Maʻisuka ma mea uma e uiga i ai

O le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka o se faailoga faʻaleagaina lea o le maʻi.

E mafua ona o le faʻateleina o le maualuga o le cholesterol (i le tusiga Amerika o le "cholesterol"), ua tapunia ai se lio matautia o maʻi o le cardiovascular system.

O le maualuga o le lipids i totonu o le toto, o le sili atu lea o le lamatiaga o se maʻi pipisi o maʻi, ma, i le itu, faateleina ai le lamatia o le alualu i luma o le maʻisuka.

I lenei itu, e taua tele le fuaina i taimi uma le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka.

E lua ituaiga o cholesterol faʻasolosolo, e tusa ai ma lona tele, faʻatasi ai ma fesuiaiga o femalagaiga:

  • lipoproteins maualalo ma le maualalo (LDL, VLDL) o lipine o le atherogenic "leaga" ma e afaina ai le tino,
  • maualuga ma le maualuga lipoproteins (HDL, HDL), i se isi itu, ia i ai le gaoioiga antiatherogenic ma puipuia ai le lamatiaga o le atherosclerosis o toto toto.

O maʻi suka e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le LDL ma le faʻaitiitia i le maualuga o le HDL pe a faʻatusatusa i le faitau aofaʻi o tagata soifua maloloina. O le siʻitia o LDL ma le TAG e maua ai le lamatiaga o le atiina ae o faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le gasegase o le glucose e mafua ai le le atoatoa i le va o vaega lua o le lipoproteins. O le faateleina o lipids o le toto i le maʻisuka e fesootaʻi ma faiga faʻaleagaina nei:

  1. O le toto o se tagata gasegase i le maʻisuka ua faʻailoa mai ai le gauaʻi ma le tuʻuina atu o lipine saoloto.
  2. Talu ai ona o se gasegase umi, o le vasothelum vascular e sili atu ona palasi ma e faigofie i le fausiaina o le aʻoga.
  3. O le faateleina o le glucose e mafua ai le faateleina o le taimi o faasalalauga o le lipoproteins atherogenic i le ogaoga.
  4. Laititi maualalo o lipids anti-atherogenic faateleina le aʻafiaga o faʻalavelave cardiovascular.
  5. O le tuʻuina atu o lipid plaques i luga o le vaa e faʻateleina ai le ala o le maʻisuka.
  6. O le tuufaatasiga o maʻi uma e lua e faʻaleleia ai le aafiaga o mea taʻitasi.

I le fesoʻotaiga ma faʻagaiga o loʻo i luga o le faʻamalosi, e tatau ona mataʻituina le tele o le cholesterol i le maʻisuka maualuga. O lea tagata maʻi e tatau ona lesitala i le endocrinologist ma le fomaʻi.

Le taua o le cholesterol i le maʻisuka

E tusa ai ma suʻesuʻega faʻapitoa lata mai, o le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka e mafua ai le alualu i luma o le angiopathy ma faateleina ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular.

E ui i le ogaoga o lenei fomaʻi tuʻufaʻatasia, e tali lelei lava i togafitiga.

O le mataituina pea o le anapogi glycemia, o le toto toto ma le lipoprotein o le fesoasoani e fesoasoani e faʻamaonia le tulaga o le maʻi.

I le maʻisuka o le ituaiga muamua (tamaititi) ma le siakiina masani o le glycemia, e leai se faateleina i le lipid profile. Ae mo tagata mamaʻi e maua i le maʻi suka ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, e ese le tulaga.

O le suʻesuʻeina o le toto mo le lipids i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i:

  • faʻaititia le HDL
  • laʻititi maualuga o le HDL
  • se faateleina ile LDL
  • maualuga maualuga o VLDL,
  • se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le cholesterol,
  • TAG maualuga maualuga.

O ia suiga i le lipid lipine e taʻitaʻia ai le gaogao o le lipoproteins atherogenic i luga o puipui o le methiolum ma e taʻitaʻia ai le faʻalavelaveina o le lumen o le gaʻo. Ole vaega ole gase o le antiatherogene e le mafai ona feagai ma le alualu i luma ole afaina o le atherosclerotic o laʻau. E aʻafia foi le aʻafiaga o aʻafiaga o le gaioiga o suiga faʻava-oona o lipids. Ona o le faamamaina o le vaa, o le hypoxia o le toto e gaosia ai le tino ua atiae.

I le masani ai o le le paleni o meaai ma le le lava o le okesene, ua atiaʻe ai le dystrophic, i le gasegase - necrosis. O le maʻisuka ma le maualuga o le cholesterol e maualuga lona avanoa e maua ai se faʻalavelave faʻapitoa o le myocardial poʻo le faia o le faiai i se taimi lata mai.

E le gata i lea, o le maʻisuka micro-ma macroangiopathy o loʻo agaʻi i luma ma le faʻaopoopoga o le atherosclerotic faagasologa.

Mafululuga cholesterol i le tamaitiiti: mafuaʻaga, togafitiga

O faʻamaʻi pipisi o le tino cardiovascular i le tulaga muamua o loʻo iai muamua. E tatau ona faʻataunuʻuina faʻamaʻi faʻamaʻi talu mai se talavou. A uma, o le cholesterol e le gata i tagata matutua, ae faapena foi i tamaiti. O le maualuga o le cholesterol maualuga e tumau pea i le tamaitiiti, o le sili atu foi lea o le maʻi fatu ina ua uma ona tuputupu ae. O le mea lea, e tatau ona mataʻituina le fua o le cholesterol i le toto o tamaiti.

Seʻio tatou vaai pe aisea e maualuga ai le cholesterol i tamaiti? O a mea taua e saofagā i lona faʻatupulaia? E faapefea ona togafitia tamaiti e maualuga le cholesterol? O le a matou faamaninoina nei mataupu.

  • O le a le cholesterol?
  • Aisea e tulai ai cholesterol
  • Pe a siaki le cholesterol i le tamaitiiti
  • Le faʻaitiitia o le cholesterol
  • Faʻatau togafitiga

O le a le cholesterol?

O se mea-e pei o le cholesterol (e tutusa lava ma le cholesterol) o loo i ai i totonu o tagata i ni vaega se lua - o le lipoproteins maualuga (HDL) ma le "leaga" lipoproteins (LDL). O vaega taʻitasi o le aofaʻi o le cholesterol e faia ana galuega tauave. HDL e aofia i le metabolism o gaʻo, proteins ma gaʻo. "Leaga" Le LDL o le fausaga o siama uma, auai i le gaosia o hormones sex ma le cortisol. LDL o loʻo aofia ai foi i le metabolism o vitamini ma fai ai le placenta o le tina i le taimi o maitaga. O lenei vailaau e tatau mo le atinaʻe o le faiʻai o tamaiti.

O lipoproteins "leaga" e maualuga le maualuga o le toto o loʻo teuina i luga o puipui puipui o toto toto i foliga o pusa.

I lenei tulaga, o le atherosclerosis e faasolosolo malie ona fai, lea e oʻo atu ai i faʻamaʻi o le cardiovascular system. Atherosclerosis mafua ai le vasoconstriction, lea eo faatasi ma la latou vaeluaga pe maeʻa atoa. Faatasi ai ma lo latou vaeluaina, o fomaʻi o fualaau oona. Faʻalavelaveina le tafe toto o le fatu ma le faiʻai, o le atherosclerosis e le mafai ona aafia ai le aoga o nei totoga. O le taunuʻuga o le faʻapipiʻi atoa o toto toto o se fatu poʻo se faʻamaʻi.

O le atherosclerosis e fausiaina pe a iai le le lelei i le va o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol. Aʻo suʻesuʻeina le aofaʻi o le cholesterol, o le maualuga o le triglycerides e faʻaaogaina.

Aisea e tulai ai cholesterol

Cholesterol i tamaiti e tulai mai mo mafuaaga nei:

  • Mo le tele o vaega, o se mea e le lelei le soifua maloloina ma le olaga. E tatau ona malamalama lenei mea o se solia o le taumafa ma le faʻaaogaina o meaʻai leaga e maua ai le maualuga o le cholesterol. O le masima ma le kukaina o suauu na faʻaaogaina e matua mo le kukaina o gaʻo, o le mea lea e faateleina ai le "leaga" ma faʻaititia le lipoproteins "lelei".
  • O le mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i totonu o se tamaititi e mafai ona avea o se mea na mafua mai. Afai o le aiga na afaina, o le fatu fatu poʻo le angina pectoris, ona mafai ai lea ona i ai le maualuga o le cholesterol maualuga o le tamaititi. O faʻamaʻi e mafai e matua ona pagatia e mafai ona tutupu pe a tutupu aʻe tamaiti ma oʻo i le 40-50 tausaga.
  • O tamaiti e maua i le maʻisuka poʻo le maualuga maualuga o loʻo maua i le cholesterol maualuga.
  • O faʻamaʻi o le tino cardiovascular i tamaiti o se taimi mo le siakiina o le cholesterol toto.
  • Le ulaula le ulaula faateleina le cholesterol.
  • Le lava gaioiga faaletino.

O itula o le nofo i le komipiuta mo tamaiti e saofaga i le oona, ma o lenei mea e mafua ai le faateleina o le cholesterol ma le atinaʻeina o isi faʻamaʻi faʻamaʻi.

Pe a siaki le cholesterol i le tamaitiiti

O le faʻateleina o le cholesterol i tamaiti e fesoʻotaʻi ma se lamatiaga ole maʻi fatu. O le mea lea, e tatau ona mataʻituina le laʻititi mai lona laʻititi.

Tulaga masani o le cholesterol i tamaiti:

  • mai le 2 i le 12 tausaga, o le tulaga masani 3.11-5.18 mmol / l,
  • mai le 13 i le 17 tausaga - 3.11-5.44 mmol / l.

O le suʻega o le toto mo le cholesterol mo tamaiti e faatoa faia pe a maeʻa le lua tausaga.

A o laʻititi, o le faʻamatalaga o le gaʻo e le o malamalama. O se tamaitiiti i le 2 tausaga le matua e suʻeina pe a fai o ia i se vaega maualuga. O lenei vaega e aofia ai tamaiti i lalo o tulaga nei:

  • afai o se tasi o matua na i ai le fatu fatu poʻo le taia i luma o le 55 tausaga,
  • afai o matua e maualuga le cholesterol,
  • o loʻo maua i le tamaititi le maʻisuka poʻo le toto maualuga.

E oʻo lava i faʻamatalaga masani, o tamaiti o loʻo lamatiaina ua tuʻuina atu i ai le faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega i le 5 tausaga.

Le faʻaitiitia o le cholesterol

Faʻateleina LDL, faʻaaogaina e fomaʻi togafitiga faʻapitoa:

  • O le faavae o le togafitiga o le lelei o taumafa. E tatau ona eseese le lisi. E manaʻomia ona fafagaina tamaiti 5 taimi i le aso i ni vaega laiti. Aloese mai le taumafa. Faʻesea meaʻai ile afiafi o afiafi.
  • O keke, shawarma, fries farani, hamburgers ma e aunoa ma le mayonnaise e le aofia ai le meaai. E aofia ai le cholesterol leaga, faʻafaigofie le atinaʻe o le atherosclerosis.
  • O le lisi e aofia ai gaʻo fesuiaiga - margarine, suauʻu kuka. Ua suia i latou i gaʻo vine - olive, soya.
  • Oona mama, mafaufau, ate, fatugaʻo ua matua vavaeeseina. O le lisi e le aofia ai ulaula, gaʻo, meaai falai. Pe a faʻamalo, meaʻai lalo ifo-oxidized ma carcinogens ua faia.
  • Laʻau moa paʻepaʻe e aunoa ma le paʻu, popo, le gaʻo lapisi e fautuaina.
  • Faʻatapulaʻa oloa gaosiga o meaʻai maualuga - kulimi suamalie, kulimi. Faaaoga le yogurt, kefir, susu susu, susu leisi 1% gaʻo. A maeʻa le lua tausaga, e mafai ona e tuʻuina le 2% susu. O le lisi e aofia ai ituaiga susu o le sisi - feta, mozzarella, cheese Adyghe, cheese cheese.
  • Faʻatapulaʻa faʻamalosi faʻamalosi gaʻo - meaʻai tao, sukalati, soda ma meainu suamalie. Faʻaitiitia lou faʻaaogaina o suka ma selu.
  • O le lisi e aofia ai fualaʻau ma fualaʻau. Aʻo leʻi 'ai, e aoga le tuʻuina o salakeke. Latou te faʻatumu le tino i vitamini, ma faʻatagaina foi oe e faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaai maualuga-kalori.
  • O le lisi e tatau ona aofia ai gaʻo eletise polyunsaturated o loʻo maua i totonu o iʻa oona ma le suāuʻu olive.
  • Paluga o fatu saito - faila, oat, buckwheat - fesoasoani e maualalo le cholesterol.
  • O le lisi e aofia ai lemu (pi, lentils) e faʻaititia LDL.
  • Oona, garlic ma isi mea manogi e faʻaaogaina. O le saoasaoa i luga o le digesile, latou te fesoasoani e faʻaititia le cholesterol ma le mamafa.
  • Afai ei ai le maualuga o le cholesterol o lau tama, e tatau ona e iloa auala e kuka ai meaai. E mafai ona taoina, kuka, kuka, ae le falai.

E tusa lava pe lelei meaai paleni, e maua e tamaiti le mamafa pe afai latou te faimalaga laitiiti.

Nai lo le nofo i fafo i le komepiuta, e aoga le iloa o tamaiti i le vaega taʻalo. E mafai ona e faia se saofaga i le vaitaele. O le faamalositino e maualalo ai le cholesterol ma le suka toto. Faʻafetai i se tino ola malosi, o le puipuiga o le tino ma le tetee atu i faʻamaʻi pipisi ua faʻalauteleina.

Faʻatau togafitiga

O tamaiti e maualuga le cholesterol ma se lamatiaga o faʻamaʻi pipisi e faʻamaonia ai se soifua maloloina lelei ma tausia se mamafa masani. Ae i nisi tulaga, i le vave i le 8-10 tausaga le matua, ua faatonuina ai fualaau. O faʻaaogaina o laʻau o le Polycosanol e faʻaaoga. O nei vailaau e faaitiitia le "leaga" LDL ma faateleina le "lelei" HDL. O se tasi oi latou o le Phytostatin.

O se taunuuga, matou te manatua e masani lava ona maua e tamaiti le faateleina o le cholesterol toto. O le mafuaaga taatele o le le paleni. O le vaega o le kenera e taʻalo foi i se vaega taua. O faʻamaʻi fatu cardiovascular afaina ai tamaiti i tulaga lamatia, faʻapea foi ma le maualuga o le cholesterol. O le togafitiga autu o le taumafa lelei. E le gata i lea, e tosina tamaiti i taʻaloga poʻo aʻoga faaletino. Le lelei o mea taumafa ma gaoioiga faʻaletino e faaitiitia ai le ono aʻafia o faamaʻi pe a uma ona tupu.

E uiga i cholesterol

Tatou amata i le masani. Cholesterol o se vailaau oona, o se vai malosi e gaʻo gaʻo. I totonu o le tino o mea ola uma, o se vaega o le pa puipui, fausia lona fausaga ma auai i le felauaiga o mea i totonu o le cell ma vice versa.

O le cholesterol maualuga i le toto e mafai ona mafua mai i le tele o mafuaʻaga ma e oʻo atu ai i le lapisi o vascular ma le atherosclerosis. Ae, e ui i lenei, e manaʻomia e le tino ona:

  • Palasitene o le puipui o le cell,
  • felauaiga o nisi mea e ala i auala faapitoa i totonu,
  • Vitamin D synthesis
  • o le faʻaogaina masani, auai i le fausiaina o meainu kulimi,
  • vevesi feusuaiga, lea o se vaega.

Eseese tulaga ma mea e aofia ai

O le Cholesterol e masani ona faʻasalalauina i totonu o le tino ma le toto, mai sela ma fusi i le ate mo le excretion. Pe, i se isi itu, o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻi i le ate o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le ate. Felauaiga o se vaega o lipoproteins - tuufaatasiga o le palatini ma le cholesterol. E le gata i lea, e tele ituaiga o nei mea tuufaatasia:

  • LDL - lipoproteins maualalo maualalo e mamanuina ai le cholesterol mai le ate i le tino,
  • VLDLP - lipoproteins maualalo maualalo le mamafa o le cholesterol, triglycerides i le tino,
  • HDL - lipoproteins maualuga, felauaiga o le cholesterol maualuga mai fusi i le ate mo le gaosiga ma le faʻamalositino.

Mai i luga, e manino lava o le maualuga o mea o loʻo i totonu o le HDL, o le itiiti ifo o le mauaina o le atherosclerosis. Afai o le aofaʻi o isi mea faʻapipiʻi i le toto e tulaʻi mai, o le leaga lea o le faʻaaliga. E foliga mai, ua uma ona aafia le vaa i le atherosclerosis. O mea e maua i le triglycerides e taua foi. O le maualuga o la latou maualuga e le lelei foi mo le puipui vascular, ma ua faailoa mai ai le faateleina o le faʻaleagaina o complexes VLDL ma le faʻasaʻoina o le cholesterol.

O ai o loʻo faʻaalia le auʻiliʻiliga ma pe faʻapefea ona faʻavaivai

O le suʻega o le toto mo le aofaʻi o le cholesterol o se vaega o suʻesuʻega o meaola.
O le toto e aveesea mai se vein. O se auiliiliga e tuuina mai i le taeao i luga o se manava gaogao. E tatau ona faʻaesea le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, ava i le afiafi. E fautuaina foi e aloese mai le ulaula tapaa.

O le faʻamatalaga o le cholesterol o loʻo faʻaalia i tagata nei:

  • Tagata e lamatia e ala ile tofi
  • Pe a oʻo i se tausaga patino,
  • Mafatiaga mai le maʻisuka ma le hypothyroidism,
  • Obese
  • Aga masani leaga
  • O fafine o loʻo faia faʻamaʻi faʻamaʻi mo se taimi umi,
  • Tamaitaiopausal women
  • Tagata e silia ma le 35
  • I le iai o faʻamaoniga o le atherosclerosis.

Aisea ua siitia ai o ia?

E tele mafuaaga e fesoasoani i le hypercholesterolemia. E aofia ai:

  • Vaʻaiga faʻasolosolo - faʻataunuʻuina o le tele o faʻasolosolo o le cholesterol i HDL,
  • Oona tele - i tagata gasegase, o le tele o le cholesterol e teuina i totonu o mea gaʻo,
  • Taumafa le lelei - le tele o le taumafaina o meaʻai e iai gaʻo manu, maualalo ole fiber ma vitamini,
  • Soifuaga masani
  • Faʻafeiloaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le maʻisuka poʻo le hypothyroidism,
  • Smoking - e fesoasoani i le faateleina o le LDL ma le VLDL, faapea foʻi ma le pipisi o toto toto, ma faʻalelei ai le atinaʻe o le atherosclerosis,
  • Faʻavaivai - e taʻitaʻia ai gasegase lapisi ma faʻateleina le hypercholesterolemia.

E faapefea ona faaalia

O le Hypercholesterolemia i le amataga e le o faaalia mai ia lava. O le isi, o faʻamaoniga o faʻamaʻi atiaʻe e aofia ai:

  • Le faʻamalosi, tigā tiga i tua o le sternum ma le angina pectoris poʻo le vaivai o le mānava ma le faʻamalositino,
  • O le tiga matuitui i totonu o le fatafata ma le faʻaleagaina o le myocardial,
  • O le palasi, leisa, le mafaufau ma le mafaufau - o faailoga o le atherosclerotic leions o vaʻa o le faiʻai,
  • O le le malamalama, paresis poʻo le faʻamaʻi o le tino i se paʻu,
  • Faʻamatalaga faʻafefete - tiga i pito i lalo ma le faaleagaina oa latou vaa,
  • Laʻau samasama i luga o le paʻu o xanthomas ia, o ni tupe faʻapitoa o le cholesterol.

O le mafuaaga lena e matua talafeagai ai le puleaina o le cholesterol i totonu o tagata e ono afaina ai fatu ma vascular diseases e ala i le matua po o le olaga.

Auala e ola atili ai

Le faʻaitiitia o le cholesterol i le maualuga o loʻo manaʻomia, puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis, meaʻai, suiga o olaga o le a fesoasoani.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o loʻo taʻuina atu ai vailaʻau, ma o isi vailaau faʻasolo e le sili atu ona lelei.

E le o le taumafa e sili ona taua, talu ai na o le 20% o le cholesterol e ulufale i totonu o le tino ma meaai, ae o se mea saʻo. Ma le isi, o nisi oloa fesoasoani e aveesea ana faasiliga.

O le a le mea e tatau ona fai mo le hypercholesterolemia? Muamua lava, matou te lisiina meaʻai e tatau ona faatapulaa pe vavaeese foi mai meaai i aso taitasi. E aofia ai:

  • Meaʻai suamalie
  • Foʻu
  • Umu gulu,
  • Margarine ma le mayonnaise,
  • Mea gaʻo susu gaʻo,
  • Lafoaʻi (opolo o le pipifana - o le faʻamaumauga mo le cholesterol).

Ina ia mafai ona faʻatautaia le faʻamalama o le cholesterol i meaai masani, matou te fautuaina e faʻaaoga le laulau.

Ia mafaufau nei i oloa e mafai ma e tatau ona faʻaumatia i le faateleina o le cholesterol toto ma le atherosclerosis. E fautuaina e aofia i au meaʻai:

  • Legumes (pi, pi, soya) - ona o le maualuga o le fiber ma le pectin,
  • Laʻau fou (meaʻai, pasili, aniani mafiafia ma fulufulu vali), o loʻo i ai le aʻafiaga atherogenic,
  • Garlic - e maua ai se faʻaititia o le cholesterol toto,
  • Laʻau mumu ma fua (pepa, beets, cherries),
  • Laʻau o le suauu (olive, sunflower),
  • Seafood.

O au meaai i aso taitasi e tatau ona paleni, ia aofia uma vitamini talafeagai ma meaʻai. E sili le lelei ona 'ai faʻatasi, i ni vaega laiti. Aloese mai le taumafa i meaʻai i le taimi e momoe ai.

Faʻasologa o aso ma olaga

O se vaega tāua o togafitiga manuia, faʻaopoopoga i meaʻai, o le tausisia o nisi tulafono:

  • Malolo ma moe, a itiiti ifo ma le 8 itula,
  • O le atinaʻeina o se paʻu o le moe, malolo ma 'ai,
  • Faʻaaogaina o le faʻaaogaina o ulaula ma le ava malosi,
  • Aloese mai le atuatuvale ma faateleina le atuatuvale faalelagona-faalelagona,
  • Feteenaʻi o se olaga le tumau (minute faʻaleleia o le tino, le taliaina o felauaiga pe a mafai ona savali i vae, faigofie),
  • Feteenaʻi le mamafa ma le fetaui lelei o togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Le masani o le cholesterol i fafine 50 tausaga ma luga atu

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

I le gasologa o le olaga, o le toto cholesterol toto e eseese tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fua o le toto cholesterol i fafine i le mavae ai o le 50 tausaga e matua ese lava mai lena i tamaitai talavou. I le vaitau e amata i le luasefulu tausaga, o le tino fafine e puipuia e hormones, aemaise le estrogen. Ona o lona aafiaga, ua faaitiitia le aofai o le cholesterol.

  • O le a le mafuaʻaga o le faateleina o le cholesterol?
  • Normal Cholesterol i fafine
  • Faʻaleaga mai le Cholesterol Maualuga
  • E faapefea ona faʻaititia le cholesterol?
  • Le fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ma le cholesterol

O le lelei o le faʻalogoina o mea uma i totonu o le tino e maua ai suiga i vaitau eseese o le olaga ma i lalo o le aafiaga o aʻafiaga mai fafo. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le maitaga, e ono i ai se maualuga o le cholesterol ma le lipoproteins, o le masani lea. Ae i fafo atu o le gestation, o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e tatau ona i totonu o tapulaa masani. Soʻo se faʻaopoopoga mausali o lenei faailoga, e masani ona iloa, e ono taʻu mai ai se tulaga lamatia o le atherosclerosis.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le a le mafuaʻaga o le faateleina o le cholesterol?

O le mafuaʻaga o le faʻapupulaina o le toto e mafai ona avea ma se olaga ola. I le talavou, o lo tatou tino o loʻo iai ni puipuiga e mafai ona totogi ai soʻo se solia o le pulega. Ae i le matua, aemaise lava pe a oʻo mai le fasefulu i le limasefulu tausaga, e faʻavaivaia nei faiga. Masalo o tagata uma o le a manatua pe na faapefea ona ia faʻaaluina le po i fafo mo se mea e fiafia i ai pe i totonu o se fale kalapu i ona aso aʻoga. Ae o tausaga uma e faaopoopo ai le vaivai, ma ua uma ona matua i le leva o le po, e te manaʻomia ni nai aso o le toe faaleleia. Ma o le tuufaatasiga o le toto. I le talavou, ua sili atu le manuia o le cholesterol sili atu. A maeʻa le faʻaaogaina o tupe totogi, o le a amata ona teuina i puipui o toto i LDL.

O mea taumafa lelei o se vaega taua o le soifua maloloina ma le umi o le ola. O lona paleni e fesoasoani i le tino e toe faʻatumu ai tau o le malosi, meaʻai, vitamini ma minerale. E tele le atinaʻe ona o le tele o taumafa ma meaʻai gaʻo. O le taumafaina o meaai ma le maualuga o le gaʻo tumu o gaʻo e oʻo atu ai i le maualuga o le cholesterol i le toto, lea e atagia mai i se suʻega toto.

O le tulaga fesuisuiai e matautia foi pe a sailia e se fafine le faatapulaaina o ia lava i mea uma. Faatasi ai ma le matua, o se tamaitai ua faateleina ona saili e tausi ia lava ma foliga sili. O se faʻasalaga faaopoopo o le tagata lava ia i le matua o le matua ua aʻafia i le tulaga faʻafeagai. O le mea moni, o gaʻo o loʻo aofia ai i le tuʻufaʻatasia o hormones o feusuaiga. Faatasi ai ma a latou tapulaa ogaoga i le taumafataga, ua afaina ai le tino, o le faasologa masani o le faasolosolo malie, ua paʻu'ū le lauulu ma ua fusi fao. E mafai e tagata matutua ona filifili se meaai e faavae i luga o latou lava manatu, ae e le tatau ona galo ia i tatou le paleni. E le gata i lea, e le manaʻomia ona e mafaufau o le taimi lava e 51 tausaga le matua o le tamaitai, e tatau loa ona lafoaʻi loa ana meaai e sili ona fiafia i ai. O mea uma lava e tatau ona i ai i le faʻalelei. O le mea lea, pe a fuafuaina se meaʻai, e tatau ona e manatua e uiga i lona paleni ma le aoga. O le fesili autu i le tele ma le lelei.

O le leai o se mafaufauga o oe lava i gaʻo maloloina ma gaʻo gaʻo o le a taʻitaʻia ai i se taunuuga e le manaʻomia! O sea fuataga o le a le faʻaitiitia ai le cholesterol, ae ono afaina ai le soifua maloloina.

O nisi o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o tagata e mulimuli i meaʻai a le vaomalo e le mafatia i le atherosclerosis. E malamalama. O meaola manu e le ulu i totonu o le tino, e faʻaosofia ai le atinaʻeina o paʻu i puipui o toto toto. Afai e le masalosalo pe fesili, faʻafesoʻotai lau fomaʻi.

Normal Cholesterol i fafine

E tusa ma le 80% o le cholesterol e gaosia i le tino, ma e na o le 20 e sau mai meaai. Ae i totonu o le tino, o lenei vailaʻau o loʻo faʻapipiʻiina vaega mai mea na sau mai fafo. O le Cholesterol e le mafai ona manatu e afaina i soo se auala; e aofia ai i vaega taua o loʻo tutupu i totonu o le tino. A aunoa ma lona i ai, e le mafai ona faʻapotopotoina hormones ma vitamini D. Na te auai i le fausiaina o le paʻu o le cell, ma avea ma faavae. E manaʻomia le cholesterol e popole ma puipuia ai le tino.

E tatau ona mataʻituina le cholesterol i lou olaga atoa! O lenei faailoga e atagia ai le tulaga o toto toto ma le tulaga lautele o le tino.

I totonu o le toto, o le cholesterol e feaveaia i le ituaiga o mea e fusifusia ma lipoproteins. Latou te o mai i eseesega eseese ona oa latou lipid content. Le maualuga o latou numera, o le maualalo ifo o le maualuga. Faʻalagolago i lenei uiga, lipoproteins e eseese mea.

O le mea lea, HDL (maualuga lipoproteins) e faʻafeiloaʻi ai molītini o le cholesterol i le ate mai tisipenesa. LDL, i.e. lipoproteins maualalo maua mai lenei vailaau mai le ate i fusi, faʻapea foʻi ma faʻalavelave e maualalo tele. Lalo o se laulau faʻatasi ai ma le cholesterol masani mo fafine ua sili atu nai lo le 50 tausaga.

Tauga o le suʻe toto / tausaga50-55 tausaga56-60 tausaga61 tausaga ma le matua
Aofaʻi cholesterol4.15-7.404.40-7.74.40-7.60
HDL0.95-2.350.95-2.400.97-2.50
LDL2.25-5.22.30-5.402.33-5.80

A maeʻa ona e suʻesuʻeina le laulau, e mafai ona e vaʻaia lena mea i le matua, o le tulaga masani i fafine e siʻitia le laʻititi. E moni lenei tulaga mo tamaitai ma alii. Ma o se taunuuga, o le fua o le cholesterol i tagata pe a mavae le 30 tausaga e sili atu ona maualalo ifo nai lo le toto masani mo tamaitai ua sili atu nai lo le 50 tausaga.

O le mafuaʻaga lenei e mafua mai i le mea moni o loʻo i ai se faʻaititia o puipuiga e maua e hormones sex. E i ai a latou puipuiga i le tino, puipuia mai le atiina ae o maʻi fatu cardiovascular, faaleagaina i le myocardium ma le faiʻai. O le mea e leaga ai, o lenei gafatia e na o le taimi lava e gafa ai. O le mea lea, o le fua o le cholesterol i fafine pe a mavae le 50 tausaga o se tau fesuiaʻi, lea e mafai ona eseese, e pei ona mafai ona vaaia mai le laulau.

Faʻaleaga mai le Cholesterol Maualuga

O le faateleina o le cholesterol i le toto e iloa ai ia lava i foliga o atherosclerotic plate. Latou te i luga o le puipui o le toto toto, e taofia ai le tafe masani o le toto. E masani lava, o le toto e tafe atu i totonu o vaʻa vaʻaia, o lona uiga. saʻo, e oʻo lava i le tafe, e aunoa ma ni faʻalavelave. Afai o se papala e aliali mai i le lumena o le vaa, o le toto ua tafe. O le i ai o faʻalavelave e taʻitaʻia ai le faʻalavelave i le lotoifale i le tafe. I nei nofoaga mulimuli ane e mafai ai ona fusi toto.

O le tuufaatasiga o papa o se mea faigofie: gaʻo, calcium ma mea fesoʻotaʻi. E fesoʻotai saʻo lava i le tele o le cholesterol i le toto. O pusi lava ia e tupu tele lava lemu, ae o le faateleina o ona mea i totonu o le toto, o lo latou tuputupu ae ua faatelevaveina. O le mea lea, i le matua, e tatau ona e iloa le tele o triglycerides ma lipoproteins i totonu o le toto.

O le faʻatupulaia tuusaʻo o pusa e mafai ona punitia ai le lumenia o ipu o le meaʻai laiti, lea e faʻafefe ai le toto masani. E le gata i lea, o nai vaega laiti e mafai ona taʻalo ai vaʻa laiti e mafai ona sau mai le fata. O le leaga o le faaleagaina o le pa o le toto toto, muamua na faʻaalia mai e se tamai gaʻo pisia poʻo se taʻavale, e mafai ona oʻo atu ai i se gasegase tuga. E pei ona taʻua i luga, o le pusa o loʻo i ai le calcium, lea e faʻamalosi ai, e faigata ai ma faʻaleagaina ai le puipui o le toto toto. O se taunuuga o le faaleagaina, o le vaa ua faʻamalosi, faʻaitiitia le gafatia ma mea puipuia.

I le lamatiaga o fafine e sili atu ma le 50 tausaga ma alii e sili atu i le 40-45 tausaga. E pei ona taʻua i luga, o le puipuiga faʻamaloilo e galue i le vaitaimi o le gaioiga, ona faʻaititia. O le mea lea, o tamaitai i le 50 tausaga e manaʻomia ona iloa le tele o triglycerides ma lipoproteins io latou tino:

E faapefea ona faʻaititia le cholesterol?

E tatau ona iai le taumafa mo le atoatoaga o le le atoatoa o le tino, lea e mafua ai le faateleina o le suka ma le cholesterol.

Fautuaga lautele ile auala e faʻaitiitia ai le cholesterol o le toto:

  • Faʻaititia le faʻaaogaina o gaʻo manu. Filifili ni meaʻai vela. Miliki ma meaʻai susu e maua mai i meaʻai gaʻo.
  • Aveese le paʻu pe a kuka le moa. O loʻo aofia ai le tele o gaʻo ma cholesterol.
  • Soo se sooga o le gaosiga o oloa gaosiga e matua faasaina. O loʻo aofia ai se tele o gaʻo e le o faʻasusu ma gaʻo, lea e pei ona faʻamatalaina i luga, ei ai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina.
  • O fea meaai e sili ona talafeagai mo le faʻaitiitia o le cholesterol? O le taumafataga o le Metitirani o se meafaigaluega taua i le tausisia o le masani ai o le toto. E tumu i iʻa ma iʻa, lea e tele ai gaʻo tumu, gaʻo susu.
  • E tatau ona faasaina taumafa taumafa anapogi. O lenei vaega e aofia ai foi meataalo, masi ma isi meaʻai.
  • Afai e mafai, sui le polotini i le taumafataga ma fualaau faisua. E maua i laumei le tele.
  • Pe a sauniuni salakeke ma ipu, ia faʻaaogā fuālaʻau fualaʻau maloloina: linseed, olive, sesame, ma isi. Faamolemole ia matau e le mafai ona faʻaaogaina uma suauu mo le faʻavelaina. E sili atu le lafoai atoa o lenei faiga o le kuka.
  • Fualaau faisua e matua aoga tele i le taumafataga, faʻapipiʻi le tino ma minerale ma vitamini. E aofia ai foi le tele o fiva, lea e fesoasoani i le aveesea o mea e le o aʻafia i le taimi o le galo. O auala e sili ona lelei e kukaina ai o le taina ma le kuka.

Le fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ma le cholesterol

Ua maitauina e fomaʻi se sootaga tuusaʻo i le va o le suka ma le cholesterol i totonu o le toto. O le faailo o le mea mulimuli e tulai mai ma le maualuga o le suka i suesuega o le toto. O se tasi lenei o sootaga vavalalata. O tamaitai e sili atu ma le 50 tausaga le matua ua iai le tele o aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, aemaise lava ona o le le lelei o taumafa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 e maualalo, o le maualuga o le maualuga o le HDL ma le vice versa. O le mea lea, o le suka o se mea taua foi lea e le mafai ona faʻaitiitia. E le gata i lea, o le faasaʻoina maualuga o gaʻo ma le cholesterol e faʻatinoina i auala tutusa i le fale.

E ala i le faʻaaogaina o se tasi o nei faailo, e mafai ona e aʻafia ai le isi. Afai e te faʻaaogaina le suka, ole toto o le cholesterol ole toto.

I le faaiuga, e tatau ona fai mai e taua le faasaʻoina o le cholesterol e le gata i le matua. O le vave ona amata ona e siakiina lenei mea, o le umi o le a le faalavelaveina ai oe i ni faʻafitauli eseese o le tino.

Fofo faʻapitoa

O auala faʻapitoa e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o laau toto, fualaau faisua ma fualaau aina e mafai ona maualalo ai le cholesterol ma aveesea ai le tele mai le tino.

O le mea lea, o se tasi o nei togalaau o le keleni. E lava le faʻaaogaina o 2-3 cloves o le kalaka i le aso, ma o le auiliiliga o le a masani. E mafai foi ona e kukaina mea eseese mai le keleni faatasi ai ma lemoni pe, mo se faataitaiga, faatasi ai ma le meli. Ina ia faia lenei mea, ia mimilo le 200 kalama o le tilotilo i luga o se mea e teu ai meaʻai, faaopoopo ni lua sipuni tele o le meli i ai ma faapipii le sua o le lemoni e tasi. Faʻafefiloi nei mea uma, vavalalata ma vaʻai. Ave se sipuni i le aso.

O le Hawthorn e lelei lona aʻafiaga. Talu mai aso anamua, o ona ava malosi ua faʻaaogaina e faʻaleleia ai le soifua maloloina.

E mafai e oe lava ona saunia se tincture e ala i le faʻafefiloi o le afa afa o fualaau aina ma le 100 ml o le ava malosi. E tatau ona faʻafefiloi lenei paluga mo le tolu vaiaso, i se nofoaga pogisa, faʻaosooso ai i nisi taimi. E mafai foi ona e tausisia fugalaau vao. Brew faʻaputuina le hawthorn i le vai inu.

O le karite ua galala, paʻu rye, ma le kulino e lelei foi. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le lanu meamata e afaina ai le maualuga o le cholesterol i le toto, ona o le maualuga o mea o tannin.

Afai ua atiae le atherosclerosis poo togafitiga e le aoga i isi auala, e tatau ona e togafitia togafitiga faafomaʻi.

O a vailaʻau faʻaaogaina:

  1. Statins (Vasilip, Torvacard) o fualaau sili ona taatele ma aoga. O togafitiga vave e umi, ma o tagata gasegase ei ai le atherosclerosis e tumau.
  2. Firate (Gemfibrozil, Tricor) - masani ona faʻaaogaina i se maualuga maualuga o triglycerides. Mafai ona faateleina le lotolotoi o le HDL.
  3. Apalai o le acid acid, o le inumaga o le absorption o le cholesterol e le aoga ma e seasea ona faʻaaogaina.

Togafitiga o se faʻamaʻi e sili atu ona faigata ma taugata nai lo le puipuia. O lea ia tausia lou soifua maloloina, ia 'ai lelei ma faʻamalositino ma o au suega o le a masani mo le tele o tausaga.

Le fegalegaleaiga o le insulin ma le cholesterol i totonu o le toto

I aso nei, o suʻesuʻega o loʻo faia i luga o le aʻafiaga o insulin i luga o le siama o le toto, e aofia ai luga ole lipid level. O le faateleina o le maualuga o le inisalini o le hormone i le toto e mafua ai le faateleina o le vaega o lipine atherogenic ma le faaitiitia o le maualuga o le lipine antiatherogenic. E le gata i lea, o maualuga maualuga o le cholesterol o uiga ia o tagata gasegase e iai le faʻamaʻi pipisi o le inisalini.

O le gaioiga faaletino e oʻo atu ai ile faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol. O lenei mea moni e taua mo le aiga poʻo le meaʻai. Mo tagata gasegase e iai le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le puleaina o le glycemia e tutusa lava le maualalo o le cholesterol.

I le mataituina lelei o le kulūkose, e matauina ai le masani o le toto o le cholesterol toto.O le mea e leaga ai, i le le talafeagai o le togafitiga o le maʻisuka i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o loʻo faʻateleina foi le hyperlipidemia ogaoga.

O lenei mea e mafua ai le tele o tulaga lamatia o le atherosclerosis i lenei vaega o tagata gasegase. I le toetoe lava o tagata uma e maua i le maʻisuka, o loʻo faʻaalia le faaleagaina o lapisi lautele. O aʻafiaga e aliali mai i luga o le methiolum e faʻapupulaina ai molelaʻau cholesterol.

O lenei mea e mafua ai le tuputupu aʻe vave o le atherogenic faʻatele ma faateleina ai le lamatiaga o le thrombosis, faʻapipiʻiina o le lumen o le gaʻo ma le atinaʻeina o maʻi faʻamaʻi pipisi.

O auala autu o togafitiga

O le auala sili atu ona maualalo i le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto e ala i le suia o olaga.

O le tagata gasegase e tatau muamua ona faʻatalanoa se fomai faapitoa mo fautuaga.

E tatau foi ona matua pipii i vailaau, ave i latou e pei ona faatonuina e le fomai.

O fautuaga nei e uiga i le faʻaaogaina o gaʻo o le a faʻaleleia atili ai le tulaga o le faʻamaʻi ma le lelei o le ola mo le tagata maʻi:

  1. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o gaʻo faʻatasi ma gaʻo gaʻo vave e mafai ona faʻalautele ai le maualuga o le cholesterol i le toto. O latou faʻaaoga e tatau ona faʻatapulaʻaina.
  2. E leai se mea e manaʻomia e faʻaaogaina uma ai gaʻo mai le taumafataga.
  3. O gaʻo sili ona aoga i meaʻai o gaʻo susu. O sui mamalu o ia mea o Omega-3 ma Omega-6 fesoasoani gaʻo. O le tele o mea gaosi omega o loʻo maua i fuālaʻau fuālaʻau ma iʻa o le gataifale.

O se metotia faʻamaonia a tagata mo le faʻaitiitia o le toto i le toto suka ma faʻamaonia le cholesterol o se soifua soifua maloloina, ituaiga ma le natura o meaʻai.

O togafitiga autu mo le hypercholesterolemia o le faʻaogaina lea o statins. O lenei vaega o fualaau faasaina ua i ai se faaupuga antiatherogenic. O le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le cholesterol o faʻamaʻi, i le tele o tulaga, faʻatasi.

O lenei vaega o sauniuniga faʻafomaʻi faʻapitoa e tatau ona faʻapipiʻiina ma suiga o le olaga, o se suiga i le taumafataga faʻatasi ma le faʻamalosia i vaega o vailaʻau ma gaʻo maloloina, faʻapena foi ona fai masani gaoioiga faaletino. O sea ituaiga togafitiga o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le cardiovascular. O le togafitiga e faʻalagolago foi i le lipid profile, le soifua maloloina o le maʻi, tausaga o le matutua ma le i ai o mea lamatia.

O le sootaga i le va o le maʻisuka ma le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga