Faʻavasegaina o inisalini: ituaiga autu, gaioiga

O le inisalini e avea ma hormon sili ona taua na gaosia e le pancreas mai sela o lona siʻusiʻu. O le faamoemoega o le inisalini o le pulea lea o le maualuga o le suka i totonu o le toto, e faavae i luga o le gaosiga o le gataifale.

A oʻo mai se faʻafitauli o le hormone, o le kulūkose e amata ona tulaʻi, o se taunuuga o lea e atiaʻe ai e le tagata le maʻisuka. Ina ia tausia lo latou soifua maloloina, e tatau i se tagata maʻi ona mulimuli i se meaʻai ma faʻatino taualumaga talafeagai.

O nei faʻavae e aofia ai le masani ona faʻaaogaina fualaau faʻataʻitaʻi e faʻavae i luga o se metotia fausiaina o le insulin. I aso nei, o loʻo i ai le tele o vailaʻau o lenei vailaʻau. O le mea lea, e tatau ona e malamalama pe o le a le ituaiga o inisalini, pe faapefea ona ese mai le tasi ma le isi ma pe faapefea foi ona latou faia.

O ituaiga autu o inisalini

O le inisalini o se natura masani ma e leai se afaina. O le inisalini faalenatura e maua mai i sela i le tino o tagata poʻo meaola. O le inisalini e faia i totonu o suʻesuʻega e ala ile ala fesoʻotaʻi o le mea autu ma isi vaega. O le ituaiga lona lua ua fuafua mo togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka masani.

Ole lapataiga faapitoa pe a faatonuina le vailaʻau e tatau ona mo le togafitiga o tagata matutua ma tamaiti aʻoga laiti ina ia faaitiitia ai le ono mafai ona faia ni uiga le lelei. O le mea lea, o le malamalama i ituaiga o inisalini o se mea taua taua mo le faia o se togafitiga togafitiga.

E pei o togafitiga, o inisalini i aso uma e faʻaaoga ai. Ina ia filifilia le saʻo o fualaau faasaina, e tatau ona e iloa le faʻavasegaina o le inisalini. O lenei auala e alofia ai aʻafiaga e le manaʻomia.

Eseese o le inisalini e vaevaeina i laina nei:

  1. Televevega o gaioiga pe a uma togafitiga fualaau
  2. Le umi o le fualaau faasaina
  3. O le a le mea na faia ai le fualaau faasaina mai
  4. Tuuina atu pepa o fualaau faasaina.

Faʻatulagaina o vaega

I le faʻaopoopoga i meaola autu, o le inisalini ua vaevaeina foi i se monovoid ma se vailaʻau tuʻufaʻatasia. I le tulaga muamua, o le vailaʻau e naʻo le tasi le ituaiga o inisalini - mo se faataitaiga, puaa po o vavao. I le tulaga lona lua, e faʻaaogaina se tuufaatasiga o ituaiga ituaiga inisalini. O ituaiga uma e lua o loʻo faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka.

Le maualuga o le faʻamamaina o le vailaʻau

O le faʻavasegaga o sauniuniga o inisalini e faʻalagolago foi i le maualuga o le faʻamamaina ma le manaʻomia mo lenei faiga:

  1. O foliga faʻapitoa e maua mai i le liquefaction ma le ethanolic acid, filtration, salting out and multi-stage crystallization. O lenei metotia o le faamamaina e le o se mea e sili ona lelei ona o le i ai o ni mea le mama e le mafai ona mafai ona faia i le taualumaga.
  2. O se pito maualuga e maua mai pe a uma le masani masani o le faamamaina, sosoo ai ma le faamamaina e ala i se gel faapitoa. O mea leaga i le sauniuniga e tumau foi, ae i se aofaiga maualalo.
  3. O le ituaiga monocomponent ua avea o se faataitaiga sili ona lelei mo le togafitia o le maʻi, ona o le sieving ma le chromatography o fesuiaiga o ion ua faʻaaogaina i lona faamamaina.

Ituaiga o inisalini mo le umi o gaioiga e aofia ai:

  • E sili atu ona vave faʻaalia,
  • Faʻaletonu le faʻaalia
  • Faʻamatalaga masani
  • Faʻamatalaga umi
  • Tuufaatasiga o le faʻaauau pea ona faʻaalia.

Igoa vavalalata

Le ituaiga o inisalini sili ona vave. E amata ona gaoioi vave lava pe a oʻo i totonu o le toto. I le taimi lava e tasi, o lana gaioiga e vave foi ona alu vave - i le tolu i le fa itula. E tusa ma le itula pe a uma le tui, o le maualuga o le faʻaputuina o le vailaʻau e tupu i le toto.

O le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina e tupu pe aʻo leʻi faia se taumafataga, poʻo le taimi lava e maeʻa ai. E le afaina le taimi o le aso. Afai e te le mulimulitai i le polokalame, o le a mafai ona tupu i lalo le paʻu o le toto.

O le tulai mai o aʻafiaga i itu e fesoʻotaʻi tonu ma le taimi e faʻaalia ai le fualaau faasaina ma le auala na faia ai. Afai e leʻi maeʻa le faʻaaogaina o fualaau faasaina, e leai ni mea e le fiafia ai, na e le mafai ona e fefefe i foliga vaaia.

O le le lelei o lenei ituaiga o le le mautonu ma le le mautonu o le aafiaga o le fualaau faasaina ile tikeri o le suka i le toto. I le taimi lava e tasi, o le malosi o le inisalini e sili atu le maualuga e maualuga tele - tasi vaega ole fuataga faʻaitiitia le maualuga o le kulukose ile lua taimi vave ma malosi atu nai lo le aofaiga tutusa o fualaau o isi ituaiga.

O a nisi o oloa sili ona lauiloa o inisalini?

  • O Humalog o se inisalini masani o se auala talitutusa e fatu ai. O le eseesega autu mai le matua taua o loo i totonu o le faasologa o le faasologa o le tuufaatasiga o se vaega patino o mea amino. Faʻaauau i le maualuga o le suka e tusa pe tusa o le fa itula. O le vailaʻau e faʻaaogaina mo le togafitiga o le uluaʻi laasaga o le maʻisuka, ma le mativa poʻo le faʻamaoni i soʻo se vaega o le vailaʻau o isi ituaiga, leai se aoga i le togafitiga o laumei, ma le maualuga o le insulin i le toto.
  • NovoRapid ua faia i luga o le faavae o le insulin aspart. O le hormone foi e tutusa ma le tagata. Ole vailaʻau faʻatagaina mo le togafitiga o fafine maʻitaga. O lenei taunuʻuga ua faʻaalia i le tele o suʻesuʻega. O le inisalini e faʻatau atu i se foliga le lanu vai, lea e tui i totonu o le tino e ala i se tui. O pine faapitoa o peni e umia ai le tolu mililita poʻo le tolu selau iunite o le oloa.
  • Apidra o se fomaʻi lauiloa tele-poto-fualaʻau lea e faʻaaogaina e togafitia ai tagata maʻisuka matutua ma tamaiti e silia ma le ono tausaga. Mo le togafitiga o fafine maʻitaga ma tagata matutua, e tatau ona faʻaaoga le fualaau faasaina ma le faʻaeteete tele, e faʻavae i luga o uiga taʻitasi. O togafitiga togafitiga e filifilia taitoatasi. Injections e faia i totonu o le tino poo le faʻaaogaina o se pamu faʻapitoa.

Faʻaauau i le ituaiga ituaiga inisalini e amata i se taimi e sili atu nai lo le ituaiga eletise-pe tusa o le afa itula, i nisi tulaga pe a maeʻa le luasefulu minute. O le faʻasalalau o le vailaʻau e oʻo atu i lona maualuga pe a ma le lua i le tolu itula pe a uma le tui. O le aʻafiaga o le iniseti e tusa ma le ono itula.

I le avea ai o se vaega o le taliaina, e mafai ona tatou faʻamaonia le mea moni o le vailaʻau e faʻatautaia faʻapitoa aʻo leʻi faia taumafataga ina ia tusa ma le sefululima minute le umi i le va o taumafataga ma le inisiua. Aisea ua faia ai lenei mea? Ma o le taimi o le mauaina o meaʻai ma le taimi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻatasi.

Afai tatou te talanoa e uiga i aʻafiaga o le itu, e foliga mai e seasea lava ona tupu, e ui lava i le ituaiga insulin o loʻo faʻaaogaina - toe suia pe suia.

O nisi taimi i le togafitiga o gasegase e fomai, o se tuufaatasiga o fualaau pupuu ma taimi uumi e faaaoga. Mo lenei, o suʻega talafeagai o le tagata maʻi mo le kulukose toto, o le tulaga masani o le tino ma le nofoaga o tui e iloiloina.

O fualaau lauiloa e sili ona taatele o:

  • E mafai ona faʻatau faʻatau e le faʻataʻitaʻiga le faʻaaogāina o le NM. Manaʻo e faʻaaogaina fualaau faʻasaina. E maua e le tagata maʻi le inisalini e ala i le tuiina poo le iniseti. O nisi taimi o le vailaʻau e faʻatonuina i le tino, ae naʻo se fomaʻi e tatau ona filifili lenei mea.
  • Humulin Ole masani o se fualaau faasaina o se aafiaga faapitoa, ona e naʻo le tulaga o le insulin e faalagolago i ai, o le uluaʻi suʻesuʻega ma le taimi o le maitaga. O le inisalini e faʻatonuina i ni auala se tolu: i lalo o le iniseti, intramuscularly ma le faʻamalosi. Maua i fagu ma pepa faʻapitoa.
  • Humodar R - o le vailaau faʻamalositino e galue lelei ma insuline-tumau-tumau, e aʻafia i vailaʻau tuʻufaʻatasi. O le maʻitaga ma le vaitau o le susu e le o se faʻalavelave i le ave o fualaau.
  • Monodar o se vailaʻau faʻasolosolo mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le tikeri muamua ma le lua. O loʻo faʻamatalaina foi mo le le faapalepale i papa ma fafine maʻitaga.
  • Biosulin P o se isi vailaʻau faʻasolosolo faʻasolosolo lelei lea e tuʻufaʻatasia lelei ma le inisalini o le insulin o le ituaiga e tasi e Biosulin N. O le ituaiga faʻasalaga o se fagu ma se kilika.

O le taimi o le faʻaalia i lenei ituaiga insulin e umi ma e umi mai le sefulu lua i le sefulu ono itula. Pe a ma le lua i le tolu itula, e amata ona lagona e le tagata maʻi uluai faailoga lelei.

O le aafiaga silisili e tupu pe a mavae le ono itula. O le mea lea, o le vaeluaga i le va o injections e oo atu i le sefululua itula, i tulaga tulaga ese e sefulu itula.

Ina ia faatumauina le maualuga o le kulukose, e lua pe tolu injections o le inisalini i aso taitasi e lava mo le tagata maʻi. E le afaina, na faia se inumaga muamua pe a uma le taumafataga. O le tele lava o taimi, o se tui puupuu o le inisalini e faaopoopo i se tasi o fualaau masani. E pei ona i ai i ituaiga muamua e lua, o aʻafiaga e le o matauina.

O sui o le insulin e aofia ai:

  1. Biosulin N, NPH Insuran, Protafan NM, Humulin NPH - o vailaau faʻasolosolo fesuisuiai,
  2. Humodar B, Biogulin N - e fai ma sui o mea faʻapipiʻi,
  3. Protafan MS, Monodar B - o le tino o le puaa o le ituaiga monocomponent,
  4. Monotard MS - o le faʻamaloloina o le sinima.


Umi umi

E sili ona umi ona faʻaalia i le tino - e amata i le averesi pe tusa o le fa i le valu itula ma e tusa ma le tasi ma le afa i le lua aso. O le maualuga o le faʻaogaina o se vailaʻau i le plasma toto e oʻo i le sefulu i le sefulu ono itula.

O a ni vailaʻau faʻasolo taimi e sili ona lauiloa?

  • O Lantus o se fualaau faʻatau fua e sili ona taugata ma le mea autu ole insulin glargine. Injections e faia i loloto loloto i lalo o le paʻu i aso uma i se taimi ua faʻamautuina. E le mafai ona e faʻaaogaina le fualaau mo tamaiti ei lalo ifo o le ono tausaga le matutua ma faʻamautinoa i fafine maʻitaga.

E mafai ona faʻaaogaina faʻapitoa ma faʻatasi ai ma fualaau oona e maua ai le toto toto. Talosaga faʻasaina. Folasaga faʻasalalau - peni tui ma paʻu.

    Levemir Penfill - e faʻavae i le inisalini o le iniseti ma e naʻo le inisiua tui. E mafai ona tuʻufaʻatasia i lana gaioiga i papamaa, ma e tatau ona filifili ma le faaeteete le fualaau. Lememir Flexpen galue e pei o se faʻasologa

Ituaiga o inisalini ma o latou aʻafiaga e faʻatatau tonu i le amataga. E pei ona taʻua i luga, e lua ituaiga autu - o le inisalini masani lea ma faʻapipiʻiina i le fale suesue.

O le inisalini masani na faia e le paʻu o povi e ese lava le eseesega mai i le tagata soifua e tolu aminoxylot le talafeagai e mafai ona mafua ai allergies. O le inisalini pig e latalata i le tagata, talu ai e na o le tasi le amino acid i lona fatuga.

Ole inisalini whale e faʻaaogaina mo togafitiga i mea e seasea tupu, ona o ona eseesega mai le homulini o le inisalini tagata sili atu nai lo povi.

O le synthesized drug is divided into two types:

  1. Faʻaliliu faʻapitoa - o se inisinia insulin e maua mai le synthesis o Escherichia coli ma le porcine eseese amino acid.
  2. Inisinia - e faʻavae i luga o le inisalini porcine faatasi ai ma le sui o se faʻaleagaina o le amino acid i le filifili.
    O vailaau taʻitasi e filifilia taʻitasi, e faʻavae i luga o suʻega ma le tulaga lautele o le maʻi.

Faʻafeagai

O le inisalini ua mamanuina faapitoa e faʻaititia ai le suka o le toto. Ae ui i lea, ei ai ituaiga o inisalini ei ai le faʻafeagai, lea e taua foi le mafaufau pe a filifilia se togafitiga.

O fualaau faasaina e aofia ai:

  • Glucagon,
  • "Adrenaline" ma isi mea gaioiga o le tutusa o ituaiga o gaioiga,
  • Cortisol ma isi hormones
  • "Somatotropin" ma isi androgens ma estrogens,
  • "Thyroxine", "triternothyronine" ma isi hormones.

O le falemaʻi faʻamalositino i aso nei e maua ai le tele o vailaau o inisalini, o lona uiga o la latou faʻavasegaina e le falemaʻi ma isi meatotino e matua lautele lava. E naʻo le fomaʻi e mafai ona filifili le fualaau saʻo.

Faiga faʻavae piphasic o gaioiga tuʻufaʻatasia

O tapenapenaga o ni faʻamalosiga tuʻufaʻatasia o insuline umi ma vavalalata umi. O ia tupe e faʻaofiina i totonu o le tino e lua taimi e itiiti ifo nai lo le faʻaaogaina o ituaiga vailaʻau taʻitasi.

O ituaiga ma faʻamatalaga o inisalini biphasiki o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Igoa o fualaau faasainaItuaigaFaiga faʻapolopoloFaʻapitoa
Humodar K25Semi-gaosiaPusa, kesiE tui malosi i lalo o le paʻu, e mafai ona faʻaaoga mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka i le tikeri lona lua.
Biogulin 70/30Semi-gaosiaCartridgeE na o le tasi pe faalua i le aso e faia i lalo o le paʻu pe a faalua i le aso 30 minute ao lei faia se taumafataga.
Humulin M3Faʻainisinia faʻainisiniaPusa, kesiE na o le intramuscularly ma le soʻo.
Insuman Comb 25GTFaʻainisinia faʻainisiniaPusa, kesiE maua i le tasi aso i le aso ma amata ona galue i le tasi itula pe a uma le tui. Inisiua na o le tui.
NovoMix 30 PenfillAtulin aspartCartridgeE amata ona vave galue vave, ae tasi le tui tui i le aso e lava.

E faʻapefea ona teuina sauniuniga o inisalini?

Ole inisalini ole ituaiga o faʻavasegaga, e aofia ai i le laulau, e naʻo totonu ole masini faʻavevela e teuina. O se fualaau faasaina e malosi mo le faʻaaogaina mo le masina, a maeʻa ona leiloloa lea o ona fale faʻamalolo.

E na o le faʻaaogaina o sauniuniga inisalini ma se malulu faʻafiafia poʻo se aisa, pe afai e leai se avanoa e alu ai i totonu o le pusaaisa. E taua tele le le faʻatagaina o le vailaʻau faʻatasi ma le tagata e faʻaleleia le vai, a faʻapea o le a leiloloa foi ana meatotino faʻaleagaina.

Faʻamatalaga autu

E manaʻomia le inisalini o le hormone e pulea ai le suka o le toto ma maua ai le malosi. O lenei vailaʻau o se avefeʻau faʻamaʻi e mafai ai ona maua e le kopa le kulūkose, faʻapea foʻi ma le suka mai le toto. O le faʻavasegaga o le inisalini e aofia ai vaega eseese o fualaau faasaina. E tatau ona latou filifilia le togafitiga saʻo.

O le pancreas o se okeni lea o le autu o le insulin i totonu o le tino. O fuifui o sela i le pancreas, e taʻua o motu, maua mai ai se hormone ma fuafua le aofaiga e faʻavae i luga o le kulukose toto i le tino.

O le maualuga o lenei faailoga, o le sili atu lea o le inisalini e ulufale i le gaosiga ina ia paleni le aofaʻi o suka o loʻo ulufale i le toto. O le inisalini e fesoasoani foi i le talepeina o gaʻo po o protein mo le malosi.

O le paleni faʻapitoa o le inisalini e puleaina ai le suka toto ma le tele o gaioiga i le tino. Afai o le maualuga o le inisalini e maualalo pe maualuga, maualuga tele, e le mafai ona aliali mai ni aʻafiaga leaga. Afai e faaauau pea le maualuga o le suka suka, e mafai ona tupu faafitauli ogaoga tau le soifua maloloina.

O faafitauli ogaoga o le hormonal

I nisi tagata, o faʻalavelave puipuia e osofaia ia motu i luga o le paʻu, ma latou taofi le faia o le inisalini pe le lava. Pe a tupu lenei mea, o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto, ma e le mafai ona gauai i ai siama ina ia mafai ai ona liua le suka i le malosi. O le ituaiga maʻisuka ituaiga 1 e aliali mai, ma o se tagata o loʻo i ai nei ituaiga faʻamaʻi o le a manaʻomia ai le iniseti masani o le inisalini e ola ai. Le tikeri ma le natura o le maʻi atonu e eseese.

I le faʻavasegaga o le inisalini ei ai vaega eseese o vailaʻau. Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, latou te fesoasoani e taulimaina le gau o le kulukose i tulaga eseese.

I nisi tagata, aemaise lava i latou o loʻo mamafa, mamafa pe le toaga, e le aoga le inisalini mo le faʻafeiloaʻi o le kulukose i sela ma e le mafai ona faatino ana taga. O le le mafai o lenei hormone ona faʻaaoga lona malosi i luga o masini e taua o le faʻamalosia o le inisalini.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le a atiina ae pe a le mafai e tamaʻitaʻi i luga o le pancreas ona maua le hormoni e foia ai le tulaga o le faʻamalosia o le inisalini. Mai le amataga o le 20 seneturi, e mafai e fomaʻi ona faʻamalosi le inisalini ma faʻaaogaina i se pepa tui e faaopoopo i le hormone mo tagata e le mafai ona latou gaosia poo le faateleina o le tetee.

O le maʻi suka o se tulaga masani ma e ono lamatia ai le ola lea e le mafai ai e le tino ona gaosia le hormone talafeagai pe amata ona fatuina pe faʻaaogaina le inisalini e le lelei tele, lea e mafua ai le maualuga o le kulukose (hyperglycemia).

O lenei fua faatatau maualuga e ono afaina ai ou mata, fatuga, ma neura, ma mafua ai le maʻi fatu ma le taʻavale.

O le maʻi suka o le faʻateleina lea o faʻamaʻi faʻamaʻi masani i le lalolagi. O ituaiga autu o le maʻisuka o le ituaiga 1, ituaiga 2, ma le vaega o le gasegase.

Faʻatasi ma le maʻisuka

O le inisalini o le hormone e maua mai i le pancreatic beta cells. O le galuega autū o le vailaʻau o le tuʻuina atu lea o le kulukose mai le toto i le tino e faʻaleleia ai le malosi. Afai e te le lava le insulin, o le suka e fausiaina i totonu o le toto, ma e le liliu. O le fofoina o le faafitauli e manaʻomia ai meafaigaluega faʻapitoa. O le faʻavasegaga nei o le inisalini o loʻo i ai le lisi tatau o fualaau faasaina. O latou ituaiga faapitoa ua na o le fomaʻi o loʻo auai.

I le maʻisuka ituaiga 1, e le maua e le tino se vailaʻau, o lea e tatau ona faʻaauau ona faʻaauau i aso uma e tumau ai. I le maʻisuka ituaiga 2, e le lava le insulin e maua e se tagata, poʻo le hormone na maua e le lelei le lelei. O le injections o se vailaʻau o nisi taimi e manaʻomia e pulea ai le maualuga ole kulukose o le toto. I le maʻisuka malosi ma le inisalini umi, o le a mafai ona faia ni togafitiga manuia. Ae ui i lea, o na vailaau e na o se togafiti togafitiga.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona tuiina inisalini i aso uma, e masani ona oʻo i le fā pe fa taimi i le aso. E mafai ona latou faʻaogaina se masini faʻapitoa e faʻapipiʻi ai le vailaʻau. I le faia o lenei mea, faʻalauiloa se faʻalauiloa fou (se manifinifi paʻu palasitika) i lalo o le paʻu i le lua i le tolu aso. O nisi taimi o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia foi ona amata faʻaaogaina le insulin pe a le toe mafai e a latou meaʻai, gaioiga faaletino, ma fualaau ona mafai lelei ona pulea lelei o latou kulukose toto. E taua le filifili i vailaʻau. O le faʻavasegaga o sauniuniga o inisalini e iai vaega talafeagai o vailaʻau. E vaevaeina i latou i le umi ma le amataga.

O le manaʻoga e amata se tui e mafai ona faʻafefe. Ae peitai, o le puleaina o le inisalini e sili atu ona faigofie nai lo le tele o tagata e mafaufau i ai. O masini eseese e mafai ona faʻaaoga e fesoasoani ai i le faʻasalaga o hormone. O le togafitiga o nila e manaia ma manaia, e pei o nila. E tele taimi e lagona ai e tagata e manaʻomia le inisalini e sili atu le lelei pe a amata ona latou faʻaaogaina lenei vailaau i se tulaga faʻaletausaga.

Afai e manaʻomia lou amata faʻaaogaina o lenei hormone, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O le a ia fautuaina ma fesoasoani ia te oe:

  1. Iloilo le ituaiga ma le gaioiga o lou inisalini.
  2. Faʻafefea, fea ma le taimi e faʻataʻitaʻi ai le fualaau faasaina.
  3. E faʻapefea ona saunia nofoaga o tui.
  4. O fea e faʻatau ai le fualaau faasaina ma le auala e teu malu ai.
  5. Auala e taulimaina ai le kulukose toto maualalo.
  6. Auala e siaki ai faʻamatalaga o le soifua maloloina ma siama o le inisalini.
  7. O fea e te alu mo fesoasoani faʻafuaseʻi.

O se vaega taua o le faasaʻoga o le inisalini o le siakiina pea ma le siakiina o le maualuga o kulukose o le toto.

Atonu e umi se taimi e te maua ai le fua saʻo mo oe, ma ia manatua e le tumau pea i taimi uma lou olaga. O le mea lea, e tatau ona e asiasi soo i lau ofisa tausi soifua maloloina.

A amata ona e faʻaaogaina inisalini, e taua le tofotofoina e se tagata dietitian faʻatagaina ina ia malamalama pe faʻafefea ona galulue faatasi gaʻololo ma gaʻo. O se faiga tatau lea.

Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 1, ona e iloa ai lea pe faapefea ona e faitauina gaʻo meaʻai ma faʻatusatusa le insulin i meaʻai e te 'ai. O le auala sili lea e feagai ai ma le maʻisuka. O le mea lea, o le fua o le insulin i taimi o taumafataga e mafai ona ese mai le tele ma taimi o le fualaau faasaina.

Faʻasologa autu

O le inisalini anapogi ma pupuu e fesoasoani e maualalo ai le kulukose o le toto aʻo 'ai, ma o se vailaʻau faʻasolosolo poʻo le umi o fualaau faʻamalositino e fesoasoani e pulea ai manaʻoga o le tino atoa. E fesoasoani uma i le pulea o tulaga ma mea taua. O lenei faʻavasegaina o sauniuniga ile inisalini e sili ona taatele. Ae peitai, ei ai isi ituaiga.

O le inisalini e faʻavaeina i le umi e galue ai i le tino. E lima ituaiga eseese o le hormone mai le vave i le galue umi. O nisi ituaiga o inisalini e foliga manino, ae o isi e le mautonu. Faʻatalanoa ma lau fomaʻi pe o le vailaʻau o loʻo e ave e tatau ona mama poʻo sili atu ona mausali.

Aʻo leʻi tuiina le inisalini puaoa i totonu o se peni ma se penisini poʻo se tui, e tatau ona e siʻosiʻomalieina i lou lima e faʻamautinoa ai e faʻafefiloi le vailaʻau (seia oʻo ina liu). E masani ona manaʻomia e vailaau vailaʻau, e vave ma umi ona fai. E le tutusa uma mataupu, ma o fofo i ia mea e faʻaaogaina i vaega eseese.

O loʻo iai nei insulin mo le faʻaaogaina e masani ona faʻavasegaina e tusa ai ma a latou faʻatulagaina ma le umi o le faʻatinoga, e pei ona faamatalaina i lalo.

  1. Analogo televave.
  2. Gaoioiga pupuu po o le le faaituau.
  3. Laititi po o le umi ona fai.
  4. Faʻafefiloi.
  5. Analog mixed.
  6. Taaloga uumi.
  7. Faʻaopoopoga umi umi.

Analogs o insulin ia lea ua suia ai le faasologa o le amino o le natura e faatelevave pe faʻagesegese pe a faatusatusa atu i le insulin masani. Faamolemole ia matau o igoa faapisinisi o fualaau faasaina e mafai ona eseese i le lalolagi.

Analog televave

Faʻavasegaga o le inisalini e mafua mai ile amataga ole analogues televave. Tatou amata ia i latou. I mea uma e fai, o le maualuga o le 1 ml = 100 iunite o inisalini (U100).

O nei fualaau oona lea ua suia ai le faasologa o le amino o le natura e faatelevave ai le gaioiga pe a faatusatusa i le inisalini masani.

  1. E tatau ona ave i le taimi lava muamua pe faʻatasi foi ma meaai.
  2. Le amataga o le gaioiga i totonu o le 15 minute.
  3. O le umi o le gaioiga e 3-5 itula.
  4. O le umi o le gaioiga e ono fesuisuiai e fuafua i le physiology a se tagata.

Ituaiga o Short Insulin:

  1. Aspart (avanoa e pei o NovoRapid poʻo, i le Fiasp fou maualuga vave).
  2. Lispro (Humalog).
  3. Glulisin (Apidra).

O le inisalini televave ma ituaiga inisalini, o igoa ia o loʻo faʻaalia i luga, e masani ona faʻaaogaina ma faatonuina e fomaʻi o loʻo auai. E ui o le gaioiga e le o se mea tumau, ae vave lava ona sau.

Gaoioiga pupuu po o le le faaituau

O le faʻavasegaga o le inisalini e mafua mai ai foʻi aʻafiaga faʻatau fua.

  1. E tatau ona e faʻaaoga mea uma 20-30 minute aʻo leʻi 'ai.
  2. O le amataga o le gaioiga e i totonu o le 30 minute.
  3. O le umi o le gaoioiga e 6-8 itula.
  4. O fuataga ua fuafuaina taitoatasi.

Ituaiga o gaioiga pupuu ma le le mautonu ile inisalini:

  1. Na maua mai povi (Hypurin Bovine Neutral).
  2. Na maua mai puaa (Gipurin).
  3. Inisalini o tagata (Failautusi, Humulin S, Insuman Rapid).

Lautele po o le Umi taimi

O le vaega autu o le faʻaaogaina o fualaau faasaina o le faʻaoga. Faʻavasegaga o le inisalini i le umi o gaioiga e aofia ai vailaʻau e maua e le gata mai tagata, ae faʻapea foi mai manu.

  1. E tatau ona suʻea le 30 minute aʻo leʻi 'ai poʻo moe.
  2. Le amataga o gaioiga i totonu o le 30-60 minute.
  3. O le umi o le gaioiga e 12-18 itula.
  4. O le fuataga e faʻatulagaina eseese mo taʻitasi.

Ituaiga o "galuega fai ma le umi":

  1. Inisalini tagata (Insulatard, Humulin, Insuman Bazal).
  2. Mauaina mai povi (Hypurin Bovine Isophane, Hypurin Bovine Lente, PZI Hypurin).
  3. Mauaina mai puaa (Hypurin Porcine Isophane).

O nei ituaiga o inisalini e masani lava ona faatonuina e fomaʻi. Vaega taitasi o fualaau faasaina ei ai se tali maualuga ma se umi o togafitiga. O se mea faʻamaonia e lelei le faʻafeiloaʻi e vaega eseese o tagata.

Faʻavasegaga o le inisalini e ala i le umi o gaioiga e aofia ai foʻi se ituaiga o faʻafefiloi faʻafefiloi. E masani lava o se faʻafefiloi o galuega pupuu ma le gaioiga o le hormone i le tasi inisi.

  1. E tatau ona e faʻaaoga mea uma 20-30 minute aʻo leʻi 'ai.
  2. Le amataga o gaioiga i totonu o le 30-60 minute.
  3. O le umi o le gaoioiga e 12-14 itula.
  4. Totoga o fuataga a le tagata lava ia.

Ituaiga o fualaau "fefiloi":

  1. Inisalini tagata, 30% gaioiga puupuu (Humulin M3).
  2. Mauaina mai puaa, 30% le puupuu (Hypurin Porcine 30/70).
  3. Inisalini tagata, 25% gaioiga puupuu (Insuman Rapid GT 25).
  4. Inisalini ole tagata, 50% Pasevaga Fai (Insuman Rapid GT 50).

Analog mixed

O le filifiliga o fualaau faasaina e tele. E tele atunuu ei ai a latou lava vailaʻau. Pe a mafaufau pe o le a le ituaiga o inisalini, e tatau ona e faamasani i fualaau e le o faʻatatau. O se faʻafefiloi o se faʻataʻitaʻiga faʻavavevave o le hormone ma le vavao i le tasi inisi. E taua o se vailaʻau pulu.

  1. E tatau ona ave le vailaʻau i luma po o meaai.
  2. Le amataga o le gaioiga i totonu ole 15-30 minute.
  3. O le umi o le gaoioiga e 12-14 itula.
  4. O le metotia e fuafuaina e le fomaʻi pe a uma ona maua suʻesuʻega a le maʻi.

Ituaiga o "analog mixed":

  1. Lispro (Humalog Mix 25, Humalog Mix 50).
  2. Aspart (Novomix 30).
  3. Faʻafeiloaʻi Aspart analogues o loʻo maua i luga o le maketi.

Umi taimi tutusa

Aʻo taliina le fesili pe o le a le ituaiga o inisalini, e faʻamaonia foi fualaau faasaina. O fualaau nei o loʻo faʻaleleia ai le faasologa o le amino acid faalenatura e faʻaleleia ai se faʻagasolo lemu nai lo le faʻaaogaina o le hormone masani.

  1. E mafai ona faʻaaoga pe tasi pe faalua i le aso o se vailaau umi. E mafai ona faia i soo se taimi, ae o aso uma.
  2. Le amataga o gaioiga i totonu o le 30-60 minute.
  3. O le umi o le gaoioiga e 18-24 itula.
  4. O loʻo iai le fomaʻi e se fomaʻi.

Ituaiga ituaiga inisalini umi:

Faʻaopoopoga umi umi

O le faʻavasegaina i le falemaʻi o le inisalini sauniuniga e aofia ai faʻataʻitaʻiga sili atu.

  1. E mafai ona faʻaaoga tasi i le aso pe lua i le tolu taimi i le vaiaso o se inisalini umi.
  2. E mafai ona faia i soo se taimi, ae i le taimi tutusa i aso uma.
  3. Le amataga o gaioiga i totonu ole 30-90 minute.
  4. O le umi o le gaoioiga e oʻo atu i le 42 itula.
  5. E faʻamaonia pe a maeʻa ona maua iuga o se suʻega toto.

O ituaiga o analogs "sili atu" o loo tuuina atu i sauniuniga uma e aofia ai insulin degludec. E le gata i lea, aua nei galo e uiga i le tofiaina o nei vaega o vailaʻau. Mafaufau i le fesili o ituaiga ituaiga inisalini e tuʻuina atu e tusa ai ma faʻamaumauga e aunoa ma se totogi, e taua le taʻuina o tulaga masani i totonu o se vaega patino. O le vaega o le vailaau faʻasaina ua tuʻuina atu e faʻaoga 1 ma pusa 2 maʻisuka. Naʻo le fomaʻi o loʻo faatonuina se ituaiga o inisalini saoloto. O le ituaiga o fualaau faasaina mo fesoasoani fesoasoani e mafai ona iai.

Polokalama Ini

O isi masini mo le tuʻuina atu o le inisalini i le tino o loʻo avanoa. O filifiliga autu o tui, peni faʻapitoa ma cartridges ma pamu. O le filifiliga o masini e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi, faʻaletonu o le tagata lava ia ma uiga o le tino o tagata gasegase.

O ituaiga uma o inisalini ei ai a latou lava ituaiga o meatotino ma eseesega. O le ituaiga masini faʻaaoga e faʻalagolago i nei mea. O togafitiga e gaosia i le tele o le 30 iunite (0.3 ml), 50 iunite (0.5 ml) ma le 100 iunite (1.0ml). O le telē o le masini manaʻomia e faalagolago ile fua ole inisalini. Mo se faʻataʻitaʻiga, e sili atu ona faigofie le fuaina o se fuataga o le 10 iunite i totonu o se tui o le 30 iunite ma le 55 iunite i totonu o se syringe o le 100 iunite. O le togafitiga o nila e maua i le umi mai le 8 i le 13 mm. E masani lava e filifili le fomaʻi pe o le a le tele o le suauu ma le nila e talafeagai mo le maʻi.

O tui o insulin e mo na o le tasi le faʻaaoga ma o loʻo avanoa e aunoa ma se totogi i nisi o atunuu. O le toʻatele o tagata matutua e le o toe faʻaaogaina tui e tui ai le vailaʻau. Latou te faʻaaogaina peni inisalini mo le sili atu le faigofie poʻo pamu faapitoa. O nei faʻafitauli sili atu ona tui.

E fia ituaiga o inisalini, tele auala ma masini e faʻaaoga ai. E manaʻomia lenei mea mo le tuʻuina atu o fualaau faasaina i le tino. Ua fausia e kamupani insulin ni peni faapitoa (lafoai ma toe faʻaaoga) lea e faʻaaogaina i a latou lava ituaiga o fualaau faasaina.

O peni vailaʻau faʻaaogaina ua leva ona i ai se kilipa toe faʻaleleia. E tatau ona lafoaʻi pe a uma ona faʻaaoga pe afai e le faʻaaogaina ma teuina i totonu o le pusaaisa mo le tasi le masina pe a uma le aso e uma ai.

Pusa toe faʻaaogaina mo le inisalini e manaʻomia ai le faʻaofiina o se penisini insulin poʻo le penfill (3 ml e aofia ai le 300 vaega o le vailaʻau). A maeʻa ona faʻaaogaina, o le a mafai ona faʻatumu se masini i se kilipa muamua e faʻatau mai ma se mea.

E tatau foi ona lafoaʻi cartridges ile masina e tasi pe'ā amata le faʻaaoga pe afai o loʻo iai pea le vailaau i totonu o le kesi. E tatau i le fomaʻi ona faʻafesoʻotaʻi ma filifili le ituaiga masini talafeagai mo le maʻi.

O nila mo peni e lafoaia. Ua viliina i luga o masini e tui ai. O nilala e maua i le tele o uumi, mai le 4 mm i le 12.7 mm. O latou mafiafia e fesuisuiai foi e fuafua i le tele o le mea na maua ai. E taua le faʻaaogaina o se falesa fou ma tui uma.

O fuainumera o ituaiga eseese o inisalini e faaalia ai o le faʻaaogaina o pamu e faʻatuputele i tausaga taʻitasi. E masani lava faʻaaogaina e tamaiti lenei ituaiga masini. O le pamu o le insulin o se masini laitiiti, e mafai ona faʻatulagaina e aofia ai se vai vailaʻau o loʻo i luga o le tino o le tagata maʻi. O lea ituaiga masini e faʻapipiʻiina e tuʻuina atu ai le vailaʻau i totonu o le tino (e masani lava i totonu o le manava o le manava) e ala i se miti paʻu palasitika, ua lauiloa o se faʻasologa faʻasolo, poʻo se pusa mo le faʻasaoina o se vailaʻau. O le pamu e faʻaaogaina naʻo le inisalini e fai vave.

O le faʻasoa o loʻo i ai se nila manifinifi poʻo se faʻalalaʻau faʻafefe, lea e faʻapipiʻi vave i lalo o le paʻu. Na te suia uma lua i le tolu aso. O le pamu e faʻapipiʻiina ina ia faʻamalosi e faʻaitiitia le tele o insulin e faʻamautu ai le maualuga o le kulukose o le toto i le va o taumafataga. E mafai e tagata maʻi ona faʻagaoioia le masini i taʻitasi taumafataga e tuʻuina atu ai se fualaau o le vailaʻau, pei o le pancreas i tagata e leai se maʻisuka.

O le pomu insulin e le mo tagata uma. Afai e te fuafua e faʻaaogaina, e tatau ona e talanoaina muamua lau mataupu ma lau fomaʻi.

O le tau o ia mea faigaluega e sili atu le maualuga nai lo masini o loʻo faamatalaina i luga. O vaega uma lava e filifilia taitoatasi mo le saʻo ma le faʻaleleia o le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

Faʻailoga ulufale

I le mafaufauina o ituaiga inisalini ma le tasi e sili atu, e taua le faʻamatalaina pe faapefea ona ulufale i ai, fautuaga pe faʻapefea ona fai sao. O le tusi lesona e laʻititi ma talafeagai mo ituaiga uma o fualaau faasaina.

Fautuaga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina i lalo o tulaga eseese i nisi vaega o le tino:

  1. Ulu i totonu o se nofoaga o loʻo i ai le gaioiga faaletino, e pei o sulu poʻo lima.
  2. Afai e maualuga le vevela o le tino ona o se vevela vevela, taele, mea mafanafana, spa poʻo le sauna, e sili atu le tolopoina o le pulega seia maeʻa le maʻi.
  3. Aʻo le i faia le pulega, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le vaega o loʻo i totonu o le nofoaga o tui.

E tatau ona manatuaina o le tuiina i totonu o maso e mafua ai ona vave faʻavaveina le inisalini, ae mafai ai ona oʻo atu i se pa'ū maualalo.

Faʻaiʻuga e tolopo ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina

O le faʻamalosia o insulin e ono tolopoina i mataupu nei:

  1. Faʻaaogā faʻaogaina o le mea e tasi o le inisiua, e mafua ai ona avea le vaega i lalo o le paʻu ma maʻa pe faʻapupulaina (ua taʻua o le hyperlipotrophy).
  2. Natura insulin (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fai o le vailaʻau e faʻatinoina vave lava pe'ā uma ona aveese mai le pusaaisa).
  3. O le ulaula tapaa e fesoasoani i le vavalalata o vaʻa toto ma capillaries.

E lelei foi le tuua o le tino gaioiga malosi 30 minute ao le i faia le vailaʻau.

Teuina o fualaau faasaina

O le insulin e tatau ona teuina saʻo. O tulafono faavae e aofia ai:

  1. Teuina o inisalini e leʻi tatalaina i le afifiina i totonu o le pusaaisa.
  2. Taofiofi le vevela o le pusaaisa mai le 2 i le 8 ° C.
  3. Ia mautinoa o le insulin e le malolo.
  4. A uma ona tatala, ia teuina i le vevela o le potu (lalo ifo o le 25 ° C) mo le sili atu ma le tasi le masina, ona tuʻuina atu lea ma le saogalemu.
  5. Aloese mai le teuina o inisalini i le susulu o le la.

O vevela (vevela poʻo le malulu) e mafai ona faʻaleagaina le inisalini, o lea e le lelei le lelei. E le tatau ona tuua pe afai o le vevela e sili atu i le 30 ° C. I le taumafanafana, e vevela lau taavale (luga aʻe o le 30 ° C), o lea aua le tuua le inisalini iina.

O loʻo i ai ni insulin faʻalūlūina e faʻaaogaina taga (e pei o le FRIO) mo le felauaiga o le inisalini.

Aiaiga saogalemu

Ole inisalini o se vailaʻau faʻasaina. O le tagata maʻi e tatau ona talanoa ma la latou fomaʻi e uiga i:

  1. O le a le ituaiga inisalini e saʻo mo ia.
  2. O aʻafiaga e aʻafia ai.
  3. Faʻafefea ona saogalemu ma lelei le taofiofia o vailaʻau.

Tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le gasegase faʻapitoa e tatau ona talanoa ma a latou fomaʻi pe afai o le inisalini o togafitiga o le filifiliga sili lea mo i latou. E mafai ona latou faʻaaogaina isi togafitiga e pulea ai le suka o le toto, e pei o vailaau ole inisalini, suiga o olaga, ma meaai.

E taua tele i tagata o loʻo faʻaaogaina nei vailaʻau le siakiina e le aunoa o latou toto suka. O le tele naua poʻo le itiiti foi o le inisalini e mafai ona taʻitaʻia ai aʻafiaga poʻo faʻafitauli. E taua foi le mulimulitaia e le tagata o le taimi o togafitiga faʻatasi ma le fomaʻi ma aloese mai le faaseʻeina o inisiua.

Soʻo se tasi e feagai ma aʻafiaga o le togafitiga o le inisalini e tatau ona talanoa ma a latou fomaʻi. Masalo o se isi togafitiga togafitiga poʻo se vailaʻau o se isi ituaiga atonu e sili atu ona talafeagai mo o latou manaʻoga ma o latou olaga. E mafai foi e lau fomaʻi ona fautuaina pe faʻafefea ona puipuia pe faʻaititia nisi o aʻafiaga.

Tuua Lau Faamatalaga