Lapataiga Puipuia o le Maʻisuka

E tusa ai ma le WHO, o le numera o tagata e maua i le maʻisuka e lata i le 300 miliona. E tusa ma le 6% o le faitau aofaʻi, e aofia ai vaitausaga o le 20-79 tausaga. E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai, i le 10 tausaga, o le numera o mataupu i totonu o lo tatou atunuu e mafai ona oʻo i le 10 miliona. O nei fuainumera e sili atu ona taufaamatau i le talaaga o le lamatiaga sili o le maʻisuka, o le fua o le oti ua tupu. I lenei itu, o le puipuia o le maʻi suka e talafeagai, se faʻamanatuga o loʻo faʻamatalaina i le tusiga.

O le a le matautia o le maʻisuka

O le maʻisuka e faatatau i faʻamaʻi e mafua mai i faʻafitauli. E aofia ai:

  • Loto fatu.
  • Faʻaleagaina o laʻau ma vaʻa laiti i luga o le itu, e aofia ai vae.
  • Faʻitiʻitia gafatia vaaia.
  • O le leiloa o le lagona, gaogao, tiga i pito pito i lalo.
  • Puipuia i le uila, faʻalavelaveina o le faʻalavelave.
  • Vailaʻau o le vae, le faagasologa o le necrosis e fesootaʻi ma le faaleagaina o vaʻa toto, neura, fuluʻi, paʻu.
  • Iniseti: pustular ma fungal.
  • Maʻi faʻamaʻi, hypoglycemia.

O nisi taimi o na faʻafitauli e oʻo atu ai i le oti. O le mea lea, o le puipuia o le maʻisuka o se mataupu sili ona taua.

Uluai ma le lua ituaiga

O le maʻi suka o se kulupu o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le i ai i totonu o le toto o se aofaiga tele o suka, e matua sili atu nai lo le faʻatagaina masani. O lenei anomaly e fesootaʻi ma se hormone e taʻua o le inisalini, na gaosia e le pancreas, lea e taua ai le taua tele i le metabolism.

E pei ona e iloa, o le carbohydrate autu i totonu o le toto o le kulukose, lea e avea o se punavai autu o le malosi mo le ola o ituaiga uma o le tino o le tagata. Mo lona gaioiga e manaʻomia le inisalini.

O le maʻi suka ua vaevaeina i ni ituaiga se lua. Mo lenei mafuaʻaga, e ese foʻi le puipuia o le maʻisuka. O lenei mea o le a talanoaina auiliili i lalo.

  • Ituaiga muamua - faʻaalia i le le lava o le gaosiga o le inisalini hormone,
  • 2nd ituaiga - e tupu i se aofaʻiga talafeagai, ae faʻamaualuga fegalegaleaiga ma siama.

O se taunuuga o lenei mea, o le kulukose o loʻo teuina i totonu o le toto, ma ua le mafai ona ulu i totonu o sela, ma ua le maua e le tagata le "suauu" taua ia te ia.

O le maʻi suka. Mafuaaga. Puipuiga

Faatasi ai ma mafuaʻaga o lenei maʻi faʻamaʻi, e fa e mafai ona iloga.

  1. O le mafuaaga sili ona taatele o le faʻaaloalo. I le tulaga o gasegase o se tasi o aiga vavalalata, o le avanoa o le maua o le maʻisuka e maualuga tele. Afai o le ituaiga muamua lenei, ona tusa lea ma le 5% o tagata latou te mauaina i le itu o le tina, e tusa ma le 10% i le itu matua. A o maʻi le tina ma le tama, o le tulaga ua matua faateteleina, ma o le lamatia o maʻi e oso i le 70%. I le tulaga o le ituaiga lona lua, o se tulaga sili atu ona ogaoga o loʻo matauina. Mai se tasi o matua, e 80% le mai, ma mai le lua, o mea uma e toetoe lava a le maalofia.
  2. O se mea sili ona lamatia mo le mauaina o le ituaiga lona lua o le inosia. A iai le mamafa o le mamafa ma le tele o gaʻo, o le tino e faʻaleagaina le inisalini, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻi. O meaʻai i le taumafataga e mafai foi ona mafua i lenei mea, o le mea lea, o le tausisia o le taumafataga e taua tele mo le puipuia o le maʻisuka.
  3. O faʻalavelave masani faifai pea e mafua ai le faʻamaʻi, lea, e pei o se tulafono, e le faigofie mo soʻo se tasi ona aloese. Faʻasagaga o le fiafiaga o le tino, o mea e maua ai le maʻisuka e amata ona tafe i totonu o le toto.
  4. O le mafuaʻaga e mafai foi ona avea ma numera o faʻamaʻi, e pei o le autoimmune (pe a osofaia e le siama le tino), toto maualuga, ischemia, atherosclerosis, ma isi.

E faʻavae i luga o le malamalama o mafuaʻaga o le faʻamaʻi, e mafai ona fuafua lona puipuiga. Mafaufau i auala masani.

O auala autu o le puipuia

Ona o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e le mafai ona faʻamalolo, e taua le ave o lou soifua maloloina i lalo o lau lava pulea ma suʻesuʻe mea e mafai ona puipuia ai le maʻi.

I aso nei, ua fautuaina e fomaʻi ni auala mo le puipuia o le maʻisuka, lea e aofia ai:

  • Faʻailoga faafomaʻi o le maʻisuka.
  • Faʻasala ia oe lava i se olaga ola maloloina.
  • Faʻaaloalo i se paleni taumafa o loʻo i ai meaʻai o lona faasinomaga faʻamaonia e lalo ifo o le tau o le 50 iunite.
  • Aoaoga o le tetee atu i tulaga faigata.

Faailoga o le maʻi

O le puipuia o le maʻisuka e masani lava ona fesootaʻi i le ituaiga lona lua, talu ai o le muamua o se maʻi faʻamaʻi, o metotia o le puipuia i le tagata matua e le iloa i le saienisi i aso nei. Ae o loʻo i ai auala e mafai ona fesoasoani e puipuia ai na faigata faigata, lea o loʻo taua i luga. O le mea muamua, muamua lava, e tatau ona e aʻoaʻoina le tele e mafai ai e uiga i faʻamaʻi o le maʻi ina ia amata togafitiga i se taimi tatau.

O nei faʻamaoniga e aofia ai:

  • Faʻateleina le fia inu (inu mai le 3 i le 5 lita i le aso).
  • Faateleina urination - ao ma le po.
  • Gutu gutu.
  • Lava i totonu o maso ma vae.
  • Faateleina le manaʻo.
  • Faʻalūlūina o faʻamaʻi manuʻa.
  • O foliga vaaia o le vevela, aemaise lava i tamaitai, i le itutino.
  • O le vaivai ma le moe.
  • Pau le mamafa o le mamafa i le ituaiga muamua ma le oona i le lona lua.

Ituaiga 1 Puipuiga o le Maʻisuka

Mo le puipuia o le maʻisuka ituaiga 1, o mea nei e tatau ona amanaia. Faatasi ai ma lenei faamai, o loo i ai se faaletonu o le inisalini, o lea la e tatau ai i aso uma ona tosina. E tusa ma le 10% o tagata gasegase e i ai le ituaiga 1, e fai ma tulafono, o tagata ia ei lalo o le 20 tausaga. E pei ona taua i luga, o siama o le pancreatic e le faʻamalosi ai le insulin e faʻaaogaina ai le kulukose toto.

O tagata ita mai fafo e pei o le faʻamaʻi poʻo le faʻalavelave lea e faʻaosofia ai le mumū o le tino paʻu, e oʻo atu ai i le oti o sela tutusa, e mafai ona tuʻuina atu ai le malosi i lenei mamanu. O le mea lea, o le puipuiga muamua o le maʻisuka o loʻo mulimuli mai.

  1. Filifiliga mo le susu. E tusa ai ma fuainumera avanoa, o le maʻisuka e masani lava ona aʻafia e na tamaiti oe na fafagaina e le susu, ae faʻatasi ma susu. O le susu o le povi o loʻo i ai e mafai ona i ai se aʻafiaga leaga i le gaioiga a le pancreas. Aʻo le susu o le tina e faʻaleleia ai le puipuiga o tamaiti, puipui le tino ola pea mai maʻi eseese.
  2. Puipuiga o faʻamaʻi pipisi ma fualaau. Mo tamaiti e lamatia mo le maʻisuka ituaiga 1, o faʻamaʻi pipisi o se lamatiaga sili. O le mea lea, o faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o fefesootai ma isi vailaʻau ua faatonuina e le fomaʻi, o loʻo faʻaaogaina e avea ma faʻasologa.

Puipuiga o faʻafitauli i le maʻisuka ituaiga 1

I le mauaina o nei faailoga i se taimi talafeagai ma liliu atu i se fomaʻi, o le a sili atu ona faigofie le togafitiga o le maʻi, ia sili ona lelei lona ala ma taofia ai faʻafitauli.

Afai e le mafai ona taofia le maʻi suka o le ituaiga muamua, i le matua, o le tino o le a fesoasoani e lagolago le tino:

  • Puleaina o mea lamatia e fomaʻi.
  • Iloiloga e le tagata lava ia le maualuga o le suka i totonu o le toto, i luga o se tulaga faifaipea.
  • Asiasiga i tagata tomai faapitoa e fesoasoani i faʻamatalaga o le maʻisuka.
  • Faʻaaloalo i le mea sili ona lelei.
  • O le faamalositino e masani ona fai ma faʻalelei.
  • Aveina o vailaau na faatonuina e se fomaʻi.

Tusa 2 le puipuia o le maʻisuka

O lenei ituaiga e masani lava ona atiina ae i tagata i le aluga o tausaga, o le tele o taimi e maua i le matua. I le maʻisuka ituaiga 2, o le le lava o le insulin e maua ai, o le pancreas e maua ai le insulin i aofaiga masani. Ae o isi suiteni feaveaʻi e tali atu i se mea le lelei i ai, ma le le mautonu. Ona o lenei mea, o le kulukose e aoina i totonu o le toto, ma e le ulu atu i totonu o sela o le tino, o se taunuuga o le a oso ai lona faailoga.

O le tele o taimi, o se mafuaʻaga ma o se faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka ituaiga 2, o le mea moni e foliga mai. I lenei tulaga, o le atiina ae o le maʻi e tuai ma e le faigata. Afai e faia le siaki i le taimi, e mafai ona e taofi e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. O le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2 o le a fesoasoani e faaitiitia le lamatiaga o le maʻi.

Lelei lelei

E taua le faia o taumafaiga uma e puipuia ai le suauʻu mai le mamafa, e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo. Ina ia tumau lelei le faʻalelei, e tatau ona faʻaititia le aofai o kalori i le tino i aso uma. Mo le puipuia manuia o le maʻisuka, e tatau ai ona faʻaitiitia, ma e sili atu le aveeseina atoatoa mai le gaʻo meaʻai e gafa ma le digestible.

O le sua mama ma oloa ia e maua i le tele o mea: falaoa paʻepaʻe, kuki, keke, suamalie, susu sukalati, araisa, pateta, siamu, meli, aso, vine, vine, suamalie, melons, vermicelli ma pasta mai fufulu suamalie, semolina, fualaau suamalie e le masani ai. Ina ia totogi mo le le lava o laʻau suamalie, e mafai ona e faʻaaogaina mea suamalie, o le mea e sili ona fiafia i ai o le pito i tua.

O le faavae o le taumafa e tatau ona i ai oloa ia e aofia ai vailaʻau gaʻo ma fuga o fualaau faisua i ni aofaiga tetele. I le lautele, e tatau ona aofia ai: vailaau faʻamalosi faʻamalosi - 60%, protein - 20%, gaʻo - 20% (e tatau ona manatua i le mafaufau e tusa ma le 2/3 o latou mea e tatau ona totoina).

E fautuaina e tuʻuina atu le fiafia i manulele maualalo (moa, tolotolo), iʻa maualalo-calorie (pollock, cod, navaga, paluga o le vaitafe, fusi, bream, pike, hake), fualaau faisua, sua suamalie. I le taimi lava e tasi, e sili atu le aloese mai le gaʻo, fuālaʻau, meaʻai vevela, salima, ulaula, falai mea taumafa, taumafa e kuka, kuka ma tao tao.

Gaoioiga faaletino

O le faamalositino o le a fesoasoani e puipuia lelei ai. E leai se tulaga e tatau ona sili atu, ae o lo latou tulaga manaomia o le masani lea. O le filifiliga sili lava o vasega mo le tasi itula. Ae ui i lea, e le mafai e tagata uma ona gafatia mo mafuaaga eseese. O le taimi aupito maualalo o vasega mo vasega e 30 minute, lea e mafai ona tuuto i faʻamalositino, savali i le ea fou i se saoasaoa saoasaoa.

O gaioiga o le a fesoasoani i le faaleleia o le metabolism - o le metabolic process in the body. O lenei mea o le a mafai ai ona e talepeina le tele o gaʻo gaʻo, faʻaleleia le tuufaatasiga o le toto, ma faʻaitiitia ai le mamafa o le mamafa. E fautuaina foi e fomaʻi le uia o ni uumi, uila, aau ma siva, ma isi taaloga e le faʻaleagaina ma leai ni malosiaga.

Vailaʻau ma le aloese mai le aloese

O i latou e lamatia e tatau ona tausia ma le faaeteete lo latou soifua maloloina e ala i suʻega faafomaʻi. O suʻega o le toto toto, cholesterol, le i ai o le autoimmune ma faʻamaʻi pipisi e tatau ona ave a itiiti ifo ma le tasi i le ono masina. I le taimi lava e tasi, o le a fautuaina e tagata tomai faapitoa fomaʻi fualaau mo le puipuia o le maʻisuka, lea e talafeagai mo tagata taitoatasi.

I soo se tulaga o le olaga, e tatau ona e taumafai e faatumauina le filemu o le mafaufau. O le faʻavaivai pea e mafai ona avea ma mafuaaga o le maʻisuka, o lea e tatau ai ona e mataala ma taumafai e aloese mai le mamafa o lagona. Ina ia faia lenei mea, e sili atu le aua le talanoa ma tagata ei ai uiga le lelei, ae le o le pauu i tulaga ogaoga.

O nisi taimi e fautuaina e fomaʻi le tolopoina o se galuega, lea e tau atu i le le mautonu ma le maualuga o le tau popole. I lenei tulaga, e leai se mea e tatau ona faʻamalosia e ala i le inupia poo le ulaula, e matua faʻasaina i latou oe mananao e puipuia i latou mai le maʻisuka.

Puipuiga o le Maʻisuka: O se Memo

O le maʻi suka e lua ituaiga. Pusa I - inisalini-faalagolago, lea e le mafai ai e le pancreas ona maua le tele o lenei hormone. O le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o se mea na mafua mai. O le ituaiga II o loʻo mafua mai i le le mautonu o le telefoni feaveaʻi i le inisalini, lea e gaosia i le tele o aofaiga, e mafua ai ona le ulu atu le kulukose i totonu o siama, ae faʻaopopoina i totonu o le toto.

Faʻavae i luga o le iai o ituaiga o maʻisuka e lua, o le a ese la latou puipuiga. I le tulaga muamua, e naʻo le taimi e fanau ai le tamaitiiti, e mafai ona faʻataunuʻuina i lalo o le pule tutoʻatasi.

I le puipuia o le ituaiga o le maʻisuka, o le susu, ma le faʻaaogaina o faʻamaʻi puipuia, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi, e taua tele.

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, lea e masani ona afua mai i le oona, o togafitiga lelei e aofia ai: tausia o se soifua maloloina lelei, mulimuli i mea e maualalo i le maumaututu ma le maualalo o le kalori, aloese mai tulaga faigata, ma ave mea suamalie i luga o fautuaga a se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga