E faapefea ona faʻaititia le LDL cholesterol - o fea e amata ai?

wikiHow galue i le mataupu faavae o le wiki, o lona uiga o le tele oa tatou tusiga ua tusia e nisi tusitala. I le fausiaina o lenei tusiga, e 10 tagata (a) na galulue i luga o lona teuteuga ma le faʻaleleia, e aofia ai ma le le amanaiaina.

Ole numera o punaoa o loʻo faʻaaoga i lenei tusiga e 18. Ole'ā e mauaina se lisi oi latou i lalo o le itulau.

Cholesterol, o se vailaʻau oona, e mafai ona poloka poloka ma atili ai ona faigata le toto i totonu o le fatu, o lea e taua ai le iloa pe faapefea ona faaitiitia le LDL (cholesterol leaga). O le mea e lelei ai, o le faʻaitiitia o le LDL maualuga e sili atu le faigofie nai lo le siitia o maualuga o le HDL. O le auala lenei e fai ai!

Cholesterol Reduction: Laasaga # 1 - Tesea o Oloa Mama

Matou te faʻamamafa atu o soʻo se gau o le mamafa e tatau ona faʻaalia. E tatau ona faia lenei mea maloloina (!) i se auala masani. I feutagaiga ma lau tausi soifua maloloina. O aso nei e mafai ona e feiloai i le tele o tagata oe toetoe lava o le sini autu o le olaga o le faaitiitia o le hdl o le cholesterol! O le mafuaʻaga o lenei mea o le faʻasalaga malosi o fualaau faʻatele, e masani ona faʻateleina. O le mea lena e mafua ai ona soona faia e nisi o uo le vavalalata ma le vavaeeseina atoatoa o meaai maloloina lelei mai meaai.

E tatau ona mataituina le mamafa o le tino. O fomaʻi Dutch, i luga o le faavae o le luasefulu tausaga o suʻesuʻega, na faʻauʻuina o le faateleina o le mamafa i le afa kilokalama e aofia ai le faateleina o le cholesterol i vaega e lua. O le isi finauga taua o le sili atu lea o le mamafa o le tino, o le tele o le cholesterol e maua mai e le tino. E saʻo lenei mea, o lea ua faatulagaina ai i tatou i le natura. O le mea lea, afai e le na o le mamafa, ae e le vevela foi, e tatau ona faʻaitiitia le mamafa o le mamafa ina ia faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le LDL cholesterol, e aunoa ma le fetuunaʻi o le soifua maloloina.

Faʻafefea ona faʻaititia le LDL cholesterol - fautuaga faʻapitoa:

  • E leai ni gaʻo!

I au meaai i aso taitasi, faʻaititia le faʻaititia o meaʻai gaʻo (mo sina taimi FAʻAALIGA meaai falai!)

  • Faʻaaogā fuālaʻau manogi i taimi uma (aemaise o olive olive).

O nei oloa e leai ni cholesterol e afaina ai. E mafai ona iloa lenei mea i se isi laulau (mo suauʻu) i la tatou 'upega tafaʻilagi ma faʻamatalaga i luga.

  • Aua le 'ai tele fuamoa.

E le o lona uiga e tatau ona e lafoaia atoa. Faʻaaoga le protein i le kuka. Talu ai ona o le tele o le faʻasalaga o le cholesterol i fuamoa o loʻo matauina i totonu o le yolks.

  • Ina ia mafai ai ona maualalo le cholesterol - faalagolago i luga o lemu.
  • Taumafai e 'ai nisi fua.

O nei meaalofa o le natura e aofia ai le maualalo o le cholesterol - pectins.

  • Ia mautinoa e aofia ai le oatmeal i lau taumafataga

(poo le oat bran buns).

  • I totonu o tulaga talafeagai 'ai povi, vela.
  • Taumafa sili atu laʻau (pe a ma le 2 cloves i le aso).
  • Mai le tele o oloa gaosi susu e le itiiti ifo mo se taimi le tumau taofi le filifiliga - i luga o susu susu.

O gaioiga faaletino o le a fesoasoani e faʻaititia le cholesterol.

O le isi laasaga o le faʻamalositino. E mafai ona e faʻataʻitaʻiina oe lava togafitiga faʻavae e maualalo ai le cholesterol, ave fuainumera, ma isi. Ae afai o se tagata e sili ona tele lona ola, o lona uiga e le aoga. O le alualu i luma e lelei tele ma manaia. Ae o le asō, o le toʻatele o tagata e faigaluega i ofisa, nonofo i komepiuta. A latou toe foi mai i le fale, latou te toe nonofo i lalo i komepiuta pe taoto i lalo i luga o sofo lelei. O le mea lea, e mafai ona e legese, ae mautinoa - "faʻaleagaina" le tino.

Talositino talafeagai (e oʻo lava i le faʻaaogaina elemene i le taeao) - faʻatamaʻia lelei le poloka o cholesterol. E le gata o le siitia o le maualuga o le HDL cholesterol, ae faapena foi i le faaitiitia o le pasene o mea leaga, o lona uiga. LDL O avega mamafa e fesoasoani i la tatou tino e faoa ai le gaʻo, "faʻamautu" pe a uma ona 'ai. Afai o le gaʻo o le a le "tumau" i le toto mo se taimi umi, ona avea ai lea o le avanoa e le "pipii" i puipui o sikuea o le a faaitiitia tele.

E pei ona iloa e saienitisi mai le Iunivesite o Brown, o tagata e masani i le taeao o loʻo tau faʻamaeʻaina o latou tino 75% vave nai lo i latou e faʻamalosia i latou i le taeao, faʻatasi ma le ipu kofe ma se sikareti.

LDL cholesterol reduction - fautuaga aoga:

  • (fautuaina e: mo tagata talavou i lalo ifo o le 45) Afai o oe (!) o loʻo soifua maloloina, ona aofia lea i lau faasologa taeao tamoe. E tatau ona e amataina lenei pisinisi i tulaga, ie. mai lava i le amataga, e masani lava ona sui ese ma savali. "Faʻaleleia Faʻamatalaga" e le tau afaina mamao, amata laiti - mai le tasi liʻo i le malae (e le silia le 0.4 km).
  • (manaʻomia: mo tagata e sili atu i le 45) Afai e le mafai ona e tamoe, ona fai lea aso taʻitasi (!) savali i se tausaga fou (a itiiti mai i se mamao e oʻo atu i le 3 kilomita).
  • Faatinoina o le taeao (manaʻomia:mo tausaga uma!). E taua foi i le amataga - e le faʻafefeina. I le taimi muamua, ia faia le numera aupito itiiti o toe fai, naʻo le faasologa sao: faamafanafana le ua - faʻamafanafana tamatamailima, faʻamafanafana lima - faʻamafanafanaina vae, ma isi. O lona uiga, e tusa ai ma le mataupu faavae o le "pito i luga - lalo."
  • E pei o le "nofo mamao" galuega, ma taimi taimi paganoa i luma o le komepiuta ave se "taimi i fafo" mo le 10 minute - i itula uma. Taumafai e na o le savali i se mea pe faia se mafanafana faigofie.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei:

  • muamua, toso le ua (ia le itiiti ifo ma le 7 tilts "agavale - taumatau", "luga ma lalo", 7 suiga i le aofaʻi, 7 - i le taimi e leʻo ai),
  • oso lemu i tamatamaivae, ona (i le "leai se paʻu") faʻaititia le mulivae i le fola (ma e 15-20 taimi).
  • A maeʻa, aʻo e faʻamalosi - sii i luga ou lima, aoe alu ese - nofo i lalo, uu ou lima i luma oe (3 taimi),
  • e le gata i lea, savali i luga o lea tulaga - e le silia ma le minute.

O le a le mea tatou te filifilia: sikaleti poʻo le cholesterol e faʻaititia?

E pei ona fiafia Mark Twain i le ulavavale: "E leai se mea faigofie nai lo le faamutaina o ulaula ... Tagata lava ia, ua ou faia nei taimi e 33!" O le manatu autu o lenei tusiga o le tuuitiitia o le cholesterol, ae le o le teena atoatoa o amioga leaga. Matou te le faʻafefeina oe i aʻafiaga (i le faiga o le faʻaalia o se ata o mama o le ulaula poʻo isi mea mataʻutia), o le a matou ofoina atu se isi mea.

O se isi mea e leai se tiga i le tapaa ...

Mo tagata fiafia e "siitia," i se faaupuga tautala, o se sikaleti o se meafaigaluega lelei mo le faʻalogo (sili atu le mafaufau) poʻo le malologa. O lea, e mafai ona e malolo e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina. Nai lo le ulaula, taumafai e faʻalogo i musika lelei, malu. E pei ona faʻamaonia e saienitisi mai Amerika: o musika faʻapitoa faapitoa e fesoasoani e faʻaitiitia le LDL cholesterol! Aemaise lava i le va ma meaʻai talafeagai ma le faʻavaʻaina faaletino (pei ona matou tusia i luga).

Ua faʻamaonia: o pese faʻapitoa faapitoa e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol!

E faapefea ona faʻaititia le cholesterol e aunoa ma fualaau?

O le cholesterol toto e maua i le ituaiga o lipid ma le protein, lipoprotein. Faʻalagolago i le ituaiga o complex complex in the total cholesterol determined by analysis blood, lipoproteins maualuga maualuga o le lipoproteins ("lelei" cholesterol) ma le mamafa maualalo mole mole ("leaga") ua vavae ese. Ole fua ole lipoproteins lelei ma le leaga e taua o le atherogenic coefficient, e fuafua ai e tusa ai ma le fua faatatau: o le eseesega i le va o le maualuga ma le maualuga o le cholesterol sikolic e vaevaeina e le faailoga ole lipoprotein mole maualalo. Le fua faatatau lelei e 3 pe itiiti. Faatasi ai ma se fuataga o le 5, latou te faailoa mai se tulaga lamatia maualuga po o le atiaʻe o le atherosclerosis ua amataina.
O le masani o le faʻaitiitia o le cholesterol ma vailaʻau ua faʻaalia ai pe a ave se tasi o mea aupito sili ona aoga - statins - o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol e faʻaitiitia, ma "lelei" (e 30%) ma le "leaga" (e 50%), e aʻafia ai le tino. I togafitiga faafomaʻi, e lua vaega o fualaau oona e faaaoga mo togafitiga - fibrates ma fuainumera. Feterate e manatu lelei e faʻapitoa ma fuainumera.


O le tagofia o fualaau faasaina ua faatonuina mo se vaega manino o tagata gasegase: o le fatu fatu, stroke, syndrome coronary syndrome poo se talafaasolopito o le taotoga o le fatu, faapea ai foi ma se tulaga lamatia o le faatupuina o faamai e fesootai ma le cholesterol maualuga. O le togafitiga e umi, ma i le maualalo o aʻafiaga, o le faʻaaogaina o vailaʻau e afaina ai le maualuga ole lipoproteins e manatu e le talafeagai.
O le faʻaitiitia o le toto cholesterol toto, meaola pati, mea e maua ai le nicotinic, inhibitors absorption inhibitors, ma isi vailaʻau o loʻo faʻaaogaina foi. I le taimi nei, e le o togafitiga o fualaau o togafitiga e fautuaina e tuu i lalo le cholesterol i se tulaga faapitoa.

Gaioiga faaletino e faʻatonutonu ai le cholesterol

Ata: Iakopo Lund / Shutterstock.com

O lenei vaega e aʻafia ai tagata uma e maua i le toto maualuga o le cholesterol, aemaise lava mo i latou o loʻo taʻitaʻituina le ola, e faʻapipiʻi ai galuega sosoʻo ma le maualalo o galuega i le tafaoga. O le hypodynamia o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le mamafa, lea e faʻapupulaina ai foi le maualuga o le maualuga o le cholesterol.

Soo se gaioiga faaletino - savali, taʻavale, aau, taʻaloga, taʻaloga gymnastic - faʻaosoina le metabolism i totonu o le tino ma fesoasoani e faʻamalo ai le faʻasalaga o le talo i totonu o le biliary tract, lea e fesoasoani e tutoatasi ai le tele o cholesterol.
O le savali ma le taʻavale e sili ona fautuaina: o nei taʻaloga, e tusa ai ma suʻesuʻega, o le fesoasoani aupito sili e faatumauina le faʻamalositino i se foliga lelei ma manino le toto o le cholesterol sili atu.

Uiga leaga ma le soifua maloloina lautele

E i ai se faʻamaoniaga faʻamaonia i le va o le mamafa ma le maualuga o le cholesterol maualuga. O le mamafa o le mamafa e fesoasoani e maualalo ai le cholesterol. Afai o le ausiaina o se numera masani o le tino o loʻo faʻatusatusa i tausaga o le matua ma uiga feusuaʻi ma tulaga maualuga o le tuputupu aʻe e le mafai ona faia i taumafa ma gaoioiga faʻaletino, e talafeagai le faʻatalanoaga faʻapitoa.

O le tapaa e le na o se amio leaga. O le faʻaauau pea o le nicotine, asu tapaa ma tino oona e afaina ai le tino atoa, e aofia ai le faateleina o le tulaga lamatia o le atherosclerosis: o le faʻaitiitia o le metabolism e oʻo atu ai i le faaputuga o le cholesterol ma le faʻaitiitia o le fuaina o lona aveeseina mai le faʻamalosi totoga.
O le ava malosi o se vaega lea ei ai se aafiaga leaga i le soifua maloloina. O loʻo i ai se mafaufauga e le faʻamalosia e tusa ai ma le faʻaaoga lelei o le ava malosi (e le sili atu ma le 200 ml o le uaina uaina i aso taitasi) e mafai ona aʻafia ai le faagasologa o le faʻaitiitia o le cholesterol. O se manatu le mafaamatalaina i lenei mataupu e le i atiae ona o le leai o ni suʻesuʻega tele, ae o le afaina mai le faaaogaina i aso taitasi o ia ituaiga o ava malosi e sili atu nai lo faamanuiaga e ono maua.

O amioga leaga leaga e aafia ai foi le toto cholesterol. O le tagofia o mea ua fai ma vaisu i meaai gaosi ma le maualuga o le suka i meaai ma meainu o se vaega le lelei foi lea e fesoasoani i le fausia o palesla cholesterol ma le atiaʻe o le atherosclerosis. Avanoa mai le taumafataga o mea taumafa ma gaʻo vailaʻau (margarine, meaʻai ma gaʻo susu e suitulaga, tele mea e faʻafiafia ai, meaʻai talafeagai, meaʻai vave, meaai falai, ma isi mea) e fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol toto e ala i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le lipoproteins mole maualalo i le vaega . Faatapulaaina o le taumafaina o suka i soo se ituaiga (i meainu, ipu, sweets, ma isi) e mautinoa ai le faaitiitia o le faasinomaga o le toto ma e fesoasoani i le gaosia o le cholesterol "mama" lelei.
O le mea lea, o se soifua maloloina lelei, gaioiga faaletino, ma le lafoaia o masaniga leaga e fesoasoani e tuuitiitia le cholesterol e aunoa ma fualaau faasaina.

Faamai, tulaga ma vailaau e siitia ai le cholesterol

I le tino, e mafai foi ona faaputuputu le cholesterol ona o le i ai o faʻamaʻi poʻo le taimi e maua ai ni vailaʻau. Renal, ate, maʻi pancreatic, ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, toto maualuga, hypothyroidism e mafua ai le faateleina o le cholesterol.
O le faateleina o le cholesterol e mafai foi ona avea ma itu o togafitiga faapitoa. O le tele lava o lenei aafiaga e tupu i le umi o vasega o le immunosuppressants, fualaau faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻamaʻi pepe. Faatasi ai ma le umi o le togafitiga ma vailaau o nei vaega, e manaʻomia le mataʻituina masani o tulaga o le cholesterol.

O tulaga o le physiological lea o loʻo i ai se faʻateleina masani i le maualuga o le cholesterol e aunoa ma ni aʻafiaga e aʻafia ai e aofia ai le taimi faʻafefe. O suiga i le tulaga o le hormonal i le taimi o le maitaga e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le lipoproteins, ma o le suʻeina o le toto e mafai ona faaalia ai le toetoe lua faaluaina le aofaʻi o le cholesterol. O lenei faiga faʻapitoa e fesoasoani i le atinaʻe o le tamaititi ma tausia le soifua maloloina o le tina. E leai se mea e manaʻomia ai le faasaʻo ma le togafitiga faafomaʻi, e le afaina ai le tino ma le toe foʻi mai i le tino pe a uma ona tuʻuina atu.

Maualuga Cholesterol: Faʻamatalaga Faʻaipoipoga

Meaʻai talafeagai o se tasi lea o metotia autu e le o fualaau o le faʻaitiitia o le cholesterol. Ae ui i lea, aʻo leʻi fesili atu poo a meaai e maualalo ai le cholesterol i totonu o le toto, e tatau ona iloa poo fea ituaiga meaai ma meainu e saofaga i lona faateleina: e le mafai ona ausia se lelei lelei e ala i le 'aiina o "cholesterol-burning" o mea taumafa faatasi ai ma meaai pisapisao.

Ata: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com

O le mea autu e aʻafia ai le tuputupu ae o le cholesterol e gaʻo, o le mea lea o le taumafataga mo lenei faʻamaʻi e faʻavae i luga o se faʻaitiitiga taua o meaʻai e maua i lenei mea. E tatau ona faʻatapulaʻa pe vavaeese atoa mai taumafa taumafa o aso uma e pei o:

  • aano o manu ma moa o ituaiga meaʻai,
  • gaʻo gaʻo maualuga (e aofia ai le mayonnaise ma salad dressings e faavae i luga)
  • aano malosi, aʻao iʻa ma soupeti,
  • paluga, mea suamalie, mea faʻafiafia, sukalati,
  • faʻasalaga o soʻo se ituaiga,
  • susu ma meaʻai susu, e aofia ai le pata, maualuga le gaʻo (sili atu ma le 5%).

O le malosi o le lauti, kofe, koko ma mea inu suamalie e le fautuaina.
O oloa e gaosia ma gaosia ai le hydrogenate e le o aofia ai: o nei vailaʻau e faʻateleina ai le maualuga o le cholesterol ma le faʻaitiitia le aofaʻi o le "lelei", mamafa maualuga o le mamafa.
E tatau ona e taumafa i taimi uma, atoatoa, tuʻuina atu le mea e sili ona lelei i le faʻaleleia o le gaosiga o oloa: kuka, taoina, taʻavale, vevela poʻo le kuka, faʻaitiitia le fuluina ma le faʻaaogaina o le suāuu poʻo le gaʻo. I le gasologa o le aso, 3 meaai autu (taeao, 'aiga o le aoauli,' aiga o le afiafi) ma le tasi pe lua meaai faaopoopo (aoauli, aoauli) e tatau ona matauina.
O le inu ava e taua foi: 2 lita (8 tioata) o le vai, atonu o le vai mama, toga o vao, compotes, meainu suamalie, suamalie fou, e tatau ona onā i le aso.

Fualaau ma meaʻai e maualalo ai le cholesterol

O oloa e avea ma se faatonutonuina masani o le cholesterol e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le aofaʻi o le "leaga" ma faʻateleina le maualuga o le "lelei" cholesterol i lona tulaga mamā i meaʻai, faʻapea foi i foliga o tinctures, decoctions, teas i isi vailaʻau.Ma i lena mea ma i se isi metotia o le talosaga, e tatau ona manatua le i ai o faʻasolega: faʻataʻitaʻiga, 2-3 cloves o le kālati mata (i le avea ai ma fofo faʻaleaganuʻu, o loʻo i ai le sisiva gaosi i le suauu olive poʻo le ava malosi ma faʻaaogaina e fai ma sauuga mo ipu ma tincture, e fesoasoani tele e le gata i lalo ifo o le cholesterol, ae faʻamalosia foi puipui o toto toto. Ae peitai, o lenei metotia, e le o fautuaina mo tagata e maua i faamai o le vaega o meaʻai. O le mea lea, ao lei amataina se togafitiga o le soifua maloloina, e tatau ona amanaʻia faʻamaʻiloga, faʻamaʻi o le tino ma uiga taʻitoʻatasi o le tino.

  • Fussterols e maualalo le cholesterol

O mea e sili ona aoga mo le faasaʻoina o le cholesterol o penisini (phytosterols): latou te fesoasoani i le faateleina o le lipoproteins maualuga, aʻo faʻaitiitia le mamafa o le cholesterol o le molecula. O vailaau oona o se vaega o meaʻai paleni o taumafa, ae o meaai e mafai ona maua e le itiiti ifo le lelei.

Avocado o se tasi o oloa e sili ona lauiloa i totonu o oloa gaosi oloa-styrene-oloa: e tusa ai ma taunuuga, o le aofia i le lisi o le afa o le fetus mo le 30 aso (i lalo o tulafono o meaʻai) e fesoasoani e faaitiitia le cholesterol e 8%, ae maualuga le lipoproteins e 13% . O le maualalo o mea taumafa mo le vaitaimi tutusa e maua ai le 5% le faʻaititia.

O le aoga o le faʻaaogaina o oloa eseese mo le faʻasaoina o le cholesterol e faʻavae i luga o numera o penisini laau i foliga taʻitasi. E tatau ona e iloa o oloa lava ia i totonu o le meaʻai i le gaosiga o mea tau fale gaosi oloa e ese mai i le tuufaatasiga ma le anotusi o mea aoga ma mea leaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻatusatusaina o le aofaʻi o paiotiso i le olive olive e tuʻuina atu mo le suauʻu puluʻi muamua, ma e le tatau ona faʻamoemoe pe a suia i ni taugofie ma faʻalelei.

O oloa e maua i le tino o le tino e aofia ai pine paina, fuālaʻau suauu ma fatu (ma o latou paluga, ova), almonds, olive olive mamago ma le avoka ua uma ona taʻua.

I lona tino mamā pe tuusao i totonu o iʻa, o le suauu e sili ona aoga mo le maualuga o le cholesterol maualuga, e tusa ai ma fuainumera masani. Omega-3 fatty acid e nafa ma le faatonutonuina o le maualuga o le lipid ma fetuunai le fua faatatau o lipoproteins maualuga ma maualalo.
O le maualuga pito i maualuga o aoga gaʻo e tusa ai ma le maualalo o le gaogao o fusi e faʻaleleia ai le mercury o loʻo mataituina i ituaiga vao o lemoni ma sardines. E tatau ona manatua tulafono o le faʻaaogaina vave o le iʻa: i le taimi o le fuluina, o le tele o gaʻo eletise ua faʻaumatia, o lea e taua ai le faʻaaogaina o meaʻai, paluga, tao tunu poʻo iʻa e gaosia mo mea taumafa.

  • Le aʻafiaga o fiva i luga o le cholesterol

O suʻesuʻega e faʻamaonia ai afai e amata i aso uma ma le oatmeal (e le o vave ona kuka), ona i totonu o le masina, o le maualuga o lipoproteins e faʻaititia e le 5%. E tutusa le mea e matauina pe afai o se fuainumera tele o isi cereals, falaoa atoa o le falaoa, laumei (aemaise le lentils ma soya), fatulala ma le oat bran o loo aofia i le lisi.
O meaʻai lapopoa o le fiber e fesoasoani e faʻatonutonu ai le cholesterol: lua masina o le faʻaaogaina o le 100 g o le palani i le averesi e fesoasoani i le faʻaitiitia o le lipoproteins atoa e 14%, ma fesoasoani foi e faʻaitiitia le mamafa o le tino ma faʻaleleia le faimamaga.
Paʻu e mafai ona faʻafefiloi ma cereals mo le kukaina o fatu, faaopoopo i le kefir, yogurt, ma toe suia ai falaoa masani ma kuki i ni fesuiaiga eseese ma le lala o le oat.
O se tasi o mea e sili ona taatele ma le fiber-tamaoaiga o loʻo maua i vaega uma o le faitau aofaʻi o le kapisi paepae. Mo togafitiga togafitiga, e fautuaina e aofia ai i le lisi mai le 100 g o fualaau fou, salu, kuka poo sauerkraut i le aso.

  • Polyphenols i Fualaau ma Fua

Ata: Marian Weyo / Shutterstock.com

O le faʻamalosia o le tulaga lautele o le lipoproteins e mafai ona ausia e ala i le faʻateleina o le gaosiga o le mamafa o le mamafa. Polyphenols - mea e faʻafefe ai le gaosia o lipoprotein maualuga - o loʻo maua i le suauu olive, faʻapea foʻi fua o le lanu mumu ma le violē: vine, lingonberries, rimoni, vine vine, vine, strawberries, strawberries, vine. 150 g o fualaau aina po o fualaau suamalie puree i aso taitasi mo le 60 aso e saofagā i le faateleina o le "lelei" cholesterol e tusa ma le 5%, ma vine tipi e tutusa ma le voluma - e 10%.

O fua ma paluga pateta e mafai ona faʻaaogāina e le gata i le mama, ae ia saunia foi mea faʻafefiloi, tuʻufaʻatasiga faatasi ma ni meaʻai (gaʻo susu gaʻo, yogurt), faʻafefiloi o niu ma fualaau suamalie.
I fualaau vine, pulu papa ma fatu ua lauiloa e sili ona aoga, e mafai foi ona faʻaumatia i totonu. I le taimi lava e tasi, o le aofaʻi o le uaina vine i le faʻaitiitia o le cholesterol ua faʻateleina: o le taua o mea gaioiolosi i le gaosia o le sua i totonu o se ava malosi e faʻaititia, ma o le numera o aʻafiaga e mafai ona faʻatupulaʻia.

  • E fesoasoani fesoasoani i lalo ifo o le cholesterol: faʻafefea ona faʻaaogaina

O suauu mama lanu o loʻo aofia ai se maualuga maualuga o le faʻatulagaina o statin masani. Faatasi ai ma le tuʻuina atu i aso taʻitasi o 2-3 cloves i le lisi, o loʻo iai se faʻamatalaga lelei.
O laʻau e tatau ona faʻaumatia e aunoa ma le kukaina. E mafai ona faaopoopo i le sauniaina o ipu (fufuluina o fualaau faisua, salati, soup) i se mea paʻu, faʻaauau i le suauʻu olive ma faʻaoga le keleni e pei o se salati sauce (1 sipuni i le aso). Ina ia ausia le aʻafiaga, e manaʻomia le umi ma le masani o le galala, lea e le fautuaina mo tagata e maua i faʻamaʻi o le manava ma le gaogao.

  • Magnesium mo le Cholesterol Maualuga

Cholesterol i totonu o le toto e matautia e le gata i le faaputuputuina, ae faapena foi i le gafatia e "pipii" i puipui o maʻa ma fausia ai pepa o le cholesterol. E masani lava, e oʻo lava i se aofaiga faapitoa o cholesterol, o siaki e ufiufi puipui i totonu o toto toto e mafai ona toe togi le lipoproteins. O le televave o cholesterol o loʻo felauai solo i totonu o le toto ua i ai le malosi e mafai ona aveese mai le tino.

Ae faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le aofaʻi o le magnesium i totonu o masini, o lenei gafatia e faʻaitiitia, ma o le faʻamalosi faʻafuaseʻi ona nofo i luga o puipui o maʻa. O le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai le tele o magnesium e fesoasoani e puipuia ai le atherosclerosis ma aveese le "leaga" cholesterol mai puipui o le faigamalaga.
O le kapisi paepae e mauʻoa i le magnesium, aemaise lava i le sauerkraut, tao pateta, leki (pi, pi pi, lentils), faʻi, saito ma soy sprouts, nati ma fatu.

O le vailaʻau D i le gaʻo mafai ona gaosia i le gaʻo e mafai ona avea i le vailaau poʻo vailaau oona, faʻapea foʻi ma saofaga i lona tino tutoʻatasi i totonu o le tino, ao iai i le ea fou i le vevela o le tau.

O lenei vaitamini e faʻaitiitia ai le maualuga o le lipoproteins o le maualalo ma fesoasoani e faʻateleina le mamafa o le mamafa o le mamafa. O suesuega foi e faamaonia ai le fegalegaleaiga o maualuga maualuga o vitamini D i le tino ma le faaititia o le lamatiaga o le faatupuina o faamaʻi o le cardiovascular system.
O le faʻamalosia o le gaosiga masani o fualaʻau i totonu o le tino e sili ona lelei, ma aʻo lei faia sauniuniga e aofia ai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, aua o loʻo i ai le tele o faʻailoga (faʻamaʻi ma pathoces o le thyroid gland, ate, fatuga, ma isi).

Faʻasologa o le gasegase o le gataifale

Aʻo lei faʻaumatia taunuuga, e taua le faʻamautuina o le mafuaʻaga o le le atoatoa o le cholesterol. Ole maualuga o le cholesterol e mafai ona suia ma:

  • Mafuaaga
  • Uma uumi
  • O le le atoatoa o le faʻamaʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻasalaga o le pulu e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le ava),
  • O le maʻi suka
  • O hormones e sili atu i luga o le eleele,
  • Soifuaga masani
  • O meaai e le paleni (o le fiber deficiency, craze for foods fat, gastronomic delicacies with high concentration of squash, decofectionery),
  • O le le lava o le tino (thyroid gland, reproductive system),
  • Ole vaʻaia o le inisalini,
  • Faʻasalaga o Renal
  • Le faʻaogaina o fualaau faasaina
  • Faamai pipisi - dyslipoproteinemia.

E le gata o otaota e faʻaumatia nei mea e manaʻomia muamua. O tulafono, lea ua faatonuina e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le paʻu ma le fatu fatu, ei ai ona aʻafiaga. E faʻapefea ona faʻaitiitia le cholesterol i le fale e aunoa ma ni fualaau? O le mea aupito sili ona faigofie o le puipuiga: gaoioiga i fafo, gaioiga faaletino faʻapitoa.

Afai ole a le lava mea e toe faʻafoisia ai se olaga ola maloloina, e mafai ona e suesue i le poto masani o vailaau masani. Ae, i soo se tulaga, e tatau ona e amata i le suʻega ma feutagaiga a tagata tomai faapitoa.

Auala avanoa mo le tuʻuina atu o le cholesterol e aunoa ma fualaau

O le filifiliga mo se taumafataga o le cholesterol-faʻaitiitia o meaai o le auala autu lea e faʻavasegaina ai lipid maualuga e aunoa ma fualaau. I le tutusa ai ma le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le "leaga" cholesterol, e taua le tausisia o le masani lelei o le "lelei" -e maualuga le maualuga o lipids e taofia ai le faʻavaeina o pulu cholesterol ma le atherosclerosis.

E faʻapefea ona faʻaititia le cholesterol e aunoa ma ni tulafono? O faamalositino faaletino e faʻamamaina ai le toto o le gaʻo tele na teuina i totonu o le moega lapoa o le a fesoasoani e faaleleia le faatinoga o le cholesterol aoga ma le lamatia. O le tamoe e sili ona talafeagai mo lenei faʻamoemoe. E tusa ai ma tagata atamamai, e saʻoloto le au taʻavale mai le gaʻo i totonu o le tino mai fafo, 70% sili atu ona lelei nai lo le lagolagoina o isi ituaiga o gaoioiga faaletino.

E mafai ona e faatumauina le leo o le tino, faigaluega i le atunuu i le ea fou, e mafai ona e siva, tino vaivai, aau - ituaiga uma o musika e faʻaleleia le faʻaleleia ma le soifua lelei, maua ai se aoga aoga i le setete o le moega lapisi.

I le matua, i le i ai o faafitauli o le cardiovascular, o le masani i le 40-minute savali i le fua faatatau o le a fesoasoani e faaitiitia le cholesterol e aunoa ma fualaau faasaina, e faaitiitia ai le atherosclerosis ma ona taunuuga e 50%. E taua mo tagata matutua le puleaina o le pulusal (e oʻo i le 15 i / minute) ma le tiga o le fatu.

O le galulolo e faʻaleagaina ai le soifua manuia ma le faʻasologa o le "lelei" cholesterol.

O le ituaiga tele o le oona tele, pe a tufatufaina atu le gaʻo tele i luga o le puimanava ma le manava, o se tulaga lamatia ogaoga mo le maʻisuka, toto maualuga, maʻi o le fatu, ma le atherosclerosis. Siaki lau tafaʻi: o le maualuga o le taamilosaga vavae o le 94 cm (mo tane) ma le 84 cm (mo tamaitai), ae le tatau ona sili atu i le 0.8 mo tamaitai ma le 0.95 mo alii.

E faapefea ona faʻaititia le cholesterol e aunoa ma ni fualaau? Faatasi ai ma vaisu leaga e afaina tele ai faailoga o le HDL, o le ulaula e nofo ai i se nofoaga faapitoa. O aʻafiaga uma o totoga taua, carcinogens ma tar mai le ulaula e faʻavae i tapaa ma le tele o mea faʻafefe faʻaleagaina e le gata ina faʻateleina ai le lamatiaga o le atherosclerosis, ae faʻateleina ai foi le tuputupu ae o neoplasms mama.

Sa le ioe tagata saienitisi i le ava malosi. O le faʻaleagaina o le ava malosi e faʻaumatia ai le tino atoa - mai le ate ma le pancreas i le fatu, faiʻai ma toto toto. O le faʻaaogaina o le 50 g o meainu malosi po o le 200 g o le uaina e mafaufauina e le toatele e aoga mo le faʻasaoina o le cholesterol.

I le taimi lava e tasi, o le Association o American Cardiologists e le aofia ai le ava malosi o se auala e puipuia ai.

Faʻatau togafitiga

O se auala aoga e faʻafefea ai faʻasesega o le cholesterol o le togafitiga o le sua. O le atinaʻeina o se auala mo le paʻu o le mamafa, ua matauina e tagata atamamai lona gafatia e faʻaitiitia le maualuga o le lipids i totonu o le toto ma faʻamamā le toto o toxins.

Mo le 5 aso o sea taumafataga, e mafai ona e faʻaititia le cholesterol e aunoa ma ni fuainumera:

  1. I le aso muamua, ave le 70 g o le suamalie fou o le seleni ma le 130 g o karati,
  2. O le aso e sosoo ai, ua saunia ai le paluga e tusa ai ma le fua lea: 70 g o paluga, 100 g o karaati ma le 70 g o le kukama fou. E le mafai ona e faʻaaogaina le sua tipolo i le taimi lava e faʻaaoga ai: e faʻaitiitia ai lona faʻamalosi, e tatau ona teuina le vai i totonu o le pusaaisa mo le 2-3 itula,
  3. I le aso lona tolu, ave le 70 g o le apu suamalie fou ma seleni suamalie, faaopoopo le 130 g o le karuti vai i le vaiinu,
  4. O le vailaʻau faʻamalosi i luga o le aso lona fa ua saunia mai le 130 g o karati ma 50 g o kapisi,
  5. I le aso mulimuli o le vasega, ia na ona inu 130 g vai moli.

Laʻau faʻamaʻi e faʻavasega le cholesterol

Ua fai mai le au togalaau o le aoga o laau i le toe faaleleia o le lipid metabolism e le maualalo i fualaau. E faapefea ona faʻaititia le cholesterol e aunoa ma ni fualaau?

O nisi nei o fualaau lauiloa:

  • Caucasian Dioscorea - o ona aʻa o loʻo mauoa i saponini, o loʻo i ai se malosiaga faʻaleagaina e faʻafesoʻotaʻi ma le protein-lipid. O le kulupu o le fale mo le faamamaina o vaʻa e fa 4 aso i le aso, e faaopoopo ai le sipuni o le meli ia te ia, lea o le a le gata ina faaleleia ai le tofo, ae o le aoga foi o le togafitiga o le atherosclerosis, tachycardia, o le fatu o le fatu.
  • Fragrant Callisia (o le igoa e sili ona taatele o le Musika Musika) o se fale e faʻaaogaina e togafitia ai le atherosclerosis, faʻaleagaina o le prostate, faʻafitauli o le tino. Ina ia faʻamaonia le cholesterol, ia faʻaaoga se fusi o lau. A maeʻa ona fufulu, e faʻaigoaina ma tausia mo le 24 itula. Inu 1 tbsp. l 3 p. / Aso afa afa itula ao le i taumafa. Teu i totonu o le pusaaisa. O le fua e aoga tele mo le maʻisuka e pulea ai le suka.
  • Laau o le licorice e faʻaaogaina e fomaʻi mo le gaosia o fualaau faasaina. E saunia se decoction mo le 2 faaputuga. vai e tatau ona 2 tbsp. l mea gaosi. Simmer mo le 10 minute. Inu 4 p. / Aso. Faʻaitiitia o le cholesterol e aunoa ma ni vailaau faʻasaina, faʻatasi ai ma le aʻafia o le laupepa o se faagasologa uumi. O le togafitiga e 3 vaiaso, e tatau ona toe fai (pe'ā tatau) i le masina.
  • Sophora Japanese - o ona fua mo le faasaʻoina o le cholesterol matautia e faʻaaogaina ma le mistletoe. 100 g ituaiga uma o meafaitino e tatau ona faʻaaogaina e tatau ona faatumulia i vodka (1 l) ma teuina i se nofoaga pogisa mo le 3 vaiaso. Inu 1 tsp. faatolu i le aso ao lei faia taumafataga. I le faʻaopoopoga i le cholesterol, o le a faʻamalo ai le maualuga o le toto ma fesoasoani e faʻasalalau le toto toto.
  • O le totoina o le alfalfa e faʻaaogaina i le ituaiga o sua, lea e tatau ona faia 3 r / Aso mo le 2 tbsp. l fesoasoani i le vailaʻau faʻamaʻi, osteoporosis, toe faʻaleleia lauulu ma fao.
  • Hawthorn - fugalaau ma fualaau aina e aoga i le tele o faʻamaʻi: angina pectoris, hypertension, neurosis. Ina ia faʻamaonia tulaga o cholesterol, e manaʻomia fugalaau: 1 tbsp. l inflorescences paʻu 1 faaputuga. vai, e mafai ona e inu ia lauti (1 tbsp 4 p. / aso) pe a maeʻa le 20 minute.
  • O le cyanosis Blue e faʻasaʻoina ai le toto maualuga, toe faʻafoʻi ai le fatugalemu o le tino, togafitia le tale. Ina ia faʻamaopoopoina le maualuga o le LDL, o le paʻu mai le aʻa o le laau e tatau ona sasaa i le vai ma kuka mo le afa itula ile vevela vevela. Ave 4 / Aso (2 itula i le maeʻa ma le taimi e moe ai).
  • Linden - o se paʻu mai ona fugalaau e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol. Ave mo le 1 tsp. 3 ruʻu / aso mo le masina.
  • E le o se vao vao vao, ae o se'oa taua o vitamini ma minerale. O le mana faamalolo e iai ona vaega uma: laʻau, aʻa, fugalaau. Le fufulu ipu e faʻaaoga ai le rhizome. E tatau ona mago ma faʻapala i le paʻu. Consume 1 tsp. ao le i ai meaai ma vai. O se taunuʻuga mautinoa e mataituina pe a maeʻa le masina.

E mafai faapefea ona faʻaititia le toto cholesterol e aunoa ma ni fualaau? I le faaopoopo atu i nei fualaau lauiloa, latou te faamamaina ia vaʻa ma isi vailaʻau faʻamalositino: plantain, thorn, valerian, primrose, laʻau vaovao, cinquefoil, jaundice, faʻapea foi ma se fofo ile home - remedy - propolis.

Fofo faʻapitoa e foia ai cholesterol

O togafitiga faʻale-aganuʻu ua faʻaputuina le tele o fua mo le faʻamamaina o toto toto ma le faʻamalosia o latou leo, ae o la latou talosaga e le afaina. Faʻatonuga o le Allergic, o aʻafiaga aʻafiaga ma faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai. O le mea lea, pe a faʻaaoga fautuaga, e taua le faʻaeteete.

E mafai ona e tuu i lalo le cholesterol e aunoa ma ni fualaau oona ma togafitiga faʻapenei:

  • Saunia ni meafaitino mata: afa afa ipu o fatu, 1 tbsp. l lapisi gaosia rhizomes o valerian, 1 faaputuga. meli. Faʻaopopo le vai inu (1l) i le faʻafefiloi ma tuʻu i luga e 24 itula. Taofi le mea e fua ai i se nofoaga malulu ma ave le 3 r / Aso mo le 1 tbsp. l ao lei faia le taumafataga.
  • Ina ia maua le suauu manogi, e manaʻomia 10 cloves ma le 2 faaputuga. olive suauu. Filifili muamua le kalama ma faʻafefiloi ma le pata. Faʻamalosi mo le tusa ma se vaiaso.Faaaoga e avea o se siva e aunoa ma se vevela vevela.
  • E mafai ona e faia le faʻavaʻaina o le ava malosi. Mo le fua, e tatau ona e kuka 350 g galala gaosi ma 200 g o le ava (vodka). E mafai ona faʻafesoʻotaʻi le itiiti ifo ma le 10 aso ma amata togafitiga ma le 2 mataʻu o le 3 r / Aso. Tinomi ua sili atu ona faaopoopo i le susu, faʻalauteleina se tasi o fua ile 15-20 drops. O le vaiaso e sosoo ai, o le a faasolosolo malie ona faʻaitiitia le fua - mai le 20 i le 2 mataʻu. Toe faia le vasega e fautuaina i le 3 tausaga.

LDL-faʻaitiitia meaʻai

I le fesili pe faapefea ona maualalo le cholesterol e aunoa ma ni fualaau faasaina, o le filifiliga o oloa e maualalo ai lona tulaga o loo i ai se matafaioi faapitoa. O le sikoa i tulaga o le tino (76 mg i le 100 g o fualaau aina) e taua o le avoka.

O le tele o oloa, e pei o almonds, e mauoa i vaovao: afai e te 'ai 60g o fatu i aso uma, i le faaiuga o le masina HDL o le a tupu i le 6%, LDL - o le a faaitiitia e 7%.

Auala mo le faʻaitiitia o le cholesterol Phytosterol level 100g o oloa
Rice bran400 mg
Saluina saito400 mg
Fualaau Sesame400 mg
Pistachios300 mg
Lago fatu300 mg
Palukin fatu265 mg
Fatu laʻau200 mg
Alu sua200 mg
Nati nati200 mg
Faila o Olive Olioli Vaʻa150 mg

I le 1 tbsp. l suauʻu olive 22 mg penefetelols - o se aofaʻiga e faʻamaonia le cholesterol. Afai faʻaaoga lenei ituaiga o suauu fuālaʻau nai lo gaʻo lapisi, o faʻamaoniga o le cholesterol leaga e faʻaititia e 18%. E taofi ai le faʻaogaina o le mimiti ma faʻafitia ai le gasegase vasothelium e le o faʻamautuina ituaiga o lenei suauʻu.

E faʻapefea ona vave faʻaitiitia le cholesterol e aunoa ma fualaau? Faamaumauga mo le faateleina o le suauʻu iʻa, mauoa i mea aoga aoga? -3, taia sardines ma salmon. O nei ituaiga o iʻa ei ai le isi avanoa: latou te teu iti mercury nai lo isi. I le samasami, ei ai le antioxidant taua - astaxanthin.

O aʻafiaga o lenei iʻa vao e aofia ai le le mafai ona fafagaina i faigafaiva.

O lenei oloa ua fautuaina tele e le American CVD Association. Natura faalenatura, lea e matua mauoa i gaʻo gaʻo? -3, faʻasaʻo le faʻasologa o lipid. O le metotia o togafitiga vevela e taua foi - e sili atu le lelei ona 'ai iʻa e le falai, ae kuka, tao tao, uʻu.

O le tuufaatasiga o vine vine, blueberries, cranberries, strawberries, lingonberries, pomegranates, ash ash, vine o loo aofia ai polyphenols e faatelevaveina ai le synthesis o le HDL. E lava le 150 g o le sua o soʻo se mea i le aso, ina ia mavae le 2 masina o le maualuga o le cholesterol e maualuga e 5%.

O le filifilia o fualaau aina mo se taumafataga, e mafai ona e taulai atu i lanu: o fua uma o se pulu violisa ei ai polyphenols i la latou tuufaatasiga, o le faatelevaveina o le tuufaatasiga o le HDL.

O avo ma cereals o se auala saogalemu e faasaʻo ai LDL. Afai mo le 'aiga o le taeao e te suia le sanuisi masani ma le oatmeal ma le cereal oloa mai le saito, rye, buckwheat, o le fiber latou te aofia ai le faʻamaoniaina o le cholesterol ma faʻaleleia ai le faʻamalositino.

O fualaʻau o se malosiaga mamana masani lea e maua ile β-3 acid, lea e faʻasaʻoina le lipid metabolism.

Sugarcane o se punavai o le polycasanol, lea e puipuia ai le thrombosis vascular ma maua ai le LDL, toto toto ma le mamafa i le lapisi. I luga o le faʻatau atu e mafai ona maua o se mea faʻaopoopo meaʻai.

Legumes e faʻaitiitia le cholesterol ona o le filo solu. O i latou, e pei o le soya, o loʻo i ai se porotini e suia ai aano mumu, lea e matautia i LDL maualuga. O meaai taumafa e saunia mai le soya - tofu, tempeh, miso.

E faʻafefea ona vave vave ma lelei le faʻaitiitia o le cholesterol toto? O se vailaau masani lea e taofia ai le gaosia o le LDL o le kalama, ae ia maua se taunuuga mautu, e tatau ona faaaoga mo le itiiti ifo i le masina.

O aʻafiaga o statin masani e aofia ai faʻasalaga: mo faafitauli i le gastrointestinal tract e le fautuaina.

O le laisa uila i totonu o taumafa aganuu e faʻaaogaina e avea o se vali. A maeʻa ona suʻesuʻeina lona gafatia e tusa ai ma le faʻamautuina o le lipeta metabolism, na maua ai o le monocolin, o se mea e maua mai i lona faʻamalosi, e faʻaitiitia ai le mea o le triglycerins. Ae paga lea, o lona faatauina atu i le tele o itulagi ua le toe faaauauina.

O se tasi o tulafono masani o loʻo avanoa mo i tatou o le kapisi paʻepaʻe. E taua tele e aoga le faʻaaogaina i totonu fou, pulumu, salu. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol lamatia, e tatau ona e 'ai i le 100 g ti kapeti i aso uma.

Kommifora mukul - myrtle ma se maualuga maualuga o le resin taua, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol lamatia, o loʻo faʻatau pea i le pepa. E talafeagai mo le faʻamautuina o le cholesterol ma le curcumin.

E faigofie ona toe faʻafoʻi le paleni o lipids ma le meaʻai, letusi, pasili, opu, aua o loʻo aofia ai carotenoids, lutein, filo o meaʻai e maualalo le LDL.

E fautuaina le suia o le falaoamata falaoa paʻepaʻe ma le paluga i se analog siliva, keke kuki. Aua Faʻasalalauga o le paleni o le cholesterol e faʻaaoga ai le paranesi branisi ma le vine vine.

O isi mea e maua i le tele o le LDL-lowering foods include sea buckthorn, apricots maroke, apricots, prunes, aniani, kāloti. O vine mama ma le uaina, o pīni e aofia ai resveratrol, lea e faʻaleleia ai le maualuga o le cholesterol.

Lisi aso o oloa e faʻasaʻo ai cholesterol

Pe a faʻatulaga lelei le meaai, e taua tele le pulea o le aofaiga o oloa matautia ma le faateleina o le cholesterol. Faʻaitiitia mea gaʻo susu: sisi, kulimi, pata, kulimi kirimoli. O caviar lanu, lanu uliuli ma le mumu e le aoga mo iʻa o le sami; o aano o manu, ate, mea mumu mumu, pastes, sousage, fuamoa moa, ma le faʻaaogaina e aoga.

O le maualuga o le cholesterol i oloa lauiloa e mafai ona maua ia latou laulau:

O se faʻataʻitaʻiga lea o meaʻai e mafai ona maualalo ai le cholesterol e aunoa ma fualaau:

Breakfast:

  • Pelu falaoa i le olive olive, fuamoa po o le araisa,
  • Omelet (e aunoa ma ni yolks),
  • Teu tiula ma le meli po o le susu,
  • Faʻafefete falaoa falaoa, kuki masi.

Taumafa: Berries po o se apu, tipu tipu, fuʻa.

Taʻaloga:

  • Soupeta pateta, kāloti, peʻa lanumeamata, aniani, pi,
  • Laʻau po o le tao tao faʻatasi ma nisi salatisi fualaʻau,
  • Karati, rimoni po o le arani fou,
  • Areto ma le faga.

Afiafi o le afiafi: karuti salamata ma le suauu manogi, 2 fualaau suamalie.

Taumafa:

  • Ofagaf (maualalo-gaʻo) ma palu pateta,
  • Lafasi sina gaʻo,
  • Tea, honey
  • Kuki kuki.

Mo le po: o se ipu malamalama o le kefir.

O le faʻataʻitaʻiga faʻatasi ai ma togafiti a tagata lautele e le o se galuega e le afaina, aua o le setete o le soifua maloloina ma le tino e faʻaalia mo tagata uma, o lea la e sili ona lelei togafitiga ma mea taumafa i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga