Ata o le atherosclerotic i totonu o le carotid artery: faagaioiga ma tau o le faʻatinoga

Faʻasalalauga (faʻatalanoaga) a le fomaʻi tipitipi taʻitaʻi

Faatalatalanoaga o se fomai tipitipi vascular - suesuega e se fomaʻi poto faapitoa o tagata gasegase ma masalomia o maʻi fomaʻi ma vein. I le faagasologa o le feutagaʻi ma se fomai tipitipi vascular, atonu e talafeagai le faia o suʻega faaopoopo i le tulaga o le ultrasound of arteries or veins.

Faʻasalalauga (faʻatalanoaga) a se neurologist

Uluai suʻesuʻega a le neurologist, tofiaina o togafitiga poʻo suʻesuʻega.

Faʻasalalauga (faʻatalanoaga) a le fomai tipitipi vascular, muamua

O faʻatalatalanoaga o se fomai tipitipi vascular e faia e faʻamaonia ai faʻamaʻi o maʻa ma veins ma filifili se auala e togafitia ai togafitiga vascular.

Faʻaauau (faʻatalanoaga) a le fomai tipitipi vascular, toe fai

Ua faia e iloilo ai le tulaga o le maʻi pe a uma ona togafitiga (faasao poo le taotoga). Faatasi ai ma feutagaiga masani, e mafai ona fautuaina mai nisi auala faafomaʻi poo togafitiga.

Faʻamatalaga faʻamalosi

Suʻesuʻega Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le suʻesuʻega o le toto e tafe mai i gaʻo o le cerebral e faʻaaoga ai se scanner ultrasound ma se masini faʻapitoa e faʻaaoga ai se polokalama faʻapitoa.

Faʻasologa o gaʻo autu o le ulu

O le suʻesuʻeina o faʻamatalaga o le garotid ma le vertebral arteries (ultrasound MAG) e faʻatino e faʻaalia ai tulaga lamatia mo le faʻailoga o le ischemic. I le taimi nei, ua uma ona faamaonia o le vavalalata o le atherosclerotic o laʻau i totonu o le tino e faateleina ai le lamatiaga o le paʻu ona o le thrombosis o le carotid or embolism (o le faʻafefeina o se fasi plaque) i totonu ole vaʻa. O lenei faʻamatalaga e moni mo faʻamaumauga.

Faʻavasegaina o le vevela

Faʻaaliga o gaʻo autu o le ulu

O le faʻamalamalamaga o gaʻo autu o le ulu e aofia ai le faʻatusatusaga o suʻesuʻega o fualaau faʻataʻi ma vertebral e faʻaaoga ai se iunite angiographic x-ray. E faʻaaogaina o se metotia o faʻamautinoaga mulimuli mo le atherosclerosis ma le faʻaleagaina o le gaʻo o gaʻo autu o le ulu ma i le taimi o le taotoga i tua o le tino e faʻamalo ai le vavalalata o gaioiga po o vertebral.

Malamalama i le televave o faʻataʻitaʻiga o laupega autu o le ulu ma vaega pito i luga

O se metotia o le le vaʻaia o le vaʻaia o vaʻa o le ua ma le ulu. E faʻatagaina oe e maua se ata e tolu-ata o le aʻau ma veins o le faiʻai ma se auiliiliga sili. E mafai ai ona iloa le vavalalata, afaina o toto toto ma aisisi.

Panoramic radiography of the lungs - o se faʻataʻitaʻiga x-ray lautele o le pusa i se tuusaʻo saʻo. E mafai ai ona e iloiloina le tulaga o le manava, fatu, diaphragm. O se metotia o suʻesuʻega suʻesuʻega mo le faʻaaogaina o faafitauli ogaoga ma mama ma le fatu e sauniuni ai mo taotoga tetele. Afai e masalomia soʻo se togafitiga, o faʻasalaga faaopoopo mo x-ave o loʻo faʻatulagaina.

Le tau o le taotoga vascular vascular

Tala faʻataʻitaʻitaʻi a Carotid (aveeseina o pusa mai gaʻo uro)

Togafitiga e aveese ai le fagu mai le gaʻo. I totonu o la matou falemaʻi, ua faia i lalo o le faʻamaʻiina o le lotoifale, lea e matua faateleina ai lona saogalemu.

Tala faʻataʻitaʻiga a Carotid ma se shunt tumau

O le taotoga e aveʻesea ai pusa mai le carotide o le gaʻo mo le puipuia o le stroke. O se salu le tumau e faʻaaogaina pe'ā iai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular i le taimi o le tuiina o le uati. O se pipi faʻapipiʻi faapitoa i paloni i pito, lea e faʻaofiina i totonu o le kariota masani ma totonu o le carotide ma faʻapipiʻi iina. Faafetai i lenei masini, e mafai ona aveese le pusa e aunoa ma le taofiofia o le tafe o le toto i le gaʻo.

Tau o faʻasalaga faʻasalalau faʻavae

O le faʻavevesi ma le faʻamaʻiina o le gaʻo i totonu

E faia i se vavalalata o le gaʻo i totonu i le sili atu ma le 70% mo le puipuia o le faʻamaʻi o le tino. O le tele lava o taimi, o se taʻavale faʻapitoa ma le pusi e pasi atu i se faʻavevesi i le fusi o le femoral i luga o le saite o le gaʻo carotide. O se faamama faʻapitoa e pasia e le avetaʻavale i luga ae o le vaitili, lea e puipuia ai fasi pepa o le atherosclerotic mai le ulu atu i totonu ole vaʻai aʻo gasegase. A maeʻa ona tuʻuina le faamama, o le nofoaga o le faʻaitiitiina o le faga e afaina i se paluni faapitoa, ona faʻamalosia ai lea o le puipui o le fagatua i se uamea faapitoa - o se mea e pipii. O le umi o le faʻalavelave e 30-40 minute.

Faʻailogaina o le vaega o le inisetila o le gaʻo i totonu

Faʻasalaga i le taimi o le vavalalata o le carotide i totonu o le vaega o le inisiua.

Faʻatinoga i luga o mea faʻatautau: faʻamaoniga, ituaiga, amio, taunuʻuga

O le gaʻo o le carotid e nafa ma le toto i le mafaufau, ma o le mea lea o pathoces i nei vaʻa o ni faʻalavelave ola.

O taotoga faʻafuaseʻi ua faʻaalia i mataupu nei:

  • Faʻasagaga i le paʻu poʻo le fesuiaʻi (faʻasalaga o le kariota),
  • Faʻaleagaina o le faʻamaoni o le vaa (punitia pe vaʻaia manuʻa),
  • O le gasegase o le gaʻo Carotid (faʻamalosi o le puipui ma le ono aʻafia)
  • Faʻamatalaina le lumenia o le vaa, e oʻo atu i le hypoxia o le faiʻai,
  • Faʻapipiʻi o le uroketi faʻatasi ai ma se faʻamalo po o se thrombus,

O faʻatulagaina o faʻatinoga o loʻo faʻatinoina i le suʻesuʻega o le atherosclerosis, pe a poloka poloka o le cholesterol le lumena o le vaa, e puipuia le masani ai o le toto.

O le atherosclerosis alualu i luma o le gathide arteries o se maʻi e le mafai ona faʻafitia ma e le lelei le suʻesuʻeina. O faaputuga cholesterol (plaques) e faia i totonu o le vaa e le faʻamavaeina, ma e le mou atu ona o se togafiti togafitiga, e oʻo lava i le sili ona alualu i luma.

Faʻaleleia le faʻaleleia o le soifua maloloina pe a uma togafitiga o fualaau faasaina e masani ona fesootaʻi ma le faʻalauteleina o puipui o toto toto i lalo o le aʻafiaga o fualaau faʻasaina, ma se vaega o le toe faʻaleleia o le toto.

A maeʻa le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi (pe o sauniuni ua saunia e tusa ai ma masaniga masani), e mautinoa lava o loʻo i ai osofaiga a le hypoxia (o le matelaina o le okesene)

O le taotoga o le gaʻo Carotid o le auala aupito sili lea ona alualu i luma ma le lelei e togafitia ai togafitiga vascular.

I le tele o mataupu faafomai, o le cholesterol plaque i totonu o le carotid o loʻo iloa pe a maeʻa le taʻavale, pe i le taimi o se suʻega ultrasound mo faʻafitauli o le neurology (tiga o le ulu, vavave, faʻaitiitiga o mea vaaia vaaia, faʻanoanoa, le faʻamalosia o le faʻatinoga o gaoioiga, ma isi).

O le faʻaaogaina tatau o taotoga e toe faʻafoʻi ai le gaioiga o le vaʻa e fesoasoani e puipuia ai tafe o le ischemic i le 60% o mataupu (e tusa ai ma WHO).

O le auala mo le faia o se taʻaloga mo le atherosclerosis e filifilia e le fomai tipitipi vascular pe a maeʻa le suʻesuʻeina o le gaosiga ma le MSCT, ma tuʻuina atu se faʻamatalaga auiliili o le tulaga o gataifale ma isi vaʻa, ma faʻatagaina se iloiloga faʻamaonia o le ono lamatia o togafitiga faʻasalalau.

Toe faʻafouina gaioiga i luga o gaʻo

I le taotoga faʻaonaponei faʻaonaponei, o auala eseese mo le toe faʻaleleia o gaioiga i luga o le akamato, o loʻo faʻaaogaina foi auala e faʻaaoga ai,

  1. O le paʻu ua faʻavaeina i lalo ifo o le pito o le auvae pito i lalo o le fata,
  2. O le mimiti e faia i le suʻesuʻeina o le musika sternomastoid i le tuaoi o le pito i lalo ma le vaelua o le ua,
  3. O le gaʻo o le gaʻo ma le muso (m.platysma) o loʻo faʻasalalau seia oo i le nofoaga o le fausiaina o le carotid o (site o le bifurcation),
  4. O le vene mata e sopoia i tafatafa
  5. O le carotid masani o loʻo faʻalilolilo,
  6. O le namu hyoid ua faʻasaʻo,
  7. O le gaʻo o le carotide i totonu e faʻasaʻo.

Aʻo galue ma le totoga i totonu, faʻapitoa ona faʻafesoʻotaʻi lelei ma puipui puipui, ona o soʻo se gaoioiga le faʻaeteete e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaumatia o le papa, ma, o se taunuuga, i le faʻaogaina o le faʻavae. O le isi vaega o le taotoga e faalagolago i le setete o vaa (o le tikeri o le faatusatusaga o le parietal, faʻasalaga, ma le faalauteleina o puipui).

Carotid Endarterectomy

O le talatala o le Carotid o se gaioiga faʻatoʻa faʻaalia i le carotid o loʻo faʻamoemoe e aveese le palesla cholesterol. O se auala masani e toe faʻaleleia ai o se pusa paʻu.

A maeʻa le faʻaofiina o se faʻataʻitaʻiga saʻo (tele lava, e faʻaaogaina le heparin) ma faʻaofuofu faʻatasi ai ma le pipiʻi o gaʻo, o loʻo faʻasese i luga o le puipui pito i luma. O shunts e faʻaaogaina e tuʻuina atu i totonu o le lumen e puipuia ai le faiʻai hypoxia.

O le mea lea, o le taotoga o le taotoga, e masani ona tausia le toto i le mafaufau faiʻai.

faʻasologa faʻataʻitaʻatoʻa (aveeseina o le pusa mai le uroketi)

O le isi laasaga o le vavaeʻesea lea o le maʻa mai le puipui o le vaa. A maeʻa filifiliga filifilia o le cholesterol, ona faʻasalalau lea o le vaega mulimuli o le plaque, ona faʻataʻavaleina loa lea. I totonu o le gaʻo fafo ma totonu o gaʻo, o le pepa o loʻo faʻapipiʻiina i le 'intima layer,' ona tuʻuina lea i le puipui o le vaa ma se filo faʻapitoa.

O le vaega lona tolu o le taotoga - fufuluina o le vaa i le salini o le physiology, faatasi ai ma vaega o pusa ua aveeseina - o lenei togafiti e taofia ai le fausia o se thrombus i le gaʻo.

O le vaega mulimuli o le tapunia lea o le taotoga i le aluga. Le fatuina o se patch e faʻaaoga ai mea faʻapipiʻi ma meaola (PTFE, xenopericardium poʻo le faʻaaogaina o mea faʻapitoa). O le filifiliga o le ituaiga o patch e faia e le fomaʻi, e faavae i le tulaga o puipui o vaʻa. O le afaina ua paʻu i filo eleni, ona aveeseina lea o le shunt, ma ua tapunia le patch mo le taofiofi lemu.

Ua aveeseina moli, ua faapipiiina se totini i le gutu o le totoga i totonu e tuu ai le toto e tafe mai i le vaa masani. A maeʻa le faʻaaogaina o mea laiti laiti i totonu o le uaga fafo, ona aveese loa lea o le pusi. I luga o le nofoaga ua toe faʻafoʻiina, o loʻo faʻapipiʻiina alavai i le pito i lalo o le manua, ma ua maeʻa ona faʻaogaina le faʻaaogaina o ni masini.

Talosaga aloaʻia aloaʻia

O lenei ituaiga o taotoga faʻapitoa e faʻaalia mo le vevela o le gaʻo i totonu o le gutu, pe afai e le sili atu i le 2 cm le lautele, pe a maua le tulaga faamalieina o tisipetope faʻavave.

A maeʻa ona vaʻaia le nofoaga o vascular bifurcation, e faia suʻesuʻega i luga o le tali a le tino i le faʻalavelaveina o le carotid o (ua faia se suʻesuʻega e tusa ai ma faʻamaoniga o le toto ma le tafe o le toto i le ogatotonu o cerebral center).

Afai o le faapalepale i le patipati o le vaa e faigofie, ona faʻaauau lea i le vaega autu o le taotoga:

  • O le gaʻo o le carotide i totonu e vavaeeseina mai le moli, ona faʻasese lea i le vaega o le gutu,
  • O le suauu o loʻo sopoia ua nonoa faʻatasi ma tifiti vevela,
  • O le Intima e faʻapipiʻi faatasi ma le atigi totonu (faʻaaogaina o se sikula ma le vaʻai tipitipi),
  • O le atigi pito i fafo o le vaa ua puʻeina e le au tweezers ma ua feliuliuai i le isi itu (e pei lava ona aveese se totoa),
  • O le pepa e pulupulu i le umi atoa o le faga - i le nofoaga o le lumanaʻi masani o le vaa.

O se gaioiga ua fesuiaʻi ua suesueina mo le faailoagofieina o vaega o feusuaiga vavalalata, ona pamuina lea o le suauu physiolog i totonu o le vaa. Afai e le o iai ni filo i le lumenisi pe a uma ona fufuluina i se vaalele i lalo o le mamafa, ona mafai loa lea ona e agai i le vaega mulimuli o le taotoga.

Afai e maua ni vaega o vailaau vascular vaaia i totonu o le lumen, o le a le mafai ona faia le toe fausiaina. I lenei tulaga, o loʻo faʻaaogaina le aufaʻataʻetaʻi o le garotid arteries.

A maeʻa le faʻaaogaina o le cholesterol ma paʻu o le toto mai le ogatotonu o le loto, o le fomai tipitipi e alu i le faʻasalaga ese mai le kariota masani. O le vaega mulimuli o le faʻaogaina o puipui o le vaa ma se filo 5-0, poʻo le 6-0.

O le tafe toto ua toe faʻafoisia e tusa ai ma le fuafuaga lenei:

  1. Ua aveese le pupuni mai le gaʻo o le carotide (mo ni nai sekone),
  2. O le ogatotonu o loʻo lafoina i le taimi lona lua i le anastomosis,
  3. Ua aveeseina le mea e faʻapipiʻi mai le gaʻo o le carotide i fafo,
  4. Ua aveese le pupuni mai le fausaga masani,
  5. O le pipi lona lua ua aveʻesea mai le gaʻo o le carotide

Faʻailoga

Lapataiga - o se taotoga e toe faʻaleleia ai le lumen o se ipu e faʻaaogaina ai se pulupulu pulumu. O lenei vailaau tipitipi e le aofia ai le aveese mai o se pusa mai se vaʻa vevela. O le faʻaogaina o le toto e faʻapipiʻiina ai le lumen i le puipui o le vaa faatasi ai ma se tui pipisi, pe a uma ona toe faʻafoʻi le toto.

O le taotoga e faia i lalo o le faʻamaʻi faʻaleagaina, i lalo o le faʻatautaia o se masini x-ray. E ala mai i le tui i luga o le suilapalapa (po o le lima) o se pusi e taʻitaʻia i luga o le sitepu o le vevesi o le gaʻo. O se ato faʻamaʻi vaʻaia e tataʻi puʻupuʻu o se plaque cholesterol faʻapitoa e setiina i luga ae o le nofoaga o loʻo faʻatautaia (e tatau ona puipuia le tui po o pupuni toto mai le ulu).

Ina ia faʻaleleia le lelei o le faʻatinoga, e faʻaaogaina ai penisini o paluni, faʻateleina le voluma i luga o le nofoaga o le faʻaititia o le aluga. O le paluni ua afaina ua tataʻi le pusa i le puipui. A maeʻa ona toe faʻaleleia le lumanaʻi, o le paluni o loʻo puipuia ma aveeseina i totonu o le kusiva faatasi ai ma se faamama mailei.

Carotid prosthetics

Faʻataʻitaʻiga o prosthetics ua faʻaalia mo le tele o faʻaleagaga o puipui o le gaʻo i totonu ile tuufaatasiga ma le faʻavasegaga matuia. Faʻaaogā le faʻamaonia ma le tatala faʻatalolilo carotid, i lenei tulaga, e le talafeagai. Ua vavae ese le vaa i luga o le nofoaga o le gutu, o loʻo afaina ai le tino, ma suia i se pito i lalo e fetaui ma le maualuga o le fao totonu.

Faʻatasi ai ma le anateysm o le uroto, o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le faʻaogaina: faʻapipiʻiina le vaa ma faʻalavelaveina le nofoaga ua afaina, pe a maeʻa ona tuʻuina atu se sulu faʻamau i le lumen. A maeʻa le faʻavaeina o se anastomosis, ona aveeseina lea o le shunt, e aveese le ea mai le lumen o le vaa ma le sulu, ma aveese ia pupuni.

Faʻatonuina ma le faʻamaonia o le gaʻo

O le faaletonu o le garotid arteries (tortuosity) o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi ma cerebrovascular accident. E tusa ai ma fuainumera, o tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi uma na maliu mai le paʻu o loʻo i ai faʻamalosi faʻamalosi po o vete vertebral.

ituaiga eseese o tuinanau o fua

O le auala o le taotoga e filifilia e faalagolago i le natura o togafitiga vascular:

  • Pipi i se kesi vaʻa (kiliki),
  • Looping (suluina),
  • Faateleina le uumi o le ala.

O le fasi vaega o le vaa ua faʻamaonia, o loʻo faʻatulagaina, pe a uma ona faʻasaʻo le vaa.

Faʻaiʻuga pe a uma le taotoga o le gaʻo

I le mulimuli i le carotid rootarterectomy, o mea nei e ono mafai ona fai:

  1. Faʻaleagaina o le myocardial poʻo le paʻu,
  2. Faʻafouina o le faʻamaʻi (toe faʻaaoga),
  3. Faʻamataʻu manava
  4. Tigā toto maualuga
  5. Faʻaleaga mea
  6. Faʻasalaga faʻamaʻi.

O faʻalavelave pe a uma le faʻamalosiina e tele mea e le masani ai ae e tusa lava pe i ai se faʻalavelave lavelave, o taunuuga leaga e mafai, e aofia ai le faia o se tui toto e sili ona ogaoga.

O isi taimi lē lelei e tatau ona feagai ma fomai tipitipi e aofia ai: totoga o le loto, faʻalavelave i totonu o le vaega o le manava, faʻaleagaina o le puipui o le faga, faʻafefe o le tino, faʻaogaina o le pipisi i totonu o le vaa.

I le popofou, o loʻo i ai le faʻalavelave faʻafefe, ova, o se mea i totonu o le faai, ma le vave o le fatu. E faasolosolo lava, o le a le toe i ai ni uiga le lelei.

Contraindications mo le taotoga o gaʻo tui

Faʻasalaga matuia e aofia ai:

  • Le faʻapalepale i le faʻamaʻi,
  • Pusa feaveaʻi,
  • O le faʻalavelave faʻapitoa o le vaʻa,
  • Faʻalavelave faʻapitoa,
  • Allergy i le gaosi ma le pabalt (mea faʻasaina),
  • Manatu o puipui o le uaea ma le faʻaleagaina tutusa,
  • Tulaga mativa o vaa uma.

O le taotoga e le faʻataunuʻuina ma le tulaga ogaoga masani o le maʻi, o le i ai o faʻamaʻi le tumau o faʻamaʻi o le toto.

Faʻafouina

A maeʻa le taotoga, ona tuu lea o le maʻi i le potu maʻi tigaina. Mo aso e tolu, o loʻo momoe ai le moega. A maeʻa aso e fa, e mafai ona e tulaʻi i luga, alu i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Mo vaiaso e lua, o faʻamalositino, sikuea, punou, ma isi faʻafuaseʻi gaioiga e faʻasaina. O le ulu ma le ua i totonu o se tulaga faʻagata ae e le o faʻamalosi. Ma le faaeteete tele, e faia ai ulu.

E tatau ona mulimuli mulimuli i fautuaga a le fomaʻi e uiga i meaʻai ma ituaiga olaga (ava malosi, ulaula tapaa).

O gaioiga o le gaʻo Carotid e faia i le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa na atiaeina, i lalo o le vaavaaiga o meafaigaluega faafomaʻi maualuga, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli.

I le tele o mataupu faafomaʻi, o togafitiga faʻapitoa faʻapitoa e sili atu ona aoga pe a faʻatusatusa i togafitiga faʻasao.

A maeʻa ona faʻamalolo, e suʻe suʻaga i le falemaʻi lea na faia ai le taotoga, i le ono masina.

Cholesterol palapala i totonu o vaʻa o le ua, togafitiga o le atherosclerosis i le carotide o le ala, auala e aveese ai tupe teu mai vaʻa o le tui

Pepa o Cholesterol i totonu o ipu o le ua (carotid artery) e matautia, aemaise lava ona latou te faalavelaveina le toto i le faiʻai.

O le Cholesterol (Atherosclerotic) o pusa i totonu o vaʻa o le vavalo o le tino e mafua mai ona o le le lelei o meaai (faʻaaogaina o le gaʻo ma le tele o meaʻai o le cholesterol-tamaoaiga) ma se olaga nofofua (tuufaatasia - metabolic syndrome).

E tele taimi o atherosclerotic plate i totonu o vaʻa o le ua faʻatasi ma tutusa i vae (veins varicose) ma luga o le fatu.

O le Cholesterol i totonu o le vavalo o le tino e lelei ona maua i le suʻeina o le vavalalata o le media media (intimidation) o le carotid o lona uiga (sili atu e uiga i le siama o le maualuga o le cholesterol).

O le i ai o pusa o le cholesterol i le carotide o lona uiga o lo latou faaputuputuina i totonu o toto toto ma isi totoga o le tino, e aofia ai i totonu o vaʻa o le fatu (lea e mafai ona taʻitaʻia ai le angina pectoris ma le faʻaalia o le fatu) ma i le mafaufau (stroke).

Pepa o le Cholesterol i le ua o loʻo maua i le maualuga o le lipoproteins maualalo ma le maualalo o le lipoproteins (LDL ma VLDL) i totonu o le toto. I totonu o le ua, e vavalalata toto toto, lea e faafaigofie ai le fausia o faaputuga atherosclerotic iinei.

E mafai ona faʻamalosi le tele o taimi (atherocalcialosis, faaputuga o le calcium) ma faʻaumatia (pe afai o se paipa fou o le cholesterol e mumu e aunoa ma le calcium, o lona uiga, e iai se tulaga lamatia o le toto toto e fai ai se toto toto).

O faʻamaoniga autu o faʻamalolalala i totonu o le carotide o le:

  • le mafaufau le mafaufau ma galuega felagolagomaʻi a le faiʻai,
  • ulu matua
  • vaivai ma gasegase masani,
  • vavao
  • se lagona o le vaivai i le ulu
  • le lelei le faʻalogo ma le faʻaaliga (e aofia ai lago i luma o mata), lauga,
  • ua le atoatoa le tuufaatasia o gaoioiga,
  • faateleina le faʻaleagaina.

Atiaʻe o le atherosclerosis e tupu lemu ma e masani lava o le asymptomatic (e leai ni faʻamaoniga o le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o le toto) seia oo ina faaputuputu se vaega taua o atherosclerotic deposits i totonu o vaa. O faailoga ua faʻaalia o le faʻavae ma le faʻaputuina o pusa o le cholesterol i totonu o carotide o loʻo faʻaalia ma vaʻa o le tui vavalo o loʻo faʻaalia i le 60% o mataupu na matauina.

O mafuaʻaga o le faʻavaeina o atherosclerotic deposits i totonu o toto toto o le ua o:

  • toto maualuga (toto maualuga) - o le toto e galue i luga o puipui o toto e pei o se osofaiga, o le maualuga o le mamafa, o le maualuga o le ono lamatia o puipui (e ui o le maualuga o le toto maualuga e le o le mafuaaga o le maualuga o le cholesterol maualuga i le toto)
  • gaioiga o le fomaʻi i laupega ma veins, e mafua ai le faaleagaina o le methiolum - lipoprotein infiltration e tupu i le faʻaalia o "vavalo",
  • faʻaleagaina o vaʻa o le tui vavalaʻau ma siama o le herpes, cytomegalovirus, microorganisms (mo se faʻataʻitaʻiga, chlamydia),
  • faatamaia o puipui o toto toto e antioxidants ma (poo) tuusao saoloto,
  • afaina ma le maualuga o le cholesterol maualuga (hypercholesterolemia) - o le fale autu autu mo le atherosclerotic deposits o LDL,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻasaina o hormones adrenocorticotropic ma gonadotropic, lea e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga o gaosiga - faʻasologa - faʻasologa o meaola, intrinsic, cholesterol).

E tatau ona maitauina ei ai le tele o mea e mafua ai le lamatiaga o se tasi pe sili atu foi o nei mafuaʻaga mo le fausiaina o pusa o le cholesterol o le a taʻitaʻia ai i latou. O nei mea e aofia ai le le atoatoa o le tino (ola faʻasolosolo), ulaula, faʻavalea o le ava malosi, maʻi suka, mamafa, maualuga maualuga o le toto, faʻalavelave faifai pea ma le faʻalagona lagona.

O mea e le mafai ona suia (mafuaʻaga) mo le fausiaina o atherosclerotic deposits i totonu o le carotide o loʻo aofia ai le faʻasologa o le gasegase, tausaga.

Togafitiga o Pepa Cholesterol i luga o le Pa

O le metotia o togafitiga o pepa cholesterol i totonu o ipu o le ua ua fuafuaina i le tulaga o le maʻi. I le atherosclerosis, o se aganuu le iloagofie o vaega: i le taimi muamua, pe a le lelei (e le o le osofaia, ie.

e le manaʻomia ai togafitiga o taotoga) auala mo le aveeseina o pepa o le cholesterol - o gaʻo susu o loʻo i luga o puipui i totonu o vaʻa toto, ma lipids e ulu atu i faʻamaʻi endothelial.

O le tino e tali atu i le mea mulimuli e ala i le gaosia o auupega (macrophages), lea e "pipii" i le lipid formation, ma faasolosolo malie ona faia se papa.

O le vaega muamua e mafai ona avea ma togafitiga o pusa cholesterol i totonu o le carotide i meaʻai faʻapitoa ma le maualuga o le toto cholesterol, taʻalo i taaloga, ave vailaʻau i lalo ifo o le toto cholesterol toto (statins), e faʻaaoga ai vaifofo faʻapitoa ma meaʻai (supplements) e faavae i omega- 3 aitema ma le suauu. O tupe mama i totonu o le carotide o le suauu e mafai ona foia i luga o latou lava taimi, e aunoa ma le manaʻomia o togafitiga. Ina ia faia lenei mea, ia lafoaia le faʻaaogaina o le suamalie, manava ma le gaʻo.

E faʻafefea ona togafitia le maʻalaʻau cholesterol i luga o le uroto i le vaega lona lua? O le lona lua o lona uiga o le faia o filarin filaments ("alalaupapa" mai le mea e fesoʻotai ai) i le va o tagata atherosclerotic deposits - e le o se mea e le mafai ona togafitia i le fibrosis e aunoa ma se taotoga (e mafai ona e taofia le tulaga ma maua ai le faʻaitiitia o le plaque i le ave o le cholesterol tablets). I le isi itu, o pusa cholesterol i totonu o le carotide o le ala e le manaʻomia ai togafitiga - e mafai ona latou tupu aʻe i se tapulaa maʻoti, ona ulufale ai lea i le tulaga o le gaoioiga eleelea.

Aveesea o pusa cholesterol i totonu o le kariota

O le aveeseina o pusa cholesterol i luga o le kariota i le vaega lona lua (fibrosis) ma i le lona tolu (calcosis) e mafai ona tupu i le tele o auala:

  • totoina o le toto (faʻaaogaina) - ae o lenei ala e mafua mai i le fausiaina o mea fou ua faaleagaina i le toto ma, o se taunuuga, o le fausia o ni atherosclerotic mea totino,
  • faʻalauteleina o vaʻa toto, peitaʻi, o lenei metotia e le aoga i luga o le carotide o loʻo faʻaaogaina faʻateleina i va eseese o vaʻa,
  • faateleina o le toto toto,
  • faamamaina o le toto mai le cholesterol - ae ui i lea, o lenei auala e le gata ina faaleagaina ai pusa o loʻo i ai nei, ae avea o se puipuiga o le fausiaina o mea fou.

O le tau o le faʻaaogaina o pusa cholesterol i luga o le carotide o loʻo i ai vailaau faʻasaina ua fuafuaina atoa e le tau o fualaau faʻaaogaina. O le tau o togafitiga faʻapitoa (faʻatoʻa faʻataʻagata carotid, angioplasty, faʻamalosi) e maualuga atu pe afai e le faia i le inisiua. O togafitiga faʻagasolo e faʻaaogaina pe afai e le mafai ona faʻaogaina metotia faasao.

E faʻapefea ona ave faʻamalosi faʻamaʻi o le cholesterol mai le carotide o le ala? O le taotoga ei ai ni tulaga lamatia, ma o togafitiga fualaau faʻasaina e aʻafia ai ma aʻafiaga.

O togafitiga faʻamaʻi e mafai ona taulai i le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol synthesis i le ate, faʻateleina le malosi o le metabolism i totonu o siama - o le auala lea e aveesea ai le tele o le cholesterol mai le toto ma gaʻo.

O se isi mea e fai, o meaʻai mai kululalapala, ae o lo latou faʻamaonia e tumau pea e le puipuia.

Auala e aveese ai pusa cholesterol mai le gaʻo carotide

O le filifiliga i le auala e sili ona lelei e aveese ai pusa cholesterol i luga o vaʻa o le ua ma le carotide o le faia e tusa ai ma iuga o le suʻega e le cardiologist, ocist, neurologist, nephrologist ma fomai tipitipi.

Faʻailogaina o le faʻamaʻi, ECG, faʻasologa o taimi, faʻasologa o le aorta ma toto toto o le fatu, angiography. O le suʻesuʻeina o le tafe o le toto i totonu o le carotid artery e mafai ai ona faʻataʻitaʻiina le le mautonu ma le faʻataʻitaʻiga.

E mafai foʻi ona manaʻomia le MRI - e faʻafofoga i ata ma ipu i totonu.

O le aveeseina o pusa o le cholesterol i totonu o vaʻa o le auivi o le au, o le suiga o le olaga, togafitiga ma le faʻaaogaina o fualaau oona o le a faʻamatalaina.

Taumafa mo pusa cholesterol i totonu o le gaʻo

O le taumafataga mo pepa cholesterol i totonu o vaʻa o le ua faʻateleina ma e aofia ai le teenaina o meaʻai gaʻo (gaʻo manu o le faavae lea o le "mea faufale" mo le fatuina o cholesterol tuusaʻo), meaʻai maualuga i le cholesterol (exogenous). E le gata i lea, o se tele o meaʻai o le laau e faamoemoeina i le taumafa (a itiiti ifo i le 400 kalama po o, e tusa ai ma le mama fib - soluble ma le mafai ona folasia - e oʻo i le 30 g).

Faʻapitoa foʻi: suauʻu manogi ma lūlū, Omega-3 ma - i se mea e sili atu - omega-6 (o maua i le vai malulu ma le suāuʻu).

O le vailaʻau C, o le kāla (olalā taua) e leʻi faʻaalia ai se aafiaga faʻapitoa i le atherosclerotic deposits, peitaʻi, e aoga tele i le faʻaogaina o le faʻaogaina o le toto, ma o le mafuaʻaga lea o le faaleagaina o toto toto, ma, o le mea lea, o le faʻavaeina o paʻu.

O meatotino faʻapitoa o loʻo umia e fualaau e pei o statins, fibrates, acidic nicotinic ma talone bile - o nei vailaʻau e le mafai ona faʻaumatia atherosclerotic deposits, ae mafai ona faʻagesegese pe taofia le faʻavaeina o tupe teu fou.

Taʻaloga e aveese ai pusa cholesterol i luga o le ua

O le gaioiga faʻapitoa (gaioiga) e aveese ai pusa o le cholesterol i totonu o vaʻa o le ua ua faʻamaonia pe a le aumaia (pe le mafai ona aumaia) le fualaau o fualaau, pe o le maʻi faʻamaʻi na mafua ai ona faʻalavelave. O le taotoga e aveese ai pusa o le cholesterol i luga o le ua le maua ai se toe faaleleia atoatoa, aua e le o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi ua faʻaumatia, ae o lona aʻafiaga.

O le taotoga e aveese ai pusa o le cholesterol i luga o le urota e taʻua o le taotoga o gaʻo. O le faʻamoemoe o le faʻatinoga, faʻapea foʻi ma le fuafuaina o mea e lamatia ai le soifua maloloina ma le soifuaga o le maʻi, e faia e le fomai tipitipi, fomaʻi tipitipi ma le fomai tipitipi. O se taunuuga o le taotoga, ua toe faʻaleleia le vaʻa o toto toto, o lona uiga toe faʻafouina.

O se isi mea i le taʻavale e faʻaaogaina ai le kapailalala i totonu o le carotide o le faʻamalosi lea o se vaʻa toto - o se faʻafitauli itiiti lea e faʻapipiʻi ai le pipisi i le faga, faʻalauteleina le lumena o le vaa, ma faʻataʻitaʻi faapitoa. Sui toto toto mai le microthrombi, ae le faʻalavelave i le toto i totonu o le faiʻai.

Aoaoga faʻale-tino ma gaioiga faaletino ma le atherosclerosis o le ua

O aʻoaʻoga faʻale-tino ma faamalositino i le tulaga o le atherosclerosis o le carotid o loʻo i totonu o vaʻa e puipuia i le natura ma o loʻo faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le LDL cholesterol ma le faateleina o le HDL, faʻapupulaina le malosi o puipui o toto toto, faʻaititia le maualuga o le mumū i totonu oi latou. O le polokalama o le gaioiga faaletino mo le atherosclerosis o vaʻa o le ua faʻaputuina e tusa ai ma le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi, le tikeri o le atinaʻeina o faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

O faamalositino mo le atherosclerosis o le ua e aofia ai, pe afai e mafai, savavali i aso taitasi, aau (e oo i le 2 - 3 taimi i le vaiaso), tamoe (pe a uma ona pasia le suega faigata ma le faatagaga a le cardiologist). O le faamalositino e le mafai ona faʻamaloʻese ai faʻamalalalala i totonu o le vavalaʻau, ae o auala ia e puipuia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi.

Fomaʻi togafitiga mo le atherosclerosis o laʻau faʻatoʻa i le tulaga o faʻamaʻi tuga e aofia ai se seti o faʻatinoga mo vaega uma o musika.

E pei o le filifiliga o faʻatinoga mo se polokalame faʻaleaoga mo le atherosclerosis o le faiʻai, o mea e fesoʻotai ma se suiga tele i le tulaga o le ulu (e aofia ai le vave faʻavevelaina poʻo le sui o le ulu ma le tino) e tatau ona le aofia ai.

Gymnastics ma le togafitiga faʻamalosi mo le atherosclerosis o vaʻa o le ua (carotid artery) e aofia ai faʻamalosi faʻamalosia lautele, faʻamalosi tino.

Taʻaloga e aveese ai pusa cholesterol i le atherosclerosis (endarterectomy)

O le faʻataʻitaʻiga o le toe faʻaleleia o taotoga lea e faʻamoemoe e toe faʻafoʻi le masani ai o le toto e ala i se vaʻa na aʻafia e le atherosclerosis. O le faʻasalaga o se taʻaloga e fuafua e aveese tuusao le atherosclerotic plate mai le afaina ua afaina, vavalalata pe poloka atoa le vaa.

Faʻatonuina o le methiolum i tagata soifua maloloina o loʻo i ai se laufanua lamolemole ma lamolemole. Atherosclerotic faagasologa e aafia ai puipui o toto toto, lea e tau atu i le vavalalata o le lumena o le uaea ma le faʻavevesi o le tafe toto.

Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le atherosclerosis, cholesterol ma ona mea e maua mai ai, o le calcium ma le fusi o mea o loʻo tuʻuina i luga o le vasothelum vascular. O lenei mea e maua ai se atherosclerotic plate, lea e faʻamalosia ma puipui ai puipui o le uaga i le taimi lava e tasi.

O le solia o le toto poʻo le faʻafesoʻotaʻi o le toto e tafe atu i le le lava o le toto i totoga i totonu. O loʻo amataina ile Ischemia ma faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi.

Aveesea o pusa mai toto toto e faia i metotia eseese, e aofia ai i totonu o ia mea e matua afaina. Faataʻitaʻiga faʻaalia o le faʻasalaga o se auala lelei, saogalemu ma le taugata o togafitiga faʻapope. O le taotoga e faʻatinoina e fomaʻi agavaa i falemaʻi faʻapitoa poʻo cardiology centers.

Fesoasoani sauniuni

Aʻo le i faia le faʻasalaga, o tagata gasegase mo le puipuia o le vaʻavaʻa ua faʻataʻitaʻiina se piriota puupuu o anticoagulants poʻo sui antiplatelet ma ua talosagaina e taofi le avea o NSAIDs.

O suʻesuʻega faʻapitoa ma togafitiga lautele o tagata gasegase e aofia ai le fuaina o le toto toto, fuafuaina o le lipid profile ma faailoilo o le toto totoina, faafoeina o le electrocardiography ma le echocardiography. O se tagata suʻesuʻe ole suʻesuʻega ole suʻega ole suʻega ole maʻi suka ma filifili ile maualuga ole suka i totonu o le toto aʻo le i faia le taotoga. 12 itula ao le i faia, e le fautuaina tagata maʻi e ave meaʻai ma vai.

I le taimi muamua, o tagata tomai faapitoa e suʻeina meafaigaluega ole gasegase, lea e aofia ai ni numera o togafitiga ma mafai ai ona e faʻamaonia lelei le nofoaga o le pepa:

  • Faatulagaina o toto toto,
  • MRI o le ulu,
  • CT angiography
  • Faʻamatalaga faʻasolosolo faʻamalosi numera.

O le faʻamaoniga tele mo le faʻasalaga o le vavalalata o le lumena o le faga (matua muamua le carotide ma le carotid) ma le faiʻai), na mafua ai osofaʻiga o mea faʻapitoa, faʻamaʻi faʻamaʻi, gasegase gasegase ogaoga, faʻaleagaina o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo, ma le faʻaleagaina o totoga o loʻo mafua mai i le hypoxia.

O le faʻasalaga faʻasalalau e faʻasalaina mo tagata o loʻo mafatia i le maualuga o le toto, faʻasologa o meaʻai, maʻi o le maʻisuka, maʻi fatu faʻamaʻi, fatu le fatu, faamaʻi Alzheimer.

O faʻataʻitaʻiga, pei o soʻo se taotoga, o loʻo i ai tulaga lamatia. O ia faia i totonu o mataupu ogaoga, pe a le aoga le togafitiga fualaau faasaina. I le lumanaʻi, e aunoa ma togafitiga faʻapitoa ma le togafitia, e mafai ona taʻitaʻia le faʻamautuina o fou fou i totonu o vaʻa, o le gasegase o le mafaufau, poʻo le osofaʻi mai o mea fou.

Faʻasalaga saʻo

O le taotoga masani mo le atherosclerosis o le tuusaʻo saʻo. Angiosurgeon e faʻamalosi le gaʻo i luga aʻe o le leona ma tipi le paʻu, faʻasaʻo se ipu. O le shunt ua faʻaofiina i totonu o le faʻavae, faʻafesoʻotaʻi vaega lata ane o le aluga. Ua tatalaina le lumena o le uaea, ua faʻaofiina se masini faʻapitoa i totonu o le faʻavae ma ua aveeseina le fata o le cholesterol.

O se patch e liliina i le aluga mo lona faʻalauteleina o le malosi, ma ua aveeseina le shunt. A maeʻa le toe faʻafoʻiina o le toto, faʻapipiʻi le vaa, ma tuʻuina i totonu o le manulele le suavai mo ni nai aso. Aveesea o le kapaila cholesterol o loʻo faʻaaogaina e faʻaaoga ai mea faʻataʻi taʻavale - o se faʻalauteleina o le binocular ma se microscope galue.

O le umi o le taotoga e tele itula ma e faalagolago i le mamafa o maʻi ma le maʻi o le maʻi.

Tatalo faʻasalaga tumau

O le isi faʻasalalauga e masani ona taatele o le faʻalosolo. E aofia ai le vavae ese o le uati afaina i lalo ifo o le nofoaga o le papa. O le muscular membrane ma le adventitia ua vavae ese mai le mea na afaina ai ma ua liliu ese. Ua vavaeeseina le vavalalata suiga, ma ua toe foi mai le musika ma le toe foi mai i lo latou nofoaga. O le manua e sutured, ma pe a manaʻomia le faʻaaogaina o le anastomosis.

Tatala faʻataʻitaʻiga mo le atherosclerosis o vae

O le faʻasalaga o se gaioiga mo le faʻamaʻaloina o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo, aloese mai le vavaeina o le vae na aʻafia.

E tele auala e faʻafeiloaʻi ai feusuaʻiga e le talitonu i le mafaufau: tatala, afa-tapuni ma tapuni.

O se auala tatala e aofia ai le liliu o le puipui o le faga ma le vavae ese mai i le atherosclerotic plate. O le auala e tapunia-tapunia o le faʻaaogaina lea o meafaigaluega faʻapitoa: vailaʻau faʻapitoa po o mama.

Ituaiga ituaiga o vailaau faʻasaina mo le tafaʻesega

  • Faʻaleagaina i le lotoifale poloka le faʻaliliuina o aʻafiaga o le nasu i le nofoaga ua afaina. O lenei auala o le faʻamaʻi e mafai ai e le fomaʻi ona faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi i le taimi o le taotoga ma mataʻituina lona ola maloloina. Faʻaleagaina i le lotoifale o loʻo faʻaalia i taimi o taotoga mo tagata matutua o loʻo mafatia i faʻamaʻi masani o le cardiovascular or bronchopulmonary system. E faʻasaina i tamaiti, tagata e leai ni faʻalavelave, faʻaletonu lagona.
  • Endotracheal anesthesia e matua afaina ai lagona tiga. O loʻo maʻi le tagata maʻi i taimi o taotoga. Mo vailaʻau lautele, o le faʻafefiloi o le oxide nitrous ma le okesene o loʻo faʻaaogaina poʻo ni mea e faʻaleagaina ai faʻasologa o nakoti nakoti.

Taʻaloga faʻasalalau

E faʻamaonia le faʻamalologa i se falemaʻi. O le falemaʻi o le maʻi mai le aso e tasi i le tasi le vaiaso, ae mafai ona suia e se fomaʻi i tulaga o faʻafitauli.

O se tagata gasegase o ia lea na faʻataunuʻuina le agavaʻavaʻa o loʻo i lalo o le vaavaaiga faifai pea a tagata tomai faapitoa i le aso muamua.

Afai o loʻo maua e le tagata gasegase le tele o hemodynamic parameter, ua tuʻuina atu i le potu maʻi maʻi.

O se aso pe a maeʻa le taotoga, e amata le togafitiga faʻafesoʻotaʻi. Ua fautuaina tagata maʻi:

  1. Anticoagulants - "Wessel Duet F", "Fragmin", "Fenilin", "Warfarin". Latou te taofia le gaioioiga o le faʻaaogaina o le toto ma puipuia ai le thrombosis ona o le faʻaititia o fibrin.
  2. Microcirculators - angioprotectors: "Vinpocetine", "Trental", "Cavinton". Latou te faʻasolosolo le tafe o le toto i totonu o vaʻa o le microvasculature, faʻalauteleina le ogatotonu, capillaries ma venules, ma faʻaleleia mea o loʻo maua i le toto.
  3. Nootropics - "Actovegin", "Phenibut", "Piracetam", "Cerebrolysin". O fualaau faasaina e faaosofia ai le mafaufau, faaleleia le mafaufau, faateleina le tomai e aoao ai ma le tali atu o le faiʻai i aafiaga matautia, o le popole tele ma le hypoxia.
  4. Analgesics - "Faʻamatalaga", "Amidopyrin", "Indomethacin", "Ibuprofen". Latou te faʻamamāina le tiga, faʻaitiitia le tiga o le gaioiga, e aunoa ma le afaina tele o isi ituaiga faʻalogona.
  5. Vailaʻau faʻasolosolo lautele mai le vaega o fluoroquinolones, macrolides, cephalosporins, penicillins.

Ua tietie solo i le aso lona fitu. A maeʻa ona faʻamalolo, o loʻo taʻuina atu i tagata gasegase - Acetylsalicylic Acid, Clopidogrel, antihypertensive drugs - Kapoten, Analapril mo se taimi umi. I le alualu i luma o le atherosclerosis, ua faatonuina ai statins - Lovastatin, Fluvastatin.

E tasi le masina talu ona uma le taotoga, e tatau i tagata ona asiasi atu i se fomaʻi e iloilo le maualuga o le toto ma le paʻu o le paʻu i le nofoaga faʻasaʻo.

Afai o le vevela, malaise, tiga ma le paʻu i lalo i le tino, o le dysphonia, le vaaia o le tino, o faailoga o le inisua, mumu ma le fulafula o le manuʻa, tafe mai le manua, faaletonu o le manava ma le faʻaleagaina o faʻamaʻi, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi.

O le faʻaitiitia o le lamatiaga o le faʻavae fou, o meaai masani e tatau ona faʻamaonia i le fale, ma i tulaga ogaoga, e tatau ona mulimulitaʻi le taumafa lelei.

O le meaai e tatau ona aofia ai meaʻai e aofia ai gaʻo fualaʻau, proteins, carbohydrates matū, fiber ma vitamini.

Tomai e fautuaina e taaalo i taʻaloga, faʻamaonia le mamafa o le tino, taofi le ulaula ma faia i lea taimi ma lea taimi suʻega, e aofia ai le fuafuaina o alaleo lipid ma faailoga o le faʻavae toto.

Ata o le atherosclerotic i totonu o le carotid artery: faagaioiga ma tau o le faʻatinoga

O le Carotid atherosclerosis o se faʻafitauli matuia, ma faʻasolosolo taimi e tutupu ai maʻi lea e teu ai atherosclerotic plate i totonu o puipui o maʻa.

O le mafuaaga autu o lenei maʻi o le maualuga o le cholesterol, aemaise lava i lipoproteins maualalo.

Aiseā e tulaʻi mai ai le arteriosclerosis o galari ario ma o le a le mea matautia?

Atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻasolosolo. E i ai le tele o mafuaaga e mafai ona faʻaosofia ai foliga o se maʻi i le tino o le tagata. Faatasi ai ma le tele o mafuaʻaga o le faʻamaʻi, o loʻo i ai se numera o mea sili ona taatele.

O mafuaʻaga taatele o le faʻamaʻi o:

  • Tausaga e silia ma le 40 tausaga.
  • O tamaloloa e mafatia i le tuʻuina atu o le cholesterol faʻafa faʻafa ona sili atu nai lo tamaitai.
  • O le ulaula e taulaʻi atu ai i le ogaoga o mea leaga faʻaleagaina ona o suiga i le fausaga o puipui.
  • O le mamafa.
  • O le maʻi suka, e masani lava o le ituaiga lona lua.
  • Faʻafitauli o le Hormonal, e aofia ai le le atoatoa i hormones o le thyroid ma le amataga o le misa i fafine.
  • Ava malosi.
  • O se matafaioi taua e faia e ala i le faamaoni.
  • Le mautonu lautele o le lipid metabolism i le tino.
  • Le atoatoa o lipoproteins maualuga ("lelei" cholesterol).
  • Soifuaga masani.
  • Metabolic syndrome o se tulaga faʻapitoa lea e aofia ai faʻaaliga o le toto maualuga (toto maualuga), sili atu le mamafa i le manava, sili atu i le triglycerides, faʻapea foi le le atoatoa o le kulukose.
  • Faʻanatinati faifaipea, faʻafitauli faʻalagona.

O le faʻaleagaina o gaʻo o le garotide e matautia tele mo faʻafitauli o le totoga i totonu o le faiʻai, aua latou te aveina le toto maualalo o le okesene i ona sela ma masini.

I le taimi muamua, o mea laiti e mafai ona aliali mai, e pei o le faaletonu o le mafaufau, faʻafefe masani o lagona, ulu o le ulu, faʻaitiitia tomai faʻapitoa, ma le le mafaufau.

I le lumanaʻi, e ono tupu mai osofaʻiga faʻapitoa (TIAs) faʻafuaseʻi - o nei maʻi le gasegase (intermittent) o le cerebrovascular e tutupu i le itiiti ifo ma le aso. O loʻo faʻaalia i le tele o faʻafitauli o le faʻalogo i totonu o vae, o le faʻavasegaina o le tino, e oʻo lava i le maʻi pipili e mafai.

Afai o faʻamaoniga o faʻamaʻi faʻafuasei o le a le mou atu i le 24 itula, ona faia ai lea o se isi suʻesuʻega - o le paʻu.

O le paʻu o se necrosis o le faiʻai. E mafai ona tupu ona o le hypoxia (le lava o le okesene) o le faiʻai pe ona o le tele o le gasegase i totonu.

E mafai ona tupu mai le hypoxia e mafua mai i le maualuga o le toto (o vaʻa e vaapiapi, ma le toto e le lelei) poʻo le atherosclerosis (o atherosclerotic plate e mafai ona sologa lelei i totonu o le lumena o le vaa ma faʻatapulaaina ai le tafe toto masani). I lenei tulaga, o le fasipolo e taua o le sochemic (ischemia - o le leai o se okesene-toto faʻamalosia).

Afai e afaina ai le gasegase i totonu o le faiʻai, o le mea sili ona taatele o le gasegase vascular - vevela ma le faʻalauteleina o le puipui o le vaa, ma o le taunuuga o lea mea e leiloa ai lona gafatia ma mafai ai ona vave gau i soo se taimi ona o le faateleina o le mamafa poʻo le popole. Aneurysm, i le isi itu, e mafai foi ona atiina ae i le i ai o le atherosclerosis. O le gasegase o le cerebral e taʻu mai ai le afaina o le afaina (o le afaina o le toto - toto).

E pei ona mafai ona e iloa mo oe lava ia, o le atherosclerosis o le garotide arteries e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga faanoanoa. Ma le mea e sili ona leaga, e leai se tasi e mafai ona vaʻai pe faʻapefea ona faʻaalia se paʻu. Afai e te le tuʻuina atu se fesoasoani faafomaʻi talafeagai i se taimi tatau, ona mafai ai lea e le tagata ona tumau le le atoatoa pe oti foi.

O le mafuaʻaga lea, afai e maua se atherosclerotic lemoni o arteries, o se tasi o metotia sili ona lelei o togafitiga o taotoga.

O afea e tatau ai se taotoga?

O le faʻaogaina o togafitiga faʻapitoa e faia i le na o le iloa o se tulaga maualuga o le maʻi.

E le gata i lea, o le taotoga e faʻatinoina ma le maualalo o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, lea e le mafai ona faʻamautuina le setete o le soifua maloloina.

O le taotoga e togafitia ai le carotid arteriosclerosis o loʻo i ai ni faʻamatalaga maʻoti ma faʻamautu.

O faʻamaoniga o le faʻaogaina o le lumen o le carotid o le sili atu i le 70%, e aʻafia ai na mataupu pe a leai ni faʻamatalaga faʻapitoa, faʻamalosi o le carotide o le sili atu i le afa pe afai ei ai ni faailoga o le cerebral ischemia, ma muamua na gasegase le faaleagaina o le faiʻai toto toto (TIA) poʻo tafe.

E le gata i lea, o se taotoga e faʻataʻitaʻiina pe afai o loʻo i ai se faʻaitiitiina o le lumen e itiiti ifo ma le afa, pe a iai muamua mataupu o le TIA ma le tafe, o le faʻafuaseʻi ona gau o le faiʻai pe o le alualu i luma o le mafaufau masani o le mafaufau, faaleagaina i le tauagavale ma le taumatau saʻo, faʻatoʻilaloina tutusa i le carotid, vertebral and subtrovian arteries.

E iai foi le tele o faʻailoga i le taotoga, aua i le tele o tulaga e oʻo mai tagata matutua ma faʻafitauli faapena.

Mo i latou, o ia gaioiga e matua matautia, ma o le mea lea o loʻo i ai ni faʻasalaga i a latou amio:

  1. maʻi faʻasolosolo o le cardiovascular, bronchopulmonary system and kidneys i le vaitaimi o le faʻavavevave - o latou nei o le faafitauli muamua, aua o le tino i lalo o le aafiaga o le faʻamaʻi e le mafai ona taulima,
  2. taua tele le atuatuvale o le malamalama, e oo atu i se pa,
  3. se tulaga laititi o le stroke,
  4. le afaina i totonu o le faiʻai i meaʻai faʻatasi ma le faʻalavelave faʻapitoa o le itchemia.

E le gata i lea, o le faʻaleagaina o le toetoe lava o le oti atoa o potu o faiʻai ma le faʻaogaina tele o gaʻo.

Eseesega o gaioioiga i luga o gaʻo

Aʻo leʻi fuafuaina e le fomaʻoti le gaioiga latou te faia i le ofisa o taotoga, e manaʻomia e suʻega suʻe suʻega faʻataʻitaʻiga: suʻega o le toto ma le urine, suʻega o le toto o le toto, siaki (e le aofia ai fatuga o fatu), faʻasolosolo (o le siakiina o le gasegase), ma le coagulogram (fuafuaina o le tuiina toto).

O suʻesuʻega faʻaopoopo i lenei tulaga, lea o loʻo tatou mafaufau i ai, e aofia ai le faʻataʻitaʻiga o le toto o le carotid (angiography o se suʻesuʻega o toto toto e faʻaaogaina ai le faʻatusatusaga), vaʻa toto totoʻa, faʻasologa faʻasologa (CT), poʻo le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnet (MRI).

E tolu ituaiga autu o taotoga faʻapipiʻi i luga o le garotide arteries: faʻatoʻa faʻataʻavaʻava, gasegase vascular, fomaʻi vascular.

O le filifiliga o le taotoga saʻo e faalagolago i le tikeri o le lapisi o le tino, i le matua ma le tulaga lautele o le maʻi, faapea foi i le falemai o le a faatino ai le taualumaga.

  • O le Carotid enadarterectomy o le taatele lea o vascular operation o le luga. E aofia ai le aveese atoa o le cholesterol mai le puipui o le vaa, lea e mafai ai ona toe faʻafoisia le taamilosaga atoa. O le tele o taimi e faia i le faʻaaogaina o faʻamaʻi lautele, ae o nisi taimi i le lotoifale e mafai foi. O loʻo faʻatinoina i le atherosclerosis ma le carotid arthrose, lea o loʻo i ai faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻalavelave o le cerebrovascular, poʻo le asymptomatic atherosclerosis, ae faʻamaʻi ai le faʻaleagaina o le tino. I le taimi o le taotoga, e faia se mimiti i le pito i tua o le 2 cm i lalo ifo o le pito o le auvae pito i lalo, ma faʻaauau pea i le muso o le sternocleidomastoid mo le sefulu senitimita. Ona vaevaeina ai lea o le paʻu ma le tino gaʻo. A maeʻa lenei mea, e vavae ese le faʻasologa (bifurcation) o le gaʻo uro masani ma maua ai le totonugalemu. O le atherosclerotic plate o le tino aveesea mai lona lumenia faʻatasi ma elemene pathologically elemene o le puipui faʻapitoa. Ona fufulu lea o lenei nofoaga ma le fofo o le sodium chloride. O le lapisi lapisi ua faʻaogaina e faʻaaoga ai se patch faapitoa. E mafai ona faia mai mea vailaʻau pe mai le tino o le tagata maʻi. I le faaiuga o le taotoga, o le manuʻa o loʻo faʻapipiʻi i luga o maʻa, tuʻu ai se alavai (tube) i le vaega pito i lalo mo le tafe o le vai.
  • I le taimi nei, o lenei taotoga ua faateteleina ona sili ona fiafia, ona o le natura e matua osofaia, ma, e tusa ai ma le natura, e itiiti le le fiafia mo tagata. Mo le faʻamalosi, e tatau ona i ai se faʻasologa masani o le x-ray, lea e tuʻuina atu ai le eseesega o le ala i le vaʻa ma le mataʻituina le tufatufaga. O le taotoga e faia i lalo o le faʻaleagaina o le tino. Muamua, e faia se puncture (puncture) o le gaʻo. Ma, i lalo o le faʻamalama X-ray, ua faʻafeiloaia ai se paluni faapitoa, lea e faʻalauteleina ai le lumenia o le vaa i le nofoaga e manaʻomia. A maeʻa, ona faʻaofiina lea o se penisini - o se vaipuna, lea o le a tumau pea ona tuʻuina atu le kilia talafeagai o le aluga. I le faaiuga o le taotoga, ua aveese le paluni. Pe a faʻamalosi, o faʻalavelave e pei o le faʻamafunaina o le paʻu, o le thrombosis o gaʻo e mafai ona matauina.
  • O mea faʻapitoa atonu o le auala pito sili lea ona faigata o le gasegase vavalalata ma le taimi aupito sili. E faʻaaogaina mo le tele o faʻamaʻi o le atherosclerotic, o le teuina o sima calcium i totonu o le puipui o le ipu, faʻapea foi i le i ai o le faʻamaoni poʻo le tele o le faga.I le taimi o le talimalo, ua vavae ese le gaʻo i totonu, o le vaega ua afaina ua uma ona aveeseina, ua faʻamamaina ipu mai pusa faʻapipiʻi, ma o le vaega o loʻo totoe o le ogatotonu o le carotide ua faʻapipiʻiina faatasi ma le gaʻo uro masani. O se faʻaputu o se tui e faia i mea faʻapipiʻi e fetaui ma le taamilosaga o vaa. O le vaega mulimuli o le faʻapipiʻiina o alavai mo le tafe o le vai.

O le taimi e toe faʻaleleia ai pe a uma le taotoga mo le atherosclerotic plaque i totonu o le carotid o se mea e sili atu i le vaiaso. O faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu tele. O le taunuuga o le taotoga e masani ona lelei. O faʻamatalaga o faʻatonuga o loʻo i luga o le tele o mea lelei.

O le Carotid arteriosclerosis o loʻo faʻamatalaina i se vitio i lenei tusiga.

Faʻaaogaina aʻoaʻoga

O foliga vaaia o paʻu e fesootaʻi ma le solia o le gaʻo gaʻo. Ua faʻamaonia o se tasi o vaega o le gaʻo gaʻo o le faagasologa o le faʻavae ma le faʻaaogaina o lipoproteins ma triglycerides. E maua mai i le po i luga o nila o le ate mai gaʻo manu e maua mai meaʻai, ulu i le toto, ma oʻo atu i le tulaga faʻapitoa, i mea latou te auai ai i le fausiaina o le fausaga o le tino, synthesis of hormones and vitamins. E toe foʻi mai i le ate mo le faʻaumatiaga. E pei ona taʻu mai i le igoa, lipoproteins o le tuufaatasiga o fualaʻau gaʻo ma le polotini. O le vaega gaʻo o le cholesterol e iloa e tagata uma.

Ua maua e saienitisi ni vaega ninii o lipoproteins o loo i ai se sao i le atinae o le atherosclerosis:

  • maualuga tele
  • maualalo maualalo
  • matua maualalo.

Afai e tele ni lipoproteins e faʻaputuina (pe o le tele o gaʻo e maua mai i meaʻai, poʻo le ate e le mafai ona gaosia), o le a afaina a latou aʻafiaga i le vascular wall. E le gata i lea, o le lipoproteins maualuga e maualuga lona aafiaga, ma maualalo - e avea o se fale mo le cholesterol plaque. O igoa "lelei cholesterol" ma le "cholesterol leaga" e mauaʻa.

O le a le mea o le cholesterol?

Mo se pepa e foliga mai, e lua tulaga e manaʻomia:

  • le lafoaia i le gaʻo gaʻo,
  • faaleagaina le puipui i totonu o le vaa.

E masani lava, o le paleni lelei e tumau i le va o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol, maualuga lipoproteins maualuga. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le tele o poloka-gaʻo gaʻo o le maualalo ma maualalo le maualuga o le mamafa.

I luga o le vevela (atigi) o laʻau tetele ma le tele-siʻosiʻomaga, e oʻo mai ai ni nai maʻi laiti. Aemaise lava i nofoaga o vaʻalaʻau. O faʻamatalaga faasaienisi e fesoʻotaʻi atu ai i faʻamaʻi pipisi. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o gasegase ogaoga o le manava, gasegase i laugutu ma apaʻau o le isu, o virus e maua e le gata i luga o le mucous membranes, ae faapena foi i totonu o vaa. Ua faamaonia lenei mea i faʻamatalaga talitutusa i luga o le faʻalauteleina o le tino mai le faʻamaʻi ma le fatu i le taimi o faʻalavelave faʻafuaseʻi o vailaau faʻamaʻi pipisi o le viral and influenza. O le siama chlamydial, cytomegalovirus, e tutusa lona aafiaga.

E le gata i lea, o le fausiaina o le plaque e pasi atu i le 3 vaega:

  • Vaega o se pisia gaʻo - i le nofoaga o le faʻaleagaina, o le vascular wall is loosened and swollen, o loʻo puipuia mai le i fafo atu o faʻalavelave elemene. A maeʻa la latou reserves, o le "leaga" o le cholesterol e teuina i totonu o le vavalalata o le vavalalata. O le umi o lenei faagasologa e eseese, atonu o iai se nofoaga mai le tamaitiiti, talu ai i lalo ole microscope o loo maua i tamaiti.
  • I totonu o le gaʻo gaʻo, o loʻo faʻaalia mai ai paʻu o loʻo faʻapipiʻi ma tupu, o le a sili atu ona mamafa, ae o loʻo manino pea ma vaivai. I lenei laasaga, e mafai ona faʻamavae le pusa o le cholesterol ma ave le vaa. I le isi itu, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le tiaʻiina o se fasi pepa, o le faia o se thrombus ma le paʻu o se faga. O le puipui i luga o le nofoaga o manuʻa ua faʻatulagaina, uluaʻi faʻavae, lea e mafua ai le malepe ma faateleina ai le faʻalavelaveina o paʻu o le toto.
  • O suauu o le calcium o loʻo teu (atherocalcinosis), e faʻamalo ma tupu le papa. E le mafai ona toe faʻaumatia. Ua faia nei tuutuuga e faʻagesegese ai le tafe toto ma le faaputuga platelet. Latou te faia ni fusi toto (toto toto), lea e mafua ai faʻamalologa faʻapitoa. Faʻateleina le atinaʻe, o maʻi faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi poʻo se faʻagasologa masani e tupu mai i le faifai malie o le taofia o le toto i le totoga afaina.

O le atherosclerotic faagasologa e aʻafia ai vaa faʻaleagaina o le tele ma lapoa tele. O vailaʻau faʻasalaga ma gasegase, faʻapea foʻi ma nai capillaries e le faʻaleagaina. O le nofoaga e sili ona fiafia mo le atinaʻeina o paʻu o vaʻa ia o mea e gaosia (o laʻau tetele, e aofia ai le tuna ma le aborina aorta, o le uaua femoral) ma le muscular-elastic type (carotid artery, vaʻa o le fatu, faiʻai, gaʻo).

O le i ai o pusa o le cholesterol i totonu o vaʻa o le fatu e mafua ai le solia o le toto i le myocardium (gaʻo maso) ma mafua ai le le atoatoa o le matelaina i le tino i foliga o angina osofaʻiga poʻo le osofaia o fatu. O le maualuga o le faaleagaina o le fatu e faalagolago lea i le vaega o le faaleagaina, faʻaogaina, ma le malosi o le tino e faʻaleleia atili ai le toto toto (vaʻalele).

O le Cholesterol palapala i totonu o vaʻa o le ua e faʻaleagaina ai meaʻai o totoga uma o loʻo i le ulu. Muamua, o le faiʻai, o mata. O loʻo faʻaalia mai i le faʻaitiitia o latou tomai faʻatino: manatua, faʻaaliga, faagasologa o mafaufauga, avanoa e aʻoaʻo ai. O osofaiga o le tiga o le ita ma le gaioiga ma le vomiting, faateleina le maualuga o le toto ma le atinaeina o le maualuga o le toto maualuga e fesootai foi ma le atherosclerosis o vaʻa o le mafaufau ma fatugaʻo, pusa o le cholesterol i le carotid ogatotonu. Faʻasalaga faʻafuaseʻi o se tui toto poʻo se vaega o se faʻailoga, o le soliga tele o le toto e maua - o se faʻamaʻi faʻamaʻi atoa poʻo le vaeluaina foi, o faʻalavelave o le tino. O le falemaʻi e faalagolago i le nofoaga o le thrombus.

A mavae le onosefulu tausaga, e mafai e tagata gasegase ona maua ni faʻaʻailoga o se pusa i le ola. O le maʻamaʻi, o lenei mea e faʻaalia i le tiga faifaipea i tua o le sternum, faʻalautele i tua. E le pei o angina pectoris, latou te le faalagolago i gaoioiga faaletino po o le atuatuvale. O se faʻalavelave matuia o le vaeluaga o le vaeluaga.

Pe a afaina le fausua o le femoral ma ipu o vae maualalo, o le mafanafana o vae, lameness, lea e te taofi ai mai le tiga, gangrene o vae ma le tiga matuia ma le faaleagaina o masini, e tupu.

O suiga i le ogatotonu e mafai ona aveesea atoa le okeni mai se tulaga faigaluega, lea e mafua ai ona le toe maua le tino, o le faaputuputuina o vailaau oona ma toxins e le o sao i le urine. O le le lelei o le totoina o le gland e mafua ai le maualuga o le le pulea o le toto.

O le faʻalavelaveina o le abdominal aorta e mafua ai le tiga o le manava o le tino, le toto o le tino o le tino, pancreas.

O le atinaʻeina vave o le atherosclerosis o vaʻa o le pelvis laitiiti e iloagofie ma le faʻaitiitia o le malosi ma le faʻaaogaina i luga o tane.

E mafai ona i ai i le paʻu o sooga, neck, chest. Faateleina i fafine. Ae ui i lea, latou te le fesootai i vaʻa. O le igoa saʻo mo faʻamalolala luga o foliga o le xanthelasma. E foliga mai o se taunuuga o le gaʻo gaʻo gaʻo. O nisi e manatu ia i latou o se faailoga o le tikeri o le atinae o le atherosclerotic faagasologa i le tino.

Xanthelasms o loʻo i ai se lio lapotopoto, faʻalelei poʻo se faʻalavelave, e amata mai ile laʻititi i se pea. O mea lelei nei. Latou te ola i le olaga atoa, e leai se tiga, vaivai i le paʻi. O le mea o loʻo i ai mata o le cholesterol i mata o se vailaʻau mama atoatoa, e le afaina ai le faʻaaliga. O fautuaga a fomaʻi i mea taumafa e tutusa lelei ma le atiaʻe o le atherosclerosis. Xanthelasma e mafai ona ola, toe sau i le isi nofoaga. I le talosaga a le tagata gasegase, o le aveeseina o faʻamalalalapalapala i luga o laumata o loʻo faʻaaogaina e faʻaalia ai le malulu (cryotherapy), thermocoagulation, fafie laser, ma taotoga.

Ituaiga galuega

E tele auala mo le faia o taotoga i luga o gaʻo. O i latou uma e lua vaega:

  • tatala - fautuaina le tipiina o meaola i luga o vaa. O nei mea e aofia ai taotoga taotoga, taligata, faʻataʻitaʻiga,
  • endovascular - o loʻo faʻaaoga e faʻaaogaina ai mea faʻapitoa laiti e faʻapipiʻiina i totonu o se fao tetele (tele lava o le femoral) ma agaʻi i luga i le nofoaga o togafitiga vascular. O nei mea e aofia ai le angioplasty endovascular, faʻamalosi, faʻamalosia o le anerysm.

O le filifiliga o le ituaiga o taotoga e faalagolago i foliga o le nofoaga o le pathological site, tulaga o le soifua maloloina o le maʻi, le i ai o se talaʻaga o faʻamaʻi faʻamaʻi, paluga, poʻo se fatu fatu.

O faʻamatalaga autu mo le taotoga - o le solia o le gaioiga o le cerebral, o le lamatiaga o le taia, faʻaosofia e:

  • vavalalata o le lumena o le vaa (stenosis),
  • afifiina o le gaʻo,
  • anerysm
  • faʻamaʻi faʻaleagaina o toto toto.

Faʻamatalaga Faʻatino

E tele auala mo le faʻatinoga o vaalele vaalele:

  • Tatala. O le fomai tipitipi e tuʻuina se pipi i luga o le vaa, faia se miti umi i luga aʻe o le nofoaga o le liona, aveese se masini thrombus poo le atherosclerotic i totonu o le vaa, ma le site o le potu i totonu o le arita (intima). O le faʻasologa o le sutured, masani lava ma le faʻaopoopoga o se "patch" e tipi ese mai se vein e tagata gasegase. O lenei togafiti e fesoasoani e faalauteleina ai le moli o le vaa.
  • Half tapuni. O le fomai tipitipi e faia ni nai vaega uumi taimi ma e ala atu ia i latou i se vaʻapoʻa poʻo se laumei e faʻaaogaina pusa cholesterol. O lenei metotia e taua tele pe'ā manaʻomia le taotoga i se vaega umi o le vaa.
  • Talosaga aloaʻia le carotid (faʻagasolo auala). E ala i se faʻaogaina laitiiti, o le puipui o le aluga e pei o se totini, faʻaalia le nofoaga ua afaina. O le fomai tipitipi faamama le pusa, ona faapipii lea o le vaa.

  • physiology (toe faʻaleleia o le toto e aunoa ma le suia o le anatomy o le faga),
  • faasaoina o tamai vaa ia e aofia ai le nofoaga faaleagaina,
  • leai ni tino ese.

  • umi
  • vaʻaiga faʻapitoa: na pau lava le faʻaaliga mo le faʻatinoina o le i ai o ni atherosclerotic plate.

Toe faʻaleleia faʻapitoa

A maeʻa le taotoga i luga o le carotid o le maʻi, e tele ni aso e alu ai le maʻi ile falemaʻi. E masani lava o lenei vaitau e 2-3 aso. O tagata maʻi maualalo le toto maualuga peʻa uma le taotoga ua tuʻuina i le potu maʻi tigaina. Ua faʻaaogaina sutures i le 7-10 aso. Faʻatasi ai ma se auala lelei o le taimi o le faʻasologa, e mafai ona e toe foʻi i le galuega pe a uma le 1-2 vaiaso.

Aʻo toe faʻaleleia, ua fautuaina:

  • Ave uma vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi i se amio pulea. O lenei mea o le a faatelevaveina ai le faamalologa, puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.
  • Taofi le fufulu mama. Mo togafitiga faʻamalosi e faʻaaoga ai le hydrogen peroxide, chlorhexidine. O le laei e tatau ona sui aʻo avea ma palapala.
  • Aua le ufiufi le sulu. I le taimi muamua, e maua e gasegase lagona o le le mautonu, faʻalavelave i totonu o le nofoaga faʻasaga. O le a fesoasoani faʻamaʻilavai e faʻafetaui ia faailoga.
  • Faʻaalu le taimi e ulaula ai. O vaega o le tapaa e maua ai tulaga lelei mo le fausiaina o tui toto, o le atinaʻeina o le stroke poʻo le osofaʻi o le fatu.
  • Faatapulaa le gaoioiga faaletino. I nai aso muamua, taumafai e aloese mai meaaoga. Ona faasolosolo malie lea o le avega: amata ona savali, galue i le fale. Taʻaloga, aemaise lava ituaiga fesoʻotaʻiga, e sili le tolopo.
  • Taumamafa i taimi uma. I le taimi o le toe faʻaleleia o le tino, o le tino e faʻapitoa i le le lava o le malosi, meaʻai, mea leaga. Taumafai e faʻapulaʻa lau faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, masima, sugar, falaoamata, meaʻai. Aʻai soo, ae i ni vaega laiti. Tuuina atu le fiafia i meaʻai, meaʻai gaʻo susu, iʻa.
  • Aua e te alu. Mo lou lava saogalemu, faʻapea foʻi ma le saogalemu o isi, faʻatali se taimi e amata ai le avetaavaleina o se taavale. Faʻafuaseʻi faʻaleagaina e mafai ona mafua ai le le lava o le pulea o le masini. O le tele o tagata e amata ona ave se taavale 2-3 vaiaso pe a uma le taotoga. E sili atu le umi o le malologa e fautuaina mo tagata maʻi pipisi, microstroke - a itiiti mai o le masina.

O aʻafiaga ma faʻafitauli faigata

O le taʻavale a Carotid o se faʻaauau masani lea e masani ona le faia e aunoa ma ni taunuuga ogaoga. O le mea pito sili ona matautia oi latou o le faʻasolosolo o mea faʻapitoa. O le aʻafiaga o le paʻu e na o le 2%, ma le maliu - 1%.

O faʻafitauli faʻafitauli e sili atu ona taatele, ae itiiti le lamatiaga. E aofia ai:

  • tiga, afaina i totonu o le nofoaga o sulu,
  • gasegase mai se manua
  • faʻamaʻi pipisi
  • aʻafiaga namu
  • toe fai le vavalalata o le fafo poʻo totonu o le toto (toe faʻafoʻisia).

Faʻavevesi

O se tasi o ituaiga sili ona taatele o taotoga endovascular. O faʻatulagaga i luga o le faʻataunuʻu o lenei metotia e fautuaina mo tagata gasegase i le faʻasaina i isi faiga. E faia foi le angioplasty pe a manaʻomia togafitiga faʻafuaseʻi, aua o le mea sili lea ona saogalemu. E aofia ai nisi vaega:

  1. O le fomai tipitipi e faʻapipiʻi se manua manifinifi i totonu o se vaa lapoa i le lima poʻo le uʻu. I lalo o le faʻataʻitaʻiga X-ray, e faʻateleina e le fomai le pipili i le nofoaga o le liona. Ma, o se masini e sili atu le vevela ma se paluni i le pito i tua o loʻo faʻaofi i totonu o le pusa. O le fomai tipitipi e alu i luga o le site o le vevela, ma faʻaleagaina i nisi o taimi, o le tape ese le paluni. O le taunuuga o le faʻaaogaina o le faʻalauteleina lea o le lumena o le faga.
  2. I le puipuia o le toe toe vaapiapi, o le faapipiiina o le plaque, o le isi pulou e iai se pulumu, se fafie, ua faaofiina i totonu o le pusa, lea, pe a uma ona faasaʻo, ona taofia le puipui o le vaa "tatala".

  • maualalo le osofaia,
  • e mafai ona faia e aunoa ma se sauniuniga ogaoga sauniuni,
  • vave toe faʻaleleia.

  • taugata taugata manaʻomia
  • maualuga maualuga o le toe faʻafoʻi faʻatusatusa i faʻataʻitaʻaiga faʻataʻitaʻetaʻi.

Faʻasologa taotoga

O se gaioiga faʻapipiʻi i luga o le carotid o loʻo aofia ai le suisuiina o se ipu faaopoopo i luga aʻe, i lalo ifo o le 'upega tafaʻi. O talatala e faʻapipii pe faʻapitoa: latou te tipi ma gaʻo le tino / maʻi o le maʻi. O le faʻamaoniga autu o le faʻalauteleina o le vevela. O nisi taimi, o le fatuina o se "faʻaogaina", o le fomai tipitipi e faʻafesoʻotaʻi le faʻaiuga o le subclavian i le garotid. O lenei faiga e taua o le carotid-subclavian alo ese.

  • itiiti ifo nai lo le faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi,
  • o le gafatia o togafitiga e taua tele mo le faʻaauau pea o le vevela.

  • lamatiaga o le thrombosis o le shunt.

Tausiga togafitiga o le anerysm

O le gasegase o le Carotid arteryysm e faʻaaogaina i auala tatala ma endovascular. O le pito mulimuli o ia mea e sili ona lelei, aemaise lava i le faigata ona oʻo atu i le nofoaga ua afaina. Laasaga e mafai ai togafitiga:

  • o le faʻasalaga o le ato o le anerysm o se gaioiga e aofia ai le aveeseina o le faʻasalaga faʻatasi ai ma le pipiiina mulimuli o pito o vaʻa poʻo a latou tamaʻitaʻi,
  • kili - faʻaofiina e ala i se tamai pu i le ulupoo o se kilipa faapitoa, lea e faʻamalosi ai le puipui o le vaa ua faaleagaina,
  • faʻataʻitaʻiga o le auala aupito sili lea ona saogalemu, sili ona togafitiga. E ala i le fausua o le fafine i totonu o le gasegase i luga o le pusi, o le siʻosiʻomaga e siitia, lea e faʻasaʻoina, e nofo i totonu o le vateatea. A mavae sina taimi, o le faaletonu o le a faʻafefeteina i mea faʻafesoʻotaʻi, tuʻu le avea o se mea matautia. Mo le tele o esterysms, ua faʻapipiʻi se siaki faaopoopo e faʻaititia ai le vaega o le inisiua anerysm.

Faʻatinoga ma le faʻamaonia o le gaʻo

O le faʻaleagaina o le maʻa poʻo le faʻafefe o loʻo taʻua o le faʻalauteleina o arteries ma le faʻavaeina o ituaiga eseese o kinks, totoa. O ia suiga i le fausaga o le vaa e masani ona o faatasi ma le solia o le toto, o foliga mai o pusa cholesterol i puipui o toto toto. Faʻasalaga ogaoga o le hemodynamic, na o le tasi le togafitiga o le faʻasalaga (resection) o le nofoaga faʻaleagaina. A maeʻa ona aveeseina, ona tuʻu faatasi lea o pito o totoe o le vaa.

E faʻapefea ona taofi le atherosclerosis?

E le mafai ona aveese faʻamalalalapalapala i le fesoasoani o fualaau.Mo lenei mea, o ituaiga taotoga eseese e faʻaaogaina.

Muamua lava, e tatau i tagata gasegase ona suʻeina se suʻega atoa, e aofia ai le faʻamatalaga o le lipogram ua faʻalauteleina, suʻesuʻega electrocardiographic, faʻamatalaga ultrasound o le fatu, gaʻo. O le gafatia o le faiʻai e suʻesuʻeina e faʻaaoga ai le faʻatinoga o faʻataʻitaʻiga, electroencephalography. E ala i le faʻaofiina o vailaau faʻatusatusa i le taimi o le angiography, faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic, o le nofoaga ma le tele o le toto i totonu o le vaa ua fuafuaina.

I le taimi o le taotoga, e aveese e le fomai tipitipi se vaega o le papa ma se tui toto. I luga o le auala e vave aveeseina ai pusa o le cholesterol e faalagolago i le taua o le okeni na aafia ma le tagata lava ia.

I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi (gaʻo gaʻo), o vailaʻau e pei o le enzymes e faʻaaogaina e faʻamavae ai pusa o le cholesterol, ae tatau ona tuʻu saʻo atu i le nofoaga o le liona. O nei togafitiga e matua faigata lava ma e na o totonu lava o nofoaga faʻapitoa falemaʻi e mafai ai. O le mea lea, e sili atu le moni o le le mafaufau e uiga i le auala e faʻateʻa ai palestrol, ae pe faʻafefea ona taofia o latou foliga vave, e uiga i avanoa e puipuia ai le atherosclerosis.

E lua ituaiga o mafuaʻaga o le atherosclerosis:

  • mafuaaga e le mafai ona tatou aʻafia (matua, genetic predisposition, itupa),
  • pau i totonu o tapulaa o gafatia o se tagata pe afai e manaʻo i ai.

O le filifiliga lona lua lea e tatau ona fiafia tagata pe a mavae le fasefulu tausaga.

E lima vaega na iloagofie ai le taua o le tagata taitoatasi:

  • o le taumafaina o meaʻai gaʻo o meaola manu - e mafua ai le tele o le "cholesterol" e le mafai ona gafatia,
  • le lava o gaioiga gaioiga - faʻatapulaaina le faʻaaogaina o le cholesterol e le tino, o le paleni le paleni o le gaʻololo gaʻo e oʻo atu ai i togafitiga,
  • ulaula ma le ava malosi - o se tasi o gaioiga o le nicotine ma le ava malosi e oʻo mai i le faʻaleagaina o le ate ma le tino e le faʻafefeina le gaosiga o gaʻo,
  • mamafa tele - e oʻo atu ai i le solia o ituaiga uma o metabolism, e aofia ai le gaʻo,
  • Faʻalauteleina le faʻalavelave faʻalavelave-o le tino e masani lava ona faia i lalo o le gaioiga o le hormonone adrenaline, e faʻalavelaveina ai le faʻaogaina o le tino, mafua ai le faaputuputu o lipoproteins maualalo.

O se meaʻai e solia ai le gaʻo gaʻo e tatau ona vaʻavaʻa ai gaʻo manu (gaʻo gaʻo, palu, pata, kulimi), mea suamalie ma falaoamata. O aso uma e te manaʻomia e ave ai le 0.4 kilokalama o fualaau aina ma fualaʻau. Ua faʻamaonia e naʻo le 'ai se mea taumafa mo le masina, e mafai ona faʻaititia le 10% o le cholesterol.

O gaoioiga faaletino e tatau ona fai, e oo i le 40 minute i aso uma. Savalivali, aau, uila uila e fautuaina. E leai se tulaga e tatau ona e auai i taaloga taʻavale pe a uma le 50 tausaga.

O le tetee i le atuatuvale e mafai ona atiina ae ma le fesoasoani a le auto-training, i le ave o fualaau oona suamalie.

O vailaʻau e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol, o fuainumera e masani ona faʻaaogaina. O le fomai o le a fesoasoani ia te oe e filifili le fua saʻo.

E faʻapefea ona ave faʻamalosi pulou i totonu o le gaʻo?

O le auala e faʻaumatia ai pepa o le cholesterol e faʻalagolago i le tele o le lumen i totonu o le gaʻo ua faʻapuupuu:

  1. faatasi ai ma se vaega itiiti o papa, pe a faatagaina le toto e tafe atoa i totonu o vaʻa, faʻaaogaina vailaʻau, faʻapea foʻi le faʻasaʻoina o le olaga,
  2. pe afai o le lumen i totonu o le vaa e matua vaapiapi, ma o le tagata gasegase na osofaia osofaʻiga fou, pe ua afaina ai foi, ona i ai lea o tulaga na o le aveeseina o pusa mai le vaa i le taotoga.

Faʻasalaga o le olaga o le tuʻuina lea o le ulaula, ava malosi, ma meaʻai. E tatau i se tagata ona gauai atu i gaoioiga faaletino. O nei mea uma e fesoasoani i le faʻagesegeseina o le alualu i luma o le atherosclerosis o le garotide arteries. E tutusa lava le tāua o le mataituina o le soifua maloloina. O le taulaiga faapitoa e totogi i le toto, toto toto i le maʻisuka. E tatau i se tagata ona mataʻituina pea le maualuga o le cholesterol.

O togafitiga o vailaʻau e aofia ai le: antispasmodics, antiplatelet agents, anticoagulants. O togafitiga faafomaʻi e faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

O gaioiga e faia i le ua e aveese ai pusa o le cholesterol mai le gaʻo carotide:

  • faʻasologa faʻataʻitaʻiga,
  • faʻataʻaloga masani,
  • faʻamalosi (o le fatu o le auala - ua faʻapipiʻi se siaki i le nofoaga o le poloka, lea e puipuia ai le lumenia o le vaa mai le vavalalata).

Faailoga ma le faʻailogaina mo taotoga

O le atherosclerosis o laʻau o le carotid o le faʻaalia autu lea mo le faʻataʻitaʻa. O lea ituaiga taotoga e mafai ona faʻaleleia ai le lelei o le ola o le tagata, faʻapea foi ma le puipuia o le atinaʻeina o se faʻamaʻi matautia - o se paʻi, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti. O le taʻavaleina o faʻamau mai toto toto ua manatu o le filifiliga sili ona lelei mo le atherosclerosis. I le uma, ua mautinoa e fesoasoani e puipuia le maʻi mai taunuuga e ono tutupu, e le pei o togafitiga faafomaʻi.

O faʻamaoniga autu mo taotoga:

  1. O le stenosis o le carotide o le sili atu ma le 50%, ma afai i le ono masina talu ai ua i ai se tagata e tasi o le osofaia o se suesuega, ona avea lea o se faailoga 100% mo le togafitiga o taotoga.
  2. E sili atu i le 70% le gasegase o Carotid, ma e manaʻomia foi le faʻaogaina o le uaea o le coronary e faʻasolo ai le faapipii.
  3. Alualu i luma alualu i luma.
  4. O le stenosis o Carotid e sili atu i le 80%.

E i ai tagata mamaʻi o loʻo i luga o pa puipui o le toto o le cholesterol e le o latou lagona. O nei maʻi e taua o le asymptomatic. Mo i latou, o le taotoga o le taʻavale e faʻaalia ai pe a fai e sili atu i le 65% le faʻamaʻi o le gaʻo i luga o le tui, ma o loʻo mataʻituina foʻi le le mautonu. O le isi tulaga e maualalo le faʻalavelave i taʻavale.

O loʻo i ai le tele o mea e faia ai le taotoga ma le faʻaeteete po o le faʻasalaina i taimi uma: i le ono masina ua tuanaʻi, e maua e tagata le faʻaleagaina o le myocardial, le fatu fatu, fula, le lautele o le stroke, le faʻaleagaina le angina, le maualuga, le faʻamaʻi o le Alzheimer.

Fuagafanua

Muamua lava, o le tagata gasegase o loʻo faʻaalia se faʻasologa o ata eletise ultrasound, lea e mafai ai e le fomai ona atagia le ata o le cholesterol i le carotid o. O sea ituaiga suʻesuʻega e fesoasoani e maua ai se ata atoatoa o le vaa ua afaina, faʻapea foi ma le fuafuaina o le tikeri ma le tulaga ese o le papa. Afai o faʻamatalaga o faʻamatalaga o ultrasound na fesoasoani e saili uma faʻamatalaga talafeagai, ona lava lea o se suʻega e faʻasino ai le tagata maʻi i taotoga.

I mataupu pe afai e le matauina e se tagata ni faailoga iloga, ae ua pagatia o ia, pe o le a mafai ona paʻu, ona e manaʻomia lea ona e faʻaaogaina nei metotia o faʻataʻitaʻiga:

O suʻesuʻega faaopoopo e manaʻomia ai tagata mamaʻi:

  • sa i ai le faʻasalaga muamua
  • faia taotoga i le ua,
  • ia i ai se gutu puupuu
  • felauaiga i le ua.

Aʻo leʻi faia le faʻatonuga mo le aveeseina o le pepa mai le katerika, o le tagata gasegase na te maua se suʻega lautele o le toto ma le urine, ua tuʻuina atu ia te ia se electrocardiogram ma le talafaʻasolopito.

E amata uma lava i le faʻamaʻi. I le avea ai o se tulafono, e faʻaaogaina le faʻamaʻi faʻaleagaina, ae o nisi taimi latou te maua ai le faʻamaʻiina o le lotoifale (manatu o se tasi o auala sili). Faʻaauau ona faʻaaogaina le faʻaleagaina i le lotoifale, aua e mafai ona mafua ai se atuatuvale i le tagata maʻi ao faagasolo le faʻatonuga ona o lagona le lelei i le ua ma le fefe. Ae afai i totonu o le siama o loʻo i ai faʻasolega i faʻamaʻi lautele, ona pau lea o le auala e alu ai ile fale i le lotoifale.

Faʻamanuiaga o faʻamaʻi lautele:

  • faʻaitiitia le malosi o le faiva o le faiʻai,
  • faateleina le toto o le cerebral ao faagasolo taualumaga,
  • faʻaitiitia o le popole i le tagata maʻi ma le fomaʻi.

Puipuiga

O le faagasologa o le faʻavaeina o pulu cholesterol e umi se taimi umi, e le o faʻatagaina oe e te iloa. O nisi taimi o le atherosclerosis ua maua i le taimi mulimuli, pe a le toe fesoasoani le togafitiga ma togafitiga ma isi metotia, ma e manaʻomia le aveeseina o taʻavale. Ae ina ia mafai ona taofia lenei tulaga, e tatau ona e iloa e uiga i togafitiga autu mo lenei maʻi.

O le toto o le cholesterol maualuga o le mafuaaga autu lea mo le fausiaina o pepa cholesterol. Ina ia faʻaititia lenei tulaga, ma ia aua nei faʻasaʻoina, e tatau ona e tausisia tulafono e tolu:

  1. mulimuli i se meaai
  2. ave vailaʻau
  3. pulea le mamafa.

Cholesterol e ulu i totonu o le tino ma meaai. O le mea lea, e tatau ona e faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o aano o manu ma iʻa, ma tuʻuina atu le mea e sili ona lelei ile ituaiga meaʻai laititi. O oloa gaosi susu e tatau ona filifilia i ni mea maualalo maualalo. O le faavae o mea taumafa - fualaau faisua fou, fualaau aina, e mafua ai le aveesea o le gaʻo gaʻo mai le tino.

Afai o se taumafa paleni e le maua ai ni fuainumera e manaʻo ai, ona faia lea i ni togafitiga e maualalo ai le cholesterol o le toto, ma puipuia ai le fausia o paʻu i totonu o vaa. O le tele lava o taimi e masani ona fua mai ai fualaau faasaina mai le vaega o statins. O latou faʻatonuga e manaʻomia ai le pulea o fusi o le lipid. Latou te aʻafia ai foi le gaioiga o totoga o le tino, aemaise le ate. O le isi tosoga o le tosoina o le vailaʻau e taufaamatau ma le fesuiaʻiga o le cholesterol.

O le puipuia o le faʻavaeina o palestrol, e tatau i se tagata ona mataʻituina lona mamafa. E le tatau ona sili atu i tulaga faatauaina masani. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻatulagaina faʻapitoa le numera o le tino - mamafa / maualuga2. E le tatau ona silia ma le 30 le fuainumera.

Pepa o Cholesterol e le masani ona faia ma le cholesterol maualuga. O se itu tāua o le tulaga o puipui o toto toto e manaʻomia ona faamalosia.

O auala autu e faʻamalosi ai vaʻa toto: tuʻuina atu masani leaga (ulaula, inuina ava malosi), faʻalogo i gaioiga faaletino, mataʻituina le toto (pe a talafeagai, togafitia le maualuga), pulea lou tulaga faʻalagona.

Tuua Lau Faamatalaga