E faʻapefea ona saofaga le telomeresi ma le mumu i le maʻisuka

Micrograph o chromosome tagata ma telomeres (faʻaalia i le piniki). (Photo: Mary Armanios)

Telomeres o loʻo toe faia DNA faʻasologa e puipuia ai pito o chromosomes. E pei o le tino, e masani lava ona puupuu. I lenei tulaga, o sosolo e aveesea lo latou tomai e fevaevaeaʻi tutusa ma, i le iuga, oti. O le puupuu o le Telomere e fesoʻotaʻi ma le kanesa, maʻi o le tino, ma isi maʻi faʻamaʻi tausaga. O le maʻisuka, e fesoʻotaʻi ma le matua, e aafia ai le tasi i le fa tagata matutua i le sili atu o le 60 tausaga.

O se suʻesuʻega a saienitisi i le Iunivesite o Johns Hopkins, na lolomiina i le api o talaaga PLoS One, e faavae i luga o se mea na matauina e Maria Armanios, o le na tosina atu le mafaufau i le i ai o se mafutaga manino i le va o le maʻisuka ma le dyskeratosis o le tino (dyskeratosis congenital), o se maʻi e mafua mai i le solia o le masini tausiga telomere umi. I tagata gasegase e maua mai i le dyskeratosis, o le galo vave ma le vave toilalo o le tele o okeni e masani ona matauina.

"O le diskeratosis o le gasegase o se faʻamaʻi lea e mafua ai le mafuaʻaga o tagata e le matutua. Na matou iloa o le aafia o le maʻisuka ua faateleina i le matua, o lea na ma fautua atu ai e mafai foi ona i ai se fesootaiga i le va o lelomeres ma le maʻisuka, "o le tala lea a le suesuega o Armanios, o le polofesa lagolago i mea tau oncology i le Kimmel Cancer Center, le University of Johns Hopkins.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e le lava le insulin e maua, ma o latou sel e le mafai ona faʻaaoga lelei, lea e mafua ai ona solia le tulafono faatonutonu o le toto suka.

Na suʻesuʻe e Armanios ni manoa ma ni telomeres puupuu ma o latou atigi fatu beta na gaosia ai le insulin. Na maua e ia e ui lava i le i ai o se numera tele o siama peta e mataʻituina, o le maualuga o le suka o le toto i nei moa na sili atu ona maualuga, ma o sē na natia le lua insulin nai lo manu o le vaega pule.

"E fetaui lenei ma le amataga o le maʻisuka i totonu o tagata, pe a faigata i sela ona taofia le inisalini i le tali atu i le suka," o le tala lea a Armanios. "I na ituaiga o fuainumera i le tele o vaega o le pulefaaleaga inisalini"Mai le malosi o le gaosiga e mitochondria i le faʻalauiloaina o le calcium, o loʻo galue le 'afa i le afa o la latou tulaga masani," o le tala lea a Armanios.

I peta o peta o moa ma telomeres puupuu, ua maua e saienitisi se tulafono faatonutonu o le p16 pene e fesootaʻi ma le matua ma le maʻisuka. E le gata i lea, o le tele o kenera o auala e tatau ai mo le gaioiga o le inisalini, e aofia ai le auala e pulea ai le siakiina o le calcium, na suia i totonu. I le vaega o le pule, e leai se mea sese na iloa.

O nisi o suʻesuʻega talu ai na faʻaalia ai o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e mafai ona i ai ni telomela pupuu, ae e faateleina maʻi o le maʻisuka poʻo se aʻafiaga o lenei faʻamaʻi, e le manino.

"O le gasegase o se mea sili ona lamatia mo le maʻisuka. E le gata i lea, o le talaiga o aiga e taua tele. O le umi o telomeres o se mea na mafua ai ona tupu ma mafai ai ona sili atu le fiafia o tagata i le atinaʻeina o le maʻisuka, "o talitonuga ia o Armanios.

Faʻavae i luga o lenei galuega, ua faaiuina e Armanios e mafai ona avea le umi o le telomere ma se tagata e olaola maʻisuka. I nisi suʻesuʻega, ua fuafua tagata saienitisi ia iloa pe mafai ona vaʻai le lamatiaga o le atiaʻeina o lenei maʻi e faʻavae i le umi o le telomere. "

E faʻapefea ona saofaga le telomeresi ma le mumu i le maʻisuka

E faʻapefea ona saofaga le telomeresi ma le mumu i le maʻisuka

Aisea e maua ai e tagata e tele le manava o le manava le faʻamalosia o le insulin ma le ono mafai ona maua i le maʻisuka? Le lelei o le paleni, o le ola mama ma le popolega e fesoasoani i le fausiaina o gaʻo susu ma le faateleina o le toto suka. I tagata ei ai le manava, o lelomeres e sili atu ona puupuu nai lo tausaga <5>, ma e foliga mai o lo latou faʻaitiitia e faʻapupulaina ai le faafitauli i le faʻamalosia o le inisalini. I se suʻesuʻega Danimaka lea na auai ai le masaga 338, na iloa ai o lelomeres laʻitiiti o loʻo faʻalavelaveina le faʻaititia o le insulin i le isi 12 tausaga. I totonu o paga taitoalua, o le tasi oi latou o ona telomeres e puupuu na faaalia ai se tikeri sili atu o le resulin resistance <6>.

Sa faʻasolosolo ona faʻaalia e saienitisi le fegalegaleaiga i le va o le telomeres ma le maʻisuka. E mafai e le telomeres ona faʻateleina le lamatiaga o le maua o le maʻisuka: o tagata ei ai le galomere puupuu gasegase o le a sili atu ona ono aafia i lenei faʻamaʻi nai lo le toʻatele o tagata. O le maʻisuka e amata vave ma alualu i luma vave. Suesuega o Initia, oe na mafua ona o le tele o mafuaʻaga mo le maʻisuka, e maua ai foi taunuuga le mautonu. I se Initia o loʻo i ai le telomere puupuu, o le ono mafai ona tupu aʻe le maʻisuka i le isi lima tausaga e lua taimi e sili atu nai lo sui o le ituaiga nuʻu tutusa ma lelomeres lōʻihi <7>. O le tolu-suʻesuʻeina o suʻesuʻega e aofia ai le sili atu i le 7,000 tagata na faʻaalia ai o lelomeres puupuu i le toto o se faʻamaoniga mautinoa o le maʻisuka i le lumanaʻi <8>.

E le gata ina tatou iloa le faiga o le atinaʻeina o le maʻisuka, ae e mafai foi ona tatou vaʻai i totonu o le pancreas ma vaʻai pe o le a le mea e tupu ai. Na faailoa mai e Maria Armanios ma a latou uo i mumiki, pe a faaitiitia lelolo i le tino atoa (ua ausia e le au saienitisi lenei suiga i le kenera), o gaʻo peta pancreatic e le mafai ona maua le inisalini 9 9. O sima mumu i le pancreas ua matua, o latou telomeres ua faasolosolo ona pupuʻu, ma ua le toe mafai ona latou faatumuina ia vaega o peta beta e nafa ma le gaosiga o le inisalini ma tulafono faatonutonu o lona maualuga. O nei siama e oti. Ma faʻafesoʻotaʻi loʻu maʻi suka maualalo i pisinisi. Faʻateleina le maʻisuka ituaiga II, e le mate pepeti peta, ae ua le lelei la latou gaioiga. O le mea lea, i lenei tulaga, foi, o lelomeres puupuu i le pancreas e mafai ona faia se matafaioi.

I se tagata maloloina lelei, o le alalaupapa mai le manava o le manava i le maʻisuka e mafai ona tuʻuina e la tatou uo tuai - faʻamafanafana lemu. O le gaʻo abdominal e sili atu le sao i le atinaʻeina o le mumū nai lo, fai mai, gaʻo i totonu o atigivae. O siama o le tino o le tino e faʻamalosi ai mea-inflammatory substances e faʻaleagaina ai siama o le tino puipuia, ma le vave ona latou faʻamaonia ma faʻaumatia a latou telomeres. E pei ona e manatuaina, o siaki tuai, i le isi itu, ua taliaina e auina atu ni faailoilo e le o taofi e faaosofia ai le mumu i le tino atoa - ua maua se liʻo leaga.

Afai e tele gaʻo lapopoʻa, e tatau ona e faʻaeteete e puipuia oe lava mai le faʻalaumalie o le mumu, telomeres puupuu, ma le maʻi pipisi. Ae ae e te lei alu i se meaai e aveese ai le gaʻo o le manava, faitau lenei mataupu e oo i le iuga: atonu e te filifili o le a atili ai ona leaga le meaai. Aua e te popole: o le a matou ofoina atu ia te oe auala eseese e faatulaga ai lau metabolism.

Aotelega o se tusitusiga faasaienisi i luga o vailaau faafomai ma tausi soifua maloloina, tusitala o se galuega faasaienisi - Brailova Natalia Vasilievna, Dudinskaya Ekaterina Nailevna, Tkacheva Olga Nikolaevna, Shestakova Marina Vladimirovna, Strazhesko Irina Dmitrievna, Osasheva Dariga Uaydinichna, Plokhova Ekaterina Vladimirovna, Pykhtina Valentina Sergeevna, Vygodin Vladimir Anatolin Anatolyevich

O le faʻamoemoe o le suʻesuʻega o le suʻesuʻeina lea o le mafutaga o le mafanafana faifaipea, le faʻamaʻaloga o le oxidative, ma le biomelo biology i tagata taitoatasi e iai le maʻisuka ituaiga 2 (T2DM). Mea ma metotia. O le suʻesuʻega na aofia ai ma le 50 tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma faʻamatalaga ile maʻi o le cardiovascular (CVD) ma le 139 tagata o loʻo i le vaega o loʻo pulea. O le tulaga o le metabolism o le gaʻo, o le tikeri o le atuatuvale o le oxidative (MDA malondialdehyde) ma le mumū faifaipea (fibrinogen, CP-reactive CRP protein, interleukin-6 IL-6) na iloiloina, o le umi o lelomeres lymphocytic ma le temerase e fuaina. Iʻuga I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le umi o le telomere e puupuu (p = 0.031), o le galuega o le telomerase e maualalo (p = 0.039), ma le tikeri o le mumū (CRP ma fibrinogen levels) sa maualuga atu nai lo le vaega pule. O tagata gasegase na vaevaeina i le umi o le telomere. Faatasi ai ma tagata mamaʻi ma T2DM, maualuga maualuga CRP ma fibrinogen i tagata taʻitoʻatasi e i ai le telomeres puupuu (p = 0.02). Aʻo faʻatusatusa vaega e iai le "umi" telomeres, e leai ni eseesega na maua i le maualuga o le CRP (p = 0.93). I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le "maualalo" telomerase, o le mamafa o le mumū masani o le sili lea. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, sa maua se mafutaga i le va o le telomere le umi ma le maualuga o le CRP (r = -0.40, p = 0.004). Faaiuga O le faʻasolosolo taimi ma le ola tuai i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona faʻailoa nai lo le pulea. Ae ui i lea, i tagata gasegase i le "umi" telomeres, o faailoga o le mumū masani na le eseese tele mai i latou i tagata maloloina. Atonu o le telomeres "umi" e puipuia ai tagata mai le T2DM mai aafiaga faʻaleagaina o le mumū masani.

Telomere umi, gaoioiga o le telomerase ma auala e suia ai tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2

Aim. O le suʻesuʻeina o le mafutaga o le mumū tumau, o le faʻalavelave faʻamaʻi faʻatasi ma le telomere biology i tagata e iai le maʻisuka ituaiga 2 (T2DM). Mea ma Metotia. O le 50 tagata gasegase e iai le T2D ma e leai se maʻi cardiovascular (CVD) ma le 139 tagata mai le kulupu e aofia ai i le suʻesuʻega. O fuainumera uma na fuaina mo le gaosiga o le gaʻo, le faʻamaʻaloga o le oxidative (malondialdehyde (MDA)), mumu (C-reactive protein CRP, fibrinogen, interleukin-6), lelomere umi lymphocyte, gaoioiga o le telomerase. Iʻuga I maʻi o le maʻisuka na le puupuu le telomeres nai lo le pulea (9.59 ± 0.54 ma le 9.76 ± 0.47, p = 0.031), o le gaoioiga o le temerase e maualalo (0.47 ± 0.40 ma le 0.62 ± 0.36, p = 0.039), o le inflammation (CRP, fibrinogen maualuga) . O tagata gasegase uma lava e umi lelomere. I le vaega T2DM le CRP na sili atu ona maualuga i tagata gasegase i le "tala puupuu" telomeres (7.39 ± 1.47 ma le 3.59 ± 0.58 mg / L, p = 0.02). E leai se eseesega tele i le maualuga o le mumū o le afi ma le popole i le 'umi' lelomeres group: CRP 3.59 ± 0.58 ma le 3.66 ± 0.50 mg / L (p = 0.93), MDA 2.81 ± 0.78 ma le 3.24 ± 0.78 mmol / l ( p = 0.08). O gasegase i le "poto" lelomeres vaega e sili atu ona mumu tele: CRP 7.39 ± 1.47 ma le 4.03 ± 0.62 mg / L (p = 0.046), faateleina le fibrinogen, 0.371 ma le 0.159 (p = 0.022). O tagata gasegase uma lava o le galuega o le selomerase. O le ogaoga o le mumū masani o le sili lea i le T2DM ma le gaoioiga "maualalo" o le telomerase. Sa i ai le sootaga i le va o lelomere ma le CRP i tagata T2DM maʻi (r = -0.40, p = 0.004). Faaiuga. O le afi ma le tuai o le tino ua sili atu ona logoina i maʻi ma T2DM. Ae ui i lea, e ui lava i le maʻisuka, o faʻailoga o le mumū masani e itiiti lava i tagata gasegase i le 'umi' telomeres pe a faatusatusa i tagata soifua maloloina. Atonu o le telomeres umi e puipuia ai tagata mamisuka mai le faʻaleagaina o le aafiaga o le mumū masani.

O le tusiga o le faasaienisi i le mataupu "Telomere le uumi, gaoioiga o le telomerase, ma auala o suiga i se tagata maʻi ei ai le maʻisuka ituaiga 2"

Telomere le uumi, gaoioiga o le telomerase ma auala o le suiga o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2

Ph.D. N.V. BRAYLOVA1 *, Ph.D. E.N. DUDINSKAYA1, MD O.N. TKACHEVA1, sui usufono RAS M.V. SHESTAKOVA2, sui ole fomai I.D. STRASHESKO1, sui ole fomai D.U. AKASHEV1, E.V. PLOKHOVA1, V.S. Pykhtina1, V.A. VYGODIN1, tala. S.A. FUAFUAGA1

1 FSBI "Nofoaga Autu mo Suesuega Faasao a le Atunuu", Moscow, Rusia, 2 FSBI "Nofoaga Suesueina Endocrinological" a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia, Moscow, Rusia

O le faʻamoemoe o le suʻesuʻega o le suʻesuʻeina lea o le mafutaga o le mafanafana faifaipea, le faʻamaʻaloga o le oxidative, ma le biomelo biology i tagata taitoatasi e iai le maʻisuka ituaiga 2 (T2DM).

Mea ma metotia. O le suʻesuʻega na aofia ai ma le 50 tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma faʻamatalaga ile maʻi o le cardiovascular (CVD) ma le 139 tagata o loʻo i le vaega o loʻo pulea. O le tulaga o le metabolism o le gaʻo, o le tikeri o le atuatuvale o le oxidative (malondialdehyde - MDA) ma le mumusu faifai pea (fibrinogen, C-reactive protein - CRP, interleukin-6 - IL-6) na iloiloina, o le umi o le lymphocyte telomeres ma le telomerase sa fuaina.

Iʻuga I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le umi o le telomere e puupuu (p = 0.031), o le galuega o le telomerase e maualalo (p = 0.039), ma le tikeri o le mumū (CRP ma fibrinogen levels) sa maualuga atu nai lo le vaega pule. O tagata gasegase na vaevaeina i le umi o le telomere. Faatasi ai ma tagata mamaʻi ma T2DM, maualuga maualuga CRP ma fibrinogen i tagata taʻitoʻatasi e i ai le telomeres puupuu (p = 0.02). Aʻo faʻatusatusa vaega e iai le "umi" telomeres, e leai ni eseesega na maua i le maualuga o le CRP (p = 0.93). I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le "maualalo" telomerase, o le mamafa o le mumū masani o le sili lea. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, sa maua se mafutaga i le va o le telomere le umi ma le maualuga o le CRP (r = -0.40, p = 0.004).

Faaiuga O le faʻasolosolo taimi ma le ola tuai i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona faʻailoa nai lo le pulea. Ae ui i lea, i tagata gasegase i le "umi" telomeres, o faailoga o le mumū masani na le eseese tele mai i latou i tagata maloloina. Atonu o le telomeres "umi" e puipuia ai tagata mai le T2DM mai aafiaga faʻaleagaina o le mumū masani.

Upu autu: umi o le telomere, gaoioiga o le telomerase, maʻi o le maʻisuka, faʻamalamua tumau, faʻamaʻi faʻamaʻi.

Telomere umi, gaoioiga o le telomerase ma auala e suia ai tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2

N.V. BRAILOVA1, E.N. DUDINSKAYA1, O.N. TKACHEVA1, M.V. SHESTAKOVA2, I.D. STRAZHESKO1, D.U. AKASHEVA1, E.V. PLOCHOVA1, V.S. PYKHTINA1, V.A. VYGODIN1, S.A. BOYTSOV1

'Nofoaga Autu a le National Research Center mo Medicinal Preventive, Moscou, Rusia, 2 Nofoaga Suesueina Endocrinology, Moscow, Rusia

Aim. O le suʻesuʻeina o le mafutaga o le mumū tumau, o le faʻalavelave faʻamaʻi faʻatasi ma le telomere biology i tagata e iai le maʻisuka ituaiga 2 (T2DM).

Mea ma Metotia. O le 50 tagata gasegase e iai le T2D ma e leai se maʻi cardiovascular (CVD) ma le 139 tagata mai le kulupu e aofia ai i le suʻesuʻega. O fuainumera uma na fuaina mo le gaosiga o le gaʻo, vaega oxelomeres: CRP 3.59 ± 0.58 ma le 3.66 ± 0.50 mg / L (p = 0.93), MDA 2.81 ± 0.78 ma le 3.24 ± 0.78 mmol / l (p = 0.08). O gasegase i le "poto" lelomeres vaega e sili atu ona mumu tele: CRP 7.39 ± 1.47 ma le 4.03 ± 0.62 mg / L (p = 0.046), faateleina le fibrinogen, 0.371 ma le 0.159 (p = 0.022). O tagata gasegase uma e vaeluaina

Faaiuga. O le afi ma le tuai o le tino ua sili atu ona logoina i maʻi ma T2DM. Ae ui i lea, e ui lava i le maʻisuka, o faʻailoga o le mumū masani e itiiti lava i tagata gasegase i le 'umi' telomeres pe a faatusatusa i tagata soifua maloloina. Atonu o le telomeres umi e puipuia ai tagata mamisuka mai le faʻaleagaina o le aafiaga o le mumū masani.

Keywords: lelomere umi, gaoioiga o le telomerase, maʻi o le maʻisuka, faʻalaumilo lemu, faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le faʻalavelave faʻalavelave ma le mumusu tumau e avea o se faʻavae mo le soifua matua

O le maʻisuka mitusitus (DM) o loʻo faʻatasi ma suiga vave i vaʻa toto, lea e avea ma mafuaʻaga autu o le maʻi cardiovascular (CVD) ma le tino. Faʻamaumauga autu autu

suiga - hyperglycemia, faʻamalosia o inisalini, faʻaputuina o oloa faaiu o glycation (CNG). Ole tui vaʻaia ma le hyperglycemia, faʻapea foi ma le soifua matua o le tino, faʻagaoioia le faagasologa o le mumū masani ma le faʻalavelave faʻamalolo. I se tino matua, e pei o le

Ole maualuga ole maualuga ole tagata maʻi e maua i le maʻisuka, ole maualuga ole faailoga o le mumu e faateleina le palatini C-reactive (CRP), IL-18, TNF-a ("inflammaging"), faateleina le gaoioiga o le lipid peroxyidation faatasi ai ma le faavaeina o malondialdehyde (MDA) ma ituaiga oxygen reactive (ROS) . O nei mea uma e taʻitaʻia ai le faʻasolosolo o le porotini o le protein, faʻalavelave faʻapitoa ma le atinaʻeina o faiga o le degenerative.

Biology o telomeres i tagata taitoatasi e iai le maʻisuka ituaiga 2

O se tasi o mafuaʻaga mo le eseesega o le soifua matua matutua i vailaau e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le "puipuiga faʻapitoa" i le taimi muamua mai le faʻaalia i mea moni. O le umi o le telomere ma le telomerase atonu e fai mai ai le taua o faailoga o le soifua o le toto o vaʻa toto. Telomeres o vaega pito sili ia o se mole mole DNA o loʻo faasolosolo malie ona faʻapuupuuina i vaega taitasi. O le taimi lava e sili atu le maualalo o le DNA telomeric, o le P53 / P21, o le soifua matua o le cell, e tausia aʻo tausia pea lona gaioiga. E i ai le faʻamaoniga o le umi o telomeres i le leukose e atagia ai le umi o telomeres i sima vavalalata ma e tutusa ma lo latou uumi i suauu tupuaga o le endothelial, lea e mafai ai ona matou mafaufau i lenei tulaga o se biomarker o le soifua matua matutua. O faʻamatalaga muamua o le telomere faʻapuupuuina i tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le faʻavaivaia o le kulupu o le kulukose. E mafai ona fesoʻotaʻi le Telomere i le atinaʻe o T2DM, CVD ma le soifua matua matutua.

O le isi faʻamatalaga lona lua o le matua o le matua atonu o le telomerase gaoioiga. Telomerase o se enzyme lea e faaopoopo ai faʻasalalauga DNA faʻapitoa i le 3'-pito o le filifili DNA ma e aofia ai le transcriptase transversease telomerase (TERT) ma le RNA (Telomerase RNA) (TERC). I le tele o sel, o le gaoioiga o le telomerase e maualalo. E ui o le telomerase e le taua tele i le telomere lengthostoster i le matua, ua talitonuina o lenei enzyme e taua tele galuega e le o lelomere e faaitiitia ai le apoptosis, le pulea o le cell, ma le mitochondrial activity i totonu o le tino o le tagata.

O le matafaioi o le mumū masani ma le faʻamalolo

popole i suiga i le umi o le telomere ma le gaioiga

telomerase i tagata taitoatasi e iai le maʻisuka ituaiga 2

O aʻafiaga autu o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e fesoʻotaʻi ma le matua i le maualuga o le tino e pei o le faʻamaʻaloga faʻamaʻi ma le mumū tumau, ma mafua ai ona faʻapuʻupuʻu le DNA. Telomere Sensitive

Latou te nafa ma le faʻaleagaina o le oxidative i le mole mole DNA. In vitro ROS faʻaitiitia mea e maua i le HTERT talukilia faʻamalosi i potu o le endothelial ma, e tusa ai ma le gaoioiga telomerase. Telomerase e mafai ona puipuia ai le toto o le paʻepaʻe mai le faʻamaʻi faʻamalolo e aunoa ma le aafia ole umi o telomeres. O le faateleina o le faʻamalositino e faʻateleina ai le faʻapuupuuga o telomeres ona o le faʻafouina o le telefoni faʻateleina, ma ona o le tuʻuina atu o ROS. O le faʻagasolo ona faʻapuupuuina o lelomeres ma se faʻaopoopoga o le umi o le T2DM e mafai ona fesootaʻi ma le faʻalaumalie o le mumū ma le faʻalavelave faʻamalolo. O le mafutaga i le va o le telomerase ma le faʻamafanafana faʻasolosolo e faʻafefiloi. O le taimi muamua o le afaina i se taimi muamua i auala eseese o le faailo (e aafia ai le NF-kB, protein kinase C poo le Akt kinase) e ala i le phosphorylation poo le tusiga o le hTERT e mafai ona faʻaosoina lelomerase, lea,

Faamatalaga e uiga i tusitala:

Brailova Natalia Vasilievna - Ph.D. Dep.suʻesuʻega o le soifua matua ma le puipuia o faʻamaʻi faʻatasi mai tausaga o le Centre Research Center mo Medicinal Preventive, Moscow, Rusia, i-imeli: [email protected],

Dudinskaya Ekaterina Nailevna - Sui o Fomai Faʻafomai, Tagata Suesue Maualuga Dep. suʻesuʻega o le matua ma le puipuia o faʻamaʻi faʻatasi o tausaga o le Federal State Budgetary Institution "Centre Research Center mo Medicinal Preventive", Moscow, Rusia,

Tkacheva Olga Nikolaevna - MD, prof., Lima. Dep. aʻoga faʻasolosolo ma le puipuia o faʻamaʻi faʻatasi mai tausaga e FSBI State Research Center mo Medicinal Preventive, Moscou, Rusia, Shestakova Marina Vladimirovna - sui auai tutusa. RAS, Faatonu o le Institute of Diabetes, Sui tia Galuega faasaienisi a le Faalapotopotoga a le Setete o le Federal State "Endocrinological Scientific Center", Moscow, Rusia, Strazhesko Irina Dmitrievna - sui o fomai faafomai, tagata suesue sinia Dep. suʻesuʻega o le matua ma le puipuia o faʻamaʻi faʻatasi o tausaga o le Federal State Budgetary Institution "Centre Research Center mo Medicinal Preventive", Moscow, Rusia,

Akasheva Dariga Uaydinichna - sui o fomaʻi faafomai, tagata suʻesuʻe sinia Dep. suʻesuʻega o le matua ma le puipuia o faʻamaʻi faʻatasi o tausaga o le Federal State Budgetary Institution "Centre Research Center mo Medicinal Preventive", Moscow, Rusia,

Plokhova Ekaterina Vladimirovna - sui o fomaʻi faafomai, tagata suʻesuʻe sinia Dep. suʻesuʻega o le matua ma le puipuia o faʻamaʻi faʻatasi o tausaga o le Federal State Budgetary Institution "Centre Research Center mo Medicinal Preventive", Moscow, Rusia,

Pykhtina Valentina Sergeevna - labo. Dep. suʻesuʻega o le matua ma le puipuia o faʻamaʻi faʻatasi o tausaga o le Federal State Budgetary Institution "Centre Research Center mo Medicinal Preventive", Moscow, Rusia,

Vygodin Vladimir Anatolyevich - tagata suʻesuʻe sinia fale. biostatistics Federal State Budgetary Institution "Center Research Center mo Medicinal Preventive", Moscow, Rusia, Sergey Anatolyevich Boytsov - MD, polofesa, lima. Dep. Cardiology ma Molecular Genetics, Faʻatonu, Atunuʻu Suesue mo Atinaʻe Faasao, Moscow, Rusia

Piano, totogi mo le faʻavavevaveina o le tino-fua. Ae ui i lea, i taimi e tuai ai le pala, o le gaoioiga o le telomerase e faaitiitia, lea e mafua ai le faapuupuuina o telomeres.

O le faʻamoemoe o le suʻesuʻega o le suʻesuʻeina lea o le mafutaga o le vevela tumau ma le faʻamaʻaloga o le oxidative ma le biology i tagata taitoatasi e iai le maʻisuka ituaiga 2.

Mea ma metotia

O se suʻesuʻega e tasi le suʻesuʻega na aofia ai ma gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 oe na suʻeina se suʻega ile suʻega i le Federal State Budget Scientific Research Center mo Tetera i le 2012-2013. O le vaega autu e aofia ai tagata mamaʻi mai le 45 i le 75 tausaga ma se faʻamaʻi pipisi o le sili atu i le 12 masina ma se HbA1c o le 6.5 i le 9.0%. O le vaega o le pule e aofia ai tagata e aunoa ma le T2DM oe na leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o le CVD, oe na liliu atu i le nofoaga autu mo le puipuia o fautuaga.

Lisi o le maʻisaga: ituaiga 1 maʻisuka ma isi ituaiga faapitoa o le maʻisuka, maualuga le maualuga o le toto maualuga (hypertension) (toto maualuga> 180/100 mm Hg), faʻaaogaina masani o vailaau faʻasaina, faʻaaogaina masani o vailaau faʻamalosi, faʻamaʻi faʻamaʻi fatufatu (preproliferative and faʻasolosolo faʻamaʻi o le maʻisuka retinopathy, faʻasologa o gaʻo tumau o laasaga 3b, 4 ma le 5), CVD (faaletonu tumau o le fatu, vasega II - IV (NYHA), maʻi fatu fatu valea), faaletonu o le ate o le maʻi, cancer, pregnancy, lactation.

O tagata uma na sainia le maliega faʻatagaina e auai i le suʻesuʻega. Na talia e le Komiti a le FSBI GNITsPM le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia le suʻesuʻega suʻesuʻega. Maliega o le fonotaga a le LEK Numera 8 o le 11.29.11.

I le taimi o le suʻesuʻega, o suʻega uma sa i ai se suʻega faʻapitoa o le falemaʻi: o le tala faasolopito, suʻesuʻeina o falemaʻi, e aofia ai le mamafa o le tino ma le maualuga ma le faʻatusatusaina o le numera o le tino (BMI), fua o le slopes (SBP) ma le toto diastolic (DBP) faʻaaogaina o le tauʻau (HEM-7200 M3, Omron Healthcare, Iapani). Na fuaina le mamafa o le toto pe a uma le 10 minute i le lima taumatau i le tulaga o le nofo ai 3 taimi i le maea ai o le 2 minute, o le averesi o le tolu fuataga na aofia i le auiliiliga. O le toto na ave mo suʻega suesue (falemaʻi ma meaola oona), na faamaumauina le ECG, ma sa faia se suʻega faʻalositino i le suʻega o le siakiina e faʻaaogaina ai le feagaiga a le BRUCE (Intertrack, SCHILLER). E tusa ma le 250 tagata na faʻataʻitaʻiina, 189 na faʻataunuʻuina le faʻatulagaga. O le tulaga o le metabolism o le gaʻo, na iloiloina uma i ai, na fuafuaina le umi o le telomere ma le telomerase, ma o le mamafa o le faʻamaʻaloga oxidative ma le mumū tumau na faamaumauina.

Carbohydrate metabolism

O le maualuga o le kulūkose o le plalasma na fuafuaina i le metotia o le kulukose oxidase i luga o se suʻe SAPPHIRE-400 e faʻaaoga ai kits Diagnys diagnosis. O le HbA1c maualuga na faamauina i le chromatography vai i luga o le Sapphire 400 analyzer (Niigata Mechatronics, Iapani) e tusa ai ma le faiga masani a le gaosi oloa.

Telomere Length Measurement

O le fuaina o le umi o le telomeres o lymphocytes o le gataifale sa faia i luga o le DNA genomic. I le taimi tonu o le suʻesuʻeina o le PCR, o le aofaiga o le DNA ma se faasologa o le telomeric i le genome na fuafuaina. I le tutusa, o le PCR taimi masani na faia i luga o se kopi se tasi o le genomic DNA. Na matou amataina mai le proportionality o le fua faatatau o numera o matai matamata ma le tasi i le umi o telomeres.

Fuataga o le galomerase activity

Ina ia fuafuaina le gaoioiga o le telomerase, sa faʻaaogaina se metotia faʻatasi ma nisi suiga. O le gaoioiga o le enzyme sa suʻesuʻeina i le vaega ole monocytic ua filifiliina o sela (e tusa ma le 10,000 sene i le suʻega). O fusi monocyte na uuina i se paʻu mūmū mūmū, ma vavaeese ai le upusii. O se faʻataʻitaʻiga o le telomerase polymerase na faʻataunuʻuina ma le siʻosiʻomaga; o oloa maua na faʻatupulaia e le PCR taimi moni. O le aofaiga o oloa gaosi o lelomerase e tutusa ma gaoioiga o le telomerase (Mastercyr amplifier (Eppendorf, Siamani).

Suʻesuʻega Faʻamalosi Faʻafitauli

Ina ia iloiloina le mamafa o le atuatuvale o le oxidative, o le maualuga o le MDA na suʻesuʻeina e ala i le metotia o le luminol-faalagolago i le luminoline i le toto atoa.

Iloiloina o le mumū masani

Ina ia iloilo le ogaoga o le mumu o le afi, na matou suesue i le maualuga o le fibrinogen, o se masini C-reactive sili ona maaleale (CRP) (metotia immunoturbodimetric e faaaoga ai le SAPPHIRE-400 analyzer), IL-6 (auala immuno-enzyme).

Faʻaaloalo i amioga faʻapitoa

O le suʻesuʻega sa faia e tusa ai ma Taʻiala Lelei o Falemaʻi ma taʻiala o le Faaaliga a Helsinki. O le suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga na faʻatagaina e Komiti o Amio Taualoa o falemai uma o loʻo auai. Aʻo le i aofia i totonu o le suʻesuʻega

O tagata auai uma na mauaina le faʻatagaina tusitusia tusitusia.

Matou te faʻaaogaina le afifi o polokalame faʻapitoa faʻatusatusaina SAS 9.1 (Faʻamaumauga o Fuainumera Faamauina, SAS Institute Inc., ISA). O faʻamaumauga uma na tuʻuina i totonu o se faʻamaumauga faʻamau, ina ua maeʻa ona faia se suʻesuʻega suʻesuʻe e faʻamaonia ai mea sese na i ai ma mea e le o iai. Mo fua faʻatatau, o le asymmetry test ma le kurtosis sa faʻaaogaina, lea na faʻaalia ai le tufatufa atu masani o le tele o laina. O le tele o faʻamatalaga o loʻo tuʻuina mai o ni faʻatonuga taua ma ni mea e le masani ai (M-SD). O faʻatusa taua o nofoaga faʻapitoa i falemaʻi na faʻatusatusaina i ni vaega se lua e faʻaaoga ai le auʻiliʻiliga tutusa mo faʻaauau pea ma le x2 faitioga mo fesuiaiga eseese. Mo faʻataʻitaʻiga o taimi, na faʻaaogaina ai le Igilisi a Tamaiti aoga i le amanaʻia o le suiga Fcsher arcsin. Ina ia iloa se fuataga o le sootaga vavalalata i le va o laina, o se faʻasalalauga faʻasaʻo (Spearman tulaga faʻamaonia) sa faia. Le iloiloga o le tutoatasi vavalalata i le va o itu, o faʻataʻitaʻiga o le regression maualuluga ma le tele o suʻesuʻega o le faʻaogaina o laina ole laina. A maea le fuaina o le umi o le telomere, o le faʻaopopoina o le vaevaega o tagata gasegase i tulaga na faʻatinoina e faʻatatau i tulaga taua. O le vaega muamua e aofia ai tagata maʻi ma le umi o le telomere: mai le tau maualalo i le vaega lautele i le tuaoi o le uluai quartile (o lona uiga o le 25% o le tuaoi tufatufa). O le vaega lona lua e aofia ai tagata maʻi ma le umi o le telomere mai le tufatufaina atu i lalo ifo o vaega. O le vaega lona tolu e aofia ai tagata mamaʻi ma le umi o le telomere mai le tufatufaina atu i le 75% o le tufatufaina atu. O tagata o loʻo i ai le tele o le telomere, lea e avea ma pito i luga o le tufatufaga, na tofia i le vaega lona fa. O le manatu le aoga na teena i le p i E le mafai ona e maua le mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

E tusa ma le 189 tagata gasegase (64 alii ma le 125 tamaitai) sa aofia ai i le suʻesuʻega, lea na tuufaatasia i ni vaega se lua: faatasi ai ma le T2DM (i = 50) ma le leai o le maʻisuka (i = 139). O le umi o le T2DM o le 0.9 + 0.089 tausaga. O le averesi o tagata matutua ma le maʻisuka ituaiga 2 e 58.4 ± 7.9 tausaga, ma le vaega e pulea - 57.45 + 8.14 tausaga (p = 0.48). I le SD2 vaega, o le SBP o le 131.76 + 14.7 mm Hg, ma i le vaega faʻatonutonu - 127.78 + 16.5 mm Hg. (p = 0.13). O le MDA i le vaega T2DM e 3.193 + 0.98 μmol / L, ma i le vaega faʻatonu o le 3.195 + 0.82 μmol / L (p = 0.98). O le averesi o le IL-6 i le vaega T2DM e 3.37 + 1.14 pg / ml, i le vaega faʻatonu o 5.07 + 0.87 pg / ml (p = 0.27).

I le vaega o le maʻisuka, o le tele o tane e maualuga atu nai lo le vaega o tagata soifua maloloina (46% ma le 29%) (p = 0.013). O le fua o le tane / fafine i le vaega T2DM e 46/54% e tusa ma le 29/71% i le vaega faʻatonutonu (^ = 0.013). O le BMI o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu le maualuga nai lo tagata soifua maloloina: 30.28 ± 5.42 e tusa ma le 27.68 ± 4.60 kg / m2 (p = 0.002). DBP i le vaega T2DM e 83.02 ± 11.3 mm Hg. e tusa ma le 78.6 ± 9.3 mmHg i le vaega o loʻo pulea (p = 0.015). I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le umi o le telomeres lymphocytic na sili atu ona pupuu (p = 0.031), ma o le gaoioiga o le telomerase na matuā maualalo (p = 0.039) nai lo tagata soifua maloloina. I le vaega T2DM, o le kullusese plasma glucose (GPN) ma HbA1c maualuga na sili atu le maualuga nai lo le kulupu o le pule (p i E le mafai ona e maua le mea e te manaʻomia? Taumafai i le galuega filifilia o filifiliga.

9.59 + 0.54 9.76 + 0.47 0.031

Gaoioiga Telomerase 0.47 + 0.40 0.62 + 0.36 0.039

MDA, μmol / L 3.19 + 0.98 3.20 + 0.82 0.98

IL-6, pg / ml 3.37 + 1.14 5.07 + 0.87 0.27

CRP, mg / L 6.34 + 1.06 3.82 + 0.41 0.031

Fibrinogen, g / l 3.57 + 0.87 3.41 + 0.54 0.23

fibrinogen 0.30 + 0.04 0.11 + 0.03 0.004

Pusa 2. Faailoga o le gaosiga o le carbohydrate, faʻalavelave oxidative, faʻamafanafanaga tumau, lelomere le uumi ma le telomerase, e fuafua i le i ai o le T2DM

SD2 + ("= 50) ___ SD2- (" = 139)

O le umi o le tino-fua ("= 15) le tino-fua (" = 35) O le umi o le tino-fua ("= 76) le tino-fua (" = 63) P

HbA1c,% 11.54 + 3.57 13.48 + 3.24 0.072 10.98 + 1.83 11.59 + 2.03 0.075

GPN, mmol / L 0.83 + 0.13 0.95 + 0.17 0.02 0.76 + 0.16 0.78 + 0.14 0.59

MDA, μmol / L 2.81 + 0.78 3.35 + 1.04 0.09 3.24 + 0.78 3.14 + 0.87 0.58

CRP, mg / L 3.59 + 0.58 7.39 + 1.47 0.02 3.66 + 0.50 4.07 + 0.68 0.63

Fibrinogen, g / l 3.39 + 0.55 3.70 + 0.91 0.15 3.38 + 0.53 3.44 + 0.55 0.50

O le i ai o le fibrinogen maualuga 0.143 0.371 0.09 0.069 0.159 0.09

IL-6, pg / ml 5.95 + 3.89 2.43 + 0.51 0.39 5.70 + 1.31 4.41 + 1.08 0.45

Gaoioiga Telomerase 0.51 + 0.09 0.47 + 0.08 0.78 0.60 + 0.05 0.66 + 0.07 0.42

Gaioiga o le "Low" telomerase 0.417 0.710 0.09 0.512 0.474 0.73

Laulau 3. Faʻailoga o le faʻamaʻaloga o le oxidative, faʻamafanafanaga tumau ma le telomerase e faʻatatau i le umi vavalalata o telomeres

Telomeres umi Shortoa telomeres

Siata SD2 + ("= 15) SD2- (" = 76) P SD2 + ("= 35) SD2- (" = 63) P

MDA, μmol / L 2.81 + 0.78 3.24 + 0.78 0.08 3.35 + 1.04 3.14 + 0.87 0.35

CRP, mg / L 3.59 + 0.58 3.66 + 0.50 0.93 7.39 + 1.47 4.03 + 0.62 0.046

Fibrinogen, g / l 3.39 + 0.55 3.38 + 0.53 0.95 3.70 + 0.91 3.44 + 0.55 0.135

O le i ai o le fibrinogen maualuga 0.143 0.069 0.40 0.371 0.159 0.022

IL-6, pg / ml 5.94 + 3.89 5.70 + 1.31 0.94 2.43 + 0.51 4.41 + 1.08 0.10

Gaoioiga Telomerase 0.51 + 0.09 0.60 + 0.05 0.36 0.47 + 0.08 0.62 + 0.07 0.063

Gaoioiga i lalo ifo o le lelomerase "Low" 0.512 0.417 0.56 0.710 0.474 0.049

Laulau 4. Faʻailoga o le gaosiga o le carbohydrate, faʻalavelave faʻamaʻi, faʻamafanafanaga tumau, lelomere le umi ma le telomerase (AT), faʻalagolago i le i ai o le T2DM

Parakalafa SD2 + SD2- R

maualuga AT ATINAʻE ATI P maualuga Maualalo AT

HbA1c,% 7.19 + 0.60 7.36 + 0.80 0.45 5.19 + 0.58 5.35 + 0.41 0.16

GPN, mmol / L 7.55 + 1.40 8.47 + 1.79 0.09 5.17 + 0.51 5.33 + 0.44 0.14

MDA, μmol / L 2.93 + 0.90 3.23 + 1.01 0.34 3.06 + 0.93 3.34 + 0.72 0.25

IL-6, pg / ml 2.98 + 1.01 3.91 + 2.03 0.68 3.77 + 1.00 6.37 + 1.80 0.21

CRP, mg / L 5.34 + 1.40 7.12 + 1.76 0.43 4.14 + 0.78 2.55 + 0.26 0.06

Fibrinogen, g / l 3.62 + 0.70 3.66 + 0.85 0.87 3.60 + 0.50 3.37 + 0.43 0.034

O le i ai o le fibrinogen maualuga 0.375 0.259 0.43 0.205 0.075 0.09

Telomere le umi umi 9.77 + 0.50 9.43 + 0.42 0.02 9.81 + 0.51 9.70 + 0.45 0.33

tagata gasegase i le va o tagata e iai le "poto" ma le "umi" telomeres, e leai se eseesega tele i tulaga o le gaosiga o le gaʻo, le mamafa o le atuatuvale o le oxidative, ma le mumū tumau (Laulau 2).

I tagata gasegase i le T2DM ma le "poto" telomeres, o le maualuga o le CRP na sili atu le maualuga ma faateleina le fibrinogen na sili atu ona taatele. O eseesega i le maualuga ole MDA, fibrinogen, IL-6 e lei maua. O le gaoioiga o le Telomerase na laʻititi ifo i lalo i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2 ma le telomeres puupuu (9 = 0.063). O faʻataʻitaʻiga 'maualalo' o le telomerasiga na maua i tagata mamaʻi ma le T2DM ma le "poto" tino o le tino sili ona tele (9 = 0.049).

I totonu o tagata taʻitoʻatasi e iai le telomeres umi, o ni faailoga o le afi mumusu ma le faʻamaʻaloga o le oxidative, faʻapea foi le gaoioiga o le telomerase, na toetoe lava a tutoatasi mai le i ai o T2DM (Laulau 3).

O le galamerase i le median o le 0.50. O tagata uma e maualalo le taua o lenei faailo sa tofia i le vaega o le "failalo" telomerase, ma oi latou o latou gaoioiga o le telomerase e sili atu i lenei tau, i le vaega o le "maualuga" telomerase gaoioiga. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le tulaga o le metabolism o le gaʻo, o le gaioiga o meaʻai o le oxidative stress ma le mumū faifaipea e leʻi eseese i le va o nei vaega, sei vagana ai lelomeres i le vaega ma se "maualalo"

telomerase (p = 0.02). O le vaega o le pulega e leʻi faaalia ai foi le faalagolago i le maualuga o le atuatuvale o le oxidative, CRP ma le IL-6 i luga o le gaoioiga o le telomerase, ae peitai, o tagata taitoatasi o loo i ai se gaoioiga "maualuga" o le telomerase na faaalia ai le maualuga o fibrinogen (Ripoti 4).

I tagata gasegase i le T2DM ma le "low" telomerase, CRP na maualuga, faateleina le fibrinogen, ma le umi o le telomere e puupuu. O laʻasaga o le IL-6, MDA ma le fibrinogen i le vaega o le "low" telomerase gaoioiga e le faalagolago i le i ai o T2DM. I le vaega o le "maualuga" telomerase, o le feagai ma T2DM + ma le T2DM e le eseese i le tulaga o le faʻamaʻaloga oxidative, flammation faifaipea, ma le telomere (Lisi 5).

I le gasegase o le T2DM, o mafutaga na maua i le va o le telomeres ma le GPN, CRP, o le "low" telomerase activity, ae leai se fesoʻotaʻiga na maua i le matua, toto toto, BMI, HLA1c MDA, fibrinogen, ma le IL-6 (Laulau 6).

I le CD2 +, na o se faʻamaoniaga lelei na maua i le va o le temerase ma le umi o le telomere. I le vaega o le pulega, o le gaoioiga o le telomerase sa fesoʻotai lelei ma SBP, DBP, CRP ma fibrinogen (Ripiga 7).

Mulimuli ane, na faia ai se suʻesuʻega ole iloiloga ole laina, lea na faʻaaogaina ai le umi o le telomeres e avea ma fesuiaiga faʻalagolago, ma le tausaga, GPN, CRP, ma le "low" telomerase gaoioiga na faʻaaogaina e avea ma fesuiaiga tutoʻatasi. Na aliali mai na o GPN ma le CRP e tutoatasi ma le umi o le telomere (Laulau 8).

Aʻo faʻaaogaina le galomerase o se fesuiaiga faʻalagolago, ma e pei o le tutoʻatasi, o le DBP, GPN, CRP, fibrinogen, na i ai i le vaega CD2, naʻo le DBP (feedback) ma le fibrinogen (fesoʻotaʻiga tuusaʻo) na tutoatasi ma le gaoioiga o lelomerase ( laulau 9). I le CD2 + vaega, e leai se fegalegaleaiga tutoatasi i le va o mea suʻesuʻe ma gaoioiga o le telomerase (Laulau 10).

Na matou maua ai i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le umi o le tino-fuataga e sili atu ona puupuu nai lo tagata soifua maloloina. O le

Laulau 6. Faʻafesoʻotaʻi le umi o le telomere e fesoʻotai ma isi matāʻupu i vaega suʻesuʻe (Spearman tulaga faʻamaonia)

SD2 + (n = 50) SD2- (n = 139) telomere umi lelomere umi

Tausaga, tausaga -0.09, p = 0.52 -0.18, p = 0,535

GARDEN, mmHg -0.036, p = 0.81 -0.14 p = 0.09

DBP, mmHg 0.066, p = 0.65 -0.03 p = 0.75

BMI, kg / m2 -0.025, p = 0.87 -0.13 p = 0.13

GPN, mmol / L -0.42, p = 0.0027 -0.16 p = 0.05

HbA1c,% -0.23, p = 0.12 -0.03 p = 0.69

MDA, μmol / L -0.17, p = 0.24 0.07, p = 0.55

CRP, mg / L -0.40, p = 0.004 -0.05 p = 0,57

Fibrinogen, g / l -0.18, p = 0.22 -0.04 p = 0.65

IL-6, pg / ml -0.034, p = 0.82 -0.04 p = 0.68

Gaoioiga Telomerase 0.15, p = 0.33 0.03, p = 0.78

"Gaoioiga" maualalo "

meamea -0.32, p = 0.035 -0.06, p = 0.61

Pusa 7. Faʻatasiga o le gaoioiga o le telomerase faatasi ai ma isi faʻataʻitaʻiga i vaega suʻesuʻe (Spearman rank correlations)

Gaoioiga o lelomerase SD2 + (n = 50) SD2- (n = 139)

Tausaga, tausaga o GARDEN, mm Hg DBP, mmHg BMI, kg / m2 GPN, mmol / L НАА1с,% MDA, μmol / L SRB, mg / L

O le auai o CRP Fibrinogen maualuga, g / l IL-6, PG / ml

Le umi ole umi o le tino-fua

Umi umi le tino-fua

5, p = 0.35 2, p = 0.44 4, p = 0.37 -0.07, p = 0.65 -014, p = 0.38 -0.08, p = 0.64 - 0.064, p = 0.69 0.056, p = 0.73 0.03, p = 0.89-0.086, p = 0.59-0.006, p = 0.97

0.07, p = 0.52 0.20, p = 0.08 0.33, p = 0.003

-0,04 -0,17 -0,08 -0,11

p = 0.72 p = 0.14 p = 0.47 p = 0.47

0.11, p = 0.35 0.35, p = 0.002 0.28, p = 0.01 -0.19, p = 0.12

0.15, p = 0.33 0.03, p = 0.78 0.40, p = 0.0095 0.14, p = 0.22

e tutusa ma iuga o isi tusitala. Peitai, i se suʻesuʻega a M. Sampson et al. leai se mafutaga na maua i le va o le faapuupuuina o le umi o lelomeres lymphocytic ma faailoilo o le gaosiga o le carbohydrate (atonu ona o le numera laitiiti o

Laulau 5. Faʻailoga o le faʻamaʻaloga o le oxidative, faʻamafanafana tumau ma le umi o le telomeres e tusa ma le gaoioiga o le telomerase (AT)

Faʻataʻitū Maualalo Maualuga AT

SD2 + SD2-SD SD2 + SD2- r

MDA, μmol / L 3.23 + 1.01 3.34 + 0.72 0.68 2.93 + 0.90 3.06 + 0.93 0.68

IL-6, pg / ml 3.91 + 2.03 6.37 + 1.80 0.37 2.98 + 1.01 3.77 + 1.00 0.62

CRP, mg / L 7.12 + 1.76 2.55 + 0.26 0.016 5.34 + 1.40 4.14 + 0.78 0.44

Fibrinogen, g / l 3.66 + 0.85 3.37 + 0.43 0.11 3.62 + 0.70 3.60 + 0.50 0.90

Le i ai o le fibrinogen maualuga 0.259 0.075 0.043 0.375 0.205 0.21

Telomere le umi umi 9.43 + 0.42 9.70 + 0.45 0.016 9.77 + 0.50 9.81 + 0.51 0.80

Laulau 8. Faʻalagolago i le umi o le telomere i luga o le matua, GPN, CRP, faʻaititia le gaoioiga o le telomerase o ni fesuiaiga tutoatasi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2

Parakalafa B Faasaoga sese P

Tausaga, tausaga -0.0008 -0.008 0.92

GPN, mmol / L -0.076 0.036 0.004

CRP, mg / L -0.018 0.007 0.020

Gaioiga "Low" telome

taimi -0.201 0.125 0.116

Laulau 9. Lagolagoina o le galomerase i le tausaga, DBP, GPN, CRP, fibrinogen, GPN e avea ma fesuiaiga tutoatasi i le vaega o le pule

Parakalafa B Faasaoga sese P

Tausaga, tausaga -0.003 0.005 0.534

DBP, mmHg -0.010 0.004 0.012

GPN, mmol / L -0.105 0.081 0.20

CRP, mg / L 0.019 0.010 0.073

Fibrinogen, g / l 0.205 0.080 0.013

Pusa 10. Faʻalagolago i le galomerase i le tausaga, DBP, GPN, CRP, fibrinogen, GPN e fai ma fesuiaiga tutoʻatasi i le kulupu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2

Parakalafa B Faasaoga sese P

Tausaga, tausaga 0.002 0.008 0.74

DBP, mmHg -0.0001 0.006 0.98

GPN, mmol / L -0.006 0.039 0.15

CRP, mg / L 0.007 0.009 0.45

Fibrinogen, g / l -0.009 0.089 0.91

Vaega STI). O a matou suesuega na faaalia ai eseesega eseese i le HbA1c ma le GPN i tagata gasegase i le T2DM ma le "umi" ma le "poto" telomeres, ma na latou maua foi se sootaga le lelei i le va o le telomere ma le GPN. E mafai ona finauina e faapea, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lelomeres puupuu e fesootaʻi ma le puleaina o le maʻisuka, ma o le hyperglycemia, i le isi itu, e mafai ona i ai se aafiaga leaga i luga o le soifua matua matutua.

Na matou iloa o le galomerase gaoioiga i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e maualalo nai lo tagata soifua maloloina, lea e ogatusa ma nai faʻamaumauga e maua. O le matafaioi o le telomerase i le faagasologa o le matua o le matua e le mautonu ma e le lava le suesueina. Matou te leʻi faʻaalia se sootaga i le va o le telomerase ma le umi o le telomere, lea e ogatasi ma le manatu e le taua le matafaioi o le telomerase i le faatumauina o le umi o le telomere ile homestasis i le matua.

O le leaga o le aafiaga o le hyperglycemia i le biology o telomeres, e aofia ai i le gata i le endothelial, e maua mai i le masini o le atuatuvale o le oxidative ma le mumū faifaipea. Ae peitai, taua

E leai se eseesega i le maualuga o le MDA i le va o vaega o T2DM + ma T2DM (atonu e mafua mai i le umi o le maʻisuka ma le leai o se gasegase maualuga o le hyperglycemia, talu ai ona o le hyperglycemia i taimi umi e fesootaʻi ma le atinaʻeina o le mamafa o le faʻamaʻi faʻamalolo). Atonu e talafeagai le faʻaaogaina o faʻamaoniga saʻo o le faʻafitauli o le oxidative, e pei o le excretion urinary o le 8-iso-prostaglandin F2a. Na matou maua maualuga maualuga o faʻailoga mumusu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 nai lo tagata taʻitoʻatasi i le vaega pule. O le isi mea e le fiafia, IL-6, e pei ona faaalia talu ai nei, e tele ona aafiaga, e le gata o se cytone, ae o se myokine foi, o le faatupuina o le myogenesis ma le aafia lelei e aafia ai le malosi o le metabolism. Masalo o le mafuaʻaga lena na sili atu ona maualuga le maualuga o le TA-6, lea, e ui i lea, e manaʻomia ai se suʻesuʻega atili.

O le mimita umi e tau atu ai i le matua tuai, lelomere faapuupuu e ala i le faʻagaoioia o le faateleina o sela lymphocytic ma faʻafouina le faʻasaʻoina o le ROS, mafua ai le faʻaleagaina o le oxidative i le vaega pito sili o le DNA. I le 2012, na faaalia ai o le alualu pea i luma o le telomeres ma le faateleina o le umi o le T2DM e mafai ona fesootai ma le tutusa o le faateleina o le atuatuvale o le oxidative ma le mumū tumau. O a matou taunuʻuga e ogatasi ma faʻamaumauga mai suʻesuʻega talu ai. Na matou maua maualuga maualuga o le CRP ma laʻititi laʻititi maualuga o le MDA i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le telomeres pupuu nai lo tagata mamaʻi ma telomeres umi. Sa i ai se sootaga le lelei i le va o le umi o le telomere o le lymphocyte ma le faailoga iloga o le mumu o le mumu - CRP, lea o loo faailoa mai ai le aafia o le mumusu masani i le telomere faapuupuu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le vaega o le pulega, e leai se sootaga i le va o le CRP ma le telomere, lea e ogatusa ma taunuuga o isi suʻesuʻega. Le leai o se fesootaiga i le va o le IL-6, fibrinogen, ma le telomere i totonu o vaega uma e lua e mafai ona faamatalaina i le maualalo o le suiga o nei faailoga. E le gata i lea, o le faalagolago i luga o le maualuga o le faasalalauina o cytokine, e mafai e se tasi ona manatu faatauvaa i le maualuga o le mumu o le loto i totonu o le tino.

O faʻamaumauga faʻamaumauga i luga o le mafutaga o le mumusu masani ma le gaoioiga o le telomerase e feteenai. O le mumū tumau o le mumū e taʻitaʻia ai le faʻaogaina o le telomerase, lea na matou matauina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Faʻatasi ai ma le faʻalauiloaina ma le itiiti ifo o le faaumiumi o le mumu, e pei o le tulaga o le maʻi gasegase poo le atherosclerosis, e ese mai ai, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le gaoioiga o le telomerase, atonu o le a tauia i le natura, faʻaitiitia le faʻaitiitia o le telomere i le vaeluaina o lela

i lalo o le aʻafiaga o cytokini mumusu. O le mea moni, i le vaega o loʻo pulea, matou te maua se mafutaga lelei i le va o le telomerase ma faʻamaumauga o le mumū tumau.

E taua le faʻamamafa o, e tusa ai ma a tatou faʻamaumauga, o le maualuga o le atuatuvale o le oxidative, o le mumusu faifaipea ma le telomerase i tagata mamaʻi ma le T2DM ma le "umi" telomeres e leʻi ese tele mai faʻamatalaga tutusa i tagata soifua maloloina. E mafai ona manatu e le umi le umi o le T2DM, o le umi o le telomere e puipuia ai tagata mai mai aafiaga faʻaleagaina o le faʻamaʻaloga o le oxidative ma le mumū faifaipea, e maua ai le vave sili atu ma le faʻavaveina o mea na faaleagaina, e aofia ai toto toto. I le eseesega, i tagata gasegase i le T2DM ma le "poto" telomeres, e tusa lava pe puupuu le taimi o le faamai, o le mamafa o le mimilo faifaipea ma le tikeri o le faaitiitia o le gaoioiga o le telomerase na sili atu ona taua. E tatau ona manatuaina o tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 ma le pulea e tutusa i tausaga.

O loʻo faʻatupulaia le faʻamaoniga o le faʻapuʻupuʻu o le telomere o se mea autu i le faʻaitiitia o suauu faʻasao ma le vevela o le tino e fesootaʻi ma tausaga. O le mafutaga o le T2DM ma le faagasologa o le matua tuai ma le ogaoga o le mumū masani ma le atuatuvale oona e mafai ona faamatalaina ai le maualuga o le aafia o le CVD i lenei maʻi. O isi suʻesuʻega o le a mafai ai ona amanaʻia le umi o le telomere i tagata maʻi ma le maʻisuka ituaiga 2, o se vaega o tagata o loʻo manaʻomia le sili atu le malosi o le puleaina o le gaʻo gaʻo, lea o le a maua ai se auala sili atu ona patino i le togafitiga o le maʻi.

1. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le umi o le telomere e sili ona puupuu ma o le galuega o le telomerase e maualalo nai lo tagata soifua maloloina. O tulaga taua o le gaoioiga a le tino-merase i le suia o le umi o telomeres e lei faʻaalia.

2. O le maualuga o le MDA i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2 ma tagata soifua maloloina e toetoe lava tutusa. O le mumu taimi e sili atu ona logoina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 nai lo tagata soifua maloloina o se tausaga faapena. O le afaina o le taimi e fai ai se taʻimua i le faʻapuupuuina o lelomeres ma le faʻatupulaia o le galomerase.

3. I tagata gasegase i le T2DM ma le "umi" telomeres, o le mamafa o le atuatuvale oxidative ma le mumū faifaipea e le ese mai tulaga tutusa i tagata soifua maloloina

4. I tagata gasegase ma le T2DM, o lelomeres "puupuu" e fesootaʻi ma le puleaina o le maʻisuka ma sili atu le ogaoga o le mumu o le maʻisuka.

5. Telomeres "uumi" puipuia tagata mamai mai le maʻisuka mai aafiaga leaga o le faʻamaʻaloga o le oxidative ma le mumū tumau.

E leai se feeseeseaiga.

O le suʻesuʻega sa faia o se vaega o le galuega a le Setete "O le suʻesuʻeina o masini sikolasipi o le atherogenesis ina ia mafai ai ona atiaʻe se auala mo le vave suʻesuʻeina o le atherosclerosis o le vailaau faʻamalosi mo le atinaʻe o maʻi cardiovascular ma o latou faʻafitauli."

Manatu o suʻesuʻega ma mamanu - E.N. Dudinskaya, O.N. Tkacheva, I.D. Strazhesko, E.V. Akasheva.

Aoina ma le gaosia o mea - N.V. Brailova, E.V. Plohova, V.S. Pihtina.

Faʻamaumauga o faamaumauga faʻamaumauga - V.A. Faamanuiaina.

Tusiaina o se tusitusiga - N.V. Brailova.

Faʻatonutonu - E.N. Dudinskaya, O.N. Tkacheva, M.V. Shestakova, S.A. Faiga.

E faafetai le 'au tusitala ia A.S. Kruglikov, I.N. Ozerov, N.V. Gomyranova (Federal State Budgetary Institution "Centre Research Center mo Medicinal Preventive" o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Russian Federation) ma D.A. Skvortsov (Institute of Physical and Chemical Biology o loʻo faaigoa i le AN Belozersky GBOU VPO MSU na faaigoa ia MV Lomonosov) mo fesoasoani i le faʻatinoga o le suʻesuʻega.

1. Rajendran P, Rengarajan T, Thangavel J, et al. O le vascular 4 endothelium ma faʻamaʻi tagata. Int J BiolSci. 2013.9 (10): 1057-1069. doi: 10.7150 / ijbs.7502.

2. Rodier F, Campisi J. E fa foliga o le senescence cellular. J Cell Biol. 2011,192 (4): 547-556. doi: 10.1083 / jcb.201009094.

3. Inoguchi T, Li P, Umeda F, et al. O le maualuga maualuga o le kulukose ma le fatty acid e faaosofia ai le gaosiga o meaola o le okesene e maua mai i le protein 6 kinase C-faʻalagolago i le C-faʻalagolago i le NAD (P) H oxidase i vailaʻau vascular. Maʻisuka. 2000.49 (11): 1939-1945.

Benetos A, Gardner JP, Zureik M, et al. Short Telomeres ua Faʻatasi ma le Faʻateleina o le Carotid Atherosclerosis i Tagata Mataʻutia. Maualuga maualuga 2004.43 (2): 182-185. doi: 10.1161 / 01.HYP.0000113081.42868.f4.

Shah AS, Dolan LM, Kimball TR, et al. Aafiaga o le Umi o le Maʻisuka, Puleaina o le Glycemic, ma Faʻasologa o Faʻasologa o Lamatiaga o le Cardiovascular Faʻamatalaga i le Early Atherosclerotic Vascular Changes in Adolescents

ma le Autalavou Matutua e iai le Tisuka 2 Maʻisuka Meli. J Clin Endocr Metab. 2009.94 (10): 3740-3745. doi: 10.1210 / jc.2008-2039.

7. Zvereva M.E., Scherbakova D.M., Fesoasoani a le Aufaigaluega. Telomerase: fausaga, galuega ma auala e faʻatonutonu ai gaoioiga. // Suʻega i le kemisi o meaola. - 2010. - T. 50 .-- S. 155-202. Zvereva ME, Shcherbakova DM, Dontsova OA. Telomeraza: agavaʻa, funktsii i puti regulyatsii aktivnosti. Uspekhi biologicheskoi khimii. 2010.50: 155-202. (I Rusia.).

8. Tulafono a Morgan G. Telomerase ma le mafutaga vavalalata ma le matua. Suesuega ma Lipoti i le Biochemistry. 2013.3: 71-78.

9. Effros RB. Telomere / telomerase dynamics i totonu o le tino puipuia o le tagata: Aafiaga o faʻamaʻi pipisi ma le atuatuvale. Exp Gerontol. 2011.46 (2-3): 135-140.

10. Ludlow AT, Ludlow LW, Roth SM. Faia e Telomeres le Fetuunaiga i le Faʻamalosi Faaletino? Suʻeina o le Aafiaga o le Faatinoga i le Telomere Length ma Telomere-Faʻaleagaina. BioMed Research International. 2013,2013: 1-15.

11. Ghosh A, Saginc G, Leow SC, et al. Telomerase faʻatonutonu saʻo le NF-xB-tusiga faʻaliliu. Nat Cell Biol. 2012.14 (12): 1270-1281.

12. Qi Nan W, Ling Z, Bing C. O le aafiaga o le telomere-telomerase system on the diabetes bronchitis and its vascular complications. Tomai e Iloiloina Taunuuga Taimi. 2015.19 (6): 849-864. doi: 10.1517 / 14728222.2015.1016500.

13. Cawthon RM. Telomere measurement e ala i le PCR faʻatusatusa. Nucleic Acids Res. 2002.30 (10): 47e-47.

14. Kim N, Piatyszek M, Prowse K, et al. Faʻatasiga faapitoa o le gaoioiga o le telomerase tagata ma tino ola pea ma le kanesa. Saienisi. 1994,266 (5193): 2011-2015.

15. Huang Q, Zhao J, Miao K, et al. Faʻatasi i le va o Telomere Length ma le Momo 2 Maʻisuka Suetusi: O se Meta-Suʻesuʻega. Plos tasi. 2013.8 (11): e79993.

16. Sampson MJ, Winterbone MS, Hughes JC, et al. Monocyte Telomere Faʻasalaga ma le faʻaogaina o le DNA i le ituaiga 2 Tisuka. Maʻisuka Care. 2006.29 (2): 283-289.

17. Kuhlow D, Florian S, von Figura G, et al. Lelomerase deficiency e faʻaleagaina ai le glucose metabolism ma le insulin secretion. Aging (Albany NY). 2010.2 (10): 650-658.

18. Pal M, Febbraio MA, Whitham M. Mai le cytokine i laʻuokine: o le tulaga o le interleukin-6 i le tulafono faatonutonu. Immunol Cell Cell Biol. 2014.92 (4): 331-339.

19. Lichterfeld M, O'Donovan A, Pantell MS, et al. O le Lolammy Inflammatory Load e fesoʻotaʻi ma le Leukocyte Lelomere Length i le Soifua Maloloina, Tupulaga ma le Tino Suʻega Suesuega. Plos tasi. 2011.6 (5): e19687.

20. Federici M, Rentoukas E, Tsakahas K, et al. Sooga i le va o le Telomerase Gaoioiga i le PBMC ma Faailoga o le Inflammation ma le Endothelial Dysfunction in Patients with Metabolic Syndrome. Plos tasi. 2012.7 (4): e35739.

Tuua Lau Faamatalaga