E faʻapefea ona faia se iniseti o inisalini: faʻamatalaga aoga

O le maʻi suka ua manatu o se faʻamaʻi matautia lea e manaʻomia ai le tausisia o tulafono faʻafeagaiga. Ole togafitiga ile insulin o se metotia taua lea e mafai ai ona e pulea le kulukose o lou toto ma lou le lava o le inisalini (hormone pancreatic). I le maʻisuka, o fualaau oona e masani ona faia i aso uma.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O tagata matutua, faapea foi ma i latou o loʻo i ai faʻafitauli o le faʻamaʻi faʻamaʻi i foliga o le retinopathy, e le mafai ona latou faia na o le hormone. Latou te manaʻomia le fesoasoani a le aufaigaluega tausi maʻi. Ae ui i lea, o le tele o tagata gasegase vave ona aʻoaʻoina le auala e tui ai inisalini, ma mulimuli ane faʻatinoina ni faʻavae e aunoa ma se faʻaopoopoga faaopoopo. O loʻo taua i lalo vaega o le pule insulin ma le algorithm mo le suʻeina o fualaau faasaina i totonu o se tui.

Manatu taua

Muamua lava, filifili e le sui auai endocrinologist se togafitiga insulin. Mo lenei mea, o le soifuaga o le tagata maʻi, o le tikeri o le maʻisuka taui, faʻamalositino, vaega o suʻesuʻega suʻesuʻe. O le tagata tomai faapitoa e fuafuaina le umi o le gaioiga o le inisalini, o le fua saʻo ma le numera o inisiua i le aso.

I le tulaga o le maualuga o le hyperglycemia i ni nai itula talu ona uma taumafataga, ua faatonuina ai e le fomai le folasaga o fualaau faaumiumi i luga o se manava gaogao. Mo maualuga maualuga o le suka i le taimi lava e uma ai, o le insulin pe sili atu foi.

O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai i taimi uma le mamafa o umukuka. E taua lenei mea ina ia mafai ai ona fuafua le tele o le carbohydrate o loʻo faʻamalamalamaina ma saʻo le fuaina ole fua ole insulin. Ma o se mea taua foi o le fuaina o le suka o le toto i se glucometer i le tele o taimi i le aso ma le faapipiiina o taunuuga i se tusi o le tagata lava ia.

O le maʻisuka e tatau ona avea ma masani o le mataʻituina o le ola o fualaau oona, ona o le muta le inisalini e mafai ona i ai se aafiaga e le mafaamatalaina ile tino maʻi.

Leai se mea e te fefe ai i inisiua. I le faaopoopo atu i le iloa o le faʻaaogaina saʻo o le inisalini, e tatau ona e foia lou fefe i le faia o lenei togafiti ma e aunoa ma le puleaina o le aufaigaluega faafomaʻi.

Sini e aveeseina

O le masini o se ituaiga masini e talafeagai ina ia faigofie ai le faagasologa o le aoina o le inisalini mai le fagu. O le piston o le suauu ua faia ina ia faia lelei ia gaioiga, ma faia le mea sese i le filifiliga o le fualaau oona, aua ua iloa e oo lava i le mea sese sili ona leaga mo le maʻisuka e mafai ona i ai ni taunuuga matuia.

O le tau vaevaega e maualuga mai le 0.25 i le 2 PIECES o le inisalini. O faʻamaumauga o loʻo faʻaalia i luga o le mataupu ma le afifiina o le suauu filifilia. E fautuaina le faʻaaogaina o tui faʻatasi ma le tau maualalo pito i lalo (aemaise lava mo tamaiti). I le taimi nei, o le tuiina o le 1 ml e faʻamateleina, e aofia ai le 40 i le 100 iunite o le vailaʻau.

Faʻaiʻuga ma se faʻalapotopotoga tuʻufaʻatasia

E ese mai i latou na muamua atu i le na o le leai o se mea e aveesea mai ai. O loʻo solipalaina i se pusa palasitino. O le faʻalavelave i le seti o vailaʻau faʻasaina ua manatu o se mea le lelei o na tui. O le lelei o le leai lea o le mea ua taʻua o le ua oti, lea ua faia i le ua o le tui tui ma se nila e mafai ona aveeseina.

Faʻafefea ona faia se tui

A o le taofiofia le fualaau faasaina, o mea uma e tatau mo le togafitiga e tatau ona saunia:

  • inisalini tuila po o le peni,
  • swabs cotton
  • alcohol alcohol
  • fagu poo le keli ma se hormone.

O le fagu ei ai le vailaʻau e tatau ona ave ile afa itula ao le i tui, ina ia maua le taimi e mafanafana ai. E faasaina le vevela o le inisalini e ala i le faʻafeiloaʻi i vailaʻau faʻamalolo. Ia mautinoa e siaki le aso e muta ai le vailaʻau ma le aso na maua ai i luga o le fagu.

Taua! A uma ona tatala le isi fagu, e tatau ona e tusia le aso i lau tusi patino pe i luga o le pepa.

Fufulu lima i le fasimoli ma le vai. Fuʻu i se solo. Togafitiga ma se vailaʻau faʻapitoa (pe afai ei ai) poo le ava malosi. Faatali mo le ava e faʻamago. Aua nei faatagaina le ava malosi e faʻafesoʻotaʻi le nofoaga o tui, talu ai o loʻo i ai le meatotino o le le faʻamalosia o le gaioiga o le inisalini. Afai e tatau ai, e tatau ona fufulu le vaega ole tui i le vai mafanafana ma se fasimoli antiseptic.

Pusa togafitiga

O le auala mo le aoina o inisalini e aofia ai laasaga nei:

  1. O le tagata gasegase e tatau ona iloa lelei le fualaau manaomia o le vailaʻau.
  2. Aveese le pulou mai le nila ma toso malie le piston i le faailoga o le aofaʻi o fualaau faasaina lea e manaʻomia ona aoina.
  3. E tatau ona taulimaina ma le faaeteete le nila, e aunoa ma le paʻi i lima, pito i tua o le pulou po o puipui o le fagu, ina ia leai se toe faʻaleleia.
  4. Faʻaofi le suauʻu i totonu o le paʻu o le fagu. Liliu le fagu i lalo. Faailoa mai le ea mai le suauu i totonu.
  5. Faʻamalie lemu le piston i le mea e manaʻomia. O le fofo o le a ulu atu i le suauu.
  6. Siaki mo le leai o se ea i totonu o le suauu; afai o iai, faʻasaʻo.
  7. Tapuni ma le faaeteete le nila o le syringe ma se pulou ma tuu i luga o se mama, aʻo lei saunia.

O le faʻaaogaina o le inisalini e mafai ona faʻatasi ma le faʻaaogaina o togafitiga tuʻufaʻatasia. I lenei tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi le faʻaofiina o vailaau o gaioiga pupuu ma faaumiumi i le taimi e tasi.

O le masani lava, o le hormone puupuu-muamua e muamua ona faaputuputuina, ona fai ai lea o se taimi umi.

O le metotia o le inisalini pulega o lona uiga o le tausisia lelei o vaega mo le tuiina. E le sili atu le latalata i le 2.5 cm mai le tui ma le sikuea ma le 5 cm mai le pu. E le gata i lea, e le aʻafia le vailaʻau i nofoaga e faʻaleagaina ai, tuʻimomomoina, pe fulafula.

E talafeagai le tuiina o le inisalini i totonu o le palapala gaʻo (subcutaneous injection). O le folasaga e aofia ai le fausia o se paʻu paʻu ma lona toe faʻasalalau ina ia puipuia ai le fofo mai le ulufale atu i le maso. A maeʻa le faʻapipiʻiina, faʻapipiʻiina le nila ile faʻailoga (45 °) poʻo le taumatau (90 °).

E pei o le tulafono, i se itu tino, o le injection e faia i nofoaga e maua ai sina gaʻo laiti, mo tamaiti ma pe a faʻaaogaina se tui (2 syringe) masani (i le leai o tui tui inisalini, e faʻaaogaina e fomaʻi le tele o tui tui i totonu o falemai, e le fautuaina e faʻaaogaina tutoatasi). I isi tulaga, o inisua injections e faia i itu taumatau saʻo.

O le nila o le tui tui inisalini e tatau ona faʻaaoga uma i totonu o le paʻu o le paʻu ma faʻagasolo malie le piston seia oʻo i le zero faailoga. Faatali mo 3-5 sekone ma toso ese le nila e aunoa ma le suia o le pito.

E tatau ona manatua e tuʻuina atu tui. Faʻaaogaina e le faatagaina.

Aoina sao le pusi

O inisiua faʻapitoa, faʻapea foʻi ma isi, e sili atu le aoga i le maualuga o le tausisia o tulafono mo le faʻaogaina. O le aoina o le paʻu i totonu o se fatuga o se tasi lea. E manaʻomia lou sii aʻe o le paʻu i na o tamatamailima e lua: alofilima ma lima matua. Faʻaaogaina o isi tamatamailima e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faoa faamalosi o musika.

Ole lafu e le manaʻomia ona sasaina, ae naʻo le faia. O le faʻamalosi malosi o le a taitai atu ai i le tiga pe a tui le inisalini ma faʻamalo le vai vailaau mai le nofoaga o le poloka.

Togaina tui

O le inisalini injection algorithm e aofia ai e le gata o le faʻaaogaina o se tui masani. I le lalolagi faʻaonaponei, o le faʻaaogaina o tui peni ua avea ma tagata lauiloa. A o lei faia se tui, e tatau ona faatumuina sea masini. Mo penisini pen, o loʻo faʻaaogaina le inisalini i totonu o cartridges. O loʻo i ai ni peni maʻaleʻale lea ei ai le 20-kiliva faʻamaʻi e le mafai ona suia, ma toe faʻaaoga, pe a suia le "faatumuina" i se mea fou.

Vaega o le faʻaaogaina ma le lelei:

  • saʻo le faʻatulagaina o metotia
  • se aofaiga tele o fualaau faasaina, faatagaina oe e tuua le fale mo se taimi umi,
  • pulega leai se aoga
  • nuanua sili atu nai lo le tuiina o le inisalini
  • leai se mea e tatau ona faʻavaivai e tuʻuina atu se tui.

A maeʻa ona faʻaofi se fagu fou pe ao faʻaaogaina se mea tuai, sasaa i fafo ni nai mataua o le vailaʻau e faʻamautinoa ai e leai se ea. Ua faʻapipiʻi le tufatufa i luga o faʻataʻitaʻiga talafeagai. O le nofoaga o le puleaina o le inisalini ma le maualuga e fuafuaina e le fomaʻi. A maeʻa e le tagata maʻi le kulini, e tatau ona e faʻatali mo se sekone 10 ona faatoa ave lea o le nila.

Nofoaga o inisiua

O tulafono mo le insulin administration e faamamafaina ai le manaomia ona mulimuli i fautuaga nei:

  • Tausia se api talaaga patino. O le tele o tagata mamaʻi e maua faamaumauga o le maʻisuka i luga o le nofoaga o inisiua. E talafeagai lenei mea mo le puipuia o le lipodystrophy (o se maʻi faʻaleagaina lea e mou ese atu ai le gaʻo o le gaʻo i le nofoaga o inisiua o le hormone pe faʻaitiitia foi le malosi).
  • E taua le taofiofia o le inisalini ina ia mafai ai e le isi nofoaga o loʻo tuiina "ona ave" i le faasologa faʻasolosolo. Ole tui muamua e mafai ona faia i totonu o le 5 cm mai fafo mai le pute. Vaʻai oe lava ia i le faʻata, e tatau ona e fuafuaina nofoaga o le "alualu i luma" i le faasologa lenei: pito i luga agavale, pito i luga taumatau, pito i lalo ma lalo ifo o sikuea.
  • O le isi nofoaga e sosoo ai o sisi. Ole vaega ole tui e suia mai le pito i luga.
  • O le tuiina saʻo o le inisalini i totonu o le laʻau e tatau ai i lenei faasologa: i le itu tauagavale, i le ogatotonu o le itu tauagavale, i le ogatotonu o le taumatau taumatau, i le itu taumatau.
  • O se fana i luga o le tauau, e pei o le vaevaega o le ogavae, o lona uiga o se "alu ifo". O le maualuga o le faʻatonuina o le pulega ua fuafuaina e le fomaʻi.

O le manava e taʻua o se tasi o nofoaga lauiloa mo le togafitiga o le inisalini. O faʻamanuiaga o le vave tele lea o le tagofia o fualaau faasaina ma le atinaʻega o ana gaioiga, le maualuga o le leai o se aoga. E le gata i lea, o le puipui o le abdomina tuaʻoi e toetoe lava a le mafai ona maua i lipodystrophy.

O le taualuga o le taua e talafeagai lelei mo le puleaina o se sui sooupu, ae o le bioavailability i lenei mataupu e tusa ma le 85%. O le filifiliga o sea ituaiga o loʻo faʻatagaina i le lava malosi faaletino.

O le inisalini e tui i totonu o le pusa, o le faʻatonuga o loʻo tautala e uiga i lana gaioiga faaumiumi. O le faʻaaogaina o le faagasologa e faʻagesegese ona faʻatusatusa i isi vaega. E masani ona faʻaaoga i le togafitiga o le maʻisuka talavou.

O le pito i luma ole ogavae e manatu e le talafeagai mo togafitiga. Injections o loʻo tuʻuina atu iinei pe a manaʻomia le faʻaaogaina o le inisalini umi. O le soona inu o le fualaau faasaina e telegese lava.

O aʻafiaga o le inisalini

O faatonuga mo le faʻaaogaina o le hormone e faamamafaina ai le mafai ona atiaʻe aʻafiaga o itu:

  • faʻaaliga faʻaleagaga o se faʻalapotopotoga poʻo le lautele lautele,
  • lipodystrophy,
  • hypersensitivity (pulupial spasm, angioedema, pa'ū mataʻutia i le toto, lofituina)
  • togafitiga o mea vaaia,
  • le faʻavaeina o vailaau faʻamalosi i le mea galue malosi o le vailaʻau.

Auala e faʻaaogaina ai inisalini e eseese lava. O le filifiliga o fuafuaga ma metotia o le aia tatau a le tagata tomai faapitoa e auai. Ae ui i lea, i le faaopoopo atu i le togafitiga o le inisalini, e tatau foi ona e manatua e uiga i le oti ma le tino gaioiga faaletino. E na o se faʻasalaga o le a faatumauina le tulaga lelei o le ola o le tagata maʻi i se tulaga maualuga.

E faʻapefea ona faia se tui o le inisalini

O nofoaga fautuaina mo le tui e eseese i le voluma. O le nofoaga sili e faʻaleleia ai le manaia lelei o le tuiina o le inisalini i totonu o le lima, le manava. O le mea mulimuli e sili ona masani ona faʻaaogaina.

Le aoga tele o le tuiina o le inisalini i totonu o le ogavae (luga aʻe o le maualuga o le tulivae), faʻapea foʻi luga aʻe o papa.

O le paʻu o le paʻu ma le nila ma faʻatautaia ai - o se mea sese e taatele, e mafua ai lagona tiga, o le hematomas foi e mafai i le nofoaga o tui. O le tele lava o mea uma e aafia ai nofoaga maaleale.

O le vave o le suauu e tatau ona amata i le 5-8 cm i le nofoaga e manaʻomia, e tatau ona lava le saoasaoa e vave faʻapipiʻi ai le nila. I le taimi lava e tu ai i lalo, e tatau ona amata vave le faagaoioi o le piston o le suauu, faafetai i lenei mataupu faavae o le pulega, o le a le matua tiga tele le taualumaga. A maeʻa ona tui le inisalini, e fautuaina e le aveeseina le nila. Faatali mo ni nai sekone ona toso ese lea o le nila.

E faʻapefea ona tui se inisalini i totonu o le manava? I le taimi muamua, o le paʻu e aoina, e taua le aua nei faʻapipiʻi tele le gaʻo. Mo le faʻaletonu o le faagasologa, e taua tele le vave o gaoioiga. E mafai ona faʻatusatusa le faʻatinoga i le taaloga "Paʻa", faʻatasi ai ma le togiina o se taʻavale.

E aoina le fualaau pe a tuʻu le satini i luga o le fagu. Afai e te manaʻomia le faʻafefe o le vailaʻau, e mafai ona e suʻe vai ua saunia lelei mo le tui, poʻo le saline, lea e faʻatau atu i falemaʻi. E tatau ona faʻafoʻi saʻo le kulupu i le suauu, ona vave tui lea.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e faʻafefe le fualaau faasaina i le 10 taimi, e tatau ona e ave le 1 vaega o le insulin ma le 9 vaega o le saline (vai).

Taua! O le faia o injections ma le faʻaofiina o ituaiga fefiloi o le inisalini e matua faasaina!

Tuua Lau Faamatalaga