualuga nai lo le 7 i luga o se manava gaogao ma le 11 mmol / l pe a uma se taumafataga atoa, latou te talanoa e uiga i togafitiga - ituaiga 2 o le maʻisuka (DM).

O le maualuga o le glucose o le toto i se tagata e aunoa ma ni faafitauli i lauroid, pe a uma ona 'ai meaai sugary ma mea maualuga-carb, e le sili atu i le 7 mmol / l.

Mea taumafa ma le kulukose

O le fuainumera e fuaina, fuaina i le maea ai o le taimi o le taumafa, e faalagolago i meaai na faia e le tagata maʻi i le tele o itula ao leʻi faia le suʻega, o le tulaga masani o lenei tau e le eseese i tamaitai ma alii. O le suiga i le suka o le toto i se tagata gasegase ao faagasolo le aso, e faalagolago lea i le taimi o taumafa ma meaai. Faatasi ai ma se taumafataga maualuga-kapeti, o loʻo i ai ni tafaoga mataʻutia i le kulukose. Mo le maʻisuka, e matautia tele.

O tagata maʻi, o loʻo tilotilo i le laulau o tulafono mo tagata soifua maloloina, e fiafia i ai - afai o le suka toto i totonu o le 5.9 mmol / l, faʻapefea ona faʻaitiitia? Matou te tali: o le tau e le sili atu i le masani mo le maʻisuka, o le mea lea, e leai se mea e manaʻomia ona faia. Le ki i le ola maloloina i le maʻisuka - taui mo le faʻamaʻi - o se seti o auala e ono mafai ai ona faʻaititia le kulukose i se mea e mafai ai i se tulaga latalata i mea masani mo se taimi umi. I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona maua lea e ala ile paleni taumafa ma le pulea lelei.

I le maʻisuka ituaiga 1, injections ma le togafitiga e fesoasoani e siaki ai le maualuga o le suka.

Taua taua

O le masani o le kulukose i totonu o se tagata i totonu o le toto e tutusa lava mo alii ma tamaitai, ae i le aso o le a suia ai lona faʻatonuga. O le tau maualalo e matauina i le taeao, i luga o se manava gaogao, le maualuga - pe a uma ona 'ai meaai maualuga-carb poʻo le taimi e momoe ai, pe a paleni meaʻai.

O tulaga taua maualuga e mafua ai ni taunuuga ogaoga. O le maualuga maualuga o le suka i le maʻisuka e 11 mmol / L. A sili atu le taua, e le toe mafai e le tino ona taulimaina le avega, ma amata ona galue malosi ia fatugaʻo e aveese le glucose i le urine. O le tulaga e taua o le glucosuria ma o se taʻavale o se maʻi suka. Peitai, o fuainumera e le saʻo, talu ai o le maualuga o le suka i le toto o se tagata ua fuafuaina taitoatasi.

O nisi tagata gasegase maua i le maʻisuka latou te lagona le masani i le maualuga o le kullukose o le 11 mmol / L, ae o isi e le matauina le faateleina o le suka i le 13 mmol / L.

O le a le tulaga taua o le suka i le toto o le tagata na mafua ai le oti? O le taua patino e faigata ona fuafua. I le maʻi o le maʻisuka, o loʻo faʻamauina ai le maualuga o le kullukose o 50 mmol / L.

Manatua: o le faʻatagaina ma le maualuga o le maualuga o se faailo e tatau ona mataʻituina ma fetuunai e faʻaaoga ai se taumafataga. E fautuaina e fomaʻi i tausaga taʻitasi se suʻega o le toto mo tagata e silia ma le 45 tausaga. O le masani o le suka o le toto i le tino o le tagata e faalagolago i le tele o mea: e oʻo lava i le vai e te inu i le taeao e aafia ai le tau. O le mea lea, sauniuniga mo suʻesuʻega e tatau ona maeʻa.

O le masani o le suka mo se tagata soifua maloloina i le gasologa o le aso

E lua auala e ulu atu ai le glucose i le toto toto o se tagata - mai le manava i le taimi o le faʻasiliina o meaʻai ma mai le ate o le ate i le ituaiga o glycogen. I lenei tulaga, o loʻo i ai le faateleina o le toto suka, lea e fesuisuiai i se tagata soifua lelei i se tulaga e sili ona itiiti.

Afai e le mafatia se tagata mai le maʻisuka, e maua ai le inisalini e maua, ma o le maso i totonu e leiloa lona lagona, ona faateleina ai lea o le maualuga o le kulukose i le toto mo sina taimi puupuu. Ole inisalini e fesoasoani i siama e faʻaaogaina le kulukose ma liliu i le malosi, lea e tatau mo tino uma o le tino, aemaise lava le tino popole.

O le faateleina o le suka toto i luga ae masani e le o taimi uma e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka. O nisi taimi e mafai ona avea lenei mea ma se taunuuga o le atuatuvale, le mamafa o le tino faaletino, poʻo le taumafaina o meaai maualuga-carb. Ae afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino e teuina i se tulaga maualuga mo ni nai aso i se laina, ona i ai lea i lenei tulaga, e manaʻomia le suʻesuʻeina o se tagata mo le maʻisuka.

Le masani o le suka toto i le aso:

  • I le taeao pe a momoe i luga o se manava gaogao - 3.5-5.5 millimita i le lita,
  • Aso ma le afiafi ao leʻi 'aʻai - 3.8-6.1 milimita i le lita,
  • 1 le itula pe a uma se taumafataga - e le silia le 8.9 miliona i le lita,
  • 2 itula i le maea ai o se taumafataga - e le silia le 6.7 miliona i le lita,
  • I le po ao moe - o le maualuga o le 3.9 millimili i le lita.

Taʻo toto o le suka mo le maʻisuka:

  • I le taeao i luga o se manava gaogao - 5-7.2 millimita i le lita,
  • Lua itula pe a uma se taumafataga, e le sili atu ma le 10 milimita i le lita.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o le maualuga o le suka o le toto o se tagata soifua maloloina ma maʻi e fesuisuiaʻi lelei i le gasologa o le aso. A fiaaai se tagata, o le glucose concentrations e pau i le pito maualalo, ma a maeʻa le 2 itula talu ona 'aʻai e oʻo i lona maualuga maualuga.

Afai e leai se faʻalavelave i le tagata e maua ai le gaʻo, o lona uiga e le afaina ia tagata. O le masaniga masani o le pancreas e mautinoa ai le vave faʻavaveina o le kulukose, lea e leai se taimi e faʻaleagaina ai le tino.

O le tulaga e matua ese lava i tagata e maua i le maʻisuka. Faatasi ai ma lenei faamai, o le le lava o le inisalini e lagonaina i le tino o le tagata pe ua leai foi se lagona o le tino i lenei hormone. Mo lenei mafuaʻaga, i le maʻisuka, o le maualuga o le toto suka e mafai ona oʻo atu i faailoga mataʻutia ma tumau i lenei tulaga mo se taimi umi.

O lenei mea e masani ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le fatu cardiovascular ma le faʻaogaina o le tino, lea o le a mafua ai le atinaʻeina o fatu fatuga, faʻaleagaina le vaaia o mea vaaia, o foliga mai o maʻi o le gaʻo i luga o vae ma isi faʻalavelave matautia.

E faʻafefea ona pulea le toto suka

Ina ia pulea le suka i le aso, e tatau ona e faʻatauina se masini ua mamanuina faapitoa mo lenei faʻamoemoe - o se glucometer. O le faʻaaogaina o le mita e matua faigofie lava, mo le mea lenei e tatau ona e tuʻaina lou tamatamailima i le fagu sili ona manifinifi, sasaa mai se nai mataua o le toto ma togi se fasi siaki ua tuu i totonu o le mita.

O fua masani o le kulukose i le gasologa o le aso o le a mafai ai ona e iloa le sili atu o le suka i le taimi ma iloa ai le maʻisuka i se taimi vave.E taua le manatua o le aoga o togafitiga o le maʻisuka e tele lava ina faalagolago i le taimi e iloa ai.

O lenei mea e moni lava mo tagata e lamatia mo le atiaʻe o le maʻisuka. I le taimi o la latou aso, e taua tele le pulea o le suka i le aso atoa, e manatua ai le fuaina o kulūkose pe a uma taumafa. Afai o lenei faailoga e sili atu i le faailoga o le 7 mmol / L mo le tele o aso i le laina, atonu atonu o le faailoga muamua lenei o le maʻisuka ituaiga 2.

O ai e mafai ona maua le maʻisuka:

  1. O le mamafa o tagata, aemaise lava i latou o loʻo i ai le maualuga tele,
  2. Tagata maʻi e maua i le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga),
  3. O fafine ua fanauina se tamaititi e mamafa lona mamafa o le 4 kilokalama pe sili atu,
  4. Tina fafine na maua i le maʻisuka gestation ao tauaveina se pepe
  5. O tagata ei ai le genetic predisposition i le maʻisuka,
  6. Tagata faʻamaʻi pipisi poʻo le fatu fatu
  7. Tagata uma e taʻi 40 tausaga ma sili atu.

O le tausisia ma le itiiti ifo ma le tasi o nei manatu o lona uiga e tatau i le tagata ona sili atu le gauai atu i lona soifua maloloina ma asiasi soo atu i se tagata mulimuli, o le a fesoasoani i le fuafuaina o faaletonu o le pancreatic.

E tatau foi ona e manatua po o fea mea e sili ona aoga i luga o le suka i le gasologa o le aso. E aofia ai le faʻaaoga soo o le ava malosi, ulaula sikaleti, faʻavaivai faifaipea, maua o vailaʻau faʻapitoa, aemaise o fualaau faʻamalo.

E masani lava, ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka, e tatau lava ona e sui lou olaga, e pei o le aloese mai meaʻai uma, suamalie, meaʻai, meaai vevela mai lau taumafataga i aso uma ma tausisia se taumafataga e maualalo le gaosiolosi, faamalositino i taimi uma ma le faʻaumatia amioga leaga.

E faapefea ona fua le suka o le toto

O le mita na mamanuina faapitoa ina ia mafai ai e tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka pe na o le tausia lelei o latou soifua maloloina ona fuaina a latou suka toto e aunoa ma le tuua o latou aiga. O le tau o le mita e faalagolago i le lelei o le masini ma le gaosi oloa. O le tau, o le tau o lenei masini i totonu o aai o Rusia e eseese mai le 1,000 i le 5000 rubles.

I le faʻaopoopoga i le masini lava ia, o se pusa mo fuataga tutoatasi o le kulūkose e aofia ai foi ma se seti o fasi siaki ma se laupepa. Lancet o se masini faapitoa mo le tipiina o le paʻu i luga o le tamailima. E faʻapipiʻiina i se manulele manifinifi manifinifi, o le mea lea e faia ai lenei faiga toetoe lava a leai se faʻaletonu ma e le afaina ai le limatusi.

E pei ona taʻua i luga, o le faʻaaogaina o se glucometer e le faigata tele. Aʻo lei faia le faʻatinoga, e taua tele le mulumulu o ou lima i le fasimoli ma faʻagogo i se solo mama. Ona fusi lea o le tamatamailima i se uila ma pipiʻi lemu i luga o le aluga seia oo ina aliali mai se pa'ū.

O le isi, tuʻu le pa'ū toto i luga o se siaki muamua na faʻaofiina i totonu o le mita ma faʻatali mo ni nai sekone seia oʻo i luga o le lau o le masini le tau o le suka. Afai e te mulimuli i fautuaga uma o loʻo i luga, ona avea lea o se fua faʻatasi tuto o le suka i lona saʻoga o le a le maualalo ifo i suesuega suʻesuʻe.

Mo le faʻalagolagoina o le maualuga o le toto suka, ua lava lava le faia o se suʻega toto e le silia ma le fa taimi i le aso. I le taimi lava e tasi, e tatau ona faamaumauina iuga i siata o aso taitasi, lea o le a mafai ai ona e siaki le fesuiaiga o le glucose i luga o le faavae o ni nai aso ma malamalama i le mafuaʻaga o le faateleina o le suka suka.

O le fua muamua o le kulukose e tatau ona faia i le taeao i le maeʻa ai ona ala i luga. O le suʻega ole toto e tatau ona faia i le 2 itula pe a uma le taumafataga muamua. O le fua lona tolu e tatau ona faia i le aoauli, ma le lona fa i le afiafi ao leʻi alu i le moega.

I tagata soifua maloloina, o le masani o le suka o le toto mai le tamatamailima, tusa lava po o le a le matua ma le matua, e masani lava ona tumau i le va o le 4.15 i le 5.35 mmol / l i le aso. E le gata o faʻalavelave faʻamaʻi, ae o se taumafa le lelei foi ma se fuainumera o fualaau faisua fou ma laau afaina e mafai ona aafia ai lenei faailoilo.

I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le suka o le suka e masani ona 3.6 i le 5.8 mmol / L. Afai mo ni nai aso na sili atu i le maualuga o le 7 mmol / l, ona i lea tulaga, e tatau i se tagata ona vave talanoa i se endocrinologist e faailoa mai mafuaaga o sea maualuga maualuga o le kulukose. O le mafuaaga taatele o le suka maualuga o le toto i tagata matutua o le maʻisuka ituaiga 2.

I le fuaina o le suka toto pe a uma ona 'ai, e tatau ona manatuaina o lenei faailoga tele e fuafua i le tele ma le lelei o meaai. O le faʻaaogaina o mea taumafa e maua mai i meaʻai e mafai ona mafua ai le oso malosi i le toto kulukose, e oʻo lava i tagata soifua maloloina. E moni lava lenei mea mo laʻau suamalie, faapea foi ipu o pateta, araisa ma pasta.

O le taumafaina o meaai mauoa ma maualuga-kalori, e aofia ai ituaiga ituaiga meaai vave, e mafai ona taitai atu ai i le aafiaga tutusa. E le gata i lea, o meainu suamalie, e pei o sua o fualaau suamalie, ituaiga uma o suasusu, ma le lauti faatasi ai ma sina sipuni tele o suka e mafai foi ona afaina ai le maualuga o le toto.

I le suʻeina o le toto i le taimi lava e uma ai se taumafataga, o le kulukose i le taimi masani o le gaosiga o le carbohydrate masani e tatau ona aofia ai le 3.9 i le 6.2 mmol / L.

Faailoilo mai le 8 i le 11 mmol / l e faailoa ai le i ai o prediabetes i totonu o se tagata, ma o faailoga uma o loʻo i luga aʻe 11 o loʻo manino le faʻaalia o le atinaʻe o le maʻisuka.

Afai e mulimulitaʻi se tagata i tulafono o se soifua maloloina maloloina ma taʻitaʻia se olaga ola malosi, ae o le maualuga o le suka i lona toto e sili atu i le faʻatagaina faatagaina, o lona uiga atonu o le a faʻaalia le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. O lenei ituaiga o maʻisuka e faʻapitoa i le natura ma o lea e mafai ona aʻafia ai tagata i le mamafa ma masani lelei.

Ole maualuga o le toto suka e le o taimi uma e taʻu mai ai o loʻo iai i le tagata le maʻisuka. E i ai isi faʻamaʻi, o le atinaʻe lea e ono mafai ona o faatasi ma se faʻaopoopoga i le maualuga o le kulukose i le plasma. O lea, e mafai ona e faailogaina faailoga taua o le maʻisuka lea o loʻo tuʻuina atu i lalo:

  • O le manava, e mafai e le maʻi ona inu i le 5 lita o le vai i le aso,
  • O le tele o mea faʻaleleia o le urini, o le maʻi e tele lava ina i ai le aoauli,
  • O le vaivai, leaga le faatinoga,
  • O le fiaai tele, o le tagata gasegase ei ai sona manaʻoga faapitoa mo laʻau suamalie,
  • Taumafa o le mamafa o mea mamafa ona o le faateleina o le 'ai,
  • Tingling i le tino atoa, aemaise lava i vae,
  • Lafoaʻi le paʻu, lea e sili ona lauiloa i sulu ma le perineum,
  • Faʻafitauli leaga
  • Totogiina o le faamaloloina o manuʻa ma meaʻai,
  • O foliga o pustules i luga o le tino,
  • Faʻasalaga masani i fafine,
  • Taunuuga o feusuaiga i alii.

O le auai o le itiiti ifo ma le tele o nei faailo e tatau ona faʻaalia ai le tagata ma avea ai ma mafuaʻaga taua mo le mauaina o le maʻisuka suʻesuʻeina.

I le vitio i lenei tusiga, o le a talanoa le fomai e uiga i le masani o le anapogi toto toto.

O le masani masani o le suka i se tagata soifua maloloina

Faatasi ai ma le matua, o le gaioiga o le inisalini na maua mai siama o le tino e faalagolago ile inisalini e faaitiitia ai. Mo lenei mafuaʻaga, a maeʻa ona oʻo i le 35 tausaga, e tatau ona e siakiina e le aunoa le aofaiga o le suka i totonu o le tino ma faatusatusa i le masani o le suka i le aso.

Afai ei ai se togafitiga, e tatau i le maʻisuka ona suʻe fua o le suka i le tele o taimi i le aso mo le puipuia lelei o le faailo. Afai e manaʻomia le mataʻituina atili, e tatau i le tagata maʻi ona faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi le potu suʻesuʻe mo le toto mai foai mai se vein mo le auʻiliʻili mo le gaosiga o gaʻo.

O lenei fautuaga e faʻaaoga foi i tamaiti pe a fuafua e atiaʻe le maʻisuka. I le aluga o taimi, i le faagasologa o le tuputupu ae, e mafai e se tamaititi ona atiae lenei tulaga, ae i le noatia ma le fai fuafua i le pulea lelei o le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto.

Afai ei ai se vailaau, ia le itiiti ifo i le tasi le fuataga o le faailo i le aso e manaʻomia, aʻo fuaina e tatau ona faia i luga o se manava gaogao.

E sili ona lelei le fua i le fale, ma faʻaaoga se glucometer e pei o le mita. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina le toto mai le tamatamailima.

E faʻafefea ona sui suiga o le suka o le toto i le gasologa o le aso?

Na faia e le au suʻesuʻe le tele o suʻesuʻega e faʻatatau i le faʻavaeina o le toto suka i le aso ma le tuufaatasia o se laulau o fesuiaiga i le suka i le toto i le aso i se tagata soifua maloloina.

I le taimi o le suesuega, e tolu suʻesuʻega sa faia - fuaina o le kulukose i le taeao i luga o se manava gaogao, fuaina ile 2 itula i le maeʻa ai ma fuafua le aofaʻi o le hemoglobin glycated i le tino.

Ina ua maeʻa le galuega, na maua ai o le masani masani o le suka i le aso i se tagata matua o se faitioga e le faalagolago i tausaga ma kenera.

  • i le taeao, i luga o se manava gaogao - 3.5-5.5 iunite,
  • i le piriota ao leʻi faia le aiga o le aoauli, aʻo leʻi faia le 'aiga o le afiafi - 3.8-6.1,
  • 2 itula i le maeʻa ai o mea taumafa - e le silia le 6.7,
  • i le po atoa 3.9 iunite.

O le aoga masani o le kulukose i le tino o se tagata matua o le 5.5 mmol / l

Faʻasologa masani i le suka o le toto i le aso i totonu o se tamaititi

Ole fua ole kulukose i le tino o se tamaititi e le gata ina faalagolago i mea taumafa taumafa, ae faapena foi i le matua.

I le tausaga muamua o le olaga, o tulaga masani o le tele o gaʻo i totonu o le toto e manatu mai e 2.8 i le 4.4 mmol / L i luga o se manava gaogao. I le matua o le tasi le tausaga i le 5 tausaga, o fua faʻatatau o le physiologically e taua o le glucose concentric i le va o le 3.3 i le 5.0. I le matua o le sili atu i le 5 tausaga, o le tulaga o le tino o le gaʻo gaʻo e oʻo mai i se tagata matutua ma e tusa ma le 3.3-5.5 mmol / l.

O tulaga taua o le masani ai le fesuiaiga o le suka i le toto o se tamaititi e ese mai i se tagata matua. Mo se tagata matua, e 2.0 iunite ua manatu o le eseesega masani i le va o se faailoga i luga o se manava gaogao ma le 2 itula talu ona 'ai, mo se tama soifua maloloina, o lenei eseesega e mafai ona maua mai le 2.5 i le 2.0 iunite.

O tulaga aupito sili ona lelei mo le faʻaoʻoina o gaʻo i le gasologa o le aso mo se tamaititi e pei ona taua i lalo:

  1. I le taeao i luga o se manava gaogao - o le pito maualalo o le 3.3.
  2. 60 minute talu ona 'ai - 6.1.
  3. 120 minute pe a uma le taumafataga - 5.1.

Afai ei ai se setete o le tamaititi, o le kulūkose i totonu o le tino e sili atu nai lo faʻatagaga faatagaina i se tino ola maloloina:

  • i luga o se manava gaogao i le taeao - 6.1,
  • 60 minute talu ona 'ai - 9.0-11.0,
  • 2 itula talu ona 'ai - 8.0-10.0.

Afai oi ai ni faailo o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, o tulaga taua nei e faamaumauina:

  1. I le taeao i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le 6.2.
  2. I le tasi itula talu ona 'ai e sili atu i le 11.1.
  3. 2 itula talu ona 'ai e sili atu i le 10.1.

O le kulūkose i le tino o le tama e suia e le gata i le aʻafiaga o mea taumafa na 'aina, ae i lalo foi o le malosi o le inisalini, glucagon, hormones e maua mai i le thyroid gland, hypothalamus ma slanderland.

E le gata i lea, o lenei faailoga taua o le physiological e faalagolago i le tulaga lelei o galuega a le tamaititi.

Toto o le kulūkose ma le maʻisuka faʻaoga

E faʻafefea ona suia le maualuga o le suka o le toto o se fafine maʻitaga i le gasologa o le aso?

E tusa ai ma suʻesuʻega i suʻesuʻega o suʻesuʻega, o tulaga masani a le tamaʻitaʻi i le taimi o le maitaga i le tele o mataupu, e le o aofia ai i le tele o tulaga e pei ona masani ai mo se tagata matua. O lenei tulaga o se fafine e fesoʻotaʻi ma suiga o mea faʻaleagaga e tutupu i le vaitau lenei, faʻamautinoa le atinaʻeina o le fomaʻi.

I le 10% o mataupu i fafine i le taimi o le maʻitaga, o loʻo i ai le solia o le kulukose, o lea ituaiga solitulafono ua taʻua o le maʻisuka faʻamaʻi. O le mea moni, o lenei maʻi o se ituaiga o le maʻisuka o le ituaiga lona lua, faatasi ai ma le eseesega pe a uma ona tufaina, o le maʻi ua mou atu, ma o le maualuga o le suka o le fafine e faʻamaonia.

Fautuaga fautuaina mo se fafine maʻitaga o mea nei:

  • ao le i ulufale atu i le tino e le silia le 4.9,
  • 60 minute pe a uma le taumafataga e sili atu i le 6.9,
  • 2 itula pe a uma le taumafataga, e le tatau ona sili atu le suka i le 6.2-6.4.

Afai o faailoga o le atinaʻeina o se ituaiga gasegase o le maʻisuka ua iloa, o tulaga taua o le kulukose i le plasma toto o se fafine maʻitaga o mea nei:

  1. Anapogi - e le silia le 5.3.
  2. E tasi le itula talu ona 'aʻai e le sili atu i le 7.7.
  3. 120 minute pe a uma le taumafataga, e le tatau ona sili atu i le 6.7 le maualuga o le tagata.

Pe a iloa se faiga faʻafeusuaʻiga, e tatau i se fafine ona fua le suka o le toto pe a faalua i le aso - i le taeao i luga o se manava gaogao ma i le afiafi ao lei alu i le moega.

Fuaina o le maualuga o le suka ma se glucometer i le fale

Talu ai nei, pe a tatau ai, e mafai e tagata ona fua faʻatasi le mea o lo o gaʻo i le tino i le fale. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina se masini - o se glucometer.

O le toto sampling mo fuataga e faia mai le tamatamailima. Mo fua, e faʻaaoga uma tamatamailima, sei vagana ai lua lima ma tamatamailima. E fautuaina e fomaʻi le faia o punctures i tamatamailima i se isi itu.

Aʻo lei faia le faʻatinoga, e tatau ona fufuluina lelei ou lima. E manaʻomia lenei mea ina ia maua ai se taunuʻuga tonu o le suʻesuʻega.

Mo le suʻega, e tatau ona i ai i le pusa le:

  • fasi siaki ua filifilia e tusa ai ma le ata o le mita,
  • lancets - pupuʻu faʻaogaina.

E le gata i lea, ina ia maua se fua faʻatatau o fuataga, e manaʻomia le teu lelei o le masini ma 'alofia:

  1. Faʻamau mea faʻapitoa.
  2. Eseesega o le tau.
  3. Maualuga maualuga ile nofoaga e teu ai.

E taua foi le pulea o aso e muta ai pepa o suʻega. O nei oloa e mafai ona teuina mo le silia ma le 3 masina talu ona tatala le pusa.

O le taualumaga e faapenei:

  1. Ina ia siaki le kulūkose, e tatau muamua ona e mulumulu ou lima ma faʻamaʻi le pusa site. Aʻo leʻi faia se pupuʻu, e tatau ona e faʻatali seʻia oʻo ina faʻamavae le ava malosi mo le faʻamaʻi. E faʻatagaina le suʻeina o le nofoaga pupuʻu ma solo susu. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o vaega o le tagata faʻamaualalo e mafua ai le vaeluaina o iuga.
  2. Afai e malulu ou lima, ona e manaʻomia lea e faʻamafanafanaina i latou aʻo leʻi faʻamalosi.
  3. O le suʻega o le suʻega e faʻapipiʻiina seiloga e faʻalogoina se kiliki, ona maeʻa ai lea pe faʻaalia le faʻaaogaina o le masini pe faʻaaoga le faʻaogaina o le masini.
  4. O se uila e pipii ai tamatamai lima seia oʻo i se mataua o le toto, e le faʻaaogaina le mataua muamua ona o le i ai o se aofaiga tele o vai inu i totonu, o le lua pa'ū e tafe atu i luga o le suʻega. I le maea ai o le talosaga a le toto, pe a mavae le 10-50 sekone, o le iuga o le suʻesuʻega e aliali i luga o le lau.
  5. A maeʻa ona maua le auiliiliga, ona aveese loa lea o le fasipepa mai le masini, ma faʻaaoga le masini

Afai e maualuga pe faʻaitiitia le kulūkose, o le a mafai ona atiaʻe le hypo- ma le hyperglycemia e maualuga. Ina ia taofi mea faʻaleagaga faʻaleaga, o vailaʻau eseese ua fautuaina e le fomaʻi ua faʻaaogaina.

Mea sese i le fuafuaina o le suka e faʻaaoga ai se glucometer

I le tele o taimi, pe a faia se suʻega toto mo le suka, o le tele o mea sese e faia e mafai ona aʻafia ai le taunuʻuga o le suʻesuʻega.

O le mea e masani ona masani ai, o le afaina o se tamatamaʻi malulu, o le faʻaaogaina o se pupuʻu papaʻu, toto tele pe itiiti foi mo le suʻega, ave toto mo le suʻega ma se tamatamailima eleʻele poʻo le maua o se vaifofo vailaau i totonu o le toto, teuina faʻamaonia o faʻataʻitaʻiga faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o paʻu.

E le gata i lea, o le le saʻo o le faʻamaonia o le masini, leai se faʻamamaina o le masini ma le faʻaaogaina o mea taumafa e le o faʻamoemoeina mo lenei faʻataʻitaʻiga o le glucometer e taʻitaʻia ai i le sese.

O le tele o fomaʻi e fautuaina oe e faia siaki siaki o le aofaʻi o suka i totonu o le toto e ala i le faia o se auʻiliʻiliga i totonu ole fale suʻesuʻe ile falemaʻi. O ia siaki e fautuaina ina ia faia i taimi uma ma ni vaitau puupuu.

Tuua Lau Faamatalaga