Maualuga Cholesterol Prevention

E manaʻomia e le tino le cholesterol mo galuega masani. E oʻo atu i le 80% o le fatty compound e gaosia e okeni na o latou lava, ma na o le 20-30% o le vailaau e maua mai i meaai.

O le faateleina o le cholesterol e tupu mai i le faʻaleagaina o le gaʻo ma le taumafa leaga. O lenei mea le lelei e afaina ai le galuega o toto toto ma papa i luga oo latou puipui, lea e faateleina ai le avanoa o le okesene i le toto ma totoga. O le mea lea, o aʻafiaga ogaoga na tutupu - atherosclerosis, stroke ma fatu oso.

O le tulaga ua faʻalauteleina i le i ai o le maʻisuka malosi, pe a vaivai le tino o le maʻi. E le gata i lea, o le soliina o le gaosiga o le gaʻo i totonu ia te ia lava o se mea faʻaosofia mo le tupu mai o faʻamaʻi fatu.

Mo le tausia o le soifua maloloina, na o le faaitiitia o le mamafa o le cholesterol leaga e le lava. E taua le tausia pea o le maualuga ole kulimi i se tulaga masani. E mafai ona maua lenei mea e ala i le matauina o nisi o puipuiga, o le tuufaatasiga o le a fesoasoani e puipuia le hypercholesterolemia.

Vaega, mafuaaga ma taunuuga o le faateleina o le cholesterol toto

O le Cholesterol o se mea e pei o le gaʻo o loʻo maua i totonu o siama felaulafoaʻi, fiva nerve. O le tuufaatasiga e aafia ai le faia o hormones.

E oʻo atu i le 80% o le vailaau o loʻo gaosia i le ate, o fea e liua ai i le gaʻo gaʻo talafeagai mo le faʻafefe o gaʻo i totonu o le manava. O nisi o cholesterol o loʻo aʻafia i le tuʻuina atu o le vaitamini D. Ole suʻesuʻega talu ai nei na faʻaalia ai e lipoproteins e faʻaleagaina ai le toxins siama.

Ina ia fuafua le fua o le leaga ma le lelei o le cholesterol, e mafai ona e faʻaaogaina se fua faʻatatau: o le aofaʻi o mea uma e vaevaeina e le tele o le aoga aoga. O le taunuuga e tatau ona i lalo ifo o le ono.

Le fua o le cholesterol i le toto:

  1. aofaiga atoa - 5.2 mmol / l,
  2. LDL - e oʻo i le 3.5 mmol / l,
  3. faʻamaʻi - itiiti ifo i le 2 mmol / l,
  4. HDL - sili atu ma le 1 mmol / l.

E maitauina e faʻapea o le matua, o le maualuga o le cholesterol e maualuga. O le mea lea, i fafine mai le 40 i le 60 tausaga le matua, o le maualuga o le 6.6 i le 7.2 mmol / l e manatu e masani. O se faailoga o le 7.7 mmol / l e talia mo tagata matutua, mo alii - 6.7 mmol / l.

Afai e maualuga le maualuga o le cholesterol leaga, e faʻaalia i le tiga i totonu o le loto, vae ma le foliga mai o lanu samasama faataamilo i mata. O loʻo faʻaalia foi le Angina pectoris, ma o foliga o le malepelepe o vaʻa toto e vaaia i luga o le paʻu.

O le Hypercholesterolemia e taʻitaʻia ai le atiaʻe o le atherosclerosis, faʻamaʻi ma le fatu fatu. Ae masani lava, o nei faamaʻi e atiaʻe i le matua.

O le Cholesterol e faaputuputu i luga o puipui tetele, lea e faalavelaveina ai le taamilosaga o le toto i totoga taua. O se tasi o mea sili ona lamatia o le atherosclerosis o le thrombosis, lea o le a taofia uma ai le alaga.

E masani lava, o fusi toto e i luga o vaa e fafaga ai le faiʻai, fatu ma fatuga. I lenei tulaga, o mea uma e muta i le oti.

I le faaopoopo atu i le faʻaleagaina o meaʻai ma gaʻo, o mafuaʻaga mo le faaputuputuina o le cholesterol i le toto e mafai ona faapenei:

  • ulaula ma inu soo
  • maʻisuka malosi
  • faateleina le gaosiga o hormones,
  • leai se gaioiga faaletino
  • mamafa tele
  • le lava o hormones thyroid ma le fausiaina o le tino,
  • ave ni fualaau faapitoa
  • afaina o fatuga ma le ate
  • faateleina le gaosiga o le inisalini,
  • uiga faʻamaoni.

O nisi mea faʻaosoosoga e faigata pe e le mafai foi ona faʻaumatia. Ae o le tele o mafuaʻaga o le hypercholesterolemia e mafai ona faʻaumatia atoa.

O le puipuia o le cholesterol i le toto e manaomia ai le tuufaatasia ma e taua le amata i se suiga i taumafa i aso taitasi.

Meaʻai talafeagai

Afai e te 'ai meaai maloloina i aso uma, e mafai ona e ausia e le gata o le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le cholesterol, ae faʻamaonia foi le mamafa. O le mea moni, o le manuʻa e sili atu le faʻavaveina o le maʻisuka o loʻo i ai nei ma faʻateleina le lamatiaga o lona atinaʻe i le lumanaʻi.

Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, o loo i ai ni vaega o le togafitiga o meaʻai. Mo faamoemoega puipuia, o le a lava lea e faʻaititia ai le gaʻo o le gaʻo e oʻo atu i le 30% i le aso o le aoina atoa o le kalori.

Afai e sili atu le maualuga o le maualuga o le mea-gaʻo, ona fautuaina lea e fomaʻi e faʻaitiitia le aofaʻi o gaʻo i le aso i le 25%. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le cholesterol, e le tatau ona sili atu i le 20% le taumafaina i aso taitasi o gaʻo.

Mo le puipuia o le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi, e taua le iloa po o fea meaai e tumu i le cholesterol matautia. O ia meaʻai e aofia ai:

  1. susu atoa
  2. sisi
  3. moa moa
  4. sipuni mai le faleoloa,
  5. sau sau (mayonnaise, ketchup),
  6. ulaula meaʻai
  7. ituaiga o iʻa ma aano o manu,
  8. pata
  9. faʻasalaga,
  10. oloa faʻapipiʻi.

E le mafai ona vaʻavaʻai ma meaʻai. O meainu suamalie ma kofe e sili atu ona leaga i vaʻa toto. O tagata e manaʻo e tausia le soifua maloloina o le cardiovascular mo le umi e mafai ai, o le a lafoaia nei mea uma.

E tatau foi ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le masima (e oʻo i le 5 g i le aso) ma le suka (e oo atu i le 10 g). Ma ia faʻaitiitia le talo, e fautuaina e inu i le 1.5 lita o le vai mama i le aso.

Ina ia puipuia le atherosclerosis, e fautuaina e fomai e suia meaʻai manu ma fualaau aina. O meaai e maua i le pectin ma le fiber e tatau ona faaopoopo i le meaai.

O meaai nei e tatau ona aofia i le taumafataga mo le cholesterol:

  • fualaau faisua (kapisi, tamato, kata, eggplant, seleri, kokoloti, paukini, kukama, radishes, beets),
  • leki, aemaise lava pi,
  • meaʻai ma iʻa,
  • cereals ma cereals (oats, buckwheat, sisi enaena, sana, fatu o le saito, bran),
  • fualaau 'aina ma vine (avocado, pi, tilo, gooseberries, cherries, apples, pineapple, kiwi, quince, currants, fualaʻau ma isi fualaau suamalie),
  • nati ma fatu (sesame, pistachios, flax, paukini, sunflower, almonds, nuts pine).

Mai meainu e tatau ona sili atu le lelei i le suamalie, suamalie ma fualaau suamalie. Ma le isi, o le faʻaaogaina o le lanu lanumeamata i aso uma o le a fesoasoani e puipuia le faʻaalia o le hypercholesterolemia.

Isi auala e faʻaitiitia ai cholesterol

E tele meafaigaluega e faʻaaoga i le fale e mafai ona faʻaleleia ai le faʻamautuina o vaʻa toto ma aveese mai le cholesterol matautia mai ia i latou. O le mea lea, o le aoina o vailaʻau faʻamalositino o le a fesoasoani e faʻamaonia le maualuga o le LDL ma le HDL. Ina ia saunia i le aofaiga lava e tasi o le kuluna, fualaʻau, hawthorn.

E lua laulau punupuni o le aoina e sasaa i le vai inu (0.5 l) ma tuu i totonu o le vai vai taele mo le afa itula. E faʻamamaina le susu ma faʻafefe i vai inu. E inu faatolu le vailaʻau i le aso mo le ½ cup.

O le isi vailaau aoga e faasaga i le hypercholesterolemia ua saunia i luga o le faavae o le keke ma le lemoni. O mea taumafa e pala ma fefiloi ma le 0.7 l o vodka. O le vailaʻau e faʻaosoosoina mo le vaiaso ma ave ao lei 'ai, 2 sipuni.

Oat o se fomaʻi faʻasolopito lea e le faatagaina ai cholesterol lamatia e faaputuputu i totonu o vaa. E i ai le biotin i le cereal, lea e mafai ona faateleina ai le puipuiga ma faamalosia ai le popole, vascular system.

Ina ia saunia le oloa, e 1 le ipu oona e sasaa mai i le lita o le vai mafanafana ma tumau pea mo le 10 itula. Ona kuka ai lea o le cereal i le vevela vevela mo le 12 itula.

Ua faʻamamaina le oloa ma ua faʻaopopoina le suavai ina ia avea le voluma ma mea muamua. E tolu taimi i le aso e faʻafefete ai i le tasi ipu. O le togafitiga e 20 aso.

Faʻaititia le mea o loʻo iai i le gaʻo susu i totonu o le toto o le a fesoasoani i fatu o le alfalfa, mai le suamalie ole sua. E ave ao le i 'ai (2 sipuni) mo le 30 aso.

O le aofaʻi o le tino o le a fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o cholesterol lamatia i le toto:

  1. fua o fatu (4 vaega),
  2. strawberries (1),
  3. tina (6),
  4. coltsfoot (2).

E sefulu kalama o le paluga e sasaa mai i se ipu vai inu ma tuu mo le lua itula. Inu ava ae leʻi faia meaai mo le 4 sipuni 60 aso.

O se auala sili e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis i le maʻisuka o le togafitiga o le sua. Ma, faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol i taeao uma e te manao e inuina se vaiinu mai Karoti (60 ml) ma seleni aʻa (30 ml).

E leai se aoga o se paluga o beet, apu (45 ml), kapisi, moli (30 ml) ma karaka (60 ml) sua. Ae ao le i faaaogaina, e tatau ona tuu i le pusaaisa mo le 2 itula.

Fomaʻi faʻamaonia le tuʻuina atu o le cholesterol faʻatasi ai ma hazel ma walnuts. Mo lenei mea, ua naʻo le 'ai e oo i le 100 g o fatu i le aso.

O lau o lauusiusi e tutusa lona aafiaga. Ina ia saunia vailaau e faavae i luga, e 1 le sipuni tele o le meafaitino e sasaa mai i le vai tafe (450 ml) ma faʻamalosi mo le 60 minute.

E inu faatolu le vailaʻau i le aso ao leʻi 'ai, 100 ml. O le umi o togafitiga e oo atu i le 21 aso.

Ina ia puipuia faʻafitauli o le cardiovascular, o le propolis o loʻo faʻaaogaina, lea e fufuluina ai foliga o le siama o le ava malosi. E le mafai ona e faʻatau se faʻataʻitaʻiga e faʻavae i luga o se mea e teu ai meaʻai i se fale talavai, ae ia saunia foi oe lava ia.

Mo lenei mea, o le propolis (5 g) ma le ava (100 ml) e palu. O le faʻafefiloi e tuʻu i totonu o se fagu, ufiufi i se tapuni ma tuʻu mo le 3 aso i se nofoaga pogisa.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le tincture - 7 faʻafefe i le 1 sipunipuni vai. E inu le vailaʻau i le 30 minute ao lei faia le 20 aso. A mavae le vaiaso o le malologa e faia ma tolu isi faʻatasiga faapena e faia.

Propolis tincture (30%) e mafai ona fefiloi ma le susu i le aofaiga o le 1 sipuniti o vailaau mo le 100 ml o le vai. O le faʻafefiloi e onā 3 taimi i le aso 60 minute ao leʻi oʻo i taumafataga.

O Propolis e mafai ona faʻaumatia i lona tulaga sili ona mama. Ina ia faia lenei mea, e oo atu i le 5 g o le oloa e tatau ona fafaina faatolu i le aso, ia togi ma le faaeteete.

E mafai foi ona faʻaaogaina le suauu Propolis e faʻaitiitia ai le cholesterol. Ua saunia mai se oloa o le paluga ma se kulimi mamafa.

E faʻafefiloi le faʻafefiloi i falaoa (e le sili atu ma le 30 g) ma faʻaulu ao le i fafagaina faatolu i le aso.

Isi auala e puipuia ai le hypercholesterolemia

I le faaopoopo atu i meaʻai lelei ma togafitiga faʻaleaganuʻu, o faamalositino i aso taitasi e mafai ona fesoasoani e faamalosia ai toto toto ma taofia ai le faʻavaeina o atherosclerotic plate. O gaioiga faaletino e faʻaleleia ai le puipuiga, faʻamaonia le mamafa ma faʻaleleia le tulaga faʻalagona.

O le seti o faʻatinoga e filifilia e fuafua i le soifua manuia, faʻalavelave ma tausaga o le tagata. O aso uma e savali ai i le ea fou e fautuaina i tagata matutua ma i latou e faʻasaina taʻaloga ona o mafuaaga tau soifua maloloina.

O le puipuia o le maualuga o le cholesterol i le toto o lona uiga o le lafoaiina o masaniga leaga, e pei o le ulaula ma le ava malosi. Ua iloa e tagata uma o le ava malosi e afaina ai le vascular system ma faʻapupulaina le ono mafai ona pipisi ai toto.

I le avea ai o se tuusaunoaga, e mafai ona e inuina se ipu malamalama o le meli mumu masani i le taua. O le mea lea, chromium, rubidium, magnesium ma le uʻamea e aveesea ai le cholesterol matautia mai le tino, faʻasolosolo faiga faʻavaomalo, faʻalauteleina toto toto, faʻamalosia le puipuiga ma faʻamalosia le gasegase.

O le ulaula, faaopoopo i le inuina o le tino atoa, e fesoasoani i le vavalalata o puipui lapoa, lea e mulimuli ane mafua ai le atherosclerosis. Ma faʻamalolo saoloto i totonu o le sikaleti ulaula e faʻafefiloi lipoproteins maualalo, lea e oʻo atu ai i le faʻavaveina o le tuʻuina o pusa. O le ulaula tapaa e faateleina ai le lamatiaga o le fatuina o faamaʻi fatu ma le kanesa o totoga o le tino.

O le togafitiga o vailaʻau o le a fesoasoani e faʻamalosia ai le tino ma puipuia ai toto. Ae maise lava, ina ia faʻaitiitia le cholesterol ma puipuia ai le thrombosis, e fautuaina ia faʻaauau pea ona faʻaaogaina ni mea faʻapitoa, nicotinic ma ascorbic.

Mo se faamoemoega faapena, e mafai ona e inu i mea taumafa taumafa. O meaʻai sili ona lauiloa i meaʻai e puipuia ai le atinaʻe o le hypercholesterolemia:

  • Vita Taurine
  • Argillavite
  • Verbena vaʻa mama,
  • Mega Plus
  • oloa maua i luga o le sami.

O lea, e tusa lava pe maua i le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona e tausisia pea lou tulaga o le cholesterol pe afai e masani ona e faia faamalositino, tuu le ava malosi ma tapaa ulaula, savali i le ea fou ma mataʻituina au meaʻai. I lenei tulaga, e sili atu ma le faalua i le tausaga ona suʻe suʻega mo le cholesterol i le falemaʻi poʻo le fuaina o lona maualuga i le fale, e faʻaaoga ai auiliiliga lautele faatasi ai ma fasi faʻataʻitaʻiga.

O le puipuia o le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tigā toto maualuga

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le maualuga o le toto maualuga i le gaʻo (mai le 140/90 mm Hg. Column) e taʻua o le maualuga o le toto maualuga i vailaau. O le maualuga o le maualuga o le mafaufau ole mataupu. O se ituaiga lenei o le maualuga o le toto maualuga, o se faʻamaʻi tutoʻatasi. Aisea e tupu ai e le o iloa. O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tupu mai i le talaaga o isi togafitiga e avea ma ona faailoga. I le olaga i aso faisoo, o nei manatu e masani ona faʻaaoga e tutusa.

O le lamatiaga o le maualuga o le toto maualuga o loʻo taʻoto i le mea moni e umi se taimi e tupu ai e aunoa ma ni faʻamaoniga. E oʻo mai i le taimi ua aliali mai faailoga o le maʻi, ua i ai suiga ma le faʻaaogaina o gaioiga taua: o le fatu, gaʻo, ma le faiʻai.

E oʻo lava i sina siʻitia faʻaitiitia o le toto i le tele o taimi e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o le amataina o le kalu, le toe faʻavaivaia, oso fatu.

O le numera o tagata e maua i le maualuga o le toto maualuga e lapoa tele, ma e na o le afa o latou maua togafitiga, ma na o le 15% o loʻo tumu.

I le fuaina o le mamafa o le toto, e lua tulaga faatauaina e faamaumauina: o le pito i luga (systolic), lea e faamaumauina i le taimi o le systemole (fatuga o le loto), ma le lalo ifo (diastolic) - i le taimi o le diastole (malologa faʻapitoa). Fuaina i le mmHg. koluma ma ua faamauina e avea o se vaega. O le maualuga o le mamafa e 120/80.

Mafuaaga mo le faateleina

E pei ona uma ona taʻua, o le toto maualuga e mafai ona lua ituaiga: tulaga muamua ma le lua.

Peraimeri (taua) e masani ona tupu (pe a ma le 90% o mataupu). O ona mafuaʻaga e le o iloa. Ua manatu e fesootaʻi ma suiga i le va o le toto ma le fatu.

Maualuga le maualuga (symptomatic) maualuga e avea o se faailoga o isi faʻamaʻi. Ua faamauina le toto maualuga:

  • i le tulaga o le le atoatoa o le galuega,
  • ma le maʻisuka
  • i le soliga o le eleele,
  • faʻatasi ai ma maʻi faʻalavelave o le oona,
  • ma faʻamaʻi ate.

Ua tusia e fomaʻi ni numera o mea e fesoasoani i le tuputupu ae o le toto:

  • Totogi mamafa. Faatasi ai ma le tele o le mamafa o le tino, o le tele o le toto e tafe i totonu o le tino, ao tumau pea vaa ma tutusa le mamafa.
  • O le tele o meaai mama i le taumafataga. E tumau le suamalie i le tino, o le mea lea o le mamafa i luga o maʻa, o le a faʻaosoina ai le malosi.
  • O le ulaula e mafua ai le tele o mea leaga i le cardiovascular system. I totonu o tagata ulaula, e vaʻa vaʻa vaa. E le gata i lea, ei ai le maualuga o le ono aʻafia o toto.
  • Laititi gaioiga faaletino. O tagata malolosi o loʻo i ai le maualuga o le tino, ma o le aʻafiaga o le faatupuina o le toto maualuga ma ona faʻafitauli e 25% le maualalo.
  • O le aʻafiaga o se tasi lea mafuaʻaga o le maualuga o le tumutumu o le systolic ma le diastolic. E masani lava ona taʻitaʻi atu i se faʻagasologa le tumau. O le taimi lava e foia ai se tulaga faigata, o le toto e toe foʻi i tulaga masani. E aofia ai foi ma le maualuga o le ofutino paʻepaʻe. I nisi o gasegase, e tulai mai le toto maualuga pe a latou vaai i tagata faigaluega faafomaʻi i ofu paʻepaʻe, aʻo latou maua le toto maualuga i fafo atu o puipui o le falemai. O le mea lea, e sili ona lelei le fuaina o le mamafa i se siosiomaga filemu, i le taeao, taoto i le moega.
  • Vaʻaiga faʻapitoa.

E pei ona e iloa, o le mamafa o se tasi lea o faailo o le gaioiga galue. O le toto e toetoe lava o taimi uma lava e siitia ai i faʻamaʻi o glan ma gaʻo. O le faʻateleina o le maualuga o le toto maualuga e matauina i le urolithiasis ma le maualuga o le hypertension, i tane ma le prostatitis. O taalalaʻau e maua mai ai le aldosterone, o le hormone e puleaina ai le toto.

O le isi mafuaaga o fualaau faasaina e faateleina ai le toto, e aofia ai:

  • togafiti
  • vasoconstrictor alu ese mai se malulu,
  • nisi antipyretic,
  • Samoa
  • glyceric acid
  • tonic tinctures o ginseng, eleutherococcus, lemongrass, ma isi.

Atonu e le lagona e se tagata le maualuga o le mamafa o le systolic ma le diastolic. I le laasaga muamua o le toto maualuga, e leai ni faailoga, o lea e le masalomia ai e le tagata maʻi lona tulaga. O faailoga autu o le toto maualuga:

  • tiga o le ulu, lea e faateleina i le afiafi, o le faailoga taatele lea,
  • leaga le miti
  • faʻaleagaina
  • tinisitus
  • vavao
  • lototiga i le po
  • fatu palpitations.

O le togafitiga o le maualuga o le totoga o le tagata lava ia ma o loʻo faʻatulagaina le mafaufau i le tele o mea taua:

  • mafuaaga mo le faʻaalia
  • tulaga o le faamai
  • tikeri o le faaleagaina o totoga o aʻafiaga,
  • aʻafiaga faʻapitoa.

O le laasaga muamua i le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga o le teenaina o mea ua fai ma vaisu (ulaula, inu pia) ma meaai tatau. Afai ei ai se pauna faaopoopo a se tagata, ua fautuaina o ia e ausia le mamafa masani.

Faʻaitiitia le tele o le masima i le taumafataga i le 2-3 g i le aso, faʻasalaina le mamafa, faʻalēaogaina o le ava ma le ulaula e mafai ona faʻaitiitia le manaʻoga e inu pulu.

O gaoioiga faaletino i le maualuga o le toto maualuga e le faatapulaaina i lalo o le faatonutonuina o le mamafa. O le tino faʻaletino faaletino e aafia lelei ai toto toto ma le toto.

E taua tele mo le maualuga o le toto maualuga e fua ai pea le mamafa i le fale.

Fomaʻi togafitiga

O se fuainumera tele o vailaau faʻamalosi e faʻasolosolo ina ia tafao faamasani, e mafai ai ona e faigofie ona pulea le toto. E le mafai ona e faʻamaonia fualaau oona. Togafitiga ma fualaau e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Pe a filifilia fualaau oona, o le gasegase o le gasegase ma tausaga, o le maualuga o le toto maualuga, o le i ai o isi faʻamaʻi (faʻataʻitaʻiga, cholesterol maualuga maualuga, maʻisuka malosi, ma isi), le tau o fualaau faasaina.

O le tele o vailaau faʻasaina e aʻafia ai aʻafiaga, o lea e le faʻatagaina ai le vailaʻau. E tatau ona e inuina fualaau i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi e mafai ona suia le vailaʻau poʻo le faʻaitiitia o le tui pe a manaʻomia.

I le maualuga o le toto maualuga, o fualaau o le tele o vaega ua faatonuina:

  • Diuretics (togafitiga). O nei fualaau oona e fesoasoani i le aveeseina o le vai ma masima mai le tino, o se taunuuga, e faateleina le vaʻa, e faʻaitiitia le mamafa. E le mafai ona avea na o latou talitonuga, e pei o le toatele oi latou e le potassium. Ina ia totogiina, o loʻo faʻapipiʻiina faʻasalalau faʻamalositino pe faʻamaonia vave sui sola. O le diuretics e sili ona aoga mo le gaʻo o le fatu ma le fatu, faʻapea foi ma le togafitia o le maualuga i luga o matua.
  • ACE inhibitors. Faʻalautele laʻau, faʻaitiitia le toto maualuga. Faʻamaonia mo faʻamaʻi pipili, faʻaletonu o le fatu, faʻaleagaina fatuga i le maʻisuka malosi.
  • Tagata faʻamaonia. Faʻaitiitia le faʻavaivai ona o le taofia o le gaioiga a le matagaluega a le matagaluega, lea e tali atu i le atuatuvale ona o le faateleina o le toto maualuga. O fualaau o lenei vaega (e masani ona masani ai beta-blockers) ua faatonuina mo tagata ua mafatia i le fatu fatu, gasegase talavou, gasegase ma le angina pectoris, tachycardia, ma le migraine-e pei o ulu tiga.
  • Paʻu o le kesi. Latou te taʻitaʻia le faʻalauteleina o arteries, ae o la latou faiga o le faʻatinoga e ese mai le eseesega i le initaneti ACE. E masani lava ona faatonuina mo tagata matutua, o gasegase ma le arrhythmia ma angina pectoris.
  • Imitiazoline resonor agonists e aoga i le faʻaitiitia o le toto i luga o vaega uma o gasegase.
  • Angiotensin II tagata faʻamaonia. La latou faiga o gaioiga e talitutusa lava ma le atinaʻe ACE. O aʻafiaga o nei vailaʻau e itiiti.
  • Ole faʻaitiitia faʻaitiitia o le faʻamalosi, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le faʻalavelave maualuga, faʻamaonia fualaau mo le faʻatonuina o le tino. O nitroprusside, nifedipine, nitroglycerin, diazoxide ma isi. E vave tele ona latou gaoioi, e mafai ona latou matua faʻatupulaia ma faʻaitiitia le mamafa, o le mea lea, e tatau ona mataitu le tagata maʻi.

E masani lava, o se tuufaatasiga o fualaau faasaina e faaaoga e togafitia ai le maualuga o le toto. O le faʻaaogaina o vailaʻau eseese i nai atopaʻu e fesoasoani e faʻaitiitia ai aʻafiaga.

O le togafitiga o faʻamaʻi maualuga o le togafitiga o le faʻamaʻi muamua. O nei mea e mafai ona faʻasao pe vaʻaia. O togafitiga togafitiga e manaʻomia mo tumutumu, mo se faʻataʻitaʻiga, mo le femochromocytoma, pe mo le vavalalata o le faʻagaga e tau atu i le fatugaʻo.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e manaʻomia ai le maualuga o le maualuga - o se faʻalavelave maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ma le faʻateleina o le mamafa (luga 220/130). Faatasi ai ma lenei faamaʻi, o le vave faaleagaina o fatugaʻo, faiʻai, fatu, ma le tele o otaota ma mea e maua ai le tupe. O togafitiga e aofia ai le faʻaitiitia o le mamafa i aso muamua e lua i le tasi vaetolu ma le fesoasoani o vailaʻau faʻamalosi e mafua ai ona televave faʻamalosi. I lenei tulaga, o le toto maualuga e le tatau ona pau i lalo o le 170/100. O le isi faʻaitiitia o le a faasolosolo lemu i le tele o vaiaso. E talafeagai lea mea e puipuia ai le leaga o le galuega o totoga.

Faatinoga faaletino

O aʻoaʻoga faʻale-tino o le a le gata ina fesoasoani i le maualalo o le toto, ae o le a tumau pea i le tulaga masani mo se taimi umi. O le polokalame aʻoaʻoga e tatau ona malilie i le fomaʻi. Uila uila, taʻavale, aau, savali. Afai e te faia i le afa itula i le aso, e mafai ona faʻaititia le toto maualuga i le 5-15 iunite.

O le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e aofia ai togafitiga togafitiga. O faʻamalositino uma e agamalu ma fuafua faapitoa e faʻaititia ai le mamafa. O nisi nei o latou:

  1. E faia i se tulaga maualuga. Sii ou lima i le taualuga ma toso oe luga, ona tuu lea i tua o lou ulu ma ia manava. Ave le tulaga amata - exhale. Faalima taimi.
  2. Tu i luma o le puipui ma malolo i ai ma ou lima. Lago i luma ma fai ni gaioiga e pei o savali, e aunoa ma le siiina o totini mai le fola.
  3. Nofonofo i luga o se nofoa, fao i lalo, tauau tauʻau. Faia ni gaioiga faʻatasi ma ou tauau, ona faʻaititia lea. Toe fai faalima.

Fofo faʻapitoa

Togafitiga ma togafitiga faʻaleaganuʻu e mafai ona faʻaaoga e fai ma faʻaopoopoga i le togafitiga autu. E tele naua meaʻai mo le sauniuniga o meaʻai, teuteuga, mea faʻafefiloi e faʻavae i fualaau o togafitiga, fualaau toto, oloa o le tausiga o le beekeeping.

  1. Faaopopo le meli i le suavai suamalie fou ma ave lua kapu pununisi i aso taʻitasi i le aso.
  2. Mo le masina, tolu taimi i le aso aʻo leʻi 'ai, inu se sipuni sipuni o le sukalati.
  3. Faaopopo tolu laulaʻau o le aloe i se sipuniti o vai ua tunu. Inu i luga o se manava gaogao i aso uma.
  4. Tolu taimi i le aso, ave se sipuni o launika tipi ma le suka.
  5. Latou te fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa o le suamalie o le suamalie, fuamini uli, strawberries.
  6. Tini le pateta pi, sasaa vai inu ma kuka mo le tusa ma le 10 minute. Inu le susu ae leʻi fafaga fa fa i le aso, lua punetini.
  7. I le taeao, 'ai se' olo o le kalama, faʻataʻalo muamua, ma inu i le vai ma le paluga o le pīpī o le pini vine (dilute) mo le tolu o le ipu tioata.

Togafitiga mo fafine maʻitaga

O le maualuga ole maualuga ole maualuga e mafai ona tupu i le taimi ole gaioiga. E masani lava ona tupu lenei mea i le tolu piliona. E i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le malalamia - o se faʻalavelave matuia o le toxicosis ma le maualuga o le toto maualuga, matautia i le olaga o se fafine ma lana tama e leʻi fanau mai. E manaʻomia togafitiga faʻafuaseʻi, e tatau ona fanau le pepe i se taimi vave e mafai ai. O le sini autū o togafitiga o le faʻaitiitia o le mamafa ma tuʻuina i se maualuga e maualuga atu i le 105 mmHg ina ia leai se afaina i totonu o le faiʻai.

Faatasi ai ma le maualuga ma le maualuga o le maualuga, o le lamatiaga o le tina ma le tamaitiiti e laiti, pe a le togafitia, o lona uiga e le aoga i taimi uma le faaaogaina o fualaau. O le faʻaitiitia o le mamafa o le aʻafiaga e mafai ona mafua ai le afaina o le tafe toto i le placenta, lea o le a afaina tele ai le tuputupu ae o tama. O le mea lea, e tatau ona faʻaitiitia le toto maualuga ma le sili atu i le 140/80.

Afai e le mafai ona e faia e aunoa ma ni vailaʻau, e tatau ona e filifilia fualaau faasaina e saogalemu mo le tina ma le fausua. O nei mea e aofia ai nisi o poloka o le calcium ma poloka beta.

Taumafa mo le maualuga

O le auala pito sili ona faigofie, ae sili ona lelei e fesoasoani ai i le mamafa. O mataupu faavae o le soifua maloloina lelei e pei ona taʻua i lalo:

  • Faʻesea gaʻo ma le cholesterol-meaʻai tamaoaiga.
  • Faaitiitia le aofaʻi o suti ma meaʻai mumu.
  • Faʻaaofia ai nisi fualaau 'aina, fualaau' aina, fualaʻau, vine i au mea taumafa.
  • E tele atu iʻa, fua o fatu gaʻo atoa, moa, nati.
  • I luga o le laulau e tatau ona avea ma meaai e maua i le calcium, potassium, magnesium.

Faaiuga

Afai e le o togafitiga le maualuga o le toto, o le lamatiaga o le faatupuina o faʻamaʻi e pei o le stroke, faaletonu o le tino, fatuga o le fatu, fatu le fatu. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le aʻafiaga o le taʻavale ma o se tasi o mafuaʻaga autu o le atinaʻe, faʻatasi ai ma le maualuga o le cholesterol ma le ulaula, o le faʻaumatia o le myocardial. Ole togafitiga faʻapitoa e faʻaititia ai le ono le mafai ona faia le fatu, faʻalavelave o le cerebrovascular ma, i nisi itu, osofaʻi fatu. Ole tausiga faapitoa ma togafitiga faanatinati e manaʻomia ai le maualuga o le maualuga, lea e aunoa ma le togafiti talafeagai, e na o le 5% o tagata gasegase e ola pea pe a uma le tausaga.

Faailoga o le maualuga o le cholesterol

I le sefulu tausaga talu ai, o le numera o maliu mai faʻamaʻi pipisi ogaoga o le fatu ma le faiʻai ua faateleina. O faʻalavelave fomaʻi ma fatu o loʻo oʻo i le laʻitiiti.

I se pisi o le olaga, e le maua e se tagata le taimi e faʻalogo ai i lona lava soifua maloloina. I le taimi nei, o faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi e mafai i nisi taimi ona fuafua e mata. O le mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi e masani ona solia ai le gaʻo gaʻo.

Seʻio tatou tilotilo i le LDL ma pe aisea e tulaʻi ai. Mafaufau i tulaga lamatia mo le maualuga o le cholesterol. Saili po o a faailoga o le maualuga o le cholesterol i tagata.

  • O le a le cholesterol ma pe faapefea ona aoga?
  • O le a le mea e faʻatonutonu ai le maualuga o se mea?
  • Faʻaaliga o le hypercholesterolemia

O le a le cholesterol ma pe faapefea ona aoga?

Oona i totonu o le tino o le tino ua taua o le lipids. E aofia ai cholesterol ma triglycerides. O le Cholesterol e gaosia i le ate ma le vavae, ae 20% e sau mai meaai. Aʻo lei oʻo i totonu o le toto, e fusifusia i le protein, ma, talu ai le lipoproteins fou, e ave i le toto i le tino atoa.

E lua ituaiga lipoproteins:

  1. Laititi maualalo lipoprotein (LDL), ua lauiloa o le "leaga" cholesterol.
  2. O le maualuga o le lipoprotein (HDL) e taua foi o le "lelei" cholesterol.

"Lelei" LDL pepa o le atherosclerotic pepa o loʻo teuina i puipui i totonu o toto toto. I le tulaga o le gasegase o le gaʻo gaʻo, o masini e fai i totonu o vaa uma, ae o le a sili atu le lamatiaga i vaʻaiga o maliu ma le faiʻai, pe a faʻaitiitia le toto ma faʻapipiʻi toto i latou.

O le faʻateleina, i se taimi, o le tui toto e poloka ai le lumenia o le auala vavave, ma faʻalavelave ai le maua o le toto i le faiʻai ma le fatu. I lenei tulaga, e mafai ona tupu, pathoces e pei o le myocardial infarction poʻo le faiʻai (stroke).

Maualuga maualuga HDL lipoproteins aveese le sili atu le leaga "LDL" mai le tino. High HDL i totonu o le toto o lona uiga o se faʻafitauli maualalo o le fatu ma le faʻamaʻi.

O faʻamalosi i le lipids o se punavai o le malosi mo le tino. Faatasi ai ma le tele o le gaʻo o gaʻo mai meaʻai, ua maua ai se aofaiga faaopoopo o triglycerides. Le maualuga o le maualuga o triglycerides i le toto, o le sili atu lea o le lamatiaga o le faatupuina o se fatu fatu. O le aʻafiaga o aʻafiaga e faʻapipiʻiina e le maualalo o le "lelei" HDL ma se maualuga maualuga o triglycerides.

Cholesterol o se vaega o membranes (membranes) o sela o le tino. O lenei mea-gaʻo-pei o le mea e pulea ai le maualuga o le paʻu o le cell. Ona o ona mea i totonu o le puipui erythrocyte, o toxins le faʻamaʻapeina o lela mūmū mumu e le ulu i totonu. Cholesterol e aofia i le faia o hormones sex, faʻapea foi le cortisol. O le faavae o le vitamini D o le cholesterol foi.

O le a le mea e faʻatonutonu ai le maualuga o se mea?

O aʻafiaga ma maua mea e aʻafia ai le toto cholesterol. O le gaʻo e nafa ma lona gaosiga masani i totonu o le tino e tuʻufaʻatasia lautele i nisi tagata.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ae ui i lea, mo nisi o manua ole gaʻo, latou te le maua se maualuga maualuga ona o se olaga malosi faaletino ma se taumafa paleni.

O le aofaʻi atoa o le cholesterol e masani ona i ai faʻamaumauga o le 3.6-5.2 mmol / L. Faatasi ai ma le matua, ua faateleina nei fuainumera. A maeʻa le 60 tausaga, o le maualuga e oʻo i le 4.4-7, 7 mmol / L.

O a mea e mafua ai le faateleina o le cholesterol toto (hypercholesterolemia)?

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo hypercholesterolemia:

  • inu ava malosi
  • popole
  • ulaula
  • afaina o le manava.

O le ulaula ma le ava malosi e solia ai le fausaga o le puipui lapoa, ma o le mea lea o le a faʻagesegese ifo ai le toto i nofoaga o le faaleagaina, lea e mafua ai tulaga mo le fausia o se toto toto. O le lapisi o le resdominal is the deposition of fat around the organs. O le tele o le gaʻo totonu e sili atu le lamatia nai lo le mea o loʻo teuina i lalo o le paʻu i luga o atigivae.

Faʻataunuʻu le gaʻo ma le gaʻo gaʻo i totonu o le toto, o le faaputuputuina o mea oona e tupu ai le faaleagaina o puipui o toto toto ma mafua ai le atinae o le atherosclerosis. O le manava o le manava o le gaʻo o se faʻalavelave maualuga o le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka. Faatasi ai ma lenei ituaiga o oona, o le totoa o le puʻu i tane e sili atu i le 102 cm, ma tamaitai - 88 cm.

O faʻamaʻi e fesoasoani i le solia o le gaʻo gaʻo e aofia ai:

  • maʻisuka o ituaiga uma,
  • hypothyroidism,
  • faanoanoaga i le faʻaaoga umi o vailaau faʻasaina,
  • gallstone faamaʻi.

I le tulaga o faaletonu o le gasegase i le gallbladder, o maʻa o loʻo i ai le cholesterol ua faia. Latou te faia ma le faateleina o le cholesterol i le toto ma le talo. Fesoasoani i le faʻavaeina o maʻa, faʻaauau o le talo ma le oona tele.

Faʻaaliga o le hypercholesterolemia

Faʻatasi ai ma le solia o le gaʻo gaʻo, ua aliali mai faailoga o le maualuga o le cholesterol maualuga. Talu ai o le maualuga maualuga o le LDL o loʻo nafa ma le fausiaina o ni atherosclerotic plate, o loʻo faʻateleina ona tutupu faʻamaʻi vascular.

O a faailoga i fafo poʻo lagona i totonu e mafai e se tagata ona masalomia se maualuga maualuga o le cholesterol?

E mafai ona maua le maualuga o le LDL i luga o ia faailoga:

  • tiga i vae ao savali vave ma ao tamoe,
  • vaivai o vae ma po i le manava o le tamai povi,
  • vaʻavaveleve i luga o vae,
  • afaina i taimi uma le tiga o le loto,
  • vavao.

O le tiga o le tiga i le taimi o le faamalositino, aemaise lava pe a savali vave pe aʻe i luga o faasitepu, e taʻu mai ai le faʻaitiitia o le toto i le vae.

O le tafe o le toto e mafua ai le matelaina o le okesene i fatu o pito i lalo, lea e faaalia i le tiga i vae. Muamua, e tatau ona faia se suega o le lipid toto. Afai o le aofai o le cholesterol e sili atu i luga atu o le 3.6-5.5 mmol / l, e tatau ona e faafesootai se fomai tipitipi vascular (angiologist).

Faʻatasi ma le vaivai tele o le vae vaivai ma le po, ma le le atoatoa o le pito i lalo ona o faʻamaʻi eseese.

Faatasi ai ma se suʻesuʻega i fafo o vae, e mafai ona e vaʻavaʻai i vaʻavaʻavaʻaina ma fetu lanumoana i luga o le paʻu o vae ma sulu. Faatasi ai ma na faailoga, e tatau ona faia se suʻega toto mo lipids. Ole maualuga ole cholesterol maualuga e maualuga ile 5.2 mmol / L.

I le aliali mai o ni faʻalavelave faʻalavelave i le itu o le fatu, e oʻo atu i le lima tauagavale ma le tauau, e mafai e le tasi ona maua le i ai o le angina pectoris. O le uluai suʻesuʻega e aofia ai le cardiogram ma le toto mo foai mo lipids. O ia ituaiga faʻamaoniga e le mafai ona le amanaiaina.

O le palasi e aunoa ma le maualuga o le toto maualuga e taʻu mai ai le manatu o le sclerosis o vaʻa vaʻai. I lenei tulaga, e tatau foi ona e fuafuaina le maualuga o le toto toto. E taua le iloa le maualuga o le toto cholesterol toto, lea e le tatau ona sili atu nai lo le 5, 2 mmol / l.

O faailo oti e faailoa ai se maualuga maualuga o le LDL:

  • xanthomas ma xanthelasms,
  • samasama o le paʻu i mata,
  • vave lauulu sinasina.

Ole maualuga o le cholesterol maualuga e mafai ona maua i lanu samasama i luga o laumata, o ni nai nodules laiti e aofia ai mea e pei o le gaʻo.

O faʻafitauli o le Cholesterol e tupu i isi vaega o le tino. O le uʻamea i autafa o le laina o le lanu enaena lanu enaena e faʻaalia ai le faʻavaeina o le tino e faʻaleleia le LDL. O le foliga mai o le vaitafe ua matauina i tagata e sili atu i le 50 tausaga.

O le lauulu enaena o tagata talavou e fautuaina ai le maualuga o le cholesterol ma o se faailoga mo le fuafuaina o le toto toto.

O se taunuuga, matou te faamamafa atu o le hypercholesterolemia o se tulaga matautia. O uluai faailoga o le maualuga o le cholesterol e faʻaalia i le tiga i totonu o le fatu poʻo vae. I nisi tulaga, o faailoga o le faateleina o le LDL e maua i luga o le paʻu. Afai o foliga masalomia e foliga mai, e tatau ona faia se suega o le toto lipid. I tagata e masani ona tumu pe mafatia i le maualuga o le toto, o le fuafuaina o le maualuga o le toto toto, faapea foi ma le fuaina o le toto, o se fua faʻatatau e puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave.

Ua leva ona faʻavauvau oe i taimi uma o le ulu, migraines, le mapu le manava i sina mea itiiti, ma faaopoopo atu i lenei HYPERTENSION uma? E te iloa o nei faailoga uma e taʻu mai ai se maualuga o le Cholesterol i lou tino? Ma o mea uma lava e manaʻomia o le aumaia lea o le cholesterol i le masani.

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei - o le tau faasaga i togafitiga e leʻo i ou tafatafa. Ma o lenei tali le fesili: pe e fetaui lenei mea ia oe? E mafai ona faʻamaonia nei uiga uma? Ma o le a le tele o tupe ma taimi ua uma ona e "sasaaina" i togafitiga le lelei o SYMPTOMS, ae le o le faamaʻi lava ia? A uma mea uma, e sili atu ona saʻo i le togafiti e le o aʻafiaga o le faʻamaʻi, aʻo le faʻamaʻi lava ia! E te malilie?

O le mea lea matou te fautuaina ai oe ia e faamasani i le auala fou a E. Malysheva, o le na maua se meafaigaluega aoga i le TULAGA o le maualuga o le cholesterol. Faitau le faatalanoaga ...

E faʻafefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto

  1. Cholesterol fua
  2. Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga
  3. Puipuiga
  4. O le a le mea e fautuaina e fomaʻi mo tagata e mananaʻo e faʻaitiitia a latou cholesterol?
  5. Faʻatau togafitiga
  6. Fofo faʻapitoa

Ua faʻamaonia e fomaʻi o le cholesterol e mafua ai le faaleagaina tele o le tino ona o le fausiaina o paʻu o loʻo i luga o puipui o toto toto. Latou te faʻatuputeleina le lamatiaga o le thrombosis, e mafua ai le lamatiaga o nisi faʻamaʻi matautia, mo se faʻataʻitaʻiga, infarction myocardial.

Sa faʻatusatusa e tagata tomai faapitoa le numera o maliu mai faʻamaʻi fatu cardiovascular i atunuu eseese (na latou suʻeina le maualuga o le cholesterol levels i nei atunuu). Afai e te fia iloa pe faapefea ona faʻaitiitia le cholesterol, ona faitau lea o tulafono o loʻo tuʻuina atu i lenei tusiga.

E ui lava i lenei tulaga lamatia, o le cholesterol lava ia, e gaosia e le tino, e le tauaveina ai se mea leaga ia te ia lava. O se masini puipuia faapitoa lea e fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o puipui o le toto, ma o le maualalo o le cholesterol e ono lamatia ai le tino!

Cholesterol fua

O le toto cholesterol toto e fuaina i le millimoles i le lita (mmol / L). Mo tagata masani, 2.586 mmol / L (o le sili ona maualuga) o le masani lea o le cholesterol, ma mo i latou e maua i le cardiovascular diseases - 1.810 mmol / L. E tele taimi e suʻeina ai e tagata le cholesterol (o le masani e 3.8-6.7 mmol / l).

Afai o le cholesterol e na o sina taimi e sili atu i le masani, o le a le fautuaina e fomaʻi ni vailaau faʻapitoa, latou te fautuaina le tuʻuina atu o le toto cholesterol ma se taumafa a le tagata lava ia. Afai o se laasaga maualuga o lenei vailaau i le toto e taofia mo se taimi umi, ona le mafai lea ona tufatufaina togafitiga faapitoa.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

O se tasi o mafuaʻaga e le masani ai o lenei maʻi o le aiga o le dyslipoproteinemia, o lenei maʻi e atagia mai ai mea le masani ai na tutupu i le tuufaatasiga o lipoproteins. O tagata faʻapitoa e masani lava ona popole e uiga i ia tulaga, talu ai e tatau ona iloiloina taitoatasi.

Ma o faʻapogai autu nei o le maualuga o le cholesterol:

  1. Fuʻa
  2. O le mamafa
  3. O le maʻi suka
  4. Eseese faʻamaʻi ate,
  5. O le le atoatoa o meaai (o le gaʻo o gasegase, gaʻo ma gaʻo meaʻai, leai o fiva),
  6. E leai se gaʻo o le thyroid
  7. Le lava gaioiga, galuega le tumau,
  8. Eseʻese faʻamaʻi fatu fatu,
  9. Le lava o faamalositino.

E i ai isi mafuaʻaga taʻitasi, mo se faʻataʻitaʻiga, ave ni vailaʻau maʻoti. I ia tulaga, e leai se mafuaaga e popole ai, aua o le maualuga o le cholesterol i le toto o le a pa'ū pe a maeʻa le ave o nei fualaau.

1. Tuʻua uma uiga leaga leaga

O le musuina o masani leaga (e tusa lava pe o le a le mea e aliaʻe mai) o le a fesoasoani ia te oe e suia atoa ai lou olaga, ae e tatau ona e malamalama o le faia o lenei mea o le a avea ma faafitauli tele. O taʻavale ma le ava malosi e afaina tele ai le tino, aua o tagata e faʻaleagaina i latou lava e le aunoa!

Afai o nisi mafuaaga e te le maʻi, o le laasaga muamua i le toe faaleleia o le lafoai lea o masaniga leaga, o le a amata ona toe faʻaleleia lou tino, o le a faʻaleleia ana galuega, ma o le a faʻavaivai.

Mo le maualuga o le cholesterol, o le ulaula e afaina ai. E mafua ai le atherosclerosis, ona o lea ua i ai nei se faʻagasolo malie o le cholesterol. E tupu lenei mea i tagata ulaula ma se talafaasolopito umi.

I le taimi muamua, na talitonu tagata o le ava malosi o se vailaau lelei pe afai e inu sina mea itiiti. E leai lava se manatu le mautonu, aua e oo lava i tagata popoto e finau i latou lava. O nisi saienitisi e talitonu o le 50 kalama o le inu malosi e aumaia ai cholesterol i le masani!

Afai e te malilie i lenei manatu, e le mafai ona e le amanaiaina o se vaega laitiiti e le mafai ona faatapulaa e soo se tasi, o lea e fautua malosi ai fomaʻi e uiga i inu inu oona. O le maualalo o le cholesterol e leʻo galue.

2. Amata taaloga i taimi uma.

E tusa ai ma cardiologists taʻutaʻua, o se olaga malosi ma le faʻaauau faaletino o le a fesoasoani ia te oe e te lagona ai le lelei, faamalosia lou tino, ma sili ona taua - o le cholesterol maualalo. O poloka poloka o loʻo i totonu o laʻau o le a faasolosolo malie lava.

E toʻatele e mumusu e faʻaaʻoaʻo ona e faigata ia i latou, ae o le faʻamalosiina o latou soifua maloloina e le tatau ona auai i taaloga faʻapolofesa, e ese lau galuega! Amata i se totogi faifai pea, lea o le a aumaia ai le tino atoa i se leo faapitoa.

E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, o tagata e ulufale atu mo taʻaloga, o latou tausaga e silia i le 50-60 tausaga, ola umi ma e masani lava e le feagai ma faʻamaʻi cardiovascular. I lenei tausaga, o le upu "taaloga" o lona uiga o se isi mea, aua o le tino e maua ai le avega tatau, 30 minute o le savali i se fua faatatau tutusa, ona e sili atu nai lo le faʻaaluina o le aso atoa i luga o le moega.

3. Asiasia se tagata fai meaʻai ma faia se meaʻai a le tagata lava ia

O meaʻai talafeagai o se isi fautuaga lautele o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto, ma o le soifua maloloina o le tino atoa e faalagolago i ai. O le toatele oi latou e sui i se soifua maloloina maloloina e le o faanoanoa i ai, aʻo latou vave lagona le alualu i luma.

Muamua, na amata ona maua uma e le tino ia vitamini taua uma, aua o se meaʻai lelei lava e iai mea uma lava. Lona lua, o le tele o tupe e faʻaalu i meaai maloloina e pei o oloa leaga.

E naʻo lou manaʻomia o le kuka (e mafai ona atiaʻe), ma o mea aoga e taugofie. Lona tolu, o meaʻai o le a le toe avea ma mea e sili ona taua mo oe i le olaga, o le a faʻaitiitia mea, o le a alu ese le mamafa o le mamafa.

Ioe, o se paleni taumafa ma mea uma ua lisiina e maua ai le aoga aoga ile cholesterol. E tele faʻafitauli o le a mou atu pe a suia lau meaʻai. Atonu e te le manaʻomia ni vailaʻau e faʻaititia ai lau cholesterol.

1. Faʻaaogaina o le acicotic acid

O le Nicotinic acid ua lauiloa mo lona aoga i le tetee atu i le maualuga o le cholesterol, e faʻaleleia ai le maualuga o lipoproteins, e aʻafia ai le tulaga o toto toto. O loʻo i ai le meatotino e poloka ai le faʻasaʻolotoina o le glycerol ma gaʻo susu i le toto.

E mafai foi e Niacin ona taofiofi le sifi o le cholesterol, lea e tupu i le ate.

O le vasodilating meatotino, lea e maua i le nicotinic acid, e fesoasoani i le faatoilaloina o le atherosclerosis (o le tulaga o le alualu i luma o le faamai e le afaina tele). I lalo o lana gaioiga, o le saoasaoa o le atherosclerotic faagasologa o le a faʻaitiitia ai le faʻaitiitia, o palesterol mumū vaivai e le toe atinaʻe ma faaitiitia, ma o le maualuga o le cholesterol o loʻo i totonu o le siama ua faʻaitiitia.

Mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, o le tala fiafia o le aʻafiaga o le vailaʻau o le nicotinic e mafai ona aʻafia ai le maualuga o le toto, ma toe aumaia i le masani.

O tagata e fia vave faʻaitiitia o latou cholesterol e masani ona latou filifilia le malosi o le nicotinic acid, mo le mafuaaga e taugofie ai lona tau.

O le le lelei o nei fualaau faasaina, e taua le faailoaina na o se fualaau tele, lea e tatau ai ina ia ausia ai se aafiaga talafeagai, e mafua ai le le lelei o taunuuga (faatusa, ogaoga fiva).

Niacin ua faasaina i tagata o loʻo i ai ni faʻafitauli i le ate, aua e aʻafia ai le lelei o lana galuega. E tatau i tagata uma ona popole i lenei mea, o le mea lea, pe a faʻaaogaina fualaau faasaina, o lona autu autu o le kulicotic acid, aua neʻi galo e uiga i vitamini faapitoa.

O le tele o fomaʻi ei ai o latou uiga le lelei e uiga i fibrates, aua latou te aʻafia ai le ate, faʻaitiitia ai le fatuga o gaʻo, faʻaititia ai le lamatiaga o maʻa fatugaʻo e le manaʻomia.

O nei fualaau faasaina e le mafai ona faasaʻolotoina, ae latou te faia se galuega lelei ma le galuega autu - o le faʻaitiitia o le cholesterol toto, o le fibrates e talafeagai mo le faʻaaogaina e tasi.

O faʻataʻitaʻiga mataʻutia o fualaau oona lea e aofia i lenei vaega:

3. Sequestrants o meaola suamalie

O le au filifilia o acids bile e fesoasoani e fusifusia ma aveese lenei mea. O le maualuga o le Cholesterol ua faaitiitia ona o le mea moni e faapea o le kulimi oona e tuua ai le tino o se mea gaosia i le metabolic.

O faʻamatalaga manino o vailaʻau o cholestyramine, cholestide.

Ae o fuainumera o loʻo taua pea o fualaau aupito sili ona lelei, aua latou te faia i le mafuaʻaga lava ia, e aʻafia ai le fua faatatau o le fatuina o le cholesterol leaga i le ate. O lenei auala faʻaalia e mafai ai e oe ona ausia le le na o le tasi le paʻu i le tulaga o lenei mea.

O le isi avanoa i fuainumera o le i ai lea o mea totino, lea e aafia ai le gaioiga o le mumū o atherosclerotic plate ma lo latou tuputupu aʻe. E le toe pipii faʻatalanoa platelets, ma faʻaleleia galuega uma i totonu o puipui o toto toto.

O tulafono e faʻapipiʻi ai le maʻa, e laʻititi le laʻititi ma e le toe tupu. O le aveina o fuainumera e naʻo le 1 le taimi i le aso - i le afiafi. O le mea moni o le sili atu o le cholesterol o loʻo gaosia i lenei taimi.

Ae o fuainumera e tutusa lava le toe foʻi - o fualaau oona e aʻafia ai le ate, faʻaleagaina ai. Ae e mafai ona e manuia i le faʻaitiitia o le cholesterol!

1. Hawthorn

I le hawthorn, o fugalaau ma fualaau aina e taua o vailaau. E tele fomaʻi fautuaina latou faʻaaogaina i latou i le taua cholesterol e leʻo manaʻomia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e maua ni mea e le mafai ona e maua, e sili atu ona aoga.

O le suavai suamalie e faʻatumu ai fugalaau hawthorn e tatau ona tu mo le itiiti ifo i le afa itula, mulimuli ane o le a mafai ona faʻaaoga se mea teuteu. O le togafitiga fautuaina e 1 le sipunipuni (3-5 taimi i le aso).

2. Faʻailoa

O lenei laau e le fiafia i ai fai togalaau, ae o le a mafai ai e oe ona faigofie le maualalo o le cholesterol. O le faletua lava ia o se vailaau togafitiga, o lea e mafai ai ona e mauaina le tele o fua faatatau e faatatau i ai.

Ina ia foia le cholesterol, e fautuaina e faʻaaoga na o le relinium rhizomes (o laulaau ma mea faʻapitoa e aoga foi, ae le mafai ona latou faʻaitiitia le cholesterol).

E tatau ona e tipi le rhizome (aʻo leʻi faʻamago). Ave i totonu, ia mautinoa e inu i le vai!

O lenei meafaigaluega ua mamanuina mo se vaitaimi umi, o lea la e tatau ona faamoemoeina iʻuga pe a mavae ni nai masina.

E taua foi le taua e uiga i le linden, o se mea lelei lea i le hawthorn ma le aula. Inflorescences e aʻafia ai le maualuga o le cholesterol, lea e tatau ona liu i le paʻu ma ave faʻafofoga 2-4 taimi i le aso.

Puipuiga poʻo le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol maualuga?

Faʻaitiitia le cholesterol maualuga ma vailaʻau e manaʻomia i taimi uma pe a oʻo i le maualuga o le maualuga o le 6.95 mmol / L i le lua (2) pe sili atu faʻafitauli i le Framingham (sili atu e uiga i fualaau oona mo le toto cholesterol). A oʻo i le va o le 5 (5.3) ma le 6.95 mmol / L, o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol (OH) e sili atu i le faʻaitiitiga e tuʻuina atu i metotia o le faʻamautuina o mea taumafa (e aofia ai meaʻai i le taumafataga e faʻaititia ai le maualuga o le OH), faʻatupulaia o le afi, ma isi. . O le puipuia o le maualuga o OH o loʻo faʻatinoina pe a oʻo lona tau aofaʻi i le maualuga o le 5.3 - 5.4 mmol / L.

I le puipuia o le maualuga o le cholesterol, o le meaʻai e tuʻuina atu i le nofoaga muamua:

  • teena le taumafaina o meaai e sili atu ona mauoa i meaola o manu e fiafia i mea taumafa e tutusa lelei le taua (iʻa, moa, meaʻai ma meaʻai e pei o le puaa) - vaai i auiliiliga: meaʻai mo le faamamaina o vaa mai cholesterol,
  • Faʻataʻotoina o le taumafa i ipu o iʻa malulu (e pei o suauu-omega-3), fualaau aina (Omega-3 ma fiber) ma fualaau 'aina, fualaau faisua, vine, aʻa aʻa (soluble ma filagofie) - auiliiliga:
  • o le faʻaaogaina o mea faʻalaʻau faʻapitoa (BAA) faʻatasi ai ma le maualuga o meaʻai o omega-3 (suauʻu popo), fiber (falaoʻaiga o le falaoamata poʻo le fulufulu) - tagaʻi foʻi: gaʻo suauʻu ma totolapalala, supplements mo le cholesterol.

O fualaau faasaina e aofia ai togafitiga a tagata mo le maualuga o le cholesterol, e aofia ai le suauu pipisi (poo le falaoamata), o mea e maua mai i luga o le garlic ma le lemoni. O mea taumafa mo le puipuia ma le faʻaitiitia o le maualuga o le OH e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le cholesterol ma meaai (e ui lava o lona sao i le maualuga o le toto e laʻitiiti - e oo atu i le 20-30%).

Faʻaitiitia o le cholesterol o se puipuiga o le atherosclerosis

O le puipuia o le atherosclerosis i se tasi auala po o le isi e faavae i le faaitiitia o le maualuga o le "leaga" cholesterol (lowopes lipoproteins, LDL). Atherosclerosis o le faʻaopoopoga i totonu o vaʻa o atherosclerotic (cholesterol) o loʻo faia mai le LDL i nofoaga e faʻamaʻi ai puipui i totonu o toto toto. Mo le mafuaʻaga lenei, o garlic ma lemoni, e le aoga i tulaga o le LDL, mo se faʻataʻitaʻiga, i le avea ai ma faʻatoʻaga o allicin / allinin ma le vitamini C, e aoga mo le puipuia o le atherosclerosis - latou te taofia faiga faʻapitoa ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faaleagaina o le toto.

I se isi faaupuga, o togafitiga faʻale-aganuʻu e le tele se fesoasoani e aveesea ai le tele o le cholesterol e puipuia ai le faʻavaeina o pusa cholesterol. O le tuʻuina atu o le cholesterol e aunoa ma ni vailaʻau e mafai ona le talafeagai, e fai ma tulafono, e sili atu i le 5-15%.

O le a le cholesterol ma o le a le mea e fai i totonu oo tatou toto

O le Cholesterol - o le tino oona, o se mea e pei o le gaʻo, pe o se ava malosi lipophilic polycyclic, lea e le mafai ona faʻamaʻapeina i le vai, ae faigofie ona faʻamaʻapeʻa i gaʻo e feaveaia i le tino atoa.

O le Cholesterol o loʻo i totonu o siama faʻamau ma tuʻuina atu ia i latou le malosi ma le malosi. Afai e masani le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, e leai ni faaletonu mai le gaioiga o le tino. Ae o le taimi lava e vavae ai tulaga faatauaina o le faasinomaga mai le masani, o tulaga eseese o togafitiga e maitauina, lea e mafua ai faamaʻi ogaoga o le fatu ma le cardiovascular system.

E faʻafefea ona ulu atu le cholesterol i le tino ma pe faapefea ona tupu le lipid metabolism

O fea e mafai ona maua ai le cholesterol mai le tino o le tagata:

  • 60% o loʻo gaosia e le ate,
  • 20% o loʻo faʻapipiʻiina e le paʻu ma isi totoga,
  • 20% e sau mai meaai.

Cholesterol e alu umi i le tino.O le faʻamatalaga o le vailaau e tupu i le ate, ona salalau atu lea i le toto ma ua faʻafefiloi i totonu o le fatu. I le faʻaopoopoga i le faʻasologa i totonu, o le cholesterol e ulu i totonu o le tino ma meaʻai maualuga. O le vailaʻau o loʻo feaveaʻi i masini i foliga o faʻalavelave faapitoa - lipidoproteins.

O vaega o le lipidoproteins e aofia ai:

E faʻapefea ona maua le maualuga o le cholesterol?

O siama o le cholesterol clinic e siaki i le lipidograms (poʻo le lipid profile) - o se suʻesuʻega maeʻaeʻa lea e fuafua ai le maualuga o le lipids. E fesoasoani foi e iloa ai:

  • maualuga sikuea
  • le maualuga o lipoproteins maualalo pe maualuga,
  • le maualuga o apolipoproteins A1, B,
  • totoga o le cholesterol toto.

Faʻaaliga mo lipidograms o:

  • togafitiga o le fatu ma le tino vascular system,
  • faʻamaʻi fatu
  • ate ma gaioiga pisia
  • manava ma duodenum,
  • ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka
  • afaina
  • fomaʻi oona,
  • faʻamaʻi toto
  • maʻi leaga i totonu o le tino.

Afai o faʻamatalaga o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le sili atu o le masani, latou te talanoa e uiga i le hypothyroidism, maʻi suka, pathoces o fatugaʻo po o se paʻu i le paʻu.

I le tulaga o le vavae ese mai le masani i le itu pito i lalo ao faagasolo le suʻesuʻega, latou te iloa ai le matelaina po o le cachexia. E le gata i lea, o le maualalo o fuainumera e faʻaalia ai maʻi o le ponaivi o le ponaivi, o le aano o le uaea, le oona o le toto poʻo faʻamaʻi masani lea e tupu lemu i le tino ma faʻapogai ai le afaina i taimi uma.

O le a le uiga o le leaga ma le lelei o le cholesterol?

O le aofai o cholesterol (le masani lautele o le cholesterol) i lipoproteins e fuafua ai a latou ituaiga. Laʻu maualuga lipoproteins (HDL) ma le maualalo (LDL) e iloga.

O ituaiga uma e lua e fai i le ate ma aofia ai le cholesterol. LDL fesoasoani e feaveaʻi le vailaau i totonu o puipui tetele, ona o lona faʻaopoopoga, o le faʻavaeina o atherosclerotic plate ma le atherosclerosis e tupu.

Taua! O le faʻaosoosoina o le maualalo o le lipids i lalo o puipui o laʻau e fesoasoani i le lafoaia o suauu calcium, o le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi ma le leaga o le soifua maloloina o se tagata matua.

O le tele o puipuiga e manaʻomia e se tagata ona fausia ai ni fou fou, o le tele o hormones o le suka e manaʻomia, ma o se taunuuga, e itiiti le LDL e manaʻomia.

O le maualuga o le lipoproteins e fesoasoani i le suiga o le cholesterol mai puipui o toto, masima ma okeni. O le isi, o loʻo i ai se liua o le HDL i isi lipoproteins, o latou felauaiga i le ate ma meaʻai ma le talo.

I upu faigofie, o le maualuga o le LDL (maualalo) ma le cholesterol oi totonu ia i latou ua taua o le leaga, ae o le maualuga o le HDL (maualuga lipoproteins), e ese mai, e lelei.

O le taimi lava e le maua ai se tasi o lipoprotein ma o le cholesterol tulaga uma i mataupu muamua ma le lua e mai le LDL i lalo ifo (HDL), atherosclerosis e tupu. O le lamatiaga o le atiaeina o le cardiac ischemia ua matua faateleina foi.

Tulaga masani ma mafuaaga mo le vavaeeseina o faailoga

Ina ia faʻaalia taunuuga, e tatau ona suʻe le toto i luga o se manava gaogao. O le faauigaina o taunuuga e maua ai faailoilo lautele o le cholesterol (o le aofaiga atoa o vaega uma), faapea foi le maualuga o ituaiga e 3 o le lipoproteins:

  • VLDL (o le lipoproteins maualalo maualalo),
  • LDL (lipoproteins maualalo),
  • HDL (maualuga lipoproteins).

E masani lava, o cholesterol i tagata matutua e pei ona taua i lalo:

  • itiiti ifo i le 5.2 mmol / l - le masani,
  • e oʻo atu i le 6.5 mmol / l - hypercholesterolemia, faʻatagaina sili atu le taua o le tau,
  • mai le 6.5 i le 7.8 mmol / l - o le sili atu o le faʻamaonia o le cholesterol. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaoniga, o le soifuaga mai le maʻi fatu fatu e 5 taimi e maualuga atu nai lo isi maʻi,
  • sili atu nai lo le 7.8 mmol / l - maualuga maualuga le hypercholesterolemia, lea e manaʻomia ai le vave vave ona faia e tagata tomai faapitoa.

O fua faatauaina ole cholesterol ile HDL e 0.77-2.2 mmol / L.

O tulaga masani masani o le vailaʻau i LDL e 2.3-5.4 mmol / L.

Le masani o le toto cholesterol toto i tagata matutua (fafine ma alii): laulau i le matua

Faʻailoga.Le masani i tane, mmol / l.Le masani i fafine, mmol / l.
Aofaʻi cholesterol3,6-5,23,6-5,2
"Lelei" Cholesterol (LDL)2,25-4,82e oʻo atu i le 3,5
Lelei cholesterol (HDL)0,7-1,70,9-1,9

Tulaga masani o le toto cholesterol i alii i le matua

Tausaga.Aofaʻi cholesterol (mmol / L).LDL cholesterol (mmol / l).HDL cholesterol (mmol / L).
70 tausaga3,73-6,862,49-5,340,85-1,94

Tulaga masani o le toto cholesterol i fafine i tausaga

Tausaga.Aofaʻi cholesterol (mmol / L).LDL cholesterol (mmol / l).HDL cholesterol (mmol / L).
70 tausaga4,48-7,252,49-5,340,85-2,38

O le maualuga o le cholesterol e faʻaalia e ia lava i aʻafiaga e fesootaʻi ma le oona. O se tagata e mamafa, e masani lava o le maʻisuka.

Laititi maualalo e masani ona faʻaalia ai le maʻi o le manava ma le le lelei o meaai, le lelei o meaai.

Cholesterol ma atherosclerosis: o iai se fesoʻotaʻiga

Atherosclerosis o se maʻi faʻasolosolo masani lea e faʻaalia e se lino vailaʻau faʻapitoa.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o loʻo i ai se faʻafefetega o mea fesoʻotaʻi faʻatasi ma le faʻauluina o le cholesterol i totonu o le choroid, o lenei faagasologa ua taua foi o le fausia o le atherosclerotic plate i totonu o vaa.

O le iʻuga, o nei papa e faʻatapulaaina ai le lumanaʻi masani o toto toto, faʻalavelaveina le tafe toto. Afai e tapunia atoa e le pusa le vaa, o le toto o le a le mafai ona tafe solo i le tino atoa. I le taimi nei, o le necrosis o le a tupu ona o le leai o se okesene lea e tafe toto.

Ae afai tatou te talanoa e uiga i le fesoʻotaʻiga tuusaʻo i le va o le cholesterol ma le atherosclerosis, e tatau ona fai atu e leai se faʻamatalaga saʻo e uiga i lenei mea.

E toʻatele le au sikola ua latou manatu o lenei mea o se tala faʻasolopito. Ae ui i lea, ei ai le masalosalo o nisi faasologa i le siakiina o le maualuga o le cholesterol ma le suʻesuʻeina mulimuli ane o le atherosclerosis i maʻi.

O le mea autu i le atinaʻeina o le faamai o le solia lea o le metabolism o aʻafiaga e fesootai ma gaʻo. E le gata i lea, e le o lipidoproteins uma e mafai ona fesoasoani i foliga o atherosclerotic plate.

O le faʻamaʻi e masani lava ona maua i tagata e le sili atu le maualuga o tulaga maualuga o le maualuga o le cholesterol.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto

Ina ia aveesea le cholesterol mai le tino, e tatau ona faʻatalanoaina atoa le faafitauli. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  • ave vailaʻau na faʻamatalaina e lau fomaʻi (statins, fibrates, talone acid, sikoa o le absorption o inumaga),
  • Faʻaaogaina le eletise nicotinic (e tatau ona e iloa o le aafiaga pe a maeʻa le faʻaleleia i ni nai masina, o le a leai se vave vave i le faʻaitiitia o le cholesterol e faʻaaoga ai lenei mea),
  • mulimuli i se taumafataga faapitoa, meaʻai (e uiga tonu i lalo),
  • faaitiitia le taumafaina o le pata, iʻa gaʻo ma aano o manufasi,
  • faaitiitia le aofaʻi o le gaʻo gaʻo faʻaaogaina,
  • aloese mai tulaga atuatuvale.

Faatasi ai ma le fesoa- soani o togafitiga faigata, o le a mafai ona tuu i lalo le cholesterol ma taofia ai le atinaʻeina o maʻi tuga o gaioiga ma tino. Afai e te gauai atu i lau setete o le soifua maloloina i se taimi talafeagai ma amata ona taʻitaʻia se olaga ola maloloina, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le atherosclerosis ma faʻamaʻi tutusa o le tino vascular system.

Vaega o se meaʻai maualalo o le cholesterol

O le sini autū o le puipuia lea o le taumafaina tele o gaʻo tumu ma gaosiga o le cholesterol. O le mea lea, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa le tele o gaʻo manu gaʻo, talu ai e sili ona lamatia.

O se taumafataga mo le faʻaitiitia o le cholesterol toto i fafine, pei o tane, o loʻo faʻaalia ai mataupu faavae nei:

  • Sandwiches e avea o se meaʻai O se filifiliga leaga. E sili ona lelei le maua o se meaʻai ma fualaau aina fou po o fualaau faisua, se salati e aunoa ma le faʻaaogaina o le suauʻu manogi.
  • Faʻaaogaina pata e tatau ona tapulaa. E fautuaina le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai fualaʻau, ma o le maualuga o le olive olive e manatu i ai o se filifiliga lelei.
  • E tatau ona lafoai oloa faʻapipiʻi Semi, sisiʻu i lalo, sausage, sausage. O nei meaai o ni mea lilo o le gaʻo tumu, lea o le a vave ona oʻo atu i le atiaʻe o le atherosclerosis.
  • Mayonnaise e tatau ona lafoai. O lenei oloa o se tasi o mea sili ona leaga, o lona uiga - mea leaga.
  • E sili le aofia ai o taumafataga i lau taumafatagasaunia i auala nei: uila, taʻavale, kuka. E sili le faʻagalo le vevela mo sina taimi.
  • O le lisi e tatau ona aofia ai oloa soya. Latou te faʻamautinoa le suia o le meaola o manu mo le faʻaaoga lelei o mea uma talafeagai. A filifilia ni mea sogasolo, e tatau ona e tausia lelei o latou uiga lelei.
  • E fautuaina e vaʻaia lelei mo le fuainumera ma le taimi o le aofia ai i le taumafa o fuamoa, sisi, kirimoli kulimi ma le kulimi. A leai, o loʻo i ai se lamatiaga o le tele o gaʻo, lea o le a mafua ai le faateleina o le cholesterol toto.
  • O se tasi o mea sili ona matautia ma le le manaomia. - pailani, tusa lava po o le a le auala e saunia ai. Ina ia puipuia aʻafiaga leaga i luga o le tino, e fautuaina e aofia ai iʻa o le gataifale e maua ai se lelei sili atu i le taumafataga, nai lo le popo masani.
  • E taua tele le faʻaopopoina o le fiber. O ia lea e fai ma sui o se togafiti natura ma aoga e talafeagai mo le aveesea o le cholesterol mai le tino.
  • Taumamafa meaai manaʻomia i ni vaega laiti. I lenei tulaga, o le va o le va e tatau ona 3 i le 4 itula.
  • O faʻataʻitaʻiga o kalori e tāua foʻi le taua.. Ae ui i lea, e le manaomia le mumusu e te tumu ma ia e matelaina. O le galuega autu o le taofia lea o le maua o le mamafa. O le faateleina o le 500 kalama o le mamafa e mafua ai le faateleina o le cholesterol e 20%.

Meaʻai lelei ma mafaufau lelei e maua ai le ono mafai ona mataituina ma le faʻaeteete le setete o le soifua maloloina ma faʻaitiitia le lamatiaga o le faateleina o le cholesterol. O se taunuuga, e mafai ona puipuia le atherosclerosis ma isi faʻamaʻi o toto toto.

O a meaai e maualalo ai le cholesterol ma menus mo le aso

O le taumafa o le cholesterol-meaʻai e aofia ai le teenaina o meaʻai vave ma gaʻo, e fiafia i le 'ai:

  • omega-3 ma omega-6 gaʻo polyunsaturated,
  • oloa gaʻo maualalo,
  • pectin (pectin substances),
  • polotini meaai
  • fualaau faisua, fualaau faisua ma leki,
  • meaai fiber-tamaoaiga.

Se faʻataʻitaʻiga mo le aso ma le maualuga o le cholesterol:

  • Muamua o le taeao: falaoa keke 150 gr., apu po o le moli, lanu uli, lauti lanumeamata poʻo le kofe e aunoa ma le suka (e mafai ona avea ma susu e oo atu i le 1% gaʻo).
  • Lua 'aiga o le taeao: tamato ma le totoma salamata 250 gr. (faʻamaʻaina i le suauʻu olive ma mea manogi e tofo ai), sukalati 200 ml.
  • Taʻaloga: suauu fualaau suamalie i le olive olive 300 ml., gaʻo meaʻai moa vavalaʻau 150 gr., fualaau faisua 150 gr., falaoa o le areto 1 fasi pepa, sua moli 200 ml.
  • Taumafa: oatmeal 130 g., apu po o le moli moli 200 ml.
  • Taumafa: iʻa e maualalo le gaʻo 200 gr., suamalie fualaʻau 150 gr., falaoa falala 1 fasi laau, sua mai le tamato poo le lanu lanumeamata e aunoa ma le suka.

Ina ia maualalo le cholesterol, e tatau ona e tausisia le meaai o loʻo i luga. Faʻaaofia lenei lisi i au mea taumafa i le masina mo le 1 vaiaso.

Faʻatasi ai ma meaʻai lelei, e taua tele le faʻapipiʻi i taimi uma fualaau 'aina, fualaʻau ma laumei i le taumafataga. O nei oloa e aofia ai le pectin ma le fiber, lea e faʻaititia ai le cholesterol i le tino. E le gata i lea, o vitamini i fualaau 'aina ma fualaau faisua o antioxidants, lea e faʻamaonia ai le mafai ona faʻaitiitia le cholesterol lamatia.

E tele fualaau 'aina ma fualaʻau e aofia ai fiber, magnesium. Latou te tauina lelei foi cholesterol leaga. O le aofia ai fualaau aina fou ma lau fualaʻau i au mea taumafa, e mafai vave ona e faʻaleleia lau tino puipuia ma faʻamautinoa e puipuia atoatoa le atherosclerosis.

O fualaau sili ona aoga mo le tau faasaga i le cholesterol leaga o le oatmeal ma le buckwheat. O le aoga o nei meaʻai e lua ona o le mea moni o le tuufaatasiga o ipu e mama.

Togafitiga o le toto maualuga o le cholesterol ma togafitiga faa-tagata

  • Linden - O se tasi o fualaau aupito sili ona aoga e manaʻomia ai le faʻaaogaina o le paʻu, lea ua saunia i luga o le faavae o fugalaau linden. E mafai ona saunia le paʻu i se mea e fai ai le kofe, lea e nutimomoia ai le linden i se setete o falaoamata. A maeʻa lenei mea, e ave i ai le sipuni i luma o le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi.

O togafitiga faapena e faia mo le masina, a maeʻa ona latou faia lea o le 2 vaiaso ma faaauau le togafitiga. Ina ia faʻamalosia iuga sili ona lelei, e faia se isi masina faalemasina. A aunoa ma le toilalo, o le vaifofo e solo i lalo i le vai.

  • Propolis tincture - 4% propolis tincture ua manatu lelei, lea e tatau ona solo i totonu o se vaega itiiti o le vai. O le vailaau e ave faʻatolu 3 aso i le aso, e fuaina ai le 7 matūa. A maeʻa ona maua uma le taʻi, ia faʻatagaina pe a uma le 30 minute. O le taimi sili ona lelei o togafitiga e 3 masina.
  • Peni - O lenei oloa e mafai lelei ona maualalo le cholesterol. E le gata i lea, o le auala e sauniuni ai lenei fofo faʻale-aganuʻu e mama ma vave.

I le afiafi, faʻatumu le afa afa o pi poo pi i vai, alu i le po. I le taeao, ua tafe le vai, sui i le fou. A maeʻa lena ona faaopoopo lea o se pine o le inu pia. O fatu pi e kukaina seia kuka. O le oloa saunia ua 'aina i le 2 tootoo. E mafai ona 'ai e oo i le 100 g pi i le aso.

O le togafitiga e 3 vaiaso. Mo se taimi tuʻufaʻatasia, e mafai ona faʻaititia le sao o le cholesterol i le 10-15%.

  • Lauina o le alfalfa - o se tasi o mea sili ona aoga. Mo togafitiga, e fautuaina e faʻaaoga naʻo le mutia fou.

Totoga: Faʻasusu le sua mai le alfalfa, ona inu lea o le 2 sipuni sau 3 taimi i le aso. Ina ia mautinoa le maualalo o le cholesterol ma faʻamalosia le taunuʻuga na maua, e tatau ona faia le togafitiga mo le 1-2 masina.

  • Fuga fatu - ia maualalo le cholesterol i totonu o le toto ma faʻamamā le tino atoa mai le pala, e tatau ona e saunia se teuteuga.

O le fua o loʻo faapenei: sasaa se sipuni sipuni o fatu 0.5 lita o le vai inu ma tumau le vevela mo le 30 minute, ona afifi lea i totonu o se solo ma faʻatali se itula e malulu ai. E tatau ona onā le susu i le maeʻa ona ala ae ao le i alu e moe i luga o se manava gaogao, 250 ml taʻitasi.

  • Laʻau sosolo - O le tele o tagata atamamai e fautuaina le faʻaaogaina o le paʻu o le tulu paʻu e faʻaumatia ai le tele o cholesterol ma isi mea leaga. Aʻo lei faia taumafataga taʻitasi, e manaʻomia ona inu 1 sipuniti o le paʻu. O taunuʻuga o le sima o le a ausia pe a mavae le ono masina o togafitiga.
  • Laʻau faʻatoʻaga - o tupe na saunia i luga o fualaau o togafitiga e iloga i se maualuga maualuga o le aoga. Mo le sauniuniga o se vailaau faafomai, 100 kalama o le fualaau Sophora ma le 100 g o le togafefe mistletoe, o loo sasaa mai i le lita o vodka. O lenei vaiinu e faʻaofia i se nofoaga pogisa mo le 3 vaiaso, a maeʻa ona faʻamamaina. E inu faʻasua i le sipuniti i le aso 30 minute ao leʻi 'aʻai. O le fualaau faasaina e aveesea le tele o le cholesterol ma mea vevela mai le tino.
  • Faamalologa o taumafataga - Ina ia faatumauina le maualuga o le cholesterol, e fautuaina le faia o se togafitiga faʻapitoa faapitoa ma se taumafataga faapitoa i tausaga taʻitasi. Ole togafitiga faʻapitoa e fautuaina ile tasi masina. Ina ia saunia se sua o le taumafa fiafia i le 1 kilokalama. lemoni, 200 g laʻau fagu. O le fofo e faʻaaogaina i se malulu ma pogisa mo aso e 3. A maeʻa lena mea, latou te inu se sipuni sipuni i aso uma, ma faʻafefe i totonu o vai ua kuka.

Puipuiga ma fautuaga

Mo le faʻaleleia atili o le soifua maloloina, e fautuaina le tausia o faʻamalositino masani. O musika e galue malosi e fufulu ai gaʻo gaʻo ma gaʻo.

A aunoa ma le le lava o aʻoaʻoga tau taaloga e faia e tusa ai ma le fuafuaga o loʻo i lalo e faʻaleleia ai le soifua lelei ma faʻamaonia le cholesterol:

  • afa itula le mafanafana i le taeao ma le afiafi,
  • savali i se fua faatatau vave ma saoasaoa - mai le tolu kilomita i aso uma.

O le mea lea, e leʻo manaʻomia le faʻamalosia o le tino. Ae ui i lea, o le gaioiga e fesoasoani pea i le soifua maloloina.

I tulaga tulaga ese, e tatau ona amataina fualaau. O le taliaina o fualaau faasaina e manaʻomia pe afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu i soʻo se faiga faʻatagaina ma o le atina o le atherosclerosis e matauina. O togafitiga e faʻatagaina i le fale, ae o fautuaga uma a fomaʻi e tatau ona mulimuli ai.

O le masani ai o le toto cholesterol o se tasi lea o galuega sili ona taua. Faatasi ai ma sina pisi tele o faailoilo, o togafitiga faa-tagata ma meaai o le a aoga, faatasi ai ma le le mafaitaulia, e tatau ona e faafesootai se fomaʻi faapitoa mo le faailoaina o mafuaʻaga patino.

Tuua Lau Faamatalaga