E faʻapefea ona iloa ma togafitia le maʻisuka phosphate i tamaiti?

O faailoga muamua o le maʻisuka phosphate e aliali mai i le tausaga muamua poʻo le lua o le olaga, pe a amata ona savali le tamaitiiti (o nisi taimi muamua):

  • o le tulaga aoao o le tamaititi e masani lava e le faalavelaveina,
  • tuputupu ae o le tuputupu ae
  • O le futu o le vae o le vae,
  • afaina o tulivae ma tapuvae sooga,
  • mafiafia o ponaivi i le itu o le tapulima,
  • faʻaititia le leo musika
  • pe a lagona le tiga i tua ma ponaivi (o nisi taimi ona o tiga ogaoga, ua le toe savali le tamaititi).
  • O lenei faʻamaʻi o le taunuuga lea o se fesuiaiga i le chromosome X, lea e faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o phosphates i le renal tubules, ma mulimuli ane mafua ai se faasologa o gaioiga faʻaleagaina lea e faʻalavelave ai i le masani ai o le faʻaaogaina o le calcium e le ponaivi.
  • O tane e ave le gaʻo le atoatoa e tuʻuina atu le faʻamaʻi io latou afafine.
  • O fafine o loʻo tauaveina le gaʻo le atoatoa e faʻaalia le faʻamaʻi i tamaiti o itupa uma (ma atalii ma afafine) tutusa.

LookMedBook e manatua: o le vave ona e liliu atu i se fomaʻi mo se fesoasoani, o le tele o avanoa e tausia ai le soifua maloloina ma faaitiitia le ono aʻafiaga o faʻafitauli:

Ole fediatrician fesoasoani o le a fesoasoani i togafitiga o le maʻi

Faʻailoga

  • Faʻamatalaga o le tala faʻasolopito ma faitioga a le faʻamaʻi (suʻesuʻega a matua):
    • tuputupu ae i se tamaititi,
    • O le futu o le vae o le vae,
    • fesoʻotaʻiga faʻatasi, ma isi.
  • X-ray o ponaivi (iloa o suiga i le fausaga o le ponaivi ma mea e faaletonu i vaega o le tupu o le ponaivi (faʻasologa o ponaivi)).
  • Analysis of urine mo phosphates (faʻamalosi o le phosphorus): o se faʻateleina o le aofai o phosphates (4-5 taimi).
  • Suʻega o le toto (faʻamoemoe o le faʻaitiitia o le phosphorus i totonu o le toto i se tulaga masani o le calcium).
  • Faʻamatalaga faʻapitoa e iloagofie suiga i le X chromosome i se tamaititi.
  • E mafai foi ona faia se feutagaiga o le endocrinologist.

Togafitiga o le maʻisuka

  • Faʻamatalaina le tele o doses o vitamini D (o nisi taimi mo le ola).
  • Maofa, calcium, vitamini A ma E.
  • I le tulaga o le vaivai (poʻo le faʻaleagaina) o le skeleton, o togafitiga faʻasolosolo ua faʻataʻitaʻiina (mo se faʻataʻitaʻiga, faasaʻoina o le curvature o le ulaula e ala i le ofuina o corsets faʻasolosolo faʻapitoa).
  • O togafitiga faʻapitoa e manaʻomia naʻo faʻamaloga ogaoga o le skeleton. Faʻaalu pe a maeʻa le vaitau tuputupu aʻe.

Faʻaiʻuga ma taunuuga

  • Faʻaleagaina o le faʻasolosolo ma le faʻaleagaina o le skeleton ina ua maeʻa le maʻisuka phosphate na pagatia aʻo laʻitiiti o loʻo faʻasaoina mo le ola.
  • Tamaititi i le mafaufau ma le faʻaleleia o le tino.
  • O le alualu i luma o le ponaivi ma faʻafitauli faʻapitoa i le le lava o togafitiga e mafai ona taʻitaʻia ai le le atoatoa.
  • Faʻaleagaina o le nifo (faʻasologa o le fausaga o le faʻailoga, solia o le taimi ma le faʻatulagaga o le gaoi, ma isi).
  • Faʻalogologo le faʻalogo (o se taunuuga o le atinaʻeina o le suʻega o suʻega suʻega o le taliga ogatotonu).
  • O aʻafiaga o le faʻamaʻi e mafai ona avea ma nephrocalcinosis (faʻaaogaina o suauu calcium i fatugaʻo), lea e mafai ona oʻo atu i le toilalo.
  • O se faʻamaʻi na mafatia ai se teine ​​i le taimi o lona laʻitiiti e mafai ona mafua ai le paʻu o le ponaivi pelvic, ma o se taunuuga o se tulaga faigata o le galue. I le laasaga o le fuafuaina o le maitaga, o fafine ua maua i le maʻisuka phosphate i le tamaitiiti e tatau ona feutagai ma se tagata poto faapitoa e uiga i se vaega e mafai ona fai.

Puipuia o le Maʻisuka Phosphate

  • O le vave iloa o le faamai (tuʻuina vave i se fomaʻi i le faailoga muamua o se faʻamaʻi mo le faʻamoemoe o le vave maua o togafitiga ma le tofiaina o togafitiga talafeagai: o le sini autu o nei faiga o le faʻaitiitia o le ono aʻafiaga o faʻafitauli ma taunuuga).
  • Vaʻaia togafitiga ma le mataʻituina pea o tamaiti e tutusa lelei togafitiga a se fomaʻi ma le endocrinologist.
  • Fautuaga faafomaʻi ma fomaʻi mo aiga ei ai le maʻisuka phosphate (lea na mafatia ai se tasi o tagata o le aiga i lenei maʻi i le taimi o le tamaitiiti) i le tulaga o le fuafuaina o maitaga. O le faʻamoemoega o lenei mea e tupu, o le faʻamatalaina i matua o le avanoa e maua ai se tamaititi maʻi ma logo e uiga i mea lamatia, taunuuga, faʻafitauli o lenei faʻamaʻi i le tamaititi.

Filifiliga

  • Ua iloa o se tasi o elemene autu autu o le ponaivi o mea o le calcium. O le faavae o le ponaivi faatasi ai ma le calcium o le folasia lea. O se tagata e faʻaaoga nei elemene i meaʻai.
  • O le aofaʻiga o phosphates (fuluʻi faʻamalosi) i totonu o le tino o se tasi lea o tulaga talafeagai mo le faʻaaogaina o le calcium e le ponaivi.
  • O se taunuuga o se fesuiaiga o se tasi o kenera chromosome X, o le absorption phosphate i totonu o le tino o le tino e le afaina, ma mulimuli ane o se faasologa o gaioiga pathological lea e faalavelaveina ai le ave masani o le calcium e le ponaivi.

Lectures i le biochemistry o le KSMA, 2004
Volkov M.V. Dedova V.D. Orthopedics Children-Medicine, 1980

Mamesuka o le Phosphate: mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga, togafitiga

I le lalolagi i aso nei, toetoe lava o matua uma e iloa se faʻamaʻi e pei o rickets. O tamaiti uma mai masina muamua o le pepe o lapatai mai e uiga i le manaʻoga e puipuia lenei maʻi. Rickets e faatatau i le mauaina o faʻamaʻi e tupu mai ona o le gau o le cholecalciferol, o se vailaʻau e taʻua o le vailaʻau D.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, o tamaiti laiti latou te maua ni faʻamaoniga o togafitiga, e ui i le tausisia o togafitiga. I se tulaga faapea, o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka phosphate e tatau ona masalomia. E le pei o rickets, o lenei maʻi e aʻafia i pateni. O le mea lea, o se faʻamaʻi sili atu ona ogaoga ma e manaʻomia ai togafitiga faʻavaʻaiga tumau.

O le a le maʻisuka phosphate?

O le igoa lenei o se kulupu o faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le mineral metabolism. I se isi auala, o togafitiga e taʻua o le vailaau D-resistant rickets. O le ituaiga sili ona maualuga o le maʻisuka phosphate e tupu i le tusa ma le 1 mai le 20,000 pepe faatoa fananau mai. O le faʻamaʻi muamua na faʻamatalaina i le 1937. I se taimi mulimuli ane, na i ai nisi ituaiga o gasegase o togafitiga. O le maʻisuka phosphate e masani lava ona maua i le amataga o le aʻoga. O le gaioiga o matua e tosina atu i le gasegase o le tino ma le vavau o ponaivi.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le vaetamaina o se polokalama faapitoa o le a faaitiitia ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo - TUSI!

O nisi ituaiga o togafitiga e o mai faatasi ma isi faaletonu faʻaleaga. O nisi taimi o le faʻamaʻi o le maʻi, ma e na o suesuega suʻega e mafai ona iloa. Ua vaevaeina le faamai ma maua ai rickets, hypoparathyroidism ma isi pathologies endocrin. Togafitiga e tatau ona atoatoa mai le vave o le matutua.

Mafuaaga o le faamai

O le mafuaaga autu mo le atiina ae o le maʻisuka phosphate o se soliga i le genetic structure. O mutuaiga e fai ma tofi. O i latou e aʻafia le gasegase faʻamaʻi e mafai ona avea ma tamaitai ma alii. O le mutuale e tupu i le chromosome X, lea e taatele. I se tulaga e le masani ai, e maua ai le maʻisuka phosphate. E atiina ae i le tala o le tino o le manenchymal tissue, lea e oʻo lava i le vaitaimi o le prenatal. I lenei tulaga, o togafitiga e taʻua o "oncogenic rickets."

O le maʻi e mafua mai i le vaega o tubulopathies - o loʻo le atoatoa le aoga. Ona o le mea moni e faapea, o le toe faʻaaogaina o minerale i totonu o vavalalata vavalalata ua faʻaitiitia, e tupu aʻe le phosphorus i le tino. I le faʻaopoopoga, o le malosi o le absorption o le intestinal ua faʻavaivaia. O se taunuuga, o loʻo suia le suiga o le tuufaatasiga o meaʻai o ponaivi. E masani ona i ai le solia o le galuega a osteoblasts. E tuʻuina atu e tamaloloa le gaʻo faʻapitoa faʻapitoa i a latou tama teine, ma tamaitai - i tamaiti o itupa uma. I le avea ai o se tulafono, i tamaititi, o le faʻamaʻi e sili atu ona ogaoga nai lo teine.

Faʻavasegaga o le Maʻisuka Faʻavapesite i Tamaiti

E tele ituaiga o faʻamaʻi e eseese i fuainumera o le genetic and clinical criteria. O le tele o taimi, e maua ai le siakiina o le hypophosphatemic X, lea ei ai le ituaiga o tofi. Ae ui i lea, e iai isi ituaiga o togafitiga. O le faʻavasegaina e aofia ai fomaʻi nei o le faʻamaʻi:

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i le tele o faʻafitauli, faʻafuaseʻi ona faʻaumatia le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻatulagaga lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS - NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

  1. X-linked mamanu o le maʻisuka phosphate. O loʻo faʻaalia i suiga i le gene generator, lea e faʻasino ai le endopeptidase. O lenei enzyme e nafa ma le felauaiga o le tele o minerale e ala atu i laina eletise o fatugaʻo ma togafiti laiti. Ona o le fesuiaiga o le mutini, o lenei faagasologa ua faʻaitiitia, lea e mafua ai le le atoatoa o ions phosphate i le tino.
  2. X-linked recessive type. O loʻo faʻaalia i se fesuiaiga o le gutu CLCN5, lea e faʻasolo ai se porotini e nafa ma le galuega o laina eletise chloride. O se taunuuga o le faaletonu, o le felauaiga o mea uma i totonu o le membrane o le tele o lapisi ua faʻalavelaveina. O e tauaveina lenei ituaiga o togafitiga e mafai ona avea uma ma tamaitai ma alii. Ae ui i lea, o le faʻamaʻi na o tamaititi e atiina ae.
  3. Autosomal o le ituaiga puletini o le maʻisuka phosphate. E fesootaʻi ma se fesuiaiga o le kenera i le chromosome 12. Talu ai ona o le faaletonu, o le osteoblast e faʻamalosi ai se porotini pathological lea e faʻateleina ai le soona faʻaleleia o phosphates mai le tino. Faʻailogaina o loʻo faʻaalia i se auala laʻititi, pe a faʻatusatusa i fomu X.
  4. Autosomal recessive type. E seasea. O loʻo faʻaalia i se faaletonu i le gene DMP1 o loʻo i luga o chromosome 4. E faʻapipiʻi ai se porotini e nafa ma le atinaʻeina o le ponaivi ma le nifo.
  5. Autosomal recessive type, faʻatasi ma le excretion o le calcium i le urine. E mafua ona o se faaletonu i se kulupu o loʻo i luga o le chromosome 9 ma e nafa ma le faʻaaogaina o laina eletise faʻalagolago i le sodium.

I le faaopoopo atu i mamanu o le maʻisuka phosphate, o loʻo i ai isi ituaiga o togafitiga. O nisi vailaʻau o le faʻamaʻi e leʻi suʻesuʻeina.

Eseesega i le va o Rickets ma Phosphate Diabetes

Rickets ma le phosphate diabetes i tamaiti e le tutusa le mea e tasi, e ui o le ata o le maʻi e toetoe tutusa. Eseesega i le va o nei maʻi i le etiology ma le faiga o le atinaʻeina. O mea masani e masani ona maua e mafua mai i le leai o cholecalciferol. O lenei vailaʻau o loʻo faia i le paʻu i lalo o le malosi o le susulu o le la. O se aga masani le faia o se fuataga o le vitamini D i aso uma mo tamaiti uma mai le 1 masina i le 3 tausaga, e le aofia ai le vaitau o le taumafanafana. Ona o le leai o le cholecalciferol, o le faagasologa o le faʻaaogaina o le calcium ua faʻalavelaveina. O le iʻuga, o loʻo tupu aʻe le leaga o le ponaivi.

O le eseesega i le va o le maʻisuka phosphate o loʻo faasino i faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o le mimitiina o minerale i fatugaʻo, aemaise lava phosphates, ua le afaina. I nisi o tulaga, o le le lava o le calcium e matauina. Talu ai ona o le solia o le tuufaatasiga o le mineral o le ponaivi o mea, o foliga o maʻi faʻalavelave tutusa. O le eseesega i le va oi latou e mafai ona faʻatuina pe a maeʻa suʻesuʻega a le falesuesue.

Hypophosphatemic rickets i tamaiti laiti: faʻamaoniga o le maʻi

O faʻafitauli o le faʻamaʻi e masani ona maua i le tausaga lona lua o le olaga. I nisi o tulaga e le masani ai, e matauina ai i luga o le pisipopotemic rickets i tamaiti laiti. O aʻafiaga e mafai ona maua i le pepe fou o le maso o le maso ma le faʻapuupuuina o vae. O faʻamatalaga autu faʻapitoa o le:

  1. Lafoaʻiga o sooga o vae.
  2. O le faʻavasegaina o foliga o le pito i lalo.
  3. Tuai le tuputupu ae i tamaiti - e iloagofie pe a uma le 1 le tausaga.
  4. Le faʻamaʻiina o le auʻau tapunia ma le taugata taugata - "taulima lima ma le roaryary."
  5. Paʻa i ponaivi o le pelvic ma le tui.
  6. Faʻaleagaina i le nifo nifo.

O le tele o taimi, o le faitioga autu a matua, o le pepe ua punou vae. Pe a oʻo i luma le faʻamaʻi, e faʻavaivai le ponaivi - osteomalacia.

Matou tusitusi

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, na amata amata osofaʻiga faʻafuaseʻi, na toe foi moni mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou gaioi atili, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu i le atunuu i aso uma, matou te taitaia se olaga ola malosi ma loʻu toalua, malaga tele. E maofa tagata uma i le auala ou te tausisia ai mea uma, i le mea e maua ai le malosi ma le malosi, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

Togafitiga o rickets ma le maʻisuka phosphate

Laʻau tele o cholecalciferol e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka phosphate. I nisi o tulaga, o le sauniuniga o le calcium o loʻo faʻaalia. Ia mautinoa e faʻaaoga vailaau o loʻo i ai faʻamalama. Ina ia faʻaleleia le tulaga, o loʻo faʻamautuina vitamini ma mineral complexes. O nei mea e aofia ai sauniuniga "Vitrum", "Duovit", "Alphabet", ma isi.

Faʻasolosolo faigata o ponaivi, togafitiga o le physiotherapeutic, faamalositino togafitiga ma togafitiga faʻapitoa e faʻaalia. Faʻatalanoa ma se fomaʻi tipitipi e manaomia.

Tala o le au faitau

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

Polokalame puipuia ma faʻataʻitaʻiga

O faʻataʻitaʻiga aofia ai faʻataʻitaʻiga o se fomaʻi ma fomai tipitipi, savali i le ea fou, o le filifilia o vitamini D mai le masina muamua o le olaga. Afai oi ai tagata mamaʻi i le phosphate-maʻisuka i totonu o le aiga, e tatau ona faia suʻesuʻega faʻavae i le taimi o le tuputupu ae o tama. O le faʻasolosolo e sili ona lelei i togafitiga taimi.

Faʻaletonu le faʻamagaloina i ata tifaga atonu e te leʻi maitauina. Atonu e toaitiiti tagata e le fia matamata i ata tifaga. Ae ui i lea, e oʻo lava i ata sili ona lelei o loʻo i ai ni mea sese e mafai e le tagata maimoa ona matauina.

Aua nei faia lenei mea i le lotu! Afai e te le o mautinoa pe o saʻo lau amioga i totonu o le lotu pe leai, o le mea lea o loʻo e le o faia le mea saʻo.O se lisi lenei o mea mataʻutia.

Auala e foliga laʻitiiti: o lauulu sili ona lelei mo i latou e sili atu i le 30, 40, 50, 60 Tina i le 20 tausaga e le popole i le foliga ma le uumi o le lauulu. E foliga mai o le autalavou na faia mo suʻega i luga o foliga vaaia ma faʻafeiloaʻiga. Ae peitai, o le mea mulimuli.

9 tamaitai lauiloa oe na alolofa i tamaitai. O le faaalia o le fiafia i le le isi itupa e le masani. E le mafai ona e teʻi pe faateʻia se isi pe ae ioeina.

Aisea tatou te manaʻomia ai se taga siliva teuga? E iloa uma e tagata o loʻo i ai se taga laitiiti i ni meaʻai, ae e toaitiiti e mafaufau pe aisea e ono manaomia ai. O le mea e malie ai, o le amataga o se nofoaga mo le hr.

E leʻi momoe o tatou tuaa pei oi tatou. O a mea o tatou faia sese? E faigata ona talitonu, ae o saienitisi ma le tele o le au tusitala faasolopito ua latou talitonu e le moe le tagata i ona po nei e pei o ona tuaa anamua. Muamua.

Tisuka o le Phosphate: togafitiga, faʻamaoniga, mafuaʻaga i tamaiti

E ui i le mea moni e faapea o le igoa o lenei maʻi e aofia ai le upu maʻisuka, e leai se aoga i le galuega o le pancreas, faafitauli i le inisalini ma le kulukose toto. Ae ui i lea, o le maʻisuka phosphate e fiafia ia i tatou e le gata ona o lona igoa, ae ona o le atiina ae ona o faaletonu o le tino, ma o se tasi lea o autu i luga o la tatou upega tafaʻilagi.

E le o tagata uma e iloa i vailaau, o le maʻisuka e mafai ona valaʻau e le gata o le maʻisuka o le ituaiga muamua poʻo le lua. O le maʻisuka ua taʻua foi o se vaega atoa o faʻamaʻi ma mafuaʻaga eseese, ae faʻatasi ai ma faʻamaoniga tutusa:

  • fia inu tele
  • faʻaoga faifaipea,
  • se suiga tele i le tuufaatasiga o le urine.

O le maʻisuka phosphate e talitutusa ma isi maʻi o lenei vaega, e le gata o faʻamaoniga, ae o le solia foi o metabolic process in the body. Ae ui i lea, o loʻo i ai se eseʻesega tele mai le maʻisuka - o se genetic predisposition. I se isi faaupuga, o le maʻisuka phosphate e faʻatoʻilaloina ma e le mafai ona taofia lona tupuga ma atinae i soo se auala.

O le faʻamaʻi e tuʻuina mai i tama tane sei vagana teine ​​i le 100 pasene o mataupu. O le avetaavale o le maʻisuka phosphate e mafai foi ona avea ma se tina, o ia o le a faʻasalaga le faʻamaʻi i ona afafine ma ona atalii.

E i ai fuainumera faʻasologa o fuainumera faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻapea mai e sili atu ona aʻafia le tane i le faʻaalia o le faʻamaʻi nai lo le fafine. I se tulaga e le masani ai, e mafai ona matauina neoplasms o mamanu ma ponaivi vaivai, ae o lenei ua i ai le uiga o tagata matutua.

Vaega o le faʻamaʻi

E pei ona maitauina, o le maʻisuka phosphate e talitutusa lava ma le maʻisuka masani. O loʻo i ai se isi maʻi lea ei ai ona uiga masani - o rickets lenei. I lenei tulaga, o le tupuga o le osia o le tupu e mafai foi ona matau ona o le le atoatoa i le metabolism o le phosphorus ma le calcium.

O le maʻisuka faʻasolosolo i tamaiti e mafai ona tutupu ma le le atoatoa o le vitamini D, ma i tagata matutua e faʻaalia i le vavau o ponaivi ma le faamaluluina. Isi igoa mo le maʻisuka phosphate:

  1. vailaʻau D-faʻalagolago i rickets,
  2. rickets o le ituaiga lona lua,
  3. aiga faʻapitoa faʻatasi ma aiga,
  4. hypophospholenic rickets.

I se isi faaupuga, i lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se soliga o le soona inu lelei o le calcium ma le phosphorus, lea e puipuia ai le ivi o mea mai le faia masani. E le gata i lea, ei ai faafitauli i le ulu atu i le tino vitamin D, lea e tatau ona liua i ni mea faʻapitoa e pei o hormones.

O le maʻisuka phosphate o loʻo faʻaalia e faapea o loʻo i ai le solia o le gaosia o mea e manaʻomia mo le tino mai le vitamini D poʻo le lagona o le tino i le mea e faʻaitiitia. O lena calcium uma e lei gauaʻiina e ponaivi ua uma ona faʻaaogaina i le taimi o le solo.

O aʻafiaga o le maʻisuka phosphate e talitutusa ma i latou e leai ni togafiti. A o tuputupu ae le tamaitiiti, o le maualuga o le ponaivi o lona atigivae ua faateteleina, aemaise lava i tulaga ogaoga ma le le amanaiaina, atonu o le a leiloa e le tamaititi le gafatia e alu ese ai.

E mafai foʻi e se faʻafitauli faʻaletonu ona lamatia tagata matutua o loʻo aʻafia ai le faʻamaʻi o le maʻi. O le faʻamalosia o le faʻaaogaina o le calcium i lenei tulaga e na o le faʻamalosia.

Faʻafitauli o faʻamaʻi

I se tulaga masani, o le tupu mai o le phosphorus e tupu i totonu o le renal tubules ma o loo pulea e vitamini D. O lona aafiaga e tutusa ma le insulin, lea e mafai ona ulu atu ai le glucose i totonu o sulu - i le auala lava e tasi e maua mai ai lenei vailaau o fesoasoani o le vailaau e gaosia ai le phosphorus.

I le maʻisuka phosphate, o lenei gaioiga e le mafai: e le mafai e le tino ona gaosia le vaitamini ma aveese mea e tatau ai, pe o iai nei vailaʻau, ae e le o iloa lelei e le tino. Talu ai ona o lenei mea, e le o aʻafia ai le tino o ionsu. O lenei mea leaga e afaina ai le tele o totoga, aemaise lava i le masculoskeletal system.

E mafua lea mea ona o fesoʻotaʻiga vavalalata o maukalama ma le calcium e fesoʻotaʻi vavalalata. Afai o nei elemene e lua e le o aafia i le tino, o ponaivi ma sooga e le mafai ona maua le malosi talafeagai. Aisea e mafai ai ona tupu lenei mea?

Mafuaaga o le maʻisuka phosphate

O maʻi e mafua mai i le maʻisuka phosphate e masani lava ona fuafuaina. O nei faʻalavelave tuʻufaʻatasia ua vaevaeina i totonu lima vaega:

  1. O le ituaiga muamua e aofia ai mataupu pe a fesootaʻi le kene "sese" i le X chromosome ma e puleʻaga. E talitonuina o lenei ituaiga faʻalavelave faʻalavelave, o le felauaiga o ionslaukū i sela e faigata. O lenei gaioiga e telegese lemu ma o le phosphates ua vave faʻavave i le urini e aunoa ma le oʻo atu i le ponaivi. O le mea e ono mafai e se fafine ona pasia lenei geni o le 50% - ae o le a ia pasi atu i tamaiti o itupa uma, o tane e pasia le gutu i le 100% o mataupu - ae naʻo tamaʻitaʻi.
  2. O le ituaiga lona lua o loʻo toe faʻaaogaina, o le gaʻo le atoatoa e fesoʻotaʻi foi ma le chromosome X, ae e aafia ai na o tamaloloa, o tamaitai e naʻo le avea ma avega. O lenei gaioiga gaʻo e oʻo atu ai i le mea moni o le faagasologa o le faʻasiliina o ions uma i le mataupu faavae ua faʻalavelaveina, ma o le phosphates e le o se faʻasalaga.
  3. O le ituaiga pito sili ona faigofie o lenei ituaiga o suka o le ituaiga lona tolu. O se taunuuga o suiga o le kenera, ua fausia ai se porotini e faatelevave ai le excretion o phosphates e ala mai i le gataifale urinary.
  4. O se faʻamaʻi pipisi o le faʻamaʻi e mafai ona mafai pe afai o matua o loʻo tauaveina le gaʻo le atoatoa. O lenei ituaiga o maʻisuka e le o malamalama lelei i ai.
  5. Ole ituaiga mulimuli o le maʻisuka e iloagofie e ala i le faʻataʻitaʻiga urinary e le gata o le mumū, ae faʻapea foi le calcium. I le taimi lava e tasi, oa latou mea i totonu o le toto ua faʻaitiitia faʻaitiitia.

O ituaiga mulimuli e lua e seasea lava.

I mataupu e le masani ai, e mafai ona atiaʻe le maʻisuka i le phosphate i tagata matutua ona o se faʻamaʻi fatuga.

Faailoga o le maʻi

E leai se mea e masani ai i le hypophosphatemic rickets, e le pei o masani, ae i le 1.5-2 tausaga, pe a amata ona savali le tamaititi. O le ata o ata eseese o le maʻisuka phosphate i tamaiti e matua ese lava - o nisi taimi e naʻo le auiliiliga, i isi tulaga, e mafai ai ona iloagofie le i ai o faʻafitauli, e pei o rickets masani. E mafai e mātua ma fomaʻi ona maitauina mea nei:

  • le vavau o vae, lea e aliali mai i le faagasologa o le auala e iloa ai e le tamaitiiti ona savali,
  • feteenai, faafitauli i le foliga mai o nifo, pala,
  • le mautonu, e alu ese le tamaitiiti mai lea itu i lea itu pe le mafai ona savali e aunoa ma se lagolago,
  • ponaivi mumu, lea e tau atu i manua masani,
  • ua faaitiitia le gaioiga a le tamaitiiti, e le fiafia o ia pe a latou taumafai e faamalosia o ia i gaoioiga faaletino,
  • mafiafia o ponaivi o vae i autafa o sooga.

O le mea moni, o se tasi pe sili atu foi o nei faʻaʻailoga e ono foliga mai i se tama soifua maloloina, o le mea lea e le tatau ai i matua ona atuatuvale vave. Ae afai e tagi le tamaititi i le tiga i taimi uma e tuʻu ai ona vae, o se taimi lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi ma faia se suʻega.

O le a le faigata mo se fomai faapitoa ona iloa le maʻisuka phosphate mai rickets masani: faatasi ai ma suiga tiga mulimuli, o ponaivi uma e faia suiga, ma e na o ponaivi ma sooga o vae e afaina mai i le hypophosphatemic.

O faʻafitauli faigata

Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, e mafai ona faʻaumatia faʻafitauli. Ae afai e le taofi le leaga ole ske ma e leʻo faʻapipiʻi vave, e tumau mo le ola. Atonu o le curvature o vae po o le tino pupuu. O maʻi i le ponaivi o ponaivi i fafine atonu o le a avea ma mafuaʻaga mo le vevela o le vaega i le taimi o le maitaga. Ae mo le maitaga, o le lamatiaga o le pasia o lenei maʻi i se tamaititi e maualuga tele.

Forecast, Puipuiga

Faatasi ai ma togafitiga talafeagai i le taimi o le tamaitiiti, o le maʻi e mafai ona faʻaalia na o na taimi pe a manaʻomia le faʻapupulaina o le kopole ma le calcium. E aoga lenei i le talavou, maʻitaga ma le lactation. I le taimi lea, e taua le ave o vitamini tatau ma minerale ma o loʻo i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. E tatau ona ia matauina le ata o suʻega ina ia leai se sili atu o calcium, fulukalama poʻo vitamini.

O i latou o loʻo i ai lenei gasegase faʻapitoa e tatau ona mafaufau loloto i le mea moni o loʻo maua le faʻamaʻi, ma talanoaina lenei tulaga i le taimi o le fatuina o se aiga. Afai e maʻi se fafine i le maʻisuka phosphate ma ua maʻitaga, e tatau ona ia taʻu i lana fomaʻi e uiga i le i ai o lenei maʻi. O lenei mea o le a faʻaititia ai le lamatiaga mo le tina ma faʻamautinoa lelei le mataʻituina o le soifua maloloina o le tamaititi.

Atonu e talitonu sese se tasi pe afai o le avanoa e maua ai se pepe ma se gaʻo le atoatoa o le 50%, o lona uiga o le maitaga lona lua e ono mafaufauina o le soifua maloloina atoatoa. E le o le mea lea, o le avanoa o le auina atu o le maʻisuka phosphate i se tamaititi lona lua e tumau pea i se maualuga maualuga.

E ui lava o le maʻisuka phosphate e tumau pea i le gasegase o le gasegase e le mafai ona togafitia, faatasi ai ma se asiasiga taimi i se fomaʻi, suʻesuʻega talafeagai, togafitiga talafeagai ma se togafitiga ogaoga i le tagofia o vailaau i le gasologa o le vasega, e mafai lava ona taitaia le umi o le ola.

E faʻapefea ona faia le siakiina?

Aʻo laʻitiiti, o le manaʻomia mo le calcium ma le phosphorus e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua. Mo lenei mafuaʻaga, o aʻafiaga o le faʻamaʻi i tamaiti e fai si faigata.

O faʻamatalaga nei e matauina i le maʻisuka phosphate:

  • o le mea e taʻua o le taifau savali,
  • o le tuputupu ae e sili atu le maualalo nai lo le tau
  • curvature o pito i lalo, ma aemaise lava vae maualalo, faatasi ai ma le tusi O,
  • agavaʻa.

A o laʻititi laʻitiiti, o le maʻisuka phosphate e mafai ona maua pe a uma ona lipoti e matua le gaioiga maualalo a le tamaititi. I nisi tulaga, e mafai e tagi ona tagi pe le lelei, aemaise pe afai e te manaʻomia ona e savali. E mafua ona o le paʻu o le ponaivi.

Faʻasalaga, e matua vaivai lava ponaivi e tusa lava pe leai se iloa, o le maʻi e mafai ona masalomia i le tulaga o le tele o ni ponaivi ponaivi e le masani ai i le tamaititi.

O loʻo i ai se mea tāua o faʻamatalaga faʻapitoa ma faʻalavelave faʻapitoa. Afai o le muamua e mafai ona mauaina i masina muamua o le olaga o le tamaitiiti, ona sosoo ai lea ma le lona lua pe a uma le 6 masina poʻo le 1.5-2 tausaga (ina ua amata ona savali le tamaititi).

E mafai ona faʻamaonia saʻo lenei maʻi i le fesoasoani a:

  • suesuega toto mo le biochemistry,
  • x-ray sailiiliga.

O le biochemistry toto ma le fausaga o le ponaivi o le a eseese ma eseese ituaiga o rickets. Afai ei ai se masalosaloga o le maʻisuka phosphate, ona i lea tulaga, o le a fautuaina e fomaʻi ia maua e matua o le tama ia suʻega talafeagai.

E mafai ona faʻaumatia faʻamaʻi faʻalavelave?

O le aano o le togafitiga o rickets masani ma le maʻisuka phosphate o le a tutusa. Togafitiga e aʻafia ai le faʻaofiina o vailaʻau o le vailaʻau D i totonu o le tino o le tagata maʻi. Talu ai ona o le hypophosphatemic rickets o lona gaioiga e le saʻo, o le a manaomia ai le maualuga o fualaau o fualaau faasaina.

I le taimi o togafitiga, e tatau i fomaʻi ona mataʻituina le faʻaoʻoina o fuamoa i totonu o le toto, faapea foʻi ma isi mea faʻasolosolo. E manaʻomia lenei mea mo le filifilia e le tagata lava ia o laasaga talafeagai.

O le togafitiga o le vailaʻau e tatau ona faʻamalosia lelei i sauniuniga faʻapipiʻi, faʻapea foʻi ma se meaʻai faʻapitoa mo taumafa, lea e tatau ona aofia ai meaʻai o le phosphorus.

E leʻo taimi uma e mafai ai ona talanoa e uiga i se vave suʻesuʻega. I nisi tulaga, atonu e fautuaina e fomaʻi e faatali seia oʻo ina oʻo atu le matua i le 3 tausaga.

O nisi taimi, o togafitiga faafomaʻi atonu e laʻititi ma le manaʻomia mo togafiti tifaga, peitaʻi, e leʻo taimi uma e mafai ai ona talanoa e uiga i le faʻamaeʻaina atoa o le maʻisuka phosphate.

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, e le mafai ona toe faʻafoisia le gaosia o le inisalini. Ma, e tusa lava pe iai faafitauli ma le calcium, e faigata ona faʻatinoina.

Afai e mafai e tagata matutua matutua ona lava le faʻaaogaina o le calcium ma le phosphorus, ona oʻo lea i le laʻitiiti ma le talavou o loʻo i ai se manaʻoga sili atu mo nei mea. O le tulafono lava e tasi o le a faʻaaoga i le vaitaimi o le maʻitaga i fafine ma le lactation.

E le mafai ona faasaʻo taunuuga o le kosi o le maʻisuka phosphate. Mo le olaga, e tumau ai se tagata:

  • puupuu le tino
  • curvature o pito pito i lalo.

O le iuga mulimuli lea o le faʻamaoniaina o faʻailoga i fafine e avea ma mea e manaʻomia muamua mo le faʻateʻaina o le fananau mai ma le filifilia o se caesarean vaega.

Tusi ni faaiuga

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

Afai na maua uma vailaʻau, e naʻo se taunuuga le tumau, o le taimi lava e taofi ai le meaʻai, o le faʻateleina o le faʻamaʻi.

Pau lava le fualaau na maua mai ai iuga taua o DIAGEN.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O le DIAGEN na faʻaalia ai le malosi tele i le amataga o le maʻisuka.

Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi ua i ai nei le avanoa e maua ai DIAGEN TUSI!

Faʻalogo! O mataupu o le faatauina atu o aitalafu a le DIAGEN ua sili atu ona masani.
I le tuʻuina atu o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamaonia oe e maua mai se oloa lelei mai le gaosiga aloaia. E le gata i lea, faʻatau i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau o femalagaiga), pe afai o le vailaʻau e leai se faʻamalositino.

Tuua Lau Faamatalaga