Maua atoa le toto mai le vein poʻo le tamatamailima

E ui lava i le tele o eseesega i le va o le vevela ma le toto maualuga, i le maʻisuka, e na o le tasi le itu e iloiloina - toto toto mo le suka mai se vein (masani pe leai foi).

Ae leʻi maeʻa le suʻesuʻega - e maua ai se manatu e uiga i le lautele, tulaga maualuga i le taimi e tafe ai le toto i totonu o vaʻa.

I le taimi lava e tasi, o le auʻiliʻili tamatamailima e faʻaalia sao ai le suka i totonu o tisipenisione, o le sini tupito lea o femalagaaiga o kulukose - o lea ua faʻaumatia.

Faailoga o le faateleina o le toto suka

Faailoga o le hyperglycemia (sili atu i le toto toto, sili atu, glucose) o fafo ma totonu o faailoga.

O faʻamatalaga muamua mai fafo e aofia ai le faʻatupulaia o le faʻatulagaga:

  • lagona o le matelaina (i se tulaga le atoatoa faaletino),
  • fiainu (avea ma le le mafai ona totogi)
  • urination frequency
  • emaciation (le lava le mamafa o le tino), tusa lava po o le a le masani ma le faamalieina o meaʻai.

O se tasi o faailo iloga o le vavalalata o loʻo totoe i luga o laʻei, lea, pe a vevela, sui le lanu o le ie e faʻapouliuli, ae o loʻo i ai i latou o loʻo i ai (pe a fai e ofuina lavalava mo se taimi umi, latou fai mai ua "mamae pei o se cola"). Ma afai ou te urinate e faataitai le gagana (ua faia e tagata faamalolo anamua,) o le ai ai sona tofo lelei.

O suiga mai le tino o le tino ma feusuaiga (paʻu ma mucous membranes) e taua tele. Muamua o suiga i le mafaufauga (ona o le gaioiga ole mafaufau failele), faʻapitoa mai le itu o le faʻaaliga. O le mea lea e fesuisuiai, felafolafoai o foliga, o foliga vaaia o le vevela, tiga, "oneone i mata" i vaega muamua o le hyperglycemia - ma le leiloa o mea faitino, o le tupu mai o tusi ma toetoe lava atoa le tauaso i le faaiuga.

E suia le mafaufau, o le tagata gasegase e avea ma:

  • popole
  • ita
  • afaina
  • loimata
  • le lava le vaivai (seia maeʻa atoa).

O le faaletonu o le gasegase o le tino e mafua ai se suiga o le lagona o le paʻu (mai le tulaga o lona sooga i le "inisiua laupapa"), aemaise lava le tosoina o le tagata maʻi i le paʻu o le paʻu i le mea e sili ona pele (i totonu o le pito i lalo, nofoaga vavalalata).

O le iʻuga o se faʻafitauli umi o le gaosiga o gaʻo, o suiga o le gaʻo i le mucous membranes e tupu:

  • faoa faamalosi (vavalo i pito o le gutu),
  • lapoa poʻo le loloto (e oʻo i le uluaʻi pepe) i totonu o le oral veve,
  • fogaeleele poʻo le lautele o le kiona.

E oʻo lava i le umi (i luga o le tele o tausaga) o le i ai o le sili atu o le suka i totonu o le toto e taʻitaʻia ai le le mafai ona faʻaaogaina uma tino o le tino - le tele o le gaioiga o le okeni:

  • faʻasolosolo
  • laititi
  • cardiopulmonary
  • vascular
  • endocrine.

O le taunuuga o le hyperglycemia, lea na oʻo atu i le setete o le maʻisuka umi, o:

  • gaʻo gaʻo faʻamalolo,
  • myocardial dystroph,
  • fatu fatu o totoga (loto, faiʻai, mama),
  • Mate o le maʻi suka
  • afaina o gaʻo o vae ma vae,
  • o le gangrene o le maʻisuka ma le manaʻoga e vavae ese pito pito i lalo i le maualuga o le tulivae (tuʻu ai suauʻu o se sili atu le umi mulimuli ane liliu pea i le manaʻoga e faʻapipiʻi lima i se tulaga maoti).

O le aʻafiaga o le faʻamaʻi o le endocrin ma le le atoatoa o le popole ma le vascular supply of tissues e taʻitaʻia ai faafitauli tau tane ma fafine, leai se fanau po o le fanau mai o tamaiti maʻi.

Faailoga o mafatiaga i totonu e aofia ai suʻesuʻega:

  • toto - i le maualuga o suka i totonu,
  • urine: agavaʻa - mo le kulukose, faʻatusatusaga - mo le fuafuaina o le aofaiga o le kulukose ua leiloloa e le tino ma le urine.

E faʻapefea ona foai toto?

Sauniuniga mo le suʻega e aofia ai le i ai i se manava gaogao, e tatau ona maeʻa le 'aiga mulimuli i le 8 itula ao le i faʻamalosi.

O le inu e aofia ai meainu uma e le i faʻasalaina - vai vaiinu poʻo vai manino mama. O vailaʻau oona e faʻaesea ese, e ui lava i le le mautonu le manaʻo mo le ava, e tatau i le tagata suʻesuʻe ona taofi le inu ava malosi 2 aso ao leʻi faia le suʻega. O nei lava manaoga e faatatau i le ulaula (taofi le afa aso ao le i faia le taualumaga). O le faʻaaogaina o le kesi e tatau foi ona faʻatuai le tumau.

O tagata faigaluega ma tagata afeleti i lenei taimi e tatau ona faʻailoa le mamafa o avega ma aʻoaʻoga.

Tusa lava poo le a le natura o le auʻaunaga (galuega), e tatau ona alofia tulaga faigata.

O le taunuuga o le auiliiliga atonu e aʻafia i le amio i le aso o le suʻesuʻega:

  • taimi o massage
  • physiotherapy
  • Suʻega X-ray.

Afai e mafai (ma le faʻatagaga a le fomaʻi), e tatau ona faalēaogāina le vailaʻau i lenei taimi, afai e le mafai ona faia lenei mea, e tatau ona lapataia e le suʻega faufautua.

Afai e ausia nei tulaga, ole maualuga ole suega o le toto e ala i le auala manino (glucometer) o le a maualuga atu. Mo se iloiloga saʻo o le faailo, e tatau ona e ave toto mai se tamatamai lima po o se vein (e tusa ai ma faatonuga a le fomaʻi).

Vitio mai le tagata tomai faapitoa:

O le a le eseesega i le va o suʻesuʻega toto ma le vevela?

O le suʻeina o le toto mo le suka e ala i le ave mai se tamatamailima (mai le upega o le capillary) o se suʻesuʻega saʻo ma le saʻo ona o le iai o le tele o aʻafiaga o loʻo aʻafia ai - mai le vaivai o lima ma faʻamaeʻa ai faʻamalologa o faʻamalologa poʻo le naketi "malepe".

Ua toilalo le aafiaga o metabolites, o toto toto e taʻu mai ai le maʻisaga o le toto toto mo le tino atoa.

O le numera tele mo le suka plasma (toto vevela) o tuaoi ia mai le 4.6 i le 6.1, mo capillary (mai le tamatamailima) - mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L.

O le suʻesuʻega e mafai ona faia i le fale suʻesuʻe o soʻo se fomaʻi i le itu na maua mai le fomaʻi (endocrinologist, therapist, pediatrician).

Le masani i tamaiti ma fafine maʻitaga

O le aʻafiaga o lenei faʻaaliga e le gata i le faʻataʻitaʻiga talu ai nei le faʻamalositino faaletino poʻo le atuatuvale, ae faapea foi i le matua, ituaiga tane, ma se tulaga patino o le totoga o loo i lalo o suesuega (faatusa, maitaga).

O masani mo fafine maʻitaga e maualuga atu ona o le tele o galuega a le tino, lea e manaʻomia ai le malosi o le tino ma le maualuga o le manaʻoga mo le kulukose.

Iloiloga na faia a itiiti mai faalua (i le 8-12 ma le 30 vaiaso) suʻesuʻega e mafai ai mo fafine maitaga se ata (i le mmol / l) e oʻo i:

  • 6.0 mo capillary,
  • 7.0 mo le toto oona.

I tulaga uma o le masalosalo, o le suega o le toleniga o le kulukose e faia pe o le isi suʻesuʻega e faʻaaogaina (mo se faʻataʻitaʻiga, fructosamine poʻo mo mea e maua i le hemoglobin glyc).

Afai o tutusa o faailoga o le suka o le toto mo tane ma fafine e le o maʻitaga e tutusa (mai le 3.3 i le 5.5 mo le capillary ma mai le 3.7 i le 6.1 mmol / l mo le vevela), ona maua ai lea e tamaiti o ni tuaoi ona o le matua.

O le mea lea, o lenei faailo mo le toto capillary i tamaiti e tutusa ma:

  • e oo atu ile 1 tausaga 2.8-4.4,
  • mai le 1 tausaga i le 5 tausaga 3.3-5.0,
  • sili atu i le 5 tausaga e tutusa ma faailo mo tagata matutua (3.3-5.5 mol / l).

Iloiloga o tamaiti ua masalomia le maua o le hyperglycemia ma le maʻisuka, faapea foi ma tina maitaga (o lo latou lamatiaga o le faatupuina o se faamai e sili atu le maualuga nai lo tamaitai e lei fananau mai) e le faatapulaaina i se suega toto ma le urine mo le kulukose.

O se suʻesuʻega atoa o le talafaʻasolopito o le hormonal ma le gaioiga o taʻitasi pito o le endocrine, e aofia ai mea o loʻo iai i hormones pituitary ma slander, o loʻo faʻatinoina. Talu ai o le lamatiaga o le mauaina o lenei faamaʻi e maualuga ma faateleina i augatupulaga taʻitasi, o fuafuaga ua ave e aveesea ai le i ai o faaletonu o gasegase maualalo e avea ma faavae o le maua o ituaiga o maʻisuka e masani ona maua e pei o le DIAMOND syndrome.

O le metotia ole suʻega ole suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻapitoa e mafai ona faʻaititia ai le faʻafitauli o le MODY-diabetes, LADA-diabetes and other forms of the disease with a methodology not fully understood.

Faatasi ai ma le foia o faafitauli tau le togafitiga (togafitia o tagata gasegase, puleaina o le maitaga i se tulaga sili ona lelei, mataʻituina lona alualu i luma i le faaaogaina o le ultrasound method, fesoasoani i le fuafuaina o aiga), ma le faia o faiga e sili ona malosi e toe faafoi atu ai i le olaga se aganuu o meaʻai ma tino, faʻamaʻi i le mea e faʻaaoga ai le faigofie ma le faʻaaogaina - o le suʻesuʻega o le toto na aumai mai se vein poʻo mai se tamailima.

O le a le tele o le tiga pe a latou ave le toto mai se limatusi?

O loʻo tauaveina e tagata taitoatasi i auala eseese. Ma le tele o le a afaina i le taimi o le auiliiliga e faalagolago i le tele o mea:

  • Mai le tele o le tagata e pasia le suʻega e faʻafefe ai le tiga. O le pipili o tamatamailima e matua tiga lava, ae e vave ona tupu - i totonu o le lua, o lenei tiga e mafai ona faatusatusa i se tipi o se tamailima.

  • E faʻapefea ona saunia o ia ma le mafaufau - pe a tuʻuina atu le auʻiliʻiliga mo le taimi muamua, ona e le iloa pe o le a le mea e alu ai, e mafai ona e fefe tele ona oʻo ai lea o le tiga o le a foliga malosi,
  • Mai le tomai faʻapitoa o se tausisoifua o le a faia se suʻega toto mai se tamatamailima.

E faʻapefea ona pasia le auiliiliga?

O le faʻatalanoaga e faigofie lava ma e le manaʻomia ai se sauniuniga faapitoa. Ae i luga o le fautuaga a fomaʻi, o le toto ua tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, i le taeao, aʻo le i faia ni vailaʻau poʻo se isi auala e mafai ai e soʻo se mea gaosi ona ulu atu i le toto ma faalēaogāina le taunuuga o le auʻiliʻiliga pe aafia ai soʻo se mea.

O le auiliiliga e aveesea mai le tamatamailima i le itu tauagavale. A o leʻi tosoina se tamatamailima ma se nila e faʻaaogaina - faʻagata, faʻapipiʻi le tamatamailima i le ava malosi ma faia se pu, pe a ma le 2 mm le loloto. O le toto mai se tamatamailima e taʻu mai ai le numera o ona vaega eseese: sel paʻepaʻe, mumu toto mumu, hemoglobin ma isi.

O le a le tele o le tiga e maua pe a aveesea le toto mai se vein?

O le toatele o tagata e toʻafilemu uma e uiga i le ofoina mai o le toto mai se vein. Ae ei ai i latou o loʻo faatalitali ma le fefe i le amataga o le faʻatinoga.


O mea nei e masani ona faʻafefe:

  • Paʻu o le paʻu - o se tulafono, o tagata nei o loʻo fefefe i soʻo se injections,
  • Mataʻu i faʻamaʻi
  • "Vailaau leaga" - o se tagata e faigata ona maua se vein e le fiafia e fai lenei suʻega ona e tatau ona togi lona paʻu i ni nai taimi ma i nofoaga eseese: i luga o le tulivae o le tulilima, tapulima, lima poʻo lalo o le vae.

Ae ui i lea, o le toʻatele o tagata e malilie e leʻo tiga le ave o le toto mai se vein, e sili atu ona tiga mai se tamatamailima.

E faʻapefea ona faʻatino le faiga?

O le faʻatuatuaina o taunuʻuga ma isi togafitiga faʻalagolago i le saʻo o le faʻatinoga o le faʻatinoga. O sese i le aveina o le biomaterial e mafai ona taitai atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli:

  • Se pupuʻu o le vaa faatasi ai ma le faʻavaeina o se hematoma tele ma faʻasalalau i mea o loʻo siomia ai,
  • - o le nila e faʻafefe ai puipui o toto toto ma faʻamavae, e mafai ona tupu mai se spasm, e faʻaitiitia ai le tafe toto. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai i le gasegase,
  • Infection - e mafai ona atiaʻe.

E le faigata le faʻatinoina o faʻatalanoaga pe a fai e tausi e se tausisoifua poto le suʻega. Mo le sampling o le toto, latou te ave se tui tui poʻo se masini faʻapitoa vavave lea e le aofia ai le faʻafesoʻotaʻi o le suʻe toto ma lavalava poʻo lima o se tausi maʻi. Mo le faʻamaonia saʻo e talafeagai:

  • Saunia se koneteina mo le aoina o auiliiliga,
  • Tuu se mea solo i lalo o le tulilima ma faʻapipiʻi le lima ma le alofilima,
  • Faaaoga se taʻaloga i le ogatotonu ole tauau,
  • Ia togafitia ma le faʻaeteete le togitogi lima ma se upega o le sipuni o loʻo tuʻuina i totonu o le ava malosi.
  • Fai atu i le tagata gasegase e galue ma lona lima e faʻatumu ai veins ma le toto ona pipiʻi lea o lona lima,
  • Faia se samamega toto.

O nisi taimi, ona o le mea moni o le maʻi e masani lava ona foaʻi mai le toto mai se vein poʻo mea faʻaanatura, e le mafai ona vave ulufale atu i le vein. Ona faʻapenaina lea o le aoina o meaola faʻapitoa i se isi vaega o le tino, lea e sili atu ona iloa ai veins.

O le a le mea e tatau ona faia pe a uma ona ave le toto mai se vela ina ia leai se lavea?

A maeʻa ona ave, o nisi tagata e na o sina manua itiiti lava i le nofoaga o puncture, ae o isi ua afaina tele. E afua ona o le mafuaʻaga o le toto vevela i lalo o le paʻu. E mafai ona tupu lenei mea ona o se pupuʻu o se vein poʻo le taimi foʻi e vave ona tatalaina ai lona lima pe a uma le tuʻuina atu o le toto.

Ina ia aloese mai foliga o se manua, e tatau ona taofia le ulufale mai o le toto i lalo o le paʻu. A maeʻa ona ave e le tausimaʻi le toto ma tuʻu se totoa i luga o le sipuni i luga o le nofoaga o le puncture, e tatau ona taofi le lima seia maeʻa le toto ma faʻamalolo le manua. O le hematoma e mafai foi ona aliali mai ona o le vevela ma le vevela. I le mea e tupu ai se manua, e sili atu le lelei le faʻaaoga o lou lima e sii luga ai le mamafa poʻo isi gaioiga e manaʻomia ai le mamafa poʻo le mamafa.

Faailoga o le faateleina o le kulukose

O le tele o taimi, pe afai o le suka i totonu o le tino ua solia, o uiga masani o le hyperglycemia e tupu.

O uiga o le maualuga o le maualuga o le suka e faʻalagolago i le tulaga o le atinaʻe o le maʻi ile tino.

E i ai le tele o ituaiga o faʻamaoniga e mafai ai e se tagata ona fuafua tutoatasi le ono mafai ona i ai le maualuga o le suka i le tino.

Muamua lava, o faailoga e tatau ona mataala ai le tagata o mea nei:

  1. Le i ai o se lagona faifaipea o le fia inu ma le susu.
  2. O se faʻaopoopoga taua o le fia ai po o le faʻaalia o se lagona le mafaamatalaina o le fiaʻai.
  3. O foliga vaaia o le faifai pea o le urination ma le faateleina o le numera o le mimilo.
  4. O foliga mai o se lagona o le mago ma le mama i luga o le paʻu.
  5. O le vaivai ma vaivaiga i le tino atoa.

Afai e iloa nei faailoga, e tatau ona e faʻatalanoa se endocrinologist mo fautuaga. A maeʻa le suʻega, ole a faatonu e le fomaʻi le tagata gasegase e foai atu le toto mo le auiliiliga o le suka i totonu.

Faʻalagolago i le ituaiga o suʻega suʻesuʻe, o le toto o le a aveesea mai se tamatamailima poʻo se vein.

E faʻapefea ona saunia mo foai toto?

Ina ia mafai ona maua le faʻamaoniga e maua mai i le suʻega toto ina ia saʻo lelei, e manaʻomia ni nai tulafono faigofie. I nai aso ao le i ave le toto mo se auiliiliga, e tatau ona taofi le inu o vailaau e mafai ona aafia ai le saʻo o le iuga.

E le gata i lea, ao le i foaiina atu le toto mo le auiliiliga mo le suka, e tatau ona e teena le inu ava malosi mo ni nai aso.

E le gata i lea, ao le i aveina le toto mo le auiliiliga, e tatau ona e lafoaia le fafaga ma le gaioiga faaletino i le tino. Faʻaliliu atoa mai le taumafaina o mea taumafa e tatau ona 12 itula aʻo leʻi faia le biomaterial mo le auiliiliga. Aʻo leʻi faʻatalanoaina suʻesuʻega e faʻatagaina e fufulu ou nifo.

E le gata i lea, e faʻasaina le faʻafefeteina o meaʻai ma le asu ao lei tuuina atu le toto.

E mafai ona ave se suʻega toto mo le suka i le toetoe o soʻo se falemaʻi, pe afai oi ai se taʻiala na tuʻuina atu e lau fomaʻi. E mafai foi ona faia mo se totogi laʻititi i se falemaʻi faʻapitoa tumaoti, lea i totonu o lona fausaga o loʻo i ai se fale suʻesuʻe.

O le toto mo le auiliiliga e ave i le taeao i luga o se manava gaogao. Mo le auiliiliga, e tatau ona ave le toto mai se tamatamailima pe mai se vein.

Le masani o le suʻega i tamaiti ma fafine maʻitaga

Afai o le toto mo le suega o le kullukose na maua mai se tina maʻitaga, ona talia lea o se mea e sili atu le itiiti o le kulukose o le toto. E mafua lenei mea i le mea moni o le tino o le fafine o loʻo iai i se tulaga faʻapitoa ma e manaʻomia ai le tele o le malosi mo galuega masani.

O siama o le tino maʻitaga e manaʻomia ai le tele o meaʻai mo le atoatoaga o le faʻatinoga ma le faʻaleleia masani o le fetus. O lenei manaoga e faʻaaoga i mea uma e tatau ai, e aofia ai le kulukose.

O le suʻeina o le toto o se fafine maʻitaga mo le suka o loʻo faia i le leai o se eseesega tele i faailo faalua i le taimi o le maitaga. O le taimi muamua e faia ai sea suʻesuʻega pe a lesitala i le 8-12 vaiaso o le maʻitaga ma le taimi lona lua i le kuata mulimuli o le fanauina o se tamaititi. O le tele o taimi, o le suʻega lona lua e faia i le 30 vaiaso o le gaioiga.

I le taimi o le maitaga, o laʻasaga masani o le kulukose e maualuga e tusa ma le 6.0 mmol / L i le toto toto ma e oʻo atu i le 7.0 mmol / L i le vevela. Afai ua sili atu nei tau aogā, ua fautuaina ia maua e le fafine maʻitaga se suʻega o le faapalepale kullukose.

I le tino o se tamaititi, o le faailoga o le aofaʻi o le kulukose e faʻatatau i tausaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e itiiti ifo nai lo o se tagata matua, ma talu mai le 14 tausaga, o le maualuga o le kulukose i le toto o le tino o le tamaitiiti e tutusa ma lena i se tagata matua.

Afai e maua se maualuga maualuga o suga i le tino o le tamaititi, ona faatonuina lea o le tamaititi ni suega faaopoopo ina ia maua ai se ata atoatoa o le tulaga o le tamaititi. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻaalia ai pe faapefea ona tupu se suʻega toto mo le suka.

E ui lava e le o le mea e faʻaaogaina ai le faʻatinoina o le tino. O le hemostasis Peraimeri e tuʻuina atu e platelets ma mea faʻapitoa.

O le faateleina o le coagulability (hypercoagulation) e tau atu ai i le thrombosis i le taimi o le toto toto, ae mafai ona mafua ai le pathology i le tulaga o le thrombosis ma le thromboembolism.

Faʻaitiitiga (hypocoagulation) o loʻo matauina i le toto, ae faʻaaogaina i lalo o le pule mo togafitiga o le thrombosis.

O faailoilo uma e faia ai le coagulogram toto e faʻaalia. Mo se iloiloga atoa, o se suʻesuʻega o mea e faʻaaogaina ai le mea e tatau ai. E toʻasefulu tolu oi latou, ae o toilalo taʻitoʻatasi e taʻitaʻia ai faafitauli matuiā.

Faailoga mo suʻesuʻega

I togafitiga faafomaʻi, ei ai tulaga e tatau ai ona taulai atu i le faʻamaopoopoina o le toto o le tagata maʻi. O se suʻega toto mo se coagulogram ua faʻamaonia:

  • afai ei ai i le tagata ni faailoga faʻaalia o le gasegase o le toto, faʻavalea i luga o le paʻu mai sina mea itiiti,
  • i sauniuniga mo togafitiga faʻapitoa,
  • ma faʻamaʻi o le ate, fatu ma le toto toto,
  • ia suʻesuʻe mafuaaga o le faʻaleagaina o le puipuiga o le puipuiga,
  • ia mataʻituina le tulaga o se fafine maʻitaga.

E manaʻomia suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga mo le filifilia i togafitiga o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai lenei meatotino o le toto, faʻatasi ai ma le faʻasolosolo i le thrombosis vascular (faʻamaʻi fatu fatu, stroke, veinsose veins, cardiac arrhythmias). I nei faʻamaʻi, ua faia ai se suʻesuʻega e faʻatautaia ai le aoga o fualaau.

Tulafono mo le foai toto mo se coagulogram

O le tau o se suʻesuʻega sese o le mamafa o le toto, pe, i se isi itu, o le thrombosis vascular ma le atinaʻeina o se maʻi pipisi.

Ina ia mautinoa le mautinoa o le mauaina o faailo, o le toto sampling i luga o se coagulogram e na o le pau lava le mea e ausia pe afai e faamalieina tulaga talafeagai:

  • latou te ave le toto i luga o se manava leʻo - o lona uiga e le mafai e le tagata maʻi ona 'ai mai le 8 i le 12 itula, e mafai ona faʻatagaina le' aiga o le afiafi i le po muamua, e matua faasaina le inu ava malosi (e aofia ai pia),
  • e le mafai ona e inu leuti, kofe, sua i le itula ao le i ave le toto,
  • Ua fautuaina e te vave inu i se ipu vai vai masani ae leʻi ulu atu i le potu togafitiga,
  • e le o fautuaina galuega faaletino, galue malosi,
  • e tatau ona lapatai mai e uiga i le faʻaauau pea ona faʻaaogaina o tui puipuia.

O suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e faia mai le toto vevesi

Manaoga lautele mo soʻo se auiliiliga:

  • aua le tuʻuina atu le toto mai se talaaga o le atuatuvale, vaivai,
  • i le tulaga o le vevela mai le ituaiga toto ma injections, e tatau ona lapatai le fomaʻi (o le auiliiliga e faia i le tulaga o le maʻi o taoto i luga o le moega).

O le taimi e sili ona talafeagai mo le suʻega o le taeao, pe a uma se moe lelei, ao leʻi oʻo i le taeao.

Laasaga aupito iti o faailoga

O se aʻoaʻoga faʻalautele e aofia ai le tele o faailo. E faʻaaoga e faʻamaonia ai le tele o faʻamaʻi pipisi.E le o falemaʻi uma ile falemaʻi e mafai ona faʻataʻitaʻiina suʻega taʻitasi. E manaʻomia ai meafaigaluega faʻapitoa.

O le mea lea, i le faʻatinoga, o le auiliiliga e aofia ai le seti aupito sili ona lelei, lea e mafai ai ona faamasinoina faʻatasi ma faʻamatalaga o le hemostasis muamua (faitau o le platelet, taimi o le toto, teteʻe o le talisa, faʻasalaga o le platelets, faʻasalaga o le kopa) e uiga i mea e faʻaaogaina ai le toto.

O le a le mea e maua ai sina faʻamatalaga faʻasolosolo? Mafaufau i faailoga sili ona lauiloa, o latou tulaga faatonuina ma suiga o filifiliga.

Taimi o le faʻasologa o le toto

2 ml o le toto ua aveesea mai le vein vein. E aunoa ma le faʻaopoopoga o vailaʻau faʻamalosia, e tuʻuina atu i le 1 ml i totonu o le lua faʻamaʻi, lea e tuʻuina i totonu o le vai vai taele e faʻavave ai le vevela o le tino. Ua vave amata le taofi. O pulumu e fai sina siʻosiʻomaga ma siakiina mo le faʻasologa o le kopa. Mo se faʻatuatuaga mautinoa, o le averesi maua mai i le taimi o le lua suʻega suʻega e iloiloina.

O le masani e masani mai le lima i le sefulu minute.

O le faʻalauteleina o le clotting taimi i le 15 minute poʻo le sili atu o loʻo faaalia ai le le atoatoa o le palatini o le prothrombinase, o le faaletonu o le prothrombin ma le fibrinogen, vitamini C. O le taunuuga lenei o le gaioiga o le heparin, ae o se aafiaga e le manaomia (itu) o tui.

O se metotia faʻafaigofie o le faʻaaogaina lea o se pulou se tasi, o le taunuuga o le a itiiti ifo le sao.

Faʻailoga o le Prothrombin (taimi o le prothrombin)

Le aano o le metotia: o le suʻesuʻega e faia e tusa ai ma le fuafuaga muamua, ae o se fofo o le calcium chloride ma se vaifofo masani o le thromboplastin ua faaopoopo i le suʻega suʻega. E mafai ona tofotofoina le gafatia e faʻatautaia ai pe a iai le tele o le thromboplastin.

O le faʻalauteleina o le taimi e faʻaalia ai le le lelei i le faʻasologa o le enzyme prothrombinase, o le faʻavaeina o le prothrombin ma le fibrinogen. O maʻi faʻamaʻi faʻasolosolo, vaivaiga gase, malabsorption i totonu o le manava, ma le dysbiosis e oʻo atu ai i se togafitiga talitutusa.

O le taunuʻuga i le faʻasologa o se faʻamaumauga o loʻo faʻamatalaina e avea o se pasene o le taimi faʻasolosolo o le plasma masani i le taunuʻuga o le maʻi. I tagata soifua maloloina, o le%. O se faaitiitia i le faasino igoa ei ai lona tutusa tutusa ma se faaopoopoga o le taimi o le prothrombin.

Faʻasologa o le Vaega Thromboplastin Time (APTT)

O le faʻamalamalamaga o le APTT o se fesuiaiga o le faʻaaogaina o le plasma recalcification faʻatasi ma le faʻaopoopoga o phospholipids (vaifofo masani o le erythrophosphatide poʻo le cephalin). E mafai ai ona faʻamaonia le le atoatoa o mafuaʻaga o le coagulation o le plasma; o le mea sili ona maaleale o le coagulogram.

Suesuega i nisi taimi e manaʻomia ai sina mataʻu toto

Faʻamataʻu le faʻamaonia o le tau o se tulaga lamatia mo le atinaʻe o le thrombosis. E maitauina le faapaleniina ile togafitiga o le heparin poo le leai foi o ni mea e aʻafia ai mea e faʻaaogaina.

Plasma fibrinogen

O le faʻamatalaga o le fibrinogen e faʻavae i luga o le meatotino o le liliu atu i fibrin ma le faʻaopoopoga o sui faapitoa. O fibrin filaments ua tuʻuina atu i se faamama ma mamafa pe, e ala i le faʻamavaeina, liua i se vailanu lanu. O metotia uma e lua e mafai ai e oe ona faʻataʻoto le faailoga.

O le masani e laʻititi mai le 5.9 i le 11.7 μmol / L (2.0-3.5 g / L).

O se faʻaitiitia o le fibrinogen o loʻo matauina i faʻamaʻi pipisi e taʻua o le fibrinogenemia, faʻaleagaina ai le ate.

O le faailo e faʻapupulaina i faʻamaʻi pipisi, maʻi mama, maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, thrombosis ma le thromboembolism, pe a mavae ni manua, fanau pepe ma taotoga, ma le hypothyroidism.

I pepe, o le tulaga masani e maualalo, e faapena foi i pepe faatoa fananau mai, o le tele o fibrinogen e 1.25-3.0 g / l.

O se suʻega mo fibrinogen B. I se tagata soifua maloloina, e leaga.

Taimi o le gaʻo

Le natura o le auala: o le mafai gasegase e faʻasosoʻoina e fuafuaina e ala i le faaopoopoina o se faʻamautuga faʻaaogaina o le uila.

O se faʻaopoopoga o le taimi e matauina i le gau o le fibrinogen deficiency, faʻateleina le coagulation i totonu o le tino, ma le faaleagaina o mea i le ate.O le metotia e taatele i le togafitiga o fualaau mai le vaega o fibrinolytics ma le heparin.

O se faʻataʻitaʻiga o le lisiina o iuga uma o se suʻesuʻega lautele

O le toto toto e teteʻe

O le metotia e talitutusa lava ma le muamua, ae e le gata o le faʻatonuina o le paipu, ae o lona fua faʻatusatusa foi. O le tali ua tuʻuina mai i se faʻauigaga agavaa (0 - e le maua, 1 - avanoa) ma i le aofaʻi (masani mai le 40 i le 95%).

O le faaitiitia o le teteʻe e tupu i le thrombocytopenia. O le tuputupu ae o se uiga o ituaiga ania.

Taimi o le Faʻamanatuina o le Plasma

O le aʻafiaga o le metotia: plasma ma se vaifofo o le calcium chloride e faʻafefiloi i se vai vai i le ratio 1: 2 i le vai vai, o le taimi o le faʻaalia o se kopa e iloa e se matagi. O le suʻesuʻega e toe faaluaina ma o le avega avega e fuafua.

O le aoga masani e 1-2 minute.

O le faʻapuʻupuʻuga o le taimi e faʻaalia ai le tele o mea totino o le toto.

O le tuufaatasiga e faamaumauina ma le le atoatoa o tulaga o le coagulation plasma, o le i ai o se vailaʻau e pei o le heparin i le toto, ma le thrombocytopenia.

Vaʻaia o le pala i le heparin

O le suʻega o loʻo faʻaalia ai le vave ona fai o le kopa o le fibrin ma le faʻaopoopoga o le heparin i le suʻega o le suʻega.

E masani lava, e tupu lenei mea pe a mavae le 7-15 minute.

Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faailo, latou te talanoa i le faʻaitiitia o le faapalepale i le heparin. E masani ona matauina i faʻamaʻi ate. Afai o le faapalepale e itiiti ifo ma le fitu minute, e mafai ona fautuaina le hypercoagulation.

Le taua o le coagulogram ao maitaga

I le taimi lava lea e tasi e pei o le coagulogram indices i fafine maʻitaga, ua siaki le vaega ma le Rh

O le fetuutuunaiga o le toto o se fafine maʻitaga e manaomia ai se toto faaopoopo, o se lio fou o le toto, o le atiina ae o isi masini ma mea e gafa ma le hemostasis o le tina ma le tama.

Le mataʻituina o le atinaʻe masani i le taimi o le maitaga, o le suʻesuʻega o le coagulogram o loʻo faʻatulagaina i le tai tolu masina. I le avea ai o se tulafono, o le faʻatonuina o le faʻatinoina o le tamaititi e faʻatupulaʻia sina vaega. O lenei tino o se fafine maʻitaga e puipuia o ia mai le toto. O faʻataʻitaʻiga faʻamaonia e mafai ai e oe ona puipuia:

  • thrombotic complications (limo vein thrombosis),
  • mafai ona tupu se faʻalavelave
  • taimi faʻamaonia le faʻaleagaina o le placental,
  • sauniuni mo le fanau mai.

E oo lava i se lapoa tele o faailo o le coagulogram e le lava mo le siakiina o faamai pipisi. Saʻiliʻiliga o matāʻupu faʻasolosolo.

Iloiloga o le faailoilo e manaʻomia ai se faʻatusatusaga o vaega taʻitasi o suʻega, faʻatautaia suʻesuʻega o le toto o meaola, malamalamaʻaga o suiga lelei i faʻamaʻi masani.

Teine Faanatinati. Coagulogram.

faamolemole taʻu mai pe faapefea ona alu! Ave taeao taeao.

Mai se vein, ma se nila vaovao, ae mo aʻu e sili atu foi le tuʻuina atu mai le vein 20 taimi nai lo le 1 le taimi mai le tamailima ma sili atu ona masani.

Ia, atonu e foliga faʻavalevalea - ae mo aʻu e leai se mea e sili atu le leaga nai lo le ofoina mai o le toto mai le tamatamailima, e sili atu le 30 mai le vein)

ioe aua le fefe! Sa ou tuuina atu le silia ma le 2 taimi ma ou te le manatua po o fea)) E foliga mai i se vein. Ia, pe na latou ave AIDS ma le syphilis? O lea la e le toe tiga! O le mea autu e le o le tuai ma, e foliga mai, e tatau ona i ai se manava gaogao.

Filifiliga o manatu

O le a matou feutagaʻi ma le manatu autu o le a faʻaaogaina lelei i lenei tusiga. O lea la, o le totogulogram toto o lona auiliiliga mo le homeostasis. I se isi faaupuga, o le a faʻapena ona suʻesuʻeina le tino o le toto toto.

O le totoina o le toto o le faagasologa lea o le faʻamalosi mai se vai e tutusa lelei ma le setete o se kopa e taua. O se mea faʻaleaganuʻu lenei, o se puipuiga patino o le tino i le toto. O le faagasologa o le faʻasoasoaina o ia lava e faʻatulafonoina e ala i ia faiga taua e pei o le endocrine ma le popole.

Saunia mo le suʻega

Faʻafefea ona tuʻuina atu le toto i se coagulogram, o le a le mea e tatau ona iloa mo lenei mea? Muamua lava, e taua le fai atu e tatau ona sauniuni mo lenei faʻatinoga aʻo lumanaʻi. E naʻo le auala lenei o le a maua ai taunuʻuga e saʻo ma o le a mafai ona faʻaalia pe o iai ni faafitauli poʻo le toesea.

  1. Aʻo leʻi faia le suʻega, e le mafai ona e 'ai meaai mo le tele o itula. O le mafuaʻaga lea ua faia ai lenei auiliiliga i le taeao. Ua taʻu atu i le tagata maʻi e le mafai ona e 'ai le taeao. O lona uiga, o le auiliiliga ua tuʻuina atu i luga o se manava leai.
  2. I le afiafi, i le aso ao lumanai le foai toto, e fautuaina le tagata maʻi i se meaai mama e aunoa ma ni mea mama, ulaula meaʻai, meaai falai.
  3. E mafai ona e inu i le taeao ao leʻi suʻeina. Ae peitai, na o vai mama e aunoa ma le kesi. I lalo o le kofe taofi, lauti, sua.
  4. Afai e ulaula le tagata maʻi, aloese mai le sikaleti mo se itula aʻo leʻi faia le suʻega.
  5. Fomaʻi fautuaina: ao lei faia se suʻega toto mo se coagulogram, e tatau ona e inuina se ipu vai mama (ml).
  6. I le aso o le suʻega, e le fautuaina oe e galue malosi oe faaletino pe faalelagona.
  7. I le taimi lava aʻo leʻi amataina le toto, e tatau i le tagata maʻi ona toʻa, paleni. E tatau ona toe foʻi le pulupulu masani.
  8. Afai e ave e se tagata vailaʻau e aʻafia ai le toto toto, e tatau ona taʻuina atu fomai i lenei mea.
  9. Afai e le talia e le tagata gasegase togafitiga toto, e tatau foi ona lapataia tagata tomai faapitoa e uiga i lenei mea.

Faʻavave toto toto mai se vela poʻo le tamatamailima

"Suauu toto" o se vaitaimi e faʻaaogaina e tagata. I le faiga faafomaʻi, o lenei metotia suʻesuʻe ua taʻua o se auʻiliʻiliga e fuafua ai pe o le a le aofaʻi o le kulukose i totonu o le vevela biomaterial vevela.

E talitonuina o lona anapogi o le suka toto mai le vein, tusa lava po o le a le itupa, e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / l.

Ae o le tele o mea e ono aʻafia ai nei faʻaʻailoga, e amata mai i le ituaiga o toto na faia mo le auiliiliga, foaʻiina o feusuaiga, faʻapea foi le taimi o le aso (sili i le taeao) pe a oʻo mai le faʻamatalaga.

Faʻafefea ma fea?

Afai ua faatonuina se coagulogram mo se maʻi, o fea e sau ai le toto? O le pa o le a faia mai se vein. O le taunuuga o le vai ua tuʻuina i totonu o suʻega faʻataʻitaʻiga (e oʻo atu i se igoa patino) lea na faʻaopoopoina ai se faʻasao i le aso na muamua atu.

  1. O le nofoaga o le puncture e muaʻi togafitia i le ava malosi (ae le o le gala!).
  2. E naʻo le maeʻa ona faʻamago atoatoa le ava malosi.
  3. A o le i faia le toto, e sili pe a le faʻaaogaina se taʻaloga. O le mea o le faʻamalosia o le tino o le tagata e faʻaosofia ai le totoina o le toto, i le tulaga lea o le a ono faʻasese ai taunuuga.
  4. O le toto muamua o le toto o le 5-6 e le faatagaina i totonu o le paʻu (faʻafefete i se paʻu), aua e ono aofia ai le thromboplastin.

Taua: afai e faʻataʻitaʻiina se suʻega, o le a amata ona i ai le toto sampling mo le coagulogram, fibrinogen ma le index prothrombin.

O le a le taimi e mafai ai ona faʻamatalaina le coagulogram toto?

  1. Afai ei ai faafitauli i le tagata maʻi i le tui toto.
  2. O lenei auʻiliʻiliga e tatau ona faʻataʻitaʻiina i tagata maʻi o loʻo alu mo taotoga.
  3. Afai o le tagata gasegase o loʻo i ai le gaogao poʻo isi gasegase.
  4. O lenei suʻesuʻega e manaʻomia mo na tagata gasegase o loʻo togafitia i le anticoagulants.
  5. Afai o le maʻi e iai se talafaasolopito o le fatu fatu poʻo le faʻamaʻi.
  6. O lenei auiliiliga e manaʻomia mo tagata o loʻo i ai faafitauli i le ate ma le toto toto.
  7. I faʻamaʻi pipisi, e tatau foi ona tuʻuina atu le toto i se coagulogram.
  8. O le auiliiliga e masani ona faatonuina mo fafine maitaga.
  9. Faʻaaliga mo lona faʻafeiloaʻiga o vailaʻau vevela o pito i lalo.

O le a le galuega a le kulukose ma pe faapefea ona ulu atu i le tino?

I luga o le mauaina o meaai, e gagau i totonu o se suka faigofie. I totonu o le tino o le tino e faʻaaogaina ai le malosi o le malosi o gaʻo uma. O le tele o kulukose o loʻo faʻaaogāina e le tele o sela. Afai e le lava le tuʻuina atu o lenei vailaau i le tino, ona ave uma lea o le malosi talafeagai mai le gaʻo o le tino o loʻo maua i le tino.

O le mea sili lea ona leaga.

I le malepe o gaʻo, ua faia ai tino o le konu, o ni mea oona mo le tino atoa, e aofia ai le faiʻai. I le taimi lava e tasi, e lagona ai e le tagata le gasegase faifaipea ma vaivaiga, aemaise lava le vaaia manino i tamaiti.E i ai le le atoatoa o le kulukose i totonu o le tino e mafai foi ona afua ai le faʻaleagaina, faʻaleagaina pea.

O aʻafiaga le lelei mo le tino o le tagata ua i ai uma le faaletonu ma le sili atu o le kulukose. O le mea lea, e tatau ona mataitu lana faatinoga.

Mea taumafa o le malosi o le tino e tutupu e tusa ai ma lenei polokalame:

  1. O le suga e faʻamalosia i meaai.
  2. O le tele o le vailaʻau e tuʻuina i le ate, e fai ai le glycogen, o se vailaʻau faʻamalosi tele.
  3. Pe a avatu e le tino se faailo e uiga i le manaʻoga mo lenei vailaʻau e mautinoa ai le galue masani o sela, o hormonia faapitoa ia liua i le kulukose, lea e tuʻuina atu ai okeni uma ma le malosi talafeagai.
  4. E tupu lenei mea i lalo ole aafiaga o hormonia faapitoa.

O maualuga o le suka e tausia ma pulea e insulin, lea e maua mai e le pancreas. I lalo o nisi itu, e ono faateleina le maualuga ole kulukose o le toto. Ae o aʻafiaga o le adrenaline ma le norepinephrine (faia e le grenades) e mafai ona maualalo ai le kulūkose. O mea e taʻua o le homone-pei o vailaʻau e mafai foi ona i ai ni aʻafiaga.

Ua uma ona taʻua e tele mea e aʻafia ai taunuuga o suʻega falesuesue. Ma, e foliga mai, o se suʻega masani o le toto mo le fuafuaina o le suka i se biomaterial e mafai ona ese.

O meaola faʻapitoa e mafai ona ave i luga o se manava gaogao poʻo "faʻatasi ai ma se avega":

  • mai se vein (toto vevela, lea e faʻaalia ai le plasma o le kulukose i le toto o le tagata maʻi),
  • mai le tamatamailima (ulu ulu),
  • ma se glucometer, lea e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le kulukose o le kulukose.

O le toto mai se vein o le a faaalia ai se taunuuga o le tusa ma le 11% sili atu nai lo le tamatamailima. O le masani lenei mo le vevela biomaterial.

Mo se faataitaiga, o le maualuga o le suka i le biomaterial venous e 6.1 mmol / L, ma i le capillary, o nei faailoilo ua seti i le tapulaa e 5.5 mmol / L.

E mafai ona fesuisuiaʻi tulaga taua e tusa ai ma fua o loʻo faʻatauina e le fale suesue, ma e mafai ona oʻo i le 6.3 (mai le tamatamailima) ma le 5.7 (mai le vein).

Afai o le fua faʻatatau e faia faʻapitoa e faʻaaoga ai se glucometer, ona faʻaaogaina lea o le toto mai le tamailima mo lenei mea. O faailoilo e faʻaalia e le masini pe'ā maeʻa le suʻeina o se pa'ū toto e tatau ona filifili e tusa ai ma faatonuga mo ia.

I le taimi lava lea, tatou te maitau ai o se glucometer mo le fuafuaina o le suka o le toto e le o faʻaaoga mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le anemia, ona o le taunuuga atonu e le saʻo ma fesuiaʻi. E le talafeagai mo lenei ituaiga suʻesuʻega i le tele o kulukose toto ma le toto mai se vein.

A o lei faia lenei faiga i le fale, e tatau ona e faitauina ma le totoa ia faatonuga mo le masini, lea e manino ona faailoa mai le faasologa o le auiliiliga, faapea foi ma tapulaa o faailoga. Ae aua neʻi galo o le faʻaaogaina o le glucometer i le fale, faʻapea foʻi ma ona faʻamaoniga, e le mafai ona faʻamausali mo le faia o se faʻamaoniga.

E tele taimi e fautuaina ai nei masini mo tagata gasegase e iai se faʻamaoniga o le maʻisuka mo le kulukose ma le inisalini. Afai ei ai se manaʻoga e suʻe le kulūkose mo se tagata soifua maloloina, ona sili atu lea ona faia suʻega i fale suʻesuʻe faʻapitoa.

Ina ia saʻo lelei le fua o le suka, e tatau ona e iloa tulafono e tatau ona e mulimulitaʻi i ai aʻo lei foaiina atu le toto, e tusa lava pe o suʻesuʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega i totonu o puipui o se fomaʻi poʻo se tutoatasi i le fale.

  1. O le meaai mulimuli e tatau ona faia i le 8-10 itula aʻo leʻi faia le suʻega. O le faʻamatalaga lenei mo le "taeao i luga o se manava gaogao." O le mea lea, o le 'ai i le po po o le leva o le afiafi e le manaʻomia.
  2. Afai e mafai, faʻaaoga le gaioiga faʻaletino i se aso ae leʻi alu i le fale suesue. E matua taua lava lenei mea i gaoioiga taʻalo e fesoasoani i le faʻasaʻolotoina o le adrenaline.
  3. E le gata i lea, o le kulukose i le vein biomaterial e mafai ona suia i se tulaga faigata. O le mea lea, e tatau ona amanaia lenei mea.

I se tagata matua, o le maualuga o le suka o le toto na foaiina i le taeao i luga o se manava gaogao mai le 3.3 i le 5.5 iunite mo le capillary biomaterial e ave mai i se tamaʻi lima. Afai e aveesea le toto mai se vein, o lona uiga o faʻamaumauga masani o le ai ai i le tele o faʻamaumauga mai le 3.7 i le 6.1 mmol / L.

Afai o faʻamaoniga e latalata i le maualuga o le faʻaalia (6 iunite o mea e maua mai le tamailima po o le 6.9 mo le toto vevela), ona manaʻomia lea e le tagata maʻi le faʻatalanoaga o se fomaʻi (endocrinologist) ma ua manatu o le vailaʻau.

O le siama o le maʻisuka ua faia pe afai ei ai se molimau a se tagata matua i le taeao i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le 6.1 (blood capillary) ma le 7.0 (toto veʻa).

I nisi o tagata gasegase, e faamanino ai le siama, o le biomaterial e le o luga o se manava gaogao, ae o le "avega". O lona uiga e tatau ona e sau i le fale suesue e suʻe le suʻega 2 itula pe a uma le taumafataga mulimuli.

I lenei tulaga, o taunuuga masani o le ai ai i le va o le 4 i le 7.8 iunite. Afai o faʻamatalaga pe a uma ona suia i luga pe lalo foi le avega, e tatau ona faia nisi suʻega suʻega poʻo toe suʻe suʻega.

E faia e le fomaʻi se filifiliga e uiga i lenei mea pe a maeʻa ona suʻesuʻe le tala faʻasolopito o maʻi ma suʻesuʻega a le fale suesue.

Ole fua ole kulukose i tamaiti ei ai uiga eseese. O le maʻi suka ma le gasegase i le gaosia o le inisalini i le tino o le tamaititi e mafai ona amata i soo se taimi.

O mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi atonu e:

  • tele faamalositino
  • faateleina le numera o le tino,
  • tulaga faigata.

O le mea lea, e tatau ona faia le suʻega i se taimi masani.

Ma afai ei ai ni faʻamaoniga manino e taʻu mai ai se faafitauli, o le suʻeina o le toto mo le suka e manatu lelei e talafeagai ma talafeagai mo le siama.

Mai le fanau mai i le tasi le tausaga, o le faitau kullukose i le biomaterial e amata mai i le 2.8 i le 4.4 e faʻaalia e masani.

E le gata i lea, mo tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matua, o le kulūkose e maualuga ma e amata mai le 3.3 i le 5.0 pe a pasia i luga o se manava gaogao i le taeao, ma o le masani lenei. O tamaiti i luga o lenei tausaga ei ai o latou faailoga e tasi o tagata matutua.

Afai tatou te talanoa e uiga i le glucose masani i totonu o le biomaterial o se fafine maʻitaga, ona latou maua ai lea o ni mea e ese ai.

I se "tulaga manaia" i totonu o le tino o se fafine, o suiga o le hormonal e tutupu, lea e mafai ona aʻafia ai taunuuga o suesuega suʻesuʻe.

O le masani mo fafine maʻitaga ua fuafuaina i le tele o faailoga o le suka mai le 3.8 i le 5.8 mmol / L i le toto suauu na ofoina mai i le taeao i luga o se manava gaogao, ma mai le 3.9 i le 6.2 mmol / L i le biomaterial e aumai mai se vein. Afai o le maualuga e maualuga atu nai lo le tau aofaʻi, o lona uiga e manaʻomia e le fafine ona suʻesuʻe atili ma feutagaʻi faʻamaonia ma se tagata tomai faapitoa.

Aʻo faagasolo le taimi o le faʻagasologa, e tatau i le tamaititi ona mataala ma avea ma mafuaaga mo le faʻafesoʻotaʻi le fale suesue:

  • faateleina le 'ai
  • suiga ma faafitauli i le urination,
  • oso oso pea i le toto.

O lenei tulaga e le mafai ona faʻaalia saʻo le atinaʻeina o le maʻisuka, ae o isi suʻesuʻega e talafeagai e faʻasaʻo ai le maʻi ma aumai ai le kulukose i taunuʻu masani.

E tatau ona maitauina i le lona lua ma le tolu o le tolu masina o le maitaga, o le maʻisuka ituaiga e mafai ona tupu, lea e tupu i se taimi pe a uma le fanau mai. Ae e le o lona uiga e le tatau ona suʻesuʻe le fafine.

I ia ituaiga o gasegase, o le siaki faifai pea o le tulaga ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (capillary or venous) e tatau ona faatinoina, e pei ona i ai i nisi tulaga e mafai ona tupu lenei mea i le maʻisuka.

O le mafuaaga lena, i le vaitau o le fanauina o se tamaititi, e manaʻomia e le fafine ona faia se suʻesuʻega i suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega.

Manatua o kulukose maualuga pe maualalo e mafai ona oʻo atu ai i gasegase matuia ma faʻafitauli o le soifua maloloina.O le mafuaʻaga lea ua fautuaina ai tagata uma ina ia faia se suʻega a le suʻega i le leai o ni faʻamatalaga manino ma ni faʻamaoniga pe a ma le tasi mo le 12 masina. O lenei mea e mafai ai ona iloa le faafitauli i le taimi ma fetuunai le tino.

Fibrinogen concentration

Faailoga masani: mai le 5.9 i le 11.7 μmol / L. E mafai ona faʻaititia i le tele o faʻamaʻi ate. Faateleina i tulaga nei:

  1. Afai o loʻo maʻi le maʻi o le maʻi.
  2. I faʻamaʻi pipisi.
  3. Faʻatasi ai ma le leai o ni vevela o le thyroid.

O lenei faailoilo ua faʻamatalaina e pei o loʻo taʻua i lalo: "complexes fibrin-monomer soluble". O se faailoga lea o le faʻaaogaina o le tino. O loʻo faʻaalia ai se suiga i le fibrin i lalo o le aafiaga o le thrombin ma le plasmin. Le pito i luga o le masani: 4 mg / 100 ml. E mafai ona fesuisuiai e faʻalagolago i mafuaʻaga e tasi e pei o le fibrinogen.

Plasma hepatarin toleni

O lenei faʻamaoniga o loʻo faʻaalia ai le tele o le paʻu i totonu o le toto. I lenei tulaga, o le a mafai ona iloa pe o le a le umi e faia ai le fibrin i totonu o le plasma toto (e tatau ona tupu pe'ā uma ona faʻaofiina le heparin i totonu o le toto). Tulaga masani masani: 7-15 minute. Ole faʻaitiitia o le toto i le heparin e faʻaititia pe a fai e iai ni faafitauli ole ate (15 minute pe sili atu). O le faʻamaʻiina (lea e masani ai mo fafine maʻitaga), o le i ai o tumutumu gasegase, faʻamaʻi o le cardiovascular system, faʻapea foi ma le taimi o le faʻasologa o taimi - o nei faafitauli e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamaoniga o le toto e itiiti ifo ma le 7 minute.

Fibrinolytic gaoioiga

O lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona e iloa le tele o le toto e mafai ona faʻavaeina ai le toto totoga tutoatasi. Fibrinolysin, o loʻo i totonu o le plasma ma e mafai ona faʻaumatia le fausaga o se tui toto, e nafa ma lenei mea. Afai o le tagata gasegase o loʻo i ai toto na te vave faʻavevela nai lo le masani, ona maua ai lea o se lamatiaga ole toto.

Duke Indicators

Afai e manaomia e le tagata maʻi le suʻeina o le toto mo se coagulogram, e mafai foi ona suesueina le umi ole toto ole Duke. I lenei tulaga, o le tagata maʻi o le a tui lona tamailima. O le loloto o le faʻaogaina o le lancet (meafaigaluega faʻapitoa) e 4 mm. Ma, pe tusa o le lua lona lua, o le a aveesea mai le toto mai le tagata maʻi i se pepa faapitoa. A maeʻa ona aveese se tasi o otaota, e iloa e le fomaʻi le taimi e aliali mai ai le isi mea mai le manua. I lenei auala, o le coagulability capillary o le toto ua siakiina i se tagata maʻi. Ma le lelei, o lenei faailo e tatau ona fesuiaʻi i totonu o le afa i le lua minute.

O le toto toto e teteʻe

Pe a pasia se coagulogram toto, o le masani o lenei faailo e tatau ona mai le 45 i le 65%. I lenei tulaga, tatou te suesue i le faʻaitiitia o le toto toto, ma lona faʻaitiitia, faʻatasi ai ma le faʻasaʻolotoina o le toto toto. Totogi o loʻo tulaʻi mai o se taunuuga o le anemia. Faaitiitia pe a fai o le maʻi o le platelet o loʻo faʻaitiitia pe faʻapupulaina foi le toto mumu.

O lenei faailo o loʻo tuʻuina atu ai faʻamatalaga i le taimi o le toe faʻaleleia o le plasma. Norm: mai le 60 i le 120 sekone. O se tasi lenei o faʻamatalaga sili ona taua o le homeostasis. Afai o le taimi e itiiti ifo nai lo le taʻuina, e mafai ona tatou fai atu o le tagata maʻi e maua ai le faʻamaʻi toto.

Ni nai upu e uiga i tamaiti

E taua le fai atu, i tagata gasegase talavou, o nisi o faailoga o le a eseese ese mai nai tulaga masani o loʻo i luga, isi - sili atu. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le fibrinogen i le toto o se tamaititi e tusa ma le 1.25-3.00 g / l. I le taimi lava lena, i se tagata matua - 2-4 g / l. E mafai ona tuʻuina atu lenei auiliiliga i tamaiti i tulaga nei:

  1. A o lei taoto.
  2. Faʻamasani soo.
  3. Afai ei ai se masalosaloga o le hemophilia poʻo isi faʻamaʻi e aafia ai le faʻalauiloaina o le tino.

O nai upu e uiga i fafine maʻitaga

Faʻaipoʻa e fanauina se pepe, o lenei auiliiliga e faʻatolu ona faia i le 9 masina (1 taimi i le tai tolu masina).E tāua tele lenei mea, talu ai o suiga o le tino o le fafine maʻitaga na suia, lea e aʻafia ai ile homeostasis (o suiga e le o se mea faʻaleagaina, ae o le tino, o le masani). E le gata i lea, o lenei suʻesuʻega o le a fesoasoani e iloa ai le taufaʻamataʻu o le faʻaipoipoina po o le vave fanau mai (lea e masani ona tupu ona o le thrombosis). I le uluaʻi masina muamua, e mafai ona faʻaopopo atili faʻataʻitaʻiga o le toto, faʻalatalata i le fānauga - faʻaitiitia. O nei mea uma e masani, aua o le auala lea e taumafai ai le tino e puipui ia lava mai le gasegase toto ma le toto tele. Afai e le o faamalieina fomai i taunuuga, o le a toe pasi e lenei fafine lenei auiliiliga. Afai o le fafine ua maʻitaga ua faatonuina se coagulogram (suʻega toto), o le masani o faailoga o le a ese si ese nai lo se tagata maloloina:

  1. Taimi o le vevela: sekone.
  2. Fibrinogen: 6 g / l.
  3. Prothrombin:%.
  4. APTT: sekone.

Afai ei ai se tamaitai i se tulaga, o le suʻesuʻeina o se faailoga e pei o le prothrombin e taua tele mo ia. O lona fesuiaʻiga mai le masani e mafai ona taʻu mai ai o le tagata maʻi o loʻo i ai le lamatiaga o le vaʻaia o le placenta.

O le coagulogram o le suʻeina o le toto e faʻasalalau ai le natia ma le tele o pathoces.

O le coagulogram o se suʻesuʻega auʻiliʻili faʻapitoa e faʻatatau i le fuafuaina o vaega autu o le toto e faʻaalia ai lona mafai gafatia. O le totoina o le toto o se tasi o galuega faavae e faamautinoa ai le galue masani o le tino, ma le vavae ese mai masani masani o nisi vaega e lamatia ai pe o le faateleina o le toto po o le saoasaoa o le coagulation o le toto i paʻu uila. Iloiloga faʻasalalau o faʻamaumauga o le coagulogram, o le a iloa e se fomaʻi agavaa ma togafitiga togafitiga i le taimi, puipuia le atiina ae o le stroke, fatuga o le fatu, faʻamaʻi o le tino ma le faʻamaʻi ma faafitauli faʻalavelave i le maitaga.

Coagulogram - o le a le suʻega ole toto

O le coagulogram o se suʻesuʻega faʻapitoa mo le falesuesue o le siakiina o le gaioiga o le hemostasis, o le biosystem faigata e faʻamoemoe i le faatumauina o le toto, taofiofi le faagasologa o le taofiofi o le toto, ma le taimi e faʻasaʻo ai paʻu uila (paʻu toto).

I se isi auala, o se auiliiliga o le suʻesuʻeina o le galuega o le hemostasis e taua o le hemostasiogram.

Ina ia faatumauina galuega faavae, o le toto e tatau ona:

  • Suavai e lava e ave ai le okesene ma meaʻai i totonu o vaʻa i gaʻo ma totoga, aveese faʻamaʻi oloa ma toxins, lagolago le faʻatinoina o le tino puipuia ma le faʻamalolo,
  • i ai se vaega faapitoa o le viscosity e tapunia ai va i totonu o vaa tetele ma laiti i le tulaga o manuʻa.

Afai e faʻaitiitia le taua o le toto i le taua, i le tulaga o le faamaligiina o lenei totoga e mafua ai le leiloa toto ma le maliu o le tino.

Ole maualuga tele ma le faateleina o le coagulability (hypercoagulation), i le isi itu, e mafua ai le faia o ni paʻu toto e mafai ona poloka ai ipu sili ona taua (pulmonary, coronary, cerebral) ma taitai atu ai i le thromboembolism, o le fatu ma le stroke.

O le suʻesuʻeina o le hemostasiogram e maualuga lona taua, ona o le faʻaogaina lelei o le hemostasis system e taofia uma ai le faʻaleagaina o le toto, ma le gasegase faʻapitoa ma le pipisi o le moega lapisi faʻatasi ai ma le toto.

O le suʻesuʻega e fai ma faigata, aua e malamalama i le faʻaogaina o le toto toto, e tatau i le fomaʻi ona mafai ona suʻeina taʻitasi tulaga taʻitasi ma iloilo uma faailoilo i le aofaʻi.

O le coagulogram e aofia ai le tele o numera, o ia mea uma e atagia ai se galuega patino o le hemostasis.

E lua ituaiga o hemostasiograms:

  • faigofie (faʻavae, faʻamaoniga, siaki, tulaga faʻataʻitaʻi),
  • faalauteleina (faalauteleina).

O se suʻesuʻega masani o loʻo faʻaalia pe le aofia ai le mea moni o le solia o le gaioioiga o le faʻaaogaina o le toto.O le auʻiliʻiliga e fesoasoani e iloa ai pe o le a le fesoʻotaʻiga o le vavaeesega mai le masani, ma - pe a iai se masalosaloga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le a faʻatalanoaina se suʻesuʻega lautele.

O le kolulogram masani e aofia ai le: prothrombin i% Quick or PTI, INR, fibrinogen, APTT, TV.

Ole auʻiliʻiliga auʻiliʻili e maua ai se suʻesuʻega faʻaletausaga, lea e le gata o le mea moni o suiga agavaa, ae o le faʻamaonia foi o fua faʻatatau.

O se suʻesuʻega atoa o le coagulogram o loʻo faia i le amanaʻia o le tele o mea e faʻaaogaina, faʻasalaga o ia mea taʻitasi mai masani masani e taʻitaʻia ai faafitauli matuiā. A aunoa ma lenei mea, o le suʻesuʻega ua manatu e faʻaalia.

O le hemostasiogram faʻalauteleina, faʻaopoopoga i faailoga o le coagulogram, e aofia ai le TV - Thrombin time, Antithrombin III, D-dimer.

I le faʻaopopo atu ia i latou, e tele ituaiga o coalgulograms faʻatautaia o loʻo faia, e aofia ai ni faʻamatalaga e talafeagai mo le iloiloga o le hemostasis i tulaga masani (aʻo lei faia le taotoga, aʻo gase, togafitiga faʻamalosi).

O le a le suʻega toto mo le suka e sili atu ona sao mai se tamatamailima pe mai se vela?

O le suʻeina o le toto mo le suka o se mea taua tele lea o le suʻesuʻeina ma fuafua le tikeri o le atinaʻe o le maʻisuka i se tagata maʻi. O lenei ituaiga suʻesuʻega e mafai ai ona iloa le i ai o mea faʻavae i faailoga o lenei taua i tagata pe a faatusatusa i le maualuga o le kulukose i totonu o tagata.

Mo le suʻega, e ave le toto mai le tamatamailima ma le toto mai se vein. O le faʻaaogaina o lenei auiliiliga o se auala lelei e iloa ai le maʻisuka o se tagata.

O le tele o taimi, o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo mafaufau po o le a le toto, o se vein poʻo se tamatamailima, o le sili lea ona saʻo ma sili ona faʻamaonia. O nei suʻega suʻega taʻitasi e maua ai faʻamatalaga patino e uiga i le tino.

I le faaopoopo atu i le fua o le suka, o le faia o ia suʻesuʻega e mafai ai ona fuafua, i le faaopoopo i le maʻisuka, nisi mea sese i le gaioiga o le tino o le endocrine o le tino.

O le auala mo le aveina o le toto mo le suka mai se vein ma mai se tamatamailima e i ai se eseesega tele. O lenei eseesega, o le filifilia o le suka o le toto mai se tamatamailima, o le toto atoa e faʻaaogaina, o le toto lea e maua mai i le pilillary system of the middle center, ma pe a suʻesuʻeina le suka i le toto, o le toto plasma oona e faʻaaoga mo suʻesuʻega.

O lenei eseesega e mafua mai i le mea moni o le toto mai le vein e tumau ai ona meatotino mo se taimi puupuu lava. O le suia o meatotino o le toto mai se vein e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea i le taimi o suʻega suʻesuʻega suʻesuʻega e faʻasese ai faailo mulimuli.

O le masani o le suka i totonu o le toto mai le tamatamailima ma le toto vevela ei ai ona eseesega eseese, lea e fesootaʻi ma foliga o le physiological. O le suʻega o le toto mo le kulukose e tatau ona faia i le taimi lava e uma ai faailoga muamua o le faateleina o le kulukose i totonu o le tino.

E faʻapefea ona faia se suʻega toto mo le suka mai se vein ma se tamailima

O se suʻega o le suka toto e faia ai se mea taua e suʻesuʻe ai. E mafai ai e oe ona fuafua le tikeri ma le natura o le atinaʻeina o le maʻisuka, e iloa ai maʻi o le endocrine polokalama. O le biomaterial e ave i auala e lua: mai tamatamailima ma vein. O le a le eseesega i le va o metotia ma o le a le masani masani o le suka o le toto mai se vein ma mai se tamailima.

Mafuaaga o le Siʻitia o le Glucose

I nisi tulaga, o le faateleina o le suka o le toto o se tali masani lea o le tino. E tupu lenei mea pe a manua, faatasi ai ma le malosi o le faʻalagona, maitaga, faʻamalosi malosi faaletino.

O le Hyperglycemia e tumau i ia tulaga mo sina taimi puupuu. O le faʻaleagaina o le natura o loʻo faʻaalia mai i le faʻalauteleina o le faʻaopoopoga o faailo.

O le mafuaʻaga o lenei mea o le maʻi o le endocrine, lea eo mai faatasi ma faʻafitauli o le tino.

O le isi mafuaaga e mafua ai le maʻi o le ate. I le tulaga o le afaina o le okeni, o le kulukose e teuina i le tulaga o le glycogen. O se tasi o mafuaaga taatele o le fafagaina.Aʻo faʻaaogaina le tele o suka, o le pancreas e leai se taimi e faʻasolo ai. O se taunuuga, e faʻapupulaina i le toto ma taʻitaʻia ai i le atinaʻe o le maʻisuka.

O aʻafiaga matuia e afaina ai foi le tulaga o le tino. O le mausali o le faʻamalosi o le mafaufau e faʻaolaina ai le matala. O le mea mulimuli e faʻamaonia ai le tele o homone e manaʻomia mo le fetuunaiga o le tino. I le taimi lava e tasi, e maualuga le maualuga o le suka.

O faʻamaʻi pipisi eseese e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le hyperglycemia. E tele taimi e tupu ai lenei mea i le gaioiga o le tino i totonu o masini. O isi mea e ono aʻafia ai e le faʻamavaeina: ogaoga ma le tumau le mumū poʻo le neoplasms i le pancreas, faʻaleagaina o le myocardial, o le stroke, faʻamalosi o hormones ma caffeine containing drugs.

Faailoga o le Hyperglycemia

Faailoga, pe a tatau ona suʻe se suʻega toto mo le suka mai se vela poʻo le tamatamailima:

  • susu ma le galala
  • vaivaiga ma le vaivai,
  • manuʻa e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • o se faateleina o le faateleina o le fia ai ma se fiaai le faamalieina,
  • malogo ma le suamalie o le epidermis,
  • toilalo o le fatu, le manava le mautonu,
  • faʻaauau faifaipea ma faʻateleina le faʻaaogaina o le urine.

Afai e maua na uiga, e taua tele le faʻatalanoa o se endocrinologist i se taimi vave e mafai ai.

Suʻe toto ma le totoʻa

O le suʻeina o le toto mo le suka e ave i le falemai, pe a maeʻa le taʻitaʻiga mai le fomaʻi. O le suʻesuʻega o le maʻisuka e mafai foi ona faia i faletusi tutoatasi.

I tagata matutua, o le aoina o meaola o meaola e faia mai le tamatamailima poʻo le vein. I se tamaititi - e masani mai le tamatamailima. I tamaiti e oo atu i le tausaga, e ave le toto mai le toevae poʻo mulivae. O le eseesega i le va o metotia o loʻo taoto i lo latou saʻo. O le faʻaaogaina o le toto sulu e maua ai sina faʻamatalaga nai lo le toto vevela. E mafua ona o lenei mea.

O le toto toto na aveesea mai le vevela vevela mo le auʻiliʻili o le suka o le toto. O loʻo faʻaalia i le maualuga o le mama. Ae ui i lea, e le o teuina atoa mo le umi. O le mea lea, o le plasma e faʻaaoga mo suʻesuʻega.

Faʻasalaina iuga

Afai o le glucose indicator e eseese i le va o le 5.6-6.0 mmol / l, ua fautuaina e le fomaʻi se setete. Afai e sili atu nei tapulaʻa, o loʻo maua maʻi matutua o tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi matutua i le maʻisuka. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega lona lua. E fautuaina foi le suʻeina o le toto mo le hemoglobin glyc.

O nisi taimi e fai mai fomaʻi e suʻe suʻega faʻamaʻi ma le kulukose. O loʻo faʻatinoina e pei ona faamatalaina i lalo.

  • I le avea ai o se faʻamuamua, o le anapogi ua ave le toto.
  • Ona faʻamatuʻu lea o le 75 g o le kulukose i le 200 ml o le vai. Ua tuʻuina atu le vai i le tagata maʻi e inu ai. Afai o le suʻega e pasia se tamaititi i lalo o le 14 tausaga le matua, e filifilia le fua ile 1.75 g o le vailaʻau i le 1 kg o le mamafa o le tino.
  • A maeʻa le 30 minute, 1 le itula, 2 itula, faʻaaogaina toto samples e ave mai se vein.

O taunuuga o se suʻega toto mo le suka o loʻo faʻaaogaina e le endocrinologist. O le kulūkose muamua aʻo leʻi aveina le siva e tatau ona tuʻu i lalo pe o gatasi ma le masani.

Afai e faʻavaivaia le faapalese kullucose, o suʻega faʻataʻitaʻi e faʻaalia ai le 10.0 mmol / L i le toto vevela ma le 11.1 mmol / L i le plasma (toto mai le tamailima). A maeʻa le 2 itula, e tumau pea faʻamaumauga i luga o le masani.

O lenei mea e iloa ai o le faʻaaogaina o kulukose e tumau i le plasma ma le toto.

O meaai talafeagai e fesoasoani e puipuia ai aʻafiaga leaga o le suka i luga o le tino. Faʻatapulaʻa meaʻai gaʻo-mauoa i au mea taumafa.

Aloese mai meainu suamalie ma pusa. Faʻaaoga suʻe suʻe toto mai se vein i taimi uma, e pei o le taunuuga o le a sili atu ona saʻo nai lo le tamatamailima. Saunia oe lava mo suʻesuʻega.

E na o le tulaga lenei o le ae maua ai le sili ona talafeagai.

Mai se tamaʻi lima poʻo se vein - o fea e sau ai le toto mo le suka?

O le suʻeina o le toto toto o se meafaigaluega faʻamatalaga faʻamaonia.

I le suʻesuʻeina o le faʻamatalaga o loʻo maua i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi ona iloiloina le ituaiga o maʻisuka, ae faʻapea foi le lavelave o le faagasologa o le maʻi.

Faitau e uiga i le faʻaogaina o le toto, pe faʻapefea ona sauniuni mo le suʻega, ma le a le uiga tonu o le iuga, faitau i lalo.

I tagata matutua

O le toto mo le suka i tagata matutua e masani lava ona ave mai le tamatamailima.

O lenei filifiliga e masani lava i le natura, o le mea lea o loʻo faʻamatalaina o se vaega o le suʻega suʻesuʻega i le tele lava o tagata asiasi i le falemaʻi. O mea mo le auʻiliʻiliga ua faia, e pei o le auiliiliga lautele, tosoina le pito o tamatamailima.

Aʻo le i faia se pupuʻu, e tatau ona faʻamaʻi le paʻu i le inu o le ava. Ae ui i lea, o lenei ituaiga suʻesuʻega e le faʻamautinoa ai le sao atoatoa o le iuga. O le mea moni e faapea o le tuufaatasiga o le toto paʻu o le suiga faifaipea.

O le mea lea, o tagata tomai faapitoa o le a le mafai ona faʻamautinoa lelei le maualuga o le kulukose ma, e le gata i lea, ave le iuga o le suʻega o se faavae mo le siakiina. Afai e manaʻomia e tagata tomai faapitoa ni faʻamatalaga saʻo, e tuʻuina atu i le tagata maʻi se faʻataʻitaʻiga mo foai toto mo le suka mai se vein.

Talu ai ona o le aoina o le biomaterial i tulaga o le atoatoa, o le taunuuga o le suʻesuʻega o le a saʻo lelei. E le gata i lea, o le toto vevela e le suia ai lona fatuga masani e pei o capillary.

O le mea lea, tagata atamamai e mafaufau i lenei metotia o le suʻega ina ia matuā faʻatuatuaina.

O le toto mai se suʻesuʻega faapena e maua mai se vein o loʻo i totonu o le tulilima. Mo le suʻega, o le a manaʻomia e tagata tomai faapitoa na o le 5 ml o meafaitino e ave mai le vaʻa ma se tui.

I tamaiti, o le toto sampling i le tele o mataupu e faia foi mai le pito i luga o le tamailima.

I le avea ai o se tulafono, o le toto capillary e lava lea e iloa ai le maʻi gasegase a le tamaititi.

Mo faʻamoemoega faʻamaoni, o le suʻega o loʻo faia i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻe. Ae ui i lea, e mafai e matua ona faia le auʻiliʻiliga i le fale, e faʻaaoga ai se glucometer.

O le a le eseesega?

E pei ona matou fai atu i luga, o le suʻeina o le toto mai le tamatamailima e le maua ai fua tutusa tutusa e pei o le suesueina o mea na aumai mai se vein. Mo lenei mafuaʻaga, o tagata maʻi na maua i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina uma suʻesuʻega muamua ma le lua.

O le toto toto, e le pei o le capillary toto, vave ona suia ona uiga, faʻaseseina taunuuga o le suʻesuʻega.

O le mea lea, i le tulaga, e le o le biomaterial lava ia e suʻesuʻeina, ae o le plasma e maua mai ai.

O le a le toto o le suka maualuga: capillary or venous?

O le tali i lenei fesili e mafai ona maua e ala i le faitauina o faailoilo masani.

Afai o le kulūkose i totonu o le toto toto o se tagata soifua maloloina e sau mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L, ona oʻo lea i le vevesi masani o le a iai le 4.0-6.1 mmol / L.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le kulūkose i totonu o le toto vevela o le a maualuga atu nai lo le toto toto. E mafua lenei mea ona o le mausali o le faʻasolosolo o le mea, faʻapea foʻi ma lona faʻatulagaga mautu (faʻatusatusa i le ulu).

Sauniuniga mo le aoina o meafaitino mo suʻesuʻega

Ina ia mafai e le auiliiliga ona tuʻuina atu le sao sili ona lelei, e tatau ona e sauni muamua. O le a le tatau ona e faia ni mea faigata.

O le a lava lea e tausisi i manuga faigofie nei:

  1. 2 aso ao le i faia le suʻesuʻega, e tatau ona e lafoaia le ava malosi, faapea foi ma meainu ei ai caffeine,
  2. o le taumafataga mulimuli ao lei faia le toto e tatau ona le itiiti ifo i le 8 itula ao le i faia. E sili pe afai o le va o le meaai mulimuli ma le samples o mea mo le suʻesuʻega e alu mai i le 8 i le 12 itula,
  3. A e leʻi alu i le fale suesue, aua le fufulu ou nifo pe faʻaaoga foʻi le kuki. E aofia ai foi suka, lea e mafai ona afaina ai taunuuga o le auiliiliga,
  4. vai e mafai ona onā i le tele o mea tetele, ae naʻo le masani poʻo minerale e aunoa ma le kesi,
  5. E le tatau ona e faia se auʻiliʻiliga pe a maeʻa se aʻoga malosi, faʻaogaina le physiotherapy, x-ray poʻo le faʻalavelave faʻalavelave.O nei tulaga e mafai ona fesuiaʻi ai le taunuuga. O le mea lea, i ia tulaga, e sili atu le tolopoina o le auiliiliga mo ni nai aso.

Ina ia saʻo le taunuʻuga, e tatau ona fai suʻesuʻega i totonu o le fale suesue lava ia, talu ai o nofoaga eseese e faʻaaogaina auala eseese mo le iloiloina o le iuga.

Glucose Detection Algorithm

I le mauaina o le biomaterial i totonu o le fale suesue, o togafitiga uma e faia e se fomaʻi suʻesuʻe.

O le toto samples e faia i lalo o tulaga faʻamaonia e faʻaaoga ai meafaifaʻaili e faʻaaogaina (o se mea faʻapitoa, suʻega, capillary, sisiui ma isi mea).

Aʻo leʻi faia se pupuʻu o le paʻu poʻo le vaʻa, o le tagata poto faapitoa e faʻaleagaina le paʻu, togafitia le nofoaga i le ava malosi.

Afai e maua se mea mai le vein, o le lima i luga aʻe o le tulilima e tosoina ma se taʻaloga e faʻamautinoa ai le maualuga o le mamafa i totonu o le vaʻa i lenei taimi. O le toto e aveesea mai le tamatamailima i le ala masani, e tipi le pito o le tamatamailima i se silati.

Afai e te manaʻomia le toto mo le siakiina o le kulukose i le fale, e tatau ona e tuʻuina atu vaega uma (glucometer, diabetic diary, pen, syringe, pepa faʻataʻitaʻi ma isi mea e tatau ai) i luga o le laulau, fetuunai le loloto o le pupu ma fufuluina lima i le fasimoli ma le vai.

Ae o le togafitiga o le nofoaga pupuʻu ma le ava malosi, o manatu o tagata atamamai i lenei tulaga e eseese. I le isi itu, o le ava malosi e fatuina ai tulaga mama, ma i le isi itu, e sili atu i le fua o se vaifofo o le ava e mafai ona faaleagaina ai le fasi siaki, lea o le a faalavelaveina ai le taunuuga.

A maeʻa sauniuniga, faʻapipiʻi le peni-tipini i le pito o le tamatamailima (i le alofilima po o le ufiufi) ma taomi le faamau.

Fufulu ese le mataua muamua o le toto na maua pe a uma le pupuʻu ma se ie e leai ni mea, ma le lua o paʻu i le vaega o le suʻega.

Afai e te manaʻomia le faʻaofiina o se suʻega i totonu o le mita muamua, e faia lenei mea aʻo leʻi faia se pupu. Faatali seiloga o le a faaali atu e le masini le iuga mulimuli, ma ulu i le numera e maua i le tusi o le maʻisuka.

Iloiloina o tau

O lenei fesili e fiafia i tagata uma ua maua i le maʻisuka. O le tau o le tautua atonu e eseese.

O le a faʻalagolago i le itulagi o loʻo i ai le fale suesue, o le ituaiga o suʻesuʻega, faʻapitoa foi ma le faiga faʻavae o le faʻavae.

O le mea lea, aʻo leʻi faʻafesoʻotaʻi se falemaʻi, ia mautinoa e siaki le tau o le ituaiga o auʻiliʻiliga e te manaʻomia.

O fea e sau ai le toto mo le suka? Faʻapefea ona saunia mo le auʻiliʻiliga? Tali uma i le vitio:

Mo le puleaina lelei o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ai e le gata ina faʻaauau ona faʻapipiʻi i auaunaga falesuesue, ae ia pulea le maualuga o le suka i le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

I ai ma i lalo o tulaga e mafai ona tofia ai o ia

O se hemostasiogram ua faʻatonuina i le tagata maʻi i suʻesuʻega faʻamaonia nei, faʻamaʻi, tulaga:

  • manatu lautele o le faagaoioia o le tino o le hemostatic system,
  • vavaeese mai tulaga masani o le toto coagulability,
  • fuafuaina ma faʻalavelave faʻafuaseʻi (ia aloese mai le lamatiaga o le maualuga o le toto pe, i se isi itu, thrombosis malosi),
  • vascular disorders i le pito i lalo (ogaoga o le thrombosis, veins veinsose), tino o le pelvic, intestines, embolism pulmonary,
  • maʻi faʻamaʻi (hemophilia, fiva o le hemorrhagic, thrombocytopathy, thrombocytopenia, maʻi o von Willebrand, faʻasolosolo i taimi e masani ai, afaina i lalo ole gaʻo),
  • osofaia o le tui, faʻamaʻi fatu, maʻi fatu faʻamaʻi,
  • maʻitaga, fanau fanau, faʻailoga,
  • ogaoga matautia,
  • masalosaloga o le DIC (faʻasalalauga tufatufaina faʻapitoa),
  • faʻamaoniga o mafuaʻaga o le faʻaleagaina,
  • puleaina o togafitiga ma le totoina o le anticoagulants toto (Warfarin, Dabigatran, Trental, Heparin, Kleksan, Fraksiparin, aspirin-based drugs),
  • ave ni fualaau o pepe fananau mai (faʻataʻitaʻiga tasi i totonu o le 3 masina), talu ai o vailaau e fai ai faʻamaʻi pepe e mafai ona mafua ai le thrombosis i tamaitai talavou, e masani ona oʻo atu ai i tulaga ogaoga,
  • maʻi faʻamaʻi tumau, e aofia ai le cirrhosis, iloiloga o le gaioiga o le faʻapipiʻiina o poloka faʻamalosi - mea e faʻasolo ai le faʻamalosi,
  • autoimmune fomaʻi faʻapitoa (lupus erythematosus, o le oona o le rheumatoid, scleroderma),
  • aveina o homone, anabolic,
  • hirudotherapy (togafitiga ma laei) e puipuia ai le faʻafano (toto, gasegase i lalo).

Faʻafefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

O le tau o se suʻesuʻega e le saʻo le faʻasoasoaina o le faʻafefeteina o le toto poʻo le fueina o toto toto e afaina ai toto ma le solia o le toto i totoga taua.

Mo suʻesuʻega ina ia faʻalagolago, e manaʻomia tulaga muamua, e aofia ai tulafono faʻavae nei:

  • pepe e oo atu i le 12 masina o le soifuaga e le fafaga i le va o le 30 - 40 minute aʻo leʻi oʻo i le toto sampling,
  • tamaiti e 1 i le 5 tausaga e le fafaga i le vaeluaga 2 i le 3 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega,
  • mo tagata matutua ma tagata gasegase e sili atu ma le 5 tausaga le matutua, taofi le 'ai i le 12 itula aʻo leʻi faʻatalanoaina,
  • le aofia ai gaioiga faʻaletino ma popolega ole mafaufau 30 minute ao leʻi oʻo i le foai toto,
  • aloese mai ulaula tapaa 30 minute aʻo leʻi faia le suʻesuʻega,
  • lapatai le fomai e uiga i le aveina o soo se mea e fesoasoani i ai.

O fea e mafai ona ou foaʻiina ai le toto mo le tui? Tau maualalo tau

O se hemostasiogram e faia e le au tekonolosi suesue i falemaʻi, falemaʻi falemaʻi, fale suesue, o loʻo i ai meafaigaluega talafeagai, o loʻo faʻaaogaina.

O le tau o le suʻega e fuafuaina e le ituaiga o coagulogram (faʻavae poʻo le auiliiliga), o le numera o fuainumera fuafuaina ma o laina mai le 350 i le 3000 rubles. O loʻo faʻatalitali tagata maʻi e faʻatali le fanau mai o se tamaititi i se suʻesuʻega e aunoa ma se totogi i le i ai o se faiga faʻavae a le MHI, talu mai le suʻesuʻega e aofia i le ituaiga o maitaga faʻatulafonoina.

E faʻapefea ona auʻiliʻili

O le toto e aveesea mai se vein mo se hemostasiogram. O le nofoaga o le faʻapipiʻiina o le toto e faʻamaʻiina i se antiseptic ma ua paʻu le paʻu i le faʻaaogaina o se suauʻu poʻo se masini masini. O le faʻasalaga i le vein ma mea vavalalata e le mafai ona faʻatagaina e puipuia ai taunuuga e le mafuatiaina ona o le mafai ona ulu atu i vaega o le thromboplastin mai mea ua faaleagaina i totonu o le biomaterial mo le suʻesuʻega.

Mo le faʻamoemoe lava e tasi, e 2 paipa ua tumu i le toto, o le faʻasologa mulimuli lea ua lafoina mo le auiliiliga.

Faailoga ma tulaga faataatitia o auiliiliga i tagata matutua ma tamaiti

Tuuina atu o le sili ona maualuga o le faagasologa o le iloiloga i le tele o vaega o iunite ma le tele o metotia, o ata o le coagulogram i totonu o falesuesue eseese e mafai ona eseese.

E le afaina ma e ono afaina foi le suʻeina o le aʻoga autasi, talu ai o le tagata tomai faapitoa, pe a filifilia le faailoilo, e amanaʻia le tele o mea e le iloa e le tagata maʻi, ma a latou faʻasalalauga. O nisi taimi o mea laiti laiti o nisi o faʻamatalaga e matautia, ae i le taimi lava e tasi e le mafai ai e le vavalalata o isi ona faʻaalia se gasegase tuga.

Faʻaaliga o faʻataʻitaʻiga - o le a le mea e tali atu ma pe o le a lona uiga

Faʻafetai i le iloiloga o mea na maua mai i le hemostasiogram, e mafai e le fomaʻi ona faʻatuina le mafuaaga o le faʻaitiitia o tau mai le masani ma malamalama pe na tupu ona o maʻi i totonu o le faʻaaogaina poʻo le mafuaʻaga o isi faʻamaʻi e faʻaalia ai foliga tutusa i totonu o le coagulogram, o lona uiga, ia faia se suʻega eseese.

O le taimi ole gaioiga (vaega) o le thromboplastin taimi o se tasi o pito taua pito sili ona taua o le hemostasis (isi faʻapuupuuga APTT, ARTT). O loʻo taʻu mai ai le taimi e manaʻomia mo le faʻavaeina o le toto toto pe a uma ona tuʻuina atu nisi o le toto ile toto ile plasma toto. O faʻatatauga o lenei faʻaaliga e fesoʻotaʻi saʻo ma suiga i isi faailoga o le hemostasiogram.

Faʻafitauli faʻapitoa i se vavaega o le APTT

  • maualalo le maua o le vitamini K, mea faʻasolosolo, fibrinogen,
  • ave faʻamalosi faʻamaʻi, streptokinase,
  • maʻi o le ate, glomerulonephritis,
  • fesuiaiga o le toto volumetric (liua toto),
  • le i ai o lupus anticoagulant,
  • hemophilia, antiphospholipid syndrome, faʻalaʻau lupus erythematosus,
  • von Willebrand maʻi
  • gaioiga gasegase malosi,
  • toto le toto.

Fibrinogen Level (Fib)

Fibrinogen (mafuaʻaga I) o se polotini faapitoa e maua mai i le toto o le ate. I luga o le nofoaga o le malepe o vaa, ua liua i filaments e le mafai ona teuteuina, ma e faamautuina ai le tele o le thrombus, lea e afaina ai le vaa, ma tumau ai le tumau seia oo ina faamalolo.

Tulaga faʻatusa ma faʻamaʻi ma se suiga i le maualuga o le fibrinogen

  • faʻasologa mulimuli
  • maʻitaga
  • O le fanauina o fualaau,
  • faʻagasologa o taimi e fai ai le ita
  • atherosclerosis, ulaula tapaa,
  • fatu fatu
  • manuʻa i le gasegase lapisi, mumu,
  • rūmatism, nephrosis,
  • faiga leaga
  • tamaiti ei lalo o le 6 masina le matutua
  • o le faʻaaogaina o faʻamalosi (o lona uiga o le faʻamafunaina o paʻu o le toto), faʻamalositino ma mea faʻamalolo,
  • toilalo fatu, faaletonu o le ate
  • mea oona, e aofia ai mea oona,
  • gestosis i fafine maʻitaga, DIC
  • faʻafitauli pe a uma ona fānau,
  • mononucleosis
  • osofaʻi le malosi o le tino, gasegase lesemia,
  • fibrinogen le lava.

Prothrombin (Faʻatonu F II)

E faasino atu i vaega autu o le coagulation ma e fai ma sui o le elemene le aoga o le polotini, lea i lalo o le gaioiga o le vitamini K ua liua i le thrombin malosi, lea e avea foi ma vaega i le fausia o se toto e taofia le tafe.

Afai ei ai se eseesega o itu I-II mai le masani, o lenei mea e lamatia ai le atinaʻeina o le toto ma le le gaogao e aunoa ma le afaina ma le fausia o ni mailei toto e mafai ona taʻe ese mai le puipui o se vein poʻo le oga ma poloka le tafe toto.

Ina ia malamalama i suiga i le faagasologa o le hemostasis, fuafuaina e le maualuga o le prothrombin, faaaoga suega o le coagulation:

  • PTI (fuainumera prothrombin). O le pasene o le pasene i le va o taimi taʻitasi e talafeagai mo le faʻamaopoopoina o le toto o le tagata maʻi i le faʻasologa o le coagulation lē tumau o le plasma. O le aoga masani e 97 - 107%. O se mea maualalo e faʻaalia ai le tele o le tafe toto, maʻi o le ate, le malosi o le vitamini, le faʻaaogaina o togafitiga, mea faʻamalosi. O se suiga o le tino i le itu tele (e masani lava i fualaau o le fananau mai) o loʻo taʻu mai ai le lamatia tele o le toto ma le taufaʻamataʻu o le gaʻo.
  • PO (fua o le prothrombin) - o se faʻamaoniga o le inverse o le PTI parata,
  • INR (faʻavaomalo masani faʻavaomalo). Faʻaalia le fua faatatau o le thrombus i le pasene. O se mataupu masani e manaʻomia ai se suʻesuʻega a le INR o le tagata maʻi e maua Warfarin, Warfarex, Finilin, Sinkumar.
  • PTV poʻo le Time Prothrombin (PT, PV, RECOMBIPL-PT). Fuafuaina le vavao (i se sekone) e manaʻomia mo le gathrombin ia liua i le gaʻo malosi.

Coagulogram - o le a lenei faʻatusatusaga, le faʻamalamalamaga saʻo o taunuʻuga

O le coagulogram poʻo le hemostasiogram ua faʻamaonia pe a manaʻomia e fuafua ai taʻavale toto.

O le tele lava o taimi, o se manaʻoga e tulaʻi mai ao lei faia le taotoga e puipuia ai le gau o le toto. E le gata i lea, o fafine maitaga, o tagata e le atoatoa le galue o le loto, ate, ma fatuga ua tofotofoina.

O se taunuuga, e maua ai le tele o faailoilo. O taʻitasi taʻitasi taʻitasi ma a latou faʻapotopotoga e taua. O le a le ituaiga auʻiliʻiliga, o fea e sau ai le toto, pe faʻapefea ona sauniuni mo le coagulogram, e fia aso o le suesuega faʻaletausaga ua faia ma o le a le tulafono mo le faʻailoaina o iuga?

Aisea latou te pasia ai se suʻega auiliili o le toto

O le toto e tafe mai i totonu o vaʻa i le vai, ae pe a faʻamaʻaina, faʻafefete, faʻapipiʻi toto e tapunia le manua ma faʻatagaina le faaleagaina o le tino e toe faʻaleleia. O lenei gafatia o loʻo pulea e le faiga o le hemostatic. Faʻaofuofu e faʻatino i ni vaega se tolu:

  1. O le pito i totonu o le vaa ma le faʻaleagaina e mafua ai le faagasologa o le thrombosis. O puipui o vaʻa e faʻapitoa ona faʻaitiitia ai le toto.
  2. Platelets e gaosia i le gaʻo ponaivi. O fea o papatusi e faanatinati i le nofoaga ua faaleagaina ma pipii faatasi e tapuni le manua.
  3. I totonu o le ate, e 15 mea na faia (coazyming) e mafua ai. Faʻaauau le tasi ma le isi, fai se tui fibrin, lea e iu ai ina taofia le toto.

O le hemostasiogram e faʻaalia ai le tulaga o le hemostasis. Tofia i mataupu nei:

  • Aʻo leʻi faia soʻo se gaioiga e fuafua ai le taimi o le coagulation,
  • i le taimi o le maʻitaga aʻo leʻi oʻo i soʻo se ituaiga o le faʻatagaina,
  • togafitiga o le toto e totoina ai totoga ma pulea a latou togafitiga,
  • veinsose veins
  • maʻi ate
  • ma faʻamaʻi pipisi i le cardiovascular ma le maualuga o le faʻalavelaveina o paʻu toto,
  • pe a ave ni vailaʻau maʻoti,
  • toto o le natura o le natura eseese,
  • fofo masani o le mumū i totonu o le tino.

Aʻo leʻi faia le taotoga, ua fuafuaina le taimi e faʻasolo ai e aloese mai le toto. Ma faʻamaʻi fatu, e taua tele le taofia o le faʻamalosi ina ia puipuia ai le fatu fatu, stroke poʻo le thrombosis.

Matamata i se vitio faʻamatalaga ata vitio e uiga i le faiga o le hemostasis tagata:

Saunia mo se faʻataʻitaʻiga pei o le auala e sao ai

Ina ia maua ni faʻamoemoega lelei, e taua le tufaina o mea mo le suʻesuʻe saʻo.

  1. O le toto samples e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O le meaai mulimuli e tatau ona le itiiti ifo i le 8 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega (sili atu i le 12). I le afiafi e le mafai ona e 'ai i meaʻai vevela, ulaula, gaʻo ma pia.
  2. Aua le ulaula ao lei faia le suʻega.
  3. E mafai ona e inu. Ae naʻo vai mama.
  4. O nisi vailaʻau e aʻafia ai le faʻataʻitaʻiga ma e ono le mafai ai ona faʻamalieina taunuuga. E taua le tuʻuina atu i le fomaʻi se lisi o vailaʻau e tatau ona ave. Afai e mafai, 2 aso ao lei faia le suʻega, e tatau ona e taofi le tagofia o fualaau.

O le pa e faia mai se vela e aunoa ma le faʻaaogaina o se tafaoga. E taua tele le faʻamaonia o le suʻega. O le taunuuga ua saunia i le 1-2 aso.

O le Hemostasiogram o se tasi o suʻesuʻega sili ona faigata. Ina ia faia le faʻamaonia saʻo, e fautuaina e faia se suʻega lautele o le toto (o le a le mea e aofia ai?). Ona maeʻa lea o le ata.

O le solia o tulafono mo le aveina o mea mo le auiliiliga, faʻafouina o le toto talu ai nei, poʻo le oʻo i se faʻataʻitaʻiga o mea mai le toto paʻu e mafai ona aafia ai le iuga.

O le a le mea e faʻaalia ai le suʻega o le toto?

O le hemostasiogram e mafai ona aofia ai se seti o faailoga. E faʻalagolago lava i le faamoemoega o le suʻesuʻega. E taʻu mai e le fomaʻi ala talafeagai i tulaga taʻitasi.

E masani lava, o se taunuuga o le maualuga o le maualuga, ua fuafuaina:

  • Tulaga o le prothrombin. O le prothrombin o se polotini faigata. O lona tele o loʻo faʻaalia ai le tulaga o le hemostatic system i lona atoaga. Faatasi ai ma le faateleina o le masani, ua matauina ai se togafitia o le thrombosis, faatasi ai ma se mea maualalo, e faamaligi toto.
  • Faʻasologa o le Prothrombin. Le fua faʻatatau o le pasene o le taimi o le coagulation o le tagata maʻi i se faʻailoga masani.
  • O le INR o le fuainumera masani faavaomalo o le taimi ole taimi o le suʻesuʻega i le avefaʻailoga o lenei taimi. Afai e sili atu le masani, o le a gasegase le toto, pe a faʻavaivai, i le fausiaina o fusi toto.
  • APTT - taimi faʻasolosolo thromboplastin. O le toto toto na maua ai le taimi. E masani ona suʻesuʻeina pe a faʻaalia i ni mea eseese.
  • Fibrinogen. O se tasi o puipuiga autu i le fausiaina o se kopa i le taimi o le aʻoga. O le maualuga le maualuga o le maualuga o le uiga lea o faiga le lelei. E mafai ona faʻamaonia se soliga i le aoga tulaga lua. O le maualalo o le polotini e matauina i faʻafitauli o le ate, o se mea e faʻafefe ai le toto.
  • TV - Taimi timu. Le umi o le vaega faaiʻu o le faʻasologa.
  • Antithrombin III. Faʻaitiitia le faʻasoasoaina.
  • Platelet counts.
  • Lupus anticoagulant. E masani lava le toesea. O le auai e mafai ona faʻaalia ai le gaioiga o le autoimmune i le tino.
  • D-dimeri. E pulea le faagasologa o le gaʻo. O le faatelevaveina o lenei tulaga maualuga e mafai ona iai i le maʻisuka, faʻamaʻi toto ma gaʻo.

    E mafai ona e aʻoaʻoina ni mea sili atu ona aoga e uiga i le pasia o lenei auʻiliʻiliga mo le soifua maloloina o tamaitai ile tausaga faʻatosaga mai le vitio:

    Coagulogram. Faʻafefea ona totogi?

    VTC i le faʻataʻitaʻiga

    Fesoasoani e faʻamatala le suega o le toto

    O le toto ma ona vaega o loʻo avea ma faʻamaumauga sili ona saʻo o le soifua maloloina o le tagata. O suʻesuʻega o mea na aoina e faʻatagaina e tusa ai ma faʻamatalaga avanoa i le tulaga o le cellular e faʻaalia ai suiga le lelei ma faʻamaonia vave ai faʻamaʻi eseese.

    O se suʻega masani o le toto mai se vein poʻo mai se tamatamailima e faʻamaonia e aunoa ma le toilalo pe a asiasi se tagata maʻi i se fomaʻi ma ni faitioga. O lenei mea e mafai ai ona taofia le faʻaogaina o le afi, faʻamaonia se vailaau talafeagai mo le togafitiga i le sao saʻo, ma mataʻituina lona aafiaga i le tino o le tagata maʻi aʻo togafitiga.

    O se auiliiliga lautele poʻo le au faʻataʻitaʻiga ua faʻamaonia e fomaʻi, e aunoa ma se faʻasesega, pe a faʻaaoga e se tagata faitioga o suiga i le soifua manuia ma ua manatu o se suʻesuʻega masani. E mafai ai e le fomaʻi ona faia se faʻamatalaga muamua e uiga i le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi i le taimi o le talafaasolopito o le soifua maloloina, ma filifili po o le a le suʻega e faia.

    O suʻesuʻega o meaola faʻamatalaga o se metotia loloto suʻesuʻega lea e mafai ai e oe ona maua faʻamatalaga e uiga i galuega o totoga o le tino, metabolism ma ua tofia e faamanino le maʻi.

    O le toto o se tagata soifua maloloina e mausalī ma e na o le pau lava le suiga e maua ai pe afai ei ai se faʻamaʻi, se taulaiga o le mumu, toto, ma le suka maualuga. O le suʻega o le toto na faia mai se vein poʻo mai se tamatamailima e mafai ai e oe ona maua le mafuaʻaga o le faʻamaʻi aʻo leʻi oʻo i le faʻaaliga o ona uiga lelei.

    O faʻasalalauga lautele e faʻatagaina ai oe e faʻateleina le ata o le falemaʻi ma faʻamaonia:

    • lanu lanu
    • erythrocyte suauu,
    • hemoglobin maualuga
    • aofaiga ma le lelei o granulocytes ma agranulocytes,
    • le fuainumera ma le maualuga o le toto mumu, platelets,
    • numera o le hematoconi
    • le fuataga o vaega eseese o kela o le toto paepae - leukoformula.

    Afai e manaʻomia le mauaina o faʻamatalaga saʻo ma taulaʻi, o se suʻesuʻega faʻapitoa o meaola faʻapitoa e faʻaalia i tulaga talafeagai.

    Faʻamatalaga lautele mai se vein poʻo mai se tamailima e fautuaina e ave i luga o se manava gaogao, ae o lenei manaoga e le manaʻomia. O le tulaga autu o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le ava mai le taumafataga i le 12 itula ao leʻi faia le suʻega. E le mafai ona e suʻeina suʻesuʻega pe a uma le physiotherapy, sunbathing ma le suʻega x-ray.

    Talosaga toto mo le auiliiliga

    Le eseesega i le va o le vevela toto ma le capillary

    O se auʻiliʻiliga mai poʻo se vein e fesoasoani e faʻamautinoaina faʻamaʻi e fesoʻotaʻi tonu ma le faʻamalositino, ma faʻataunuʻuina o gaioiga. E faʻafaigofieina lenei mea e le tekonolosi o le faʻaogaina o masini ma le faʻaaogaina o faiga uma i fale suʻesuʻe.

    Ina ia fausia atoatoa se ata o le atinaʻe ma le faʻafitauli o le faʻamaʻi, o le faʻaavanoaina vave o mea mo suʻesuʻega atonu e manaʻomia. O le suʻeina o le toto e maua mai se tamatamailima pe mai se vein, o le fuainumera o pa puipui i le tausaga e faatapulaaina.

    O le aveina o mea e manaʻomia se taimi itiiti. O le taunuuga e iloa i ni nai itula. I le tulaga o le tagata maʻi e ave vailaau, e tatau ona taʻu atu i le fomaʻi, aua o lenei mea e mafua ai le vaeluaina o le ata mulimuli.

    O faʻamatalaga suʻesuʻe e naʻo tagata faigaluega a le falemaʻi e faʻapitoa ona aʻoaʻoina. O faʻamatalaga na maua mai se tamatamai lima poʻo se vein e mafai ona i ai ni eseesega i faʻatinoga i tagata gasegase o vaitausaga eseese ma feusuaiga. O faʻasalaga i fafine i le taimi o le maʻitaga ma le faasolosolo faasolosolo malie e masani lava ona vavaeese mai le masani.

    O le suʻega o le toto na faia mai se vein poʻo mai se tamatamailima e leʻo ese. Ae peitai, e lua itu:

    • o le capillaries e aofia ai le tele o platelet ma basophi,
    • o mea o loo i le leukocytes, neutrophils ma lymphocytes i le toto vevela e maualuga atu nai lo mea na maua mai le tamatamailima, lea e mafua ai le faaitiitia o le numera o le monocytes.

    O le suega o le toto lautele mai se tamailima po o se vein ua soloia e tusa ai ma tulaga ua taliaina. O sina eseesega mai le masani ao lei faia se suʻesuʻega e manaʻomia ai suʻesuʻega faaopoopo.

    Fale faʻamaonia

    Faia o se suʻesuʻega i le toto totoʻa ma le Rh

    E masani lava i le taimi o togafitiga, e tatau ai ona fuafua le auai o le tagata maʻi i se vaega o tagata, e iloa ai uiga faʻafomaʻi o lona toto. E mafai ona e mauaina le vaega Rh e ala i le ave o le toto mai le tamatamailima ma mai se vein, ma o loʻo i ai se eseesega i le iuga mulimuli.

    I tagata matutua, e sili atu le tuiina o se vein, ao mafai e se tamaititi ona tuʻuina se tamailima. O se suʻega tamatamailima e lava lea e suʻe ai lou ituaiga toto; e sili atu le tuʻuina atu o le toto mai se vein e faʻamautinoa ai le fua o le Rh.

    O le faʻatinoga e fai sina taimi. E manaomia ai se vaega itiiti o meafaitino:

    • e fuafua po o le fea vaega o se tagata, 4 pelese pe mai se vein e faʻaaoga faʻapitoa i se tioata tioata,
    • o le mea ua saunia e faʻafefiloi ma faʻafoʻi faapitoa,
    • o le i ai poʻo le leai o se faʻamalologaina o loʻo taʻu mai ai le auai i se vaega.

    Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

    O tapenapenaga faʻapitoa aʻo lei pa le pa. Pe a ave ni mea mo le auiliiliga, ua fautuaina fomaʻi e foai mai le toto mai se vein, aua o lenei mea e mafai ai ona saʻo le faaiuga. Pe a ave se mea mai se vein, e le afaina ai totoga mumu mumu i totonu ole suʻega, e le faia ni microbunches, e pei o se pulou capillary, lea e fesoasoani e maua ai faamatalaga mautinoa e uiga i le setete o le soifua maloloina.

    Mo nisi faʻamatalaga e uiga i faailoilo e fuafua ai le suʻesuʻeina o le vevela poʻo le toto faʻalanu, tagaʻi i le vitio:

    O le a le mea e tatau ona iloa e tagata taʻitoʻatasi uma e uiga i le ave toto mai se vein? O a suʻega e mafai ona siaki? O le a le aoga o le tali o se suesuega lautele o le toto ma suʻesuʻega o meaola o meaola?

    O mea uma lava i luga o le upega tafailagi e saunia e tagata tomai faapitoa i le taotoga.

    Stanislava Kovtun O le aveeseina o le matua ma ovaries o se taotoga ogaoga.

    Tuua Lau Faamatalaga

    Mataupu e faatatau i ai: