O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e ono mafua ai le maʻisuka i totonu o se tamaititi

Ua tatou iloa uma lava o le atuatuvale o se vaega o le olaga. O tulaga faigata e iai ona itu lelei, aua e uunaia ai i tatou e fai. Ae ui i lea, o tulaga maualuga o le atuatuvale e mafai ona mafua ai faafitauli o le soifua maloloina.

Matou te iloa uma lava le faigata o le tausia o se tamaititi e maua i le maʻisuka, e amata mai i suguga le pulea mo le leai o se mafuaaga ma faaiʻu i mataupu o meaʻai paleni, fegalegaleai ma tagata aʻoga, tuua le fale ma se ato tumu i mea maʻisuka, ma, ioe, sili ona leaga, suega kulukose toto i le 3 i le taeao, lea e le mafai ona moe!

Afai oe mafatia, o le a afaina ai foi lau tama, ma o le faʻaititia o ou tulaga faigata o le a fesoasoani ia te oe e lelei ai lou pulea o lou maʻisuka. Manatua, afai e te tausia oe lava ia, e mafai ona e tausia lelei lau tama.

Manatu Lelei Fesoasoani:

Filifili po o le a le mea e mafai ona e pulea ma le mea e leai

O nisi taimi tatou te faaaluina le tele o le taimi e popole ma taumafai e foia faafitauli e le mafai ona tatou pulea. E taua le faia o se malologa ma aoao e iloilo mea o loʻo tutupu mai fafo: pe oe mafai moni ona sui le tulaga poʻo e le o lau pule ma e tatau lava ona e tuʻuina ma suia ou uiga ile mea o loʻo tupu. E taua lenei mea. Aoao mea uma e te mafaia e uiga i le puleaina o le maʻisuka ina ia mafai ai ona e suia mea e tatau ona sui. Ae manatua foi e tele isi mea e aʻafia ai le maʻisuka e le mafai ona e pulea, e pei o lemoni, faʻamaʻi, ma isi.

Faʻaalu se taimi mo oe lava

E masani ona ou faalogo o le manatu faapito e faaalu se taimi i le tagata lava ia. Ua ou faalogo foi e le lava se taimi mo aʻu lava. Ae afai e te iloa o loʻo e galue malosi ma e te le maua se taimi avanoa ma "taimi mo oe lava", o le a aafia ai le auala e te tali atu ai i isi tagata i lou olaga.

O le i ai i se tulaga o le atuatuvale, atuatuvalega, popolega, ma isi mea, atonu o le a sili atu lou ita ma i latou e te alofa i ai, pe atonu foi e te le o atoatoa iinei ma i le taimi nei ia e fiafia i le taimi, aua o ou mafaufauga o le a mamao, aua o loo e popole isi mea.

O le faʻaaluina o le taimi ia te oe lava, e mafai ai ona lelei lau tausiga o isi. E mafai ona e tusia se faʻatusatusaga i se vaalele: muamua e te manaʻomia le tuʻuina o se okesene vevela ia te oe, ona sosoo ai lea ma le tamaititi. Faamuamua taimi fuafuaina mo oe lava ia. Atonu o se mea faigofie. Fiafia i se ipu kofe i le taeao, ave se vevela vevela, faitau lau tusi e sili ona e fiafia i ai, alu e savalivali, pe ofoina le taimi i se mea fiafia fou. Atonu e manaʻomia lou aʻoaʻoina o se tasi i le auala e pulea ai le maʻisuka o lau tama, ae i le taimi umi, o le mea sili lea e sili ona lelei i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi!

Mo aʻu, mo se faʻataʻitaʻiga, o le auala sili e malolo ai o le susulu o moligao ma ave le vevela vevela.

Taumamafa i meaʻai maloloina ma faatapulaa lou faʻaaogaina o suka, caffeine, ma le ava malosi.

Taumamafa i taimi uma ma aua neʻi galo e uiga i meaʻai. O le tafeina o meaai e mafai ona faʻaititia ai le mamafa. E toatele tagata e le 'ai i le taeao, ae ui i lea, taumafai faʻamalamalama faʻamalamalama e pei o granola paʻu poʻo sisiva.

Taumafai le puleaina o mafaufauga, mafaufau loloto, yoga poʻo le taimi e malolo ai muso.

Puleaina o mafaufauga - o se faʻagasologa pe ae manava loloto ma mafaufau oei ai i se nofoaga matagofie, mo se faataitaiga, i luga o le matafaga. E manaʻomia lou tuʻuina atu o lenei ata e faʻaaoga ai ou lagona uma. Lagona le tafe o oneone i le va o ou tamatamailima, sogisogi i vai masima, faalogo i le leo o galu ma tagi o gogo, vaai lauulu o le mutia ma le galulolo ... E oo lava i le lima minute "malologa i lou ulu" o le a fesoasoani e te malolo ai. O loʻo i ai loʻu tagata faʻatau e oʻo lava i le "fagota" i lona ulu.

Alualu i luma o maso o le tino - O se faagasologa lea, e pei o le manava loloto, e faʻaaogaina le auala o le malosi o muso malolosi, ona faʻatautaia lea o lagona o le malolo lea e tulaʻi mai ia i latou, lea e fesoasoani ia te oe e iloa ai pe o ou maso o le a tali atu i tulaga faigata o loʻo e feagai ai. O le a fesoasoani ia te oe e malolo.

E tele ni lipine leo e mafai ona fesoasoani ia te oe i le ala. Afai e te gauai atu i lenei aso, o le puleaina o ou mafaufauga ma le faʻavave o le muso o le alualu i luma e mafai ona fesoasoani ia te oe e faʻaititia ai le maualuga o le maualuga o le mamafa.

Ma ou te fiafia lava i ai yoga. E tusa lava pe na o le 10-15 minute i le aso ou te tuʻuina atu ia te ia, ou te lagona le toʻa tele. Ma e fiafia foi loʻu afafine i le yoga i totonu o le pito i lalo: e matua manaia ma faigofie ona liliu i lalo ma tu i luga o lou ulu.

Faia ia avea ma se tulafono e faʻavave i le aso ile 4 x 4 faavae

O lenei tulafono o lona uiga e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e faia ni malologa pupuu se fa i le aso, lea e manaʻomia ai lau suʻega loloto e fa i lou manava. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e faʻagesegese ma malolo i nai taimi i le aso.

Ia taumafai foi e faʻaaoga lenei metotia pe a maualuga le faitau o le mita nai lo le mea na e faʻamoemoeina. Aua nei galo o fuainumera i luga o le mita o se meafaigaluega mo le puleaina o le maʻisuka, ma e le o se ata atoa o le "lelei" ma le "leaga".

Gaoioiga faaletino

Ioe, e le fiafia le toʻatele o tagata i lenei fuaitau mataʻutia, ae o se auala sili lea e faʻafefe ai le atuatuvale. O gaoioiga faifai pea e mafai ona fesoasoani ia te oe e faateleina ai lou mautinoa, lea e ono aʻafia ai le auala e te tausia ai lau tama i le maʻisuka. O le faamalositino e fesoasoani e faʻaititia ai le maualuga o cortisol ma faʻamalosia ai le gaosiga o le serotonin. O lea la, taumafai e faʻaaoga tino masani i lau masani. E tele naua mea lelei!

Manatua mea e te 'ai.

Nai lo le lafoina o meaai i totonu ia oe aʻo e galue, ave se taavale, matamata i le TV ma isi gaoioiga, taulai i mea e te 'ai ma fiafia ai i meaʻai uma. Lagona le tofo o vaega taitasi, manogi lau meaai. Tuai lemu ma taumafai e tuu le 20 minute e ai ai. O le taulaʻi atu i ou lagona o le a tuʻuina atu ai i lou mafaufau se malologa e sili ona manaʻomia, ma taulaʻi atu i mea e te 'ai ma le tele o le a aoga mai le faʻalauiloa atili.

Tuʻuina ia te oe lava se masini masii

Tau lava ia e suʻe minute e lima ma faʻamalo lau musumusuga, mata, ua, ma sili atu foi - fesili i lau paga pe o mai lea taimi i lea taimi e sainia mo se massage tino atoa. O le a e maofa pe faʻafefea ona manaia!

Faʻamuamua lau lisi-fai-oe lava

Iloilo mea e ave i ai le faamuamua o lou olaga, tuu le tausiga o le tagata lava ia i laina muamua i lenei lisi. O le mea moni, e tele lava ina faigata ona faanumeraina, ae o le pito i lalo e iai mea e tatau ona tutusa, pei o le tausia o oe lava, tausia o fanau, puleaina o le maʻisuka, galuega, ola faaleagaga.

A e vaʻai i mea e taua ia te oe, o le a sili atu ona faigofie le vavaeeseina mai lau lisi mea e le fetaui ma mea e faamuamua o lou olaga. O le mauaina o le fesoasoani mai fafo ma le tuʻuina atu o se mea o se mea taua tele! O le manatu e na o oe ma e na o oe e tatau ona faia nei mea uma o le a le fesoasoani e faʻaitiitia ai le atuatuvale.

Saili le lagolago

Saili se tasi e mafai ona e talitonuina ma faasoa atu ou mafaufauga ma lagona. Saili se tagata o le a faʻalogo ia te oe ae le faʻamasinoina oe. E le o ia te ia le fofoina o ou faafitauli, o le a ia i ai iina ma o le a ia le taʻuina atu ia te oe: "Faʻaaoga i ai." Afai na te iloa le maʻisuka, o le a avea ma se avanoa lelei, e ui ou te iloa o le sailia o sea tagata e le faigofie. O le asiasi atu i se vaega lagolago a matua mo tamaiti e maua i le maʻisuka o se auala lelei foi lea e aveesea ai le popole.

Galue i le faʻaitiitia o le atuatuvale ma o le a e vaʻavaʻai i le auala o le a suia ai lou olaga ma le olaga o lau tama mo le lelei. Galue i le faʻaaogaina o nisi o metotia o loʻo i luga i lou olaga i aso faisoo. Faaaoga isi metotia foi, aua e le maeʻa lenei lisi. E ono manaʻomia foʻi e se tasi ona faʻaopoopo nei metotia i se tusi faʻataʻitaʻi pe tusi i luga o pepa mo faʻamatalaga. Ma aua e te fefe e saili se fesoasoani mai se fomaʻi pe afai e te manaʻomia se faʻasalalauga taʻitasi.

E tatau ona lapatai matua e tele mea inu ava a le tamaititi, e leiloa le mamafa pe masani ona asiasi i le faletaele, aemaise i le po.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi endocrin-metabolic. E faʻavae i luga o le le atoatoa po o le leai foi o le insulin, lea e fuafua ai le solia o ituaiga uma o metabolism.

Etiology. O le tele o taimi, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafua ona o le faʻamaoni, faʻalavelave faʻapitoa o le tamaitiiti, faʻafitauli mafaufau ma le tino, le paleni o meaai.

O le maʻi suka o se maʻi faʻamaʻi. O le faʻatagaina e mafai uma i le malo ma le malolo.

O maʻi pipisi o le tamaitiiti, o le atinaʻeina o le maʻisuka e mafai ona afaina i mumps, chickenpox, laulaa, fiva, fomaʻi, tonsillitis.

O le mafaufau ma le tino faʻaleagaga e aofia ai foi i mea e fesoasoani i le amataina o le maʻisuka, ae, e foliga mai, o le mafaufau o le mafaufau ua na ona faaosofia ai uluai faʻaaliga o le maʻisuka malosi, o le auala na natia. Faʻamamaga faaletino ma faalemafaufau, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (hyperglycemia), urine (glycosuria) e masani ona faateleina, ae e le tupu le maʻi.

O le tele o taumafa e aʻafia ai le aʻafiaga o le tino o mea faʻapipiʻi o le pancreas. E tatau ona maitauina o le maʻisuka e amata i se tasi e faʻateleina le gaʻo. O gaʻo, ae le o gaʻo, pe'ā faʻaaogaina tele e mafai ona taʻitaʻia ai suauu. Afai e sauaina e tamaiti le suamalie, o le mea lea e fuafuaina ai le tele o galuega a le masini faʻapipiʻi.

O le maʻisuka e mafai ona faʻaalia i soo se matua lava, ae tele lava ina tupu i tamaiti 6-8 ma le 11-13 tausaga, aua o nei tausaga e matua tuputupu aʻe tamaiti ma o le mea faʻapitoa o le pancreas e galue ma le popole tele.

Toto. O le matafaioi taua i le atinaʻeina o le maʻisuka e le lava le inisalini, lea e faʻalavelave ai ituaiga uma o metabolism i le tino. O le faavae o nei suiga o le le atoatoa lea o le faʻaaogaina o gaʻo i gaʻo, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose toto (hyperglycemia). O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e sili atu i le tapulaa aupito maualuga mo ona aʻafiaga i totonu o tubules o fatugaʻo, e mafua ai le faateleina o le gau o le glucose (glycosuria). I lalo o nei tuutuuga, o le malosi o le tino e maua mai i le mimiti o gaʻo. E le mafai e suāpala ona faʻamaʻapeʻavaʻa uma ia mea gaʻo faʻamalosi e ulufale i totonu o le tino i ni aofaiga tetele. O le mea lea, o loʻo faʻapupulaina oloa gaosiga o le gaʻolaʻau gaʻo - faʻatasi ai ma tino o le keta (b-hydroxybutyric ma le acetoacetic acid, acetone). O le auala lea e atiina ae ai le ketoacidosis e uiga i le decompensation o le maʻisuka. E le gata i lea, o le glycosuria e mafua ai le televave. Mo gram taitasi o le kulukose, 20-40 ml o le vai ua faʻamalolo, ma i le taimi lava e tasi, ua faʻaitiitia le eletise sodium ma pāmaro eletise.

Ketoacidosis, faʻamatalaga, o le dyslelectrolisemia, faʻalauteleina faʻafitauli o le tino, mea faʻapitoa o le le atoatoa o le tino.

Falemaʻi I tamaiti, o le maʻisuka e tele lava ina fausiaina faafuasei. I se taimi puupuu, o faailoga uma lava e aliali mai: polydipsia, polyuria, polyphagia, leiloa o le mamafa, faʻamago ma le suamalie o le paʻu ma mucous membranes, hyperglycemia, glycosuria. E ese mai lenei maʻi mai le maʻisuka matutua, lea e amata ai ona amata lemu le maʻi.

I le uluaʻi taimi o le faʻamaʻi i tamaiti, o le fia inu e le o manino ona faʻaalia, ae o le a vave ona faʻateleina, faʻalauteleina le tele o meaʻai ma gaosi. O le Polyphagy i le maʻisuka ua faʻaalia o se faʻateleina o le fiaʻai, ma le faateleina o le tele o meaai. E ui lava i lea, o le mamafa o le mamafa o loʻo matauina, lea o loʻo agaʻi i luma.

O se tasi o faʻaʻauʻau autu o le maʻisuka o le glycosuria. I le siama i aso taitasi o tagata gasegase, e mafai ona iloa ai se eseesega o le kulukose - mai le sopo i le tele o le sefulu kalama. O lona manava i le urine i le gasologa o le aso e le mafaamatalaina, o lea e fautuaina ai e suʻe le tusitala o le glycosuric i aso taitasi. E aoina le urine i nisi itula: mai le 9 i le 14, mai le 14 i le 19, mai le 19 i le 23, mai le 23 i le 6, mai le 6 i le 9 itula. I vaega taʻitasi o le urini, o le aofaiga atoa, pasene o le kulukose, ona faʻamautuina lea o le kulukose i le kalama e faʻamalosi i vaega taʻitasi. E manaʻomia lenei mea e faʻavae ai se tui o le inisalini. O suʻesuʻega e muta i le faʻatusatusa o le aofaʻi o urine ma glycosuria i aso taʻitasi.

O le Hyperglycemia o se tasi lea o faailoga taua o le maʻisuka. I tamaiti mamaʻi, o le tele o le anapogi o le toto glucose e sili atu i le 5.6 mmol / L, ma faatasi ai ma le atinaʻeina o se coma poo le tulaga muamua e oʻo i le 22-30 mmol / L. Ina ia iloilo lelei le tulaga o le gaʻo gaʻo i le maʻisuka, e tatau ona fuafua le fesuisuiai i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le aso atoa (fausiaina o le gaʻo glycemic).

Mo le maʻisuka, o le faateleina o le toto o tino o le ketone i le 860-1377 μmol / L o le uiga lea.

Faatasi ai ma le ketoniaemia, o le manogi o le acetone mai le gutu e masani lava ona aliali mai, o le acetone o loʻo maua i le urine. Ae ui i lea, o mea o loʻo i totonu o tino o le ketone e mafai ona faateleina i le fiaai, maʻi pipisi ma isi faʻamaʻi.

Le faʻalavelave. O le faʻalavelave matuia o le maʻisuka o le maʻisuka, poʻo le hyperglycemic, coma, lea e mafai ona atiae ma le le amanaiaina o uluai faailoga o le maʻi. I lenei tulaga, pe a mavae ni nai vaiaso poʻo ni masina, ma faatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, e tusa lava pe a mavae ni nai aso, o le acidosis ma le coma e tupu. A o laʻitiiti, o le maʻi maʻi suka e sili atu ona taatele ma e sau vave. Faʻateleina le faʻaaogaina o le urine, faʻaitiitia le mamafa o le mamafa ma le faʻamaʻavaina, o le manogi o le acetone i le ea lea e faʻavaveina, le lelei le ola maloloina, faʻaleagaina, fiainu, le mautonu ma le moe, o ni faʻaaliga o se faʻalavelave faʻaleaga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le a le vave ona oti le mafaufau: i le taimi muamua o loʻo tupu aʻe ai le faʻalauteleina o le valea o le maʻisuka, ua faateleina le moe ma ua maʻi le tagata maʻi.

Coma o se tulaga e lamatia ai le ola lea e mafai ona puipuia e ala ile taimi ole togafitiga ole togafitiga. E le gata i lea, o loʻo i ai se mea mamao, ae latalata i le tulaga matautia, lea o le a faʻapuupuuina ai le ola o le maʻi, - suiga o le maʻisuka i totonu o toto toto.

Afai o le amataina o le maʻi suka e sese lava ona maua, ona i ai lea tulaga ma le malosi o le inisalini, o le maualuga o le kulukose o le toto e faʻaitiitia (hypoglycemia).

O le hypoglycemia o le uiga lea o le taimi muamua, labile taimi o le maʻisuka ma se taumafa faapitoa ma togafitiga o inisalini, o le faateleina o le tui o le insulin, pe a uma le matelaina po o le malosi faaletino. O uluaʻi faailoga o le paʻu paʻu, le faʻafefe, agavaʻavaʻa, vevela, vevesi, le mafaufau ma le gaogao. Faailoga iloga e iloagofie ai le hypoglycemia mai i le hyperglycemic coma: o le leai o se vevela vevela, paʻu paʻu paʻu, faʻalauteleina le musika, masani le toto o le kulukose. O le umi, e masani ona faʻaalia i le hypoglycemic e mafai ona faʻaleagaina ai le faiʻai.

Togafitiga. I le togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le mea e sili ona taua o: 1) meaʻai lelei, 2) togafitiga insulin, 3) faʻaaloalo i se togafitiga mama.

I se taumafataga, o le fua o proteins, gaʻo ma gaʻo e tatau ona 1: 0, 75: 3.5, faʻaopoopo. E tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o le suka ma isi suamalie i le 30-35 g i le aso.

O mea taumafa o tamaiti mamaʻi e tatau ona aofia ai le sisi, oatmeal ma le falaoamata, o mea manogi mama, o lona uiga, o oloa e tatau ona mafai ona aveese mai gaʻo mai le ate, e puipuia ai lona gaosiga o le gaʻo.

E manaʻomia lou fafagaina o le tamaitiiti ile lima taimi: taumafataga o le taeao, aoauli, aoauli, meaai ma isi mea taumafa 3 itula pe a maeʻa le puleaina o le inisalini, o lona uiga, o le lua o le taeao.

E le pei o tagata matutua, e le lava le taumafa. Mo le togafitiga o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, o sauniuniga ile insulin e tatau ona faʻatulagaina. O sauniuniga ile inisalini e faʻaaogaina ile taimi ole aso (insulin B, suisiniini, taofiga o le inisalini zinc mo le tuiina), ma isi. E fautuaina le togafitiga e amata i le faia o tui inisalini. (suisini).

O le mea masani, o le faʻasolosolo i aso taitasi o le inisalini pupuu e vaevaeina i le tolu pe sili atu inisiua, lea e faia 20-30 minute ao lei faia se taumafataga. O le manaʻomia mo le inisalini i aso o loʻo mulimuli mai, faapea foi ma aso uma, e faalagolago i le maualuga o le kulukose i le urine ma le toto. I le afa muamua o le aso, e fautuaina e faʻamaonia le tele o le aso o le inisalini. Afai ei ai se manaʻoga mo le tui po poʻo le afiafi, e le sili atu i le 10% le inisalini i aso uma. I le taimi o le togafitiga o le inisalini, o tamaiti e maua i le maʻisuka e le tatau ona ausia le setete o aglycosuria (le lava o le kulukose i le urine), e lava pe a oʻo i le 5-10% o le ao ole glucose e faʻavave i le urine i aso taitasi.

Ole Iukureini e aʻafia i atunuu o loʻo maualuga le maualuga o le maʻisuka faafomai (DM). E uiga i le UNIAN na lipotia mai le finocrinologist a tamaiti o le Institute of Endocrinology and Metabolism Natalia SPRINCHUK.

E tusa ai ma ia, o le taatele o le maʻisuka i Iukureini ua avea ma faʻamaʻi.

"O faʻamatalaga mo le 2007 o loʻo faʻaalia ai o le aʻafiaga i lo tatou atunuu o le 23-24 mataupu mo le 100,000 tagata. I le taimi lava e tasi, o lo latou numera o loʻo tuputupu aʻe i tausaga taʻitasi i Iukureini, i le ala, e pei o le lalolagi atoa. E silia ma le 70,000 tamaiti e maua i le maʻisuka i tausaga taʻitasi, "o le tala lea a N. SPRINCHUK.

Na ia maitauina o le maʻisuka o se maʻi matuia ma matuia, aemaise lava i tamaiti.

"O maʻi o le maʻisuka i tamaiti e leai ni tagata matutua e iloa ai le maʻi. O lona uiga ese e mafai ona tafe mai "lalo o le mask" o se fatu gaʻo, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi adenovirus. Afai o matua e le o ni fomaʻi, atonu e le oʻo lava ia i latou o nei faaaliga o ni faʻamaoniga o le i ai o se maʻi ogaoga pei o le maʻisuka, "o le tala lea a le tamaititi o le endocrinologist.

Na ia tosina atu i le mea moni e faapea, o faʻamaʻi o le maʻisuka i tamaiti e vave televave, aemaise lava pe o le ketoacidosis o le maʻisuka (lea e masani ona fenumiai ma le maʻi). E tusa ai ma ia, o le mafuaaga tonu lenei, 10 tamaiti na maliliu i Ukraine i le tausaga talu ai ma se maʻi o le maʻisuka.

"98% o tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga muamua o le maʻisuka: pe afai e le faʻamalosi le inisalini i le pancreas ma afai o tamaiti i se setete o le ketoacidosis mo se taimi umi, e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga ogaoga, oʻo atu i le tausiga tigaina," o le tala lea a N. SPRINCHUK.

O le mea lea, e talitonu ai o ia, e tatau ona fautuaina e le fomaʻi ia suʻega e le gata i le lautele, ae o se suʻega toto foi mo le suka. O le mea lea, o faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona puipuia, o le a faamamafaina e le fomai.

N. SPRINCHUK o loʻo faʻamalosi mai e manaʻomia e le tamaititi ona faia se suʻesuʻega faʻafia i le tausaga.

"E tatau i matua ona lapatai atu e tele a latou tama e inu, leiloloa le mamafa, pe masani ona asiasi i faletaele, aemaise i le po. E taua foi le suʻeina o le toto mo le suka i taimi uma pe a uma ona maua e le tamaititi se faʻamaʻi pipisi (rubella, measula, ma isi), o le niumonia, maʻi, poʻo le popole - o nei mea e ono mafua ai le maʻisuka, "o lana tala lea.

Na taʻua e le endocrinologist pediatric e faapea o le vave lava ona maua le tamaititi i le maʻisuka, o le tele foi lea o le avanoa e puipuia ai o ia mai i faʻafitauli o le maʻisuka.

"O lenei gasegase tuga e le afaina i le faia i aso taitasi, ae o ona faafitauli e mafua ai manuʻa, le atoatoa ma le oti o le pepe. O le maʻi suka e le o se faʻamaʻi, ae o se olaga soifua. E taua tele le suʻesuʻeina vave i le taimi e amata ai togafitiga i taimi talafeagai, "o le tala lea a N. SPRINCHUK.

E tusa ai ma le tuʻuina atu o tamaiti Iukureini e maua i le maʻisuka ma le inisalini ma glucometers, na ia fai mai e leai ni faafitauli iinei, o tagata gasegase uma lava ua tuʻuina atu uma nei vailaʻau.

Tuua Lau Faamatalaga