Coma i le maʻisuka

Maʻi faʻamaʻi
ICD-10E10.0, E11.0, E12.0, E13.0, E14.0
ICD-9250.2 250.2 , 250.3 250.3
MeshD003926

Maʻi faʻamaʻi - o se tulaga e atiae ona o se leai o le inisalini i totonu o le tino i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulukose i le toto ma le "matelaina" o meaola o le inisalini e faalagolago i le tino e le mafai ona faʻaaogaina le kulukose e aunoa ma le auai o le inisalini. I le tali atu i le "matelaina" o le tino i le ate, o le tuufaatasiga o le kulukose (gluconeogenesis) ma tino o le ketone mai le acetyl-CoA - amataina le kososis, ma le le lava o le faaaogaina o tino o le ketone ma le faateleina o le acidosis - ketoacidosis. O le faaputuputuina o oloa gaosia i lalo o le oxidized, aemaise le lactate, e tau atu ai i le atinaʻeina o le lactic acidosis. I nisi tulaga, o le faʻaleagaina o mea faʻaleagaina i le talaaga o le gasegase o le maʻisuka e oʻo atu ai i le atinaʻe o le hyperosmola coma.

O le maʻi suka e mafai ona umi se taimi umi - o le mataupu sili ona umi i le talafaasolopito o se tagata maʻi i lenei tulaga e sili atu i le fa sefulu tausaga.

Fesoasoaniga Muamua

E faʻapupula le gasegase o le hyperglycemic, e sili atu i le aso poʻo le sili atu, faʻatasi ma le gutu malolo, e inu tele le tagata maʻi, pe a oʻo i le taimi nei o le maualuga o le kulukose i le toto e faʻalautele (masani 3.3-5.5 mmol / l) ile 2-3 taimi.

O ona foliga vaaia e muamua mai i le malaise, o le le lava o le fiaʻai, tiga o le ulu, faamalosi poʻo le manava, gasegase, o nisi taimi o le tiga o le manava, ma le faʻaleagaina i nisi taimi.

Afai o le uluaʻi taimi o le atinaʻeina o le maʻisuka, e le amataina le togafitiga i se taimi tatau, o le tagata maʻi e alu i se tulaga o le faitaʻaga (faʻaleagaina, galo, moe), e faʻapogisaina lona mafaufau.

O se uiga tulaga ese o le coma o le faaopoopo lea i le le atoatoa o le malamalama, o le paʻu ua mama, mafanafana i le paʻi, le manogi o apu po o le acetone mai le gutu, o le vaivai, ma le maualalo o le toto. O le vevela o le tino e masani pe maualuga le maualuga. O mata e gaogao i le paʻi.

Fesoasoaniga Muamua

Afai e leiloa le tagata maʻi, e tatau ona faataatia ina ia aua nei taofia lona manava, ma vave valaau loa i se falemaʻi. I le tulaga o le faigata ma le siakiina o le siama o le hyperglycemic coma, e tatau ona faia ni fuataga lautele. Muamua lava, o le tagata maʻi e tatau ona tuʻuina lelei, taofia le faʻasalalau gagana, ulufale i le pule, ona faʻataʻitaʻiina lea o le syndromic - faʻasaʻo le toto maualuga, fatu ma le faʻaleleia o le manava e tusa ai ma faʻamaoniga. O se tasi o vaifofo lautele mo le coma e tatau ona aofia ai le faʻaaogaina o le 10-20 ml o le 40% kulūkose i le vavalalata. Faatasi ai ma le hyperglycemic coma, o lenei aofaiga o le kulukose o le a le mafua ai se tulaga matuia i le faagasologa o metabolic, ae faatasi ai ma le hypoglycemic coma e mafai ona faasaoina moni ai le soifua o se tagata maʻi. E tatau ona manatua i le mafaufau e oʻo lava i le maualalo o le suka toto, o le maʻi e le afaina lava e faavavau. Afai ua lava le taimi ua mavae aʻo lei iloa le tagata maʻi, o le a faʻamago le paʻu o lona pau, lea e mafai ona taufaasese.

I le inu malosi, o le puleaina o le 40% o le kulukose o loʻo faʻaalia foi i le cerebral coma (faʻamalosi o le mafaufau ma le hematoma, lesechem, cerebral edema). I le mataupu mulimuli, o le faʻaleagaina o le Lasix (furosemide) o loʻo faʻaalia foi (2-4 ml, pe a leai se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto). E manaʻomia pea le faʻamalamalamaina o le natura o le coma ma faʻapitoa foʻi togafitiga faapitoa. O tagata uma lava e maua i le siama o le leʻoloaina o le oioio e ave i le potu maʻi tigaina, faʻatasi ai ma le inu oona - iina, poʻo le ofisa o toxicology, ma manua o le craniocerebral i le matagaluega o le neurosurgical.

Ketoacidotic coma (pe faapefea)

E amata muamua i le masani ai faʻatasi ma faʻafitauli matuia o le maʻisuka. O le tino faaletino e oʻo i le 5-15%. O le mafuaʻaga masani lenei o le maliu i tamaiti e maua i le maʻisuka.

Mafuaʻaga - le atoatoa o le inisalini ole aiga ole aiga:

togafitiga ole inisalini le talafeagai (faʻavaeina o le inisalini puleaina, faʻaitiitia le faaitiitia o le faʻaititia, faʻaaogaina o le faamalolo ole inisalini sauniuniga, le lelei ile faiga ole pulega),

solitulafono matuia o le taumafa (faʻaleagaina o gaʻo, i se tulaga maualalo - mea inu gaʻo),

faʻalauteleina le manaʻomia mo inisalini (soʻo se faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave tomaʻi, manua, tulaga faʻalavelave).

Sooga taua pathogenesis AS o suiga nei:

solia o le kulukose e faʻaaogaina e le tui o le insulin i le atinaʻeina o le hyperglycemia,

vai inu, hypovolemia, hypoxia o le tino (e aofia ai le mea ogatotonu tutotonu),

malosi "fiaai" i totonu o masini ma le faʻafouina o le ketogenesis,

E faʻafefea ona atiaʻe lemu i le tele o aso. I le faʻatulagaga, e masani lava ona mafai ona iloa se vaitau o se tulaga muamua, pe a oʻo ina faʻalauteleina le faʻamaʻiina o faʻailoga o le faʻamaʻi o le maʻisuka (fiainu, vevela, maʻi o le asthenic, leiloa o le paʻu), faʻalautele le alualu i luma o le kososis (o le manogi o le acetone i luga o le ea, anorexia, nausea) ma le acidosis (vomiting, pain) i le manava). E tatau ona manatuaina o le tiga o le manava o le tino e mafai ona faʻamaonia ai faʻamaʻi pipisi. O le faʻaalia mai o vavalavale e mafai.

O le faitioga taua i le fesuiaiga o se tulaga muamua i totonu o se paʻu o le leai lea o le malamalama. E tolu tikeri o le AS:

Au Art. - masalosalo: o le mafaufau e le mautonu, e faʻamaonia le tagata maʻi, faigofie ona momoe, ae e mafai ona tali tali tali fesili i le monosyllabic,

II Ata. - valea: o le tagata gasegase o loʻo moe i le moe, o le tali atu i mea faʻavevesi malolosi e faʻasaoina,

III ata. - le atoatoa o le mafaufau ma le leai o se tali i fuamoa.

O le faʻavae o le atuatuvale o le malamalama o le aʻafiaga lea o le aʻafiaga o le tino o le faʻafitauli o le tino (faʻapitoa le ketoneemia), faʻapea foi le hypoxia o le faiʻai.

O isi faailoilo a le AS:

o faʻafitauli o le vevela tele (vevela paʻu, paʻu mucous membranes, faʻaitiitia le tauvaga o le tino),

diabetic rubeosis i luga o alafau,

O le manava a le kussmaul (o se mea e le masani ai, pisapisao, loloto) o se tau mo le manava o le acidosis,

manogi manogi o le acetone i luga o le ea,

maso o le maso, e aofia ai le mafaufauina o maso mata, lea e faaalia i le tausisia o mata,

suiga i le cardiovascular system (faʻasalalauga faʻavae, tachycardia, leo muffled leo, faʻalavelave faʻavave),

vevesi o maso o le manava, uiga lelei o le tiga o le peritoneal ona o le afaina o le laiti-point hemorrhages i le peritoneum, o le aafiaga le mautonu o le ketoacidosis i luga o namu,

faʻailoga o le afi afi faʻalotoifale (faʻaogaina o le "kofe kofe"),

aʻafiaga o le neurological (mea faʻapitoa, mea e le mafaufau, faʻaleagaina o le inisinia craniocerebral, etc.).

Faailoga faʻataʻitaʻi ile AS:

hyperketonia ma ketonuria,

eleelea eletise: hyponatremia, hypochloremia, i itula muamua - hyperkalemia (toe faʻasalaga i le va o intracellular ma le extracellular potassium i tulaga o acidosis metabolic), ona - hypokalemia,

hyperazotemia (ona o le leaga o le filtration i fatuga i tulaga o le hypovolemia),

Hematorenal syndrome (leukocytosis neutrophilic ma se suiga i le agavale, proteinuria laiti, cylinder -, erythrocyturia).

E tatau ona faamamafaina e faapea o le ketonuria ma le acidosis gasegase ua avea ma faʻailoga autu a le laboratory o le AS.

1. Falemaʻi ile potu maʻi maʻi.

2. Faʻamaʻaina o le manava ma le gaʻo i le folasia o le sodium bicarbonate solution, faʻafefeteina o le vevela.

3. Fafaguina o le pepe.

5. Inisalini togafitiga: inisalini puupuu-faʻataʻitaʻiga (faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga), vial (1 ml = 40 iunite), o le ala o le pulega e matua afaina.

O le kulūkose o le toto e iloa i itula.

O le fua muamua o le inisalini e tui malosi i le fua faatatau o le 0.1-0.2 iunite / kg i le 100 ml o le saline physiological. Ona latou fesuiai lea i iv drip o le inisalini i se fua faatatau 0.1-0.2 iunite / kg / itula.

O le faʻaitiitia o le kulukose o le toto i le 10-11 mmol / l, latou te fesuiaʻi ai i le intramuscular poo le faʻapitoa o le inisalini ile fua ole 0.1-0.25 iunite / kg i le 4 itula ile fesuiaiga malie ile 4-taimi pulega.

6. Faʻaaogā faʻasolosolo i voluma o aso taʻitasi: e oʻo atu i le 1 g - 1000 ml, 1-5 tausaga - 1500, 5-10 tausaga - 2000, 10-15 tausaga - 2000-3000 ml (i le 50-150 ml / kg aso). I le 6 itula muamua, e tatau ona ulufale i le 50% o le fua faatatau o aso taitasi, i le isi ono itula - 25%, i le 12 itula na totoe o le aso muamua o togafitiga - 25%. O faʻafitauli e faʻaofiina i se foliga mafanafana (37).

O fualaau o le filifiliga mo le faʻasolosolo o togafitiga o se solisate sodium chloride solution.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le kulukose toto i le 14 mmol / l, latou te fesuiai ai i le isi pulega o le 5% gutu o le kulukose ma le saline physiological i tutusa tutusa.

E mafai ona faʻaaoga sauniuniga o le porotini (vaipanoa o le albumin) - i le leai o le hyperazotemia, sui o plasma 10-20 ml / kg.

7. Heparin 100-150 iunite / kg i le aso i / totonu poʻo le s / c.

8. Vailaau faʻasaʻi tele-spectrum.

9. Alkaline therapy (4% sodium bicarbonate solution, trisamine) - ma se faʻaitiitia o le toto pH i le 7.0.

Ole fua ole 4% sodium bicarbonate solution (ile ml) = mamafa (kilokalama) BE 2 (poʻo le 3) (pe o le 4 ml / kg).

O le auala o le pulega e iv, o le afa muamua o le fua faatatau fuafuaina o loʻo faʻatonutonuina, ma le CRR ua toe faʻatulagaina.

10. Gasegase togafitiga - glycosides cardiac, faatasi ai ma le hypokalemia - sauniuniga o le potassium (panangin, 7.5% le potassium chloride solution 1 ml / kg), vitamini B, C, KKB, ma isi.

11. O meaʻai paleni o loʻo faʻatulagaina i le taimi nei, pe a toe maua e le tagata maʻi le malamalama (fualaau suamalie ma pateta paluga, pata, tila, masini fuālaʻau, soupeti). O ipu uma e kukaina e aunoa ma le suauu.

O le hypoglycemic coma -o le solia lea o le malamalama ona o se pa'ū taua pe vave le maua i le kulukose toto.

E masani lava, o le mafaufau e leiloa pe a faʻaitiitia le kulukose toto i le 1.4-1.7 mmol / L. E matua taua lava le manatua o tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le faiʻai e fetaui lelei ma le hyperglycemia faifaipea, o lona uiga e mafai ona aliali mai faʻaaliga o le hypoglycemia ma sina faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto.

Matua mafuaaga hypoglycemia - faʻasologa o le inisalini (o se tulaga sili ona taua) i le maualuga o le glycemia i se vaitaimi patino. O mea sili ona masani ai:

solia o le taumafataga (faaseʻe se taimi e 'ai ai le taumafataga poʻo se le lava o mea o lo oi ai i totonu o le gaʻo),

gaoioiga faaletino le fuafuaina,

o le ate ma le gaioiga galue,

vailaina, faʻalava vavae,

Le Sili vaega faʻasolosolo i le atinaʻeina o le hypoglycemic coma - malosi o le fiaai mo potu faiʻai. E masani lava ona toe faʻaauau pea, ae maise lava i le loloto o le vaʻaia o le tino, vave pe mulimuli ane oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le cerebral cortex, lea e mafai ona faʻaalia i le clinbroasthenia ma le faʻaitiitia o le atamai.

E le pei o ketoacidotic, o le hypoglycemic coma e masani lava ona atiae malosi, faafuasei, e tetee atu i le talaaga o se tulaga faamalieina o le maʻi. E muamua atu i se vaitaimi pupuu o faaaliga o se tulaga o le hypoglycemic (e masani lava i le maualuga o le glycemia o le 1.7-2.8 mmol / l).

I totonu o le falemaʻi o le tulaga o le hypoglycemic, o faailoga o le neuroglycopenia (faʻatasi ma le faʻaitiitia o le kulukose i le tino tutotonu) ma le hypercatecholaminemia (mafua mai i le faʻasalaga taui i le maualuga o hormones contra-hormones) e iloga.

faaitiitia le faatinoga faaletino ma le atamai,

amio le talafeagai ma lagona (tagi le mautonu, euphoria, osofaiga, autism, negativism),

vave ona sui suiga mai le itu o le faʻaaliga ("puaoa", sosolo o "lago", diplopia).

I le avea ai o se tulafono, o faailoilo o neuroglycopenia o loʻo taʻitaʻia.

I le leai o se fesoasoani taimi, o loʻo faʻalautele ai se coma hypoglycemic:

masticatory muscle trismus, malosi o musika,

se uiga lelei o Papinsky,

masani le vaʻalele

O le toto e masani ona faateleina.

O le autu faʻailoga falesuesue o le hypoglycemia (pe a faʻaalia foliga o le hypoglycemic condition vave fuafuaga o le glycemia level).

1. I le tulaga o le hypoglycemic, e fautuaina e ave faʻamalosi tino faigofie (glucose tablets, juice, tea tea) i le aofaʻi o le 1-2 fasi falaoa poʻo se taumafataga masani. O le siakiina vave o le glycemia e faia i le maeʻa ai o le itula.

2. I le tulaga o le hypoglycemic coma, o le glucagon-glucagen (IM poo le SC) e faʻatautaia i le taimi muamua muamua: e oo atu i le 10 tausaga - 0.5 mg, e sili atu i le 10 tausaga - 1 mg.

3. I le falemaʻi, o le iniseti o le 20% o le kulukose (1 ml = 200 mg) e faia i le fua faatatau o le 200 mg / kg. Afai e le toe faʻaleleia le malamalama, latou te fesuiaʻi i le iv o le 5-10% glucose (50-100 mg glucose i le 1 ml, i le faasologa) i se fualaau o le 10 mg / kg / min. (seia oʻo i le toe faʻaleleia o le malamalama ma / poʻo le faʻaalia o le glucosuria).

4. I tulaga ogaoga, o le kulukosecorticoids ua aʻafia iv. Dexamethasone (ole fua ole aso ole 200-500 mcg / kg), lea e masani lava e leai se mineralocorticoid, e sili ona lelei. Folasaga: ampoules o le 1 ma le 2 ml (4 ma le 8 mg o le dexamethasone, i le faasologa).

Etiology ma pathogenesis

O mafuaʻaga e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le HA i le maʻisuka o faʻamaʻi ma tuutuuga e mafua ai, i le isi itu, faʻamalaina, ma, i le isi itu, faʻaititia le le lava o le insulin. O le mea lea, o le vomiting, o le manava faʻapitoa i faʻamaʻi pipisi, o le pancreatitis, o le cholecystitis, stroke, etc., o le toto, o le mumu, o le faʻaaogaina o diuretics, o le gaioiga o le mafaufau, ma isi mea e mafua ai le faʻamalolo.

O faʻamaʻi faʻamalositino, faʻalavelave faʻapipiʻi, manua, ma le faʻaaogaina o vailaʻau (glucocorticoids, catecholamines, hormones sex, etc.) e faʻaititia ai le le atoatoa o le inisalini. O le pathogenesis o le atinaʻeina o le HA e le o manino atoatoa. O le amataga o lea ituaiga hyperglycemia i le toesea o se tino le atoatoa o le inisalini e le o manino. E le o manino foi le mafuaʻaga e mafua ai le maualuga o le inisalini, e faʻaalia ai le le atoatoa o le inisalini, e leai se ketoacidosis.

O le amataga muamua o le toto o le kulukose o le toto i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu mo ni mafuaaga:

1. O le faʻamalalaina ona o mafuaaga eseese e fesuiaʻi ai, manava manava, faʻaitiitia ai le fiainu i tagata matutua, faia ni tui tele o togafitiga.
2. Faʻateleina le kulūkose i le ate i le taimi o le faʻateleina o le maʻisuka e mafua mai i faʻalavelave faʻapitoa poʻo le le atoatoa o togafitiga.
3. Faʻaaogaina tele o le kulukose i totonu o le tino i le taimi o le afaina o le gasegase o fofo o le kulukose.

O se isi alualu i luma alualu i luma i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taimi o le atinaʻeina o le hyperosmola coma ua faamatalaina i mafuaaga e lua.

Muamua, e leai se aoga o le gasegase i tagata mamai e maua i le maʻisuka, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le suʻega kulukose urinary, e iai se sao i lenei. E faʻafaigofie lenei mea i le faʻaititia o tausaga o le filtration i luga o le vaitau, faʻateleina i tulaga o le faʻamalaina o le tino ma le faʻamaʻi o le tino.

Lona lua, o le gaʻo o le kullukose e mafai ona faia se sao taua i le alualu i luma o le hyperglycemia, lea ei ai lona aʻafiaga i le inisinia o le inisalini ma le faʻaaogaina o kulukose. O le faateleina o le hyperglycemia, o le i ai o se aafiaga oona i luga o sel ole B, e taofia ai le manava o le inisalini, lea e faateteleina ai le hyperglycemia, ma o le mea mulimuli e taofia ai le inisalini e sili atu.

O le tele o lomiga o loo i ai i se taumafaiga e faamalamalama le leai o le ketoacidosis i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma le atinaʻe o le hepatitis C. O se tasi oi latou o loo faamatala mai lenei mea matautia e ala i le puleaina o le inisalini i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, pe a tuu saʻo atu le inisalini i le ate e taofia ai le lipolysis ma le ketogenesis, ae le lava le faaaogaina o le kulukose i le itu i tua.E le gata i lea, o se vaega faapitoa i lenei mea e mafai ona faia i se maualalo maualalo o hormones lipolytic taua e lua, cortisol ma siama tuputupu aʻe (STG).

O le leai o ketoacidosis faʻatasi ma le coma o le hyperosmola o loʻo faʻamatalaina foi i le eseesega o le insulin ma le glucagon i tulaga oi luga - hormones o le isi itu e faatatau i le lipolysis ma le ketogenesis. O le mea lea, i totonu o le maʻisuka, o le glucagon / insulin ratio e tumau, ma i le tulaga o le GK, insulin / glucagon e manumalo, lea e taofia ai le faʻamalosia o le lipolysis ma le ketogenesis. O nisi o tagata suʻesuʻe ua fautuaina e faapea, o le hyperosmolarity ma le vailavai e mafua mai ia i latou lava, e iai le aʻafiaga o le lipolysis ma le ketogenesis.

I le faaopoopo atu i le hyperglycemia alualu i luma, o le hyperosmolarity i le HA e fesoasoani foi i le hypernatremia, o lona mafuaʻaga e fesootaʻi ma le faʻasalaga faʻasalaga o le aldosterone e tali atu ai i le faʻamalolo. O le hyperosmolarity o le plasma o le toto ma le maualuga o le osmotic diuresis i le amataga o le atinaʻe o le hyperosmola coma o le mafuaʻaga o le vave o le atinaʻeina o le hypovolemia, le faʻamaʻavaia lautele, faʻalavelave faʻaleagaina ma le faʻaitiitia o le toto i gaioiga.

O le faʻamaʻavaina o tino o le faiʻai, o le faʻaitiitia o le malosi o le gataifale, o le vaivai o le microcirculation ma le gafatia o le neurons e mafua ai le le iloa o le mafaufau ma isi faʻaʻailoga o le neurology. E masani ona matauina i le autopsy, o le afaina o pepe i le mea o le mafaufau ua manatu o se taunuuga o le hypernatremia. Ona o le vevela o le toto ma le tino o le thromboplastin o loʻo ulufale atu i le toto, ua faʻaaogaina ai le tino o le hemostasis, ma o le faʻalauiloa i le lotoifale ma faʻasalalau le thrombosis e faʻapupula.

O le ata o le GC e sili atu ona lemu nai lo se ketoacidotic coma - mo ni nai aso ma e oʻo lava i vaiaso.

O faailoga o le DM faʻasagaga (fiainu, vevela, paʻu o le mamafa) o loʻo agaʻi i luma i aso uma, lea eoʻo mai ma le tele o vaivaiga lautele, o le foliga mai o le "mimiti" o musika, ma pasi ai i le aso e sosoo ai i le gaioiga faʻapitonuʻu poʻo le lautele.

Mai aso muamua o le faamai, atonu o le a le lelei le malamalama i le tulaga o le faaitiitia o le aoaoga, ma mulimuli ane, ua faateleina, o nei faaletonu o loo faamatalaina i le foliga mai o le gaosiga o le tino, delirium ma le coma. O le le atoatoa o le mafaufau e oo atu i le tikeri o le mama e talafeagai i le tusa ma le 10% o tagata gasegase ma faalagolago i le tele o le plasma hyperosmolarity (ma, e tusa ai ma lea, i luga o le hypernatremia fluidinal fluidinal).

GK Feature - o le i ai o faʻamaoniga o le neurological polymorphic: faʻasalaga, faʻafitauli o le tautala, paresis ma le maʻi pipili, nystagmus, faʻamaʻi faʻamaʻi (S. Babinsky, ma isi), le ua malo. O lenei faʻamaoniga e le fetaui ma soʻo se maʻi o le neurological ma e masani ona manatu o se solia matuia o le gaioiga o le cerebral.

Aʻo suʻesuʻeina ia ituaiga o gasegase, o faʻamaoniga o le gasegase ogaoga e tosina mai ai le mafaufau, ma sili atu nai lo le i ai o se ketoacidotic coma: paʻu mago ma paʻu mucous, faʻailogaina o foliga, faʻaitiitia o tonus o mata mata, faʻafefe o le paʻu, leo maso. O le suāsusu e masani ona faʻaauau, ae e papaʻu ma e le oona o le acetone i luga o le ea. O le pulupulu e masani ona fai, laʻititi, e masani ona faʻafeiloaʻi.

O le mamafa o le toto e faʻaitiitia. E sili atu ma muamua atu nai lo le ketoacidosis, ua tupu ai le tuagane. E masani ona maualuga le fiva i le ogatotonu. O faʻafitauli o le gaioiga ona o le faʻamalaina o le tino i le atinaʻeina o le vaʻaia o le hypovolemic.

Faʻailoga

O le suʻesuʻega o se hyperosmola coma i le fale e faigata, ae e mafai ona masalomia i se tagata maʻi i le maʻisuka, aemaise lava i mataupu ia na tupu ai le tupu o le siama ona o soʻo se togafiti faʻamaʻi lea na mafua ai le faʻalavalaina o le tino. O le mea moni, o le ata o le falemaʻi ma ona foliga o le faavae lea mo le siama o le hepatitis C, ae o suʻesuʻega o suʻesuʻega suʻesuʻe e fai ma faʻamaoniga o le siama.

I le avea ai o se tulafono, o le siakiina o le eseesega o le HA o loʻo faia i isi ituaiga o vailaʻau o le hyperglycemic, faʻapea foi ma le faʻalavelave faʻalavelave o le gaioiga o le cerebral, malala o le mafaufau, ma isi.

O le siama o le hyperosmola coma e faamaonia i luga o fuainumera o le glycemia maualuga (e masani lava i luga aʻe o le 40 mmol / l), hypernatremia, hyperchloremia, hyperazotemia, faailoga o le vevela toto - polyglobulia, erythrocytosis, leukocytosis, elevated hematocrit, ma le osmolarity plasma maualuga. -295 mOsmol / l.

O le le atoatoa o le mafaufau i le leai o se maualuga o le maualuga o le osmusic plasma e matua masalomia lava e faatatau i le cerebral coma. O se faailoga taua o le siakiina o le siama o le HA o le leai lea o le manogi o le acetone i luga o le ea ma le manava o Kussmaul.

Ae peitai, afai e tumau le tagata maʻi i lenei setete mo le 3-4 aso, e mafai ona auai faailoilo o le lactic acidosis ona mafai ai lea ona iloa le manava o Kussmaul, ma i le taimi o le suʻesuʻega afā-faavae (KHS) - acidosis e mafua mai i le faateleina o mea o le lactic acid i le toto.

O le togafitiga o le GC i le tele o auala e talitutusa ma le togafitiga o le ketoacidotic coma, e ui lava ei ai ona lava uiga ma e taulai i le aveeseina o le faamalolo, tetee i le faateia, faapaleni le paleni eletise ma le paleni o le acid (i mataupu o lactic acidosis), ma le aveesea o le toto hyperosmolarity.

Falemaʻi o tagata gasegase i le setete o le hyperosmola coma e faia i le potu maʻi tigaina. I le falemaʻi, e faʻaaogaina ai le gasegase, e faʻapipiʻiina ai se kesi urinary, faʻamautuina o le okesene.

Ole lisi o suʻega ole suʻesuʻega ile suʻega, faʻaopoopoga ile taliaina lautele, e aofia ai le fuafuaina o le glycemia, potassium, sodium ,urea, creatinine, CSR, lactate, tino ketone, ma le osmusic plasma.

O le faʻamaʻaina ma le HA o loʻo faia i se lapoa lapopoʻa nai lo le taimi e alu ese mai i le ketoacidotic coma (o le aofaʻi o le vai inu e oʻo i le 6-10 lita i le aso). I le 1 o le itula, 1-1.5 L o le vai e tui malosi, i le 2-3 itula - 0.5-1 L, i itula e sosoo ai - 300-500 ml.

O le filifiliga o vaifofo e fautuaina e fuafua i le masima masini i totonu o le toto. I le maualuga o le sodium maualuga o le sili atu i le 165 meq / l, o le faʻaofiina o vaifofo o le saline e faʻaleagaina ma toe faʻafouina ile faʻaaogaina o le 2% glucose. I le maualuga o le sodium o le 145-165 meq / l, o le toe faʻaleleiaina o loʻo faia i le 0.45% (hypotonic) sodium chloride solution.

O le toe faʻamamaina lava ia e mafua ai le paʻu manino i le glycemia ona o le faʻaitiitia o le toto, ma le amanaʻia o le maualuga o le lagona ile inisalini i lenei ituaiga o misa, o lona pule faʻaleagaina e faia i ni nai laasaga (e tusa ma le 2 iunite o le insulin "i totonu o le gutu" o le faʻaogaina i le itula). Faʻaitiitia le glycemia e sili atu nai lo le 5.5 mmol / L, ma le osmolarity plasma e sili atu i le 10 mOsmol / L i le itula e lamatia ai le atinaʻeina o le edema ma le faiʻai.

Afai a mavae le 4-5 itula mai le amataga o le toe faʻamamaina, faʻaititia le maualuga o le sodium, ma o loʻo iai pea le maualuga o le hyperglycemia, o le puleaina o le inisalini i le itula i le fua ole 6-8 iunite (pei o se ketoacidotic coma). Faatasi ai ma le faaitiitia o le glycemia i lalo o le 13.5 mmol / l, o le fua o le insulin o loo faia e faaitiitia i le afa ma e tusa ma le 3-5 iunite i itula uma. Aʻo tumau le glycemia i le maualuga o le 11-13 mmol / l, o le leai o le acidosis o soʻo se isi o mea ma le faʻamamaina o le faʻamalaloina, o le tagata maʻi o le a tuʻuina atu i lalo o le iniseti o le inisalini i le fua tutusa e tasi le 2-3 itula e fuafua i le maualuga o le glycemia.

O le toe maua mai o le faaletonu o le potassium e amata i le taimi lava e maua ai lona maualalo i le toto ma gaʻo galue, pe 2 itula pe a uma le amataga o togafitiga. O le fua o le potassium o loʻo faʻatonuina e faʻatatau i mea o loʻo i totonu o le toto. O lea, faatasi ai ma le potassium i lalo ifo o le 3 mmol / L, 3 g o le paluka chloride (mea malogo) e tuiina i le itula, e tusa ma le 3-4 mmol / L - 2 g o le potassium chloride, 4-5 mmol / L - 1 g o le potassium chloride. I le potassium i luga atu o le 5 mmol / L, o le folasaga o se vaifofo o le paluka chloride e taofi.

I le faʻaopoopoga i fua faʻatulagaina, o le faʻaitiitia o le faʻatonuga, o le togafitiga o vailaau faʻasaina, ma le faamoemoe o le puipuia o le thrombosis, o le heparin o loʻo faʻatulagaina i le 5000 IU i totonu ole 2 taimi i le aso i lalo o le pulea o le hemostatic system.

Taimi umi o falemai, vave iloagofie o le mafuaʻaga na mafua ai ona atinaʻe, ma o lona faʻamaʻiina, faapea foi ma le togafitia o faʻamaʻi pipisi, e matua taua tele i le togafitiga o le hepatitis C.

O le maʻi faʻamaʻi pipisi

O le hypoglycemic coma o le maʻi suka lea e maua mai i le faʻaitiitia o le kulukose toto ("sugar") i lalo ifo o le masani a le tagata lava ia.

Ae ui i lea, i tagata gasegase e maualuga le maualuga o le glycemia, o le leiloa o le mafaufau e mafai ona tupu ma ni numera maualuga atu.

  • O le inisalini o le sili ona taatele
  • o le sili atu o le maualuga o le suka-lowering drugs,
  • suiga i le olaga (malosi tele faaletino, matelaina) e aunoa ma le suia o tulafono o le puleaina o inisalini,
  • ava malosi,
  • gasegase tuga ma le faʻateleina o taimi masani,
  • maʻitaga ma lactation.

Faatasi ai ma le faaitiitia o le kulukose toto i lalo ifo o fuainumera taua, o le malosi ma le okesene o matelaina o le faiai. Paʻiina o vaega eseese o le faiʻai, o le mea lea e mafua ai faʻamaoniga tutusa.

O le tulaga o le hypoglycemics e amata ile vaivaiga, vevela, vevela, maʻi vevela, teteʻe lima. O le fiaai tele e aliali mai. Ona aafia lea o amioga le talafeagai, atonu o le a osofaia, e le mafai e se tagata ona taulai. O le vaai ma le tautala ua faateteleina. I laʻasaga mulimuli ane, o le faoa faamalosi ma le le iloa o le atinaʻeina, puʻeina o le loto ma le manava e mafai.

O faʻamaʻi e vave tupu, i totonu o minute. E taua le tuʻuina atu o le taimi talafeagai i le tagata maʻi, aloese mai le faʻavaivaia o le mafaufau.

Maʻisuka Hyperglycemic Coma

Faʻatasi ai ma le gasegase hyperglycemic, maualuga maualuga le kulukose o le toto. E tolu ituaiga o coma hyperglycemic ua iloga:

  1. O le maʻetuka ketoacidotic coma.
  2. O le maʻisuka hyperosmolar coma.
  3. O le maʻisuka lactacidemic coma.

Sei o tatou nonofo i luga ia i latou i auiliiliga.

O le maʻetuka ketoacidotic coma

O le maʻi ketoacidotic coma e amata ma le ketoacidosis o le maʻisuka (DKA). O le DKA o se tulaga faʻatasi ai ma le faʻateleina o le maualuga o le maualuga o le kulūkose ma tino ketone ma o latou foliga mai i le urine. O loʻo tulaʻi le DKA ona o le le maua o le insulin i mafuaʻaga eseese.

  • le lava le puleaina o le inisalini i gasegase (faʻagaloina, palu faʻamaʻi le tui, gau le tui tui, ma isi),
  • maʻi faʻapitoa, faʻalavelave faʻapitoa,
  • le amataga o le maʻisuka ituaiga 1 (e leʻi iloa e se tagata lona manaoga mo inisalini),
  • maʻitaga
  • ave fualaau e faʻapipiʻi ai le kulukose toto.

Ona o le le lava o le inisalini, o le hormone lea e fesoasoani e gaʻo ai le kulukose, o le tino o le tino o le "matelaina". E faʻamalosia ai le ate. E amata ona fausia le kulukose mai faleoloa glycogen. O le mea lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e maualuga atu. I lenei tulaga, e taumafai ai fatuga e aveese le glucose sili i le uila, faʻasaʻo se tele o vai. Faatasi ai ma le vai, o le paluvalasa e manaʻomia e lea mea ua aveesea mai le tino.

I le isi itu, i tulaga o le le lava o le malosi, o le vaevaeina o gaʻo o loʻo faʻaaogaina, lea e amata ai ona fausia le tino o le ketone.

Faailoga ma faailoga

O le Ketoacidosis e amataina malie i le tele o aso.

I le taimi muamua, o le maualuga o le kulukose o le toto e oʻo atu i le 20 mmol / L ma le maualuga. E tuʻuina atu lenei mea i le galala tele, o le faʻasalaga o le tele o urine, o le susu ma le vaivaiga. E mafai ona maua le tiga o le manava, leu, le manogi o le acetone mai le gutu.

I le lumanaʻi, o le aisa ma le tiga o le manava o le tino, o le vomiting e aliali mai, ma le faʻaitiitia o le urine. O le tagata gasegase e faʻafefe, faʻamalosi, manava malosi, ma le manogi malosi o le acetone mai lona gutu. O le manava o le manava, tiga ma le faʻavevesiina o le loto, faʻaitiitia o le toto.

I taimi mulimuli ane, o le coma e tupu i le leai o se malamalamaaga, manava manava ma le le atoatoa o le gaioiga o gaioiga uma.

O le maʻisuka hyperosmolar coma

O le hyperosmolar coma (DHA) o le coma lea na atiae i lalo o tulaga o le tele o le leiloa a le tino, faatasi ai ma le tatalaina o se vaega itiiti o tino ketone pe leai foi.

  • o se aiaiga eo faatasi ma le tele o le leiloa o le vai (vomiting, manava, gasegase, mu),
  • faʻamaʻi pipisi
  • ogaoga faʻamaʻi (faʻaleagaina o le myocardial, pancreatitis, pulmonary embolism, thyrotoxicosis),
  • aveina o vailaau (togafitiga, hormones adrenal),
  • vevela poʻo le vevela.

Faʻateleina le kulukose toto i le numera tele (sili atu i le 35 mmol / L, o nisi taimi e oʻo atu i le 60 mmol / L), o lona manava i le urine ua amataina. O le faʻateleina o le gasegase faʻatasi ma le tele o le leai o se vai mai se maʻi faʻapitoa (manava, mumu, ma isi) e oʻo atu ai i le faʻamaʻaina o le toto ma le faʻamalūina o sela mai totonu, e aofia ai sela o faiʻai.

O le DHA e masani lava ona atiaʻe i tagata matutua ma le maʻisuka ituaiga 2. O faʻafitauli e tupu malie lava i le tele o aso.

Ona o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, galala, gasegase tele, vevela paʻu, ma vaivaiga e aliali mai. Lapataiga vave ma le manava, e faʻaitiitia le toto toto. I le lumanaʻi, o faʻafitauli o le neurology e tupu: fiafia, lea e suia i le moe, faapalepale, faʻavevesi, faʻavasegaina o le vaai, ma i le tulaga sili ona faigata - o se coma. Le manava manava, pei o le DKA, leai.

O le maʻisuka lactacidemic coma

O le maʻisuka lactacitalic coma (DLC) o le coma lea e tupu i le leai o se okesene i totonu o masini, faatasi ai ma le faateleina o le lactic acid (lactate) i totonu o le toto.

  • O faʻamaʻi faʻatasi ma le matelaina o le okesene (vevela o le myocardial), o le fatu, le maʻi o le tino, le toe faʻavaivaia, ma isi).
  • Leukemia, tulaga maualuga o le kanesa.
  • Ava malosi.
  • Faʻatau i mea oona, o le ava e suitulaga.
  • Aumai le metformin i ni gaʻo tetele.

Faatasi ai ma le matelaina o le okesene, o le sili atu o le lactic acid e faia i totonu o masini. O le faʻamaʻi faʻatasi ma le lactate e faʻaleleia, lea e faʻalavelave ai le gaioiga o maso, fatu ma toto toto, e aʻafia ai le faʻasalaga o manaʻoga o le nasu.

E vave lava ona tupu le DLK, i totonu o nai itula. E tuʻufaʻatasia ma le faateleina o le kulukose toto i nai numera laʻititi (e oo atu i le 15-16 mmol / l).

O le DLK e amata i le tiga tele i maso ma le loto e le mafai ona faʻamalolo i le gasegase, taoto, vomiting, manava, ma vaivaiga. E televave le faʻavaveina o le toto, faʻaitiitia le toto toto, faʻapitoa le manava, ma suia i le manava manava. O le lotofuatiaifo ua malepelepe, o se pati ua i totonu.

Taʻi Tisuka

I le faʻatinoga, 2 tulaga faʻafeagai e sili atu ona masani - hypoglycemia ma le ketoacidosis o le maʻisuka. Ina ia fesoasoani lelei i se tagata, e tatau ona e malamalama muamua i mea o loʻo matou feagai i le taimi nei.

Laulau - Eseesega i le va o le hypoglycemia ma le DKA
SainiHypoglycemiaDKA
Taofia le atinaeFeiloaʻigaAso
Paʻu o le maʻiVaeAva
ManavaLeaiMalosi
MusoTentFaʻasalaga
Smell o le acetone mai le gutuLeaiE i ai
Glucose o le toto e fuaina i se glucometerE itiiti ifo ile 3.5 mmol / l20-30 mmol / l

Fesoasoani Muamua mo se Maʻisuka Coma

Pe a oʻo mai faailoga o lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona 'ai meaai e maua ai vailaʻau faʻamalosi (4-5 fasi suʻi, 2-4 candies, ma inu 200 ml o le sua).
Afai e le fesoasoani lenei mea, poʻo le tagata ua i ai se tulaga maualuga, e tatau ona vave valaʻau i se 'au taʻavale. O fomaʻi o le a tuʻuina atu tausiga faʻafuaseʻi.

O le Diabetic Coma Emergency Algorithm

1. Vailaʻau o le hypoglycemic:

  • 40-100 ml o se vaifofo 40% kulukose o loʻo faʻaaogaina i se tulaga vavalalata
  • poo le 1 ml o le kulupukeka.

  • intramuscularly - 20 vaega ole inisalini puupuu,
  • ma le faʻamalosi - 1 lita o le suka.

  • 1 lita o le saline e faia i se vavalalata mo le itula.

  • O le amataina o le saline ua amata ona amataina.

A maeʻa togafitiga faʻafuaseʻi, e tuʻuina atu i le falemaʻi le 'au taʻavale a le falemaʻi, lea e faʻaauau ai ona togafitiga i le matagaluega maʻi ma le faʻaleleia o le tino.

Faʻatasi ai ma le faʻamalolo o le hypoglycemic i le falemaʻi, faʻaauau pea le puleaina o le kulūkose seia oʻo ina toe faʻaleleia le mafaufau.
Faʻatasi ai ma le gasegase hyperglycemic, o loʻo faʻatulagaina se tele o fuataga:

  • O le inisalini pupuu e faia i se auala vavalalata.
  • O le tele o le vai na leiloa e le tino ua toe faʻatumu.
  • O se tauiviga o loʻo faʻatinoina ma le mafuaʻaga e taʻitaʻia ai se coma.
  • O le maualuga o le potassium, sodium, chlorine e faʻapitoa.
  • O le matelaina o le oxygen ua faʻaumatia.
  • O galuega a le tino i totonu ma le faiʻai ua toe faʻaleleia.

O taunuuga o le hyperglycemic com

O le gasegase oona e mafua mai i le maualuga o le soifua maloloina faaletino. Na ia ausia:

  • faatasi ai ma se ketoacidotic coma - 5-15%,
  • faʻatasi ai ma le pepoporoslala coma - e oo atu i le 50%,
  • faatasi ma le lactacic acid - 50-90%.

A le o lena, o taunuuga e tali tutusa ma i latou e maua i le hypoglycemic coma.

O le a le coma

O le mea lautele, o le coma o se faʻalavelave tuputupu aʻe, tulaga ogaoga, lea e tuʻuina atu faatasi ma le taofiofia o galuega autu tetele. O le faʻavaivaia o le malosi o le fatugalemu o le tino e faʻaalia mai i le leai o se malamalamaaga, tali atu i fualaau oona, faʻaogaina. O loʻo i ai foi le faʻalavelave faʻalaulela, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o ona taimi. I le tulaga e le mafai e le tagata maʻi ona manava na o ia, o fomaʻi e faʻafesoʻotaʻiina o ia i se vaalele. O le faʻaitiitia o le lelei o le tino cardiovascular e faʻaalia i le faʻaitiitia o le fatu ma le pa'ū o le toto. Ina ia faasaʻo lenei tulaga, e amata e le fomaʻi ona faʻaauau pea le faʻaaogaina o vailaau e mafua ai le totoina o le toto ma le pulupulu i numera masani. E i ai foi le le lava o le puleaina o urination, gaioiga o le manava. A aunoa ma togafitiga talafeagai, o le a maliu se tagata maʻi.

O le hypoglycemic coma

E tupu i le vave faʻaitiitia o le toto toto. O maʻi gasegase ma le poto masani, aemaise lava mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e sili atu ona faigata le faʻapaleina o le toto maualuga nai lo le maualuga. Aʻo leʻi oʻo i se maʻi, o le maʻi e masani lava ona i ai se tulaga o le hypoglycemia - na te iloa le fiaai, vaivaiga, le mautonu. O faʻapogai autu o le tulaga o le hypoglycemic e faapenei:

  • O le tagata gasegase na faia se tui o le inisalini, ae leai se taimi e ai ai.
  • O le tagata gasegase na matua aʻafia i taaloga, ma e leʻi umi ona ia 'ai.
  • O le tagata gasegase o loʻo faʻatuina maualuga gase o vailaau oona.

E faigofie ona fesoasoani i le maʻisuka o loʻo aʻafia i se tulaga o le hypoglycemic - e manaʻomia ona tuʻuina atu ia te ia se ituaiga o mea gaʻololo: suamalie suamalie, se fasi suka poʻo se falaoa. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, o le tagata maʻi e tui i se vaifofo o le kulukose ma le vave ona tuʻu atu i le falemaʻi.

O le hyperosmolar, lactic acidosis coma e sili atu ona taatele. E sili atu ona masani mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Coma i le maʻisuka o se tulaga sili ona ogaoga. I le tulaga o le leiloa o le maʻi o le maʻisuka, e tatau ona valaʻau se taʻavale i se taimi vave e mafai ai.

O le a le maʻi?

Muamua lava, e aoga le iloa o le a le sugar coma. E pei ona e iloa, o le galuega o faʻaaogā uma o le okeni (aemaise lava le faiʻai) e fesoʻotaʻi ma le fesuiaiga o le kulukose, o se punaoa malosi mo sela. O le tino o le maʻisuka e sili atu ona afaina i fesuiaiga i le toto suka. Ma o lenei tulaga o loʻo tatou talanoa e uiga i le faʻatupulaia tele ma le vave faʻaitiitia o le aofaʻi o le kulukose. O ia suiga ua mafua ona o taunuuga le lelei. Ma i nisi tulaga, o loʻo feagai ma tagata gasegase se mea e pei o le suka coma.

E oʻo mai i le taimi nei, e fa ituaiga o foma e fesootaʻi ma le maʻisuka. O fomu taʻitasi e iai ona lava uiga, lea e aoga e masani ai.

Faʻafeʻau faʻapitoa faʻapitoa: uiga ma taunuʻuga

O lenei ituaiga o siama e matauina i le hypoxia (matelaina o le okesene), e atiina ae i se talaaga ole faaletonu o le inisalini. I ia tulaga, o le togafitiga e o mai faatasi ma se faaputuga o le lactic acid, lea e mafua ai se suiga i le vailaʻau vailaʻau o le toto. O le taunuʻuga o le vavalalata o vaʻavaʻa, vaʻavaʻaleʻaleʻa ma le faʻaogaina o le myocardium.

I le tele o tulaga, o lenei ituaiga o maʻi o le maʻisuka e fesootaʻi ma le fatu ma le faʻailoga o le manava, faʻaogaina o le maʻi, ma faʻamaʻi pipisi. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le ate ma le maʻi fatugaʻo, mea inu.

O le hyperosamola coma ma mafuaʻaga

O lenei ituaiga o foma e fesootaʻi ma le faʻamaʻaʻaina ogaoga, ma o se taunuuga o le suia o le osmolarity o le toto. E i ai foi le faateleina o le kulukose, urea ma sodium ions. O faʻasolosolo e atiaʻe lemu - o ni nai aso poʻo ni vaiaso foi e ono oʻo i le va o le amataga o uluaʻi faailoga ma le leiloa o le mafaufau.

O le aʻafiaga o le faʻapupulaina o le tino o le hyperosolla e faʻapupulaina i le gasegase tele, manua, ogaoga vevela, afaina, ma tafe. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai faʻamaʻi faʻalavelave, sun ma le vevela, faʻamaʻi pipisi.

O le faʻamalalaina o nisi taimi o le taunuuga o le faʻaaogaina o le vailaʻau faʻamalosi, vomiting, poʻo le faʻamaʻi umi. O mafuaʻaga e aofia ai le le inu lelei o le pulega, ola i itulagi ma se vevela vevela.

Faailoga o se hyperosmola coma

O faʻamaoniga muamua e aofia ai le moe ma vaivaiga ogaoga, lea e faasolosolo malie ona faateleina. Ona o le faʻamalaina, o le maʻi ua mafatia i le fiainu. O le paʻu ma mucous membranes e mamago, o le aofaiga o aso taitasi o le mimita excreted ua faʻaitiitia.

I le lumanaʻi, e aliali mai le tele o faʻamaʻi o le neurology. O nisi taimi e tausisia ai le faʻamafanafana ma le le lelei. E mafai ona e maitauina le uiga o gaoioiga a le mata.

Faʻafitauli ma faʻamaoniga o le hypoglycemia

E tusa ai ma le tala o le faaitiitia o le maualuga o le suka i le 2.77-1.66 mmol / l, o uiga sili ona taua e amata ona aliali mai. E matauina e se tagata le faateleina o le fiaaai. Le fefe i lima, o le paʻu ua paʻu.

E i ai le faaitiitia o le mafaufau ma le faaletino. O faʻasalaga o le tino popolega e ono mafai, aemaise lava le le talafeagai o amio, o foliga mai o lagona popole ma le fefe, soona osofaʻiga, osofia o lagona. Glucose deficiency e faʻatasi ma le tachycardia ma faʻateleina le toto.

Afai e pa'ū le maualuga o le sukū i le 1.38 mmol / L, o le tagata maʻi e masani ona le iloa. I ia tulaga, e tatau ona e aumaia le tagata i le falemai i se taimi vave e mafai ai.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Mo se maʻi o le maʻisuka, o faʻamaoniga o uiga ia o le a le iloa e se fomaʻi. A uma ona suʻe le tagata maʻi, e mafai e se fomaʻi ona fuafua lona tulaga ma tuʻuina atu le fesoasoani talafeagai. Ae ui i lea, e taua le suʻesuʻeina lelei. Muamua lava, o le suʻesuʻeina suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega o le toto ma urine e faia.

I le hypoglycemia, o le faaitiitia o le maualuga o le suka e mafai ona matau, i isi tulaga uma - o lona siʻitia i le 33 mmol / l pe sili atu. O le i ai o tino o le ketone, o le faateleina o le osmolarity plasma, o le faateleina o le maualuga o le lactic acid i totonu o le toto e aofia ai. Faʻatasi ai ma se vaʻa, o le galuega o le popolega ma isi totoga e iloiloina. Afai e iai ni faʻafitauli, e manaʻomia le togafitiga faʻapitoa.

Sugar coma: taunuuga

O le mea e leaga ai, o lenei mea e foliga mai e taatele. Aisea e lamatia ai le suka? O taunuuga atonu e ese. O lenei tulaga e tuʻuina atu ma ni faʻafitauli matuia o le tino. Faʻailoga o le faʻaogaina o le tino. O se coma e mafai ona ola i nai aso, masina poʻo ni tausaga foi. O le umi o le maʻi o loʻo i ai i se tulaga talitutusa, o le maualuga atu lea e ono mafai ona atiaʻe se faʻalavelave e pei o le cerebral edema.

Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, o le taunuuga e masani lava ona lelei. I le isi itu, o le edema o le cerebral e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina tele o le tino o le tino ma, e tusa ai ma lea mea, o le faaletonu o galuega. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi o gasegase e mafatia i mafaufauga le lelei ma le tautala, faafitauli ma le faʻamaopoopoina. O le lisi o taunuuga e mafai ona aofia ai faʻamaʻi tuga o le cardiovascular system. Coma i le maʻi suka i fanau e iʻu ai i nisi taimi e oʻo atu ai le faʻatuai i le atinaʻe o le mafaufau ma le tino.

O le mea e leaga ai, o tagata gasegase e le mafai i taimi uma ona toe faʻafoʻiina mai iʻuga o le coma. O le mafuaaga lena e taua ai le matauina o le saogalemu.

Coma mo le maʻisuka: fesoasoani muamua

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka, e pei o se tulafono, ua lapatai mai e uiga i le ono mafai ona atiaʻe faʻatasi ma talanoa e uiga i le algorithm o le gaioiga. Ae faʻapefea pe afai o le maʻi e faʻaalia faailoga o se tulaga e pei o le sugar coma? O taunuuga e matua lamatia, o lea e manaʻomia ai e se tagata maʻi ona fua le kulūkose e faʻaaoga ai se glucometer. Afai e maualuga le maualuga o le suka, e tatau ona e ulufale i insulin, pe afai e tuu i lalo, taumafa lole pe inu leona suamalie.

Afai ua uma ona le iloa e le tagata maʻi, e taua le tuʻuina o ia i lona itu ina ia taofia ai le laulaufaiva o laulaufaiva ma vili i totonu o le manava. Afai o le tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina nifo, e manaʻomia foʻi ona aveeseina. E fautuaina e afifi le tagata manua ina ia faʻamafanafana ai vae vaivai. Le isi, e manaʻomia ona e valaʻau i se 'au taʻavale - o le maʻi e manaomia le fesoasoani vave ma le agavaa.

Togafitiga mo se tulaga talitutusa

A maeʻa ona faʻamaʻi le tagata maʻi, e faʻatulagaina e le fomaʻi le maualuga o le suka o le toto - muamua lava, o lenei faailoga e tatau ona faʻatulagaina. Faʻalagolago i le tulaga, o le inisalini (hyperglycemia) poʻo le kulukose (hypoglycemia) e faʻatonuina i le tagata maʻi.

I le faagasologa o le atinaʻeina o se fomaʻi, o le tino o le tagata ua leiloloa le tele o vitamini, minerale ma isi mea aoga. O le mafuaaga lea e togafitia ai le togafiti o le maʻisuka e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina e fesoasoani e toe faʻafoʻiina ai le eletise, faʻaitiitia le le atoatoa, faamama le toto o toxins.

E taua tele le fuafuaina o le i ai o faʻafitauli ma mafuaʻaga mo le atinaʻeina o se coma, ona faʻaumatia ai lea.

Puipuia o siama i le maʻisuka

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka, aemaise lava, e ono lamatia tele. O le mafuaʻaga lea e sili atu ai le mataʻituina o oe lava tulaga ma tausisia nisi o lapataiga:

  • e tatau ona e mulimulitai i tulafono masani o mea taumafa na faʻapipiʻi e le fomaʻi ma mulimuli i se taumafataga,
  • e tatau i le tagata maʻi ona alu i le fomaʻi i taimi uma mo suʻega, faia suʻega,
  • o le mataʻituina o le tagata lava ia ma le usitaia o tulafono o le saogalemu (e tatau i le tagata maʻi ona i ai se glucometer ma ia ma siaki le suʻi toto)
  • o se olaga ola malosi e fautuaina, masani ona savali i le ea fou, mafai gaioiga faaletino,
  • e taua tele le mulimulitaʻia o fautuaga tonu ma siaki faʻasologa o inisalini ma isi vailaʻau,
  • E leai se mea e tatau ona e mafaufau loloto i ai oe ma faʻaaoga soʻo se togafitiga masani e aunoa ma le muai feutagai ma le endocrinologist togafiti.

O le tausisia o tulafono faigofie i le tele o tulaga e fesoasoani e taofia ai le atinaʻeina o faafitauli, e aofia ai le amataina o le coma. Afai ei ai ni suiga faʻalavelave e tutupu, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga