O le suega o le faapalepale o le glucose ua faateleina, o le hemoglobin glycated masani

O le faʻamaoniga o le maʻisuka (DM) faʻaaogaina le suʻega o le faapalepale o le glucose (PHTT) ma le hemoglobin glycated (HbA1c) na faia i le 127 tagata gasegase e iai aʻafiaga lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2. O le suʻesuʻeina o le maʻisuka na mafua mai i le maualuga o le HbA1c e maualalo nai lo le faavae o le PHTT (31% ma le 43%). O le maualuga o HbA1c> 7% e masani lava ona fetaui lelei ma le siama o le maʻisuka e ala i le auala o le PHTT. Peitai, o le HbA1c o le PHTT.

Faʻafeiloaʻiga o le suʻesuʻega mo le maʻisuka ua faʻamauina mai iʻuga o suʻega o le faapaleni o le glucose ma le hemoglobin glycated (HbA1c)

O le faitau aofai o tagata e 127 tagata gasegase na maua i le maʻisuka ituaiga (T2DM) tulaga lamatia sa i ai le suega o le faapalepale o le glucose toleni (OGTT) ma le HbA1c fua mo mafuaʻaga e iloa ai. HbA1c faʻaalia le maʻisuka nai lo OGTT (31% vs 43%). HbA1c> 7% ma le OGTT na tutusa i le faʻamautinoaina o le maʻisuka, ae o le HbA1c OGTT faʻatinoga e faʻamaonia ai le siama.

O le tusiga o le suʻesuʻe faasaienisi i le autu "Faʻatusatusa o le faʻavae mo le siamaina o le maʻisuka e tusa ai ma iuga o le suʻega o le tui o le glucose ma le maualuga o le hemoglobin glycini HbA1c"

Fesoʻotaʻiga o le faʻavae mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka e tusa ai ma iuga o le suʻega o le faapaleni o le glucose ma le maualuga o le hemoglobin glyc HbA1c

Federal State Budgetary Institution "Endocrinological Scientific Center" o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Russian Federation, Moscow

Faʻafeiloaʻiga o le suʻesuʻega mo le maʻisuka ua faʻamauina mai iʻuga o suʻega o le faapaleni o le glucose ma le hemoglobin glycated (HbA1c)

Faletupe a le Setete o le Faletupe a le Setete "Endocrinological Research Center", Matagaluega o le Soifua Maloloina a Rusia, Moscow

O le faʻamaoniga o le maʻisuka (DM) faʻaaogaina le suʻega o le faapalepale o le glucose (PHTT) ma le hemoglobin glycated (HbA1c) na faia i le 127 tagata gasegase e iai aʻafiaga lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2. O le suʻesuʻeina o le maʻisuka na mafua mai i le maualuga o le HbA1c e maualalo nai lo le faavae o le PHTT (31% ma le 43%). O le maualuga o HbA1c> 7% e masani lava ona fetaui lelei ma le siama o le maʻisuka e ala i le auala o le PHTT. Ae ui i lea, o HbA1c 7% ma le OGTT na tutusa i le faʻamautinoa o le maʻisuka, ae HbA1c e Le mafai ona e maua mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

pe fia ni mea lamatia mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 (T2DM). O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le matua> 45 tausaga, mamafa poʻo le manua (BMI> 25 kg / m2), talafaʻasolopito o aiga o T2DM (matua poʻo tuagane ma le T2DM), masani le maualalo o le tino, gasegase anapogi glycemia (NGN) poʻo le faʻavaivaia o le kulukose (NTG) talaʻaga, maʻisuka o le maʻisuka poʻo le tala faasolopito o le tamaʻi alo. O le suʻesuʻega e leʻi aofia ai tagata maʻi na maua togafitiga o le hypoglycemic poʻo togafitiga faʻaleoleo.

O le maualuga o le HbAlc na faʻamoemoeina i tagata gasegase, ma le silia i le 3 aso mulimuli ane, na faia ai se HRTT masani ma le 75 g o le kulukose ma le naunautaiga o le anapogi kullucose ma le 120 minu pe a maeʻa le uta o le carbohydrate. O le galuega na faʻamaonia e le komiti o tulafono a le FSBI ENC. O tagata uma na sainia le maliliega tusitusia e auai i le suʻega o le falemaʻi.

Na faʻamoemoe le maʻoti glucose i luga o se faʻataʻitaʻiga a le Faʻataʻitaʻi c4000 (Abbott Diagnostics, Abbott Park, IL, ISA) e faʻaaoga ai pusa masani a le gaosimea. O le hemoglobin glycated (HbA1c) na fuafuaina i le maualuga o chromatography vai i luga o se Danny analyzer (Bio-Rad) e tusa ai ma tulaga masani

Laulau 1. Faʻamaumauga faʻamaonia mo le maʻisuka ma isi faʻafitauli o le glycemic (WHO, 1999-2006)

Carbohydrate metabolism

Glycemia plasma toto (mmol / L)

Norm SD NTG NGN

7.0 6.1 ma le 11.1> 7.8 ma le I le le mafai ona e maua le mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

Vaega maualuga mo le maʻisuka

E le o faʻamalamalamaina e leʻo faʻamatalaina> 6.5

Faʻaaloalo i le faʻavae mo le faʻamautinoaina o faʻafitauli o le gaosiga o gaʻo i le PHTT ma le HbA1c (pasene o tagata gasegase).

Todike. O le auala ua faamaonia e le NGSP (Polokalame Faʻavae o le Tūlāfono a le National Glycohemoglobin).

E fuafua i taunuʻuga o le HRTT ma le maualuga o HbAlc, na vaevaeina mataupu i ni vaega se tolu: tagata e leai ni gasegase o gasegase (masani), se vaega maualuga mo le T2DM ma se kulupu faʻatasi ma T2DM faatoa maua. O le vaega maualuga o le lamatiaga mo le T2DM e aofia ai maʻi ma NGN, NTG, poʻo se tuufaatasiga o ia mea uma e lua. O tagata maʻi na tofia i le vaega ma le T2DM e tusa ai ma taunuuga o le PHTT i lalo o se tasi o tuutuuga nei: o le i ai o se faʻamaumauga e tasi le taimi i le glycemia i le maʻisuka i le gasema + faʻaopoopoga tasi i le glycemia i le maʻisuka i le taimi o le PHTT, faʻateleina le faateleina o le glycemia i le maʻisuka i le taimi o le PHTT. O tagata gasegase na tofia i le vaega ma le T2DM i le HbA1c i lalo o se tasi o tulaga nei: o le i ai o se faʻamaumauga e tasi le taimi i le glycemia i le maʻisuka i le talafaasolopito o le HbA1 i le maʻisuka

lapoʻa> 6.5%, se tasi faʻateleina o le glycemia i le taimi o le PHTT + HL1c i le maʻisuka.

I le laulau. 1 ma le 2, tulaga faʻamaonia mo le gaosiga o gasegase o le gaʻo.

Tali ma talanoaga

O se iloiloga faatusatusa o le siakiina o le faaletonu o le metabolism o gaʻo e faaaoga ai le PGTT ma le maualuga o le HL1c na faaalia ai se faasologa mamao i le va o taunuuga o nei suega (tagai i le ata).

I le fuainumera o le onosaʻi ua suʻesuʻeina, o le maualuga o le HL1c itiiti na te valoia le i ai o le maʻisuka pe a faatusatusa i le PGTT (31% ma le 43%).

O faʻamaumauga o faʻamaumauga e taʻu mai ai o le faʻamaʻiina o le maʻisuka i le maualuga o le HL1c e le sili atu le tele o tagata o loʻo maua i le maʻisuka faʻatusatusa i le PGTT. O taunuʻuga o suʻesuʻega na faia i Denmark, UK, Ausetalia,

Greenland, Kenya ma Initia o loʻo faʻaalia se eseesega taua i le faʻamautinoaga e faʻavae i luga ole taunuʻuga o le PHTT ma le maualuga ole HL1c. O le faifai pea o le faʻateleina o le suʻesuʻega o le PHTT ma le maualuga o le fatufatoa i nei suʻesuʻega e eseese mai le 17 i le 78%. O le tele o mafutaga o le maʻisuka a le atunuu e le fautuaina e faʻaaoga le maualuga o le HL1c e avea o se suʻesuʻega mo le maʻisuka ona o le leai o se faʻasalalauga o le auala ma le le lava o faʻamatalaga i ituaiga uiga faʻaleaganuʻu o le hemoglobin glycation.

I a matou suʻesuʻega, o taunuʻuga o le faʻamaʻi o le maʻisuka i le lua suʻega na faʻatasi ma le maualuga o le HL1c> 7%. I le 6.5 7%, o le numera o tagata ua iloa e maua i le maʻisuka e ogatasi ma lena pe a faʻaaogaina le faʻataʻitaʻiga auro - PHT. Ae ui i lea, i le maualuga ole НЛЛ1с

15 tali

O fea na e vaʻaia "na o le 0.1 pasene mai le masani"? Ua e solia uma glucose toleniga faʻataʻitaʻiga. Ma faʻailoaina le faʻamalosia o le inisalini. Ma le isi, e tusa ai ma tulaga faʻaonaponei, soʻo, e tusa lava pe faʻafuaseʻi, o le iloa o le glycemia i luga aʻe o le 11.1 mmol / l o se taimi e vave amata ai le maʻisuka.

O le mea moni, e sili atu le amata i le faʻaaogaina o le faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega, e saʻo. Toe fai, pe a mafai, ia suʻega uma e lua i totonu o isi fale suesue.

Elena, ona mautinoa ai lea - o le maʻisuka. Masalo atonu na te leʻi faʻaalia talu mai anamua, ma e leʻi maua e le hemoglobin glycosylated le taimi e tali atu ai. O le a ou fautuaina i se taimi lata mai le faamaeaina o se suʻega toto mo le inisalini, C-peptide ma le NOMA index (faailoga o le tulaga o le galuega o le pancreatic ma le insulin resistance) ma faafesootai le endocrinologist i le tagata mo togafitiga ma taunuuga.

Faʻaauau nei ona amata le taumafataga Nu 9 (o faʻamatalaga i luga o le lautele e maua i luga o le Initaneti, o lea o le a ou le kopiina ai), filifili oloa ma se fuainumera faʻamamafa i lalo o le 50.
E mafai foʻi ona e faʻaogaina le pailatoseta Arfazetin afa afa tioata 3 taimi i le aso 30 minute ao leʻi faia le taumafataga e tusa ai ma le polokalame "14 aso le aoga + 14 aso malolo".

O le a le mea e tatau ona ou faia pe a iai sau fesili tutusa ae eseese?

Afai e te leʻi maua le faʻamatalaga e te manaʻomia i tali i lenei fesili, pe afai o lau faafitauli e ese si ese mai le tasi na tuʻuina atu, taumafai e fesili i le fomaʻi se fesili faaopoopo i luga o le itulau lava e tasi pe afai oi ai o ia i le autu o le fesili autu. E mafai foi ona e faia se fesili fou, ma a mavae sina taimi o le a tali mai a matou fomaʻi. E leai se totogi. E mafai foi ona e saili mo faamatalaga talafeagai i luga o mataupu tali tutusa i luga o lenei itulau pe ala mai i le itulau sailiiliga a le saite. Matou te matua faʻafetai lava pe afai e te fautuaina i matou i au uo i luga o fesoʻotaiga vavave.

Medportal 03online.com tuʻuina atu fautuaga faafomaʻi i fesoʻotaʻiga ma fomaʻi i luga o le saite. O iinei e te maua ai tali mai tagata moni i lau matata. I le taimi nei, o le saite e maua ai fautuaga i vaega e 48: tagata o le tino, fomaʻi, vailaʻau, fomai, fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi , fomaʻi faʻamaʻi pipisi, cardiologist, cosmetologist, fomaʻi faʻafesoʻotaʻi, fomai faapitoa o le ENT, mammologist, loia fomaʻi, fomaʻi suʻesuʻe, neurologist, neurosurgeon, nephrologist, oncologist, oncourologist, orthopedic trauma surgeon, ophthalmologist a, pediatrician, fomai tipitipi palasitino, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, pulmonologist, fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, endocrinologist.

Matou te tali atu i le 96.28% o fesili..

Preditebetes

Prediabetes (ua lauiloa foi o "prediabetes"), prediabetes - o se tulaga e muamua atu i le atinaʻeina o le maʻisuka, masani lava i le ituaiga 2. O le setete predictability e mafua mai i le maualuga o le toto (glucose), ae le maualuga tele e ono maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O faʻasologa o mea e masani ai, o le fia inu, o le masani ai, o le fiaʻai pea ma le vaʻaia o le vaʻai o se faailo mataʻutia lea e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi lata mai mai le endocrinologist.

O le i ai o predabetes e le o lona uiga o le vevela o lenei tulaga i le maʻisuka ituaiga 2, ae ui i lea, e manaʻomia ai fua faatatau e faʻaitiitia ai aʻafiaga, aemaise lava le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, lafoaia o amio leaga, faateleina o le tino, ma i nisi tulaga, togafitiga faafomaʻi.

E iloa e le tasi o le tolu o suʻega (talanoaina i le tusiga): anapogi toto sugar (glucose) (GKN), suega o le faapalepale kulukose (GTT) ma le hemoglobin glycini A1c.

Afai e le maua i le taimi tatau le muaʻi maʻi, e mafai ona taʻitaʻia lē mafai ona faʻafitia taunuuga: o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi ma isi faʻalavelave faʻapitoa o faʻamaʻi o le fatu ma toto tetele, faʻamaʻi o le tino o le tino ma fatugaʻo, faʻavasegaina o le tino vaaia, paʻu.

I le taimi nei, ua lomia e le European Journal of Endocrinology se iloiloga i luga o le osteoporosis i le maʻisuka ituaiga 1.

O le maʻi suka

O le maʻi suka, maʻisuka, maʻisuka (e tusa ai ma le ICD-10 - E10-E14) - o se kulupu o le kulukose (sugar) i le toto ona o le maualuga (i le DM 1) poo le aiga (i le DM 2) gland o le inisalini. O le maʻisuka eo faatasi ma se maʻi ituaiga uma metabolism: protein, gaʻo, carbohydrate, masima-masima ma minerale.

O le maʻi suka (DM 1 ma le DM 2), o le manogi o le acetone mai le gutu ma tino o le acine (DM 1), faʻaitiitia le mamafa o le tino (DM 1, i le DM 2 - i taimi mulimuli), faʻapea foi le tele o le urination, vae o le vae, le faʻamalolo manuʻa.

O soa tumau o le maʻisuka o: maualuga maualuga o le kulukose i le urine (glycosuria, glucosuria), ketonuria (acetonuria, tino o le acetone i le urine), ma le tele o mea e puipuia i le urine (albuminuria, proteinuria) ma hematuria (toto latent i le urine). E le gata i lea, o le tali o le urine i le maʻisuka e masani lava ona fesuiaʻi i le itu o le alo.

O le maʻisuka ituaiga 1 (ituaiga 1 maʻisuka, o le insulin-e faalagolago, tamaiti, e tusa ai ma le ICD-10 - E10) o le maʻi autoimmune o le endocrine o loʻo faamatalaina e saʻo inisalini, ona o le mea moni e faapea o le puipuiga, mo mafuaʻaga e le manino i aso nei, o osofaʻiga ma faʻaumatia vaʻa peta pancreatic e maua ai le inisalini. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona afaina ai se tagata i soʻo se matua, ae o le faʻamaʻi e masani ona atiina ae i tamaiti, talavou ma tagata matutua i lalo o le 30 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka (ituaiga 2 o le maʻisuka, e le o le insulin-e faalagolago, e tusa ai ma le ICD-10 - E11) o se maʻi e le o le autoimmune o loo faamatalaina e aiga inisalini pau ona o le solia o le fegalegaleaiga o le inisalini ma sela o le tino. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona afaina ai tagata e silia i le 40 tausaga. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi e le o malamalama atoatoa, ae o tagata o loʻo i ai le tele o mea e lamatia ai.

E tolu suʻega e faʻaaoga e iloa ai le maʻisuka:

  1. O le toto toto kulukose,
  2. Glucose toleni test
  3. Suʻega mo le hemoglobin glycated.

Glucose o le anapogi anapogi

Glucose plasma anapogi, FPG o se suʻega lea o se ituaiga o suʻega toto e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le kulūkose o le toto. O le suʻega e faia i luga o se manava gaogao, e le tatau i le tagata gasegase ona 'ai meaai ma vai (sei vagana ai le vai) mo le 8-12 itula aʻo leʻi amataina le suʻesuʻega. O le suʻega e mafai ona faʻatinoina tutoʻatasi, e faʻaaoga uma ai suʻega o le toto toto poʻo sikola o le kulukose, ma i le fale suesue. O le anapogi o le toto glucose suega o se vaega o le suʻega o le faapaleni o le glucose (GTT).

Glucose toleni test

Glucose tolerance testing, suega o le faapalepale glucose, GTT, suega o le faapalepale o le glucose, OGTT - o se suʻega na faia i totonu o le faʻavae o le fale suʻesuʻe.

I le tolu aso ao lumanaʻi le suʻega, e tatau ona tausisia e le tagata maʻi se meaʻai masani, e aunoa ma le faʻamapulaʻaina o ia i le ave o mea inu. E tatau foi ona aloese mai le inuina o vailaau, inuina o le ava, malosi malosi faaletino.

I le taimi o le suʻega, o le tagata muamua muamua e fua le maualuga o le anapogi o le toto glucose, pe a uma ona tuʻuina atu ia te ia se vaiinu vai e 75 kalama o le kulukose (1.75 grams i le kilokalama o le mamafa o le tino i tamaiti). A maeʻa se avega ole glucose, e fuaina le kulukose toto i le 30 minute (fai se faʻatusatusaga) mo le lua itula. O le umi o le suʻesuʻega e mafai ona sui ma oʻo atu i le 6 itula (faʻapipiʻiina e le fomaʻi).

O le kulukose o le toto o le itiiti ifo i le 7.0 mmol / L 2 itula i le maea ai o le amataga o le suʻega o le toleniga o le kulukose o le mea masani. I le maualuga e sili atu nai lo le 7.0, ae itiiti ifo i le 11.0 mmol / L, o le suega o le fuataga o le solia lea o le faapalepale o le glucose, faʻaalia se gasegase talafeagai. O le mauaina o faʻamaumauga ma le index o le glucose toto e sili atu ma le 11.0 mmol / L ua faʻatusatusaina o le i ai o le maʻisuka.


Kiliki ma faasoa atu le tusiga ma au uo:

Suesuega hemoglobin glycated

O le hemoglobin glycated, hemoglobin glycosylated, glycogemoglobin, hemoglobin A1c, HbA1c - o se faʻamaʻi toto o le toto e atagia ai le maualuga o le kulukose o le toto mo se vaitaimi uumi (i le 90 aso) aʻo leʻi faia le suʻega.

O le hemoglobin glycated ua mafua ona o le faʻaauau o le faʻaogaina o le kulukose i le hemoglobin A (tali mai) o loʻo maua i totonu o totola mumu. O le fua o lenei tali ma le aofaʻi o le hemoglobin glycini e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i le toto ao ola le toto mumu (e oʻo i le 120 aso, peitaʻi, o lelamūmū mūmū o loʻo taʻavale i totonu o le toto ei ai taimi eseese o le olaga, o se tau maualalo e faia i le faʻatusatusaga).

O le iʻuga o le tali a Maillard, e tele ni eseesega o le hemoglobin glycated, e aofia ai HbA1c, lea e tele naua ma tuʻuina mai ai se manatu sili atu ona saʻo i le ogaoga o le maʻisuka (pe'āfai).

O le mea lea, HbA1c atagia pasene hemoglobin A i le toto lea e faʻafesoʻotaʻi fesoʻotaʻi atu i kulūkose molekone. O le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, o le sili atu o le% o le hemoglobin o le a glycated.

O se laulau o fegalegaleaiga i le va o le hemoglobin glyc (i le%) ma le toto kulukose (i mmol / l).

Glucose o le toto (mmol / l)

Mo le suʻega, e le manaʻomia ni sauniuniga faʻapitoa, o le toto atoa e faʻaaogaina mo le auʻiliʻili, o le suʻesuʻega e faʻatinoina e faʻaaoga ai le electrophoresis capillary.

Faamatalaga

Faʻaaliga ma faʻamalamalamaga i le talafou "O le faʻafetaui o suʻega o le kulukose toto o le a faʻaleleia atili ai le iloa o vailaʻau."

    Georgia State University, Georgia State University, GSU ​​o se American research research university i Atlanta, Georgia, ISA. Na faavaeina i le 1913, le Iunivesite o Georgia State i le taimi nei o se tasi o iunivesite e fa suʻesuʻega iunivesite i le Setete o Georgia, lea e mafai ia Me 2017 ona aʻoga

25,000 tagata aʻoga. O le iunivesite e valu aoga ma kolisi, o le Aoga a Tausisoifua ma Fomaʻi ma le Aoga o le Soifua Maloloina e fesootai tuusaʻo ma vailaau. O le au tusitala ua lauiloa i le Iunivesite o Georgia State, o William Duvall (o le taitai pese o Alice i Chains), le tamaitai fai ata tifaga Amerika o Julia Roberts, Ken Lewis (pule sili o le Faletupe o Amerika), isi faaupufai faaupufai, tagata tusitala, tagata taaalo, tagata taaalo ma tagata musika.

  • Glucose, sugar, glucose (mai le Eleni anamua 7, 5, 5, 4, a3, 2, - "suamalie") - o se suauu vailaau faigofie, lanu paʻepaʻe pe paʻepaʻe paʻepaʻe, le manogi, suamalie i le tofo, o le mea mulimuli o le hydrolysis o le tele disaccharides ma polysaccharides . Glucose o le autu sili ona taua ma le tele o le malosi mo le saunia o metabolic processes i le tino.
  • Biostatistics, fuainumera o fualaau oona, biometrics - o le sosaiete faasaienisi i le vaeluaina o fuainumera o le biology ma fesuiaiga i sootaga ma le atinaeina ma le faaaogaina o metotia fuainumera i le faafoeina o suesuega i tulaga e pei o: biology, epidemiology, healthcare, medicine.
  • American Diabetes Association, Amerika American Diabetes Association, ADA o se faalapotopotoga Amerika e leai se tupe faʻavae na faavaeina i le 1940, faʻatautaia suesuega e faʻatatau i suʻesuʻega o le maʻisuka, faʻapena foi i le atinaʻeina o fuataga ma auala mo le puipuia ma le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, maʻisuka maʻisuka ma vailaʻau.
  • Endocrinology, endocrinology (mai le Eleni O56, _7, 8, _9, _7, - "totonu", _4, 1, 3, 7, 9, - "faamamafa" ma le5, a2, 7, x9, 2 , - "malamalama, suʻesuʻega, upu, saienisi") - o le saienisi o galuega ma le fausaga o le pito o le endocrine (hormones endocrine), o hormones na latou gaosia, o auala o latou faʻavae ma gaioiga i le tino o le tagata. O le Endocrinology o loʻo suʻesuʻeina foi faʻamaʻi na mafua ona o le le mautonu o le pito o le endocrine, ma sailia ni auala fou e iloa ai, togafitia ma puipuia ai. O faafitauli o le endocrinology, o le tasi itu po o le isi, e aafia ai itu uma o vailaau ma e vavalalata i le fatuga, nephrology, oncology, ophthalmology, neurology, gastroenterology ma le gynnecology. O se tasi o vaega o le endocrinology o le diabetology, o se saienisi o loʻo suʻesuʻeina mafuaaga o le atinaʻeina, faʻagasologa o le atinaʻe ma le faʻaoga, vaega o suʻesuʻega, togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka - o le faʻamaʻi masani o le endocrine i le paneta. O le faavae o le endocrinology o Thomas Addison (British Addison) - o se saienitisi Peretania ma se fomai na muamua faamatalaina se maʻi e le masani ai o le endocrine na faaigoaina o ia - "Addison's disease" (ICD-10 - E27.1, E27.2), o se taunuuga e le mafai ona maua ni gamoni, cortisol, sili atu i mea uma.
  • Inisalini, o le inisalini o se hormone popo o le natura peptide, lea e faia i peta beta o tamaʻi pancreatic o Langerhans. O le inisalini ei ai sona aafiaga taua i le metabolism i le toetoe lava o mea uma o le tino, aʻo lona gaioiga autu o le faaitiitia (tausia masani) glucose (suka) i totonu o le toto. O le inisalini e faʻateleina ai le gaogao o membsas plasma mo le glucose, faʻamalosia ai glycolysis enzymes autu, e faʻamalosia ai le fausia o le glycogen i le ate ma muso mai le kulukose, ma faʻaleleia ai le tuʻufaʻatasiga o palatini ma gaʻo. E le gata i lea, o le inisalini e taofia ai le gaioiga o le enzymes lea e talepeina ai gaʻo ma glycogen.
  • O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona taugofie e iloa ai suiga i le gaoioiga o le urine o se faailoga lea o pepa i luga o le gaioiga o le urine, e ui lava o le maʻisuka e sili atu ona talafeagai le faʻaaogaina o pepa i tino o le acetone.
  • Mafuaaga - teuina o gaʻo, maualalo o le tupe mama ona o le tino o meaʻai ona o le tele o taumafa taumafa ma / poʻo le faʻaititia o le taumafa. I aso nei, o le meaʻai e taua o se faʻamaʻi faʻasolosolo faʻaleagaina (e tusa ai ma le ICD-10 - E66), atiaʻe i soo se matua, faʻaalia i le faateleina o le mamafa o le tino, ona o le tele o le faʻapipiʻiina o le tino. O le tele o mea e maua faatasi ma le faʻalauteleina o mataupu o le faʻatafunaina lautele ma le soifuaga faaletino. I aso nei, ua faʻamautuina o le oona o se tasi o mafuaaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.
  • Hemoglobin, hemoglobin, hemoglobin, Hb, Hgb o se mea faigata (o lona uiga, o se porotini e lua-vaega, e faaopoopo i filifili peptide (o se porotini faigofie) o loo aofia ai se vaega o le o le amino acid - o se vaega o le gasegase). . Hemoglobin e maua i le cytoplasm o le toto mūmū mūmū, avatu ia i latou (taʻitasi, toto) se lanu mumu. Hemoglobin A, hemoglobin matutua, '5,2^6,2 - hemoglobin matua masani, e fesoʻotaʻi ma faʻalavelave faʻapitoa-chromoproteins. Hemoglobin A masani e faia pe tusa ma le 97% o le hemoglobin atoa o lela mumu.
  • Laʻau toto mumu, suauu mumu mumu, totola mumu mumu, RBC - tino le vavalalata faʻamalosi-suauu, totoga o le toto post-cellular, o le galuega autu o le fesiitaiga o le okesene mai mama i tino tino ma le felauaiga o le carbon dioxide i le isi itu. O le cytoplasm erythrocyte e tumu i le hemoglobin (lea e maua ai le mumu mūmū mūmū), o loʻo i ai se atigi uʻamea e mafai ona fusia ai le okesene. O toto mumu toto e faia i le gaʻo osia i se fua faatatau o le 2.4 miliona totola mumu i lona lua.

    25% o siama uma i le tino o le tino o sela mumu toto.

    I le tusiaina o talafou e lua suʻega mo le kulukose toto o le a faʻaleleia ai le mataʻituina o vailaʻau muamua, o punaoa na faʻaaogaina o faʻamatalaga ma faʻamaumauga i luga o Initaneti, nofoaga o talafou GSU.edu, Diabetes.co.uk, Frontiersin.org, Diabetes.org, Iephb.ru, Wikipedia, faʻapea foʻi ma faʻasalalauga nei:

    • Pokrovsky V. I. "Encyclopedic Dictionary of Terms of Medical." Fale Faʻasalalauga "Vailaau Faʻasaienisi", 2001, Moscow,
    • Dedov I.I., Surkova E.V., Mayorov A. Yu. "Le maʻisuka ituaiga 2. O se tusi mo maʻi. " Matagaluega o le Soifua Malōlōina a le Rusia Russian House Publishing House, 2003, Moscow,
    • Leia Yu. Ya. "Iloiloga o taunuuga o suʻesuʻega o le toto ma le urine." Faʻasalalauga MEDpress-inform, 2009, Moscow,
    • Henry M. Cronenberg, Slomo Melmed, Kenneth S. Polonsky, P. Reed Larsen, "O le maʻisuka ma le gaosiga o le gasegase o le gataifale". Fale faʻasalalauga "GEOTAR-Media", 2010, Moscow,
    • Peter Hin, Bernhard O. Boehm "Maʻisuka. Faʻamatalaga, togafitiga, faʻamaʻi faʻamaʻi. " Fale faʻasalalauga "GEOTAR-Media", 2011, Moscow,
    • Jacques Wallach "Togafitiga Faafomai Faapitoa. Professional Medical Encyclopedia. " Exmo Publishing House, 2014, Moscow.

  • Tuua Lau Faamatalaga