Long insulin: igoa ma ituaiga o fualaau faasaina

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "inisalini umi o le gaoioiga faaumiumi o le igoa o le fualaau faasaina" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Uunaia umi: igoa, tau, mea tutusa o fualaau faasaina

Inisalini mo le maʻisuka o le ituaiga muamua, ma seasea lona lua, o se fualaau taua. E suitulaga ai le insulin, lea e tatau ona gaosia i le aofaiga o le eletene.

O le tele lava o taimi, o siama o loʻo faʻamatalaina na o le puupuu ma le siakiina o le inisalini, o le inisiua lea e tuʻuina atu pe a uma se taumafataga. Ae e tupu foi e manaʻomia le inisalini umi, lea e iai tulaga manaʻomia mo le taimi o le tui.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Lalo o le a tatou mafaufau i igoa tau fefaatauaiga o insulin faatasi ai ma galuega faaumiumi, oa latou mea tau vailaau ma mataupu pe a talafeagai a latou inisiua, faapea foi manatu faaalia o le maʻisuka i le faaaogaina o le inisalini umi.

O le maʻisuka o le ituaiga muamua o loʻo faʻataʻitaʻiina insulinini umi e pei o le tui insulin, ma i le lona lua e pei o le mono-fomaʻi. O le manatu o le insalini basal e aofia ai le inisalini, lea e tatau ona gaosia i totonu o le tino i le ao, e tusa lava po oa taumafataga. Ae faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, e le o tagata gasegase uma e maua ai le paʻu e mafai ona maua mai ai lenei hormone e tusa lava pe itiiti ifo i ai.

I soʻo se tulaga, o le togafitiga 1 e faʻapipiʻiina i ni gaioiga pupuu pe vavalalata ile inisalini.

Aʻo pe a manaʻomia le faatonuina o le inisalini umi:

  • taofiofia o le ata o le taeao o le taeao
  • faamautuina o le suka toto i le taeao i luga o se manava gaogao,
  • togafitiga o le maʻisuka lona lua, e puipuia ai lona fesuiaiga i le ituaiga muamua,
  • i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le aloese mai le ketoacidosis ma le vaeluaina o vela beta.

O isi insulin ua leva ona faʻatapulaʻaina i le filifiliga; na faʻataʻitaʻiina e tagata mama le NPH-inisalini ua taʻua o le Protofan. E i ai se lanu uliuli, ma aʻo leʻi tuiina le fagu e tatau ona luluina. I le taimi nei, ua mafai e le nuʻu o endocrinologists ona faʻamaonia le mea moni e faapea o le protofan o loʻo i ai se aʻafiaga leaga i luga o le tino puipuia, ma faʻaosofia ai le maua o mea faʻamalosi i le inisalini.

O nei mea uma e oʻo atu ai i se faʻafitauli lea e ulu atu ai faʻamaʻi tui inisalini, lea e le toe gaoioi ai. E le gata i lea, o le inisalini ua fusia e mafai ona malosi tele pe a le toe tatau. O lenei gaioiga atonu o le a iai se uiga e foliga mai e foliga mai e ono oso i le suka, i totonu 2-3 mmol / l.

E le o lagona faapitoa e le tagata maʻi, ae, i se tulaga aoao, o le falemaʻi ua le lelei. Talu ai nei, o isi vailaʻau ua atiaeina e leai se aafiaga i le tino o le maʻi. Analogs

E i ai se lanu manino, e le manaʻomia le luluina aʻo leʻi tuiina. O le faʻasolosolo o le inisalini umi e mafai ona faigofie ona faʻatauina i soo se fale talavai.

O le tau masani a Lantus i le Russian Federation e amata mai le 3335 - 3650 rubles, ma Protofan - 890-970 rubles. O faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka o loʻo taʻu mai ai o Lantus o loʻo i ai sona uiga tutusa i le suka i le aso atoa.

A o leʻi faatonuina le inisalini umi, e manaʻomia le endocrinologist e manaʻomia le maʻi e tusia faʻatasi ma le puleaina o le suka suka, lea na faia mai le tasi i le tolu vaiaso i aso uma. O lenei mea o le a faʻaalia ai se ata atoa o oso i totonu o le kulukose o le toto ma le manaʻoga, poʻo le faalēaogāina o le tofiga o lenei ituaiga insulin.

Afai e faatonuina e le fomai le vailaau e aunoa ma le amanaiaina o le ata o le toto maualuga o le suka, ona lelei lea ona faafesootai se isi endocrinologist.

Aotelega o ituaiga pito sili ona lelei o le inisalini umi na faia i le laulau

O insulini umi e mafai ona faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto i le aso atoa i soo se tikeri o le maʻisuka tulaga. I lenei tulaga, o le faaitiitia o le maualuga o le suka i le plasma e tupu ona o lona gaioiga malosi e mafua mai i tino, aemaise lava o le ate ma maso. O le upu "umi" inisalini e faamanino ai o le umi o le aafiaga o ia ituaiga injections, pe a faatusatusa i isi ituaiga o suka e maualalo ai le suka, ua umi.

O le inisalini umi taimi e faʻamalolo mai i se faʻafofo poʻo se faʻamalologa mo pulega faʻapitoa ma le intramuscular. I se tagata soifua maloloina, o lenei hormone o loʻo faʻaauau pea ona gaosia e le pancreas. O se tuufaatasiga umi o le gaosia o lemoni na atiae e faataitai ai se faiga talitutusa i tagata e maua i le maʻisuka. Ae o inisiua masani-ituaiga e solia i tagata mamai i le maʻisuka poo le tulaga muamua.

I le taimi nei, o mea umi ma taimi umi e masani ona masani ai:

E faʻagaoioia pe a maeʻa le 60 minute, ona maua lea o le maualuga pe a maeʻa le 2-8 itula. E faʻamautu le maualuga o le kulukose i le toto 18-20 itula.

Talosaga faʻagata faʻagata mo le faʻaleleia o galuega. O loʻo faʻatau atu i fagu 4-10 ml poʻo cartridges o le 1.5-3.0 ml mo peni tui.

E amata ona galue i totonu o le 1-1.5 itula. O le malosi maualuga e faʻaalia pe a maeʻa le 4-12 itula ma e sili atu ma le 24 itula.

Talolo mo le faʻaofiina o s / c. Faʻapipiʻi i le 3 ml cartridges, 5 pi i totonu o se atigi pusa.

E faʻaaogaina pe a uma le 1-1.5 itula. E 11-24 itula aoga, o le maualuga o le aafiaga e tupu i le vaitaimi o le 4-12 itula.

Inisalini lautele mo sc administration. E maua i le 3 ml cartridges, i totonu o talomu 5 ml ma le 3ml cartridges mo peni tui.

O le inisalini ua leva ona faʻaaoga i totonu o le 1.5 itula. O le maualuga o le gaoioiga e tupu i le va o le 3-10 itula. O le vaitau o le gaioiga o se aso.

Faʻaaoga s / i le faʻaaogaina. E iloa i cartridges mo peni tui o le 3 ml, i totonu o fagu o le 10 ml.

E amata ona galue i le 60 minute pe a uma le iniseti, faʻasalalau le faʻaogaina o le suka i le toto mo le itiiti ifo i le aso.

Cartridges e masani ma mo le 3 ml peni tui, i le 10 ml ipu mo le faʻafoega.

O le aotelega o le gaoioiga e tupu pe a uma 3-4 itula. O le umi o le aafiaga o se tagata faaumiumi e 24 itula.

O le inisalini ua leva ona maua i le 3 ml peni tui.

O le igoa o le mea o le hypoglycemic ma le faʻaaogaina o le inisalini e faʻateleina e mafai ona fautuaina e le fomaʻi.

E le gata i lea, o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e le tatau ona suia i le tutoatasi le sui faaumiumi ma lona tutusa. E tatau ona faʻamaonia lelei se vailaʻau faʻasalalau faʻapitoa e ese mai i le mafaufau, ma togafitiga faʻatasi ma ia e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi.

O le inisalini umi, e fuafua i le ituaiga o maʻisuka, e mafai ona faʻapipiʻiina ma se sui fai mea vave, lea e faia ina ia mafai ai ona faʻaaogaina lona galuega faavae, pe mafai ona faʻaaoga e avea o se fualaau e tasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le inisalini umi umi e masani ona tuʻufaʻatasia ma se vailaʻau faʻamalosi pe faʻamalosi. I le isi ituaiga o maʻisuka, o vailaʻau faʻaaogaina eseese. I le lisi o vailaʻau o le hypoglycemic oral, lea e masani ona tuufaatasia ai le vailaʻau oona, o:

  1. Sulfonylurea.
  2. Meglitinides.
  3. Biguanides.
  4. Thiazolidinediones.

O le inisalini umi taimi e mafai ona avea o se masini e tasi, pei o isi vailaʻau

I le avea ai o se tulafono, e faʻaaoga se vailaʻau o le maualuga o le suka i le umi-umi e sui ai vailaʻau ma le umi o le taimi e faʻaalia ai. Ona o le mea moni e faapea, ina ia mafai ona ausia se aafiaga o le insaline, o le averesi o le inisalini o le tuufaatasiga e faaluaina i le aso, ma le umi - tasi i le aso, o se suiga i togafitiga mo le vaiaso muamua e mafai ona faaosofia ai le tulai mai o le hypoglycemia i le taeao po o le po. O le tulaga e mafai ona faʻamaonia e ala i le faʻaititia o le aofaʻi o fualaau faʻasaina e 30%, lea e tauia ai le le lava o le hormone faaumiumi e faʻaaoga ai le insulin ma meaʻai. A maeʻa lena mea, e faʻafetaui le vailaau o le vailaʻau inisalini.

O le tuufaatasiga o le basal e tasi pe faalua i le aso ona faia. A uma ona ulufale atu i le tino e ala i le tui, o le hormone e amata ona faʻaalia lona gaioiga pe a mavae ni nai itula. I le taimi lava lea e tasi, o taimi o le faʻaavanoa mo soʻo seʻimi taʻimi umi o le suka o loʻo faʻaalia i le laulau e ese. Ae afai e manaʻomia le inisalini e faʻalautele, ulu i se aofaiga e sili atu i le 0.6 Unite i le 1 kilokalama o le mamafa o le tagata, ona vaevaeina lea o le fuainumera faʻamaʻi ile 2-3 injections. E le gata i lea, ina ia faʻaesea le tupu mai o faʻafitauli, o le injections e faia i vaega eseese o le tino.

Mafaufau pe faʻapefea ona aloese mai aʻafiaga o le togafitiga o le insulin.

Soʻo se togafitiga o le inisalini, e tusa lava pe o le a le umi o lona faʻaalia, e mafai ona mafua ai aʻafiaga:

  • Hypoglycemia - o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e pa'ū ifo lalo ifo o le 3.0 mmol / L.
  • Faʻamatalaga lautele ma faʻafitauli i le lotoifale - urticaria, faʻamalosi ma faʻamalosi i le nofoaga o tui.
  • Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo - faʻaalia i le faʻapupulaina o gaʻo, e le gata i lalo o le paʻu, ae faʻapea foi i le toto.

O le inisalini o le inisalini e fai sina faʻamalosi e maua ai se avanoa lelei e puipuia ai faʻafitauli mai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E le gata i lea, o le umi o insulin e sili atu ona talafeagai le togafitia o le maʻisuka. Ina ia faʻaesea le faʻaalia o nei aʻafiaga, o le maʻisuka e tatau ona mulimulitaia le taumafataga na fai mai e le fomai i aso uma ma ia suia pea le nofoaga o tui.

Talu ai nei, e lua faiga faʻataʻitaʻiga fou, umi, faʻataʻitaʻiina FDA, faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga ua leva ona faʻaalia i le maketi tau vailaʻau mo le togafitiga o tagata matutua o le maʻisuka:

  • Degludek (e taʻua Tresiba).
  • Ryzodeg FlexTouch (Ryzodeg).

Tresiba o se fualaau fou lea ua faamaonia e le FDA

O le insulin Degludec umi e faʻatulagaina mo le faʻaaogaina o le iniseti. O le umi o le tulafono faatonutonu o le kulukose o le toto pe a ma le 40 itula. Faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka ma le muamua ma le lua o faʻalavelave faʻamaʻi. Ina ia faʻamaonia le saogalemu ma le aoga o le faʻataʻitaʻiga fou faʻasao, o le tele o suʻesuʻega sa faia lea na sili atu ma le 2,000 tagata matutua na auai. Na faʻaaogaina le faʻaaogaina e fai ma faʻaopoopoga i togafitiga tautala.

E oʻo mai i le taimi nei, o le faʻaaogaina o le vailaau faasaina Degludec e faatagaina i le EU, Kanata ma Amerika. I totonu o maketi i totonu o le atunuu, o se atinae fou na aliali mai i lalo o le igoa Tresiba. O le tuufaatasiga e maua i ni faʻatonuga se lua: 100 ma le 200 U / ml, i le foliga o se peni. O le taimi nei e mafai ona faʻasalalau le maualuga o le suka i totonu o le toto faʻatasi ai ma le fesoasoani a se supa-super-agent e ala i le faʻaaogaina o se inisalini na o le tolu taimi i le vaiaso.

Matou te faamatalaina le fualaau faasaina Ryzodeg. O le Ryzodeg o le faʻasalaga faʻasalaga o se tuufaatasiga o hormones, o igoa ia e iloa lelei e le maʻisuka, e pei o le insaline Degludec ma le Aspara vave (70:30). E lua ituaiga o inisalini pei o se auala faapitoa e fegalegaleai ai ma inisalini rescepters receptors, e mafua ai ona latou iloa o latou aafiaga faafomaʻi e tutusa ma le aafiaga o le inisalini o le tagata.

O le saogalemu ma le lelei o fualaau faʻataʻitaʻi fou ua leva ona faʻasaina ua faʻamaonia e se suʻega faʻataʻitaʻiga lea na auai ai le 360 ​​tagata matutua mamisuka.

Na maua Ryzodeg i se isi meaʻai e maua ai le suka. O se taunuuga, o le faaitiitia o le toto suka na ausia i se tulaga na faatoa mafai ona ausia i le faaaogaina o sauniuniga umi o le inisalini.

O fualaau oona faʻasagalaʻau umi Tresiba ma Ryzodeg ua faʻasoleina i tagata e tele le faʻalavelaveina o le maʻisuka. E le gata i lea, o nei fualaau faasaina, e pei o analogues o loo talanoaina i luga, e tatau ona na o le fomaʻi e tatau ona faatonuina, a le o lea, e le mafai ona aloese mai le hypoglycemia ma ituaiga eseese o allergies.

O le a le insulin lantus

Talu ai nei lava, o le tele o hormones artificial ei ai le umi o galuega i totonu o le tino (pe a ma le 12-16 itula), ei ai se vaega tulaga ese o gaioiga. O lea ituaiga manatu na faʻamalosia ai tagata gasegase e faʻafetaui le faasologa o le olaga i uiga o amioga a le fualaau, fuafua meaai, faʻamalositino mo ni nai itula.

O lea o le muamua analogue na faʻaalia ma le umi o le aso tonu (24 itula). O le autu autu o le inisalini o le leai lea o se gaioiga maualuga, o lona uiga. o se faʻataʻitaʻiga atoatoa o le natura faasela, lea e tupu i se paʻu maloloina lelei. O le mea pito sili ona taua - e tatau ona e ulufale na o le faatasi i le aso! O le mea lea, o le numera o inisiua umi ua vaeluaina!

Le faiga o le gaioiga o le insulin umi

O fualaau faʻasaʻi e faʻafefiloi sauniuniga o le inisalini ma le umi o gaioiga. E le gata i lea, o le mea muamua e amata ona galue i totonu o le tino i totonu o le tasi - lua itula, e oʻo i lona pito i le 4 - 11 itula, le aofaʻiga o le 9 - 12 itula.

O vailaʻau o le umi o le taimi e sili atu ona faʻaalu malie, ma maua se faʻalauteleina o le aafiaga. E maua lenei mea ona o se faʻaopoopoga faapitoa - protamine poʻo le zinc. O le NPH-inisalini e aofia ai i le mamanu o le protamine e maua mai le susu i le fua o le stoichiometric.

I luga o le maketi o falemaʻi mo le maʻisuka, o nei sauniuniga inisalini mo le umi o taimi e tuʻuina atu:

  • Inisalini faʻasaina, igoa tau fefaʻatauaʻiga Protafan XM, Humulin NPH, Biosulin, Gansulin.
  • Inisalini gasegase tagata - Humador, Biogulin.
  • O le inisalini o le vaega o le Pork mono - Protafan MS,
  • Inisalini i totonu o se faʻamalologa o fale - Monotard MS.

O se vailaau uumi e amataina lona gaioiga i totonu o le 1.5 itula i le maea ai o le tui, o le aofaʻi atoa e 20 - 28 itula. E le gata i lea, o nei vailaʻau e tufatufa atu ai le inisalini i le tino o le tagata maʻi, e faaleleia atili ai le ata o le falemaʻi ma e le faʻaosofia ai suiga i le tele o le tuiina o le inisalini puupuu ma ultra-poto.

O fualaau oona e aofia ai le insulin glargine, lea e talitutusa ma le inisalini o le tagata. E le oi ai se mea e taʻua o le tumutumuga o le gaioiga, e pei ona tuʻuina atu i totonu o le toto i se fua faatatau saʻo. O Glargin o loʻo i ai le paleni pH acidic. E le aofia ai lona pulega tuʻufaʻatasia faʻatasi ai ma insulin pupuu ma siaki, ona o nei fualaau oona e le paleni paleni pH.

O nei vailaʻau inisalini e masani lava ona maua i le faʻamalolo ma e faʻapitoa pe faʻapitoa foi ona faia. Fefaatauaiga:

  1. Insulin Glargine Lantus.
  2. Inisalini e pala

E i ai faʻamaʻiloga mo le tuiina o le inisalini lapisi ma faʻafefe - o le maʻi suka, o le coma.

Lalo o se faʻamatalaga auiliili mo le faʻaaogaina o le inisalini Lantus.

O le inisalini umi o se gaioiga umi o fualaau e tatau ai ina ia tumau ai le maualuga ole kulukose o le physiological mo se taimi umi. E faʻataʻitaʻi le gaosia o le basal inisalini e le pancreas ma puipuia ai le atinaʻe o le gluconeogenesis.

Faʻatonuina o le hormone faaumiumi e mataituina pe a ma le 4 itula pe a uma le tui. O mea e pito i luga e vaivai pe leai foi, o le mausali mausali o le fualaau faasaina e matauina mo le 8-20 itula. Pe a ma le 28 itula talu ona maeʻa le faʻatonuina (faʻalagolago i le ituaiga o fualaau oona), o le a faʻaitiitia lona gaioiga i le zero.

O le inisalini umi e le o faamoemoe e faʻafoeina ai meaʻai i le suka e tupu pe a uma ona 'ai. E faʻaaogaina ai le maualuga o le maualuga o le siama o le hormones.

Faʻavasegaina o insulin

E mafua mai i le inisalini:

  • Pork. E maua mai le pancreas o nei manu, e talitutusa lava ma le tagata.
  • Mai povi. E masani ona masani ona maua i le inisalini, ona o loʻo i ai ni eseesega tele mai le hormone tagata.
  • Tagata Faʻailogaina e faʻaaoga ai siama.
  • Faʻainisinia faʻainisinia. E maua mai le puaa, e faʻaaoga ai tekinolosi fou, faʻafetai i lenei mea, o le inisalini e tutusa ma tagata.

I le umi o galuega:

  • gaoioiga e sili atu (Humalog, Novorapid, ma isi),
  • gaioiga pupuu (Galue, Humulin Regular, Insuman Rapid ma isi),
  • le umi o le umi o gaioiga (Protafan, Insuman Bazal, ma isi),
  • umi le galue (Lantus, Levemir, Tresiba ma isi).

E faʻaaogaina le insulin i le pupuu ma le faʻamalosi aʻo leʻi faia taumafataga taitasi e aloese ai mai le oso i le glucose ma faʻasalalau lona tulaga. O fualaʻau ma gaʻo umi e faʻaaogaina e pei o le togafitiga faʻapitoa, e faatonuina 1-2 taimi i le aso ma tausisia le suka i totonu o taʻaloga masani mo se taimi umi. .

I le taimi nei, e lua vaega o fualaau oona ua faʻaaogaina - o le umi ma le umi o le umi. Ole umi ole taimi ole insulin e iai se taimi pito i luga, e ui lava e leʻo taʻua o fualaau oona. Ole iniseti e mafua ona o le gaʻo. O nei foliga o loʻo faʻatatauina pe a filifilia se fualaau o le hormonone basal.

Umi umi le iniseti
ItuaigaTaimi aloaiaSuafa Fualaau
Ole umi ole taimi ole insulinE oʻo i le 16 itulaGensulin N Biosulin N Insuman Bazal Protafan NM Humulin NPH
Unaia Iniseti UmiSili atu i le 16 itulaTresiba NEW Levemir Lantus

Faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina

Lantus Solostar 1 ml e aofia ai le 3.63 mg insulin glargine, lea e tutusa ma le 100 IU o le inisalini hormone tagata.

E aofia ai foʻi mea e sili ona leaga: glycerol, zinc chloride, sodium hydroxide, vai mo tui.

I foliga vaaia, o se vai manino, le lanu mo le inisiua tui i totonu o le tino o le tagata maʻi. O fualaau faasaina e tele ituaiga o faʻamalolo:

  • OpticClick polokalama, e aofia ai 3 ml cartridges. Lima taʻavale i se tasi afifi.
  • 3 ml Pene Sringe Sens A maeʻa le inisalini, e tatau lava ona e faʻatau se fagu fou ma faʻapipii i le peni. I totonu o se pusa pepa, lima peni tui.
  • Lantus Solotar, 3 ml cartridges O loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le peni mo le faʻaaogaina e tasi, e le suia ia kata. I totonu o se pusa pepa, lima peni tui, e aunoa ma ni iniseti tui.

O Lantus o se fualaau faasaina o le vaega o vailaau mo togafitiga o fualaau faasaina. O le gaioiga malosi a Lantus - insulin glargine o se tutusa o le inisalini basal action. Ua faʻamaʻapeʻa atoa i totonu o le toto. O le gaioiga o le inisalini e tupu vave.

O fualaau faasaina ei ai sona aafiaga i le tino o le tagata maʻi:

  1. Faaitiitia le kulukose o le toto.
  2. Faateleina le faʻaaogaina o le kulukose ma faʻaaogaina e ala i le musele skeletal ma le tino o le tino.
  3. Faʻasolosolo le biotransformation o le kulukose i le glycogen i le ate.
  4. I le tino maso, e faʻaleleia le gaosia o le protein.
  5. Faateleina le gaosiga o lipid.

E fautuaina e tui tasi i le aso, naʻo le endocrinologist e faʻamatalaina le fualaau, ma mafaufau i le ogaoga o le maʻi. Mo tagata gasegase e tutusa le toto o le suka, atonu o le a eseese ia doses, ona o aafiaga eseese i le tino o le tagata maʻi ma a latou mea na faia i le tino.

Ole Lantus ua naʻo le maʻisuka ituaiga ole lua ma le lua, e mo le matutua ma tamaiti e sili ile ono tausaga. Le aoga o fualaau faasaina e lei suesueina mo tamaiti ei lalo ifo o le ono tausaga.

O aʻafiaga o le inisalini e tele lava ina faʻaalia i le tulaga o le tofiaina o le mea sese. O autu autu e:

  • Hypoglycemia.
  • Neuroglycopenia
  • Tulafono faʻapitoa mo tulafono faatonutonu.

O gasegase o le tino i le foliga o le sasaina, susunuina ma le urticaria i le nofoaga o inisiua e mafai ona tupu. O lenei faʻalauiloa i le lotoifale e masani lava e oʻo atu i le fitu aso ma e mou atu na o ia.

Faatonuga faʻapitoa: e le tatau ona faʻafefiloi vailaʻau ma isi ituaiga o inisalini, aua o Lantus ei ai se siosiomaga o le pH acidic. O tui e tatau ona tuʻuina atu i le taimi tutusa o le aso, e tusa lava po oa taumafataga. O le vitio o loʻo i totonu o lenei tusiga o loʻo taʻuina atu ia te oe poʻo ai ua fautuaina le insulin.

Injections injections e faia i le faʻaaogaina o se inisalini tuila poʻo se peni. O nei mea e sili atu ona faigofie ona faʻaaoga ma sili atu le saʻo o fualaau oona, o lea e sili ai. E mafai foʻi ona e tuiina se tui tui e aunoa ma le aveeseina o ou lavalava, lea e talafeagai, aemaise lava pe a fai o loʻo faigaluega le tagata poo se aoga faʻaaʻoaʻoga.

O le inisalini e tui i totonu o le gaʻo o le gaʻo i vaega eseese, o le tele o taimi o le pito i luma o le ogavae, manava ma le tauau. O fualaau oona umi e sili ona lelei i le tui i le ogavae po o le paluga i fafo, pupuu i le manava po o le tauau.

O se mea e manaʻomia muamua o le tausisia o tulafono faʻapitoa, e tatau ona fufuluina ou lima aʻo leʻi tuiina ma faʻaaoga na o suauu maʻa. E tatau ona manatuaina o le ava e afaina ai le inisalini, o le mea lea, pe a uma ona togafitia le inisiua i se visepisi, e tatau ona faatali seia maeʻa, ona faʻaauau ai lea o le faʻaaogaina o fualaau faasaina. E taua foi le aluese mai le nofoaga muamua o le inisiua e le itiiti ifo ma le 2 senitimita.

Metotia o le talosaga

  1. Le i ai o le maʻisuka ituaiga 1.
  2. Le i ai o le maʻisuka ituaiga 2.
  3. Imunity i vailaʻau tuʻufofoga e faʻaitiitia ai le kulukose plasma.
  4. Faaaoga e pei ona togafitiga lavelave.
  5. Faʻatonu.
  6. Tisipisi gasegase i fafine maʻitaga.

O le aofaiga o le hormone e faʻatonuina e faʻatulagaina e le fomaʻi taʻitoʻatasi mo tagata maʻi taʻitasi. E mafai ona e suʻeina le fualaau o oe lava pe a uma ona e talanoa i se fomaʻi ma faʻataʻitaʻi suʻesuʻega suʻesuʻe.

O le luluina o le inisalini e faasaina. E naʻo le tatau ona taʻalo i alofilima aʻo leʻi tuiina. O lenei mea e fesoasoani i le fausia o se mea tutusa tutusa ma le faʻafefiloi tutusa o vailaʻau mai le vevela o lima.

A maeʻa le tui, aua nei vave aveese le nila. Manaomia se nai sekone e tuua i lalo o le paʻu mo se inumaga atoa.

Faʻasaʻoga e noatia i le fesuiaiga mai le inisalini o meaola e mafua mai i tagata. Ua toe filifilia le fualaau. Foi, o le suiga mai le tasi ituaiga o inisalini i se isi e tatau ona tuuina atu faatasi ma faafomai vaavaaiga ma sili atu le siakiina o soo o faasalaga suka toto. Afai o le suiga na mafua ai le sili atu i le 100 iunite, o le maʻi e tatau ona lafo i se falemaʻi.

O sauniuniga uma o inisalini e faʻapitoa ona faia, ma o isi tui mulimuli e tatau ona faia i se isi nofoaga. O le insulin e le mafai ona faʻafefiloi ma faʻafefe.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinology Research Center o le Russian Academy of Science Sciences na faamanuiaina

Long insulin: masini o gaioiga, ituaiga o vailaʻau, metotia o le faaaogaina

O sauniuniga mo le togafitiga o le inisalini e eseese i le umi o gaioiga i le pupuu, le umi, umi ma le tuʻufaʻatasia. O le inisalini umi ua mamanuina ina ia faatumauina pea le maualuga o le maualuga o lenei hormone, lea e masani lava ona faia e le pancreas. E faʻaaogaina mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foʻi ma tulaga e manaʻomia ai le puleaina o le suka.

O le inisalini umi o se gaioiga umi o fualaau e tatau ai ina ia tumau ai le maualuga ole kulukose o le physiological mo se taimi umi. E faʻataʻitaʻi le gaosia o le basal inisalini e le pancreas ma puipuia ai le atinaʻe o le gluconeogenesis.

Faʻatonuina o le hormone faaumiumi e mataituina pe a ma le 4 itula pe a uma le tui. O mea e pito i luga e vaivai pe leai foi, o le mausali mausali o le fualaau faasaina e matauina mo le 8-20 itula. Pe a ma le 28 itula talu ona maeʻa le faʻatonuina (faʻalagolago i le ituaiga o fualaau oona), o le a faʻaitiitia lona gaioiga i le zero.

O le inisalini umi e le o faamoemoe e faʻafoeina ai meaʻai i le suka e tupu pe a uma ona 'ai. E faʻaaogaina ai le maualuga o le maualuga o le siama o le hormones.

I le taimi nei, e lua vaega o fualaau oona ua faʻaaogaina - o le umi ma le umi o le umi. Ole umi ole taimi ole insulin e iai se taimi pito i luga, e ui lava e leʻo taʻua o fualaau oona. Ole iniseti e mafua ona o le gaʻo. O nei foliga o loʻo faʻatatauina pe a filifilia se fualaau o le hormonone basal.

O le faʻaaogaina o le inisalini umi ua fautuaina mo faʻamatalaga nei:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • puipuiga faʻamaʻi i vailaʻau tuʻufaʻatoto i le faʻaititia o le kulukose o le toto,
  • sauniuniga mo taotoga
  • maʻisuka maʻitaga.

O le inisalini umi taimi e maua i le ituaiga o suspensions poʻo vaifofo mo tui. Pe a faʻatonuina faʻafuaseʻi, o le vailaʻau e tumau pea i totonu o le tino o le tino mo sina taimi, pe a faʻagesegese lemu ma faasolosolo malie i totonu o le toto.

O le aofaiga o le hormone e faʻamoemoeina e le fomaʻi taʻitasi mo maʻi taʻitasi. E le gata i lea, e mafai e le tagata gasegase ona faʻatusatusa le fuataga e faʻatatau i ana fautuaga. Pe a suia mai le inisalini manu i se tagata, e tatau ona toe filifili. Pe a suia se tasi o vailaʻau faʻatasi ma le isi, o le pule a le fomaʻi ma sili atu ona siakiina pea le saʻo o le toto toto. Afai i le taimi o le fesuiaiga, o le suʻaina faʻatonuina e silia ma le 100 iunite, o le tagata maʻi e auina atu i se falemaʻi.

O le iniseti e faia faʻafuaseʻi, o taimi uma i se isi nofoaga. O le tuiina o le inisalini e mafai ona faia i le muscle triceps, i le eria e lata i le pute, i le pito i luga o le mumu o le muso musele po o le pito i luga o le pito i luga o le ogavae. O sauniuniga o insulin e le tatau ona faʻafefiloi pe faʻafefe. Ole suauu e le tatau ona luluina aʻo leʻi tuiina. E tatau ona feaveaʻi i le va o alofilima, ina ia sili atu le faʻaleleia o le tuufaatasiga ma faʻamafanafana laitiiti. A maeʻa le tui, ona tuʻu lea o le nila i lalo o le paʻu mo ni nai sekone e faʻamaʻaʻaina atoatoa ai le fualaau faasaina, ona aveese lea.

O se tagata soifua maloloina e masani ona galue i le pancreatic e maua ai le 24-26 IU o le inisalini i le aso, poo le 1 IU i le itula. O lenei mea e fuafua ai le maualuga o le laina, poo le faalauteleina, inisalini lea e manaʻomia ina ia faʻafoeina. Afai o le taotoga, fiaai, popolega o le mafaufau e faamoemoeina i le gasologa o le aso, e tatau ona faateleina le fualaau.

Ina ia fuafua le inumaga o le inisalini autu, e faia ai se suʻega o le manava gaogao. E tatau ona e teena meaai 4-5 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. E fautuaina e amata le filifilia o le umi o le insulin i le po. Ina ia mafai ona sili atu le sao o fuainumera, e tatau ona e 'ai i le afiafi pe faasee le' aiga o le afiafi.

O itula uma, e fuaina ai le suka i se glucometer. I le taimi o le suʻega, e le tatau ona i ai se faʻavae pe faʻaitiitia i le kulukose e le 1.5 mmol. Afai ua suia le maualuga o le suka, e tatau ona faasaʻo le insulin.

Ole tele o vailaʻau e mafai ona oʻo atu i le hypoglycemia. A aunoa ma le fesoasoani faafomai, e tau atu i ni faafitauli matuia. Faʻasalaga, faʻalavelave atuatuvale e tupu, e le o vaʻaia se coma hypoglycemic, i tulaga faigata o le tulaga e ono oʻo atu ai i le oti.

I le hypoglycemia, e faanatinati ai le ave vave o meaʻai gaʻo, lea o le a faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le lumanaʻi, oe manaʻomia le taofiofia o se fomaʻi, faasaʻoina o meaʻai ma faʻasolosolo tui o le inisalini.

E le faatagaina le inisalini mo tagata maʻi uma. E le mafai ona faʻaaogaina mo le hypoglycemia ma le gasegase ile vaega ole vailaʻau. E solia i fafine maitaga ma tamaiti i lalo o le 6 tausaga.

E mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau i luga o le fautuaga a se fomaʻi pe afai o le faʻamoemoe ua faʻamoemoeina e sili atu i le lamatiaga o faʻafitauli faigata. Ole fua e tatau ona fuafua e le fomaʻi.

Pe a faʻaaogaina le inisalini umi, e tatau ona manatua i le mafaufau e sili atu i le tofo e mafai ona mafua ai le hypoglycemia, coma ma coma. O mea e le faʻaalia i le Allergic, o le mumu ma le suamalie i le nofoaga o inisiua e le faʻasaina.

O le inisalini ua leva ona fuafuaina mo le puleaina o le kulukose, e le fesoasoani i le ketoacidosis. Ina ia aveese tino o le ketone mai le tino, o le inisalini puupuu e faʻaaoga.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini faaumiumi e faʻapipiʻiina ma vailaau faʻatauvaʻa ma galue o se elemene autu o togafitiga. Ina ia tumau pea le faʻaogaina o le vailaau faʻasaina, o le nofoaga o loʻo tuiina e suia i taimi uma. Ole fesuiaiga mai ile inisalini ile umi ma le umi e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma le autu i le fuaina o fua o le kulukose o le toto. Afai e le faamalieina e le fualaau manaoga, e tatau ona fetuutuunai e faʻaaoga ai isi fualaau.

Ina ia aloese mai le po ma le taeao o le hypoglycemia, e fautuaina le faʻaitiitia o le maualuga o le inisalini ma faʻalautele le fua o le puupuu. O le fuaina o le maualuga o fualaau faasaina e faia e le fomaʻi.

Ole umi ole inisalini e tatau ona faʻamaonia pe afai e te suia le taumafa ma gaoioiga faʻapitoa, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi, taotoga, maʻitaga, fatuga o fatugaʻo, ma le endocrine polokalama. Ole faʻaleleia o le tui ile fesuiaiga o le mamafa ole taumafa, ava malosi ma i lalo ole aʻafiaga o isi mea e suia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le faʻaitiitia o le maualuga o le hemoglobin glycosylated, e tatau ona manatua i le mafaufau o le hypoglycemia vave e mafai ona tutupu i le ao ma le po.

O le inisalini umi i le pepa pepa e tatau ona teu i luga o le fata o le pusaaisa, pe a fai o le vevela +2. +8 ° С. I ia tulaga, e le malolo.

A maeʻa ona tatala le afifi, e le tatau ona sili atu le maualuga o le malulu o le oloa ile +25 ° C, ae e le tatau ona ave i totonu o le pusaaisa. Taofi le atigipusa mai le aapa atu o tamaiti. O le ola ola o le insulin faamauina o le 3 tausaga, tatala - tusa o le masina.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le mafai ai e le tino ona talepeina le glucose o loʻo sau, ma o se taunuuga e tumau ai i totonu o le toto, e faʻaosofia ai le tupu mai o mea faʻapitoa i le tino i gaʻo ma okeni.

E na o tagata ua maua i le maʻisuka latou te iloa le uiga o le fasifuaitau "taofi maumaututu" o lona uiga.

E naʻo le inisalini umi e galue e mafai ona fesoasoani ia i latou i lenei galuega. O le le maua o le siama i totonu o le tino o le tagata mo le maʻisuka e mafai ona tausia i se auala e ala i le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O le sini autū o togafitiga o le toe faʻaaogaina o le faletua faʻanatura i le sao e mafai ai. Ma e fesoasoani i lenei gaioiga o le inisalini.

Mo tagata gasegase e iai le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le inisalini umi o se vailaʻau taua. Ma o lenei faʻamatalaga e le o se faʻavae. Faʻamamaina o le tasi tui e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le maʻi pe a le fesoasoani le fesoasoani i le taimi. O mea uma lava e matua ogaoga mo le tasi mafuaaga - o inisalini inisua e totogi mo le hormone i le tino, lea, ona o togafitiga, ua faamuta ai le aumaia o le pancreas i le aofaiga manaomia.

Afai o le tino i le amataga o le faamai, e masani lava ona manaomia e le tagata maʻi se togafitiga e masani ai ile inisalini pupuu po o le sili atu. I lenei tulaga, o injections e tuʻuina atu i lalo pe a uma ona 'ai.

O le maʻi suka poʻo le suka suka o se faʻaleagaina lea o le tino e fesootaʻi ma se faʻafitauli o le endocrin system. O le ituaiga muamua ...

Afai ua oʻo atu le maʻi i le isi laasaga o le atinaʻe, o ituaiga insulin ua leva ona faʻatonuina i le tagata maʻi, o le faʻaaogaina o le faʻatupega e matua vavalalata ma le taimi ma e manaʻomia ai le sili ona faʻamalosi.

E taua le maitauina o igoa uma o insulin ua faʻateleina ua na o se fomaʻi ua faatonuina, ma ua na o le leai atoatoa o le gaosiga tutoatasi o le hormone e le pancreas o le tagata, ma le vave faʻafuaseʻi o peta peta.

O le maʻisuka ituaiga 2 e taua foi o le maʻisuka e le o le insulin. O se faʻamaʻi tuga lea e mafua mai ...

Pe a faatonuina le fualaau faasaina, e tatau i le fomaʻi ona suesue i tusi a le tagata maʻi, e atagia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tolu vaiaso talu ai, ma sili atu i le tasi i le lua masina.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa faigata ia te au ona ou vaai atu i le mafatia, ma o le manogi manogi i totonu o le potu na mafua ai ona ou le fiafia.

I le faagasologa o togafitiga, o le tina matua na suia ai lona lagona. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

Mo le olaga masani, o le inisalini umi e pei o le basal, mo tagata gasegase e maua ai le maʻisuka ituaiga 1, ma se faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini ua faʻateleina e pei o le monotherapy.

O le insalini o le Basal o se inisalini e gaosia i le tino i le 24 itula i le aso, e tusa lava po o le a le taimi ma le taimi o le taumafa. Ae ui i lea, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II, e le mafai e le pancreas ona maua mai le hormone i ni nai fua. O gaioiga o le inisalini umi na tuʻuina i le 1 taimi i le taeao, aʻo leʻi 'aʻai, o nisi taimi e lua. O le vailaau e amata ona galue atoatoa pe a mavae le tolu itula ma tumau ai le aoga mo le 24 itula.

I le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, o le insaline basal e tatau ona faʻaopoopoga i faʻamaʻi pupuu poʻo le faʻasolosolo.

O le inisalini umi, o igoa ia o loʻo tuʻuina atu i lalo, e talafeagai i mataupu nei:

E faʻapefea ona tumau le suka i le 2019

  • faamautuina o le kulukose o le toto i le taeao ao lei faia taumafataga,
  • faatumauina o le tulaga talafeagai o le hormone i le po,
  • faaitiitia aafiaga o se mea e pei o le "taeao o le taeao",
  • puipuiga o ketoocytosis ma le puipuia o suauu peta i le maʻisuka ituaiga 1,
  • faamautuina o le setete o le tino ma lona taofi mai le atinae atili o le faamai i le maʻisuka ituaiga 2.

O le tele o le fua o le umi o le inisalini e naʻo le fomaʻi e fuafuaina, pe a maeʻa se auiliiliga auiliili o le maʻi ma se faasologa o inisiua faataitai. Ina ia puipuia le hypoglycemia i uluaʻi fua, o le maualuga o le hormone e sili ona maualuga. Ona faʻaitiitia ai lea o le faʻaititia o le kulūkose i le toto.

O le inisalini umi lava e taua le faʻaoga tatau. E le fesoasoani, e pei o se fesoasoani faʻafuaseʻi, faʻamautuina le toto toto pe a uma ona 'ai, e pei o le insulin pe puupuu. O ana gaoioiga e le vave tele. O le umi o le inisalini o le inisalini e manaʻomia ai le tausisia o le tulafono ma le faʻatulagaga. O faʻagata mai le taimi faʻatulagaina o le a ono tupu ai ni aʻafiaga ogaoga mo le soifua maloloina o le maʻi, talu ai o le toto o le kulukose o le toto o le a le mausali.

I le faʻaaogaina o insulini umi, o le tagata gasegase e tuʻuina atu i lona tino le faʻataʻitaʻiga sili ona saʻo o le hormone tagata. O le masani, o le inisalini umi, o igoa ia o le a talanoaina i lalo, ua vaevaeina i ni vaega se lua: o le umi o le gaoioiga e 15 itula ma o le umi o le gaoioiga e oʻo atu i le 30 itula.

I le oʻo atu i le tulaga o le maualuga maualuga i le faʻagesegese o le saoasaoa, o le inisalini o le inisalini e amata ai le paʻu malie lemu e aunoa ma le faia o ni gaioiga ogaoga ma oso ai i le toto o le tagata maʻi. Ma o iinei o le mea sili ona taua e le o le misia o le taimi pe a le aoga le aʻafiaga o le tui ma ulufale i le isi fualaau o le fualaau faasaina. O le inisalini umi e iai ona lelei ma faʻaleagaina e pei o isi fualaau.

  • faigofie faigofie
  • o le togafiti togafitiga e faigofie ma mafai ona malamalama i le tagata maʻi ma ona aiga,
  • ala maualalo o le tuufaatasiga o tomai ma faamatalaga talafeagai mo togafitiga,
  • leai se manaʻoga mo le siakiina pea o le kulūkose toto,
  • pule tutoatasi i luga o le gasegase o le faamai ma le faifai pea o togafitiga e mafai.
  • tulaga mausali o le hypoglycemia,
  • hyperinsulinemia tumau, lea e faʻapupula ai le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga,
  • matua taumafa ma tui,
  • tupe mama

O le leai o ni gaoioiga i totonu o le inisalini umi na mafua ona o le i ai o le hormone glargine i lona tuufaatasiga, lea e oʻo atu i totonu o le toto i le lava. Glargine o le paleni o le paleni o le oona ma o lenei vaega e le aofia ai lona fegalegaleaiga ma le paleni paleni o faapaleniuga, o lona uiga. puupuu ma mulimuli ane inisalini.

O igoa sili ona lauiloa o insulin ua leva ona tuuina mai i le laulau ma se auiliiliga auiliili:

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Inisalini umi: igoa o fualaau faasaina

Iniseti tui tui

O le folasaga o le inisalini faaumiumi e faia i totonu o le suilapalapa (faʻaaogaina lemu).

Taimi taimi

E faʻatatau i le taimi e tasi, taeao ma afiafi, ma e masani ona faʻatautaia le taoto o le taeao i le taimi lava e tasi ma le inisalini puupuu.

Aʻai Ina ua uma le Inisalini Injection

O le inisalini e le o se mea e fesootaʻi ma le taumafaina o mea taumafa; e faʻataʻitaʻi le basal nai lo le puleaina o le inisalini, o le mea lea, e le tatau ona 'ai se meaʻai pe a uma le puleaina o le inisalini umi.

Inisalini mo le umi.

E amata ona galue i lalo o le puleaina pe a uma le 1-2 itula, o le pito i luga o le gaoioiga e tupu pe a mavae le 6-8 itula, o le umi o le gaoioiga e 10-12 itula. O le masani masani o le 24 iunite / aso ile 2 atumaga.

- Insulin-isophan (inisinia o le tagata) - Biosulin N, Gansulin N, Gensulin N, Insuman Bazal GT, NPH, Protafan NM, Rinsulin NPH, Humulin NPH.

- Inisalini-isophan (faʻasalaga faʻapitoa o tagata) - Biogulin N, Humodar B.

- Insulin-isophan (monocomponent puaa) - Monodar B, Protafan MS.

- Faʻasaina o le insulin-zinc - Monotard MS.

- NPH Neutral Protamine Hagedorn (NPH-insulin, eg, Humulin N ®, Protofan XM ®)

- Zinc (inisua zinc, e pei o le Ultratard HM ®, Humulin Ultalente ®)

- Surfen (surfen-insulin, e pei o, Depo-Insulin ®)

E amata ona galue pe a ma le 4-8 itula, o le pito i luga o le gaoioiga e tupu pe a mavae le 8-18 itula, o le umi o le gaoioiga e 20-30 itula.

- Insulin glargine (Lantus) - le masani masani o le 12 iunite / aso. O le insulin glargine e le o iai se faʻalauiloaina o le gaioiga, talu ai ua faʻasaʻolotoina i totonu o le toto i se tulaga e masani ai, o lea e faʻatautaia ai le tasi taimi. E amata ona galue i le 1-1.5 itula. Aua nei tuʻuina atu le hypoglycemia.

- Insulin detemir (Levemir Penfill, Levemir Flexpen) - o le masani masani o le 20 PIECES / aso. Talu ai o loʻo i ai sina laʻitiiti, e sili atu le vaevaeina o le dose i aso uma ile 2 togi.

Umi umi le iniseti e faʻaalia i le sili atu le vavalalata vavalalata o gaioiga faʻatusatusa i insulin masani masani. E lemu le tele o le gaioiga o le gaioiga (e faʻaitiitia ai le ono o le hypoglycemia i le po ma le va o taumafataga) ma e aoga mo le 24 itula, e mafai ona faʻatonu 1 pe 2 taimi i le aso. O le togafitiga masani o le inisalini eo faatasi ma le faateleina o le mamafa o le tino, ma o gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona mamafa, o le faateleina o le mamafa o le tino ao faia le togafitiga o le inisalini e le manaomia. Suesuega ma atinaʻe uumi e faʻaalia ai le mamafa o le mamafa o le tino pe a faatusatusa i isi insuline basal.

O le inisalini umi ma faʻamaoniga autu mo lona faʻaaogaina

O le maʻisuka ituaiga 1 (e seasea ituaiga 2) e masani lelei i vailaʻau insulin e le mafai ona latou ola e aunoa ma. E eseese filifiliga mo lenei hormone: gaioiga puupuu, umi le umi, umi-taimi poʻo le tuʻufaʻatasia. Faatasi ai ma nei vailaʻau, e mafai ona toe faʻatumu, faʻaitiitia poʻo le faateleina o le maualuga o hormones i le pancreas.

O le galuega o le inisalini o le faʻatonutonuina o metabolic processes ma le fafagaina o sela ma le kulukose. Afai e le o iai lenei hormone i totonu o le tino pe leai foi i le aofaiga manaomia, o se tagata e lamatia tele, e oo lava i le oti.

E matua faasaina le filifilia o se vaega o sauniuniga ile inisalini na o oe. Pe a suia le fualaau faasaina po o le tui, e tatau i le tagata maʻi ona vaavaaia ma pulea le maualuga o le kulukose i le plasma toto. O le mea lea, mo ia tofiga taua, e tatau ona e alu i lau fomaʻi.

O iniseti umi, o igoa ia o le a tuʻuina mai e se fomaʻi, e masani ona faʻaaogaina faʻatasi ma isi ituaiga o vailaau o gaioiga pupuu pe fai mea. E masani lava, e faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. O nei vailaʻau e masani lava ona tumau le kulūkose i le tulaga lava e tasi, e leai se mea e tuʻuina atu ai lenei tulaga i luga pe lalo.

O nei vailaʻau e amata ona aafia ai le tino pe a uma le 4-8 itula, ma o le maualuga o le inisalini o le a iloa pe a maeʻa le 8-18 itula. O le mea lea, o le aofaʻi taimi o le aʻafiaga o le kulukose o le - 20-30 itula. O le tele o taimi, e manaʻomia e se tagata le 1 le faʻataʻitaʻiga mo le faʻatonutonuina o le tuiina o lenei vailaʻau, e masani ona faalua ona fai lenei mea.

E tele ituaiga o mea tutusa o le homone tagata. O le mea lea, latou te iloa ai se faʻamatalaga puupuu ma puupuu, faaumiumi ma tuufaatasi.

O le ituaiga muamua e aafia ai le tino i le 15 minute pe a maeʻa ona tuʻuina atu, ma o le maualuga maualuga o le inisalini e mafai ona vaaia i totonu o le 1-2 itula pe a uma le inisiua. Ae o le umi o le vailaʻau i totonu o le tino e puupuu lava.

Afai tatou te mafaufau i insulin taimi, o latou igoa e mafai ona tuu i se laulau faapitoa.

O le inisalini umi e faʻaaogaina ina ia sili atu ona faʻamaonia ai aʻafiaga o le hormone tagata. E mafai ona vaeluaina i ni vaega se 2: o le umi (umi i le 15 itula) ma le gaioiga umi, lea e oo atu i le 30 itula.

Na faia e le au gaosiga le faʻataʻitaʻiga muamua o le vailaʻau i le foliga o se vai gutu ma le timu. Aʻo leʻi faʻatinoina lenei tui, e tatau i le tagata maʻi ona lulu le pusa ina ia maua ai se lanu tutusa. E naʻo le maeʻa o lenei faʻaoga faigofie e mafai ai e ia ona ulu atu i se auala faʻafuaseʻi.

O le inisalini umi taimi o loʻo faʻamoemoe e alualu i luma le faʻatupulaʻia o lona maualuga ma tausia i le tulaga tutusa. I se taimi patino, o le taimi o le maualuga o le faʻatupulaia o le oloa e sau, a maeʻa ona faʻaitiitia le laʻititi o lona tulaga.

E taua le aua neʻi misi pe a oʻo ina leai se mea, pe a maeʻa ona tatau ona faʻatonuina le isi fualaau ole vailaʻau. E leai se suiga matuia o lenei faailo e tatau ona faatagaina, o le mea lea o le a manatu le fomaʻi i mea patino o le soifua o le tagata maʻi, mulimuli ane o le a ia filifilia le fualaau sili ona talafeagai ma lona fua.

O le sologa lelei o le tino e aunoa ma le oso faafuaseʻi e oso ai le insulin i le taimi aupito sili ona aoga i togafitiga masani o le maʻisuka. O lenei vaega o vailaau e iai se isi faʻataʻitaʻiga: e tatau ona faia i na o le suilapalapa, ae le o le manava poʻo lima, pei o isi mea. E mafua lenei mea i le taimi o le faʻaaogāina o le oloa, talu mai lenei nofoaga e tupu malie lava.

O le taimi ma le aofai o le pulega e faalagolago i le ituaiga o sooupu. Afai o le vai o loʻo i ai se mea e le mafiafia, o le vailaau faʻamaʻi lea ma le gasologa o le gaioiga, o lona uiga o le taimi o le maualuga o le faʻatuputupulaia e tupu ile 7 itula. O ia tupe e faʻatonuina 2 taimi i le aso.

Afai o le vailaʻau e leai se maualuga o le maualuga o le faʻamoemoe, ma o le aafiaga e ese i le umi, e tatau ona faʻatonuina 1 taimi i le aso. O le meafaigaluega e lamolemole, umi ma tumau. O le suavai e gaosia i le tulaga o le vai manino e aunoa ma le i ai o se timuga mamafa i le pito i lalo. Ole umi ole inisalini ole Lantus ma Tresiba.

O le filifiliga filifiliga e taua tele mo le maʻisuka, aua e oʻo lava i le po, e mafai ona maʻi se tagata. E tatau ona e mafaufau i lenei mea ma faia le tui talafeagai i le taimi. Ina ia saʻo lelei lenei filifiliga, aemaise lava i le po, e tatau ona faia fua o le kulukose i le po. E sili atu ona faia lenei mea i le 2 itula.

Mo le faia o le insulin i taimi umi, o le tagata maʻi e tatau ona nofo e aunoa ma le 'aiga o le afiafi. O le isi po, e tatau i se tagata ona faia ni fua talafeagai. O le tagata gasegase na te tuʻuina atu tulaga taua i le fomaʻi, o le, a uma ona ia iloiloina, o le a filifilia le vaega tonu o insulin, le igoa o le fualaau faasaina, ma taʻu mai le fua saʻo.

O sauniuniga mo le inisalini pupuu ma le umi e faʻaaogaina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Ua faia lenei mea e faʻasao ai vaega o vela beta, faʻapea foʻi ma le alofia o le atinaʻe o ketoacidosis. O maʻi e maua i le ituaiga lona lua o le maʻisuka i nisi taimi e tatau ona faʻataʻitaʻiina sea vailaʻau. O le manaʻomia mo na ituaiga gaioiga e faʻamatalaina faigofie: e le mafai ona e faatagaina le suiga o le maʻisuka mai le ituaiga 2 i le 1.

E le gata i lea, o le inisalini ua leva ona faia e faʻamaonia ai le taofia o le taeao o le taeao o le taeao ma faʻafoʻi maualuga le kulukose o le plasma i le taeao (i luga o se manava gaogao). Ina ia faatonuina nei vailaʻau, e mafai e lau fomaʻi ona fai atu ia te oe mo se faamaumauga o le kulukose e tolu vaiaso.

O le inisalini umi o loʻo i ai igoa eseese, ae o le tele lava o maʻi e faʻaaogaina ai lenei. O nei vailaau e le manaomia ona luluina aʻo leʻi faia le pulega, o lona suavai e manino lelei ma lanu. E faia e le au gaosi ni vailaau i ni ituaiga: o le OpiSet syringe pen (3 ml), Cartridges Solo (3 ml) ma se masini faʻapipiʻi OptiClick.

I le faʻatulagaga mulimuli, e 5 cartridges, o le 5 ml. I le tulaga muamua, o le peni o se mea faigaluega faigofie, ae o cartridges e tatau ona suia i taimi uma, faʻapipiʻi i se tuila. I le faiga o le Solotar, e le mafai ona e suia le vai, talu ai o se meafaigaluega faʻaaogaina.

O faatonuga e taʻu mai ai le manaʻomia mo se tui se tasi, ma o le endocrinologist e mafai ona fuafua le metotia. O lenei mea e faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi ma uiga taʻitasi o le pepe. Tofi i tamaiti e sili atu i le 6 tausaga le matutua ma tagata matutua ei ai se faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O le igoa lenei mo le umi o insulin. O lona tulaga ese o loʻo i ai i le tupu e le masani ai o le hypoglycemia, pe afai e faʻaaogaina le sooupu e togafitia ai tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1. O sea suesuega sa faia i le Iunaite Setete. O le vailaau, e tusa ai ma faatonuga, e le gata e faʻamanuiaina e le gata i tagata matutua, ae o tamaiti foi e sili atu i le 2 tausaga.

O le umi o le faʻaaloalo i le tino e 24 itula, ma e maualuga le maualuga o le tausiga ile 14 itula. O le inisiua na tuʻuina atu i le faiga o se fofo mo le faʻatonuina o le 300 IU i penisini taitasi. O nei elemene uma ua faamauina i se penisini e tele-fualaʻau. E tuʻuina atu. O le pusa e 5 pcs.

E faʻasaina le faʻafefe o le oloa. Faleoloa e le tatau ona silia ma le 30 masina. E mafai ona maua le meafaigaluega i totonu o soʻo se fale talavai, ae tuʻuina atu naʻo se faʻamaumauga a lau fomaʻi.


  1. Davidenkova, E.F. Genetics o le maʻisuka meli / E.F. Davidenkova, I.S. Lieberman. - M .: Medicine, 1988 .-- 160 p.

  2. Bogdanovich V.L. O le maʻi suka. Le faletusi o le lōia. Nizhny Novgorod, "Fale Lomiga o le NMMD", 1998, 191 p., Circulation 3000 kopi.

  3. M.A., Darenskaya Type 1 o le maʻisuka: / M.A. Darenskaya, L.I. Kolesnikova und T.P. Bardymova. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2015 .-- 124 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga