O le maʻisuka inisalini e sili atu

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le fuaina o le fualaau o le insulin e tatau mo se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e tausia ai le masani ai o le tino ma fesoasoani i le tulaga o le toe faʻafoʻi o le maʻi. O le tui o le inisalini o loʻo faʻatusalia e iunite o meaola o meaola - ED. O lenei fualaau faasaina ua faatau atu i fagu faapitoa. E tasi le 5 ml le fagu e aofia ai le 200 vaega o le inisalini. I le faʻaaogaina o fuainumera faigofie, e mafai ona e fuafuaina o le 1 ml o le vailaʻau e aofia ai le 40 iunite o fualaau faasaina. Mo le faʻaofiina o se tui o le inisalini, e faʻaaogaina se togafiti faapitoa, lea e faʻaaogaina ai le UNIT.

E faapefea ona fuafua le numera o iunite falaoa

O le "faailoga" o le taumafa o tagata mamaʻi ma le maʻisuka o gaʻo. Ina ia mafai ona fuafuaina a latou mea i totonu o se oloa faapitoa, o le areto falaoa XE o loʻo faʻaaogaina, lea e faʻaaogaina o se tuufaatasiga tutusa o le faʻatusatusaga. E talitonuina o loʻo i ai le 12 g o vailaʻau gaʻo mama ma e mafai ona faʻaititia le suka i le 1.7-2.7 mmol / L. Ina ia iloa le tele o le carbohydrate i le oloa ua maeʻa, e tatau ona e vaevaeina le aofaʻi o meaʻai gaʻo ua faʻaalia i luga o le oloa na gaosia i le 12. E fai ma faʻataʻitaʻiga, o le fausiaina o mea faʻanatura ma le falaoa e faailoa ai 100 g o oloa e aofia ai le 90 g o carbohydrates, vaevaeina lenei numera i le 12 100 g falaoa e aofia ai le 7.5 XE.

E faʻapefea ona fuafua le faʻamatalaga glycemic

GN - glycemic load is a indicator e atagia ai le lelei ma le tele o meaʻai i totonu o meaʻai. Ina ia mafai ona fuafua, e tatau ona e iloa le faasinomaga glycemic - GI i le pasene. O lenei faailoilo e atagia ai le fua faatatau lea e tupu ai le absorption o gaʻo i totonu o le tino. E mafai ai e oe ona fuafua pe faapefea ona faʻaleleia le maualuga o le suka i le toto pe a maeʻa le faʻapalaina o se oloa faʻatusatusa i le tulaga masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le GI o le 80 o lona uiga pe a uma ona 'ai e le tagata maʻi le 50 g o se oloa faapitoa, o le maualuga o le suka o le toto e 80% o le tau o loʻo matauina i totonu o le toto pe a uma le 50 g o le kulukose mama.

Faatomuaga ma le fuafuaina o le fuainumera manaomia o le inisalini

Pe a fuafua le inisalini, e tatau ona iloiloina le tikeri o le maʻisuka. E tatau foi ona e manatuaina e leai se sili atu i le 1 le iunite o fualaau faasaina i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino e mafai ona faia i aso taitasi i se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, pe a le mafai ona tupu.

Faʻasologa mo tagata mamaʻi na i ai tulaga eseese o faʻamaʻi:

  1. O ai e 1 le tikeri o le faamai ua faailoaina talu ai nei - 0.5 iunite / kg.
  2. O ai e 1 le tikeri o le maʻisuka, ma o le umi o le taui e 1 le tausaga pe sili atu - 0.6 iunite / kg.
  3. O ai e 1 le tikeri o le malosi o le maʻisuka ma o se tulaga o taui e le maluelue - 0.7 U / kg.
  4. O ai na maua le maʻisuka - 0.8 iunite / kg.
  5. O ai e maua i le maʻisuka faʻalavelaveina e ala i le ketoacidosis - 0.9 U / kg.
  6. O fafine maʻitaga i le 3rd trimester ua atofaina i le 1.0 iunite / kg.

Faafetai i le folasaga o le inisalini faaumiumi, o se aafiaga o le faataitaiina o amioga o le natura moni e ausia. O lenei fualaau faasaina e masani ona faia aʻo leʻi faia le taeao ma ao lei faia le aiga o le afiafi. I isi taumafataga, e masani ona le faʻaaogaina le fualaau faasaina. Ole fua ole aoga o se pati ma faʻamalosi fualaau i le aso e tatau ona ese mai le 14 i le 28 iunite. O lenei faailo e ono fesuisuiai e fuafua i tulaga ma toto maualuga o suka. O lenei mea e manaʻomia ai le suʻesuʻeina e le aunoa o le tagata lava ia, ma faʻaaogaina se glucometer.

Pe a fuafuaina le inumaga o le inisalini, e tatau ona faalagolago i faʻamatalaga i:

  • urine ma le toto kulukose
  • taimi o le aso
  • le aofaʻi o meaʻai gaʻo e fuafua e faʻaaogaina pe a uma le tui,
  • gaioiga faaletino ao lei amataina ma pe a maeʻa taumafa.

O mea taua ua taua i luga e taua tele i le fuafuaina, ae le na o le pau.

Pe a fuafuaina le inisalini, e tatau ona e faʻaaogaina le faiga o loʻo i lalo: suauu o aso taitasi × ​​o le mamafa o le tino, ona vaeluaina lea e 2. Mo se faʻataʻitaʻiga, o aso uma e 0.7 iunite. Faʻateleina i le mamafa o le mamafa o le mamafa o le 70 kilokalama, tatou te maua ai le 49. E vaevaeina i le 2, tatou te 24 (vavae ese le tau). O lona uiga, i le aiga o le taeao e tatau ona e ulufale i le 14 iunite, ma i le 'aiga o le afiafi 10 iunite.

Faʻataʻitaʻi le ICD: 49-24 = 25. Mai lenei mea matou te maua ai ao lei oʻo i le taeao, e tatau ona e ulufale atu i le 9-11 iunite, ao lei amataina le 6-8 malo ma ao leʻi faia le 'aiga 4-6 iunite. Ma le isi, e tatau ona e fetuunai le maualuga o le fualaau faasaina e fuafua i le maualuga o le glycemia. Lapataiga: o lenei faʻatusatusaga e fetaui ma e manaʻomia le faʻamaonia faʻamaonia. Ina ia mafai ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o faʻataʻitaʻiga, e tatau ona amanaʻia le gaioiga o loʻo i ai nei o le kulukose.

Afai e te siakiina pea le maualuga o le suka o le toto, ia saʻo le fuaina o le inisalini ma mulimuli i fautuaga uma a le fomai, e mafai ona e taitaia se olaga umi ma le malosi.

Inisalini e sili atu

  • 1 saʻo saʻo
  • 2 ituaiga o overdose
  • 3 Mafuaaga o togafitiga
  • 4 Faʻailoga autu
  • 5 Taunuuga o le Faatoilaloina o Inisalini
    • 5.1 Hypoglycemia
    • 5.2 O le vaʻaia o le hypoglycemic
  • 6 O le a le mea e fai i le tulaga o le sologa lelei?
  • 7 fua faʻasolo
  • 8 Puipuiga o le faʻasao

O le maʻisuka ituaiga 1 o le insulin-faʻalagolago ma e manaʻomia ai pea le iniseti o le insulin. Mo nisi mafuaʻaga, e tupu tele le inisalini - o se mea mataʻutia e mafua ai le tele o faʻafitauli. O le filifiliga o le ituaiga o hormone ma lona metotia e tatau ona faia e le fomaʻi aoga. Ole suiga e aunoa ma le faatagaina i le fua ole taimi ole injections e ono afaina.

Tatau tatau

E le naʻo le ituaiga 1 maʻisuka ae o tagata afeleti foi latou te maua le inisalini o le inisalini e avea o se vaega o sauniuniga faʻamautu.

O fua o le inisalini e fuaina i iunite ma taʻu mai "ED" poʻo le "ME". O le tulaga faʻaonaponei, lea e taʻu mai ai le 1ED = 1/24 mg o le hormoni i foliga tioata, na toe faʻaaogaina i le 1958. E mafai ona e faʻauluina le inisalini i se tagata soifua maloloina i se aofaiga e le silia le 2-4 iunite. O tagata taʻavale i le amataga o aʻoaʻoga e fautuaina e amata i le 2 iunite ma faasolosolo malie le faʻaleleia o le fua, e le silia le 20 iunite. I le maʻisuka, o se vaega o le taui o le maʻi, e tusa ma le 20-50 iunite ua faʻalauiloaina i le aso. O le faʻamaoniga tonu e filifilia e le fomaʻi, ma e faʻalagolago i mea nei:

  • ituaiga o gaioiga o fualaau faasaina,
  • tausaga ma le mamafa o le maʻi
  • tulaga o le faamai
  • soifua manuia tagata
  • tolu masina i le taimi o le maitaga,
  • le faalagolago o le faʻaaogaina o fualaau faasaina i le taimi o le aso ma le taumafa o mea taumafa.

Toe foʻi i le laulau o mea

Ituaiga o le maualuluga

I le gasegase o le hormone, o le coma e mafai ona tupu i le maʻi.

I se tagata soifua maloloina, o le televave o le inisalini e tupu vave atu nai lo le maʻisuka, e tusa lava pe faʻaaogaina sina vaega o le hormone. O ituaiga o le eseesega eseese e fuafua i le maualuga o le hormone ma le umi o le le talafeagai togafitiga. O ituaiga nei e mafai ona iloga:

  • Faʻasologa o le faʻasologa o maʻi. E atiina ae pe a fai e le umi le puleaina o le hormone. E faʻaalia o ia lava o ni faʻamaoniga o le hypoglycemia i le 35% o mataupu.
  • Ricochet hyperglycemia. O le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa ua manatu o se mea ofoofogia. A maeʻa le hypoglycemia lea e tupu i le po, o le tagata maʻi e atiaʻe le hyperglycemia i le taeao.
  • Aotele tele. Tautala i le hypoglycemia ma faailoga iloga. O le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa e tupu pe afai e te ulu i se tasi taimi umi o le fualaau faasaina. O le faiai o le faiʻai tele, coma, ma le oti e mafai.

Toe foʻi i le laulau o mea

Mafuaaga o togafitiga

O mafuaaga nei o le hormonone overdose ua faailoaina:

  • faʻaaoga sese o le homone i se tagata e leai se maʻisuka,
  • solia i le fuafuaina o le fualaau,
  • fesuiaiga i se isi fualaau faasaina poʻo le faʻaaogaina o se ituaiga suauu eseese,
  • intramuscular, e le o se mea faʻapitoa,
  • gaoioiga faʻaletino e aunoa ma le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo,
  • mea sese a le tagata maʻi pe a faʻasoa le hormoni o ituaiga pupuu ma faaumiumi ituaiga o gaioiga,
  • teenaina o meaai pe a uma le tui,
  • ava malosi.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻailoga autu

O se faʻalavelave taua o le inisalini o le hormone e taʻitaʻia ai se paʻu. I se tulaga ogaoga, e ono maliu se tagata.

Ina ia taofia se osofaʻiga o le hypoglycemia, e lava lava le 'ai sina koko koko.

Afai o le maʻisuka e foliga le mautonu ma le le lelei ona tali atu i isi, e ono iai sona hypoglycemia. O lenei tulaga e mafai ona mafua ai le vaivai ma le loloto. O le mea lea, e taua le iloa le faateleina o le hormone i le tino ao le i oʻo i luma. O le faailoga autu o le faateleina o le insulin o le plasma o se lagona le mafaamaloina o le fiaaai. I le taimi lea, e tatau ona e 'ai se mea suamalie, mo se faataitaiga, o se sukalati poo se sipuni o suka mama. Afai e le faia lenei, o mea nei e tupu:

  • vaivaiga i le tino
  • lima gatete
  • numera o le laulaufaiva
  • faʻanoanoa vaaia
  • faʻateleina le sosolo
  • Tachycardia
  • sauaina po o le vevesi o le mafaufau,
  • leai se mafaufau.

Toe foʻi i le laulau o mea

Hypoglycemia

O le tui ile inisalini o se togafitiga matautia. O ona taunuuga, e tusa lava po o le a le faigata, e afaina ai le tulaga o le tino atoa. E mafai e le hypoglycemia ona umi se taimi ma e le o se lamatiaga i le olaga. Afai e masani ona tupu togafitiga, o le tagata maʻi e atiina ae ni faaletonu mafaufau. I tamaiti, ona o le hypoglycemia, o le atinaʻeina o le mafaufau ua taofia pe taofia. Afai e le pulea lenei tulaga, e mafai ona tupu se coma.

Toe foʻi i le laulau o mea

O le hypoglycemic coma

O lenei tulaga ogaoga, e tupu ona o le maualuga o le inisalini poʻo le mumusu e 'ai pe a uma le iniseti, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻanoanoa poʻo le oti. Faailoga o togafitiga e mafai ona vaevaeina i le 4 vaega:

O le leiloa o le mafaufau e aunoa ma se fesoasoani e mafai ona iu i le oti.

  1. Ovagenesa matelaina o le cerebral cortex. O faʻamaoniga o faailoga o le hypoglycemia, o loʻo faʻaalia muamua.
  2. Faʻaleagaina o le vaega o le mafaufau-pituitary o le faiʻai, ona tupu ai lea o le sosolo, o le tagata ua amata ona amio le talafeagai.
  3. Le afaina o le ogatotonu. Faʻapenaina e tamaiti aʻoga, faʻafefe. I se tulaga lautele, o se osofaiga e tutusa ma se faʻaaliga o le maʻi maʻi.
  4. Le iloa le mafaufau. O se taimi faigata, i le leai o se fesoasoani manaʻomia, e mafai ona faia i le cerebral edema ma le oti.

Soʻo se tagata pe a maeʻa se hypoglycemic coma e iai ona aʻafiaga. O lenei tulaga e tatau ona faʻamaonia ai le soifua maloloina o le maʻi. Afai e vave aveeseina se tagata mai lenei tulaga, o lona faʻalagolago i le inisalini inisiua e faʻaleagaina. Aʻo leʻi oʻo i lenei maʻi, o le faʻaalia o le gau o le hormone na tupu mai i le mavae o le 2-3 itula, na ola mai le tagata o loʻo maʻi le maʻisuka ile 1 itula talu ona tuai ona tui.

Toe foʻi i le laulau o mea

O le a le mea e fai pe a tulaʻi i luga?

I le tulaga o le maualuga o le inisalini, e taua le tuuina atu o le fesoasoani i le ua afaina. Ae ao le i toe faia se gaioiga, e tatau ona e mautinoa o faailoga e foliga mai o se faailoga o le hypoglycemia. Ina ia faia lenei mea, ua fautuaina e faʻatuina le faʻaalia o le suka i totonu o le toto o le maʻisuka e faʻaaoga ai se glucometer. O le masini e mafai ai ona e maua se taunuuga i totonu o le 5 sekone. Afai o le taunuuga e 5.7 mmol / l, o le suka e masani lava. I lalo ifo o lenei tau aogā, o le sili atu ona ogaoga o le maualuga.

Ina ia faʻaitiitia le tulaga o se tagata, e mafai ona e avatu ia te ia le lauti suamalie.

Fesoasoani Muamua mo le hypoglycemia ua paʻu ifo i tulafono nei:

  • Fafaga le tamaloa suamalie. Candy, bun, suauu mama po o le lauti suamalie o le a faia.
  • Fai se tui malosi o le vaifofo o le kulukose. Ole aofaiga o tupe e faalagolago i le tulaga ole maʻi.

Pe'ā tuʻuina atu le fesoasoani muamua i le faateleina o le inisalini i le toto, e le mafai ona faʻatagaina le maualuga o le kulukose. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le a oʻo atu ai i le maʻisaga.

Toe foʻi i le laulau o mea

Fua faʻatau

I le le maua o togafitiga faafomaʻi, o le tele o le inisalini e afaina ai se taunuuga o le oti.Ole fua o le inisalini mo le maʻisuka e fuafuaina e tagata taʻitoʻatasi o le tino, tino o le tino, meaʻai ma meainu malosi. Mo nisi tagata, 100 IU o le aofaiga matautia o le inisalini. I isi tulaga, o le maliu e tupu ma le faʻaofiina o le 300-500 IU o le fualaau faasaina. Ae o le taua tele o le fua o le insulin e le masani ona faaosofia ai le oti. O mataupu e iloa pe a gasegase tagata mama ina ua maua le inisalini i le aofaiga e 3000 IU.

Toe foʻi i le laulau o mea

Puipuiga o le puipuiga

O le auala autu e puipuia ai le inisalini o le faʻaaogaina o sauniuniga o le hormone e tusa ma le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi i le fualaʻau na ia faʻaalia. O se endocrinologist e faatonuina le togafitiga insulin. Injections e tatau ona faia i le taimi e tasi. E le mafai ona e suia le faasologa o le injections ma le tui, pe faʻamaʻaʻa atoa le tui. Ina ia mafai ona vave gaʻo le hormone, e fautuaina le tuʻuina atu o inisua i le manava. Inisalini togafitiga o lona uiga o le teena atoatoa o le faʻaaogaina o le ava malosi.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le a le mea e sili atu ona tupu

O le tele o le faʻasologa na faʻamatala e le fomaʻi e mautinoa lava e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le maʻi o le hypoglycemic. O lenei tulaga e faʻaalia i le maualalo o le toto toto, lea e mafai ona afaina. Afai o loʻo faia se faʻasolosolo taua, o le fesoasoani muamua lava e manaʻomia, lea e mafai ona laveaʻi ai le ola o le maʻisuka. Peitai, i le vaitaimi lea, e taua tele le mafai ona iloa le va o le hypoglycemic ma le hyperglycemic syndrome, aua o nisi taimi, a maeʻa le puleaina o le inisalini, o le faʻaitiitia o le maʻi o le maʻi e mafua mai i le oso i le glucose.

Mo faʻamaʻi pipisi, o uiga nei e uiga lelei:

  • fia inu tele
  • faʻaauau faifaipea
  • lagona le lava
  • faanenefu vaaiga
  • malogo ma le suamalie o le paʻu,
  • matagogo
  • arrhythmia,
  • mafaufau le lelei
  • coma.

I lenei tulaga, o loʻo i ai le solia o le galuega a le faiʻai, lea e sili ona lamatia mo tagata matutua. E mafai ona latou atiaʻe faʻamaʻi, paresis, faʻaititia ai le malosi o le mafaufau. E maʻi foi le tino cardiovascular - o le toto faʻaitiitia o le toto, lea e masani ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le myocardial, thrombosis vascular, ma le maʻi o le gaʻo. I lenei tulaga, e tatau ona fesoasoani le tagata maʻi e tui le hormone aʻo leʻi oʻo mai le falemaʻi.

Afai o le televave na mafua ai se tulaga o le hypoglycemic, o mea nei e matauina:

  • faateleina le osofaiga, fefe,
  • sosolo
  • leo maso
  • tamaiti aoga
  • afu ma e oo lava foi i le vili
  • vaomalo, maʻi tiga,
  • amio le talafeagai
  • muamua-syncope.

Afai e le o faia ni fua faanatinati, e mafai e le tagata gasegase ona atiae le cerebral edema, lea o le a oo atu ai i le faaleagaina e le mafai ona suia i le fatugalemu o le tino. O masaniga masani o le toto i totonu o tagata matutua e mafua ai le suia o uiga o tagata, ma i tamaiti e mafua ai le faaitiitia o le atamai. E le gata i lea, o le oti e le o aofia ai.

Fesoasoani Muamua

Afai o loʻo i ai faʻamaoniga o le hypoglycemic coma, e tatau ona fai taga nei e faʻamautinoa ai le tulaga o le maʻi:

  1. O maʻi suka e manaʻomia le tuʻuina atu o se mea inu poʻo se mea suamalie-lauti ma le suka, lole poʻo le meli.
  2. Ia faʻamautinoa le mautu o le nofo poʻo le tuʻuina atu o le tulaga.
  3. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, e tatau ona faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le tagata maʻi i lona itu ma tuʻu se fasi suka i lona alafau.
  4. Ia mautinoa e valaʻau le au o le falemaʻi.

I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, 40% kullukose (50ml) e faʻatonuina i le va o le tagata maʻi. Afai e le mafai ona faʻaaogaina le vailaau faʻasaina, o le a faia i se auala faʻapitoa - 500 ml o le 6% kulukose poʻo le 150 ml o le 10% kulukose i totonu o se teema.

Ina ia aloese mai le maualuga o le inisalini i le maʻisuka, e taua le matauina o mea e puipuia ai: aua le tui i le po, pe afai o le maʻi e le o le po i lalo o le vaavaaiga a le au fomaʻi. A uma mea uma, e mafai ona tupu se tulaga maualuga o le hypoglycemic i le po, pe a leai se fesoasoani a se tagata. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai i taimi uma faigofie faʻamalosi faʻamalosi.

Faʻafefea ona fuafua le fualaau

O le fua o le hormone mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua na o se fomaʻi e faatonuina. O le vaega autu i le fuafuaina o le aofaiga o se vailaau e taua o le mamafa o se tagata. Ae ui i lea, o nisi o loʻo talitonu pea o le mea taua o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O lenei faʻamatalaga e le sao, ua leva ona faʻafitia e le saienisi. Ua finau tagata Endocrinologists e tatau ona e ulufale i le tele o iunite o inisalini ao mamafa le tagata.

Le fua faʻasaʻo mo tagata taʻitoʻatasi. E fautuaina le faʻaaogaina o se tufatufa faapitoa, lea e faʻapipiʻi i le paʻu o le puʻu o le manava e faʻaaoga ai se paipa, ma o le aofaiga manaomia o le hormone e masani lava ona tuʻuina atu i le toto o le tagata maʻi.

Faʻamaumauga o le faʻalavelave

O le insulin e masani lava ona faʻaaogaina e le maʻisuka, ae o ona aafiaga e tele e faʻaaogaina i isi tulaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le aʻafiaga o le inisalini na maua ai le faʻaaogaina o le tino.

O meaola o le inisalini e filifilia taitoatasi, i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. I lenei tulaga, e tatau ona fua le kulūkose i totonu o le toto, e iloa ai metotia o le pulea e le tagata o ia lava.

Mo se tagata soifua maloloina, o le fua e "leai se leaga" o le fualaau faasaina e mai i le 2 i le 4 IU. Faʻapenaina e le Bodybuilders lenei aofaiga i le 20 IU i le aso. I le togafitiga o le maʻisuka, o le tele o vailaʻau e faʻatonutonu i aso taitasi e eseese i le va o le 20-50 iunite.

O le maualuga o le fualaau faasaina e mafai ona tupu mo ni mafuaaga:

  • fomaʻi mea sese - tuiina o le inisalini i se tagata soifua maloloina,
  • sese
  • faʻaaogaina o se fualaau fou poʻo le fesuiaiga i se isi ituaiga suauʻu,
  • mea sese i le taimi o le tui - o le folasaga e le o se mea faʻapitoa,
  • gaoioiga faaletino e aunoa ma le aveina o gaʻo,
  • faʻamalositino aʻo faʻaaogaina le inisalini lemu ma le vave,
  • leai se meaʻai pe a uma le tui.

O le gauai i le inisalini e faateleina i le uluaʻi masina muamua o le maitaga, e le o le talaaga o le faaletonu masani o le tino, ma le gaʻo gaʻo.

O le a le taimi e tupu ai le inisalini tele i le tino? E mafai ona tupu lenei mea, pe afai ei ai le solia o le gaosia o le hormone e le pancreas (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamalosi).

E tatau ona e matua faʻaeteete e uiga i le faʻaaogaina o le insulin ma le ava malosi. I le faʻamuamua, o ava malosi e le fautuaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Ae ona o le faʻasaina o fomaʻi e le taofia tagata uma, o fomaʻi e fautuaina e matau tulafono nei e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o aʻafiaga i itu:

  • ao le i taumafaina le ava, e tatau ona faaitiitia le tui masani o le inisalini,
  • ao lei amataina pe a uma ona inu ava malosi, e tatau ona e 'ai i meaʻai e telegese gaʻo,
  • tuuina atu le fiafia i le ava malosi,
  • pe a inuina le ava malosi i le aso e sosoo ai, e tatau ona fetuunai le fua o le inisalini, faʻataʻitaʻiina i fua o le suka toto.

O le maliu ma le maualuga o le inisalini e mafua mai ona o se hypoglycemic coma. O le fualaau o le fualaau faasaina, lea e tau atu i le oti, e faalagolago i le faapalepale o le inisalini e tino patino taitasi, o le mamafa o le maʻi, mea taua - o le taumafaina o meaai, ava malosi ma isi. Mo nisi, o le folasia o le 100 IU o le fualaau faasaina o le a matautia; mo isi, o fuainumera e mai le 300-500 IU. O mataupu e iloa pe a ola tagata pe a uma le tuiina o le inisalini i le aofaiga e 3000 IU.

Faailoga o le tele o inisalini

Ole inisalini ole maualuga i le toto e tau atu i le faʻaititia o le kulukose. E mafai ona e talanoa e uiga i le hypoglycemia ma se faailoga o le itiiti ifo i le 3.3 mmol / L i le toto capillary. O le fua faatatau o le atinaʻega o faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago i le ituaiga vailaʻau o loʻo faʻaaogaina.Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le inisalini vave, o faʻamalositino e atiaʻe pe a mavae sina taimi puupuu, faatasi ai ma le tuiina o le inisalini lemu mo se vaitaimi umi atu.

Faailoga o le tele o inisalini i totonu o le toto e pei ona taua i lalo.

I le taimi muamua, o loʻo i ai se lagona o le fiaaai, vaivaiga lautele, maʻi vevela, lagona o le loto.

  • Afai i le taimi muamua, e leʻi faia ni fuataga e faateleina ai le toto (taumafa pe inu suamalie), ona i ai lea: salu, lulu lima, faateleina le vevesi, vaivaiga ma se lagona o le fiaai, alualu i luma, paʻu o tamatamailima, pasi mea leaga, tamaiti ua vaʻaia. I le taimi lea, e mafai pea ona e taofia le atinaʻeina o le hypoglycemia peʻafai e te 'ai meaai ma meaʻai gaʻo - suamalie, suamalie, suka mama.
  • E le gata i lea, o loʻo vaivai le vaivai ma e le mafai e se tagata ona fesoasoani ia te ia lava. O le le mafai ona gaoioi, faʻamalo le afu, vave vave le fatu, vaega o le gatete, vaivai o le mafaufau, atuatuvalega po o le faʻanoanoa o le mafaufau. Ona faʻalautele ai lea o le faʻalavelave faʻalologo po o le tuai. Afai e le o faʻaaogaina le kulukose i le vaitau lenei, ona tupu ai lea o le hypoglycemic coma.
  • Coma e mafua ona o le leiloa o le mafaufau, o le pa'ū malosi i le suka o le toto (sili atu ma le 5 mmol / l mai le laasaga muamua), pallor, faʻavave o le fatu, ma le leai o se tamaititi faʻafouina.
  • O le maliu e tupu i le faʻaitiitia o galuega uma - respiration, toto totoʻa, ma le leai o ni faʻaoga.

    Faʻasologa taimi

    O le tele o le inisalini i le togafitia o le maʻisuka e mafua ai le gasologa masani o le maʻisuka, lea e o faatasi ma le gaosia o hormones e puipuia ai le faʻaitiitia o le maualuga o le suka - adrenaline, corticosteroids, glucagon - ma e taʻua o le "Somoji syndrome." Faailoga o le faʻasolosolo masani o tagata mamai e maua i le maʻisuka:

    ogaoga o le maʻi

  • faateleina le 'ai
  • gaioiga mamafa ma maualuga maualuga i le urine,
  • naunau i le ketoacidosis,
  • acetonuria
  • fesuiaiga mataʻutia i le kulūkose i le gasologa o le aso,
  • sili atu nai lo le mea masani, o le faateleina o le suka o le toto ua faamaumauina,
  • hypoglycemia faifaipea (tele taimi i le aso).
  • E masani ona maua mai le hypoglycemia e natia. O le lauiloa "taeao taeao o le taeao". E faʻapupula le Hyperglycemia i le taeao, mai le 5 i le 7 i le taeao, lea e faʻamatalaina e ala i le tele o faʻamalolosi o hormones contrainsular ma le faʻavaivaia o le tuiina o le inisalini. O le maʻi Somoji e ese mai i le taeao o le taeao o le taeao i le taimi o le vaeluaga o le 2 i le 4 itula e amata ai le hypoglycemia - o le maualuga o le suka e pa'ū ifo i lalo ifo o le 4 mmol / l, ma o le mea lea ua amata ai ona amataina e le tino ni mea e totogi ai. O le iʻuga, i le taeao, o le tagata maʻi e maualuga le maualuga o le hyperglycemia e mafua mai i le tele o le inisalini o le afiafi.

    Fesoasoani i se faʻalavelave o le inisalini

    O le a le mea e fai i le maualuga o le inisalini? Fesoasoani Muamua poʻo le fesoasoani a le tagata lava ia i faʻamaufaʻailoga muamua o se tulaga o le hypoglycemic e aofia ai mea nei.

    1. 'Ai 50-100 kalama o falaoa paʻepaʻe.
    2. Afai e le mou ese atu faailoga pe a uma le 3-5 minute, ia 'ai ni nai laʻau suamalie poo 2-3 teasisi o suka.
    3. Afai a maeʻa le 5 minute e le alu ese ia faʻailoga, ona toe faʻafoʻi lea o le faʻaaogaina o gaʻo.

    Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le hypoglycemia ogaoga (le lava o le iloa, faʻavevesi), o le fofo autu mo le maualuga o le inisalini o le kulukose oona. O le tuiina o le 40% fofo i le aofaiga ole 30-50 ml, pe a maeʻa le 10 minute e leʻi toe maua e le tagata maʻi le malamalama, ona toe fai lea o le mea e fai.

    O aʻafiaga o le maualuga o le inisalini

    O aʻafiaga o se faʻalavelave maualuga e faʻalagolago i le maualuga o le tali. O loʻo maua uma e le maʻisuka le maʻi o le hypoglycemic. E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi, toetoe o le tasi vae tolu o tagata gasegase e masani ona maua le hypoglycemia. O le mataʻutia taua iinei o loʻo i ai i le atinaʻeina o le Somoji syndrome ma, o se taunuuga, le talafeagai togafitiga mo le maʻisuka, lea e le faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi ma iu ai ina oʻo atu i le atinaʻe o le ketoacidosis.

    O taunuuga i le tulaga o se osofaʻiga o le hypoglycemia faʻaleagaina e tatau ona faʻaumatia e ala i le faʻaofiina o fualaau talafeagai, lea e mafai ona umi se taimi.

    I tulaga ogaoga o le inisalini oona, e mafai ona mafua ai le le mautonu o le fatugalemu o le tino:

    • cerebral edema
    • faailoga o le maningeal
    • gaioiga o le mafaufau leaga (dementia).

    E le gata i lea, o le faʻaauau pea o le faʻamalolo o le tino i tagata e iai maʻi le atoatoa o le cardiovascular activity e mafai ona oʻo atu ai i le siakiina o le myocardial, stroke, ma le resin vashrhage.

    I le faʻasalaga, e tatau ona iloa e faʻapea, faatasi ai ma le taimi e togafitia ai le tele o le inisalini, e toetoe lava a faʻaumatia taunuuga i le foliga o le oti. O le puipuia o ia tulaga o se uiga faʻaeteete i le faiga mo le puleaina o le inisalini ma le mataʻituina e le tagata lava ia. O le osofaʻiga vave o le hypoglycemia e mafai ona taofi e ala i le 'aiina o mea taumafa o loʻo i ai vailaʻau gaʻo vave - suka, suamalie, meainu suamalie.

    Polokalame bolus insulin

    Faʻatasi ai ma le basal-bolus mo le puleaina o le inisalini (o le tele o faʻamatalaga e uiga i le tulafono o iai i le taimi nei e mafai ona maua i lenei tusiga), o le afa o le aofaʻi atoa o le aso e mafua ai le inisalini umi, ma le afa i le pupuu. O le lua vaetolu o le inisalini faaumiumi e faia i le taeao ma le aoauli, o le malologa i le afiafi.

    • Inisalini puupuu-i le taeao (7), i le aoauli (10), i le afiafi (7),
    • Inisalini mulimuli - i le taeao (10), i le afiafi (6),
    • O le inisalini umi i le afiafi (16).

    Injections e tatau ona faʻatinoina aʻo leʻi 'aʻai. Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua faʻateleina muamua ao le i ai, ona tatau lea ona faʻaleleia le fua o le inisalini pupuu i le aofaiga ole UNITS:

    1. I le kulukose 11 - 12 mmol / L i le 2,
    2. I le kulukose 13 - 15 mmol / l i le 4,
    3. I le kulukose 16 - 18 mmol / l i le 6,
    4. I le glucose maualuga atu i le 18 mmol / l i le 12.

    O le maʻisuka e tatau ona suia le pancreas ma ona lava lima ma se tuila, lea i le tulaga masani, e fuafua i le aofaiga ma le tuufaatasiga o mea taumafa e faaaogaina ma le maualuga o le gaioiga faaletino, faʻamaonia le tele o le inisalini e pei ona manaʻomia e faʻaitiitia ai le kulukose toto. Faatasi ai ma se maʻi mama, e tatau i le tagata lava ia ona pulea lenei faiga, ma le mafaufau tonu i le aofaiga ole inisalini ua toilalo. Ole fua faatatau ole vailaʻau ole fuaina ole fua ole fua ole fua ole kulūkose aʻo leʻi amataina le taumafataga. E le gata i lea, o loʻo i ai laulau e faʻaalia ai le taua o iunite falaoa o le oloa ma le fua o le insulin e manaʻomia pe a faʻaaogaina lenei oloa.

    1. O le malosi o togafitiga - inisua injections e faʻaaoga 4 i le 5 taimi i le aso,
    2. O faʻasalaga e faia i le aso atoa, e le talafeagai ma le masani masani o le olaga (suʻesuʻe, galuega, femalagaaiga i felauaiga i le lautele), e tatau lava ona i ai sau tuila - se peni,
    3. E i ai le tulaga maualuga e ono tupu ai le suka e mafua mai i le le lava o taumafa taumafa poʻo le tele o togafitiga o inisalini.

    Suauu toto

    Soifua maloloina o le tagata maloloina (tulaga A):

    Tulaga ammol / l
    I luga o se manava gaogao3,3 – 5,5
    Lua itula talu ona 'ai4,4 – 7,8
    I le po (2 - 4 itula)3,9 – 5,5

    Sugar mo le maʻisuka (tulaga B):

    Tulaga eI lalo o le 60 tausagaIna ua mavae le 60 tausaga
    mmol / l
    I luga o se manava gaogao3,9 – 6,7e oʻo i le 8.0
    Lua itula talu ona 'ai4,4 – 7,8e oʻo i le 10.0
    I le po (2 - 4 itula)3,9 – 6,7e oʻo i le 10.0

    O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona pipii atu i faailoga o le suka suka o uiga o tagata soifua maloloina, talu mai le maualuga o le kulukosese maualuga o le maʻisuka e mafua ai le atinaʻeina o maʻi tumau (faʻaleagaina o vaʻa, fatu, mata).

    • Faʻatasi ai ma le maʻisuka na maua aʻo laʻititi pe laʻititi foi, e aunoa ma le tausisia o le maualuga o le kulukose o foliga o se tagata soifua maloloina, ei ai le maualuga maualuga o le maua o se maʻi faʻamaʻi i le 20 i le 30 tausaga.
    • O tagata e maua i le maʻisuka pe a uma le 50 tausaga le matutua e mafai ona maua maualuga le maualuga o le suka, e pei o maʻi le tumau e leai se taimi e atiina ae ai, pe latou te o faatasi ai ma le oti faaletino o se tagata. O le maʻisuka matutua e tatau ona pipii i le kulukosesese 9 - 10 mmol / L. O le maualuga o le sukama e sili atu i le 10 mmol / L mo se taimi umi e mafua ai le atiaʻe faʻafuaseʻi o faʻamaʻi faʻamaʻi.

    Afiafi o le inisalini. Taimi o tui

    • Mo le gasegase e le faʻaaogaina se laina - bolus e fai mo le pule o le inisalini, e le fautuaina e tuʻuina se inumaga i le sili atu i le 10 i le afiafi, talu ai le 11 itula o le taumafataga o le a taitai atu ai i le gaoioiga o le insulin umi ile lua i le taeao, pe a moe le maʻi suka ma o le a le mafai ona pulea lona tulaga . E sili atu pe afai e tupu le peʻa o le inisalini i le 12 i le afiafi (inisi e tatau ona faia i le 9 i le taeao) ma o le maʻisuka o loʻo iai i se setete e le o moe.
    • O le taimi o le taumafataga o le afiafi e le o se vaega taua, aua e tusa lava po o le a le taimi o le meaai, o le togafitiga e aofia ai le filifilia o se tui o le inisalini lea e le mafua ai se paʻu i le po i le maualuga o le suka ma o le a fetaui ma glucose masani i le taeao i luga o se manava gaogao.

    O le a le mea e faʻaalia ai le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycini? O le a le eseesega mai se suega o le kulukose?

    Glucose pe afai o se fualaau e matua maualalo le maualalo o le suka:

    Taimi (itula)Glucose level, mol / l
    20.00 – 22.0016
    24.0010
    2.0012
    8.0013

    E maualuga le maualuga o le suka:

    Taimi (itula)Glucose level, mol / l
    20.00 – 22.0016
    24.0010
    2.003
    8.004

    O le faateleina o le suka i le toto pe a maeʻa le hypoglycemia e mafua mai i le mea moni o le tino e faʻaaogaina le suka i totonu o le ate, ona faʻaolaina ai lea o ia mai se paʻu mataʻutia i le kulukose. O le tapulaa e ese mai ai le hypoglycemia ua ese mo eseese tagata maʻisuka, o nisi e 3-4 mmol / l, o isi e 6-7 mmol / l. O mea uma e matua patino.

    Mafuaʻaga o le Suga Suga

    O maualuga maualuga o le suka e matua sili atu ona maualuga nai lo mea masani e mafai ona fesootaʻi ma le malulu masani, o se gaioiga mimiti lea e tupu i le tino, pe a uma ona 'ai meaai mamafa. E lua ala e faʻaititia ai:

    1. Inisiua tui faaopoopo
    2. Gaoioiga faaletino.

    pe afai o le CaxH o le suka aʻo leʻi 'aʻai,

    Sugar - maualuga le suka i le maeʻa o se taumafataga,

    Faiaso - le aofaʻi o aso taʻitasi o le inisalini o le maʻi.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, ia fuafua se fuataga faaopoopo ole inisalini ma se aofaiga o aso e 32 PIECES, maualuga o le suka aʻo leʻi 'ai - 14 mmol / L ma le manaʻoga e faʻaititia le maualuga o le suka pe a uma meaai i le 8 mmol / L (SahK), matou te maua:

    o lona uiga, i le fualaau o le inisalini, fuafua i le tele o meaʻai e maua, e manaʻomia ona e faaopoopo atu i ai le isi 2 iunite. Afai o le aofaʻiga o faʻamatalaga o oloa na faʻatatauina mo le 'aiga o le aoauli e 4 areto falaoa, ona sosoo ai lea ma le 8 iunite o le inisalini puupuu. Ae i le maualuga o le kulukose, aʻo leʻi 'ai, ua 14 mmol / l, e tatau ona faʻaopopo le 2 PIECES o le insulin i le 8 PIECES. O le mea lea, o le tuiina o le 10 iunite ua tuʻuina atu.

    Afai mo se tagata soifua maloloina o se faagasologa masani lea e muamua atu i le amataga o le aso, mo le maʻisuka, o le faateleina o le susu i le taeao e lamatia ai le hyperglycemia. O le faʻamaʻiina o le suka i le taeao o se mea e seasea tupu ma e le mafai ona faʻaleleia. O mea uma lava e mafai ona faia e faʻavasegaina ai le maualuga o le suka, o le faʻalauiloa i le 5 - 6 i le taeao se faʻaopoopoga o le inisinia "puupuu" i le aofaiga o le 2 - 6 iunite.

    O le a le mea e tupu i se faʻalavelave tele?

    Inisalini, ulu atu i le tino, galue i ituaiga uma o metabolism: carbohydrate, gaʻo ma le polotini.

    I le tulaga o le maualuga, o le aʻafiaga i luga o le metabolism o le a sili ona taua. I lalo o le aafiaga o lenei hormoni, o le kulukose e faʻaaogaina i siama e faʻaleleia ma faʻasolosolo ai le glycogen (o se ituaiga o teuina o le kulukose i totonu o le tino) o loʻo faʻaaogaina. O le iʻuga, o le toto maualuga o le suka e pa'ū lemu, o le hypoglycemia e atiina ae, ma o le taunuuga e faʻatatau saʻo lava i le fua o loʻo faʻatonutonuina.

    I le auala, o le inisalini faifai pea o le inisalini i tagata soifua maloloina e matua le manaʻomia. E tele taimi e taʻitaʻia ai le tino o le tino.

    O le aʻafiaga i le gaʻo gaʻo e fesoʻotaʻi ma le faʻaopoopoga i le fausia o gaʻo gaʻo mai le kulukose. O le mea lea, faatasi ai ma se masaniga masani o le inisalini, o le gaʻo gaʻo ma le mamafa o le tino ua faʻalauteleina.

    Inisalini: o le a le mea ma o a ituaiga mea o iai?

    O i matou taitoatasi ua faalogo e uiga i se faamai le lelei e pei o le maʻisuka, faapea foi ma le inisalini, lea e tuuina atu i tagata gasegase e avea ma togafitiga faafou.

    O le mea e faʻapea o tagata mamai e maua i le maʻisuka, e le o gaosia le inisalini, pe le faia foi ana galuega.

    I la tatou tusiga, o le a tatou iloiloina le fesili pe o le inisalini o le a lea ma o le a le aafiaga o ia i luga oo tatou tino. O se malaga fiafia i le lalolagi o vailaau e faʻatali ia te oe.

    O le insulin o le ...

    Inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas. O ona tino faapitoa o le endocrin, e taʻua o motu o Langerhans (peta beta), latou te gaosia. E tusa ma le miliona miliona tamaʻitaʻi i luga o le paʻu o se tagata matua, o ana galuega e aofia ai le gaosiga o le inisalini.

    O le a le inisalini mai se falemaʻi? O le hormone lenei o le porotini o loʻo faia ai galuega taua tele i le tino. I totonu o le gastrointestinal tract, e le mafai ona ulu mai fafo, talu ai o le a faʻapalaina, e pei lava o isi mea o le natura porotini.

    O se vaega itiiti o le talaaga (basal) inisalini e faia i aso uma e le pancreas. A maeʻa ona 'aʻai, e tuʻuina atu e le tino i le aofaiga e manaʻomia e le tino ona faʻailoa mai ai paleni, gaʻo ma gaʻo.

    Sei o tatou nonofo i le fesili o le a le aafiaga o le inisalini i le tino.

    Galuega ile insulin

    O le insulin e nafa ma le tausisia ma le faatonutonuina ole metabolism gaʻo. O lona uiga, o lenei hormone o loʻo i ai se faʻalavelave tele faʻapitoa i tino uma o le tino, e mafua ona o lona faʻamalosia i luga o le tele o enzymes.

    O se tasi o galuega sili ona taua ma sili ona lauiloa o lenei hormone o le faʻatonutonuina o le maualuga o kulukose toto. E manaomia e le tino i taimi uma, aua e faatatau i meaʻai e manaʻomia mo le tuputupu ae ma le atinaʻe o sela.

    Inisalini e faʻamavaeina i lalo i se mea faigofie, e mafua ai ona faʻaaogaina i le toto. Afai e le maua mai e le pancreas i le tele o mea, o le kulukose e le fafagaina ai siama, ae faʻaopopo i le toto.

    E mafua lenei mea i le faateleina o le suka o le toto (hyperglycemia), lea e aofia ai taunuuga ogaoga.

    E le gata i lea, faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini, o loʻo ave ai le amino acids ma le potassium.
    E toaitiiti tagata latou te iloa uiga o anabolic o le inisalini, e sili atu nai lo le aʻafiaga o steroids (ae mulimuli ane, sili atu ona filifili ma le filifiliga).

    Ituaiga o inisalini

    Faʻaeseese ituaiga o inisalini e mafua mai ma gaioiga.

    O le anapogi faʻataʻitaʻiga ei ai lona aafiaga i le tino. O lenei ituaiga inisalini e amataina lana galuega i le maeʻa ai o le pulega, ma oʻo ai lona maualuga ile 1-1.5. O le umi o le gaoioiga e 3-4 itula. Ulufale i ai muamua pe leʻi faia se taumafataga. O tapenapenaga ma le tutusa o aafiaga e aofia ai Novo-Rapid, Insulin Apidra ma Insulin Humalog.

    O le inisalini puupuu e iai sona aafiaga i totonu o le 20-30 minute pe a uma le talosaga. A maeʻa le 2-3 itula, o le faʻatupulaʻia o fualaau faasaina i totonu o le toto e oʻo atu i le pito maualuga. Pe a ma le 5-6 itula. O le iniseti e faʻatinoina 15-20 minute aʻo leʻi faia se taumafataga.

    I le taimi lava e tasi, pe a ma le 2-3 itula i le maea ai o le puleaina o inisalini, e fautuaina e faia "meaʻai". O le taimi o le taumafataga e tatau ona fetaui lelei ma le taimi ole maualuga o le fualaau faasaina.

    Vailaau puai-sauniuniga - sauniuniga "Humulin Regulia", "Insulin Actrapid", "Monodar Humodar".

    O le umi o le insulin e aafia tele ai le tino - mai le 12 i le 16 itula.

    E tatau ona fai 2-3 inisiua i le aso, e masani lava i le va o le 8-12 itula, talu ai latou te le vave amataina a latou gaioiga, ae 2-3 itula pe a uma le pulega. O latou taunuʻuga maualuga e ausia pe a maʻea le 6-8 itula.

    Inisiua umi-Protafan (inisalini tagata), Humudar BR, Insulin Novomiks.

    Ma le mea mulimuli, o le inisalini umi, o le maualuga o le maualuga e maua i le 2-3 aso pe a maeʻa le pulega, e ui i le mea moni e amata ona galue pe a uma le 4-6 itula. Faʻaaogä 1-2 taimi i le aso.

    O fualaau nei e pei o le "Insulin Lantus", "Monodar Long", "Ultralente". O le inisalini e pei o le "leai se mea" o le inisalini e mafai foi ona taʻua i lenei vaega.

    O le a lenei mea O le inisalini lea, e leai sona faʻamaloga, galue ma le agavaʻa, o le mea lea, e suitulaga ai le "tagata moni" na gaosia e le pancreas.

    Eseese o le inisalini

    Inisalini tagata o se tutusa o le hormone na gaosia e la tatou pancreas. O ia inisalini ma lona inisinia o "uso" ua manatu e sili atu le maualuga nai lo isi ituaiga insulin o meaola.

    E tutusa le homone o le puaa ma le mea o loʻo taʻua i luga, sei vagana ai se tasi amino acid i le tuufaatasiga. E mafai ona afaina ai lagona o le maʻi.

    O le inisalini gaʻo e aupito sili ona tutusa ma tagata. E tele lava ina mafua ai mea e afaina ai, aua o loo i ai se polotini mai fafo i o tatou tino. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto i se tagata soifua maloloina e i ai ni tapulaa matuia. Sei o tatou mafaufau i ai i auiliiliga.

    O le a le maualuga o le inisalini i totonu o le toto?

    I le averesi, i se tagata soifua maloloina, o le masani masani o le inisalini i totonu o le toto i luga o se manava gaogao e ese mai le 2 i le 28 mcED / mol.

    I tamaiti, e laʻititi laʻititi - mai le 3 i le 20 iunite, ma i fafine maʻitaga, i le isi itu, maualuga - o le masani mai le 6 i le 27 mcED / mol.

    I le tulaga o se suiga le talafeagai o le inisalini mai le masani (o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ua faʻalauteleina pe faʻaititia), e fautuaina e faʻalogo lelei i au meaʻai ma le olaga.

    O le toto o le toto ua faateleina

    O le faateleina o le inisalini e aofia ai le toesea o le toetoe lava o ona uiga lelei, lea e aʻafia ai le tulaga o le soifua maloloina.

    E faʻaleleia ai le toto, e faʻaleleia le meaʻai (ona o le gasegase o le kulukose), ei ai le tino o le tino o le tino ma faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka.

    Afai ua e faateleina le inisalini, e tatau ona e gauai i lau meaai, taumafai e taumafa i le tele o meaʻai e mafai ona maua faatasi ma se faasinomaga ole pepelo (ole gaʻo-susu o oloa gaosi, fualaau faisua, fualaau suamalie, sua falala).

    Ole inisalini ole maualalo

    E i ai tulaga pe a tuʻu ifo le inisalini i le toto. O le a le mea ma pe faapefea ona togafitia? O le tele o le maualalo o le suka i totonu o le toto e mafua ai le gaioiga ole faiʻai.

    I lenei tulaga, e fautuaina le gauai atu i oloa e faaosofia ai le pancreas - o le kefir lenei, o le laulaau fou, o le aano o le aano, apu, kapisi ma pakisa (o le gaʻo e sili ona aoga pe a ave i luga o se manava gaogao).

    Faʻafetai i meaʻai talafeagai, e mafai ona e faʻasaina le maualuga ole inisalini ma aloese mai faʻalavelave, aemaise le maʻisuka malosi.

    Inisalini ma le maʻisuka

    E lua ituaiga o le maʻisuka - 1 ma le 2. O le muamua e faatatau i faʻamaʻi pipisi ma e faʻaalia i le faʻafefe faʻaleagaina o peta peta pancreatic.

    Afai latou te le itiiti ifo nai lo le 20%, e le toe gafatia e le tino, ma suia le togafitiga. Ae afai e sili atu i le 20% teine, atonu e te le matauina ni suiga i lou soifua maloloina.

    E masani lava, puupuu ma faʻasolosolo le inisalini e faʻaaogaina i togafitiga, faʻapena foi ma talaʻaga (lautele).

    O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e maua.

    O le peta-sela e maua ai lenei suʻesuʻega e galue "i luga o le mafaufau", ae peitai, o le gaioiga o le inisalini ua vaivai - e le mafai ona toe faia ana galuega, o le mea lea e toe faʻaopoopo ai le suka i totonu o le toto ma mafai ai ona tupu ni faʻalavelave matuia, e oʻo atu i le faʻamausua pepelo. Mo togafitiga, o fualaau oona e faʻaaogaina e fesoasoani e toe faʻafoʻi ai le gaioiga o le hormone.

    O inisua insulin e matua talafeagai lava mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka o le ituaiga muamua, ae o le maʻisuka ituaiga 2 e tele lava ina tau fualaau mo se taimi umi (tausaga ma le tele o tausaga).Moni, i le aluga o taimi, e tatau lava ona e "nofo i lalo" i luga o le inisalini.

    O togafitiga ile insulin e fesoasoani e foia ai faʻafitauli e tupu ae le amanaʻiaina le manaʻo o le tino mai fafo, ma fesoasoani foi e faʻaitiitia le mamafa i luga o le paʻu ma e fesoasoani foi i le toe faʻaleleia o ona peta.

    E talitonuina o le amataina o togafitiga o le inisalini, e le mafai ona toe foʻi atu i fualaau (pama). Ae peitai, e tatau ona e ioe, e sili atu le amataina o le inisalini muamua pe afai e tatau ai, nai lo le teenaina - i lenei tulaga, e le mafai ona aloese ni faafitauli ogaoga.

    Fai mai fomaʻi o loʻo i ai se avanoa i le lumanaʻi e tuʻuina atu ai inisiua mo le maʻisuka ituaiga 2 pe afai e amataina le togafitiga o le inisalini i le taimi. O le mea lea, mataʻituina ma le faʻaeteete lou manuia, aua le galo le tausisia o meaʻai - o se vaega taua i le soifua lelei.

    Manatua o le maʻisuka e le o se faasalaga, ae o se ala e ola ai.

    Suesuega fou

    Sa faaauau pea ona saili malosi e saienitisi se auala e faafaigofie ai le olaga mo tagata e maua i le maʻisuka. I le 2015, na faʻalauiloa mai ai e le Iunaite Setete se atinaʻe fou - o se masini e inisalini e faʻamalo ai lea o le a suia ai tui, faʻafaigofieina ai le olaga mo le maʻisuka. O lenei masini ua uma ona avanoa i falemaʻi i Amerika e ala i le faʻataʻitaʻiga.

    I le tausaga lava lea (ma le toe i Amerika) na faʻalauiloa mai ai le "inisalini atamai", lea e faʻapipiʻiina i totonu o le tino i lea aso ma lea aso, ma faʻaalia faʻapitoa pe a manaʻomia.

    E ui lava i le mea moni e faapea, ua naʻo meaola lava na tofotofoina ai manu ma e leʻi faʻataʻitaʻiina tagata, e manino lava na faia e saienitisi ni sailiga taua i le amataga o le 2015.

    Tatou faʻamoemoe o le a latou fiafia i le maʻisuka i le lumanaʻi ma a latou mea na maua.

    Inisalini toto

    Ole inisalini o se hormone pancreatic lea e faʻasolo ai le gaosiga o le gaʻo, faʻamaualuga le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i se tulaga sili ona lelei ma aafia ai i le metabolism o gaʻo. O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le faateleina o le suka toto ma le malosi o le matelaina o sela, lea e afaina ai aafiaga o le lotoifale ma mafua ai le tele o pathologies endocrin.

    Ole auiliiliga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ai e oe ona fuafua ni maʻi ole gasegase (metabolic syndrome), le maualuga o le lagona ile insulin (insulin resistance) ma saili maʻi ogaoga e pei o le maʻisuka ma le insulinoma (tuma misi-secreting tumo o beta pancreatic).

    O le inisalini o se polotini faapitoa lea e natia i le pancreatic beta selu mai le proinsulin. Ona tuʻuina atu lea i totonu o le toto, lea e faʻatinoina ai lana galuega autu - o le faʻatonutonuina o le gaosiga o gaʻo ma le tausiga o le maualuga o le kulukose i le toto.

    I le tulaga o le le lava o le gaosiga o le hormone, o le maʻi e atiina ae le maʻisuka, lea e faʻaalia i le faʻavaveina o le glycogen (o se vailaʻau gaʻo) i totonu o le musele ma le ate. E le gata i lea, e le o le tulaga o le faamai, o le fua o le oxidate oxidation ua faaitiitia, lipid ma le protein metabolism ua faaitiitia, o se paleni oona oona ua aliali mai, ma o le maualuga o le cholesterol leaga i le toto ua tulai.

    E lua ituaiga o maʻisuka.

    • I le ituaiga muamua, o le inisalini e le mafai ona maua. I lenei tulaga, e talafeagai le togafitiga o le hormone, ma o tagata gasegase e tofia i le vaega ole inisalini e faalagolago i ai.
    • I le lona lua, o le pancreas e faʻamalo le hormone, peitaʻi, e le mafai ona faʻatonuina atoa le kulūkose. O loʻo i ai foi se tulaga vavalalata (vave laasaga) lea e le o atinaʻe ai faʻafitauli masani o le maʻisuka, ae o loʻo i ai nei faafitauli i le inisalini.

    Taua! O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea e faʻaitiitia ai le lelei o le ola, e oʻo atu ai i le ogaoga o faʻafitauli ma mafai ai ona mafua ai le maʻi suka (masani ai le afaina).O le mea lea, o le faʻamaoniga o taimi o le maʻisuka e ala i le suʻesuʻeina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e matua taua tele.

    Faailoga mo le auiliiliga

    • Faʻamatalaga ma le pulea o le kosi o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua,
    • Iloiloina o tagata gasegase ma le gasegase o le maʻisuka,
    • Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga i fafine maʻitaga,
    • Fuafuaina o le puipuiga o le tino ile inisalini,
    • Faʻavaeina o mafuaʻaga o le hypoglycemia (faʻaitiitia o le kulukose o le toto),
    • Susulina masalomia
    • Faatonuina o le inisalini sauniuniga ma filifiliga o fua,
    • Iloiloga auiliili o tagata gasegase o faaletonu o le tino,
    • Mafuaaga
    • Iloiloga o tagata gasegase e maua i le maʻi o le ovcycyse ovcy (ovarian deficiencies with menstrual irregularities),
    • Faʻamatalaga o maʻi o le endocrine,
    • Mataituina o gasegase ina ua maea le gafa o vaimiti o motu (peta beta o motu o Langerhans).

    Faailoga i luma o le suʻesuʻeina o le inisalini

    • O le le fiafia, atuatuvale, vaivai le tumau,
    • Manua o le mafaufau
    • O se suiga tele i le mamafa o le tino ao tausisia le masani masani ma le tulaga o gaoioiga faaletino,
    • O lagona masani o le galala ma le fiaai, tele le aoga o le suavai,
    • Paʻu paʻu ma mucous membranes (gutu malogo),
    • O le soona inu, vaivaiga,
    • Talaaga o tachycardia ma fatu osofaiga,
    • Malamalama matala, faalua vaaiga, vevela,
    • Faʻamālōlōina vave o manua o le paʻu, ma isi.

    O se suʻesuʻega maeʻaeʻa ma le faʻamoemoe o lenei suʻesuʻega o loʻo faia e se endocrinologist, fomai tipitipi, fomaʻi poʻo le fomaʻi aiga. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga, e tatau ona faʻatalanoa le fomaʻi. Pe a togafitia insulinomas poʻo isi faʻavae o le pancreas, e faʻamaonia e le fomaʻi suʻesuʻe le fua o le suʻega.

    Totogi

    Umi masani o fuataga: μU / ml poʻo le meli / l.

    Isi vaega: aoauli / lita (mkED * 0.138 mked / ml).

    E masani lava, o le tele o le insulin i totonu o le toto

    Faʻaiʻuga o le aʻafiaga i le iuga

    O le taunuuga o le suʻesuʻega e mafai ona aafia i le faʻaaogaina o fualaau faasaina:

    • levopa,
    • hormones (e aofia ai faʻamaʻi pepe),
    • corticosteroids
    • inisalini
    • Albuterol
    • chlorpropamide
    • glucagon,
    • glucose
    • manuia
    • fructose
    • niacin
    • pancreosimine,
    • quinidine
    • spironolctone,
    • prednisolone
    • faʻataʻitaʻiga ma isi.

    Maualuga insulin

    • Le maʻisuka ituaiga 2 (o le tagata maʻi e le faalagolago i tapenaga o le inisalini),
    • O le pamoa-hormone-faʻamalamalamaga o le tino, e pei o le insulinoma,
    • Acromegaly (faʻaleagaina o le pituitary gland tua),
    • Faʻasologa o gase
    • Mystonic dystrophy (faʻaleagaina o le tino i musele),
    • Cushing's Syndrome (faʻamaualuga o le hormones)
    • O le faʻateleina o le le faapalepale i suga (glucose, fructose, lactose, ma isi),
    • Laasaga uma o le oona.

    Faʻalogo!
    O le ae fesoasoani tele ia i matou pe afai e te taliina ni fesili se 3. Le silia ma le minute.

    Faʻamatalaga sauniuniga

    Ina ia fuafuaina le inisalini, e tatau ona i ai le toto vevela i luga o se manava gaogao. O le taimi o le anapogi e tusa ma le 8-10 itula, i le aso ole auiliiliga e mafai ona e inu ai vai masani masani e aunoa ma le masima ma le kesi.

    Mo ni nai aso, e tatau ona e musu e inu ava malosi ma malosi mea inu, aloese mai soʻo se mafaufauga faalemafaufau ma le faaletino. E le manaʻomia foi le ulaula i le aso o le toto sampling.

    Mo se aso, e fautuaina e vavaeese mea manogi ma mea manogi, mea manogi mai le taumafataga.

    30 minute aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e nofo i se tulaga saofaʻatasi ma faʻamalie atoatoa. Soʻo se faʻafitauli faaletino pe faalelagona i le taimi nei e matua faasaina, talu ai ona o le mafatiaga e mafai ona amataina ai le faʻalialia o le inisalini, lea o le a faʻaleagaina ai iuga o suʻega.

    Manatua: ina ia aloese ai i le le saʻo, o le auiliiliga e faʻataʻitaʻiina aʻo leʻi amataina se auala faʻamautinoa o togafitiga ma faʻataʻitaʻiga (ultrasound, X-ray, suʻesuʻega saʻo, CT, MRI, physiotherapy, ma isi) poʻo le 1-2 vaiaso mulimuli ane.

    Atonu foi ua tofia oe:

    Ole inisalini - faʻamatalaga lautele

    I le maʻisuka, o le inisalini e le mafai ona gaosia i le tele o ituaiga (maʻisuka ituaiga 1), poʻo siama ma tisipenesa e le tali saʻo i ai (ituaiga 2 maʻisuka). O le inisalini e taua tele mo le gaosiga o le gaʻo.

    Ole inisalini o se taavale e faʻaaogaina le kulukose mai le toto i siama. O le maualuga o le suka o le toto o se taunuuga tuusaʻo o le le atoatoa o le insulin. Afai e le lava lenei hormone (pe o le a le tali mai ia sela), o faʻafitauli uma o le gataifale e faʻalavelaveina. O le le atoatoa o le inisalini e aʻafia ai le setete o toto toto, maso, ma le tino.

    O le maualuga o le kulukose o le toto o se lamatiaga faifai pea i totoga uma o le tino o le tagata.

    Inisalini togafitiga mo le maʻisuka

    O le togafitiga o insulin e toetoe lava o taimi uma e tatau ai mo le maʻisuka ituaiga 1. I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini o le iniseti ua fuafua e fuafua i le ogaoga o faailoga ma le maualuga o taui.

    Inisalini togafitiga - o le faʻaofiina o le inisalini faaopoopo i totonu o le tino ma le faaletonu masani o lenei hormone. Ae ui i lea, e tatau ona malamalama e oʻo lava i fualaau aupito sili ona lelei e le mafai ona suia atoatoa le tino o le inisalini.

    Faatasi ai ma togafitiga o le inisalini, o le vailaʻau e tui i totonu o le tino, pe a maeʻa ona faasolosolo malie atu i le toto. E alu mai le 15 i le 25 minute. I le taimi nei, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tumau pea le maualuga, lea e afaina ai le lelei o vaa, nerve tissue, ma totoga o totonu. O le mafuaaga lea e oʻo lava i le togafitiga aupito sili ona malosi o le inisalini o le a le fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli o le maʻisuka.

    E i ai fuafuaga eseese o togafitiga o le inisalini, lea e faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi e faʻatatau i le maʻi o le tagata maʻi. O fualaau faʻataʻitaʻi, vave ma umi-fualaʻau ua atinaʻe: e faʻaaogaina mo togafitiga eseese.

    O le sini autu o le togafitiga o le inisalini o le totogiina lea o taunuuga o le soli o le gaosiga o le gaʻofale, faʻaitiitia le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto ma puipuia ai faʻafitauli o le maʻisuka

    O le averesi ole aso ole inisalini (SSD) e tatau ona lava le latalata i le aofaiga ole faʻanofo ile natura masani. I tulaga masani, o le inisalini pupuu ma fualaau faasaina ma se aafiaga faaumiumi e aofia i togafitiga. Injections e tuʻuina atu ao leʻi faia le taeao, 'aiga o le aoauli,' aiga o le afiafi ma le po.

    O vailaʻau e faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o se peni tui, se tui tui poʻo se pusa insulin. O le metotia lona lua ua manatu e sili ona folafolaina: o le fua ma le taimi o le pulega o fualaau faasaina e fuafua lelei lava. Ae ui i lea, o pamu inisalini ei ai a latou lava faʻailoga.

    Mo nisi faʻamatalaga e uiga i ituaiga o inisalini togafitiga, vailaau, sauniuniga insulin, faitau tala i lenei vaega.

    Faʻapefea ona galue le inisalini: o le a le mea mo ma pe faapefea ona aoga

    O le insulin o le protétini o le elemene aupito sili lea ona taua o metabolic process in tissues uma o le tino o le tagata, faia o se galuega taua e pei o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

    Ae ui i lea, o le gaioiga o le inisalini e tele naua, ona e aʻafia ai ituaiga uma o metabolic processes i le tino o le tagata ma e le faʻapulaaina i le na o le faatonutonuina o le paleni gaʻo.

    O le solia o le gaosiga o le inisalini ma ona aʻafiaga i luga o masini o mea taua ia i le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina o le maʻi - maʻi maʻisuka.

    Faʻasologa o Inisalini

    O le biosynthesis o lenei hormone proteins o se faʻalavelave faʻalavelave, lea e tele ni tulaga faigata o meaola.

    Muamua lava, o se vaega le aoga o le mole moletini o le inisalini, lea e taua o le proinsulin, ua faia i totonu o le tino.

    O lenei taʻoto, o se vailaau muamua i le inisalini, o se faʻaaliga iloga o le gaioiga o galuega. E le gata i lea, i le faagasologa o le faaopoopoga, pe a maea se faasologa o suiga o vailaau, o le proinsulin e ave ai se faiga malosi.

    O le gaosiga o le inisalini i se tagata soifua maloloina e faia i le ao atoa ma le po, ae ui i lea, o le gaioiga pito sili ona taua o lenei hormone peptide e matauina i le taimi lava e uma ai se taumafataga o le taeao.

    Inisalini, i le avea ai o se elemene e faʻaleleia ai le gaioiga e gaosia e le pancreas, faʻaleleia lona faasee ona o faiga nei:

    • Suauu maualuga maualuga o le toto i le tulaga o le maʻisuka. Mulimuli ane, o le pa'ū o le inisalini o le a saʻo lelei lava i le tuputupu aʻe o le suka.
    • Maualuga maualuga gaʻo gaʻo maualuga. Faʻasagaga o le faʻateleina o le maualuga o le tino (gaʻo), o loʻo i ai se faʻaopoopoga taua o le aofaʻi o gaʻo gaʻo maualalo i totonu o le toto. O nei gaioiga e i ai se aafiaga leaga i le soifua maloloina o le tagata, faʻaosoosoina le sili atu o le puleaina o le siama o le suka, faʻaleagaina le fausaga o le masini, ma saofagā i le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia.
    • Le aʻafiaga o amino acids, e masani lava o le arginine ma leucine. O nei tuufaatasiga o meaola e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini mai le pancreas. O le tele o amino acids i le tino, o le tele o le inisalini e faʻasaʻolotoina.
    • Faateleina le konisini ma le potassium. O le faateleina o le maualuga o nei vailaau e faateleina ai le puleaina o le hormone-peptide hormone, lea ua faamatuu ona o se suiga matuia i tulaga o le natura o meaola.
    • Faʻaaloalo i hormones e gaosia mai siama o le faʻaogaina o meaʻai ma le paʻu. O ia homoni e aofia ai: gastrin, cholecystokinin, secretin ma isi. O nei gaioiga e mafua ai le faateleina o le faʻamalosi o le inisalini ma e gaosia e sulu o le manava i le taimi lava e uma ai.
    • O le kopa Ketone o vailaʻau faʻasolosolo ua gaosia e le ate ma o oloa gaosi mai gaioiga gasegase: carbohydrate, protein ma le gaʻo. O faʻataʻitaʻiga o nei vailaau i totonu o le tino, o loʻo taʻu mai ai se faʻalavelave faʻaleagaina i le metabolism ma, o le iʻuga, o le faʻamalosia o le inisalini.

    O aʻafiaga o hormones, e pei o adrenaline, norepinephrine, ma cortisol, e mafua ai le tuʻuina atu o le inisalini i le toto. O nei gaioiga o gaioiga a le lotoifale e gaosia i le taimi o le sologa lelei, ina ia maua ai le tino.

    O faʻafitauli faigata e tupu i le talaaga o le oso malosi i le suka o le toto, o se tulaga tuusao mo le ola o le tino i tulaga matautia. O loʻo i ai se faʻamatalaga - o le hyperglycemia o le atuatuvale, o se faʻalogona o le hormonal, lea e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ao faagasolo se vaitaimi o le atuatuvale o le atuatuvale.

    Puipuiga o le Maʻisuka: Fautuaga mo le Aloese mai le maʻisuka

    Carbohydrate metabolism

    O le aafiaga o le inisalini, i lenei tulaga, o le faateleina lea o le gafatia o suauu mo le kulukose.

    E le gata i lea, o le hormone peptide-protein e faʻateleina le faʻavaeina ma le faʻamalosiina o le faʻasologa o se enzyme taua - glucokinase, ma faʻavaveina ai le faagasologa o le gau o le kulukose i sela (glycolysis).

    E le gata i lea, o le inisalini e faʻalauteleina ai le gaioiga o molītini o le protein glycolysis, ma faʻateleina ai foi le numera. O le suauu-maualalo o le hormone e taofia ai le gluconeogenesis, lea e faamatalaina i le fausia o kulukose molekone i totonu o le ate ma fatuga mai mea e le o le carbohydrate.

    Protein Exchange

    O se taua faapitoa o le inisalini i le gaosiga o le porotini o le faʻaleleia lea o le galuega feʻaveaʻi o amino acids i totonu o musika ma le ate. I lalo o le aafiaga o le hormones peptide, o le tuufaatasiga o protein i musika musika ma totoga i totonu, e faʻaleleia, ma e aʻafia ai foʻi le malepelepe o polotini i le tino. O le inisalini e faʻaleleia ai le tuputupu ae o fausaga intracellular, e faʻamalosia ai le toe gaosia ma vaevaeina o sela.

    Gaʻo gaʻo

    O le inisalini e faʻaitiitia ai le fua o le gaʻo o le gaʻo (lipolysis) i le tino ma le ate.

    E le gata i lea, o le hormone protein e mafai ona faʻagaoioia le faʻasalaga o gaʻo le faaituau (triacylglycerols) i totonu o le tino o le tino o le tagata.

    O le inisalini e mafai ona faʻavaveina le faʻapipiʻi o vailaʻau oona gaʻo, ma faʻalavelave ai le faʻasalaga o tino o le ketone i totonu o le ate. O le sili atu o tino o le ketone e faʻaalia ai le le atoatoa o le tino ma suiga o le tino i le ate.

    Taʻo toto o le suka

    O le faiga o le faatonutonuina o le kulukose toto i tagata soifua maloloina e mafai ona faia i le faʻaaogaina o nisi o meaai. E ui lava o tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona suʻe ni vailaʻau maʻoti e fesoasoani ai e faʻatonutonu a latou gaʻo suka.

    O le faʻatonutonuina o le metabolism o le gaʻo e tulaʻi mai i tulaga eseese o le faʻatulagaina o faiga faʻalauiloa: cellular, tissues, organs and organism. O le faʻamaʻoina o le kulukosese o loʻo faʻatautaia i luga o le tele o itu, e aofia ai le tulaga lautele o le soifua maloloina o le tagata maʻi, o le i ai o isi faʻamaʻi, lelei ma le olaga e taua tele.

    Hyperglycemia ma le hypoglycemia

    O le Hyperglycemia ma le hypoglycemia e lua togafitiga faʻaleagaina lea e tutupu i le talaaga o le maualuga o le kulukose i le tino. O nei maʻi faʻamaʻi e mafai ona i ai ni tiga ogaoga mo le maʻi, o lea e matua taua ai le gauai atu i uiga iloga o nei maʻi i le taimi ma faʻatautaia vave togafitiga!

    O le Hyperglycemia o se tulaga e mafua mai i le faʻateleina o le maualuga o le suka plasma.

    I tagata e maua i le maʻisuka, o mea nei e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻeina o le hyperglycemia: o le taumafaina, taumafa meaai leaga, solia o tulafono e ai, leai se malosi faaletino, faʻaaogaina o meaʻai suka, tulaga faʻavaivai, poʻo le inisalini tuiina e leʻi tuʻuina mai ile taimi.

    Matou te fautuaina foi ia e faamasani i: le ituaiga ma le filifilia o se tui tui inisalini.

    Faailoga o lenei tulaga:

    • O se lagona malosi o le fiainu.
    • Uiga masani.
    • Tigā ma le leiloa o le faʻasalaga.
    • Lagona o le tele o galuega.
    • O foliga mai o "fetu" i luma o mata.

    I le togafitiga o le hyperglycemia, o le faamuamua e tuuina atu i le mataituina ma le faaeteete o faailo o le kulukose, e faaaoga ai se mea faapitoa, ma le tausisia o se meaai maloloina. E le gata i lea, ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga ia maualalo le kulukose i totonu o le toto.

    Ituaiga 1 maʻisuka

    O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi o le endocrin autoimmune e fesootaʻi ma le leai o le inisalini i totonu o le tino. O le gaosia o le protein-peptide hormone ua toetoe lava a maeʻa.

    O se mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o se faʻafitauli o le tino o tagata. E masani lava, o lenei ituaiga o maʻisuka e amata ona o se faʻafitauli ogaoga faʻalagona poʻo ona o se gasegase o le gasegase.

    E lagona e tagata maʻi se faʻalavelave tele o faʻamaʻi tiga o le faʻamaʻi: o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, o le vave faʻaletonu o le soifua maloloina, le lelei, paʻu vevela, manuʻa le faʻamalolo. E le gata i lea, o le faamalolo e mafua mai ona o le faifai pea, o lea, i le itu, e tau atu ai i se maʻi faifai pea.

    O tagata e maua i lenei maʻi e manaʻomia togafitiga o le insulin i aso taʻitasi. E tāua le malamalama o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona faʻaleleia, talu ai e le o se fualaau e tasi e mafai ona toe ola ola e mate i le taimi o lenei gasegase tuga.

    O le mataituina o le toto toto ma le inisalini togafitiga o auala ia e tasi e mafai ai ona togafitia le maʻi.

    Ona o le le lava o le inisalini masani i le tino o le tagata maʻi, ua faatonuina ai e le fomaʻi le suia o analogues o insulin, e pei o Novorapid.

    O lenei inisalini mulimuli ane e i ai se aafiaga pe a uma le 10 minute, pe a uma le puleaina, ae o le inisalini puupuu puupuu na mafua mai i le sili atu ma le afa itula.O le tuʻuina atu i le anapogi ituaiga o inisalini e tusa ma le 5 itula.

    Ituaiga 2 maʻisuka

    O lenei togafitiga e mafua ona o se mea e le masani ai maualuga le suka o le suka. O le le mautonu o le gasegase o le tino ma siama o le tino i le inisalini o se uiga lea o lenei ituaiga faamaʻi. O lenei ituaiga o maʻisuka e sili ona taatele i tagata maʻi. O le tele o faaosoosoga o le maʻi o:

    • Mafuaaga
    • Le lelei le taumafa.
    • O le hypodynamia o se olaga le taua.
    • O le i ai o tagata vavalalata vavalalata ma faʻatasi maʻi tutusa.
    • Faʻaaualuga maualuga.

    O le a le mea e tupu i le tino o le tagata ma le maʻisuka ituaiga 2?

    A maeʻa se taumafataga masani, o loʻo i ai le faʻalauiloaina o le maualuga o le suka, aʻo le pancreas e le mafai ona faʻasaʻo le inisalini, lea e masani ona maualuga le kulūkose.

    O se taunuuga o lenei faagasologa, ua faʻavaivaia ai le aʻafiaga eletise e nafa ma le faʻaaloalogia o le suka-low-hormone.

    O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o inisalini, o le teteʻe o le membrane i le aʻafiaga o le inisalini.

    Faʻailoga

    Ina ia iloa le maʻi, o suʻesuʻega nei e faia:

    1. Suʻega o le toto glucose.
    2. Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated. O ona faailoga e matua tele atu i tagata e maua i le maʻisuka.
    3. Glucose toleni test.
    4. Urinalysis mo le suka ma le konetone tuufaatasia.

    O le le faia lelei o togafitiga faʻamaʻi ma le leai o se togafitiga talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona taʻitaʻia ai le tagata gasegase i ni faʻafitauli matuia, e masani lava ona i ai le tuputupu aʻe faʻafuaseʻi.

    O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai le atinaʻeina o le fatu fatu, toto maualuga (maualuga maualuga), gaioiga eletise ma mea leaga, faʻaleagaina o le tino o pito i lalo ma le fausiaina o maʻi pipisi.

    : Aisea e manaomia ai le inisalini ma pe faapefea ona aoga?

    E taua tele le malamalama i le matuia o lenei maʻi o le endocrin ma taumafai e taofia le atinaʻeina o le faamai e ala i le vave maua o se siakiina, o se togafitiga o togafiti talafeagai ma tausinioga masani. A leai, o togafitiga faʻaleagaina o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafanoina mo le soifua maloloina o tagata.

    Eseese o le inisalini

    I le saoasaoa o le faʻaalia, o le insulin e vaevaeina i ni vaega:

    • O le inisalini e fai si puupuu
    • Vailaau puai
    • Inisalini le tumau
    • O vailaau uumi
    • Inisalini faʻatasi pe faʻafefiloi.

    O loʻo i ai se tuʻufaʻatasiga faigofie, pe a vaeluaina vailaʻau i ni mea e fai ai faʻataunuʻu ma gaioiga umi.

    Short insulin

    O lenei ituaiga o fualaau faasaina e amata ona vave galue vave, i le tele o tulaga ua i ai i le afa muamua itula, o nisi taimi o le amataga o le faʻalavelave ua tolopoina mo ni nai itula. Ae o lea ituaiga mea e le tumau umi: naʻo le ono i le valu itula.

    E tele auala e fai ai le insulin, ma e faalagolago ia i latou pe a amata ona galue le inisalini vave vave:

    • Faatasi ai ma le pule malosi, o le a amata ona galue le mea i le minute e tasi,
    • O le faʻaogaina o auala e vave ona vave - o le hormone e amata ona galue i le sefulu minute,
    • Faʻasalalauga o le Faʻasalalauga (o lona uiga i totonu o le peritoneum) e mafai ai e le vailaʻau galue ona oʻo i lona pito i luga pe a uma le sefululima minute,
    • Faatasi ai ma le pulega o le intramuscular, o le hormone e amata ona faaitiitia le kulūkose pe a uma le itula,
    • O le auala faʻapitoa o le pulega e sili atu ona faʻagesegese - i lenei tulaga, o le hormone e na o le tasi le itula ma le afa e galue ai.

    Injections e tatau ona faia i le le itiiti ifo ma le fasefulu minute aʻo leʻi faia se taumafataga ina ia mafai e le tino ona talepe le kulūkose. O le le lelei o le inisalini puupuu o le manaomia lea ona faia ni fou fou i le ono i le valu itula.

    Sui o lenei ituaiga e aofia ai:

    • O le siama o le inisinia o le tagata e mafua mai i le porcine, lea e suia ai le amino acids, mo se faataitaiga, Bioinsulin R, Insuran R, Rinsulin R ma isi,
    • O le insulin gasegase Semi-suauu na maua e ala i le faaaogaina o E. coli, mo se faataitaiga, Humodar P,
    • O le monocomponent o le pork, e ese mai le tagata i le tasi amino acid, mo se faʻataʻitaʻiga, Monodar.

    Inisalini faʻamalositino

    O lenei vailaʻau e taua tele ona e amata ona galue i totonu o le sefululima minute pe a maeʻa ona faʻatomuaga, ae i le taimi lava e tasi e vave ona alu ese mai le tino, ma taofi lana gaioiga pe a uma le fa itula.

    O ia inisulini e aoga tele ona latou te le manaʻomia ona faʻatali se itula ao leʻi oʻo i taumafataga, e televave le gasegase ma e mafai ona 'aina i totonu o le lima i le sefulu minute pe a uma le tui, ma ei ai foʻi le filifiliga e faʻamaua le vailaʻau e leʻi muamua, ae a uma ona' ai.

    O le inisalini e sili ona malosi i le va o fualaau uma e mafua mai i lenei hormone, o lona aafiaga i luga o le tino e faalua ona malosi e pei o fualaau pupuu ma faaumiumi. E tele taimi e faʻaaogaina i le i ai o ni aʻa malolosi i le suka o le toto, aua o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o faʻalavelave ma oʻo ai foi i le vavao.

    O lea ituaiga vailaau e taua tele i tulaga faʻafuaseʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a le mafai ona faʻatatauina le taimi o se taumafataga, o le vave gasegase o le vailaau e faʻatagaina ai oe e aua le popole e uiga i se gasegase hyperglycem.

    Ae e taua le mafai ona fuafua le fua o loʻo manaʻomia, talu ai o le tasi vaega o le vailaau faʻasaina e faʻavae i luga o se vailaʻau faʻasolosolo e mafai ona faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i le lua i le lua ma le afa taimi, ma o le maualuga o le a mafai ai ona maua se isi siama-hypoglycemic.

    Ole aofaiga o le vailaau mo le tuiina e le tatau ona sili atu nai lo le 0.04 o le tui ole inisalini puupuu.

    O ituaiga autu o insulin e aofia ai igoa nei:

    Faʻaauau le Inisalini

    O uiga faʻatusatusa o insulin puupuu ma mea e umi ona fai o loʻo tuʻuina mai i le laasaga lenei:

    Laititi le faia o le inisaliniFaʻaauau le inisalini
    O le faʻaofiina o le vailaʻau e sili atu ona lelei i le manava, aua o lenei mea e mautinoa ai le vave faʻavaveina.Mo le faʻatupulaia o le faʻaaoga, o le injections e faia i le suilapalapa.
    E faʻatulagaina i se taimi ao le i faia taumafa (fuafua i le ituaiga insulin), masani i le sefululima minute poʻo le afa itula.E tatau ona faia le injections pe a ma le taimi tutusa i taeao ma afiafi, o le taeao o le injection e faia faʻatasi ma le inisalini puupuu.
    O le inisalini faigofie e tatau ona faʻatautaia ao le i faia taumafataga, e le mafai ona mumusu e 'ai, aua e lamatia ai se vailaʻau hypoglycemic.Ole ituaiga o fualaau faasaina e le fesootaʻi ma taumafataga, e faʻataʻitaʻiina le tuʻuina atu o le inisalini aʻo le i 'ai, ae o le aso atoa.

    O fualaau oona e aofia ai ituaiga o inisalini e:

    • O fualaau o le umi o le taimi e faʻaalia, mo se faʻataʻitaʻiga, NPH ma le Tape,
    • O fualaau umi e pei o Detemir ma Glargin.

    E ui i lona sini autu, o le faʻaaogaina o le pulelaʻau o le inisalini, e masani ona faʻaaogaina fualaau faasaina i le eseese o vitio i le gasologa o le aso i le maʻi lava e tasi. O le mafuaʻaga lena e manaʻomia ai le mataʻituina pea o le maualuga o le suka, e tusa lava pe faʻaaogaina faʻamaʻi faʻasolosolo insulin.

    Inisalini fefiloi

    O iniseti milani e aofia ai vailaau o gaioiga pupuu ma faaumiumi i vaega eseese, e fuafua i le aoga talafeagai ile tino.

    O le aoga sili o nei fualaau oona, o le vave ona tupu o le aafiaga, i totonu o le afa itula i le maea ai o le tui, ma tumau mo le sefulufa i le sefulu ono itula.

    Talu ai o faʻaogaina o aʻafiaga i le tino e faʻalagolago lava i le tele o hormones o loʻo aofia i totonu ole vailaʻau, e le mafai ona e amataina se tutoatasi e aunoa ma le faʻatalanoaina o se fomaʻi o ia lea e tatau ona fuafua le suʻega ma filifili le vailaʻau, ia amanaʻia uiga o le tagata maʻi, ituaiga o maʻisuka, ma isi.

    O le sui autu o vailaau faʻafefiloi o Novomix 30, lea e mafai ona faʻaaogaina e tusa lava pe o fafine maʻitaga.

    Tulafono mo le inisalini

    I le amataga o le togafitiga o le inisalini, e tatau i le fomaʻi ona fuaina le fua faatatau o fualaau oona i aso taitasi, e fuafua ile tausaga, mamafa, ituaiga o suka ma uiga o le tagata maʻi.

    O le aofaʻiga e fuafuaina i le aso e tatau ona vaevaeina i ni vaega se tolu pe fa, o le a avea ma se tasi taimi.

    O le mataʻituina o le maualuga o kulukose e mafai ai e oe ona sili atu le saʻo le fuafuaina o le aofaʻiga o mea e manaʻomia.

    I aso nei, o peni tui e sili ona lauiloa, o loʻo i ai se nila manifinifi ma e mafai ona saogalemu i lau taga, faia se tui i taimi uma e te manaʻomia ai. Aʻo le tui, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lelei le paʻu, aua e te faia le isi inisiua i le nofoaga lava e tasi, e sili atu i le isi mea.

    O le tele o fua masani o fuataga:

    • I le taeao - o le hormone o le pupuu ma le uumi o le faʻalapotopotoga faʻatasi,
    • Aso o se faʻaaliga puupuu
    • O le afiafi o se faʻaaliga puupuu
    • O le po o se hormone o le faʻaosoosoina o gaioiga.

    Faʻaiʻuga

    Afai e le saʻo, e ono tulaʻi mai faʻafitauli nei:

    • Lafoaia ma mumu i le nofoaga o inisiua, faʻamaʻi faʻalavelave,
    • Faailoga o le hypoglycemia: o le fiaai, palapitations, gatete, vaivaiga. O lenei tulaga e mafai ona tupu pe a fai e sili atu le tagata i le inumaga o le vailaau faʻamaina pe leai foi pe a uma le tui,
    • Lipodystrophy, poo le soliga o le amio saʻo o le tino i totonu o le nofoaga o tui. O le mafuaʻaga o le solia lea o le tui tui: faʻapipiʻi le nila i totonu o le nofoaga lava e tasi, malulu o se vaifofo, sela faʻaoga, ma isi.

    Inisalining Insulin

    O fualaau oona e maua i le hormones ua i ai se faʻalogona faʻalauiloaina, o lea latou te faʻaaogaina ai i le fausiaina o tino. Ona o le inisalini, faʻaleleia le metabolism, o le gaʻo gaʻo ua susunuina faʻafuaseʻi, ma o le maso maso o loʻo ola malosi. Ole aʻafiaga o le vailaʻau e faʻatagaina ai oe e teu ai maso ua tupu, e le mafai ai ona latou faʻavaivai.

    E ui lava i faʻamanuiaga uma o le faʻaaogaina o le inisalini i le tino, e i ai se tulaga lamatia o le atiaeina o se hypoglycemic coma, lea, e aunoa ma se fesoasoani muamua, e mafai ona oo atu ai i le oti.

    E talitonuina o fua i luga atu o le 100 PIECES ua uma ona mafaufauina o le oti, ma e ui o nisi e tumau pea le soifua maloloina e tusa lava pe a mavae le 3000 iunite, e le tatau ona e lamatia lou ola maloloina e tusa lava pe mo le lelei o musika matagofie ma le vaʻaia.

    O le coma e le tupu vave, o se tagata e iai le taimi e faʻalauteleina ai le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le tino, o lea e seasea lava ona tupu le taunuuga o le oti, ae e le faalēaogāina ai lenei mea.

    O le faiga o le pulega e faigata tele, e le mafai ona faʻaaogaina mo le sili atu ma le lua masina, talu ai i lenei tulaga, e mafai ona solia le gaosia o se tasi o le hormone.

    O muamua injections e amata i le lua iunite, ona faʻaititia lea o le aofaʻi o lenei numera e le isi lua. Afai o le tali e masani, e mafai ona e aumaia le fualaau i le 15 iunite.

    O le auala pito sili ona malu o le puleaina o le injecting o sina vaega o le vailaʻau i isi aso uma. E leai se tulaga e tatau ona e ulu atu ai i vailaau aʻo leʻi aʻoga aʻo lei moe.

    O le inisalini o se vailaau lea e taua tele le taua i totonu o le tino, o le mafuaaga lea o le a fesoasoani ai le mataʻituina o suiga i lana pulelaina e tausia ai le soifua maloloina lelei ma le soifua manuia. O le tele o ituaiga ituaiga o hormone e mafai ai e oe ona filifili mo soʻo se tagata gasegase, faʻatagaina o ia e ola i se soifuaga atoa ma e le fefe i le amataga o le coma.

    Faailoga o le maʻisuka inisalini e sili atu

    Faailoga o le hypoglycemia e tupu malie.O faailoga muamua e aliali mai pe a lalo ifo le kulūkose i lalo ifo o le 3.3 mmol / L. I sina masalosaloga o le faaitiitia o le suka poo le tupu mai o se tasi o faailoga, e faanatinati le faʻaaogaina o se glucometer.

    I le amataga e oʻo mai ai se lagona malosi o le fiaai, o le gatete lima, o le atuatuvale, osofaiga, salu, palpitations, pallor. I le taimi lea, e mafai e le tagata maʻi ona fesoasoani ia te ia lava i le taimi nei ona 'aina se mea mauoa i meaʻai gaʻo. O ia meaʻai e aofia ai lole, suka, suamalie suamalie, honey, muffin, ma lelei, kulumacose. O maʻisuka uma lava e tatau ona i ai i taimi uma sina ituaiga o suamalie ma ia.

    Glucose toto

    Afai e leʻi faia se tagi, o le a atili ai ona faʻaleagaina. E i ai vaivaiga, ita, le mautonu. Mulimuli ane, faʻalavelave i le faʻamaopoopoina, faʻaaliga ma le tautala, e mafai ona amata faʻavevesi. I lenei laasaga, e le mafai e le tagata gasegase ona taulimaina le faafitauli na o ia lava, e manaʻomia le fesoasoani faʻafuaseʻi a tagata fomai. Latou te faia se afaina vevela o se vaifofo 40% kulukose, i se voluma pe tusa ma le 40 ml, ma aʻafia foi le glucagon hormone, lea e nafa ma le faateleina o le kulukose o le toto.

    Afai e le maua se fesoasoani i lenei laasaga, e tupu se coma, lea e masani ona afaina.

    Ole fua matautia mo se tagata soifua maloloina ma se tagata maʻi ile maʻisuka e amata mai i le 100-500 IU i le aso ma e faʻalagolago i uiga patino o le tagata. Ae e faʻaaoga tonu lenei mea i inisiua, afai e inuina le fualaau tutusa, e leai lava se mea e tupu, ona o le inisalini ua faʻamaogaina atoa e le suka. O le mafuaʻaga lenei e leai lava ni laupepa o le hormone mo togafitiga o le maʻisuka.

    Afai e tele tele le fualaau, o le suiga mai le tasi laasaga i le isi e vave ona tupu vave, ma fesoasoani atonu e leai se taimi e taunuu ai i le taimi. O le mea lea, e tatau ona e mataʻituina le puleaina o le inisalini ma mulimuli i faatonuga uma a fomaʻi. I aso o lamatiaga, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a suia se vailaʻau, e tatau ona mataituina le kulukose i le tele o taimi i se glucometer. E tatau ona manatua e mafai ona mate le onosaʻi o le inisalini.

    I le hypoglycemia masani, pe a oʻo i le gasegase e sili atu le fualaau o fualaau faasaina nai lo le mea e tatau ai, e mafai ona tupu mea nei:

    • faateleina le 'ai
    • televave mea e maua, e oʻo lava i se taumafataga,
    • osofaiga faifai pea o le hypoglycemia,
    • sili atu le maʻisuka
    • E mafai ona tupu le maʻi Somoji.

    O taunuuga o le hypoglycemia

    Toeitiiti lava o tagata uma e maua i le maʻisuka latou te feagai ma tulaga faʻaleagaina. O aʻafiaga o le maualuga o le inisalini e mafai ona tumau pe a maeʻa le maualuga o le hypoglycemia, poʻo le faʻaauau pea ona maua i le maualuga o fua o le homone.

    I le tulaga muamua, o suiga e faapitoa lava ona fesootaʻi ma le tino, ona o le fiaai malosi, o le faiʻai ua leiloa nisi o ana galuega, o le tagata maʻi e mafai ona tumau i taimi uma ma faafitauli faalemafaufau ma faatupuina le vevesi.

    Faatasi ai ma le faʻaauau pea o le tele o tui o le hormone, e pei ona taʻua i luga, o Somoji syndrome, e pei o le inisalini faʻasolosolo ile maʻi, e mafai ona tupu.

    Somoji syndrome

    O lenei maʻi e faʻaalia i le mea moni e faapea o le tino e tali atu i le hypoglycemia faifaipea e faʻaolaina ai le gaosia o hormones-contramonal (glucagon, adrenaline, glucocorticosteroids). Ma o loʻo i ai se faʻafitauli faʻafeagai, o le fualaau o le inisalini e tele, ma o le maualuga o le kulukose e tumau maualuga. O le iʻuga, o le maʻi e faʻaosooso i le suāsusu, sosoo ai ma le hypoglycemia, sosoo ai ma le hyperglycemia. E iai se aafiaga leaga i le gasegase o le faamaʻi.

    Faailoga o Somoji syndrome:

    • vaivaiga, moe,
    • tiga o le ulu
    • leai, leai se moe,
    • fiaai pea
    • tupe maua
    • tino o le ketone o loʻo i totonu o le uila,
    • o le tagata maʻi e resitala ma se glucometer pe o faʻamaulalo pe maualuga,
    • o le vasega o le faʻamaʻi e faʻaleleia pe a uma le faʻaititia o le fua o le hormone.

    O le lavelave o lenei togafitiga o le i ai o faʻamaoniga o le maualuga o le inisalini ma le le atoatoa.O le suʻesuʻega e matua faigata lava ona faia, o lea e oʻo lava i tagata e mulimuli i le endocrinologists latou te talitonu sese o togafitiga e le lava ma e oʻo lava ina faateleina le fualaau o le vailaʻau.

    Ina ia faia le faʻamaonia saʻo, e tatau ona e fuaina le suka i vave itula, i le vaeluaga mai le 2 i le 4 itula. I le Somogy Syndrome, o le ai ai le hypoglycemia ogaoga, ma se fua masani o le hormone, e masani pe maualuga.

    Togafitiga e aofia ai le tofiaina o se aofaiga saʻo o le fualaau faasaina, lea o le a faasolosolo malie mai ai le tulaga o le maʻi ile masani.

    Soʻo se faʻalavelave o le maʻisuka e faigofie ona puipuia nai lo le togafitia - e tatau i tagata maʻi uma ona manatuaina lenei mea, e tatau ona latou mataʻituina a latou meaʻai ma togafitiga, ia mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ma ia le mafaufau ia oe lava.

    Tuua Lau Faamatalaga